Συμβουλές για το σπίτι σε ασθενείς που νοσούν με Κορωνοϊο

Page 1

Συμβουλές για το σπίτι σε ασθενείς που νοσούν με Κορωνοϊό (COVID-19)


Σε αυτό το φυλλάδιο παρέχονται συμβουλές φυσιοθεραπείας που θα σας βοηθήσουν να απαλύνετε τα συμπτώματα της νόσου Covid-19 και να μειώσετε τις πιθανότητες να χρειαστείτε νοσοκομειακή περίθαλψη. Οι συμβουλές έχουν στόχο να βοηθήσουν στην μείωση του αισθήματος της ΔΥΣΠΝΟΙΑΣ και ΚΟΥΡΑΣΗΣ, του ΒΗΧΑ και στη βελτίωση της ΟΞΥΓΟΝΩΣΗΣ.

ΠΟΤΕ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΤΕ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΙΑΤΡΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ Εάν αισθάνεστε οποιοδήποτε από αυτά τα σημάδια, ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια: • ΔΥΣΠΝΟΙΑ που δεν βελτιώνεται με τις πιο κάτω τεχνικές • Επίμονο πόνο ή πίεση στο στήθος • Σύγχυση • Αδυναμία να ξυπνήσετε ή να μείνετε ξύπνιοι • Χλωμό, γκρι ή κυανό χρώμα δέρματος, χειλιών ή νυχιών, ανάλογα με τον τόνο του δέρματος

Εάν το οξυγόνο σας μειωθεί [SpO2 < 94% ή επιπλέον 3-4% από την συνήθη τιμή] μετρημένο με σωστά τοποθετημένο οξύμετρο δακτύλου.

Τα πιο πάνω δεν είναι όλα τα πιθανά συμπτώματα. Εάν έχετε άλλα συμπτώματα που σας ανησυχούν, επικοινωνείστε με τον προσωπικό σας γιατρό.

.

Για αναζήτηση βοήθειας καλέστε τον αριθμό 112.


ΔΥΣΠΝΟΙΑ: Η δύσπνοια είναι ένα σύμπτωμα που μπορείτε να απαλύνετε.

Εάν έχετε δύσπνοια μπορεί να: • Νιώθετε σφίξιμο στο στήθος • Μην σας φτάνει η αναπνοή σας • Αναπνέετε πιο γρήγορα κα χρησιμοποιείτε περισσότερο τους αναπνευστικούς μύες από ότι συνήθως • Κουράζεστε εύκολα • Αισθάνεστε ανήσυχος ή ακόμα με πανικό Τα παρακάτω θα σας βοηθήσουν να αναπνεύσετε πιο εύκολα.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Λίγη και συχνή δραστηριότητα είναι κατάλληλη και χρήσιμη για εσάς αυτή την περίοδο. Επιλέξτε το χρόνο ανάλογα με τις αντοχές σας. Αποφύγετε την κούραση. Το να περπατάτε μικρές αποστάσεις τακτικά μέσα στο σπίτι είναι καλύτερο από το να κάθεστε ή να ξαπλώνετε για μεγάλες περιόδους. Ακολουθούν κάποιες ασκήσεις που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε δυνατούς του μύες σας καθώς αναρρώνετε.

Δραστηριότητες που βοηθούν στην μειώση της δύσπνοιας: Η ΔΥΣΠΝΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΤΕ.

1.Θέσεις που βοηθούν στην μείωση της δύσπνοιας Καθίστε και σκύψτε μπροστά με την πλάτη ίσια Ακουμπήστε τα χέρια σας λίγο πάνω από τα γόνατα ώστε οι βραχίονες σας να λειτουργούν σαν στήριγμα. Χαλαρώστε τα χέρια και τους καρπούς. Εάν έχετε κοιλιά αφήστε την να πέσει ανάμεσα στα πόδια σας.


Σκύψτε μπροστά και ξεκουράστε το κεφάλι και τα χέρια σε ένα μαξιλάρι πάνω σε τραπέζι.

