Page 1

EKSPRES BINGO Rezultati i shorteut të datës 15 Maj 2012 luajtur në TV Klan Numrat Àtues i lexoni në faqen 24

Ekspres Bingo, lista e fituesve

Elsa Ballauri

Shuma marramendëse, çmimi këtë herë shkon në Elbasan

Lunch.com

Presidenti? Amik Kasoruho ose një grua

ɽ Faqe 24

Çim Peka: Ju tregoj servilët e Berishës NGA

ɽ Faqe 8

MIRA KAZHANI

ɽ Faqe 13

së shpejti... TELEVIZIONI MË I RI INFORMATIV NË SHQIPËRI LEKË 30

origjina e lajmit...

VITI II - NR. 114 E mërkurë, 16-05-2012

Raporti: Abuzuan me koncesionet e HEC-ve. Propozimet edhe për shkarkime

GODITET MINISTRIA E LSI KLSH: Ndjekje penale pesë drejtorëve

Departamenti i Administratës Publike “heq” shtatë drejtorë të tjerë duke shpallur vende vakante. Mes tyre dhe gruaja e Fatmir Mediut. Hakmarrja e Berishës pas takimit Meta-Rama? Prifti: Meta e Berisha komunikojnë me sekserë DEBATET

Kuvendi: Kush ka braktisur tokën nuk merr tapi VOTAT

ɽ Faqe 9

Gjashtë drejtorë dhe një drejtor i përgjithshëm do të largohen nga ministria e Ekonomisë, Tregtisë dhe Energjetikës. Kjo njoftohet nga Departamenti i Administratës Publike, që tashmë ka shpallur garën për të shtatë postet. Ndër ata që zëvendësohen ka zyrtarë karriere, por edhe ¿gura të njohura në LSI, si dhe gruaja e ministrit të Mjedisit, Fatmir Mediu

TIRANE

Rama: Berisha, ofertë për të blerë dy deputetë të PS-së GJYQI

ɽ Faqe 11

Paqeruajtësit në Bosnje, dy vite pa marrë lekët e misionit

Koment

Lajmi

ɽ Faqe 6-7

GENC KONDI

S

htatë drejtorë të rëndësishëm të ministrisë së drejtuar nga Lëvizja Socialiste për Integrim rrezikojnë postin. Në një njoftim të tij, Departamenti i Administratës Publike ka shpallur konkursin për të shtatë postet njëherësh. Në fakt, Departamenti ka shpallur për herë të dytë konkurim për shtatë vendet, pasi një tentativë e mëparshme nuk ka patur sukses. Të gjitha pozicionet janë drejtor... ɽ Vijon në faqet 2-3

NGA

ENTON ABILEKAJ

Topalli presidente ose zgjedhje pa reformë E Në foto: Ministri i METE Nasip Naço dhe kreu i LSI-së Ilir Meta

DESHTON KOMPROMISI

Ja propozimi i PS për kryetarin e KQZ Opozita: Anëtarin e shtatë e propozojnë katër institucione. PD: Zbatuam rekomandimet e ODHIR TIRANE

FERNADA CENKO

O

ra 21.30 dhe PD është tërhequr totalisht nga të gjitha ato që ishin miratuar më parë në komisionin e reformës zgjedhore në Kuvend. PS-ja shkon me propozime të plota përsa i përket zgjedhjes së kreut ɽ Faqe 5 të KQZ që...

shtë 16 maj. Për 10 ditë vjen 16 – vjetori i 26 majit të famshëm, procesit më të diskretituar të votimit në Shqipëri. Përveç kësaj ishte dhe dita e parë e shkatërrimit të votës së lirë dhe besimit në procesin zgjedhor. 16 vjet më pas sëmundja nuk është shëruar, reforma zgjedhore ka ngecur dhe dyshimet mbi administrimin e procesit zgjedhor nga Berisha janë po ato. Bllokimi i fundit i komisionit parlamentar të reformës zgjedhore është më i vështiri. Edhe sikur komisioni të kishte kohë më shumë se ora 24.00 e ditës së martë, nuk do të mund ta zgjidhte. Janë të gjitha kushtet që të mos ketë zgjidhje deri në datën 24, që është përcaktuar si afati i fundi për reformën zgjedhore edhe nga Brukseli. Fyle e rikujtoi dje. Por nuk duket se ka për të patur zgjidhje. Opozita kërkon që PD të lërë kontrollin mbi Komisionin Qendror të Zgjedhjeve në favor të një institucioni të ekuilibruar, por kjo nuk mund të pranohet nga Berisha. Opozita kërkon akses të plotë për hetimin e kutive të votimit në rastin e dyshimit nga kushdo palë, por as kjo nuk mund të pranohet nga Berisha. Jo vetëm se alergjia e kryeministrit ndaj proceseve transparente dhe të lira është e pashërueshme. Berisha, ashtu si në refuzimin dyvjeçar për hapjen e kutive, kërkont’i japë garanci “ushtrisë” elektorale që nuk do të preken. T’i japë garanci në radhë të parë Ristanit që nuk do të pushohet pas veprës së 8 majit e tutje, t’u japë garanci ushtarëve të vegjël që mund të kryejnë adetet në qendrat e votimit pa pësuar gjë. Ndaj dhe ishte kundër dënimit maksimal për prishësit e ɽ vijon në faqe 9 rocesit zgjedhor...


2

E mërkurë, 16 maj 2012

POLITIKE

HEC-et në Bistricë e Mat, interes nga Austria e Franca

K

omisioni për Vlerësimin e Shprehjeve të Interesit për privatizimin e shoqërive "HEC Bistrica 1 dhe Bistrica 2" sh.a dhe "HEC Ulëz-Shkopet" sh.a. shqyrtoi dje shprehjet e interesit, të paraqitura deri më 15 maj për privatizimin e shoqërive "HEC Bistrica 1 dhe Bistrica 2" sh.a dhe "HEC Ulëz-Shkopet" sh.a, me dokumentacionin shoqërues. Nga

shqyrtimi i dokumentacionit rezulton se kanë shprehur interes kompanitë EVNAustri; CNR&CN'AIR (leader CNR)-Francë dhe VERBUND Hydro Power AG-Austri. Ato kanë shprehur interes për privatizimin e të dyja shoqërive elektroenergjetike njëherësh. Meqë kompanitë përmbushin kriteret e kualifikimit, të botuara në shpalljen për tender ndërkombëtar,

Komisioni i Vlerësimit të Shprehjeve të Interesit vendosi t'u dërgojë ftesën për ofertë kompanive EVN, CNR&CN'AIR dhe VERBUND Hydro Power AG për pjesëmarrje në tenderin për privatizimin e shoqërive. Për Bistrica 1 dhe Bistrica sh.a pritet shprehja e interesit deri më datë 4 qershor dhe për shoqërinë Ulëz-Shkopet" deri më datë 6 qershor.

Departamenti i Administratës Publike nxjerr shpallje për garën

"Goditje" në METE, gati largimi për 7 drejtorë Ndër ta, edhe bashkëshortja e ministrit Fatmir Mediu TIRANE

„„„

POSTET DHE DREJTORET QE ZEVEDESOHEN

GENC KONDI vijon nga faqja 1 ...pranë ministrisë së Ekonomisë, Tregtisë dhe Energjetikës, ndër të cilët një është drejtor i përgjithshëm. Nga ky dikaster nuk sqarojnë në se personat aktualë janë vënë në dijeni apo jo për këtë lëvizje të Departamentit, që është në vartësi të ministrisë së Brendshme. Midis atyre që vazhdojnë edhe sot të mbajnë postet për vendet e shpallura vakant shquhen figura drejtuese të LSI-së dhe bashkëshortja e ministrit Fatmir Mediu.

„ „ „ „ „ „ „

Emri i drejtuesit Ylli Dylgjeri Genti Minarolli Agim Bregasi Ilir Qafa Agim Anxhaku Fatmir Isufaj Zhuljeta Mediu

Të gjitha këto, janë sektorë që Partia Demokratike e ka të vështirë t'ia lejë krejtësisht në dorë partnerit të saj, vërtet strategjik, por edhe shumë më të vogël si peshë politike. Ato shihen nga shumëkush si

Posti drejtor i administrimit të pronës publike drejtor i përgjithshëm i ofrimit të shërbimeve drejtor i politikave elektroenergjetike drejtor i standardeve minerare dhe industriale drejtor i bashkëpunimit ekonomik drejtor i privatizimit drejtore e statistikave dhe komunikimit elektronik burime të ardhurash, pushteti të vërtetë politik dhe punësimi, që i ka vetëm ky dikaster dhe nuk i ka Kultura psh. Duket se, me këtë lëvizje, Berisha dhe njerëzit e tij në qeveri e PD synojnë të infiltrojnë njerëzit e tyre në këtë

POSTET

Konkursi zhvillohet për shtatë pozicionet sa më poshtë: drejtor i përgjithshëm i Ofrimit të Shërbimeve; drejtor i politikave elektroenergjetike; drejtor i standardeve minerare dhe industriale; drejtor i bashkëpunimit ekonomik; drejtor i administrimit të pronës publike; drejtor i privatizimit dhe drejtor i statistikave dhe komunikimit elektronik.

ZYRTARËT

Deri tani, këto poste sa më sipër i kanë mbajtur dhe i mjanë përkatësisht: Genti Minarolli, Agim Bregasi, Ilir Qafa, Agim Anxhaku, Ylli Dylgjeri, Fatmir Isufaj dhe Zhuljeta Mediu. Emri i fundit është ai i bashkëshortes së ministrit të Mjedisit, Pyjeve dhe Administrimit të Ujrave dhe kryetar i Partisë Republikane, Fatmir Mediu.

POLITIKA

Lëvizja njëherësh e shtatë drejtuesve, nga më të lartët, e një dikasteri kaq të rëndësishëm si ministria që kontrollon licensat e burimeve natyrore, administron ndërmarrjet me pronar shtetin, po përgatit procesin e privatizimit për gjithshka që mbetet ende publike, nuk mund të jetë e rastit. Po të shohësh postet që dalin "në ankand", ato janë të lidhura me privatizimet, burimet natyrore, statistikat, minierat, energjinë elektrike dhe menaxhimin e pronës publike.

dikaster, për të kontrolluar më nga afër veprimet e njerëzve të LSI-së. Aq më tepër tani, kur qarkullojnë informacione, sipas të cilave kjo parti "flirton" për pushtetin e ardhshmëm me opozitën aktuale, zëra gjithnjë e më të fuqishëm pas takimit

privat dhe atij publik midis Ilir Metës dhe Edi Ramës. Me ndryshimin e drejtuesve në sektorë kyç, njëherësh, punësohen njerëz të pakënaqur nga partia që qeveris vendin, të cilët shohin me shqetësimin mënjanimin e tyre nga hyrja e eksponentëve të LSI-së në postet më të pushtetshme, kontrollohet direkt kalimi i pronës shtetërore në privatët që janë pranë Berishës dhe PD-së, bashkë me licensat e reja që jepen për HEC-e, naftë e gaz, krom e minerale të tjera. Të gjitha këto mund të bëhen duke larguar drejtuesit aktualë, që prej disa vitesh janë në këto poste, të caktuar nga LSI-ja.

DOBËSIMI

Në këtë mënyrë, synohet edhe të dobësohet ortaku në

pushtet. Është ministri ai që jep licensat, por praktikat kalojnë në drejtori, komisione vlerësimi, ku PD synon të ketë njerëzit e vet, për të mos lejuar fuqizimin ekonomik dhe punësimin e militantëve të LSI, por edhe të Partisë Republikane. Bashkashortja e ministrit Mediu fillimisht ka ardhur në METE si këshilltare e ministrit, për të kaluar në postin e drejtores së statistikave dhe komunikimit elektronik. Me largimin e saj nga ky post, PD i jep një sinjal të ri kreut të PR-së se nuk toleron flirtet politike përtej koalicionit qeveritar, duke filluar me ato të zgjedhjes së presidentit, që kësaj here do të ketë një rëndësi të veçantë për të ardhmen e Ekzekutivit.

Njoftimi i Departamentit të Administratës Publike për shpalljen e konkursit për shtatë poste drejtorësh në ministrinë e Ekonomisë

Kontrolli

KLSH, në Prokurori drejtorët e Dritan Priftit „„„

K

TIRANE

ontrolli i Lartë i Shtetit ka dërguar në prokurori ish-drejtorë të METEsë, që e kanë mbajtur postin në kohën kur ministër ka qenë në këtë dikaster Dritan Prifti. Në një njoftim të KLSH-së thuhet se, për shkelje financiare me pasojë dëm ekonomik për buxhetin e shtetit, Kontrolli i Lartë i Shtetit ka dërguar këto ditë dy kallëzime penale në organet e prokurorisë, për 5 punonjës të sistemit të ministrisë së Ekonomisë, Tregtisë dhe Energjetikës. Fjala është për një vlerë dëmi prej 595 milionë lekësh të reja. Sipas burimeve nga METE, ish-drejtorët janë Matilda Merxhani, Nertila Sadedini dhe Alma Meço. KLSH, në ditët e para të

muajit maj, ka përfunduar auditimin në METE lidhur me zbatimin e procedurave për dhënien e pronës publike me koncension në fushën e bakrit, kromit dhe hidroenergjetikës, për periudhën kohore 01.01.2010-30.09.2011. Sipas deklaratës zyrtare të shpërndarë nga KLSH, në auditimin e Drejtorisë së Përgjithshme të Menaxhimit të Kontratave dhe strukturat vartëse që kanë të bëjnë direkt me to, përkatësisht AKBN (Agjencia Kombëtare e Burimeve Natyrore) dhe ATRAKO (Agjencia e Trajtimit të Koncesioneve), u konstatuan shkelje dhe mungesë e theksuar bashkëpunimi i tyre me METE dhe mosfunksionim i tyre sipas kërkesave të akteve ligjore dhe nënligjore në fuqi që rregullojnë këto

marrëdhënie. Dëmi i shkaktuar për shkak të parregullsive ka një efekt negativ financiar në të ardhurat e buxhetit të shtetit në shumën 1.8 miliardë lekë, afro 13 milionë euro. Në zbatimin e kontratave koncensionare të nënshkruara dhe hyrë në fuqi janë evidentuar shkelje dhe mangësi në respektimin e kushteve të kontratës dhe në plotësimin e tyre, mungesë dokumentacioni teknikoekonomik të hartuar nga koncensionarët për investimet e kryera dhe mosplotësim të dokumentacionit ligjor që kërkon kontrata koncesionare. Gjithashtu, janë konstatuar raste të fillimit të punimeve pa leje ndërtimi, paraqitje dokumentesh të panënshkruar nga mbikëqyrësi i punimeve, etj.


E mërkurë, 16 maj 2012

3

POLITIKE

Topi me ministrin P danez: Presidenti vetëm me konsensus

residenti i Republikës, Bamir Topi priti ministrin e Çështjeve Evropiane të Mbretërisë së Danimarkës, Vamen, i cili shoqërohej në këtë takim nga ambasadori danez në vendin tonë, Jensen. Kreu i Shtetit vlerësoi marrëdhëniet e mira që ekzistojnë mes dy vendeve tona dhe shprehu vullnetin për rritjen e bashkëpunimit në të gjitha nivelet e në të gjitha fushat. "Marrja nga Shqipëria e statusit të vendit kandidat për

në Bashkimin Evropian, kërkon një angazhim maksimal të institucioneve dhe të klasës politike shqiptare, dialog serioz e sjellje dinjitoze të të gjithë aktorëve politikë, përkushtim e zbatim korrekt të legjislacionit në fuqi, si dhe një bashkëpunim intensiv me Presidencën daneze dhe delegacionin e BE në Tiranë", tha Topi. Ministri danez i Çështjeve Evropiane, Vamen garantoi përkrahjen e

mbështetjen e fuqishme të Mbretërisë së Danimarkës në përpjekjet e vendit tonë për anëtarësim në BE. Në këtë kuadër Ministri danez theksoi rëndësinë e përmbushjes së kritereve politike nga ana e Shqipërisë dhe përfundimin me sukses të reformave të nevojshme për anëtarësim si ajo zgjedhore, reforma parlamentare si dhe zgjedhja me konsensus e Kreut të ri të Shtetitqë duhet të përfaqësojë unitetin e të gjithë popullit.

Zgjedhja

Presidenti, Prifti: Votën nuk e shes por zgjedh individin dhe jo partinë „„„

TIRANE

P

rifti komentoi deklaratat e bëra nga lideri i PS-së Rama, i cili deklaroi dje se është tentuar të blihet vota e dy deputetëve të PS nga ana e PD për presidentin e ri të vendit. Duke thënë se ai nuk shiste votën, por njëherësh do të votonte dhe një kandidat të PD, mjafton të ishte i mirë. Për Priftin, "deklarata është serioze dhe e rëndë. Deputetët e PS duhet të flasin kush u ka bërë ofertën. Nëse kjo ndodh do të jetë goditje për imazhin e institucioneve tona. Po të jetë e vërtetë do jetë skandaloze. Kjo duhet shoqëruar me kallëzim ndaj njerëzve që e kanë bërë". Deputeti i pavarur Prifti deklaroi më tej se ai nuk do të bëhet kurrë pjesë e këtyre skenarëve me shitjen e votave,

pasi udhëhiqet nga parimi për të zgjedhur kandidatin konsensual, qoftë ai nga PS apo nga PD. Prifti tha se ai do të zgjedhë për president një njeri që e meri-

ton, ndërkohë që refuzon në mënyrë kategorike të japë votën pë rnjë President që nuk plotëson kushtet për të qënë simbol i unitetit të popullit dhe garant i Kushtetutës. "Unë nuk e shes votën time për presidentin. Nëse arrihet në këtë nivel, ka ardhur fundi. Unë do votoj. Do dëshiroja president konsensual, zgjedhja e të cilit do t'i bënte nder këtij vendi. Këtë gjë të bëjmë patjetër. Kështu i heqim vetes njollën jo u shit jo nuk u shit vota. Pozicioni im varet nga kandidati. Nuk e kam problem të jem vota e 71 e PD nëse kandidati garanton pavarësinë e institucioneve. Nëse do të jetë e nevojshme s'kam komplekse, do votoj kandidatin më të mirë", deklaroi deputeti Prifti. Duke mos mohuar mundësinë e votimit të një kandidati politik, por që të plotësojë kriteret.

Ish-ministri: Skenar në Kuvend për rrëzimin e qeverisë para Presidentit „„„

TIRANE

JAKIN MARENA

D

eputeti Prifti zbuloi skenarin e mundshëm që po organizohet nga opozita, e cila pritet të kërkojë mocion mosbesimi për qeverinë Berisha dhe shkarkimin e kryeministrit. Dhe këtë skemë ai e sheh në lëvizjet e Metës dhe nuhatjen e tij politike në kalimin në anën e opozitës. "Meta ka nuhatje politike, jo sa Berisha por në liderët e majtë them se është më i miri. Them se ka disa cilësi, por ka bërë gabime që e kanë njollosur, por nuk mund t'ja mohoj cilësitë. Ka matje politike dhe pragmatizëm politik se po vijnë zgjedhjet. Planet kanë filluar për mocion mosbesimi para zgjedhjes së presidentit, por nuk e di që LSI do jetë pjesë. Ka filluar të bëhet lobing në Parlament në mocion mosbesimi. Unë jam opozitar", deklaroi Prifti në emisionin "5 pyetje nga Babaramo", duke nënkuptuar se si i tillë do votojë në një mocion të mundshëm kundër qeverisë. Ish-ministri i Ekonomisë Dritan Prifti komentoi në mënyrë të detajuar zhvillimet më të fundit politike në vend. Ai deklaroi se e priste një takim mes Ramës e Metës, ndërsa tha se nga ky takim më i fituar është kreu i LSI. "Nuk jam befasuar e dija që do ndodhte ky takim. Një ditë më mbrapa mora vesh çfarë është diskutuar në takimin e tyre. Do ta quaja një takim

Prifti: Opozita mocion shkarkimi për Berishën "Berisha e Meta s'flasin, komunikimi me sekserë" Prifti

"Me Metën s'jam takuar por kam komunikuar"

P

rifti bëri publik faktin se pavarësisht se nuk është takuar me Metën, ka komunikuar me të. "Le të themi se dhe me Metën kam pasur komunikim, jo takim. Kemi vendosur që të shohim përpara, jo prapa. Është paqe dhe mbetet për t'u parë. Unë flas me siguri që është paqe, por Iliri është shumë i vështirë për tu kuptuar e besuar sepse atij i ndodhin ndryshime të çuditshme në momentet të caktuar. Për atë s'jam i sigurtë", tha Prifti. Duke nënvizuar se "i kemi kthyer sytë nga e ardhmja, ka ndodh ajo çfarë ka ndodhur. Nga ç'munda të bëj e pashë se isha i dobët, sistemi i drejtësisë s'funskionon dhe bëra llogaritë e mija që nuk mund ti bie murit në kokë", tha Prifti. Ai tha se s'është penduar për përgjimin.

