Page 1

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 2ου ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ 1ουΓΕΛ ΣΕΡΡΩΝ

ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΚΟΣΜΟ ΘΕΜΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣΥΠΟΟΜΑΔΑΣ: Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΜΕΛΗ ΤΗΣΥΠΟΟΜΑΔΑΣ: 1. ΜΩΡΑΪΤΟΥ ΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ 2. ΠΑΣΧΑΛΗ ΜΑΡΙΑΝΝΑ 3. ΞΥΝΙΔΟΥ ΖΩΗ 4. ΤΣΑΚΙΡΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΣΥΛΙΑ ΖΕΤΤΑ-ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ

1ο Γενικό Λύκειο Σερρών Ερευνητική Εργασία Β’ Τετραμήνου 2011/12

1


1ο Γενικό Λύκειο Σερρών Ερευνητική Εργασία Β’ Τετραμήνου 2011/12

2


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ  ΕΙΣΑΓΩΓΗ  ΠΡΟΛΟΓΟΣ  ΜΗΧΑΝΕΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ  ΟΡΙΣΜΟΣ  Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ GOOGLE  ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ  ΨΗΦΙΑΚΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ & ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ  E-LEARNING  E-BOOK & E-LIBRARY  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ  E-SCHOOL  ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ Μ.Μ.Ε.  DIGITAL TV  ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ  E-NEWS  ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ  ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΥ ΠΟΛΙΤΗ  ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΟΥ Τ.Ε.Ι. ΣΕΡΡΩΝ  ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ  ΠΡΟΛΟΓΟΣ/ΣΤΟΧΟΙ  ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ  ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ  ΔΙΚΤΥΟΓΡΑΦΙΑ

1ο Γενικό Λύκειο Σερρών Ερευνητική Εργασία Β’ Τετραμήνου 2011/12

3


ΕΙΣΑΓΩΓΗ Μετά από συλλογή και επεξεργασία δεδομένων καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως ο διαδικτυακός χώρος παίζει καθοριστικό ρόλο στη ζωή μας. Πιο συγκεκριμένα, ως πολίτες της σύγχρονης πρωτοποριακής κοινωνίας, παρατηρείται ένας τεράστιος αριθμός δυνατοτήτων που μας παρέχεται δια μέσου της ελεύθερης ψηφιακής πλοήγησης. Το διαδίκτυο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας και συνάμα βοηθά τον μέσο πολίτη να ενημερωθεί και να πληροφορηθεί ηλεκτρονικά για τα διάφορα γεγονότα που διαδραματίζονται στην σημερινή μας εποχή. Επιπλέον, τείνει να οδηγήσει τον άνθρωπο στην καλύτερη εκπαιδευτική και μαθησιακή διδασκαλία, παρέχοντας του αξιόπιστες και έγκυρες πληροφορίες και βοηθώντας τον ίδιο να κάνει ένα βήμα παραπάνω συμπληρώνοντας τις ήδη υπάρχουσες γνώσεις του. Το Internet (αγγλική άκλιτη ονομασία) ή αλλιώς Διαδίκτυο, είναι ένα πλέγμα από εκατομμύρια διασυνδεδεμένους υπολογιστές που εκτείνεται σχεδόν σε κάθε γωνιά του πλανήτη και παρέχει τις υπηρεσίες του σε εκατομμύρια χρήστες. Πιο συγκεκριμένα, παρέχει τη δυνατότητα σε όλον τον κόσμο να επικοινωνούν μεταξύ τους αψηφώντας τα γεωγραφικά σύνορα, με ανταλλαγή πληροφοριών μέσω των τηλεφωνικών γραμμών . Η πληροφορία αποτελείται από οπτικό-ακουστικό υλικό σε ψηφιακή μορφή. Το web-site είναι αποθηκευμένη πληροφορία σε κατάλληλους υπολογιστές στους οποίους έχουν πρόσβαση όλοι οι χρήστες του διαδικτύου 24 ώρες το 24ωρο. Το Διαδίκτυο σήμερα, αποτελεί το ισχυρότερο Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης, διαφήμισης, επικοινωνίας , ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης. Ως χρήστες αποκτούμε ολοένα και περισσότερο την ιδιότητα του παγκόσμιου πολίτη, εφόσον μας προσφέρονται ποικίλες δυνατότητες: Το Διαδίκτυο, αλλά και η ψηφιακή τεχνολογία γενικότερα, έχουν την ικανότητα να δημιουργούν εικονικούς "χώρους", εικονικές "κοινότητες", όπου ο χρήστης έχει ελεύθερη πρόσβαση σε μεγάλο όγκο πληροφοριών. Κατά αυτόν τον τρόπο, ο ίδιος: • Ενημερώνεται. Ιατρικά. Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότεροι ιατροί επισκέπτονται τακτικά το Internet για την ενημέρωσή τους, όπως επίσης όλο και περισσότεροι δικτυακοί τόποι με όλο και πιο ολοκληρωμένες ιατρικές πληροφορίες εμφανίζονται. 1ο Γενικό Λύκειο Σερρών Ερευνητική Εργασία Β’ Τετραμήνου 2011/12

4


Ειδησεολογικά. Ιστοσελίδες (όπως http://www.ntua.gr/weather/), μας βοηθούν για την πρόβλεψη των καιρικών συνθηκών, ενώ παράλληλα διάφορα blog είναι διαθέσιμα όλο το εικοσιτετράωρο και λειτουργούν ως παγκόσμιοι πίνακες ανακοινώσεων με μεγάλη ποικιλία υποθεμάτων. (σχετικό link http://www.giganews.com/?gclid=CMuQpLfkvK4CFYlC3wod4CKzKw) Διοικητικά. Να πληροφορηθεί για όσα θέματα απασχολούν το κράτος του και επιπλέον για τα νέα ηλεκτρονικά μέσα υλοποίησης γραφειοκρατικών υποθέσεων και συναλλαγών. (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση)

• Εκπαιδεύεται. Ο χρήστης πλέον δεν χρειάζεται πλέον να ξοδέψει χρόνο για να επισκεφτεί κάποια βιβλιοθήκη ή να αναζητήσει πληροφορίες σε μια εγκυκλοπαίδεια. Επιπλέον μπορεί να διευρύνει τους γνωστικούς του ορίζοντες καθώς οι πληροφορίες που του παρέχονται είναι εμπλουτισμένες με οπτικοακουστικά μέσα, συνεπώς είναι γνώση γίνεται πιο ζωντανή και άμεση από του κοινού παραδοσιακού βιβλίου.

1ο Γενικό Λύκειο Σερρών Ερευνητική Εργασία Β’ Τετραμήνου 2011/12

5


Η

«Ψηφιακή Ελλάδα του 2020» (http://www.digitalgreece2020.gr/), αποτελεί ένα νέο πρωτοποριακό Φόρουμ του οποίου οι ενέργειες και οι στόχοι τέθηκαν προς συζήτηση και οριστικοποιήθηκαν τον Ιούλιο του 2010. Δίνεται η δυνατότητα στον χρήστη να «προωθήσει» την Ελλάδα από το χώρο που δραστηριοποιείται, μέσα από νέα προϊόντα, καινοτόμες λύσεις, συνδέοντας ιδέες, υπηρεσίες και ανθρώπους με τις πρωτοπόρες τεχνολογίες. Σκοπός του Φόρουμ είναι η διαμόρφωση προτάσεων πολιτικής για την ψηφιακή πορεία της χώρας την επόμενη δεκαετία.

Οι επτά κύριοι άξονες ορίστηκαν να είναι: 1. η e-επιχειρηματικότητα 2. η εμπιστοσύνη και ασφάλεια στο διαδίκτυο 3. το ανοιχτό και ελεύθερο λογισμικό και δεδομένα 4. τα δίκτυα νέας γενιάς 5. η παιδεία και η καινοτομία 6. το ψηφιακό χάσμα 7. ο χώρος της δημόσιας διοίκησης.

Με άλλα λόγια, αξιοποιώντας - ποσοτικά και ποιοτικά - στοιχεία διείσδυσης και εφαρμογής των νέων τεχνολογιών στη δημόσια διοίκηση, στην εκπαίδευση, στην έρευνα και στην παραγωγική διαδικασία, το Φόρουμ είναι ανοιχτό στη συμμετοχή κάθε φορέα ή πολίτη που χρησιμοποιεί το διαδίκτυο ως εργαλείο ενημέρωσης, επικοινωνίας και παραγωγής ψηφιακού περιεχομένου.

1ο Γενικό Λύκειο Σερρών Ερευνητική Εργασία Β’ Τετραμήνου 2011/12

6


ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΘΕΜΑ: «Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ» Στο πλαίσιο της Ερευνητικής Εργασίας του 2ου Τετραμήνου, χωριστήκαμε σε υποομάδες, από τις οποίες η δικιά μας αποτελείται από την Μωραΐτου Άννα Μαρία, Πασχάλη Μαριάννα, Ξυνίδου Ζωή και τον Τσακίρη Σταύρο. Πιο συγκεκριμένα, κληθήκαμε να ερευνήσουμε πιο διεξοδικά, την επιρροή του διαδικτύου στην καθημερινότητα του μέσου πολίτη καθώς και τις ευκαιρίες για περαιτέρω γνώση και ενημέρωση, που αυτό παρέχει. Κατά αυτόν τον τρόπο, μέσα από επεξεργασία ποικίλων στοιχείων και δεδομένων που συλλέξαμε από τις διάφορες ηλεκτρονικές πηγές, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι το διαδίκτυο, ως είδος κυβερνοχώρου έχει εισέλθει για τα καλά στη ζωή του σύγχρονου πολίτη. Ταυτόχρονα, δίνει αρκετές δυνατότητες στους χρήστες, προκειμένου να κάνουν ένα μετέωρο βήμα στην αποκόμιση γνώσεων, οι οποίες καθίστανται απαραίτητες για την μετέπειτα επαγγελματική του εξέλιξη και κατάρτιση. Είμαστε έτοιμοι λοιπόν να κάνουμε ένα ταξίδι στον Ψηφιακό Κόσμο με σκοπό να γνωρίσουμε το διαδίκτυο ως μέσο πληροφόρησης και εκπαίδευσης του χρήστη, ο οποίος κατά αυτόν τον τρόπο εξοικειώνεται με την σύγχρονη ψηφιακή πραγματικότητα εξυπηρετώντας τόσο τις προσωπικές, όσο κοινωνικές και επαγγελματικές του ανάγκες.

1ο Γενικό Λύκειο Σερρών Ερευνητική Εργασία Β’ Τετραμήνου 2011/12

7


Νο 1.1 ΜΗΧΑΝΕΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΟΡΙΣΜΟΣ Μια μηχανή αναζήτησης είναι μια εφαρμογή που επιτρέπει την αναζήτηση κειμένων και αρχείων στο Διαδίκτυο. Αποτελείται από ένα πρόγραμμα υπολογιστή, που βρίσκεται σε έναν ή περισσότερους υπολογιστές, στους οποίους δημιουργεί μια βάση δεδομένων με τις πληροφορίες που συλλέγει από το διαδίκτυο, και ταυτόχρονα από το διαδραστικό περιβάλλον, που εμφανίζεται στον τελικό χρήστη. Ο τελευταίος χρησιμοποιεί την εφαρμογή από άλλον υπολογιστή συνδεμένο στο διαδίκτυο. Υπάρχουν πολλές μηχανές αναζήτησης με τις μηχανές αναζήτησης της εταιρίας Google και της Yahoo πρώτες σε χρήση. Άλλες γνωστές μηχανές αναζήτησης από τη Microsoft η MSN Search και η Microsoft Live Search. Ελληνικές μηχανές αναζήτησης μεταξύ άλλων είναι αυτές της Forthnet, της Otenet, του Cleverlook και του Pathfinder. Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί τις μηχανές αναζήτησης πληκτρολογώντας λέξεις-κλειδιά, προκειμένου να επιτύχει την πληροφόρηση του, καθώς και να επεκτείνει τις ήδη υπάρχουσες γνώσεις του, μέσω αποκόμισης καινούργιων στοιχείων.

