Issuu on Google+

SHUO YANG PORTFOLIO


SHUO YANG PORTFOLIO M.Arch Candidate| LEED AP BD+C| EDAC Graduate Studies at Architecture + Health School of Architecture|Clemson University E | shuoy@clemson.edu P | 864.650.6078


CONTENT

01

Hospice of Western North Carolina

02

Duke Foundation Art Immersion Pavillion

03

Patient Room Prototype Design and Build

04

China Life R&D Center Facade Design

05

Children and Women's Hospital of MUSC at Charleston

06

Bejing Metro No.5 Teminal Transit Complex


01

Hospice of Western North Carolina Graduate Studio Work | Fall 2012

Program The Hospice of Western North Carolina is an expansion of existing Aston Park Healthcare Center in Asheville. The Building includes 24 private and semi-private resident rooms, family and activities space, therapy rooms with multi-sensory, fine arts and SPA, mediation and grieving rooms with a 45,000 sqft setting. Concept The site is located at the center of the woods. The environment provides at least two possibilities for a new constructed building: Shape-free and Dialogue with the nature. First, the shape of the building is always a feedback to the context environment and is prepared to be fabricated into the existing context. However, for the new hospice, the basic of the feedback is missing. The shape of building only has to represent the building itself. Secondly, dialogue with the nature environment is a challenge to this project, because it is not a real forest but in the urban context. Trees is one of the considerations, and topography of the site is another. In this way, the design strategies intend to create a simple massing but with rich space experience, daylight and landscape views for the people, and take advantage of the trees on the site and minimal destruction to the nature setting.


Step 1

3 Relations with Environment

+

Step 2

Floating Space in the Trees

Step 3

Cutting Patios for Daylights

=

Concept - Interact with Earth

Existing Parking

Existing Building

Site Access

Parking Entry

DropOff

Parking

ER Exit

Site Plan


Balcony Rendering

Volume Box

Volume (-) Minus Courtyard Create

Volume (+) Plus Public Space Create

Combination

Massing

Volume Box

Envelope

Cutting

Opening w/ Continous Surface


C

B

Family Suite

D

Mediation Pavillion

Grieving Room

Bridge

Chapel

MultiSensory MECH

H.K.

Up

E

Sharing Resident

Fine Arts Therapy

Locker Room

Pool

N.S.

C

STO.

SPA

Library

B


A

Janitor

Security Office

Adiministration Zone

Office

DropOff

Recep.

D

Lobby

Living Room

DN. MECH

Dining Hall Break Room

Healing Gerden Activity Room

Locker Room

Sharing Resident

E

Pet Sleep Medicine Room

Community Room

Day Room

N.S.

Egress

Private Resident

A


Space Circulation

Section EE


Meditation Pavillion

HIGHER POINT

+ 40’ -0”

TOP + 22’ -0”

ROOF + 22’ -0”

ROOF + 15’ -0”

CEILING + 10’ -0”

LEVEL 1 ± 0’ -0”

LEVEL B1 - 15’ -0”

Section BB

TOP

+ 22’ -0”

LEVEL 2 & ROOF

+ 15’ -0”

CEILING

+ 10’ -0”

LEVEL 1

± 0’ -0”

LEVEL B1

- 15’ -0”


Axis

Greenscape

Family Area

Administration Area

Religous Area

SemiPrivate Rooms

Therapy Area

Private Rooms

Zoning

Chapel

Public Area

Public Area

SemiPrivate Rooms

Private Rooms

Daylight


Resident Room

ADA Bath

Storage

Headwall

(Medical Plug-ins)

Footwall

(Multimedia)

Bed

Murphy Bed (Folded)

Sitting Area Sliding Door

Balcony

Pavilion View

Resident Room Plan


West Facade


02

The Duke Foundation Art Immersion Pavilion Graduate Studio Work | Fall 2012

Program The 6,000 sqft pavilion is designed as the extension of the Western North Carolina Hospice in Ashville. The pavilion has an art gallery, an immersion component, which includes eight private immersion/sensory rooms with different characteristic themes. The immersion theater is equipped with a hi-tech multimedia system. Concept The Immersion spaces are embedded into the earth part and the reception, gallery and admin spaces are open to the nature. Also, the support area and immersion area are separated. Two vertical patio volumes are subtracted to provide natural light and vegetation view to the interior space, and one patio volume is extruded from the main space to create a view frame to west. The volume becomes the feature of the building from the west view as well. The facade of the building is fixed louver grids to make the envelope semi-transparent, provide shading and keep view and wind going through the building skin. It also forms a simple flat surface. The extruded patio is made of red iron sheet. As time goes by, the texture and color of the surface is changed.