Dritan Prifti

normal, çdo gjë ndodh, vijnë kohërat kur edhe armiqtë më të mëdhenj ulen bashkë për të parë drejt së ardhmes. Nga ky takim Meta ka fituar më shumë, Rama humb besueshmëri në elektorat, humb

kauzën e 21 janarit, që e bëri si revoltë ndaj korrupsionit të qeverisë", tha ai. Sipas Priftit, Rama ka shkuar në takim me Metën me qëllim që PS të marrë pushtetin në vitin 2013, ndërsa shtoi se edhe

Meta ka si qëllim të marrë votat e majta duke dhënë sinjalin se po shkon majtas. "Rama ka shkuar në takim me Metën që të fillojë një lloj ndryshimi, që të kthejë opozitën në pushtet në vitin

2013. Ndërsa Meta është politikan me zgjuarsi të madhe, e ka kuptuar se ku qëndrojnë votat. Ai e di që në zgjedhjet e 2013 s'merr më vota të majta. Duke dhënë sinjale që po shkon majtas ai ruan votat e

tij, po jep edhe sinjalin që do jetë prapë në pushtet", shtoi Prifti. Duke folur për këtë takim, Prifti shtoi se ai është bërë shkas për krisjen e koalicionit PD-LSI, ndërsa shtoi se mes Berishës e Metës nuk ka komunikim. "Meta në këtë rast ka treguar një lloj mungese respekti për partinë në qeveri. Ka një nervozizëm mes PD dhe LSI. Ka shqetësim të madh në të dy krahët për koalicionin PD-LSI, Berisha e Meta kanë pezulluar komunikimet, çojnë sekserë tek njëritjetri për mesazhe, ka krisje. Është serioze", rrëfen Prifti. Duke iu rikthyer dhe njëherë takimit të shumëpërfolur mes kreut të PS Rama dhe kreut të LSI Meta, Prifti theksoi e ai është deputet opozitar, por kjo s'nënkupton se e sheh veten tek liderët e saj. "E para s'kam goditur askënd për llogari të tjetrit, kam bërë llogarite e mija, në kohën pozitive kur kam menduar për ti bërë. Unë tani jam deputet i opozitës e nuk e shoh opozitën të lidhur me liderë të forcave politike që janë në opozitë ose me Ramën apo dhe Metën. Jam në opozitë dhe kam një axhendë përfundimatare për të zbatuar në Kuvend. Unë jam deputet opozitar e jam dhe i majtë në brumosjen e time politike, s'kam simpati absolute, por i kam të gjitha mundësitë që brenda kuadrit opozitar të kontribuoj", tha Prifti. Duke paralajmëruar në këtë mënyrë se do të ketë ndryshime të forta në politikën shqiptarë në këtë vjeshtë, e cila do të jetë e mbushur me supriza të forta.


4

E mërkurë, 16 maj 2012

POLITIKE

ODHIR: Numërimin elektronik, po mundët bëjeni

O

DIHR sqaron publikisht pozicionin ndaj numërimit elektronik të votave në Shqipëri. Duke qenë se kjo reformë që ka të bëjë me përdorimin e teknologjisë ka qenë rekomandim i ODIHR, rezervat e tyre kanë të bëjnë me kohën e aftësinë implementuese të administratës zgjedhore. Por nëse kjo është përgjegjësi e palës shqiptare ODIHR s'ka asgjë kundër. Rymer, zëdhënësi OSBE/

ODIHR në Varshavë, nuk i kundërshton i propozimet për numërimin elektronik. Ndërsa ekspertët e ODIHR në Tiranë i kanë rekomanduar Komisionit të Reformës Zgjedhore, se përdorimi teknologjisë në zgjedhjet e 2013 duhet nisë si një projekt pilot. "Në raportin që kemi publikuar për zgjedhjet në Shqipëri, në lidhje me praktikat e mira për zgjedhje demokratike,

ne kemi rekomanduar se sjellja e teknologjive të reja, siç është edhe numërimi elektronik duhet të prezantohet me cilësi e gradualisht. Kjo do thotë jo përnjëherë. Varet se si do bëhet prezantimi. Ajo që ne kemi thënë është se duhet të realizohet me cilësi, duke u siguruar se është funksionale sipas standardeve demokratike të zgjedhjeve.

Bashkimi Evropian kërkon përfundimin e reformave si kusht për statusin në nëntor

Fyle: Reforma të mbyllet më 24 maj, përpara presidentit Presidenca daneze: Reforma njëra pikë. Dhe lufta ndaj korrupsionit Lajmi Bashkimi Evropian kërkon mbylljen urgjente të reformës zgjedhore për të garantuar zgjedhje të lira e të ndershme, ndonëse shprehet se kjo është vetëm njëra pikë në listën e 12 prioriteteve që janë përcaktuar për Shqipërinë, në mënyrë që ajo të përfitojë statusin e vendit kandidat për në BE.

„„„

TIRANE

JAKIN MARENA

B

ashkimi Evropian kërkon përfundimin me patjetër të ndryshimeve në ligjin zgjedhor. Komisioneri Evropian për Zgjerimin Stefan Fule i kërkoi politikës shqiptare të mbyllë reformën zgjedhore përpara 24 majit, moment kur në Parlament nis procedura për zgjedhjen e presidentit të ri. Fule e sheh me shqetësim kalimin e afatit kur reforma zgjedhore duhej përfunduar, ndërsa bëri apel që ajo e pika të tjera të marrëveshjes së nëntorit të mbyllen me urgjencë. "Eshtë e një rëndësie kritike që marrëveshja e nëntorit përfshirë dhe reformën zgjedhore, të përmbyllet para nisjes së procesit për zgjedhjen e Presidentit. Është e një rëndësie kritike kjo të arrihet përpara 24 Majit, sepse është e vetmja mënyrë që paketa e nëntorit dhe finalizimi i saj të jetë pjesë e zgjidhjes, sepse në të kundërt, kam frikë se ajo mund të bëhet pjesë e problemeve", tha Fule. Por nga ana tjetër për të, afatet s'janë mure betoni që të mos shemben, duke paralajmëruar së paku dhe 8 ditë kohë të tjera në dizpozicion deri më 24 maj, si afat përfundimtar kur të përfundojë reforma. "Jam i shqetësuar se reforma elek-

Reforma Zgjedhore

Rama: Drafti mbyllet pa kaluar afatet, ndërsa korrektimi i sistemit më vonë „„„

TIRANE

N

ë mbledhjen e Grupit Parlamentar të PS, kryesocialisti Rama tha se ekzistojnë të gjitha mundësitë për t'i dhënë zgjidhje pikave kyçe në mënyrë që drafti të përmbyllet në kohë, përpara zgjedhjes së presidentit të ri, siç kërkoi edhe eurokomisioneri Fule gjatë vizitës së tij në Tiranë. "Në procesin e Reformës Zgjedhore kemi pasur parasysh të gjitha gjetjet dhe rekomandimet e OSBE-ODIHR. Problemet kryesore të nxjerra nga eksperiencat e vështira të zgjedhjeve të 2009 e të 8 majit në Tiranë, janë të përmbledhura në 5 pika: Listat, identifikimi, numërimi, administrimi dhe ankimimi", tha Rama. Ai deklaroi se në diskutime janë bërë hapa konkrete për sa i përket administrimit të listave, ndërsa theksoi qëndrimin e opozitës për riformulimin e KQZ. "Në procesin e ankimimit kemi ende diskutime por jemi të hapur e besojmë se dhe këtu zgjidhja është në tavolinë", tha ai. Në lidhje me numërimin e votave, Rama u shpreh se "ne kemi kërkuar numërimin elektronik. Ekspertët e ODIHR kanë shprehur një serë rezervash të karakterit

torale s'është përmbushur pavarësisht afatit të fundit që është sot(dje). Por jam i vetëdijshëm që diskutimet janë duke vazhduar. E dimë që ka angazhim dhe vullnet nga të dy palët për të finali-

teknik, të argumentuar mbi bazën e eksperiencës e këndvështrimit të ODIHR-it". Rama u shpreh i gatshëm për të diskutuar dhe në lidhje me kërkesën e partive të vogla. "Ka një angazhim politik të të gjitha palëve për të diskutuar mbi mundësinë e korrektimit të sistemit, në funksion të një barazie të arsyeshme të votës dhe përmbushjes së kërkesave legjitime të të gjitha partive të vogla. Jemi gati për diskutim, por ky diskutim ka kohë. S'ka kohë për përmbylljen e paketës së rregullave të lojës për zgjedhjet e ardhshme, në një kohë që është lehtësisht i përmbyllshëm si draft pa tejkaluar afatet", tha Rama.

zuar punën. Partitë mund të kenë nevojë për kohë ekstra, është absolutisht në dorën e tyre", tha Fule. Por dhe mazhoranca e opozita kanë deklaruar qëndrimin e tyre në lidhje me këtë afat të ngushtë

kohor. "Sigurisht që afatet duhen respektuar pasi janë të rëndësishme po aq sa cilësia e ndryshimeve në ligj. Me komisionerin ndamë vlerësimin se afati kohor s'është një mur i palëvizshëm me kusht që të

japë rezultate e zgjidhje pozitive për disa çështje që mbeten pezull dhe për të cilat po diskutohet", tha ministri i Jashtëm, Haxhinasto. Ndërsa kryetari i Komisionit për Integrimin, deputeti i PS, Ditmir Bushati tha se "në politikë 10 ditë janë mëse të mjaftueshme e gjithçka mund të ndodhë. Unë besoj se nëse do ketë vullnet politik ne do mund t'ia arrijmë shumë më shpejt se në 24 maj". Të pyetur nëse mjaftojnë vetëm reformat politike për marrjen e statusit, KE dhe Presidenca daneze u përgjigjën se vetëm reforma zgjedhore s'mjafton. "Përgjigjja ime ndaj pyetjes se a mjafton vetëm reforma zgjedhore, është jo. Kjo është arësyeja pse sëbashku kemi përcaktuar 12 pika e kjo do thotë që nuk duhet plotësuar vetëm një prej këtyre pikave. E në lidhje me pyetjen se a mund të arrihet statusi kandidat këtë vit, mendoj se kjo varet nga Shqipëria dhe nga politikanët shqiptarë. Ne i kemi kërkuar Komisionit dy gjëra: njëra është të ndihmojë e lehtësojë procesin politik dhe tjetra është të vëzhgojë progresin e bërë", tha Sovndal, ministri i Jashtëm danez. Ndërkohë që s'ka munguar as Fule të bëjë komentin e tij. "Ky s'është vetëm një ushtrim që kërkon plotësimin e disa katrorëve por keni absolutisht të drejtë se gjurmët e provave, veçanërisht në luftën kundër korrupsionit, janë një pjesë e domosdoshme për këtë", tha ai. Ndërsa i pyetur se çfarë kërkon BE për zgjedhjet e pritshme të vitit 2013, Fyle tha se "nëse shikoni 12 prioritetet ne kemi theksuar se kërkojmë zgjedhjet e lira e të ndershme sipas kodit të ri e në përputhje me parimet e njohura ndërkombëtare, këto do ishin një inkurajim pozitiv që vendet anëtare të merrnin një vendim. Unë po punoj me kolegët duke ndihmuar autoritetet shqiptare që të arrijnë pjesën më të madhe të prioriteteve që statusi për vendin kandidat të arrihet këtë vit. S'po punoj që të pres që të punoj për zgjedhjet që parashikohen vitin tjetër".

Uollfarth

"Numërimi me elektronikë, s'ka kohë"

A

mbasadori i OSBEsë në Tiranë, Eugen Volfarth, duke folur për mediat, ka thënë se numërimi elektronik i votave për zgjedhjet e vitit 2013 nuk mund të realizohet, për shkak të efektit kohë. "Kur fut në përdorim një sistem të ri që kërkon marrjen e hapave kompleksë, këtyre hapave u duhet dhënë koha e nevojshme, duke krijuar kështu gradualisht edhe kapacitetet për instalimin e një sistemi të tillë kompleks. Dhe koha për këtë, duke iu kthyer sërish akrepave të orës, po ecën, gjërat po ndryshojnë dhe duhen ndërmarrë shumë hapa finalizues për vënien në zbatim të këtij sistemi edhe këtu në Shqipëri", tha Volfarth. I cili është shprehur në të njejtën linjë me ODIHR për një pamundësi të tillë.


E mërkurë, 16 maj 2012

5

POLITIKE

Berisha-Çiçek, nxitje për thellimin e investimeve turke

K

ryeministri Berisha gjatë një takim Kryetarin e Asamblesë se Madhe Kombëtare të Turqisë, Cemil Çiçek vlerësoi me mirënjohje rolin dhe kontributin e rëndësishëm të parlamentit turk në dobi të konsolidimit të këtyre marrëdhënieve dhe zgjerimit me hapësira të reja të bashkëpunimit të suksesshëm mes dy vendeve e qeverive. Nga ana e tij,

zoti Çiçek pohoi marrëdhëniet e ngushta tradicionale të miqësisë mes Shqipërisë dhe Turqisë, me rrënjë të thella në histori, si dhe shprehu vullnetin dhe angazhimin për ti forcuar e zgjeruar ato në të ardhmen. Më tej, në takim u diskutua lidhur me mundësitë e reja për bashkëpunim në të gjitha fushat, në veçanti në fushën e ekonomisë dhe

shkëmbimeve tregtare, në dobi të interesit më të mirë të qytetarëve të dy vendeve. Duke u ndalur veçanërisht tek investimet turke në Shqipëri, ata shprehën kënaqësinë që klima miqësore dhe vullneti i përbashkët ka bërë që ato të rriten me 9 herë, si dhe rikonfirmuan vullnetin për nxitjen dhe zhvillimin e tyre, si një e mirë e përbashkët për të dy vendet.

PD tërhiqet. Bylykbashi: Ne reflektuam rekomandimet e ODIHR

Dështon reforma, ja propozimi i PS për KQZ PS: Katër institucionet që propozojnë kryetarin „„„

TIRANE

bëhet me projeke pilote, por kjo të specifikohej qartazi me ligj. Ndërsa PD u tërhoq nga të gjitha procedurat për numërimin duke pretenduar se këtë mund ta bëjë KQZ, gjë që në fakt nuk u pranua nga socialistët. PS propozoi ndër të tjera që për procesin e votimit, aparaturat të ishin në vendin e votimit por as kjo nuk gjeti konsensus. Ndërkaq, çdo ndryshim tjetër që do të bëhet edhe tani që u prish çdo lloj balance, duhet të marrë sërish verdiktin e dy forcave kryesore PD-PS. PD nuk pranoi ditën e djeshme të diskutonte as për administratën zgjedhore, duke lënë në ajër gjithë procesin dhe duke e kaluar atë në Parlament, i cili nga ana e tij do të bëjë edhe njëherë shtyrjen e afatit të komisionit të reformës zgjedhore.

FERNADA CENKO

O

PROPOZIMET E PS PER KODIN ELEKTORAL Neni 15 Zgjedhja e Kryetarit të KQZ-së Anëtari i shtatë dhe njëkohësisht Kryetar i KQZ-së, zgjidhet jo më vonë se 10 ditë pasi të ketë përfunduar procedura e zgjedhjes së anëtarëve të KQZ-së, sipas nenit 14 të këtij Kodi, sipas procedurës së mëposhtme: a)Dhoma Kombëtare e Avokatëve, Avokati i Popullit, Kryetari i Gjykatës së Lartë dhe Këshilli i Lartë i Drejtësisë i paraqesin kuvendit të paktën dy kandidatë. Njoftimi për vakancën behet jo më vonë se 30 ditë nga afati i përcaktuar në neni 19 të Kodit. Në këtë listë nuk mund të përfshihen ose nëse janë përfshirë përjashtohen, kandidatët e propozuar sipas shkronjës “a” të pikës 1 të nenit 14 të këtij Kodi; b) grupi parlamentar i partisë më të madhe të shumicës parlamentare përzgjedh dy nga kandidaturat e ardhura sipas shkronjës “a” ; c) grupi parlamentar i partisë më të madhe të opozitës parlamentare përzgjedh dy nga kandidaturat e propozuara sipas shkronjës “a” të këtij neni. ç) Kandidaturat e përzgjedhura i nënshtrohen seancës dëgjimore në Komisionin e Kuvendit që mbulon cështjet ligjore dhe adminisratën publike. Komisioni i propozon kuvendit për votim dy kandidatë të përzgjedhur në mënyërë kolegjiale pas konsultimit me të gjithë partitë parlamentare. Në rast se nga konsultimet nuk arrihet të përzgjidhen dy kandidatë, secili kandidat përzgjidhet respektivisht nga grupi më i madh parlamentar i shumicës dhe grupi parlamentar më i madh i opozitës, si dhe një kandidat nga partitë e tjera parlametare në mënyrë kolegjiale, të cilat i kalojnë Kuvendit për votim; d) Kryetar i KQZ-së zgjidhet kandidati që merr më shumë se gjysmën e votave të deputetëve të Kuvendit. Nëse janë paraqitur më shumë se dy kandidatë dhe asnjë kandidat nuk ka marrë shumicën e votave të kërkuara, zhvillohet një votim i dytë mes kandidatëve që kanë marrë më shumë vota. Neni 181 Zgjedhja e anëtarëve të KQZ-së 1. Kuvendi, 30 ditë nga data e dekretimit të ndryshimeve të këtij ligji zgjedh anëtarët e KQZ-së, sipas neneve 14 dhe 15 të këtij Kodi. 2. Betimi kryhet jo më vonë se 24 orë nga dita e zgjedhjes. Neni 182 Ndërprerja e mandatit të anëtarëve ekzistues të KQZ-së 1. Anëtarët e KQZ-së që u ndërpritet mandati para kohe për shkak të ndryshimeve në këtë Kod, qëndrojnë në detyrë deri në zëvendësimin e tyre me anëtarët e rinj të zgjedhur sipas këtij Kodi. 2. Anëtarit të KQZ-së, që i ndërpritet mandati për shkak të nenit 182 përfiton pagën e funksionit deri në 31 dhjetor 2012. 3. Anëtari i KQZ-së, të cilit i ndërpritet mandati, kthehet në funksionin publik të mëparshëm, ose emërohet në një funksion ekuivalent me të. Neni 183 Përtëritja e anëtarëve të KQZ 1. Dy nga anëtarët e zgjedhur sipas pikës 1 të nenit 14 të këtij kodi e ushtrojnë detyrën për 3 vjet me të drejtë rizgjedhjeje. Anëtarët që u ndërpritet mandati përpëra kohe përcaktohen me short mes tre anëtarëve të propozuar nga shumica parlamentare dhe tre anëtarëve të propozuar nga opozita parlamentare sipas pikës 1 të nenit 14 të këtij Kodi. KQZ zhvillon hedhjen e shortit në seancë publike jo më vonë se 30 ditë nga konstituimi. 2. Kryetari i KQZ i zgjedhur sipas nenit 15 të këtij Kodi e ushtron këtë detyrë për 4 vjet me të drejtë rizgjedhjeje duke qënë një nga kandidatët sipas gërmës (a) të nenit 15 të këtij kodi.

ra 21.30 dhe PD është tërhequr totalisht nga të gjitha ato që ishin miratuar më parë në komisionin e reformës zgjedhore në Kuvend. PS-ja shkon me propozime të plota përsa i përket zgjedhjes së kreut të KQZ që për socialistët në opozitë duhet të jenë kandidatura që mund të vijnë vetëm nga Avokati i Popullit, Këshilli i Lartë i Drejtësisë, Kreu i Gjykatës së lartë dhe Dhoma e Avokatëve. Sipas propozimit të socialistëve, këta të fundit duhet të përzgjedhin nga dy kandidatura dhe më pas ato i kalojnë kuvendit për zgjedhjen e mëtejshme drejt KQZ. Nisur nga eksperienca tejet e politizuar që u krijua nga kreu aktual i KQZ Arben Ristani për mënyrën sesi administroi zgjedhjet e majit 2011, PS mendon se njeriu që duhet të jetë në krye të këtij institucioni, duhet të vijë nga institucionet e pavarura. Por mes debatesh të ashpra në sallën e komisionit të reformës zgjedhore, PD, u tërhoq edhe nga propozimet që vetë kishte miratuar më parë dhe ishin rënë dakord me konsensus. Tani, mbetet që çdo pikë tjetër e propozuar apo e diskutuar, duhet sërish të marrë konsensusin mes palëve. Duket se aktorët kryesorë politikë që merren me reformën i "ngrohu" sadopak edhe deklarata e komisionerit Fyle ndërsa tha se data e sotme nuk ishte "si një mur betoni", por që sipas tij duhej që deri në datën 24 maj gjithçka të kishte përfunduar. Tani mbetet që palët edhe njëherë të ulen nga fillimi për negociatat e prishura në momentin e fundit.

