Page 1

ARCHITECTURE

PORTFOLIO SHREYA VENKATESH

Change is the only constant


EDUCATION 2015-2020

WORK EXPERIENCE AUGUST 1 -10th 2017

SHREYA VENKATESH +91 8971731519 shreya.venkie@gmail.com RESIDENT IN BANGALORE, INDIA

JAN TO FEB 2018 PASSION AS A STUDENT My love for architecture comes from its impact that it can have on the people in this world. My vision is to create architecture that has ma jor effects on the attitudes of people and make for happy lives lowering the rate of crime in today’s world. SPARE TIME In my spare time I love to cook new food as it is a great stress buster for me. I believe all creative tasks are linked and improving in one helps with the other other

TECHNICAL SKILLS

VOLUNTEER WORK

WORKSHOPS

COMPETITIONS

CMRU SCHOOL OF ARCHITECTURE BANGALORE, INDIA Bachelor in Architecture Expected graduation - June 2020 INCH ARCHITECTS AND JAAGA (NGO) BANGALORE, INDIA Worked on the wheeler road project, Bangalore. Collaberated with students, professors and architects from Constance, Germany, Escola Da Cidade, Brazil, INCH archtects and Jaaga, Bangalore, India. -Assisted in the design process -Assisted in the build process for better understanding of construction methods and the magnitude of labour put in by the workers. -Took part in door-to-door fundraising PERSONAL WORK -Assisted in the design process in collaboration with arch. Avin Achar for a co-work space in mg road, bangalore for NANOCHIP SOLUTIONS AND TECHNOLOGIES. Autocad 4/5, Rhinocerous 3/5, Grasshoper 1/5 Sketchup 4/5, Revit 2/5, Lumion 4/5, Vray 2/5 Indesign 4/5, Illustrator 3/5, Photoshop 3/5, Lightroom 2/5. Hand Drafting, Rendering, Model making, Freehand Sketching. Installation Design and make for CHINGARI, Annual Exhibition Stop Motion Animation Film Making for CHINGARI, Annual Exhibition Participated in -Mudcrete workshop -Tensile Structure workshop -Bamboo Workshops -Paper Workshop -Bridge Design workshop Second Place in ‘WHAT IF?’ design competition, RVCE, Bangalore Bunk Bed Design Competion, DESIGNURU

RECOGNITION AND ADDITIONAL ACTIVITIES Designed a model on extrusion experimentation displayed at DESIGNURU Team lead for the winning team in a Mudcrete workshop conducted at CMRUSOA, Bangalore Selected under top five for ‘best project’ - 2017 Consistently among the top five for Architectural Design Took THEATRE as an elective for 6 months Happy home cook Amateur Photographer

LANGUAGES English (fluent) Kannada (intermediate) Telugu (mother tongue) Hindi (intermediate)


I’ve learned that i still have a lot to learn. - MAYA ANGELOU

CONTENTS YEAR THREE

PROJECT

EXTRA-CURRICULAR - WHEELER ROAD PROJECT PROJECT

YEAR TWO

1 - CULTURAL CENTRE IN PONDICHERRY

2 - RIVER VIEW HOUSING

EXTRA - CURRICULAR - BAMBOO WORKSHOP PROJECT

1 - HOUSING FOR ALL

EXTRA - CURRICULAR - PRODUCT DESIGN AND MAKE

YEAR ONE

PROJECT

1 - DERIVING FORM FROM NATURE

PROJECT

2 - DERIVING FORM FROM MATERIAL


CULTURAL CENTRE IN PONDICHERRY ARCHITECTURAL DESIGN

PROJECT 1

4. CONCEPT

BRIEF: To design a cultural centre in Pondicherry. YEAR THREE

TIME: 10 weeks

TAMIL ARCHITECTURE

STREET

1. WHY A CULTURAL CENTRE? NAMASTE is a greeting done by joining both hands together practiced in the hindu culture. The term NAMASTE means ‘I bow to the divine in you’ and this act of joining one’s hands together is actually a yoga posture designed to make you feel a sense of love for the person this namaskar is directed towards. Something as simple as a greeting has been so well thought off and designed, what about the depths of the rest of this culture. Today many hindus have forgotten the beauty of their culture and are starting to neglect its importance. Hence the need for a cultural centre in India, Hinduism being the most common religion practiced here

TAMIL ARCHITECTURE

FRENCH ARCHITECTURE

ZONAL MAP OF PONDICHERRY

FROM A LINE TO A RECTANGLE

TAMIL QUARTER

3. THE LINE The zonal map of pondicherry shows that a clear line seperates the two ma jor zones. This line acts as a threshold, neither here nor there. Standing in this line would be like standing in between two worlds or being in two places at once.The beauty of pondicherry is the coexistence of these two cultures which I wanted to bring into this cultural centre.

FRENCH QUARTER

SITE

FRENCH ARCHITECTURE

2. WHY PONDICHERRY? What better a location than Pondicherry where tourism is the main source of revenue. Since the main problem seems to be a lack of pride for their culture, the solution is simple. This cultural centre would attract tourists all over the world, to come and appreciate this culture which would create a sense of pride for the people who’s culture it is.

