Page 1

5/9/2012 1ο ΓΕΛ Σερρών-Ερευνητική Εργασία Β’ τετραμήνου- Πολίτης στον ψηφιακό κόσμο

1


ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 2ου ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ 1ουΓΕΛ ΣΕΡΡΩΝ

ΘΕΜΑ:

ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΚΟΣΜΟ

ΘΕΜΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΥΠΟΟΜΑΔΑΣ: ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΥΠΟΟΜΑΔΑΣ: ΝΑΣΙΑΚΟΥ ΣΤΕΛΛΑ ΠΑΝΤΕΛΙΔΟΥ ΕΙΡΗΝΗ ΤΡΕΝΤΣΙΟΥ ΠΑΣΧΑΛΙΑ ΤΖΙΝΤΖΙΔΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑ

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΣΥΛΙΑ ΖΕΤΤΑ-ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ

1ο ΓΕΛ Σερρών-Ερευνητική Εργασία Β’ τετραμήνου- Πολίτης στον ψηφιακό κόσμο

2


Περιεχόμενα 1. Πρόλογος-Εισαγωγή 2. Ορισμός των κοινωνικών δικτύων 3. Τα κοινωνικά δίκτυα στο σύνολό τους 4. Facebook 5. MySpace 6. Hi5 7. Twitter 8. Youtube 9. Ebay 10. Yahoo 11. Wikipedia 12. Skype 13. Η επίδραση των κοινωνικών δικτύων στη ζωή των νέων 14. Emoticons 15. Ερωτηματολόγια και τα αποτελέσματά τους 16. Συνεντεύξεις και άρθρα από το τμήμα πληροφορικής του Τ.Ε.Ι. Σερρών 17. Ερευνητική δράση σε internet café

1ο ΓΕΛ Σερρών-Ερευνητική Εργασία Β’ τετραμήνου- Πολίτης στον ψηφιακό κόσμο

3


Πολίτης στον ψηφιακό κόσμο Επικοινωνία Και Κοινωνικά Δίκτυα

Πρόλογος Στα πλαίσια της Ερευνητικής Εργασίας <<Πολίτες στον ψηφιακό κόσμο>> του Β’ Τετραμήνου είχαμε την ευκαιρία να ερευνήσουμε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα. Η δική μας ομάδα, επέλεξε να ασχοληθεί με την υποενότητα <<Επικοινωνία και Κοινωνικά Δίκτυα>>. Το θέμα αυτό μας τράβηξε την προσοχή από την πρώτη στιγμή, και αυτό συνέβη γιατί τα Κοινωνικά Δίκτυα έχουν εγκατασταθεί στην καθημερινότητά μας και κυρίως στη ζωή των νέων. Πώς τα κοινωνικά δίκτυα επηρεάζουν την προσωπικότητά μας; Μπορεί ένα τέτοιου είδους δίκτυο να αντικαταστήσει τις αληθινές προσωπικές συζητήσεις; Είναι μερικά από τα ερωτήματα που μας έβαλαν σε σκέψεις και θα αναλυθούν στη συνέχεια μέσα από άρθρα, συνεντεύξεις και γενικότερα μια ποικίλη μορφή πολυμορφικών κειμένων . Εισαγωγή Ο εικοστός πρώτος αιώνας, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κάλλιστα ως τεχνολογικός αιώνας, τίτλος που μαρτυρά την δεδομένη πλέον αύξηση της χρήσης του ηλεκτρονικού υπολογιστή, του Διαδικτύου και κατ’ επέκταση των κοινωνικών δικτύων. Η έμφυτη ανάγκη επικοινωνίας των ανθρώπων, έχει καταστήσει ιδιαίτερα δημοφιλή τα Κοινωνικά Δίκτυα όπως το Facebook, Hi-5, Skype κ.α…, με αποτέλεσμα η ανάπτυξη αυτών των δικτύων να μεγαλώνει καθημερινά, στο πλαίσιο της σύγχρονης ζωής. Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης επιτρέπουν σε άτομα να δημιουργούν ένα δημόσιο προφίλ μέσα σε ένα περιορισμένο σύστημα, να δημοσιοποιούν λίστες 1ο ΓΕΛ Σερρών-Ερευνητική Εργασία Β’ τετραμήνου- Πολίτης στον ψηφιακό κόσμο

4


άλλων χρηστών, να μοιράζονται επαφές μέσα σε ένα ουσιαστικά απρόσωπο σύστημα. Σ’ αυτή την νέα εποχή όμως, όπου δημιουργείται ένα πλέγμα σχέσεων της τεχνολογίας , κρίνεται απαραίτητο οι βιβλιοθήκες, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τα πνευματικά κέντρα και γενικότερα οργανισμοί εκπαίδευσης, να ενισχύσουν την χρήση κοινωνικών δικτύων έτσι ώστε οι πολίτες να έχουν την δυνατότητα ενημέρωσης σε όλους τους τομείς. Σε γενικότερο επίπεδο, οι πολίτες χρησιμοποιώντας τέτοιου είδους κοινωνικά δίκτυα, επιλέγουν την μαζική επικοινωνία-η οποία δεν είναι μορφή επικοινωνίας που δόθηκε από τη φύσηως μέσο ανταλλαγής υλικών και πνευματικών αγαθών. Η μαζική επικοινωνία συνδέεται με την πραγματικότητα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και των Κοινωνικών Δικτύων. Πρόκειται για μία δημόσια επικοινωνία, η οποία χάρη στην ανάπτυξη της τεχνολογίας εξαπλώνεται εύκολα και σε μεγάλη έκταση. Αποτελεί θα λέγαμε είδος κοινωνικοποίησης, όχι σπάνια κατευθυνόμενης καθώς και μια πολυσύνθετη μορφή αγωγής. Η μαζική επικοινωνία απευθύνεται κυρίως σε ένα τεράστιο πλήθος ανθρώπων και κυρίως νέων ηλικιών, ανώνυμων ή επώνυμων, προσφέρει δυνατότητες συζήτησης αλλά όχι αυθεντικής. Διαμορφώνει έτσι μια μάζα ανθρώπων που ακροάται ένα απρόσωπο κοινό, καθώς τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας κατευθύνουν τέτοιου είδους επικοινωνίες. Η ανάπτυξη του διαδικτύου και η επινόηση των κοινωνικών δικτύων οφείλεται στην αναζήτηση των ανθρώπων για γρήγορη και πιο εύκολη επικοινωνία. Τα δίκτυα αυτά είναι εξαιρετικά σημαντικά στην ζωή μας πλέον, καθώς διευκολύνουν την καθημερινότητά μας όσον αφορά την επικοινωνία με μακρινούς μας ανθρώπους, η οποία γίνεται πιο άμεση, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει πως μια τέτοιας μορφής επικοινωνία δεν αποτελεί κομμάτι προσχεδιασμένης επικοινωνίας. Αυτό έχει και ως αποτέλεσμα όλες αυτές οι επικοινωνιακές συσκευές να έχουν ακόμα και συναισθηματική αξία για μας.

1ο ΓΕΛ Σερρών-Ερευνητική Εργασία Β’ τετραμήνου- Πολίτης στον ψηφιακό κόσμο

5


Ορισμός των κοινωνικών δικτύων

Ένα κοινωνικό δίκτυο είναι μία κοινωνική δομή που συμπεριλαμβάνει κόμβους (που γενικά είναι φυσικά πρόσωπα ή οργανισμούς) οι οποίοι συνδέονται με έναν ή περισσότερους παρόμοιου τύπου ή σχέσης, όπως αξίες, οράματα, στόχοι, ιδέες, οικονομικές συναλλαγές, εμπορικές συναλλαγές, φιλία.

Πολλαπλές ταυτότητες

1ο ΓΕΛ Σερρών-Ερευνητική Εργασία Β’ τετραμήνου- Πολίτης στον ψηφιακό κόσμο

6


Ας ξεκινήσουμε με το δημοφιλέστερο και “Βασιλιά” των κοινωνικών δικτύων που δεν είναι άλλο από το FACEBOOK!

Facebook

Ορισμός: Το Facebook είναι μια ανοιχτή διαδικτυακή υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης όπου οι άνθρωποι μπορούν να επικοινωνούν με τους φίλους τους, να δημιουργήσουν νέες σχέσεις και να συγκροτήσουν ομάδες κοινού ενδιαφέροντος. Ακόμη το facebook είναι ένα παγκόσμιο ‘’φακέλωμα’’ προς χάρη των μεγάλων πολυεθνικών και των διαφημιστών, που αποθεώνουν τα εξειδικευμένα δημογραφικά στοιχεία.

1ο ΓΕΛ Σερρών-Ερευνητική Εργασία Β’ τετραμήνου- Πολίτης στον ψηφιακό κόσμο

7


Πώς επιτυγχάνεται με τη χρήση του η επικοινωνία μεταξύ των ατόμων;

Ο τρόπος επικοινωνίας μεταξύ των μελών μπορεί να είναι ατομικός, δηλαδή ανάμεσα σε δύο άτομα, ή μαζικός όπου τα μέλη δημοσιεύουν περιεχόμενο ορατό σε όλα τα μέλη. Μπορεί να περιλαμβάνει δημοσιεύσεις μηνυμάτων ή ακόμα και ζωντανές συνομιλίες, σχόλια, νήματα συζητήσεων κλπ. Το περιεχόμενο που δημοσιεύουν ή ανταλλάσσουν μεταξύ τους τα μέλη του ισοτόπου μπορεί να είναι κείμενο, φωτογραφίες, ή ακόμα και βίντεο.

