Page 1

! o r e m u n a l h u J

SIEVILÄINEN

Keskiviikko 6. marraskuuta 2019

1

SIEVILÄINEN N:o 45 Keskiviikko 6. marraskuuta 2019

Liitteenä harvinainen Sieviläinen nro 2 / 1979 30.11. JOULUINEN SOKKOMATKA

Mielenkiintoisia nähtävyyksiä, ostoksia ja hyvää ruokaa!

96€

2.-4.12. TALLINNAN JOULUTORILLE Näe Euroopan tunnelmallisin Joulutori! Matkanjohtajana Erkki “Eki” Viitamäki. Varaukset viimeistään 7.11.

270€

7.12. JOULUOSTOKSILLE TUURIIN Suomen suurin ostosparatiisi odottaa...

47€

Asemakatu 4, 84100 Ylivieska Puh (08) 4694 470

K O T I S E U T U L E H T I

40v.

40. vsk Irtonumero 2,20 €

Sydämelliset kiitokset asiakkaillemme jo 25 yhteisestä vuodesta. Ilman teitä ei olisi meitä. Kiitokset myös ihanalle henkilökunnalleni!

set k u o j r a t i r ä t t Syn 9 1 9 o l k . 1 1 . to 7

• Hiustenleikkaus 25,• Virkistyskasvohoito 25,• Niska-hartiahieronta 25,• Intialainen päähieronta 25,• Ripsien värjäys 10,• Kulmien värjäys ja muotoilu 10,Pihalla makkaratarjoilu!

Kaikille kävijöille pieni lahja!

Poistotuotteita

5€/kpl

Kaikki normaalihintaiset tuotteet

-25%

Erä Wella 500 ml shampoo 10€

Varaa aikasi pian! Tervetuloa!

Annen Hiuskulma

40-vuotiasta yhteistyökumppania onnitellen!

Kantolantie 8 Sievi puh. 08 482 166, 044 775 7723

Seuraa meitä www.matkarasti.fi facebookissa! Palvelumaksu 12€/lasku

LISÄÄ BUSSILOMIA NETTISIVUILLAMME!

klo 12-16 Utuan uusi vaatemallisto esittelyssä Pääsuunnittelija Piia Vähäsalo paikalla

Sofia

neuletakki merinovillaa

Linnea tunika

Eva

housut

Verna nilkkurit

VERNA

Koot: 35-43 Värit: tiili/viinpun, sininen/lila, ruskea/musta 169€

KIRSI

Koot: 35-43 Värit: ruskea, viininpunainen, tiilenpuneinen, musta 189€

Sievin Savi

Kantolantie 8, Sievi, ma-pe 9-17, la 9-14

Sievin Jalkine Oy:n valtuuttama jälleenmyyjä

klo 15-18

Makkaratarjoilu! Arvotaan käsintehty reppu

talvikenkiä

-20%

Sievin Savi

Keramiikkaa 2-5€ Poimi kerälijän aarteita!

Sievin Savi

49€

KENKÄREKASSA HULPPEITA TARJOUKSIA alk. SELMA

Koot: 35-43 Värit: ruskea, luumu, musta 169€

RISTO XL

Koot: 40-46 Värit: ruskea, musta 169€

Tervetuloa juhlimaan koko perheellä!

RAISA

Koot: 35-43 Värit: viinpunainen, ruskea, musta 169€

ALEKSI XL

Koot: 39-46 Värit: ruskea, musta 185€

Vilhelmiina mekko

Hippu laukku

Selma nilkkurit


SIEVILÄINEN

2

>

>

NIMIPÄIVÄÄ VIETTÄVÄT

Keskiviikko: Mimosa, Kustaa Aadolfin päivä, Ruotsalaisuuden päivä Torstai: Taisto, Juhlat! Perjantai: Aatos

Lauantai: Teuvo Sunnuntai: Martti, Isänpäivä Maanantai: Panu Tiistai: Virpi

Keskiviikko 6. marraskuuta 2019

>

VITSI

Mikä eläin on paras surffaaja? – Tulikettu

MIETELMÄ

”Haasteet tekevät elämästämme mielenkiintoista, ja niiden voittaminen tekee elämästämme tarkoituksellista.” - Joshua J. Marine

VIIKON KUVA

PÄÄKIRJOITUS

SIEVILÄINEN K O T I S E U T U L E H T I

Nyt on aika juhlia!

T

ähän on valmistauduttu pitkin syksyä, mietitty, pyöritelty ja suunniteltu. Tai tarkemmin ajatellen, oikeastaan ihan koko vuosi! Juhlavalmisteluja on tehty hartaasti, on remontoitukin, niinkuin tapana on ennen isoja merkkipäiviä. Ensin ulkoa, ja nyt vielä sisältäkin. Ihan on kuin uusi rakennus! Pari yllätystäkin on matkan varrelle sattunut, ja rehellisyyden nimissä, on hermoakin joskus kiristänyt työnteko räminän ja paukkeen keskellä. Silti on aika hyvä mieli valmistellessani juhlalehteä painoon. Siitä huolimatta, että kello on armoton kaveri. Toivon, että tämä lehti on positiivinen yllätys jokaiselle lukijalle. Ja jotenkin mieltä lämmittää liitteenä oleva Sieviläisen koenumeron näköispainos, joka onneksi löytyi. Ensimmäinen numero on vielä teillä tietymättömillä, joten jos se sinun arkistoistasi löytyy, niin ota ihmeessä yhteyttä. Torstaina juhlitaan kakkukahvien merkeissä. Tervetuloa ihan kaikki, ovet ovat avoinna iltaan asti. Ja kertokaapa samalla, mitkä ovat mietteenne tämän viikon jättilehden suhteen! Hanna Kankaanpää

”misesta. Kiitos Sieviläiselle paljon yhteistyöstä ja kirjoitusteni julkaiseLopetan kirjoitukset toistaiseksi, koska niitä ei ole pakko kirjoittaa!

- Lasse Pippola

Usein kysytään, miten uuden hyvinvointikeskuksen rakentaminen on edistynyt. Milloin mahdollinen muutto kunnantalolta tapahtuu? Tärkeä tieto kuntalaisille, olisi hyvä tietää.

”vissäHyvärehellinen mielipidekirjoitus Lasse Pippolalta. Kiitos! Ei täällä Sieihminen pärjää, eikä menesty. Hänet "leimataan" jo ennakkoon. Puukotetaan selkään ja annetaan väärä todistus, eli siinä se "massiivinen" tuki. Valitettavasti täällä menestyvät vain sisäpiirin lierot ja kierot. Päivitettyä realismia vuosien kokemuksella.

TEKSTARIT

050 564 2972

Jos lähetät tekstiviestin prepaid-numerosta, liitä mukaan yhteystietosi. Toimitus ei luovuta yhteystietoja ulkopuolisille. Toimituksella on oikeus muuttaa lähetettyjä tekstareita, tai olla julkaisematta hyvän tavan vastaisia viestejä.

Ulkoa näyttää hyvältä, sisältä toistaiseksi aika sekaiselta. Tervetuloa tutkimaan remontin lopputulosta torstaina synttärikahveille!

PUHEENJOHTAJAN TERVEISET

Arvoisat lukijat Asetimme noin neljä vuotta sitten tavoitteeksemme kehittää Kotiseutulehti Sieviläistä sekä sisällöllisesti että ulkoisesti muun muassa työhyvinvointiin panostaen. Siirryimme toimistokiinteistössämme ekologiseen maalämpöön vuonna 2017 ja samaan aikaan aloitimme lehtemme sisällön sekä ulkoasun kehittämistyön. Viime vuonna toteutimme ulkoremontin, jossa toimistorakennuksemme sai modernin vaalean sävyn ulkovalaistuksineen. Tämän vuoden kehittämiskohteena ovat olleet toimiston sisätilat ja työhyvinvointi. Työhyvinvointiin on panostettu muun muassa hankkimalla uudet sähköisesti säädettävät työpöydät sekä ergonomiset työtuolit. Lisäksi kaikki sisätilat on remontoitu uuteen kuosiin aina uutta keittiötä myöten. Rakennusprojektissa olemme toimineet yhteistyössä vain sieviläisten yritysten kanssa ja haluamme rohkaista myös kaikkia muita käyttämään ja hankkimaan ensisijaisena vaihtoehtona omalla paikkakunnalla tarjolla olevia tuotteita ja palveluja. Kotiseutulehtemme juhliessa neljättäkymmentä toimintavuottaan minulla on ilo sekä Sievi-Seura ry:n että lehtemme henkilöstön ja avustajien puolesta kutsua kaikki Sieviläisen ystävät ja toiminnastamme kiinnostuneet kakkukahville torstaina 7.11 kello 11-18. Tavataan iloisissa merkeissä kahvikupposen äärellä ja jutellaan lisää lehteemme sekä koko kuntaamme liittyvistä asioista. Terveisin Ari Ahola puheenjohtaja Sievi Seura ry


SIEVILĂ„INEN

Keskiviikko 6. marraskuuta 2019

Juttuvinkki? Ota yhteyttä: toimitus@ sievilainenlehti.fi 0443053272

3

UUTISVIIKKO

Ennusteessa positiivisia näkymiä haasteellisen vuoden jälkeen TA P I O RO M P PA I N E N SIEVIN kunnan osavuosikatsaus käsiteltiin maanantaisessa kunnanhallituksen kokouksessa. – Verohallinnon ja kuntaliiton mukaan verokorttiuudistus on suurin tekijä kuntien vaatimattomiin verotulotilityksiin, tulorekisteriongelmien selittäessä siitä vain murto-osaa, kunnanhallitus toteaa. KOKO kuntakentälle on tulossa suurelta osin näiden verokorttiuudistuksesta johtuvien verotilitysten häiriÜiden vuoksi ennätysmäisen huono talousvuosi. Sievin kunnan lokakuun verotuloennuste vuodelle 2019 on talousarvion tuloarviota 745 000 euroa heikompi. Jo kesäkuussa ennustettu huono tilikauden tulos ei siis ole parantunut, vaan ennusteet näyttävät vain lisäävän alijäämää vuodelle 2019. ARVIO vuodella 2019 tilitettävistä veroista pohjaa VM:n, Verohallinnon ja Suomen Kuntaliiton arvioihin tulojen kehitykses-

tä koko maan tasolla sekä muun muassa kuntakohtaisiin toteuma- ja väestÜtietoihin. Talousarvion todennäkÜinen huomattava alittuminen tuloveron kohdalla selittyy suurelta osin vuositulopohjaisen verokorttiuudistuksen vaikutuksesta sekä teknisten ongelmien vuoksi ei-toivotulla tavalla toimineen tulorekisterin ongelmien vuoksi. Arvion mukaan yhteisÜveroa saataneen 120 000 euroa ja kiinteistÜveroa 45 000 euroa vähemmän. Kunnallisveroa saataneen kuitenkin arvioitua enemmän, noin 580 000 euroa ja peruspalvelujen valtionosuuden lisäys 0n 195 800 euroa. Vuoden 2020 valtionosuuden maksua aikaistetaan vuoden 2019 puolelle, koska verotilitykset jäävät koko maassa alle arvioiden. – Suurempia toiminnallisia muutoksia ei kuitenkaan ole luvassa ja vuoden 2020 tuloksen ennustetaan kääntyvän jo positiiviseksi, kunnanjohtaja Mauno Ranto tiivistää. TYÖLLISYYSRINTAMALTA sen sijaan tulee positiivi-

sia uutisia. TyÜttÜmyysprosentti on laskenut hienosti, ollen syyskuun lopussa 6,7%. TyÜttÜmien tyÜnhakijoiden määrä oli myÜs pudonnut kymmenellä henkilÜllä 132 tyÜnhakijaan. Avoimia tyÜpaikkoja syyskuun lopussa oli 53, kun edellisenä vuonna vastaavaan aikaan tyÜpaikkoja oli avoinna 16. KORKOTASO on pysynyt matalana ja sen ennustetaan jatkuvan koko tilikauden. Kunnalla oli ottolainoja elokuun lopussa 21,39 milj.euroa ja talletuksia 5,0 miljoonaa euroa. Investointimenoja oli syyskuun loppuun mennessä kertytynt 2,6 miljoonan euron edestä, josta päiväkodin rakentamisen osuus on 1,6 miljoonaa euroa. VUODEN 2019 talousarvion määrärahamuutoksia esitetään kunnanvaltuuston hyväksyttäväksi. Niistä huomattavimmat ovat koulutoimen yhteensä 213.000 euron lisämääräraha, 40 000 euroa leikkipuiston rakentamiseen ja 95 000 Pihlajakodin rakentamiseen.

Onnittelemme omaa 40-vuotiasta paikallislehteämme!

Sievin Kunta

Kirjastoauton uusiminen, jalkapallokentän peruskorjaus ja osa valokuituhankkeeseen liittyvästä rahoituksesta siirtyy vuodella eteenpäin. KEVYEN liikenteen väylien rakentamiseen on tehty varauksia, mutta niiden toteutuminen on kiinni valtion rahoituspäätÜksistä. Sievi-Ylivieskatien peruskorjaus ja levennys toteutetaan kuitenkin valtiorahoitteisesti kaksivuotisena projektina, jonka arvioidaan alkavan ensi vuonna. Hankkeen budjetti on noin 4,7 miljoonaa euroa.

Tuloveroprosentin osalta ei ole luvassa muutoksia. Kunnanhallitus esittää kunnanvaltuustolle tuloveroprosentin pitämistä entisellä tasollaan 21,75 prosentissa. Kunnanhallitus esittää myÜs kiinteistÜveroprosenttien säilyttämistä pääsääntÜisesti ennallaan. Poikkeuksen tekee yleinen kiinteistÜveroprosentti, joka on ollut tähän saakka raja-arvojen alarajalla eli 0,93%. Yleiseen kiinteistÜveroon esitetään 2020 vuo-

delle 0,37 prosenttiyksikÜn nostoa 1,3 prosenttiin. Kunnanhallitus esittää kunnanvaltuustolle kiinteistÜveroprosenttien määräämistä seuraavasti: Yleinen kiinteistÜvero 1,3 prosenttia vakituiset asuinrakennukset 0,7 prosenttia, muut asuinrakennukset 1,3 prosenttia, yleishyÜdylliset yhteisÜt 0,0 prosenttia, voimalaitokset 3,10 prosenttia, rakentamaton rakennuspaikka: ei määrätty. VUODEN 2020 talousarviossa ja taloussuunnitelmassa Sievin kuntastrategian tavoitteeksi tasapainoisen talouden ja vastuullisen ta-

loudenhoidon Sievi. Tulojen ja menojen tasapaino sekä nopea reagointi muuttuvaan taloustilanteeseen pitää Sievin talouden vakaana ja mahdollistaa kauaskantoiset investoinnit. KäyttÜmenoja nostavat varsinkin sosiaali- ja terveystoimessa tehdyt ja valmistuvat mittavat investoinnit sekä muut sitoumukset. Kunnanhallitus toteaa talousarvion ja taloussuunnitelman tasapainoon saattamisen olevan haastavaa ja velvoittaa kaikkia hallintokuntia ja palvelujen tuottajia etsimään mahdollisimman edullisia tapoja palvelujen tuottamiseen.

Juhlista kanssamme Hilkan 30 v. yrittäjätaivalta sekä saamaamme yrittäjäpalkintoa perjantaina 8.11. Pannu kuumana koko päivän! Tervetuloa!

Muista isää kukkasin!

Sievin Kukkaja Hautauspalvelu Sievi p. 08-480048

Onnea ja siunausta 40 vuotiaalle Sieviläinen-lehdelle!

  
SIEVILÄINEN

4

KIRKOLLISET

Keskiviikko 6. marraskuuta 2019

KUOLLUT seurakuntakodissa. Ke 6.11. klo 10 Pikkukirkko kirkossa.

Kastettu: Nooa Nikolas Kinnunen, Rasmus Ossian Timlin, Edvin Kauno Julius Pajukoski Ke 6.11. klo 10 Pikkukirkko kirkossa. Klo 17 Kirppisvuorojen jako Kirppis-Kyläkamarissa. Klo 18.30 Lauluseurat Rebekka ja Eerik Salmelalla, Maijannevantie 29. Klo 18.30. Lauluseurat ja RL Jukka Huhtalalla, Huhtalantie 46. Pe 8.11. klo 15 Ry:n seurat Kotirinteessä, Tarmo Leppälä. La 9.11. klo 19 Sievin Ry, nuortenilta, Saattomiehenä ja ystävänä, Juha Humalajoki. Su 10.11. klo 10 Isänpäivän Sanajumalanpalvelus kirkossa Tapani Kirsilä ja Päivi Aho. Ma 11.11. klo 11 Neulekerho Kirppis-Kyläkamarissa. Ti 12.11. klo 12 Varttuneen väen kerho Väentuvalla. Klo 19. Siioninvirsiseurat seurakuntakodissa. Pekka Pihlajaniemi, Juhani Leppälä. Ke 13.11. klo 13 Varttuneen väen kerho Asemakylällä, Erkan talossa. Klo 18.30 Lauluseurat Kaija ja Pasi Göösillä, Maijannevantie 21. Klo 18.30 Lauluseurat ja RL Veli-Matti Huhtalalla, Kukonkyläntie 256. To 14.11. klo 12 Varttuneen väen kerho Sievinkylän Turvalassa. Klo 12 Sievin Ry, Aikuistenkerho. Timo Heikkilän esitelmä, aihe ”Jumalan johdatus ja varjelus isänmaamme vaikeina aikoina”, Seppo Haaponiemi.

DIAKONIATYÖ Diakonissa Kaarina Torven tavoitat 040-5638418 Kyläkamari/Kirppis: Kyläkamari/Kirppis avoinna ti – pe klo 10 – 14

Sieviläinen Martti Olavi Hietala on kuollut 26.10.2019 92 vuoden ikäisenä Ylivieskan hoivaosastolla Kaipaamaan jäivät puoliso, poika ja tytär perheineen sekä muut sukulaiset ja ystävät.

SANAN ÄÄRELLÄ

Onko mitään muuta niin ristiriitaista asiaa kuin usko? Herättääkö mikään muu ihmisissä niin raivokkaita reaktioita kuin usko? Onko mikään muu samaan aikaan niin yleinen ja yksityinen asia kuin usko? Jakaako mikään muu niin selkeästi ihmiset eri leireihin kuin usko? Miksi sodan ja väkivallan syynä niin usein on ollut ja yhä on usko? Ei pelkästään hengellinen, vaikka usein kai juuri se?

RIPPIKOULUT Rippikoulun aloitus 1.12. klo 10.00 kirkossa. Messun jälkeen kahvit ja infotilaisuus seurakuntakodilla. ISOSKOULUTUS: Isoskoulutusleiri Louetilla 8. – 10.11. NUORISOTYÖ Maata näkyvissä –festarit Turussa 15. – 17.11. Ilmoittautuneille lisätietoja retkikirjeessä. MUSIIKKITYÖ Kirkkokuoron harjoitukset keskiviikkoisin klo 18.3020.30. Tulossa: Musiikki ilonamme Pe 15.11. klo 19 Musiikki ja yhteislauluilta Sievin kirkossa Ohjelmassa musiikkiesityksiä ja yhteislauluja. Urkurina ja säestäjänä toimii Oululainen urkutaiteilija Elias Niemelä. Elias Niemelän ohjelmanumeroiden lisäksi illan rakentajina on joukko musiikinharrastajia. Tilaisuus on tarkoitettu jokaiselle ja on maksuton. Illan aikana lauletaan kaksi toivelaulua. Toiveet 8.11.2019 mennessä numeroon 0440664492 MUUT: Järvenpuolen hautausmaan ympäristöstä on löytynyt lasten pyöräilykypärä. Omistaja voi noutaa sen kirkkoherranvirastosta tuntomerkkejä vastaan.

