Page 1

“FUNDJAVA”

ɽ Faqe 13-20

Intervista e tenorit Saimir Pirgu: Premiera ime në Verona. Rrëfimi për jetën dhe karrierën

Prokuroria

- Ndër mejtime -

Në Arkiv mungojnë inventarët për Enverin

MENDJE, ZEMËR DHE VOTË! NGA ARLINDA ÇAUSHOLLI

ɽ Faqe 9

ɽ Faqe 3

së shpejti... TELEVIZIONI MË I RI INFORMATIV NË SHQIPËRI LEKË 30 SHQIPTARJA.com + Suplementi FUNDJAVA

origjina e lajmit...

VITI II - NR. 146 E premte, 22-06-2012

VEPRO TANI/ Nisma amerikane që kërkon “zgjimin” e shqiptarëve

SHBA: IMPORTI I PLEHRAVE KQZ NA ZHGENJEU PRAPE Ambasadori Arvizu denoncon shpër¿lljen e referendumit për plehrat dhe vrasjen e 17-vjeçares Maria për gjakmarrje. “Bojkotohen” politikanët, në skenë vetëm intelektualë. Flasin Kadare dhe Moisiu ɽ Faqe 6-7 ABUZIMET Editorial Lajmi

Drejtori shiti Qytetin Studenti ngre edhe lokal për veten KUKAN

NGA

ɽ Faqe 4

T

hirrja e ambasadës amerikane në Tiranë e ka një shkak: atë duhet ta gjejmë brenda nesh, tek apatia që na ka zënë e jo vetëm tani në këtë vapë të padurueshme qershori, por gjithë këto vite, ku kemi frikë nga reagimi publik, për shkak të frikës së reagimit personal. Shqiptarja.com dhe A1 Report, do të bëhen që... ɽ vijon në faqe 2

TIRANE

FERNADA CENKO

Koment

S

hqiptarët duhet të zgjohen nga gjumi, të veprojnë dhe të mos e lënë fatin e Shqipërisë e të jetës në dorë të politikanëve. Ambasada Amerikane përmes aktivitetit “Act Now” (vepro tani) kërkoi dje të zgjojë ndërgjegjen...

Ambasadori amerikan Aleksandër Arvizu me gazetarin dhe prezantuesin, Adi Krasta

ɽ vijon në faqe 2-3

RREBELIMI NDAJ ISH-KRYETARIT

Prerjet te Liqeni Arvizu mbështet Forumin për Trashëgiminë HISTORIA

Krerët e PS në rrethe: Nano nuk duhet të vijë në bazë Forumi/ Drejtuesit socialistë dalin kundër: “Ndihmoi Berishën”

ɽ Faqe 5

Lotaria Kombëtare qeveria eleminoi dy firmat për “miqtë”

ANILA BASHA

Shqiptarja.com bashkohet me “Act now”

ɽ Faqe 9

“Na erdhi në majë të hundës me ju statusi në dorë të qeverisë” NISMA

Ambasada Amerikane në Tiranë mblodhi dje me qindra qytetarë në nismën e saj “Act Now”, duke u bërë thirrje atyre që të marrin fatin në duart e tyre. Në fjalën e tyre përshëndetëse, ambasadori Arvizu, shkrimtari Kadare dhe ish-presidenti Moisiu, kërkuan që shqiptarët të jenë pjesë e ndryshimit

TIRANE

JAKIN MARENA

K

ryetarët e PS të rretheve janë shpprehur kundër lëvizjes së Nanos dhe i kanë thënë jo takimeve të ish-kryetarit socialist... ɽ Faqe 10-11

NGA

AFRIM KRASNIQI

Një ftesë (e re) amerikane

N

isma e publikuar dje nga ambasadori i SHBA në Shqipëri për një shoqëri më aktive civile e qytetare në mbrojtjen e të drejtave të njeriut, përbën një risi dhe një zhvillim me rëndësi për Shqipërinë. Kjo, jo vetëm sepse nisma, nxitja dhe mbështetja vjen nga SHBA, shteti me peshën më të madhe në vendimmarrjen politike ku bën pjesë edhe... ɽ vijon në faqe 4


2

E premte, 22 qershor 2012

POLITIKE

Ambasada, thirrje shqiptarëve për të përmirësuar jetën

N

isma e Ambasadës Amerikane ishte përqëndruar në 4 tema kryesore, ku duhet të kontribuojë çdo shqiptar: Arsimi, Mjedisi, Qeverisja dhe Shëndetësia. Sipas thirrjes së ambasadës, qytetarët duhet të marrin pjesë në mbledhjet e bashkisë dhe të përcjellin shqetësimet e tyre te përfaqësuesit bashkiakë. Ata duhet të ushtrojnë të drejtën e votës për të zgjedhur ata që do t'i përfaqësojnë dhe që do të japin

llogari te ata dhe komuniteti. Qytetarët duhet të jenë paqësorë me mjedisin, duke ricikluar materialet e përdorura dhe të kërkojnë nga Bashkia zbatimin e një programi për menaxhimin e mbetjeve të ngurta. Sipas ambasadës, shqiptarët kanë shumë për të rregulluar dhe në fushën e dijes, ku duket se i është dhënë prioritet me liberalizimin, por në të vërtetë është krijuar një xhungël plot korrupsion, pa

rregulla e cilësi në treg. Ndërsa për shëndetësinë ambasada bëri thirrje: "Paguaj sigurimin tënd shëndetësor! Mos u jep para nën dorë mjekëve dhe infermierëve dhe denonco korrupsionin në spitale dhe klinika", si dhe duke kontribuar për t'u kujdesur, një pasdite në muaj, për fëmijët jetimë në Maternitetin e Tiranës si dhe duke dhuruar gjak për të rriturit dhe fëmijët talasemikë.

Ambasada amerikane mbledh qytetarë dhe personalitete

SHBA: Veproni tani për ndryshimin që doni "Hapësira e shqiptarëve për të vepruar është zvogëluar" „„„

TIRANE

FERNADA CENKO vijon nga faqja 1 ...qytetare për të mos mbetur indiferent ndaj ngjarjeve që prekin drejtëpërdrejtë jetën e tyre por të ndërmarrin hapat që ëndrrat të bëhen realitet. Ambasadori i SHBA në Tiranë, Aleksandër Arvizu në sallën e Teatrit Kombëtar ku u prezantua nisma me u kërkoi shqiptarëve të veprojnë tani për të kërkuar përgjigje të pyetjeve si: Përse u pengua realizimi i referen-

dumit për mbetjet? Pse KQZ nuk lejoi referendumin për plehrat kur u mblodhën firmat? Pse u betonizua Saranda pse nuk vazhdon ndryshimi turistik në Gjirokastër? Pse u vra Maria në Dukagjin, ndërkohë që gjakmarrja nuk duhet të ketë vend në këtë shekull?" Duke vlerësuar përparimin e vendit në 21 vite, Ambasadori amerikan deklaron se "Hapësira ku vepron shoqëria civile është zgovëluar. Kjo më shqetëson. "Kjo është një nismë për çdo qytetar të Republikës. Për ndryshimin që të gjithë e duan"- tha më tej ambasadori amerikan para të ftuarve në sallën e Teatrit Kombëtar ku

Qytetarët e pranishëm në takim

nuk të zinte syri asnjë politikan apo zyrtar të lartë. Ishin vetëm përfaqësues të shoqërisë civile, personalitete të cilët bënë që në botë të lartë-

sohej emri i Shqipërisë, të ngrihej flamuri shqiptar në krah të atyre botërore: Shkrimtari i madh Ismail Kadare, gazetari i njohur Adi Krasta, Gjergj Bojaxhi, dhe 5 alpinistët e rinj që ngritën flamurin shqiptar në malin e Everestit, Rona Nishliu e cila renditi Shqipërinë në vendin e pestë në Eurovizion, ishpresidenti i Republikës Alfred Moisiu. Por nismës do t'i bashkohen dhe shumë personalitete të tjera të shoqërisë civile. Nisma u drejtua nga gazetari e shoëmeni i njohur Adi Krasta. Ndërsa shkrimtari i madh Ismail Kadare e përshëndeti nismën nëpërmjet një videomesazhi.

Përshëndetja e shkrimtarit

Ismail Kadare: Të zgjohet nisma qytetare M

e kënaqësi pranova të mbështes në këtë nismë ambsadorin e SHBA, por sigurisht do të kërkojë edhe mbështetjen e të tjerëve. Para ca ditësh zoti Arvizu më kërkoi, më shfaqi mendimin e tij për një nismë, aksion, strategji të tij për të angazhuar opinionin qytetar shqiptar për zgjidhjen e punëve. Me kënaqësi pranova ta mbështesja. Për dy arsye kryesore: Kjo vjen nga një shtet i madh aleat dhe për mua është prekëse që ai vazhdimisht i ndjek punët në mënyrë të hapur, të gjerë, të gjithanshme. Kjo nismë bën pjesë në këtë përkushtim të aletatit tonë të madh. Është fjala për të zgjuar një energji qytetare, që ndihmon në mënyrën e vet, se në fund të fundit, qytetërimi njerëzor, europian, botëror, ka lindur atë ditë kur qytetarët patën idenë të grumbullohen diku, në qendër të qytetit, për të marrë pjesë në punët e vendit. Ishte kaq e fortë kjo në fillim, saqë donin të merrnin pjesë në gjëra të mëdha si shpallja e luftës apo vënia e

paqes. Pati luftë të madhe njerëzimi për ta kryer, përpunuar këtë ide. Pati luftë të madhe mos fitonte, por ajo fitoi më në fund. Ndaj e quaj shumë të vlefshme, të lumtur një ide të tillë. Për probleme që na duken se mund të zgjidhen. Por nuk zgjidhen lehtë. Veshët na janë mësuar me fjalë: luftë për mbrojtjen e mje-

disit, kafshëve. Kanë ekzistuar edhe më parë: "duajini lepujt", "mbroni kafshët", "duajeni natyrën", por njerëzimi ka ecur në kah të kundërt. Kjo luftë, që dukej e vogël, tani ka marrë peshë dramatike, tragjike, përmasa botërore. Një tjetër greminë morale sot është humbja e besimit te drejtësia. Nuk duhet

lejuar kurrësesi. Është katastrofë e vërtetë. Këto duken probleme të ndryshme, por kanë lidhje kauzale mes tyre.

EDITORIAL NGA

ANILA BASHA

Shqiptarja.com bashkohet me "Act now" vijon nga faqja 1 ... sot pjesë e kësaj nisme. “Vepro tani”, duhet të jetë moto e gjithë mediumeve tona, dhe ne do të veprojmë. Ndryshe nga sa keni lexuar, sot do të shikoni në faqet e shqiptarja.com se debatin politik shterpë, atë që nuk përcon e nuk përcjell asnjë mesazh për të mirën e përbashkët publike, do ta pasqyrojmë në faqet e fundit të gazetës. Ndokush mund të mendojë se iniciativa jonë nuk i shërben kujt. Por shu mëkush mund të kuptojë drejt se është koha për ta bërë një gjë të tillë. Në fund të fundit, të parët që duhet të reagonim do të duhet të ishim ne, pa na mësuar askush sesi duhet të ndodhë reagimi. Shqiptarja.com do t'i lërë më shumë hapësirë sot zërit të qytetarëve, reagimit të ekspertëve dhe intelektualëve, fenomeneve shqetësuese dhe korrupsionit të përhapur në çdo aspekt të shoqërisë. Politikanët? Do të përpiqemi t'u japim vendin që u takon. Për ato që kanë thënë e nuk kanë thënë. Me shpresën se do t'u japim edhe atyre mesazhin: Act now! Tani mesazhin e kemi marrë. E rëndësishme është që gjithsecili të veprojë. Por më shumë, të veprojë media që përpunon dhe opinionin publik. www.shqiptarja.com

Fjala e ish-presidentit

Moisiu: Shqipëria, jo në dorë të politikanëve N

jë profesor i drejtësisë në Angli, duke krahasuar pushtet në një vend demokratik lidhur me shoqërinë civile, ka thënë se "në çdo demokraci mirëfunksionimi ekziston, pasi ka nevojë vendi për një elemnet të tretë. Ky element i tretë është rëndësia e mendimit të informuar dhe ekspertit të opionionit publik të politikbërësit. Ai nënvizon jo vetëm rendësinë, por edhe domosdoshmërinë e marrjes së

vendimeve. Por politikanët tanë shpesh nuk ndinjojnë të njihen me konkluzionet, madje edhe kur njihen, gjykojnë si "ju flisni dhe në veprojmë ashtu siç na intereson". Pra një shoqëri e vërtetë demokratike dhe që ka respekt për veten e saj, pavarësish se politikanët zgjidhen një herë në katër vjet opinionet dhe sondazhet duhet të konsiderohen në vazhdimësi të rëndësishme për votën e shqiptarëve. Ne nuk mund të le-

jojmë që ata të gjyjkojnë se "deri sa të vij koha e votimeve të mendojnë se janë pronë e tyre". Vetëm në atë moment që bëhen votimet janë aq të butë, shprehin lavde, të ngushëllojnë të bëjnë premtime të frikshme. Dhe sigurisht që ne duhet të mos i lejojmë. Dhe kjo arrihet kur të gjithë ne të jemi në një mendje. Ka ardhur koha që shqiptarët të tregohen të ashpër. Nuk duhet të protestojmë kur na mbledhin

partitë. Intelektualët dhe qytetarët duhet të kuptojnë se ata duhet të qëndrojnë për të arritur më të mirën e mundshme dhe t'u bëhet më shumë jehonë personave në nevojë. Ne duhet të zbatojmë profecinë e lashtë të Arkimedit, të gjejmë pikën ku do ta mbështesim levën për t'i detyruar këta njerëz që kanë marrë përsipër të drejtojnë, të bëjnë atë që duhet në shërbim të popullit dhe atdheut.


E premte, 22 qershor 2012

3

POLITIKE

SHBA, apel për drogën dhuron automjet për policinë

Dje te Galeria Kombëtare e Arteve, u zhvilluan një sërë aktivitetesh në kuadër të fazës përmbyllëse të programit "Edukimi dhe reduktimi i kërkesës për drogë dhe substancat e tjera të rrezikshme" të zhvilluar ndërmjet strukturave të Policisë së Shtetit dhe shkollave 9-vjeçare të qarkut Tiranë gjatë gjithë vitit shkollor. Programi u realizua me mbështetjen e Zyrës së Bashkëpunimit për Mbrojtjen në Ambasadën Amerikane në Tiranë dhe

Programit ICITAP, nëpërmjet Programit të Partneritetit midis Shqipërisë dhe Shtetit të New Jersey, me bashkëpunimin e Gardës Kombëtare të Neë Jersey. Ambasada Amerikane në Tiranë u dhuroi strukturave të Policisë së Shtetit një mjet, i cili do të përdoret gjatë fushatave sensibilizuese me nxënësit e shkollave. Në aktivitetet e zhvilluara gjatë ditës së djeshme ishte i pranishëm dhe Ambasadori Amerikan, z.Alexandër Arvizu, që e vuri theksin në mënyrë të veçantë në rëndësinë e

këtij projekti në sensibilizimin e të rinjve për t'i thënë jo përdorimit të drogës, alkoolit dhe duhanit dhe shprehu bindjen se kjo përpjekje e implementuar me sukses në 40 shkolla të qarkut Tiranë, do të replikohet dhe në vende të tjera të Shqipërisë. Në kuadër të këtij projekti theksoi Z. Arvizu, është dhënë dhe një mjet dhuratë, i cili do të përdoret për fushatën sensibilizuese kundër përdorimit të drogave nga të rinjtë.

Diplomati, apel të hapur për shqiptarët Ambasadori amerikan Aleksandër Arvizu me gazetarin dhe prezantuesin, Adi Krasta

Arvizu: Nisni ndryshimin, do tju ndihmojmë Fjala e ambasadorit amerikan me qytetarët „„„

Zgjedhja

ALEKSANDËR ARVIZU

J Zyrtarët e lartë, jashtë sallës

N

ë takimin e djeshëm me qytetarët binte në sy mungesa e politikanëve dhe zyrtarëve të lartë. Ka qenë një zgjedhje e vetë organizatorëve për të sjellë në takim vetëm qytetarë, që nuk kanë lidhje me politikën dhe që janë kundër politikës që bëhet në Shqipëri. Sipas projektit të lancuar nga ambasada amerikane në Tiranë, mungesa e ftesës për politikanët dhe zyrtarët ishte e qëllimshme për të vënë në qendër të takimit dhe në fokus vetëm problemet e hallet e qytetarëve që vuajnë pasojat e keqqeverisjes. Në fakt, tonet më të ashpra në takim kanë qenë kundër politikës, duke e bërë atë përgjegjëse për gjithçka ka ndodhur në vend.

TIRANE

am i bindur që shumëkush nga ju në këtë sallë thotë me vete, i shkreti z. Arvizu, ndoshta e ka për mirë, por kjo është Shqipëria, gjërat janë ndryshe këtu, nuk është SHBA. Por unë nuk mendoj se duhet të jetë kështu! Në këndvështrimin tim, Shqipëria ka bërë përparim dhe gjithsecili prej jush duhet të ndjehet krenar. Por është e drejtë e përshtatshme të pyes. A po shkon vendi juaj në drejtimin e duhur? Jam goditur nga një koment i bërë në një takim me kongresmenë ku u tha se 'hapësira ku vepron shoqeria civile në Shqipëri është zvogëluar'. Dhe kjo me shqetësoi shumë. Përgjigja është, t'i jepet hapësirë shoqërisë civile, të dëgjohet ajo që njerëzit kanë për të thënë. Kjo nismë është për të ndaluar realitetin e vështirë dhe të zymtë me të cilin përballen shqiptarët gjatë gjithë vitit. Nuk më takon mua dhe as SHBA të flasim, por unë dua të ngre një pyetje, pse nuk i është përgjigjur KQZ-së firmave të 50 qytetarëve për importin e mbetjeve, pse pengohen qytetarët në nismat e tyre. Kjo nismë është pikërisht për qytetarët në çdo cep të kësaj toke të bekuar, për tragjedinë e Himarës në atë terren të vështirë, për vrasjen e 17-vjeçares për shkak të gjakmarrjes, për transformimin e Sarandës në një kantier betoni, për kaosin dhe rrezikshmërinë e trafikut në Tiranë. Ndaj për çdo shqiptar, 'vepro tani', koha është tani për të filluar ndry-

Thirrja Ne në ambasadë duam të dëgjojmë mbi veprimet që doni të ndërmerrni. Kemi krijuar një hapësirë në facebook për idetë tuaja si do veproni të ndryshoni gjërat. Na thoni historitë tuaja, sukseset tuaja, jetën në komunitetin tuaj, në mënyrë që këto histori të frymëzojnë dhe të tjerët dhe ne do përhapim lajmin.

shimin e këtij realiteti. Ndaj në këtë kontekst shoqëria civile duhet të kishte reaguar. Duke dalluar progresin të ndalojmë në realitetin e vështirë dhe të zymtë ku përballen 365 ditë të vitit shqiptarët. "Vepro Tani" është për çdo qytetar të Republikës. Është për ndryshimin që çdo njeri kërkon, ndryshimin për të cilin flasin të gjithë. Për çdo cep të kësaj toke të bekuar. Gjendet në hidhërimin në Elbasan tek viktimat e aksidentit në Himarë, dhe në Dukagjin ku një familje humbi vajzën, si pasojë e një dhune të pakuptimtë. Gjendet në zemërthyerjen e banorëve të Sarandës, ku qyteti piktoresk ka humbur shumë prej

hijeshisë së tij dhe është transformuar në beton. Gjendet në zemërthyerjen e Gjirokastrës tek shohin që nga neglizhenca shemben shtëpitë historike. Tek Tirana ku lëvizja e makinave është kaotike dhe e rrezikshme për këmbësorët. Është koha për të vepruar tani, në këtë çast. Dua të tregoj një histori amerikane sesi një grua reagoi ndaj aksidentit me vdekje të vajzës së saj duke sjellë shembuj dhe ndryshuar legjislacionin në shumë shtete amerikane mbi drejtimin e makinës në gjendje të dehur. Edhe shqiptarët munden të sjellin të tilla ndryshime. Mendoni për një çast për një çështje që është e rëndësishme për fëmijën tuaj, vendin, famljen, punën tuaj. Ju takon juve të jeni agjentët tuaj të ndryshimit. Ne do ju ndihmojmë. Ne në ambasadë duam të dëgjojmë mbi veprimet që doni të ndërmerrni. Kemi krijuar një hapësirë në facebook për idetë tuaja si do veproni të ndryshoni gjërat. Na thoni historitë tuaja, sukseset tuaja, jetën në komunitetin tuaj, në mënyrë që

Ndër mejtime NGA

ARLINDA ÇAUSHOLLI

Mendje, zemër dhe votë! S

humica jonë do thoshte se dje u shfaq një i huaj në Teat rin Shqiptar Kombëtar dhe nga foltorja e transparentë shpalosi mesazhe të forta për shqiptarët. Z. Arvizu, diplomati më aktiv i akredituar në Tiranë, pasi dështoi me politikanët tanë nëpër tryeza bisedash dhe komunikimin tërthorazi apo të drejtpërdrejtë nëpërmjet medias drejtuar po atyre, zgjodhi individin e thjeshtë. Megjithë finesën e gjithëpërfshirjes të njerëzve cilësorë, si përçues të zgjimit të vetëdijes shqiptare për Lëvizjen ACT Now - Vepro Tani personalisht u ndjeva keq që një i huaj na mblodhi për të na thënë që ka dritë në fund të tunelit. Dhe u ndjeva akoma më keq kur nga skena e teatrit shqiptar, kërkoi ndjesë për temperaturën e lartë të sallës. Padyshim që fjalimi i tij ishte i ndjerë dhe qëllimi i tij ishte fisnik. Shoqëria civile lëvron në terren të kufizuar, kjo është e vërtetë. Sepse në emër "të shoqërisë civile" është abuzuar shumë dhe rëndësia e vërtetë e veprimit dhe e ndikimit të saj është e ngurtë. Ne, pjesëmarrësit e djeshëm e ndoqëm me vëmendje Z. Ambasador ndërsa listonte të gjitha dështimet tona politike dhe tragjeditë njerëzore, për të cilat flasim rëndom në tavolina. E pamë me admirim edhe kur listoi cilësitë tona. Asnjë nga ne nuk ka një foltore. Por të mirën, e kemi me vete sigurisht, si çdo qënie njerëzore. Si edhe të keqen. Por apatia qytetare e ka rrënjën shumë më thellë sesa gjumi i vetëdijes. Nuk kemi asnjë dyshim që ne jemi njerëz mikpritës dhe e dashurojmë jetën. Jemi pak të vrazhdë, dhe jo fort të mprehtë duke patur parasysh gjeografinë e vështirë të vendit tonë. Ndjehemi pak të pafuqishëm, sepse nuk kemi traditën e duhur të jetës dhe të vlerave. Jemi individualistë. Këtë "dhuratë" e kemi të trashëguar në ADN-në tonë prej shekujsh. Por në thelb jemi qënie që të mirës i shërbejmë kur duam... dhe i dorëzohemi. Ndoshta me vështirësi... por i dorëzohemi. Por përpos vetëdijes... Shqiptarët kanë humbur besimin. Besimin se Shqipëria do bëhet një ditë. Ky është hidhërimi më i madh që mund t'i ndodhë një populli të tërë. Nuk mendoj se ka gjë më të trishtuar për një njeri të gjallë dhe me zemër, të humbë besimin për të sotmen dhe ardhmen e vendit ku jeton. Kur humb besimi, humb shpresa. Ajo çka duhet të them është se çdo njeri prej nesh është pjesë jetike e një shoqërie dhe ka me vete tre armë të rëndësishme me të cilat mund të bëjë ndryshimin: mendjen, zemrën dhe votën. Të treja kërkojnë shërbim të ditëpasditshëm, të palodhur dhe të pastër. Qoftë dhe një fije ushqim i thartuar, do ta prishë në mënyrë të pakthyeshme këtë ekulibër të domosdoshëm për secilin nga ne që dëshiron të jetojë mirë dhe cilësisht. Mendja ushqehet me punë, zemra me gjëra të mira dhe vota me zgjedhjen e duhur. Mos t'ua vëmë fajin atyre që na përfaqësojnë. Fundja, vetë i kemi zgjedhur. Ndryshimi fillon tek vetja jonë dhe arrihet vetëm së bashku. www.shqiptarja.com këto histori të frymëzojnë dhe të tjerët dhe ne do përhapim lajmin. Për mua bukuria e Shqipërisë dhe njerëzve është si ajo e gjithë botës, keni të njëjtën frikë të njëjtat ëndrra, ndaj është koha të ndërmerrni hapa të rëndësishëm në mënyrë që ëndrra të shndër-

rohet në realitet. Çdo veprim nis me një hap të parë. Presidenti amerikan Barack Obama frymëzoi miliona amerikanë dhe mbarë botën duke thënë "Yes ëe can, ndaj edhe unë ju them juve, po ju mundeni, ndaj është e rëndësishme të 'veproni tani'.


4

E premte, 22 qershor 2012

POLITIKE

Reforma Zgjedhore, shtyhet edhe 3 javë komisioni

P

asi dështuan dy herë me mandatim nga kuvendi, edhe me rimandatim nga ndërkombëtarët, ekspertët e komisionit të Reformës Zgjedhore i kanë paraqitur kërkesën Kuvendit për të marrë edhe një kohë të tretë për të përmbyllur reformën. Ditën e djeshme Parlamenti Shqiptar me 117 vota pro dhe 1 abstenim (deputeti i Partisë Socialiste Ervin Koçi) ka rimandatuar

komisionin që të fillojë punimet sërish deri në 12 korrik, vetëm 12 ditë përpara se të mbyllet sesioni parlamentar. Që nga momenti që filluan procedurat për zgjedhjen e Presidentit dhe deri tre ditë më parë të mandatuarit e forcave politike nuk kanë zhvilluar as një takim mbi modalitetet për dy çështjet që po mban peng Reformën Zgjedhore, atë të rikompozimit të Komisionit

të Reformës Zgjedhore për zgjedhjen e anëtarit të shtatë, si dhe mënyra që do të ndiqet për të ankimuar kutitë e materialeve zgjedhore ku janë hasur parregullsi gjatë votimit. Pritet që përveç këtyre dy çështjeve të merren parasysh edhe propozimet e Lëvizjes Sociaslite për Integrim për votimin e emigrantëve si dhe përfaqësimin e tyre në Parlamentin Shqiptar.