Γείρετε μπροστά με τα χέρια να ξεκουράζονται σε ένα ψηλό τραπέζι, παράθυρο, ή στην πλάτη μιας καρέκλας.

Ξαπλώστε στο πλάι με μαξιλάρι μεταξύ των ποδιών και το κεφάλι ανυψωμένο με μαξιλάρια. Κρατήστε την πλάτη ίσια. ή . Ξαπλώστε ανάσκελα με το κεφάλι ανυψωμένο και τα γόνατα λυγισμένα, με μαξιλάρι κάτω από τα γόνατα. *Αποφύγετε τη 2η θέση εάν έχετε κοιλιά. 2.Αναπνοή με σφιγμένα χείλη Εισπνοή από τη μύτη. Εκπνοή από το στόμα με τα χείλη σφιχτά σαν να σφυρίζετε.Έτσι θα μειωθούν οι αναπνοές σας.


3.Έλεγχος της αναπνοής Ξαπλώστε με μαξιλάρι κάτω από το κεφάλι και τα γόνατα ή καθίστε αναπαυτικά σε μία καρέκλα. Τοποθετήστε το ένα χέρι στην κοιλιά ενώ το άλλο χαλαρώνει δίπλα σας. Κλείστε το στόμα σας αλλά μην σφίγγεστε. Αναπνεύστε ήρεμα από τη μύτη (ή αν δεν μπορείτε από τη μύτη αναπνεύστε ήρεμα από το στόμα) και νιώστε τον αέρα να γεμίζει την κοιλιά σας όταν εισπνέετε. Η αναπνοή σας δεν πρέπει να ακούγεται ούτε να πρέπει να προσπαθείτε πολύ. Το στήθος σας κατά την εισπνοή πρέπει να είναι χαλαρό και να μην κινείται. Όταν εκπνέεται ο αέρας πρέπει να μετακινείται αργά χωρίς να τον σπρώχνετε με την κοιλιά. Καθώς επαναλαμβάνετε χαλαρώστε όποιο σημείο του σώματος σας σας φαίνεται σε τάση, πχ. το σαγόνι, ο λαιμός, οι ώμοι και τα χέρια. Επαναλάβετε μέχρι να νιώσετε τελείως χαλαρός.

4. Θέσεις για ξεκούραση και ύπνο Προσπαθήστε να μην μένετε για πολλή ώρα ξαπλωμένοι στην πλάτη σας. Εάν μπορείτε, επιλέξτε το πλάι με μαξιλάρι κάτω από το γόνατο. Η αναπνοή σας θα βελτιωθεί μετά από λίγα λεπτά. Θα ήταν καλό να αλλάζετε θέση το πολύ κάθε δύο ώρες εναλλάσσοντας ύπτια με μαξιλάρια (στην πλάτη σας), πλάι αριστερά, πρηνή (στην κοιλιά ) -όχι μετά το φαγητό ή αν σας δυσκολεύει, πλάι δεξιά. Αν κάποια θέση σας προκαλεί δυσφορία ή πόνο μην την εφαρμόζετε. Όσο πιο αυξημένο είναι το βάρος σας τόσο πιο σημαντική είναι η συχνή αλλαγή θέσεων.

ΠΡΗΝΗΣ ΘΕΣΗ: Το μαξιλάρι κάτω από τη λεκάνη θα δώσει χώρο στην κοιλιά και θα αποφύγετε τη δυσφορία. Μαξιλάρια κάτω από τις κνήμες θα σας κάνουν να νιώσετε μεγαλύτερη άνεση.

ΠΛΑΓΙΑ ΘΕΣΗ: Τα μαξιλάρια κάτω από το γόνατο και το χέρι θα σας κάνουν να αισθανθείτε πιο άνετα και να χαλαρώσετε. Σιγουρευτείτε ότι ρίχνετε το βάρος σας στα μαξιλάρια.