ÇFARË KA NDODHUR

Komisioni i reformës zgjedhore deri mbrëmjen e djeshme kishte miratuar me konsensus kapitujt që kishin të bënin me numërimin dhe votimin. Ishte rënë dakord

Deklarata e PD

Bylykbashi: Zbatuam rekomandimet e ODIHR

O

ert Bylykbashi, një nga ekspertët e PD për reformën zgjedhore foli dje për 'prishjen' e konsensusit mes palëve dhe pse nuk u ra dakord. "Në këtë mbledhje ne u ndalëm gjatë te zbatimi i komenteve dhe rekomandimeve të ODIHR për tekonologjinë në procesin e votimit dhe atë të numërimit. Debate zgjati mjaft dhe palët ndahen nëse duhet të zbatohet pikë për pikë të gjitha këto rekomandime apo nëse duhet një zbatim i pjesshëm. Ne jemi të mendimit që nuk ekziston asnjë mundësi që dispozitat e ardhëshme të Kodit Zgjedhor për teknologjinë të mos marrin parasysh çdo element të rekomanduar nga OSBE-ODIHR. Sigurisht nuk arritëm dot të gjejmë një pikë të përbashkët lidhur me këtë. Propozimet tona, amendamentet tona i reflektojnë në çdo detaj këto rekomandime. Nuk arritëm dot të gjejmë një marrëveshje lidhur me çështje të tjera ato të administratës dhe ato të ankimimit. Por mbeten hapësira që nëpërmjet filtrave parlamentar ne të kërkojmë konsensusin më tej për të implementuar konsensuain politikë pastaj në draftet teknike. Neve deri në këtë pikë kemi bërë një punë e cila reflekton në mënyrë maksimale rekomandimet e ODIHR. Por janë disa elementë të rëndësishëm të cilët kërkojnë dhe një konsensus politik i cili nuk mund të vihet në diskutim arritja e konsensusit përmes vendosjes së kushteve", tha Bylykbashi.

mes palëve për numërimin elektronik me zona pilote. Por dje në mbrëmje PD hoqi dorë si nga kjo pikë, ashtu sikurse

nuk donin të kishte diskutime as për votimin. Sipas propozimit që hodhi në treg PS, numërimi me elektronikë të

PROPOZIMET E PS

Shqiptarja.com, zbardh të plota propozimet e PS sa i përket disa projektneneve të kodit të ri zgjedhor që parashikohet të diskutohet në Kuvend, edhe pse për këto të fundit, nuk ka rënë dakord Partia Demokratike. Sipas draftit që botohet sot "Dhoma Kombëtare e Avokatëve, Avokati i Popullit, Kryetari i Gjykatës së Lartë dhe Këshilli i Lartë i Drejtësisë i paraqesin kuvendit të paktën dy kandidatë" japin propozimet e tyre për kryetarin e Komisionit Qendror të Zgjedhjeve. Sipas propozimit socialist, kryetar i KQZ zgjidhet kandidati që merr më shumë se gjysmat e votave të deputetëve dhe kjo ndodh pasi kandidatët kanë kaluar një proces dëgjimor në komisionin e ligjeve të kuvendit. Socialistët kanë gjetur një zgjidhje edhe për ata anëtarë të KQZ që u mbaron mandati: ata paguhen si anëtarë të KQZ deri në 31 dhjetor 2012, ndërsa nëse ka ndonjë anëtar që ka qenë më parë në një funksion të rëndësishëm publik, ai kthehet në detyrën që ka pasur. Drafti i plotë për KQZ, sipas propozimit të Partisë Socialiste, publikohet në shqiptarja.com.


6

E mërkurë, 16 maj 2012

POLITIKE

Zbulohet raporti i KiE: Shqipëria favorizon donacionet anonime

N

jë raport i ditëve të fundit të Këshillit të Europës nënvizon se Shqipëria, Malta dhe Danimarka janë të vetmet vendeve në Europë të cilat "ligjërojnë" donacionet anonime në financimin e partive politike. Në këtë mënyrë, sipas Këshillit Europian, në vendin tonë lejohet zyrtarisht edhe financimi nga grupet kriminale, akt për të

cilin nuk ka asnjë sanksion ligjor. Sipas raportit, shteti grek lejon donacionet anonime në vlerën nën 600 euro, ndërsa për Rumaninë ky vendim merret kur vlera e dhuruar është sa 0.006% e buxhetit që shteti ka përcaktuar për financimin e partive. Në rekomandimin e tij, Këshilli i Evropës bën thirrje këtyre vendeve të kërkojnë që shkelja e

rregullave që lidhen me financimin e partive politike dhe fushatave zgjedhore të jetë subjekt i sanksioneve efektive, proporcionale dhe bindëse. Por në rastin e Maltës dhe Shqipërisë legjislacioni i tyre nuk parashikon sanksione. Raporti përfundon se vendet anëtare kanë ende shumë për të bërë për të ardhur në linjë me rekomandimet e Këshillit të Evropës.

Titujt e pronave, debate dhe ofendime në komisionin e Ligjeve

Kush ka braktisur pronën, s’do marrë tapi Komisioni rrëzon propozimet e Fatmir Mediut Lajmi Kush ka ikur nga fshati dhe ka tërhequr me vete edhe gjendjen civile, nuk do të përfitojë nga ligji për vlerësimin e titujve të pronësisë. Kjo ka qenë zgjidhja që i ka dhënë ministria e Buqësisë, kësaj çështjeje. Komisioni është zhvilluar mes debateve të ashpra dhe ofendime mes socialistëve dhe demokratëve. „„„

TIRANE

FERNADA CENKO

I

sh-punonjësit e ndërmarrjeve bujqësore do të bëhen pronarë të tokës që deri tani e kanë pasur në përdorim. Pas debateve të gjata, një mbledhje të dytë mesditën e djeshme, ku socialist nuk morën pjesë, deputetët miratuan edhe afatin e zbatimit të këtij ligji. Komisioni i Ligjeve miratoi me kundërshtitë e opozitës, projektligjin për fitimin e pronësisë mbi tokat e ish-fermave bujqësore. Sipas draftit, përfitues janë vetëm familjet që nuk e kanë ndryshuar vendbanimin dhe e përdorin tokën për bujqësi, por kanë mangësi në dokumentacion. Ndërsa nuk mund të fitojnë pronësinë mbi tokën e ish-fermave kur ajo aktualisht është e regjistruar në hipotekë, kur është në proces legalizimi, i ka kaluar Agjencisë së Kthimit dhe Kthimit të Pronës për kompensim, si dhe është objekt i një konflikti gjyqësor. Opozita mendon se ka 2 standarde në përcaktimin e këtyre kritereve. "Nuk krijohet pabarazi që 80 % e njerëzve kanë banuar në '92, sot mund të mos jenë atje, e kanë shitur tokën ose nuk e kanë shituar fare e kanë por ndërkohë gjendjen civile se kanë lëvizur, por realisht nuk janë atje. Pra 20 % e këtyre njerëzve që rregullohen me këtë ligj me atë 80 % që rregullohen me ligjin tjetër duke i mbajtur të lidhur deri më sot me gjendjen civile nuk krijohen dy standarde dhe nuk zbatohen kriteret e ligjit bazë?", deklaroi Ligori duke shtuar se nuk mund të shpiken kritere të reja. Por kreu i Ligjeve Ilir Rusmali deklaroi se ligji bazë ka përcaktuar kategorinë e përfituesve në mënyrë të saktë, ka përcaktuar dhe rrethanat

Shegushe Ligori

në të cilat ata përfitojnë ndërkohë që drafti në diskutim mbyll procedurat. "Ky ligj nuk pretendon që ta marrë gjithë skuadrën që nuk ka mbyllur procedurat dhe ta fusë në fushë sepse është e pamundur objektivisht. Kërkon që nga kjo skuadër të merren gjithë ata subjekte për të cilët kjo gjë është objektivisht e mundshme dhe të mbyllim procesin. Dhe për këtë cakton kushtet në këtë ligj dhe procedurat.", - deklaroi Rusmali. Gjithashtu komisioni i ligjeve ka rrëzuar sërisht edhe amnedimet e ministrit dhe deputetit, Fatmir Mediu. Hysi: Këtu nuk ka dy ligje, por ka dy nene. Rusmalji: Vasilikë duhet të futesh një herë në diskutim, pastaj do flasësh, të të orientojë edhe ekipi. Merri materlialet përpara një herë, pastaj diskutojmë. Ligori: Pse nuk na jepni kohë. Rusmajli: E keni prej tre muajsh. Do e lexosh redaktimin. Liguri:Ligji bazë ka tjetër frymë. Nëse kërkoni ligj të ri, më thoni se j'ua sjell unë. Torelli:Sipas porosisë tuaj, variant i paraqitur për shtesa dhe amendime për ligjin 8053, ne e kemi paraqitur si një draft të ri, pa e ndryshuar substancën, duke bërë kujdes në një nen të tillë që flitej për rregullime të

veçanta. Këtë duam t'a paraqisim si amendim të ligjit 8053. Rusmajli: Lidhur me nenin 1? Torelli: Neni 1, i formuluar është se ky ligj ka si qëllim përfundimin e procedurave ligjore të kalimit pa shpërblim të tokës buqësore të ndërmarrjes buqësore, përfituesve sipas ligjit 8053, të cilët nuk kanë bërë kalimin në pronësi, sipas kushteve dhe procedurave të përcaktuara në këtë ligj. Hysi: Ne erdhëm në këtë mbledhje, krahas ligjit që e kemi diskutuar më shumë se 3 muajve, në tavolinë vihen dy projektligje të tjera, dhe përfaqësuesi lexon një variant të tretë, kjo nuk është serioze. Ne nuk mund të punojmë dot me 4 projekte. Ndryshe na është dhënë ndryshe lexohet. Dhe nuk është redaktim, por është ndryshimi i thelbit. Ka mundësi të bëjmë një pushim dhe të japim një variant të ri, sepse nuk shkon, nuk po orientohemi. Dhe është ligj shumë i rëndësishëm. Faleminderit! Rusmajli:Faleminderit! Më dëgjoni pak, o Shega. Ajo që u lexua tani është ajo që ne me konsensus i kemi kërkuar ta ndryshojë. (Pa mikrofon) Rusmajli: Ai po e lexon, ju nuk e kuptoni dot atë që kemi dërguar. Çështjen procedural e mbyllëm një

herë. Në lidhje me këtë formulim ka nga kolegët ndonjë amendim. Ky nen është neni që shpreh qëllimin dhe është përmbyllje e proceseve për të drejtat që qytetarët që kanë vite që kërkojnë pronën. (Ndërhyn Ligori) Rusmajli: Shega, më lër të flas. Nuk ka nevojë për dispozita të tjera ligji. Del si roman, po s'ka problem. Ka shprehur qëllimin, qëllimi është shprehur qartë. Del i qartë. Del i qartë. E miratojmë nenin 1 me këtë riformulim. Lidhur me nenin 2, përsëri ka një shpjegim për të bërë përfaqësuesi? Torelli: Vetëm një ndryshim të vogël, në fjalinë e parë, në vend të përfituesve të tokës buqësore janë, sugjerojmë që ...për të vepron... Zonja ligori për nenin 2. Ligori:Duke u nisur nga fjalia që ky ligj nuk sjell rregulla, por përmbyll procesin. Me çfarë e lidh përfitimin ligji bazë që do vazhdojë të banojë edhe sot banori atje, apo me gjendjen civile të 92? Kjo ëhstë pabarazi, sepse nuk jetojnë më aty, mund ta kenë shitur apo ta kenë tokën, pra 20% do të rrogullohet me këtë ligj, duke i parë të lidhur me gjendjen civile. Mos po krijoni dy standarte? Fikosje këtë. Rusmajli: Fiksoheni edhe ju gazetare. Ligji bazë ...

Në vijimin e diskutimit të ligjit për titujt e pronësisë dhe gjatë votimit, Partia Socialiste nuk ka marrë pjesë në Komisionin e Ligjeve. Ky “bojkot” ka ardhur pas debateve të ashpëra që ndodhën në mbledhjen e paradites. Ligori: Jo mo, fare ti! Rusmajli: O Shega nuk e ke me detyrim përcaktim ti... Ligori: E bëra pyetjen për përfaqësuesin1 Rusmajli: Ligji bazë ka përcaktuar në mënyrë precize dhe rethanat. Jeta ka përcaktuar që jo të gjithë këta persona kanë përfituar nga ligji bazë. Janë edhe dy grupime. Nuk e di kush është më e madhe, dhe nuk më intereson. Ajo që i ka mbyllur procedurat dhe ajo që si ka mbyllur. Ky ligj kërkon mbylljen. Ky ligj nuk ka synim ti marrë të dyja skuadrat ti fusë në fushë, nuk mundet objek-

tivisht. Dhe për këtë përcaktohet se kush përfiton dhe procedurat në këtë ligj, nuk sjellë të drejta origjinale bazë, se i ka sjellë ai tjetri. Ky ligj u jep të drejtë atyre që kanë ngelur pa e marrë, çdo gjë tjetër është moskuptim, çdo gjë tjetër po ta çojmë edhe në ekstrem mund të jetë edhe keqdashje. Lidhur me nenin 2, se ky është shpjegim shumë i përgjithshëm. Ligori: Unë e kuptova retorikën e Rusmajlit, me gjithë skuadrat e futbollit. Rusmajli: Merre edhe me basketboll po deshe edhe me volejboll. Ligori: Problemi im zoti Rusmajli. Këta njerëz, këta individë, këto familje buqësore nuk kanë përfituar në bazë të VKM 452 megjithëse se kërkon që toka për dy raste që ndahet për familjet që kanë qenë subjekt më 1 gusht 91, deri në tetor të 92, kjo nuk është për faj të tyre që këta individë dhe familje nuk kanë përmbyllur këtë proces. (Ndërhyn Rusmajlli) Ligori: Tani meqë na fute në lojë na lër ta gjuajmë topin. Rusmajli: Po Shega gjuaje topi, bëje golin Shega. Ligori: Ma lër të flas. 20% e njerëzve jo për fajin e tyre, por të shtetit nga përdorimi në pronësi. Në këtë formë i hiqet kjo e drejtë njerëzve që kanë lëvizur dhe s'kanë gjendje civile. Kemi raste që e kanë shitur, të bëjmë një standard barëzie. Rusmajli: E ke të përcaktuar... Ligori: Më lër të flas, të lutem, dhe asnjë rast 1/10 i 92 se ka lëvizur gjendjen civile. Po ata që kanë marrë në vitin 92 tokë që s'kanë qenë fare banorë fshati? Ju po krijoni dy standarte. Kanë lëviz nga fashtai dhe kanë pronësi atje, si do ja bëni? Hoxha: Po lërë aman Liguri: Po pse mo vëlla, se ke lexuar as ti? Rusmajli: Boll tani boll, hajde mbaro fjalën. Mos e ndërprisni kolegen! Ligori: E dyta kam një merak tjetër në pikën dy, ku familje të veçanta kanë përfituar. Felaj: Unë mendoj se dispozitat që


E mërkurë, 16 maj 2012

7

POLITIKE

Jozefina Topalli me homologun turk: Jeni gjak shqiptari

B

erisha ka të drejtë, Turqia ka gjak shqiptari. Kështu është shprehur kryeparlamentarja Jozefina Topalli gjatë një konference të përbashkët për shtyp me homologun turk, Cemil Çiçek. Topalli vlerësoi se Turqia ka 10-fishuar investimet në vend, duke u kthyer në një partner të rëndësishëm ekonomik dhe jo vetëm politik, ndërkohë që falenderoi për mbështjetjen në

njohjen e Kosovës. "Turqia për ne është më shumë një partner stragtegjik. Është një partner ekonomik dhe politik që ka shtuar investimet në vendin tonë. Marrëdhëniet miqësore midis Turqisë dhe Shqipërisë janë përkthyer në 10 fishim të investimeve. Vizita e presidentit të asamblesë vjen në ratin e 100 vjetorit të Pavarësisë dhe shpreh falenderime të sinqerta dhe për faktin se

kryetari është i shoqëruar dhe nga deputetë me origjinë shqiptare. Nuk mund të mos i shpreh mirënjohjen kolegut, qeverisë dhe kryeministrit turk për mbështjetjen për rritjen e numrit të shteteve për njohjen e Kosovës",- deklaroi Topalli. Në vijim të kësaj deklarata Topalli mbësheti deklaratat e kryeministrit Berisha për lidhjen e gjakut me shqiptarët.

Dorëzimi

1 tetor 2013, përfundon afati për titujt „„„

TIRANE

zgjidhje ngërçit të krijuar me tokat bujqësore, ku për shkak të mungesës së akteve të pronësisë bllokohen investimet. Shqyrtimi i vlefshmërisë ligjore të krijimit të titujve të pronësisë mbi tokën bujqësore është diskutuar edhe më parë në Kuvend, por varianti i parë iu rikthye për shqyrtim qeverisë me argumentin se linte hapësira abuzimi. Projektligji parashikon se, pronarët e tokave bujqësore që e kanë përfituar atë me Ligjin 7501, por që nuk kanë aktin e pronësisë, do të mund të marrin pronësinë e plotë përgjatë një viti, konkretisht kanë afat deri 1.10.2013. Projektligji u jep të drejtë krerëve të pushtetit vendor, që të plotësojnë dokumentacionin që nuk e kanë plotësuar pas viteve '90 komisionet e atëhershme të ndarjes së

T

ë gjithë fermerët që kanë një tokë në përdorim, por që nuk kanë tapi kanë afat deri më 1 tetor 2013 për të dorëzuar të gjitha dokumentacionet e nevojshme tek krytarët e bashkisë ose të komunave, referuar ligjit të ri. Nëse ky proces dorëzimi nuk arrin të bëhet përgjatë kësaj kohe, atëherë fermerët humbasin të drejtën për të marrë në pronësi tokën buqësore. Pra pas 1 tetorit 2013 ky ligj do të shfuqizohet. Ministria e Buqësisë dhe komisioni i Ligjeve, në mungesë të opozitës, kanë vendosur që në 1 tetor 2013 përfundon afati për t'u vlerësuar titujt e pronësisë. Në vlerësimin e ministrisë së Buqësisë ndryshimet i japin

po diskutojmë ka dy nonsense, përfitues të tokës buqësore që e kanë marrë tokën në pronësi. Dhe kjo nuk bën sens. No sensi tjetër është që ti nuk mundesh që pas 30 vjetësh ti thuash fshatarit që për 30 vjet nuk do të lëvizësh. Shteti duhet ti kishte paralajmëruar fshatarët. Rusmajli: Kamara, jo me stativë mbrapa deputetëve. Hysi-Banos: Thuaje me mikrofon zoti Bano, se si po ja merrni votuesve tokën. Thuaje, thuaje me mikrofon t'ju dëgjojë votuesi. Rusmajli:Mirë shumë. Boll! Bo bo e tmershme. Hoxha: Të lutem! Zoti kryetar, unë po e kuptoj që këto s'kanë lexuar asnjë rresht, se po humbet komplekt thelbin e ligjit. Ky ligj ska ndërmend të shesë. Ky ligj do të plotësojë me dokumenta... . Çfarë ke hongër ti sot moj? Boll moj, çfarë ke ngrënë ti sot? Ky ligj bën me dokumenta ata që nuk kanë një tapi. Rusmaljli: Ej, ej. Nuk ka ndodhur kurrë në këtë komision kjo rrëmujë. Po krijoni një panik të paparë. Ligori: Kjo nuk zgjidh, ju po ja merrni tokën... Bano: Ata e kanë tokën, po marrin dokumenta. Hoxha: S'ka konflikt, po i japim dokumetat s'po i marrim tokat. Rusmajli: Oj Ermonela, oj Ermonela. O Shega, o Shega. (Debat pa mikrofon) Rusmajli: O Fatos! Zonja Ligori, nëse të vjen një sugjerim nga një koleg se se kuptuar mirë ligjin, mos u vendos në siklet. Dëgjomë pak mua... (Ndërhyn Ligori) Rusmajli: Ore, më dëgjo të të jap një sugjerim. Me veten tënde... moj më dëgjo se një sqarim do të bëj. Ligori: Banori duhet të banojë 30 vjet? Rusmajli: E ke gabim moj Shega. Moj, hap mendjen për kolegët. Moj, mos ngul këmbë si mushkat. Hap mendjen për fjalët e kolegëve. E ka krijuar vendimi i qeverisë para 30 vjetëve. Një pjesë e njërëzve që përfitonin nuk kanë marrë dokumenta, jo të gjithë i bëjmë dot me dokumenta.

Ligori: Pse? Rusmajli: Po se nuk i bëjmë dot. Ligori: Po pse pra? Rusmajli: Epo ik bëji ti pra. Nuk i bëjmë dot të gjithë me dokumenta. Duam të bëjmë me dokumenta ata që kanë tokën në përdorim. Duam të bëjmë këta. Më dëgjo pak. (Ndërhyn Ligori) Rusmajli: Kemi dy orë o Shega. Bukur shumë, se ti nuk je kundër. Ti do të çosh edhe disa të tjerë.

?

PYETJE PERGJIGJE

Çfarë është ligji i vlerësimit të titujve të pronësisë?

„

Ligji i i dhënies së tituj të pronësisë është ligji i cili do të bëjë të mundur që të gjithë fermerët që kanë një akt përdorimi të tokës, dhe jetojnë në vendin ku kanë tokën do të marrin aktin e pronësisë, pra tapinë.

Po në rast se ata janë tërhequr nga kjo zonë edhe me gjendjen civile?

