Page 1

SIERRA

DUBIS port folio


sierradubis@gmail.com https://issuu.com/sierradubis/docs/dubis_portfolio_2018 314.920.2332


EDUCATION UNIVERSITY OF KANSAS Lawrence, Kansas M. Architecture Expected Graduation 05.2018

AIFS STUDY ABROAD European Art & Architecture 06.2016-07.2016

INVOLVEMENT AMERICAN INSTITUTE OF ARCHITECTURE STUDENTS Active Member 08.2014-Present

ı

ALPHA SIGMA KAPPA WOMEN IN TECHNICAL STUDIES Active Member 08.2014-Present Candidate Educator 08.2014-08.2015 Apparel Chair 08.2015-05.2017

WORK EXPERIENCE KROMM, RIKIMARU & JOHANSEN INC Summer Internship 05.2017-08.2017 Intern

UNIVERSITY OF KANSAS Active Employee 04.2016-05.2017 Crew Leader 08.2016-05.2017


Table of Contents Graduate Research Fellowship Senior Housing News Architecture & Design Competition

01

HUD Competition

13

Smart Home Mock-Up

23

Undergraduate Comprehensive Preserving Open Spaces

27

ร–lstรถvel Brewery

39


COMPREHENSIVE COMP CO OMP MPRE RREEHE HENS HENS NSIV NSIV VE

GRADUATE RESEARCH FELLOWSHIP Senior Housing News Architecture & Design Awards I Fall 2017 I Group Work *Second Place National Winner

1


2


SNHA COMPETITION

This particular site was chosen because of its proximity to the University of Kansas campus and its residents, Danforth Chapel, and Downtown Lawrence. The site, located on the popular 14th Street and Alumni Drive, creates an inviting environment for both the residents and their visitors, allowing them to engage freely and comfortably. This site also offers plenty of courtyard space that allows the residents to come and go as they please, as well as a more private community space that ensures those who may have wandering tendencies can be monitored safely. The site is in an optimal location along public transit, including a bus route and easy access to Uber networks, which decreases parking. It is within a half mile walking distance to major city destinations and this connectivity to the city and the surrounding community is crucial to the development of smart cities. Overall, this site improves the residents’ quality of life, creating an intergenerational “Life Long Neighborhood� that brings the senior community and the younger generations together.

3


SITE PLAN 4


SNHA COMPETITION

Located in Lawrence, Kansas, this lifelong neighborhood capitalizes on the site’s close relationship to the University of Kansas campus and the downtown Lawrence. Our unique prefabricated, rapidly constructible and reconfigurable wall paneling system takes advantage of optimized manufacturing processes in response to the high demand for senior living in the existing historic Sprague Apartments. This building aims to expand and improve the existing structure and to accommodate further expansion. This building is a kit of parts responding to changes in use and density over time, making it highly sustainable along with other essential design elements such as bioswales, photo-voltaic panels, and a superiorly insulated building envelope.