1ο Γενικό Λύκειο Σερρών Ερευνητική Εργασία Β’ Τετραμήνου 2011/12

8


No 1.2 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ GOOGLE

Η ιστορία του Google πως ξεκίνησε Οι ιδρυτές του google o Larry Page και ο Sergey Brin ήταν παθιασμένοι με τους υπολογιστές και διαφωνούσαν για όλα την πρώτη φορά που συναντήθηκαν το 1995. Ήταν σπουδαστές στην επιστήμη των υπολογιστών και οι δυο και σε μια ξενάγηση στο πανεπιστήμιο του Stanford, διαφωνούσαν σε όλα μέχρι που βρήκαν κοινό τρόπο για το πως έπρεπε να αντιμετωπίσουνε το ζήτημα της άντλησης πληροφοριών από μια τεράστια βάση δεδομένων. Η συνεργασία τους δεν άργησε να ξεκινήσει και το 1996 δημιούργησαν μια μηχανή αναζήτησης, την BackRub. Καθώς δεν είχαν πολλά χρήματα, δοκίμασαν να στήσουν ένα δίκτυο υπολογιστών με φθηνά μηχανήματα μιας και ο Larry μπορούσε να επισκευάζει μηχανήματα με μεγάλη ευκολία (αν και είχε αποκτήσει κακή φήμη από τότε που επισκεύασε έναν εκτυπωτή χρησιμοποιώντας τουβλάκια Lego). Επίσης πολύ συχνά 1ο Γενικό Λύκειο Σερρών Ερευνητική Εργασία Β’ Τετραμήνου 2011/12

9


αναζητούσαν για πιθανούς δανεικούς υπολογιστές από οπουδήποτε στο πανεπιστήμιο, για να επεκτείνουν το δίκτυο τους. Ένα χρόνο αργότερα ήδη είχε ξεκινήσει να μεγαλώνει η φήμη για την καινούργια τεχνολογία αναζήτησης που εφάρμοζαν. Το 1998 συνέχιζαν να καλυτερεύουν την τεχνολογία η οποία αποτέλεσε την καρδιά του google και έψαχναν για πιθανούς συνεργάτες παρόλο που δεν είχαν σκεφτεί ακόμα να δημιουργήσουν μια εταιρεία για την τεχνολογία τους. Μεταξύ αυτών που απευθύνθηκαν ήταν και o David Filo, ο οποίος ήταν φίλος τους κι ο ένας από τους ιδρυτές του Yahoo, ο οποίος τους ενθάρρυνε και τους είπε ότι όταν θα ανέπτυσσαν πλήρως την ιδέα τους να τον ειδοποιούσαν, τους συμβούλευσε μάλιστα να ιδρύσουν μια δικιά τους εταιρεία με τη μηχανή αναζήτηση τους. Όμως δεν ήταν όλα θετικά.

Οι ιδρυτές του google o Larry Page και ο Sergey Brin

Καθώς απέτυχαν να τραβήξουν το ενδιαφέρον των μεγάλων portal (πλατφόρμες εφαρμογών) της εποχής αποφάσισαν να εργαστούν μόνοι τους, έτσι άρχισαν να ψάχνουν για μετρητά για να ξεπληρώσουν τις πιστωτικές τους κάρτες που τις είχαν φτάσει στα όρια. Τότε μίλησαν στον Andy Bechtolsheim έναν από τους ιδρυτές της Sun microsystems τον οποίο τον είδαν για σύντομο χρονικό διάστημα και ίσα ίσα που πρόλαβαν τα του αναπτύξουν τις ιδέες τους. Ο Bechtolsheim όμως κατάλαβε το πόσο σημαντική είναι η ιδέα τους. Κι έτσι τους έδωσε μια επιταγή 100000 δολαρίων στην εταιρεία google. Όμως η εταιρεία google δεν υπήρχε ακόμα για να την εισπράξει. Η επιταγή βρισκόταν μερικές βδομάδες στο συρτάρι τους. Όταν μετά από επίμονες παρακλήσεις σε φίλους, συγγενείς και γνωστούς κατάφεραν να μαζέψουν τελικά γύρω στο ένα εκατομμύριο 1ο Γενικό Λύκειο Σερρών Ερευνητική Εργασία Β’ Τετραμήνου 2011/12

10


δολάρια, τον Σεπτέμβριο του 1998, η εταιρεία google ήταν πια επίσημο γεγονός και ήταν η εταιρεία που σε λίγα χρόνια ανέτρεψε τα πάντα στην τεχνολογία των μηχανών αναζήτησης.

Google brand name

Η Google είναι : μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαδικτυακών υπηρεσιών Ο στόχος της είναι να οργανώσει όλες τις πληροφορίες του κόσμου και να τις κάνει διαθέσιμες για όλους παγκοσμίως. Στις μέρες μας η μηχανή αναζήτησης google είναι μια από τις δημοφιλέστερες. Σήμερα, στην αγγλική γλώσσα το ρήμα Google έχει αποκτήσει πλέον ίδια σημασία με το ρήμα «αναζητώ» και πρόσφατα προστέθηκε στο αγγλικό λεξικό με όλα τα παράγωγά του. Έρευνες που έγιναν τον Απρίλιο του 2007 έδειξαν πως η Google είναι η διασημότερη εταιρία παγκοσμίως. Παρουσιάζεται ολιγόλεπτο βίντεο προς τιμήν δημιουργίας της Google: http://www.neolaia.gr/2010/12/04/history-of-google-2-minutes/

1ο Γενικό Λύκειο Σερρών Ερευνητική Εργασία Β’ Τετραμήνου 2011/12

11


Νο 1.3 ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ GOOGLE Mε το Google μπορούμε να βρούμε ό,τι πληροφορίες θέλουμε πολύ εύκολα πληκτρολογώντας απλά μια λέξη κλειδί. Έτσι μας δίνεται η δυνατότητα να συγκρίνουμε πληροφορίες, να ψάξουμε για εναλλακτικά αποτελέσματα, ακόμα και να επεξεργαστούμε τις πληροφορίες που βρήκαμε. Λόγω της ευκολίας στην χρήση του το Google είναι η κορυφαία μηχανή αναζήτηση. Οι εφαρμογές Google προσφέρουν μια ασφαλή και επεκτάσιμη πλατφόρμα για την επικοινωνία και τη συνεργασία οποτεδήποτε, οπουδήποτε.

Μερικά παραδείγματα…

 G-mail Είναι διαθέσιμο από οποιονδήποτε υπολογιστή. Η λειτουργία άμεσων μηνυμάτων είναι ενσωματωμένη στο Gmail, δίνοντας την ευκαιρία στον χρήστη να απαντήσει σε ένα e-mail σε πραγματικό χρόνο.

 Google Calendar Τα ημερολόγια των συνεργατών και των συναδέλφων μας από ένα μόνο online ημερολόγιο, εκτίθενται ελεύθερα προκειμένου να διευκολύνουν σε όποια ενέργεια τους χρήστες του διαδικτύου.

 Google Talk Δίνει τη δυνατότητα να επικοινωνείτε πιο αποτελεσματικά και αποδοτικά χρησιμοποιώντας κείμενο συνομιλίας (text chat), συνομιλία μέσω video (video chat), και συνομιλία ήχου (audio chat), ενώ παράλληλα μέσω επικοινωνίας σε πραγματικό χρόνο, εξελίσσεται αυτόματα και η δύναμη της εργασίας του χρήστη.

1ο Γενικό Λύκειο Σερρών Ερευνητική Εργασία Β’ Τετραμήνου 2011/12

12


Βίντεο στο οποίο προβάλλεται η χρησιμότητα των διαδικτυακών εφαρμογών, όπως το Google Chrome: http://www.youtube.com/watch?v=jB5KFJULahs&feature=player_embedded#!

Νο 2.1 ΨΗΦΙΑΚΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ E-LEARNING Η έννοια της ηλεκτρονικής μάθησης (e-learning) είναι αρκετά γενική και περικλείει οποιαδήποτε μορφή εκπαίδευσης από απόσταση, όπου ως πλατφόρμα χρησιμοποιεί τους πόρους του διαδικτύου (internet) ή, γενικότερα, τις δυνατότητες των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Πιο συγκεκριμένα, με τον όρο ηλεκτρονική μάθηση εννοείται η χρήση των νέων τεχνολογιών πολυµέσων και του διαδικτύου για τη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης, µέσω της διευκόλυνσης του τρόπου πρόσβασης σε πηγές πληροφοριών και υπηρεσίες, αλλά και στην από απόσταση συνεργασία και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ εκπαιδευτών και εκπαιδευόμενων, καθώς και των εκπαιδευόμενων μεταξύ τους.

Η ηλεκτρονική μάθηση δίνει ώθηση στη σημερινή νεολαία να κάνει ένα μετέωρο βήμα, να ξεπεράσουν τα όρια τους και να βρεθούν περιπλανώμενοι στην απεραντοσύνη της γνώσεις. Μέσω ενός διττού τρόπου είναι πλέον έτοιμοι να εξερευνήσουν κάθε κρυφό μονοπάτι που πρόκειται να τους οδηγήσει σε βαθύτερες και ουσιαστικότερες έννοιες. 1. Της σύγχρονης μάθησης

1ο Γενικό Λύκειο Σερρών Ερευνητική Εργασία Β’ Τετραμήνου 2011/12

13


2. Της ασύγχρονης

1) Σύγχρονη Μάθηση Ο εκπαιδευόμενος συμμετέχει στην εκπαίδευση σε πραγματικό χρόνο μέσα από το Ιnternet. H εκπαίδευση αυτού του τύπου έχει πολλά κοινά σημεία με την εκπαίδευση σε αίθουσα διδασκαλίας, με τη διαφορά ότι στην σύγχρονη μάθηση του e-learning, εκπαιδευτής και εκπαιδευόμενος βρίσκονται σε μια “εικονική” αίθουσα διδασκαλίας που δεν έχει γεωγραφικούς περιορισμούς. Με τη χρήση αυτού του τύπου τεχνολογίας e-learning δίνεται η δυνατότητα στον εκπαιδευτή να παρέχει εκπαίδευση σε οποιοδήποτε σημείο της περιοχής παρέμβασης. Αυτού του τύπου η εκπαίδευση μπορεί να καταγραφεί σε ηλεκτρονική μορφή και να επαναληφθεί αργότερα αν χρειαστεί. Τα επικοινωνιακά μέσα που χρησιμοποιούνται είναι το chat, οι «εικονικές» αίθουσες διδασκαλίας (virtual classrooms) και η κοινή χρήση εφαρμογών.