Te Panairi i hapur nga Ambasada e SHBA lancohet nisma e Parkut

Liqeni, Arvizu mbetet pa fjalë Anëtarët e Forumit për Trashëgimninë në ACT NOW. Lame, Shkreli, Mato e Basha: Prishja e parkut, u bë në mungesë të plotë transparence. Nuk ka asnjë projekt të diskutuar me grupet e interesit, por s’ka as leje mjedisore „„„

F

TIRANE

orumi për Trashëgimninë dhe një grup organizatash joqever itare që merren drejtpërsëdrejti me mjedisin, do të jenë në protestë paraditen e sotme pranë fakultetit filologjik, aty ku janë prerë me dhjetëra drurë dhe është shkatërruar një pjesë e mirë e Parkut Kombëtar të Liqenit Artificial. Stenda e tyre, ishte dje në Panairin e Organizuar nga ambasada amerikane në Tiranë: Vepro Tani! Me një poster ku ftoheshin të gjithë qytetarët që të bëhen pjesë për shpëtimin e parkut të liqenit ata kanë tërhequr vëmendjen e ambasadorit amerikan, i cili është afruar dhe ka kërkuar më shumë informacione rreth kësaj nisme. "Ajo që ne duam, është që zëri ynë të dëgjohet. Nuk mund ta kuptojmë realisht se çfarë po ndodh në Parkun e Liqenit. Kemi dërguar shkresa dhe kërkesa në bashki, kemi dërguar shkresa në ministrinë e Mjedisit, kemi reaguar me shkrime të shumta në media për të pasur një ndërgjegjësim dhe reagim të strukturave shtetërore. Asgjë nuk ka ndodhur. Ajo që ne po bëjmë është që nesër të mblidhemi në një protestë dhe në këtë mënyrë të mund të zgjojmë disi vëmendjen për këtë katrahurë që ka ndodhur në Parkun e Liqenit artificial dhe askush nuk mban përgjegjësi" tha për ambasadorin amerikan Arvizu, duke dhënë sqarimet Artan Lame, anëtar i Forumit të Trashëgimnisë. Ndërkohë që Artan Shkreli, kryetar i Shoqatës së Arkitektëve, i bëri disa sqarime të hollësishme për atë që ka ndodhur vetëm pak metra larg zyrës së tij në rrugën e Elbasanit. "Ne nuk jemi kundër zhvillimit. Ne e kuptojmë shumë mirë se rrugët duhet të bëhen. Por mendojmë se zëri jonë duhet të dëgjohet. Ajo nuk është një rrugë që fillon me gjashtë korsi, ashtu sikurse mendohet të bëhet. Nuk është as një rrugë që do të mbarojë me gjashtë korsi. Ndërkohë e dimë shumë mirë se rruga mund ti shërbejë ndonjë qendre tregtare apo ndonjë zone vilash që janë duke u bërë aty, por kjo nuk mund të prekë në asnjë rast parkun.

Kemi marrë vesh se mund të preket edhe muri rrethues i Pallatit të Brigadave. Por ai është një monument kulture. Ka ligje për mënyrën sesi mund të veprohet me këto objekte, askush nuk mund ta legjitimojë këtë nismë" tha Shkreli. Xhemal Mato shkon edhe më tej. "Kemi kërkuar shumë informacione, për të ditur dhe për të marrë vesh për projektin. Kemi kërkuar ta shohim si projekt madje kemi shkuar deri te ministria e Mjedisit dhe kemi

kërkuar dokumentin se me ç'leje mjedisore po ngrihet ky projekt. Nuk kemi asnjë përgjigje zoti ambasador" tha Xhemal Mato. Anila Basha, drejtoresha e shqiptarja.com dhe anëtare e Forumit, i bëri prezent ambasadorit shqetësimin se Bashkia e Tiranës nuk ka kthyer asnjë përgjigje zyrtare, duke filluar që nga projekt për zgjerimin e rrugës, ashtu edhe dosjen dhe procedurat sesi u bë tenderi, transparenca për dhënien e fondeve, cilat

janë firmat që po e bëjnë këtë projekt dhe vlera e tij. "Ne zoti ambasador si media kemi reaguar, pra jemi brenda projektit Vepro Tani! Por deri tani, askush nga institucionet nuk ka pasur asnjë lloj reagimi" tha Anila Basha. I gjendur përballë Forumit, vetë ambasadori theksoi edhe njëherë atë që duhet të zgjohet tek qytetarët për reagimin publik. Sa për projektin e Bashkisë së Tiranës, edhe vetë ambasadori mbeti pa fjalë.

Koment

Një ftesë (e re) amerikane NGA

AFRIM KRASNIQI

vijon nga faqja 1 ... Shqipëria. Kjo, jo vetëm se kemi të bëjmë me një ftesë për qytetarët në një shoqëri ku përballë tyre janë e mbeten gjithnjë qeveritarët. Vlera mbetet e veçantë sepse vjen si një ftesë publike, në një vend anëtar në NATO dhe në një shoqëri ish komuniste, - të drobitur, të lodhur dhe të zhgënjyer nga e kaluara në diktaturë dhe nga eksperimentimet dhe keqqeverisja në tranzicionin drejt demokracisë. Më 1991 sekretari Bejker na siguroi se "liria sjell fryte" se "liria punon dhe ju jeni të lirë të mendoni", por pas 20 vjetësh mesazhi tjetër amerikan është ndryshe: se vetëm liria dhe mendimi i lirë nuk mjaftojnë, se duhet veprim, kurajë dhe vendosmëri. Pra, ftesa vjen me alarmin se demokracia formale është e pamjaftueshme. Ajo kërkon edhe përmbajtje, vlera, garanci kushtetuese dhe virtyte morale. Ambasadori i mbetet besnik parimeve që mbron e promovon vendi i tij: qytetarë aktivë që mbrojnë të drejtat e tyre kushtetuese, kërkojnë barazi ligjore dhe gjinore, që mbrojnë ambientin dhe reagojnë ndaj padrejtësive sociale. Ai bashkohet me qytetarët kur flet për KQZ dhe refuzimin e tij absurd kundër demokra-

cisë direkte, siç bashkon zërin e protestës ndaj masakrës urbane, abuzimit me pronat, dhe formave të tjera korruptuese dhe antikomunitare. Ai pranon mundësinë e hezitimit të shoqërisë apo të keqkuptimit të apelit, por këshillon se kjo është e mbetet e vetmja rrugë në dobi të shoqërisë dhe aspiratave të Shqipërisë. Dhe ka të drejtë, plotësisht të drejtë. Çfarë ka mbetur në këtë vend pa u marrë peng nga politika? Pronat? I morën. Sovranitetin dhe votën qytetare? I morën. Privilegjet në emër të shtetit, flamurit, integrimit? I morën. Monopolin mbi vendimet politike, kontrollin mbi medien, nismat ligjore deri edhe tek ndryshimi (përshtatje me shijet e tyre) i historisë? I morën. ATA, pra paria politike, e cila me rotacion vjen në pushtet në emër të shërbimit ndaj qytetarëve dhe vazhdimisht i kthen qytetarët në shërbëtorë të tyre, na diktojnë çfarë gjuhe të flasim, çfarë shkolle të ndjekim, çfarë vendi pune të kërkojmë, ku të bëjmë pushimet apo të udhëtojmë, çfarë biznesi të bëjmë dhe deri edhe çfarë peme apo fryti të mbjellim në kopshtet apo tokat private. ATA na morën festat zyrtare, festat fetare, ceremonitë e dasmës dhe të vdekjes, dhe pasi na morën edhe TVSH na nisin gjoba çdo muaj, pa të drejtë ankese, pa të drejtë kritike apo refuzimi. Ata na morën edhe të drejtën e votës politike: ata zgjedhin presidentin, ata hartojnë listat dhe imponojnë parlamentin, ata zgjedhin këshilltarët, gjyqtarët, prokurorët, policët, rektorët, mësuesit, mjekët dhe gjithçka tjetër, duke u lënë qytetarëve pushtetin e vetëm të votës për kryetarët e bashkive e komunave, më kushtin që votat, edhe në këtë rast, tua numërojnë e administrojnë militantët e deleguar partiakë. Atëherë çfarë u ka mbetur qytetarëve në këtë vend? Natyrisht që ka mbetur diçka që nuk merret dot nga politika: shpresa se ky vend ka qytetarë të lirë, njerëz që në vend të duartrokitjes militante për një vend pune apo post zyrtar kanë kurajën të refuzojnë këtë

model politik parademokratik, grupe qytetare që nuk pajtohen me idenë se jemi të dënuar të zgjedhim midis të keqes më të vogël dhe se ne meritojmë këtë model oriental qeverisjeje, politike dhe drejtimi. Këta qytetarë janë shumicë, sepse me 55-60% refuzojnë ofertat partiake zgjedhore. Kjo shumicë ka nevojë të flasë, të dëgjohet, dhe përmes mekanizmave kushtetues universalë (protestës, peticionit, nismës për referendum popullor apo votës selektive politike) të sjellë ndryshimin e madh për veten, për familjen dhe për shoqërinë. Kush pret se një ditë, paria jonë politike do të ndërgjegjësohet dhe do të thotë: mjaft më, po largohemi për tua lënë vendin brezave më të rinj dhe më të aftë, - nuk bën asgjë tjetër veçse beson në iluzionin e 70 viteve më parë kur dikush ende kishte shpresë tek modeli dhe mentaliteti brutal komunist që mori peng Shqipërinë. Forca për të kuptuar kur është koha e duhur, çfarë është e drejtë dhe çfarë është e gabuar, si dhe cili është interesi madhor afatgjatë, - përbën dallimin kryesor midis një shoqërie që mbijeton por nuk jeton, një shoqërie parademokratike dhe asaj demokratike. SHBA edhe njëherë e kaloi sjelljen pragmatiste me politikanët tanë sundimtarë, dhe tregoi se ndodhet në anën e shumicës qytetare. Mesazhi meriton të kuptohet dhe jo vetëm të lexohet. Koha kërkon ndryshim, ndryshim rrënjësor, ndryshim cilësor, ndryshim standardesh dhe mentaliteti, ndryshim kulture dhe norme sjelljeje, ndryshim të raporteve midis politikës, institucioneve dhe qytetarëve. Dhe ndryshimi, sic ambasadori perifrazoi Presidentin Obama, është i mundur, vetëm duhet guxuar, duhen akte konkrete, duhet vendosmëri dhe integritet, - cilësi të cilat fatmirësisht (ende) nuk kanë arritur të na i marrin tërësisht asnjë qeveri apo sundimtar i radhës.


E premte, 22 qershor 2012

5

EKONOMI

NATO shmang Shqipërinë për hapësirën ajrore të Kosovës

N

ATO ia ka besuar Hungarisë kontrollin e hapësirës së lartë ajrore të Kosovës, mbi 9.600 metra, për trafik civil, njoftoi kompania shtetërore për kontrollin e trafikut ajror civil "HungaroControl". Drejtori i Autoritetit të Aviacionit Civil të Kosovës, Dritan Gjonbalaj, tha për Radion Evropa e Lirë se kontrolli i hapësirës së lartë ajrore të

Kosovës nga Hungaria do të fillojë të kryhet në pranverë të vitit të ardhshëm. Gjonbalaj konfirmoi se ka pasur disa shtete të interesuar për marrjen e kontrollit të hapësirës së lartë ajrore të Kosovës. Ka pasur oferta të mira edhe nga Shqipëria dhe Maqedonia, po ashtu edhe Italia dhe Austria, por oferta e Hungarisë, siç thekson Gjionbalaj, është

konsideruar më e mira nga këshilli i NATO-s, dhe ka marrë mbështetjen e të gjitha shteteve anëtare të Traktatit të Atlantikut Verior. Hapësira e lartë ajrore ka qenë e mbyllur për fluturime civile dhe është kontrolluar nga NATOja në 13 vitet e fundit, që prej sulmit ajrore të kësaj aleance në vitin 1999 kundër ish-Jugosllavisë.

Si ndryshoi legjislacioni për t'u hapur rrugë "miqve"

Lotaria, shteti është në Arbitrazh për dëmin

Lajmi Qeveria shqiptare ka hequr tashmë nga tregu, me dëm të madh ekonomik për taksapaguesit, dy operatorë vendas, që kishin marrë licensa 10vjeçare lotarie. Sikurse del nga zhvillimet aktuale, kjo është bërë për t’i hapur rrugë një subjekti tjetër, të parapëlqyer „„„

“Intralot”: Ja kriteret që skualifikojnë Kuvendi

TIRANE

GENC KONDI

Erjon Braçe, akuza qeverisë për licensën

H

apja e rrugës për një licensë lotarie ko mbëtare për një firmë të preferuar nga qeveritarët e ka zanafillën në vitin 2007, kur qeveria largoi nga tregu dy kompani të licensuara. Por, çfarë kostoje ka një gjë e tillë? Pas ardhjes së mazhorancës së djathtë në pushtet, qeveria Berisha gjeti në treg dy kompani në kategorinë e biznesit "Llotari e çastit", të cilat kishin disbursuar 2 milionë euro për të ushtruar aktivitetin dhe një shifër prej rreth 50 milionë lekësh të reja secilës prej tyre iu ishte dashur vetëm për të startuar biznesin. Licensat e tyre ishin 10-vjeçare. Nismëtar i ndryshimit të legjislacionit lidhur me lotaritë ka qenë Genc Ruli, ministria e të cilit (METE) atë kohë kontrollonte lojërat e fatit. Në vitin 2007, ai njoftoi për përgatitjen e amendimeve në ligjin për lojërat e fatit, ku u përmend për herë të parë modeli i një lotarie kombëtare, licencimi i së cilës do të bëhej me konkurrim dhe me afat 10-vjeçar. Kjo do të thoshte që operatorët ekzistues të largoheshin nga aktiviteti dhe do të ishte ministria e Ekonomisë që do të caktonte se kush do t'i zëvendësonte ato. Në mars të këtij viti, Këshilli i Ministrave revokoi liçencat e lëshuara para hyrjes në fuqi të projektligjit për lotaritë, ku përfshiheshin vetëm liçencat e dhënë për lotari çasti dhe për lotari me shorte, që penalizuan lotaritë "Gërvisht me fitore" dhe "Milioner".

P

S ka kundërshtuar dje fuqishëm në Kuvend proces in e tenderit për lotarinë kombëtare, duke e cilësuar në kundërshtim flagrant me interesat publike. Deputeti socialist Erjon Braçe u shpreh se ky proces ka vetëm një synim, të plotësojë interesat e ngushta të kryeministrit. "Berisha mendon vetëm për përfitimet e tij dhe pasurimin e tij", është shprehur ai. PS kërkon që lotaria kombëtare të mbetet pronë shtetërore dhe mos ketë fatin e procesit të privatizimeve të sektorëve jetike, siç po ndodh me "Albpetrol"-in. rin e mazhorancës qeverisëse, e drejta e kontrollit të lojrave të fatit kaloi në duart e Ridvan Bodes. Në korrik 2010, pas kësaj, ministri i Financave udhëzoi që të gjitha subjektet

FINANCAT

Si pasojë e përplasjeve të brendshme të interesave në gji-

PELOD

STUHRLING ORIGINAL

juridike apo fizike, të cilat ishin pajisur me licencë nga autoriteti kompetent për të ushtruar aktivitete specifike për lojëra fati, të tilla si "lotari çasti", "lotari me shorte", keno etj.,

licenca e të cilave ishte revokuar me ligj të posaçëm, do të dëmshpërbleheshin nga organi tatimor.

GJYQET

Në dy vendime të njëpasn-

jëshme të Këshillit të Ministrave, janë vënë re dy pagesa, prej 100 mijë eurosh dhe 70 mijë eurosh, për të mbuluar vetëm shpenzimet e gjyqit të arbitrazhit ndërkombëtar, të

Vendimi i Bankës së Shqipërisë: Krijohen “bankat-urë” TIRANE

S

ituata e vështirësive financiare në botë dhe në vend, por sidomos rritja e shpejtë e kredive të këqia kanë detyruar Bankën qendrore të marrë një masë të pazakontë për të zbutur probleme të mundshme që mund të krijohen. Pas 15 ditësh, në Shqipëri do të jetë e ligjshme të krijohen "bankaturë", që janë shoqëri aksionere, të cilat mund të administrojnë përkohësisht aktivet dhe detyrimet e transferuara nga një bankë me probleme. Vendimi është marrë nga Këshilli Mbikëqyrës që në muajin maj të këtij viti, por tash-

më është botuar në Fletoren Zyrtare dhe do të hyjë në fuqi 15 ditë më pas. Detyrimet që i transferohen bankës urë përbëhen kryesisht nga depozitat

Marke Amerikane (New York), garancia 2 vjet Adresat:

DEKLARATA

Kriza

„„„

Dyqani Kleopatra perballe kompleksit Taiwan Flagship Center Durres cel: +355 696235070 albaniatime@gmail.com

Adresa: Tel/fax: Mob: E-mail:

Unaza e Re, pranë Alpha Bank Tiranë;

+355 4 8320162; +355 69 400 95 87 erjon@crystal-blue.gr

hapur nga njera prej kompanive të lotarive, që nuk ishin dëmshpërblyer nga qeveria. Ky dëmshpërblim do t'u kushtonte taksapaguesve shqiptarë një fond disa herë më të lartë se pagesa e licensës që kërkohet aktualisht për lotarinë kombëtare, prej rreth 3.5 milionë eurosh. Në këtë mes, mund të shtrohet pyetja: Kush ishte logjika ekonomike e anulimit të licensave ekzistuese për lotaritë dhe pagesa e dëmit shumë herë më shtrenjtë se tarifa e licensës së re? Përgjigja mund të jetë vetëm një: duket të kenë të drejtë mbrojtësit e tezës se këtu kemi të bëjmë me një aferë korrupsioni dhe paracaktimi të një subjekti pranë qeveritarëve. Ndërkohë, bie në sy se, pavarësisht nga çmimi i ulët, nuk ka patur një " dyndje " kompanish serioze, siç mund të pritej. Kjo ka të bëjë edhe me precedentin e lehtësisë së revokimit të licensave, që bëri vetë qeveria shqiptare me kompanitë ekzistuese në treg.

e siguruara të bankës me probleme, por pa u kufizuar vetëm në to. Bankës urë nuk mund t'i transferohen aktivet e mëposhtme: kredi të cilave u ka kaluar afati i shlyerjes më shumë se 90 ditë; kreditë e fshira; aktive, të cilat janë të vështira për t'u arkëtuar (kreditë konsumatore, overdraft-et për individë, kartat e kreditit etj.); aktive të bankës me probleme, vlera e të cilave është vështirë të përcaktohet; aktive të tjera, të cilat vlerësohen si aktive jo cilësore për t'u transferuar tek banka urë; kreditë e dhëna për personat e lidhur me bankën me probleme ose bankën e vendosur në kujdestari/likuidim.

Gr up Zjar rf ik seje Grup Zjarrf rfik ikseje Pompa Gjener ator e Gjenera tore Pishina Për punim uji Përpunim

Ministri Bode ka mbrojtur dje qendrimin e qeverisë përballë akuzave për korrupsion nga kompani greke dhe turke, të cilat lëshuan publikisht kritika lidhur me kushte paracaktuese për një kompani fituese. Sipas tij, rëndësi ka siguria ndaj çmimit të ofertës. Kompania greke "Intralot" deklaroi dje, përmes një njoftimi për media, se, ashtu sikurse e kishte theksuar që në fillim të skandalit, dy kriteret skualifikues, njëri për sigurinë dhe tjetri për lojë të përgjegjshme, kompania "Austria Lottary" i ka vetëm për vendin e saj. Këto dy çertifikata nuk mund të jenë kriter skualifikues për tenderin. “World Lottary” përcakton qartë se këto dy çertifikata nxirren pasi kompania fiton tenderin e një vendi të caktuar dhe është e detyruar marrja e çertifikatave nëse legjislacioni e kërkon. Pra, nëse qeveria shqiptare i donte këto dy çertifikata, duhej t’i kishte caktuar si kriter joskualifikues, por që do t’i kërkoheshin kompanisë fituese pas fitimit të tenderit. Duket qartë se ministria e Financave ka caktuar kritere për favorizim të një kompanie të vetme, për të cilën nuk ka nevojë ta themi emrin, se është bërë publike tashmë, përfundon “Intralot”.

Higjenë e garan tuar nga

ALPEN PULITO

Dezinfektim Deratizim Dezinsektim

Firme Pastrimi, Sherbime speciale pastrami,Pastrim dyshemeje te çdo lloj siperfaqeje, Produkte pastrimi, Sherbime DDD Makineri pa pastrimi, Au isje-aksesore to vinc me Cel 0682009101 ose 0683055364 qera info@alpenpulito.al - www.alpenpulito.al


6

E premte, 22 qershor 2012

SOCIALE

"Luftë drogës dhe alkoolit", problem gjimnazistët

N

ë vendin tonë numërohen rreth 40 mijë përdorues droge. Duke prezantuar Strategjinë Kombëtare Kundër përdorimit të Lëndëve Narkotike, ministri i Shëndetësisë, Petrit Vasili, tha se të paktën 5000 prej këtyre përdoruesve të drogës, kanë nevojë për trajtim multidisiplinar. Shqetësimin e ka ngritur ministri i Shëndetësisë, Petrit Vasili, gjatë prezantimit

të strategjisë kombëtare kundër drogës, ku shtoi se gjimnazistët dhe studentët janë moshat të cilat rrezikohen më shumë nga ky fenomen. Vasili pohoi se numri i përdoruesve të drogës nga viti 1995 -2011 ka njohur vetëm rritje. Vetëm pak muaj më parë u çel Qendra Multidisiplinare e Toksikologjisë, pranë QSUT, në të cilët parashikohet të trajtohen të paktën 2000

mijë persona në vit. Ndërkohë që "Luftë drogës dhe alkoolit", ka qenë mesazhi i shoqërisë civile, i nxënësve të kryeqytetit Institutit të Sigurimeve të Kujdesit Shëndetësor, Kryqit të Kuq, Bashkisë së Tiranës në Panairin e Qytetarit. Në këtë aktivitet ishte i pranishëm edhe Ambasadori i SHBA-ve në Tiranë, Aleksandër Arvizu dhe të tjerë drejtues të institucioneve.

Raporti

Procedura që u ndoq për shitjen e mencës „„„

TIRANE

sipas konfirmimit të shefes së financës së shoqërisë që e ka në administrim në datën 31.12.2009 është 15.890.403.00 lekë. Kjo vlerë nuk është marrë në konsideratë në vlerësim pasi nuk pasqyron vlerën reale të pronës. Një komision i posaçëm i ngritur për vlerësimin e kësaj prone që është nxjerrë në shitje, ka vlerësuar se sipërfaqja e truallit nën objekt bie mbi 70% në pronën e ish-pronarëve dhe se sipërfaqja prej 916.4 m2, e cila përfshin sipërfaqe nën objekt dhe funksionale ndodhet jashtë kufirit të pronës së ish pronarëve. Në përfundim komisioni

N

ë këtë raport saktësohet se sipërfaq ja ndërtimore e godinës është 3280.32 m2, sipërfaqja e truallit nën objekt është 2154.57 m2, sipërfaqja e truallit funksionale është 1363 m2, ndërsa sipërfaqja totale 3517.57 m2. Vlerësimi i truallit është bërë bazuar në VKM nr.1620, datë 26.11.2008 "Për miratimin e çmimit të trojeve që në ndodhen në të gjitha bashkitë dhe disa komuna", në vlerën 27.104 lekë/m2. Sipas raportit vlera kontabël e pronës në kontabilitet

vlerësoi se objekti i mësipërm shitet me të drejtën e parablerjes në vlerën fillestare 77.925.849 lekë, ndërsa trualli prej 916.4 m2 shitet në vlerën e 24.838.106 lekë. Me shkresën nr.16392, datë 13.12.2012 drejtori i DASHPP-së ka lëshuar autorizimin për kalimin e pronësisë së objektit dhe të një pjesë të truallit të objektit të mësipërm. Kontrata për shit-blerjen e objektit të mësipërm është lidhur me datë 20 dhjetor 2010 mes palëve Ministria e Financave (DASHPP) si dhe blerësit Sevim Peshkëpia, Tefik Çela, Mynyre Toptani, Kadrije Sasho e "Saturn Construction"

Antikorrupsioni i Berishës: Ja të gjitha shkeljet që janë bërë

Menca e QS, i biri bën gati letrat për të ëmën

Në foto: Menca e Qytetit Studentit

Renis Hasho, kreu i komisionit të privatizimit „„„

TIRANE

ESMERALDA KETA

N

jë grup ekspertësh nga departamenti i Kontrol lit të Brendshëm Administrativ dhe Antikorrupsion në Këshillin e Ministrave kanë ushtruar kontroll, gjatë korrikut të 2011-ës, mbi procedurat e shitjes së mencës së qytetit Studenti në vitin 2010. Kontrolli, ka nxjerrë në dritë një sërë shkeljesh që e bëjnë ta paligjshëm gjithë këtë proces, ndaj ata i kërkojnë ministrisë së Ekonomisë marrjen e masave për eliminimin e pasojave të paligjshme. "Gjatë kryerjes së verifikimit dhe kontrollit të dokumentacionit të privatizimit të këtij objekti është konstatuar pjesëmarrja në pozicionin e kryetarit të komisionit të vlerësimit të objektit të shtetasit Renis Hasho, i cili njëkohësisht ka mbajtur edhe detyrën e kryetarit të degës së shoqërive Publike në Tiranë, ku në të njëjtën kohë përfituese nga procesi i privatizimit rezulton të jetë nëna e tij, Kadrije Hasho. Rezulton se Renis Hasho ka drejtuar të gjithë procesin e vlerësimit të objektit në cilësinë e kryetarit të komisionit të vlerësimit, duke pasur dijeni të plotë mbi faktin se përfituese e këtij procesi të privatizimit është edhe nëna e tij. Ky fakt vjen në kundërshtim flagrant me nenin 37, pika 1/b të Kodit të

Lajmi Konflikti

Privatizimi i mencës së Qytetit Studenti me sipërfaqe 3517 m2 është kryer në shkelje të plotë të ligjit. Kreu i komisionit që ka bërë vlerësimin e pronës, Renis Hasho, ka firmosur në favor të së ëmës së tij duke e bërë atë përfituese; janë privatizuar pa të drejtë 916 m2 si dhe nuk janë vënë në dijeni qiramarrësit. procedurës Administrative në të cilën përcaktohet se "Asnjë punonjës i organeve të administratës nuk mund të marrë pjesë në një proces vendimmarrës administrativ apo në një lidhje kontrate ku administrata që ai përfaqëson është palë në rastet ku personi ka ose dyshohet të ketë kushtet: b)bashkëshorti apo bashkëjetuesi ose të afërm të tij deri në shkallë të dytë kanë një

Ministria e Ekonomisë të marrë masa të menjëhershme për eliminimin e pasojave të paligjshme të shkaktuara interes direkt apo indirekt në çështjen në fjalë". Referuar nenit 38 të këtij ligji, menjëherë sapo shtetasi Renis Hasho është vënë në dijeni të caktimit në pozicionin e kryetarit të komisionit të vlerësimit të objektit duhej të kishte dhënë dorëheqjen. Gjith-

ashtu ky ligj përcakton qartë se aktet dhe kontrata në të cilat marrin pjesë punonjës të organeve të administratës që preken nga dispozitat mbi skualifikimin janë të pavlefshme", - shkruhet në raportin e antikorrupsionit që mban datën 9 shtator 2011. Një fakt tjetër i konstatuar nga ky grup ekspertësh është edhe ai i shitjes në favor të ish-pronarëve të një sipërfaqeje prej 916 m2 tokë truall, në pronësi të shtetit, sipërfaqe kjo e cila bie tërësisht jashtë objektit. "Nga verifikimi i kryer në terren, rezulton se kjo sipërfaqe shtrihet jashtë objektit dhe nuk bie pjesërisht brenda objektit, siç citohet në kontratë. Theksojmë se shitja e kësaj sipërfaqeje në favor të ish-pronarëve me argumentin se është sipërfaqe funksionale nuk është e bazuar, pasi nga ana e komisionit të vlerësimit nuk është argumentuar teknikisht dhe juridikisht se përse duhej shitur e gjithë kjo sipërfaqe dhe jo një sipërfaqe tjetër më e vogël. Në rastin konkret, mendojmë se është

Ligji përcakton qartë se aktet dhe kontrata në të cilat marrin pjesë punonjës të organeve të administratës që preken nga dispozitat mbi skualifikimin janë të pavlefshme

Faksimile e raportit të grupit të ekspertëve të Antikorrupsion

abuzuar me termin "Sipërfaqe funksionale" duke mos pasur në këtë mënyrë një definicion të saktë as në aktet ligjore të privatizimit mbi këtë term", - citojnë ekspertët që ia kanë dërguar këtë raport ministrisë së Ekonomisë dhe asaj të Financave. Një tjetër shkelje, sipas grupit që ka kryer kontrolli, është edhe ai i neglizhimit të qiramarrësve aktualë. "Në përfundim të shqyrtimit të dokumentacionit të mësipërm konstatojmë se nga Ministria e Financave (Drejtoria e Administrimit dhe Shitjes së Pronës Publike), ministria e Ekonomisë (Drejtoria e Administrimit të pronës publike) si dhe komisio-

ni i vlerësimit të objektit nuk është respektuar pika 365 e VKM nr.1638, datë 17.12. 2008 ku citohet se "Pasuria shtetërore e dhënë me kontratë qiraje apo enfiteozë mbi 500 m2 i shitet në mënyrë të drejtpërdrejtë kontraktuesit, në rast se vlera e investimit të kryer prej tij është më e madhe se 150% e vlerës së truallit". Në rastin konkret, pavarësisht se objekti ishte i dhënë me qira, organet shtetërore të mësipërme, të cilët kanë nisur procesin e privatizimit, nuk kanë njoftuar më parë lidhur me këtë proces qiramarrësit si dhe nuk kanë kryer asnjë verifikim lidhur me faktin nëse mbi objektin janë

kryer investime apo jo", - thuhet në raport. Për të gjitha këto arsye ata kërkojnë rishikim të privatizimit të këtij objekti. "Sa më sipër vlerësojmë se shitja e objektit "Mencë" si dhe truallit funksional prej 916 m2 nën administrimin e "Trajtimi i studentëve nr.1", sh.a. rezulton të jetë kryer në shkelje të dispozitave të VKM nr.1638, datë 17.12 2008 "Për kriteret e vlerësimit të pronës shtetërore që privatizohet apo transformohet dhe procedurën e shitjes", Kodit të procedurës administrative, ligji nr.9367, dt 07.04.2005 "Për parandalimin e konfliktit të interesave në ushtrimin e funksioneve publike" ndaj kërkojmë që ministria e Ekonomisë të marrë masa të menjëhershme për riverifikim të detajeve të problematikës së mësipërme si dhe të fillojë procedurat për eliminimin e pasojave të paligjshme të shkaktuara nga veprimet apo mosveprimet e personave përgjegjës", - përfundon raporti.