Η ιστορία και η δημιουργία του Η ιστορία του Facebook ξεκίνησε το 2004 μέσα από το Χάρβαρντ με τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ έναν ιδιοφυή αυτιστικό, οριακά απροσάρμοστο σε θέματα που αφορούν τις σχέσεις και την ανθρώπινη φύση. Και όμως, οργάνωσε ένα σύστημα με απεριόριστες δυνατότητες επικοινωνίας. Ότι χρειαζόταν ήταν να ανακαλύψει τη δίοδο 1ο ΓΕΛ Σερρών-Ερευνητική Εργασία Β’ τετραμήνου- Πολίτης στον ψηφιακό κόσμο

8


που θα ενέπλεκε το ανθρώπινο είδος σε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι ηλεκτρονικού κουτσομπολιού. Και το κατόρθωσε, όταν ο τριτοετής φοιτητής δημιούργησε ένα ηλεκτρονικό δίκτυο για την επικοινωνία μεταξύ των συμφοιτητών του. Στην αρχή το Facebook προοριζόταν μόνον για τους φοιτητές του Χάρβαρντ. Στη συνέχεια επεκτάθηκε και σε άλλα πανεπιστήμια της Βοστώνης και της ευρύτερης περιοχής της Νέας Αγγλίας, αλλά παρέμενε πάντα σε πλαίσια πανεπιστημιακά και μαθητικά. Το Σεπτέμβριο του 2006 η ιστοσελίδα όμως έγινε προσβάσιμη σε όλο τον κόσμο και έκτοτε ξεκίνησε η ραγδαία άνοδός του.

Το 2009 οι χρήστες Facebook φτάνουν τον αριθμό των 350.000.000

Και φτάνουμε το 2010 σε αριθμό 500.000.000

Η πρώτη εικόνα του Facebook!

1ο ΓΕΛ Σερρών-Ερευνητική Εργασία Β’ τετραμήνου- Πολίτης στον ψηφιακό κόσμο

9


To 2012 αναμένεται να είναι η χρονιά του Facebook! Οι χρήστες όλο και αυξάνονται και μάλιστα πλησιάζουν το ένα δισεκατομμύριο!

Χρονολόγιο

Αυτό είναι το περίφημο σε όλους μας εξώφυλλο που “ομορφαίνει” το προφίλ μας

Χάρτης με όλα τα μέρη που μας ενδιαφέρουν

Ό,τι έχουμε κάνει με χρονολογική σειρά

Όλα αυτά που μας αρέσουν

1ο ΓΕΛ Σερρών-Ερευνητική Εργασία Β’ τετραμήνου- Πολίτης στον ψηφιακό κόσμο

10


Και 2ο στη λίστα των δημοφιλέστερων κοινωνικών δικτύων έρχεται το...

MySpace Ορισμός: Είναι μία ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης αρκετά δημοφιλής, όπου ο κάθε χρήστης έχει την δυνατότητα να διαμορφώσει την εμφάνιση και τις πληροφορίες που θα εμφανίζονται στο προφίλ του, αλλά και να έρθει σε επικοινωνία με φίλους του και να μοιραστεί μαζί τους μηνύματα, φωτογραφίες, βίντεο κτλ. Απευθύνεται κυρίως σε εφήβους και ενήλικες απ’όλο τον κόσμο. 1ο ΓΕΛ Σερρών-Ερευνητική Εργασία Β’ τετραμήνου- Πολίτης στον ψηφιακό κόσμο

11


Και κάπως έτσι ξεκίνησε η μεγάλη έκρηξη της δημιουργίας του…

 Myspace ιδρύθηκε το 2003 και εξαγοράστηκε από την News Corporation, τον Ιούλιο του 2005 για $ 580 εκατομμυρίων.  Από το 2005 μέχρι τις αρχές του 2008, το Myspace ήταν η μεγαλύτερη σε επισκεψιμότητα ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο, και τον Ιούνιο του 2006 ξεπέρασε το Google ως η μεγαλύτερη σε επισκεψιμότητα ιστοσελίδα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύγκριση MySpace-Facebook τα τελευταία τρία χρόνια  Τον Απρίλιο του 2008, το Myspace έχει ξεπεράσει το Facebook στον αριθμό των μοναδικών επισκεπτών σε όλο τον κόσμο, και έχει ξεπεράσει τον αριθμό επισκεπτών στις ΗΠΑ τον Μάιο του 2009. Από τότε, ο αριθμός των χρηστών του MySpace έχει μειωθεί σταθερά, παρά τις πολλές επανασχεδιάσεις. Όπως του Δεκεμβρίου 2011, το 1ο ΓΕΛ Σερρών-Ερευνητική Εργασία Β’ τετραμήνου- Πολίτης στον ψηφιακό κόσμο

12


Myspace κατατάχθηκε ως 138ος με συνολική κυκλοφορία Ιστού.  Τον Αύγουστο του 2011, το Myspace είχε 33,1 εκατομμύρια μοναδικούς επισκέπτες στις ΗΠΑ.

MySpace… Και αρχίζουμε κάπως έτσι!

1ο ΓΕΛ Σερρών-Ερευνητική Εργασία Β’ τετραμήνου- Πολίτης στον ψηφιακό κόσμο

13


Ένα ακόμη κοινωνικό δίκτυο είναι…

Hi5 Ορισμός Πρόκειται για ένα site κοινωνικής δικτύωσης όπου οι χρήστες μπορούν να παίξουν παιχνίδια, να αλληλεπιδρούν με άλλους και να συναναστρέφονται μαζί τους. Αντί του περιορισμού των φίλων ενός ατόμου σε εκείνους που γνωρίζει στην πραγματική ζωή, το Hi5 ενθαρρύνει τους χρήστες του να αυξάνουν τον κύκλο τους με περισσότερους εικονικούς φίλους και μέσω αυτού του τρόπου να διασκεδάζουν ταυτόχρονα.

1ο ΓΕΛ Σερρών-Ερευνητική Εργασία Β’ τετραμήνου- Πολίτης στον ψηφιακό κόσμο

14


Το αρχικό προφίλ του Hi5

Ποια είναι η ιστορία και η δημιουργία του;  Το Hi5 ιδρύθηκε το 2003 και δημιουργήθηκε στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνιας. Είναι μια πραγματικά παγκόσμια εφαρμογή με χρήστες περισσότερους από 200 χώρες και εκδόσεις σε πάνω από 50 γλώσσες.  Είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Πορτογαλίας, της Ρουμανίας και της Ταϊλάνδης.  Εξαπλώθηκε παγκόσμια με ραγδαίους ρυθμούς, μέχρι το 2008, όπου ανακοινώθηκε ότι ήταν το τρίτο μεγαλύτερο σε επισκεψιμότητα site κοινωνικής δικτύωσης.  Η ιστοσελίδα επανασχεδιάστηκε το 2009, με μία πιο έντονη έμφαση στην ψυχαγωγία των χρηστών του, έχοντας ως στόχο να τους προσφέρει πολλά παιχνίδια και δραστηριότητες.  Το 2010, άρχισε να επαναλειτουργεί το Hi5 με νέους προγραμματιστές παιχνιδιών οι οποίοι προσφέρουν στους χρήστες τους μία νέα “γεύση” της ποικιλίας του σε νέες εφαρμογές και δραστηριότητες.

1ο ΓΕΛ Σερρών-Ερευνητική Εργασία Β’ τετραμήνου- Πολίτης στον ψηφιακό κόσμο

15


 Το Δεκέμβριο του 2011, το Hi5 είναι η 6η μεγαλύτερη ιστοσελίδα διαδικτυακών παιχνιδιών.

1ο ΓΕΛ Σερρών-Ερευνητική Εργασία Β’ τετραμήνου- Πολίτης στον ψηφιακό κόσμο

16


Τι πιο δημοφιλές από το Youtube…

Youtube Ορισμός: Αν και όταν μιλάμε για κοινωνικά δίκτυα τα πρώτα που μας έρχονται στο μυαλό είναι το Facebook και το Twitter, το YouTube είναι επίσης ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα όπου ο κάθε άνθρωπος ανοίγοντας έναν λογαριασμό στην ιστοσελίδα αυτή μπορεί να ανεβάζει video clips στο διαδίκτυο συγκεντρώνοντας εκατομμύρια από κόσμο παγκοσμίως. Η εταιρεία εκτιμά ότι κάθε λεπτό ανεβαίνουν στο διαδίκτυο 20 ώρες video. Είναι πολύ εύκολο να δει κάποιος οποιοδήποτε video θέλει στο YouTube. Ο καθένας από εμάς μπορεί να δει τα περισσότερα videos χωρίς να έχει δικό του λογαριασμό. Ανοίγοντας όμως λογαριασμό του δίνεται η δυνατότητα περισσότερων εξυπηρετήσεων και προτερημάτων από το YouTube σχετικά με τη δημοσίευση των video του.