2) Ασύγχρονη Μάθηση Αφορά στη μορφή εκείνη ηλεκτρονικής μάθησης κατά την οποία δεν υπάρχει άμεση, «σύγχρονη» επικοινωνία του εκπαιδευτή και του εκπαιδευόμενου κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Στην περίπτωση της ασύγχρονης εκπαίδευσης ο εκπαιδευτής μπορεί να 1ο Γενικό Λύκειο Σερρών Ερευνητική Εργασία Β’ Τετραμήνου 2011/12

14


προετοιμάσει το εκπαιδευτικό υλικό, να το αποθηκεύσει και ο εκπαιδευόμενος, μπορεί να πάρει αυτό το εκπαιδευτικό υλικό οπουδήποτε και αν βρίσκεται και σε όποια χρονική στιγμή επιλέξει ο ίδιος. Φαίνεται εκ πρώτης όψεως ότι η εκπαίδευση αυτού του τύπου είναι πιο ευέλικτη αλλά στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει επικοινωνία εκπαιδευτή – εκπαιδευόμενου σε πραγματικό χρόνο (real-time). Τα επικοινωνιακά μέσα που χρησιμοποιούνται στον τύπο αυτό είναι η αποστολή και λήψη e-mails (messaging), τα Discussion Groups και τα Bulletin Boards. Ας μην ξεχνάμε ωστόσο, πόσο απαραίτητη και αναγκαία καθίσταται η ηλεκτρονική μάθηση, στο πλαίσιο της διευκόλυνσης ατόμων με δυσκολίες.

Από blog ηλεκτρονικής εφημερίδας «Τα Νέα», πριν από 3 μόλις χρόνια, δημιουργήθηκε Οργανισμός «Κοινωνία της Πληροφορίας Ανοιχτή στις Ειδικές Ανάγκες» (e-ISOTIS), με απώτερο σκοπό την διευκόλυνση των ατόμων με ειδικές ανάγκες ως προς τα δικαιώματά τους για ελεύθερη εκπαίδευση, επαγγελματική αποκατάσταση και εν γένει, βελτίωση της κοινωνικής τους διαβίωσης. Ιδιαίτερα όσον αφορά το θέμα της ηλεκτρονικής εκπαίδευσης, μέσω μίας νέας ψηφιακής πλατφόρμας καθώς και με τη βοήθεια ειδικών εκπαιδευτικών, προσφέρονται στα άτομα αυτά ποικίλες δυνατότητες και ευκαιρίες προκειμένου το όνειρό τους να γίνει πραγματικότητα και να επιτευχθεί η μαθησιακή διαδικασία όσο το δυνατόν πιο επιτυχέστερα και αποτελεσματικά.

1ο Γενικό Λύκειο Σερρών Ερευνητική Εργασία Β’ Τετραμήνου 2011/12

15


No 2.2 E-LIBRARY & E-BOOK Α. E-book Το 1988 η πρώτη αναφορά σε λεξικό (λεξικό Meriam – Webster) ο όρος ηλεκτρονικό βιβλίο ή E-book : «ένα βιβλίο που δημιουργήθηκε ή μετατράπηκε σε ψηφιακή μορφή» Το 2009 το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο (ΠΙ) δίνει έναν αρκετά ευρύτερο ορισμό του ηλεκτρονικού βιβλίου: «ηλεκτρονικό βιβλίο ΔΕΝ πρέπει να εννοούμε μόνο την ψηφιακή έκδοση ενός συμβατού βιβλίου, ΑΛΛΑ το δυναμικό και διαδραστικό μέσο μάθησης που λειτουργεί ως πολυμέσο εργαλείο γνώσης»

Πλεονεκτήματα του ηλεκτρονικού βιβλίου:  Μέσω της υπερσύνδεσης παρέχεται η δυνατότητα προσπέλασης της γνώσης σύμφωνα με της ανάγκες και ενδιαφέροντα του πολίτη. Με τον τρόπο αυτό, ο χρήστης σταδιακά αυτονομείται και συνεπώς έχει την ευκαιρία να αποκομίσει και να κατανοήσει πλήρως τις απαραίτητες, ουσιαστικές και έγκυρες γνώσεις που του παρέχονται.  Παρουσίαση και αναπαράσταση γνώσης στο μαθητή, με ένα πλήθος σημειακών συστημάτων, εικονικών, ηχητικών, γλωσσικών. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ικανοποίηση περισσότερων πολιτών, εφόσον έχουν την ευχέρεια να συγκεντρώσουν πληθώρα στοιχείων, σύμφωνα με τις δικές τους προτιμήσεις (π.χ. πολυτροπικά κείμενα κτλ.)

1ο Γενικό Λύκειο Σερρών Ερευνητική Εργασία Β’ Τετραμήνου 2011/12

16


Ο ψηφιακός αναγνώστης αποκτά πρόσβαση στο ηλεκτρονικό βιβλίο που στην ουσία αποτελεί την ψηφιακή έκδοση ενός συμβατικού βιβλίου. Ο Σχολικός Σύμβουλος αναφέρει: «Θεωρούμε ότι το διδακτικό εγχειρίδιο αποτελεί διδακτικό μέσο και σε καμία περίπτωση δεν ακυρώνει τη διδακτική πράξη, αλλά ούτε θα πρέπει να ακυρώνει τον ίδιο τον εκπαιδευτικό …… Τη δυσκολία αυτή (σ.σ. πως δεν υπάρχουν βιβλία σε όλα τα σχολεία) τη θεωρούμε ως μια πρόκληση και έτσι πρέπει να τη θεωρήσετε και εσείς, προκειμένου να γίνει σταδιακά η προσαρμογή των μαθητών και εκπαιδευτικών στα νέα αναλυτικά εκπαιδευτικά προγράμματα, που θα εφαρμοσθούν πιλοτικά από τη φετινή σχολική χρονιά σε καθορισμένα σχολεία της επικράτειας και θα γενικευθούν τα επόμενα χρόνια.

1ο Γενικό Λύκειο Σερρών Ερευνητική Εργασία Β’ Τετραμήνου 2011/12

17


B. E-library

Η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη παρέχει όλο της το υλικό σε ψηφιοποιημένη μορφή μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Τέτοιου είδους βιβλιοθήκες ονομάζονται εικονικές ή βιβλιοθήκες χωρίς σύνορα και τέθηκαν προς λειτουργία για πρώτη φορά το 1990. Παρέχουν ουσιαστικά στον χρήστη εύκολη και γρήγορη πρόσβαση στη γνώση από οποιοδήποτε σημείο χωρίς να απαιτείται φυσική παρουσία. Σε ορισμένες περιπτώσεις η βιβλιοθήκη μπορεί να διατηρείται και κτιριακά αλλά παράλληλα να διαθέτει και μέρος του υλικού της σε ψηφιοποιημένη μορφή. Η συλλογή των ψηφιακών βιβλιοθηκών μπορεί να απαρτίζεται τόσο από ψηφιοποιημένα όσο και από ψηφιακά γεννημένα τεκμήρια τα οποία οργανώνονται με εργαλεία που εξυπηρετούν τις ανάγκες για οργάνωση, πρόσβαση και διαχείριση της συλλογής.

1ο Γενικό Λύκειο Σερρών Ερευνητική Εργασία Β’ Τετραμήνου 2011/12

18


Πλεονεκτήματα χρήσης της ψηφιακής βιβλιοθήκης: 1) Πολλαπλή πρόσβαση. Την ίδια πηγή μπορούν να τη χρησιμοποιούν ταυτόχρονα πολλοί χρήστες. 2) Δομημένη προσέγγιση, π.χ. από τον κατάλογο μετακινούμαστε στο βιβλίο, από το βιβλίο στο κεφάλαιο που επιθυμούμε κτλ. 3) Ανάκτηση της πληροφορίας. Μέσα από ένα φιλικό και εύκολο, ως προς τον τρόπο αναζήτησης και ανάκτησης πληροφοριών, περιβάλλον. 4) Συντήρηση και διατήρηση. Ένα ακριβές αντίγραφο του πρωτότυπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς μείωση της ποιότητας και φθορά του φυσικού αντικειμένου. 5) Χώρος. Η διατήρηση του ψηφιακού υλικού καταπιάνει λιγότερο χώρο. 6) Δικτύωση. Οι ψηφιακοί οργανισμοί μπορούν να προσφέρουν διασυνδέσεις (links) και σε άλλο υλικό άλλων ψηφιακών οργανισμών. 7) Κόστος. Οι ψηφιακοί οργανισμοί απαλλάσσονται από έξοδα όπως κτιριακή συντήρηση και υποδομή, μισθούς, συνεχή αγορά έντυπου υλικού, μεγάλα χρηματικά ποσά στις συνδρομές, και άλλα. 8) Τρέχουσα πληροφορία. Η ανανέωση των πληροφοριών καθίσταται δυνατή μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα σε αντίθεση με τις έντυπες που και ο χρόνος ανατύπωσης και η όλη διαδικασία αναπαραγωγής είναι αφόρητα δαπανηρή και χρονοβόρα.

1ο Γενικό Λύκειο Σερρών Ερευνητική Εργασία Β’ Τετραμήνου 2011/12

19


Νο 2.3 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ Α. ΟΡΙΣΜΟΣ Ένα blog είναι μία ιστοσελίδα στην οποία τα μηνύματα δημοσιεύονται και εμφανίζονται με χρονολογική σειρά, με πρώτο το πιο πρόσφατο. Συνήθως εστιάζουν σε ένα συγκεκριμένο θέμα, όπως η πολιτική ή τα τοπικά νέα. Κάποια λειτουργούν και ως διαδικτυακά ημερολόγια, ένας τρόπος προσωπικής έκφρασης για τον κάθε χρήστη. Ένα τυπικό ιστολόγιο μπορεί να συνδυάσει κείμενο μαζί με εικόνες και βίντεο, αλλά μπορεί να περιέχει και συνδέσμους σε άλλα ιστολόγια και ιστοσελίδες και γενικότερα σε άλλα μέσα που σχετίζονται με το συγκεκριμένο θέμα.

Από την εμφάνιση τους το 1995, το blogging έχει καθιερωθεί ως ένα δημοφιλές μέσο επικοινωνίας, το οποίο έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει τη κοινή γνώμη και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ανά τον κόσμο.

1ο Γενικό Λύκειο Σερρών Ερευνητική Εργασία Β’ Τετραμήνου 2011/12

20


Β. ΒΑΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ Η διαδικασία κατά την οποία ένας χρήστης δημιουργεί και συντηρεί ένα blog ή προσθέτει κάποιο άρθρο σε ένα υπάρχον blog ονομάζεται blogging. Κάθε ξεχωριστό άρθρο σε ένα blog ονομάζεται ‘blog post’ ή ‘post’ ή ‘entry’ ή αλλιώς στα ελληνικά ‘ανάρτηση’. Ο χρήστης που δημοσιεύσει αναρτήσεις ονομάζεται blogger.  Τα βασικά χαρακτηριστικά μίας ανάρτησης είναι: • Τίτλος • Κύριο μέρος • Σχόλια • Permalink: το URL του άρθρου • Ημερομηνία δημοσίευσης ανάρτησης  Προαιρετικά, μία ανάρτηση μπορεί να περιλαμβάνει και τα εξής: • Κατηγορίες • Trackback: συνδέσεις με άλλες ιστοσελίδες που αναφέρουν την ανάρτηση Συνήθως, ένα ιστολόγιο περιλαμβάνει μία λίστα με συνδέσμους, αλλιώς γνωστή ως blogroll. Η λίστα αυτή περιέχει συνδέσμους άλλων ιστολογίων, που είναι σχετικοί με το θέμα του ιστολογίου του.