„

Nëse këta persona janë tërhequr nga kjo zonë me gjendje civile, dhe nuk e kanë shitur, por e kanë në përdorim atëhere këta persona nuk do të marrin aktin e pronës, pra tapinë.

Deri në çfarë afati është plotësimi i dokumentave?

„ Unë mendoj se dispozitat që po diskutojmë ka dy nonsense. Së pari, përfitues të tokës buqësore që e kanë marrë tokën në pronësi. Dhe kjo për mua nuk bën sens. Dhe no sensi tjetër është që ti nuk mundesh që pas 30 vjetësh ti thuash fshatarit që për 30 vjet nuk do të lëvizësh nga prona jote. Ligori: Po të bëhen edhe të tjerë? Rusmajli: Po ti e do, po nuk mundemi. Që të hedhësh një fjalë këtu duhet të ndryshosh të gjitha nenet!! Përshembull, ti do të thuash se si do j'a bëjmë atyre që se kanë më tokën e kanë braktisur, dhe të marrim tokën në Dhërmi. Ligori: Shqetësimi nuk është kujt do ti vjedhim tokë, por të mos trajtohet me dy standarte. Rusmajli: Është ligj tjetër ky. E kupton gabim moj xhan. Ky ligj as nuk jep as nuk merr. Rusmajli: Po bëni një llum debati Ligori: Meqënëse edhe unë ....

Parlamenti do të vendosë që afati i dorëzimit të dokumentacioneve do të jetë deri më 1 tetor 2013. Pas këtij afati ky ligj do të shfuqizohet.

„

Ku do të dorëzohen?

Këshilli i Ministrave ka vendosur kryetarin e bashkisë dhe kryetarin e komunës për të bërë vlerësimin. Në rast se këta të fundit do të kenë probleme atëherë do ti drejtohen AKKP-së.

Rusmajli: E kuptuam! Ligori: Jo, jo more jo, se kuptuat. Rusmajli: Lëri këto, sill amendamentet. Ligori shkurt se kam një orë me historinë tuaj. Hysi: Na lër të flasim, ore. Rusmajli: Kush ka amendament, ka Vasilika. Pse bërtet. Ligori: E kam unë, po flas unë! Rusmajli: Zonja Hysi ka amendamente! Ligori: Po s'po më lë të flas. Rusmajli: Po lërë tani, se boll fole. Ligori: Do flas sa herë të dua unë, edhe 20 herë. Rusmajli: Debat idiot

Hysi: Nuk është debat idiot. Në po flasim për ligjin... Rusmajli: Ke apo jo amendament Hysi: Mos m'a ndërprit fjalën... (Ndërhyn Fatos Hoxha) Hysi: Zoti Hoxha nuk është faji im që ti nuk merr vesh. Hoxha-Vasilikës: Moj, kush ti ka dhënë ty ato gradat shkencore? Rusmajli: Zoti Hoxha, mjaft! Hysi: Kam dy pyetje për përfaqësuesit e ministrisë Ligori: Bëja Rusmajlit. Hysi: Ata që e kanë tokën në pronësi dhe kanë ikur, a ju marret toka? (Ndërhyrje nga deputetët e PD) Hysi: Ore ju nuk jeni ngritur mirë që të gjithë sot, s'ju ka kap humori ee? Rusmajli: Po lëreni pra, se se ka kuptuar. Torelli: Ai konsiderohet një proces i mbyllur. Nuk është objekt i ligjit. Rusmajli: Nuk është ky ligj me xhvatje pronash, jepen dokumenta. Hysi: Pse është përdorur termin familje që kanë në pronësi. Familje apo individet që kanë lëvizuar, po që kanë mungesë të plotësimit të dokumentave, nuk e përfitojnë. E keni shkruar kështu, apo nuk di unë të lexoj. E kemi aq klasë sa të lexojmë, me kaq klasë shkolle sa kemi. Torelli: Kemi dy kategori përfituesish. Së pari janë punonjësit dhe subjektet e tjera, objekt i vendimmit 652, e thënë ndryshe punonjësit e ish NB, ndërsa pika e dytë ka të bëjë me një kategori me një vendim të veçnatë të KM. Rusmajli: Jepe me shembull konkretë. Torelli: Sipër liqenit të Fierzës, këta banorë me vendim... Rusmajli: Ju mbytën! Këtu mendoni se ju vjedhim neve. (Ndërhyn Vasilika) Rusmajli: Oooooooooo Vasilika, nuk është atje ku e ke mendjen ti. Torelli: Vendimi i qeverisë konsederohet si përfitues në përdorim, apo në pronësi të familjes buqësore dhe subjekte të tjera, dhe kjo referencë është bërë për të përcaktuar këtë kategori përfituesish.

tokës bujqësore. Pas këtij procesi, parashikohet regjistrimi i menjëhershëm i pronës në regjistrin e Zyrës së Regjistrimit të Pasurive të Paluajtshme. Sipas draftit u ngarkohet e drejta kryetarëve të fshatrave, kryesive të tyre ose bashkive dhe kryetarëve të komunave të realizojnë procesin e evidentimit, përcaktimit e saktësimit të përdoruesve realë të tokës, vendndodhjen e saj, sasinë dhe kufitarët për çdo përdorues, ndërsa Këshilli i Komunës do të jetë organi vendimmarrës, i cili shqyrton informacionin e mësipërm së bashku me pretendimet e mundshme. Vetëm pas kësaj vendimmarrjeje, do të fillojë procesi i plotësimit të akteve të marrjes së tokës në pronësi nga kryetari i komunës, sipas një procedure të mirëpërcaktuar.

Rama në Grup:

"Abstenim për ligjin e pronave"

K

ryetari socialist Edi Rama në mbledhjen e djeshme të grupit parlamentar është shprehur me tone të forta në lidhje me ligjin për pronat. Ai ka kërkuar që të qëndrohet fort kundër këtij ligji, si sjell korrupsion me pronat por dhe nuk e zgjidh këtë çështje, duke sjellë një përplasje të fortë mes pronarëve të rinj dhe të vjetër. Kreu i PS, Rama ka kërkuar nga relatorja e këtij ligji, deputetja Shegushe Ligori që të debatojë fort në seancën parlamentare, pasi ky ligj ka shumë për të diskutuar dhe për të korigjuar, sepse është miratuar në komision pa votat e opozitës. E cila nuk ka marrë fare pjesë në seancën e ditës së djeshme, duke bërë që mazhoranca të mbledhë dhe deputetë andej këndej për të plotësuar kuorumin. Ndërkohë që Rama është shprehur para deputetëve socialistë se qëndrimi i grupit parlamentar në seancën e ditës së enjte duhet të jetë votë abstenuese për këtë ligj. Deputetja Ligori por dhe deputetët e tjerë të komisionit të ekonomisë dhe të ligjeve janë shprehur se ky projektligj ashtu sikur ka kaluar është i përbërë nga nonsense të shumta. Por nga ana tjetër qëndrimi i përbashkët i të gjithë deputetëve të PS në mbledhjen e djeshme të grupit parlamentar ka qënë se abstenimi për këtë ligj për pronat ka të bëjë vetëm me faktin se ai përfshin një numër shumë të madh njerëzit, të cilët janë dhe baza votuese e socialistëve, që kanë përfituar me ligjin 7501 për tokën.


8

E mërkurë, 16 maj 2012

POLITIKË

Meta: Duhet të punojmë për të marrë statusin

T

ë punojmë për reformat, për të ecur në rrugën e integrimit. Kjo ka qenë kryefjala e takimit të kryetarit të LSI, Ilir Meta në takim me përfaqësuesit e lartë të Hollandës. Meta u prit në parlament nga deputeti socialist Harry Van Bommel, të cilin e informoi rreth zhvillimeve të fundit pozitive në Shqipëri dhe mbi kontributin që Lëvizja Socialiste për

Integrim vazhdon të japë në kuadër të procesit të integrimit evropian të vendit. Meta vuri në dukje faktin se se pavarësisht problemeve të shkaktuara nga kriza e përgjithshme në vendet e BEsë, synimi kryesor i politikës shqiptare në këto momente është përmbushja e prioriteteve të Bashkimit Evropian për marrjen e statusit të vendit kandidat.

Nga ana e tij Van Bommel theksoi se Shqipëria është në rrugën e duhur drejt integrimit, ndërkohë që vlerësoi se zgjerimi i BE i rëndësishëm për stabilitetin e Ballkanit. Po ditën e djeshme Ilir Meta ka bërë takime me përfaqësuesit më të lartë të shtetit hollandez për të folur mbi situatën politike në Shqipëri.

Kryetarja e GSHDNJ-së kërkon një figurë jashtë politikës

Ballauri: Presidenti? Kasoruho ose një grua “Fatos Nano gaboi me vetëkandidimin” Lajmi

Shoqëria civile

Kryetarja e Grupit Shqiptar për të Drejtat e Njeriut, Elsa Ballauri u shpreh dje për një president që nuk vjen nga politika, por nga radhët e shoqërisë civile. Ajo përmendi emrin e Amik Kasoruhos, intelektual i përndjekur nga rregjimi komunist ose për një femër që do të merrte postin e lartë

„„„

TIRANE

FERNADA CENKO

S

hoqëria civile duhet të japë emra kandidatësh për Presidnet, por nuk dëgjohet. Kështu është shprehur gjatë një interviste kryetarja e Grupit Shqiptar për të Drejtat e Njeriut, Elsa Ballauri. Pyetjes për një kandidat për president, Ballauri i është përgjigjur me një emër konkret: Amik Kasoruho. Ballauri ka komentuar edhe vetëkandidimin e Nanos për President. Znj. Ballauri si e gjykoni lëvizjen politike lidhur me zgjedhjen e Presidentit të Republikës së Shqipërisë? Zgjedhja e presidentit të një vendi është një proces i vështirë dhe serioz. Ajo që po ndodh në politikën shqiptare më duket e tepruar pikërisht se serioziteti, i cili duhet të shoqërojë këtë fazë, është shumë i mangët. Mënyra e hedhjes së zareve duket më shumë si një lojë bixhozi që luhet nga diletantë se sa mban me vete përgjegjësinë dhe kujdesin e mendjeve të urta politikanësh profesionistë. Për fat të keq, kuptoj se presidenti i ardhshëm duhet të jetë militant i bindur. Madje këtë rradhë kjo është edhe më e dukshme: frika e politikës

Në këtë rast thjesht ka zënë vend në një nga llozhat e sallës. Ajo pyetet nga media (siç po bëni edhe ju në rastin konkret) herë pas here, jep ndonjë opinion kalimthi, por nuk është aspak pjesë e rëndësishme e procesit

Amik Kasoruho

(maxhorancës) për të zgjedhur “të vetin” se përndryshe mund të ketë ndonjë problem recidiv. Jam e bindur se edhe opozita e shndërruar në maxhorancë, kështu do të vepronte. Une jam me teorinë se presidenti i takon të gjithëve, është simbol dhe model politik për të gjithë shtetasit, është gati-gati si hymni: solid, sublim, frymëzues, i paanshëm. Si pjesë aktive e shoqërisë civile a mendoni se pikërisht, kjo e fundit

Mënyra e hedhjes së zareve duket më shumë si një lojë bixhozi që luhet nga diletantë mund të propozojë një kandidat konsensual? Ajo që më bën ta ndjej seriozitetin e gjithë kësaj skene të gjymtuar, është pikërisht mënyra se si politika ka përvetësuar çdo gjë: luan kukamshefti me palët, me veten, me të huajt. Dhe nga një gjë e rëndësishme është tërhequr pothuajse plotësisht: nga bashkëbisedimi dhe përgjegjësia përpara shtetasve. Eshtë vetëm një skenë, ku edhe media është përfshirë në mënyrën e saj sencasionale,

është vetëm një skenë ku aktorët kanë marrë një fletë hyrje të posaçme. Sipari mbyllet dhe hapet sipas interesit. Publiku është vetëm një vëshgues i vëmendshëm, por i largët. Shoqëria civile në këtë rast thjesht ka zënë vend në një nga llozhat e sallës. Ajo pyetet nga media (siç po bëni edhe ju në rastin konkret) herë pas here, jep ndonjë opinion kalimthi, por nuk është aspak pjesë e rëndësishme e procesit. Së pari, ajo ndjehet larg politikës dhe vetëpërjashtohet sepse nuk mendon se mund të ketë sukses në një ballafaqim të mundshëm, ajo e di se nuk do të vleresohet nga politika. A mund të bie shoqëria civile propozime? Sigurtisht që po dhe madje duhet. Por përveç këtyre që rendita më lart, vështirësia qendron në mungesën e lëvizjes së vërtetë të shoqërisë civile. Është një nga shqetësimet që unë e ngre herë pas here. Ne nuk kemi ende lëvizje sociale, s’kemi lëvizje feministe, s’kemi lëvizje të të drejtave të njeriut. Këto ndodhin sporadikisht dhe me aksione, me projekte. Një lëvizje do të konceptonte edhe strategji vizionare, një lëvizje do të propozonte edhe disa emra për president të shtetit. E megjithatë modeli im për një president është shumë afër një personi jashtë politikës. Nuk

është rastësi që Gjermania u kthye te propozimi për Gauckun, një nga luftëtarët e vërtetë të të drejtave të njeriut dhe të shoqërisë civile. Dhe kjo nuk është e vështirë të realizohet sepse edhe shoqëria civile, është aspekt i politikës së vendit. Përshembull kam parasysh disa njerëz, modeli i të cilëve është harruar në këtë shoqëri. Të sjellshëm, të mençur, të qetë, të devotshëm, të pakorruptuar, të drejtë dhe me shpirt antikonformiste me parimet e rëndësishme të moralit dhe humanizmit. Një i tillë është për mua Amik Kasoruho. A mund të jeni edhe ju një kandidate? Do desha ta kaloj vetëm me një të qeshur... A mendoni se kandidatët e shpallur së fundi paçka se figura të konusumuara politikisht mund të sigurojnë konsensus mes palëve dhe vazhdimin e reformave? Nga ata që janë publikuar, shoh me më shumë simpati personat që nuk i takojnë politikës. Është shumë e vështirë për politikanët që kanë jetuar jetën e politikës shqiptare të ndërrojnë mendësinë. Dmth, të jenë modelet që kërkon vendi dhe koha, pas një periudhe 20 vjetësh në demokraci. Politika i ka bërë të gjithë në një mendje dhe nuk mund të flasim për një individualitet politik të personave. Të gjithë shkojnë pas liderit me “bindje” dhe me frikë. Në këtë rast, mes këtij grupi, nuk i gjej dot

Elsa Ballauri

vizionarët e mëdhenj që i duhen këtij vendi sa më parë. Nga persona të tjerë që nuk janë pjesë e politikës, besoj më shumë, madje më duket shumë me interes të shoh se si mund të sfidohet realiteti ynë i varfër dhe i dobët politik. A mendoni se figura e një gruaje për Presidente është një zhvillim pozitiv për Shqipërinë? Mendoj që po. Shteti dhe shoqëria shqiptare ka nevojë për mençuri, sjelljë të mirë, modesti dhe pasion. Sidomos nëse gjërat bëhen me dashuri dhe me pozitivitet- dhe kjo nuk është një filozofi e vështirë, por ama duhet ta mbartësh këtë brenda vetes, përndryshe dështon lehtë. Një grua presidente do ishte gjithashtu një hop i madh, cilësor dhe psikologjik në atë që ne kërkojmë të bëjmë për barazinë gjinore. Pas një

Një grua presidente do ishte gjithashtu një hop i madh, cilësor dhe psikologjik mendjeje burri ndodhet një grua e mençur, e cila përballet me diskriminim. Le të jetë një grua e mençur dhe e pakorruptuar pas çdo mendje shiptari, të gjithë do të fitojnë nga kjo. Si e vlerësoni lobimin që po bën z. Nano për tu zgjedhur si President? Nuk mendoj se ka qenë një gjë e zgjuar nga ana e Nanos gara që filloi, madje do të thosha ka një cinizëm që në këtë rast tregon më shumë krizën e politikës shqiptare se

sa atë të tijën. Mendoni se takimet e fundit mes Ramës dhe Metës, Nanos dhe Berishës, etje, ndihmojnë Shqipërinë politikisht apo interesa grupimesh? Këto takime do të doja t’i shihja më parë, për shumë ngjarje dhe probleme që na shqetësojnë, për të ndaluar luftën e tyre të egër me njëri tjetrin. Takimet natyrisht janë pozitive, por në rastin konkret i shoh si përpjekje për të realizuar qëllime personale dhe jo për të mirën e njerëzve. Kemi parë se sa me lehtësi inatet e vjetra, merite, fajet e dikurshëm mund të rikthehen në politiken shqiptare me më shumë vrrull dhe egërsi dhe mund të shkatërrojnë edhe një herë më shumë tranzicionin e brishtë. Do të gjendemi gjithmonë mes kontradiktave absurde apo konformizmit të shëmtuar. Ajo që më shqetëson sistematikisht është cinizmi i madh dhe veprimet e shëmtuara që bëhen kur vjen fjala për të përfituar në kurriz të popullit. Në veprimet e këtyre javëve të fundit shoh vetëm negativitet, demagogji të shëmtuar dhe boshe. Tashmë asnjë politikan nuk e fsheh dot fallcitetin kur vjen fjala për përgjegjësitë që ka ndaj zgjedhësve. Qytetarët janë mënjanë, po aq të lodhur, të paintegruar në logjikën politike, po aq depresive dhe pa shpresë. E dinë që do të përdoren përsëri dhe nuk kanë ç’bëjnë se duhet të mbijetojnë. Dhe kjo lloj psikologjie që s’të çon dot larg po bëhet mbizoteruese dhe normale. Shpresoj që presidenti i ardhshëm ta nisë punën prej këtij shqetësimi.


E mërkurë, 16 maj 2012

9

POLITIKE

PD: Rama mashtron provat duhet t’i çojë në prokurori

M

këto akuza vulgare, produkt i një fantazie të sëmurë, i kërkon zotit Rama, që çdo provë, fakt, apo të dhënë për cilindo, ta paraqesë në Prokurorinë e shtetit, si një detyrim madhor për luftën kundër korrupsionit politik, në të kundërt kjo akuzë mbetet një gënjeshtër e rradhës e bazuar në mashtrim", ka qënë deklarata e djeshme e zëdhënëses së PD. Madje nga selia blu nuk është munguar të bëhet dhe

enjëherë pas deklaratës së kryetarit socialist Edi Rama se kryeministri Berisha ka ofertuar dy deputetë socialistë në këmbim të votës për kryetarin e shtetit nga radhët e PD, ka reaguar dhe selia blu. "Sot, Edi Rama, lëshoi shashkën e radhës dhe akuzoi pa emra, për përpjekjen, që sipas tij PD ka bërë për të korruptuar deputetë të tij. Partia Demokratike, duke hedhur poshtë

ironi me këtë deklarim të kreut socialist, duke paralajmëruar se më vonë do të ketë deklarata të reja të Ramës si akuza ndaj kryetarit të mazhorancës Berisha për blerje vote. "Do të duhet që shqiptarët të presin nesër deklaratën e radhës në të cilën z.Rama të shpallë se Berisha po tenton ta bleje atë", është shprehur dje për mediat në përfundim të deklaratës zëdhënësja e selisë blu, Bardhi.