SOUTH ELEVATION 5


6


SITE AREA: 1.21 ACRES OVERALL GROSS SQUARE FEET: 41,471 SQFT PEDESTRIAN ACCESS

# OF ADA RESIDENTIAL UNITS: 17 # OF STANDARD RESIDENTIAL UNITS: 17 # OF PARKING: 20

HISTORIC BRIDGE: CONNECTION TO CAMPUS ELIMINATES STEEP HILL

DANFORTH CHAPEL | STUDENT INVOLEMENT & LEADERSHIP CENTER: INTERGENERATIONAL COMMUNITY

FRASER HALL: HISTORIC CAMPUS BUILDING WITHIN WALKING DISTANCE

RAISED PLANTER BEDS

SITE PLAN 7


UBER AND BUS STOP

VEHICLE ACCESS

PERMEABLE PAVEMENT

TO UNDERGROUND PARKING

BIOSWALE

OUTDOOR EXERCISE SPACE: KEEPS RESIDENTS ACTIVE AND SOCIAL

BATTENFELD SCHOLARSHIP HALL

8


SNHA COMPETITION

Café f Lounge 433 ft²

Standard Unit 350 ft²

Coffee Bar 150 ft²

Freight htt Elevator E

Standard Unit 350 ft²

Freight htt Elevator E

Lobbyy 400 ft²

'1

Outdoor Patio Seating

Lounge 180 ft²

83

Womens Room 145 ft²

Accessible Unit 650 ft²

Mens Room oo 145 ft²

Accessible Unit 650 ft²

Womens R Room 145 ft²

Mens Room 145 ft²

Café f Kitchen 306 ft²

Accessible Unit 650 ft²

Accessible Unit 650 ft²

Accessible Unit 650 ft²

Accessible Unit 650 ft²

Accessible Unit 650 ft²

Accessible Unit 650 ft²

Accessible Unit 650 ft²

Accessible Unit 650 ft²

:+ Public Restroom 56 ft

:+ + Public Restroom 56 ft²

Mechanical h Room 100 ft²

:+

Mechanical h Room 100 ft²

:+ +

Outdoor Patio Public Restroom 56 ft

Public Restroom 56 ft² Electrical Room 100 ft²

Electrical Room 100 ft²

SSoiled Utility Room 45 ft²

Soiled Utility Room 45 ft²

Medication Room

Soiled Linen 50 ft

Soiled Linen 50 ft²

50 ft²

Accessible Unit 650 ft² Clean ea Linen 50 ft

Housekeeping p 115 ft²

IT Closet 85 ft²

Medication Room 50 ft²

Accessible Unit 650 ft² Accessible Unit

Clean ea Linen e 50 ft²

Housekeeping p 115 ft²

IT Closet 85 ft²

Wheelchair/Cart ha Storage 75 ft

Wheelchair/Cart ha Storage

Family Meeting Room 400 ft²

Family Meeting Room 400 ft²

Equipment Storage 160 ft²

Equipment Storage 160 ft²

83

83

LEVEL 1 FLOOR PLAN

9


Exercise Science Clinical Research and Teaching Laboratory 1500 ft

Freight htt Elevator E

Reception tion Area and Commons 1,655 ft²

Fitness Center en 900 ft²

Cognition Suite 950 ft²

'1

Accessible Unit 650 ft R 145 ft²

Mens Room oo 145 ft²

Lounge g 145 ft²

Central Community Plaza 3400 ft²

Personal Rooftop Gardens

Accessible Unit 650 ft² Accessible Unit 650 ft²

Accessible Unit 650 ft²

Speech and Hearing Diagnostics Behavior-Neuroeconomics Laboratory

400 ft²

350 ft²

Consulting Suite 1100 ft²

Sleeping p g Laboratory ab 550 ft²

Computer p Hub 215 ft²

Innovative Media Center 400 ft²

'1

LEVEL 2 FLOOR PLAN

LEVEL 3 FLOOR PLAN

WEST SECTION 10


SNHA COMPETITION

The design provides exceptional senior care by implementing biometric data collection into the units, allowing residents to be monitored and cared for at all times, without the need for constant human monitoring. This increases senior residents’ independence, while still being in a safe, engaged community. Sensors placed in the prefabricated flooring system are crucial in the monitoring and predicting certain onset illnesses. The possibilities for the sensors are numerous but include early detection of diseases such as Parkinson’s and Alzheimer’s, and fall-prediction and detection.

Freight htt Elevator E

UP

Electrical Room

Medication Room 50 ft

160 ft

UP

ONE BEDROOM UNIT

11


Bed Sensor Technology Smart Mirror

Gait Analysis/ Fall Detection

Adaptable/ Accessible

Smart Toilet

Universal Design Principles

Automated Medicine Dispenser

Adjusted Color Spectrum LED Lighting

SMART UNIT AMENITIES

SMART MIRROR:

ADJUSTED COLO LED LIGHTING:

DETECTS FATAL OR DEGENERATIVE ILLNESSES EARLY ON

MAINTAIN CIRCADIAN RHYTHM

SMART TOILET:

AUTOMATED MEDICINE DISPENSER:

MONITORS HYDRATION AND GUT ECOLOGY

ADJUSTS REAL-TIME DOSAGE AND TELEHEALTH CONNECTIVITY

BED SENSOR:

FALL SENSOR/GAIT ANALYSIS:

MONITORS SLEEP CYCLE

MONITORS GAIT TO PREDICT FALLS AND EARLY ONSET DISEASES.

UNIVERSAL DESIGN PRINCIPLES: DESIGN PRACTICES MOST USEFUL AND MARKETABLE TO PEOPLE WITH DIVERSE ABILITIES

12


GRADUATE RESEARCH FELLOWSHIP

I

I

HUD Innovation in Affordable Housing Spring 2018 Group Work

13


14


HUD COMPETITION

The design creates an innovative site design that incorporates new ideas. The design creates a solution that balances affordable, resource efficiency, durability, and resiliency, while reducing energy consumption and outdoor environmental impact, improving indoor environmental quality and residential quality of life, and increasing community integration and density. This will be done by integrating advanced technologies and renewable and renewable-ready design with environmental, financial and social considerations taken into account. The design demonstrates understanding of community, population served, housing affordability, and the development process, including design and finance.