1ο ΓΕΛ Σερρών-Ερευνητική Εργασία Β’ τετραμήνου- Πολίτης στον ψηφιακό κόσμο

17


Η δημιουργία του και ο σκοπός της δημιουργίας του:

Η Youtube ιδρύθηκε από το Τσαντ Hurley, ο Steve Chen και Jawed Karim το Φεβρουάριο του 2005 στο Σαν Μπρούνο της Καλιφόρνια. Μέσα σε πέντε χρόνια, το YouTube έχει αναδιαμορφώσει πλήρως το Διαδίκτυο, μέσα μαζικής ενημέρωσης, πολιτικούς και τοπία. Σύμφωνα με τον Hurley και Chen, η ιδέα αυτή της δημιουργίας της YouTube είχε ως απώτερο σκοπό την αντιμετώπιση των δυσκολιών που αντιμετώπισαν οι τρείς αυτοί ‘’απλοί’’ άνθρωποι στην προσπάθειά τους να μοιραστούν τα βίντεο που τράβηξαν κατά τη διάρκεια ενός πάρτι του Σαν Φρανσίσκο.

1ο ΓΕΛ Σερρών-Ερευνητική Εργασία Β’ τετραμήνου- Πολίτης στον ψηφιακό κόσμο

18


Η εξέλιξη του μέσα στο πέρασμα των χρόνων:  Τον Δεκέμβριο του 2005, περισσότερα από 1.000.000 άτομα έχουν επισκεφθεί τις σελίδες του YouTube τουλάχιστον 50 εκατομμύρια φορές την ημέρα.  Μέχρι το Μάιο του 2006, το YouTube έφτασε σε θέα 2.000.000.000 την ημέρα και μέχρι τα μέσα Αυγούστου έφτασε στις 7.000.000.000 προβολές ημερησίως.  Επίσης, είχε γίνει το δέκατο μεγαλύτερο σε επισκεψιμότητα δίκτυο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εκείνη την εποχή, εκτιμάται ότι το YouTube θα είναι αξίας μεταξύ 600 και 1000 εκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ. Το MySpace.com και το Google δημοσίευσαν τις δικές τους εκδόσεις του YouTube, αλλά χωρίς επιτυχία.

 Τον Οκτώβριο του 2006, η Google αγόρασε το YouTube για $ 1.65 δισεκατομμύρια δολάρια.  Επιπλέον, περίπου 72 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται κάθε μήνα την ιστοσελίδα αυτή κοινωνικής δικτύωσης.  Μέχρι τον Ιούνιο του 2008, το 38% των βίντεο που εμφανιζόταν σε ολόκληρο το διαδίκτυο προερχόταν από το YouTube. Τον ίδιο μήνα, μια ανακοίνωση στην αρχική σελίδα του YouTube κοστίζει 175.000 δολάρια ημερησίως.

1ο ΓΕΛ Σερρών-Ερευνητική Εργασία Β’ τετραμήνου- Πολίτης στον ψηφιακό κόσμο

19


 Τον Απρίλιο του 2009, το YouTube υπέγραψε συμμαχίες με κάποιο στούντιο του Hollywood, με αποτέλεσμα ο κάθε ‘’απλός’’ άνθρωπος θα μπορούσε να δει τηλεόραση και πλήρεις ταινίες.  Τον Ιανουάριο του 2010, δίνει την δυνατότητα προβολής ταινιών πλήρους μήκους.

Η σύνδεσή του με την διασημότητα: Το YouTube στις μέρες μας πλέον, μετά τη θεαματική εξέλιξή του μέσα στο πέρασμα των χρόνων από τη στιγμή της δημιουργίας του έχει αναμιχθεί με εταιρείες παραγωγής τηλεοπτικών και κινηματογραφικών ταινιών. Το YouTube προσπάθησε να ασκήσει πίεση στα στούντιο ταινιών και τηλεόρασης για την παραγωγή ποιοτικού περιεχομένου βίντεο.

1ο ΓΕΛ Σερρών-Ερευνητική Εργασία Β’ τετραμήνου- Πολίτης στον ψηφιακό κόσμο

20


Twi…Twi… Twitter

Twitter Ορισμός: Το twitter είναι μια κοινωνική πλατφόρμα που επιτρέπει να έρχονται σε επαφή μέλη και χρήστες ασχέτως εάν είναι φίλοι ή όχι, φτάνει να έχουν κάτι κοινό. Τι εννοούμε κοινό? Λόγω του ότι μπορείς να στείλεις ένα μικρό μήνυμα μέχρι 140 χαρακτήρες και εκφράζοντας μια σκέψη, μία ιδέα, μια κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι και να την περιγράψεις. Και αφού το προωθείς μπορούν πολύ εύκολα και άλλοι να εκφραστούν σχολιάζοντάς το και έτσι πολύ γρήγορα διευρύνεται και ο κύκλος των συμμετεχόντων αλλά και το chat μεταξύ τους.

1ο ΓΕΛ Σερρών-Ερευνητική Εργασία Β’ τετραμήνου- Πολίτης στον ψηφιακό κόσμο

21


Η εντυπωσιακή ανακάλυψη του ονόματός του: Οι εργασίες για το έργο αυτό ξεκίνησε στις 21 Μαρτίου του 2006. Το αρχικό κωδικοποιημένο όνομα του έργου για την υπηρεσία ήταν twttr. Ο ορισμός ήταν "μια σύντομη έκρηξη της πληροφόρησης για κάτι ασήμαντο» και «τιτιβίζει από τα πτηνά». Και αυτό ακριβώς ήταν το προϊόν."

1ο ΓΕΛ Σερρών-Ερευνητική Εργασία Β’ τετραμήνου- Πολίτης στον ψηφιακό κόσμο

22


Γι α τ η γρήγορη και εύκολη αγορά

EBAY Ορισμός: Το eBay έγινε προσιτό στο κοινό το 1998 ως μια ιστοσελίδα δημοπρασιών. Το eBay έχει δημιουργήσει μία, σε απευθείας σύνδεση, από άτομο σε άτομο-κοινότητα συναλλαγών στο Διαδίκτυο. Οι αγοραστές και οι πωλητές έχουν συνενωθεί με τέτοιο τρόπο, όπου οι πωλητές αναρτούν μια λίστα αντικειμένων προς πώληση, οι αγοραστές υποβάλουν προσφορές για τα θέματα που ενδιαφέρουν τους ίδιους και όλους τους χρήστες του eBay.

1ο ΓΕΛ Σερρών-Ερευνητική Εργασία Β’ τετραμήνου- Πολίτης στον ψηφιακό κόσμο

23


Το ιστορικό του και η μετέπειτα εξέλιξή του…

 Tο eBay ιδρύθηκε από τον Γάλλο προγραμματιστή ηλεκτρονικών υπολογιστών Pierre Omidyar, στην περιοχή Σαν Χοσέ, τον Σεπτέμβριο του 1995. Ήταν από την αρχή μια αγορά για την πώληση αγαθών και υπηρεσιών για ιδιώτες.  Το eBay έχει εκσυγχρονιστεί. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι παραδοσιακές συναλλαγές, πρόσωπο με πρόσωπο, οι οποίες έχουν, πλέον, καταργηθεί καθώς οι πωλήσεις γκαράζ, εισιτηρίων συλλεκτικών παραστάσεων, οι υπαίθριες αγορές και άλλα πολλά πραγματοποιούνται, μέσω του διαδικτυακού αυτού ιστού τους. Αυτό διευκολύνει την εξερεύνηση για τους αγοραστές και τους πωλητές και επιτρέπει την άμεση απαρίθμηση ενός αντικειμένου προς πώληση μέσα σε λίγα λεπτά από την εγγραφή.  Το eBay έκλεισε το έτος έχοντας ως μέσο όρο περίπου 2 εκατομμύρια δημοπρασίες σε καθημερινή βάση.  Η ιδέα της πώλησης προϊόντων μέσω του Διαδικτύου, χωρίς ποτέ να το έχεις αγγίξει είναι κάτι που εκατομμύρια άνθρωποι ενδιαφέρονται να κάνουν. Αυτό έφερε ένα άλλο κύμα των επιχειρήσεων με το eBay.  Το 2007 πάνω από 700.000 Αμερικανοί ζούσαν τα προϊόντα σε eBay.

1ο ΓΕΛ Σερρών-Ερευνητική Εργασία Β’ τετραμήνου- Πολίτης στον ψηφιακό κόσμο

24


EBAY EXPRESS:

Το 2006 το eBay έγινε πλέον, πιο προσιτό στον καταναλωτή. Το EBay express σχεδιάστηκε για να δημιουργήσει ένα πιο γρήγορο και εύκολο τρόπο αγοράς από το eBay. Στο eBay express κάθε στοιχείο είναι μόνο προς πώληση. Δεν υπάρχουν δημοπρασίες. Οι καταναλωτές θα μπορούν να ψωνίζουν χρησιμοποιώντας μόνο ένα καλάθι αγορών. Αυτό κάνει τη διαδικασία αγοράς πολύ πιο γρήγορη. Ο καθένας από εμάς μπορεί να χρησιμοποιεί ένα καλάθι αγορών για την αγορά πολλών προϊόντων από πολλούς πωλητές μονομιάς. Αυτό θα φέρει ακόμα περισσότερους αγοραστές στο eBay, τώρα που τα πράγματα έγιναν ακόμη πιο βολικά.

