Page 1

E-mail

r 2010 um oktobe

Verzenddat

ee nks) helpt m Modeste (li ne’s an Li in n te met inplan prairietuin. ts) plant Lianne (rech de ms) tussen liu Al ( n ie u ­ sier n. te vaste plan

r Lianne Pot as kweekste w d n la e tt la ingse p g van een Op het Gron met de aanle r e e w e d in n twee jaar este de afgelope rijfster Mod ch -s n e fe ra tog n Met groenfo ieuwe stijl va prairietuin. over deze n is st a si u o net zo enth s mee! Herwig, die . Kijk en lee n e g n ri e rd de vo ailt ze over tuinieren, m

Verzenddatum 6 juni 2008

Lianne: “Hallo Modeste! Het stuk grond naast de kwekerij is nu officieel

van ons, maar de aardappels van de buurman zitten er nog in. Hij mag het land tot oktober gebruiken, daarna kunnen wij aan de slag. Een ruwe schets van de nieuwe tuin ligt al klaar. Het wordt een ontwerp met ronde vormen. Het padenpatroon lijkt op de vorm van een eikenblad. Om inspiratie op te doen, gaan Wiebe en ik naar Noord-Amerika, naar de prairies rond Monument Valley. We hopen daar per jeep een tocht te maken met de indianen die dit nationale park beheren!”

Lianne’s man Wiebe en zoon Stefan aan het werk in de nog lege prairietuin.

Verzenddatum 7 juni 2008

Modeste: “Wat spannend dat je

naar de Amerikaanse prairie gaat! Je zult er vast veel nieuwe ideeën opdoen. Ik heb inmiddels ook enkele prairieplanten in mijn border gezet, het wordt wel een leuke mix denk ik. Ik ben benieuwd naar je verhalen over de prairies in NoordAmerika. Kun je me nog wat goede planten aanraden?”

10 Tuin&Co

Hallo


tuinieren per mail

modeste Dag Lianne

Verzenddatum 9 september 2008

Lianne: “De reis was fantastisch! We hebben veel parken gezien

met echt nog ongerepte natuur. Het bezoek aan de prairies in de staat Kansas was een hoogtepunt. Je ziet daar veel van onze borderplanten gewoon langs de weg groeien, zoals zonnehoed Echinacea en bergamotplant Monarda. Soms velden bij elkaar, soms een enkeling tussen heel veel grassen. Komend voorjaar gaan we dan eindelijk echt beginnen met planten, maar nu bewerken we de grond, leggen we drainagebuizen aan en bakenen we de verschillende delen af.” Echinacea ‘Sunset’, een nieuwe zonnehoed, een plant die oorspronkelijk van de Noord-Amerikaanse vlakte komt.

Verzenddatum 6 oktober 2008

Modeste:

“Jullie zijn goed bezig! De drainagebuizen zullen ervoor zorgen dat de grond niet te nat wordt. Ter inspiratie stuur ik je foto’s van ons uitstapje naar de prairietuin bij kwekerij Lageschaar en van mijn bezoek aan de Hermannshof van Cassian Schmidt, afgelopen najaar. Daar zag je goed wat een prairietuin is.” De inspirerende Hermannshof in prairiestijl in het Duitse Weinheim. De smalle prairieborder bij de Gelderse kwekerij Lageschaar is in oktober nog heel fleurig.

Wat is een prairietuin? Sinds een paar jaar staat de prairietuin erg in de belangstelling. De beplanting, met sterke vaste planten en veel siergrassen, is afgeleid van de natuurlijke begroeiing op de Noord-Amerikaanse prairies. Deze beplanting heeft veel voordelen, want is: • Onderhoudsvriendelijk; geen tot weinig onkruid wieden, snoei- en stut-

werk en water geven; prairieplanten zijn sterk, wortelen diep en gaan jaren mee zonder speciale verzorging of bemesting • Lang aantrekkelijk; met bloei en spannende groeivormen tot laat in het jaar; de grassen zorgen ook ’s winters voor een mooi silhouet • Goed voor vlinders, bijen en andere insecten

oktober 2010 11


De nieuwe prairietuin is 3500 m2 groot

2

5 5 pen Borderachtige prairiebeplanting, groe e Pot grassen en vaste planten Ontwerp: Liann 3 Spetterende combinaties met bijzondere grassen Ontwerp: Lianne Pot Patricia Stols 4 Prairiebeplanting op kleur Ontwerp:

1 2

1 6

4

4

van kwekerij Lageschaar

hooggras-prairie op 5 Middelgras-prairie en der Jeugd kleur per seizoen Ontwerp: Jan Spruy t-Van 6 De Amerika-prairie Ontwerp: Lianne Pot 7 Prairiebeplantingen voor kleine tuinen

3 7

4 4

Ontwerp: Michael King

Lianne Pot 8 9 Kijktuin met siergrassen Ontwerp: 10 Kwekerij Lianne’s Siergrassen

7

7

8 Verzenddatum 23 november 2008

Lianne: “Het beplantingsplan is bijna klaar: aan de

buitenranden grote groepen grassen en vaste planten die lang mooi blijven. In grote vakken in het midden verschillende mixbeplantingen. Het zijn ontwerpen van Patricia Stols van kwekerij Lageschaar, van tuinontwerper Michael King en van kweker Jan Spruyt-Van der Jeugd uit België. De borders zijn ook geschikt voor een kleine tuin. Elk schema bestaat uit themaplanten met aanvullende planten ertussen. Themaplanten zijn sterk en hebben een opvallende structuur en veel volume. De aanvullende planten vallen wat minder op, maar zorgen wel voor kleur. Als derde groep hebben we een paar accentplanten.”

9

Verzenddatum 24 november 2008

Modeste: “O ja, daar hebben we het over gehad. We kwamen uit op

goede themaplanten als asters, duizendblad Achillea, bergamotplant Monarda en kruisdistel Eryngium. Als aanvullende planten salie Salvia, prachtschade Liatris, floks en siergrassen. Een hoge accentplant is bijvoorbeeld Vernonia crinita.”

Kranssalie Salvia verticillata ‘Purple Rain’ bloeit lang en bijen en vlinders zijn er dol op.

12 Tuin&Co

10


N.B. De grassen zorgen al

voor een echte prairiesfeer Verzenddatum 29 mei 2009

Lianne: “Leuk dat je komt om mee te helpen! Michael King is er om 9 uur. Eerst gaan we de planten uitzetten volgens zijn ontwerp, dan zetten we ze in de grond en strooien we alles af met een laag lavakorrels. De lava zorgt ervoor dat onkruid geen kans krijgt en houdt warmte en water vast.”

De planten staan in grote getalen te wachten naast de nog kale prairietuin. Lianne en Michael King zetten de planten uit.

Verzenddatum 7 juni 2009

Modeste: “Het is me opgevallen dat Michael eerst

de themaplanten over de ruimte verdeelt en dan de ‘gaten’ opvult met de aanvullende planten. Sommige soorten staan in wat grotere groepen bij elkaar, maar er zijn ook gedeelten waarin de planten meer gemixt zijn. De grassen zorgen meteen al voor een echte prairiesfeer.”

oktober 2010 13


P.S. De meeste prairieplanten

bloeien laat, daarom hebben we veel voorjaarsbollen geplant Lianne is dolgelukkig met haar nieuwe prairietuin.

Verzenddatum 16 september 2009

Lianne: “Dit najaar gaan we de laatste

stukken inplanten. Voor de buitenranden de rustige beplanting, ik noem het de ‘borderachtige’ prairie. De Amerika-prairie is nu af. Hiervoor heb ik veel siergrassen gekozen die oorspronkelijk ook uit Noord-Amerika komen, zoals Andropogon gerardii en gierst Panicum. Dit deel komt het meest overeen met wat ik in Amerika heb gezien, ook al zullen er hier meer bloemen te zien zijn. Verder planten we nog ongeveer 3000 bloembollen. Ik zal je zeker een seintje geven wanneer ze bloeien. Het zijn onder andere narcissen, vogelmelk Ornithogalum, sterhyacint Scilla, naald van Cleopatra Eremurus, prairielelie Camassia en heel veel tulpjes.”