Kreu i PS akuzon kryeministrin se ofroi para për Presidentin

Rama: Berisha ofertë për 2 deputetë të PS "Jo president nga PD e nga PS, vetëm konsensual" Lajmi Kryetari socialist Rama ka akuzuar dje kryeministrin Berisha se ka ofruar para përmes sekserëve të tij për dy deputetë të PS në këmbim të votës për zgjedhjen e një presidenti të ardhur nga PD. Ai tha se socialistët janë të vendosur për zgjedhjen e një presidenti konsensual që të mos jetë as nga PD dhe as nga PS. „„„

TIRANE

JAKIN MARENA

A

kuza e fortë e kreut so cialist Edi Rama ndaj kryetarit të mazhorancës Berisha se ka tentuar të blejë vota nga grupi parlamentar i PS për zgjedhjen e kreut të shtetit. Kryetari i PS ka zbardhur dhe arësyen e vërtetë të sigurisë së Berishës për ta zgjedhur vetë Presidentin. "Mbrëmë dhe të shtunën mbrëma dy deputetë socialistë janë vendosur përpara ofertës në para të të dërguarve të kryeministrit për të dhënë votën e tyre për kandidaturën e PD për President të Republikës", deklaroi kryetari e PS, Edi Rama, i cili nuk ka përmendur se cilët janë deputetët e gjendur nën ofertë nga Berisha. "Ka ndodhur po kështu kur kryeministri kërkonte të çante me para në dorë grupin parlamentar gjatë periudhës së bojkotit të Parlamentit. Ka ndodhur po kështu edhe kur duhej të zgjidhej Presidenti në vitin 2007. Do ndodhë përsëri kështu deri kur kryeministri i sotëm të ketë nevojë për vota që nuk i ka, deri ditën e fundit të qëndrimit të tij në atë karrige, aq më tepër sot kur ka nisur numërimi mbrapsht i orës së pushtetit të tij të vjedhur për të vjedhur Shqipërinë", tha Rama në mbledhjen e djeshme të grupit parlamentar të PS. Ai ka deklaruar se publikisht ka dashur ta ndajë këtë fakt të rëndë me deputetët e PS, social-

Precedenti i 2007

Topi president me votat e mbështetësve të Nanos, u akuzua për blerje votash „„„

TIRANE

T

DEPUTETËT VOTUES

hithja e votave të deputetëve të PS ka funksionuar dhe në zgjehdjen e Presidentit aktual Bamir Topi, asokohe nënkryetar i PD në krye të shtetit në korrik të vitit 2007. Ishin pikërisht mbështetësit e ishkryesocialistit Fatos Nano, të cilët kanë thyer vendimin politik të PS e janë paraqitur në raundin e katërt të votimit. Taulant Dedja, Durim Hushi, Paulin Sterkaj, Durim Lamaj, Bukurosh Stafa e Hamit Kosta e kanë justifikuar pjesëmarrjen e tyre me faktin se vendi duhet të shmangë zgjedhjet e parakohshme. Pikërisht para se të fillonte raundi i katërt i votimit, në Kuvend kanë filluar të mbërrijnë dhe 'tradhtarët' opozitarë të atëhershëm, të cilët vetëm pak çaste më vonë do të rezultonin deçiziv për zgjedhjen e presidentit të ri nga PD, Topi. Deputetët socialistë që morën pjesë në votimin e Topit president duke plotësuar votat e duhura me shumicë të cilësuar, e kanë argumentuar votimin pro nënkryetarit të PD me faktin se nuk donin që vendi të zhytej në istët e opinionin publik shqiptar dhe me partnerët ndërkombëtarë, shqetësimin se pala tjetër nuk po shfaq asnjë shenjë vullneti për të vënë interesat e vendit mbi interesat e saj dhe nuk po reflekton asgjë. Ai tha se ka komunikuar e do komunikohet me çdo palë, me LSI, me PDIU me të cilat do vijohet komunikimi. Rama tha se pret të komunikojë dhe me PD e fak-

„ Tauland DEDJA

„ Durim

LAMAJ

„ Paulin STERKAJ

„ Bukurosh STAFA

„ Durim HUSHI

„ Hamit

KOSTA

krizë, duke u shprehur kundër vendimit të opozitës për të bojkotuar procesin. Por grupi parlamentar socialist s'është menduar dy herë dhe i ka përjashtuar të 6 deputetët nga PS, duke i akuzuar se janë shitur te Berisha. Madje janë përcaktuar shumat me të cilat janë blerë. Viktimë e këtij votimi ka mbetur dhe kryetari i atëhershëm i grupit parlamentar të PS, Ben Blushi që dha dorëheqjen. Ndërkohë që Sterkaj është deputet i PS, pas largimit nga PD, ndërsa i kthyer është vetëm Stafa. Lamaj, Dedja dhe Kosta janë larguar nga politika, ndërsa Hushi është pa funksion në LSI, teksa humbi garën për bashkinë e Elbasanit.

torët e tjerë politikë në parlament, me PR, me FRD e padyshim do jenë në komunikim të pandërprerë me PBDNJ. "Duam një President konsensual. Duam një President që të mishërojë unitetin kombëtar në këtë kohë sfidash të mëdha për shqiptarët jo vetëm si shtet, po dhe si komb. Duam një President që të garantojë Kushtetutën, institucionet kushtetuese e aktivitetin kush-

tetues të tyre. Duam një president që t'i japë një hov të fuqishëm Shqipërisë, në rrugën drejt provimit të vjeshtës në Bruksel dhe të luajë rol për marrjen e atij provimi strategjikisht të rëndësishëm për Shqipërinë e nesërme. Duam një President të paanshëm për zgjedhjet e ardhshme", tha Rama. I cili ka qënë i prerë në qëndrimin e tij teksa s'pranon asnjë kandidat nga as-

KOMENT NGA

ENTON ABILEKAJ

Topalli presidente ose zgjedhje pa reformë zgjedhore vijon nga faqja 1 ...Por jo vetëm kaq. Këtyrë dy pikave u shtohet edhe përdorimi i teknologjisë gjatë procesit të votimit dhe të numërimit. ODIHR-i ndërhyri në proces dhe ndoshta përvoja në disa vende perëndimore i jep të drejtë. Procesi elektronik nuk ka qenë efikas dhe ende nuk jep garanci. Qëndrimi i ODIHR-it nuk është pritur mirë nga opozita, por nuk mund të quhet i njëanshëm. Kësaj pike i shtohet edhe ndryshimi i sistemit ose futja e korrektimit kombëtar në sistemin aktual, kërkuar nga partitë e vogla dhe firmosur edhe nga partitë e mëdha. Bëhen 4 pika vendimtare për të hapur rrugën drejt suksesist të reformës zgjedhore. Në ditën e fundit nuk mund të zgjidhej asnjëra, në 8 ditët e ardhshme, deri në datë 24 maj nuk mund të zgjidhen të gjitha. Berisha do ta bllokojë reformën, jo vetëm se bie ndesh me parimet e tij për një proces zgjedhor të manipulueshëm, por edhe se kërkesa për mbylljen e reformës përpara datës 24 vjen nga opozita dhe nga ndërkombëtarët. Të dy këta faktorë kanë patur parasysh që hyrja në zgjedhjen e presidentit të mos bëhet në kushte kërcënuese. Kjo do të thotë që me kodin zgjedhor të pandryshuar, asnjë nga partitë e opozitës, por edhe LSI e maxhorancës nuk duan të bëjnë zgjedhje. Me ndryshimin e kodit këto forca do të jenë të gatshme për zgjedhje, qofshin ato edhe të parakohshme, qofshin edhe në shtator nëse dështon zgjedhja e presidentit. Pra realizimi i reformës zgjedhore përpara zgjedhjes së presidentit e kërcënon Berishën në ambicien për ta zgjedhur presidentin me 71 vota nga maxhoranca. Këtë ambicie e ka kundërshtuar LSI me 4 vota dhe pa ato vota, Jozefina Topalli nuk mund ta lërë PD-në për t’u ngjitur në krye të Shtetit. Por nëse LSI do të gjendej përballë kërcënimit të zgjedhjeve të parakohshme me kodin zgjedhor të pandryshuar, ndoshta në votimin e pestë do të ndryshnte mendje dhe do të detyrohej të shmangte zgjedhjet duke votuar Topallin. Edhe PS, me kodin e vjetër, ndoshta nuk do të ishte e gatshme për zgjedhje të parakohshme në kushtet e mosrealizimit të kërkesës së saj për president konsensual. Kjo është arsyeja kryesore që e bën Berishën të bllokojë reformën zgjedhore dhe të akuzojë opozitën për bllokim. Ky është një skenar i njohur. Por nuk garanton që pas zgjedhjes së presidentit maxhoranca do të pranojë propozimet e opozitës. E vetmja garanci është që PD do të ketë një propozim alternativ dhe nuk do të shkojë në komision, si sot, pa propozime, vetëm me refuzime. Nëse Rama dhe Meta kanë diskutuar për këtë skemë gjatë darkës, ndoshta do të dinë si t’i përgjigjen, ndryshe Berisha do të hyjë në 24 korrik në një proces negativ për fatet e vendit, por të kuruar shumë mirë për fatin e tij politik. Kush mund të mbrojë fatet e mëdha nëse nuk e bën opozita? Ndoshta një darkë nuk mjafton. www.shqiptarja.com një parti politike. "Nuk pranojmë asnjë kandidat nga PD. Dhe s'synojmë të imponojmë asnjë emër nga PS. Sepse, s'duam thjesht një President që të mos jetë nxjerrë nga barku i oborrit të Saliut, po duam një President që të mos jetë noter i cilësdo parti, përfshirë edhe PS. Mesazhi ynë për socialistët, progresistët, demokratët dhe të gjithë njerëzit e zakonshëm të këtij vendi qof-

shin të majtë, të djathtë, të pavarur, është ky: Duam një President për të gjithë Ju", tha Rama. Ndërkohë në mbledhjen e djeshme të kryesisë së PS, por dhe në mbledhjen me grupin e të "urtëve" Rama ka diskutuar për procesin e zgjedhjes së presidentit, si dhe tërë ecurinë e bisedimeve të kryera deri në këto momente me aktorët dhe faktorët politikë.


10

E mërkurë, 16 maj 2012

AKTUALITET

Elbasan, vranë nënën dhe motrën, 39 vite burg dy vëllezërve

G

jykata ka dhënë vendimin për dy vëllezërit që ekzekutuan me armë zjarri nënën dhe motrën e tyre në Elbasan. 25 vite burg ka qenë dënimin për Leonard Lekën dhe 14 vite burg për bashkëpunëtorin e tij, vëllanë Dritan Leka. Dy vëllezërit Leka, vranë në bashkëpunim nënën e tyre Donika Leka dhe motrën Manjola Leka rreth 1 vit më parë në

banesë. Në mars të vitit të kaluar, u vranë me armë zjarri në banesën e tyre Donika dhe Manjola Leka, nënë e bijë, dhe vetëm pak minuta pas ngjarjes, autori i vrasjes Leonardi, u dorëzua në polici, ku deklaroi se edhe krimin e kishte kryer së bashku me vëllanë tjetër Dritanin. Leonardi pas debateve të shumta me nënën e motrën, në mars të vitit 2011 nën efektin e alkoolit

dhe drogës, ka qëlluar me armë zjarri mbi të motrën dhe më pas mbi nënën e tij, kur kjo e fundit ka kërkuar t’i vijë në ndihmë vajzës së saj. Sakaq thuhet se vëllai tjetër 25 vjeçari Dritan Leka akuzohet se nuk ka ndërhyrë për të parandaluar krimin e rëndë dhe e ka mbajtur atë të fshehtë, duke ndihmuar të vëllanë të largohet nga vendi i ngjarjes.

Policia pyet Artur Gabën, për konfliktet me banorët e zonës Lajmi Një nga menaxherët e fabrikës së çimentos në Fushë-Krujë, Artur Gaba, ka treguar në polici se banorët e fshatit Zallë, kërcënonin herë pas here me jetë drejtuesit e fabrikës. Sipas tij mes të kërcënuarve ka qënë dhe palestinezi i vrarë një javë më parë Anwar Rizik.

„„„

Menaxheri i fabrikës: Rizik mori kërcënime Gaba, tregon kërcënimet me jetë nga fisi Zalla MESAZHET E DËRGUARA NGA FISI ZALLA Mesazhi i parë “Ti Xhorxh dhe Besimi i paguani me vra Carlin nga 15 milion euro, keshtu me tha L.M. po për ju kush do paguaj se nuk i shpetoni dot krimeve tuaja fill pas Carlit mendoni se do jetoni,kam per tju q.. robt te gjitheve.Ju vras,do njoftoj Aleksin per planet tuaje B.Zalla.”

TIRANE

ELTON QYNO

I

dentifikimi i autorëve të vrasjes së palestinezit An war Rizik, ka bërë që policia dhe prokuroria e Tiranës të përqëndrohet vetëm tek dyshimet që kanë mbi banorët e fshatrave Zallë, Picarakë dhe Kadias. Dhjetëra persona janë marë në pyetje nga të tre fshatrat, por në fakt përgjatë një jave grupi i hetimit ende ska mundur të gjejë prova për të arrestuar vrasësit e zv/drejtorit të fabrikës së ëimentos njëherësh menaxherit Anwar Rizik. Mësohet se rreth kësaj çështje dje është marë në pyetje në ambjentet e policisë së Tiranës, njëri nga kolegët e të ndjerit Rizik, menaxheri i fabrikës Artur Gaba, i cili ka rënë vetë viktimë e sulmeve dhe kanosjes me jetë nga banorët e zonës, kryesisht nga anëtarët e fisit Zalla që pretendon pronësinë mbi tokën ku është ndërtuar fabrika e re e ëimentos. Në prani të efektivave të policisë Artur Gaba, ka dhënë detaje lidhur me konfliktet që janë shfaqur në fabrikë kohë e fundit si dhe përplasjet dhe kanosjet me jetë nga ana e personave të ndryshëm që banojnë në tre fshatrat e përmendur më lart. Ai ka shtuar se 43vjeçari Rizik, ka marë kërcënime me jetë nga banorët e zonës, por në fakt asnjëherë si kishte konsideruar si serioze këto kërcënime. Burime pranë grupit të hetimit thanë për gazeta “Shqiptarja.com” se menaxheri Gaba, në dëshminë e tij i është reefruar më tepër konflikteve që kanë pasur gjatë viteve 2011, duke përmendur edhe disa raste gjatë 2012. Gaba ka pohuar se ai vetë ishte kërcënuar me jetë, nga anëtarë të fisit Zalla.

THIRJA NË POLICI

Në mesditën e djeshme Artur Gaba, ka qënë duke u pye-

Mesazhi i dytë “..Dy here i fute hunt ne punet e mija,une du me rregullu punet e mia, pse sme le rehat, me je bo borxhli. Shif rrogen tate, mos fut me thelle radha trete guzove u afrove do te jete fatale per ty dhe familjen tate. Neqofte se vaxhdon me kete ritem radhen e ka shpeja jote…”

Anwar Rizik

tur nga specialistët e sektorit të Krimeve të Rënda, të cilët prej një javë po drejtojnë hetimet lidhur me vrasjen e palestinezit Anwar Rizik. Për gati një orë, ai dhe disa punonjës të tjerë të fabrikës së FushëKrujës, kanë dhënë deponimet e tyre rreth asaj ëfarë dinin mbi konfliktet dhe të dyshuarit e mundshëm të vrasjes së 43 vjeëarit Anwar Rizik. Në dëshminë e tij, mësohet se Gaba ka treguar se nga ban-

orët vinin presione të vashdueshme madje deri me vrasje. Sipas tij të gjitha këto presione janë marë seriozisht, duke u denoncuar në policinë e Krujës dhe prokurorinë e këtij rrethi. Ndërsa për sa i përket drejtuesve të fabrikës ata janë paisur me bodigardë me qëllim, shmangien e ndonjë situate të padëshiruar nga banorët që kërcënonin nëpërmjet telefonit. Menaxheri Gaba ka shtuar se ai vetë

Mesazhi i tretë “…zoti carli,ke afat deri me date 30 prill, eshte afati i fundit per ju,kjo hakmarrje per drejtesi,ti mos e zbato,mas dates 30 shikoje…tii” Mesazhi i katër “...ju keni kujdes se do paguani me koke,shkeputeni nga fabrika maredhieniet hakmarrje per drejtesi loja filloj deri me date 30 do shikojme..”. kishte marë mesazhe kërcënuese nga anëtarë të fisit Zalla, kërcënime këto që shkonin deri në vdekje.

PISTAT E HETIMIT

Pavarëisht se në ditët e para të hetimit, policia nxori në skenë gati katër pista hetimore, në fakt dyshimet e vet-

me rreth vrasjes së palestinezit Anwar Rizik janë vetëm mbi banorët e zonës. Kjo për shkak se në dosje janë administruar disa kallëzime dhe vendime gjykate që tregojnë se si disa prej banorëve të tre fshatrave, kërcënonin me jetë drejtuesit e fabrikës.

LAJME SHKURT

„ Aksidenti në Bulqizë, vdes 38vjeçari

Një aksident me pasojë vdekjen ka ndodhur në aksin rrugor Bulqizë-Fushë Bulqizë në vendin e quajtur “Pishat” në Bulqizë rreth ores 19:00 të mbrëmjes së kaluar ku një makinë tip Benz me targa BZ 2148 A ka dalë nga rruga duke u perplasur me borduren anesore te betonit per rreth 30 metra dhe me pas eshte perplasur me një automjet tjetër, i cili po kalonte në ato momente duke i shkaktuar vetëm dëme materiale. Si pasojë e përplasjes drejtuesi i automjetit, Islam Ceni, 38 vjeç ka gjetur vdekjen e menjëhershme dhe janë plagosur lehtë 3 pasagjerë të tjerë, të cilët ndodheshin në makinë bashkë me viktimën.

„ Vrasja e taksistit, autorët i shpëtojnë burgut përjetë

Gjashtë të pandehurit që akuzohen për vjedhjen dhe vrasjen mizore të taksistit Fredi Talelli në nëntor të vitit 2010 në qytetin e Korçës i kanë shpëtuar burgimit përjetë duke përfituar ulje të masës së dënimit. Gjykata e shkallës së parë në Korçë i ka shpallur fajtorë gjashtë të pandehurit, por ka shqiptuar ulje të dënimit, edhe pse prokuroria kishte kërkuar burg përjetë për njërin prej tyre. Gjykata e Korçës pasi dëgjoi argumentat e palëve i shpalli fajtorë gjashtë personat duke dënuar me 25 vite burg 21-vjeçarin Elkjero Revanin; 8 vite burg për 17-vjeçarin Arnest Xhaçkën dhe 13 vite burg gjithsej për katër të pandehurit e tjerë.

Procesi me Kuliçajn

Deputeti Tahiri rrëzohet në gjykatë „„„

R

TIRANE

ëzohet për të dytën herë depute ti i PS Sajmir Tahiri,i cili është duke zhvilluar një proces gjyqësor përballë zv/drejtorit të përgjitshëm të Policisë së Shtetit Agron Kulicaj. Pas rëzimit të kërkesës për administrimin si prova të rreth 14 argumentave, deputeti Tahiri është rëzuar sërisht, ku këtë herë gjykata e Tiranës nuk ka pranuar kërkesën e tij për dorëheqjen e gjyqtares Fatime Decolli. Tahiri ka kërkuar dorëheqjen e saj, me pretekstin e konfliktit të interesit pasi ajo është bashkëshortja e ish-kandidatit të Partisë Demokratike për kreun e bashkisë në Berat. Ky pretendim ësh-

të hedhur poshtë nga gjykata nën argumentimin se deputeti socialist e ka ditur që në fillim faktin që Fatime Decolli është gruaja e ish-kandidatit të PD-së për kryetar bashkie në Berat. Nëndrejtori i përgjithshëm i Policisë së Shtetit, Agron Kulicaj ka paditur deputetin socialist Sajmir Tahiri për shpifje, pas akuzave te ngritura ndaj tij si të lidhur me kontrabandën e kromit dhe shkelje të tjera në sektorin minerar. Akuzat ndaj Kulicajt, Tahiri i ka bërë në një nga seancat parlamentare, ku ka replikuar ashpër me ministrin e Ekonomisë, Nasip Naço lidhur me koncesionet minerare dhe kontrabandën e mineraleve. “Komanda e korrup-

sionit kalon nga Roland Keta, kryetar i bashkisë dhe kryetar i PD në Bulqizë. Vëllai i tij ka katër licensa. Vetë Ruli kontrollon një rrjet licensash që punon për të në Bulqizë. Rrjeti shkon deri tek të paprekshmit, ata pranë kryeministrit, si Agron Kulicaj. Kontrabanda niset që nga Bulqiza dhe shkon në Kinë dhe ndiqet nga Kristo Rodi”, deklaroi Tahiri. Kulicaj, dikur truprojë e kryeministrit Sali Berisha, akuzohet nga Partia Socialiste edhe për përfshirje në kontrabandën e derivateve të naftës. Ndërsa në një kabllogram të publikuar nga Ëikileaks, ai konsiderohej nga ambasada amerikane në Tiranë si person i lidhur me krimin e organizuar.


E mërkurë, 16 maj 2012

11

AKTUALITET SHTYHET GJYQI PËR HOXHËN

AKSIDENTI VDES 62 VJEÇARI

Kreu i policisë bashkiake të Tiranë Florenc Hoxha nuk është paraqitur në gjykatë, në seancën e parë gjyqësore në ngarkim të tij. Gjyqtari i cështjes Petrit Çomo, u ka komunikuar dy ish- punonjëseve të Tatim-Taksave në Bashki Anila Çobani dhe E. Duro shtyrjen e gjyqit, për shkak se Hoxha nuk paraqitet dhe ka njoftuar përmes një shkrese se nuk ka ende një avokat që të bëjë mbrojtjen e tij.

Një 62-vjeçar nuk ka mundur t’i shpëtojë plagëve të marra nga një aksident rrugor i ndodhur mbrëmjen e të hënës pranë parkut të lojrave “7 Xhuxhat”, në Tiranë. Policia e Tiranës bëri me dije se ka arrestuar rreth orës 02:00 të mëngjesit të së martës 45-vjeçarin Fatmir Mali, lindur ne Mat dhe banues në Tiranë, i cili shkaktoi vdekjen e këmbësorit A. Musta.

LAJME SHKURT Vlorë, arrestohet i riu për vjedhje

„

Lajmi Komandot që kanë shërbyer në misionin ushtarak në Bosnjë ende s’kanë marë lekët nga zyrtarët e Ministrisë së Mbrojtjes.Bëhet fjalë për 14 ushtarakë, të cilët edhe pse kanë fituar gjyqin me ministrinë, kjo e fundit prej dy vjetësh nuk ka bërë likujdimin e secilit prej tyre me 1900 dollarë.