E premte, 22 qershor 2012

7

SOCIALE

Ambasada Italiane, sa kushtojnë shërbimet konsullore

P

konsullore i një akti të gjendjes civile kushton 6.20 euro për fletë; përkthim i kryer nga kancelaria konsullore për aktet e tjera është 12.40 euro për fletë; legalizimi i firmës së përkthyesve të betuar apo të nënshkrimit të Institutit Italian të Kulturës është 15.50 euro për çdo akt; përkthim i kryer nga Instituti Italian i Kulturës për titujt e studimit

ër të gjithë të rinjtë që duan të nisin studimet në Itali, duhet të bëjnë gati edhe një listë me dokumente. Ambasada Italiane për t'u ardhur në ndihmë jo vetëm studentëve por edhe të gjithë të tjerëve që duan të udhëtojnë përtej Adriatikut ka afishuar listën e tarifave të disa prej shërbimeve konsullore që ofron. Kështu përkthimi i kryer nga kancelaria

është 12.40 euro për çdo akt; përkthim i kryer nga Instituti Italian i Kulturës për dokumentet e tjera shkollore është 6.20 Euro për faqe (jo më shumë se 2.000 germa për faqe); përkthim i kryer nga Instituti Italian i Kulturës për dokumentet e tjera jo shkollore është 15.50 euro për faqe (jo më shumë se 2.000 germa për faqe).

Denoncimi: Si po abuzohet me çdo gjë në qytetin e të rinjve

Drejtori Brovina, hap lokal në Qytet Studenti Është marrë me kontratë 10-vjeçare „„„

?

TIRANE

ESMERALDA KETA

B

Abuzimet

“Shpiken” ambiente për t’u dhënë me qira në Qytetin Studenti „„„

TIRANE

N

ë buletin nr.12 të prokurimeve publike, të datës 26.03.2012, është publikuar një njoftim për dhënien me qira të objektit "Ambient pranë godinës nr.13, në Qytetin Studenti", Tiranë. Më poshtë njoftimi saktëson bëhet fjalë "për një sipërfaqe të përgjithshme prej 311 m2, prej nga 100 m2 është sipërfaqe nën objekt dhe 211 m2 është sipërfaqe funksionale, njësi nën administrim të shoqërisë "Trajtim i studentëve nr.1" Tiranë. Në të vërtetë nga verifikimi në terren, konstatuam se përkrah godinës nr.13 i vetmi objekt që ndodhet, është një kioskë fare e vogël, e cila për momentin nuk është fare funksionale, por vëmë re që është mbushur me thasë çimentoje. Pra kjo gjë tregon

Ambienti që sipas drejtorisë është 100 metra katror

qartë se si drejtuesit e Qytetit Studenti po mashtrojnë me sipërfaqet që po japin me qira. Thuajse e njëjta gjë ka ndodhur edhe me godinën nr.12, ku në buletinin e prokurimeve publike, është njoftuar dhënia me qira e 325 m2, ku 96 m2 është sipërfaqe nën objekt dhe 229 m2 është sipërfaqe funksionale, kur në të vërtetë ngjitur me godinën nr.12 nuk ka asnjë lloj objekti.

ujar Brovina, drejtori i Qytetit Studenti, dys hohet se është i përfshirë drejtpërdrejtë në procedura abuzimi me ambientet e qytetit të të rinjve. Sipas denoncimeve të mbërritura në redaksinë e "Shqiptarja.com", thuhet se në cepin e godinës nr.2, përballë me godinën nr.1, që janë në hyrje të Qytetit Studenti është ngritur një ndërtim gjigant pa leje, që sipas denoncimeve, është në pronësi të vetë drejtorit Bujar Brovina. Gjithashtu dyshohet se ky ndërtim jo vetëm që është pa leje, por edhe është marrë me qira për një periudhë 10 vjeçare. Të njëjtat burime na sqarojnë se kur janë hapur procedurat për marrjen me qira të këtij ambienti letrat janë bërë sikur në këtë pjesë ka pasur gjithmonë ndërtim, por në të vërtetë ajo ka qenë lulishte për godinën e djemve të Qytetit të Studenti, që jetojnë aty përgjatë viteve akademike. Ne u munduam të kontaktojmë me drejtorin e Qytetit Studenti, Brovina në lidhje me këto akuza, por ishte e pamundur, pasi ai nuk na u përgjigj në asnjë moment në telefon. Ndërkohë që edhe në lokalin luksoz, i cili është ngjitur me godinën nr.2 të Q.S-së, nuk mundëm të zbulojmë ndonjë gjë, pasi kamarierët

PYETJE PERGJIGJE

Pse quhet Qyteti Studenti?

„

Quhet Qyteti Studenti, pasi në të strehohen të gjithë të rinjtë që nisin studimet e larta në disa prej degëve më kyesore të Universitetit të Tiranës dhe Akademisë së Arteve.

Sa studentë jetojnë aty?

„

Në foto: Pamje e lokalit ngjitur me godinën nr.2, i cili dyshohet se është në pronësi të drejtorit Bujar Brovina

nuk pranuan të na flasin për pronarët e tyre. Ata shprehen se janë punonjës të rinj dhe janë kontaktuar nga administratori, dhe sipas tyre, as nuk e kanë dijeni dhe as interes të dinë se kush pronari i lokalit. Por ky nuk është i vetmi abuzim i drejtorit të Qytetit Studenti. Duke administruar këtë ndërmarrje të madhe të trajtimit të studentëve prej më shumë se 5 vitesh, persona që kanë punuar në administratën e këtij qyteti, na thonë se Brovina e ka kthyer, në një pronë të tij këtë qytet

dhe thuajse i gjithi është dhënë me qira. Kështu ata denoncojnë se ngjitur me godinën 18, e cila njihet si godinë ku strehohen pedagogë të rinj dhe familjarë, është hapur një lokal i cili është pa leje. Po ashtu, te fusha përkrah këtij lokali, që të çon në drejtim të bujtinave të djemve, është krijuar edhe një parking, që sipas denoncimeve drejtori Brovina, ia ka dhënë qira komandantit të postës së policisë të Qytetit Studenti. Ky i fundit u merr të gjithë atyre që parkojnë automjetin e tyre 100 lekë taksë. Po sipas denoncimeve të mbërritura në redaksinë e "Shqiptarja.com" abuzime ka edhe me shumë ambiente të tjera të Qytetit Studenti që përdoren për përfitime personale nga Brovina.

Çdo vit aty strehohen rreth 6 mijë të rinj, të cilët paguajnë një taksë prej 30 mijë lekësh të reja, për gjatë gjithë kohës së qëndrimit në godinat e QS-së.

Çfarë ka ndodhur në qytetin Studenti?

„

Qyteti Studenti funksionon si një ndërmarrje gjigande më vete, që ka postë policie, qendër shëndetësore, drejtori më vete, etj. Por dyshohet se drejtori Bujar Brovina ka abuzuar me ambientet, jo vetëm duke i dhënë me qira, përfituar për vete, por ai mashtron duke i servirur ambientet që po jep me qira si ndërtime ekzistuese, kur në të vërtetë aty nuk ka pasur asgjë.

A është kontrulluar?

„

Më 2011-ën është kontrulluar procedura e shitjes së mencës, me të cilën ka rezultuar se është abuzuar.

ALBA TECH SYSTEM

KLINIKA RADOVANI

HP DX5150

Probleme të rënies së dëgjimit? Nuk jeni të bindur që keni rënie dëgjimi? Provoni të bëni matjen e tij!

+

Monitor 17” Â Â Â Â Â

Procesor AMD Athlon 64 2.19 GHz 512 MB RAM 80 GB HARD DRIVE DVD - Rom Mouse dhe Tastjerë

Rr. Haxhi Dalliu, P. 16, Shk. 1, Ap. 2, përballë "ProCredit Bank" Tirane - Albania Tel: 04 22 43 299 Cel: 067 400 31 38

Përfitoni nga oferta jonë e këtij muaji për matje të dëgjimit pa pagesë në datat e mëposhtme: 29 dhe 30 qershor sidhe 6 dhe 7 korrik 2012

Prenotoni matjen tuaj FALAS në 042 371735! Adresa: Rruga Hoxha Tahsin P.60/2/14, Tiranë www.klinikaradovani.com


8

E premte, 22 qershor 2012

Për t'u abonuar ju lutemi kontaktoni me: To Subscribe please contact: Agjensia e Abonimeve të Shtypit (TRENOVA) Mobile: +355 682047825 e-mail: arbentrenova@yahoo.com POSTA SHQIPTARE Telefon: +355 4 2375598 e-mail: abonime@postashqiptare.al ADRION Ltd Telefon: +355 4 2240018 e-mail: sales@adrionltd.com

origjina e lajmit...


E premte, 22 qershor 2012

AKTUALITET

Prokuroria, rekurs në Gjykatën e Lartë për Fatmir Kajollin

P

rokuroria e Fierit nuk tërhiqet nga vendimi për ta mbajtur në burg të arrestuarin Fatmir Kajolli. Edhe pas dy hymbjeve në gjykatën e Fierit dhe atë të Vlorës, prokuroria nuk ka hequr dorë duke vendosur që çështjen ta ndjekë deri në Gjykatën e Lartë. Pak ditë më parë në sekretarinë e kësaj gjyakte, prokuroria e Fierit ka rregjistruar rekursin,duke i kërkuar

kësaj gjykate që të prishë dy vendimet gjyqësore dhe të caktojë masën e "arrestit në burg" ndaj të arrestuarit për llogari të palës italiane Fatmir Kajolli. Ky i fundit akuzohet nga drejtësia italine për akuzën e trafikut të narkotikëve dhe pjesëmarjes në grup të strukturuar kriminal. Pak ditë më parë Gjykata e Fierit vendosi të rëzojë kërkesën e prokurorisë për ekstradimin e Kajollit në

9

drejtim të Italisë, duke bërë që ai të lirohet edhe nga masa e arrestit shtëpiak. Sipas burimeve pranë prokurorisë, tashmë janë në pritje edhe të dy vendimeve të tjera, penale në të cilat Kajolli rezulton i dënuar me gati 40 vjet burg. Kajolli njihet në Fier si biznesmen në fushën e ndërtimit dhe si përfaqësues i Partisë Republikane në Këshillin Bashkiak të qytetit.

Akuza:Vetëm me dëshmitarë s'mund ta gjejmë personin që nxorri dokumentat e Enverit

Mungojnë inventarët për Hoxhën Sendet dhe materialet janë tërhequr, por s'janë shënuar në inventarët e hyrjes dhe daljes. Hetimi tashmë në udhëkryq për shkak të mungesës së dokumentacionit në arkiv

Lajmi Mos mbajtja shënim në inventarët e hyrje-daljeve të dukumentave dhe sendeve personale të Enver Hoxhës, e vështirëson punën e prokurorisë për gjetjen personave që kanë nxjerrë në publik këto dokumente. Hetimi për këtë çështje tashmë ndodhet në udhëkryq dhe se ka shumë gjasa që çështja të pushohet, për shkak se me dëshmitarë nuk provohet asgjë.

„„„

TIRANE

ELTON QYNO

M

ungesa e inventarëve të hyrje-daljeve të dokumentave personale të diktatorit Enver Hoxha, ka bërë që prokuroria e Tiranës deri në këto momente të mos drejtojë gishtin mbi asnjë person që mendohet se ka nxjerë jashtë arkivit dokumentat e Enverit. Vetëm me dëshmitë e personave të pyetur rreth kësaj çështje, duket se është e pamundur për të identifikuar personin, ndërkohë që nga verifikimi i të gjithë dokumentacionit është vënë re mungesa e inventarëve të deklarimit të materialeve që hyjnë dhe dalin nga Arkivi Qëndror i Shtetit. Sipas burimeve pranë prokurorisë së Tiranës për identifikimin e personit që ka mundësuar nxjerjen e dokumentave personale të Enver Hoxhës në publik, janë pyetur rreth 10 persona por që në fakt asnjëri prej tyre nuk ka dhënë deklarime që mund të ndikonin për gjetjen e një personi konkret, që mund të jetë përgjegjësi. Nisur nga kjo situatë strukturat e prokurorisë kanë urdhëruar sekuestrimin e një sërë dokumentash, por që në fakt nga arkivi qëndror nuk kanë mundur të marrin inventarët e hyrje daljeve të materialeve. Sipas argumnetit të zyrtarëve të Arkivit Qëndror inventarët nuk janë mbajtur, për shkak se materialet janë kërkuar edhe nga familjarët por edhe nga studjues të ndryshëm, që stud-

DEKLARATA

Fevziu:Kallëzimi penal i familjarëve, komik

K

allëzimin e familjes Hoxha, gazetari Blendi Fe vziu e ka quajtur si komik, pasi sipas tij vetë anëtarët e kësaj familje kanë deklaruar në media se ditari i diktatorit ndodhej në banesën e tyre, ndërkohë që tashmë kërkojnë ta nxjerin arkivin si shkaktar. Sipas Fevziut, ditarët i disponon familja por ata ndoshta s'kanë pasur dijeni se një kopje tjetër ndodhej në Arkivin e Shtetit. "Ky reagim ka nisur menjëherë pasi unë botova në informacionin për librin që pritej të dilte. Ndoshta nuk e dinin se kopjet ishin ruajtur nga Komiteti Qendror dhe sot ndodhen në Arkivin e Shtetit"-ka deklaruar në një të përditshme Fevziu.

Enver dhe Nexhmije Hoxha

jojnë periudhën komuniste.

MUNGESA E INVENTARËVE

Mungesa e inventarëve të hyrjeve daljeve nga arkivi i shtetit të çdo dokumenti apo sendi, e bën akoma më të vështirë punën e prokurorisë së Tiranës për identifikimin e personave që kanë nxjerë jashtë ditarin personal të Enver Hoxhës. Sipas prokurorisë

është tepër e vështirë të mësohet se çfarë ka hyrë dhe çfarë ka dalë në këtë arkiv, pasi nuk është mbajtur asnjë inventar dorëzimi. Rrugulli është që çdo material që dorëzohet nga familjarët apo që tërhiqet më pas, duhet të mbahet një inventar në të cilën qartësohen se çfarë dokumenti u tërhoq dhe çfarë u dorëzua. Por një gjë e tillë nuk është kryer vash-

dimisht por në periudha të caktuara, duke bërë që puna e prokurorisë të vështirësohet për sa i përket nxjerjes së këtyre dokumentave në publik.

TËRHEQJA E DOKUMENTAVE

Tërheqja e dokumentave në Arkivin Qëndror ka ndodhur edhe nga familjarët e diktatorit Enver Hoxha. Sipas prokurorisë këta të fundit

kanë tërhequr nga arkivi dokumentat personale të Enverit gjatë kohës së komunizmit por edhe gjatë periudhës së sistemit demokratik. Këto materiale nuk janë mbajtur të shënuara në inventarin e hyrje-daljeve dhe për pasojë, nuk mund të përcaktohen nëse dokumentat janë zhdukur nga arkivi nga familjarët apo nga persona të tjerë.

Aksidenti në Krrabë

Autobuzi me 60 km në orë „„„

TIRANE

A

utobuzi që u rrëzua në qafën e Krra bës, jo vetëm që ka qënë duke ecur tej normave të lejuara të shpejtësisë, por në të njëjtën kohë ai nuk plotësonte as dhe gjëndjen teknike. Ky është konkluzjoni përfundimtar i grupit të ekspeprtëve të policisë, të cilët përgjatë një javë kanë kryer akt-eskpertimin që nxjer fajtor drejtuesin e automjetit Mithat Biçaku. Sipas ekspertëve të policisë, autobuzit nuk i ka prerë rrugën asnjë automjet dhe se ky version është një alibi e ngritur nga vetë shoferi. Ndërkohë që nga matjet e vendit të frenimit në vendin e ngjarjes ka rezultuar se autobuzi ku udhëtonin mbi 30 militantë të Aleancës Kuqezi para

Autobuzi i rrëzuar në Kërrabë

rëzimit në humnerë ka udhëtuar me një shpejtësi prej gati 60 km në orë, shpejtësi kjo që sipas ekspertëve është e ndaluar në këtë aks rrugor. Ndërsa nga verifikimi i dokumentacionit të mjetit ka rezul-

tuar se autobuzi nuk kishte fletën e kolaudimit, gjë e cila vështirëson akoma dhe më tepër pozicionin e drejtuesit të mjetit Mithat Biçaku i cili është arrestuar që ditën e parë të aksidentit me urdhër të prokurorisë së Elbasanit. Nga hetimet e kryra ka rezultuar se në momentin e rëzimit, aktivistët e "Aleancës Kuqezi" kanë pirë alkool dhe se kanë festuar në autobus duke kënduar këngë patriotike. Mes kësaj feste, ka konsumuar alkool dhe drejtuesi i mjetit i cili teksa ishte duke ecur në qafën e krrabës ka humbur kontrollin e mjetit, dhe për pasojë autobuzi ka rënë në humnerë. Fatmirësisht nga ky aksident i rëndë kanë marrë plagë të lehta 30 persona, ndërkohë që nuk u rregjistrua asnjë viktimë.

FISIOMED OFRON SHERBIME FIZIOTERAPIE PROFESIONALE NE NJE AMBIENT KOMOD DHE MODERN. EKSPERIENCA PERENDIMORE DHE APARATURAT E GJENERATES SE FUNDIT JANE TASHME PRANE JUSH. BESOJANI SHENDETIN TUAJ FIZIOTERAPISE PROFESIONALE

Adresa: Rruga e Barrikadave 18/2; Galeria e Tiranes Ish Kinema 17 Nentori, Kat 3 Tel. +355 42 400 418 / Cel. +355 69 20 533 30; E-mail: info@fisiomedal.com / Web: www.fisiomedal.com

 Hernie diskale

 Bursitin

 Skoliozen

 Paralizat e ndryshme

 Enjtjen e krahut

 Celulitin

 Spondiloartrozat

 Tendinitin

 Traumat e gjurit

 Marrje mendsh

 Dhimbjen e nofulles

 Para dhe mbas lindjes

LAJME SHKURT

„ Frymëmarrje artificiale, dy të helmuar nga fotoksina Helmimet me fostoksinë zënë një pjesë të mirë të rasteve të vetëvrasjeve në vendin tonë, por një rast i pazakontë ka ndodhur në qytetin e Durrësit. Mësohet se të helmuar me fostoksonë në spitalin e Durrësit janë paraqitur 21 vjeçari me iniciale G.N dhe 24-vjeçarja me iniciale D.B. Nga hetimi paraprak rezultoi se djali me iniciale G.N. kishte pirë një sasi pluhuri që dyshohet të jete lëndë helmuese e llojit fostoksinë dhe se vajza me iniciale D.B., e cila ka tentuar ti japë ndihmën e parë duke i bërë frymëmarrje artificiale, por ka mbetur edhe ajo e helmuar. Menjëherë pas kësaj ngjarje dy të rinjtë u dërguan drejt spitalit të Durrësit, duke shpëtuar nga fundi fatal pas ndihmës së marrë nga bluzat e bardha. Nga ana e policisë nisën hetimet lidhur me këtë ngjarje, ndërsa nuk bëhet e ditur lidhja që ekziston mes të rinjve dyshohet për një lidhje dashurie të pamundur.

„ Polici italian, vret 26-vjeçarin shqiptar

Ka përfunduar me gjak një kontroll antidroge për një shqiptar, përgjatë rrugës që të çon në Siena të Italisë. Një shqiptar i moshës 26 vjeçare ka mbetur i vdekur pasi u qëllua me plumba nga një polic. Sipas të dhënave paraprake viktima u qëllua me armë zjarri teksa ka kaluar me forcë më mjetin e tij një postbllok të ngritur nga policia, ndërsa për ndalimin e tij forcat e rendit kanë përdorur edhe plumba. I riu duke tentuar ti shpëtojë kontrollit të makinës ka thyer pikën e kontrollit të ngritur nga policia, teksa fillimisht këta të fundit kanë qëlluar në ajër dhe më tej në drejtim të tij. Sakaq pas hetimeve rezultoi se në makinë ne viktimës u gjetën 10 kilogramë drogë, dhe pikërisht për të shpëtuar kontrollin e lëndës narkotike shqiptari ka sfiduar plumbat e policisë duke mbetur i vrarë.


10

E premte, 22 qershor 2012

POLITIKE

Përçahet mazhoranca rrëzohet nisma e qeverisë për licencat

L

igji parauniversitar ka përçarë mazhorancën qeverisëse në lidhje me përcaktimet që janë bërë në draftin e sjellë nga qeveria në lidhje me dhënien e licensave. Me 87 vota pro është rrëzuar variant i sjellë nga qeveria në lidhje me dhënien e licensave për shtëpitë botuese për librat shkollore. Nenin që shprehej për dhënien e licensave është votuar 87 pro, 16

kundër, 8 abstenim. Nga mazhoranca që u shprehën kundër ishin: Bode, Bumçi, Ksera, Halimi, Beja, Islami, Oketa, Turku. Ndërsa ligji në tërësi ka bashkuar votat e opozitës dhe të mazhorancës, ndërsa deputeti i Partisë Socialsite Bashkim Fino ka votuar kundër. Licensimi i shtëpive botuese ka pasur disktutime të ashpra, deri sa u arrit që të rrëzohet edhe një prej neneve të

qeverisë dhe të merrej në konsideratë formulimi i bërë në komisionin e Arsimit. Deputeti Fatos Beja, njëherësh edhe kryetar i Komisionit të Jashtëm i ka kërkuar ministrit që të ndryshohet neni, duke u marr parasysh amendimi i bërë nga komisioni. Ndërsa deputetja Ledi Shamku ka pohuar se nga 72 nene që ka ky ligj opozita ka bërë 45 amendime.

Drejtuesit socialistë në rrethe kryesore: Nuk e presin ish-liderin e PS

Krerët e PS-së në rrethe: Nano s'duhet të vijë në bazë “PS e shëndetshme, kryetar Rama. Nano ndihmoi Berishën” Lajmi Kryetarët e PS të rretheve janë shpprehur kundër lëvizjes së Nanos dhe i kanë thënë jo takimeve të ish-kryetarit socialist nëpër rrethe me bazën e partisë, duke deklaruar se kryetar është Edi Rama dhe PS vepron vetëm në bazë të statutit. Njëherësh ata akuzojnë Nanon se ka 'flirtuar' gjatë këtyre viteve me Berishën. „„„

"PS nuk është han pa porta, ku mund të hyjnë e të dalin lirshëm aleatët dhe partnerët politikë të Sali Berishës siç ka qenë z.Nano në këto 7 vjet të turizmit të tij politik në Alpet e Austrisë".