1ο ΓΕΛ Σερρών-Ερευνητική Εργασία Β’ τετραμήνου- Πολίτης στον ψηφιακό κόσμο

25


Yahoo Ορισμός: Το Yahoo! ξεκίνησε ως χόμπι φοιτητών και εξελίχθηκε σε ένα παγκόσμιο εμπορικό σήμα που έχει αλλάξει τον τρόπο, με τον οποίο οι άνθρωποι επικοινωνούν μεταξύ τους, βρίσκουν και να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες και πράγματα (αγορά). Το Yahoo παρέχει υπηρεσίες διαδικτύου σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των μηχανών αναζήτησης, δικτυακή πύλη, το Yahoo mail, υπηρεσίες καταλόγου και άλλα περισσότερα. Οι δύο ιδρυτές της Yahoo είναι ο David Filo και Jerry Yang οι οποίοι φοιτούσαν στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

1ο ΓΕΛ Σερρών-Ερευνητική Εργασία Β’ τετραμήνου- Πολίτης στον ψηφιακό κόσμο

26


Η ιστορία του…  Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1995 και εισήχθη στο χρηματιστήριο τον Απρίλιο του 1996.  Σήμερα, η Yahoo είναι μια από τις σημαντικότερες παγκόσμιες επικοινωνίες στο Διαδίκτυο, στο εμπόριο και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Είναι μια εταιρία που προσφέρει ένα ολοκληρωμένο επώνυμο δίκτυο υπηρεσιών σε περισσότερα από 345 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο κάθε μήνα. Ως πρώτο διαδικτυακό οδηγό πλοήγησης στο Web, το Yahoo είναι ο κορυφαίος οδηγός από την άποψη της κυκλοφορίας, της διαφήμισης, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων πρόσβασης των χρηστών.

1ο ΓΕΛ Σερρών-Ερευνητική Εργασία Β’ τετραμήνου- Πολίτης στον ψηφιακό κόσμο

27


Wiki… Wiki… Wiki… Wikipedia!

Wikipedia Ορισμός: Η Βικιπαίδεια ή Wikipedia είναι μία πολύγλωσση δικτυακή εγκυκλοπαίδεια ελεύθερου περιεχόμενου. Το όνομα Wikipedia είναι μια σύνθετη λέξη από τις λέξεις wiki (ένα είδος συλλογικού ιστότοπου) και εγκυκλοπαίδεια. Τα άρθρα της Βικιπαίδειας παρέχουν συνδέσμους που οδηγούν τον χρήστη σε σχετικές σελίδες με επιπλέον πληροφορίες.

1ο ΓΕΛ Σερρών-Ερευνητική Εργασία Β’ τετραμήνου- Πολίτης στον ψηφιακό κόσμο

28


Όλα περιστρέφονται γύρω από τη γνώση…!!!

Και η ιστορία συνεχίζεται… Η Βικιπαίδεια γράφεται σε συνεργασία από εθελοντές από όλο τον κόσμο. Οποιοσδήποτε μπορεί να επεξεργαστεί άρθρα, απλώς πατώντας στη σύνδεση επεξεργασία που εμφανίζεται στην κορυφή της κάθε σελίδας. Από την ίδρυσή της το 2001, η Βικιπαίδεια έχει μεγαλώσει ραγδαία σε έναν από τους μεγαλύτερους ιστότοπους αναφοράς στο διαδύκτιο, προσελκύοντας τουλάχιστον 684 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως το 2008. Υπάρχουν πάνω από 75.000 ενεργοί συνεισφέροντες που εργάζονται σε περισσότερα από 10.000.000 άρθρα σε περισσότερες από 250 γλώσσες.

1ο ΓΕΛ Σερρών-Ερευνητική Εργασία Β’ τετραμήνου- Πολίτης στον ψηφιακό κόσμο

29


Κάτι καινούριο…

Όπως όλοι καταλάβατε τελευταίο στη λίστα μας σχετικά με τα κοινωνικά δίκτυα είναι το… Skype

Ορισμός: Το Skype είναι μια εφαρμογή με την οποία επιτυγχάνετε η επικοινωνία με άλλους ανθρώπους, καθώς και η δυνατότητα τηλεφωνίας μέσω internet ,παρακάμπτοντας τις κλασσικές τηλεφωνικές γραμμές. Μας προσφέρει πολλές ενδιαφέρουσες επιλογές χάρη στις 1ο ΓΕΛ Σερρών-Ερευνητική Εργασία Β’ τετραμήνου- Πολίτης στον ψηφιακό κόσμο

30


οποίες μπορούμε να επικοινωνήσουμε ελεύθερα με άλλους φίλους μας, την οικογένεια, τους γνωστούς ή αγνώστους από το άλλα μέρη του κόσμου. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα αυτής της εφαρμογής είναι ότι είναι εντελώς δωρεάν, οπότε δεν έχουμε να ασχοληθούμε με πληρωμές.

Τρόποι επικοινωνίας μέσω Skype  Το Skype μας επιτρέπει να επικοινωνούμε με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Φυσικά, ο ευκολότερος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσουμε το παραδοσιακό κείμενο συνομιλίας (chat), όπου μπορούμε να εμπλουτίσουμε τη συνομιλία μας με διάφορα πολύχρωμα και ασ τεία emoticons. Επι πλέον, μπορούμε να στείλουμε φωτογραφίες, βίντεο και άλλα έγγραφα, το μέγεθος των αρχεί ων αυτών είναι περιορισμένο.  Εκτός από το chat, μπορούμε επίσης να κάνουμε τηλεφωνικές κλήσεις, να προσθέσουμε επαφές και να αναζητήσουμε νέες. Τέλος, ο πιο ενδιαφέρον τρόπος επικοινωνίας είναι μια ηχητική και βίντεο συνομιλία. Για να επικοινωνήσουμε με αυτό εμείς, απλά πρέπει να είμαστε εξοπλισμένοι με μια σειρά 1ο ΓΕΛ Σερρών-Ερευνητική Εργασία Β’ τετραμήνου- Πολίτης στον ψηφιακό κόσμο

31


από ακουστικά, μικρόφωνα και μια κάμερα. Η εικόνα και ο ήχος μας επιτρέπει να μπορούμε εύκολα να επικοινωνούμε, ιδιαίτερα όταν οι αποστάσεις που μας χωρίζουν με τον συνομιλητή μας, είναι μεγάλες.

Κώδικες επικοινωνίας Κώδικα επικοινωνίας αποτελούν και τα λεγόμενα Greeklish! Δεν είναι ξένη γλώσσα, αλλά μια μείξη ελληνικών και αγγλικών που καθιερώθηκε ως γραφή των νέων μέσα από τα chatrooms στο Διαδίκτυο και τα μηνύματα sms στα κινητά τηλέφωνα. Πιο γρήγορα, πιο εύκολα και ευέλικτα τα Greeklish διαδόθηκαν ταχύτατα και αποτελούν πλέον ένα κοινό κώδικα επικοινωνίας ανάμεσα στους «υπολογιστάκηδες» και όχι μόνον.

1ο ΓΕΛ Σερρών-Ερευνητική Εργασία Β’ τετραμήνου- Πολίτης στον ψηφιακό κόσμο

32


Σε πρόσφατη έρευνα διαπιστώθηκε ότι η μόδα των Greeklish έχει βγει έξω από τα δωμάτια επικοινωνίας των ιστοσελίδων, καθώς σε ποσοστό 64,3% οι φιλόλογοι παρατήρησαν λέξεις γραμμένες με αυτή τη γραφή σε διαγωνίσματα των σχολείων! Έκπληξη, ωστόσο, προκαλεί το γεγονός ότι έχει δημιουργηθεί ακόμα και ηλεκτρονικό λεξικό, το οποίο μετατρέπει τα ελληνικά σε Greeklish! Τα Greeklish δεν είναι μια καινούρια γλώσσα, αλλά μια διάλεκτος που δημιουργήθηκε στο Διαδίκτυο και συγκεκριμένα σε κοινότητες όπως το facebook. Τα Greeklish έχουν τα χαρακτηριστικά μιας διαλέκτου, καθώς πρόκειται για ένα γλωσσικό κώδικα μιας γλωσσικής κοινότητας. Στο διαδίκτυο δεν υπάρχουν κοινωνικές τάξεις, δεν υπάρχουν ηλικίες δεν υπάρχουν διαφορές. Αρκεί να ενστερνιστείς τους κανόνες επικοινωνίας της κοινότητας και είσαι ‘’μέσα’’. «Οι νέοι χρησιμοποιούν αυτή τη διάλεκτο στο πλαίσιο της εφηβικής κουλτούρας. Πρέπει ως κοινότητα να έχουν μια γλώσσα κατανοητή από τα μέλη, αλλά όχι από τους υπολοίπους. Οι συντομογραφίες, η έλλειψη φωνηέντων δημιουργεί ένα κώδικα ακατάληπτο από 1ο ΓΕΛ Σερρών-Ερευνητική Εργασία Β’ τετραμήνου- Πολίτης στον ψηφιακό κόσμο

33


τους έξω, γεγονός που γίνεται εσκεμμένα. Αυτή η διάλεκτος συμβάλλει στην αίσθηση του “ανήκειν”, αποκτούν μια ταυτότητα οι νέοι άνθρωποι μέσα από αυτό ότι ανήκουν κάπου, σε μία ομάδα. Ξεχωρίζουν έτσι από τους υπόλοιπους που δεν αναγνωρίζουν το γλωσσικό τους κώδικα» τονίζει ο καθηγητής, ενώ δεν παραλείπει να αναφέρει ότι αυτό συνέβαινε από παλιά, καθώς πάντα οι νέοι μιλούσαν διαφορετικά. Απλά έχουν μεταφέρει αυτή την κουλτούρα αυτούσια στο Διαδίκτυο.

