Page 1

HYGIテ起ISCH WONEN

voor mensen met een verstandelijke beperking

Erika Nijhof


Tekst:

VOORWOORD

Erika Nijhof, Start2Organize www.start2organize.nl

Hygiënisch wonen voor mensen met een verstandelijke beperking

Illustraties: Vlada Lisinenko, AnyIdea &ontwerp www.anyidea.nl

Er worden hoge eisen aan hygiëne gesteld. In stof en vuil kunnen bacteriën, schimmels en ziektekiemen voor komen. Deze kunnen zich verspreiden. Door op de juiste manier schoon te maken probeer je dat te voorkomen. Zelf mag je ook geen bron van besmetting zijn. Persoonlijke hygiëne is daarom erg belangrijk. De kans op besmetting wordt hierdoor zo klein mogelijk gehouden. Het schoonhouden van de omgeving is voor veel mensen met een beperking een probleem. Vaak wordt vergeten dat de keuken niet schoongemaakt mag worden met de vuile doek van de wc. Door de woning in verschillende zones op te delen en voor iedere zone een andere kleur te gebruiken, wordt kruisbesmetting door verkeerd schoonmaken voorkomen. Kruisbesmetting ontstaat door de overdracht van bacteriën, schimmels en ziektekiemen via mensen, stof, apparaten of andere middelen, op andere mensen en/of voorwerpen. Het gebruik van kleuren maakt het eenvoudig om het huis hygiënisch schoon te houden.

© Copyright 2010 Start2Organize Alle rechten zijn voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt op enige wijze zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Start2Organize.

Dit boek is geschreven voor mensen met een verstandelijke beperking. In eenvoudige taal wordt uitgelegd wat hygiëne is, waarom dit belangrijk is en hoe hygiëne wordt toegepast in het dagelijks leven. Voor begeleiders is een handleiding met aanvullende informatie en tips gratis te downloaden op www.start2organize.nl.

Voor Wim

3


2. SCHOONMAKEN IN HUIS Er zijn heel veel spullen te koop om mee schoon te maken: afwasmiddel voor de afwas allesreiniger om mee te soppen wasmiddel voor de was een stofzuiger sopdoeken Buiten kom je zand en ander vuil tegen. Je wilt niet dat dat vuil in de keuken terecht komt. Of dat het vuil van de WC in de keuken terecht komt. Zorg dat je bij alles wat je schoonmaakt de juiste spullen gebruikt.

Š

11


SCHOONMAKEN IN HUIS Voor het schoonmaken gebruik je verschillende kleuren: Een rode emmer en een rode doek voor de badkamer en de wc. Een gele emmer en een gele doek voor de woonkamer, de slaapkamer en de gang. Ook de ramen binnen maak je schoon met de gele emmer en gele doek. Een blauwe emmer en een blauwe doek voor de keuken. Voor het schoonmaken van de ramen buiten en andere dingen die je buiten tegen komt, gebruik je een groene emmer en een groene doek.

Je mag nooit een rode emmer en doek in de keuken gebruiken. Als er vuil van de wc op je aanrecht terecht komt kun je erg ziek worden.


3. DE BADKAMER EN WC

In de badkamer wordt vaak warm water gebruikt. Het is er vochtig. Schimmels vinden het heerlijk in vochtige ruimtes. Maak daarom de badkamer iedere week schoon.

Gebruik de rode emmer en doek in de WC en badkamer. Š


DE BADKAMER EN WC

De WC moet je iedere dag even schoonmaken. Want soms gaat

er wat mis. Iemand plast naast de WC. Of iemand is ziek. Je wilt niet dat anderen ziek worden. Zorg dat er geen spullen in de WC rondslingeren of vlak bij de WC staan.

Gebruik de rode emmer en doek in de WC en badkamer. Š


5. DE WOONKAMER EN SLAAPKAMER De woonkamer Als de zon schijnt kun je zien dat er stof in de lucht dwarrelt. Stof kan sommige mensen ziek maken. Als er stof op je spullen ligt ziet het er ook niet meer zo leuk uit.hoon is.

Je moet dus regelmatig stoffen en zuigen. Maak iedere dag de tafels schoon. Š


DE WOONKAMER EN SLAAPKAMER

DE WOONKAMER EN SLAAPKAMER

Voor alle kamers in je huis gebruik je gele doeken. Als je hier een emmer met water wilt gebruiken neem je hiervoor de gele emmer en gele doek. Met de gele doek kun je ook de binnenkant van de ramen schoonmaken.


6. HET WASGOED Iedere dag maak je kleren en wasgoed vuil. Ook hier moet je hygiÍnisch mee omgaan. Laat nooit kleding op een hoop liggen Leg het in de kast, of doe het in de wasmand. Natte handdoeken moeten even drogen voor je ze in de wasmand doet. Hang ze ergens over heen. Niet alle wasgoed kan bij elkaar in de wasmachine, omdat: je kleren kunnen krimpen je kleren rare kleuren kunnen krijgen Verzamel: de donkere vuile was in een donkergekleurde wasmand de licht-gekleurde was in een witte wasmand Dan gaat het met wassen niet zo gauw mis. Š

Berg schone, droge was weer netjes op in de kast.

33


Start2Organize

proefexemplaar  

proefpagina's van lesmethode