TIRANE

JAKIN MARENA

D

Akuza

eklarata e ish-kryeministrit Fatos Nano nuk është pritur mirë nga kryetarët e PS në rrethe. Në mënyrë të prerë ata janë shprehur se ish-kryetari socialist nuk ka vend në strukturat e bazës për të takuar socialistët, pasi PS e ka kryetarin, dhe ai është Edi Rama. Madje nuk janë kursyer që t'i kujtojnë ishkryetarit të tyre për 15 vite me radhë që ka qënë rreshtuar përkrah Berishës dhe Metës përballë PS në të gjitha ballafaqimet elektorale të pas vitit 2005, duke bërë thirrje drejt qytetarëve që të mos votojnë PS madje duke deklaruar që nga e ka votuar partinë që e ka udhëhequr. Duke i bërë thirrje të të vijojë turizmin e tij politik që ka bërë në tërë këto vite, krerët e PS në të gjitha rrethet janë shprehur se tashmë problemi kryesor i partisë është përgatitja për fitoren e zgjedhjeve të përgjithshme parlamentare të verës së ardhshme, në mënyrë që me kryeministrin Edi Rama të realizohet programi i ri qeverisës. Ata janë shprehur se s'është sëmurë PS, por Nano nëse ka vullnet të kontribuojë për largimin e sëmundjes Berisha e jo të merret me PS. Njëherësh këtë pretendim të Ramës për të lëvizur në drejtim të bazës së partisë krerët e PS të rretheve e kanë cilësuar si një veprim qëe tenton përçarjen e partisë. Gjë të cilën pas gjithë këtyre viteve, PS nuk ia ka borxh Fatos Nanos, duke e akuzuar se pikërisht prej veprimeve të ish-liderit

Në foto: Kryetari i PS, Edi Rama

socialist PS është këtu e 8 vite në opozitë. Më poshtë po japim përgjigjien që krerët e PS të rretheve kanë dhënë për gazetën "Shqiptarja.com" Si e vlerësoni deklaratën e Fatos Nanos në "Opinion" se do të ndërmarrë një lëvizje në bazën e partisë, ku do të takojë krerët e PS në rrethe për të shëruar PS nga sëmundja 'Rama' dhe se nëse nuk arrin këtë qëllim, do bëjë një listë të tijeë me kandidatë për deputetë, paralel me PS? Do ta takoni nëse e kërkon? Pjerin Ndreu, kryetar i PS Tiranë: "Në PS nuk ka sëmundje për të shënuar askush. Aq më pak ata që janë të infektuar me virusin e Berishës. Nëse dikush gjen gjuhën e presionit kundër partisë që e paska themeluar vetë, kjo është e pafalshme. Socialistët kanë gati 8 vjet që përballen me regjimin e shëmtuar të Saliut. Në këtë përballje si askush tjetër PS ka pasur kundërshtarë tre kryeministra, 2 socialistë(Nano dhe Meta) dhe një demokrat(Berisha) të cilët në mënyrë të pashembullt kanë gjetur njëri tjetrin në një luftë të pafre kundër PS. Këta njerëz që ushqejnë pasionet e tyre personale me djersën dhe sakrificën e anëtarëve të PS, drekojnë me Berishën

dhe duan të "vjellin" te PS. Askush nuk ua ka ngenë. Anëtarësia e PS tashmë është e qartë se kush e shiti pushtetin te Saliu, kush votoi Lul Bashën e kush do të turbullojë prap ujërat e pastrat të PS. Asgjë nuk e ndaj partinë Socialiste të vijë në pushtet më 2013. Lehjet nuk trembin njeri më". Xhevit Bushi, kryetar i PS Fier: "Partia Socialiste drejtohet mbi bazën e një statuti, i cili është Kushtetuta e partisë, përmes të cilit zgjidhen problemet, shqetësimet dhe gjithë veprimi politik i partisë. Në zbatim të këtij statuti që nga kongresi, kryesia, Asambleja Kombëtare e deri tek organizatat socialiste menaxhohen nga kryetari ynë, Edi Rama dhe sipas tërë hallkës së drejtimit nga qendra në bazë. Pra Rama e drejton tërë veprimin politik të PS sipas shkallës së drejtimit. Fatos Nano, për aq sa ishte në detyrën e kryetarit të PS është respektuar si lider i Partisë Socialiste në të gjithë veprimin e tij politik dhe ai ka menaxhuar partinë sipas statutit. Tani kryetar i PS është Edi Rama. Nuk mund të dalë dikush nga rruga dhe të thotë se këtë apo atë e dua unë. Por, pavarësisht se jam kryetar i PS në Fier, unë nuk e kam privatizuar partinë që të flas si të dua në emër të saj dhe pa e pyetur atë. Në PS nuk kemi hyrë dhe as

nuk jemi për interesin e njërit apo tjetrit, por si idealistë që nuk jemi angazhuar për përfitime vetiake, por për të mirën e shoqërisë dhe të vendit. Unë kam qënë menaxher në një kompani private, ndërsa tani kam ndjekur idealin tim dhe për hir të PS kam sakrifikuar. Tani jam kryetar i PS për Fierin dhe e menaxhoj tërë veprimin e PS në këtë rreth sipas statutit, vendimeve të kongresit, të Asamblesë kombëtare, të kryesisë, për ta përcjellë gjithçka në mënyrë të ndershme deri tek organizatat socialiste". Ulsi Manja, kryetar i PS Dibër: "Për të qenë i sinqertë me ju më duhet të them se nuk e kam ndjekur fare intervistën

"PS ka pasur kundërshtarë tre kryeministra, 2 socialistë(Nano dhe Meta) dhe një demokrat(Berisha) që kanë gjetur njëri tjetrin në një luftë të pafre saj" e z.Nano te emisioni "Opinion", por jam në dijeni të disa deklaratave të mëparshme që ai ka bërë menjëherë pas zgjedhjes së presidentit. Që në fillim më duhet të them se: Unë dhe strukturat e PS që drejtoj në Dibër pa as më të voglin dyshim nuk do ta presim Fatos Nanon. Më lejoni që në

emër të socialistëve dibranë, që përkrah Edi Ramës bëjnë përditë opozitarizmin përballë Berishes të shpjegoj qendrimin tim. Më duhet të them që në demokraci çdo njeri është i lirë të bëjë shoqata, lëvizje apo parti politike por ama askush nuk ka të drejtë të iniciojë lëvizje anarkiste dhe përçarëse brenda një force politike siç po tenton të bëjë z.Nano ndaj PS. Megjithatë Fatos Nano le të bëjë ç'të dojë, të takojë kë të dojë anë e mbanë Shqipërisë, por ai duhet ta dijë se PS nuk është han pa porta, ku mund të hyjnë e të dalin lirshëm aleatët dhe partnerët politikë të Sali Berishës siç ka qenë z.Nano në këto 7 vjet të turizmit të tij politik në Alpet e Austrisë. Sa për sëmundjen që kërkon të shërojë gjasme z.Nano dua të them se PS është shëruar me kohë nga sëmundjet dhe plagët që i ka shkaktuar po ky Fatos Nano që me "ish-KPD e turpit" dhe "Katarsisin" e famshëm, dhe kjo falë këmbënguljes së lidershipit aktual z.Rama dhe qendresës stoike të socialistëve të vërtetë përballë represionit të pushtetit të Sali Berishës, që në dhunën ndaj opozitarizmit dhe të majtës në përgjithësi është ndihmuar jo pak nga miku i tij Fatos Nano. Demagogjive të Fatos Nanos u ka dalë me kohë boja dhe nëse ma degjon një keshillë (sepse zakonisht ata që mi kanë degjuar nuk jane zhgënjyer) ai duhet të kthehet në ajrin e pastër të Austrisë, sepse nuk ka të drejtën morale dhe politike të kërkojë asgjë nga PS dhe socialistët, sepse ka 7 vjet që u ka qëndruar me thikë pas shpine dhe ua ka ngulur në trup sa herë


E premte, 22 qershor 2012

11

POLITIKE

Shtatori, muaji kur Nano zbret në bazë kanë nisur takimet

L

ëvizja e Fatos Nanos brenda PS ka nisur punën pranë strukturave të Partisë Socialiste në të gjitha rrethet, për të ngritur strukturat e kësaj lëvizjeje në të gjitha organizatat socialiste. Burimet brenda kësaj lëvizjeje deklarojnë se ka katër ditë që i kanë marrë detyrat për të zbarkuar në bazë. Të ndarë sipas qarqeve mbështetësit e Nanos, që tashmë quhen

koordinatorë për secilin qark, kanë filluar takime e vogla për të bërë për vete anëtarësinë e partisë, në mënyrë që kur vetë ish-kreu socialist Fatos Nano të zbresë nëpër rrethe duke filluar nga muaji shtator këto strukturat të jenë gati për të mbështetur lëvizjen e tij. Burimet saktësojnë se që në takimet e para kanë gjetur një mbështetje të fortë në bazën e

Partisë Socialiste, për shkak se në këto tetë vite të drejtimit të partisë nga ana e Edi Ramës, ata thonë se nuk kanë shënuar asnjë fitore përballë Berishës por vetëm humbje. Pikërisht për të gjetur këtë mentalitet fitues, burimet brenda lëvizjes së Nanos saktësojnë se mund të tërheqin sa më shumë mbështetës në anën e tyre për të shëruar, siç deklarojnë ata partinë.

Kreu i delegacionit të PE: Presidenti, shans i humbur

Kukan: Statusi për në BE varet nga qeveria "Na erdhi në majë të hundës me ju" „„„

TIRANE

ERNEST BUNGURI

Në foto: Kryetari i PS Edi Rama duke folur në Asamblenë Kombëtare të PS

ia ka kërkuar Sali Berisha. Ndërsa kjo puna e listës paralele me PS që do të bëjë z.Nano në fakt është një vetëdemaskim i qëllimeve të Lëvizjes së tij politike, sepse socialistët shqiptarë fjalet "struktura paralele", "administrata paralele" apo "lista paralele" i dëgjojnë sa herë flitet për Veriun e ndarë të Mitrovicës dhe e kuptojnë menjëherë se bëhet fjale për "përçarje" dhe jo "bashkim". Po siç duket z.Berisha e paska studiuar hollë këtë punën e Mitrovicës së Veriut dhe kërkon të injektojë në PS nëpërmjet z.Nano por që nuk ka për ta arritur kurrë. Sepse PS tashmë e ka bërë zgjedhjen e saj dhe po pret e unifikuar zgjedhjet e radhës për ta rrëzuar me votë popullore njëherë e përgjithmonë nga pushteti Atë dhe salillaret e tjerë të pushtetit". Selman Hodo, kryetar i PS Berat: "Që të jem i sinqertë unë nuk e kam ndjekur intervistën e Fatos Nanos. Madje ma thanë shumë njerëz që nuk e kanë ndjekur. Me sa duket tashmë Fatos Nano nuk përbën më lajm. Ky ishte opinioni i shumë njerëzve që takova. Unë jam kurioz ta di se përse do zbresë në bazë Fatos Nano. Pasi PS ka statut, ka forume dhe struktura drejtuese të cilat kanë mandatuar të deleguar për punën me partinë. Misionar i paqes është apo i pajtimit të gjaqeve do jetë? PS nuk është në gjak me askënd. Nëse vjen si Fatos Nano ai e ka derën të mbyllur, nëse vjen si i mandatuar nga kryesia, Asambleja Kombëtare apo kongresi i PS atëherë ai është i mirëpritur. Nëse vjen si Fatos Nano që të "shërojë" PS-në, ajo nuk ka asnjë lloj sëmundje në trupin e vet. Sëmundja e vetme në këtë vend është Sali Berisha. PS është e shëndoshë dhe po përgatitet për të marrë në dorë qeverisjen e vendit, që të rilindë Shqipërinë. Nëse Fatos Nano e

ka me tërë mend që të kontribuojë për këtë Rilindje të merret me pushtetin, Sali Berishën, Ilir Metën dhe jo me PS është është shumë e shëndetshme dhe njerëzit me besimin tek PS mezi presin të vijnë zgjedhjet për t'i fituar bindshëm ato dhe për të hequr nga pushtetit sëmundjen më të keqe të këtij vendi, Sali Berishën. Ne po përgatitemi të çojmë programin e ri të qeverisjes së PS në çdo shtëpi. Por ajo që më prokupon më shumë mua dhe gjithë PS-në janë hallet dhe shqetësimet që kanë sot qytetarët shqiptarë. Unë këtë detyrë që kam e bëj me shumë pasion, dhe nuk flas pa u konsultuar me

E

duart Kukan shprehet se ështe ndjerë i zhgënjyer nga procesi i zgjedhjes së presidentit të ri, duke konfirmuar deklaratën e dhënë javën e kaluar se shte një shans i humbur për Shqipërinë. Mënyrën si u zgjodh Presi-

Edmond Leka, kryetar i PS për bashkinë Vlorë: "Fatos Nano është i mirëpritur në Vlorë, pasi ka miqtë dhe simpatizantët e tij ndoshta. Por unë i përkas Partisë Socialiste dhe ajo ka kryetarin e saj. Ai është Edi Rama. Nuk di që të ketë ndonjë linjë apo listë paralele në PS, ndërkohë që unë kam ndjekur dhe do të ndjek me rigorozitet linjën e partisë sime, pasi i përkas PS. Fatos Nanon mund ta takoj si qytetar, por për punë politike s'do preferoja ta takoja, as që bëhet fjalë". Agustin Marku, kryetar i PS Lezhë: "Nuk e kam ndjekur intervistën e Fatos Nanos dhe nuk kam asnjë koment". Astrit Halili, kryetar i PS Elbasan: "Unë në Partinë Socialiste jam sepse kam bindje të majta dhe nuk jam për emrin e liderëve të partisë. Ata janë të përkohshëm". Bujar Çela, kryetari i PS Lushnje: "Këtë pyetje që po më drejtoni mua, duhet t'ia drejtoni kryetarit të PS, Edi Rama dhe ish-kryetarit të PS, Fatos Nano".

Fatos Nano

të gjithë socialistët dhe qytetarët beratas, të cilët do të kontribuojnë në fitoren e PS në zgjedhjet e vitit 2013". Ylber Duraku, kryetar i PS Kukës: "Nuk e di që PS është pushtuar nga dikush dhe u dashka të çlirohej. Përkundrazi, është forca politike më moderne, më serioze dhe me një demokraci të brendshme të konsoliduar, me lidershipin e saj vizionar, këmbëngulës dhe gjithnjë e më shumë bindës dhe premtues për PS e për të gjithë shqiptarët. Ai ka ditur të ruajë dhe të forcojë më tepër strukturat e kësaj force të madhe politike".

Pjetër Pjetri, kryetar i PS Mirditë: "Nuk e ka durimin të dalë në terren, ai del vetëm në TV duke dhënë opinione. Përton, nuk ma merr mendja që do të dalë. Por nëse dle, mund të them se ne jemi me PS, e kemi kryetarin dhe ai është Edi Rama. Ne njohim për kryetar atë që kemi zgjedhur sipas parimit "një anëtar një votë". Më 2013 ka zgjedhje PS, e cila do të fitojë njëherë zgjedhjet parlamentare dhe do të marrë mandatin Edi Rama si kryeministër i vendit. Pastaj Rama do të kandidojë sërish për kryetar i PS, duke e marrë dhe mandatin përmes zgjedhjeve të rregullta, siç janë bërë gjithnjë në PS, në bazë të statutit të PS. Fatos Nano, nëse vjen do ta takoj si qytetar.

denti e cilësuat një shans të humbur, pse ju trishtoi dhe çfarë prisnit? Dua të veçoj një gjë. Ishtë një shans i humbur për klasën politike të Shqipërisë, për të gjithë ata. Unë e di dhe dua ta them qartë se zgjedhja e Presidentit ishte në përputhje me Kushtetutën. Por kjo nuk është mjaftueshëm mirë për mua. Unë prita që partitë politike do të tregonin më shumë përfshirje në dialogun politik i cili duhej të çonte në zgjedhjen e Presidentit. Pse them se ishte një mundësi apo një shans i humbur: sepse gjatë një kohe neve na vinin lajme pozitive nga Tirana, se dialogu po vijon, se janë ngritur disa komisione parlamentare që po japin disa rezultate. Pra në ndjekje të kësaj klime të re apo të kësaj situate politike pozitive, unë prita që zgjedhja e Presidentit do të ishte shansi ideal për ta dëshmuar këtë. Pra në këtë kuptim unë u zhgënjeva. Tashmë kemi për President, ish-ministrin e brendshëm të kësaj qeverie, a ishte kjo mënyra e duhur? Kësaj pyetje do t'i përgjigjem në dy kënde. Në lidhje me vetë personin, unë mendoj se është një politikan i aftë, e kam takuar dhe kam biseduar gjatë me të, dhe unë vetë kam respekt për të, e respektoj. Pra unë po ndaj procesin zgjedhor nga kandidati. Procesi, siç e thashë, duhej të kishte qenë më shumë transparent dhe me më shumë konsultime. Duke patur parasysh situatën ku Shqipëria ndodhet për një kohë panevojshmërisht kaq të gjatë, unë do kisha pritur shumë më shumë pjekuri politike e përgjegjësi. Tani që mazhoranca e kryeministrit Berisha mori në dorë të gjitha pushtetet, a besoni se do të realizohen më shpejt reformat që i kërkohen vendit? Në deklaratën time për shtyp pas zgjedhjeve unë thashë se nëse nuk do të ketë ndryshim të kësaj qasjeje apo të kësaj filozofie politike atëherë unë jam i shqetësuar që Shqipëria mund të humbasë edhe më shumë mundësi të tjera në të ardhmen, dhe kjo do të ishte thjesht shumë gjë e keqe. Tani do ta them troç: neve këtu na ka ardhur në majë të hundës duke lexuar akuzat e njërit kundër tjetrit,

Eduard Kukan

apo të këtij të fundit kundër të parit. Nuk mund të vazhdojë kështu nëse Shqipëria do që të arrijë një farë progresi. Koha po fluturon shpejt e muaji nëntor, kur do të kemi raportin e progresit të Komisionit, nuk është më kaq larg. Po ku janë rezultatet? Ato 12 prioritete janë mbi tavolinë për një kohë shumë të gjatë dhe unë do të prisja më shumë, më shumë rezultate kur nuk ka mbetur më shumë kohë para raportit të progresit. Pra pas kësaj lind pyetja a do të ketë status kandidat apo jo. Kam disa muaj që unë vetë po e përsëris këtë gjë dhe kjo është ajo që ne po e presim akoma dhe që nuk po vjen. Për reformën zgjedhore përshembull, u arrit afër një marrëveshje, por as kjo marrëveshje nuk është mbyllyr ende. Komisioneri Fule dha si afat të fundit datën 24 maj, por ky afat u humb. Pra megjithë lëvizjen e gjërave ne po shtyjmë pasi na duhen rezultate. Në këtë kuptim duhet të ketë realisht më shumë përgjegjësi politike dhe presion nga brenda Shqipërisë, presion nga populli i cili përfundimisht meriton një situatë më të mirë. Ju shmangët sërish pyetjes time. Të fusësh në një thes qeverinë me opozitën është një gjë....? E dini çfarë? Do të varet nga sjellja e qeverisë. Nëse kanë vullnet do të duhet ta dëshmojnë. Unë nuk mendoj se, nëse do të ketë zero rezultate, do t'ia arrijnë që të hedhin të gjithë fajin mbi opozitën. Do të varet se si do të sillen ata realisht pasi nga ne nuk do të pranohet asgjë tjetër përveçse rezultateve si dëshmi se gjërat po ecin.


12

E premte, 22 qershor 2012

POLITIKE

Balla rikthen në P skenë skandalin me këshilltarin e Berishës

rojektligji për arsimin parauniversitar ka shkaktuar debate në sallën e Kuvendit të Shqipërisë mes socialistëve dhe demokratëve. Taulant Balla ka hedhur akuza të forta mbi emra konkret, të cilët ushtrojnë detyrën të konflikt interesi. Bëhet fjalë për këshilltarin e kryeministrit Berisha, Bardhyl Musai. "Sipas ligjit, në shkollat ku punojnë mësues që janë autorë të teksteve shkollore, nuk mund të përdoren

tekstet e këtyre mësuesve për shkak të konfliktit të interesit. Zoti Ministër a ka mundësi të më thoni se ku përfundoi liria e mësuesit në përzgjedhjen e teksteve shkollore, e trumbetuar kjo gjë me të madhe nga Ministria e Arsimit?! Si ka mundësi, që në shkollën ku bashkëshortja e Bardhyl Musait është nëndrejtore, të gjithë nxënësit nga klasa 1 deri në klasën 5 mësojnë me librat e tij, kur ligji e ndalon këtë gjë? Pas

fillimit të punës së mësuesve, në shtator 2011, zotëria në fjalë, organizoi në shumë qytete të Shqipërisë trajnime 1-ditore, ku të gjithë mësuesit e klasave 1-5 ishin të detyruar të shkonin", ka denoncuar Balla. Sipas tij, "Akademiku" që duhet t'i trajnonte, pra këshilltari i Kryeministrit, u kthye në shitës, duke i detyruar të gjithë mësuesit të blinin tekstet e mësuesit, të botuara prej tij.

Kreu i LSI thotë se marrëveshja me PD është deri në zgjedhje Lajmi Kryetari i LSI Ilir Meta është shprehur se do të respektojë marrëveshjen me PD për koalicionin deri në fund. Përsa i përket koalicionit për në zgjedhjet e vitit 2013 apo dhe pas këtij viti, ai ka nënvizuar se është ende herët për të vendosur, dhe këtu vendosin forumet. Meta është dhe për president nga populli. „„„

Meta: Më 2013, s'kemi vendosur për koalicion "Jam për president të zgjedhur nga populli" as në vitin 2007, kur u zgjodh zoti Topi. Megjithatë unë besoj se mund të arrihet një konsensus për këtë çështje në të ardhmen pra, pa shtuar kompetencat e Presidentit, të jepet mundësia qytetarëve që të votojnë, po t'u jepet mundësia dhe kandidatëve të ndryshëm që të shpalosin alternativat e tyre, jo para kryetarëve të partive por para qytetarëve.

TIRANE

JANUSZ BUGAJSKI

K

ryetari i Lëvizjes So cialiste për Integrim, Ilir Meta në një intervistë për emisionin "BUGAJSKI HOUR" është shprehur se do t'i qëndrojë marrëveshjes me Berishën deri në fund, pra deri në zgjedhjet e vitit 2013. Ndërkohë që lideri i LSI ka nënvizuar se për një koalicion të mundshëm me PD apo me PS në zgjedhjet e vitit 2013 apo pas këtyre zgjedhjeve është herët për të folur dhe për këtë vendosin forumet drejtuese të partisë, ku të fillojë fushata elektorale. Ai nuk ka munguar të shprehet se është shumë e rëndësishme që presidenti të zgjidhet direkt nga populli. A mendoni, përsa i përket procesit të zgjedhjes së presidentit, duhet të bëjë Shqipëria zgjedhje direkt presidenciale, si shumica e vendeve në Europë? Unë jam plotësisht i mendimit se çështja e zgjedhjes së Presidentit nga Parlamenti si në të kaluarën apo dhe në rastin e fundit, tregoi se është e domosdoshme që ky të jetë një proces më transparent dhe natyrisht që të jetë i tillë rruga më e mirë do të ishte ajo që Presidenti të zgjidhej drejt për drejt nga qytetarët. Absolutisht që një zgjedhje e drejt për drejtë nga qytetarët mendoj se do ti jepte atij dhe një autoritet më të madh moral po dhe gjithçka do ta bënte më transparente dhe nuk do të ishte një harxhim i panevojshëm i kohës, përkundrazi do të kishte një ushtrim tjetër demokracie dhe transparence. Sa mbështetje gjen në parlament zgjedhja direkte e presidentit? A e

Kryetari i LSI, Ilir Meta

mbështesin këtë çështje shumica e partive, apo e deputetëve? Ne këtë çështje e kemi ngritur dhe kur u bënë ndryshimet e fundit kushtetuese, atëherë të dy partitë kryesore ishin në unison për të bërë këtë ndryshim me idenë për

të evituar krizat e panevojshme që mund të vinin nga imponimi në Kushtetutë i zgjedhjes së Presidentit në të gjitha raundet me 60 përqind plus 1 të votave, ndërkohë që nuk erdhi asnjë krize e tillë as në vitin 2002, kur u zgjodh për herë të parë zoti Moisiu,

Presidenti ka kompetenca të rëndësishme, me fjalë të tjera, emërimi i drejtorit të SHISH, i Prokurores së Përgjithshme, duhen më shumë kompetenca kushtetuese për presidentin e ri? Unë mendoj se Presidenti ka kompentenca dhe ka mundësi për të luajtur rolin e tij në forcimin e institucioneve të pavarura, dhe në mendimin tim besoj se para ndryshimeve të rëndësishme zgjedhja e Presidentit drejt për drejtë nga qytetarët do të ishte një element tjetër pozitiv në mënyrë që qytetarët të mos krijojnë idenë se Presidenti po zgjidhet pas kuintave dhe po zgjidhet dikush që u intereson dy tre apo katër

Spiropali braktis takimin

politikanëve të caktuar. Kemi rastin e Maqedonisë, kemi dhe raste të tjera ku pak a shumë kompetencat janë të njëjta e Presidenti zgjidhet nga qytetarët. Mesa kuptoj, ka një detantë mes jush dhe Partisë Socialiste, me Edi Ramën. Si mendoni, do arrini aleancë me ata, apo me PD? Duke iu kthyer dhe një herë insistimit tuaj për çështjen e zgjedhjeve të parakohshme dua tu sqaroj se në sajë

Do thonit se SHBA janë të angazhuara, e "Rruga më e mirë do të ishte ajo teprojnë me ndërhyrjen, apo që Presidenti i Republikës të s'ndërhyjnë sa duhet, apo është zgjidhej drejt për drejt nga ajo e qytetarët shqiptare, nga populli" pikërisht duhura? Unë do doja të perifrazoja në rast të ndryshimeve që iu bënë se dhe ai do më mirëkuptonKushtetutës së Shqipërisë 4 te, po s'kam kohë që ta pyes vjet më parë, është bërë dhe ja kërkoj mirëkuptimin pothuajse e pamundur që të në distancë. Një njeri të njondryshohet qeveria në Parla- hur këtu në Shqipëri dhe ment për arsye se mocioni i politikan i njohur, avokat mosbesimit është bërë Spartak Ngjela, i cili ka bërë pothuajse i pamundur për të mos gaboj rreth 17 vite burg qenë i suksesshëm, por nuk gjatë sistemit komunist, i cili për këtë çështje thotë, pra pas viteve '90 kur i kam thënë pse po ndërhyn, apo pse po vepron ky ambasador apo ai ambasador. Ai thoshte që unë kam bërë 17 vjet burg që të ndërhynte ambasadori i SHBA në politikën e brendshme të Shqipërisë. ShAsamblenë Kombëtare që nisi punimet qipëria tashmë është një pas largimit të Spiropalit e ka përshënvend i lirë, është një vendi indetur kreu i PS, Edi Rama, i cili tha se tegruar, një vend që nuk socialistët janë në anën e duhur të hisndërton më bunker për tu torisë dhe të rinjtë duhet t'i japin më mbrojtur nga imperializmi shumë politikës dhe vendit. "Ashtu si në amerikan. Absolutisht që unë këtë dallgë të RE-FRESSH erdhën tek ky angazhim i SHBA po shumë të rinj e të reja, tani FRESSH i dhe i BE shoh vetëm eleriorganizuar të mund të kthehet në një mente pozitivë. Ky bashhapësirë publike për të tjerë të reja e të këpunim mes Shqipërisë dhe rinj. Sfida që kemi përpara është një sfidë SHBA, Shqipërisë e BE, ka e vështirë, por është një sfidë që ne do ta objektiva të përbashkët të fitojmë së bashku. Jemi në anën e duhur cilat janë në radhë të parë në të historisë, jemi një forcë politike, një interes të qytetarëve shfamilje e madhe politike, pjesë e së cilës qiptarë, në interes të objekështë dhe FRESSH, që është qartësisht e tivave që kanë SHBA për përcaktuar si një forcë me vokacion të patpaqen dhe stabilitetin në këtë jetërsueshëm europian", u shpreh Rama. pjesë të Europës.

