Page 1


Concepten ontwikkelen visualiseren

Presenteren Sieds Medemblik, Student Industrieel Product Ontwerpen

In dit portfolio:

3

werk HBO Een selectie van werk tijdens de opleiding Industrieel Product Ontwerpen.

12

Stage Impressie van gemaakt werk tijdens stages.

13

werk MBO De opvallenste resultaten van de opdrachten tijdens de opleiding Industrieel Design.

16

Skills een selectie van modellen, tekeningen en ander handwerk.

17

Grafisch Overzicht van een selectie grafische ontwerpen.


HEMA lamp Eenvoudig bijzonder Een van de eerste opdrachten op de Haagse Hogeschool; het maken van een papieren lampje voor de HEMA. Hier volgt de tekst van de presentatie des tijds: “Hallo ik ben Sieds en presenteer jullie het vouwlampje. Het ontwerp is ontstaan aan de hand van de volgende visie: Het moest een eigentijds en grappig lampje worden die je als eyecatcher in je interieur kunt plaatsen. Het lampje moet als geheel zo aansprekend zijn dat het aanzet tot een impuls aankoop. Hieruit is dit ontwerp ontstaan. Het is een gewoon schemerlampje in een eenvoudige en grappige vorm. De lichtbron is geplaatst in de voet en straalt tegen de kap aan. Zo ontstaat er een licht effect op de muren. Door de afwijkende kleur aan de binnenkant krijgt het ontwerp diepte en ontstaat er een paarse gloed. De lamp is opvouwbaar en dat zorgt voor een lagere kostprijs en maakt het lampje makkelijk te vervoeren na aankoop. En zo is een heel gewoon schemerlampje op een eenvoudige manier bijzonder geworden.� Echt HEMA.

Werk HBO september 2009

3


Kampeer lamp All-inclusive verlichting Deze camping lamp is ontworpen voor de doelgroep 50 plussers die met de caravan op vakantie gaan. Deze doelgroep blijkt bij het kamperen graag te worden voorzien van alle gemakken en comfort. Het concept is een soort draagbaar ‘basisstation’ die onder alle omstandigheden voor de juiste verlichting zorgt. Directe verlichting in de vorm van een uitneembare zaklamp en twee leeslampjes en de lamp zelf die voor de algemene verlichting zorgt. De lamp is voorzien van een accu die ook de leeslampjes oplaadt. In de voet van de lamp is een haspel met een laadsnoer verwerkt zodat de accu via het lichtnet opgeladen kan worden. De lamp geeft via een display het laadpercentage van de accu weer.

Werk HBO januari 2010

4


Schakelaar Afvalbak VormgevinginkopieĂŤren Weggooien (Haagse) stijl De afvalbak afvalbakisisspeciaal speciaalontworpen ontworpenvoor voor gemeente de gemeente Den Haag. Den Haag. De uitdaging De uitdaging bij dit van project dit project was eenisontwerp het maken te maken van een dieontwerp past in het past dat zeer in diverse het zeer straatbeeld diverse straatbeeld van Den Haag. van Daarnaast Den Haag. is Daarnaast het erg belangrijk is het erg dat belangrijk de afvalbak dat de vandalisme afvalbak vandalisme bestendig isbestendig en gemakkelijk is en te legen. gemakkelijk te legen. De gedachte achter dit ontwerp is de minimalistische vormgeving, die past bij de moderne architectuur en een mooi contrast vormt met de monumentale panden die Den Haag rijk is. Door de schuine lijnen in het ontwerp ontstaat een asymmetrische vorm die de afvalbak een slanke uitstraling geeft.

Werk HBO september juni 2010 2009

5


Kindermaaltijd Leer lekker eten Deze maaltijd verpakking voor kinderen, is meer dan alleen het beschermen, transporteren en presenteren van voedsel. De verpakking is een spel dat kinderen moet leren nieuwe smaken te ontdekken. Dit concept sluit mooi aan bij de groeiende bezorgdheid over de eetgewoonten van kinderen. De verpakking bevat meerdere gerechten, door aan het lepeltje in het midden te draaien wijst deze telkens een ander gerecht aan waar een hapje van genomen moet worden. De verpakking bestaat uit drie kunststof delen die vacuum gevormd worden, een gespuitgiet lepeltje, een thermisch bevestigde seal en een kartonnen sleeve.

