Page 1

PORTFOLIO selected projects

Signe Rohlin Madsen Cand. Arch. MAA


Curriculum Vitae

It requires a deep understanding of the cultural heritage to imply a new layer in the history of a site. To me it is important that a new architecture establish a unified whole on the site and ensure a building that can last beyond our time. Through a sensitive approach to the surroundings I strive to create an architecture that in material, form and idea has a sustainable concern; both enviromental and social. - Signe Rohlin Madsen


Work Experience 2015

Morkulnes Architects, San Francisco, USA

Internship - Concept design and development of garden pavilion in Dog Patch, SF - Client and constructor meetings - Application for building permit - Communication through graphical design - Model building and visualisations of Trinity Rd Guest House

Signe Rohlin Madsen

2015

+ 45 50 72 54 01 signerohlin@gmail.com

Skills

Visualisations Drawing sets Model building

2012-2014

Sketching Communication

F o r t u n e n A r k i t e k t e r, B e r g e n , N o r w a y

Internship - Drawing sets made in ArchiCad - Competition entries involving concept development, - 2D drawings and visualisations Model building - Optimization and expansion of the Sagstad School Autens, Future Schools of Learning Space Consultancy

Student Assistant - Interior and furniture design for several schools - Concept development, 3D drawing and visualisations - Client communication and user consultation

Client contact

IT

Other 2014

Photoshop Illustrator InDesign AutoCad Rhino

Education 2009-2016

SketchUp ArchiCad SolidWorks

Workshop with architecture office Norrøn

Registering abandoned houses in south Denmark through surveys and coming up with concepts of how to transform them into vacation houses.

Cand. Arch.

The Royal Danish Academies schools for Architecture, Design and Conservation Cultural Heritage, Transformation & Restauration Settlement, Ecology & Tectonic

V- R a y 3DS Max

2014

Cabinet Maker

2013-2014

Erasmus

Cinema4D

Languages

Danish, Mother tongue English, Expert German, Intermediate

Copenhagen Technical School, Rødovre Basic course

Universität der Künste Berlin, Germany Prof. Enrique Sobejano Experimentelles Gestalten und Grundlagen des Entwerfens


Contents


6

A l o n e To g e t h e r / R e t h i n k i n g S o c i a l H o u s i n g Master Thesis

20

Lear ning from Høje Søborg Collective House 5th year

32

M e t a b o l i s m i n t h e C i t y / Tr a n s f o r m i n g t h e I n d u s t r y 4th year

42

A S u r v e y o f O d z u n C h u r c h / S t u d y Tr i p 5th year

48

Wo r k i n g w i t h Wo o d / C a b i n e t M a k e r Other education

52

Addition to the Bethlehem Church Bachelor Project


Master Thesis, 2016

A l o n e To g e t h e r - R e t h i n k i n g S o c i a l H o u s i n g A m a g e r, C o p e n h a g e n

In Denmark the amount of people living alone is rising. A tendency visible in the rising demand for smaller apartments in Copenhagen. My thesis project is based on this fact, and it is a discussion of how the architecture of a housing project can create new communities among the inhabitants and a closer relation to the place, which in the end will discourage loneliness. The design of the building causes the casual meeting with the neighbours which gives a special and warm atmosphere. The new apartments are placed as an addition to a courtyard building in the district of Amager. Through the form and material the addition unites three existing buildings around a shared garden. The project discusses the intimate correlations and negotiations between individual and community. Hence the increased focus on the entrance area, the access balcony, the bay and the common house. Like the older Copenhagen apartment houses, the building has two facades; the one towards the street is reflecting the context in rhytm and colour, with it’s tight red fibrous cement facade. The other facade, facing the courtyard is more intimate with its wooden access balcony connected to the building. With the warmth of the material it gives a sense of belonging to the environment. The facade is dynamic and open due to the bays and recesses on the balcony. It creates a private space for the residents though it is still visible, and invites to a casual meeting with the people passing by. 6


7


DE

GA

DS

LE

A

AN

TE

RL

KU

KS

M AR

LIF

LA

ND S

GA

DE

O

E AD

G SÅ

A

GA DE

L DA MS

RO

E

AD SG


this page: rythme, colour and recess in the near context, that informes the addition opposite page: Site plan, Addition 1:1000 9


e / Telemarksgade

e / Telemarksgade

em Kurlandsgade og Liflandsgade

em Kurlandsgade og Liflandsgade

0m

50 m

0m

50 m

this page: North and East elevations toward the street Addition 1:1000 opposite page: Facade towards the street. Arrival to the building, Looking in towards the communety hall on the ground floor 10