Kysymyksiä uskosta

Vanhat valokuvat ja kertomukset ilahduttavat! Lähetä julkaistavaksi vanha valokuva tai muistelma toimitus@sievilainenlehti. fi tai tuo toimitukseen.

Onnittele alle 15-vuotiasta lehdessämme maksutta!

TAPAHTUMIA

Ja mitä se usko sitten oikein on? Oikea usko? Ja väärä? Voiko uskon määritellä tai mitata? Entä jos uskoo vain hetkittäin, ei aina, ei kaikkea? Entä kun alkaa epäillä, uskoaankin? Ensi sunnuntai on uskonpuhdistuksen muistopäivä. Siis sen, kun Luther Saksassa 1500-luvulla puhdisti uskon. Mitä se oli tai on? Voiko uskon puhdistaa? Eikö vain uskon nimissä tehdyt asiat ja niiden seuraukset. Ne, joita uskovat tekevät. Eikö siis joka päivän pitäisi olla uskonpuhdistuksen päivä? Päivä, jolloin ainakin me Kristukseen uskovat miettisimme ajattelumme, sanojemme ja tekojemme seurauksia, puhdistaisimme omantuntomme armon ja rakkauden virrassa. Pyrkisimme toimimaan sen mukaan, mitä Kristus, johon sanomme uskovamme, meitä opasti: Rakastakaa toisianne. Siinä on uskomme ainoa mitta? Siinä, miten tottelemme tai edes tahdomme totella häntä, johon sanomme uskovamme? Minä oletan, ei vaan uskon, että usko on luottamusta; mihin luotan, keneen luotan, ketä tottelen ja seuraan. Tänään, tänäänkin, koen omaksi rukouksekseni sen, mitä Raamatun mukaan muuan epätoivoinen isä sanoi Jeesukselle: Minä uskon! Auta minua epäuskossani! (Mark. 9:24)

To 7.11. klo 18.00 Sana ja rukous. Su 10.11. klo 11.00 Päivätilaisuus. Tervetuloa!

Pia Perkiö

Musiikki ilonamme – Musiikki ja yhteislauluilta kirkossa

yli 70 vuoden kokemuksella soolourkurina sekä urkurina yhdes-

laisromanttisesta virtuoosisesta urkumusiikista sekä uruille tehdyistä sovituksista, jotka ovat alunperin sävelletty muille instrumenteille tai kokoonpanoille. Päätyönään Niemelä toimii pianonvirittäjänä Oulun seudulla. Elias Niemelän ohjelmanumeroiden lisäksi illan rakentajina ovat seuraavat musiikinharrastajat: Teemu Pelkonen viulu, Anna Jaaksi huilu, Jenni Timlin huilu, Tiia Lämsä laulu, Sulo Timlin laulu, Juho Timlin laulu, Ilari Autio laulu, Janne Huhtala laulu, Esa Päivärinta laulu, Janne Pärkkä laulu, Antti Korkeakangas laulu, sekä kaikki yhteislauluihin osallistuvat. Illan aikana lauletaan myös kaksi toivelaulua. Toiveita voi esittää 8.11.2019 mennessä numeroon 0440664492

YLIVIESKAN KIVIHIOMO OY eri puolilla Suomea. Tavallisimmin musiikki koostuu ranskaPuuhkalantie 5, 84100esitettävä Ylivieska

YHDESSÄ laulaminen on mukavaa. Musiikki saa meidät tunte-

LAPSITYÖ Perhekerhot kokoontuvat keskiviikkoisin ja torstaisin (Kirkkotie 7) Klo 10-12. Tarjoamme aamupalaa. Vapaaehtoinen maksu kummityölle.

Kirkkoherranvirastossa myytävänä adresseja 14€/ kpl. KIRKKOHERRANVIRASTON aukioloajat ma 9-14, ti 1316.30, Ke 9-12 Huom! puhelinnumero 044 7001310. Sähköposti sievi.seurakunta@evl.fi, Kotisivu: www. sievinseurakunta.fi

PERJANTAINA 15.11. klo 19 järjestetään Sievin kirkossa musiikki ja yhteislauluilta teemalla Musiikki ilonamme. Tilaisuus on tarkoitettu jokaiselle ja on maksuton. Illan ohjelmassa kuullaan musiikkiesityksiä ja lauletaan yhteislauluja. Urkurina ja säestäjänä toimii Oululainen urkutaiteilija Elias Niemelä. ELIAS Niemelä (s.1987) on opiskellut urkujensoittoa Oulun seudun ammattikorkeakoulussa kirkkomusiikin sekä solistisen muusikkolinjan koulutusohjelmissa. Niemelä on työskennellyt mm. kanttorin viransijaisena Oulun tuomiokirkkoseurakunnassa sekä kanttorin virassa Kemin seurakunnassa.

HAUTAKIVET HAUTAKIVET Yli 80 vuoden kokemuksella! Vanhojen kivien - kaiverrukset - entisöinnit

ELIAS Niemelä esiintyy aktiivisesti

sä erilaisten kokoonpanojen kanssa

maan kiitollisuutta elämästä. Laulun sanat ovat usein suurten ilon kokemusten synnyttämiä runoja, ja myös monet raskaat kokemukset on kirjoitettu runoiksi. Lähes kaikissa lauluissa on sanoma, jonka kirjoittaja on halunnut kertoa muille kanssaihmisille. Laulut lohduttavat, virkistävät ja antavat voimaa jaksamaan. Laulaminen auttaa unohtamaan myös kiireen - laulaminen pysäyttää hetkeksi kaiken muun. Kautta aikojen on huolia ja murheita voitettu laulamalla ja kuulemalla musiikkia. IHMINEN voi omaa mieltään rauhoittaa aistien kautta ja etenkin kuuloaistin avulla. Musiikkia ei ole turhaan annettu ihmisille antamaan voimaa ja iloa elämään. Toivottavasti löydät itsesi yhdessä muiden kanssa virkistymässä ja tekemässä mukavaa musiikkihetkeä syksyisenä perjantai-iltana. Tervetuloa!


SIEVILÄINEN

Keskiviikko 6. marraskuuta 2019

5

Lauluyhtye Foibe julkaisee joululevyn ilman säestyksiä laulettua joululauluprojektia. Levyn äänitti Oulunsalossa toimiva Sympaali Oy, jolla on kokemusta tämäntyyppisen musiikin levyttämisestä. Levyn äänitys kävi aika kivuttomasti, olimme itsekin yllättyneitä siitä, miten helposti saatiin laulut tallennettua. - Hauskojakin hetkiä äänityksen aikana koettiin; kun alettiin laulamaan, jonkun maha murahti, sitä seurasi kunnon naurunremakka, ja lisää naurua kun kuunneltiin äänitetty pätkä ja murahdus kuului myös siinä. Muutama muukin pakollinen tauko piti silloin tällöin pitää, kun nauruhepulikohtaus ei vain loppunut, naiset kertovat nauraen.

HANNA KANKAANPÄÄ SIEVILÄINEN Lauluyhtye Foibe on perheyhtye jossa laulaa äiti ja neljä tytärtä: Päivi Aho, Paula Korkeakangas, Marita Härö, Elina Hankkila ja Salla Korkeakangas. Päivi Aho on tullut sieviläisille tutuksi työstään kanttorina Sievin seurakunnassa. Musiikki on kuitenkin ollut lähellä sydäntä myös vapaa-aikana. - Lapsuuden perheessämme on laulettu aina yhdessä, erityisesti joulun aikaan, mutta myös muulloin. Joskus 2000 –luvun alussa joku tytöistä heitti ajatuksen että olisi kiva alkaa laulaa yhdessä moniäänisesti. Etsittiin naisäänille sovitettuja lauluja ja laulettiin niitä silloin tällöin, kun oltiin koolla yhdessä, naiset kertovat. - Ajattelimme, että voisihan näitä esittää muillekin, ja ihan ensimmäiseksi laulettiin jumalanpalveluksissa työnimellä Päivi ja tytöt, sittemmin myös muissa tilaisuuksissa. Vuonna 2013 radioitiin Sievin kirkosta suorana lähetyksenä sanajumalanpalvelus ja lauluyhtye oli laulamassa tuossa jumalanpalveluksessa. Tarvittiin yhtyeelle nimi, joka näkyisi myös radiojumalanpalveluksen tiedoissa. Nimi löytyi vanhoja nimiä googlettamalla. Nainen nimeltä Foibe (Phoebe) on historiallinen henkilö, joka on ollut eräänlainen diakonissa, palvelijatar. Sana Foibe tarkoittaa ”loistavaa, sädehtivää” ja se tuntui sopivan yhtyeelle nimeksi. Nimen myötä myös toiminta lisääntyi ja laajeni, esiintymispyyntöjä alkoi tulla lisää.

Elina Hankkila. Marita Härö, Päivi Aho, Salla Korkeakangas ja Paula Korkeakangas ovat Lauluyhtye Foiben takana.

VAIKKA kaikki yhtyeen jäsenet asuvat lähekkäin, on aikatauluja toisinaan vaikea saada sovitettua yhteen monenlaisten työ –ja opiskelukuvioiden takia. Yhteinen aika on kuitenki eräänlainen henkireikä. Yksi hetken mielijohteesta toteutettu seikkailu oli osallistuminen X-Factor Suomi –ohjelmaan. Se reissu oli ikimuistoinen ja hauska. Eikä epäselvyyttä ole siitäkään, mikä on julkaistavan levyn merkitys yhtyeelle ja sen jäsenille. - Se on ihana, iso asia. Yksi toteutumassa oleva unelma.

- Parasta tässä on se, että päästään näkemään toisiamme aika usein, ja yhdessä laulaminen on ihanaa! Erimielisyyksiä meillä ei juuri ole. Tunnetaan toisemme hyvin, asioista uskalletaan ja voidaan puhua, ja jos joku asia haittaa, tunteet uskalletaan näyttää. - Meiltä on jo vuosia kyselty, että milloin tehdään levy. Jouluohjelmisto oli meillä jo valmiina, joten päätettiin tehdä ensin joululevy, myöhemmin ehkä sitten joku toisen tyylinen levy jos aikaa ja innostusta riittää. Joululevymme on

omakustanne, eli maksamme kaikki kulut itse. Haimme myös apurahaa Sievin kunnalta ja Keski-Pohjanmaan kulttuurirahastosta. Sievin kunta myönsi pienen apurahan, kulttuurirahasto ei, naiset kertovat. Foiben joululevy äänitettiin Sievin kirkossa, sillä se tuntui olevan sopiva ympäristö joulumusiikin äänittämiselle. Kirkossa on hyvä akustiikka ja laulut soivat siellä hienosti. - Studiossa äänitetty levy ei jotenkin vain tuntunut oikealta tavalta toteuttaa tällaista a cappellaa, eli

SUUNNITELMIEN mukaan levy ilmestyy joulukuun alussa. Laulut ovat eri aikakausilta, suurimmaksi osaksi perinteistä joulumusiikkia, ilman säestystä moniäänisesti laulettuna. Kolmessa laulussa on mukana pianosäestys. - Myyntipaikkoja vielä haetaan, mutta yritämme saada sen myyntiin kauppoihin, ja sitä voi myös ostaa suoraan meiltä. Julkaisun yhteydessä Foibe tekee myös kiertueen, jonka ensimmäinen joulukonsertti on Kalajoella 8.12. Sievissä Foibea pääsee kuuntelemaan 13.12., Nivalassa 16.12. ja Piippolassa 19.12. Lisäksi yhtyeellä on pari yksityistä keikkaa. Kirkkokonsertit ovat hyväntekeväisyyskonsertteja, osa konsertin tuotosta lahjoitetaan paikallisen seurakunnan diakoniatyölle, jouluavustuksia varten. Levyn voi ostaa myös kaikista joulukonserteista.

Lukiolaisten antoisa vierailu Kokkolassa mediatiedot teoriasta käytäntöön SIEVIN lukion Uskonto mediassa -kurssin opiskelijat vierailivat maanantaina 28.10. Kokkolan seurakuntayhtymän viestintäyksikössä sekä Botnia Print -lehtipainossa. Seurakuntayhtymän viestintäyksikössä opiskelijat pääsivät kuulemaan viestinnän ammattilaisilta Lisen Forsgårdilta sekä Eija Ahokankaalta, miten kuvia ja tekstiä tehdään sekä muokataan sanoma- ja nettilehteen. Heidän työhönsä kuuluu myös radiotyö sekä erilaisten tiedotteiden tekeminen. Ammattilaisten avustuksella opiskelijat pääsivät itse toteuttamaan kaksi erilaista uutista, joiden tekemiseen kuului muun muassa kuvien muokkausta sekä tekstin tuottamista. Vierailu seurakuntayhtymässä oli uskonnon kurssin kannalta hyödyllistä ja mielenkiintoista, koska se antoi tietoa viestinnästä sekä konkretisoi Uskonto mediassa -kurssilla aiemmin opittuja asioita. OPISKELIJOIDEN toinen vierai-

lukohde oli Kokkolan Botnia Print -lehtipaino. Kierrosta opasti Susan-

ne Starck, joka työskentelee Botnia Printin asiakkuusvastaavana. Opiskelijat näkivät painossa, miten lehtiä valmistetaan ja saivat kuulla, että yksi painokone voi painaa 75 000 lehteä tunnissa. Botnia Printin molempien painokoneiden ollessa käytössä määrä kaksinkertaistuu. Tavalliseen lehtipainoon verrattuna Botnia Print on todella siisti, painossa ei käytetä ollenkaan vettä, kemikaaleja tai öljyä. Näin Botnia Print on erittäin ekologinen. Tehdas kierrättää kaikki materiaalit ja painossa käytetty paperi on 90 prosenttisesti suomalaista.

Heini Palola, Elina Soini, Adele Timlin, Marjukka Jokitalo, Eerika Vierimaa ja Ada Mustola kokivat lehtipainossa vierailun antoisaksi opintokäynniksi. Kuva: Maria Nieminen

OPISKELIJAT otettiin lämpimästi vastaan ja opas kertoi monipuolisesti tehtaan toiminnasta ja arvoista. Kaikki tehtaalla työskentelevät ihmiset olivat todella ystävällisiä. Vierailu oli antoisa ja monipuolinen. Opiskelijat saivat nähdä kaikki lehden painamisen vaiheet.

Teksti: Uskonto mediassa -kurssin opiskelijat


SIEVILÄINEN

6

Keskiviikko 6. marraskuuta 2019

Nuorten nuuskan käyttö huolestuttaa TIINA TIMLIN KULUVALLA viikolla vietetään maanlaajuista Ehkäisevän päihdetyön viikkoa. Tätä teemaa vasten Peruspalvelukuntayhtymä Kallio haluaa nostaa esille huolensa koskien lasten ja nuorten lisääntynyttä nuuskan käyttöä alueen kunnissa. Peruspalvelukuntayhtymän tiedotteesta käy ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL julkaiseman tänä syksynä toteutetun kouluterveyskyselyn tulokset. Edellinen kouluterveyskysely teetettiin vuonna 2017. KYSELYN tulokset kertovat, että kuluneen kahden vuoden aikana Ylivieskaa lukuunottamatta nuuskan käyttö on peruskoululaisten keskuudessa lisääntynyt koko Kallion alueella eli Alavieskassa, Nivalassa ja Sievissä. Nuuskaaminen on lisääntynyt myös lukiolaisten ja ammatillisten oppilaitosten opiskelijoiden keskuudessa, myös Ylivieskassa. Nuuskakokeilut aloitetaan varhain. Kyselyn mukaan jo 4.-5.-luokkalaiset kokeilevat nuuskaa yhä useammin ja jokaisesta kunnasta löytyi alakoululaisia, jotka olivat nuuskanneet vähintään kerran.

Nuuskan käyttö aiheuttaa limakalvomuutoksia, ns. norsunnahkaa. Pitkään käytettynä nuuska aiheuttaa myös ienvetäytymiä, ientulehdusta sekä altistaa syövän esiasteisille limakalvomuutoksille. Kuvalähde: Hammaslääkäriliitto

NUUSKAN sisältämä nikotiini aiheuttaa voimakkaan riippuvuuden. Tavanomaisella päiväannoksella nuuskan käyttäjä saa nikotiinia 3–5 kertaa enemmän kuin savukkeita polttava. Nuuskaajien nikotiiniriippuvuus on yleensä vaikeampi kuin tupakoivien ja erityisesti nuorilla se voi kehittyä nopeasti, jopa satunnaisen käytön seurauksena. Nuuska sisältää ainakin 2 500 kemiallista yhdistettä, joista 28 on tutkitusti syöpää aiheuttavia aineita. Nuuska sisältää muun muassa raskasmetalleja ja viljelyssä käytettävien torjunta-aineiden jäämiä. Nuuskassa on myös kadmiumia, lyijyä ja arsenikkia. Selkeimmin nuuskan vaikutukset näkyvät suuontelossa ja nielun alueella.

kannalta on se, että tänä syksynä nuuskajätteet ovat löytäneet pääosin tiensä roska-astioihin.

NUUSKAN myynti on kielletty Ruotsia lukuun ottamatta kaikissa muissa Euroopan unionin jäsenmaissa. Koska nuuskaa saa tuoda vain omaan käyttöön, sen välittäminen eteenpäin on rikos. Nuuskaa ei saa siis tuoda toisen henkilön käyttöön riippumatta siitä, maksaako tämä nuuskasta vai ei. Laki kieltää myös nuuskan ostamisen tai vastaanottamisen. Mikäli lapsi tai nuori ottaa kaverin tarjoaman nuuskan, hän syyllistyy rikokseen.

joilla valistuksen suhteen on myös Jussinpekan rehtori Kari Koivisto: - Nuuskaamiseen voidaan yrittää vaikuttaa samalla tavalla kuin perinteiseen tuprutteluunkin, eli valistuksella. Asennemuokkaus lienee ainoa konsti toimia.

PERUSPALVELUKUNTAYHTYMÄ Kallio kuuluttaa vanhempien

asenteen ja huolenpidon perään. Vanhemmat ovat ensisijaisesti vastuullisia alaikäisten lastensa päihteiden käytöstä.

