Page 1

Sikker p책 cykel

Sikker p책 cykel

Side 1


Side 2

Sikker p책 cykel


Cykelglæde For mange børn er cyklen et vigtigt transportmiddel, og derfor er det også vigtigt, at de færdes sikkert på cykel. Du kan hjælpe dit barn til at cykle sikkert ved at træne sammen med det i trafikken, men cyklens sikkerhedsudstyr skal også være i orden. I denne pjece finder du en række gode råd til, hvordan du kan vælge den rigtige cykel og det rigtige sikkerhedsudstyr til dit barn, og hvordan du kan træne med dit barn.

Sikker på cykel

Side 3


Vælg den rigtige cykel Det er meget fristende at købe en cykel, der er for stor, så den kan ”vokse” med barnet. Men det er en dårlig idé, da det er svært for barnet at holde balancen og manøvrere ordentligt på en cykel, som ikke passer i størrelsen. Barnet skal kunne sidde på sadlen og støtte med begge ben på jorden. For større børn kan det dog være tilstrækkeligt, hvis de kan nå jorden med en fod.

Side 4

Sikker på cykel


Sikre cykelråd Kontroller det lovpligtige udstyr Vælg en cykel, som har det lovpligtige udstyr. På de næste sider kan du se, hvad der skal være på en cykel, for at den opfylder lovkravene.

Synlighed i den mørke tid Når dit barn cykler i mørke, er det en god idé at supplere cyklens lygter og reflekser med reflekser på tøjet. Det øger barnets synlighed i trafikken. Vælg løse reflekser som fx refleksbrikker og slapwraps og skift dem hvert år. Reflekserne skal være godkendte med mærket EN 13356.

Undgå ekstraudstyr og pas på bagagen Det er fristende at udstyre cyklen med ekstraudstyr som cykelcomputer og mange gear. Men børns cykler skal først og fremmest være enkle at bruge. Ekstraudstyr kan flytte barnets opmærksomhed fra vejen til cyklen. Desuden er det en god idé at montere en bagagebærer på cyklen, så fx gymnastikposen kan sættes ordentlig fast. Det er farligt at køre med poser og tasker hængende på styret, det kan nemt bringe cyklen ud af balance.

Sikker på cykel

Side 5


Det store cykeltjek Cyklen skal have det rigtige udstyr og være godt vedligeholdt. Brug denne guide til udstyr og vedligeholdelse, når du tjekker cyklen.

Låsen Du har pligt til at låse din cykel, når du forlader den i længere tid. Forsikringsselskaberne stiller nogle bestemte krav til låsens kvalitet. Den skal have Varefakta. De fleste nye cykler er forsynet med en sådan lås.

Hjul og eger Hjulene må ikke være eksede. Det kan du tjekke ved at dreje hjulet rundt med hånden og se på fælgen. Hvis hjulet bevæger sig mere end 2-3 mm til siderne, skal det rettes op. Egerne kan knække; det er let at se, men de skal også være stramme nok. Du kan tage fat i dem og ruske dem parvis. Hvis de virker løse, skal de strammes op.

Kæden Kæden skal smøres jævnligt og må ikke være rusten. Ellers kan du ikke træde ordentligt rundt – og endnu værre: Den kan knække. Se også efter om kæden er strammet, så den ikke kan bevæge sig mere end 2-3 cm op og ned på midten.

Side 6

Sikker på cykel


Ringeklokke Klokken skal lyde klart og anbringes på styret. Man må ikke erstatte ringeklokken med andre signalapparater. De andre trafikanter skal altid kunne kende klokkesignalet.

Cykellygter Når det er mørkt, tåget eller svært at se på grund af f.eks. regn eller sne, skal du have lys på cyklen. Lygterne skal kunne ses tydeligt på mindst 300 meters afstand og også være synlige fra siden. Forlygten skal lyse hvidt eller gulligt. Forlygter med hvidt lys må gerne blinke, mens forlygter med gulligt lys skal lyse konstant. Baglygten skal lyse rødt og må gerne blinke. Tjek jævnligt lygterne og skift batterier, når lyset begynder at blive svagt.

Reflekser Cyklen skal kunne ses fra alle vinkler, og derfor skal der være mange reflekser. Loven kræver mindst én hvid refleks, der er synlig forfra, en rød bagpå og to gule på pedalerne. Hjulene skal også have reflekser – i form af gule reflekser på egerne eller hvide reflekterende dækeller fælgsider. Du kan evt. supplere med refleksbånd på dit eget og dit barns tøj.

Bremser På alle nye cykler skal der være bremser på begge hjul. Det kan enten være to håndbremser eller en fodbremse kombineret med en håndbremse på forhjulet. Tjek jævnligt om bremseklodserne er slidte og skal skiftes, og om de griber fat om fælgen som de skal. Hvis ikke, trænger kablerne måske til at blive strammet eller smurt.

