Page 1

juni

2012

Nieuwsbrief

gecontroleerd overstromingsgebied Kruibeke - Bazel - Rupelmonde

Meer info op www.gogkbr.be

1

Veilig door de zomer

2

Een fraai park in je achtertuin

4

Ontdek je polderplekje

Veilig door de zomer Je las het al in de kranten. De Polders van Kruibeke veranderen stilaan in een natuurpark met Europese allures. We werken samen met de Nederlandse Biesbosch en de Engelse Broads om alle functies van de polder duurzaam met elkaar te rijmen. Bij noodweer moet het gebied overtollig Scheldewater bergen en Vlaanderen beschermen tegen overstromingsgevaar. Maar alle andere dagen vormt het natuurgebied een prachtig kader voor wandelaars en fietsers. Bruggen en opritten verbinden het dorp straks naadloos met het natuurgebied. Zodra de werken klaar zijn, versterken natuur en cultuur elkaars troeven. Zo ontstaat een toeristische trekpleister op een boogscheut van Antwerpen en een krachtige impuls voor de Kruibeekse economie. Voorlopig blijft de werf echter verboden terrein. Zelfs tijdens het bouwverlof is het niet toegelaten om de polder op eigen houtje te bezoeken. We organiseren echter verschillende activiteiten die je langs de fraaiste plekjes loodsen. Zien we elkaar daar? Intussen wensen we je een mooie zomer en een fantastische vakantie toe!

1


Een fraai park in je achtertuin Een onthaalplan voor de polder In De Polders van Kruibeke moeten veiligheid, natuur, recreatie en lokaal medegebruik hand in hand gaan. Om al die functies te verzoenen, gingen we op zoek naar het ideale bezoekersmanagementplan. In samenwerking met de gemeente organiseerden we workshops met de senioren, de jeugd-, sport- en cultuurverenigingen, enz. Deze workshops gaven ons een duidelijk beeld over de visie van vele omwonenden. Met al deze input werd in overleg een onthaalplan in elkaar gezet. Daarin staan de bruggen, trappen en toegangen tot de polder. Maar ook de paden en wegen die het gebied zullen ontsluiten. Daarnaast namen we ook kansen op. Bepaalde punten zijn uiterst geschikt voor een vogelkijkpunt, visplek of uitkijktoren. Ondertussen bouwen we aan de nodige samenwerkingsverbanden om dit alles te kunnen realiseren. De stijl voor het meubilair viel alvast internationaal in de smaak!

2


gecontroleerd overstromingsgebied Kruibeke - Bazel - Rupelmonde

Vlaams design langs de Schelde en in Milaan! Om de schoonheid van de polder en zijn omgeving te onderlijnen, tekende Vlaams topdesigner Stefan Schöning een huisstijl voor het toekomstige buitenmeubilair. Hij nam de bestaande bouwstenen en materialen als uitgangspunt en vertaalde deze naar concrete elementen. Het beton van de in- en uitwateringsconstructies komt terug in de grillige en begroeibare tegeltekeningen, de befietsbare randen langs de kasseiwegen en de grafisch beprinte infozuilen. Het hout van de bossen werd vertaald in de vogelkijkpunten en vlonderpaden. Zijn visie haalde ‘Perspectives’ op de befaamde designbeurs van Milaan die 282.000 bezoekers trok. Het eerste prototype verschijnt binnenkort aan de Scheldelei.

Vier onthaalpunten met verkeersknooppunt Wie straks de polder wil bezoeken, wordt naar vier verschillende onthaallocaties geleid. Zo voorkomen we sluipverkeer of parkeerproblemen in de woonwijken van Kruibeke, Bazel en Rupelmonde. De herinrichting van de onthaalpoort Scheldelei staat als eerste op de agenda. Op dit verkeersknooppunt voorzien we gescheiden rijbanen en een parking. Vanzelfsprekend krijgt ook openbaar vervoer en fietsverkeer de aandacht die ze verdienen.

Economische kansen voor de streek De Polders van Kruibeke vormen straks een uniek natuurgebied, waarin jaarlijks duizenden mensen komen wandelen en fietsen. Studies wezen uit dat elk weekend gemiddeld 3600 mensen op bezoek zullen komen. Vanzelfsprekend schept dat kansen voor lokale handelaars. Daarom organiseerden we een workshop voor plaatselijke (kandidaat-) ondernemers. Nathalie De Gelder (Unizo Nationaal) gaf alvast indrukwekkende cijfers mee: “Tijdens een daguitstap geven mensen gemiddeld 37,9 euro uit per persoon. Als ze blijven overnachten, stijgt die som naar 103 euro. Lokale ondernemers kunnen dus zeker klandizie verwachten van de vele bezoekers. Er zijn al veel culturele, culinaire en historische troeven aanwezig. Het natuurgebied vormt de kers op de taart.” De Scheldelei en Kallebeekveer zijn locaties die bij uitstek geschikt zijn voor verdere projectontwikkeling. We houden je op de hoogte!

3


gecontroleerd overstromingsgebied Kruibeke - Bazel - Rupelmonde

Ontdek je polderplekje! De eerste buitenlandse toeristen Onlangs kregen we zelfs de eerste buitenlandse toeristen over de vloer. In ons Europese samenwerkingsverband STEP (Sustainable Tourism in Estuary Parks) kon je via een online-kwis een weekendje naar één van de drie getijdennatuurgebieden winnen. Theo en Annemarie uit Dordrecht (NL), en Lisa en Marc uit Norwich (UK), bemachtigden de trip naar De Polders van Kruibeke en genoten met volle teugen. Wil jij ook op stap in de polder? Schrijf je dan snel in voor één van de volgende activiteiten.

Ga mee op werftocht Deelnemen is volledig gratis. Geef je wel een seintje als je komt? Dat kan via ina@jusbox.be of 0486 90 77 43. Zo kunnen we je verwittigen als er nog iets verandert aan het programma. De Polders van Kruibeke zijn nu nog werf en dus enkel toegankelijk met begeleiding. Alle info vind je op www.gogkbr.be en op onze facebookpagina www.facebook.com/depoldersvankruibeke

Colofon Verantwoordelijke uitgever: Waterwegen en Zeekanaal NV Afdeling Zeeschelde ir. Wim Dauwe, Lange Kievitstraat 111-113, bus 44 2018 Antwerpen

De Interreg IV A 2 Zeeën autoriteiten staan niet in voor eventuele auteursrechtelijke of inhoudelijke gebreken van deze publicatie.

4

cht li: werffietsto Zondag 1 ju nes achterna s: Indiana Jo u st u lders g u a 5 en van de po Zondag d le er lv ee st ka ptember: het Zondag 2 se eltocht torische fakk is h : er b to k Zaterdag 6 o

Foto’s: JusBox, shutterstock, W&Z Gedrukt op gerecycleerd papier www.gogkbr.be, www.step-projects.eu www.facebook.com/depoldersvankruibeke

‘Investeren in je toekomst’

Grensoverschrijdend samenwerkingsprogramma 2007-2013 Medegefinancierd door de Europese Unie (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling) De Interreg IV A 2 Zeeën autoriteiten staan niet in voor eventuele auteursrechtelijke of inhoudelijke gebreken van deze publicatie.

4

Projectnieuwsbrieven/Projectnieuwsbrief KBR - juni 2012  

Projectnieuwsbrieven/Projectnieuwsbrief KBR - juni 2012