1ο Γενικό Λύκειο Σερρών Ερευνητική Εργασία Β’ Τετραμήνου 2011/12

21


Γ. ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΧΡΗΣΗΣ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΛΟΓΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥΣ Έχουν γίνει πολλές έρευνες σχετικά με το αν η χρήση των blog είναι ωφέλιμη για τους μαθητές. Επιγραμματικά, κάποια πλεονεκτήματα είναι:  Προώθηση κριτικής και αναλυτικής σκέψης  Προώθηση δημιουργικής, καινοτόμας σκέψης  Προώθηση αναλογικής σκέψης  Συνδυασμός απομονωμένης και κοινωνικής αλληλεπίδρασης

       

      

Κάποιοι γενικοί λόγοι για τη δημιουργία blog στην εκπαίδευση είναι: Επικοινωνία με άλλους Βοήθεια στους μαθητές και υποστήριξη της διδασκαλίας Δημόσια προβολή μιας συλλογικής εργασίας Προσωπική έκφραση Ημερολόγιο μαθημάτων Ενημέρωση γονέων Αδελφοποίηση σχολείων και Ευρωπαϊκά Προγράμματα Παρακίνηση μαθητών για μελέτη. Βέβαια, με τη χρήση των blog, μπορούν να υπάρξουν και κάποιες δυνατές χρήσεις του ιστολογίου για τους εκπαιδευτικούς. Μερικές από αυτές είναι: Απεικόνιση των εμπειριών των εκπαιδευτών Διατήρηση ενός ιστορικού αρχείου με τις εμπειρίες εκπαίδευσηςεξάσκησης Συγγραφή μίας εκτενής επεξήγησης μίας συγκεκριμένης μαθησιακής μονάδας Παροχή εκπαιδευτικών βοηθημάτων και ιδεών για τους συναδέλφους Διερεύνηση σημαντικών εκπαιδευτικών και μαθησιακών θεμάτων Παροχή επιπλέον σχετικού υλικού σε μορφή διαδικτυακής βιβλιοθήκης για τους μαθητές σε μορφή αρχείων αλλά και συνδέσμων

1ο Γενικό Λύκειο Σερρών Ερευνητική Εργασία Β’ Τετραμήνου 2011/12

22


Δ. ΕΙΔΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ  Ιστολόγιο εκπαιδευτικού προς μαθητές

Μπορεί να περιέχει βασικά σημεία της διδασκαλίας, ερωτήσεις πριν τη διδασκαλία ενός αντικειμένου, πρόσθετο διδακτικό υλικό (video, εικόνες, ηχητικό κείμενο) κ.α.. Η κατασκευή ενός blog είναι ιδιαίτερα απλή. Συνεπώς, δίνει πολλές δυνατότητες τόσο στους μαθητές όσο και στους καθηγητές. Ειδικότερα οι εκπαιδευτικοί, μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα blog είτε σαν αποθήκη εκπαιδευτικού υλικού- όπου θα είναι συγκεντρωμένες προς έκθεση οι εργασίες των μαθητών, είτε σαν ηλεκτρονικό χώρο εργασίας και έκφρασης των μαθητών.  Ιστολόγιο εκπαιδευτικού προς συναδέλφους Στο περιεχόμενο ενός τέτοιου blog μπορούν να περιληφθούν προτάσεις για τη διδασκαλία συγκεκριμένων αντικειμένων, ενημέρωση για ενδιαφέρουσα βιβλιογραφία και πηγές από το διαδίκτυο, προτεινόμενες πειραματικές δραστηριότητες κ.α.. Μπορεί να είναι το κοινό ιστολόγιο εκπαιδευτικού και μαθητών, στο οποίο να καταγράφεται η καθημερινή δραστηριότητα της τάξης, η διδασκαλία ενός αντικειμένου, ο σχολιασμός ενός βιβλίου, η πορεία εργασίας στο πλαίσιο ενός project κ.α..  Ιστολόγιο σχολικής εφημερίδας Μερικά σχολεία έχουν αναρτήσει ιστολόγια-εφημερίδες, στα οποία καταγράφονται ποικίλα στιγμιότυπα από τη δραστηριότητά τους. Με ένα ιστολόγιο, οι μαθητές μπορούν να στήσουν τη σχολική εφημερίδα τους, να την ανανεώνουν συχνά και να τροφοδοτούν τα άρθρα τους με δημιουργικές συζητήσεις, είτε μεταξύ τους, είτε και με συμμαθητές τους από άλλες τάξεις και σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο Mario Tomé, καθηγητής και διαχειριστής του blog, Fle net, επισημαίνει: «Πρέπει να καταλάβουμε ότι το blog υπερβαίνει τις λειτουργίες, τις δυνατότητες και τη δυναμική των παραδοσιακών websites και του forum: προσφέρει τις δύο δυνατότητες (website και forum) στο εσωτερικό του ίδιου χώρου. Επίσης, επιτρέπει την ανάπτυξη μιας επικοινωνίας και μιας συζήτησης. Επιπλέον, προσφέρει στο διδάσκοντα τη δυνατότητα να αναπτύξει ένα χώρο συμβουλευτικό για τους μαθητές. Πιστεύω ότι οι χρήστες των blogs αξιοποιούν άμεσα την τεράστια δυναμικότητα του διαδικτύου».

1ο Γενικό Λύκειο Σερρών Ερευνητική Εργασία Β’ Τετραμήνου 2011/12

23


Νο 2.4 E-SCHOOL Η δημιουργία του Ψηφιακού Σχολείου αποτελεί υψηλή προτεραιότητα του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και είναι βασικό συστατικό του Νέου Σχολείου. Η βασική πρόκληση που καλείται αυτό να αντιμετωπίσει σήμερα είναι η ουσιαστική ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στη διδασκαλία όλων των μαθημάτων, αλλά και στη σχολική ζωή ευρύτερα. Στα πλαίσια των παραπάνω, σας γνωρίζουμε ότι το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ανέπτυξε: 1. Ψηφιακή πλατφόρμα που τέθηκε σε λειτουργία στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://digitalschool.minedu.gov.gr/, όπου υπάρχουν σε ψηφιακή μορφή όλα τα μαθήματα Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου. 2. Τον ιστότοπο «Προετοιμάζομαι για Πανελλαδικές - Ψηφιακά Εκπαιδευτικά Βοηθήματα», με στόχο να στηρίξει αποτελεσματικά την προσπάθεια όλων των μαθητών της Γ’ τάξης Λυκείου, κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας τους για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Εκτός από τη σελίδα των μαθημάτων στο http://digitalschool.minedu.gov.gr/, τα βοηθήματα θα παρέχονται ξεχωριστά και στη σελίδα www.study4exams.gr. Τα Ψηφιακά Βοηθήματα σκοπεύουν να προσφέρουν ένα συμπληρωματικό, ευέλικτο και σύγχρονο τρόπο πρόσβασης των μαθητών σε χρήσιμο υποβοηθητικό υλικό, αποκλειστικά και μόνο για τις ανάγκες προετοιμασίας τους, εν όψει των πανελλαδικών εξετάσεων. Η πρόσβαση θα είναι ελεύθερη σε όλους τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και σε όλα τα μέλη της ευρύτερης εκπαιδευτικής κοινότητας.

1ο Γενικό Λύκειο Σερρών Ερευνητική Εργασία Β’ Τετραμήνου 2011/12

24


Νο 3.1 ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ Μ.Μ.Ε. (Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης) DIGITAL TV

Η επίγεια ψηφιακή τηλεόραση είναι μια εφαρμογή της ψηφιακής τεχνολογίας που παρέχει μεγαλύτερο αριθμό καναλιών και/ή καλύτερη ποιότητα εικόνας και ήχου (AC3, Dolby ψηφιακό) μέσω μιας συμβατικής κεραίας αντί μιας δορυφορικής σύνδεσης. Στην Ελλάδα η επίγεια ψηφιακή μετάδοση ξεκίνησε από το ΤΕΙ Κρήτης από το εργαστήριο Ερευνάς και Ανάπτυξης τηλεπικοινωνιακών συστημάτων PASIPHAE το Σεπτέμβριο του 2001 με δοκιμαστική εκπομπή σε ολό το Ηρακλείο Κρήτης και ακολούθησε η ΕΡΤ στις 6 Ιανουαρίου 2006 με δοκιμαστική εκπομπή. Μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου 2006 έγινε η σταδιακή έναρξη εκπομπής των τριών βασικών καναλιών που αποτελούν την πιλοτική πλατφόρμα εκπομπής της ΕΡΤ, την ΕΡΤ Ψηφιακή. 1ο Γενικό Λύκειο Σερρών Ερευνητική Εργασία Β’ Τετραμήνου 2011/12

25


Μέχρι και το τέλος του καλοκαιριού 2009 η ψηφιακή τηλεόραση στην Ελλάδα περιοριζόταν στη πλατφόρμα της ΕΡΤ που αποτελείται από: Το σινέ+ με ταινίες, το σπορ+ με αθλητικά, και το πρίσμα+ κανάλι γενικού ενδιαφέροντος και σαφή προσανατολισμό/υποστήριξη σε άτομα με αναπηρίες (βλ. υπότιτλοι, νοηματική γλώσσα σε κάποια προγράμματα κ.ο.κ.). Επίσης αναμεταδίδεται και το δορυφορικό ΡΙΚ. Στις 24 Ιουνίου 2009 παρουσιάστηκε η εταιρία Digea A.E., νομικό πρόσωπο που συστήθηκε από κοινού από τα κανάλια Alpha, Alter, Antenna, Makedonia TV, Mega, Σκάι και Star και η οποία "έχει αναλάβει την ψηφιακή εκπομπή των τηλεοπτικών προγραμμάτων τόσο των ιδιωτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας καθώς και όποιων άλλων σταθμών προτιμήσουν τις υπηρεσίες της." Στις 24 Σεπτεμβρίου 2009, ξεκίνησε η μετάβαση των ελληνικών ιδιωτικών καναλιών εθνικής εμβέλειας σε ψηφιακό σήμα, με πρώτη περιοχή εκπομπής τον Κορινθιακό Κόλπο. Στις 14 Ιανουαρίου του 2010 ξεκίνησε η ψηφιακή εκπομπή στη Θεσσαλονίκη, από τα κέντρα εκπομπής Χορτιάτη και Φιλιππείου και στις 18 Ιουνίου του 2010 στην Αττική. Τέλος στις 27 Μαΐου 2011 η ψηφιακή εκπομπή ξεκίνησε και στην Θεσσαλία.

Σύμφωνα με οδηγία της Ευρωπαικής Ένωσης, όλες οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να σταματήσουν την προβολή των αναλογικών προγραμμάτων μέχρι το τέλος του 2012. Η ημερομηνία αυτή θα ισχύσει καταληκτικά και για την Ελλάδα, παρ'όλο που σε παλαιότερη επικοινωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει παρουσιασθεί πιθανό χρονοδιάγραμμα που ορίζει την έναρξη της διαδικασίας από το 2010 και την σταδιακή μεταφορά σε ψηφιακή εκπομπή μέχρι και το 2012, τη καταληκτική ημερομηνία και για την Ελλάδα.