NUORET kertovat saavansa nuuskaa Sievin keskustasta ja Ylivieskasta, riippuen siitä onko joku käynyt sitä hakemassa Haaparannasta. Välittäjistä löytyy niin aikuisia kuin alaikäisiäkin. Nuuskaa käytetään nikotiinin takia ja yhtä paljon myös kavereiden vaikutuksesta. Tupakkaa suositumpaa nuuskasta tekee helppo käytettävyys ja suurempi nikotiinimäärä. Nuoret ovat tietoisia aiheuttamastaan nuuskajätteestä koulun alueella ja myöntävät sotkemisen olevan välinpitämättömyyttä. PERUSPALVELUKUNTAYHTYMÄ Kallion kanssa samoilla lin-

Siivoojan työ on siivota, mutta tällaiset ikävät nuuskalla sotketut paikat yläkoululla kuormittavat turhaan siivoojien työtä

Terveydenhuollon asiantuntijat näkevät, että perheiden sisälle rakentuneet luottamukselliset suhteet vanhempien ja nuorten välillä ovat tärkeä edellytys sille, miten nuori vastaanottaa ohjeita ja neuvoja. SIEVISSÄ Jussinpekan koulussa 8.-9.-luokkalaisista kolme prosenttia käyttää nuuskaa päivittäin. Se on muihin Kallion alueen yläkouluihin verraten vähän, mutta kehityssuunta on huolestuttava. - Meillä on koulussamme semmoinen näppituntuma, että perin-

teinen tupakointi olisi jonkin verran viime vuosina vähentynyt, mutta nuuskaaminen jonkin verran vastaavasti lisääntynyt, vähän "muotia" kun tuntuu olevan, sanoo Jussinpekan koulun rehtori Kari Koivisto. - Se on tietysti hyvä, että verrattuna naapureihin meillä nuuskaaminen ei näyttäisi olevan aivan niin yleistä, mutta toki kasvusta pitää olla huolissaan. Alkusyksystä koulullammekin joku oli nuuskapusseilla sotkenut paikkoja, mutta vähään aikaan ei minun korviini ole

moista kuulunut. SIEVIN yläkoulun siivoojat ovat työssään huomanneet nuuskaamisen selkeästi lisääntyneen viime vuosien aikana. Viime vuonna nuuskapusseja irrotettiin katoista ja niitä tuli lattiapesun aikana usein vastaan. Ruskeita nuuskapussien jättämiä jälkiä on edelleen näkyvillä katossa. Ikkunoissa käytettyjä pusseja on liimautuneina sinne mihin siivoojankaan välineet eivät ilman erikoisjärjestelyitä yllä. Kuitenkin positiivista siivoojien työn

KALLIOSSA onkin ryhdytty toimimaan isommalla vaihteella kutsuen kuntien sivistys- ja nuorisotoimet, Poliisi sekä hyvinvoinnin- ja terveydenedistämisen henkilöstöä mukaan lasten ja nuorten päihteettömyyttä edistäviin yhteisiin toimenpiteisiin. TIETOLÄHTEINÄ jutussa on käytetty Peruspalvelukuntayhtymän tiedotetta sekä hammaslääkäriliittoa.


SIEVILÄINEN

Keskiviikko 6. marraskuuta 2019

7

Onnea 40-vuotiaalle!

Jolavi Oy

Metsäkoneurakointia Koneyhtymä

KÄNSÄLÄ Oy

p. 0400 427 372

Sievinmäentie 183 Markkula p. 0400-889 507

Suuret ja pienemmätkin maansiirtotyöt nykyaikaisella kalustolla!

Myös räjäytystyöt

Lions Club Sievi

Kysy tarjous

Sieviläistä pohjavettä sieviläisille 24 h päivystys: 0440 766 287

Lasse 040 749 9360 Heikki 040 504 8580

Laatoitukset ja vesieristykset Aholanperäntie 40 SIEVI

puh. 044-5166 442

Oy

SIEVIN VESIOSUUSKUNTA

• • • • •

Haketus-, puunmurskaus- ja kuljetuspalvelu Kaivinkone- ja teladumpperipalvelut Pellonraivaus Peltojen tasausta tasausruuvilla sekä lanalla Sorateiden kesäkunnossapito lanalla

Kone ja Energia

VALTONEN OY

Kotimainen ruoka tulee meiltä! SIEVI

Sievi puh. 0500-193 042/Jarmo Valtonen

• Sähköasennukset • Kylmälaitekorjaukset ja asennukset • Ilmalämpöpumput asennettuna Kylmäkonehuolto A. Huhtamäki 050 4118795

Sähköasennus T. Huhtamäki 050 3693879

50

50

vuotta

vuotta

KATTOJA MUHOLALTA

KATTOREMONTIT AMMATTITAIDOLLA! KATTOREMONTIT KATTOJA MUHOLALTA

KATTOREMONTIT AMMATTITAIDOLLA! AMMATTITAIDOLLA! Meiltä myös Piklas-ikkunat n Piklas ikkunat! jaMeiltä -ovet, myös takuutyönä! Meiltä myös Valo ja -ovet, takuutyönä! JA Piklas-ikkunat LÄMMÖN YSTÄVILLE

KONEJAKET AY Sievi 040 566 7962/ Pauli, 040 523 7592/ Mika

Pelti ja Rakennus Muhola Oy

Soita!14, 85410 Sievi Mekaniikkatie 044 7002 p.p.044-700 2303303 www.muholaoy.fi www.muholaoy.fi

pellistä - sitä ei keli kellistä

Soita! p. 0400 281 427 www.muholaoy.fi

Turvallista Asumisen Tulevaisuutta!

Fiskaalintie 46 Sievi puh. 040-8337 324, www.fkone.fi

Sievin Samoojat ry

Toimistomme: Sievi • Ylivieska


SIEVILÄINEN

8

Keskiviikko 6. marraskuuta 2019

Neljäkymmentä vuotta lehdenvalmistusta paperiliuskoista digiaikaan TA P I O RO M P PA I N E N LEHTEMME viettäessä juhlavuottaan teemme pikaisen katsauksen siihen miten 40 vuoden aikana toimittajien työ ja kirjapainotekniikka on muuttunut. ERITYISESTI teknisen ympäristön muutos on ollut todella nopeaa ja vaikuttanut samalla paljon sekä toimittajien että kirjapainoissa työtä tekevien ihmisten arkeen aina uusiin ja poistuneisiin ammatteihin, työtehtäviin ja ammattinimikkeisiin saakka. 1970- ja 80-lukujen vaihteessa tietokonepohjaiseen sanomalehdenvalmistukseen pohjautuva tekniikka siinteli vielä tulevaisuudessa. Toimittajat käyttivät työssään filmikameroita. Paikallislehdissä toimittajat kirjoittivat jutut vielä usein kirjoituskoneella ja toimittivat käsikirjoitusliuskat sekä

Sieviläisen sisällöntuotannon viimeinen vaihe on lehden sivuparien tallentaminen painovalmiiksi tiedostoiksi. Toimituksesta avataan suora tiedonsiirtoyhteys Botnia Printin palvelintietokoneelle, johon lehden sivut sijoitetaan. Kirjapainossa sivuparit tulostetaan suoraan kuvassa näkyviksi painolevyiksi.

Sieviläisen valmistus pähkinänkuoressa - Sisällöntuotannosta valmiiksi lehdeksi

Puhelimitse, nettisivujen, sosiaalisen median, tapaamisten yms. kautta toimitettu ja kerätty toimitus- ja mainosaineisto.

Toimitus ja taitto

Tarkastusten jälkeen Sieviläisen sivuparit tallennetaan painovalmiiksi tiedostoiksi. Sen jälkeen tiedostot siirretään yhdessä päivitettyjen osoiteja tilaustietojen kera kirjapainon palvelin tietokoneelle kahdenvälisen sähköisen linjasiirron välityksellä. Sivut lähetetään tiistaina klo 12 mennessä. Lehden sisällöntuotanto on aloitettu edellisen viikon keskiviikkona. Grafiikka: Tapio Romppainen

1

Toimittajat ja avustajat lähettävät haastattelutekstit ja valokuvat yms. aineiston toimitukseen pääosin sähköpostilla.

2

Haastattelut ja juttujen kirjoittaminen.

3

Valokuvaus sekä aineistojen ja valokuvien käsittely. Lehden sisällön ja teemojen suunnittelu yhdessä tiimin kanssa. Lehden sivujen valmistus painovalmiiksi eli taittotyö ja tarkastus.

4

Kirjapainon palvelimelta jokaisesta lehden sivuparista tulostetaan 4 painopeltiä neliväripainatusta varten. Painopellit on valmistettu kierrätysmateriaalista. Tilaajien osoitteet siirretään painokoneen postitusyksikön tietokoneelle.

1

1

Sähkö- ja kirjepostin kautta tulevat tiedotteet, viranomaisilmoitukset, mainosmateriaalit, lehtitilaukset ym. lajitellaan jatkotyöstöä varten.

Mediamyyjä suunnittelee asiakkaiden ja toimituksen kanssa mm. mainosten sisällöt ja kampanjat.

Ilmoitusvalmistus,

Asiakaspalvelu, mainos- toimisto ten valmistaminen. Tarkastusten jälkeen valmiiden mainosten ja päivitettyjen tilaajatietojen toimittaminen sivunvalmistukseen. Taloushallinto yhteistyössä tilitoimiston kanssa.

6 Painatuksen lopuksi lehdet kimputetaan postinumeroja jakelualueiden mukaisiin nippuihin

7

KIRJAPAINOISSA tekstit kirjoitettiin ja tulostettiin tekstiliuskoiksi ensimmäisiin digitaalisiin tekstinkäsittelytekniikoihin perustuvilla niinsanotuilla valoladontakoneilla ja ku-

NÄKYVIN muutos neljänkymmenen vuoden aikana on tapahtunut tuotannon alkupäässä. Kun ennen sivunvalmistus tapahtui kirjapainossa toimittajien antamien ohjeiden mukaan, nykyisenä digitaalitekniikan aikana lehti valmistetaan tietokoneavusteisesti alusta painovalmiiksi saakka lehtien toimituksissa. Alla oleva kaavio havainnollistaa nykyistä Sieviläisen valmistusprosessia.

2

Mainosten siirto tienvarsitauluun. Ulkomaantilausten postitus.

Kokkolassa sijaitsevan Botnia Printin lehtipainokoneelta kuluu vain noin 10 minuuttia Sieviläisen painamiseen. Samassa yhteydessä lehtiin tulostetaan tilaajien osoitteet. Kuivaoffset-tekniikkaa käyttävä Botnia Print on Suomen ainoa vedetön ja maamme ympäristöystävällisin lehtipaino.

5

filmiltä kehittämänsä valokuvat kirjapainoon piirtämisensä sivuluonnosten kera. Ilmoitusmyyjät luonnostelivat ilmoitusten ulkoasut yhdessä asiakkaan kanssa paperille niin ikään kirjapainossa painokelpoiseksi valmistettavaksi.

vat valmistettiin painokelpoisiksi rasterikuviksi kirjapainon repro-osastolla. Printatuista tekstiliuskoista, rasteroiduista valokuvista ja samoista materiaaleista rakennetuista ilmoituksista koottiin lehden jokaisesta sivusta sivupohjille luonnollisen kokoiset sivujen alkuperäiskappaleet eli sivuoriginaalit. Jos sivulla oli muuta painoväriä kuin mustaa, sivuoriginaalien päälle asemoitiin kirkkaiden muovija värieroteltujen filmikalvojen avulla cyan-sinisen, magentapunaisen ja keltaisen painovärin kalvot. Paperiset sivuoriginaalit kuvattiin reprossa lehtisivun kokoiselle filmille. Filmit ja osavärielmentit asemoitiin sivupareiksi, jotka valotettiin valokuvaksi painolevyjen pinnalle. Painolevyjen kehittämisen jälkeen kunkin osavärin painopelti sijoitettiin painokoneeseen omaan painoväriyksikköönsä.

Jättimäinen lehtirotaatio kuluttaa paperia vauhdilla. Robottitrukit hakevat paperivarastosta uudet painopaperirullat yksiköihin vaihdettavaksi.

8

Osoitteelliset ja osoitteettomat lehtiniput toimitetaan Postin ja jakeluyhtiöiEnsimmäiset lukijat den jaettasaavat Sieviläisen jo vaksi. seuraavana aamuna.

Botnia Printin moderni painokone painaa lehdet rullalta valmiiksi tuotteeksi vauhdikkaimmillaan noin 40 000 kpl:n tuntivauhtia.


Keskiviikko 6. marraskuuta 2019

SIEVILÄINEN

9

Sieviläinen-lehti täyttää 40 vuotta

n a a m i l h u j a o l u Tervet e l l o t s i m i o t n e s Sieviläi . 1 1 . 7 o t a n n e m huo 8 1 1 1 o kl

Taimo Löf soittaa haitaria!

Täytekakkutarjoilu!

Arvontaa! Torstaip ä

Sieviläis ivän tarjous! en tilaus synttäri hintaan -

Tervetuloa!

40€

Koskee v ain uusia kot sia, tilau s alkaa h imaan tilauketi j 31.12.20 a päättyy 20

SIEVILÄINEN / Sievi Seura ry


SIEVILÄINEN

10

Keskiviikko 6. marraskuuta 2019

Onnea 40-vuotiaalle! Sievin Remontti Oy Luotettava kumppani rakentamiseen!

On tarpeesi pieni tai iso, älä epäröi pyytää tarjousta. Teemme kaikki kodin remontit, uudistyöt, maalaustyöt sekä laatoitukset. Sievin remontti Oy toimii Sievissä ja lähiympäristössä. Löydät meidät myös facebookista!

A. Pöntiön viljapossuauto kulkee taas! 1/2 Possu, T/4 ym. Kysy lähin toimituspaikka

Onnittelemme 40-vuotiasta Sieviläinen-lehteä!

p. 040 522 1440 Alavieska, Kalajoki, Merijärvi, Oulainen, Sievi, Ylivieska

Otappa yhteyttä puh. 044 2599 757

www.rieskaleader.fi

Meiltä pakkausmateriaalit käärintäkalvot, sidevanteet, teipit, lähetyslistapussit, kansilevyt, tukilaudat

Koivukuja Yhtiöt kuormalavojen osto ja myynti

Puh. 044 544 3825, 040 544 2880

Lämpimät Onnittelut kaltaiselleen itsenäiselle paikallislehdelle ja pitkää ikää toivottaa

Kimallusta pikkujouluihin!

29,95 Mukavat jersey39,95 housut Talvi-ihmehousut 59€ ja sammarit

Puh. 040 5567 608 Asemakatu 4, 84100 Ylivieska

Avoinna ma-pe 10-17 la 10-14

TEHOKASTA HOITOA PÄIHDE- JA PELIRIIPPUVUUTEEN SEKÄ LÄHEISILLE www.avominne.fi

Tilaa meiltä työelämän päihdekoulutus Kirjamme Viimeinen pisara -toipumisen avaimet MYÖS ÄÄNIKIRJANA!

Lämpimät onnittelut Sieviläinen lehdelle 40-vuoden toiminnasta!

• HUVILAT • SAUNAT • AITAT •

Kansainvälinen sopimusvalmistaja ja järjestelmätoimittaja – ammattitaitoa yli 40 vuoden kokemuksella.

KONSTA-TALOT

Kuorikoskentie 8 69600 KAUSTINEN, p. 06 8611 500, 040 7333 575 www.konstatalot.fi

AVOMINNE KLINIKAT

HELSINKI - RIIHIMÄKI - LAHTI - TAMPERE - KOKKOLA - OULU

Neuletakit alk.

www.olgak.fi

Suoraan tehtaalta ilman välikäsiä edulliset, korkealuokkaiset

www.koivukuja.net

www.yrittajat.fi/keskipohjanmaa www.yrittajat.fi/tulemukaan

Kalajokilaakson KOTISEUTULIITTO RY

w w w. s c a n f i l . co m


SIEVILÄINEN

Keskiviikko 6. marraskuuta 2019

11

www.jowera.fi 040 821 6239

Palvelemme myös yksityisasiakkaita: - Konetyöt - Kuljetus- ja nostopalvelut - Koti- ja maatalouksien sähkötyöt

Kierros lajittelupihalla osoitti oppilaille mihin jäte talouksista lajitellaan, ennen mahdollista uusiokäyttöä. Käynnillä kuultiin Satu Hautakosken ja Miia Leipälän kertomana muun muassa ekopisteiden toiminnasta ja jäteauton kuljettajan työstä, ja opeteltiin jätteiden lajittelua oikeisiin pisteisiin tehtäväharjoituksen kautta. Kuva: Marika Korkiakoski.

Oppilaskuntien jäsenet tutustumassa kierrätykseen HANNA KANKAANPÄÄ PITKÄLLE on tultu siitä, kun suomalaisten käsitys jätteiden lajittelusta olivat vanhanajan kaatopaikat - maatuvat yhteen kasaan ja maatumattomat toiseen. Nykyajan arkea on lajitella jätteet jo omassa roskakaapissa, ja sen sijaan, että ne kuljetettaisiin koko kunnan yhteiseen jätevuoreen, kaikki pyritään kierrättämään tavalla, joka kuormittaa ympäristöä mahdollisimman vähän. Tiistaina joukko sieviläisiä alakoulujen oppilaskuntien jäseniävieraili Ylivieskassa Vestia Oy:n jätekeskuksessa. VESTIA OY antaa jäteneuvontaa erityisesti ala- ja yläkouluissa, mutta myös muissa oppilaitoksissa ja eri järjestöille ja yhdistyksille suunnatuissa tilaisuuksissa. Neuvontaa teh-

dään yhdessä alueen eri 4H-yhdistystysten kanssa. Vestia tarjoaa neuvoja ja opastusta omissa toimipisteissään, sekä lisäksi kouluissa, työpaikoilla ja erilaisissa tilaisuuksissa. Näiden lisäksi tietoa löytyy yrityksen verkkosivuilta ja Vestia Oy:n toimialueen koteihin jaetaan vuosikalenteri, jossa on neuvoja ja vinkkejä sekä tärkeimmät aikataulut toimipisteissä asiointiin. - Neuvonta on yksi meidän perustehtävistämme. Lapset ja nuoret ovat tärkeä kohderyhmä, sillä minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa, kertoo Vestia Oy:n viestintä- ja henkilöstöpäällikkö Mervi Väisänen. – Lapset vievät mukanaan oppia koteihinkin ja herättelevät samalla vanhempiaan ympäristöasioihin. TIISTAIN sieviläisten koululaisten vierailulla tutustuttiin ensin Vestian

Hyvää Isänpäivää! Lahjavinkit isälle:

24,90€ 10€ • NASTAKENGÄT Jeti alkaen 79€ • ICEBUG alkaen 129€ • Ledcore ladattava OTSAVALO 800 lumenia • Lenz multisport 3 parin SUKKAPAKETTI tarj. (12,90€)

Muista myös lahjakortti! Valtakatu 5, YLIVIESKA P. (08) 420 501 ma-pe 10-18 ja la 10-14

toimintaan, kierrätykseen ja lajittelun sisätiloissa, ja lopuksi käytiin kierros lajittelupihalla ja muualla jätekeskuksessa. YMPÄRISTÖINSINÖÖRI Miia Leipälä kertoo, että valistusta on tehty yli kymmenen vuoden ajan. – On tärkeää, että jätehuollosta tulee nuorille normaali arkeen kuuluva asia. Että on ihan tavallista, että se tonnikalapurkki laitetaan eri astiaan kuin maitopurkki, hän kuvailee. Lapset ovat myös teräviä huomioissaan. Tutuimpina elementteinä näkyvät omien piharoskisten lisäksi jäteautot ja esimerkiksi kylien ekopisteet ja hyötyjäteasemat – aika moni lapsi ylpeänä kertoo, että on sellaisessa käynyt.

LÄHDE MUKAAN OSTOSMATKALLE MATKUKSEEN JA IKEAAN KUOPIOON Seuraavat matkat järjestämme la 9.11 ja 7.12.2019. Menomatkan aikataulu: 7:00 Sievi, ABC 7:30 Ylivieska, linja-auto asema 8:00 Nivala, linja-autoasema 8:30 Haapajärvi, ABC 9:10 Pyhäjärvi, ABC Ikeaan saavumme noin klo 11:00. Päivän aikana auto käy myös keskustassa klo 13-15, jolloin on mahdolli suus lähteä käymään Kuopion torin ympäristössä.

Paluumatkan aikataulu: 16:00 Kuopion Ikea 17:50 Pyhäjärvi 18:30 Haapajärvi 19:00 Nivala 19:30 Ylivieska 20:00 Sievi Ilmoittaudu mukaan • sähköpostilla: asiakaspalvelu@liikennehuovari.fi (nimi, lähiosoite, puhelinnumero, henkilömäärä, au toon nousupaikka) • puhelimitse: 08 3110 388 Matkan hinta on 25€/henkilö. Maksu suoritetaan kul jettajalle autoon noustessa käteisellä tai pankkikortil la. Alle 18-vuotiaat vain huoltajan seurassa!

TERVETULOA MUKAAN!

-

Erä 30 mm FILMISOIROJA- ja PALOJA!