FRESSH, Bejko kreu i asamblesë „„„

TIRANE

K

ryetarja e sapozgjedhur e FRESSH, Elisa Spiropali, ka braktisur Asamblenë Kombëtare të Forumit Rinor Euro Socialist Shqiptar. Mosmarrëveshjet me anëtarët e tjerë të Asamblesë, kanë qenë shkaku që kryetarja e FRESSH ka braktisur mbledhjen. Ndërkohë që në fund kreu i Asamblesë së FRESSH është zgjehdur Erind Bejko. Mbledhja e Asamblese Kombëtare të FRESSH, ishte planifikuar të niste rreth orës 18:00, por ka nisur me vonesë. Vetë kryetarja e FRESSH ka theksuar në linjë telefonike për TV A1Report se braktisi mbledhjen pasi ka konstatuar gabime në listat e të dele-

Mbledhja e asamblesë së FRESSH

guarve të FRESSH në rrethe për në Asamble. Sipas Spiropalit, një pjesë e personave që ndodheshin në sallën e mbledhjes së Asamblesë së FRESSH, nuk ishin në listën e të deleguarve.

dua të hyj në detaje të mëtejshme. Pra, në një farë mënyre vetë drejtuesit e opozitës aktuale e kanë çimentuar qeverisjen në Parlament. Së dyti, për zgjedhjet e vitit 2013 unë e kam theksuar dhe ne si LSI e kemi nënvizuar vazhdimisht se do ti qëndrojmë marrëveshjeve me PD-në deri në fund të këtij mandati. Ndërsa lidhur me atë se çdo të bëjë LSI në zgjedhjet e vitit 2013, se si ajo do të paraqitet, akoma më tepër se çfarë do të bëjë LSI pas vitit 2013, natyrisht që kjo është një përgjigje e cila nuk mund të jepet sot kursesi, sepse nuk mund të jetë një përgjigje personale, dhe e imja si kryetar i kësaj force politike. Do të jetë rezultat i një analize në kohën e duhur, pranverën e vitit të ardhshëm, por në çdo rast LSI do të punojë më ngushtë me ato forcat politike që do punojnë më shumë për integrimin europian të Shqipërisë.


“Frommer’s”

Faqe 16

Riviera shqiptare një Kroaci e lirë

Euro 2012

10 ide për të mundur Europianin K

ampionati Europian mbi zotëron ngado që hidhni sytë? Nuk arrini të bëni asgjë sepse ndeshjet e futbollit kanë joshur bashkëshortët tuaj? Shtëpitë tuaja janë kthyer në pika referimi për miqtë që bëjnë tifo duke ngrënë e duke pirë para televizorit? Nëse jenë ndër ato gra që nuk ju pëlqen aspak futbolli duhet të gjeni një zgjidhje që ato 90

Revista amerikane publikon destinacionet më të mira të verës 2012 Nr: 20 E premte, 22 qershor 2012

minuta të mos shndërrohen në një ferr të vërtetë për ju. Po çfarë të bëni ndërkohë? Ka disa mundësi të mira për të lënë të qetë tifozët dhe për të kënaqur veten tuaj, ja disa ide. Së pari kujtoni se cilat gjëra keni shtyrë vazhdimisht për shkak të mungesës së kohës. Bëni një listë dhe shikoni... Faqe 19

E-mail: fundjava@shqiptarja.com

Fundjava

Suplementi i së premtes te SHQIPTARJA.com

INTERVISTA/ ARTISTI SHQIPTAR RREFEN EMOCIONET PARA SHFAQJES, KARRIEREN DHE JETEN

PIRGU: PREMIERA IME NE VERONA Tenori çel sezonin ne Arenën e Veronës me një premierë të përmasave botërore me regji të Franco Zeffirelli „„„

Luga e Argjendtë NGA

DHURATA THANASI

TIRANË

ROVENA RROZHANI

Origjina dhe formula e tavës së dheut

Ç

udisë sime për një intervistë të përcaktuar ditën e diel, ten ori shqiptar Saimir Pirgu, i përgjigjet shpejt dhe me shumë argumenta. Së pari “Është ditë pushimi për njerëz normalë dhe jo për mua” thotë nga ana tjetër e skypeSaimiri. Ndodhet në Verona, të Italisë dhe kjo kuptohet që në fjalinë e dytë. “Jam para provës gjenerale sot. Është prova gjenerale e “Don Giovannit” në Arenën e Veronës”. Pikërisht sot në mbrëmje tenori shqiptar, i vlerësuar nga kritika si një rast i rrallë i ndërthurjes së cilësisë së zërit, ngjyrimit, interligjencës dhe pse jo bukurisë, do të këndojë në krah të një kasti shumë prestigjioz në skenat klasike botërore. Është premiera e operas “Don Giovanni”,

Në foto: Saimir Pirgu

në Arena, por është edhe performance e parë e Saimir Pirgut në këtë festival 90 vjeçar që do të ndiqet sonte në orën 21.30, nga 15 mijë spektatorë dhe do të transmetohet live në sky tv. Saimiri tregon: “Është një produksion nga Franco Zeffirelli dhe vihet për herë të parë në

Arenën e Veronës ku bëhen gjithmonë opera si Aida apo Trovatore. Këtë herë kanë vendosur ta bëjnë “Don Giovannin” me një kast botëror goxha të madh ku protagonisti është Ildebrando D’Arcangelo. Eshtë një nga ato produksionet gjigande që po na merr tepër kohë dhe

“Sanctus”, misteri që trondit botën Faqe 19

jemi në stres e sipër. Provat gjenerale fillojnë në orën 9.30 të darkës dhe mbarojnë nga ora 02.00. Është hapja e sezonit operistik, kështu që është shfaqje goxha e madhe.” Vetëm për faktin që është një produksion botëror ndiheni I

Faqe 18

emocionuar apo ka dhe arsye të tjera? Nuk dua të lëvdoj veten se kudo ku shkoj janë të njëjtët njerëz, por rëndësia e kësaj shfaqjeje është se janë 15 mijë shikues dhe do të ketë një transmetim live në Sky Tv, kështu... Vijon në faqen 14-15

Të shtysh martesën për pesë vjet Faqe 17


14

E premte, 22 qershor 2012 WWW.SHQIPTARJA.COM

Suplement javor i SHQIPTARJA.com

Personazhi i fundjavës

TENORI SHQIPTAR çel sezonin ne Arenën e Veronës me një premierë të përmasave botërore me regji të Franco Zeffirelli. Emocionet e shfaqjes, refleksionet mbi artin dhe jetën

Saimir Pirgu: Premiera ime në Arenën e Veronës Artisti, një protagonist dinjitoz i skenave botërore ROVENA RROZHANI

Djaloshi nga hiçi

vijon nga faqja 13

Deri pak vite më parë askush nuk e njihte Saimir Pirgun; as emrin, as fytyrën dhe as zërin e tij. Por tashmë ai ka pushtuar skenat më të mëdha të botës. Ka kënduar në Bolzano, Ferrara, Pezaro, Bolonja, Romë, Firence, Londër, Paris, Madrid, Valencia, Zyrih, Berlin, Hamburg, Monako, Los Anxhelos, Santa Fe, Uashington, Tokio, Vienë, Royal Opera House në Londër, Festivali i Salzburgut e Metropolitan Opera në Nju Jork. Axhenda e tij është plot me shfaqje të tjera.

...që përgjegjësia është më e madhe.Eshtë një numër më i madh spektatorësh. Kjo nuk do të thotë që kur je në La Scala apo në Metropolitan, nuk është e sikletshme. Kjo është shfaqje me siklet, por këto janë bërë pjesë e jetës sime dhe duhet t’i pranoj. Idea është që nuk mendoj për sikletet, por mendoj sesi të dal më mirë dhe t’i tejkalosh ato vështirësitë që kam. Për shembull gjumin, që e kam problem. Sot nuk kam fjetur sepse kisha miq në shtëpi, mbaruam vonë… Por njerëzit kur vijnë, duan nivelin e duhur pa e ditur se çfarë sikletesh ke pasur ti gjatë gjithë ditës. Këto janë bërë strese të përditshme. Ju lodhin ndonjëherë këto sakrifica? Ku ka më bukur sesa të bësh art në jetë. Në një mënyrë ose tjetër duhet të bëj diçka që të jetoj, ndërsa të bësh art sigurisht që është e lodhshme, por e dua, sepse është jeta ime, është mënyra për të siguruar të ardhmen, është krejt çfarë unë jam. Kështu që sado e madhe që të jetë lodhja dhe është e tillë, po ashtu edhe stresi është i madh, por e gjen forcën. E gjen në momentet e suksesit, ose në momentet e përgëzimit të kolegëve, të prindërve, të njerëzve që të thonë: “Faleminderit Saimir që bën këtë art!” dhe kjo të ndihmon më tepër për të ecur përpara. Është vërtet bukur sepse sot lodhesh, por nesër zgjohesh dhe ke vërtet dëshirën për të kënduar sërish. Dje mbarova provën dhe dëgjoja veten se çfarë kisha bërë në aparatin tim, duke kontrolluar deri në 04.00 të mëngjesit. Është mënyra e tillë e punës, që nuk të lëshon. Tani jam skllav i lumtur i zërit tim. Do të jetë një version modern i operas? Është e pamundur për një publik kaq të gjerë të bësh diçka moderne në arenën e Veronës. Je i detyruar që të kënaqësh publikun që paguan dhe që këkon të shohë dicka që ka lidhje direkte me operan klasike. Vijnë nga Gjermania, Franca apo Anglia vetëm për të parë një Don Giovani historik ashtu siç është… Dua të them që regjia pompoze e Zeffirellit i përmban të gjitha këto. Është një nga regjitë më të mëdha që është parë në arenën e Veronës,

mësuar tashmë e nuk më bën më përshtypje. Por është e vërtetë nëse do të mendoja për një jetë më të përqendruar diku do ta kisha vërtet të vështirë se cfarë do të zgjidhja, dhe ku do të qëndroja.

Familja

F

amilja është gjithcka për Saimirin. Ai I dedikon suksesin prindërve, vëllait e deri mënyrës së tij të të jetuarit. “Nëse do të kishte një zot dhe të ishte vërtetuar jo në atë që një njeri beson që ka,do ta falenderoja për faktin që më ka dhënë dy prindër të mrekullueshëm që nuk më kanë ndaluar ndonjëherë të bëj atë cfarë unë kam dashur. Nëse do të thoja se kam lindur me këmishë. Falenderoj dy prindërit e mi dhe edukatën, por edhe mënyrën sesi ata më kanë rritur. Nuk do të ishte aq e lehtë të arrija aty ku kam arritur, edhe pa atë pluhurin e metalurgjisë, edhe pa ato vuajtjet e atyre prindërve. Fakti që jam shqipatr më ka ndihmuar shumë në këtë lloj karriere. Kështu që falenderoj prindërit e mi në radhë të parë, por edhe faktin që unë jam shqiptar, jam ai I vuajturi që ka arritur deri këtu sot.”

pothuajse një “Aida”. Ju ngjiteni në Verona pas një interpretimi të vlerësuar makimalisht në Vjenë ku interpretuat Alfredon. A mund të konsi-

derohet ai një nga personazhet tuaja më të preferuara? Është një nga rolet që unë këndoj më shpesh. Është një nga rolet që bëjnë pjesë në karrierën time dhe unë hap apo mbyll sezonet operistike, me të. Është një rolet që në këtë moshë të re që jam unë është i domosdoshëm në karrierën e një tenori kështu që jam mëse i kënaqur të këndoj Alfredon edhe një 10 vjet të tjera. Udhëtimet e vazhdueshme, kanë edhe pjesën e lodhjes. Si e përjeton këtë mënyrë të të lëvizurit. A ke një vendbanim të përhershëm? Jam qytetar i botës. U bënë minimumi 5-6 vjet që lëviz në këtë mënyrë. E kam harruar atë idenë fikse që të them se jetoj në Itali, apo jetoj në Vjenë apo në Amerikë. Jam gjithmonë në lëvizje. Kjo gjë edhe më pëlqen, edhe nuk më pëlqen. Më pëlqen nga një anë se jam kudo prezent në një vend dhe nga ana tjetër në pjesën e Saimirit normal apo Saimirit njeri është pak e vështirë; nuk ke miq, por familje e cila të them të drejtën, është me mua. Prindërit janë në pension tashmë, ndaj janë më të ngeshëm dhe vijnë më takojnë aty ku jam. Edhe ata preferojnë këtë gjë më tepër sesa unë të vij në Shqipëri. Kështu që jam

Përvec kësaj edhe krijimi i një familje do të ishte e vështirë? Per jetën e një artisti është e veshtire Plus që njeriut që do t’i duhet të rrijë në krahun tënd, duhet të ketë durimin maksimal që të qendroj pas terë jetën , je në krye të vëmendjes gjithmon dhe për një vit ose dy është mirë, por pastaj fillojnë problematikat…. Po nuk ishte nje lidhje e fort e bazuar mbi nje ndjenje te vertete, fiket si sjarri i rrembyer. Kështu që mendoj që tani është momenti që unë të vazhdoj në këto hapa që kam nisur. Domethënë vajzat të shpresojnë ende…? Vajzat janë pjesë e produksionit që unë bëj (qesh). Produksionet ndryshojnë dhe unë jam shpesh në qytete të ndryshme nëpër botë e në ambjente i rrethuar nga shumë mundësi (qesh)

“Jam qytetar i botës. U bënë minimumi 5-6 vjet që lëviz në këtë mënyrë. E kam harruar atë idenë fikse që të them se jetoj në Itali, apo jetoj në Vjenë apo në Amerikë”

Të gjitha gjërat me plan do t’i bëni? Këto nuk kanë plan, sepse plani mbaron në momentin që mbaron

produksioni. Është e ditur që unë do të shkoj në vend tjetër kështu që… …Ajo që do të meritojë planin do të marrë përsipër edhe paketën që ka plani (qesh)…dhe kjo është pak e vështirë të jesh në jetën e një artisti që lëviz si puna ime. Duhet shumë durim. Gjithsesi jam tepër i ri për të menduar për një gjë të tillë. Për mua per momentin është e rëndësishme të qëndroj dhe të bëj dicka qe une bej me kenaqesi mesemiri sepse fati që kam është tepër i madh. Fatin që mund të kenë të tjerët për tu martuar është një gjë që çdonjëri mund ta ketë, por fatin që kam unë që të këndoj në të gjitha skenat e botës, është i pari. Për momentin është parësore aktiviteti që unë kam dhe nuk heq asnjëlloj mundësie që fati apo jeta mund të më sjellë.Po ndodhi do të jem shumë i lumtur…. Fundjavatkur nuk jeni në punë, si i kaloni zakonisht? Pushimi është shumë i rëndësishëm. Heq kostumin e artistit dhe më gjen në vende ku nuk do ta mendoje se do të shkoja. Jam tepër i thjeshtë, nuk kam komplekse sepse jam rritur në një familje të thjeshtë. Kur iki nga bota ime e artit mbetem tek ata miqtë e mi, që unë dëshiroj kështu që edhe deti edhe plazhi bëhet nuk lë agjë mangut. Do të bëni pushime këtë vit? Këtë vit është tepër e vështirë. Kam një javë këtu një javë atje. Kështu që do t’i kaloj në shtëpi, pastaj do të shkoj Amerikë dhe mund të bëj pushime në San Francisco apo në Los Angelos. Do të jem duke kënduar në San Francisco në shtator e tetor dhe atje do të kem goxha kohë sepse është produksion i ri dhe do të jenë dy muaj prova. Do të kem mjaft kohë për të pushuar.


E premte, 22 qershor 2012 WWW.SHQIPTARJA.COM

Suplement javor i SHQIPTARJA.com

Personazhi i fundjavës

15

QYTETI i Romeo dhe Zhuljetës hap stinën lirike në Arenën e Veronës, ku mijëra turistë mblidhen për të parë produksionet e operave më të njohura

Turizëm në Verona

Starton Opera Festival 2012

Kalendari Arena e Veronës

Datat e shfaqjeve

N

Cili është sipas jush publiku më i ngrohtë dhe i më ftohtë? Publiku është thuajse i njëjtë, por ka përjashtime. Mua më ka ndodhur për shembull një gjë që nuk më kishte ndodhur tërë jetën. Ishim në një shfaqje në Athinë me Filarmoninë e Vjenës me “Cosi fan tutte”. Në aktin e dytë njerëzit u çuan dhe ikën, sepse kujtuan se opera kishte mbaruar. U çudita sepse ishte Filarmonia e Vjenës. . Nuk do të kishte ndodhur kurrë në Shqipëri sepse shqiptari është i etur nga kjo anë dhe ka aftësinë që të kuptojë çfarë është e mirë për publikun. Ndërsa spektatorët italianë janë pak më kritikë, sepse kanë artin e tyre dhe në çdo moment duhet të jesh shumë i përqendruar si nga ana vokale edhe nga ana diksioni, nga gjuha, janë shumë faktorë. Si i merrni kritikat që ju bëhen të cilat duhet thënë se kanë qenë të gjitha mjaft pozitive. I përjetoni keq nëse kanë ndonjë qëndrim cinik apo dicka negative? Gazetaria tashmë sidomos ajo artistike është në krizë. Të mos them që në shqipëri nuk ekziston absolutisht. Por edhe këto këtej janë në një dekadencë tepër të madhe kështu që nuk i është dhënë ndonjë rëndësi kritikës. Por ka pasur shumë raste që kritika jepte një përqendrim të asaj çka mund të përmirësohesh. E vërteta është se në arte nuk ekzistojnë monumente kritikesh por vetëm artistësh dhe kjo kudo pa përjashtim. U jam përgjigjur shumë herë ashpër atyre që kritikojnë faktin që artistët me famë nuk vijnë më shpesh në Shqipëri. Kjo është një nga kritikat më në zë në Shqipëri që më drejtohen zakonisht. Por për të ardhur më shpesh duhen shumë gjëra që për momentin mungojnë.

Të jemi realistë Shqipëria ka halle të tjera për tu marrë me Operan gjerësisht, por sidoqoftë te respektohen ata që në njëfarë mënyre japin kontributin e tyre në këtë art, në një imazh të mirë do të ishte e udhes. Ja një kritikë nga ana ime: Shqipëria ka etje për kulturë, për art, kinematografi, sport ,jetë qytetare që shpesh i zihet fryma nga politika lokale … kemi nevojë për më tepër vlera dhe për më tepër vend në jetën e përditshme të intelektualëve të vërtetë që nuk u ndihet zëri këto vite…. dhe kuptohet mirë përse. Ndoshta në një të ardhme ju mund të ngrini kompani teatrore qe sjellin frymën e re? Nuk ka premisa që Shqipëria të bëjë një gjë të tillë. Shqipëria ka premisa vetëm të mbajë ato që ka dhe ta bëjë në mënyrë dinjitoze, duke ftuar njerëz nga e gjithë bota, siç e bëjnë vendet e vogla që nuk kanë artistë të tyre. Por ne kete rast ne ikemi si insituzionet e gjithashtu dhe artistet. Por na mungon nje meritrokraci qe te vendosë vlerat e vërteta sepse e kemi të vështirë ta pranojmë se janë më shumë se sa Saimir, Ermonela apo Inva që kon-

uk ka botë për mua përtej mureve të Veronës: ka vetëm purgator, tortura, është ferri vetë. Ë ikësh prej këtu është sikur të kesh ikur nga bota, dhe kjo ikje, vdekje do të thotë.» Kështu shkruan Shekspiri për Veronën në “Romeo e Zhuljeta”. Gjurmët e dashurisë thuajse mund të lexohen në fasadat e vjetra të qytetit të cilësuar si qyteti I dashurisë dhe I të dashuruarëve është një vepër arti për t’u zbuluar dhe jetuar. Qyteti mijëvjecar I përjetuar në letërsi nga pena e Shekspirit është shpallur pasuri e njerëzimit nga UNESCO për strukturë urbane dhe arkitekturën: është një shembull I mrekullueshëm I ndërthurjes së antikitetit dhe zhvillimet e kohës duke integruar elementë artistikë të cilësisë së lartë dhe epokave të ndryshme. Qyteti ndodhet vetëm 30 km larg liqenit të Gardas Në Verona janë të shumta vendet që mund të vizitohen si Arche Scaligere, Bazilika e San Zeno Maggiore, Shtëpia e Romeos, shtëpia dhe varri I Zhuljetës, Castelvecchio dhe Muzeu I tij, Kisha e San Procolos apo katedralja Santa Maria Matricolare. Por ajo që nuk duhet humbur gjatë verës në këtë qytet është festivali lirik, në Arenën e Veronës. Një sezon I gjatë që përfshin shfaqje nga më të njohura operistike dhe që starton më 22 qershor me premierën e “Don Giovanni” ku interpreton edhe tenori ynë Saimir Pirgu. Kështu mbrëmjen e sotme rreth

tribuojnë në art..

me qindra njerëz që japin doktorata në gjithë botën dhe nuk i ftojnë një herë në Shqipëri. Ka dy gjëra:janë disa që kanë ardhur, kanë studiuar kanë qenë askushi dhe janë bërë dikushi tani në Shqipëri, dhe janë disa që kanë punuar dhe jetuar më tepër në Shqipëri dhe meritojnë më tepër nga se jane e kanë. Nuk ka institucion që të vlerësojë vlerat e njerëzve. Vlerësohet një që nuk ka asnje lloj vlere dhe i jepet edhe çmimi i madh “mjeshtër” i nderit apo i punës o ku ta di une dhe i njëjti cmim i jepet Gaqo Çakos apo Nina Mules , që kane kane themeluar ne 40 vjet teatrin e operas. D.m.th. është bërë një çoroditje vlerash në Shqipëri. Duket si një lojë apo agresivitet i tepruar në çdo lloj fushe.

Vetëm në art? Jo vetëm në art. Pikërisht kudo në artiktekturë, në shkencë, janë

Shumë artistë të rinj shqiptarë po debutojnë në skena të huaja. Tregon kjo një bazë

“Në Shqipëri duhet menduar për të ardhmen e një brezi që nuk duhet të mbetet pa identitet. Ata që mbeten në Shqipëri duhet të mendojnë jo që të mbijetojnë sic bëjnë tani...”

Qershor 22 Qershor - Don Giovanni 23 Qershor - Aida 28 Qershor - Aida 29 Qershor - Don Giovanni 30 Qershor - Carmen

orës 21.30 do të rikthehet atmosfera magjike e Teatrit të hapur të Veronës, e cila përvec produksionit të ri të operas “Don Giovanni” nga Ëolfgang Amadeus Mozart, risjell klasikë të mëdhenj arenianë: “Aida” e Giuseppe Verdi, “Carmen” e Georges Bizet,” Roméo et Juliette”e Charles Gounod, “Turandot” e “Tosca” e Giacomo Puccini. Biletat mund të blihen edhe on line mjaft të konsultoheni me faqen zyrtare ëëë.arena.it ose në telefonin 045.8005151 për të marrë një informacion më të hollësishëm mbi shitjen apo rezervimin e biletave. Edicioni I 90-të i Festivalit lirik I Arena di Verona do të vijojë deri në 2 shtator dhe gjatë gjithë verës do të vihen në skenë 6 tituj dhe 50 spektakle. Kjo do të thotë se një fundjavë në Verona mund të planifikohet gjatë gjithë stinës së verës.

të mirë të shkollës shqiptare të muzikës? Shqiptarët janë tepër të talentuar dhe shkolla nuk eshte e keqe, por ne jemi një popull dinamik dhe unik keshtu nuk e kemi te veshtire te na dëgjohet zëri . Problemi është tek respekti që krijon një vlerë më të qëndrueshme. Në Shqipëri duhet menduar për të ardhmen e një brezi që nuk duhet të mbetet pa identitet. Ata që mbeten në Shqipëri duhet të mendojnë jo që të mbijetojnë sic bëjnë tani, por të mendojnë për të ardhmen. Tashme duhen bazat për çdo gjë. Kemi nevojë për një infrastrukturë të re, në politikë, në art, në shkencë, në gazetari, në çdo fushë. Duket se Shqipëria ju shqetëson shumë në këtë pikëpamje….. Në pikëpamjen e intelektualitetit po. Eshtë koha për të ndryshuar …..

Korrik 5 Korrik - Carmen 6 Korrik - Don Giovanni 7 Korrik - Romeo Et Juliette 8 Korrik - Aida 10 Korrik - Carmen 11 Korrik - Aida 12 Korrik - Don Giovanni 13 Korrik - Carmen 14 Korrik - Romeo Et Juliette 15 Korrik - Aida 17 Korrik - Carmen 18 Korrik - Don Giovanni 19 Korrik - Aida 20 Korrik - Carmen 21 Korrik - Romeo Et Juliette 22 Korrik - Aida 24 Korrik - Aida 25 Korrik - Don Giovanni 26 Korrik - Romeo Et Juliette 27 Korrik - Carmen 28 Korrik - Aida Gusht 2 Gusht - Aida 3 Gusht - Carmen 4 Gusht - Turandot 5 Gusht - Aida 7 Gusht - Carmen 8 Gusht - Turandot 9 Gusht - Aida 10 Gusht - Carmen 11 Gusht - Turandot 12 Gusht - Aida 17 Gusht - Turandot 18 Gusht - Tosca 19 Gusht - Aida 22 Gusht - Tosca 23 Gusht - Turandot 24 Gusht - Carmen 25 Gusht - Tosca 26 Gusht - Aida 28 Gusht - Carmen 29 Gusht - Tosca 30 Gusht - Turandot 31 Gusht - Carmen Shtator 1 Shtator - Tosca 2 Shtator – Aida


16

E premte, 22 qershor 2012 WWW.SHQIPTARJA.COM

Suplement javor i SHQIPTARJA.com

Dëshironi të udhëtoni?

REVISTA amerikane publikon destinacionet më të mira të verës 2012. Bregdeti shqiptar hyn në kategorinë e destinacionit vlerë për natyrën e bukur.