ΒΗΧΑΣ: Ο βήχας είναι μια φυσιολογική και σημαντική λειτουργεία για την προστασία του αναπνευστικού συστήματος. Λόγω του ερεθισμού των πνευμόνων από την νόσο Covid-19 μπορεί να εμφανίσετε ξηρό βήχα. Παρ΄ότι είναι δύσκολο να ελεγχθεί ο βήχας παρακάτω αναφέρονται κάποιες συμβουλές που μπορεί να βοηθήσουν.

Συμβουλές αντιμετώπισης του βήχα

Εάν έχετε ξηρό βήχα, πίνετε λίγες γουλιές νερό, μπορεί να βοηθήσει. •

• Εάν βήχετε στον ύπνο δοκιμάστε να αλλάξετε θέση ή ανασηκωθείτε χρησιμοποιώντας περισσότερα μαξιλάρια. • Αποφύγετε συνθήκες που μπορεί να σας προκαλούν βήχα όπως κάπνισμα, αποσμητικά χώρου ή αρωματικά κεριά, δυνατά αρώματα ή αποσμητικά.

Εάν έχετε φλέγματα είναι σημαντικό να τα αποβάλετε. Εάν δυσκολεύεστε ακόμα να απομακρύνετε τα φλέγματα ίσως να χρειάζεστε βοήθεια από έναν φυσιοθεραπευτή.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Το να περπατάτε μικρές αποστάσεις τακτικά μέσα στο σπίτι είναι καλύτερο από το να κάθεστε για μεγάλες περιόδους. Λίγη και συχνή δραστηριότητα είναι κατάλληλη και χρήσιμη για εσάς αυτή την περίοδο. Επιλέξτε το χρόνο ανάλογα με τις αντοχές σας. Αποφύγετε την κούραση. Ακολουθούν κάποιες ασκήσεις που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε δυνατούς του μύες σας καθώς αναρρώνετε. Ξαπλώστε ανάσκελα με μαξιλάρια κάτω από την πλάτη. Λυγίστε το ένα πόδι έτσι που να πατά το πέλμα και τοποθετείστε ένα μαξιλάρι κάτω από το άλλο. Πιέστε το γόνατο πάνω στο μαξιλάρι σφίγγοντας τους μυς του μηρού και φέρτε το πέλμα και τα δάκτυλα προς τα πάνω. Κρατείστε για 5 δευτερόλεπτα και χαλαρώστε. Επαναλάβετε 5 φορές. Χαλαρώστε για ένα λεπτό και επαναλάβετε 5 φορές στο άλλο πόδι. Η άσκηση πρέπει να γίνεται 3 φορές την ημέρα.


Καθίστε με την πλάτη ίσια να ακουμπά στην πλάτη της καρέκλας. Τεντώστε το ένα γόνατο. Κρατείστε το τεντωμένο για 5 δευτερόλεπτα και κατεβάστε το. Επαναλάβετε την άσκηση μέχρι 10 φορές. Κάνετε την άσκηση και με το άλλο πόδι.

Κάθε μία ώρα, κινείστε το πέλμα σας πάνω κάτω τουλάχιστον 20 φορές, σαν να πατάτε και να αφήνετε το γκάζι του αυτοκινήτου. Θα βοηθήσει την κυκλοφορία του αίματος και θα απομακρύνει τον κίνδυνο θρομβώσεων.

Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να καταγράφετε τα ζωτικά σας σημεία ώστε να παρακολουθείτε και να αξιολογείτε την κατάσταση σας. Επίσης, τα στοιχεία που θα καταγράψετε μπορούν να βοηθήσουν το γιατρό σας να επιλέξει την καταλληλότερη θεραπευτική προσέγγιση για την περίπτωση σας.

Συγγραφή: Κλινική Εντατικής Θεραπείας ΓΝΛ Τμήμα Λοιμώξεων ΓΝΛ Τμήμα Φυσιοθεραπείας ΓΝΛ


ΠΙΝΑΚΑΣ ΖΩΤΙΚΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ Όνομα ασθενή:

Ημερομηνία:

Ώρα :

Παλμοί:

Sp02%

Ανάγκες σε Ο2:

Θέση ασθενή: 1=Πρηνή, 2=Υπτια, 3=πλαι δεξιά, 4=πλάι αριστερά