Το λεξικό των νέων τίποτα: tpt μήνυμα: mnm δηλαδή: dld τέλος πάντων: tespa φιλάκια: flk πες μου: pm καλημέρα: klm χάλια: xl for you: 4u (για σένα) see you: cu (θα τα πούμε) oh my god: omg (ω, Θεέ μου!) laugh out loud: lol (γελάω δυνατά) be right back: brb (επιστρέφω) by the way: btw (παρεμπιπτόντως) i love you: ily (σ’ αγαπώ) i don’t know: idk (δεν ξέρω) at the moment: atm (προς το παρόν) don’t worry:dw (μην ανησυχείς) forever: 4evr (για πάντα) message: msg (μήνυμα) thanks: tnx (ευχαριστώ)

1ο ΓΕΛ Σερρών-Ερευνητική Εργασία Β’ τετραμήνου- Πολίτης στον ψηφιακό κόσμο

34


Γλωσσάρι για κάθε περίπτωση Το έχω! = Ναι, το μπορώ/το γνωρίζω/μου φαίνεται καλή ιδέα. Σημαίνει, επίσης, είμαι καταπληκτικός: «Το 'χεις, λέμε!» Συνώνυμο του παλιότερου «Είσαι θεός/-ά!» και του ακόμη παλιότερου «Σκίζεις!». Δεν της το 'χα = Δεν την είχα ικανή για κάτι τέτοιο... Δεν υπάρχει! = Είναι απίστευτο, τρελό, καταπληκτικό. Το χρησιμοποιούμε και ως υπερθετικό για πρόσωπα: «Καλά, δεν υπάρχεις, μιλάμε!» Ότι να 'ναι = Χρησιμοποιείται πάρα πολύ και με διάφορες αφορμές, αλλά και χωρίς αφορμή· δηλώνει την ασυνεννοησία, την ανοργανωσιά. Ως χαρακτηρισμός προσώπου δηλώνει κάποιον που είναι στον κόσμο του: «Ο τύπος είναι ότι να 'ναι!» Ανάμεσα σε παρέες, παίρνει και την έννοια του «Δε βαριέσαι» ή του «Ας πάει και το παλιάμπελο»: «Είδαμε μαραθώνιο "True Blood" όλο το Σάββατο! - Καλά, ότι να 'ναι!» ή «Τι λέτε; Τρία επεισόδια έμειναν, να τα δούμε; - Καλά, ότι να 'ναι!» Το 'χει κάψει, είναι καμένος = Τα εγκεφαλικά του κύτταρα έχουν καταστραφεί (από ουσίες ή από βιντεογκέιμ). Δεν την παλεύω = Δεν μπορώ, δεν αντέχω άλλο, δεν «το 'χω». Τα σπάμε = Είμαστε καταπληκτικοί, «το 'χουμε», περνάμε σούπερ. «Τα σπάει!» = είναι τέλειο, εντυπωσιάζει... Πού 'σαι, ρε μαν; = Η φράση χρησιμοποιείται έτσι ακριβώς ως χαιρετισμός. Από το αγγλικό man και με εμφανή την επιρροή της χιπ χοπ κουλτούρας. Νταουνιάσου! = Κάτσε κάτω, sit down. Είναι νέα, χιουμοριστική χρήση που δεν έχει σχέση με το «νταουνιάζομαι», το «πέφτω ψυχολογικά», που ήταν λαστ γίαρ! Ενιγουέι = (Anyway) Οπως και να 'χει. Χρησιμοποιείται όπως και το αντίστοιχο αγγλικό. Χελόου; = (Hello?) Είναι κανείς εκεί; (μέσα στο κεφάλι σου) ή «το 'χεις ακατοίκητο;» Χρησιμοποιείται όπως και το αντίστοιχο αγγλικό, για να δηλώσει το υπερπροφανές, αυτό που ο άλλος είναι «ζώγγολο» αν δεν το καταλαβαίνει. Τζίζας = (Jesus) Ο Ιησούς και τα άτομα που έχουν εμφάνιση αυτού του τύπου. «Πού πας, ρε μεγάλε, με τα μαλλιά σαν τον Τζίζας;» Ρισπέκτ! = (Respect!) Χρησιμοποιείται όπως και η αντίστοιχη αγγλική έκφραση, για να δηλώσει βαθιά εκτίμηση σε πρόσωπο, πράγμα ή κατάσταση: «Εντάξει, ξέρει μπάσκετ το άτομο, ρισπέκτ!» - «Χα, χα, ρισπέκτ, μεγάλε, μου 1ο ΓΕΛ Σερρών-Ερευνητική Εργασία Β’ τετραμήνου- Πολίτης στον ψηφιακό κόσμο

35


'φτιαξες το κέφι, μαν!» Οκέικ = Το οκέι σε χιουμοριστική εκδοχή, με μεγάλη πέραση αυτόν τον καιρό. Αν-παίκταμπλ = Από το στερητικό α + παίζομαι + την αγγλική κατάληξη able: Δεν παίζεται! Λ.Α. (προφέρεται ελ έι) = Το λεκανοπέδιο Αττικής, στη γλώσσα των χιπ-χόπερ και των δυτικών προαστίων. Πώς είναι το Λος Αντζελες; Καμία σχέση! Το συσιφόνι = Ελληνοποίηση του youtube (εσύ+σιφόνι). Χρησιμοποιείται με χιουμοριστική διάθεση. Λεβελιάζω = Από το αγγλικό level: Ανεβαίνω επίπεδα με γοργούς ρυθμούς, σε ον λάιν γκέιμ. Σημαίνει και το έχω κολλήσει άσχημα (εθιστεί) και παίζω όλη μέρα. Ζούδι = Ζώο, άχρηστος. Η νέα γενιά το χρησιμοποιεί με σχετικά ελαφριά διάθεση. «Καλά, ρε ζούδι, δεν υπάρχει αυτό που λες!»

Εικόνα

Κωδικός

Πιγκουΐνος

<(")

Μπερδεμένος

o.O O.o

Άγγελος

O:) O:-)

Κλαψιάρης

:'(

Ρομπότ

:|]

Ψεύτικο κλάμα

:3

Διαβολάκος

3:) 3:-)

Λυπημένος

:-( :( :[ =(

Με γυαλιά

8-) 8) B-) B)

1ο ΓΕΛ Σερρών-Ερευνητική Εργασία Β’ τετραμήνου- Πολίτης στον ψηφιακό κόσμο

36


Εικόνα

Κωδικός

Πολύ χαρούμενος

:-D :D =D

Γκρινιάρης

>:( >:-(

Αγάπη

<3

Ευτυχισμένος

^_^

Φιλί

:-* :*

Pac-man

:v

Χαμογελαστός

:-) :) :] =)

Με χαρούμενα μάτια

-_-

Με γυαλιά ηλίου

8-| 8| B-| B|

Αγενής

:-P :P :-p :p =P

Προβληματισμένος

:/ :-/ :\ :-\

Chris Putnam (προγραμματιστής στην facebook)

:putnam:

Εκνευρισμένος

>:O >:-O >:o >:-o

Νόημα με το μάτι

;-) ;)

Καρχαρίας

(^^^)

Σοκαρισμένος

:-O :O :-o :o

1ο ΓΕΛ Σερρών-Ερευνητική Εργασία Β’ τετραμήνου- Πολίτης στον ψηφιακό κόσμο

37


Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ

Το φαινόμενο των κοινωνικών δικτύων (π.χ. Facebook, Twitter, MSN κ.α.) έχει απασχολήσει πολλούς ανθρώπους και οι απόψεις για το αν επιδρά θετικά ή αρνητικά τη ζωή των νέων διίστανται. Τα κοινωνικά δίκτυα παρουσιάζουν ένα μεγάλο αριθμό πλεονεκτημάτων. Αρχικά, είναι ένας εύκολος τρόπος επικοινωνίας για όλους τους ανθρώπους και ειδικά για τους νέους. Λόγω του λιγοστού ελεύθερου χρόνου που διαθέτουν οι νέοι, καταφεύγουν στο διαδίκτυο για να επικοινωνήσουν με τους φίλους τους και έτσι βρίσκουν την ευκαιρία να εκφράσουν 1ο ΓΕΛ Σερρών-Ερευνητική Εργασία Β’ τετραμήνου- Πολίτης στον ψηφιακό κόσμο