Esim. 30x548x3000 mm Hyllyt, lattiat, palkit ym.ym.


SIEVILÄINEN

12

Keskiviikko 6. marraskuuta 2019

Kotiseudulleen uskollinen

Paikallislehden tilaajana 40 vuotta ONNEA

40-VUOTIAALLE yhteistyökumppanillemme! Toivottaa

SIEVIN OSUUSPANKKI Haikolantie 20 Puh. 08-481 5200 | www.poppankki.fi/sievi

Jorma Löytynojan kädessä ovat ainoat tiedossaolevat koenumerot Sieviläisestä vuodelta 1979. Jorma on luvannut lahjoittaa nämä harvinaisuudet Sieviläisen arkistoon.

Jorma Löytynoja on paitsi ollut tilaaja neljänkymmenen vuoden ajan, myös säilyttänyt kaikki Sieviläiset 40 vuoden ajalta omakotitalonsa ullakolla. Vuosikerran kokoisiin nippuihin kerätyt lehdet ovat muuttaneet varastosta välikatolle, eikä niihin ole vuosien varrella purrut konmarikaan, vaan kattoremontistakin selvisivät. Mutta mikä on saanut Jorman keräämään lehdet talteen ja säilyttämään näihin päiviin asti?

TEE HYVÄ ILMASTOTEKO JA LISÄÄ VIHREÄÄ METSÄSSÄSI LANNOITTAMALLA! Pyydä tarjous metsänlannoitukseen metsänhoitoyhdistyksestä.

Metsänomistajat PYHÄ-KALA

www.mhy.fi/pyhakala

HANNA KANKAANPÄÄ

kouluvuodet kävin Nivalassa Haikaran koululla. Vanhemmat olivat maanviljelijöitä ja ostivat talon Sievistä, kun olin 12-vuotias. Siitä asti olen asunut täällä ja ajan kuluessa sieviläistynyt. Oman perheenikin olen kasvattanut täällä, kotitalossa. Ensi keväänä on vuosipäivä, 60 vuotta sieviläisenä, Jorma Löytynoja kertoo. - Ensimmäisten Sieviläisten julkaisun aikoihin olin töissä insinööritoimisto Vesisepossa. Työmaat kuljettivat pitkin Suomea, Inarista Helsinkiin. Tilaajaksi liityttiin heti alussa, kun se oli mahdollista, ja lehti luettiin rivi riviltä kotiin päästessä. Se oli oikeastaan se kohokohta, Jorma muistelee. Myöhemmin työt olivat lähempänä, Sievin lämpölaitoksella. Samalla reissaami- ENSIMMÄISET

sen tarvekin väheni, mutta pitäjälehti luettiin silti kannesta kanteen. - Olen itseasiassa lukenut jokaisen Sieviläisen rivi riviltä, hän kertoo ja kiittää Martti Härköstä, jonka sinnikkyydellä ja työpanoksella mahdollistettiin oman kotiseutulehden valmistuminen. - Kotiseutuneuvoksen arvonimi on kyllä todella ansaittu, sillä Martti on aina ollut kotiseutumies henkeen ja vereen, hän pohtii. LÖYTYNOJAN kokoelma käsittää pari tuhatta lehteä, vain ihan ensimmäinen koenumero puuttuu. – Kyllähän se niin on, että hulluna pitävät, mutta jotkut kerää postimerkkejä ja minä sitten näitä Sieviläisiä, Löytynoja nauraa pilke silmäkulmassa.

Onnittelemme 40-vuotiasta paikallislehteä!


SIEVILÄINEN

Keskiviikko 6. marraskuuta 2019

Kirsi Paaso ja Marika Partanen kultaisten muistojen äärellä.

13

Muista Isää isänpäivänä 10.11. Lahjavinkkeinä Sievin apteekista miesten tuotteet tarjoushinnoin.

Lämpimät onnittelut 40-vuotiaalle Paikallislehti Sieviläiselle!

Sievin

APTEEKKI

Haikolantie 18, Sievi P. 08-480 017 Avoinna: ma-pe 9-18, la 9-14

Tervetuloa herkuttelemaan! Avoinna: Ma-To 10.30-21 Pe 10.30-22 La 11-22 Su 12-22

Nelikymppiset kahvilla 3/3

p. 044 9825130 Kantolantie 8 Sievi

Kuvia menneiltä vuosikymmeniltä TIINA TIMLIN

on kolmiosaisen juttusarjan viimeinen osa ja liittyy 40-vuotiaan paikallislehden juhlavuoteen. Kaksi aiempaa haastattelua ovat olleet henkilökuvia 40-vuotiaista sieviläisistä. Viimeinen osa käsittelee enemmän elämää menneiltä vuosikymmeniltä, pääosassa nelikymppiset. TÄMÄ

Marikaa ja Kirsiä yhdistää hyvän naapuruuden lisäksi muukin kuin lähes sama kotiosoite. Heillä on sama syntymävuosi, eikä syntymäpäiväkään kauas toisestaan heitä. 40 vuotta sitten Marika Partanen(os.Niskanen) syntyi 6.9. Sievin Kiiskilään ja Kirsi Paaso(os.Soini) Kuivaniemelle 7.11. Siihen aikaan vauvat kotiutettiin synnytyssairaalasta auton takapenkillä kantokopassa ja turvavyö oli outo sana. Sittemmin molemmat naiset ovat kotiutuneet Sievin keskustaajamaan. On puolisot ja lapset, Kirsillä työpaikka TehoFilterillä ja Marikalla Sievin Jalkineella. MARJATIEN

LAPSUUS 80-luvulla on ollut erilainen verrattuna siihen, millaiseen maailmaan lapset nyt syntyvät. Esimerkiksi lankapuhelin kodeissa kyllä oli, mutta aikakausi ei vielä ollut kypsä lasten vapaille huvipuheluille. - Lan-

kapuhelin siellä olohuoneen nurkassa, eihän sillä soiteltu mihinkään, Kirsi muistelee. - Se oli kallistakin! Kyllä se piti ottaa sukset alle tai pyörä ja lähtä kaveria kysyyn. - Pihaleikkejä leikittiin, piilosta, kymmenen tikkua laudalla, luettelee Marika lapsuudenleikkejään. - Lumisota se kaikista mukavin talvileikki oli, Kirsi naurahtaa. Oli myös kotileikkejä ja barbeja, leikkimökkejä, kuten nykyäänkin. MARIKA ja Kirsi muistavat

lapsuuden kyläilyt kavereiden kesken, mutta erityisesti ne useat kerrat kun perheenä kyläiltiin toisilla, jopa arki-iltoina. Paljon tavattiin serkkuja sekä muita sukulaisia ja jos jotain nelikymppiset toisivat noista ajoista tähän päivään, kyläilykulttuuri ja yhteisöllisyys olisivat tärkeimmät. Kun ei kyläilty, luettiin Tiina-kirjoja, Neiti Etsivää ja Nummelan ponitalli-sarjaa. Kimble oli jo 80-luvun lapsilla hallussa ja Afrikan tähteä tavoiteltiin kautta Suomen. Marika muistaa pelanneensa korteilla Maijaa ja Kirsille Tuppi oli erityisen mieluinen lapsuuden korttipeli. Se muistuu Kirsillä mieleen lapsuudesta. Päärynänmakuinen kierteinen mehujää, jota sai kesäkioskilta. Sieltä -

JENGA-JÄÄTELÖ!

minne piti pyöräillä kymmenen kilometriä ja jonne vietiin matkalta löydetyt pullot. Myöhemmin sieltä sai lisäksi ainakin vene-jäätelöitä. - Itse muistan eskimot, Marika sanoo. -Eikä Siwan pakkasaltaalta varmaan suurta valikoimaa siihen aikaan löytynyt, hän jatkaa nauraen. - Oliko sitä muita jäätelömakuja kuin mansikka,suklaa,vanilja? - Maatilallemme tilatut Valion kolmikerroksiset Jacky-makupalat jotka maitoauto toi, kyllä niitä ootettiin! Kirsi muistelee. KUN tuli nuoruus, odotettiinkin discoja, jotka ainakin Kuivasniemellä järjestettiin kahden kuukauden välein. 90-luvulla Sievissä oli vireää disco-toimintaa nuorisolle, sillä Marika kertoo kunnantalon alakerran nuorisotilan olleen ahkerassa käytössä lukiolaisten järjestämien tanssi-iltojen ansiosta. Linja-autolla discoihin kuskattiin toisaallekin. Tuttuja juttuja sen ajan teinitytöille olivat flanellipaidat, otsahiuksista tupeeratut kumpareet päälaella sekä permanentit. Marika muistaa saaneensa ensimmäisen permanentin pitkiin hiuksiinsa jo ala-asteen viimeisellä luokalla. HARRASTUKSIAKIN oli. Kirsi pelasi nuorena pesäpalloa parhaimmillaan kahdessa seurassa yhtäaikaa. Liikun-

taharrastus on jatkunut tähän päivään, mutta pesäpallo vaihtunut koko perheen osalta hiihtolajiin. Marika harrasti nuorena partiota ja ratsasti kotikylän hevostallilla. Partio on edelleen tiiviisti elämässä mukana, nyt myös lasten kautta. 4H-järjestötoiminta opetti nuorisoa kasvattamaan muun muassa herneitä ja porkkanoita Kuivasniemellä ja Kiiskilän päässä kasvimaan lisäksi possuja. Kerhoja vedettiin aktiivisesti ja oma-aloitteisesti hyvin nuorena. Kirjekaverit olivat myös arkipäivää. Marikalla oli lähes kymmenen vuoden ajan kirjekaveri: Hevoshullun kirjeenvaihtopalstalta löytynyt. 80-LUVUN lapset ovat tulleet muistoistaan tähän hetkeen. Nyt elämässä tärkeintä ovat lapset ja perhe. Läheisiin ihmissuhteisiin kytkeytyvät haaveet, toiveet ja kiitollisuuden aiheet. - Kun omat lapset löytäisivät polkunsa, tasapainon ja suunnan elämälleen, sanoittavat naiset samansuuntaisia ajatuksiaan. - Mikä voisi olla vielä paremmin? On terveyttä, läheisillä asiat hyvin ja on työtä. - Nuoriakin tässä vielä ollaan. Sen aika näyttää, millainen tilanne on kymmenen vuoden kuluttua, mutta nuoria ollaan silloinkin, nelikymppiset naiset nauravat.

HANKKIJALTA ISÄINPÄIVÄÄN!

METABO AKKUPORAKONE BS12, 72 OSAA 00

199

PAITA SWEDTEAM THOR 90

29

SAAPAS VIKING ARCTIC 90

69

TAKKI SWEDTEAM JAURE 90

29

Käy tykkään meistä Facebookissa: Hankkija Sievi

HANKKIJA SIEVI KIRKKOTIE 16, 85410 SIEVI. PUH: 010 76 85011

AVOINNA: MA-PE KLO 8-17, LA KLO 9-14

Milloin viimeksi ilmanvaihtojärjestelmäsi on huolettu ja puhdistettu? ILMASTOINTIPALVELUT

• Kanavien puhdistukset, huollot, mittaukset ja säädöt • Suodattimet ja koneiden huollot • Desifioinnit

ILMALÄMPÖPUMPUT • Myynti ja asennus • Puhdistus ja pesu

Ilmalämpöpumpun säännöllinen puhdistus pidentää laitNUOHOUSPALVELUT • Hormien lakisääteiset nuohoukset teiston käyttöikää ja vähentää käyttökustannuksia. • Hormit ja hormien korjaukset Palvelemme pien- ja 10v. takuulla suurkohteissa kotitalous• Sisäpiiput asennettuna ja yritysasiakkaita.

SOITA JA PYYDÄ TARJOUS TAI ARVIOINTIKÄYNTI!


14

SIEVILÄINEN

Keskiviikko 6. marraskuuta 2019

Miten lehti syntyi?

Sieviläisen vaiheita 40 vuoden takaa A N N E RU U T T U L A - VA S A R I

Kotiseutuyhdistys Sievi-Seura ry on julkaissut Sieviläinen-lehteä jo 40 vuoden ajan. Harva paikallislehti Sievin naapuristossa on vielä oman kunnan kotiseutuyhdistyksen tai muun paikallisen toimijan tuottama. Sieviläisten kotiseutuihmisten yhteinen ponnistus 1970-luvun lopulta on kantanut tähän päivään. Henkeä lehteen puhalsivat aktiivit, jotka toimivat sekä kotiseutuyhdistyksessä sekä kunnallisessa kotiseutulautakunnassa. Vauhtia kotiseututoimintaan kunnasta Sievin kunnan kotiseutulautakunta perustettiin siitä syystä, että kunnanvaltuutettuna ollut Martti Härkönen esitti asiaa kunnanvaltuustolle. Lautakunta perustettiin vuonna 1976 ja siinä oli mukana pitkälti samoja henkilöitä, jotka jo toimivat tai myöhemmin tulivat toimimaan Sievi-Seurassa. Sievin kotiseutulautakunnan julkaisemista A4-vihkosista saatiin innoitusta jatkossa oman paikallislehden tekoon. Näissä julkaisuissa nimenä oli Sieviläinen. Vihkoihin oli koottu kirjoituksia Sievin historiasta, kotiseututyöstä ja elinkeinoelämästä. Osa painatuskustannuksista oli peitetty ilmoitusmarkoilla. Kotiseutulautakunta keskittyi 1980-luvun alussa kotiseutumuseon toiminnan varmistamiseen, sillä Sievi-Seura oli lahjoittanut esineensä kotiseutulautakunnan hoidettavaksi. Lautakunnan toimintavuosien aikana museo siirtyi pappilan vilja-aitasta isompaan viljamakasiinin, joka oli siirtynyt manttaalikunnalta Sievin kunnalle. Nykyisin Sievin kotiseutumuseo toimii Sievin kunnan vapaa-aikalautakunnan alaisuudessa.

Sievin kunnan kotiseutulautakunta julkaisi kolme Sieviläinen-vihkosta 1970-luvun lopulla. Nämä julkaisut osaltaan antoivat intoa oman säännöllisesti ilmestyvän sanomalehden perustamiseen.

Sieviläinen-paikallislehden ensimmäinen koenumero ilmestyi 29.11.1979. Sanomalehti oli täysin opettaja Martti Härkösen tuottamaa tekstiä. Nivala-seuran offsetrotaatio sai Sieviläisestä pitkäaikaisen asiakkaan. Lehden ensimmäinen logo tiettävästi viittaa Louetkallioon. Lehden nimessä S-kirjaimen vieressä näkyy uhripetäjä, jota ei ole enää.

1970- ja 1980-lukujen vaihde oli siten merkittävää aikaa paikallisen kulttuuriperinnön säilyttämisessä ja esilletuonnissa.

lopulla julkaistut koelehdet ovat harvinaisia.

Sievi-Seura julkaisee koenumeroita

Sievi-Seura oli rekisteröity yhdistyksenä virallisesti vuoden 1975 aikana. Toki toimintaa oli viritelty jo vuosikymmeniä, mutta ei rekisteröintiin asti. Mukana olleet kotiseutuhenkiset miehet ja naiset olivat siihen asti keskittyneet kotiseututyöhön keräämällä kotiseutuaineistoa sekä tekemällä kotiseuturetkiä. Vähitellen alkoi kypsyä ajatus aivan omasta paikallislehdestä, jolla vahvistettaisiin sieviläisyyttä kotiseututyön hengessä. Naapurikunnissa, kuten Nivalassa, oli jo pitkään julkaistu kotiseutulehteä, joka selvästi elähdytti kunnan kaikkea toimintaa. Suuri voimanponnistus oli vuonna 1979 kotiseutuaiheisen Sievi-filmin tuottaminen. Filmi on edelleen tallessa Sievin kotiseutuarkistossa ja ilmeisesti vanha kaitafilmi saadaan julkaistua nyt digitoituna juhlavuoden merkeissä. Samaan aikaan syksyllä 1979 aika alkoi ollavalmis myös omalle paikallislehdelle.

Nykyisen Sieviläinen-lehden ”synnyttäminen” alkoi 27.11.1979, jolloin julkaistiin ensimmäinen koenumero. Koelehden taustalla oli monen sieviläisen toimijan pitkäaikainen haave saada kuntaan oma pitäjälehti. Koenumerot 40 vuoden takaa ovat olleet nyt tosi hankalasti tavoitettavia, sillä monikaan ei varmasti uskonut lehdillä olevan kulttuuriarvoa jatkossa. Ilmaisjakeluna ilmestyneitä sanomalehtiä ei tuossa vaiheessa talleteltu Sievin arkistoihin, eikä varsinaista kotiseutuarkistoa ollut vielä olemassakaan. Onneksi lehdet on pystynyt tavoittamaan Oulun yliopiston kirjaston kokoelmien vapaakappaleoikeuden ansiosta. Myös sieviläinen Jorma Löytynoja on niputtanut lähes kaikki Sieviläiset talteen talonsa ullakolle. Vain aivan ensimmäinen paperinen koelehti on vielä piilotellut. Ehkä sekin vielä löytyy paperiversiona jonkun kätköistä. Toki Sieviläinen-lehdet 6.2.1980 alkaen ovat luettavissa Sieviläisen toimistossa ja Sievin kirjastossa. Vuoden 1979

Sievi-Seura voimistuu

Joulun alla 20.12.1979 ilmestyneessä Sieviläisessä oli jo logona Aarre Alopaeuksen piirros, johon oli kuvattu Louetkallion uhripetäjä sekä luuva eli riihen puintihuone. Tämä asetelma säilyikin pitkään lehden tunnuksena.


SIEVILÄINEN

Keskiviikko 6. marraskuuta 2019

15

Taustaryhmään nimitetyistä henkilöistä Heikki Raudaskoski, Heikki Rieskaniemi ja Sulo Haapaniemi (kirjattu erheellisesti Haapakoski) ovat edesmenneitä. Heikki Raudaskoski ja Sulo Haapaniemi olivatkin sitten jatkossa ahkeria kirjoittajia Sieviläisen palstoilla. Heikki Rieskaniemi toimi seuran puheenjohtaja lehden alkuaikoina. Inkeri Hietamäestä tuli lehden tilaus- ja ilmoitusmyyjä. Myöhemmin Inke Saviluotona hän on tehnyt pitkän uran Sieviläisen päätoimittajana.

Muistitietoa ensimmäisestä lehdestä Olen tätä lehtiartikkelia varten keskustellut vuoden 1979 tapahtumissa mukana olleiden silloisten aktiivien kanssa. 40 vuoden takaisia tapahtumia ovat muistelleet muun muassa Sievi-seuran sihteeri Laura Koivisto, lehden ensimmäinen työntekijä Inke Saviluoto ja Nivala-lehden päätoimittaja Jaakko Salmela. Silloiset pöytäkirjat ja muut lähteet eivät kerro, kuinka värikästä ja nopeatempoista elämää elettiin vuodenvaihteessa 1979-1980. Kotiseutuneuvos Martti Härkösen kanssa olen ollut yhteistyössä paljon vuosien varrella. Lisäksi Martti on kirjannut ylös omiin muistelmajulkaisuihinsa muun muassa näitä kotiseututyön vaiheita. Sievi-seuran sihteerinä lehden perustamisvaiheissa ollut Laura Koivisto muistelee, että yhtenä innoittajana lehden synnylle oli hänen ja Aarre Alopaeuksen matka Sievi-Seuran edustajina Kalajokilaakson kotiseutuliiton kokoukseen Rautioon keväällä 1979. Sieltä saatiin innostusta oman lehden perustamiseen, sillä olihan Sievissä kirjoittajia, joiden tekstejä voitaisiin julkaista.

Sieviläinen-lehti alkoi ilmestyä viikoittain 6.2.1970. Martti Härkösen jälkeen kesällä 1980 palkattiin lehteen toimittajaksi Simo Saukko.

