Page 1

Portfolio Shubhangi Pandey


1. Understanding Point to Line to Plane 2. Recreating Maison a Bordeaux

Paper Model-Making


A conceptual design that develops in height and texture as it spreads across the Earth. A combination of layering is created using slopes that fall on different angles in attempts to fit the analogy – “standing to sitting to lying”. Use of timber lines in forming the falling rhombuses represents levels that visually display the act of motion, while being static. Effects of light hitting and reacting to the geometric shapes are explored to identify the contrasting levels of transparency and the magical play of shadows. My version of growth from point to line to plane tests the idea of something being transparent through the materials and the spreading verticality.

Point to Line to Plane

1

We are asked to give it human character: A narrative exists; the moderate inclination of the structure and the ability to see through it are architectural metaphors to a person’s transition from being closed up and shy natured in their adolescence, to a more confident and see through version of himself/herself in adulthood. This narrative is further explored and applied in the final design of the semester.


1

2

3

4

5

6

7

8

9


Maison à Bordeaux OMA

2


1. Sketching concepts with charcoal 2. Model making for idea development 3. Site Analysis 4. Experimenting with Movement in Architecture 5. Precedents 6. Final Model

Architectural Project 1: Reflecting a "Secret"


Overview The design explores the reveal of a secret rather than a hidden one. Inspired, typically, by Japanese architecture, thin paper walls are erected to “have ears�. Walls allow escape as well as privacy. They also divide spaces. But what happens when this purpose of a wall is challenged? When it divides successfully, but remains see through? It creates a transparent barrier that is contradicting to its purpose of hiding the secrets within its circumference. It reveals without having a door to open into the space. It builds curiosity and a desire to see more without the interference of obstacles. The Reveal- The SECRET is the rotating walls. Lightweight paper walls that can be manually adjusted by visitors. As well as adding aesthetic appeal, the walls function to build on accessibility. There is no fixed entrance or exit, as the path created by the walls can change constantly. The space is an adventure, yet to be experienced.


Development

1

Ideas with Charcoal Sketches to explore concepts of “Secrets”

In Plan


Draft Sketches

(There were many concepts, but this was my favourite and, also the concept I used most in the development of the final design) An accessible underground space which allows the audience to get a good glimpse of what people don’t get to see on a daily basis- the secrets kept under the crust of the Earth. To showcase the secrets underneath, it is important to keep the nature alive while using Earth as a functional part of the structure. It begins at an entrance at ground level inside a large megaphone-like structure which has stairs inside that climb onto a transforming roof. The roof acts as the beginning of the path leading all the way down, beneath the ground. A ramp spiralling down underground that keeps falling until it hits a viewpoint or a stopping point where people observe the depth of the space surrounding them as well as the art on the earth walls. PURPOSE: The purpose of this design was to make an interesting experience visually and psychologically as well. Here, you travel from an open space to a more closed space to an even more closed space. An individual stands at the viewpoint and yells out his/ her name. It will echo through the entire space, hitting the uneven walls and coming back to the individual. A feeling of emptiness, however contrastingly the huge, mass filled, dark, rough walls covering one from all sides fills us the atmosphere with mass. It’s such enclosed spaces that can help bury a secret, as well as expose it in its entirety.

In Section


Development

Draft Sketches

2

Ideas with Models to explore materiality, transparency

An experiment using new and challenging materials, to create a transparent frame and infill. Materials such as wire and thread work together to create gaps and patterns that act as the infill. The design process involves focusing a lot on transparency and anti-gravity elements. The balsa square platforms seem as if they are floating above ground- the secret infill centred in the heart of the structure, providing a solid texture to the design. The outer frame plays with the see through nature of the walls made of thread and wire columns. The infill is easily visible due to the frame, allowing the reveal of the secret within the space while separating the secret from the outside landscape. It creates a necessary division.


To get the smoothest rotation, I undertook many experiments of most that did not go as planned, such as using wheels and then trying to use magnets to rotate it, but in the end, in a model perspective, this way was the most stable and had the most smooth rotation. Vegetation

4

Noise Levels

Experimenting Movement

1

2

Point of Interest

3

Site Analysis Chosen site must be located somewhere on Melbourne’s Herring Island. Site’s location is facing north-west, shading is preferred on top, facing north and on the sides facing west. Chosen ground is a grassland next to the North Landing. I believe this will make travel easy, as well as allowing the secret project to be visible to visitors and attract them to the area, in order to find out more.