38


πιο εύκολα τα συναισθήματά τους , κάτι που δυσκολεύονται να κάνουν πρόσωπο με πρόσωπο. Επίσης, για τους νέους οι οποίοι κατοικούν σε επαρχίες, έξω από την πόλη, λόγω των λιγοστών δυνατοτήτων να συναντηθούν και να συναναστραφούν με άτομα της ηλικίας τους, καταφεύγουν στην επικοινωνία μέσω των κοινωνικών δικτύων, πράγμα που αποτελεί λύση στο πρόβλημά τους. Παράλληλα, μέσω των κοινωνικών δικτύων οι άνθρωποι έχουν άνετη πρόσβαση στην πληροφορία. Η αναζήτηση πληροφοριών μέσω του διαδικτύου είναι πιο ενδιαφέρουσα από ένα βιβλίο ή μια εγκυκλοπαίδεια, επειδή εκεί υπάρχει εικόνα αλλά και ήχος. Είναι γεγονός ότι οι νέοι σήμερα δεν παρακολουθούν συχνά δελτία ειδήσεων, δε διαβάζουν εφημερίδες και αυτό έχει ως συνέπεια να μην ενημερώνονται επαρκώς για τα επίκαιρα γεγονότα που διαδραματίζονται στον κόσμο. Αυτό το κενό ως ένα σημείο

1ο ΓΕΛ Σερρών-Ερευνητική Εργασία Β’ τετραμήνου- Πολίτης στον ψηφιακό κόσμο

39


αναπληρώνεται μέσω των κοινωνικών δικτύων. Δηλαδή, καθώς οι νέοι ψυχαγωγούνται και συνομιλούν με άλλα άτομα, βρίσκουν παράλληλα την ευκαιρία να ενημερωθούν για σοβαρά κοινωνικά ζητήματα που επηρεάζουν χώρες και λαούς. Για παράδειγμα φυσικά γεγονότα , θεομηνίες και πόλεμοι που πλήττουν τα τελευταία χρόνια τον πλανήτη μας. Επιπρόσθετα, ένα σημαντικό πλεονέκτημα των κοινωνικών δικτύων είναι η ψυχαγωγία που προσφέρουν στους νέους-χρήστες. Οι νέοι προτιμούν να περνούν τον ελεύθερό τους χρόνο μένοντας στο σπίτι και να εξερευνούν τα κοινωνικά δίκτυα στα οποία είναι

μέλη. Είναι όμως πια κοινά αποδεκτό, ότι τα κοινωνικά δίκτυα επιδρούν και αρνητικά στη ζωή των μαθητών με διάφορους τρόπους. Καταρχήν, οι μαθητές καταλήγουν να είναι εξαρτημένοι από τη χρήση τέτοιων δικτύων (π.χ. facebook). Σπαταλούν ημερησίως πολλές ώρες, περισσότερες από όσες πραγματικά θα έπρεπε να σπαταλούσαν και καταντούν παθητικοί δέκτες των μηνυμάτων με τα οποία τους βομβαρδίζουν καταιγιστικά τα κοινωνικά δίκτυα. Δεν είναι λίγες οι φορές που μαθητές πέφτουν θύματα εξαπάτησης από τέτοια μηνύματα. Παράλληλα, παρατηρείται συχνά οι μαθητές να αγνοούν τα μαθήματα του σχολείου και να προτιμούν την

1ο ΓΕΛ Σερρών-Ερευνητική Εργασία Β’ τετραμήνου- Πολίτης στον ψηφιακό κόσμο

40


“ψυχαγωγία” μέσω των δικτύων και κατ’ επέκταση να υστερούν από την μόρφωσή τους. Οι συνέπειες μπορεί να είναι καταστροφικές γι’ αυτούς καθώς μένουν πίσω στις σχολικές τους υποχρεώσεις. Είναι επίσης γεγονός ότι κυρίως μικρά παιδιά και έφηβοι εξαπατούνται από μεγαλύτερους που παρουσιάζονται στα κοινωνικά δίκτυα με “πλαστή ταυτότητα”, με ψεύτικα, δηλαδή, στοιχεία και που σκοπό έχουν να ξεγελάσουν τα παιδιά για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα. Υπήρξαν στο παρελθόν αρκετά περιστατικά που αφορούσαν την κακομεταχείριση ανηλίκων, που έπεσαν θύματα καλοστημένη απάτης μέσω του διαδικτύου. Οφείλουμε, επίσης, να επισημάνουμε ότι μέσω των κοινωνικών δικτύων διαρρέουν ταχύτατα προσωπικά στοιχεία των χρηστών . Συχνά οι χρήστες είναι υποχρεωμένοι, βάσει των κανονισμών που διέπονται από τους “ιδιοκτήτες” τέτοιων δικτύων και ιστοσελίδων, να παρουσιάζουν σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες στο διαδίκτυο τα προσωπικά τους στοιχεία έτσι ώστε να γίνονται μέλη σ’ αυτές. Επιπλέον, έχουν την τάση να αναρτούν φωτογραφίες τους. Έτσι, μπορεί οποιοσδήποτε ανά πάσα στιγμή να πάρει προσωπικά δεδομένα κάποιου παιδιούχρήστη και να το βλάψει. Τέλος, μέσω των κοινωνικών δικτύων συντονίζονται κινήματα, εξεγέρσεις και διαδηλώσεις . Χωρίς αμφιβολία, θα λέγαμε πως τα κοινωνικά δίκτυα διαθέτουν πολλά πλεονεκτήματα, αλλά εγκυμονούν και πολλούς κινδύνους. Έτσι θα ήταν καλό να μην εξαρτόμαστε από αυτά και να μην επιτρέπουμε να δρουν αρνητικά στη ζωή μας καθώς

1ο ΓΕΛ Σερρών-Ερευνητική Εργασία Β’ τετραμήνου- Πολίτης στον ψηφιακό κόσμο

41


και να ‘επεμβαίνουν’’ σ’ αυτήν, κρατώντας με αυτόν τον τρόπο τα θετικά που μας προσφέρει.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ-ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΗΛΙΚΙΑΣ 15-18 ΕΤΩΝ Στη διάρκεια της Ερευνητικής εργασίας η υποομάδα μας αποφάσισε να πραγματοποιήσει μια έρευνα μέσω ερωτηματολογίων. Μοιράστηκαν ερωτηματολόγια σε αριθμό πενήντα. Σύμφωνα με ερωτήματα που τέθηκαν σε μαθητές ηλικίας μεταξύ 15-18 ετών, καταλήξαμε στα παρακάτω αποτελέσματα. Αποτελέσματα των κοριτσιών από την 1η ερώτηση Χρησιμοποιείς το διαδύκτιο για την επικοινωνία σου;

Όχι

Ναι 4 Κορίτσια 18%

18 κορίτσια 82%

1ο ΓΕΛ Σερρών-Ερευνητική Εργασία Β’ τετραμήνου- Πολίτης στον ψηφιακό κόσμο

42


Αποτελέσματα των αγοριών από την 1η ερώτηση

Χρησιμοποιείς το διαδύκτιο για την επικοινωνία σου; 1 Αγόρι 4%

Ναι

Οχι

22 Αγόρια 96%

Απαντήσεις κοριτσιών στην 2η ερώτηση

1ο ΓΕΛ Σερρών-Ερευνητική Εργασία Β’ τετραμήνου- Πολίτης στον ψηφιακό κόσμο

43


Ποιο από τα παρακάτω κοινωνικά δίκτυα προτιμάς; 18 16 14 12 10 Facebook 18 8 6 Twitter 6 Myspace Skype

4 2

4

1

0 1

2

3

4

Msn Κανένα 2 1 5

6

Απαντήσεις αγοριών στην 2η ερώτηση

Ποιό από τα παρακάτω κοινωνικά δίκτυα χρησιμοποιείς προτιμάς; 20 18 16 14 12 10 8

Facebook 19 Skype Twitter 10 5 Myspace Κανένα 0 2

6 4 2 0 1

2

3

4

5

Σύμφωνα με την 3η ερώτηση τα κορίτσια 1ο ΓΕΛ Σερρών-Ερευνητική Εργασία Β’ τετραμήνου- Πολίτης στον ψηφιακό κόσμο

44


Έχεις εικονικούς "φίλους";

10 Κορίτσια 45%

Ναι

Όχι

12 Κορίτσια 55%

Σύμφωνα με την 3η ερώτηση τα αγόρια Έχεις εικονικούς "φίλους"; 1 Αγόρι 4%

Όχι Ναι

22 Αγόρια 96%

Τα κορίτσια στην 4η ερώτηση απάντησαν ότι…

1ο ΓΕΛ Σερρών-Ερευνητική Εργασία Β’ τετραμήνου- Πολίτης στον ψηφιακό κόσμο

45


Σε διευκολύνουν τα κοινωνικά δίκτυα στις διαπροσωπικές σου σχέσεις;

11 Κορίτσια 50%

Όχι

Ναι 11 Κορίτσια 50%

Τα αγόρια στην 4η ερώτηση απάντησαν ότι… Χρησιμοποιείς τα κοινωνικά δίκτυα στις διαπροσωπικές σου σχέσεις;