Verzenddatum 29 oktober 2009

Modeste: “Staan alle planten er al in? Je vertelde dat je

de bloembollen binnen hebt gekregen. Heel leuk dat je ze als strooiplanten gaat gebruiken. De sieruien kunnen best wat verder uit elkaar geplant worden; de grote paarse bollen vallen namelijk toch wel goed op. Ik denk dat je dankzij alle bollen veel kleur zult hebben van maart tot eind mei!” Bloemenbollen, zoals sieruien (Allium), zorgen in het voorjaar voor kleur in de prairietuin.

14 Tuin&Co


Inspiratie opdoen • Lianne’s prairietuin is tot november te bezichtigen, do t/m za 9.00-17.00 uur. Toegang: € 3,50. Entree kwekerij en kijktuin gratis. Lianne’s siergrassen, Jan Gosseswijk 31, De Wilp (GR), 0594-62 42 63, www.siergras.nl • Vaste plantenkwekerij Jan Spruyt-Van der Jeugd is in oktober en november geopend op vr 08.00-15.00 uur en za 08.00-12.00 uur. Toegang gratis. Mostenveld 30, Buggenhout, België, (0032)-(0)52-33 37 76, www.vasteplant.be • De Hermannshof is in september dagelijks geopend van 10.00-19.00 uur, in oktober van 10.00-18.00 uur en van november t/m februari ma t/m vr van 10.00-16.00 uur. Toegang gratis. Babostraße 5, Weinheim (Heidelberg), Duitsland, 0049-620 113 652, www.sichtungsgarten-hermannshof.de

Verzenddatum 28 juni 2010

Lianne: “We hadden

Verzenddatum 29 juni 2010

Modeste: “De beplanting van Michael King is echt prachtig, en dat in zo’n

korte tijd! De kleurenschema’s van Patricia Stols vind ik ook erg mooi, ze heeft veel rijke bloeiers gebruikt. Zeker de rode border is een blikvanger. Het ontwerp van Jan Spruyt ziet er heel natuurlijk uit, met veel bloembollen. Jouw ontwerp langs de randen vormt een rustige achtergrond. Heel geslaagd vind ik de combinatie van het hoge struisriet Calamagrostis, hemelsleutel Sedum ‘Matrona’ en het lichtgele brandkruid Phlomis. De siergrassen zullen later in het seizoen en zeker volgend jaar de ruimte tussen de bloeiers goed opvullen. Ik ben helemaal enthousiast over deze kleurige prairie in Groningen!” De beplanting van Michael King, met lila Perovskia atriplicifolia ‘Blue Spire’, oranje zonneogen Heliopsis helianthoides ‘Asahi’ en lichtgele meisjesogen Coreopsis verticillata ‘Moonbeam’. De rood-oranje border van Patricia Stols, met onder andere de donkerbladige wederik Lysimachia ciliata ‘Firecracker’, geel-rode kokardebloem Gaillardia ‘Kobolt’ en lupine ‘My Castle’. Lampenpoetsersgras Pennisetum thunbergii ‘Red Buttons’.

oktober 2010 15

tekst en fotografie Modeste Herwig, met medewerking van Lianne Pot

gelukkig alle bloembollen op tijd de grond in. Nu heb ik genoten van ons harde werk. Prachtig hoe de bloembollen elkaar in bloei opvolgen. Omdat veel prairie­ planten pas wat later in het seizoen op gang komen, heb je ze echt nodig om een prairietuin vroeg in het jaar kleur te geven.”

Prairiemail Tuin & Co, december 2010  
Prairiemail Tuin & Co, december 2010  

In het oktobernummer van Tuin & Co is een artikel te lezen over de aanleg van de Prairietuin in De Wilp en correspondentie hierover tussen M...

Advertisement