„„„

TIRANE

ELTON QYNO

P

lot 14 komando që kanë shërbyer në Bosnjë në misionin paqeruajtës të “NATO”-s të koduar “Përpjekja e përbashkët”, prej gati dy vjet ende nuk kanë marë lekët. Bëhet fjalë për një shumë prej 1900 dollarë, që del si rezultat mospagimit të një diference prej 10 dollarë në ditë, gjatë periudhës së kryerjes së misionit në këtë shtet. Për këtë çështje, 14 komandot kanë arritur të fitojnë dhe gjyqin në Gjykatën e Tiranës, por që në fakt asnjë lek skanë mundur të marin nga Ministria e Brendshme apo Këshilli i Ministrave. Gazeta “Shqiptarja.com”, disponon të plotë vendimin e gjykatës së Tiranës, ku komandot Arsen Çorapi,Klaud Alikaj, Elton Abazllari, Florian Dano, Besnik Alillari, Bujar Jata, etj kanë arritur të fitojnë gjyqën por që s’kanë mundur akoma dhe sot të marin lekët e misionit paqeruajtës. Për 6 muaj me radhë komandot kanë shërbyer në zona të nxehta të Bosnëj-Hercegovinës, e cila sapo kishte dalë nga lufta me ushtrinë Jugosllave.

VENDIMI I PLOTË

Paditësit Arsen Corapi etj. kanë qënë pjesëmarrës të Kontingjentit të 7 Paqeruajtës në operacionin e NATO-s “Përpjekja e përbashkët” në ish-Jugosllavi, pjesëmarrje, e cila rregullohej me Ligjen Nr.8139 dt. 5.9.1996 dhe V.K.M. Nr.764 dt. 29.7.1996, “Për shpërblimin e ushtarakëve që marrin pjesë në operacionin e NATO-s “Përpjekja e përbashkët” në ish-Republikën Jugosllave, pika 1 e tij, parashikonte një trajtim prej 25 USD në ditë për secilin prej tyre, për çdo ditë të shërbimit, shërbim, i cili zgjati nga 5 qershori deri në 11 dhjetor të vitit

Ministria e Mbrojtjes s`pranon ti japë 1900 dollarë

Komandot e Bosnjës dy vjet pa marrë lekët 14 ushtarakët fituan gjyqin për lekët e padhëna 2000. Për gjithë këtë periudhë paditësit janë paguar me nga 15 USD në ditë ose 2850 USD gjithsej, ndërsa atyre rezulton t’u jetë paguar gjithashtu edhe nga 20 Marka Gjermane në ditë, si kontribut i Ministrisë së Mbrojtjes së R.F.Gjermanisë. Pikërisht, mospagimi i kësaj diference prej 10 USD në ditë përbën kërkimin e paditësve, së bashku me humbjet e pësuara nga pakësimi i pasurisë, që ka të bëjë me kursin e këmbimit të pafavorshëm të dollarit Amerikan me monedhën tonë, Lekun, me pas krahasuar me kohën, kur duhej të ishte përmbushur detyrimi, si dhe fitimi i munguar, i cili, sipas paditësve, si fitim, që mund të nxirrrej në kushtet e zakonshme të tregut, konsiderohet i barazvlershëm me interesat e bonove të thesarit për gjithë këtë periudhë të mospërmbushjes së detyrimit nga ana e paditur. Ana e paditur dhe Avokatura e Shtetit kanë prapësuar duke kërkuar rrëzimin e padisëe, duke parashtruar si prapësime se çështja nuk i përket juridiksionit gjyqësor, se padia e paditësve është e parashkruar dhe së fundi, se e drejta e pretenduar në padi

konstaton se ky përfundim nuk gjen mbështetje në natyrën e çështjes. Paditësit me padinë e tyre nuk kanë kërkuar as shfuqizimin apo ndryshimin e një akti administrativ dhe as kundërshtojnë refuzimin për miratimin e një akti të tillë. Për këtë arsye vështruar neni 36 e vijues të K.P.Civile, por veçanërisht par.I të nenit 59 të K.P.Civile, Gjykata ka vlerësuar edhe kryesisht, pavaresisht nga pretendimi i sipërm, se kjo çështje i përket juridiksionit

Në foto: Faksimile e vendimit të Gjykatës së Tiranës

nuk ekziston. Gjykata, në përbërjë monokratike, pasi ka vështruar neni 35/a të K.P.Civile, pavarësisht nga vlera e përgjithëshme e padisë asnjëra nga palët nuk kërkoi në seancë përgatitore shqyrtimin e çështjes nga një kolegj, si vlerësoi pretendimet e paditësve dhe prapësimet e anës

së paditur çmon se padia e paditësve është e drejtë e mbështetur në ligj e në prova e si e tille ajo duhet të pranohet. Sa i përket prapësimit të parë se çështja nuk i përket juridiksionit gjyqësor, për arsye se duhej t’i dorëzohej atij administrativ, përmes shqyrtimit të ankimit administrativ, gjykata

Një 21-vjeçar nga Vlora është arrestuar rreth orëve të vona të natës së të hënës pasi kishte vjedhur dhe plagosur me sende të forta një 51-vjeçar. Përmes operacionit policor të koduar “24 Orë 2” u arrestua 21-vjeçari Brisild smaili, banues në lagjen “Osmen Haxhiu”. Policia e Vlorës mori një informacion më herët se një person i plagosur me thikë ishte shtruar në spitalin rajonal të Vlorës. Nga hetimet rezultoi se Brisild Ismaili kishte patur një konflikt për motive të dobëta me një person me iniciale G.D, të cilin e ka rrahur dhe e ka goditur me sende të forta mbrapa monumentit të Pavarësisë.

Itali, shqiptari grabit dy të moshuar

„

I sulmoi pas shpatullave më pistoletë elektrike e përdorur masivisht nga policia amerikane ndërsa ata ktheheshin në shtëpi. I kërcënoi duke u thënë, “Ne kemi rrëmbyer vajzën tuaj na jepni valixhen me diamante”. Më pas i futi në shtëpi i lidhi dhe i grabiti. Viktimë të kësaj ngjarje ishin dy bashkëshortë 84 dhe 79 vjeçar italian. Sipas policisë thuhet se të moshuarit u sulmuan nga një shqiptar, për kapjen e të cilit po punohet intensivisht.

vjetëve, nga dita që ka lindur e drejta”. Sa i përket prapësimit të anës së paditur se e drejta e paditësve nuk qëndron në themel, pasi atyre ju është paguar tërësisht shumë e parashikuar në VKM Nr.764 dt.29.7.1996 “Për shpërblimin e ushtarakëve që marrin pjesë në operacionin e NATO-s “Përpjekja e përbashkët”, për shkak të kontributit të Ministrisë së Mbrojtjes së R.F.Gjermanisë, Gjykata çmon se kjo është një çështje tashmë e zgjidhur me vendim të formës së prerë, pikërisht me vendimin Nr. 1808 Paditësit janë paguar me nga 15 dt. 11.11.2008 te USD në ditë ose 2850 USD gjithGjykates se Apelit Tisej, ndërsa atyre rezulton t’u jetë rane, me të cilin paguar gjithashtu edhe nga 20 pjesës së parë të të njëjtës njësi ushtarMarka Gjermane në ditë ake, pjesëmarrëse në të njëjtin mision ju është njohur e drejta gjyqësor. Ndërsa mbështetja e të përfitojnë nga ana e paditur prapësimit të parashkrimit në shumën prej 1900 USD secili. Dekretin e Presidiumit të Kuv- Në këto kushte,Gjykata pasi endit Popullor Nr. 6234 dt. shqyrtoi edhe provat shkre28.10.1980 “Për përgjegjësinë sore, të administruara në semateriale te ushtarakeve”, i cili ancë gjyqësore, pretendimet e në nenin 10 të tij parashikon se prapësimet e palëve, çmon se “Paga dhe çdo shpërblim tjetër padia e paditësve duhet të praqë i takon ushtarakut nga puna nohet si e mbështetur në promund të kërkohet brenda 3 va e në ligj.


12

E mërkurë, 16 maj 2012

VALË UHF NË PREFEKTURAT: TIRANE - DURRES - LEZHE - FIER

KANALI 158

Mund ta ndiqni A1-Report në këto televizione kabllore: KANALI 50

Do na ndiqni në të gjithë Shqipërinë, Maqedoni, Kosovë, Itali, Greqi dhe në pjesën tjetër të Europës

NE SHQIPERI Televizoni MRM Intel Media Inkusat TVM Devolli Vjosa Toshkez Bradsat Erzeni Luna Mariuxho Permeti

Qyteti Korçë Fier Pogradec Devoll Vlore Lushnje Elbasan Shijak Kavaje Bulqize Permet

Irla Policani Elbasan North & South Kombi Lushnja Prrenjas Alfa Kabell Cakran Kucova Lapardhaja Brado Orikumi Asparag Mati

Berat Berat Elbasan Fier Lushnje Prrenjas Tirane Fier Kucove Berat Elbasan Vlore Rrogozhine Mat

Së shpejti...

Kukesi Orexh Maqellara Multivizion Tata Junior Divjaka M&G Ura Vajgurore Saranda Digital Pupa Roskovec HB-CA Eri A&A Iliria

Kukes Fier Diber Kavaje B.Curri Lushnje Elbasan Berat Sarande Lushnje Fier Peshkopi Ballsh Berat

Reci KGM S3 Ju-al Mamurras Manastiri Belshi ARD&NET

Lezhe Tirane Kruje Lac Fier Elbasan Fier

NE MAQEDONI Multimedia Telenet Skupi Cable

TELEVIZIONI MË I RI INFORMATIV NË SHQIPËRI Redaksia & Marketing

Rruga: “Dervish Hima”, Tre kullat, kulla e dytë, Tiranë mobile: +355 69 60 60 421 marketing: +355 69 60 60 419 Studiot e prodhimit A1 Rruga: “Aleksandër Moisiu” ish-Kinostudio Shqipëria Sot

origjina e lajmit...

Lajmi në High Definition Jemi një grup mediatik i pavarur nga çdo parti në të cilin rregullat profesionale të informacionit mbizotërojnë mbi luftërat politike

Maqedoni Maqedoni Maqedoni


E mërkurë, 16 maj 2012

13

RUBRIKA

NGA

MIRA KAZHANI

Në fillesat e tyre kishte garë kush të kalonte në koridor dhe të përshëndetej me doktorin. Për të përcjellë a pritur doktorin në Rinas mbaheshin rradhë të gjata

A

i është rritur në një kullë në Has të Kukësit. Të konsideruar në atë kohë me termin "kulak"ata nuk kishin zgjidhje tjetër sipas xhaxhait të madh Xhemës (Xhemë Peka) veçse të rrinin që të gjithë në një shtëpi. Kulla ku jetonte fisi Peka përbëhej nga 45 persona dhe ashtu të bashkuar sipas xhaxhait, regjimi e kishtë të vështirë t'i internonte. Pas vdekjes së Enver Hoxhës në 1985 axha Xhemë mblodhi fisin dhe ju tha:Jeni të lirë të jetoni ku të doni. Askush nuk mund të jetë më i keq se ai (Enver Hoxha e kish fjalën) Sot kam vendosur të takoj Çim Pekën të cilin kur e telefonava mu përgjigj se nuk besonte se kishte ndonjë vlerë të caktuar për të qënë në rubrikë. Çimi më ka kuriozuar jo pak madje dikur i kam shoqëruar me një buzqëqeshje intervistat e tij. Në ato fillime më dukej se i pëlqente të imitonte Fevzon, sidomos nga mënyra si qëndronte në këmbë dhe sesi lëvizte duart, tipike e moderatorit të Opinion. Nuk e merrja edhe aq seriozisht por ajo ç'ka më befasonte kohë pas kohë ishte fakti që në studion e tij shkonin gjithnjë e më shumë figura të rëndësishme. Madje kryeministri Berisha intervistën më të mirë në këto vitet e fundit e kish tek Çim Peka ju pëlqen apo jo të tjerëve. Nuk të erdhi në studio Berisha veçse? E pyes unë atë ndërsa ai ka porositur verën më të mirë që ka lokali me një sens bujarie. - Nuk erdhi në studio dhe s'më erdhi mirë aspak. Fillimisht lajmërova Erlën që t'a anullonim fare intervistën nëse ajo s'do të zhvillohej në studion time. Erla më pati përcjellë reagimin e Berishës që fjalë për fjalë nuk e artikuloj dot por kuptimi ishte :- Hë se do i kalojë dhe do ndryshojë mendje, e do të vijë vetë në kryeministri për intervistën. Ai rrëfen se nuk pranoi në asnjë mënyrë por pas 4-tër ditësh rrethanat e sollën që ai të ndryshonte mendje. Ishte pikërisht koha kur ekspertiza e FBI nxori plumbat e përdorur nga Garda e Republikës në 21 Janar dhe pas një telefonate nga i vëllai Aveniri që e thërret shkurt Avja, ai telefon Erlën zëdhënësen dhe i thotë shprehimisht kështu:- Erla, nëse atij (Berishës) si ka ngelur hatri i thuaj që jam gati të vij në kryeministri për intervistën. Intervista u bë dhe ai tregon se atë ditë ka qënë më 40 temperaturë por fati ishte se u ndodh në kohën e duhur me njeriun e duhur, ndoshta jo në vendin e duhur por rëndësi ka ç'thuhet e ç'pyetet. Sa për këto "pordhët" e konkurencës që mua më vjen në studio e ty të flet në lulishte, shpesh një gazetar nuk duhet të infektohet. Në përgjithësi tek Çimi siç j'ua thashë dhe më lart flasin të gjithë. Kam bashkëpunuar për vite me emisione televiziv dhe e njoh shijen e makthit për të gjetur të ftuarit e duhur. Është një katastrofë telefonike e psikologjike deri në minutën kur jepet sigla hyrëse. Pyetja ime është e thjeshtë. Pse

ÇIM PEKA:

Ju tregoj servilët e Berishës shkojnë të gjithë tek Peka? Peka ka një sens deliri i përzier me njeriun e mirë brenda tij por që e bën tërheqës. Ndërkohë që ai flet unë e di që në redaksi askush nuk do shkul flokët kur të mësojë se kam sjellë një personazh i cili nuk ka bërë asgjë të madhe e asgjë të çuditshme. I kam besuar shqisës time dhe do t'a çoj në fund sepse një çudi në gjithë këtë histori ka! Që prej vitit -92 Peka ka qënë shumë afër figurave të PD. I njeh të gjithë ata që nga mbështetësit fanatik në gazetari si Fahri Balliu e deri para disa vitesh Mero Baze. Meqë ra fjala tek këta të dy flasim pak edhe për ta. Fundja një darkë gazetarësh nuk ka

kuptim pa thashetheme. Cili ishte më i fortë tek Berisha në të vërtetë? Mero apo Fahriu? -Fahriu kujdesej nga mëngjesi deri në darkë që gazeta ti pëlqentë Berishës. Sigurisht kishte një garë mes tyre. Mero ishte i preferuari I Berishës për cështje të holla, delikata e të mprehta. Fahriu zgjidhej për luftën ballore. Siç edhe e kupton më i forti ka qënë Mero. Por dua të të them Mira dhe jam i bindur për këtë se kush ka bashkëpunuar me Sali Berishën nuk e shantazhon dot atë.

Po servilët i pëlqen ai? -Jo nuk besoj se i pëlqen servilët. Në këtë moment e ndërpres dhe i tregoj një perceptim personal gjatë kohës kur unë si gazetare mbuloja mbledhjet e qeverisë. Dua ta ndaj edhe me ju lexues të lunch.com. -Përveç Sokol Olldashit dhe Ridvan Bodes në momentin që kryetari shfaqej në derë dhe hynte jo gjithmonë me të njëjtën cehre ata sikur zhvisheshin nga personaliteti. Braktisnin të qeshurat dhe batutat ndonjëherë edhe disi të shfrenuara. Buzët mblidheshin, blloqet dhe stilolapsat vendoseshin pa zhurmë përpara. Shumica e shikonin në sy nëse ai j'ua kërkonte dhe pjesa tjetër nuk e shikonin fare dhe vetëm mbanin shënime, (nëse ishte kjo që kërkonte ai). Është një kod vështrimi që pas njëfarë kohe nisje dhe e kuptoje si funksiononte. -Ke të drejtë deri diku Mira. Ata që kanë bërë opozitë më doktorin sigurisht që nuk janë servilë. Sot janë detyrimisht të tillë ata që erdhën me të direkt në pushtet. Por edhe ata që kanë bërë opozitë me të kanë kaluar proçesin e servilizmit. Në fillesat e tyre kishte garë kush të kalonte në koridor dhe të përshëndetej me doktorin. Për të përcjellë a pritur doktorin në Rinas mbaheshin rradhë të gjata. Mundet të të duket qesharake ty (sepse unë ndërkohë po qesh) por për ata ishte pjesë e punës. Kujtoj vetëm dy persona që nuk kanë mbajtur radhë. Fatos Beja që po t'ja kërkonin të shkonte në Rinas do ta bënte por vetë ai s'kërkonte kurrë. Burrë i urtë shumë. Ridvan Bode për shkak të një ftohtësie që e karakterizon. Sa për këta të tjerët që sot nuk bëjnë servilët nuk e bëjnë për integritet a dinjitet. Ata thjesht njohin kodet e kryetarit të tyre. Ja njohin pikat e dobëta dhe dinë kur të flasin e të heshtin. Por kjo nuk ndodh kurrë në PS kolegu im i dashur, i them Pekës për ti nxjerrë ndonjë gjë më shumë. Ai është shpirtërisht i djathtë dhe e di që mund të na rezervojë ndonjë habi. -PS është parti e trashëguar ndërsa PD është parti frymë, e krijuar nga Berisha. Jo këtë se pranoj, i them unë. Nuk e krijoj Berisha. Mesa di unë ai mori drejtimin. -Po në SHBA shkuan Berisha, Azem Hajdari dhe Gramoz Pashko. Kryetar u kthye vetëm Berisha thotë ai. Gjatë bisedës gjuha shkon edhe tek afrimi Rama-Meta. -Rama është gjithmonë një hap me vonesë në kohë. Nuk u bë me Metën kur ai ishte i pastër dhe bëhet tani që thotë se është pis. Në fakt ju si mendoni? E kam mik Metën por mendoj që ky negocim e nxjerr atë jashtë loje. Ndërsa pimë verë flasim dhe për pasionet e tij. Dikur Peka ka luajtur futboll profesionist dhe për herë të parë dëgjoj se edhe ka pikturuar. Në vitet e shkollës së mesme në Kukës riprodhonte Xhokondën dhe j'ua shiste për 30 dollar, disa gjermanëve që ishin me mision në qytetin verior. Por më shumë se gjithcka Peka flet për vëllain binjak që është Zv,Ministër i Brendshëm. -Avja, ndryshe nga unë ka lexuar shumë por nuk ka shkathtësinë time. Unë kam vjedhur nga ai ngahera. Ai lexon, unë shfrytëzoj. Pa xhelozira sepse të ndenjurit bashkë 9 muaj në një bark ndodh të të bëj të ndihesh një njeri në dy trupa. Je dhe pak hajdut, e ngacmoj unë. -Aty ku është informacioni vjedhja është profesion. Më thotë ai duke bërë atë mimikën e tij gati fëminore. Teksa ndahem me të në një nga rrugët shumë pranë bulevardit më vjen një mendim të cilin e ruajta për ta shkruar në fund të këtij lunch.com. Ndonjëherë garën e fiton edhe pa u futur në të.


14

E mërkurë, 16 maj 2012

Abonohu! Për t'u abonuar ju lutemi kontaktoni me:

To Subscribe please contact: Agjensia e Abonimeve të Shtypit (TRENOVA) Tel: +355 682047825 e-mail: arbentrenova@yahoo.com POSTA SHQIPTARE Tel: +355 4 2375598 e-mail: abonime@postashqiptare.al ADRION Ltd Tel: +355 4 2240018 e-mail: sales@adrionltd.com

origjina e lajmit...