Martti Härkönen toimittajaksi Martti Härkönen on laatinut omasta osuudestaan Sieviläisen perustamisvaiheista seuraavan tekstin: ”Myös pitäjälehti Sieviläisen synnyssä olin aktiivisesti mukana. Olin puhunut ja kirjoittanut omasta lehdestä useinkin. Innostuneita ihmisiä oli muitakin, mutta rahasta ja taustatuesta oli pula. Eräänä iltana sain kuitenkin puhelinsoiton, jossa pyydettiin koululle palaveriin. Palaverissa oli mukana kaksi Nivala-lehden puuhamiestä ja minulle esitettiin, että Sieviläinen-lehteä aloitettaisiin julkaista Nivalan kirjapainon kautta, jos ottaisin toimittamisen vastuulleni.”

Joulun alla 20.12.1979 koenumerossa kutsuttiin koolle sieviläisiä päättämään lehden julkaisusta. Jaakko Salmela kertoo, kuinka hän antoi sieviläisille hetken aikaa miettiä oman lehden perustamista. Aikaa oli tasan joulun ja uuden vuoden väli. Niinpä Sievi-Seura tekikin pikaisen päätöksen lehden julkaisusta 27.12.1979. Kokouksessa oli läsnä 24 henkilöä, jotka päättivät ryhtyä julkaisemaan säännöllisesti lehteä kerran viikossa.

Joka viikko uusi lehti helmikuusta 1980 alkaen Kotiseutuihmisten ja silloisten elinkeinonharjoittajien innokkuus kumuloitui vuoden 1979 lopulla oman lehden perustamiseen. Kiihkeä ponnistusvaihe päättyi lopulta 6.2.1980, josta lähtien Sieviläinen on julkaistu kerran viikossa. Vastaavana toimittajana oli Martti Härkönen. Martti vielä aprikoi vuoden 1980 ensimmäisen lehden etusivulla, joko nyt onnistuisi oman lehden aikaansaanti. Martti kertoo muistelmissaan seuraavasti keväästä 1980: ”Ja niin kävi, että koko sen kevätlukukauden ajan toimitin iltaisin ja öisin Sieviläistä. Kävin keskiviikkoisin viemässä materiaalin, tein kuvat ja osallistuin taittoon. Siitä lähti sitten pitäjälehti käyntiin. Palkkaa en saanut, vain matka- ja filmikorvaukset. Yöunet kyllä saattoivat joskus jäädä vähäisiksi. Kuvat kun piti valmistaa öisin fotokorsussa.”

Koenumerot nopeasti liikkeelle Salmelan avustuksella Lehdestä tehtiin kolme koenumeroa, jotka julkaistiin 29.11., 13.12. ja 20.12.1979. Koenumeroiden teossa oli mukana Nivala-lehden silloinen päätoimittaja Jaakko Salmela. Jaakko Salmela muistelee taustalla olleen se, että Nivala-lehteen oli hankittu oma rotaatio, joka pystyi painamaan Sieviläisen ja muun muassa Haapavesi-lehden. Salmela oli paljon yhteistyössä Martti Härkösen kanssa. Yhteistyö onnistui ja Sieviläiseen pystyttiin hankkimaan julkaisuun tarvittavat mainosmarkat ja tilauskanta. Sievin silloiset kauppaliikkeet olivat innolla mukana lehden teossa.

Salmela patistelee sieviläisiä

Sieviläisessä numero kolme oli paljon paikallisten yritysten ilmoituksia. Joulutervehdykset olivat jo silloin suosittu tapa muistaa asiakkaita.

Kotiseututoiminnassa aktiivisesti mukana olleet kirjoittivat ahkerasti lehden palstoilla. Omien juurien esilletuonti on ollut tärkeä teko, joka on palvellut sieviläisyyttä monin tavoin. Aluksi ensimmäiset lehdet 1980-luvun alussa olivatkin täynnä sieviläisen patoutuneen kotiseutuhengen purkausta sekä paikallisten yrittäjien ilmoituksia. Ilman näitä innolla tehtyjä kirjoituksia ja yrittäjien panosta ei olisi lehteä. Martti Härkösen mukaan keväällä 1980 oli jo sen verran rahaa, että lehdelle voitiin palkata oikea toimittaja. Vähän kuin hämmästellen Martti toteaa 2010-luvulla tehdyissä muistelmissaan: ”Ja lehti ilmestyy vieläkin.”


Keskiviikko 30. tammikuuta 2019

SIEVILÄINEN

1


2

SIEVILÄINEN

Keskiviikko 30. tammikuuta 2019


Keskiviikko 30. tammikuuta 2019

SIEVILÄINEN

3


4

SIEVILÄINEN

Keskiviikko 30. tammikuuta 2019


Keskiviikko 30. tammikuuta 2019

SIEVILÄINEN

5


6

SIEVILÄINEN

Keskiviikko 30. tammikuuta 2019


Keskiviikko 30. tammikuuta 2019

SIEVILÄINEN

7


8

SIEVILÄINEN

Keskiviikko 30. tammikuuta 2019


SIEVILÄINEN

16

Keskiviikko 6. marraskuuta 2019

Kaivuu-, maanrakennus- ja metallityöt ammattitaidolla - Maanrakennus - Metallirakenteet - Kuljetuspalvelut - Vuokraus: Vaihtolavat Ota yhteyttä!

Markku Peltokorpi Sievi • puh. 040 586 2625 • www.kamerak.fi

Paljunvuokrausta Kotilaiselta!

Ilahduta Isää vuokraa palju!

Paljun vuokraus *

Vuorokausi arkena + lisäpäivä * Vuorokaus i viikonloppun a * Viikonlopp u * Koko viik ko

90€ 30€

90€ 150€ 250€

Kotilainen Oy Haikolantie 14 Sievi puh. 08 481 230, 044 2951 305 aleksi.kotilainen@ekotilainen.fi

Tommi-isä neljän nuorimman lapsensa Helkan, Olivian, Elean ja Iiron kanssa.

Isänpäivänä muistetaan ja muistellaan isiä TIINA TIMLIN TOMMI KORKEAKANGAS tuli isäksi 16 vuotta sitten parikymppisenä nuorena miehenä. Nyt hän on viiden tytön ja kolmen pojan isä Leppälänkylältä. Vanhin lapsista on muuttanut opiskelemaan Kokkolaan ja nuorin lapsi on vielä viisivuotias päiväkoti-ikäinen. ISÄNPÄIVÄVIIKOLLA Tommilla oli hetki aikaa pohtia isyyttä ja sen moniulotteisuutta. Onko isänä oleminen helpompaa nyt, kuin nuorempana? Mitä muutoksia isyys yleisesti on kohdannut yhteiskunnassa? Mikä isyydessä on tärkeää? - Kyllä se jollaki lailla on muuttunut, vastaa Tommi miettiessä isävuosiaan. - Osaan joitakin asioita katsoa läpi sormien. Tietynlainen rentous on lisääntynyt useamman lapsen ja niiden kasvun myötä. - Nuorimmaiselta lapselta olen pitänyt isäkuukauden. 16 vuotta sitten ei pidetty niin pitkiä isyysvapaita kuin ehkä nykyään, Tommi mietiskelee. - Siinä on voinut tapahtua muutosta yhteiskunnassa. Lasten kans olemista arvostetaan nykyään enemmän. On tullut isä-lapsi -neuvolat ja ihan positiivinen kokemus sekin on ollut. KORKEAKANKAAN perheessä kolme nuorinta lasta ovat tyttöjä: isän tyttöjä. - Nämähän on sitte aivan mun rinsessoja, kertoo Tommi viitaten huoneessa leikkiviin tyttäriinsä. - Joka paikkaan pitäis päästä mukaan. Minun pitää käydä joka ilta peittelemässä nukkumaan ja päivähoitoonki pitäis iskän viiä, Tommi nauraa. - Ruokaa tulee tyttöjen kans kyllä tehtyä yhessä. Isojen poikien kans enemmän sitte tuolla autotallissa, rakennetaan ja korjaillaan mönkijöitä, autoja ja mopoja. Ulkosaunaa rakennellessa nelosluokkalainen Iiro kulkee innokkaimmin touhussa mukana. Koko perheen yhteistä ajanviettoa ovat

makkaranpaistot ja retkeily lähialueilla. Viime vuosina olen innostunut myös marjastamaan lasten kans. ISYYDEN tähtihetkiksi Tommi nimeää lasten osoittaman välittömän rakkauden ja sen, että he ovat suoria välittämisessään ja mielipiteissään. Lasten kehitystä on mukava seurata ja tavallisen arkielämän pienet asiat ovat parhaita. ARKIELÄMÄKÄÄN ei voi koostua pelkistä mukavista hetkistä: - Onko nämä niitä ruuhkavuosia, kun meillä on maanantait ja perjantait ainoita ettei tarvi kuskata ketään mihinkään, muut päivät viikolla saa kyllä aika pitkälle olla taksikuskina, Tommi nauraa ja jatkaa: - Se kiireen tuntu on ehkä kuormittavinta tässä elämäntilanteessa. Silloin, kun vaimo Erika on iltavuorossa, se on sitten iltamyöhä, ennen kuin kerkiää miettiä, että mitä seuraavaksi. Itse teen päivätyötä Ylivieskassa traktoriasentajana. TOMMI menetti oman isänsä kolme vuotta sitten. Perinteinen Isänpäiväkahvi mummulassa on saanutkin rinnalleen tärkeän käynnin isän ja papan haudalla. - Elämähän on tietyllä tavalla erilaista sitten, kun ei ole enää isää, Tommi kuvailee. - Isä menehtyi äkillisesti 63-vuotiaana vain hetkeä ennen eläköitymistään. Vaikka siitä tulee tammikuussa kolme vuotta, niin kyllähän sitä joka päivä tulee mieleen kaikkia asioita, Tommi miettii ja jatkaa: - Pihasaunaa kun nyt on esimerkiksi tehty ja siinäki monesti tulee tilanne, että tekis mieli jonku toisen mielipidettä kysyä ja kyllähän mää oon ennen soittanu isälle että miten tämä kannattaa tehä. Isä kävi usein tässä aamukahvilla ja ihan tavallisina arkipäivinäkin kävi meitä tervehtimässä.

isälleni olen monestakin asiasta kiitollinen. Isä ei koskaan kieltänyt yrittämästä mitään. Antoi vapaasti touhuta kotona, istui vieressä ja neuvoi kun veljien kanssa hitsattiin, rälläköitiin ja ruuvattiin mopoja ja autoja. Isällä oli aikaa. Maatila kun oli, niin siinä oli kaikenlaista hommaa. Isä luotti meihin. - En itsekään halua olla semmonen, että ilman syytä jarruttelisin lasten intoa tehdä asioita, vaikka saattais välillä tuntuaki, että hei onko ihan oikeasti pakko tuota ja tuota tehä. Pitäis kuitenki ajatella sitä lapsen näkökulmaa. Ja kun minunki on annettu kokeilla asioita, Tommi sanoo. - Isästä haluan ottaa oppia siinä, että se ei luokitellu ihmisiä. Isä jututti kaikkia ja oli kiinnostunut ihmisistä. Avarakatseisuus ja ennakkoluulottomuus ovat isän jättämää perintöä, minkä haluaisin välittää omille lapsille, Tommi sanoo. - OMALLE

KUN isää ei enää ole, Tommi on miettinyt uudella tavalla omaa isyyttään ja sitä millaisen muiston haluaisi antaa itsestä omille lapsilleen. Hän sanoo tiedostaneensa paremmin myös ajan lyhyyden, minkä aikana lapsuuden muistot loppujen lopuksi syntyvät. - En minä mikään super-isä yritä olla, omana ihtenä koitan kasvattaa parhaan kykyni ja vointini mukaan, Tommi sanoo, - Läsnä kun osaisi olla lasten elämässä. Elämä pitäisi elää silloin, kun elämää on. TULEVAN sunnuntain Isänpäivää vietetään Korkeakankaalla perinteisin menoin: - Lapset varmaan jo seittemän aikaan kihisee oven takana, että saako jo tulla. Aamupalan kahveineen saan aina sänkyyn ja jotain hyvää makeaa syödään joka kerta. Lahjojakin annetaan, vaikka joka vuosi sanon että mitään en oo vailla, Tommi naurahtaa. - Mukavat Isänpäivät on aina ollu.


SIEVILÄINEN

Keskiviikko 6. marraskuuta 2019

17

Vapaaehtoisten

Virkistyspäivä

KOLUMNI

Isä on tärkeä Itse menetin isäni ollessani ensimmäisellä luokalla koulussa. Sellainen, joka ei vastaavaa ole tuossa iässä kokenut, ei tietenkään voi ymmärtää menetyksen suuruutta. Isäni sairasti koko sen ajan, mitä saimme yhdessä viettää. Muutamia muistikuvia on kuitenkin säilynyt kirkkaina mielessäni, vaikka aikaa siitä on kulunut jo reilut 65 vuotta. Pajupillin tekemisen isä opetti minulle eräänä keväisenä päivänä vuotta ennen kuolemaansa. Hän osoitti noin 200 metrin päässä näkyvää pajupuskaa, antoi puukkonsa ja käski hakea etusormensa paksuisen pajunoksan pillivärkiksi. Vuollessaan pilliä, hän käski minun seurata tarkasti sen tekovaiheita. Pilli soi, ja minusta se oli ihmeellistä. Siitä asti olen osannut pajupillin teon, eikä se ole unohtunut vieläkään. Heinäkuorman haun hevosella samana keväänä, hieman ennen paju-

lauantaina 16.11. klo 12–15 Väentuvalla, Sievissä (Kirkkotie 7)

pillin tekoa, muistan kuin "eilisen päivän". Oli vielä vähän lumenrippeitä jäljellä, kun isä valjasti mustan vireän Kössi-hevosen reen eteen. Matkaa heinäladolle oli vain muutamia satoja metrejä. Isä hankosi vähillä voimillaan heiniä ladosta ja minä yritin niitä vähän siirrellä ja polkea reessä. Ei me isoa kuormaa satu aikaiseksi, mutta tyhjää parempi kuitenkin. Karjaladon edessä hän luistatti minut käsistä kuorman päältä alas ja sanoi minun muistavan heinäreissun "iänpäivää". Ja olen muistanut.

Maksuttomassa tapahtumassa muun muassa YHTEISLAULUA

ARVONTAA

TIETOKILPAILU

KAKKUKAHVIT

Tule kanssamme virkistymään ja tuo kaverisikin! 25 henkilöä mahtuu mukaan. Ilmoittautuminen 11.11. mennessä:

Isän kuoleman jälkeen minulla oli koulussa aika ajoin paha olla. Minulla ei ollut yhtään veljeä, vaan asuin äidin ja viiden sisareni kanssa. Aika ajoin tunsin jopa häpeää, kun minulla ei ollut isää, eikä veljiä, niin kuin muilla kavereillani oli. Koulussa oli myös yksi poika, joka kiusasi minua asialla ja huuteli usein: "Mitä akkain kasvattipoika tietää". Niin naurettavan mitättömältä asialta, kuin se nykyään tuntuukin, niin silloin se satutti kovasti.

rvetu Lämpimästi te

loa!

Vanhoilla päivilläni sain tulla vielä papaksi ja se tuntuu mahtavalta. Lapsen kehitystä on todella mukava seurata, vaikka välimatka tapaamisia hieman rajoittaakin. Juhlikaahan isäänne - kenellä sellainen on ja olkaa hänestä kiitollisia. Hyvää Isänpäivää! Oiva Kankaanpää

Isänpäivä 10.11.2019 Myynnissä Sieviläisen toimistolla!

Tänäänkin

on hyvä päivä

konekaupoille!

Sieviläisen TEEMAMUKI juhlavuoden kunniaksi!

25€

Meiltä myös rahoitusratkaisut! www.lantmannenagro.fi/rahoitus

Myynnissä Sieviläisen toimistolla: Sieviläisen TEEMAMUKI juhlavuoden kunniaksi!

KYLPYPYYHKEET

LIPPIKSET

35€ 15€

KIRJOJA: Arvi Herttua: KUUSELA

15€

Veikko Väntänen: SYYSKEVÄT

25€

Karjulan sukuseuran kirja: KARJULAN MÄELTÄ

45€

25€

Kylvölannoitin MULTIVA Cerex 300

• Kynnetyn, kevytmuokatun ja minimimuokatun maan kylvöön • Huoltovapaa vannasrakenne • Uusi pyörästörunko isoilla 250/80 -18 matalapainerenkailla Alkaen

KYLPYPYYHKEET

35€

Vaakamallin lannoitteenlevitin Bogballe L2 W

LIPPIKSET

15€

TUHTI WS 14 halli 14,2 x 26,8 m, 15 º katolla

• Sis. teräskehärungon, katto- ja seinäpellit • Reilusti kahdelle suursäkille • Ei sis. perustuksia, pystytyksiä, • Työleveydet 12 - 18 m puutavaraa eikä ovia) ja 20 - 24 m • (Lumialue EC1 2,5) Hinta sisältää myös Sieviläisen TEEMAkansipressun! MUKI juhlavuoden Huom! Hinta kunniaksi! ilman rahtia.

10.490,-

Nyt on ! a k i a n a l h ju

Arvi Herttua: Väntänen: KUUSELA SYYSKEVÄT

Myynnissä Sieviläisen toimistolla:

25.900,-

Onnittelemme lämpimästi 45suku-€40-vuotiasta 25 € Karjulan 15€ Veikko seuran kirja: lehteä! KARJULAN MÄELTÄ

Uutuudet myymälässämme!

2519.490, € -

Hinnat (alv 0 %) voimassa 13.12.2019 asti tai niin kauan kuin varattu erä riittää. Mahdolliset toimituskulut eivät sisälly hintoihin. Kuvissa mahdollisesti hintaan kuulumattomia lisävarusteita.

Ota yhteyttä

myyjiimme ja kysy lisää!

Ojan Rauta OyArvi

KYLPY-

Maatalouskoneet Seppo, puh. 044 7997 371 PYYHKEET Tuotantotarvikkeet ja rehut LIPPIKSET Arto, puh. 044 7821 393 Tuotantotarvikkeet Juha, puh. 044 7997 373 Maatalouden varaosat Matti, puh. 044 7997 370 Viljakauppa Markus, puh. 044 7997 383

35€ 15€

Veikko Herttua: Väntänen: Ylivieska Ruutihaantie 5 • Puh. 044 7997 373 SYYSKEVÄT www.lantmannenagro.fiKUUSELA /ylivieska

15€

25€

Karjulan sukuseuran kirja: KARJULAN MÄELTÄ

45€

Tervetuloa!