15


16


HUD COMPETITION

The site design incorporates many innovative attributes that ensure the comfort and quality of the life in order to encourage the residents to spend time outside and enjoy amenities such as the boardwalk, community center, raised planter gardens, and playgrounds that encourage an intergenerational experience. The design also demonstrates a variety of sustainable features, including bioswales, community gardens, geothermal heating and cooling pumps, and permeable pavements.

Bike Lanes

17

Bioswales

Bus Stops

Electric Car Charging Station

Solar Panels

Street Lighting


Geothermal Heating and Cooling

Raised Planter Bed

Solar Panels

Permeable Pavement

Union Street

Bioswale Site Area: 2 Acres Overall Gross Square Feet: 80,216 SQFT # of ADA Residential Units: 194 # of Parking Spaces: 144

Uber & Bus Stop

SITE PLAN

18


HUD COMPETITION

Levels of Care The complex is organized based on the needs of the residents and their positions in proximity to the living lab. We expect our residents to be unique and with that comes different levels of care. We plan to place residents in units based on their levels of health risks, with the highest-risk residents living closest to the living lab, and low-risk residents living in the units at the Northern edge of the site near the stream.

19


High-Risk Medium-Risk Low-Risk Living Lab

SOUTH ELEVATION 20


HUD COMPETITION

It is important to employ the best practices in senior housing strategies. Seniors in today’s society aren’t just looking for a place to live, but somewhere that can adapt, change, and meet their needs. They need to be surrounded by not only people of similar age but also with people of all demographics. Being able to navigate the community without assistance is important, such as getting to their doctors’ appointments or downtown to meet a friend. By using these strategies to support a we are able to design a life-long neighborhood for all residents.

Gait Analysis/ Fall Detection Universal Design Principles Automated M Medicine Dispenser Dispen

Bed Sensor Technology

Adjust Color Spect Adjusted LED Lighting

Smart Mirror

Smart Toilet T

SMART UNIT

21

Adaptable/ Accessible

TWO BEDROOM UNIT


COMMERCIAL/ RENTAL SPACE

LEVEL 1 FLOOR PLAN

LEVEL 2 FLOOR PLAN COMMERCIAL/ RENTAL SPACE

LIVING LAB

ONE BEDROOM UNIT LEVEL 3 FLOOR PLAN

NORTH SECTION 22


The smart home mock- up is currently in the process of being constructed at the East Hills Design Build Center in Lawrence Kansas. This smart home is funded through multiple grants as well as innovative technologies that would utilize a gigabyte network in the Kansas City based area. However, these technologies can be placed anywhere that holds a gigabyte network. The end result is to have the smart home monitor it’s resident’s health and vital signs with smart- amenities that are based inside the home. Click Here to learn more about this project in a video posted in The University of Kansas’ Youtube channel.

GRADUATE RESEARCH FELLOWSHIP

I

I

Smart Home Mock-Up Fall 2017 - Spring 2018 Group Work

23


24


SMART HOME MOCK-UP

The smart home mock- up will feature in-home technologies such as floors with gait analysis, sleep sensors, smart mirrors, smart toilets, and adjusted color spectrum lighting. With predicted algorithms, the floor senors with gait analysis could help detect early stages of Alzheimer’s disease, early signs of strokes or falls and other possible serious health conditions.

25


26


UNDERGRADUATE COMPREHENSIVE

27


PRESERVING OPEN SPACES Tennessee Town is a neighborhood located in central Topeka, Kansas. The neighborhood places an important social and cultural impact on Topeka. The area’s recent decline has created blighted homes and vacant spaces. The block located on the southeast corner of the neighborhood is a Dillon’s store and an art park dedicated to Topeka artist Aaron Douglas. Until the recent closure of the Dillon’s store, this block served as one of the main social centers of the neighborhood and was a meeting point for many of the nearby residents. Due to the loss of this important social space, the residents of the neighborhood lack a center in where they can interact with one another. In this project, Jake Albracht and I were tasked with renewing the center and creating a place for strangers to meet and rebuild the community.