1ο Γενικό Λύκειο Σερρών Ερευνητική Εργασία Β’ Τετραμήνου 2011/12

26


No 3.2 ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ

Ο κοινός χρήστης του Διαδικτύου μπορεί εύκολα και δωρεάν να ξεκινήσει το δικό του ιστολόγιο μέσω πολλών φορέων που προσφέρουν συστήματα τα οποία στηρίζονται σε λογισμικό που κάνει την σύνταξη των ιστολογίων πολύ απλή διαδικασία.

Α. Στην Ελλάδα, παρατηρείται ότι: Οι γυναίκες αποτελούν περίπου το 1/3 των ελληνόφωνων blogger. Η θεματολογία τους αγγίζει περισσότερο το προσωπικό επίπεδο και την κουλτούρα/πολιτισμό από αυτή των ανδρών και οι λόγοι που τις ωθούν στη δημιουργία blog σχετίζονται με την ημερολογιακή έκφραση, την «επικοινωνία με φίλους» και τη «δημιουργική γραφή». Τείνουν να αποκαλύπτουν λιγότερο την πραγματική τους ταυτότητα από τους άνδρες και να γράφουν περισσότερα σχόλια σε άλλα blogs γεγονός που ερμηνεύεται από τον διεξάγοντα την έρευνα ως συναισθηματικά παρακινούμενο

Β. BLOGS ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ: Οι περισσότεροι μελετητές, καθώς και πολλοί δημοσιογράφοι, θεωρούν ότι: Tα μπλογκ συνιστούν μία μορφή εναλλακτικής δημοσιογραφίας καθώς συμβάλλουν ουσιαστικά στον εκδημοκρατισμό της δημόσιας επικοινωνίας και συμπληρώνουν τις κλασσικές μορφές δημοσιογραφίας ουσιαστικά. [Δρ. Κ. ΠατέληΗ

1ο Γενικό Λύκειο Σερρών Ερευνητική Εργασία Β’ Τετραμήνου 2011/12

27


Δημοσιογραφία στον Ιστό]. Αυτό δικαιολογείται από το γεγονός ότι ένας δημοσιογράφος που γράφει σε μπλογκ δεν περιορίζεται από τη νόρμα και μπορεί να εκφράσει την άποψη του επάνω σε ένα θέμα από μία διαφορετική σκοπιά από την γενικά θεσμοθετημένη και κρατούσα, χωρίς συγχρόνως να περιορίζεται από ανώτερους του για το πως να εκφραστεί επάνω σε ένα θέμα.

Νέα μορφή δημοσιογραφικών μπλογκς μπορούν να θεωρηθούν και τα ομαδικά μπλογκ (group webogs) τα οποία αποτελούν ιστοσελίδες συζήτησης και μοιράσματος, όπου δίνεται στους χρήστες η δυνατότητα να δημιουργήσουν προσωπικό λογαριασμό και να ανταλλάξουν απόψεις επάνω σε ένα συγκεκριμένο θέμα που έχει οριστεί από τους διαχειριστές ή ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας. Πέρα από τα παραπάνω υπάρχει, βέβαια, και η αντίθετη άποψη, ότι δηλαδή τα μπλογκ απλά παρέχουν σχολιασμό πάνω στη δημοσιογραφική ατζέντα των μεγάλων εταιρειών δημοσιογραφίας και ενισχύουν με αυτό τον τρόπο και αυτά την ημερήσια διάταξη. Πολλοί υποστηρίζουν επίσης ότι πολλά μπλογκ απηχούν ακραιφνώς προσωπικές απόψεις και ότι η δύναμη του μέσου βρίσκεται απλά στην ποσότητα και τον πλουραλισμό του και όχι ουσιαστικά στο δημοσιογραφικό υλικό που προσφέρει.

1ο Γενικό Λύκειο Σερρών Ερευνητική Εργασία Β’ Τετραμήνου 2011/12

28


Νο 3.3 E-NEWS Σύμφωνα με την εταιρεία διαδικτυακών μετρήσεων Nielsen Online, η νέα πρόκληση για τους εκδότες εφημερίδων είναι να μάθουν πώς να κεφαλαιοποιούν το online αναγνωστικό κοινό και να μεταφράζουν την υψηλή επισκεψιμότητα σε έσοδα. Δημοφιλέστερη εφημερίδα στο Internet είναι οι «New York Times», καθώς το online αναγνωστικό κοινό τους αυξήθηκε κατά 6% και ακολουθούν η «USA Today», η «Washington Post» και οι «Los Angeles Times». Η ίδια έρευνα της Nielsen Online έδειξε πως οι χρήστες διαβάζουν όλο και πιο τακτικά τις ηλεκτρονικές εκδόσεις των εφημερίδων, ενώ ο μέσος χρόνος που αφιερώνουν σε κάθε τους επίσκεψη αυξήθηκε πέρυσι κατά 2%. Σε ό,τι αφορά τα δημοφιλέστερα site του Διαδικτύου για το Δεκέμβριο, την πρώτη θέση εξακολουθεί να κρατά το Google και έπονται η Microsoft και το Yahoo.

Σημειώνουμε ότι:

Αύξηση της τάξης του 16% παρατηρήθηκε αισθητά, πέρυσι στον αριθμό των χρηστών του Internet που επισκέπτονται τους δέκα δημοφιλέστερους δικτυακούς τόπους εφημερίδων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

1ο Γενικό Λύκειο Σερρών Ερευνητική Εργασία Β’ Τετραμήνου 2011/12

29


Όσοι διαθέτουν ήδη ή σκέφτονται να προμηθευτούν μια συσκευή ηλεκτρονικής ανάγνωσης (e-reader) όπως το Κindle (φωτογραφία) ή το Νook, είναι φανατικοί αναγνώστες εφημερίδων (σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα). Υπολογίζεται ότι στις ΗΠΑ μόνο 9 εκατομμύρια νοικοκυριά διαθέτουν ανάλογες συσκευές.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας, το 78% των νοικοκυριών αυτών δηλώνουν ότι διαβάζουν καθημερινά τουλάχιστον μία εφημερίδα σε έντυπη ή σε ηλεκτρονική έκδοση και θα διάβαζαν ευχαρίστως την εφημερίδα της αρεσκείας τους σε ένα e-reader.

Πρόκειται για ένα αισιόδοξο μήνυμα για τις εφημερίδες σε όλον τον κόσμο που τον τελευταίο καιρό πλήττονται τόσο από τη μείωση των διαφημιστικών τους εσόδων όσο και από την πτώση στις κυκλοφορίες τους. Σύμφωνα με ειδικούς αναλυτές, οι εφαρμογές σε κινητά τηλέφωνα νέας γενιάς αποτελούν έναν κερδοφόρο τομέα για πολλές εφημερίδες, ενώ το πέρασμα στις συσκευές ηλεκτρονικής ανάγνωσης θα μπορούσε να σημαίνει πρόσθετα έσοδα για επιχειρήσεις που πλήττονται βαριά από την οικονομική κρίση.

1ο Γενικό Λύκειο Σερρών Ερευνητική Εργασία Β’ Τετραμήνου 2011/12

30


Νο 4. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Α. ΟΡΙΣΜΟΣ & ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση ορίζεται ως η χρήση της τεχνολογίας της πληροφορίας και επικοινωνίας στο μετασχηματισμό της διακυβέρνησης μέσω της βελτίωσης της προσβασιμότητας, της αποτελεσματικότητας και της υπευθυνότητας. Αποτελεί την παροχή τυποποιημένων υπηρεσιών πληροφόρησης ή και συναλλαγών, χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικά μέσα, και κατά κύριο λόγο το Διαδίκτυο και τις τεχνολογίες που αυτό παρέχει.

Η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση λειτουργεί ως μεσάζοντας στη σχέση μεταξύ πολιτών και κυβερνήσεων, υπό το ενδεχόμενο μιας πιθανής ηλεκτρονικής απελευθέρωσης στην επικοινωνία, στην εξέλιξη των κανονισμών και των νόμων του κράτους και στη διευκόλυνση της δημοκρατικής έκφρασης της βούλησης των πολιτών. Έτσι, μεταλλάσσοντας τις παραδοσιακά γραφειοκρατικές διαδικασίες καθώς και τις φυσικά παρεχόμενες υπηρεσίες ηλεκτρονικά, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να 1ο Γενικό Λύκειο Σερρών Ερευνητική Εργασία Β’ Τετραμήνου 2011/12

31


προσφέρει με τον πιο γρήγορο και ευέλικτο τρόπο κυβερνητικές υπηρεσίες. Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις ενδυναμώνονται: 1. Από τις υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, οι οποίες σχεδιάζονται γύρω από τις ανάγκες τους και υλοποιούνται σε συνεργασία με τρίτους. 2. Από την καλύτερη πρόσβασή τους στην πληροφορία., στο πλαίσιο της πολιτικής και κοινωνικής διαδικτυακής ενημέρωσης.

Ο όρος «e-Government 2.0» ή Διακυβέρνηση 2.0, έρχεται να σηματοδοτήσει την νέα εποχή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Πρόκειται για μια εποχή όπου διαμορφώνεται νέα δυναμική στη σχέση πολίτη-κράτους, με τους πολίτες πλέον να παίρνουν ενεργό ρόλο στη διακυβέρνηση, καθώς συμμετέχουν ενεργά στη λήψη αποφάσεων ενώ παράλληλα παρακινούνται πολίτες και δημόσιοι λειτουργεί σε συνεργασία με σκοπό την εκμετάλλευση των πολυάριθμων ευκαιριών που παρουσιάζονται διαθέσιμες με τη βοήθεια της τεχνολογίας

1ο Γενικό Λύκειο Σερρών Ερευνητική Εργασία Β’ Τετραμήνου 2011/12

32


Τέσσερα επίπεδα συμμετοχής των χρηστών στο διαδίκτυο.

Ο απόηχος της καινοτομίας: Το εισαγωγικό κείμενο της ιστοσελίδας του δικτύου «Rewired State» στη Μεγάλη Βρετανία, δίνει πολύ εύστοχα τον τόνο της δύναμης της κοινωνίας να επιφέρει βελτιωτικές αλλαγές στις μεθόδους διακυβέρνησης – και συγκεκριμένα στους τρόπους ενσωμάτωσης της τεχνολογίας: «Το κράτος δεν τα πάει πολύ καλά με τους υπολογιστές. Ξοδεύει εκατομμύρια για να αναπτύσσει μέτριες ιστοσελίδες, αποκρύπτει πραγματικά χρήσιμη δημόσια πληροφορία και γενικά έχει λάθος προσέγγιση. Και αυτό είναι ντροπή. Καλούμε όλους τους ανθρώπους που κάνουν πράγματα. Θα τους δείξουμε πώς γίνεται.»

1ο Γενικό Λύκειο Σερρών Ερευνητική Εργασία Β’ Τετραμήνου 2011/12

33


Β. ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ/ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ & ΟΦΕΛΗ 1. Παρέχει τη δυνατότητα για εύκολη ανεύρεση, χρήση και λήψη

υπηρεσιών από ένα σταθμό εργασίας με σκοπό την επίτευξη πρόσβασης των πολιτών σε δημόσιες υπηρεσίες υψηλής ποιότητας. 2. Μειώνει τις δημόσιες απαιτήσεις από τις επιχειρήσεις μέσω της μείωσης της περιττής συλλογής δεδομένων. 3. Συμβάλλει στη βελτίωση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας μέσω του περιορισμού της καθυστέρησης των διαδικασιών και της αύξησης της ικανοποίησης των υπαλλήλων. 4. Συμβάλει στη σημαντική διοικητική εξοικονόμηση πόρων και στη διάθεση έγκαιρων και αξιόπιστων δεδομένων.