Axises Relationship with Hospice

Site Plan

Entrances

Canopy

Drop-off Points


Public Entrance

site

1 Existing Building

2 Buildable Site

3 Earth Excavation

4 New Pavillion Volume

5 Entrance Connecting to The Hospice

6 Patio Volume Extrusion

7 Subtract Skylight Volume

8 Links to Existing Parking

Diagrams


Art Gallery

ROOF

+ 14’ -6”

GROUND LEVEL + 0’ -0”

MAIN LEVEL

Section

- 16’ -0”


1 F

2 c 3

d

E

4 5

LOBBY

ENTRY

DN.

IMMERSION THEATER ART STO.

TECH. CONTROL

D a

ART GALLERY STO.

IMMERSION RM 日

IMMERSION RM 水

b

EXIT IMMERSION RM 木

C IMMERSION RM 月

RECEPTION

IMMERSION RM 火

IMMERSION RM 土

PATIO UP

- 16’ -0”

B

IMMERSION RM 金

WAITING LOUNGE

STAFF ENTRY

MECH. Bath M

A

HK. OFFICE

b

DIRECTOR

Bath F

PANTRY MECH.

c

d

Main Level Floor Plan

a


Reception and Lounge

Immersion Theater


ENTRANCE CANOPY

PUBLIC

LOBBY

ART ADMIN ESCAPE

ENVELOPE GROUND LEVEL

SKYLIGHT

ROOF SLAB

SKYLIGHT VOLUME

PATIO VOLUME

VERTICAL TRAFFIC

SUPPORT AREA

ENTRY LEVEL

OFFICE

PROGRAM FUNCTION

IMMERSION RMS

LOUVER SKIN

ENVELOPE MAIN LEVEL

BOTTOM SLAB

RECEPTION

GALLERY

MAIN LEVEL

Layout Stacking

IMMERSION THEATER

WHOLE BUILDING

Exploded Axonometry


Facade Elevation


Facade Section

1 3 5

8

2 4 6 7 9 10 11 12 13

14 6 4 1

10

15

Facade Models


Patient Room Overview


03

Patient Room Prototype Design and Build Graduate Studio Work | Spring 2012

Program The initial charge for the 2012 patient room prototype is to develop headwall and footwall elements. Through a series of research, experience and design charrette on patient rooms, I understand the design principles and components of the patient room. Concept The prototype provides a setting that is therapeutic, green and safe, and for positive patient/ family/provider experiences. It also enables efficient and effective clinical care and health outcomes, and provides an adaptable setting that accommodates the changing needs. The footwall envelops usages by the patient, family and provider, and is also designed to fit a standard patient room. It relies in part on a modular structure that supports a variety of panels in different materials and uses. Safety and sanitation are two important qualities that emerge in the lighting, materiality and seamless between materials. The features of the footwall are modular and interchangeable wall panel system, built-in bench and fold-down bed, hand-wash station and projector and display system.


Room Analysis

Floor Plan


Interior Rendering


Footwall Rendering

Room Section


Footwall Explosive

Footwall Elevation


Footwall Mock-Up

Footwall Build


Footwall Built

Clean Zone

Headwall Built


Courtyard Rendering


04

China Life R&D Center Facade Design Professional Wrok | HENN Architekten | 2009-2010

Program China life R&D center is located in the north of Beijing. The first phase of the project comprises three buildings – the data center, the R&D center and the training center. The total area is 2.4 million sqft. The R&D center has four floors above ground and three floors underground. The main function of R&D center is research area and office. Concept The facade design principles are contemporary style, Chinese cultural heritage, identifiable and maximize the use of transparent walls, buildings and landscape to integrate more fully. The material used on R&D center is consistent with the other two buildings. The stone walls are used on light-colored artificial stone. The window frames are coated with silver metal, and glass and white glass and unified. To avoid a boring appearance of the facade division, the vertical openings of the facade are divided into two different widths. The openings are in the depth offset, making the building façade to have more expression. The most outstanding feature of this facade is that all the exposed parts of the windows are covered with silver aluminum, aluminum and stone. The fire-over design is integrated into the two-story high opening. The glass façade of south elevation is divided into the same style that is consistent with the north one. The glass façade is composed of three floors. There are two layers of the facade. The inner layer encloses the space and the outer layer façade (vertical louvers) has a sun shading function.