11


1400

2250

ien, kig ned pĂĽ stueplan

12

0m

5m

10 m


1300

1000

2500

1500

1100

7100

1500

4500

2800

Floor plan Addition 1:125 13


5m

14

10 m


Cross section Addition 1:125 15


1m

18

2m


page 12-13: Visualisation from the courtyard opposite page: Facade towards the street detail 1:25 Facadedetalje mod gaden 1:10 Vinduesdetalje i bĂŚrende trĂŚkonstruktion Signe Rohlin Madsen Alene sammen

19


5th year

Learning from Høje Søborg Collective House Søborg, Gladsaxe

The project started with a thorough analysis of the 1950’s building Høje Søborg. The building is a unique example of a collective house where many of the daily routines are taken care off by service people, paid through the rent. At first we were sceptical about the concept, but the house possessed a warmth and there was a welcoming atmosphere between the residents. Therefore we started analysing the architecture and studying the residents to figure out if these qualities could be transferred to another building. On the other side of the collective house is an apartment block, designed by the same architects, but with no common areas. The project aims to create more shared areas in the building as well as to unite the two buildings through a centred, unprogrammed square. The project consist of: renovating the apartments, to give more light and space. Making a new design for the stairwell which will open up for a transit zone before entering the apartments. We will transform and inhabit the ground floor, previously rented out for shops. The ground will then be transformed into common area with meeting rooms, laundry room, library etc. Connected to this an addition is made. It is a community hall, mainly to be used for common dinners. At last a number of garden pavilions will be built on the square to store chairs and garden tools. The project was fully investigated through physical models in various scales and made in collaboration with Sofie Lerche, Victor Fruegaard og Eva Sievert 20


21


Model showing analysis of apartment sizes and levels in Høje Søborg Collective house 22


Stairwell in Høje Søborg Collective house Exsisting conditions 23


After renovation, the new stair and optimized apartment plans Floor plan 1:100 24


25


Addition, community hall with dinning facilities Cross section 1:100

Høje Søborg II

26

opstalt og snit 1:50

10 m


27


ddition: vinduer og døre 1:10

1m

this page: Detail of glass facade with orange glass fibre composite Addition, dinning hall 1:50 opposite page: Community hall with access to terrace Model photo 28


29


m 01

30

m 01

Detail of pavilion for chair storage Addition 1:100

05:1 gniravebpo lit lebøM

II grobøS ejøH

05:1 gniravebpo lit lebøM

II grobøS ejøH


The new square with green pavilions for chair storage Model photo 31


4th year

M e t a b o l i s m i n t h e C i t y - Tr a n s f o r m i n g t h e I n d u s t r y Carlsberg, Copenhagen

Carlsberg is an district of Copenhagen well known for its history and architecture. At the moment the area is going through construction to densify the area. Unfortunately many buildings have been planned to be demolished, either because of their low density or their very specific industrial function. This project explores the possibility to reuse the existing buildings and rethink them for new purposes. The building we were working on, is placed in the most important axis of the city district. It is a complex building consisting of 5 building volumes of which one is under conservation and the rest is scheduled to be demolished. The buildings are all built after the same structure: A brick facade, embedded steel vats in a 6 level concrete column and in between the vats are service decks made of concrete. The main focuses have been to examine how you can inhabit the steel vats and create a public flow in the building by substracting material. The former production in the building hadn’t required daylight, so a transformation of the closed facade was essential. The building is surrounded by several cultural attractions and to exploit the potential of the historic axis we chose to place a hotel with conference facilities in the building and a wellness section in the basement. In this way we could use the vats, designed to contain large amounts of fluid and add a public feature by bringing the local residents and the guests of the hotel together. By opening up the centre of the building mass, an blue square is created which sews itself into the network of squares on the site of Carlsberg and offers an intimate public space for the residents of the district. The project is made in collaboration with Mai Alexandra Bogø. 32


33


opposite page: Hotel and baths Ground floor plan 1:400 this page: Hotel and baths Cross section 1:400 35


38


opposite page: East elevation South elevation Longitude section through the baths and courtyard this page: Visualisation of the baths using the existing basement barrel vault construction

39


A

B

E

C

D

G

F

H

A B C D E F G H

40

New walls for the bathroom, made from recycled concrete Wood is implied as a new material; sound absorbing, inviting and warm Light and ventilation is established in the gap between steel and implied wood Glazing outside on the vat to optimize daylight The vats are insulated on the outside between concrete and leca stones Existing external wall made from leca and bricks Perforation of the external wall as ornament and light intake The concrete is processed by drilling. The round holes have reference to the context


opposite page: Transformation of fermentation vats into hotelrooms Axonometric of building elements this page: Penetration of the masonry facade Elevation 1:100

