Page 1

Romsdalseggen

Norges vakreste fottur - i to varianter

Har du planlagt ü gü kun en fottur i livet er dette turen du bør ta!


Romsdalseggen - normalruta En av de flotteste turene i Romsdalen langs eggen fra Blånebba til Nesaksla. Flott tur, fantastisk utsikt og fint terreng å gå i.

Da tar man stien til venstre. Påregn en time ekstra om du velger avstikkeren. Turen fortsetter på toppen av eggen mot Åndalsnes.

Normalruta går over selve eggen mesteparten av turen. Dette er den absolutt flotteste varianten. Mesteparten av stigningen er unnagjort når du kommer opp på selve eggen. Her er det luftig, men med en god sti å gå på. Enkelte partier kan være litt utfordrende for enkelte. Med gode hjelpere klarer de med lettere redsel for høyder å gå turen. Man bør ikke velge normalruta om man har en solid høydeskrekk, eller om man ikke har gått i fjellet før! Da bør man velge en mindre luftig variant. Se beskrivelsen av Romsdalseggen - via Høgnosa. Spør om råd dersom du er usikker!

I starten hold til venstre på eggen, helt på kanten mot Romsdalen. Etter et lite stykke går eggen litt bratt ned og over Halsaskaret, før oppstigningen til Mjølvafjellet. Her er det et bratt parti sikret med kjetting. Like før toppen passerer du Romsdals høyest voksende bjørk, som klorer seg fast helt ute på kanten. Etter bjørka legger terrenget seg, og stien følger et stykke til venstre for ryggen ut til Åkesvarden som står helt på kanten mot Romsdalen. Herfra er det en markert egg som leder ned mot Mjølvaskaret, med en luftig passasje over til Høgnøsa. Videre går stien ned en rygg til høyre, og ned til Nesaksla, der du finner steinhytta Ottarbu. Fra Nesaksla går Romsdalstrappa ned til utsiktspunktet Rampestreken. Godt merket sti til Åndalsnes.

Turen starter ved parkeringsplassen i Vengedalen. Stien går oppover langs en vannrik bekk, før terrenget flater ut etter en stund. Videre går stien innover heilandskapet, langs bekken. Her kan det være våte partier. Nå er det siste mulighet for å fylle opp drikkeflasker. Et stykke innover dalbunnen kommer du til et veiskille ved Jamnåbotn. Herfra går stien til venstre, oppover steinura i en litt bratt fjellside. Tung oppstigning, men fantastisk utsikt når du kommer opp. På toppen av eggen kommer et nytt veiskille, til venstre mot Blånebba, eller til høyre mot Åndalsnes. Den ekstra avstikkeren til Blånebba er anbefalt.

Barn og hund Man bør vurdere barnets form og utholdenhet før man tar med barn på en tur over Romsdalseggen. Små barn under skolealder frarådes å bli tatt med på turen, da dette er en lang og krevende dagstur. Noen er spreke nok i en alder under 10 år, men det må vurderes nøye av foresatte. Spreke hunder kan normalt bli med over eggen, men i det bratteste partiet må hunden hjelpes.


BESKRIVELSE Romsdalseggen

5 - 8 t

10.3 km

970 m Merket

Jan Feb Mar Apr Mai Jun Jul Aug Sep Okt Nov INFO Område: Venjesdalen Kommune: Rauma Sti: Merket rute Laveste punkt: 31 m (Åndalsnes) Høyeste punkt: 1 222 m (Mjølva fjellet)

STARTPOSISJON Startposisjon: UTM: Koordinater: Høyde start:

Venjesdalsetra 6934476 - 439604 62.53631 - 7.82618 380 m


Romsdalstrappa ble bygget av sherpaer fra Nepal sommeren 2013/2014. Nå har nedturen blitt en opptur – med spektakulære utsiktspunkt og natursteintrapper ned til Åndalsnes.

Rampestreken, 550 moh.

Området byr på et variert landskap; fra skogen i Vengedalen, der Vengetindene ruver majestetisk i bakgrunnen, til luftige fjelltopper med storslått utsikt. Panoramaet på toppen gir deg 360 graders utsikt til noen av Norges mest kjente fjelltopper; Romsdalshorn, Kongen, Dronningen, Bispen og Trolltindene. Langs Romsdalseggen er det et godt dekke av vegetasjon langs store deler av stien. Stien går på toppen av Romsdalseggen. Stien er bred og god, med enkelte smalere, brattere parti ved Halsaskaret og Mjølvaskaret. Svak nedstigning fra Mjelvafjellet ned mot Nesaksla. Bruk god tid på siste delen, der stien går bratt ned mot Åndalsnes. Deler av stien kan være gjørmete og glatt. Bruk gjerne staver, dette kan være en god støtte på vei nedover.