Werk HBO september2010 november 2009

6


Houtkachel Gebruiksvriendelijk stoken Dit ontwerp is gemaakt in samenwerking met Dik Geurts Houtkachels BV. Deze houtkachel fabrikant ziet graag verbetering in de kwaliteitsbeleving van hun producten. Ook hebben zij de wens om gebruik te maken van ĂŠĂŠn standaard stookruimte waar de rest van de kachel om heen gebouwd wordt. Om de kwaliteitsbeleving te verbeteren is gekeken naar de deur omdat dit het onderdeel is welke het meeste in aanraking komt met de gebruiker. De kachel is voorzien van een deur die geopend wordt door een beugel die niet in aanraking komt met de deur. Door tegen de beugel te duwen draait de gloeiend hete glazendeur van de gebruiker weg. De geometrie van de stangen die de beugel met de deur verbindt maakt de kwaliteit van de kachel voor de gebruiker beleefbaar. Een andere bijzonderheid van dit ontwerp is de randafwerking van de deuropening. Deze is voorzien van schuine naar binnen lopende platen die de kachel een elegante uitstraling geven.

Werk HBO september april 2011 2009

7


Schakelaar Vormgeving kopieĂŤren De is speciaal ontworpen voorscheerapparaat gemeente Den Haag. Is afvalbak een snoerschakelaar voor een niet De uitdaging bij dit project was een ontwerp te makenwat dieletterlijk past in compleet nutteloos? Klopt. Dit is dan ook geen ontwerp het zeer moet diverse straatbeeld van Den Haag. Daarnaast is het erg opgevat worden. Deze schakelaar is voort gekomen uit een belangrijk dat de afvalbak vandalisme bestendig is en gemakkelijk school opdracht, de opdracht luid; ontwerp een snoerschakelaar in te de legen. vormgeving van het product. De dit ontwerp is duidelijk de minimalistische Het gedachte resultaat isachter een schakelaar welke verwant is vormgeving, die past bij de moderne architectuur en een mooi met het scheerapparaat. Het is geen letterlijke kopie, een verkleinde contrast vormt met de monumentale panden die Den Haag rijk is. versie van het scheerapparaat, maar is hiermee. De schakelaar Door de schuine in het ontwerp een asymmetrische is gebaseerd op lijnen de vorm van een lusontstaat in een snoer. Door aan de vorm die de afvalbak een slanke uitstraling geeft. schakelaar te draaien wordt de lus onderbroken en het apparaat uitgeschakeld. Het ontwerp is uitgewerkt in een mock-up, gemaakt met behulp van 3D-print technologie.

Werk HBO september april 2011 2009

8


Senseo® Compacter en stijlvoller Iedereen kent de Senseo, het gemakkelijke systeem voor een lekker kopje koffie. Philips heeft in de loop van de jaren het assortiment van Senseo apparaten flink uitgebreid. Eén daarvan is de Quadrante. Zoals de naam al zegt, een vierkante versie van het bekende apparaat. De opdracht om deze versie te herontwerpen bestond uit twee delen. Als eerste de ‘footprint’ van de huidige Quadrante verkleinen door de brewhead aan te passen. Het tweede de Quadrante een meer high-end uitstraling geven. Het verkleinen van het apparaat is gerealiseerd door het brew systeem te verkleinen en een aantal onderdelen die veel ruimte innemen te elimineren. Het systeem is hierdoor eenvoudiger geworden. Dit werkt door in de vormgeving. De klep was bij het huidige ontwerp vierkant en is nu rond en refereert aan de vorm van de Senseo pad. De rest van het ontwerp is geïnspireerd op de oude Douwe Egberts koffiezetapparaten met de typische jaren ’70 vormgeving. Hiermee is een meer high-end uitstraling gerealiseerd en heeft de Senseo Quadrante een meer eigen gezicht gekregen en onderscheidt zich van de espresso apparatuur.

Werk HBO november 2011

9


Flowtronic Personal range extender Elektrische fietsen worden nu veelal gekocht door oudere mensen. Voor jongeren maakt dit het minder aantrekkelijk om op een elektrische fiets over te stappen, ondanks dat dit een goed alternatief kan zijn voor de auto, scooter of het openbaar vervoer. De mensen tussen 20 en 30 jaar pakken nu vaak de fiets voor ritten tot 5km. Boven deze afstand kan de elektrische fiets goed concurreren met de auto, scooter of het OV. De opdracht was om een elektrische fiets voor de toekomst (+/- 5 jaar) te ontwerpen die een jongere doelgroep aanspreekt. Waar bestaande elektrische fietsen veelal ontwikkeld zijn vanuit een niet-elektrische fiets is dit ontwerp bedacht vanuit de elektrische componenten. De elektromotor is bij de trapas geplaatst, de accu is aan de linkerkant van het achterwiel geplaatst. Op deze manier vormen de accu, motor en kettingkast met de kabels en elektronica een aparte module. Project in samenwerking met Koninklijke Gazelle N.V.