Riviera shqiptare një Kroaci e lirë Plazhe të pastër dhe rërë e bardhë ROVENA RROZHANI

R

iviera shqiptare arrin të përf shihet në një klasifikim des tinacionesh verore edhe për këtë vit. Këtë herë është radha e revistës “Frommer’s” njërës prej guidave më të mira amerikane që të publikojë destinacionet më të mira të verës 2012. Tashmë Shqipëria hyn në kategorinë e destinacionit Vlerë, falë bukurisë natyrore të rivierës së saj. Kështu në një shkrim të publikuar në faqen zyrtare te Frommers’s jepet rekomandimi për të zbuluar një vend me vlerë sic është jugu i vendit tonë. “E pazhvilluar dhe jashtëzakonisht e përballueshme, riviera shqiptare i ka të gjitha bukuritë natyrore të homologes së saj kroate më në veri, por pa turmat e njerëzve dhe shpenzimet e konsiderueshme. Këtu keni plazhe me rërë të bardhë, ujëra të kristalta, dhe fshatra mesdhetare që mezi kanë ndryshuar që nga kohët e vjetra” shkruhet në Frommer’s. Më tej sugjerohet kalimi në Parkun Kombëtar të Llogarasë për të shkuar drejt Lukovës, në afërsi të Korfuzit, në jug. Revista amerikane “Frommer’s” përshkruan natyrën e bukur të Llogarasë duke përmendur historinë, por edhe bimësinë. Nuk mbeten pa u pwrmendur ushqimet e zonës ku spikasin qengji i zonës dhe mjalti. Mw pas gjithcka i kushtohet bregdetit ku vwmendja ndalon pikwrisht nw Borsh. Sipas reviste “Frommer’s”, ky është një nga plazhet më të ngrohtë të rivierës shqiptare. Guida amerikane përmend edhe Qeparonë ku përveç plazhit ka lënë përshtypje edhe gjelbërimin i ullishteve. “Për të qenë sa më të izoluar notoni mes të katër ishujve Ksamilit, më në jug të Sarandës, dhe në skaj të Shqipërisë e më tej mund të merrni rrugën për në Greqi ...po përse do të duhej ta bënit?” mbyll shkrimin revista “Frommer’s” duke këshilluar eksplorimin e rivierës shqiptare. Njw vit mw parw ishte Lonely Planet qw pwrfshiu Shqipwrinw nw guidwn e saj duke ua rekomanduar turistwve tw huaj. BORSHI, NJË PERLË E NGROHTË NË JUG Rreth 2 km larg fshatit Qeparo, takojmë fshatin Borsh që në lashtësi quhej Meandria, një sipërfaqe e gjelbër, plazh e det pa fund, qiell i kaltër. Ky fshat është i vendosur në një gropë të ngushtë sipër buzës së detit, ku derdhet përroi i Borshit

Votoni plazhet më të bukur

S

ikundër revista amerikane ka spikatur disa nga plazhet e rivierës sonë të bukur, po ashtu edhe shumë të pasionuar pas plazheve tona nuk kanë ngurruar të bëjnë një klasifikim të plazheve më të mira e më të bukura. Në youtube, Fatmir Mehmeti, një fan I turizmit bën rekomandimin e tij të 5 plazheve më të mira në rivierën shqiptare, dhe deri më sot ka mbi 13 mije klikime për videon me imazhe të mrekullueshme bregdeti. Sipas Mehmetit, plazhet më të bukura janë në Dhërmiu, Jala, Ksamili, Paqyrat dhe Manastiri. Sigurisht qe guida nuk mund të konsiderohet si një guidë profesionale,por gjithsesi ia vlen të merret në konsideratë. E duke iu referuar edhe plazheve të përmendura në revistën Frommer’s atëherë lista bëhet pak më e gjatë. Shqiptarja. Com ju fton të merrni pjesë në sondazhin për të përcaktuar 5 plazhet më të bukura të vendit tonë. Fillmisht mund të votoni një nga alternativat e meposhtme, por renditja mund të ndryshojë nga propozimet tuaja. Cilet janë pesë plazhet më të bukura të Shqipërisë?

ƒ Dhërmi ƒ Jala ƒ Ksamili ƒ Paqyrat ƒ Manastiri ƒ Borshi ƒ Buneci Votoni në adresën tonë të emailit: fundjava@shqiptarja.com

(Buronja e Malit). Ne këtë fshat në majë të shkëmbit ngrihet Kalaja e Borshit, që i përket shekullit të IV Para Krishtit. Rruga përmes ullishteve të çon në plazhin e Borshit më i gjati i krahinës. Duke udhëtuar midis gjelbërimit mbërrijmë në shkallën e Stenoit, lagje e bukur e Borshit me shtëpi të shpërndara midis gjelbërimit dhe ujërave të bollshme. Plazhi i Borshit është krejt i virgjër, me parametrat që e përcaktojnë këtë: uji i detit me tejdukshmëri dhe pastërti maksimale, me një kripëzim brenda normave dhe standardeve botërore, pa ndotje mjedisi. Plazhi i Borshit ka rreth 6 kilometra vijë

bregdetare, të rrethuara nga ullishtet që shkrihen natyrshëm me blunë e thellë të detit Jon. Përvec plazhit në Borsh mund të vizitohet edhe kalaja e fshatit, e cila ndodhet mbi një kodër të fshatit Borsh që është 500 m mbi nivelin e detit dhe daton rreth shekullit IV-III p.k. Kodra e Sopotit, mbi të cilën ngrihet kalaja, ndodhet në veri të fshatit Borsh. Sipërfaqja e saj është shkëmbore. Nga ana perëndimore mali formon disa tarraca natyrale, ku duken një sërë tepricash të godinave mesjetare. Ndërsa në jugperëndim të fshatit Borsh gjendet kalaja e Badhrës. Ajo ka formën e një elipsi të çrregullt. Kalaja e Badhrës është dominuese e të gjithë bregdetit Lukovë, Borsh, Piqeras. Muri është i gjatë 380 metra dhe i gjerë 2,50 metra me gurë të mëdhenj e mesatarë. Ka një hyrje në anën veriore. Brenda fortifikimit janë zbuluar banesa ne formen rrethore. Vendbanimi datohet në bronxin e mesëm e të vonë. QEPARO Menjëherë pas gjirit të Panoramës (Palermos) shfaqet një pamje tjeter e mrekullueshme, lugina e Qeparoit, plazhi, fusha e gjelbër dhe fshati i ri Qeparo fushë.Më lart Qeparoit, kalaja e Karosit dhe në thellësi fshati Kudhës. Me interes të vecantë paraqitet Qeparoi i vjeter i ndërtuar në kodër, i cili ofron gjithashtu akomodim në shtëpitë e banorëve, kryesisht për turizmin familjar. Plazhi i Skalomes, i veçante për

rërën e holle dhe detin e cekët Në gjirin e vogël gjëndet moli i lashtë, një bankinë prej blloqesh guri, shpella e Frengut dhe Hunda e Madhe. Rruga nacionale përmes ullishtave të çon në qëndër të fshatit përmbi të cilin ngrihet manastiri i Shën Mitrit i ndërtuar në 1881, Kisha e Shën Mitrit është e stilit bizantin e ndërtuar në vitin 1760 dhe ka vlera të mëdha për ikonostaset e saj prej druri. LUKOVA Nga Buneci përmes parajsës së taracave mbërrijmë në komunën e Lukovës. Banesat e kësaj komune lidhen me rrugë me plazhet e bukura dhe intime, si dhe shpellat. Rrugët karakteristike të çojnë në oborret plot pjerrgulla e lule të banesave të larta të fshatit. Në qëndër të këtij fshati mund të vizitoni kishën e Shën Thanasit. Emri Lukovë e ka prejardhjen nga fjala shqip luk. Në drejtimin jugor të plazheve të Lukovës, drejt gjirit të Kakomesë shtrihen për kilometra të tëra pllakat karakteristike prej stralli të bardhë verbues. Në tërë gajtësinë e këtyre pllakave ndodhen disa shpella të vogla nënujore me një bukuri të rrallë. Deri në qytetin e Sarandës janë për tu përmendur edhe plazhet e Kakomesë dhe Krorëzit, që shpalosin një bukuri të rrallë dhe shquhen për ujrat mjaft të kthjellëta të detit. Plazhet e Lukovës dhe sidomos pjesa nga Buneci deri në Kakome është një mrekulli e pazbuluar e bregdetit shqiptar. Dora e njeriut akoma nuk ndjehet në këto plazhe, të cilat mund të cilësohen në kuptimin e plotë të virgjëra. KAKOME Pranë rrugës kryesore në luginën e Krekëzës degëzohet rruga drejt Kakomesë, një gji mjaft piktoresk. Në të gjendet manastiri i përmendur i rrethuar me mure të lartë. Në qendër të tij ndodhet Kisha e Shënmërisë e ndërtuar mbi themelet e vjetra bizantine që ka formën e një kryqi. Plazhi i Kakomesë me rërë e zhavor të hollë midis variacioneve të kaltërsisë dhe gjelbërimit është një parajsë e vërtetë. Nga Kakomeja nëpërmjet detit mbërin në 2 plazhet e Krorëzit, ku pamja arin bukurinë e ëndrrave. Rëra e pastër, brigjet shkëmbore, si dhe burimet e ftohta joshin turistët e ndryshëm.

Akomodimi Hotel Lukova Palace

Akomodim në buzë të Jonit

Mikpritja dhe qetësia gërshetohen me panoramën mahnitese të detit.I pozicionuar buzë Jonit mes maleve dhe përballë ishullit të Korfuzit hoteli ofron dhoma me pamje nga deti dhe tëpajisura me ajër të kondicionuar. Në baret e hotelit ju mund te shijoni koktejlet e larmishme në cdo orë deri në mbremje vonë. Hoteli ka pishinë. Cmimet e dhomave fillojnë nga 50 euro. Tel 30 69 41 41 5953

Hotel Seaside Saranda

Luks me 40 euro në bregdetin

Hotel Seaside ndodhet në një vend ende të virgjër të Mesdheut, në një zonë mjaft tërheqëse në bregdetin e Sarandës, rrugës për në Butrint… Dhoma të qeta dhe të rehatshme me një mobilim të ri komod, elegant e plot shije, të gjitha me ballkone private me një pamje mrekulluese mbi detin Jon. Cmimet e dhomave fillojnë nga 40 euro. Tel 0672018020

Hotel Mediterrane

Mbrëmje romantike në gjirin e Sarandës Hotel Mediterrane ndodhet në hyrje te qytetit te Sarandes rreth 200 metra larg nga deti. I pozicionuar në kodër ai ofron një panorame te mahnitshme ku duket gjiri i Sarandes si dhe deti i kristaltë i Jonit. Ne ambientet e hotelit ju mund te gjeni nje pishine te madhe. Hotel Mediterrane eshte nje hotel me nje mobilim komod dhe me shije. Hoteli ka pishinë. Tarraca eshte ideale per darka romantike dhe mbremje zbavitese me shoqerine. Cmimet e dhomave fillojnë nga 40 euro. Tel (0)85 222839


E premte, 22 qershor 2012 WWW.SHQIPTARJA.COM

Suplement javor i SHQIPTARJA.com

Dëshiron të shkosh në kinema?

17

FUNDJAVA në ekranin e madh sjell komedi romantike, aksion aventurë dhe triller për të gjithë të pasionuarit pas filmit

Komedia “The Five-Year Engagement” shënon fundjavën e parë në kinema

Si të shtysh martesën për pesë vjet Protagonistë Jason Segel dhe Emily Blunt nën produksionin e Jud Apatow PROGRAMET E KINEMASE NE FUNDJAVE KINEMA MILLENIUM Filmat në sallë “The Five-Year Engagement” (Në të gjitha oraret) “Snow White and the Huntsman (Në orën 18:00) Orari dhe Çmimet ora ora ora ora ora ora

Filmi 2D 10:30 – 300 13:00 – 300 15:30 – 500 18:00 – 500 20:30 – 500 23:00 – 500

lekë lekë lekë lekë lekë lekë

ora ora ora ora ora ora

Filmi 3D 10:30 – 500 13:00 – 500 15:30 – 700 18:00 – 700 20:30 – 700 23:00 – 700

lekë lekë lekë lekë lekë lekë

NE FUNDJAVE KINEMA IMPERIAL Filmat në salla The Five-Year Engagement (Në të gjitha oraret) “Snow White and the Huntsman” (Në orën 18:30) Orari dhe Çmimet ora 13:00 – 500 lekë Qendra Kristal ora 18:00 - 500 lekë Qendra Kristal” ora 12:30 - 500 lekë AGIMI ora 17:30 - 500 lekë AGIMI ora 20:00 - 500 lekë AGIMI ora 22:00 - 500 lekë

P

ak më shumë se një vit më parë Jason Segel lajmëronte se po shkruante një komedi romantike të titulluar “The Five-Year Engagement” me të cilën shpresonte se do të ringjallte atë lloj gjinie e cila kishte humbur disi ngjyrat e “When Harry met Sally”. Por tashmë komedia nuk është më një projekt por një film i përfunduar që vijon projeksionet shqiptare ne fundjavën e saj te pare në kinema Millennium. Publiku më në fund mund të shikojë sesa ia ka dalë mbanë Segel me premtimin e tij. Së bashku me të, në këtë film është edhe aktorja Emily Blunt ndërsa producenti I filmit është Jud Apatow. Në “The Five-Year En-

SKEDA E FILMIT Titulli: The Five-Year Engagement (2012) Regjia: Nicholas Stoller Skenari: Jason Segel Nicholas Stoller Aktorë: Jason Segel, Emily Blunt,Chris Pratt,Alison Brie, Rhys Ifans Koha: 124 min Gjinia: Komedi Romance

gagement”, Jason Segel nuk është vetëm skenarist, por edhe aktor. Saktësisht ai luan protagonistin, Tom, i cili bën çmos që ta çojë drejt altarit, të fejuarën e tij, Viktoria, in-

terpretuar nga Emily Blunt. Në kastin e filmit janë edhe aktorë të tjerë të njohur në gjininë e komedisë ndër të cilët Chris Pratt, Kevin Hart, Mindy Kaling, Jacki Ëeaver

apo Chris Parnell. Filmi tregon historinë e dy të fejuarëve të cilët presin të martohen shumë shpejt, por janë të detyruar që vazhdimisht të shtyjnë ditën e dasmës për shkak të disa rrethanave të jetës. Filmi synon të analizojë në mënyrë të lehtë dhe komike, raportet në çift si dhe të tre-

gojë se si mund të ndërlikohen gjërat (deri në atë pikë sa mund të vihet në pikëpyetje e gjithë marrëdhënia), gjatë një periudhe të gjatë fejese, plot pesëvjeçare. Filmi është vlerësuar nga kritika si një prodhim mjaft emocionues, i dashur, I sinqertë, origjinal, argëtues dhe romantik

Borëbardha vijon të luftojë F

undjava në kinema vijon me përrallën e Borëbardhës. Këtë herë në një version per te rritur, me luftarak, plot pasion dhe sakrifica për të mundur të keqen. Dhe cilët janë kundër kujt? Në përrallën e vëllezërve Grim, të shkruar prej vitit 1812 dihet se përballë njëra tjetrës janë mbretëresha e ligë dhe Borëbardha. Filmi është drejtuar nga regjisori Rupert Sanders dhe është shkruar nga një grup skenaristësh: Evan Daugherty, John Lee Hancock dhe Hossein Amini. Ai është prodhuar nga Joe Roth, producenti i filmit “Liza në botën e çudirave” . Në film Stewart-Borëbardha, është thjeshtra e mbretëreshë

SKEDA E FILMIT Titulli: Snow White and the Huntsman Regjia: Rupert Sanders Skenari: Evan Daugherty, John Lee Hancock, Hossein Amini Aktore: Kristen Stewart, Chris Hemsworth, Charlize Theron, Sam Claflin Gjinia: Aksion Aventurë, drama Kohëzgjatja: 127 min Ravenës (Theron), një shtrigë e fiksuar pas bukurisë dhe rinisë së saj, e xhelozuar nga bnukuria e vajzës së vetme të mbretit. Kur ajo e dërgon Borëbardhën në pyll, në fshehtësi urdhëron gjahtarin Eric (Hemsworth) që ta vrasë va-

jzën dhe t’I sjellë zemrën asaj. Por pasi takohet me shtatë hajdutë xhuxha, ai dhe Borëbardha bëjnë një pakt për të mundur mbretëreshën. Ai e stërvit atë vetëm e vetëm për t’I dhënë fund regjimit të saj mizor.

Të qeshësh me vampirin N

ë vitin 1752, Joshua e Naomi Collins, së bashku me djalin e tyre Barnabas, largohen nga Liverpool, për të filluar një jetë në Amerikë. Por edhe një oqean nuk mjafton për t’I shpëtuar një mallkimi misterioz. Pas dy dekadash Barnabas ka nën zotërimi e tij të gjithë qytetin e Collinsport. Ai është i pasur , i fuqishëm, plejboj ekspert derisa bën ga-

bimin dhe thyen zemrën e Angelique Brouchard (Eva Green). Ajo është një shtrigë me gjithë kuptimin e fjalës, që e dënon me një fat më të keq se vdekja, duke e shndërruar në një vampire dhe duke e varrosur të gjallë. Dy shekuj më vonë, Barnabas del nga varri I tij dhe e gjen veten në botën e vitit. Duke u kthyer në Collinëood zbulon se prona e tij

dikur në lulëzim ësthë rrënuar dhe e mbuluar nga sekrete misterioze. Ndërkohë trashëgimtarët e familjes së tij , janë plot probleme. Për t’I zgjidhur Elizabeth Collins Stoddard ka punësuar një psikiatre, doktoreshën Julia Hoffman, të cilës do t’I duhet të merret me vëllain e Elizabeth Roger Collins, vajzën adoleshente Carolyn Stoddard dhe trashëgimtarin e

vogël të fronit David Collins. Duke u bazuar në skenarin e Seth Grahame-Smith (autor i “Krenari, paragjykim dhe Zombie”) si dhe në serinë televizive të Dan Curtis (19661971), Tim Burton realizon me një film vizualisht të pasur dhe plot shpirt. Horrorit dhe meldramës, Burton I shton një element tjetër që e ka bërë filmin të vecante.


18

E premte, 22 qershor 2012 WWW.SHQIPTARJA.COM

Suplement javor i SHQIPTARJA.com

Dëshiron të qëndrosh në shtëpi? Luga e argjendtë

NJË RIKTHIM në traditën e kuzhinës shqiptare. Si të përgatisësh fërgesën origjinale të Tiranës

Receta nga Dhurata Thanasi

Këshilla

Origjina dhe formula e tavës së dheut

F

ërgesë Tirane, ose siç thonë “tironcit”: “Fërges Tirone”, është një pjatë që e kam shumë për zemër! Edhe pse origjina e familjes sime nuk është nga kjo trevë, dhe siç thuhet në raste të tilla nga “tironcit” “nuk e kena n’gjak”, në familjen time kjo pjatë është gatuar përherë. Dhe si shumë pjata të tjera tradicionale është emblemë e kuzhinës autoktone shqiptare. Duke biseduar me shumë miq të mi, që punojnë kahvite në sektorin e shërbimit të restoranteve apo dhe duke u konsultuar me amvisa të familjeve autoktone tiranase kam mësuar që, si çdo gatesë antike dhe e vjetër në kohë, fërgesës i është i vështirë përcaktimi me saktësi i zanafillës së saj si në kohë ashtu dhe në gjeografinë e territorit. Por fakt është që familje si Bakallët, Demnerët, Allajt, Petrelasit, Karaj-t, Tafaj-t etj, e kanë gatuar këtë pjatë në “fterret dhe tavat e dheit të tyne” sipas të njëjtës mënyrë. Një miku im, studiues i historisë së artit kulinar autokton shqiptar, Zoti Mondi Kikino, më shpjegoi që fërgesa tiranase mundi që t’i shpëtojë dhe “ngrirjes” së traditës që ushqimi social i periudhës së socializmit i imponoi kuzhinës shqiptare. Kjo pjatë ndjellëse dhe gjithë shije ka brenda saj përbërësit kryesorë të gatesave të kohës që e lindi si, t’lynin, ose vajin apo sallon (dhjamin e kafshëve), gjizën, mishin ose mëlçitë e zeza, miellin dhe specin djegës. Qepët dhe hudhrat, të cilat dhe ato janë pjesë përbërëse e recetës, sipas tiranasve, janë shtuar shumë më vonë, por që tashmë përbëjnë elementët kryesorë të saj. Shumëkush fërgesën e quan dhe tavë dheu, pasi përbërësit e saj pasi fërgohen, vendosen në një tavë dheu dhe futen në furrë “derisa me i dal t’lynit cipër”. Kjo gatesë nuk duhet ngatërru-

Si të kurseni paratë në shtëpi

DETAJ Enët që përdorim për të bërë një gatim, janë po aq të rëndësishme sa edhe përbërësit e recetës. Kështu për të bërë një fërgesë tirane ashtu sic duhet dhe sa më origjinale, ju duhet të keni një tigan me bazë 20-22 centimetra dhe patjetër një tavë dheu ose argjile. Zakonisht mund të përdoren disa tava të vogla thuajse për një person të vetëm.

P

ër të larë xhamat e shtëpive tona mund të përdorim ujë çezme dhe ta fërkoni me letër gazetash. Efekti qe do të kemi është “i befasueshëm”. Xhamat do të shkëlqejnë.

KURSIMI I ENERGJISË

ar me “fërgesën e verës” siç quhet dhe ndryshe fërgesa e gatuar me speca, domate, djathë të bardhë dhe vezë. Fërgesa autoktone, është e gatuar, sipas tiranasve në recetën që do të jap më poshtë, për të cilën falënderoj zonjën Zeqine Hoxha, një amvisë tiranase, që me endje e dëshirë gatuan dhe “mban gjallë” traditën e kësaj treve, mbi të gjitha mikpritëse, zemërbardhë dhe historike. Shpresoj ta shijoni dhe si çdo tiranas do t’ju uronte, ju them: “Ju boft mir ishallah!” FËRGESË TIRONE Përbërësit 500 gr mëlçi të zeza (ose dhe mish, kjo sipas dëshirës) 500 gr gjizë e bardhë 2 qepë mesatare 1 kokërr hudhër (sipas dëshirës) 1 lugë gjelle miell Pak spec djegës (jeshil, i kuq) 250 gr lëng mishi, ose ujë i ngrohtë 4-5 lugë gjellë vaj 2-3 gjethe dafine (sipas dëshirës, shumëkush nuk e duron dot aromën e fortë të mëlçive dhe dafina në këtë rast aromatizon dhe ul këtë efekt) Enët që nevojiten Tigan me bazë 20-22 cm Tavë dheu ose argjile

Përgatitja

Sekreti I gatimit

N

ë një tigan ku është nxehur vaji, hidhni mëlçitë e prera copacopa dhe fërgohini mirë. Kur të jetë arritur avullimi i gjithë lëngut që përmbajnë hiqeni nga zjarri dhe lëreni veçantë. Përseri në tigan shtoni vaj dhe qepët e prera hollë, fërgojini derisa të zverdhen, shtoni miellin dhe trazojeni me lugë druri në mënyrë që të shmanget formimi i topthave. Më pas shtoni lëngun e ngrohtë të mishit. Masës që është trashur i shtohet gjiza dhe trazohet që të njëtrajtësohet me qepën dhe miellin. Pasi fillon të ziejë, shtojini mëlçitë e zjera më parë, specin djegës, thelpijtë e hudhrës (të paprerë) trazojeni përsëri dhe transferojeni në tavën e dheut. Tavën futeni në furrë të nxehur më parë dhe piqeni derisa t’i dalë vaji sipër. Shërbejeni të nxehtë!

Kini parasysh se nëse keni furre sobe me ventilim është e mira që ta përdorni. Pjekja me ventilim do t’ju kursejë 30% të energjisë elektrike në krahasim me pjekjen e zakonshme. Përdorimi i “grill” ju harxhon së tepërmi energji ndaj e mira është ta përdorni vetëm në 5 minutat e fundit të pjekjes së tavës që keni në furrë.

TË MOS HARXHOSH UJË

Një mënyrë tjetër për të mos harxhuar ujin është momenti kur lahemi. Para se të lahemi, ujin e ftohtë që del nga dushi derisa të vijë i ngrohti, mund ta mbledhim në një legen dhe ta përdorim për ujitjen e luleve apo shpëlarjen e çorapeve apo shamive të duarve etj. Po të mendojmë sesa ujë derdhet kot në shtëpitë tona, nuk do të çuditemi më për faturën e fundmuajit.

ERA E PESHKUT

Pasi gatuani peshk duart tuaja mbajnë një erë të pakëndshme. Dy janë zgjidhjet: fshijini duart tuaja me disa pika të sode limoni ose pjekje dhe derdh qumështin një pak 'dhe disa pika lëng limoni dhe masazh për disa minuta. Për të parandaluar çdo lloj erë të pakëndshme në duart tuaja ju ndoshta mund të përdorni doreza e kuzhinës, por mos harroni se duart duhet të lahen me ujë të ftohtë, pasi uji i nxehtë e bën të qëndrushëm erën.

Info.com

Ushqimet që të dhurojnë nxirje të përsosur! V

era ka ardhur dhe shqetësimi kryesor i femrave mbetet lëkura e nxirë bukur, uniforme dhe me ngjyrë cokollate të parezistueshme. Por nëse mendoni që shpëtimi është gjetja e kremit të duhur atëherë jeni gabuar që e keni lënë veten të varur në një zgjidhje të vetme. Sepse ngjyra e bukur e trupit të nxirë mund të burojë fare mirë nga tryeza e ushqimit. Mos u cuditni sepse ushqimi përvecse ndikon në shëndetin tonë, është edhe një aleat i rëndësishëm për nxirjen e përsosur të lëkurës!

Nxirja nuk mund të realizohet pa një dietë të bazuar mbi ushqime specifike, të lehta dhe hidruese. Si këto që do të lexoni më poshtë.

Ushqimet e pasura me vitamina janë thelbësore dhe shërbejnë për të rritur prodhimin e melaminës! Por cilat janë këto ushqime që dhurojnë një nxirje të përsosur të lëkurës? Në vendin e parë është karrota, e cila është e pajisur më së miri me karoten. Pas karrotës është rradha e radikios. Më pas, janë kajsitë, pjeshkët, çikorja, marulet, pjepri i verdhë, selinoja, specat, domatet, shalqinjtë, luleshtrydhet dhe qershitë. Të gjitha këto kanë përqindje të lartë të vitaminës A. për të ruajtur lëkurën

nga plakja që favorizohet aq shumë nga orët e gjata në diell, duhen konsumuar ushqime me përmbajtje të lartë antioksidanti si frutat e pyllit, domatet apo grejpfruti. Por nëse nuk preferoni shumë frutat dhe perimet ateherë keni një zgjidhje. Djathi dhe veza janë dy ushqime “pro nxirjes”, por sigurisht që ato shkaktojnë edhe djersitje. Ndërsa për të mbajtur sa më gjatë nxirjen e lëkurës suaj duhet të konsumoni ushqime të pasura me omega 3 e 6, si peshku dhe qumështi.