Parkering Vi anbefaler at du parkerer ved Rauma Kulturhus, bak Grand Hotell Bellevue, 5 min å gå til Skysstasjonen.

Ta med deg nok drikke! Det er beitedyr i området, og det er mye lemen og hare i fjellet. Som regel går det bra å drikke vann fra bekker som kommer fra fjellet, men for å være på den sikre siden er det best å ta med det vannet du har behov for. Gode tursko, gjerne med ankelstøtte, er å foretrekke. Sokkeskift kan være nødvendig. Ta med ekstra ullsokker. Været kan forandre seg fort i fjellet, og du bør ta med vindtette klær, lue, vanter, evt regntøy. Da har du sikret deg en bedre opplevelse om været skulle bli dårlig. Smør med ei god niste til to pauser og ta gjerne med gåstaver til støtte. Riktig god tur over Romsdalseggen Norges fineste fjelltur!


Romsdalseggen om Høgnosa - en lengre og mildere variant

Familieruta om Høgnosa er en mildere variant av Romsdalseggen som unngår de luftigste partiene over Halsaskaret. Romsdalseggen om Høgnosa er en alternativ rute som følger en sti på baksiden av Romsdalseggen et lengre stykke før man går opp på eggen via fjellet Høgnosa. Denne turen er lengre å gå, da det er 12 kilometer totalt. Derfor er ikke turen mindre slitsom, men denne ruta unngår det bratteste partiet av Romsdalseggen. Deler av denne turen går i ur, og mange syns dette er den mest krevende varianten, rent fysisk. Første del av turen følger samme merking som normalruta. Ved Jamnåbotn

fortsetter du rett frem, og deretter slakt nedover Jamnåbotnen. Stien dreier etterhvert til venstre mot Kaffikjelbua. Etter Kaffikjelbua gå ned til venstre og kryss elva. Følg venstrekant av elva et stykke til stien tar av opp i terrenget til venstre. Litt bratt et kort parti før stien legger seg. Oppe på platået ta av til venstre og kryss ryggen som går oppover mot eggen. Like før toppen av eggen holder en til høyre og krysser over en flanke til Mjølvaskaret. Her kommer stien inn på normalruta over Romsdalseggen. Herfra er det en fantastisk utsikt resten av turen. Følg merket sti ned mot Åndalsnes.


BESKRIVELSE Romsdalseggen om Høgnosa

7 - 9 t

12 km

937 m Merket

Ja Fe Ma Ap Ma Ju Ju Au Se Ok No De

TURINFO Område: Kommune: Sti: Laveste punkt: Høyeste punkt:

Venjesdalen Rauma Merket sti 31 m (Åndalsnes) 1 089 m (Mjølvafjellet)

STARTPOSISJON Startposisjon: UTM: Koordinater: Høyde start:

Romsdalseggen normalrute

Romsdalseggen via Høgnosa

Venjesdalsetra 6934476 - 439604 62.53631 - 7.82618 380 m


Følg oss på

facebook.com/romsdalseggen

Kjøp billett til bussen hos Romsdal Booking på jernbanestasjonen, eller online på www.romsdal-booking.com. God tur!

Bussen til startpunktet for turen går hver dag kl 09:30 fra 1. juli til 30. september. Avgang fra Åndalsnes Jernbanestasjon.

romsdalseggen.com

info@visitandalsnes.com

+47 71 22 16 22

Jernbanegata 1 6300 Åndalsnes

Romsdal Booking/ Visit Åndalsnes

Øystein Tveiten, Roar Klæt, Fred Husøy, Tarjei Husøy, Ernst Lynne, Iver Gjelstenli, Anna Persson, Hilde Bakke, Mathias Fredrikson, Stein Lindseth Olsen, Matti Bernitz

Foto:

Profile for Sigrid Sundvor

Romsdalseggenbrosjyre Norsk  

Romsdalseggenbrosjyre Norsk  

Advertisement