Sikker på cykel

Side 7


Husk cykelhjelmen Skulle uheldet være ude, kan mange alvorlige skader undgås ved at have cykelhjelm på. Den bedste måde at få dit barn til at bruge cykelhjem er ved selv at bruge den. Tag barnet med, når I skal købe hjelm. Så er I sikre på at få en hjelm, der sidder godt - og som barnet synes er pæn. Hjelmen skal være behagelig at have på og dække pande, baghoved og tindinger. Mange børn forsøger at skubbe hjelmen tilbage i nakken, men den skal sidde så stramt, at de ikke kan gøre det. De to remme i hver side skal samles lige under ørerne - ikke nede ved hagen. Om vinteren kan man bruge en tynd hue under hjelmen. Spørg cykelhandleren.

Cykelhjelmen skal være CE-mærket og have standardbetegnelsen EN 1078.

Forkert

Rigtigt

Beskadiget hjelm? Skift den ud!

Så er du sikker på at hjelmen opfylder den europæiske standard for cykelhjelme.

Skift hjelmen ud, hvis den har fået et kraftigt slag.

Tag hjelmen af, når cykelturen er slut Brug kun hjelmen, når I cykler. Lær barnet ikke at lege med hjelmen på. Remmene kan hænge fast i grene og legeredskaber.

Side 8

Sikker på cykel


Sikker p책 cykel

Side 9


Den vigtige træning Før dit barn får lov til at køre alene i trafikken på cykel fx til skole, skal barnet være er i stand til at klare turen. Det kan I træne ved, at lade dit barn føre an på turen og vise dig, hvad man skal gøre. Så får du en fornemmelse af, om barnet er i stand til at køre turen alene.

Balance Hvis dit barn ikke er vant til at cykle, er det vigtigt at starte med nogle øvelser, som kan træne barnets balance på cyklen. Den første træning skal foregå på områder uden trafik. Du kan evt. binde et kosteskaft bag sadlen på barnets cykel, men barnet lærer hurtigere at holde balancen, hvis du nøjes med at gribe ind, når det er lige ved at gå galt. Vær opmærksom på, at støttehjul kan være med til at hindre barnets fornemmelse for balance.

Manøvreøvelser Når dit barn har lært at holde balancen, skal I udvide træningen med nogle manøvreøvelser, som træner barnets evne til at starte, stoppe, svinge, række hånden ud og orientere sig bagud.

Starte og stoppe

Ifølge loven skal barnet mindst være 6 år, før det må cykle alene i trafikken. Indtil da skal det følges med en person, der er 15 år eller derover. Men det betyder ikke, at barnet er klar til at cykle alene fra det tidspunkt. Den første forudsætning for at færdes i trafikken på cykel er at kunne beherske sin cykel. Barnet skal både kunne styre, bremse og svinge uden at miste balancen. Det er derfor vigtigt, at du træner med dit barn og løbende holder dets færdigheder ved lige.

Tegn to parallelle kridtstreger, som barnet skal køre imellem. Her kan barnet træne at køre lige ud uden at slingre og øve sig i at starte og stoppe ved et bestemt punkt.

Side 10

Sikker på cykel


At orientere sig og give tegn Dit barn skal også lære at orientere sig både til siden og bagud samtidig med, at det holder balancen på cyklen. Det kan I træne ved, at du står og holder fx et billede op, som barnet skal vende sig om og se efter. Derefter fortæller barnet, hvad det så. Træn desuden barnet i at holde balancen samtidig med, at det skal slippe styret med den ene hånd for at give tegn til sving eller stop.

Fortsat træning Når dit barn er blevet ældre og mere sikker på cyklen, kan I fortsætte træningen ude i trafikken. Kør på ture sammen så ofte, som det kan lade sig gøre. Vælg i starten de mindst trafikerede veje, og lad barnet køre på din højre side tættest på kantstenen. Lad aldrig dit barn køre efter dig men sørg for, at du er placeret sådan, at du altid kan se barnet. Tal med barnet om, hvad I ser i trafikken, og husk du er rollemodel for, hvordan dit barn lærer at køre.

Sikker på cykel

Side 11


5 gode råd Lær dit barn at bruge cykelhjelm Vær selv et godt eksempel

 Vælg den rigtige størrelse cykel til dit barn Hvis cyklen er for stor, er det svært at holde balancen

Tjek at cyklen har det lovpligtige udstyr Og hold løbende øje med bremser og kæde

 Husk cykellygter og reflekser Skift batterier, når cykellygten begynder at lyse svagt

 Træn i trafikken på cykel med dit barn Vær en god rollemodel, når du selv cykler

Udgivet i samarbejde med Børge Kildemoes Cykelfabrik A/S

www.kildemoes.dk

Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden har indgået et ambitiøst samarbejde. Målet er at gøre børn og unge til bedre og mere sikre trafikanter ved hjælp af undervisning, træning, information og kampagner.

Side 12

Sammen om sikker trafik

Sikker på cykel

Sikker på cykel  

Brochure der kan hjælpe dig med at finde den rigtige cykel og sikkerhedsudstyr til dit barn.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you