4 Αγόρια 17%

Όχι 19 Αγόρια

Ναι

1ο ΓΕΛ Σερρών-Ερευνητική Εργασία Β’ τετραμήνου- Πολίτης στον ψηφιακό κόσμο

46


5η ερώτηση για τα κορίτσια Απο ποιά ηλικία άρχισες να χρησιμοποιείς κάποιο κοινωνικό δίκτυο;

Μεγαλύτερη από 12 ετών

2

19 Κορίτσια

Μικρότερη από 10 ετών 1

3 Κορίτσια 0

5

10

15

20

1ο ΓΕΛ Σερρών-Ερευνητική Εργασία Β’ τετραμήνου- Πολίτης στον ψηφιακό κόσμο

47


5η ερώτηση για τα αγόρια Από ποιά ηλικία άρχισες να χρησιμοποιείς κάποιο κοινωνικό δίκτυο;

Μεγαλύτερη από 12 ετών

2

12 Αγόρια Μικρότερη των 10 ετών

1

10,5

11 Αγόρια

11

11,5

12

Αποτελέσματα κοριτσιών στην 6η ερώτηση Χρησιμοποιείς ως μέσο γνώσης τα κοινωνικά δίκτυα;

Όχι

3 Κορίτσια 14%

Ναι

19 Κορίτσια 86%

Αποτελέσματα αγοριών στην 6η ερώτηση 1ο ΓΕΛ Σερρών-Ερευνητική Εργασία Β’ τετραμήνου- Πολίτης στον ψηφιακό κόσμο

48


Χρησιμοποιείς ως μέσο γνώσης τα κοινωνικά δίκτυα;

Όχι 7 Αγόρια 30%

Ναι

16 Αγόρια 70%

Συμπεράσματα των αποτελεσμάτων των ερωτηματολογίων  Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε μέσω των ερωτηματολογίων, μας οδήγησε στα ακόλουθα συμπεράσματα:  Αρχικά, παρατηρήθηκε, ότι οι περισσότεροι νέοι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για την επικοινωνία τους, και μάλιστα σε ηλικία μεγαλύτερη από δώδεκα ετών. Με τον τρόπο αυτό διευκολύνουν τις διαπροσωπικές τους σχέσεις, καθώς γνωρίζουν και συναναστρέφονται με άγνωστους ως τώρα ανθρώπους , που διαφορετικά δεν θα επικοινωνούσαν υπό άλλες συνθήκες.  Επίσης, δηλώθηκε ότι ένα μεγάλο ποσοστό, προτιμά το διαδίκτυο ως μέσο γνώσης και όχι τις εγκυκλοπαίδειες ή άλλους χώρους μελέτης όπως 1ο ΓΕΛ Σερρών-Ερευνητική Εργασία Β’ τετραμήνου- Πολίτης στον ψηφιακό κόσμο

49


οι βιβλιοθήκες, γεγονός που μαρτυρά ότι το διαδίκτυο, παρέχει με συντομία και ευκολία τις απαραίτητες πληροφορίες, αφού υπό άλλες συνθήκες αυτό θα ήταν εξαιρετικά χρονοβόρο.  Τέλος το δημοφιλέστερο κοινωνικό δίκτυο, θα λέγαμε πως είναι το facebook, το οποίο αποτελεί πλέον μια καθημερινή συνήθεια, η οποία βασίζεται στους εικονικούς φίλους!

Απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης στα Τ.Ε.Ι. Σερρών. (τις ερωτήσεις θέτουν οι μαθήτριες Τρέντσιου Πασχαλία και Νασιάκου Στέλλα σε έναν φοιτητή του τμήματος πληροφορικής των Τ.Ε.Ι.)

1ο ΓΕΛ Σερρών-Ερευνητική Εργασία Β’ τετραμήνου- Πολίτης στον ψηφιακό κόσμο

50


ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΟΤΙ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΡΟΣΩΠΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΕΝΑ ΜΕΣΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ;(ΔΗΛΑΔΗ ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΔΕΝ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ‘’FAMOUS’’;) ‘’Famous’’, δηλαδή ότι με την έννοια δεν είναι από τους ωραίους? Είτε το θέλουμε είτε όχι έτσι όπως έχουμε γίνει σε αυτή την κοινωνία ουσιαστικά δεν θεωρείται famous γιατί δεν ακολουθεί τη μόδα αυτό είναι ένα από τα αρνητικά από την άλλη όμως υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι, αρκεί να καθίσω το απόγευμα και να μιλάω μαζί σου και μαζί σου στο face book καλυτέρα θα ήταν να φύγουμε και να πάμε σε ένα πάρκο να κάτσουμε, εντάξει θα μου πεις παππούς είσαι αλλά είναι πιο απολαυστικό όχι ότι όλα αυτά που λέω τα κάνω πράξη αλλά όσο μπορώ τα τηρώ. Από την άλλη δεν έχεις fb είναι αυτό που είπα πρωτύτερα το χρησιμοποιώ μόνο για να προωθήσω το ραδιοφωνικό σταθμό που έχω για να φέρω κόσμο ουσιαστικά στο σταθμό, το χρησιμοποιώ για να διαδώσω τις ιδέες μου η οτιδήποτε άλλο θέλω αλλά ποτέ δεν θα αφήσω να αντικαταστήσει εμένα. Το να καθίσω σε έναν υπολογιστή με αποβλακώνει.

1ο ΓΕΛ Σερρών-Ερευνητική Εργασία Β’ τετραμήνου- Πολίτης στον ψηφιακό κόσμο

51


Μια μέρα που πηγαίναμε στο σχολείο είδαμε ένα παιδάκι που ήταν Τετάρτη τάξη δημοτικού και γύρισε με ένα ύφος και μας είπε έχεις fb και εμείς μείναμε, γιατί βλέπω και την αδερφή μου που είναι μικρή ότι το θεωρούν δεδομένο και πάρα πολύ μόδα να έχεις κάτι τέτοιο…. Σκέψου ότι με αυτά τα ιδανικά μεγάλωσε με αυτά γεννήθηκε εγώ για παράδειγμα όταν ήμουν μικρός είχαμε κασέτες κι εσείς όταν γεννηθήκατε είχατε cd υποθέτω με κασέτες δεν ασχοληθήκατε πολύ. Θέλω να σου πω είναι με το τι θα μεγαλώσει κάθε γενιά, δυστυχώς η πιο καινούρια γενιά έχουν μόνο το fb το οποίο δυστυχώς κι εγώ που το φωνάζω όταν κάνουμε τέτοια κουβέντα με φίλους το fb έχει αρχίσει και αντικαθιστά όχι μόνο την κοινωνική ζωή αλλά και το internet 1ο ΓΕΛ Σερρών-Ερευνητική Εργασία Β’ τετραμήνου- Πολίτης στον ψηφιακό κόσμο

52


γενικότερα τα πάντα στο internet γυρνάν γύρω από το fb, π.χ. βρήκα ένα site που το βρήκες αα! το ανέβασε ένας φίλος στο fb γιατί δεν ψάχνεις μόνο σου. Αντί να είναι το internet γύρω από το fb δηλαδή να είναι το fb ένα κομμάτι και το internet ένα μεγαλύτερο έχει γίνει πλέον το fb ένα μεγάλο κομμάτι και το internet ένα μικρό κέλυφος πάνω σε αυτό κάτι το οποίο δεν θα έπρεπε να ισχύει γιατί υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείς να κερδίσεις πάνω σε αυτό. Κι εμείς όταν ξεκινήσαμε την έρευνα βρήκαμε ότι υπάρχουν περισσότερες αναζητήσεις στο fb πάρα στην Google και σοκαριστήκαμε……….. Αυτό ουσιαστικά ξεκίνησε από φοιτητές και τώρα έχει διαδοθεί παντού. Το fb ήταν δουλειά άλλου και την έκλεψε ο ΖΟΥΚΕΡΜΠΕΡΚ. Πόσο καιρό έχετε fb? Εγώ έχω εδώ και δυο χρόνια εγώ δεν έχω. Εντάξει δε λέω είναι πολύ καλό πράγμα το fb είναι κάτι πιο οργανωμένο από ένα απλό email και msn η skype γιατί μπορείς να κανείς ανταλλαγή πληροφοριών, φωτογραφιών, site, αλλά έχουμε μείνει εκεί έχουμε προσκολληθεί. Έχει ξεφτίσει ιδιαίτερα με τις φωτογραφίες. Αυτό είναι στον κάθε άνθρωπο, είναι προσωπικό. Και με τους εικονικούς φίλους γιατί πολύ κρύβονται πίσω από τον εικονικό τους κόσμο δεν αποκαλύπτουν τον εαυτό τους την προσωπικότητα τους δηλαδή είναι πολύ δειλοί. Ουσιαστικά εκεί πέρα αναδεικνύεις αυτό που θα ήθελες να ήσουν.