1. Παροχή ευρείας ηλεκτρονικής

πρόσβασης στην πληροφορία (νόμοι, προσχέδια νόμων, άλλες κανονιστικές διατάξεις, έντυπα, καθώς και οικονομικά και επιστημονικά δεδομένα) 2. Υποστήριξη της ανάπτυξης στόχων μέσω της μείωσης του χρόνου και του κόστους αλληλεπίδρασης των μικρών επιχειρήσεων με τις δημόσιες υπηρεσίες. 3. Παροχή υποδομών πληροφορίας και επικοινωνίας στις αγροτικές, απομονωμένες και απομακρυσμένες κοινότητες.

1ο Γενικό Λύκειο Σερρών Ερευνητική Εργασία Β’ Τετραμήνου 2011/12

34


Γ. ΠΟΛΙΤΗΣ & ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

 Ηλεκτρονικές Συναλλαγές, ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων, δηλώσεων και δικαιολογητικών.  Ηλεκτρονική Επικοινωνία με τους φορείς του Δημοσίου.  Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο στο οποίο ο πολίτης θα μπορεί να παρακολουθεί την πορεία της υποθέσεως που τον αφορά και μέσω του διαδικτύου.  Πλαίσιο για τις Ηλεκτρονικές Πληρωμές.  Πρόσβαση σε χρήσιμη και οργανωμένη πληροφορία μέσω των δικτυακών τόπων.  Θεσμοθετείται η δυνατότητα ηλεκτρονικής εγγραφής για πρόσβαση σε υπηρεσίες που παρέχονται από φορείς του δημόσιου τομέα.  Προβλέπεται η νομική και αποδεικτική ισχύς ηλεκτρονικών εγγράφων.  Ελεύθερη Διάθεση Δημόσιων Δεδομένων.  Θεσμοθετείται η διαρκής συμμετοχή στη βελτίωση λειτουργιών και υπηρεσιών.

1ο Γενικό Λύκειο Σερρών Ερευνητική Εργασία Β’ Τετραμήνου 2011/12

35


Δ. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ & ΒΑΣΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Στο πλαίσιο της εφαρμογής του νόμου σχετικά με την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, εισάγεται η δυνατότητα των ηλεκτρονικών πληρωμών σε όλο το εύρος των συναλλαγών και μάλιστα ανεξάρτητα από την ιδιότητα του συναλλασσομένου – χρήστη υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης ως δικαιούχου ή οφειλέτη χρηματικού ποσού.

Για την διευκόλυνση διενέργειας τέτοιων συναλλαγών προβλέπεται ότι η συναλλαγή μπορεί να πραγματοποιείται είτε απευθείας από τον ίδιο υπό τις προϋποθέσεις της ταυτοποίησης και επιβεβαίωσης της ταυτότητάς του (αυθεντικοποίησης) είτε μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) και των Ενιαίων Κέντρων Εξυπηρέτησης (ΕΚΕ) καθώς και των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ).

Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης μας πληροφορεί πως ο νόμος για την ηλεκτρονική

1ο Γενικό Λύκειο Σερρών Ερευνητική Εργασία Β’ Τετραμήνου 2011/12

36


διακυβέρνηση

 

 

προδιαγράφει

ορισμένες προϋποθέσεις και θέτει συγκεκριμένους στόχους, προκειμένου να υλοποιηθεί το πλαίσιο για την παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των πελατών:  Η εξυπηρέτηση του πολίτη και της επιχείρησης μέσα από τη χρήση ηλεκτρονικών υπηρεσιών και με την καθιέρωση της ηλεκτρονικής συναλλαγής σε κάθε δημόσιο φορέα. Η πλήρης αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών προκειμένου να περιοριστεί δραστικά η γραφειοκρατία. Η απλούστευση των διαδικασιών που θα επιφέρει δραστική μείωση των διοικητικών επιβαρύνσεων που υφίστανται πολίτες και επιχειρήσεις κατά τις συναλλαγές τους με φορείς του δημόσιου τομέα. Η μείωση εμφάνισης φαινομένων διαφθοράς και η εδραίωση σχέσης εμπιστοσύνης ανάμεσα σε πολίτες, επιχειρήσεις και φορείς του δημόσιου τομέα. Η Δημιουργία προϋποθέσεων Ανάπτυξης. Η Βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων με ταυτόχρονη αύξηση της αποδοτικότητάς τους και η επίτευξη του τρίπτυχου ευελιξία, ταχύτητα, ποιότητα με ασφάλεια στην εσωτερική επικοινωνία και λειτουργία των φορέων.

Νο 5. Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΥ ΠΟΛΙΤΗ 1ο Γενικό Λύκειο Σερρών Ερευνητική Εργασία Β’ Τετραμήνου 2011/12

37


Στο πλαίσιο της Ερευνητικής Εργασίας του 2ου τετραμήνου, αποφασίσαμε, μέσα από τη συγκέντρωση περαιτέρω πληροφοριών και στοιχείων να προχωρήσουμε στη δημιουργία και παροχή ικανοποιητικών συμβουλών, που ευελπιστούμε να βοηθήσουν τον μέσο πολίτη να ενημερωθεί όσο το δυνατόν καλύτερα, σχετικά με τον Ψηφιακό κόσμο, τις δυνατότητες που αυτός παρέχει και σαφώς να βελτιώσει ενδεχομένως τη χρήση του από τους χρήστες. Σε αυτό το σημείο συμπληρώνονται τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις του ενεργού χρήστη ως προς την πολυδιάστατη διαδικτυακή κοινωνία. 1. Ελευθερία Πρόσβασης: Σε ποικίλες πηγές, στοιχεία και δεδομένα που διατίθενται προς χρήση και πληροφόρηση του χρήστη. 2. Εμπιστοσύνη του νομοθέτη. Ο χρήστης πρέπει να θεωρείται ένοχος μόνο όταν διαπράξει κάποια αξιόποινη πράξη και όχι όταν απλώς διαθέτει την δυνατότητα και εξοπλισμό για να το κάνει. 3. Πιστή τήρηση των Νόμων στον Ψηφιακό κόσμο: Έχει υποχρέωση να ενεργεί σύμφωνα με τους κανονισμούς στο χώρο της διαδικτύωσης, να αναλαμβάνει ρόλο παρατηρητή και συνεργάτη με πολίτες του κυβερνοχώρου. 4. Σεβασμός στα Πνευματικά Δικαιώματα του χρήστη: Πλέον και με την ώθηση της καινούριας πρωτοποριακής οργάνωσης S.O.P.A. (Stop Organization Piracy Act), οι ψηφιακά ενεργοί πολίτες καλούνται να αντιμετωπίσουν θερμά το έντονα αμφιλεγόμενο ζήτημα της Πειρατείας, που μας απασχολεί τα τελευταία χρόνια. 5. Προσωπικό απόρρητο: Ο κάθε χρήστης έχει το δικαίωμα να γνωρίζει ποια προσωπικά του στοιχεία καταγράφονται κατά τη σύνδεση του στο Διαδίκτυο και για ποιο σκοπό αλλά και να αποφασίζει για τη διαγραφή όσων από αυτά δεν είναι υποχρεωτικά από το νόμο. 6. Ελεύθερη χρήση ιδεών: Κάθε χρήστης έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί, όπως και να δημιουργεί προϊόντα λογισμικού ή υπηρεσίες χωρίς να περιορίζεται και να δεσμεύεται (στη συγκεκριμένη περίπτωση) από γενικής διατύπωσης άδειες, περί πνευματικών δικαιωμάτων, που αντί να προάγουν εμποδίζουν την τεχνολογική διεύρυνση και ανάπτυξη. 7. Δυνατότητα δειγματοληψίας (fair use): Κάθε χρήστης έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί και να δημοσιεύει κατά την αλληλεπίδρασή και επικοινωνία του με άλλους χρήστες μικρά αποσπάσματα έργων, προστατευμένων με συγγραφικά δικαιώματα, αρκεί να μην πραγματοποιεί αλλαγές σ’ αυτό που αλλοιώνουν το περιεχόμενό τους. 1ο Γενικό Λύκειο Σερρών Ερευνητική Εργασία Β’ Τετραμήνου 2011/12

38


8. Νομική προστασία από απαράδεκτη πρόσβαση και χρήση πόρων: Ο χρήστης έχει το δικαίωμα να ζητήσει μέσω της νομίμου οδού αποζημίωση για κάθε αδικαιολόγητη απασχόληση του εξοπλισμού και του χρόνου του ( πρόσβαση χωρίς εξουσιοδότηση στο μηχάνημά του, spamming στο mailbox του κ.λ.π.) 9. Ασφάλεια και αξιοπιστία στοιχείων: Ο χρήστης στο πλαίσιο της δικής του ασφάλειας, υποχρεούται να ελέγξει πρώτα το όνομα του χρήστη από τον οποίο πρόκειται να προμηθευθεί, ή αντίθετα οφείλει να συμπεριλάβει φερέγγυες και αξιόπιστες πηγές, σε περίπτωση που ο ίδιος παρέχει τις συγκεκριμένες πληροφορίες. 10. Ισορροπημένη προάσπιση δικαιωμάτων: Η κρατική προστασία των ιδιωτικών επιχειρηματικών συμφερόντων δεν μπορεί να είναι ισχυρότερη από την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων του χρήστη όταν απειλούνται από αυτά ιδιωτικά συμφέροντα.

Νο 6. ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΟΥ 1ο Γενικό Λύκειο Σερρών Ερευνητική Εργασία Β’ Τετραμήνου 2011/12

39


Τ.Ε.Ι. ΣΕΡΡΩΝ Α. ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ Ποια μηχανή αναζήτησης χρησιμοποιείτε και για πιο λόγο; Καθηγητής Α: -Εγώ προσωπικά χρησιμοποιώ το Google από συνήθεια, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι η πιο καλή ας πούμε από τις υπόλοιπες απλά είναι κάτι που έχω συνηθίσει να χρησιμοποιώ τα τελευταία χρόνια και με καλύπτει. Δεν μπορώ να πω ότι με έχει απογοητεύσει για να προτιμήσω κάποια άλλη. -Εσείς; Καθηγητής Β: -Κι εγώ χρησιμοποιώ το Google. Όταν κάποιος χρησιμοποιεί κάτι, τείνει να το χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο στη ζωή του. Είναι κάτι με το οποίο δένεσαι συναισθηματικά θα έλεγα, όχι απαραίτητα ότι είναι και καλύτερη μηχανή αναζήτησης. Αλλά όπως είπε και ο κύριος Ν. δεν έχει δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα σε εμένα, ούτε και από κάποιον άλλον συνάδελφο έχω ακούσει κάποιο πρόβλημα. -Σχετικά με το internet προτιμάτε Google Chrome, Firefox η Internet Explorer; Καθηγητής Α: -To Google Chrome. To θεωρώ πιο ελαφρύ. Είναι αρκετά ελαφρύ, εύκολο στη χρήση και εύκολο να εγκατασταθεί. Το mozilla το θεωρώ πιο βαρύ πρόγραμμα. Το InternetExplorer σε καμία περίπτωση. Έχει πλέον ξεπεραστεί. -Το Τ.Ε.Ι. Σερρών με ποιους τρόπους χρησιμοποιεί το διαδίκτυο για την πληροφόρηση, την εκπαίδευση και γενικά την ενημέρωση των φοιτητών του; Καθηγητής Α: -Καταρχάς αναρτώνται όλες οι ανακοινώσεις στην ιστοσελίδα του τμήματος δηλαδή για παράδειγμα αν <<τρέχει>> κάποια προθεσμία για κάποιο επίδομα χρηματικό η αν έχει ξεκινήσει η προθεσμία δηλώσεων των μαθημάτων η αν κάποιος καθηγητής αναβάλλει το μάθημά του λόγω ασθενείας θα αναρτηθεί κάποια τέτοια ανακοίνωση. Επίσης το εκπαιδευτικό υλικό που έχει να κάνει με τα διάφορα μαθήματα υπάρχει σε ηλεκτρονική μορφή αναρτημένο στην ιστοσελίδα μας, όπως και σε πιο κεντρικό σημείο της σελίδας του Τ.Ε.Ι. Κι όταν λέω εκπαιδευτικό υλικό εννοώ διαφάνειες που παρουσιάζονται στο μάθημα, e-books δηλαδή σημειώσεις για το μάθημα και ασκήσεις λυμένες με υπόδειξη λύσης, ασκήσεις πολλαπλής επιλογής. Μπορεί κάποιος να μπει σε forum με θέμα