COURTYARD 1

PONDICHERRY

COURTYARD 2

COURTYARD


CATERING TO ALL The natural instinct of an architect designing in Pondicherry would be to cater to the tourists, but this cultural centre caters to the local population of pondicherry as well.

ENTERTAINMENT

This cultural centre is divided into three zones to attract a wider demographic. -ENTERTAINMENT ZONE

This zone consists of an auditorium, an open air theatre and eateries which would attract tourists as well as the local people.

COURTYARD 1 COURTYARD 2

-LEARNING ZONE

This zone consists of French and Tamil workshops, a museum, a library and a retail space that would attract tourists, the local people and especially the children of pondicherry.

COURTYARD 2 This is a retail space where french and tamil goods are sold.

-HEALING ZONE

This zone consists of a meditation hall, an ayurvedic centre and a spa which would attract the elderly people of ponndicherry as well as the tourists.

LEARNING ZONE

HEALING ZONE ENTERTAINMENT ZONE

LEARNING ZONE

HEALING ZONE

COURTYARD 1 This is where French and Tamil workshops are conducted side by side.


RESPECTING THE CONTEXT

Iron grid followed throughout Pondicherry

Breaking the grid to create focal points througout the cultural centre

The cultural centre has a fairly large green patch facing a waterbody with a retail space opening into it which is completely accessible to the public with no compound wall to cross.

The tilting of the axes creates focal points catching the attention of passerby’s.

The non rigid nature of the edges of this cultural centre make for inviting spaces to the local passerby’s. The cultural centre corresponds with the heights of the surrounding buildings and almost follows the same grid making it fit nicely into the context. Non rigid edge against the highly pedestrian walkway.

The breaking of the grid was done to make the cultural centre stand out but it also respects the context.


EXTRA-CURRICULAR

THE WHEELER ROAD PROJECT

YEAR THREE

This was a design initiative by an NGO called JAAGA in Bangalore to make a happy space under the Wheeler road flyover in Bangalore as the constrution of the flyover surely helped with the traffic congestion but left for dark, unhappy spaces below it, which had resulted in unwanted dumping of garbage here making the residents nearby unhappy. This had to be changed.

Alugulimane, a traditional indian game

So we designed a seating arrangement into which traditional Indian games had been incorporated since this was in the vicinity of three schools. This project was a collaberation between select students from Bangalore, India, Germany and Brazil. Incorporation of indian games into the seating

WE DESIGNED

AND

WE MADE

Spaces underneath the flyover had become dark and dingy.


PUBLIC RESPONSE The response to the seaters that we built was overwhelming. Not only did this attract the children in the vicinity, but also the elderly people, who would come for a game early in the morning. The residents nearby offered to take care of the maintaince of this structure as well, as now the unhappy space infront of their homes had been converted into a very happy and active space attracting people of all age groups. The form of the seaters was made curvilnear to ward off the intoxicated men during the night which worked and made this a much safer place to an extent but this did not always work.


RIVER VIEW HOUSING

ARCHITECTURAL DESIGN

PROJECT 2

YEAR TWO

BRIEF: To design housing for a view. TIME: 7 weeks The site for this project had a beautiful river abutting it. This project was an exploration on how to provide every house with a view rather than only a few premium houses.

Green terrace spaces connected to the floor of each and every house, overlooking the river.

RIVER

B

A

A

B

VIEW OF RIVER

Pool and common spaces sunk under ground for better view of the river from the houses

RIVER


BALCONY

BALCONY BEDROOM

module of house A and house B

UP

B

A

BEDROOM

GROUND FLOOR

FIRST FLOOR

INFORMAL LIVING ROOM

LIBRARY

PASSAGE

PASSAGE

ENTRANCE

ENTRANCE

UP

BEDROOM

BEDROOM DINING ROOM

KITCHEN

LO BB Y

C

A

Y BB LO

GROUND FLOOR

D

B

DINING ROOM

FIRST FLOOR KITCHEN LIVING ROOM

EN TR

LIVING ROOM

AN

E

C AN

TR EN

VIEW

CE

BALCONY

GROUND FLOOR PLAN VIEW

B

D

A

A

C D

B

C

FIRST FLOOR PLAN

GROUND FLOOR PLAN VIEW

VIEW

HOUSE A In this house you enter into a wide passage with the dining room on one side, the wall behind is defined by the linear staircase. You are lead into the living room with an open kitchen on one side and a balcony on the adjacent side which looks into the river.

VIEW

HOUSE B In this house you enter into an informal living room looking into a green balcony. After you climb up you enter into a wide passage with the dining room on its side. You are lead into the living room with an open kitchen on one side and a balcony on the adjacent side which looks into the river.