Avoinna ma-to 10-17 pe 10-18 la 10-14

NIVALA Kalliontie 18 p. 040 574 2503


SIEVILÄINEN

18

Keskiviikko 6. marraskuuta 2019

Inke Saviluoto 17 vuotta Sieviläisen HANNA KANKAANPÄÄ - VANHAN kunnantalon portailla kysyttiin, että joutaisinko töihin Sieviläiseen, Inke Saviluoto kertoo. Sana oli kiertänyt, että hän oli käynyt kauppaopiston. Vuosi oli 1980, Sieviläinen oli juuri perustettu ja tarvetta oli yhdelle, joka hankkisi lehdelle ilmoituksia ja tilauksia. Alussa rahaa oli tilillä kymmenen markkaa, joten töitä oli paiskittavaksi asti. Inke suostui, ja siitä alkoi pitkä yhteinen matka Sievin oman paikallislehden kanssa. Ensin ilmoitusmyyjänä ja vuotta myöhemmin Simo Saukon lopettaessa päätoimittajana siirtyi Inke hänen paikalleen. Ensimmäinen rupeama kesti melkein seitsemän vuotta. Välissä Pidisjärvi-lehdessä työskennellyt Inke palasi Sieviläisen leipiin vuonna 2001, jälleen ilmoitusmyyjänä, kunnes otti päätoimittajan tehtävät uudelleen hoitaakseen tammikuusta 2007 toukokuulle 2016 asti. - Paljon on ehtinyt muuttua sinä aikana. Toinen suuri muutos oli varhaisjakelun saaminen Sieviin kymmeneisen vuotta sitten, mutta toki vielä suurempi on tieten-

Nivalan JP-Osan syystarjoukset! LED LISÄVALOPANEELIT :

Storm 10 60W

AUTOSI PAHIN RUOSTUMINEN ALKAA TAAS

99,-

Storm 20 120W

149,Wave 105W

99,Comber 150W 149,-

JA JATKUU KOKO TALVEN

Ripple 530 90W

:

149,-

LED MUUNNOSSARJAT H1, H4, H7 ja H11 polttimoille

18,90 39,-

Classic Meduna PT 5W30LL MOOTTORIÖLJY 5 L

Filtron SUODATTIMET

-15%

Classic JARRUCLEANER 500 ML, 12 kpl laatikko

30,-

9,90 JÄÄHDYTINNESTE punainen 3 L 14,90 JÄÄHDYTINNESTE vihreä 3 L

5,90 225,- RENKAANTÄYTTÖLAITE mittarilla........9,90 D-Maxx 180W PÖLYKAPSELISARJAT 14” ja 15”..............15,235,-

Genesis 600 120W

:

Classic Meduna PT 5W40 MOOTTORIÖLJY 5 L

39,-

Hyvä valikoima asennustarvikkeita lisävaloille!

RISTIKKOAVAIN..................................

Defa SISÄTILANLÄMMITIN 1000W

39,-

Benton Eco4.0 ÄLYLATURI

35,-

Vuokraamme peräkärryä, autotraileria, kelkkakärryä sekä otsonointilaitteita! Ruosteenesto Sauli Nahkala Rajaniementie 45, 84460 Ylivieska 044 021 5588 - www.ruosteenestonahkala.fi

Teollisuustie 3 Nivala Puh. 040 5011 647 AVOINNA: Ma-Pe 9-17


SIEVILÄINEN

Keskiviikko 6. marraskuuta 2019

19

leivissä

OMAN paikallislehden synty oli merkittävää aikaa sieviläisille. Lehti otettiin avosylin vastaan, ja koettiin, että aika oli oikea sen perustamiseksi. Tilauksia keräsi-

Lehdessä piti lukea, että Sievissä tehtiin seitsemän sukupolvenvaihdosta vuoden aikana, mutta lopulta saatiinkin lukea, että tehtiin seitsemän sukupuolenvaihdosta. vät Inken lisäksi johtokunnan jäsenet, ja parhaimmillaan yhdestä perheestä saattoi tulla viisikin tilausta – itselle ja kaikille lapsille. Pidettiin tärkeänä, että oman kunnan tapahtumista tiedotetaan. - Paikalliset yrittäjät olivat erityisesti lehden kannalla ja maksoivat jopa kannatusilmoituksia, eli ilmoituksen hinnan ilman var-

sinaista ilmoitusta, Inke kertoo. - On hienoa, että Sieviläinen on säilynyt itsenäisenä lehtenä, se on jo harvinaisuus nykyään. Toki kilpailu on koventunut vuosien varrella ja talouden heitellessä ilmoituseurot ovat tiukassa. Hektisempääkin työ on, mutta toisaalta on ollut rikkaus tavata paljon erilaisia ihmisiä.

Sieviläisen päätoimittajat 1979 - 2019

OSA-AIKAELÄKKEELLÄ oleva entinen päätoimittaja on myös äitinsä omaishoitaja, ja takana ovat rankat hoidot yllättäen löytyneen rintasyövän vuoksi. Inke jaksaa silti hymyillä, vaikka sairaus onkin vointia verottanut. – Voiton puolella ollaan, hoidot on selätetty ja nyt seurataan tilannetta, hän kertoo. – Mitäpä se auttaa murehtia, voinnin mukaan touhuilen, kun kerran pystyn, hän kertoo. Inke on mukana myös sydän- ja syöpäkerhojen vapaaehtoistoiminnassa. - Toivon Sieviläiselle ja Sievi-Seuralle onnea ja menestystä. Kyllä oman kunnan lehdestä kannattaa pitää kiinni, Inke toivottaa.

11/1979 - 5/1980 Martti Härkönen 6/1980 - 11/1981 Simo Saukko 12/1981 - 5/1987 Inke Saviluoto 6/1987 - 9/1987 Martti Härkönen 9/1987 - 6/1989 Ismo Hannula 6/1989 - 11/2001 Rauni Hakala 12/2001 - 5/2002 Kati Rahkonen 6/2002 - 5/2003 Maritta Raudaskoski 6/2003 - 1/2007 Kati Rahkonen 1/2007 - 5/2016 Inke Saviluoto 6/2017 - 7/2019 Marika Ahola 8/2019 - Hanna Kankaanpää

Majakka -lehti

Seutu

kin ollut digitalisaation tuleminen, tietokoneet ja tiedon siirtyminen sähköisesti. Enää ei kallisarvoinen aika kulunut tienpäällä, vaan lehti alettiin tehdä valmiiksi asti toimituksessa ja lähetettiin vasta sitten painoon. Aiemmin kirjoituskoneella kirjoitetut liuskat kuljetettiin autolla Nivalaan, jossa latojat latoivat ne uudelleen lehteen sopiviksi. Valokuvat tehtiin pimiössä, joskin negatiiveja kehitettiin myös lehden toimitiloissa vanhan terveystalon yläkerrassa, Inke kertoo. – Joskus tuli kömmähdyksiäkin, joista sitten kuuli kuittailua jälkeenpäin. Hauska oli, kun painossa meni latojalla pasmat sekaisin. Lehdessä piti lukea, että Sievissä tehtiin seitsemän sukupolvenvaihdosta vuoden aikana, mutta lopulta saatiinkin lukea, että tehtiin seitsemän sukupuolenvaihdosta. Virhehän se oli, mutta kuitattiin se nauramalla, sillä olihan Sievissä oltu edistyksellisiä ennenkin, Inke kertoo.

nro 34

onnittelee 40-vuotiasta -lehteä!


SIEVILÄINEN

20

Keskiviikko 6. marraskuuta 2019

Molemmat alueen lupakarhut kellistetty

Karhunkaatajat Ari Takanen ja Teemu Seppälä O I VA K A N K A A N P Ä Ä SIEVIN Riistanhoitoyhdistys on hakenut yhteiset karhunkaatoluvat Ylivieskan, Alavieskan ja Raution yhdistysten kanssa jo muutaman vuoden ajan. Toissa vuonna Sievissä ammuttiin karhu, jonka kaatoi ylivieskalainen Pekka Junttila. Viime vuonna 172 kg painanut naaraskarhu kellistettiin Rautiossa ja sen ampui sieviläinen Toni Uutela. Tänä vuonna alueelle saatiin kaksi lupaa ja mikä parasta, molemmat karhut ammuttiin Sievissä paikallisten metsästäjien toimesta. Karhunkaato - kenen kohdalle se osuu - on varsin harvinainen tapahtuma. Ennen näitä viimevuotisia kaatoja elossa tuskin oli ainuttakaan sieviläistä karhunkaatajaa; ainakaan luvallista sellaista. Tässä pojat muistelevat hieman noita metsästysuransa tähtihetkiä. ARI TAKANEN:

- Tilannehan lähti silloin sunnuntaiaamuna käyntiin, kun tuoreet karhun jäljet löytyivät tuolta jostain Rääsyn seutuvilta. Pojat lähtivat koiran kanssa jäljittämään karhua ja passimiehiä alettiin sijoittamaan alueen ympärille. Kohta Hautakosken Peten Rölli sai vainun kontiosta ja aloitti haukun. Jäljittäjät pääsivät haukkua varsin lähelle, mutta sitten karhu otti hatkat ja pakeni. Rölli sai uusintahaukun noin kilometrin päässä, mutta kohta otus pakeni jälleen. - Minun mukana oli pari muutakin passimiestä ja sanoin heille, että meidän pitää lähteä heti tuonne valtion maalle, koska minun etiäiset sanoo niin ja meillä on luvat myös sinne. Siirryimme Huuhankallion taakse ja katsoin kartasta, että jos se vielä karkaa passimiehiltä, niin se voi tulla lähellä olevan nevan jompaa kumpaa laitaa tielle ja meitä kohti. - Niinhän se tuli. Nalle kävi kurkistamassa minua noin 150 metrin päästä, mutta ei noussut tielle. Sitten se häipyi näkyvistä, enkä minä mielelläni olisi sitä ampunutkaan niin kauaksi. Ilmeisesti se ei ollut saanut minusta vainua, koska se ilmestyi uudestaan näkyviin noin 40 metrin päässä. Karhu oli todella hyvällä hollilla ja pääsin ampumaan siihen tappavan laukauksen. Koira, joka teki mestarillisen työn, tuli paikalle hetken kuluttua. Olihan se tosi hieno tilanne, Ari Takanen muisteli 172 kg painaneen naaraskarhun kaatoaan. - Yksipiippuisella venäläisellä haulikolla minun metsästysharrastus alkoi. Jäniksiä ja lintuja tuli alussa metsästettyä ja sitten vuosia myöhemmin tuli hirvenmetsästys mukaan. Samalla alkoi myös hirvikoiraharrastus, joka jatkuu edelleenkin. Tällä hetkellä minulla on kaksi Itä-Siperian laikaa. - Pikkuhiljaa mukaan tuli myös tämä kuninkuuslaji - karhunpyynti. Karhunpyynnissä on tullut käy-

Yläkuvassa karhuryhmän edessä kaataja Teemu Seppälä ja Toni Kukkonen ja Petri Hautakoski koirineen. Alemmassa kuvassa toiseen karhujahtiin osallistuneet metsästäjät. Edessä kaadon suorittanut Ari Takanen ja koiramiehet Toni Kukkonen ja Petri Hautakoski.

tyä tuolla itärajallakin, mutta koskaan ennen en ole karhua päässyt ampumaan. Yritystä kyllä on ollut, mutta karhunpyynti ei ole mikään helppo laji. Kesäloma tulee otettua aina elokuun 20 päivästä eteenpäin, kivi- ja louhosalalla työskentelevä Ari kertoo. TEEMU SEPPÄLÄ:

- Perjantaina puolen yön aikaan Arilta tuli viesti, että klo. 5.30 kokoonnutaan Kiiskilään. Sinnehän sitä sitten aamukahvin voimalla kokoonnuttiin. Hautakosken Pete ja Nurmimäen Eeli lähtivät koirien kanssa liinaamaan karhun jälkiä. Pojat tekivät jäljityksessä valtavan työn seuraamalla jälkiä kilometrikaupalla. - Karhu oli yrittänyt eksyttää jäljittäjiä menemällä satoja metrejä tietä pitkin, mutta sitkeästi Rölli selvitti senkin sotkun. Se jäi vähän epäselväksi miten Rölli vaihtoi karhun hirviin, sillä karhu löytyi lopulta hyvin läheltä sitä paikkaa, missä Rölli ensin haukkui. - Osa passimiehistä luuli pyynnin olevan ohi ja lähtivät kotiin, mutta tilanne jatkui vielä. Pete ja Kukkosen Toni koirineen lähtivät vielä yrittämään ja laskivat Tonin koiran irti lähellä paikkaa, missä Rölli erkani hirvien perään. Tonin koira seurasi karhua monta kilometriä haukkuen aina välillä. - Karhu kulki melko läheltä minua Siiponjärveä kohti. Juoksin mökkitietä pitkin katsomaan uiko se järven yli. Nalle kääntyi kuitenkin takaisin ja minäkin palasin entiselle passipaikalleni. Koira haukkui karhua vielä jonkin aikaa, mutta sitten se lähti tulemaan minua kohti. Katsoin gepsistä - että matkaa on enää 170 metriä ja laitoin puhelimen taskuun.

- Olin valmiina toimimaan, jos karhu tulee näkyville. Ja se tuli. Noin 60 metrin päässä minusta metsässä alkoi vilkkumaan ja arvasin, että sieltä se tulee. Karhu pysähtyi minusta vain 40 metrin päähän, mutta oli suoraan päin minua. Tähtäsin sitä, mutta koska koira oli takana jätin ampumatta. Karhu veti kovasti vainua ilmasta, mutta ei saanut minusta hajua. - Oksiakin oli edessä vähän näköesteenä, eikä se huomannut minua. Hetkisen kuluttua karhu lähti tulemaan lähemmäs ja päätin, että kun se tulee edessä olevan kuusen takaa näkyville - silloin pamahtaa. Heti ammuttuani näin, että hyvin taisi käydä. Karhu nousi takajaloilleen ja karjaisi niin isosti, että se oli kuulunut kilometrin päähän. Siitä se kaatui selälleen ja ammuin vielä varmuudeksi pari kertaa millä halusin varmistaa, että ei aina-

kaan päälle tule. Nopeasti siihen alkoi tulla pyyntikavereita paikalle ja aloin tajuta mitä tuli tehtyä. Olihan se mahtava tunne, Teemu Seppälä kertoi. - Isän mukana metsälle tuli lähdettyä jo vaippaikäisenä. Ensimmäiset muistikuvat erältä ovat ollessani noin kolmen vuoden ikäinen. Oli talvikeli, paljon lunta ja Kähtävännevalla meidän koira ajoi jänistä. Konttasin hangen päällä kun se minua kantoi, mutta isäntä painui hankeen polvia myöten mennessään passiin. - Ensimmäisen karhun näin kuusivuotiaana, kun olimme menossa Kuovilan kautta Lehtolaan. Vuosien saatossa olen nähnyt karhun useamman kerran, mutta pyynnin yhteydessä tämä kaatotilanne oli ensimmäinen, missä karhun näin. - Ajokoiralla metsästäminen on kuitenkin ollut ykköslaji minulle.

Myös hanhen pyynti oli, ja olisi vieläkin mieluista, mutta koska se rauhoitettiin niin vesilintupuoli on jäänyt vähemmälle, Teemu kertoo hieman metsästysharrastuksestaan. Vaatimattomana miehenä Teemu jättää kertomatta, että hänen Tuulihaan Ajolähto -koira voitti hopeaa viime vuoden SM -ajokokeissa Myrskylässä. Päivätyönsä Teemu tekee kokkolalaisessa PK Nuohous -nimisessä firmassa. PETOPOLITIIKASTA molemmat ovat samoilla linjoilla. Susia on liikaa ja ne tulevat aina vain röyhkeimmiksi. Eivät kaihda ihmistä eikä asutusta, kuten ennen tekivät. Myös koirasusia Teemu epäilee olevan liikkeellä enemmän mitä luullaan. Paitsi käytös, myös värimuunnos ja ruumiinrakenne vahvistavat Teemun epäilyä koirasusista.


SIEVILÄINEN

Keskiviikko 6. marraskuuta 2019

21

Is���� l�m��nt� l��j�p����i��!

LAUANTAINA  14. JOULUKUUTA 2019   KLO 11-16 YLIVIESKAN RAVIRATA, KESKISENTIE 140, 84100 YLIVIESKA

JOULU

1!

lo 1

k ngo

myyjäiset!

Myy Vara jäispöyt ä a pu h. 05 10€ Ki vier i 0 k 4761 uk 643 lup Lapsille askartelua, kasvomaalausta ja oma joulubingo. Yhteistyössä 4H. u o J

i

ub nkk

e! aile

Myynnissä kahvilassa mm. riisipuuroa &luumusoppaa, glögiä & joulutorttuja. Jouluista musiikkia, tunnelmaa ja rekiajelua. Lue lisää www.ylivieskanravit.fi

LAAJA VALIKOIMA KENKIÄ JA LAUKKUJA, ARKEEN JA JUHLAAN Ale-pöydästä

miesten ja naisten talvikenkiä

-50%

Tarjolla glögiä ja piparia. Ravintola Heinäseipäässä Pikkujoulu-menu! Karjalanpaistia, sienisalaattia, runsasta vihersalaattia, porkkanalaatikkoa ja keitettyjä perunoita. Ruokailun täydentää jouluinen jälkiruoka kahvin tai teen kera. Hinta 18€/hlö. Varaa ravintolapöytäsi pian puh. 08 428765, jottet jää ilman. Tervetuloa nauttimaan kauden päätösraveista herkullisen ruoan pariin. Karaokea heti ravien jälkeen. Ovet avoinna puolille öin. Anniskeluoikeudet. Tervetuloa! www.ylivieskanravit.fi

Meiltä Sarvan nastakengät joilla pärjäät Suomen talvessa. Tervetuloa palvelevaan kenkäkauppaan!

Lauantaina 30.11.2019 klo 18 Ylivieskan Ravirata

Jouluruokailu Alueen parhaiden palkitseminen Vapaata seurustelua & illanviettoa Karaoke

Kalliontie 18 Nivala p. 0407595124

OSTA OMA LIPPUSI 15.11. MENNESSÄ RAVIRADALTA TAI WWW.NETTILIPPU.FI. HINTA 25€/HLÖ.

Avoinna: Ma-To 10-17 Pe 10-18, La 10-14

Onnittelemme pirteää 40-vuotiasta!

0400 752 926 Lisätietoja ja kuvia sivuillamme www.tulisijamestarit.com

www.kpk.fi

Olemme messuilla osastolla 2.4. Tervetuloa!


SIEVILÄINEN

22

Keskiviikko 6. marraskuuta 2019

Työkykyä ja hyvinvointia maaseudun yrittäjille POHJOIS-POHJANMAALLA on runsaasti

maaseutuyrittäjyyttä, missä kehittämismyönteisyys ja yrittäjähenkisyys ovat alueen yrittäjien vahvuuksia. Alue on valtakunnallisesti merkittävä maatalousmaakunta, yritystoiminnan ollessa monipuolista myös elintarvikealan, metsätalouden ja matkailualan osalta. Suomalainen maaseutu on ollut monien rakenteellisten murrosten kohteena jo pitkään. Nuorten työllistymisen haasteet, maatalouden tuottajahintojen lasku ja maaltamuutto ovat heikentäneet osaltaan palvelujen kysyntää ja maaseudun vetovoimaisuutta. myötä verkostoitumista ja paikallisuutta on alettu korostamaan, yritystoiminnan laajentumisen ja monipuolistumisen lisäksi. Tästä huolimatta esimerkiksi päätoimisten maatalousyrittäjien määrä on maassamme laskussa, huomattava osa maatalousyrittäjistä saa samanaikaisesti palkkatuloja KEHITYKSEN

maatilan ulkopuolelta. Menestyvä liiketoiminta ja yrittäjän hyvinvointi kulkevat käsikädessä. Heikon kannattavuuden vuoksi yrittäjillä ei ole mahdollisuutta kehittää omaa yritystään haluamaansa suuntaan. Yritysten suurenemisen ja taloudellisista haasteista johtuvan ostopalveluiden käyttämättömyyden vuoksi, työ vie koneellistumisesta huolimatta suuren osan yrittäjän ajasta. Kiire, epävarmuus ja turvattomuuden tunteen lisääntyminen tulevaisuudesta nakertavat väistämättä yrittäjän henkistä hyvinvointia.

la on vahva asiantuntijuus työkyvyn, työssäjaksamisen ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin alueella. Kajaanin-ammattikorkeakoululla osaaminen keskittyy johtamiseen, liiketalouteen, markkinointiin ja Green Care toimintaan. HANKE painottuu ennaltaehkäisevään toimintaan ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin vahvistamiseen mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Hanke avaa myös uusia näkökumia yritystoiminnan johtamiseen, työn kehittämiseen ja työyhteisönä työskentelyyn. Maaseutuyrittäjät otetaan mukaan hankkeen suunnitteluun ja toteutukseen matalalla kynnyksellä. Luvassa on työpajoja, verkkokursseja, ja yhteistä virkistymistä. Hanke käynnistyy info- ja hyvinvointipäivillä eri puolilla Pohjois-Pohjanmaata marras-joulukuussa.

