Issuu on Google+

Facebook als zakelijke tool inzetten Door Joris van Gelder op 14 maart 2010 Facebook. Als we hebben over het gebruik van social media dan komt al snel het inmiddels bekende lijstje naar voren: “Facebook, Twitter, LinkedIn�. Wat kun je nu concreet zakelijk met Facebook doen?

Een beginnersgids Doel van mijn blog is om, voor diegenen die nog maar weinig bekend zijn met wat Facebook je kan bieden, uitleg te geven over de mogelijkheden en nut van Facebook als zakelijke tool. Ben je ruim bekend met alle ins & outs van Facebook, lees dan ook vooral verder en geef je mening hierover.

Netwerken werken Netwerken zijn van alle tijden. Of, netwerken bestaat al sinds mensenheugenis. Maar de laatste jaren heeft het een enorme vlucht genomen. Dit heeft voornamelijk te maken met de lage drempel. Je kunt door de online netwerken snel in contact komen met veel mensen. Toegang tot Facebook bijvoorbeeld is gratis en je staat daarmee niet voor een dichte deur van een dure business club.

Moet je erbij zijn als professional? Nee, natuurlijk moet dat niet. Je moet het vooral zelf weten. Sociale contacten kun je op allerlei manieren opdoen, maar feit is wel dat de online manier van contacten het wel eenvoudig(er) maken. De software maakt snel verbindingen en verbanden (in facebook wordt aangegeven wie jij misschien zou kennen op basis van criteria van jou en jouw connecties [1] ) en daarmee kan je netwerk snel groeien.

Tijd en energie Uiteraard kost het wel tijd en aandacht, maar dat geldt voor elke relatie die je serieus neemt. De tijd die je eraan besteed kun je zelf indelen, aangezien het online is en dus op elk moment kan (wanneer het je uitkomt). Wat je eruit haalt is wat je erin stopt. Dus wil je veel krijgen uit jouw relaties dan moet je er veel in stoppen.


Effectief gebruiken Wat moet je ervoor doen om een sociaal netwerk zoals Facebook effectief te gebruiken? Wil je effectief zijn, dan moet je keuzes maken. Dus kies ervoor wat jij doet, en wat je voor de ander kan betekenen. Een van de dingen is bijvoorbeeld door een korte bio (zogenaamde ‘tagline’) weer te geven bij je profiel waarmee meteen duidelijk is wie je bent/ wat je doet. Zo weten mensen meteen wat ze aan je hebben (of niet).

Tips voor gebruik Facebook Pages Facebook Pages geven je bedrijf of merk een gezicht. Als je een pagina hebt bij Facebook kunnen personen die geïnteresseerd zijn in je merk ‘fan’ van je worden. Als ze fan worden dan zien al hun vrienden (connecties) dat ook. Je kunt foto’s en video’s koppelen aan je pagina, ‘applications’ (programmaatjes in Facebook) koppelen en natuurlijk informatie over je bedrijf / merk. Alle activiteit die ontstaat op de Page (door het koppelen) wordt vervolgens geplaatst op de Minifeed. De minifeed is een overzichtje van dingen die gebeuren, miniberichtjes (klein beetje vergelijkbaar met Twitter). Al je vrienden zien die minifeed.

Groups Groups op Facebook zijn min of meer gelijk aan Pages, maar zijn gerelateerd, of gebouwd rondom, een groep mensen en niet zozeer om een merk of organisatie heen.

Groups hebben geen Become a Fan optie (je kunt dus geen Fan worden, uiteraard wel lid worden). Op LinkedIn bestaat het fenomeen Groups ook, en dat is min of meer vergelijkbaar (maar op LinkedIn is de (zakelijke) discussie over het algemeen groter/actiever).

Applications Facebook heeft een zogenaamde API [2] die het ontwikkelaars mogelijk maakt om kleine applicaties te schrijven en te gebruiken binnen Facebook. Met een eigen applicatie kun je je organisatie promoten op Facebook. Denk bijvoorbeeld aan een app die testimonials toont van je klanten. Ben je geïnteresseerd, kijk dan ook eens op deze pagina’s: • http://mashable.com/2009/05/13/facebook-brand-apps/ • http://mashable.com/2009/01/22/business-facebook-apps/


Polls Facebook Polls zijn erg handig als je op zoek bent naar een snel antwoord, bijvoorbeeld over een bepaalde feature die je in je product of aan je service- of dienstverlening wilt toevoegen. Of gewoon als je op zoek bent naar (demografische) meningen over bepaalde zaken.

Ads (Advertising) Facebook heeft een uitgebreide advertentietool waarmee je een specifieke demografische groep kunt bereiken en natuurlijk kunt zien hoe effectief dat is: Facebook Advertising, check www.facebook.com/advertising/

Facebook Connect Facebook Connect zorgt ervoor dat je je website kunt integreren met Facebook. Zo kun je Facebook integreren in je loginproces op je website, Friend-info ophalen en informatie terug-posten op de minifeed van je gebruikers. (Bijvoorbeerd: een bezoeker logt in op het forum van je website en op de minifeed van zijn vrienden wordt gepost dat hij ingelogd is in het forum). Zie www.facebook.com/advertising/?connect en voor ontwikkelaars: http://developers.facebook.com/connect.php of bel ons.

Meer‌ Facebook heeft nog veel meer te bieden zoals een Marketplace, maar mijn advies is, begin met de basis hierboven. Meer weten? Neem gerust contact op. Oh ja, bekijk onze Fanpage op Facebook hier. Meer social media? Lees ons artikel over Foursquare ook. Update 13-08-2010: Lees ook onze blog over Zakelijke Twitter tools [1] Criteria zoals dezelfde opleiding, dezelfde connecties etc [2] Een API is een afkorting Application Program Interface. En hiermee kun je speciaal geprogrammeerde tools en software van derden direct gebruiken in de software en systemen van andere websites, zoals Facebook.


Facebook als zakelijke tool