Çdo të premte Lounge Bar, me çmime 200L Lounge Drink, Çdo të shtune Karaoke Night me Kelly, Blerina dhe Graciela Çdo ditë një menu e pasur me gatime shtepie dhe Italiane. Çdo ditë Menu ofertë 500Lku është e përfshirë një pjatë e parë, pjatë mishi ose gatime shtëpie, dhe një pije. Catering të shpejtë në shtëpinë tuaj

RRUGA "MUSTAFA MATOHITI", PËRBALLË PALLATIT ME BIRRILA

Cel. 0696070651


E premte, 22 qershor 2012 WWW.SHQIPTARJA.COM

Suplement javor i SHQIPTARJA.com

Dëshiron të qëndrosh në shtëpi?

19

NËSE nuk ju pëlqen futbolli, ja disa ide për të shfrytëzuar 90 minutat e mbushura me tifozeri në shtëpitë tuaja PROGRAMACIONET E FILM TV SOT TOPCHANNEL

K

ampionati Europian mbizotëron ngado që hidhni sytë? Nuk arrini të bëni asgjë sepse ndeshjet e futbollit kanë joshur bashkëshortët tuaj? Shtëpitë tuaja janë kthyer në pika referimi për miqtë që bëjnë tifo duke ngrënë e duke pirë para televizorit? Nëse jenë ndër ato gra që nuk ju pëlqen aspak futbolli duhet të gjeni një zgjidhje që ato 90 minuta të mos shndërrohen në një ferr të vërtetë për ju. Po çfarë të bëni ndërkohë? Ka disa mundësi të mira për të lënë të qetë tifozët dhe për të kënaqur veten tuaj, ja disa ide. Së pari kujtoni se cilat gjëra keni shtyrë vazhdimisht për shkak të mungesës së kohës. Bëni një listë dhe shikoni mundësinë e realizimit të tyre. Ndërkohë ja dhe sugjerime të tjera EKSPERIMENTONI NË KUZHINË Ja dhe idea e parë. Nëse e dashuroni kuzhinën dhe e mbani veten të aftë për përgatitjen e pjatave të ëmbla dhe të kripura, përse të mos përfitoni nga ato 90 minuta që të bëni një recetë të re? Mund të eksperimentoni recetën e një torte të kripur, salce për makarona apo një ëmbëlsirë speciale, ndoshta me fruta meqë jemi në stinën e nxehtë. Do të kaloni kohë duke u marrë me diçka dhe në rast se skuadra e tij e zemrës do të humbë do të keni mundësi ta ngushëlloni me një pjatë të mirë; LUANI ME MODËN Nëse jeni të joshur nga moda dhe ju pëlqen që të ka-

20:00 Emisioni “Fiks Fare” 20:50 “Rrezikshem se bashku” Film

KLAN 20:10 “Provat e krimit” pj.19 21:00 Emisioni “Zonë e lirë”

VIZION+

10 mënyrat për t’i “mbijetuar” Europianit Sugjerimet për të mundur futbollin loni kohën duke parë veshjet dhe aksesorët, ja idea që bën për ju: online mund të kërkoni disa faqe ëeb të cilat ofrojnë një modele që mund ta veshësh sipas stilit tënd. Janë të gjitha llojet e veshjeve dhe aksesorëve. Do t’ju duke sikur jeni kthyer në fëmijërinë tuaj, vetëm se tani nuk luani më me kukulla lodër por virtuale; RREGULLONI DOLLAPIN Kjo është një nga ato gjëra që një grua e shtyn në pafundësi. Të vësh në rregull dollapin tënd do të thotë të

kalosh orë të tëra zhytur në veshje, duke treguar një durim të madh. Mes komenteve të fillimit të ndeshjeve, lojës, shtesave të mundshme dhe moviolës do të keni mundësi që të vini në vend e në rregull të gjtha rrobat tuaja; TAKIM ME SHOQET Përse të mos përfitoni nga një ditë sporti dhe të pini një aperitiv apo një kafe me shoqet? Sigurisht që nuk mund të ëndërroni ta bëni këtë gjë në shtëpinë tuaj nëse ai është ulur në divan për të parë ndeshjen;

SHIKONI NDONJË FILM ROMANTIK Nëse dashuroni filmat dhe dozë të lartë romanticizmi, por ai nuk ju shoqëron, sepse u duken të mërzitshëm atëherë përfitoni nga ndeshja që të shikoni një dvd me filma, mos harroni letrat sepse do të emocionoheni shumë; LEXONI NJË LIBËR Asnjëherë nuk është keq të kaloni kohën e lirë me një libër në duar. Mund të zgjidhni ndonjë titull nga botimet e reja ose t’i riktheheni një libri të

bibliotekës suaj. Natyrisht që leximin nuk mund ta bëni në shtëpi nëse aty shihen ndeshjet, por mund të gjeni diku në vend të qetë për të lexuar pa u shqetësuar. SHËTITJE NË AJËR TË PASTËR Nëse jeni e lodhur nga shtëpia, bëni një shëtitje në vende ku mund të gjeni qetësinë, ndonjë park, lulishte ose nëse keni pranë detin, një shëtitje në bregun e tij, do t’ju relaksonte shumë.

“Sanctus”, misteri që trondit botën anctus” ose e fshehta që do të tronditë botën, nga Simon Toyne, tani është e mundur të lexohet edhe në shqip. Romani flet për flijimin e një njeriu që kthehet në kërcënim për një konspiracion të lashtë sa vetë njerëzimi. Një burrë ngjitet në majë të ndërtesës më të lashtë ende të banuar në botë, në një mal të quajtur Kështjella, që ngrihet mbi një qytet të vogël të Turqisë. Por s’bëhet fjalë për një ngjitje dosido, por për diçka simbolike, që e sheh bota mbarë. Sidoqoftë, janë të paktë ata që i kuptojnë pasojat e gjithë kësaj. Për Katrina Manin kjo ngjarje përbën provën se diçka e madhe është duke ndodhur. Për Sancti-t, murgjit e fshehtë

DIGITALB 19:30 “Ne udhekryq” Drame 21:00 “Oliver Tuisti” Autor

E SHTUNË TOPCHANNEL 19:45 Emisioni “Pop Channel” 20:45 “MTV music award"

KLAN 20:05 “Prova e krimit” pj 20 20:50 “Ezel” pj 107, 108

VIZION+ 20:00 “Mos e beso po deshe” 21:00 “Bukuri amerikane”

DIGITALB 19:30 “Keshilltari i dashurise” Komedi 21:00 “Shpimi” Hits

Libri

S

19:55 “Jetë e dyfishtë” 21:00 Emisioni “Debat”

që jetojnë brenda në Kështjellë, ajo rrezikon të sjellë fundin e gjithë asaj që ata kanë ngritur. Dhe ata janë të gatshëm të bëjnë gjithçka për ta ndaluar, qoftë dhe të vrasin ...Liv Adamsenit, gazetare, kjo ndodhi i sjell në mend kujtimin e të vëllait që ka humbur, çka e bën të ndërmarrë një udhëtim deri në anën tjetër të botës ...Dhe aty ajo do të bëjë një zbulim aq

tronditës, që ka për të ndryshuar gjithçka ...Por mjafton kurajo e një gruaje për të hedhur më në fund dritë mbi një të fshehtë të tmerrshme? Kësaj pyetje mund t’I jepni përgjigje pas leximit romanit. Libri është një ndër romanet më të lexuar dhe të përkthyer të vitit 2011. Ai vjen në shqip me përkthimin e Aleko Mingës.

E DIEL TOPCHANNEL 20:05 “Exclusive” 21:00 "Te zgjosh te vdekurit" Film

KLAN 20:10 “Anatomia e Greit” pj.111 21:00 "Fjalori i shtratit" film

VIZION+ 19:45 “FBI files” pj.48 20:45 “Sketch show”

DIGITALB 21:00 “Qendresa e hekurt” Hits 21:00 “Armagedon” Aksion


20

E premte, 22 qershor 2012

KULTURË

Zbulimi arkeologjik

BUTRINTI Gjatë gërmimeve të bëra gjatë javës në Butrint, në kodrën poshtë forumit të qytetit ku u zbulua parmenda janë gjetuar dhjetëra objekte me vlerë arkeologjike

DHURATA HAMZAI

N

jë pjesë e një parmende druri me përmasa afër një metër është zbuluar dje nga arkeologët në parkun e Butrintit. Ndërsa janë duke kërkuar edhe pjesë të tjera të saj, ata kanë konstatuar se kjo lloj parmende është përdorur në këtë zone 2700 vjet më parë. Gërmimet janë kryer në gjashtë metra thellësi dhe kanë dalë në dritë shumë objekte të tjera. Sipas arkeologeve objekti parmendë është i vetmi i kësaj periudhe i gjetur deri tani jo vetëm në vendin tonë, por në gjithë zonën e Epirit. Në Butrint po kryen gërmime një ekspeditë shtatë javore me arkeologë vendas dhe të huaj. Pas daljes në dritë të parmendës kjo ekspeditë zbuloi gjashtë metra nën tokë edhe një sërë objektesh të tjera që ishin funksionale për jetesën në shekullin e shtatë para Krishtit. Arkeologu David Fernadez pohon se “është hera e parë që kemi një objekt kaq të rrallë, i cili na ofron një dokument për të zbuluar mënyrën e jetës së banorëve të Butrintit në periudha shumë të hershme”. Ai shtoi se “Me zbulimin e kësaj parmende ne kuptojmë jo vetëm sistemin e agro-kulturës, por edhe se çfarë veglash kanë përdorur njerëzit për zhvillim e saj”. Ndërsa arkeologia Erjona Qilla pohon se janë zbuluar disa objekte interesante duke shkuar drejt thellësive të gërmimit. Shtresë pas shtrese janë zbuluar me dhjetëra objekte, për të cilat fjalën e fundit arkeologët do t’ua lënë analizave shkencore. Por arkeologia Qilla pohon se “Disa nga objekte e gjetura që mund të veçohen janë prej metali, më së shumti prej bronzi. “Për shembull, një nga ato është një bilbil që mendohet të jetë përdorur për të thirrur fajkojtë”, thotë ajo. Por sipas saj më e rëndësishmja është një terakotë që mendohet se duhet të

Në foto: (Majtas) Parmenda e zbuluar dje në Butrint (sipër) Terakota që mendohet të jetë e Demetrës (poshtë) Gjatë gërmimeve në Butrint ku u zbuluan objektet

Zbulohet në Butrint parmenda 2700- vjeçare Gërmime në gjashtë metra thellësi. Objektet e rralla dhe terakota e Demetrës jetë Demetra e periudhës helenistike. Arkeologu i njohur Dhimitër Çondi ka pohuar dje se gjatë gërmimeve janë zbuluar disa shtresa qytetërimesh që tregojnë se Butrin-

ti ka qenë një vendbanim i hershëm dhe i pandërprerë që nga prehistoria, periudha para Krishtit dhe deri në epokën e sotme. “Këtë e vërtetojnë edhe gjatë gërmimeve ku

kemi parë se janë gjetur disa shtresa qytetërimesh dhe disa lloje objekte që i përfaqësojnë ato, të cilat datojnë që nga periudhat më të njohura prehistorike e parakristiane

deri në periudhën osmane”, tha ai. Arkeologët dhe specialistë gjatë gërmimeve kanë konstatuar se kodra poshtë forumit është e mbushur me materiale kocke, qeramike, por edhe druri, që janë gjetur në gjendje mjaft të mirë, gjë që dëshmon jetesën që nga prehistoria e deri ne periudhën otomane. Pak kohë më parë në Butrint u zbulua edhe forumi romak, zona më e rëndësishme e qytetit antik pas teatrit, ku kanë shkuar për studim edhe objektet që janë gjetur atje.

“Trishtimi i gjatë”

Anri Sala, “çmenduri” artistike në Prishtinë N

jë muzikant i njohur të jazzit të lirë, Jemeel Moondoc, që improvizon në saksofon teksa ndodhet i varur në hapësirën marramendëse, jashtë dritares së një apartamenti të boshatisur në katin e tetëmbëdhjetë dhe të bënë të mbetesh gojëhapur nga ankthi. Kjo është nja nga ccmenduritë e Anri Salës që I ka bërë gjatë xhirimeve në një udhëtim të tij mbi lartësitë e disa ndërtesave në Berlin në vitin 2005. Pasi i mblodhi të gjitha operacionte e zhirimeve në një montazh të vetëm ai mendoi që ta pagëzonte filmin me emrin “Trishtimi i gjatë”. “Kjo vepër e artistit të mirënjohur do të shfaqet të martën më 26 qershor në Qendrën e Artit bashkëkohor “Stacion”. Një natë më vonë, vetë Sala do të bëjë një pre-

Anri Sala

zantim publik në kryeqytet”, thuhet në një një komunikatë për shtyp të lëshuar nga Qendra e Artit “Stacion”. “Përmes këndeve të detajuara të kamerës që përqendrohen në sytë dhe muskujt e fytyrës së saksofonistit, përcillen ndjesitë e furishme që adrenalina përçon në trupin e tij”, thuhet aty. Ndërsa është pikërisht kjo adrenalinë që dikton lojën muzikore të Moondoc, teksa tingulli muzikor kthehet në përcjellës të një përjetimi të hapësirës arkitektonike dhe dimensioneve të saj përmes trupit njerëzor.” Anri Sala e shpjegon konceptin e tij duke thënë se “Varja në hapësirë e muzikantit dhe heqja e mundësisë për të shprehur ndjesitë e vrullshme që e kaplojnë përmes fjalës së folur apo tingujve

zanorë, krijon një marrëdhënie fenomenale mes trupit dhe hapësirës, ku roli analitik i intelektit njerëzor është reduktuar në maksimum dhe ku truri është kthyer në një mekanizëm që thjesht u përgjigjet stimujve të hapësirës, të përthithur nga çdo qelizë dhe gjymtyrë e trupit të muzikantit.” Organizatorët e “Stacionit”, në njoftim kanë treguar se për ekspozitën në Prishtinë Sala rikrijon aspektin performativ të punës përmes performancës “3-2-1”, në të cilën saksofonisti francez Pierre Borel i përgjigjet me muzikë të gjallë muzikës dhe performancës së Moondoc në videon e punës “Trishtimi i gjatë”. Improvizimi i Borel fillon në hapësirën e oborrit të “Stacionit” dhe luhet mbi një regjistrim të një im-

provizimi të dyfishtë të Moondoc, që ai realizoi mbi tingullin e improvizimit fillestar të tij që vjen nga videoja, teksa ajo shfaqet në hapësirën e brendshme të “Stacion – Qendra për Art Bashkëkohor”. Më pas, loja muzikore kthehet në një “duet”, në të cilin Borel futet në hapësirën e brendshme të “Stacion”, ku improvizon dhe luan në përgjigje të muzikës së Moondoc që vjen nga filmi i projektuar. Në fund, performanca mbyllet me një solo të Borelit, i cili vazhdon temën e tij të improvizimit edhe pas mbarimit të filmit. Ekspozita e Anri Salës në “Stacion” është organizuar nga Ambasada e Francës në Kosovë, Ministria e Kulturës, Ministria e Punëve të Jashtme, Komuna e Prishtinës dhe sponsorë të tjerë.


E premte, 22 qershor 2012

21

KULTURË

Filmi shqiptar ALESSANDRO LEOGRANDE

K

inemaja mund të jetë pasqyrë e një vendi dhe e transformimeve të tij, pasqyrë e gjuhës, ëndrrave, anktheve, traditave, shumë më tepër se artet e tjera. Festivali i sapo mbyllur në Romë, “Shqipëria në kinemanë e saj” spikati si një dritare e rëndësishme për të kuptuar – përmes evolucionit të kinematografisë që pasoi rënien e komunizmit – ndryshimet e mëdha të vendit të shqiponjave. Të atij që për ne italianët është “vendi përballë”, siç thotë titulli i filmit të bukur të Roland Sejkos, kurator i festivalit të organizuar nga shoqata Occhio Blu-Anna Cenerini Bova pranë Casa del Cinema. Ajo çka del në dritë nga filmat e paraqitur (gjithsej tetë, të pashfaqur asnjëherë në kinematë italiane edhe pse kishin kaluar në festivale të rëndësishme) nuk është vetëm një vend në transformim. Është edhe, e mbi të gjitha, një vështrim mbi veten në transformim. Regjisorët shqiptarë, veçanërisht më të rinjtë, ata që ishin njëzet-tridhjetë vjeçarë në çastin e rënies së diktaturës – edhe pse me dallime të dukshme – duket se bashkohen nga një frymë e përbashkët. Refuzojnë diktatet e rëndomta dhe banale të realizmit socialist, por në të njëjtën kohë përpunojnë një marrëdhënie të re me realitetin. Ofrojnë një rrëfim të ri të realitetit: pa absurditete ideologjike, pa ëmbëlsime, pa klishe të hapura. Kinematografia bëhet kështu një mjet themelor përmes të cilës të hulumtohen jo vetëm vrazhdat dhe çarjet e të tashmes por edhe e shkuara totalitare, dhuna, frika, shtypja, paditjet, internimet heshtjet. Ekziston një “përpara” e një “pas” rënies së regjimit dhe migrimeve të mëdha të viteve Nëntëdhjetë. E kjo “përpara” e kjo “pas” është ajo që hulumtojnë regjisorët shqiptarë të afirmuar në kapërcyell të dy shekujve. Ndër filmat e kohës “përpara”, nuk mund të mos përmenden Parullat i Gjergj Xhuvanit dhe Kolonel Bunker i Kujtim Çashkut. Parrullat është filmi i parë shqiptar i seleksionuar në Kanë. Në shkollën fillore të një fshati malor të Shqipërisë së viteve Shtatëdhjetë, puna e vetme e mësuesve dhe e nxënësve të tyre është ajo e ndërtimit – nën udhëheqjen e sekretarit të organizatës bazë të partisë – të parullave të gurta. Në shpatet e maleve dhe të kodrave, grupe fëmijësh detyrohen të formojnë germë pas germe, duke vënë së bashku gurët e duke i lyer

PREZANTIMI NË ROMË Gazetari italian flet për filmat shqiptarë që u shfaqën në fillim të qershorit. Ishin “Parullat” e Gjergj Xhuvanit, Kolonel Bunker” i Kujtim Çashku, “Muaj mjalti”, “Tirana, viti zero”, “Trishtimi i zonjës Shnajder” etj

SHQIPERIA Në syrin e kinemasë Një vend që ndryshon në syrin e regjisorëve të tij

Në foto: Aktori i ndjerë Agim Qiriaqi në filmin “Kolonel Bunker”

me të bardhë, parulla si: “Imperializmi amerikan është tigër prej letre”, “Rroftë diktatura e proletariatit”, himne për vigjilencën revolucionare e gjëra të tjera të këtij lloji. Në fillim të viteve Nëntëdhjetë, kur nga Brindisi arrihej në Vlorë me traget, akoma mund të shihje mbi shpatine malit përballë portit emrin e diktatorit Enver Hoxha të shkruar në gurë me germa gjigante. I gjithë vendi ishte mbuluar me të shkruara të këtij lloji. Rreth parullave organizohet jeta e një fshati të vogël që duket jashtë kohës dhe i zhytur në skamje. E megjithatë mbi gjithçka rëndon hija e totalitarizmit: morali i dyfishtë i burokratëve të vegjël të partisë, frika e denoncimeve, burgu për hiçmosgjë, mizogjinia e ashpër, moralizmi policesk që ushqen një ndërtesë diktatoriale me themele argjile. Ndërsa Kolonel Bunker tregon historinë e ushtarakut të ushtrisë të ngarkuar nga Hoxha të drejtojë projektin e bunkerizimit të vendit. Edhe pse Shqipëria vuante urinë, iu ushqye frika e një pushtimi nga jashtë dhe kësaj frike iu përgjigj me ndërtimin jo të shtëpive, kanalizimeve për ujërat e bardha dhe të zeza, por me ngritjen e 800 mijë bunkerëve prej be-

Në foto: Posteri i filmit “Parullat”

toni në të katër anët e vendit. 800 mijë bunkerë për një popullsi prej vetëm 3 milionë banorësh! Kjo çmenduri paranoje autentike, vetë-shkatërrimtare, të cilës është vështirë t’i gjesh një thërrmijë racionaliteti, në fund shkatërron edhe personalisht “kolonel bunkerin”, ekzekutorin besnik të diktateve të regjimit që përfundon edhe vetë në internim. Kjo kohë “përpara”, e rrëzuar 20 vjet më parë, në të vërtetë vepron akoma nën rrogoz: totalitarizmi, me të cilin këta regjisorë tallen me ironi të hidhur, mbetet një plagë e infektuar nga cila mund të shpëtohet vetëm pas shumë e shumë kohësh. Mes

filmave mbi tranzicionin kaotik duhen përmendur Tirana viti zero i Fatmir Koçit mbi një çift të ri të dyzuar mes dëshirës për të emigruar jashtë dhe asaj për të qëndruar në Shqipëri, dhe Amnistia e Bujar Alimanit, film i vitit të shkuar, fitues i çmimit Cineuropa në Festivalin e Lecces. Amnistia është një film vërtet mbresëlënës me minimalizmin e tij realist: nuk çudit që vetë Alimani thotë se është inspiruar nga disa filma të fundit iranianë. Një burrë nga Tirana dhe një grua që vjen nga provinca gërshetojnë një lidhje pasi njihen jashtë mureve të burgut ku shkojnë për të takuar, një herë në muaj, bashkëshortët përkatës. Në një Shqipëri mes krizës ekonomike dhe mungesës të së ardhmes, takohen dy vetmi të ndryshme mes tyre. Amnistia është film i trishtë që përshkruan me delikatesë jo vetëm dashurinë që lulëzon mes dy jetësh margjinale, por edhe gjendjen e vështirë të gruar në një shoqëri që, edhe pse u përmbyt nga mitet perëndimore, e sheh veten akoma shumë maskiliste. (Shkrimi është botuar në Corriere del Mezzogiorno me titullin “Albania, lo specchio del cinema”)

Mark Simoni

Intrigat e “Qytetit me një sy” Q

yteti me një sy” i shkrim tarit Mark Simoni i zhvillon ngjarjet në një bujtinë rrangallë, ku shfaqen personazhe të çuditshëm. Romani është botuar nga shtëpia “Muzgu”. Simoni e ka trajtuar subjektin e romanit të tij me një stil të veçantë, me një gjuhë shumë të zhdërvjelltë. Të gjithë personazhet janë aktivë, dhe kjo të krijon një shtrat të plotë të subjektit. Megjithëse në qytet janë vetëm ca shtëpi gërmuqe ku ndihet era e vjetërsirave, ai qytet është sa i dashur aq edhe frikshëm. Morti, personazhi jarjet e tjera. Me dhjetëra linkryesor, largohet nga qyteti i tij ja janë mbajtur nën kontroll, dhe vjen e struket në qytetin e duke i thënë vetëm aq sa duvjetër, në ca mëhalla të fsheh- het ngjarjet, dhe duke i lënë ta mbasi ai akuzohet se ka për më vonë një pjesë të tyre, vrarë në plazh një vajzë. Me gjë kjo që rrit kërshërinë, ingjithë insistimin se nuk e njeh teresin e lexuesit ndaj ndofare këtë vajzë, përsëri është dhive dhe subjektit, e mbanë nën akuzë. Jetohet ankthi dhe atë të përfshirë në situata të situata fatkeqe e Mortit. Sub- ndryshme. Romani i Mark Sijekti është i mbajtur në monit është i ndarë në 157 kaekuilibër nga personazhet pituj, secili në vete, secili një gjysmë të çmendur, komikë, rrëfim, ngjarje, subjekt, por ngjarje të çuditshme siç janë që gjithsesi rri dhe në subjekditarët e disa shisheve që Mor- tin e tërësishëm të romanit. ti tashmë i ka hapur dhe zbu- Kur bëhet fjalë për leksikun lon rrëfime mund të thuhet shumë interepa droje se kjo LIBRI sante. Morti i letërsi e Mark hedh në makinë Simonit i sjell Titulli: “Qyteti me të shkrimit, si një lexuesit një lenjë sy”, (roman) amanet i fshehtë ksik të harlisur, për ata njerëz që që nga fjalë të Autor: nuk munden që vjetra (që ngjyMark Simoni ditarët e tyre të rojnë realitetet e shkojnë drejt romanit) të Shtëpia Botuese: detit. Morti del nxjerra nga gju“Muzgu” vetëm natën në ha arkaike, e deri qytet. Ka frikë tek ato më të koFaqe: 194 nga arrestimi. hës. Ky leksik e Shkrimtari Sivendos subjekÇmimi: 500 lekë moni e fut lextin në thellësitë e uesin herë në një veta kohore, e makth, herë në dërgon lexuesin dëshirën për të ditur përfundi- në realitetin e atëhershëm jo min e ndonjë ngjarje, herë e lë vetëm nëpërmjet rrëfimit por pezull subjektin për ta trajtuar dhe gjuhës së përdorur. Ngjarmë vonë, e herë të tjera e dër- jet shpesh janë vendosur mbi gon subjektin në rrethana fare njëra tjetrën si në palimpsest. të papritura e të pamenduara. Ato dyzohen, marrin trajta të Personazhet janë produkte ndryshme, deformohen dhe rrethanash, ngjarjesh të jash- krijojnë situata shumë intertëzakonshme, sa njerëzore aq esante. Mark Simoni është dhe misterioze. Lexuesi përf- autor i disa veprave, nga të shihet në vorbullën e ngjarjeve cilat po përmendim “Bujtinë të vogla dhe subjektit të madh, e çmendur” , “ Të gjallët e vdelinjave rrëfimtare që herë kur” , “Murgj të verbër”, “Kotakohen me njëra tjetrën e mshinjtë e vdekjes” (studimshpesh vazhdojnë në drejtim ese); “Karroca e vjetër e të tyre pa u ndikuar nga ng- postës” (tregime); etj, etj

SHKOLLA E PARUKERISË - ESTETIKËS KRËHËRI I ARTË (LUÇI) Kurse 6 - 9mujore.

Adresa: Rr. Mihal Grameno, 200m mbi Shkollen e Baletit Tel: 04 2 233 950 Facebook. Kreheri i Arte Tirane

Për më të mirët mundësi punësimi Regjistrimi vazhdon


22

E premte, 22 qershor 2012

SPORT ZIDANE: KUJDES INIESTËN

"FEMEN" IRONIZON PLATININË

Legjenda e futbollit francez, Zidan ka paralajmëruar ekipin e tij përfaqësues se duhet të bëjë shumë kujdes në mbulimin e futbollistit spanjoll, Andres Iniesta, nëse do të fitojë ndeshjen çerekfinale. "Nëse Iniesta do të ketë hapësirë veprimi do të jetë mjaft i rrezikshëm për cilindo kundërshtarë. Ai më kujton veten, është një gjeni i futbollit" deklaron Zidan para sfidës Spanjë-Francë.