POHJOIS-POHJANMAALLA ja Kainuussa toimiva Eu-

roopan sosiaalirahaston rahoittama maaseutuyrittäjien työkyvyn ja hyvinvoinnin edistäminen-hanke toteutetaan Diakonia-ammattikorkeakoulun ja Kajaanin ammattikorkeakoulun yhteistyönä. Hankkeen tavoitteena on maaseutuyrittäjien työkyvyn ja hyvinvoinnin edistäminen sekä yritystoiminnan kehittäminen. Diakonia-ammattikorkeakoulul-

Antti Heinonen hankeasiantuntija Diakonia-ammattikorkeakoulu

TALVEEN EUROMASTER YLIVIESKAN KAUTTA X-Ice North 4

g-Force Stud

Ice

Testivoittaja!

Hyvä hinta/laatusuhde

Edullinen vaihtoehto

kn

iikan

maailm

a .f

i

17/19

KUROTTAJIIN JA TRAKTOREIHIN

KUSTANNUSTEHOKAS VAIHTOEHTO TRAKTOREIHIN

ÄLÄ HUOLEHDI, ME HUOLLAMME

NYT AUTON SYYSHUOLLOT EDULLISESTI! Meiltä myös muita autohuoltopalveluita, mm. määräaikaishuollot, öljynvaihdot, ilmastointilaitteen täyttöhuollot.

YLIVIESKA Savarinväylä 9, puh. 040 6624 727. Raskaan kaluston renkaat Terho Luoma 050 364 9506, autohuolto/ korjaamo 050 472 7109. Palvelemme ma–pe 8–17.

HYVISSÄ KÄSISSÄ euromaster.fi

KANGASKYLÄN PITOKARTANO

REISJÄRVELLÄ

HENKILÖAUTON RENKAAT

te

VALITSE JUHLAPAIKAKSI

Järjestämme juhlanne toiveitanne kuunnellen. • Upeat puitteet, hyvä ruoka ja ystävällinen palvelu • Järjestämme kaikki kodin juhlat, myös muistotilaisuudet, kokoukset, koulutuspäivät, yritysjuhlat yms. • Tilaa noin 200 hengelle, av-laitteet, äänentoisto, tanssitila Hää• Toimitamme tarjoilut myös tiedustelut asiakkaan valitsemaan 050 4479809 paikkaan.

Juhlava isänpäiväpuffet Pitokartanossa sunnuntaina 10.11. klo 13 Tiedustelut ja varaukset puh. 050 4479 809

Lehtorannantie 11, 85930 Kangaskylä www.kangaskylanpitokartano.fi

Varaa pikkujoulut ajoissa!


SIEVILÄINEN

Keskiviikko 6. marraskuuta 2019

Onnea 40-vuotiaalle!

23

PTT- Palvelut Oy tuottaa

KODINHOITOPALVELUJA

yksilöllisesti jokaiseen kotiin • Apua ja tukea ikääntyvien perheenjäsenten kodinaskareisiin. Olemme turvallisen arjen tukena. • Helpotusta omaan arkeen ja aikaa itsellesi. Hyvillä mielin puhtaaseen ja raikkaaseen kotiin.

SOITA ROHKEASTI MEILLE

• Sovitaan yhdessä teille toimiva palvelukokonaisuus.

Tilaa isänpäiväkakut!

Seija Puurula,

seija.puurula@ptt-palvelut.fi

Täyden palvelun pitopalvelua haluamissasi tiloissa!

puh. 040-7732 759

www.ptt-palvelut.fi

© ©

Soliditet2018 2018 Soliditet

Perhejuhlat, Yritystarjoilut, Pikkujoulutarjoilut yms. LEIVONNAISET TILAUKSESTA!

CHAMPION ÖLJYTARJOUS!

p. 040 7483 981

kotileipomopitokalle@gmail.com

Huoltokeskus Lintonen Ky Joutsentie 5, 84100 Ylivieska p. 08-420 834, 040-553 7632

Osta 5 L kannu Champion öljyä, saat GO4 -21° lasinpesunestettä 3 L kaupanpäälle!

GENESIS 800

GENESIS 600

225€

Lisävalopaneeli

Lasinpesu erikseen 3€

Lisävalopaneeli

290€ 22€

D-MAXX Mercedes Benz ja BMW varaosat suoraan varastosta! VARAOSAT KAIKKIIN MERKKEIHIN

HUOLLOT JA KORJAUKSET TAKUUTYÖNÄ Palvelemme ma-pe 8.00–17.00

235€

LED-lisävalopaneeli

fixus.fi

RAUTAA ALAVIESKASTA - Metallirakenteita - Koneiden korjaus - Raudan myyntiä

Rautakone Palolaijantie 3, Alavieska Puh. 044 543 1102 rautakone@kotinet.com

Akku

62 Ah SMF

169€ 6700

Kaukovalopaneeli Nuuk 90 W LED

AUTOVARAOSA P. Junttila

Kalliontie 40, Nivala, p. 08 442 599

metsänomistajan metsäkoulu

Koulutusta Oulaisissa !

Metsäalan perustutkinto antaa hyvät valmiudet omien metsien hoitoon ja käyttöön sekä metsätöihin yleensä. Yhteistyökumppaneina koulutuksessa ovat metsäalan keskeiset organisaatiot. Aikuisille räätälöity opiskelu toteutetaan monimuoto-opetuksena, pääosa harjoittelusta ohjatusti omassa metsässä. Opiskeluun kuuluu ryhmäopetusta iltaisin 2-3 kertaa kuukaudessa (+ muutama lauantai). Sopii myös etämetsän omistajille. Kysy lisää Pertti Hanni p. 044 725 0634, Tero Takalo p. 044 725 0606 Koulutus alkaa tammikuussa 2020 Oulaisissa Haku koulutukseen 28.11.2019 mennessä. Lisätietoja p. 040 808 5010 | hakijapalvelut@kpedu.fi Hae netissä www.kpedu.fi/metsa Keski-Pohjanmaan ammattiopisto luonnonvara-ala, Ollikkalankatu 3, 69100 Kannus

Valmistuneiden kesken arvomme uuden raivaussahan!


SIEVILÄINEN

24

Keskiviikko 6. marraskuuta 2019

KOLUMNI

Olisiko tulevaisuuden haave nuorilla menestyvän yrittäjän ura? Maailma muuttuu koko ajan kiihtyvällä aikataululla. Nykyään noin kaksi kolmasosaa yrittäjistä on Suomessa yksinyrittäjiä. Tuskin mikään muu ilmiö on muuttanut tapaamme suhtautua työhön 2000-luvulla yhtä paljon, sillä yksinyrittäjyyden yleistyminen on ollut viime vuosien merkittävin ja kiistattomin työelämän trendi. Vuosituhannen alussa yksinyrittäjiä oli tilastokeskuksen mukaan 123 000 ja vuonna 2018 jo 182 000. Yrittäjien määrän kasvu on siis perustunut pääosin yksinyrittäjien määrän kasvuun. Lisäksi uutena ilmiönä on voimistunut tapa toimia ns. kevytyrittäjänä, jolloin henkilö ei saa Y-tunnusta, eikä siksi tilastoidu yrittäjäksi. Sisäinen yrittäjyys tulisi olla päivänselvyys – missä laajuudessa sitten kukakin sitä voisi käyttää? Päätöksenteossa on ymmärrettävä kustannusten logiikka – nämä asiat tulee olla jo esillä kaikissa oppilaitoksissa. Lisäksi muutosvalmius on oltava sekä opetuksessa että oppilaitoksissa. Elääkseen ja ollakseen kilpailukykyinen,

tarvitaan nopeaa päätöksentekoa. Tulevaisuuden muutokset tulisi nähdä ennakkoon. Vanhemmilla ihmisillä muutokset totutuissa toimintatavoissa on kuitenkin hidasta. On ymmärrettävä, että yhteiskunnassa suomalainen yrittäjyys kokee jatkuvasti voimakasta muutosta. Oikea asenne – muutosvalmius ja sisäisen yrittäjyyden asenne tulisi olla meillä kaikilla. Me tarvitsemme kipeästi sekä uusia yrittäjiä että myös yritysten jatkajia.

Mikä ajaa yrittäjäksi? Yrittäjäksi ryhtyminen, oman yrityksen perustaminen tai sen ostaminen, on merkittävä päätös yksilön elämässä. Päätöstä alkaa yrittäjäksi, edeltää usein pitkä prosessi, jossa vaihtoehtoa puntaroidaan ja pohditaan eri näkökulmista. Yrittäjäksi ryhtymiseen syitä ja on useita ja sitä motivoivat eri tekijät. Työttömyys tai sen uhka,

Puustellin Isänpäivälounas su 10.11. klo 12–16

ALKURUOAKSI:

• Perinteinen runsas kala-salaattipöytä PÄÄRUOAKSI: • Härän Entrecotépihvi, Hunajabalsamicokastike G, L • Grillattua kanafilettä vartaassa, Satay-kastike G, L • Chimichurri-kastikkeella ryyditettyä jasmiiniriisiä G, L • Sinappi-kermalla muhennettua kaalta G, L • Maalaislohkoperunat G, M

• Yrteillä marinoidut pariisinperunat G, L • Lapsille Lihapyöryköitä (VL), Nakkeja (G, L) ja Kananugetteja (L) JÄLKIRUOAKSI:

etenemismahdollisuuksien puute, viihtymättömyys nykyisessä työssä, tai huono sopeutuminen alaiseksi voi edistää yksilön etsimään omaa paikkaansa yrittäjyydestä. Myös esim. kunnissa palvelujen puute avaa mahdollisuuksia yrittäjyyteen. Perheyrittäjyys on luonnollinen vetotekijä yrittäjyyteen, koska halutaan jatkaa vanhempien arvokasta työtä. Itse yrittäjyyden vetovoimaisuuden tulisi houkutella yrittäjyyteen. Parhaimmillaan yrittäjyys on sitä, että se itsessään tarjoaa itsenäisen työn ja päätösvallan, mahdollisuuden voiton tavoitteluun ja töiden luovaan suunnitteluun. Kun elämme laman tai taantuman ajassa, huudetaan yrittäjiä apuun. Suomessa on oivallettu myös se, että uusia yrittäjiä tarvitaan lähivuosina paljon pelkästään ikärakenteen muutoksen vuoksi. Asenteellisesti riskinottokyky ja lupa epäonnistua ovat kuitenkin vielä lapsen kengissä. Yhteiskunnallisissa työpaikoissa eletään myös koko ajan suuria muutoksia. Pitkät

työurat yhdessä organisaatiossa alkavat olla harvinaisia. Tänään työurat koostuvat lyhyemmistä työjaksoista ja opiskelujaksoista. Yhtenä jaksona tässä voisi olla myös yrittäjyysjakso. Yrittäjyyden ei siis tarvitsisi olla koko loppuelämää varten tehtävä elämäntaparatkaisu, vaan tavallinen, kenties lyhyemmäksi ajanjaksoksi suunniteltu uravaihtoehto, jossa epäonnistuminen olisi sallittua. On oivallettava, että yritystoiminnalla on aina alku ja loppu. Menestyäksemme meidän tulee tehdä töitä, että myös nuori voi valmistua vaikka menestyväksi yrittäjäksi. Ja vaikka ei aina menestyisikään – yrittäjyys tarjoaisi kuitenkin mahdollisuuden menestymiseen. Mervi Järkkälä, toimitusjohtaja Keski-Pohjanmaan Yrittäjät

OSTA TONTTI OMALLE KODILLE

LOGO

@ nivalan kaupunki

Lisätietoja: www.nivala.fi/tontit

• Puustellin perinteinen mansikka-kermakakku L • Kuningatarpehmis G, L • Mustikka-karhunvadelmakiisseli G, M • Vaniljamousse G, L Kattaukset klo 12 ja 14

32 €/ hlö, 26 € eläkel. alle 12 v. 1 €/ ikävuosi

P. 010 3214580 • Toritie 7, Nivala • www.puustelliravintolat.fi teija.jarvenpaa@puustelliravintolat.fi • myynti@puustelliravintolat.fi

OVET JA IKKUNAT HETI VARASTOSTA! KYSY TARJOUS!

Nivalan kaupungin ja sen tytäryhtiöiden logot muodostuvat värillisen pallon sisällä olevasta N-kirjaimesta sekä tekstistä. N-kirjaimen muotoilu on saanut vaikutteita kaupungin nimen N, I-, V- ja A-kirjaimista – sekä käytetystä Lato-kirjasimesta.


SIEVILÄINEN

Keskiviikko 6. marraskuuta 2019

25

Sievin Savi Oy juhlii 40-vuotis syntymäpäiviä Sievissä torstaina 7.11. Sievin Savi perustettiin samoihin aikoihin kuin Sieviläinen lehti vuonna 1979. Ensimmäisessä lehtijutussa yrittäjä Leila Vähäsaloa haastatteli Martti Härkönen. Leila oli haaveillut käsityöyrittäjyydestä jo pidempään, ja oma perhe antoi täyden tukensa yrityksen perustamiselle. Keramiikkaa val-

mistettiin vuoden 2014 loppuun. Nykyisin yrityksen päätoimiala on jalkineiden vähittäiskauppa Sievi Shop ketjuna. Torstaina 7.11 liikekeskuksen piha-alueella, Sievin Saven myymälässä ja sen edustalla vietetään juhlahetkiä Sievin Saven 40 vuotispäivän sekä Annen

Hiuskulman 25-syntymäpäivien kunniaksi. Luvassa musiikkia, ilmainen makkaratarjoilu klo 15-18 sekä hulppeita synttäritarjouksia. Utuan uusi vaatemallisto esittelyssä. Pääsuunnittelija Piia Vähäsalo tavattavissa klo.12-16 Pihalla kenkärekka koko päivän!

Hyvää

LUKIJALTA Muistele menneitä tai ota kantaa

lähetä meille kirjoitus lukijalta-palstalle toimitus@sievilainenlehti.fi tai tuo toimitukseen.

Ilmastometsät odottavat verouudistusta Luonnonvarakeskus on mitannut ilmastometsämme Hangosta Utsjoelle ulottuvilla linjoilla 12 kertaa, vuodesta 1922 lähtien. Viimeksi mittaukset tehtiin vuosille 2011 ja 2015. Lähtövuonna runkopuuta oli 2356 ja loppuvuonna 2473 miljoonaa kuutiota. Kasvukauden 2019 jälkeen olemme tasolla 2574 miljoonaa kuutiota. Koko maapinta-alaa (30,4 miljoonaa hehtaaria) kohti meillä on runkopuuta 84,7 kuutiota hehtaarilla. Runkopuusta johdettu hiililuku eli alkuainehiilen määrä (rungot, oksat ja juuret) on vastaavasti 29,9 tonnia maahehtaarilla. Hakkuista huolimatta hiililukumme kasvaa. Suomen metsät ovat ilmastometsiä. Ne nielevät ilmakehästä hiiltä vuodesta toiseen. Nieluvirta on keskimäärin 345 kiloa hiiltä vuotta ja maahehtaaria kohti. Ilmastokamppailussa hiilen virroilla on verohallintoa jo lähitulevaisuudessa kiinnostava rahallinen arvo. Vuodesta 2004 lähtien EU:n päästöpörssi on hinnoitellut ilmastohiilen. Marraskuun alussa sen arvo oli 95,3 euroa alkuainehiilen tonnilta. Hinta oli pitkään pohjalukemissaan, alle 20 eurossa tonnilta.

Tähän kiinnitti huomiota ilmastokamppailua nykyisin vetävä Ranskan presidentti Macron. Hän ehdotti joulukuussa 2017 järjestämässään Pariisin kokouksessa, että päästöhiilen hintaa nostetaan merkittävästi. Tätä kohti kehitys on vuoden 2017 jälkeen edennyt. Jos voisimme laskuttaa marraskuun hinnalla EU:n ilmastorahastoa vuotuisesta hiilen nieluvirrastamme, tulos olisi melkoinen. Yhtä maahehtaaria kohti laskutus olisi 32,9 euroa vuodessa. Koko maa-alaltamme vuosilaskutus olisi 999 miljoonaa euroa. Keskimäärin yksi suomalainen voisi kuitata EU:lta metsähiilen nielurahaa 181 euroa vuodessa. Mitä pidemmälle ilmastonmuutos etenee, sitä halutummaksi ja arvokkaammiksi metsien hiilivarastot nousevat. Niille löytyy lopulta rahoituksensa niin Suomessa, muualla Euroopassa kuin kaikkialla maapallolla. Ilmastonmuutoksen merkitys ja pitkäkestoisuus ovat kuitenkin sitä luokkaa, että metsien hiilivarastoja ja hiilen nieluvirtoja ei tulisi kytkeä hetkellisiin tukiaisjärjestelmiin. Hiili olisi luontevampaa kytkeä vakiintuneeseen metsäverotukseen.

Eri kokoluokan metsätilat, yhteismetsät ja yhtiömetsät ilmoittaisivat vuosittaisessa veroilmoituksessa hiilivarastonsa sen hetkisen suuruuden. Hiilivaraston laskenta on tänä päivänä edistynyt. Sen voi tehdä esimerkiksi kännykkäsovelluksella tai metsaan.fi palvelulla. Verotoimisto laskisi vuosi-ilmoituksen pohjalta metsätilan, yhteismetsän tai yhtiömetsän edellisen vuoden hiilivirran suunnan ja suuruuden, määrittäisi sen rahallisen arvon ja liittäisi sen verojen koko pakettiin. Hiilitonnin vuosihinnan määrittäisi ylempi verohallinto, vuosittaisen päivärahan tai kilometrikorvauksen tapaan. Hyvin metsäänsä hoitava kokisi hiilimaksun veronpalautuksena. Huonosti metsäänsä hoitava kokisi hiilimaksun jälkiverona. Hän, hänen yhteisönsä tai yhtiönsä oli hakannut metsää sen kasvua enemmän ja aiheuttanut ilmastopäästön. Siitä on oikein ja kohtuullista maksaa ilmastoveroa. VELI POHJONEN Helsingin yliopiston metsänhoitotieteen dosentti Metsätieteiden emeritusprofessori Joensuun yliopistossa Kuusamo

”Kiitos Emilialle ihanasta ja koskettavasta kirjoituskesta, ja kaikkea hyvää jatkoon. ”Kiitos sokkarin henkilökunnalle hyvästä palvelusta ja tarjonnasta! ”via,Seurakunnan kirppis on oikea hyvänmielen paikka. Aina on kahjuttuseuraa ja mukavaa yhdessäoloa! Kiitos vapaaehtoisille, teet-

TEKSTARIT

050 564 2972

te arvokasta työtä!

Jos lähetät tekstiviestin prepaid-numerosta, liitä mukaan yhteystietosi. Toimitus ei luovuta yhteystietoja ulkopuolisille. Toimituksella on oikeus muuttaa lähetettyjä tekstareita, tai olla julkaisematta hyvän tavan vastaisia viestejä.