EXTRA-CURRICULAR

YEAR TWO

BAMBOO WORKSHOP BAMBOO It is such a flexible material to work with. It could be used as a strong supporting member or as a flimsy and easily bendable member. It’s property depends on the cut of bamboo used. Whole bamboo is used for its strength while cut bamboo can be bent to form many shapes. In this workshop its bendable property was explored. An arched module was formed and repeated to form an arched walkway. This structure was very porous and had many number of openings for people to walk in and out of due to the site’s busy location. Cut strips of bamboo when used alone were translating to lines drawn in the air so yellow cloth was used to tie the structure together highlighting only a few parts of the structure making it appear light. This form was not very rigid and appeared as if it was merging into the trees. The colour yellow was chosen as a lovely contrast to the green leaves of the trees. This structure was the product of a team of 14 people and 5 days. I was chosen as a team lead involved in designing this structure as well as its make.

GROWING STRUCTURE This structure was fixed to the trees on one end, making it grow along with the trees. Over a span of 6 months this temporary structure had grown a few inches. The growth factor had been considered while designing this tenporary structure.


ARCHITECTURAL DESIGN

A HOME FOR

YEAR TWO

ALL

Conceptual diagram

PROJECT 1 BRIEF: To design a luxurious house

PRIVATE PRIVATE

TIME: 7 weeks Creating a house for a Joint Family is a challenge as every family living in this house should have their own private spaces independant of the other spaces. The U-shaped plan is the most forgiving form as there are many trees on site

PRIVATE

COMMON SPACE

PRIVATE

SITE

sitout around tree


RESPECTING THE SITE When a site is given to an architect, it’s very easy to obliterate and destroy what is on site and start afresh, but the art is in respecting the site, understanding the beauty of what is already there and using it. In this project the trees are respected and adourned. They are at the centre of every courtyard and the views are directed towards them. There is a strong connect with nature in every space stimulating a happy life for the people living in this house.

CAR PARK

FAMILY ONE

T

- FOUR BEDROOMS - BATHROOMS AND DRESSERS - COURTYARD

courtyard connected to the central common space which has become the pool.

LIVING ZONE LIVING ROOM KITCHEN BATHROOM DINING ROOM PRAYER ROOM COURTYARD

FAMILY TWO

-THREE BEDROOMS - BATHROOMS AND DRESSERS - COURTYARD

RECREATION ZONE -

GUEST BEDROOM LIBRARY HOME THEATER COURTYARD

oriented such that sunset is visible

POOL Every zone has its own

B -

A LIVING ROOM

B

A

DINING ROOM views and easy access to nature

B

C C INSIDE - OUTSIDE HOME THEATER the home theater can be opened up


EXTRA-CURRICULAR

PRODUCT DESIGN AND MAKE

STOOL This was an excercise to explore joinery and simplistic approaches to make interesting designs. Here the design was made interesting simply by using wood of two colours and intersting cuts of wood. A mortice and tenon joint was used to join the legs to the frame of the seat and the pieces of wood for the seat were fixed together by lap joints. This stool can take upto around 90 kgs. This was an individual excercise.

TRAY This tray was made for the purpose of seggregation. Now tea and coffee could be served without any confusion! No joints are used as the load transferred onto the tray is relatively lesser than the stool. The bendable property of beach wood was explored for the making of this tray. Soaking beach wood in water increased its flexibility drastically. This was an individual exercise.

DECORATIVE FRAMES These frames were made using teak wood. Joints were explored here as well. The insides were kept relatively empty with a minimalistic design. These frames were made in groups of two.


DERIVING FORM FROM ARCHITECTURAL DESIGN

YEAR ONE

PROJECT 1

NATURE

Nature is complex yet simple. Even a leaf is so complex, efficient and properly planned to function in the simplest way possible. It is not only geniusly planned but also aesthetically magnificent making it one of the best sources to draw inspiration from.

BRIEF: TO derive a form from nature TIME: Two weeks This project was purely a form based exercise.

extruded form


DERIVING FORM FROM

MATERIAL

PROJECT 2 BRIEF: To derive a form from material TIME: One week . The material used here is coconut tree skin. This grows on the bark of coconut trees. This material is used for building temporary roof structures in some parts of India.

Material does not need to be an afterthought. The form of a structure itself can be derived from the material used. The sometimes restrictive properties of a material need not be seen as restrictive but can instead be seen as the potential for the project.


EXTRA-CURRICULAR

TRAVEL AND PHOTOGRAPHY Travelling to new places is a passion and capturing its beauty through a photograph is what makes the experience complete for me, as a part of the place lasts with me forvever through the photograph. Instagram account shreya_venkie@instagram


COOKING AND PHOTOGRAPHY Cooking is a stressbuster that is very much needed for the busy lifestyle of an aspiring architect. I like capturing things that i make in new and creative ways. My signature style is to capture my dog in the background ready to eat the food! Instagram account shreya_venkie@instagram


THANK YOU SHREYA VENKATESH +91 8971731519 shreya.venkie@gmail.com

Shreya Portfloio  

I believe, as architects we were, are and forever will be students. This is my ongoing academic portfolio showcasing my growth and learnings...

Shreya Portfloio  

I believe, as architects we were, are and forever will be students. This is my ongoing academic portfolio showcasing my growth and learnings...

Advertisement