Aeroview Rendering


Typical Floor plan


East Elevation

East Elevation Rendering


South Elevation

South Elevation Rendering


South Facade Study Model


North Facade


North Facade Section Details


10 9 8 CCU 7 PICU 6 NICU 5 Research 4 Surgery 3 Pediatric Clinic 2 Pediatric ED 1 Mechnical

A-A Section

EL. +73’-0”

8 Faculty Offices 7 Surgery / DDC 6 Cardiology 5 CCU / Cardiology

EL. +55’-0”

4 Clinic & Procedure

EL. +37’-0”

Disease 3 Digestive Center

EL. +121’-0” EL. +106’-0” EL. +91’-0”

EL. +27’-0” EL. +17’-0” EL. +6’-0”

2 Imaging Center 1 Ambulatory Clinic G Retails

EL. +183’-0”

Acute Care Acute Care

Service Bridge Visitor Bridge Ralph H Johnson Dr.

Ashley River Tower

6 5 4 3 2 1

REHAB LDRP / C Section Surgery Imaging

Service Bridge

Education

Lobby Above

Women’s ED

Dining / Retail

G Parking / Mechnical / Storage

Women’s Hospital

EL. +163’-0” EL. +145’-0” EL. +127’-0” EL. +109’-0” EL. +91’-0” EL. +73’-0”

EL. +37’-0”

Section

Aeroview Rendering

Bridge

EL. +17’-0”

Bee St.

Green Space

Children’s Hospital

EL. +67’-0” EL. +57’-0” EL. +47’-0” EL. +37’-0” EL. +27’-0” EL. +17’-0” EL. +6’-0”

Parking Garage

Program Stacking

Stacking Sections

6 5 4 3 2 1 G

EL. +55’-0”

B-B Section

EL. +109’-0”

ORTHO/REHAB 6

EL. +91’-0”

Birth Center

EL. +73’-0”

Surgery

EL. +55’-0”

Imaging

EL. +37’-0”

OB Clinic

EL. +17’-0”

Women’s ED

5 4 3 2 1

Green Roof Service Bridge Waiting Registration

Women’s Hospital

Parking / Mechnical

Lobby

10 9 9 8 7 6 5 Staff Domitry 4 Adminstration 3 Education 2 Dining 1 G

MOB

EL. +201’-0” EL. +183’-0” EL. +163’-0” EL. +145’-0” EL. +127’-0” EL. +109’-0” EL. +91’-0” EL. +73’-0” EL. +55’-0” EL. +37’-0” EL. +17’-0” EL. +6’-0”


05

Children and Women's Hospital of MUSC at Charleston Graduate Studio Wrok | Fall 2011

Program The project is a planning for a hospital which is composed of a women's tower, a children's tower and a MOB tower with a total area of 540,000 sqft on the MUSC campus. Concept The new women and children hospital is to link the new building to the Ashley river tower and the surrounding context, to link the patient, visitors and staff, to link the medical work flow, and to link the natural environment and the building. The building is designed as a city element to promote an active community. The new hospital complex follows the layout logic of the Ashley River Tower, but with a dynamic massing. It also connects to the Ashley River Tower by bridges in the same height to link the medical level and the visitors’ level seamlessly.


Massing Concept

Model

Sustainable Design Section

Layout Diagram


06

Bejing Metro No.5 Teminal Transit Complex Professional Wrok | Competition | Fall 2008

Program The complex consists of a shopping mall connected with the subway terminal. A hotel with 100 rooms is located along the southern public plaza. Administration offices of the transport complex are placed on the second floor above the long distance bus terminal, overlooking the bus station below. Concept The building is designed to open to four main directions, which will make a physical connection with the surrounding on all sides. The concourse itself, in an L-Shape, is divided into two clear functional wings, one for the city busses and one for the long distance busses. The bus departure and arrival platforms are outside. The building emphasizes the use of renewable resources, such as sunlight through passive solar, active solar and photovoltaic techniques, plants and trees, and landscaping for reduction of rainwater run-off.


E P

| |

shuoy@clemson.edu 8 6 4 . 6 5 0 . 6 0 7 8


Shuo Yang Portfolio