VIIME kirjoituksestani on mielestäni pitkä aika. Syksy on ollut täynnä muutoksia, paikkansa hakemista, sopeutumista uuteen niin itselläni kuin työympäristössäni monilla nuorilla. On ollut haasteita, mutta myös paljon iloja ja onnistumisia. Syysloma tuli juuri oikeaan aikaan ja tarpeeseen. Väki alkoi olla selvästi väsynyttä. Nyt moni odottaa jo joululomaa. Siinä lomien välissä on kuitenkin tavallista arkea, jota toki piristää pienet hetket. Jonkun kivat sanat ja kehut voi ilahduttaa kovastikkin, tauot työn lomassa ja pienet rutiinista poikkeavat tilanteet ja tapahtumat tuovat kaivattua piristystä ja jaksamista. Harmaaseenkin päivään voi antaa itselleen ja toiselle valonsäteitä, kun huomaa hyvää ja sanoo sen suustaan ulos tai tekee potiivisia tekoja. HUOMAA hyvä viikko on käsillä ja pian myös isänpäivä. Jokainen voisi keskittyä enemmän hyvään nyt tulevalla viikolla ja mielellään aina. Kaikessa on kauneutta ja hyvyyttä, jos vain haluaa nähdä sen. Mitä hyvää on itsessäsi, läheisissäsi, kodissasi, harrastusporukassa, ympäristössäsi missä päiväsi vietät – ihan missä vain? Unohda kyynisyys ja arvostelu, heittäydy!Kerro läheisillesi sitä kaikkea HYVÄÄ, mitä huomaat. Hymyile, halaa, kiitä, kannusta, kehu ja iloitse. Ne ei maksa mitään, eikä ole itseltä pois, mutta tuovat antajalle ja saajalle suunnattoman paljon ILOA ja hyvää mieltä. Se on myös elämän rikkautta, kun osataan huomata hyvää, näyttää tunteita ja jakaa lämpöä ja iloa! Se rikastuttaa sisäisesti itseä ja muita! JOKAINEN kaipaa hoivaa, huomiota, hyvää ja kehuja. Puhutaan paljon sisäisestä lapsesta, joka meillä kaikilla on. Vaikka keho olisi jo aikuisen tai ison lapsen, niin lapsi sisällämme elää ja kaipaa turvaa, hyväksyntää ja hoivaa. Lapsena ei ehkä olla saatu kaikkea hoivaa ja huomiota, mitä olisi kaivattu. Siihen kaipuuseen ei kannata jäädä kiinni, sillä sitä voi kuitenkin antaa hoivaa, myötätuntoa ja läsnäolevaa huomiota myöhemminkin itselleen. Jos on jäänyt vaille moniakin asioita lapsuudessaan, niin ei se tarkoita sitä, että itsekkään ei niitä voisi antaa toiselle. Monelle vain on hyvin vaikea ottaa vastaan hyvää. Pikkuhiljaa hyvän vastaanottamiselle voi avautua ja usein siihen liittyy itsensä hyväksyminen, rakastaminen ja arvostaminen. ERITYISEN tärkeää hyvän etsiminen ja näkeminen on silloin, kun luulee, että jossakin ei ole YHTÄÄN MITÄÄN HYVÄÄ! Esimerkiksi isänpäivää ajatellen kaikilla ei ole isää läsnä elämässä tai isään ei ole muodostunut tunneyhteyttä. Joillakin oma isäsuhde voi tuntua siltä, että siinä ei ole mitään hyvää. Jokainen isä on kuitenkin ihminen, kuten me kaikki täällä. Jokainen ihminen toimii oman kykynsä mukaan ja vastaa omista teoistaan ja valinnoistaan. Suhtutuminen omaan isään ihmisenä voi lisätä myötätuntoa ja ymmärrystä. Vaikka suhde isään olisi hankala tai isää ei edes olisi, voi silti ajatella että isässäkin on jotain hyvää, jokaisessa on. Jotain hyviä puolia löytyy kun jää miettimään, eikä sulje pois mahdollisuutta nähdä isä ihmisenä. Kun ei kanna katkeruutta, siitä mitä ei saanut isältään, niin se vapauttaa raskasta taakkaa pois ja energiaa vapautuu iloisempiin asioihin. Anteeksianto ja surusta irtipäästö auttaa eteenpäin. TEE pieni harjoitus, pysähdy hetkeen ja havainnoi ympäristöäsi. Mitä hyvää näet ja tunnet itsessäsi, entä muissa – juuri nyt? Ole läsnä. Hyväksy tämä hetki. Riittää, että vain hengität syvään ja annat ajatusten virrata tai mielen tyhjentyä. Koita löytää edes yksi kutkuttavaa iloa tuottava asia, oli se mikä tahansa. HYVÄÄ tekeviä hetkiä sinulle ja valoa pimenevään marraskuuhun! Ja hyvää isänpäivää kaikille iseille ja muille päivää viettäville!

Kirjoittaja on Piia-Liisa Soini Sievin yläkoulun ja lukion kasvatusohjaaja


SIEVILÄINEN

26

MAA- JA METSÄTALOUSMARKKINAT Kotimaiset pressuovet ja liuskaverhot

Meiltä kaikki metsäpalvelut Sievissä

www.ppkaihdin.fi

045 156 8446

Juha Koskela puh. 040 566 2247 Pasi Peltokorpi puh. 0400 218 754

Kauhavalaista mestarileivontaa

käteisellä, sis. alv. enint. 5 riviä/ilmoitus

Maliskyläntie 98, 85500 Nivala www.merimotti.fi

Timo Meriläinen puh. 0400 284 396 Matti Meriläinen puh. 044 294 2336

MUISTIO

Sievin torilla perjantaina 8.11. klo 9-15.30 Erä täytekakkuja (käpy, kerma, kinuski) Tuore iso edullisesti isäinpäiväksi! hillopossu 1€/kpl Myös kääretorttuja, vuokakakkuja, pikkuleipiä! Tervetuloa edullisille Runsas leipäkassi 10€/satsi pulla- ja leipäkaupoille!! Maukkaat pullat 20€/satsi -Kauhavan Pulla ja Leipä-

Seuraa meitä Facebookissa!

JAUHOMYYJÄ torilla torstaina 9-12 Kallen erikoisia

RIVIT SÄHKÖPALVELU OY

Alueellinen Sydämen asialla Sydänviikonloppu Kalajoen Kristillisellä Opistolla 15.-17.11.2019 kaikille sydämensä terveydestä kiinnostuneille. Viikonloppu tarjoaa monipuolisen kattauksen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin liittyvää asiaa: luentoja, liikuntaa, kulttuuria, yhdessäoloa sekä hyvää ruokaa. Ilmoittautuminen ja lisätiedustelut Opiston toimistoon puh. 08 463 9200 tai toimisto@ kkro.fi. Myös päiväkohtaisesti voi osallistua. Sydämellisesti tervetuloa! Sievin Sydänkerho

Yrittäjä. Mainosta. Näy. Viisituhatta

autoilijaa näkee yrityksesi päivittäin!

Varaa paikkasi Sievin omasta mainostaulusta! Soita 0500 797 322 / media.laakko@gmail.com

Sievin LED-näyttö -Kolmen kaupungin keskellä-

Keskiviikko 6. marraskuuta 2019

8€

Kattoremontit 10 v. kokemuksella. Hyödynnä talvietu! www.valttikate.fi Puh. 010 3381 501 Ostetaan energiapuuta pystyyn tai läjään. Sievin Lämpö- ja Maanrakennus Oy puh. 050 3456 472 Myydään tai vuokrataan Vanhallakirkolla täysin remontoitu kaunis 41 m² RTyksiö. HP 17.900€. Tule tutustumaan ja tarjoa! Katso kuvat Tori.fi Puh. 040 777 4275. Tuoretta kalaa ja Yppärin kalatuotteita Sievin torilla tänään keskiviikkona 30.10. klo 12-13 Kiinnostaako tulevaisuus? Ennustan korteista vuosien kokemuksella. Soita 050 564 2393/Leena. Vuokrataan tai myydään edullisesti RT-yksiö 36 m² Sievissä lähellä palveluita, vuokra 340€/kk. Heti vapaa. Puh. 050 597 7957.

KUNTA TIEDOTTAA ALOITUSILMOITUS

Valtatien 28 jalankulku- ja pyöräilyväylä välillä Kantolantie-kantatie 63 (Ylivieskantie). Sievin kunta on aloittanut lain liikennejärjestelmästä ja maanteistä mukaisen tiesuunnitelman laatimisen valtatielle 28 jalankulku- ja pyöräilyväylän rakentamisesta välille Kantolantie - kantatie 63 (vt 28 alikulkukäytävä). Suunnitelmaa laaditaan yhteistyössä Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen kanssa. Suunnitelman laatijalla on oikeus tehdä kiinteistöillä suunnittelutyön edellyttämiä mittauksia, maaperätutkimuksia ja muita valmistelevia toimenpiteitä (laki liikennejärjestelmästä ja maanteistä 16 §). Kiinteistön omistajilla ja muilla asianosaisilla sekä niillä, joiden asumiseen, työntekoon tai muihin oloihin suunnitelma saattaa vaikuttaa on oikeus olla tutkimuksissa saapuvilla ja lausua mielipiteensä asiassa (laki liikennejärjestelmästä ja maanteistä 16 § ja 27 §). Tiesuunnitelmaluonnoksia esitellään yleisölle, asianosaisille ja muille asiasta kiinnostuneille tiistaina 19.11.2019 klo 17.00-18.30 Sievin kunnan valtuustosalissa Haikolantie 16, Sievi. Lisätietoja antavat: Sievin kunta, Tekninen johtaja Paavo Hankonen, puh. 044 4883 262 Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, Tie- ja rakennussuunnitteluvastaava Ari Kuotesaho, puh. 0295 038 259. Sweco Ympäristö Oy, Projektipäällikkö Keijo Verronen, puh. 040 830 6563.

Rengastyöt ja -myynti henkilö- ja pakettiautoihin. P. 044-0366 477/Juho Eskola, 044-9711 032/Henri Korkeakangas.

KOKOUSKUTSU Sievin Sisu ry:n SYYSKOKOUS 2019 Sievin Kirjaston Taidelaarissa (Haikolantie 19, 85410 Sievi) ma 25.11.2019 klo klo 19.00. Esillä sääntömääräiset asiat. Tervetuloa! t. johtokunta

Tunnelmaa luonnon rauhassa tarjoaa RajalanRiihi Järjestämme teille - Perhejuhlat: häät, syntymäpäivät - Majoituspalvelut ympäri vuoden - Kokouspaketit: yritysten ja yhdistysten kokoukset ja retket - Pitopalvelu: yritys- ja perhejuhlat Tutustu palveluihimme: www.rajalanriihi.fi

Rajalan Riihi

PIKKUJOULUT

Mahtavan festarikesän takaa RiihiRock 18.7.2020

Häkkisenkorventie 60, Elämänjärvi / 044 325 6420 Jaana Myllynen

MENOVINKIT 6.11. Uikkomatka Avoin liikuntatunti Monitoimihallilla alle kouluikäisille Järvikylän 4H-liikuntakerho 4H-pelikerho kirjastolla Leppälän 4H-liikuntakerho Kiiskilän 4H-puuhiskerho Kirkonkylän 4H-puuhiskerho 7.11. Synttärijuhlat Sieviläisessä, SieviShopissa ja Annen Hiuskul-

Katso tarkemmat tiedot ja lisää oma tapahtumasi tapahtumakalenteriin osoitteessa: www.sievi.fi/tapahtumat

massa 9.11. Matka Kuopion Ikeaan 11.11. Naisten terveysliikunta 4H:n liikuntakerhot kirkonkylällä 4H:n liikuntakerhot Kiiskilässä Näytä kaikki 6 Tapahtumat » 12.11. 4H:n liikuntakerhot Korhosessa

Sydänkerhon jumppa 30+30 -jumppa Pop pankin alakerrassa 13.11. Boccian peluuta Avoin liikuntatunti Monitoimihallilla alle kouluikäisille Järvikylän 4H-liikuntakerho 4H-pelikerho kirjastolla Leppälän 4H-liikuntakerho Kiiskilän 4H-puuhiskerho Kirkonkylän 4H-puuhiskerho


SIEVILÄINEN

Keskiviikko 6. marraskuuta 2019

27

PALVELUHAKEMISTO Koulutettu hieroja Erkki Herttua

HIERONTAHERTTUA

p. 08-482 166

myös jäsenkorjausta Kaivotie 4, Sievi

p. 044-338 5558

p. 044-775 7723

myös ilta-aikoja

Kantolantie 8 Sievi

- monipuolista palvelua läheltä Ajoneuvoverhoilu, Huonekalut Rekkojen Verhot ja Verhoilut Veneen Kuomut ja Istuimet Asuntoautojen Verhoilut Moottoripyörien Satulat

Iran HiusStudio

Palvelemme Ma-Pe klo 9-18 La klo 9-14

050 4704 988 Haikolantie 25 Sievi

Haikolantie 18, Sievi Puh. 08-480 017

Autojen

Nelipyöräsuuntaukset

- vahinkoarviot - kolarikorjaukset - maalaukset - huollot - rengasmyynti ja asennus - tuulilasien myynti/asennus

Talvirenkaat saapuneet!

Asko Haaponiemi Metsätie 14 Sievi p. 045 841 3350

www.memodesign.fi Mutkatie 11 Sievi p. O44 251 8987

LVI-tarvikemyynti, asennus/huoltotyöt

uudis- ja saneerauskohteet LVI p. 050-5910 286 Rakennus p. 040-9104657 Suunnittelu p. 050-3420452

Guardian Joulu

Sievin LVI- ja Rakennuspalvelu Oy

Johtaa Raimo Vertainen Solistina Mika Pohjonen

Kokkolan kirkko

Koskiräme Oy

Tiistai 10.12.2019 / klo 18.00

Sievin kirkko

LIKAKAIVOJEN TYHJENNYKSET

Keskiviikko 11.12.2019 / klo 19.00

Myös vaihtolavakuljetukset

22€ (norm. 25€) Alle 12-vuotiaat ilmaiseksi. Hintaan lisätään käsittelykulut.

Kokkolantie 405 Sievi • Puh. 045 185 0405

www.guardianueva.net

ISÄLLE! Luja miesten TERÄSRANNEKELLO päivyrillä

59€

Suosittu SOLMIONPIDIKE terästä

49€

Kannus-Sievi-Toholampi

Suositut PANSSARIKETJUT terästä

29€

ranneketjut

Alk.

Sepon Kulta (69,00)

KAMPAAMOPALVELUT kätevästi kotonasi

www.seponkulta.fi

Kauppakeskus Kärkkäinen, YLIVIESKA Rantakatu 8 ja PRISMA keskus, KOKKOLA

OSTAMME KULTAA

SIEVILÄINEN

YRITTÄJÄ, rakennusinsinööri AMK

040 168 5410

050 564 2972, 044 305 3272 Haikolantie 23, 85410 Sievi Sievi-seura ry

toimitus: toimitus@sievilainenlehti.fi ilmoitukset: ilmoitukset@sievilainenlehti.fi Sivunvalmistus: Sieviläinen-lehti Painopaikka: Botnia Print Oy 2012 www.sievilainenlehti.fi Sähköpostit:

Kiertävä parturi-kampaaja MAIJA MÄNTYKORPI-LUOMA

KOTISEUTULEHTI Sanomalehtien Liiton jäsenlehti, perustettu vuonna 1979

ILMOITUSHINNAT:

Etusivu: 1,10 € /pmm Sisäsivut: 0,90 € /pmm Takasivu: 1,00 € /pmm Kuolinilmoitus: 1,05 € /pmm Päätoimittaja: Hanna Kankaanpää puh. 044-305 3272 Kihla/Kiitos: 1,05 € /pmm Mediamyynti ja markkinointi: Muistio: 15,00 € /5 riviä Jaana Laakko puh. 0500-797 322, Rivi-ilmoitus: 8 € /5 riviä media.laakko@gmail.com Laskutuslisä: 3,00 € Toimistonhoitaja: Seija Korkeakangas puh. 050-564 2972, 040-767 9953 Hintoihin lisätään alv 24% Puhelin: Osoite: Kustantaja:

p. 050-523 3031

TEPPO VÄLIMÄKI

Lehden vastuu virheistä rajoittuu ilmoitushintaan. Ilmestyy keskiviikkoisin. Ilmoitukset saman viikon lehteen jätettävä viimeistään maanantaina klo 12.00 mennessä. .

TILAUSHINNAT:

Toimisto avoinna: Kotimaan kestotilaus 55 € ma-pe klo 9.00-15.00 määräaikainen 62 € Jakeluhäiriöt Pohjoismaat 75 € puh. 050 564 2972 Muut maat 100 € Ilmoitukset maanantaina klo 12.00 mennessä!

Liikehakemisto modulikoot: 1x50: 45€/krt sis.alv, 5 kpl paketti 75€ sis.alv 2x50: 90€/krt sis.alv, 5 kpl paketti 150€ sis.alv


SIEVILÄINEN

28

Keskiviikko 6. marraskuuta 2019

Kaikki hyvä on lähellä. Tarjoukset voimassa TO-SU 7.-10.11.2019

LOPPUVIIKON EDULLISET TARJOUKSET ATRIA

ATRIA PERHETILAN

Takuumurea naudan paahtopaisti

Kanan fileesuikaleet 250-300 g

14

10

95 KG

Luumu 500 g Italia

Paprika 2 kpl/300 g Hollanti

Kokeile piilolinssejä! Piilolinssien ensisovitus ja käytön opetus nyt

20€

750 g

5 RS

5 RS (8.00 6,70/kg)

Suomalainen peruna 1 kg keltainen, vihreä ja punainen

Snackpoint voileipäkakut

1299

PKT (17,32/kg)

Suomalainen porkkana, lanttu tai punajuuri 1 kg pussi

100 PUSSI (1,00/kg)

1

00

(norm. 35€)

00

KG

ERÄ! HÄRMÄN

RS (2,00/kg)

100 PKT

100 PSS

K-MARKET MUTTI

Haikolantie 18, Sievi p. 08-480 046 jenni.harma@k-market.com, www.k-market.com

Ollaanko Facebook-kavereita? kmarketsuomi

Sievillä ja sieviläisillä on suuri onni omistaa oma paikallislehti. Paikallislehti on tärkeä tiedonjakaja kuntalaisille - jutut, tiedotteet ja ilmoitukset luetaan aina tarkkaan. Paikallislehti on myös muualla asuville sieviläisille kuin kirje kotoa – joka viikko. Oma paikallislehti on tärkeä kunnan ja kuntalaisten identiteetin luoja ja puolustaja. Maaseudun Tulevaisuus on vahva valtakunnallinen toimija. Puolustamme maakuntia, maaseutupitäjiä ja niiden ihmisiä.

Onnea 40 -vuotiaalle Sieviläinen -lehdelle!

Mielestämme ihmisillä on oikeus asua, elää ja tulla toimeen muuallakin kuin metropolialueilla. Haluamme toki, että Helsinki menestyy – mutta ei maakuntien avulla ja niiltä etuja vieden. Maaseudun Tulevaisuuden uudistunut sisältö on laaja. Kirjoitamme paljon yhteiskunnallisista asioista, taloudesta, metsästä ja tietenkin maaseudusta sekä maataloudesta.

Maaseudun Tulevaisuuden Juhlatarjous Sieviläinen -lehden lukijoille!

Vain 19.90/kk Terveiset kotipitäjään! Laita viestiä ja tilaa Maaseudun Tulevaisuus kotiisi! Jussi Korkia-aho (aina Sievi sydämessä) jussi.korkia-aho@mt.fi

Profile for sievilainen

Sieviläinen nro 45 - Juhlanumero  

Sieviläisen juhlanumero, liitteenä harvinainen lehden koenumero vuodelta 1979

Sieviläinen nro 45 - Juhlanumero  

Sieviläisen juhlanumero, liitteenä harvinainen lehden koenumero vuodelta 1979