E mërkurë, 16 maj 2012

15

EKONOMI RËNIA E EUROS

KRIZA GLOBALE

Monedha e përbashkët evropiane ka zbritur dje nën nivelin e 1.28 dollarëve amerikanë, niveli më i ulët i këtyre katër muajve të fundit, duke reflektuar dobësinë e ekonomisë evropiane dhe problemet politike në Greqi. Të gjitha bursat e Evropës ishin sërish dje në zonën minus, pasi ditën e hënë janë “djegur” rreth 120 miliardë euro, si pasojë e zhvlerësimit të aksioneve

Prodhimi i Brendshëm Bruto nuk është rritur aspak gjatë tre muajve të parë të këtij viti, as në Eurozonë dhe as në 27 vendet e BE-së, të marra sëbashku. Këtë e njoftoi agjencia evropiane e Statistikave, Eurostat. Shifrat më të këqia, ashtu sikurse edhe pritej, i ka shënuar Greqia, me rënie në masën 6.2 për qind në tremujorin e parë 2012, krahasuar me tremujorin e 4-t të 2011

Dhoma e Tregtisë Tiranë kundër draftit të Bodes Lajmi Biznesi është shprehur dje kundër ndryshimit të ligjit për tatimin mbi të ardhurat, sipas të cilit biznesit i kërkohet të parapaguajë çdo tremujor këtë taksë. Ndërkohë, Dhoma e Tregtisë i ka bërë thirrje qeverisë të paguajë detyrimet ndaj privatit

„„„

Biznesi kërkon paratë nga qeveria

Në rritje, bizneset që çregjistrohen nga QKR

„

“Kërkon paradhënie, nuk likuidon faturat” Borxhi

Shiten 96 mln euro bono, rritet interesi

TIRANE

GENC KONDI

D

homa e Tregtisë dhe Industrisë Tiranë ka bërë thirrje dje publikisht që qeveria të paguajë detyrimet që ka me fatura shumëmiliardëshe të papaguara ndaj biznesit privat. Ajo njoftoi se po harton platformën e saj, që do t’ja paraqesë ministrisë së Financave, për të likuiduar ato kompani, të cilave shteti u ka borxhe. Për këtë, do të ishte e udhës që kjo ministri të gjejë formulën e bashkëpunimit me bankat e nivelit të dytë, për t’u bërë likuidimi nëpërmjet overdrafteve, u shpreh kreu i Dhomës Nikolin Jaka. Dhoma e Tregtisë dhe Industrisë Tiranë është shprehur dje kundër ndryshimeve të fundit në ligjin Nr. 8438, datë 28.12.1998 3 Për Tatimin mbi të ardhurat”, të ndryshuar, për të cilat, me sa duket, qeveria nuk ka marrë mendimin e grupeve të interesit. Ndërkohë, ajo kërkon nga qeveria pagesat e detyrimeve të saj ndaj kompanive private. Nëpërmjet një deklarate të kreut të saj Nikolin Jaka, biznesi tiranas ka thënë se është kundërproduktiv ndryshimi, që synon ministria e Financave të bëjë në ligj, konkretish në nenin 30, sipas të cilit “Gjatë periudhës vijuese, tatimore, tatimpaguesi parapaguan, në llogarinë e organeve tatimore, këste tremujore të tatimit mbi fitimin, jo më vonë se data 15 e muajit janar, prill, korrik dhe tetor. Kur tatimpaguesi realizon fitim, këstet mund të paguhen në baza mujore, jo më vonë se data 15 e çdo muaji”. Sipas biznesmenëve, miratimi i këtij ndryshimi të papritur për biznesin do të thotë parapagimi i të paktën trefish të shumës që shlyejnë sot çdo muaj për tatimin mbi fitimin. Njëkohësisht, duke mos njohur ende gjendjen përfundimtare të të

LAJME SHKURT

„„„

TIRANE

Shtohen reshjet, Fierza në nivele maksimale

„

M ardhurave dhe shpenzimeve për tre muajt në vijim, parapagimi në çdo tre muaj i tatimfitimit përbën për ta një kosto shtesë, të palogjikshme, që do ta vendosë në shumë vështirësi financiare biznesin, në një kohë kur, për shkak të krizës në vendet e eurozonës, situata financiare edhe kështu është e pasigurt. Nga ana tjetër, shumë kompani do të viheshin në pamundësi për të paraguar trefishin e shumës që shlyejnë sot për tatimfiti-

min dhe do të ketë shumë raste gjobash për mosshlyerje, gjë, e cila do të rëndojë edhe më shumë gjendjen financiare të kompanive, duke rritur edhe presionin psikologjik negativ mbi to. Sipas Dhomës, parapagimi tremujor rrit në mënyrë artificiale krizën financiare brenda kompanive, referuar kushteve në të cilat sot po operon sipërmarrja shqiptare dhe rrezikon të kalojë në falimentim kompanitë.

inistria e Financave njoftoi se u zhvillua dje ankandi i bonove të Thesarit, 6-mujore dhe 12mujore, në Bankën e Shqipërisë. Bonot me afat gjashtëmujor maturimi do të emetohen më datë 17 maj, data e maturimit të tyre është 15 nëntori dhe shuma e përgjithshme e shitur ka qenë 5.2 miliardë lekë, nga të cilat Banka e Shqipërisë ka blerë 3.8 miliardë lekë. Interesi i këtyre bonove në shkallë vjetore ka qenë 6.20 për qind, njësoj sa në ankandin e kaluar. Ndërkohë, bonot njëvjeçare maturohen më datë 16 maj 2013 dhe shuma e përgjithshme e shitur dje ishte 8.1 miliardë lekë, nga të cilat

Rritet numri i bizneseve që çregjistrohen nga QKR. Përfaqësues të këtij institucioni deklarojnë se në katër muajt e fundit, 2.7 për qind e sipërmarrësve më shumë se një vit më parë kanë mbyllur dokumentacionin si biznese aktive. Ndërkohë, vërehet rritje e interesit nga biznesi i huaj për të investuar në vend. “Në 4 muajt e parë të vitit 2012 janë regjistruar gjithsej 5.824 biznese të reja. Në 4 muajt e parë të vitit 2012 janë çregjistruar 1.893 biznese. Po ta krahasojmë me të njëjtën periudhë të vitit të kaluar, janë çregjistruar 2.7 për qind biznese më shumë”, tha Raimond Cimbi, zv. drejtor i QKR-së.

Banka e Shqipërisë bleu 1.2 miliardë lekë. Në krahasim me ankandin e mëparshëm, bonot njëvjeçare kanë shënuar rritje të normës së interesit, me 7.37%, ndërsa në ankandin e 30 prillit ishte 7.35 për qind. Që nga fundi i vitit të kaluar, interesi i letrave me vlerë të qeverisë, duke përfshirë obligacionet, ka ardhur në rritje, për shkak të kërkesës më të madhe për likuditet nga qeveria dhe kufizimit të blerjeve nga bankat, klientët më të mëdhenj.

Rreshjet e shumta të ditëve të fundit kanë përmirësuar ndjeshëm situatën në liqenet e HEC-ve në lumin Drin. Sipas të dhënave më të fundit nga Korporata Elektroenergjetike Shqiptare, niveli në liqenin e Fierzës është 294.5 metra dhe prurjet anësore janë 300 metër kub në sekondë. Niveli në liqenin e Komanit është aktualisht në 169.39 metra, ndërsa në liqenin e Vaut të Dejës është 73.07 metra. Respektivisht prurjet anësore në këto dy liqene janë të larta, me 160 dhe 30 metër kub në sekondë, duke bërë që hidrocentralet të prodhojnë energji pa ndërprerje në kapacitete maksimale.

Tregu

Ulen çmimet e të patundshmeve „„„

Ç

TIRANE

mimet e banesave në Tiranë ranë në tremujorin e parë të vitit 2012 me 0.8% krahasuar me një vit më parë. Sipas Bankës së Shqipërisë, indeksi i çmimeve të banesave ra për herë të dytë radhazi, diktuar nga kërkesa e dobët. Sipas informacionit të marrë nga vrojtimet periodike, bizneset e ndërtimit kanë vlerësuar kërkesë të ulët në ndërtim, gjatë tre viteve të fundit. Për rënie të kërkesës për blerje banese dëshmon edhe informacioni nga vrojtimi i aktivitetit kreditues pranë bankave. Më konkretisht, kërkesa e individëve për të marrë një kredi për blerje banese ka

ardhur në rënie, duke filluar nga tremujori i parë i vitit 2011. Ndërkohë, për herë të parë, pas shumë vitesh, po shënohet ulje edhe e çmimeve të trojeve në të gjithë vendin. “Çmimet janë ulur në të gjitha zonat, në nivelin deri në 30%”, tha Dritan Caka, drejtues i agjencisë imobiliare në Tiranë, “Dev Information”. Në aksin Tiranë-Durrës, sot vlera e një m² është 100-150 euro, ndërsa një vit më parë, shitjet ishin në vlerën e 200-250 euro/m². Çmimet kanë rënë në aksin Tiranë-Vorë, që është edhe zona më e kërkuar për ndërtime industriale, për shkak të afërsisë me kryeqytetin. Pas Vorës dhe drejt Durrësit, çmimet mund të arr-

ijnë në 100 euro/m². Por edhe në zonat e preferuara turistike, trendi mbetet i njëjtë, pak shitje dhe çmimet në rënie. Në bregdetin e Jugut, çmimi maksimal sot nuk i kalon 120 euro/m², ndërsa më parë ishte 150200 euro/m². Edhe në zonën e Gjirit të Lalëzit, që është shndërruar vitet e fundit në një destinacion të frekuentuar për plazh, trojet shiten 80-90 euro/m², ndjeshëm më ulët nga niveli i 120-130 euro/m². Por rënia e çmimeve ka rikthyer interesin e blerësve potencialë të trojeve. Agjencitë po regjistrojnë rritje të kërkesave për të blerë në zona industriale dhe bregdetare, falë çmimeve shumë më të arsyeshme se më parë.


16

E mërkurë, 16 maj 2012

SOCIALE BRAKTISIN SHKOLLËN

NDOTJA E LIQENIT

Vajzat e fshatit vazhdojnë të braktisin në masë shkollën. Raporti Kombëtar mbi Barazinë Gjinore për vitin 2011 tregon se në zonat rurale rreth 1/3 e femrave nuk ndjekin arsimin parashkollor dhe atë 9-vjeçar. Megjithëse më të privilegjuar në parauniversitar, meshkujt janë më të paktë nëpër universitete. Vetëm 1/3 e të regjistruarve dhe e të diplomuarve në universitete, janë meshkuj.

Ndotja masive e Liqenit të Kukësit shkakton debate në Këshillin Bashkiak të Kukësit. Këshilltarët e majtë kërkuar ndërhyrje të menjëhershme pasi sezoni veror po afron dhe shfrytëzimi i këtyre ujërave nga banorët për plazh, do të vërë në rrezik shëndetin e tyre. Kryebashkiaku Hasan Halilaj u shpreh se Bashkia nuk ka asnjë fond të posaçëm për pastrimin e Liqenit.

Partia e Ekrem Spahisë kundër diplomatit Van den Dool Lajmi Ekrem Spahia, kryetar i Partisë Lëvizja e Legalitetit ka kërkuar dje të shpallet person i padëshiruar ambasadori holandez në vendin tonë, pasi sipas tij ai nuk po bën detyrën e tij dhe mbron vetëm homoseksualët. Pas deklaratës që mund të krijojë incident diplomatik mes dy vende, ka reaguar komuniteti LGBT, i cili ka kërkuar ç’regjistrim të menjëhershëm të kësaj partie.

„„„

Legaliteti: Të largohet ambasadori hollandez Komuniteti LGBT: Të ç’regjistrohet PLL

„ Çfarë ka ndodhur me komunitetin LGBT?

Gjatë ditës së djeshme, zëvendësministri i Mbrojtjes, Ekrem Spahiu, njëkohësisht edhe kryetar i Partisë Lëvizja e Legalitetit, ka deklaruar se homoseksualët shihen me neveri në vendin tonë dhe ka kërkuar që policia të mos u japë leje për aktivitetet në kuadër të ditës kundër homofobisë. Ndërkohë që ai ka kërkuar edhe shpalljen non grata të ambasadorit holandez pasi merret shumë me homoseksualët.

„ A ka pasur ndonjë reagim zyrtar për këtë deklaratë?

TIRANE

ESMERALDA KETA

E

krem Spahia, në fakt ndryshe nga hera e parë, këtë herë ka dalë në një deklaratë zyrtare, në emër të partisë Lëvizja e Legalitetit, kundër homoseksualëve. Madje deklarata e tij ka shkuar më tej, kur në mënyrë e homoseksualëve. Është e të paprecedentë ka kërkuar drejta e ambasadorit që të shpalljen si person të shprehet për çështje që e padëshiruar në vendin tonë të prekin personalisht, por ai nuk ambasadorit holandez. Por duhet të dalë jashtë rolit dhe nuk është mjaftuar me kaq, statusit diplomatik e të lëshojë Spahia ka kërkuar që policia e fyerje ndaj deputeteve dhe zyrshtetit të mos i japë leje këtij tarëve të vendit ku shërben, grupimi për të zhvilluar aktiv- siç bëri në një intervistë itetet e paralajmëruara në ditën televizive. Prandaj, Partia kundër homofobisë më 17 maj. “Lëvizja e Legalitetit” kërkon “Pavarësisht se homoseksual- që ambasadori aktual holanizmi tek ne nuk gëzon mbësh- dez të shpallët person i tetje publike dhe shikohet me padëshirueshëm (non grata) neveri, gjoja në emër të eman- dhe të largohet nga Shqipëria. cipimit shoqëror dhe mbrojtjes Duke ju rikthyer paradës hosë të drejtave të njeriut, nga qarqe të caktuara po bëhen përpjekje intensive Ky politikan duket se është i që ky fenomen i paaftë të kuptojë veprimet dhe dëmshëm të përha- domethënien e deklaratave që lëshon pet në mënyrë të dhunshme edhe në vendin tonë. Ne nuk mund të pranojmë që de- moseksuale të 17 majit në Tigjenerimi të na imponohet si ranë, Partia “Lëvizja e Legaliemancipim dhe “të drejtat” e tetit” kërkon nga Policia e Shnjë grupi fare të vogël të tetit që të mos jepet asnjë leje cënojnë të drejtat e pjesës dër- publike, sepse manifestime të rmuese të shoqërisë”, - ka dek- tilla cenojnë moralin e sholaruar Spahiu. Ndërsa ka folur qërisë shqiptare”,- ka dekpër ndihmesën e madhe që i laruar Spahiu. kanë dhënë ambasadorët e REAGIMI Në fakt i vetmi reagim që ka huaj në Tiranë, në proceset e integrimit të vendit tonë drejt ardhur ndaj kësaj deklarate BE-së, ai ka shigjetuar ambas- nga zëvendësministri i adorin holandez se po merret mbrojtjes, Ekrem Spahiu, ka vetëm me çështjet e homosek- qenë nga vetë komuniteti sualëve. “Veçojmë qëndrimet LGBT. Ata kanë deklaruar se e ambasadorit të Holandës në avokatët e tyre kanë bërë gati Tiranë - Henk G.C. van den një dosje dhe një kërkesë për Dool, i cili më shumë se çdo Gjykatën Kushtetuese ku gjë po shqetësohet për hallin kërkojnë shpalljen e Partisë

?

PYETJE PERGJIGJE

Në foto: (Majtas )Gjatë marshimit në bulevard të komunitetit LGBT ku u hodhën tymuese dhe (Sipër) Ekrem Spahia kryetar i PLD

Lëvizja për Legalitet si një parti antikushtetuese. “Ne i bëjmë thirrje të hapur kryeministrit Sali Berisha që të shkarkojë menjëherë këtë zëvendësministër të paaftë për të kuptuar as parimet bazë të demokracisë (të diplomacisë jo e jo), ndërkohë që jemi duke pritur përfundimin e hetimeve nga ana e Prokurorisë pas kallëzimit penal që Aleanca Kundër Diskriminimit dhe Pro LGBT kanë bërë kundër z. Spahia”, ka deklaruar Kristi Pinderi, aktivist i LGBT.

BERISHA

Vetëm pak kohë më parë kryeministri Berisha i tërhoqi veshin aleatit të tij të partisë së Legalitetit për një deklaratë të bërë në media, ku ai shprehej pikërisht kundër homoseksualavë. Atëherë Spahia uli kokën dhe pranoi se ishte një deklaratë e nxituar. “Aleatëve mund t’u them se kanë përdorur ose kanë bërë deklarata të papranueshme. Reagimi i kryetarit të Partisë së Legalitetit ishte aspak përgjigje mbretërore, sepse edhe vetë

janë parti e tolerancës dhe ata e kanë faktuar këtë”, - ka deklaruar Berisha duke u siguruar mbështetje për çfarëdo lloj organizimi këtij komuniteti. Por pa kaluar as dy muaj nga ky incident, kreu i Partisë së Legalitetit, njëkohësisht edhe zëvendësministër i mbrojtjes, e sfidon sërish kryeministrin Berisha me qëndrimet e tij përçmuese ndaj këtij komuniteti. Pritet që nesër, gjatë mbledhjes së qeverisë, Berisha të pozicionohet ndaj kësaj deklarate të Ekrem Spahisë.

Jo asnjë institucion shtetëror nuk ka reaguar. Por ka reaguar vetëm komuniteti LGBT që i ka kërkuar kryeministrit Berisha ta shkarkojë menjëherë nga funksionet zotin Spahia dhe i janë drejtuar gjykatës me një kërkesë për ta shpallur antikushtetuese PLL-në.

„ Është hera e parë që bëhen deklarata të tilla?

Jo, në të vërtetë Ekrem Spahiu bëhet për herë të dytë epiqendër e sjelljeve ekstreme kundër personave që kanë prirje homoseksuale. Por herën e parë Berisha e kritikoi ashpër dhe doli përkrah komunitetit LGBT

Gjimnazet

Matura, provim në gjuhë të huaj „„„

N

TIRANE

xënësit që ndjekin gjimnazet në arsimin dygjuhësh në vendin tonë, provimin e matematikës do ta japin në gjuhë të huaj. Kështu nxënësit e seksionit dygjuhësh italisht-shqip, përveçse gjatë gjithë vitit shkollor njohuritë i marrin 50 për qind në shqip dhe 50 për qind në italisht, do të testohen edhe në provën e fundvitit në italisht. Ndërkohë që sipas marrëveshjes midis dy vendeve, parashikohet që në të ardhmen do të pajisen me diplomë ndërshtetërore, që do të njihet nga të dy vendet. Sa i përket nxënësve që ndjekin shkollat dygjuhëshe italisht-shqip në përfundim të gjimnazit ata do u nënshtro-

hen provimeve të maturës shtetërore, që do të kenë një organizim disi ndryshe. Kështu lënda Gjuhë e letërsi sh-

Lajmi Niveli i njohjes se gjuhës italiane ne përfundim te klasës së 9-të, do të jetë B1. Niveli i njohjes së gjuhës italiane në pranim do të jetë të paktën B1.. Në përfundim të gjimnazit Diploma e Maturës Shtetërore do të jetë e shoqëruar me Deklaratën e Vlefshmërisë italiane. Ndërsa për të nisur studimet e larta në Itali, ata do të përjashtohen nga provimi i gjuhës italiane (CELI 3).

qipe do të jepet me shkrim; Gjuhë dhe letërsi italiane do të jepet me shkrim dhe me gojë); Matematika do të jepet me shkrim në italisht; si dhe dy lëndë me zgjedhje nga lista e propozuar nga Ministria e Arsimit dhe Shkencës. Kjo për shkak të peshës së barabartë që ka zhvillimi i kurrikulës në të dy gjuhët: shqip dhe italisht. këto shkolla, nga klasa e 10-të deri në klasën e 12-të bëjnë mësim 50% në gjuhën shqipe dhe 50% në gjuhën italiane. më konkretisht krahas mësimit të gjuhës dhe letërsisë italiane, zhvillohen në gjuhën italiane edhe “Histori e qytetërimit botëror”, Matematika, Fizika, Biologjia dhe Historia e artit me programe dhe tekste italiane, të miratuara nga MASH.


E mërkurë, 16 maj 2012

17

SOCIALE

Bulevardi i Ri studiot ndryshojnë projektet e kostot

S

tudiot konkurrente për zgjatimin e Bulevardit të Ri të kryeqytetit dhe rehabilitimin e lumit të Tiranës, “Dar” dhe “Grimshaw” prezantuan sot ndryshimet që u janë bërë projekteve, duke i përshtatur ato me kërkesat e qytetarëve dhe të grupit strategjik. Kështu, studio “Dar” ka ngushtuar me 100 m gjerësinë e Bulevardit nga 170 që ishte në projekt, që ul koston me

56 %, duke e çuar në vlerën e 20-25 milionë eurove. Gjithashtu, janë zhvendosur kullat në dy anët e bulevardit duke bërë që të mos ketë ndërprerje të tij. Shumica e parkimeve të kësaj studioje janë parashikuar nëntokë, ndërsa parashikohet edhe ndërtimi i një kampusi universitar. Ndërsa studio tjetër, “Grimshaw” projekton rrugë të integruar të unazës, me 60 metër gjerësi, me dy kalime

Emigrantët: Borghezie jashtë Parlamentit Evropian

“Shqipëria, e bukur por pa shqiptarët” Deputeti Legist shfryn: Non fanno un cazzo Lajmi Diploma e Renzo Bozzit, ka shërbyer për ta vënë Shqipërinë në qendër të talljeve dhe kritikave pa fund tek fqinjët tanë italianë. Madje ka nga ata që kanë përfituar nga situata dhe nuk i kanë kursyer jo vetëm akuzat, por madje kanë shfaqur edhe sjellje ksenofobe, ndaj shqiptarëve. Mario Borghezio „„„

I

nga tre korsi secila dhe me ndaje në mes. Në këtë projekt makinat kalojnë përmes bulevardit, prarashikon rrugë të dedikuara për këmbësorë, biçikleta dhe një manaxhim i mirë i trafikut. Sipas kësaj studioje, kapaciteti i secilës prej dy korsive parashikohet të jetë 2.000 automjete në orë dhe në total përballon 5,6 mijë automjete në pikën e trafikut. Ndërsa pritet që fituesi të shpallet sot.