1ο Γενικό Λύκειο Σερρών Ερευνητική Εργασία Β’ Τετραμήνου 2011/12

40


σχετικό με το μάθημα, να ανταλλάξει γνώμες με συμφοιτητές του και με τον καθηγητή. Σε γενικές γραμμές αυτές τις πληροφορίες μπορεί να βρει. -Ποια είναι η άποψή σας για το e-learning και πως πιστεύετε ότι ευνοεί τον χώρο της μάθησης γενικότερα; Καθηγητής Γ: -Το e-learning πρόκειται επί της ουσίας υπολογιστική η μέσω δικτύου μετάδοσης της γνώσης. Σίγουρα είναι μια πολύ σημαντική μορφή, άλλωστε υπάρχει και ένα πρόγραμμα που βασίζεται σε αυτό, το <<ανοιχτό πανεπιστήμιο>> που οι φοιτητές του μπορούν εξ αποστάσεως να ασχοληθούν με διάφορες εργασίες. Ωστόσο θεωρώ ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό για τα άτομα τα οποία έχουν κάποιες ειδικές ανάγκες όπως για παράδειγμα έχουν κάποιο πρόβλημα και δεν μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα εύκολα. Θεωρώ όμως αναντικατάστατη τη συμβολή του καθηγητή κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας. Είναι πολύ σημαντικό να έχει κάποιος φυσική επαφή με τον δάσκαλο. Σίγουρα βοηθητικά μπορεί να δίνονται ηλεκτρονικά βοηθήματα και από το τμήμα μας για τους μαθητές. Καθηγητής Β: -Είναι λίγο διαφορετική η άποψή μου από των συναδέλφων μου. Αναπτύσσεται τώρα τελευταία και ειδικά στην Αμερική μια καινούργια τάση όπου ακόμα και η εκπαίδευση γίνεται μέσω υπολογιστών, αλλά ο διδάσκων μπαίνει σε μια εικονική προσομοίωση του πανεπιστημίου, μπαίνει μέσα στη αίθουσα και μπορεί να δει τον διδάσκοντα καθηγητή να διδάσκει. Αυτό δίνει την δυνατότητα παιδιά που είναι στην Ελλάδα να παρακολουθήσουνε μαθήματα που διδάσκονται σε ένα πανεπιστήμιο στη Αμερική. Είναι δύσκολο να ενοποιηθεί και έχει ξεκινήσει τώρα τελευταία. Είναι μια καινούργια τάση με πολύ μεγάλη έρευνα σε όλο τον κόσμο τα τελευταία 3-4 χρόνια. -Μπορείτε να μας πείτε και το πανεπιστήμιο; -Το πρώτο γίνεται στο πανεπιστήμιο της Β. Καρολίνας στη Ν. ακτή της Αμερικής και μάλιστα εκεί είναι ένας καθηγητής έλληνας που ασχολείται με αυτό το θέμα. Και γενικά θέλουν να προσφέρουνε μαθήματα από πανεπιστήμια τα οποία όλοι τα γνωρίζουμε. Δεν πρόκειται να αντικατασταθεί ο διδάσκων, απλώς στην αίθουσα εδώ όπου θα παρουσιάζεται σε προβολικό η διδασκαλία εκεί θα υπάρχει κι εδώ διδάσκων ο οποίος θα μπορεί να είναι τόσο καλά καταρτισμένος που θα μπορεί να χειρίζεται τις ερωτήσεις των φοιτητών σε θέματα που παρουσιάζει ο καθηγητής που βρίσκεται στην Αμερική. Αντιλαμβάνεστε για τι εξελίξεις μιλάμε. Φοιτήτρια Α: -Ως άμεσα ενδιαφερόμενη μου αρέσει πάρα πολύ το e-learning γιατί εκεί μπορώ να δω τι έχουν ανεβάσει οι καθηγητές μας. Είμαι άμεσα ενημερωμένη για το εργαστήριο, για το βαθμολόγιο και για τα πάντα. 1ο Γενικό Λύκειο Σερρών Ερευνητική Εργασία Β’ Τετραμήνου 2011/12

41


Φοιτήτρια Β: -Όσον αφορά την αύξηση πληροφοριών και σημειώσεων τα παίρνω μέσα από τοe-learning. Απλά εγώ είμαι λίγο της παλιάς σχολής. Μ’αρέσει να τα εκτυπώνω γιατί μπορώ να σημειώνω επάνω, να έχω ένα αρχείο. -Εσείς χρησιμοποιείτε e-learning για την εκπαίδευση η προτιμάτε το παραδοσιακό βιβλίο; Φοιτητής: -Χρησιμοποιώ το internet ως πηγή γνώσης επειδή μπορείς να βρεις άπειρα πράγματα εκεί μέσα. Αλλά νομίζω ότι είμαι κι εγώ πιο παραδοσιακός και πιστεύω ότι το βιβλίο είναι πιο ωραίο. Αλλά να χρησιμοποιήσω το internet γενικότερα για να βρω πράγματα, πληροφορίες και διάφορα άλλα. Και για την ψυχαγωγία μου φυσικά. Φοιτήτρια Β: -Εμείς που κάνουμε την πτυχιακή μας εδώ πέρα το internet είναι πάρα πολύ σημαντικό. Βάζεις μια λέξη και σου βγάζει χιλιάδες σελίδες, μην πω εκατομμύρια. Οπότε έχεις την δυνατότητα να επιλέξεις ανάμεσα από πολλές πληροφορίες και να πάρεις αυτά που θέλεις να βάλεις στο κείμενο σου, να βρεις κάτι που μπορεί να μην το έβρισκες σε ένα απλό βιβλίο π.χ. με τις εγκυκλοπαίδειες έπρεπε να κάθεσαι να ψάχνεις με τις ώρες. Είναι πηγή πληροφορίας για μένα. Απλά θέλει ικανότητα διαχωρισμού. Πρέπει να παίρνεις τα ουσιώδη και να κρατάς την πληροφορία που θέλεις εσύ. Απλά εμείς εδώ το χρησιμοποιούμε συμπληρωματικά το e-learning, δεν αντικαθιστά τους καθηγητές. Και είναι και πιο οικονομικό. Δηλαδή δεν χρειάζεται να εκτυπώσουμε και να ξοδέψουμε χαρτί γι’ αυτό κυρίως είναι πιο εύχρηστο. -Για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση έχετε ακούσει τίποτα; Φοιτήτρια Β: -Εγώ δεν το χρησιμοποιώ, ούτε οι γονείς μου. Δεν ξέρω στο μέλλον αν θα το χρησιμοποιήσω, όλα είναι σχετικά. Προς το παρόν δεν το χρησιμοποιώ και για λόγους ασφάλειας και γιατί δεν ξέρω κατά πόσο είναι εύκολο να συμπληρώσεις πράγματα που τα διαχειρίζεται ο λογιστής δηλαδή είναι μην κάνεις κανένα λάθος. Φοιτητής: -Το να πεις ότι θα γίνουν όλα ηλεκτρονικά νομίζω ότι μόνο θετικά μπορεί να δώσει. Δηλαδή πάρε για παράδειγμα το πώς είναι σήμερα το σύστημα εδώ πέρα στην Ελλάδα. Με δημόσιες υπηρεσίες, ουρές και άλλα, δηλαδή σκέψου ότι όλα αυτά θα μπορούσες να τα κάνεις από το σπίτι σου. Μέσα σε πέντε λεπτά έχεις τελειώσει. Φοιτήτρια Β: -Εδώ στο Τ.Ε.Ι. μπορούμε να πάρουμε ηλεκτρονικά βεβαίωση σπουδών, ενώ παλιά περιμέναμε στη γραμματεία, ήμασταν και πολλά άτομα και αν θα μας δώσουνε σφραγίδες και τα σχετικά όλα αυτά. Τώρα κάνεις την

1ο Γενικό Λύκειο Σερρών Ερευνητική Εργασία Β’ Τετραμήνου 2011/12

42


αίτηση μέσω της ηλεκτρονικής γραμματείας, σου δίνει την βεβαίωση και τελείωσε η υπόθεση, ούτε να τρέχεις, ούτε τίποτα. -Τα ιστολόγια τα χρησιμοποιείτε στην εργασία σας; Φοιτητής: -Επειδή τα ιστολόγια είναι από χρήστες όπως εγώ και όλοι εδώ μέσα, δεν μπορείς να τα θεωρήσεις ως έγκυρη πηγή πληροφοριών. Κατά τα άλλα είναι χρήσιμα γιατί ανταλλάζεις απόψεις και προσφέρουν ελευθερία λόγου. -Πως μπορούμε να αυξήσουμε την προστασία των προσωπικών μας δεδομένων στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση; Καθηγητής Α: -Αυτό έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με την νομοθεσία του κράτους, δηλαδή ενδεχομένως να φτάσουμε σε ένα σημείο να είμαστε υποχρεωμένοι να καταχωρούμε προσωπικά μας στοιχεία μέσω ιστοτόπων στους οποίους στηρίζονται οι δημόσιες υπηρεσίες, το κράτος με μια λέξη. Άρα δεν μπορούμε να το ρυθμίσουμε εμείς ως πολίτες. Εγώ θεωρώ γενικά ότι έχει περισσότερα θετικά στοιχεία να προχωρήσουμε στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, παρά αρνητικά. Καθηγητής Β: -Η τεχνολογία δίνει κάποιες δυνατότητες. Το θέμα είναι πως οι δυνατότητες που δίνει να τις χρησιμοποιήσουμε για καλό σκοπό. Ουσιαστικά η κάρτα του πολίτη θα έχει κάποια στοιχεία που μπορεί και θα είναι κάποια προσωπικά δεδομένα. Και είναι χρέος του κράτους να προστατεύσει τον πολίτη και να μην πέσει η πληροφορία αυτή σε χέρια ανθρώπων που μπορεί να την εκμεταλλευτούν.