28


PRESERVING OPEN SPACES COMPREHENSIVE

Tennessee Town is located in the center of Topeka, Kansas. Several unique programmatic spaces can be found within the neighborhood. The North and South edges of the neighborhood are home to commercial and public spaces while the center of the neighborhood is primarily residential. The site for the design project is located at the southwest corner of the neighborhood. A Dillon’s store is located on the site, but it has recently closed and the building now stands vacant. An art park is located on the northeast corner of the site and it is home to a mural by Aaron Douglas.

Clay

Buc han an

11th

Linc oln

Lan e

Was hbu rn

Garfield

10th

Munson

12th

Huntoon

Commercial Industrial Multi-Family Parking Public Space Recreation Residential Vacant Lots

Tennessee Town

29

Public, Recreational & Vacant Spaces


V

Open Spaces

30


PRESERVING OPEN SPACES COMPREHENSIVE

Tennessee Town’s history is relatively short, but it is experiencing changes that can be correlate to Diocletian’s Palace. This design project offered the unique opportunity to blend two urban forms and create a engaging space that is fitting with the Tennessee Town neighborhood.

RESTORE neighborhood street density

31

EXTRACT interior courtyard density


PRESERVE densities

32


PRESERVING OPEN SPACES COMPREHENSIVE

Level -1 Plan

In order to preserve the neighborhood density on the block, parking was moved below ground. The underground parking garage is accessible through a man-made hill which preserves grasses native to the Kansas prairie. The underground garage has three vertical circulation points which give access to different parts of the block. The northernmost circulation point is connected to a five-story viewing tower. The tower acts as a landmark which can be seen from the surrounding blocks of Tennessee Town

33

Level 0 Plan

The ground level of the site houses commercial and public spaces. The northern half is dedicated to commercial units, a farmers market and a new grocery store. The southern half of the block houses an art gallery, an outdoor plaza and amphitheater, and an “antique mall” with spaces that can be rented by private vendors. The layout of the space is meant to preserve a quiet, neighborhood feel on the exterior of the block while creating an interior that can host the neighborhood’s public events.


Level 1 Plan

The upper level is dedicated to private spaces. The northern side of the site contains residential units which can house students of the nearby university as well as members of the art center located on the site. The southern side of the site contains the art gallery with the top level dedicated to local artists and students. Connected to the gallery are private art studios and gathering spaces.

34


35


FARMER’S MARKET

COMMERCIAL AND APARTMENT BUILDING

DILLION’S GROCERY STORE

TENNESSEE TOWN MUSEUM

PARKING GARAGE ENTRANCE

PHARMACY/CONVENIENCE STORE

ART CENTER/SCHOOL

36


37


38


UNDERGRADUATE COMPREHENSIVE

ร–lstรถvel

39


Ă–LSTĂ–VEL BREWERY For this studio, my partners and I were given the task to design a microbrewery in the crossroads district of Kansas City Missouri. The design concept was to create a building which has a direct connection between the indoor and the outdoor. The material choices included locally source materials which are not on the red list. In addition the materials would also be able to be reuse or recycled at the end of the buildings life. The building celebrates the living machine and the cycles to reuse resources. This creates a educational purpose for the community. There are several different areas where the visitors are able to exit the building. One of these connections is the outdoor courtyard in the middle of the building. The strong the community is the greater are the benefits for the neighborhood. This includes ideas in active engagement.

40


ÖLSTÖVEL BREWERY COMPREHENSIVE

Our idea was to create a strong pedestrian access from 17th street to the Kauffman Center as well as a design feature at the end of 17th street promote an interest from the Main street for the locals and those from out of town the urge to investigate the brewery.

PROGRAMATIC DIAGRAM 41


H

17T

CONNECTION TO SIDEWALK & TO 17th STREET

BEER GARDEN/COURT YARD

TIERED GARDENS

INDOOR/OUTDOOR ACCESS

42


ÖLSTÖVEL BREWERY COMPREHENSIVE

WATER SYSTEM

EGRESS 43


HVAC SYSTEM

BUILDING ENVELOPE 44


ÖLSTÖVEL BREWERY COMPREHENSIVE

STRUCTURAL SYSTEM

DETAIL SECTION: ENTRY

45


DETAIL SECTION: BREWERY/ RESTAURANT

DETAIL SECTION: GREEN WALL

46


ÖLSTÖVEL BREWERY COMPREHENSIVE

47


48


Thank You

Sierra Dubis Portfolio  
Sierra Dubis Portfolio  
Advertisement