Issuu on Google+

Monday Test 3.0 Afternoon Batch (Microbial Genetics, Microbial Physiology,)


1 Deletion 1: Genes’ bda’ are lost Deletion 2: Genes ‘ac’ are lost Deletion 3: Genes ‘ecf’ are lost The genes abcde are determined to be closely linked on the E.coli chromosome. Three random short deletions are created in the region, resulting in the removal of various genes as shown above. Which of the following gene orders is possible based on the deletion analysis? A. abcdef B. acbedf C. bdeacf D. dbacef


2


3

A gal- bio- att- train of E.coli is transduced by P22 phages from a wild-type strain. Transductants are selected for by growing the cells with Galactose as the sole energy source. Replica-plating and testing for lysogenic ability gives the genotypes of 106 transformants:

• • • • •

What is the gene order? Gene gal is in centre Gene Att in centre Gene bio in centre Cannot be determined


4

•

Find the centre gene?


5 •

Seven arginine-requiring mutants of E. coli were independently isolated. All pairwise matings were done (by transduction) to determine the number of loci (complementation groups) involved. If a (+) in the following ďŹ gure indicates growth and a(-) no growth on minimal medium, how many complementation groups are involved?


6 • A. B. C. D.

The end result of F’ and F+ conjugation will be Both become F+ Both become F’ F+ turns into F’ and F’ into F+ They do not conjugate


7 • A. B. C. D.

Which of the following contains on singly copy of a gene? Liver cell in Liverworts Heart inner cell layer Outer layer of Bastoderm Nucleus of frog egg


8 • A. B. C. D.

Which of the following is not an X linked disorder? Xeroderma Pigmentosa Muscular Dystrophy Colourblindness Fraby Disease


9 •

A. B. C. D.

Your PI gives you a bacterial culture with population density of 250 CFU/ml. A bacterium divides every 40 minutes. Assuming that the cells are in the exponential phase of growth, what is the count of cells you will have after 4 hours? 2.0 * 104 CFU/ml 0.5 * 106 CFU/ml 1.6 *104 CFU/ml 2.0 * 106 CFU/ml


10 • A. B. C. D.

Which of the following is not a mechanism for uptake of nutrients by microorganisms? Uptake of nutrients along the concentration gradient utilizing energy Requirement of a carrier to support transport along the concentration gradient Chemical modification of solute during its uptake Uptake against the concentration gradient


11 • A. B. C. D.

The mean growth rate constant (k) of a yeast species is 0.21h -1. What is the species' doubling time (g) in hours? 3.5 hours 4.8 hours 5.0 hours 1.5 hours


12 •

A. B. C. D.

A new isolate of a facultative anaerobe utilizes either oxygen or Pyruvate as terminal electron acceptor. This bacterium was grown first anaerobically with glucose as the sole carbon source, then aerobically with lactose as the sole carbon source. Net increase in ATP production per mole of the carbon source, when the culture was switched from 1 st medium to the 2nd medium, would be 2-fold 4-fold 19-fold 38-fold


13 •

A. B. C. D.

A growing bacterial culture with a doubling time of 20 min reaches cell density of 2 * 108 cells/ml in 3 hours. How much time would it take to reach the cell density of 1 * 108 cells/ml? 200 min 180 min 160 min 90 min


14 •

A. B. C. D.

100 bacteria were inoculated into a nutrient rich medium. It was found that at the end of 10 hours the total number of cells is 10 5. What is the number of generations that have passed in this time and the generation time respectively? 10, 120 minutes 10, 60 minutes 20, 30 minutes 40, 15 minutes


15 •

A. B. C. D.

A culture of Bacteria, have doubling time of 20 min when cultured on Glucose and 40 min when cultured on Lactose. What will be the doubling time, in the second half of the growth period? 20 min 60 min 40 min 30 min


16 • A. B. C. D.

What is the square root of 69169 262 263 268 269


17 •

A. B. C. D.

A Linear DNA fragment has restriction sites for BamHI. When completely digested, we got 6.4 , 4.1 and 1.0 fragments. When partially digested , we got 10.5., 7.4, 6.4, 4.1 and 1.0 fragments. What is the order of the restriction sites on the linear DNA. ? 4.1, 6.4, 1.0 6.4, 4.1, 1.0 1.0, 4.1, 6.4 Cant be determined


18

A. B. C. D.

There are 3 persons Sudhir, Arvind, and Gauri. Sudhir lent cars to Arvind and Gauri as many as they had already. After some time Arvind gave as many cars to Sudhir and Gauri as many as they have. After sometime Gauri did the same thing. At the end of this transaction each one of them had 24. Find the cars each originally had. Sudhir had 39 cars, Arvind had 21 cars and Gauri had 12 cars. Sudhir had 29 cars, Arvind had 11 cars and Gauri had 120 cars. Sudhir had 21 cars, Arvind had 39 cars and Gauri had 12 cars. Sudhir had 39 cars, Arvind had 12 cars and Gauri had 21 cars.


19 Which of the following is larger than 3/5? • • • • •

(1) ½ (2) 39/50 (3) 7/25 (4) 3/10 (5) 59/100


20

A. B. C. D.

It takes Mr. Karthik ‘y’ hours to complete typing a manuscript. After 2 hours, he was called away. What fractional part of the assignment was left incomplete? Y+2 Y+2/Y Y-2 Y-2/Y


Result 1

D

11

B

2

B

12

D

3

B

13

C

4

Leucine

14

B

5

3

15

C

6

D

16

B

7

D

17

A

8

A

18

A

9

C

19

B

10

A

20

D


Monday test 3.0 Afternoon Batch