Page 1

Portfolio 2012 Landscape architecture

Sijmen Weesie

Flip>


> We are currently in a phase where the temperature has increased and will continue to rise. The climate change leads to major water flowing problems and the sea level is rising. The landscape should handle those changes better. Also in a lot of cities there is a need for a temperature drop. Those aspects are just a few examples where the climate change to leads and this situation is creating for me huge challenges in Landscape architecture. Also space and nature is getting more scarcer in the world and it is increasingly important to deal on a right way with it. Those changes have great impact on the demand for space, both in quality and size. Urban areas should be strengthened, renewed and extended.


A collection of works


Who am I?

[Languages] English Portuguese Dutch German

I am at the moment studying in Porto, Portugal at the University of Science, Landscape architecture. I am doing a minor here and following subjects from the Master and bachelor. This minor is part of my Landscape architecture bachelor program in the Netherlands, Velp. Where I study on Larenstein University of Applied Sciences part of Wageningen. There I am in the 3rd year of the 4th year bachelor program Landscape architecture. I am searching for a internship from the 1st of September 2012 until the end of February 2013. And I am looking forward to get work experience at a office! Travelling is a aspect what i did a lot in my live, when I was younger I lived for 4 years in Burkina Faso, Africa, because my father was working there as a biologist on the University. I went for 1 year to Australia and Asia for working and travelling. And as you know currently I am living in Portugal to study. I did a Portuguese language course on the University of Letters. Visiting new places are working for me as a eye opener, different places,landscapes, nature, architecture and people are giving me challenges and are stimulating my motivation and creativity. I am sure that an internship will help me grow as a landscape architect, a student and as a person. I am social, a quick learner, a hard worker and a passionate designer.


University Education: 2009- current

Van Hall Larenstein University of Applied Sciences part of Wageningen

2012- current

Minor on University of Porto, Faculty of Science

2012

Portuguese language University of Porto, Faculty of letters

[Human] Teamwork Present Communication Creative Sketching

[Technology]

AutoCad Adobe InDesign Adobe Photoshop Adobe Illustrator Microsoft Office GIS Sketchup

Name: Sijmen Weesie Email: sijmenweesie@msn.com


Projects Living in the estate New rural houses

Almere City 2.0 Extension of Almere city 10.0000 new houses and a ecological corridor

Cadoucos Park in a Urban area Porto Peex Creating a new infrastructure Model building Diverse Portugal

Technical details Different details

Urban thinking Solutions


Living in the estate Leek-Terheijl Situated in the North of the Netherlands the assignment was to develop 250 new houses. The created concept was to develop different ‘villages’ with different identities. The influence and shape of the surrounded landscape on the ‘village’ creates the identity. On the next pages are shown the details of two ‘villages’ in different areas.


> LIVING ON WATER Houses surrounded by water plants creating private space, view on the freshwater lake

The houses are connected with the main street by a wooden path. Houses are placed on polls. So residents are living on the water, and private space is created by the water plants. The created ‘village’ is developed as the historical structure of the landscape, the straight plot structure. By placing the houses not exactly on a straight line of each other, residents are getting more a private feeling. From every house there is a open view on the nature lake area. The created freshwater lake consist of different plants and animal species, the high biodiversity creates a attractive area. The water plants will grow around the houses because the water level is less deep.


The climate change affects the landscape. The current low area is used for agriculture, but in the future it will be a freshwater lake. By subsidence of the landscape, increasing rain, and the increasing water in the nearby canal there is created a situation where there is a need for more water surface. The nearby channel will have the ability to drain water into this area. In this way the function of the landscape changes from agriculture into a natural landscape with recreation opportunities.