1ο ΓΕΛ Σερρών-Ερευνητική Εργασία Β’ τετραμήνου- Πολίτης στον ψηφιακό κόσμο

53


Απομαγνητοφώνηση στον κ. Πολίτη. Υπεύθυνο καθηγητή πληροφορικής στο τμήμα πληροφορικής του ΤΕΙ Σερρών

Είναι γεγονός ότι τα κοινωνικά δίκτυα έχουν εισβάλει σημαντικά στην καθημερινή μας ζωή. Θεωρείται ωφέλιμη τη χρήση τέτοιων κοινωνικών δικτύων;

Τάσος Πολίτης Λοιπόν, κοιτάξτε υπάρχουν όπως ανέφεραν και τα παιδιά πολλά κοινωνικά δίκτυα δηλαδή υπάρχει το Facebook άλλος είναι ο σκοπός του, εγώ συγκεκριμένα δεν είμαι χρήστης του Facebook,ωστόσο είμαι χρήστης ενός άλλου κοινωνικού δικτύου όπως είναι το Link δεν ξέρω αν το έχετε ακουστά, είναι ένα κοινωνικό δίκτυο το οποίο έχει ως στόχο την εύρεση εργασίας . Κάτι τέτοιο εγώ το θεωρώ πολύ σημαντικό και πολύ ορθό, το να υπάρχει ένα κοινωνικό δίκτυο μέσα από το όποιο να διαφημίσει κάποιος τα προσόντα του και ενδεχομένως να βρει εργασία. Ωστόσο ο αρχικός στόχος του Facebook ήταν η επανασύνδεση ενδεχομένως φίλων οι όποιοι είχαν χαθεί και βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία τώρα . Σήμερα όμως έχει καταλήξει να χρησιμοποιείται για άλλους λογούς τους οποίους δεν θα ήθελα να αναφέρω, λίγο πολύ όλοι τους γνωρίζουμε ακόμη και σε δελτία ειδήσεων έχουμε ακούσει για άτομα που έχουν γνωριστεί με αλλά άτομα και τελικός κακοποιηθήκαν η τους έκλεψαν πράγματα .Άρα εάν χρησιμοποιούμε τα κοινωνικά δίκτυα έχοντας ως στόχο αυτό που ήταν αρχικά δηλαδή την επικοινωνία με άλλους φίλους και να μην 1ο ΓΕΛ Σερρών-Ερευνητική Εργασία Β’ τετραμήνου- Πολίτης στον ψηφιακό κόσμο

54


δείχνουμε τα προσωπικά μας στοιχειά τα όποια ενδεχομένως μπορεί να είναι ένα πάτημα για να μας βλάψει κάποιος άλλος τότε είμαι υπέρ και θεωρώ ότι είναι αρκετά ωφέλιμο.

Πιστεύεται ότι οι φοιτητές σας χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα; Ναι Το Τ.Ε.Ι. χρησιμοποιεί κάποιο κοινωνικό δίκτυο αν ναι ποιο σκοπό εξυπηρετεί; Από όσο γνωρίζω μέχρι στιγμή δεν χρησιμοποιεί .Υπήρξε κάποια στιγμή μια συζήτηση για να διαφημιστούμε αυτός είναι και ο σκοπός για να διαφημίσουμε το ίδρυμα μας να το κάνουμε πιο ελκυστικό ,ενδεχομένως για κάποιους μαθητές που είναι στη διαδικασία επαγγελματικού προσανατολισμού. Ωστόσο δεν έχει βγει κάτι τέτοιο δηλαδή το Τ.Ε.Ι. Σερρών δεν διαφημίζεται σε κάποιο κοινωνικό δίκτυο μέχρι στιγμής Το forum δεν είναι επίσημο .Δεν είμαστε επίσημα συνδεδεμένοι ως Τ.Ε.Ι. Σερρών.

1ο ΓΕΛ Σερρών-Ερευνητική Εργασία Β’ τετραμήνου- Πολίτης στον ψηφιακό κόσμο

55


Συμπέρασμα της επίσκεψης μας στο Τ.Ε.Ι. Σερρών.

Μετά

από

την

συνέντευξη που πήραμε από

φοιτητές

και

καθηγητές του τμήματος πληροφορικής του Τ.Ε.Ι. Σερρών καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι με τα κοινωνικά δίκτυα επιτυγχάνεται η κοινωνικοποίηση των ανθρώπων αφού έρχονται σε επαφή με κάποιους άγνωστους ως τώρα το οποίο δύσκολα

θα

πραγματοποιούνταν.

Ακόμη

πρέπει

να

επισημανθεί ότι τα κοινωνικά δίκτυα συνδέουν ομάδες ατόμων όχι μόνο κοινωνικά αλλά και χάρις

γεωγραφικά, σε

αφού

αυτά

είναι

εύκολο να μοιραστείς τις ιδέες σου, τις συμπάθειες σου και τις αντιπάθειες σου

με

γενικότερα

τον η

κόσμο με

μια

οικεία σου ομάδα ατόμων. Παρόλα αυτά δεν θα πρέπει να γινόμαστε εγωιστές και αλαζόνες γιατί τότε η κοινωνικοποίηση θα μας οδηγήσει σε ψευδαισθήσεις και στην υπερεκτίμηση η στην υποτίμηση του εαυτού μας.

1ο ΓΕΛ Σερρών-Ερευνητική Εργασία Β’ τετραμήνου- Πολίτης στον ψηφιακό κόσμο

56


Άρθρο της φοιτήτριας Βάσως από το τμήμα πληροφορικής του ΤΕΙ Σερρών Αρχικά, πρέπει να ομολογήσω πως ήμουν αντίθετη, όσον αφορά την χρήση των κοινωνικών δικτύων ως μέσο επικοινωνίας . Πιστεύω πως τέτοιου είδους δίκτυα, προσπαθούν ουσιαστικά να αντικαταστήσουν τις διαπροσωπικές μας σχέσεις και να καθορίσουν την κοινωνική ζωή μας. Παρόλ’ αυτά σαν φοιτήτρια που είμαι χρησιμοποιώ πλέον το facebook και το skype, επειδή μέσω των δικτύων αυτών ενημερώνομαι για τις διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις και τα party που συμβαίνουν στην σχολή μας. Ωστόσο, δεν πιστεύω πως κανένα κοινωνικό δίκτυο δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις αληθινές face to face συζητήσεις.

Ερευνητική Άρθρο

δράση

σε

internet

café

Νίκος Σιαβακλής , DJ Nisia , 17 χρονών, μαθητής Γ’ Λυκείου Το facebook, είναι μια μορφή απρόσωπης επικοινωνίας. Έχει γίνει τρόπος ζωής πλέον. Χρησιμοποιώ greeklis , -έχω να γράψω ελληνικά από όταν πήγαινα γυμνάσιο-, λέξεις όπως lol, omg αλλά και το ‘hi’, το οποίο έχει αντικαταστήσει το ελληνικό ‘γεια’ ! σε όλες τις συζητήσεις μας πλέον. Όταν θα καθίσω στον υπολογιστή, πρώτα θα ανοίξω το Youtube και ύστερα το facebook, μπορώ και ανταλλάσω φωτογραφίες, μουσική, video, μιλάω με τους φίλους μου και γνωρίζω καινούργιους ανθρώπους, συνήθωςκοπέλες. Θα ‘πέσει’ πρώτα κανένα like –σχόλιο και ύστερα αν υπάρξει ανταπόκριση θα της μιλήσω στο chat. Επίσης είμαι DJ (disco jockey) και το facebook με διευκολύνει να 1ο ΓΕΛ Σερρών-Ερευνητική Εργασία Β’ τετραμήνου- Πολίτης στον ψηφιακό κόσμο

57


‘κλείνω’ ορισμένες δουλειές μου καθώς και μου επιτρέπει να ανακοινώνω events στα οποία θα παίξω μουσική. Ενώ πολύ εύκολα μπορώ να φτιάξω μια εκδήλωση ή πρόσκληση και, να την κοινωποιήσω, έτσι ώστε να παρεβρεθούν πολλά άτομα. Τέλος επισκέπτομαι site των μεγαλύτερων dj και ενημερώνομαι για αυτό που μου αρέσει να κάνω. Είναι ‘’χαζό’’ να μην έχεις facebook και ουσιαστικά δεν είσαι ‘in’ ! Παλαιότερα μιλούσαμε με το κινητό και θέλαμε να αποκτήσουμε ένα καινούργιο, ενώ τώρα θέλουμε έναν καινούργιο υπολογιστή!

!!!ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ!!!

ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ: ΝΑΣΙΑΚΟΥ ΣΤΕΛΛΑ ΠΑΝΤΕΛΙΔΟΥ ΕΙΡΗΝΗ ΤΡΕΝΤΣΙΟΥ ΠΑΣΧΑΛΙΑ ΤΖΙΝΤΖΙΔΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑ

1ο ΓΕΛ Σερρών-Ερευνητική Εργασία Β’ τετραμήνου- Πολίτης στον ψηφιακό κόσμο

58


1ο ΓΕΛ Σερρών-Ερευνητική Εργασία Β’ τετραμήνου- Πολίτης στον ψηφιακό κόσμο

59

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΆ ΔΊΚΤΥΑ  

Εργασία Β΄υποομάδας project 1ου ΓΕΛ Σερρών

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you