41


5th year

A S u r v e y o f O d z u n C h u r c h - S t u d y Tr i p Odzun, Armenia

Odzun is a historic village in the Lori Province of Armenia. In the center of the village is a church which registers back to the 5th-7th century. The purpose of the study trip was to register the church, and produce a drawing set so precise that it can be used for restauration. The church is made of chalk stones from the area, but have severe damages due to natural decomposition and lack of maintenance To give a complete 3D overview of the church a Total Station was used to register lengths and hights. This also made it possible to measure in heights that was not possible to reach. For registration of the shapes of the stones and interior analog techniques was used such as tape measures, spirit levels, lead weights ect. Photo credit: Sebastian Mardi 42


43


C

D

A

A

C

1

5

10

15

C

, borg, ard Christensen, Isik

44

1

5

10

15

B


B

C

E

D

A

A

B E

20

21 m

E

20

25

30

32 m

45


D

A

D

A

1

5

10

15

20

1

5

10

15

20

21 m

West elevation

46 25


1

D

A

D

A

5

10

15

20

21 m

Cross Section BB looking west

47 1

5

10

15

20

25


Copenhagen Technical School

Wo r k i n g w i t h Wo o d - C a b i n e t M a k e r Basic Course

While studying at The School of Architecture I’ve always shown a great interest in different kind of materials, especially wood which is a fantastic material with many qualities (aesthetic, sustainable and acoustic). This is the reason why I chose to attend the Basic Course as a Cabinet Maker in between my Bachelor and my Master. It has been fantastic to be able to study wood in such depth. I’ve made close studies of the most common Danish woods such as oak, walnut and pine and have obtained a wide knowledge of the unique qualities of wood tested through different kind of processing: Hand craft, machine work, wood turning and -bending. In addition to this I have experience in working with different kind of wooden joints and surface treatment which has been gainful while working on a wooden garden pavilion together with carpenters in San Fransisco, USA. The study has given me a broad knowledge of wood as a material and has whetted my appetite for more wood working in my future work. And besides it has strengthened my skills usable for my model making. 48


49


50


opposite page: Jewellery box with hidden room in the top Smoked oak with details in oak this page and page 49: Nightstand and stool Oak with details in smoked oak 51


Bachelor project

Addition to the Bethlehem Church Nørrebro, Copenhagen

The Bethlehem Church on Nørrebro, Copenhagen, is built in 1937 as an infill in a classic Copenhagen block. The parish centre around the corner and the church jut out into the large courtyard and create an asymmetric facade as well as a complex building site With churches closing down all around Copenhagen the assignment was to increase the use of the church and make an expansion that could be used by both The Academy of Music and by the residents of the block. To create a peaceful and unified whole on the site the expansion is placed as a massive volume, a brick monolith, parallel shifted from the axis of the church. This preserves an existing square in front of the church and the parish centre. The extension defines the square, and a trinity with the church in centre is created. The 200 sq. m. extension contains rehearsal rooms and a hall for smaller concerts as well as for meetings and festivities for the residents of the block. The large windows in the façade create a contrast to the heavy brickwork and draw the context into the building. The interior reference to the church wooden details. A beam construction marks the angling of the roof which becomes a modern ornamentation the masonry. 52


Arriving to the building North elevation with section through the church 53


The addition seen from the courtyard Model photo

54


The Church, the Parish Center and the Addition Siteplan

55


første plan 1:50 første plan 1:50

stueplan 1:50 stueplan 1:50

A

Balcony and rehearsal room Plan, first floor Concert hall, kitchen and foyer Plan, ground floor

56

A


The existing church and the addition East elevation

57


Elevations of the building Model photo 58


koncertsal - nordvendt blik

The concert hall with access to the courtyard and wooden beam construction Visualisation 59


Contact information Signe Rohlin Madsen Donaugade 7, 2. tv 2300 Copenhagen S Denmark signerohlin@gmail.com +45 50 72 54 01

Signe Rohlin Madsen_Portfolio - Selected Projects  

A selection of Architecture Projects made during bachelor and master studies at the The Royal Danish Academy of Fine Arts, School of Archite...

Signe Rohlin Madsen_Portfolio - Selected Projects  

A selection of Architecture Projects made during bachelor and master studies at the The Royal Danish Academy of Fine Arts, School of Archite...

Advertisement