> VIEW EW ON OPEN SPACE In both oth small ‘ villages’ from different places there is a view w on the open spaces


> SELF SUFFICIENT LIVING Living from own grown food

> VISITOR CENTER People who are visiting the area have the possibility to get information about the area and to enjoy the local food


Times are changing, nowadays we are producing food in different countries all around the world and transport it. For an efficient sustainable way to deal with food we can make our own food production and consumption. The houses have private gardens, but there are also communal gardens that people from the village maintained, and gives the people own grown vegetables. This social interaction between the people will provide a good atmosphere in the village. In the visitor centre visitors have the possibility to eat food produced by the villagers. The villagers will get a economical contribution. On the background visible are the view lines to the surrounded landscape and some shared gardens. Culture housing types, plot structures and vegetations will be used and respected.


Almere 2.0 In the middle of the Netherlands next to a huge salty water area is situated the Flevopolder. Almere city is situated in the Flevo-polder. Almere should expand to create more living places in this fast growing city. The Oostvaarderplassen in the north of the polder is a protected nature area with different animals like red deers, foxes and wild horses. There is a demand for a ecological corridor between the Oostvaarderplassen and the protected nature area the Veluwe that is further away in southern direction in the Netherlands. As a result, animals should have the opportunity to move and to exchange. So the extension of 10.000 new houses and a ecological corridor have to combine in the same area.

1 Create a Ecological Corridor with the red deer as main species. 2 10.000 new houses 3 Combine city and nature 4 Deal with Climate change 5 Connect place and context 6 Anticipate change 7 Continue innovation

> Terp (sand)

> Top soil layer (very fertile)

Sand soil


> Corridor facts

The development of this area in last four decades was largely influenced by human. Flevoland used to be a sea floor, the sea was pumped out and the area was transformed into a polder to enlarge the agricultural land. The old river structure is even not very visible on the surface but it could cause a lot of problems. The soil above the old river structure is subsiding and the clay drains poorly and the water almost cannot seep through, water can also not seep trough the heavy clay layer. At he seepage the groundwater is coming up on the surface, visible in the cross-section.

Good

Worse Seepage

A

Almere city

Old river structure

Heavy clay

On the landscape structure map can be seen the typical polder structure with its straight lines – plots, roads and ditches. The characteristic elements in this area are the farm clusters and tall wind mills along the roads. This characteristic grid is one of the few “historical” traces in the project site.

A’

> ANALYZE CORRIDORS Linear, landscape and stepstone corridors. The corridors are connecting different ecological areas.

A

A’


> Nature area Oostvaarderplassen

> One big nature area with urban islands in between > Nature area Veluwe


The concept is based on the idea of “making and breaking the grid�. There will be not created only one corridor. There will be more corridors which provide the connection between different nature areas in the surroundings of the project site. This masterplan consists of different natural habitats in combination with organic urban growth. The new nature breaks the polder grid, but on the other hand, the new urban development, which is based on the polder structures, makes the grid again. However beside creating the habitats for wildlife there will be created a high quality living area.


Lage vaart Old

To reach the goals mentioned in the vision and concept there will be needed a change to the existing water system. The current water system pumps out the water from the area to keep the farm fields dry and suitable for grooving crops.

Hoge vaart

Old

To increase the biodiversity, develop different habitats and make the water system sustainable and climate change resilient there is a need to create a dynamic water system which is adapted to abiotic conditions. Therefore, in the lowest northern part of the project area, the terrain will be decreases even more to create a water retention area. The purpose of this water body is to handle the heavy rains and dry seasons caused by climate change. This water battery will be supplied by 3 different streams which are connected to the Hoge Vaart. The first stream is situated in the western corner of project site. The other two streams are connected on the southern edge of the project area. The middle stream has a natural shape which follows the Eem structure and the eastern stream is based on existing ditches.