3

5

Precedents for Final

4

5

1. Snøhetta and SANAA, winning design for New National Gallery and Ludwig Museum, Budapest 2. Shoji Japanese screen 3. Kit Kurly, Timber dividing screen 4. EVA Studio, Amphitheatre, Haiti 5. Shubhangi Pandey, Mass drawing


Development

6

Final Model


1. Precedent Research and Analysis of Computation 2. Recording Frequency Dara of Raga Bhairavi and Darbari 3. Topography Exploration on Grasshopper 4. Comparing Iterations 5. Design Growth 6. 3D Printing 7. Diagramming to Explain Functionality 8. Final Render 9. Perspective Drawings

Architectural Project 2: Contemplation Community Veggie Garden on Merri Creek


1. Sahasraha Chakra

2. Frequency Play of Two Ragas 3. Personal Blockage

Overview CONTEMPLATION...Contemplation is defined as “deep reflective thought,” “concentration on spiritual things” or “a state of mystical awareness of God’s being.” With such a wide range of interpretations, this word allows the creative freedom for a designer to envisage a unique form of space and use, and motivate topics of fascination, discussion and debate. Our natural curiousity to question every little unknown detail, to justify our beliefs with solid evidence and find solutions only to move on to the next problem is what makes us such intellectual beings. Our minds are continuously looking for new information to eat and digest, however, in the rush of things, we commonly forget to pause and reflect on what we just digested or learnt, and end up following blindly. My vision was to create such a space where individuals and groups are encouraged to make their small contribution towards potentially creating an ecosystem of lifeforms, in hopes to ignite curiosity and imagination in people’s minds. This is the first step out of ignorance and towards growing more AWARE and observant. The idea roots from the meaning behind the Sahasraha chakra and its characteristics. I believe this community veggie garden is a symbol of a mind that grows healthier the more you nurture it and care for its life and wellbeing. It has the ability to teach as well as relax and think privately. It is structured to purposely reflect the out-standing stature of a temple and behaves as two opposing raga waves in one, merged together, unseperable, ultimately reliant on one another, balancing out their weaknesses, and as a result mine too. Its the process behind this project that has really reflected upon my blockage of self-doubt and fear of incompleteness. I have learnt to convert my self-doubt into self-criticism with the motivation to improve and develop as a designer, rather than feel disappointed and stuck. The intention of the spaces within this garden is to provide a variety of experiences that strengthern concentration, enable teaching and provide people with the opportunity to take a break and meditate amongst nature.


Development

1

Precedent Study to Understand and Analyse Computation

The Heydar Aliyev Centre is a design of computation, redefining the possibilities of architecture in our current and future world, yet it remains a target of criticism for its mass scale of materiality and some could even say, it is an exploitation of parametric design accessability. It can often be taken for granted in the field of architecture. The building, nonetheless, is an enmoring case of how parametric design can be used as a “facility for the control of topological relationships [that] enables the creation and modulation of the differentiation of the elements of a design”2. (Oxman, Theories of Digital in Architecture, 2017) It provides the opportunity to go absolutely wild and solve complex arrangements of form, structure and function within the desired design. Zaha Hadid Architects is continually stressing a parametric procedure, and it is apparent in every proposal offered by the firm. They are well and truly in the centre of synthesizing material culture, with the merge of computer and architecture, and have contributed greatly in evolving the relationship between man and machine. In this building, they could not have achieved such soft risings and smooth folds and tuck-ins without entirely depending on digital design. Some argue that emergence of computation has reduced creativity for organic design and restriction in perspective of art has formed inside this realm of numbers and technology. There has been a loss of materiality in the process of digitalising, I believe; however, numbers are an infinite space that only increase the flow of creative ideas in an unimaginable and different format. It has completely changed conventional forms of architecture, in the sense, it enables more control over materials and design, as well as granting the priviledge of ‘breaking the rules’.

Heydar Aliyev Centre, Zaha Hadid Architects, 2007-2012 Image source: Zaha Hadid Architects

1&2: Rivka Oxman and Robert Oxman, Theories Of The Digital In Architecture (London: Routledge, 2014).