Β. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ-ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ

1ο Γενικό Λύκειο Σερρών Ερευνητική Εργασία Β’ Τετραμήνου 2011/12

43


Στο πλαίσιο της ερευνητικής μας εργασίας που έχει τον τίτλο <<Πολίτης στον ψηφιακό κόσμο>> πραγματοποιήσαμε μια επίσκεψη στο ΤΕΙ Σερρών για να πάρουμε συνέντευξη από καθηγητές και φοιτητές με σκοπό την επιπλέον ενημέρωση μας επάνω στο θέμα με το οποίο ασχολούμαστε. Οι ερωτήσεις μας ήταν ποικίλες και οι απαντήσεις εύστοχες και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες. Γενικά, οι φοιτητές χρησιμοποιούν πιο συχνά το διαδίκτυο για την ενημέρωση και την ψυχαγωγία τους σε αντίθεση με τους καθηγητές οι όποιοι θα λέγαμε πως κάνουν χρήση του διαδικτύου λόγω της δουλειάς τους. Έπειτα, ένας από τους καθηγητές μας πληροφόρησε πως οι φοιτητές του ΤΕΙ ενημερώνονται για τα <<τρέχοντα>> θέματα μέσω του διαδικτύου και τους προσφέρεται η βοήθεια που χρειάζονται σχετικά με τα μαθήματα. Έπειτα, η ερώτηση που θα λέγαμε πως δίχασε καθηγητές και φοιτητές ήταν αυτή που αφορούσε το e-learning καθώς ο καθένας είχε μια διαφορετική άποψη επάνω στο θέμα. Η πλειονότητα των ατόμων θα λέγαμε πως προτιμάει την παραδοσιακή διδασκαλία με τον καθηγητή να είναι παρών, βέβαια δεν αρνούνται και την χρησιμότητα του συγκεκριμένου μέσου εκπαίδευσης καθώς δίνεται η δυνατότητα σε μαθητές να παρακολουθήσουν μαθήματα που κάτω από άλλες συνθήκες δεν θα μπορούσαν. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι η γνώμη του κ. ο όποιος διαφώνησε με τους υπόλοιπους καθηγητές και φοιτητές και υποστήριξε πως με το e-learning η εκπαίδευση εξελίσσεται ακόμη περισσότερο καθώς δίνεται ευκαιρία σε μαθητές και καθηγητές να αποκτήσουν πιο πολλές γνώσεις. Αυτή τάση εφαρμόζεται σε πανεπιστήμια της Αμερικής, συγκεκριμένα στο πανεπιστήμιο της Καρολίνας στη Ακτή της Αμερικής και σίγουρα θα είναι αρκετά χρήσιμη για τους καθηγητές και μαθητές. Οι φοιτητές στην πλειοψηφία τους θεωρούν πως η ηλεκτρονική διακυβέρνηση είναι ένα μέσο που μόνο καλά μπορεί να επιφέρει καθώς μπορεί να διευκολύνει αισθητά την καθημερινότητα του ατόμου, γλυτώνοντας τον από τον επιπλέον κόπο. Όσον αφορά την προστασία των προσωπικών δεδομένων, θεωρούν πως ο καθένας από εμάς πρέπει να αξιοποιήσει σωστά τις δυνατότητες που του δίνει η τεχνολογία ώστε να προστατευτεί εν τελεί και ο ίδιος και να μην πέσει θύμα εκμετάλλευσης και εξαπάτησης. Τέλος, οι πληροφορίες που μας δίνουν σχετικά με τα ιστολογία είναι ότι δεν μπορούμε να τα θεωρήσουμε αξιόπιστες πηγές πληροφοριών καθώς δημιουργούνται από χρηστές ,παρόλα αυτά χαρακτηρίζονται ως ένα αρκετά χρήσιμο μέσο για την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των συμφοιτητών.

1ο Γενικό Λύκειο Σερρών Ερευνητική Εργασία Β’ Τετραμήνου 2011/12

44


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

1ο Γενικό Λύκειο Σερρών Ερευνητική Εργασία Β’ Τετραμήνου 2011/12

45


1ο Γενικό Λύκειο Σερρών Ερευνητική Εργασία Β’ Τετραμήνου 2011/12

46


1ο Γενικό Λύκειο Σερρών Ερευνητική Εργασία Β’ Τετραμήνου 2011/12

47


1ο Γενικό Λύκειο Σερρών Ερευνητική Εργασία Β’ Τετραμήνου 2011/12

48


Νο 7. ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ Α. ΠΡΟΛΟΓΟΣ/ΣΤΟΧΟΙ Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ, ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΜΩΡΑΪΤΟΥ ΑΝΝΑ ΜΑΡΙΑ, ΠΑΣΧΑΛΗ ΜΑΡΙΑΝΝΑ, ΞΥΝΙΔΟΥ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΣΑΚΙΡΗ ΣΤΑΥΡΟ ΣΥΛΛΕΞΑΜΕ ΑΡΚΕΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΜΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΩΝ, ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΕΡΕΥΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ. ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ ΗΤΑΝ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΜΕ ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΙΚΟΝΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ, ΤΟΣΟ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΝΗΛΙΚΩΝ. ΚΑΤΑ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΣΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΟΥΜΕ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ EXCEL ΚΑΘΩΣ. ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ POWER POINT ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΕΤΟΙΜΑΣΕΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΙΕΞΟΔΙΚΗ ΚΑΙ ΕΝΤΕΤΑΜΕΝΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΩΝ ΤΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΩΝ, ΚΑΘΕΝΑΣ ΑΠΟ ΣΑΣ ΔΥΝΑΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΣΚΟΠΙΑ ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΜΕ, ΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΤΕΙ ΜΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΩΝ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΘΕΙ ΣΕ ΔΙΚΑ ΤΟΥ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΤΗΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.

1ο Γενικό Λύκειο Σερρών Ερευνητική Εργασία Β’ Τετραμήνου 2011/12

49


Β. ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 18 & ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 18 ΣΤΑΔΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ 1. 2. 3. 4. 5. 6.

ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΩΝ ΔΙΑΝΟΜΗ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛOΓΙΩΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΩΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΤΟ EXCEL ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

1. 2. 3. 4. 5.

ΣΤΟΧΟΙ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΩΤΗΘΕΝΤΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΣΤΟΧΟΙ ΕΡΕΥΝΑΣ

1. Στο πλαίσιο της ερευνητικής εργασίας: καταφέραμε να συλλέξουμε αρκετές πληροφορίες σχετικά με την επίδραση της σύγχρονης και ραγδαία αναπτυσσόμενης τεχνολογίας, ως προς τους πολίτες. 2. Θέσαμε ερωτήματα που αφορούν την διευκόλυνση του σημερινού πολίτη μέσω της χρήσης διαδικτυακών υπηρεσιών, για καθημερινές ανάγκες. 3. Τέλος, ερευνήσαμε εάν οι πολίτες στη σημερινή κοινωνία, ανταλλάσουν απόψεις, υλικό και ιδέες μέσα από πληθώρα ιστολογιών, άλλοτε εκπαιδευτικών και άλλοτε μη, ενώ παράλληλα εστιάσαμε στο κατά πόσο μπορούμε να εμπιστευτούμε τέτοιου είδους ιστολόγια 1ο Γενικό Λύκειο Σερρών Ερευνητική Εργασία Β’ Τετραμήνου 2011/12

50


Ταυτότητα ερωτηθέντων

1ο Γενικό Λύκειο Σερρών Ερευνητική Εργασία Β’ Τετραμήνου 2011/12

51


1ο Γενικό Λύκειο Σερρών Ερευνητική Εργασία Β’ Τετραμήνου 2011/12

52


1ο Γενικό Λύκειο Σερρών Ερευνητική Εργασία Β’ Τετραμήνου 2011/12

53


1ο Γενικό Λύκειο Σερρών Ερευνητική Εργασία Β’ Τετραμήνου 2011/12

54


1ο Γενικό Λύκειο Σερρών Ερευνητική Εργασία Β’ Τετραμήνου 2011/12

55


1ο Γενικό Λύκειο Σερρών Ερευνητική Εργασία Β’ Τετραμήνου 2011/12

56


1ο Γενικό Λύκειο Σερρών Ερευνητική Εργασία Β’ Τετραμήνου 2011/12

57


1ο Γενικό Λύκειο Σερρών Ερευνητική Εργασία Β’ Τετραμήνου 2011/12

58


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΤΑΛΗΞΑΜΕ ΛΟΙΠΟΝ, ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ. ΘΑ ΛΕΓΑΜΕ ΜΑΛΙΣΤΑ, ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΣΕ ΜΕΓΙΣΤΟ ΒΑΘΜΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ. ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ, ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΑΜΕ ΠΩΣ ΟΙ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΣΕ ΜΕΣΟ ΟΡΟ, ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΥΡΙΩΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ. ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΟΛΛΟΙ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΠΩΣ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΒΟΥΝ ΣΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ‘Η ΕΣΤΩ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΕΦΟΣΟΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΠΩΣ Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΜΟΡΦΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΒΕΙ ΜΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ. ΒΕΒΑΙΑ, ΑΛΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΣΗΜΕΙΩΝΕΙ ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΕ ΒΑΣΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ, ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΟ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΜΕΡΙΑ, ΟΙ ΑΝΗΛΙΚΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΚΟΣΜΟ ΩΣ ΕΝΑ ΜΕΣΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΙΣΒΑΛΛΕΙ ΣΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΑΜΕΤΡΗΤΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ, ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΟΡΦΕΣ. ΚΑΘΕΝΑΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΣΗΜΕΙΩΝΕΙ ΠΟΣΟ ΧΡΗΣΙΜΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ. ΜΑΛΙΣΤΑ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΕΝΕΡΓΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ ΤΗΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ. ΠΛΗΡΟΦΟΡΟΥΝΤΑΙ ΕΓΚΑΙΡΩΣ ΑΠΟ ΦΕΡΕΓΓΥΕΣ ΠΗΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΤΙΣ ΓΥΡΩ ΧΨΡΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΕΝ ΓΕΝΕΙ, ΕΝΩ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΕΧΟΥΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΟΥΝ ΑΠΟ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΣΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ, ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΓΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΕΚΤΕΙΝΟΥΝ ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΟΥΣ ΓΝΩΣΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ. ΣΗΜΕΙΩΝΟΥΝ «ΤΟ INTERNET ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΩΣ ΕΝΑΣ ΘΕΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΩΘΕΙ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ, ΜΕ ΚΑΘΕ ΔΥΝΑΤΟ ΜΕΣΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΑΡΕΧΕΙ»

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ http://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page http://www.digitalgreece2020.gr/archives/66 http://www.kathimerini.gr/ http://ecdl.edublogs.org/2011/07/18/diadiktyakos_alfavitismos/ http://www.akyro.net/tag/ilektronika-vivlia/ http://blogs.sch.gr/billbas/ http://www.mednet.gr/archives/2008-6/pdf/811.pdf http://www.sepe.gr/default.aspx?pid=34&la=1&artID=2827

1ο Γενικό Λύκειο Σερρών Ερευνητική Εργασία Β’ Τετραμήνου 2011/12

59


1ο Γενικό Λύκειο Σερρών Ερευνητική Εργασία Β’ Τετραμήνου 2011/12

60

Η ψηφιακή καθημερινότητα του πολίτη  

Εργασία α΄υποομάδας project 1ου ΓΕΛ Σερρών

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you