New Hoge Vaart

Almere Oost

Lage Vaart -5,50 NAP

Hoge vaart

Flexible water level

Lage vaart -6,20 NAP


> STAGE I The current agricultural fields will be for nature to take over, parts of the fields will be fenced to protect the plants. After some time the Oostvaardersplassen will be connected to this area and the animals will be free to enter

> STAGE II After 10 years the agricultural fields have changed to grassland and forest. The urban areas have expanded and the water system is slowly changing. The fencing around the forest areas will be removed so that the animals can enter it


> STAGE III After 20 to 30 years the forests will have taken a more natural form and have expanded over the corridor and the grasslands. The housing areas are almost fully developed and the water system has a higher diversity


> SUMMER SITUATION People are living next to the nature. Water creates borders but also a higher diversity The water stream separate the corridor with the straight urban structures, therefore people will not enter this area and the red deers can use the main ecological corridor


> WINTER SITUATION The water surface is extended and comes close to the residential plots. The houses are situated on higher sand grounds which protect them against the upcoming water. Walking paths can be used and are connected with viewtowers which are placed in the direction of the corridor, to watch red deers


Cadoucos In the north of Portugal by the seaside is situated the big city Porto. The project area is situated in the suburb Foz, next to the sea. From the project area the seaside is visible. Cadoucos is a place where the surface has a lot of height differences with more than 20 meters, the area is lower on the side of the sea, and how further away from the sea how higher. It lies in a dense zone with buildings all around. The next requirements were creating the assignment: 1 more than 55 new parking places 2 a path accessible for handicapped people with a maximum slope of 6 percent 3 area for a active and passive recreation 4 mobility


A

A’


The main design interventions are that the infrastructure has changed, the bottom area will no longer be surrounded by a road. After analysing it is not necessary and instead of a road a paved area will appear that creates a connection between the shops and the park. Visible as the yellow area. There are several spaces created, this brings diversity and variety in the area. The spaces are separated from the surrounding street, parking plots and buildings by vegetation. The vegetation also provides shade what is important in a Mediterranean area. The different spaces have different surfaces like grass and gravel, this makes the area attractive for different audiences. In the straight area on the north there is a small platform created which ensures the view to the sea optimal.

> Different flat spaces are creating a varieted area with shadow and ’hiding places’ the straight viewline crosses the area

A’

> Changing the infrastructure by logical analyzing creates more space and different connections

> The shops will be connected with the area because the street on this side is removed

A


The area in the north is a straight area. The path and surrounding vegetation accentuate this straightness. The path is marked by the straightness, the platform is placed in the most logical place on the steepest place. From the footpath people walk straight on the platform without going up. The ground underneath the platform goes down, and at the end the platform 1.5 m high and end with a staircase.

> TRAIN HISTORY The trainstation history will be shown by replacing the old train line and to create constructions in the form of trainlines


> PLATFORM Placing a platform that extends from the straight walking path creates a spectacular view on the sea


> CONTOURS Changing the contours was a challenge. The red new contours are creating the new flat spaces in the middle by pulling them outside each other in the middle. By creating a curved path around the flat areas the handicapped people have the possibility to walk on a path with less than 6% steepness


> SITTING PLACES A paved area where people can sit in the shade and have the possibility to use tables and stairs. Specially for older people from the neighbourhood a attractive place


Peex In the north of Portugal by the seaside is situated the big city Porto. The project area is situated in the suburb Boa Vista next to the theatre Casa da Musica and next to the Metro station Casa da Musica. At the moment it is a unused terrain. The plan for new homes, businesses and street connections has been created by urban designers. In the assignment for me is the important aspect that there is a need for a fast connection to the metro station, which is essential for a working infrastructure.


Entrance metro

M

M

> URBAN PLAN The new plan made by urban designers is to create new urban extensions in the area made mainly for offices and living places . The old walking paths to the metro entrance are visible by sand paths created by human feeds. Both metro entrances are connected undergrounds. In the plan there is also a street needed that connects the road on the east side with the building on the west side.