Project alleen zichtbaar in afgedrukte versie.

Werk HBO april 2012

10


Van Doorn Verlichting Dit bedrijf is leverancier van verlichtingsarmaturen voor de utiliteitsbouw. Ze hebben een standaard armaturen collectie maar leveren ook op maat. De stage bij Van Doorn was mijn eerste stage tijdens de MBO opleiding Industrieel Design. Dit bedrijf was erg geschikt om met alle facetten van het ontwerpers vak kennis te maken. Het is een overzichtelijk bedrijf, de fabriek, ontwerp- en verkoopafdeling zijn allemaal gevestigd in ĂŠĂŠn pand. Tijdens de stage heb ik veel geleerd over ontwerpen en produceren in staalplaat en het produceren in kleinere series. Ook heb ik op de verkoop afdeling ontwerp voorstellen gevisualiseerd en presentatiebladen samengesteld.

Stage september - februari 2008


Lasenzo Lasenzo ontwerpt ‘Communicating Spaces’ dat zijn ruimtes die iets moeten overbrengen, een bepaald gevoel, een merkwaarde, een sfeer. Dit kunnen beursstands zijn maar ook ontvangstruimtes bij bedrijven, showrooms en kantoren. Hier heb ik mijn MBO opleiding afgerond tijdens mijn afstudeerstage. Tijdens de stage kreeg ik de opdracht om een verplaatsbare en modulaire scheidingswand te ontwerpen. Het resultaat van deze opdracht is een opvouwbare lichte wand die bestaat uit textiel zoals bij raamdecoratie. De wand is vrijstaand op te stellen en kan ook tussen het plafond en de vloer geklemd worden. Het belangrijkste wat ik bij Lasenzo heb geleerd is het denken van uit een concept en dat doorvertalen naar een ontwerp.

Stage februari - juni 2009


Stand Modulair concept Deze modulaire stand is ontworpen voor ROC Midden Nederland. De opdracht bestond uit het ontwerpen een verplaatsbare stand die meerdere keren gebruikt kon worden. De plattegrond van de stand bestaat uit ronde delen die gevormd worden door een balie en een achterwand. Aan de wand kan een rechte wand bestaande uit latten worden gekoppeld. Deze wand heeft een transparante uitstraling en aan deze wand kunnen folderbakjes worden bevestigt. Om extra aandacht te trekken bij drukke opendagen of een grote beurs is de grote schemerlamp bedacht. Deze lamp is voorzien van gekleurde led verlichting. Het proefmodel van de stand is overgenomen en in gebruik genomen door een van de opleidingen van het ROC Midden Nederland.

Werk MBO april 2008

13


Flacon Badedas nieuwe stijl Badedas heeft heel lang dezelfde verpakking verkocht. Tijd dus voor een nieuw ontwerp. Deze opdracht is uitgevoerd in groepsverband. Het uitgangspunt bij de opdracht was om een outof-the-box oplossing te presenteren die toch bij het merk Badedas past. Bij het ontwerpen is breed gestart met veel verschillende ideeĂŤn. Daarna zijn de ideeĂŤn geselecteerd en samengevoegd tot concepten die binnen het merk Badedas passen. Het ontwerp bestaat uit twee delen, de dop is door getrokken naar de zijkant en bedekt een gedeelte van de gekleurde fles met de vloeistof. De fles is uitgewerkt in SolidWorks en er is ook een nieuw etiket ontworpen. Tijdens het ontwerp proces is contact gezocht met een verpakkingsfabrikant die het ontwerpproces ondersteunde met feedback. Daarna hebben we het ontwerp aan deze fabrikant verkocht.

Werk MBO juni 2008

14


Jong Ondernemen Tijdens mijn MBO opleiding heb ik samen met 8 medestudenten een studentenbedrijf gehad in samenwerking met Stichting Jong Ondernemen. We hebben eerst een productidee uitgedacht en een ondernemingsplan geschreven. Het product wat we hebben ontworpen is een modulair opbergsysteem. Het bestaat uit panelen die aan een muur bevestigd kunnen worden, in deze panelen worden dan staven bevestigd waar zeildoek tussen wordt gespannen. Voor het produceren zijn aandeelhouders gevonden. Het product is gepresenteerd op een landelijke marktdag waar we de prijs voor het meest innovatieve product hebben gewonnen.

Jong Ondernemen september 2006 - juli 2007


Handwerk skills


Grafische ontwerpen


Profile for Sieds Medemblik

Sieds Medemblik Portfolio 2012-2013  

Industrial Design Portfolio

Sieds Medemblik Portfolio 2012-2013  

Industrial Design Portfolio

Profile for sieds
Advertisement