2

RAGA BHAIRAVI ↓

200

RAGA DARBARI ↑ RAGA DARBARI ↓

100

300

2

3

4

5

6

7

8

9

10

RAGA BHAIRAVI ↓

200

RAGA DARBARI ↑

100

RAGA DARBARI ↓

0 1

RAGA BHAIRAVI ↑

RAGA BHAIRAVI ↑

300

RAGA BHAIRAVI ↓ RAGA DARBARI ↑

200

Frequency

300

600

500 400

400

Frequency

RAGA BHAIRAVI ↑

RAGA BHAIRAVI VS. RAGA DARBARI - 10 MINUTES

600

500

500

400

Frequency

Frequency

RAGA BHAIRAVI VS. RAGA DARBARI - 5 MINUTES

600

600

500

0

RAGA BHAIRAVI VS RAGA DARBARI - 1 MIN

RAGA BHAIRAVI VS. RAGA DARBARI - 30 SECONDS

600

RAGA DARBARI ↓

1

5

9

13

17

21

25

29

0

Seconds

RAGA BHAIRAVI ↑

300

RAGA BHAIRAVI ↓

200

RAGA DARBARI ↑

100

RAGA DARBARI ↓

100

Seconds

500

400

0

1

51

101

151

201

Frequency

RAGA BHAIRAVI VS. RAGA DARBARI - 10 SECONDS

Frequency Data of Ragas Bhairavi and Darbari

400 RAGA BHAIRAVI ↓

200

RAGA DARBARI ↑

100

RAGA DARBARI ↓

0

251

1

101

201

301

401

501

Seconds

Seconds

1 3 5 7 9 11 13 15 17 19 21 23 25 27 29 31 33 35 37 39 41 43 45 47 49 51 53 55 57 59

RAGA BHAIRAVI ↑

300

Seconds

300 SEC

Graph 4

Graph 3

Graph 2

3

Graph 1

600 SEC

300 SEC

60 SEC

30 SEC

30 SEC

10 SEC

10 SEC

60 SEC

0 SEC

2D Topography Exploration on Grasshopper

My topography is the crown chakra. It is the detailed mapping of a specific area. In these iterations, I explore the nature of frequency graphs playing on the topography of the Sahasraha chakra. Graph 1 representing Bhairavi at 10 seconds, graph 2 at 30 seconds, graph 3 at 60 seconds and graph 4 at 300 seconds (five minutes). 600 seconds is left out of this experiment, due to its lack of significant alterations in 2D geometery in comparison to the other graphs.


Development

4

Parametric Designing to create differing outcomes using the frequency data

Raga Bhairavi Iterations

Raga Darbari Iterations

10 SEC

Graph 1

10 SEC

Graph 1

30 SEC

Graph 2

30 SEC

Graph 2

60 SEC

Graph 3

60 SEC

Graph 3

300 SEC

Graph 4

300 SEC

Graph 4

600 SEC

Graph 5

600 SEC

Graph 5

5 Outer Pipe: One Thickness

Design Growth from Start to Final: attempt to merge the two contrasting frequency datas into one body Outer Pipe: One Thickness

Outer Pipe: Multiple Thickness

Inside Pipe: Small base

Inside and Outside Pipe: Large Base

Inside and Outside Pipe: Multiple Thickness 1.1

Inside and Outside Pipe: Multiple Thickness 1.2

Inside and Outside Pipe: Multiple Thickness 1.3

Inside Pipe: Coordinated Thickness Ascending Order


6

3D Printing


Development STRUCTURAL SYSTEM

WATER CIRCULATION

SPACIAL COMPOSITION

PEOPLE CIRCULATION

As the location of the building is on top of the creek, structural components must be deep and resistant enough to survive in water and hold a huge living piece of architecture up. The diagram, below, shows the load bearing components in purple. This includes the heavy glass pipes, the concrete boxes below the structure, under water, and the stumps, pushed deep into the water bed.

The decision to utilise the water from the creek as a water recycling system for maintenance of the plants is an idea I had wished to implement, desperately. I believe this aspect of the design is under developed, as the commitment to research is quite basic. It needs to be more detailed for a sprinker system providing water for such a large structure to function as required. The diagram below demonstrates the concept of a constant cycle built from natural resources, using the pure form of the structure and giving it more of a purpose, i.e. other than structural and metaphorical.

The spacial allocations are arranged to be practical. All spaces exposed to the sun are areas of greenery, while all undercover spaces are gathering or resting or meditation and contemplation spaces.

Due to its radial structure, people can access from multiple ends on the horizontal plane. However, vertical transportation is intentionally restricted to one person at a time. The stairs are too narrow for more than one adult. This feature is a reflection of the behavioural system used to produce this form: Ragas. Notes in Ragas progress upwards and downwards one note at a time. People, in this instance, are representing each note of the Ragas as they ascend and descend from the structre. Although, I do not expect visitors to feel as if they are musical notes of a Raga, but the limitation will help maintain a consistent flow of people; a linear progression. It’s all about the balance and patience.

7

Closer Look: Representational Diagramming


8

Rendering Final Design


9

Create Perspective

Community Veggie Garden: This is a form of a modern temple. Instead of worshiping an idol or an idea, this space is about creating an experience which allows people to connect with the divine within, by providing an opportunity to creating life.

Shubhi's Portfolio  
Shubhi's Portfolio  
Advertisement