M

M

The project is mainly based on an efficient infrastructure which is the essence of the project. So people will be leaded in a quick and clear way to the entrance of the metro station. There are two entrances for the metro station. One, central in the building where also busses and taxis are leaving. By creating a direct path in a straight line towards the central entrance, people get a clear and fast route. This route is connected with the southern infrastructure, where most people come from. By creating a crosswalk on the street at the roundabout people will choose this route. By changing the contours the area get almost flat, and disabled and elderly people get the opportunity to use the path. The other entrance on the east will be primarily used by people from the northern surroundings.


> Creating a waiting place in a shade place close to the entrance of the metro gives metro, bus and taxi travellers the opportunity to wait on a comfortable place.

Aqui ha Metro?!

M

> New buildings with offices and houses are creating a new urban extension

> By creating 2 ramps cars cross the green area undergrounds and they have access to the underground parking places. Shown by the white lines sitting places are provided around walking paths in shade and sun

> Train history will be showed by rebuilding the old current train station into a visitor centre where people can get information about the history and interesting places around

> Infrastructure change, people who come from the surroundings in the south and the roundabout can use new a crossing place. This place is shown by stripes and leads people into a straight line to the metro entrance. And the building is partially pulled up and stand on poles this provide a faster crossing for people who are coming from the east side surroundings


> Walking paths

> Car infrastructure

M

M

M

M

PP

> UNDERGROUND CROSSING PLACE A underground crossing place with underground parking places. By creating the needed road undergrounds the walking path to the station above is not interrupted. Parking places are also situated undergrounds and inhabitants and working people have there entrance to there buildings underneath the building


> Climate change leads to higher temperatures in cities, also in Porto. To deal with it in a sustainable way, underground air can be used as a rise or a drop in temperature. By doing this in the right places it will be optimal benefited. So the air from the metro station and line will be used by the benches who are in the north side of the area next to the metro station. The air from the underground parking place for the offices and houses will be used by benches which are above the parking place. Which is the green open area and the sitting places next to the buildings. Filters are required to clean the air.

Winter

> Filter that cleans the air

Underground parking places/ Metro station and line


Summer

> In the summer fresh air, used by banks and as a play object

Underground parking places/ Metro station and line


> MODEL BUILDING Located in north Portugal are different landscapes, From flat wet lands till mountains. Different heights, water conditions, urban structures,vegetation and animal species are creating a diverse landscape. This model is created to analyze a diverse area


> MODEL BUILDING The biggest part of the Netherlands is underneath sea level and flat, this model was made for the project Leek-Terheijl. The extension of new houses in a agricultural area. The agricultural area will change by the pressure of water into a wet area with nature and recreation purposes


> CONSTRUCTION DETAILS DIFFERENT PLANS A masterplan on the right page, on this page a detail of a entrance and a cross section of a street and a cross section of a walking path

Nidagravel, plates 2400x1000x40mm, diameter honeycomb 37 mm, honeycomb filled with gravel

0.25

0,25 Sand

Anti-root goal

2.11

0.25

0.07

0,05

45째

0.06 0,2

0.04

0.05

0.07 0.25 Dig line

45째

Digged ground and to replace

0,02

On top of the honeycomb Retaining band, 20 mm gravel 1000x60x150mm,light brown

Retaining band, 1000x60x150mm,light brown

Digged ground and to replace Dig line


>URBAN THINKING A new function for Rooftops. Rooftops are in many city centres unused. By creating activities on flat rooftops who are sending a light in the air by night are creating a life on the roofs. Activities like watching a cinema, restaurants, parties and spots with a nice view on the sunset can be on different roofs. People have the possibility to choose a program for a night. Start in a restaurant and end in the cinema or party. By the lights the places are easily to find, and there will be a route between the different roofs. The route lead along different interesting places, what makes it attractive to follow the route

>R


Thanks


Landscape Architecture Portfolio  

Landscape Architecture Portfolio. Sijmen Weesie

Landscape Architecture Portfolio  

Landscape Architecture Portfolio. Sijmen Weesie

Advertisement