Lëvizja "Femen", e cila është bërë tashmë e famshme për vendimin e saj kundra zhvillimit të kampionatit Europian të futbollit në Poloni dhe Ukrainë i ka bërë një "dhuratë" Michel Platinisë. Shefi i UEFA-s dje ka bërë 57 vjeç, ndërsa lëvizja "Femen" ka festuar ditëlindjen e tij më një paradë tooples në rrugët e Kievit. Femrat pjesmarrëse në gjoksin e tyre shkruanin "Fuck Euro 2012".

Iberikët presin kundërshtarin e radhës Lajmi Portugalia është gjysëmfinalistja e parë e kampionatit Europian. Iberikët kanë mundur me rezultatin minimal, 1-0 Çekinë me gol të Kristiano Ronaldos në minutën e 79’. Tashmë Portugalia do presë kundërshtarin e rradhës midis Spanjës dh Francës.

„„„

Ronaldo çon Portugalinë në gjysmëfinale Çekia e eleminuara e parë

TIRANE

DYLBER BALLA

P

ortugalia është gjysëm finalistja e parë e kam pionatit Europian të futbollit që po zhvillohet në Poloni dhe Ukrainë. Luzitanët kanë fituar me rezultatin minimal 1-0 përballë republikës Çeke, duke e dërguar në shtëpi. Portugalia e udhëhequr nga një lider në fushë si Kristiano Ronaldo, autori i golit të vetëm të ndeshjes, e ka merituar kualifikimin pas lojës spektakolare të zhvilluar gjatë 90' minutave. Tashmë "brazilianët e Europës" do tëp resin për të mësuar se kë do të kenë përballë në gjysëmfinale midis Spanjës dhe Francës. Ndeshja ka filluar mjaft mirë për ekipin e Paulo Bentos që ka sulmuar nga minuta e parë me sulme të shpejta nga krahët, me Nanin dhe Ronaldon, por goli ka munguar si pasojë e finalizimit jo të sak-

EUSEBIO-FIGO

PORTUGALI-ÇEKI

Kristiano Ronaldo shënon golin e tretë në kompeticion

Shënues: 79' Ronaldo

N

ë ndeshjen Portugali-Çeki, pa dyshim që Kristiano Ronaldo ka qënë futbollisti më i mirë i ndeshjes, pasi me golin e shënuar i dha të drejtën Portugalisë të presë një biletë për në gjysëmfinale. Ky është goli i tretë i Kristiano Ronaldos në finalet e kampionatit Europian. Në stadium për të parë ndeshjen ishin edhe ikona të futbollit portugez, Eusebio dhe Figo, të cilët kanë mbështetur dhe inkurajuar ekipin gjatë 90' minutave. të para portës, por edhe për meritë të portierit Cech. Ronaldo në pjesën e parë ka goditur dy herë shtyllën, në fund të pjesës së parë ylli portugez merr një top të bukur nga Mereles, e stopon gjen kohën për të goditur, gjuan në drejtim të portës fu-

qishëm, por topi ndalet nga shtylla e majtë e portierit. Me rezultatin e bardhë mbyllen edhe 45' minutat e para. Në pjesën e dytë të inkursionet shumëfishohen nga Ronaldo dhe Nani por Peter Cech në gadishmëri, pika më e fortë e ekipit Çek, ka neutralizuar

Portugalia. 4-2-3-1.Patricio, Pereira, Pepe, Alves, Coentra, Veloso, Moutinjo, Meireles, Nani, Postiga (40' Almeida), Ronaldo. Tr: P. Bento Çekia.4-2-3-1.Cech, Selassie, Sivok, Kadlec, Limbersky, Hübschman, Plasil, Jiracek, Darida (61; Rezek), Pilar, Baros. Tr: M. Bielek Gjyqtari Howard Webb (England)

gjithçka. Pas shumë tentativave të dështura Ronaldo mposht portierin duke shënuar një euro gol me kokë, pas krosimit të Nanit nga e djathta në minutën e 79'. Avantazhi qetëson Portugalinë dhe çorienton çekët që mundohen të kundër-

Në foto: Kristiano Ronaldo duke festuar pas golit

ÇEREKFINALET „ „ „ „

E E E E

enjte: Republika Ceke - Portugali premte: Gjermani - Greqi shtune: Spanje - France diele: Angli - Itali

përgjigjen me Pilar, i cili ka dhënë bashkë me portierin Cech kanë dhënë maksimumin në fushë. Minutat e mbetura Portugalia tenton të shënojë golin e dytë, por arbiti vërshëllen duke ndalur lojën dhe i dhënë Ronaldos dhe iberikëve të

0-1 20-45 20-45 20-45

drejtën për të qënë pjesë e katër ekipeve më të mira të kompeticionit. Në përfundim çekët janë shfaqur të zhgënjyer për eleminimin, ndërsa në kampin tjetër trajneri Bento bashkë me futbollistët kanë festuar gjatë triumfin e arritur.

Çerekfinalja

Shakira-Pike

"Grekët kërkojnë hakmarrje kundër Merkel, gjermanët synojnë finalen"

Në qendër të mediave që po ndjekin Euro 2012

„„„

TIRANE

N

deshja e dytë çerekfinale do të jetë përballja midis Francës dhe Greqisë që do të zhvillohet në stadiumin e Gdanskut. Sfida pritet të jetë shumë emocionuese pasi nuk do të jetë thjeshtë një ndeshje futbolli, por e mbushur me mllef dhe inat nga grekët për shkak të problemeve ekonomike-politike me gjermanët, të paktën kështu shikohet nga opinioni sportiv helen. Ndërsa media gjermane vazhdon me provokimet, së fundmi një gazetar i gazetës "Bild" u drejtohet grekëve me fjalët, "hani bukë, pastaj luani futboll". Megjithatë trajneri i Gjermanisë, Joakin Lëv ka ulur tensionet duke deklaruar që, do të jetë

vetëm një ndeshje futbolli që nuk do të përzihet me kontraditat midis dy shteteve. Lëv dhe futbollistët nuk e cilësojnë një ndeshje të lehtë dhe kërkojnë inpejim maksimal në fushë për të shmangur ndonjë surprizë të pakënd-

shme. Mesfushori Sami Kedira para sfidës shprehet se " Nuk do të jetë aq e lehtë san ë letër për të fituar, neglizhenca duhet të shmanget sepse mund ta pësojnë. Greqia luan me kundërsulme dhe mbrohet mirë". Theksojmë që në kampin gjerman gjendja e futbollistëve është shumë e mirë. Ndërsa grekët vijnë në çerekfinale të surprizuar dhe të cunguar. Trajneri Fernando Santos nuk do të ketë në dispozicion futbollistin më të mirë, kapitenin Jorgo Karagunis, të penalizuar për shkak të dëmtimeve. Por, Santos shprehet se do të zbresë në fushë me një formacion që do të luajë i barabartë me gjermanët. Grekët do të kërkojnë hakmarrje për masat shtrënguese ekonomike të kancelares Merkel duke qënë super ët motivuar në fushë.

P

as shkëmbimit të puthjeve në distancë në ndeshjen me Irlandë, çifti ShakiraPike vazhdon të mbetet në qendër të vëmendjes së mediave. Futbollisti spanjoll pret një fëmijë nga këngëtarja e njohur kolumbiane, por ky fakt nuk e ka penguar Shakirën që të udhëtojë drejt Polonisë dhe Ukrainës për të ndjekur të dashurin e saj. Në përfundim të ndeshjeve çifti shihet shpesh në rrugët e vendit organizator.


E premte, 22 qershor 2012

23

ZBAVITJE

HOROSKOPI Filmi porno bllokon autostradën dërsa kolona e gjatë e makinave po i afrohej Moskës, pa ndonjë shkak të N dukshëm trafiku u ngdalësua si me sustë në atë shkallë sa për disa minuta u ndalua fare. Në fakt shkaku i këtij bllokimi ishte sa i dukshëm aq edhe i papritur, sepse befas, në një nga ekranet gjigantë anës autostradës, nga ato që transmetojnë vazhdimisht publicitet, filluan të shfaqeshin skena skandaloze të një filmi pornohard. Dhe bëhej fjalë për përmasa 9 me 6 metra, ku imazhet duken qindra metra larg. Natyrisht që dikush njoftoi menjëherë në telefon, por sa iu desh agjencisë që menaxhonte këto ekrane të mëdhenj të ndërhynte, kaluan disa minuta. Lidhur me këtë episod agjencia në fjalë, duke u kërkuar falje qytetarëve për këtë incident të paprecedent, shpjegoi se kjo ishte vepër e një hacker-i dhe se autoritet janë vë ndjekje për ta kapur dhe për t’i dhënë dënimin që i takon.

Kur hajdutët vjedhin edhe burgun

Grinden pilotët, humb avioni

ëse dikush pyetet se kush do të ishte vendi më i pazakontë në të ciN lin hajdutët do të të tentonin të bënin një

jë aeroplan i Northest Airlines me 145 pasagjerë në bord, i nisur nga San N Diego për në Minneapoliss, humbi kon-

vjedhje, zor se do të qëllonte në shenjë. Dhe vërtet kudo mund të shkojë mendja se mund të vjedhin hajdutët, nëpër banka, dyqane, shtëpi, aeroporte e madje deri edhe në stacionin e policisë, që do të kishte qenë vërtet kulmi, por pakkujt do t’i shkonte mendja se ata mund të vidhnin edhe burgun. E pra ka ndodhur edhe kjo në Holandë, në burgun Hoorn, vetëm 40 kilometra në veri të Amsterdamit. Kështu hajdutët, duke përfituar nga fakti se burgu i mësipërm është në fakt një burg tranzit, pasi në të transferohen të gjithë ata që janë në prag të lirimit, e për pasojë nuk ruhet edhe shumë, u futën brenda gjatë kohës që të burgusorit ishin me liridalje dhe përlanë ç’gjetën aty, televizorë e pajisje të tjera de ia mbathën pa rënë fare në sy.

Dashi

taktin me kullën e kontrollit për më shumë se një orë të tërë për t’u shfaqur pastaj por gati 300 kilometra jashtë kursit. Autoritetet aeroportuale të shqetësuar, sepse menduan se shkaku mund të kishte qenë ndonëj sulm terrorist në bord, kishin dhënë ndërkohë alarmin. Por për fat të mirë aerplani rivendosi kontaktet dhe u ul pa ndonjë problem, ndonëse me shumë vonesë, në aeroportin e Minneapolis, ku i prisnin forcat e ndërhyrjes së shpejtë, pasi akoma nuk diheshin arsyet e vërteta të “zhdukjes” së avionit. Nga hetimet doli se të dy pilotët, duke diskutuar me shumë zjarr e pasion për çështje që kishin të bënin me punën e tyre harruan fare dhe iu larguan destinacionit për plot 150 milje. Vetëm kur e kuptuan thirrën kullën e kontrollit dhe u kthyen, por tani pilotët u pezulluan nga kompania.

Demi

Binjakët

SUPER FJALEKRYQ 1

2

3

4

5

6

20 28

21

29 36

43

11

12

24

45 51

79

80

81

88

ɷ HORIZONTAL

65

73

74

82

83

47 53

68

76

85

95

96

1. Një pullash është për ¿latelistin. 2. Inicialet e Harris aktor. 3. Në mes të Tommy dhe Jones aktor. 4. Kishin mbret Manko Kapak të tillë. 5. Një lumë në Francë. 6. Në një të tillë mund të merret një objekt që nuk shitet 8. Janë ushtri mike 9. Eshtë si fermë. 10. Janë binarë.

PERGJIGJET E NUMRIT TE DJESHEM U S H T A R

I

M A R C

T E R R O R M

P R O V

R E P U B L

D O R A E K U A R T E T E E L A R T E M A C E T I R N

K R

I

M A U R T E N

I

I

T

I

S M I R E Z

I

A

N E F E R T

J R

A R O

I

I

O L A

A M E R A P A T

M E K A N

I

I

E P

A F R A N C

D L M I

N A T R E T

P L

I

S

E

I

I

G

K A L A M A J

T A N G

I K E T

I K E T

N A T E

L S

D H U L L

I

I

R D

I

G O L O

A

M

M O R M O N E T L A M O K E N E G

N A N T E S I

I

C E R A V E L E K C T

A R T E T

N R T E T A R A S M E

Z A N T E M A K A I

R E F O R M A

I K A N E T

G A R G A M E L L E

R N E V R A S

I M I

92

Akrepi

Hëna tepër aktive në shenjë do të diktojë sot jo vetëm në jetën tuaj sentimentale, por edhe në raportet shoqërore, ndrësa Marsi ju karikon me energjitë reja. Kujdes nga sëmundjet e stinës.

Shigjetari

Me një qiell kaq të favorshëm me Jupiterin, Afërditën. Merkurim e Uranin në shenjë nuk ka sesi të mos jetë një ditë e mirë për ju në të gjitha drejtimet. Shpenzimet janë gjithmonë pika juaj e dobët.

Bricjapi

Keni shumë vullnet e pasion për gjithçka që kërkoni të bëni, por keni edhe diçka tjetër që mund të bëjë të mos realizoni dot asgjë, Eshtë padurimi që ju shtyn të hidh i hapa të nxituara.

Ujori

Pritet një ditë mjaft aktive për jo, por në disa aspekte edhe e vështirë, pasi e bëjnë të tillë kontrastet e vazhdueshme MarsAfërditë. Mud të arrini shumë me një impenjim minimal.

97

11. Fritz regjisor. 12. I kanë të ndryshme pagat. 13. Ku¿zojnë ambiente. 14. Në fund majtas. 15. Artikull për shumë francezë. 16. Eshtë skuali¿kimi. 17. Gruaja e Doktor Zhivagos. 18. Opera e Mascagni-t. 19. Janë pemë me lende. 20. Joel regjisor. 21. Ku¿zojnë mjetet. 22. Një racë qeni. 24. Një drithë buke. 25. Ndërmarrje Ekonomike Elbasan. 27. Madame e muzeut te dyllit. 29. Tutat pa ekstreme. 31. I ka ajo që s’është e plotë.

ɷ VERTIKAL

Peshorja

Me gjithë “opozitën” e marsit Merkurit dhe Afërdita ndodhen në një orbitë të favorshme për ju dhe që do thotë se mbështetëtja në fushën sentimentale dhe në raportet ndërpersonale nuk do mungojë.

69

86 91

94. Ai i kuq dëbon nga fusha. 95. Ashtu si nuk rri zezvzeku. 96. Fara këngëtare. 97. Emri i Delon.

61

77

90

68. Caput... siç thirret Roma. 70. Ndërmarrje Ekonomike Has. 71. Ekstreme në këmbëz. 72. Credit cards.... 74. Pak origjinale. 75. Ekberg e La dolce vita. 77. Ekstreme në ligj. 78. Jean i Leon. 80. ... zanat në një fjalë të urtë 82. Gjysma e foljes. 84. Qe ¿lozo¿ i Miletit. 86. Ringo ish-Beatles. 87. Eshtë kardinal. 89. Enti Italian i energjisë elektrike. 90. Mund të jenë poetike të tilla. 92. Role pa zë. 93. Inicialet e Moravia-s.

Virgjëresha

Eshtë një ditë që nuk ka se si të mos jeni aktive me Merkurin, Afërditën dherMarsin, të cilët do t’ju sjellin energji të reja për të përballuar një ditë me shumë impenjime. Mirë erosi.

54 60

67 75

Luani

Kalimi i Hënës në shenjën tuaj nuk duket nga ato më të mirat, por gjithsesi sateliti i Tokës do të jetë në anën tuaj. Duhet të tregoni më shumë kujdes ndaj sëmundjeve tipike të stinës.

19

48

59

84

18

U K K A S

N T

A

I M E

E N N

A T L E T E T

I I

O

E A P

33. Emri i Idromones 36. Mund të jenë kuzhine. 39. Andej nga parakalohet. 40. U shkrua nga Zola. 41. Fillojnë totrat. 44. Të fundit në spital. 45. Fernando bomber spanjoll. 47. Një piano... me banak. 50. Organizata botërore e ushqimit (sigla). 51. Lezet pa ku¿j. 52. Mund të jetë një rast. 54. Mund të jetë edhe akustik. 56. Një i thellë mund të bëhet me temena. 57. Ma¿oz pa zë. 58. Një... nofkë. 59. Erik kompozitor francez. 61. Janë titujt në ekran. 65. Çelësi i violinës. 66. Një hektar në violinë. 67. Mbahet me bateri. 69. Parashtesë për përtej. 71. Eshtë armë e vdekjes. 73. Një fjalë pranë. 76. Armstrong që pushtoi Hënën. 79. Këndon Laura non c’è. 80. Kush nuk ka... nuk i ecën. 81. Një grëminë. 83. Një britmë në arenë. 85. Kështu ¿llon alternativa. 87. Fillojnë hapur. 88. Mirë në qendër. 90. Fillojën vallen. 91. Qendër fetare.

Në përgjithësi, panorama yjore për ju që i përkisni kësaj shenje do të jetë e mirë me gjithë impenjimet tuaja të shumta. Shikoni pak më me kujdes një ofertë që ju bëhet nga dikush.

Gaforrja

42

52

66

89

94

2. Vittorini shkrimtar italian. 7. Edith e Milord. 10. Ekstreme në tunel. 12. Ai i 38 ndan dy koretë. 20. Mbahen në bllok. 23. Joseph-Louis... që qe matematikan dhe astronom i njohur. 26. Kërcimi me stilin Fosbury. 28. Besson regjisor. 30. I largët, i fundit. 32. Janë të vogla të tilla të televizorëve. 34. Eshtë ylli më i shndritshëm 35. Kush ka... digjet. 37. Inicialet e Einstein. 38. Janë krijuesit si Arthur Miller. 40. Kush nuk di... mbytet. 42. Felipe Pilot. 43. Qytet në Lituani. 45. Giuseppe, regjisor i Baaria-la porta del vento 46. Mund të rrëzojë akuzën një e tillë. 48. Të parat në stadium. 49. Gibson i kinemasë. 50. Janë bimë për ushqim bagëtish. 51. Një gjermane. 53. Markarian aktore. 55. Kush ka... la zët. 57. Shkroi Mafarka Futuristi. 58. Pound poet. 59. Para Lanka për ish-Ceylon. 60. Institucione urbane Tiranë. 62. Organizata Demokratike Civile. 63. Emri i tjetër i Taiëanit. 64. Kështu Àet ai që qorton. 67. Rastisin në krye.

64 73

17

34 41

58

72

16

Duket se Merkuri do të bëjë një “hop” në shenjën tuaj duke ju sjellë atë që ju ka munguar këto kohët e fundit, pra fantazinë dhe frymëzimin për të krijuar. Stimuj pasioni nga Hëna.

Sot do t’ju duhet të jepni maksimumin tuaj për të arritur diçka, pasi Merkur në një orbitë aspak të favorshme sjell shumë stress dhe pak zgjidhje. Pjesa e dytë e ditës do të jet më e qetë, ardhjen e Hënës.

27

46

71

87

15

33 40

63

70

14 26

39

57

62

13

25

50

56

78

10

32

38

44

9

23 31

37

49

93

8

22

30

35

55

7

Keni kohë në dispozicion për të reÀektuar e për t’u përgatitur për një periudhë mjaft intensive, nëse doni që të realizoni idetë tuaja. Kujdes, sepse Marsi në shenjë sjell shumë pështjellim.

Peshqit

Tashmë pranë shenjës suaj është Jupiteri, i cili do të jetë në pjesën më të madhe të tranzitit në këtë shenjë një aleat i juaji. Kujdes, sepse keni tendencë të nënvleftësoni rivalët tuaj.


24

E premte, 22 qershor 2012

LAJME NGA BOTA ɷ Cooper pritet me domate nga Vetëvendosje Lehtësuesi i bisedimeve KosovëSerbi, Robert Cooper pas vizitës në Beograd, është pritur me domate të prishura nga aktivistët e lëvizjes Vetëvendosje deri sa po futej në objektin e qeverisë së Kosovës, njofton KTV. Cooper do të takojë shefen e delegacionit kosovar në bisedime, Edita Tahiri. Cooper ishte dje në në Beograd, ku ka mirëpritur, siç thuhet gatishmërinë e palës serbe që me bisedimet e nivelit të lartë, të zgjidhen problemet në Kosovë. Bisedimet ndërmjet Prishtinës dhe Beogradit pritet të vazhdojnë pas formimit të Qeverisë së re të Serbisë. ɷ Rusia nuk lëvizë nga kursi i vjetër Kryeministri i Rusisë, Dmitrij Medvedev është takuar dje në Ri de Janeiro me presidentin e ri serb, Tomisllav Nikoliq, duke theksuar se Rusia do të vazhdojë politikën e përkrahjes së integritetit territorial dhe sovranitetit të Serbisë. Sipas medieve serbe, Medvedev gjithashtu i ka thënë Nikoliqit që Serbia mund të llogarisë në përkrahjen e Rusisë në aspektin e investimeve në infrastrukturë dhe sigurimin e mjeteve për investime kapitale. Si transmeton agjencia FoNet kumtesën nga Presidenca e Serbisë, “Nikoliq ka falënderuar për përkrahjen dhe ka theksuar nevojën e thellimit të bashkëpunimit ekonomik ndërmjet Serbisë dhe Rusisë”. ɷ “Vdekje për shqiptarët”, grafite antishqiptare në Maqedoni KUMANOVË- “Vdekje për shqiptarët”, “Kosova është Serbi”, “Kumanova pa shqiptarët” si dhe shenja të emblemës serbe janë përmbajtjet e grafiteve që janë hasur pranë shkollave dhe spitalit gjatë dy ditëve të fundit në lagje qendrore të qytetit të Kumanovës, në Maqedoni. Agjencia e lajmeve INA raporton se qytetarët janë të indinjuar nga këto akte që nxisin urrejtje dhe se apelojnë që policia të ndërmarrë masat për të gjetur autorët. “Pjesa më e madhe e gra¿teve janë në shkollën “Naim Frashëri” ku janë kamerat e sigurisë pranë shkollës që mund të zbulojnë autorët e këtyre grafiteve”, janë shprehur banorët e prekur. ɷ Kongresi amerikan akuzon Holderin për mospërfillje Një komision i Kongresit Amerikan votoi për ta akuzuar prokurorin e përgjithshëm, Eric Holder, për mospër¿llje ndaj Kongresit, pasi nuk ka dorëzuar disa dokumente lidhur me një operacion të dështuar. Komisioni votoi i ndarë në baza partiake, me 23 republikanë për dhe 17 demokratët kundër. Presidenti Obama përdori për herë të parë privilegjin ekzekutiv para votimit, një pushtet i përdorur nga dega ekzekutive e qeverisë amerikane për t’i kthyer mbrapsht kërkesat për dokumente, apo për të hedhur poshtë kërkesën për dëshmi nga zyrtarë të lartë. Presidenti Obama përdori të drejtën për këtë veprim të rrallë në përgjigje ndaj një kërkese të prokurorit të përgjithshëm, Eric Holder, e cila është përfshirë në një hetim tetëmbëdhjetëmujorë të një operacioni të dështuar, me ç’rast autoritetet amerikane lejuan eksportimin e dymijë armëve nga Shtetet e Bashkuara në Meksikë, në kuadër të përpjekjeve për të identi¿kuar dhe shpërbërë rrjetet e tra¿kimit të armëve. ɷ Izraeli kërkon sanksione kundër Iranit Izraeli po kërkon që Perëndimi të ndërmerrë sanksione të ashpra ekonomike kundër Teheranit, pasi bisedimet ndërmjet Iranit dhe gjashtë fuqive botërore, për ndaljen e programit atomik të këtij vendi, nuk arritën ndonjë kthesë. Këtë kërkesë e bëri zëvendëskryeministri izraelit, Shaul Mofaz, pas takimit me sekretaren amerikane të shtetit, Hillary Clinton, në Uashington. Ai, po ashtu, tha se ekziston nevoja “për vazhdimin e përgatitjeve të të gjitha opsioneve të tjera”, duke sugjeruar aksion të mundshëm ushtarak.

VALË UHF NË PREFEKTURAT: TIRANE - DURRES - LEZHE - FIER

KANALI 158

Mund ta ndiqni A1-Report në këto televizione kabllore: KANALI 50

Do na ndiqni në të gjithë Shqipërinë, Maqedoni, Kosovë, Itali, Greqi dhe në pjesën tjetër të Europës

NE SHQIPERI Televizoni MRM Intel Media Inkusat TVM Devolli Vjosa Toshkez Bradsat Erzeni Luna Mariuxho Permeti

Qyteti Korçë Fier Pogradec Devoll Vlore Lushnje Elbasan Shijak Kavaje Bulqize Permet

Irla Policani Elbasan North & South Kombi Lushnja Prrenjas Alfa Kabell Cakran Kucova Lapardhaja Brado Orikumi Asparag Mati

Berat Berat Elbasan Fier Lushnje Prrenjas Tirane Fier Kucove Berat Elbasan Vlore Rrogozhine Mat

Së shpejti...

Kukesi Orexh Maqellara Multivizion Tata Junior Divjaka M&G Ura Vajgurore Saranda Digital Pupa Roskovec HB-CA Eri A&A Iliria

Kukes Fier Diber Kavaje B.Curri Lushnje Elbasan Berat Sarande Lushnje Fier Peshkopi Ballsh Berat

Reci KGM S3 Ju-al Mamurras Manastiri Belshi ARD&NET

Lezhe Tirane Kruje Lac Fier Elbasan Fier

NE MAQEDONI Multimedia Telenet Skupi Cable

Maqedoni Maqedoni Maqedoni

TELEVIZIONI MË I RI INFORMATIV NË SHQIPËRI Redaksia & Marketing

Rruga: “Dervish Hima”, Tre kullat, kulla e dytë, Tiranë mobile: +355 69 60 60 421 marketing: +355 69 60 60 419 Studiot e prodhimit A1 Rruga: “Aleksandër Moisiu” ish-Kinostudio Shqipëria Sot

origjina e lajmit...

Lajmi në High Definition Jemi një grup mediatik i pavarur nga çdo parti në të cilin rregullat profesionale të informacionit mbizotërojnë mbi luftërat politike • Alba Malltezi Drejtore e Përgjithshme e Free and Fair Media Group

• Anila Basha Drejtore e Shqiptarja.com • Arben Rrozhani Kryeredaktor

Politika: Jakin Marena Sociale: Esmeralda Keta Ekonomia: Genc Kondi Kronika: Elton Qyno

Kulturë: Admirina Peçi

Design: Altin Aliaj Genti Manelli Website: Suela Gera Indrit Maraku

Departamenti i Marketingut: Cel: +355696060419 marketing@shqiptarja.com

Shpërndarja: Saimir Zenelaj Cel: +355696060418

Redaksia: Rruga: “Dervish Hima” tre kullat, kulla e dytë-Tiranë. E-mail: redaksia@shqiptarja.com - Website: www.shqiptarja.com - Mobile: +355696060421 - Shtypur në shtypshkronjën: A.K shpk, Rruga 5 Maji, Tiranë

Shqiptarja.com  

Shqiptarja.com