Kënga

Baladë për Metin e “Kristal”, e krahasojnë me Naimin „„„

TIRANE

P

ër presidentin e univer sitetit “Kristal”, Ahmet Muça, janë krijuar edhe balada. Madje jo vetëm kaq, por autori i tekstit, Arben Duka, nuk ka ngurruar që pronarin e “Kristal” ta krahasojë me rilindasit e shquar shqiptarë, Naim dhe Sami Frashëri. Kënga mban titullin “Kristal”, dhe këndohet nga Ylli Baka, ndërsa muzika mban firmën e kompozitorit të njohur të shumë këngëve të njohura të muzikës sonë, Adi Hila. Në videon që e shoqëron, që sigurisht ilustrohet me pamje të këtij universiteti privat, thuhet se kjo këngë i kushtohet universitetit “Kristal” dhe themeluesit të tij, Ahmet Muça. Kënga është publikuar në publikuar në

YLLI BAKA- KRISTAL

„ Nga behari në behar Lule plot çel pranvera “Kristali” lulja e parë Lindi mbi lule të tjera „ Zemërmadhi porsi deti Me “Kristalin” kudo ndriu Ahmet Muça nga Përmeti Si Naimi dhe Samiu „ Vitet vijnë, vitet ikin Jeta hapin s’do ta ndali Kush do dritën, diturinë Kanë zemrën te “Kristali” “Youtube” më 15 nëntor 2011. Se sa e frymëzuar është kjo baladë kushtuar Metit të “Kristal”, mjafton të lexoni tekstin e këngës”

ITALI

tillë është rasti i europar lamentarit legist, Mario Borghezio, i cili ka qenë i ftuar dy ditë më parë në emisionin “La Zanzara” të Radio 24, ku ia nuk ka ngurruar ta quajë Shqipërinë një vend të “botës së së tretë”, apo “vend i mrekullueshëm, po t’i heqësh shqiptarët”. Lajmi është përcjellë nga gazeta “Shqiptari i Italisë” dhe në të thuhet se duke marrë shkas nga diplomimi i Renzo Bossit në Shqipëri, Borghezio nuk humbet rastin të flasë kundër shqiptarëve – por jo shqiptareve (femrave) që i konsideron punëtore, ndryshe nga meshkujt “che non fanno un cazzo”, për ta thënë me fjalorin e tij plot “nuanca”. “Vend i bukur, po t’i heqësh shqiptarët”, - thotë pa mëdyshje Borghezie, duke fyer kështu jo vetëm shqiptarët kësaj ane të Adriatikut, por edhe ata mijëra emigrantë që prej vitesh kanë kontribuar në ekonominë italiane. Sipas lajmit të botuar te “Shqiptari i Italisë”, i nxitur nga drejtuesi i emisionit, Giuseppe Cruciani, që e nis bisedën me Borghezion duke i kujtuar ironinë e publikut me batutën e famshme të Legës të kthyer në “Lega tiene ... Durazzo” pas diplomës shqiptare të Troftës, Borghezio mban menjëherë

IRONIA

“Scherzi a parte”, diploma shqiptare për drejtuesit

Ç

ështja e diplomave shqiptare që mund të merren edhe pa qenë nevoja të shkosh në universitetet është bërë pjesë edhe e emisionit “Scherzi a parte” që jepet çdo të hënë në “Mediaset”. “Kam dy diploma për ju të dy, të blera në Shqipëri, njëri për inxhinieri dhe tjetri për gjinekologji”, - u thotë njëri nga të ftuarit dy prezantuesve Luca dhe Paolo. “Po pse për mua gjinekologji, - bën të pakënaqurin njëri prej prezantuesve. “Sepse atij i pëlqen inxhinieria”, thotë i ftuari që u jep diplomat. “Po këtu është e shkruar Renzo Bossi”, - këmbëngul njëri prej prezantuesve. “Po e kam fshirë dhe shkruajta emrin tënd, mos e doje gjë të re? Kjo është një nga ata diplomat që e mban në dorë dhe i ndryshon emrin sa herë të duash”, - sqaron i ftuari, ndërsa salla shpërthen me duartrokitje.

qëndrim duke thënë: “Nuk është e vërtetë, lajmi u përgënjeshtrua. Asnjë prej nesh nuk frekuenton Shqipërinë, që po t’i heqësh banorët, është një vend i mrekullueshëm”. “Mbi shqiptarët

secili ka mendimin e vet, unë kam një mendim timin. – shpjegon më tej ai. - Ato pak herë që kam qenë në Shqipëri, sipërmarrësit italianë atje më kanë thënë se ishin shumë të kënaqur nga gratë

evropian – sqaron Borghezio – ndonjëri dëshiron t’i fusë, por ne jo!”, - ka deklaruar Borghezio. Por deklaratat e tij, jo kundër politikës shqiptare por kundër popullit shqiptar, nuk përfundojnë këtu. “Fatmirësisht shqiptarët nuk vijnë më në Itali, kanë kuptuar që janë më mirë atje ku janë, se te ne me qeverinë Monti. E sidoqoftë “nuk thashë asnjëherë që shqiptarët janë koqe kandari (“Ligjërata e drejtë e Borghezio: “Mai detto che gli albanesi siano dei coglioni”)”, - ka deklaruar legisti Borghezio. Por megjithëse nuk ka ardhur asnjë reagim zyrtar nga ambasada jonë në Itali, vetë shqiptarët që jetojnë në itali prej vitesh kanë nisur të organizohen për të mbajtur një qëndrim ndaj deklaratave ofenduese të një europarlamentari, ndaj një “Asnjë prej nesh nuk frekuenton vendi i cili Shqipërinë, që po t’i heqësh banorët, shpreson të është një vend i mrekullueshëm” marrë statusin e vendit kandidat për në BE. “Në qenë edhe koloni e Serenis- pritje të një reagimi zyrtar, të simas, por sot është ajo që ngremë vetë zërin kundër është, ka administratën që Borghezios në Parlamentin ka. Nuk them ta fshijmë nga Evropian. Aderoni në fushatën faqja e dheut, është një vend “Jashtë Borghezio nga Parlai botës së tretë që duhet menti Evropian”, - është kjo ndihmuar...Shqipëria nuk nisma që kanë marrë emibën pjesë në komunitetin grantët shqiptarë në Itali. shqiptare që punojnë shumë, ndërsa burrat nuk bëjnë asgjë, rrinë gjithë ditën në kafene duke pirë nargjile, janë kushërinj të afërt të arabëve”. E kundërshtimeve të Crucianit e të Parenzos nga studioja përsërit i bindur: “Mjafton të shkosh në Tiranë dhe e sheh që gratë punojnë rëndshëm ndërsa burrat nuk lëvizin as gishtin (“Non fanno un cazzo” thotë legisti në gjuhën e tij)”. “Bossi edhe mund të përgënjeshtrojë – i thonë europalarmetarit legist nga studioja, - por fakt është që ajo diplomë ekziston, që dekani i universitetit thotë se ia kanë lëshuar Renzos?” “E kush e thotë? Dekani i një universiteti në Tiranë? – ia kthen prerazi Borghezio, duke kujtuar se ç’është sipas tij Shqipëria – Shqipëria ka

LAJME SHKURT Reshjet e shiut deri në fundjavë

„

Reshjet e shiut që prej dy ditësh kanë mbuluar pothuajse gjithë vendin, do të jenë prezent deri ditën e premte. Specialistët e e motit sqarojnë se do të ketë një episod të shkurtër pushimi të tyre ditën e mërkurë, por të enjten reshjet do të rikthehen. Po kështu dhe temperaturat do të vazhdojnë të jenë më të ulëta se ato të javës së shkuar. Sipas tyre në zonën e Shkodrës dhe të Lezhës ka rënë dhe sasia më e madhe e reshjeve, po kështu dhe temperarturat kanë zbritur me 7 gradë celcius.

Impotenca seksuale prek edhe të rinjtë

„

Impotenca seksuale nuk po prek më vetëm të moshuarit por edhe moshat e reja. Sipas të dhënave të fundit, 13% e çifteve pa fëmijë kanë si shkak sterilitetin e partnerit. Andrologu Evin Dani thotë se në këtë impotencë deri në sterilitet ndikon edhe konsumimi i mishit të bagëtive, kur këtyre u bëhen injeksione për shtim të peshës.


18

E mërkurë, 16 maj 2012

DOSSIER

Ditari i nazistit

QËLLIMET E MIRA të Gjermanisë për Shqipërinë, fama e Skenderbeut si dhe autorit gjerman Karl Maj

Herman Nojbaher: Si i njoha shqiptarët Nje diplomat nazist me mision në Shqipëri në 1943 Herman Nojbaher (1893-1960), nje nder anetaret e pare te Partise Naziste ne Austri, ishte kryetari i bashkise se Vjenes (mars 1938-Dhjetor 1940) dhe me pas iu bashkangjit Sherbimit te Jashtem gjerman si ekspert ne ceshtjet ekonomike per Europen juglindore. Ai u aktivizua ne Rumani, Bullgari, Greqi (tetor 1942) dhe se fundmi ne Beograd ne gusht te vitit 1943 si i Derguar i Posacem i Ministrise se Jashtme te Gjermanise per Europen juglindore. Pas renies se Italise, qe prej 11 shtatorit te vitit 1943, ai ishte pergjegjes edhe per Shqiperine dhe bashkepunoi intensivisht me Vermahtin deri ne kapitullimin e Gjermanise ne 1945. Ne 1946 ai u arrestua nga amerikanet dhe u dergua ne Beograd ku edhe u denua ne 1951 me burgim si kriminel lufte per mbeshtetjen qe i kishte dhene forcave gjermane si ekonomist dhe diplomat. Ai u lirua ne nentor te 1952 dhe u kthye ne Austri. Neubacher eshte autor i librit „Misioni special Juglindje 194045" (Sonderauftrag Südost, 1940-45’), Göttingen 1956, ne te cilin ai pershkruan aktivitetet e tija per Gjemanine naziste ne Ballkan ne kuader te posteve te larta qe ai mbajti gjate kesaj periudhe. Pjese e ketij libri eshte edhe kapitulli i meposhtem mbi Shqiperine.

fer Deva u emerua Minister i Brendshem ndersa Vehbi Frasheri Sekretar i Shtetit per marredheniet me jashte. Kushtetuta zogiste ishte akoma e vlefshme. Mbreti u zevendesua nga Keshilli i Regjences. Asambleja Kombetara shkeputi cdo lidhje me Italine dhe shpalli nje aleance me Fuqite e Boshtit Qendror. Cdo gje rrodhi pa problem por ama jo pa buje. Nje grup partizanesh, qe njiheshin si shume impulsive dhe qe kishin marre pjese ne carmatosjen e njesive italiane, vendosen nje gryke artilerie italiane ne afersi dhe bombarduan Pallatin Mbreteror ne te cilin ishte mbledhur Asambleja Kombetare. Por ato u debuan menjehere nga ushtaret gjermane te cilet rikthyen cdo gje ne normalitet. Nuk pati te plagosur. I gjithe incidenti dukej sikur koincidonte me te ashtuquajturin „genius loci” . Shqiptaret jane nje nder popujt me te apasionuar ne shtenien me arme zjarri. Pushka nuk eshte nje instrument per nje shqiptar, por pjese e trupit te tij. Vizita e nje miku nderohet duke shtene me arme ne nje distance te caktuar kur ai largohet. Armet e reja moderne ofronin mundesi pa kufi per ceremoni te tilla. Ne nje vend kaq te dhene pas armeve, nje pergjigje me arteleri ndaj nje ceremonie zyrtare dukej si dicka e deshiruar dhe nuk perbente ndonje problem nga pikepamja e protokollit.

***

Xhaferr deva

„„„

N

TIRANE

e ditet e parat e misionit tim ne Shqi peri une u interesova te mesoja se kush ishin personalitetet me te rendesishme te vendit. Shume shpejt kuptova se ai qe gezonte respektin e te gjitheve ishte Mehdi Bej Frasheri. Asnje oferte apo kercenim nga italianet nuk mund t´ia mbushte mendjen ketij zyrtari te vjeter te Perandorise Osmane qe te pranonte aneksimin e vendit te tij nga Italia. Rendesia e personit te tij e kishte detyruar Italine ta dergonte ne mergim ne Rome ku ai jetonte ne nje hotel te kendshem bashke me te bijen Mediha por liria e tij e levizjes ishte e kufizuar. Pas dorezimit te Italise une i vura ne dispozicion nje avion Heinkel III qe e solli ne Tirane. Ky avion transportoi edhe kartmonedhat e vjetra shqiptare qe ruheshin ne Banken e Italise (Banca d´Italia), te cilat iu dorezuan Bankes Kombetare te Shqiperise. Banka e Shqiperise ishte themeluar nga eksperte italiane dhe ishte e organizuar mjaft mire. Mehdi Bej Frasheri, 74 vjec ne ate kohe, ishte nje individ impresonues. Ai rridhte nga nje familje e rendesishme bejleresh feudale dhe e kishte filluar karrieren e tij ne Ballkan si zyrtar i administrates publike ne kohen e Perandorise Osmane dhe me pas kishte qene Pasha ne Libi dhe Egjipt. Bashkeshortja e tij, nje grua plot dinjitet dhe hire ishte turke. Mehdi Beu fliste te pakten 8 gjuhe, por jo gjermanisht. Ne pjesen me te madhe te kohes ne

komunikonim ne italisht. Ai i vezhgonte zhvillimet e fundit ne vend ne menyre te rezervuar. Kur e kuptoi se nuk kishte rrezik nga nje rregjim pushtues gjerman, ai u perfshi ne menyre aktive ne fatin e vendit te tij. Kerkesa te shumta entuziaste nga Asambleja Kombetare lidhur me detyren e tij patriotike ia mbushen mendjen te pranonte postin e Kryetarit te Keshillit te Regjences, ne

Gjermania e njihte sovranitetin e Shqiperise por me nje kufizim-ne do te kundershtonim cdo qeveri qe do te mbeshteste kundershtaret tone te cilin benin pjese edhe dy perfaqesues te tjere, nje ortodoks dhe nje katolik. Keshilli drejtohej me rradhe nga te tre. Megjithate ai ishte i vetmi perfaqesues permanent pasi kolegu i tik ortodoks u semur ndersa perfaqesuesi katolik, franceskani nga Shkodra, At Anton Harapi e refuzoi postin pasi ai binte ndesh me funksionin e tij si prift katolik nisur nga fakti qe ky post mund ta detyronte te jepte denime me vdekje. Kjo ishte muzike per veshet e Pashait te vjeter. Asambleja Kombetare Kushtetuese dhe Keshilli i Regjences qe zgjidhej nga kjo e fundit, zgjodhen qeverene definitive. Kryeminister u caktua kosovari Rexhep Mitrovica. Xha-

Mehdi Bej Frasheri, nese me lejohet te gjykoj, ishte shpikesi i nje kategoriet e re ne te drejten nderkombetare. Ai sugjeroi qe Gjermania te njihte neutralitetin e Shqiperise. Duhej te ishte nje „neutralitet relativ”. Shqiperia i konsideronte forcat e armatosura gjermane si miq dhe nderhyrjen tyre ushtarake si te domosdoshme pavaresisht neutralitetit te saj ndaj fuqive qe ishin ne lufte. Qeveria shqiptare do te vepronte kunder cdo spiunazhi qe vinte ne rrezik rendin e brendshem te vendit. Ne rast se armiqte e Gjermanise do te sulmonin me trupa te karakterit ushtarak, Shqiperia do te ishte neutrale. Si rrjedhoje e kesaj une e perkufizova sovranitetin shqiptar si „sovranitet relativ”. Forcat e armatosura gjermane, miq te popullit shqiptar, deshironin vetem mikepritje nga nje vend, ne te cilen kishin hyre nga domosdoshmeria ushtarake. Gjermania e njihte sovranitetin e Shqiperise por me nje kufizim-ne do te kundershtonim cdo qeveri qe do te mbeshteste kundershtaret tone. Per hir te sigurise se trupave tone, sovraniteti i Shqiperise do te ishte „relativ”. Ne rame dakord me kete formulim dhe Zyra Qendrore e rregjistroi zyrtarisht „neutralitetin relativ” te Shqiperise. Une nuk pata ndonje problem me Zyren Qendrore ne lidhje me ceshtjen e Shqiperise sepse asnje nuk kishte idene me te vogel per kete qoshe mahnitese te Europes. Per rrjedhoje askush nuk mund te me kundershtonte. Per me teper Gjermania kishte qellime shume te mira per kete vend te vogel. Ne lidhje me kete mund te shtoj se fama legjendare e heroit kombetar shqiptar, Skenderbeut (shek. XV) si dhe autori me i lexuar gjerman (nga mosha 10 deri ne 80 vjec) Karl Maj (autori i librit „Ne token e shqiptareve”), luajten nje rol te rendesishem ne qellimet e mira qe Gjermania kishte ne Shqiperi.

Sidoqofte pak njerez ishin ne dijeni te faktit qe ky vend i vogel malor kishte kontribuar ne ngritjen e legjioneve dhe perandoreve romake, te mercenareve dhe gjeneraleve bizantine, te vizionArve te medhenj dhe kadive egjiptiane si dhe qe Papa i kishte akorduar Skenderbeut titullin „Mbrojtes i Krishterimit”.

***

Forcat e armatosura gjermane, te perbera gjithsej nga dy divizione, kishin nevoje per para per te paguar shpenzimet ne Shqiperi, per te ndertuar rruge dhe fortifikime si dhe per te blere produkte vendase. Nevojat fillestare u mbuluan nga kredite e akorduara nga Ministria e Financave por ne nje vend kaq te vogel edhe ndihmat ishin te kufizuara. Kishte mungese kartmonedhash. Shtypja e kartmonedhave te reja ishte fatmiresisht e pamundur sepse blloqet e duhura per shtypjen kishin humbur ne Itali. Ndaj ne i paguanim shpenzimet tona me flori dhe ushqime. Nga rezervat e floririt qe me ishin vene ne dispozicion per Greqine, une hodha flori ne qarkullim ne tregun e lire ne Shqiperi dhe i dhashe kartmonedha forcave te armatosura. Rrjedha e vazhdueshme e floririt nuk lejoi te zhvleresohej monedha vendase dhe e mbajti ate deri ne fund ne qarkullim. Monedha e floririt me e perdorur ne Shqiperi ishte napoloni (20 franga ari) dhe kishte vlere me te madhe se paundi i arit. Ne Greqi ishte e kunderta. Kjo nuk kishte te bente me sasine e floririt te monedhave por me popullaritetin e tyre. Produkti me i kerkuar pas napolonit ishin armet e zjarrit. Kushdo qe kishte mjaftueshem nga te dyja dhe i shkembente pa problem, ishte i mirepritur. Prapavija jone mbrohej nga bandite shqiptare nen drejtimin e fiseve dhe klaneve te tyre. Ata na mbronin ne rradhe te pare nga partizanet, te cilet beheshin gjithnje e me te rendesishem me pakesimin e pasurise se Gjermanise. Sigurisht qe pati edhe raste ne te cilat kishim probleme me vullnetaret dhe ndihmesit tane. Keshtu p.sh. njehere, nje luftetar mali dhe shpura e tij u pajisen me kamione, arme dhe napolone dhe me pas u zhduken me ta pa lene asnje gjurme. Gjenerali i Ëaffen SS dhe i policise, Filctum, qe mbante postin e keshilltarit teknik per ngritjen e Policise sh-


E mërkurë, 16 maj 2012

19

DOSSIER

Refuzoi të largohej me gjermanët

Patër Anton Harapi u dorëzua për të shpëtuar strehuesit „„„

TIRANE

P

Në foto: Herman Nojbaher duke ardhur në Shqipëri më 1943

qiptare e raportoi ngjarjen me nje zemerim te madh dhe u shokua kur teksa po lexoja raportin une ia plasa te qeshures. Mund ta imagjinoja shume mire luftetarin shqiptar plot entuziazem e i armatosur gjer ne dhemb teksa me shikim te zjarrte dhe gjeste heroike i thonte lamtumire Filctumit tone, i cili ishte i dhene pas romantikes dhe kishte lexuar Karl Majin. Cfare personazhi mahnites duhej te kishte qene hajduti xhentellmen! Keto njerez qe jetonin ne male kishin nje fjale nderi, qe ata e mbanin. E quanin besa. Besa ishte nje nga karakteristikat me te rendesishme te shoqerise patriarkale shqiptare, perkrah gjakmarrjes dhe mikepritjes. Cdokush qe thyen besen, humb reputacionin dhe nuk i zihet me bese nga komuniteti ne te cilin ai ben pjese. Besa nuk jepet dhe nuk merret lehte por kur jepet atehere ajo mbahet. Kur behet fjale per ceshtje jete apo vdekjeje, nuk mund te prekesh nje person qe ndodhet ne besen e nje personi tjeter. Shqiptaret njihen me se shumti per kete fjale nderi. Ndikimi perendimor ka gjasa ta demtoje kete karakteristike.

***

Kryeministri Rexhep Mitrovica dha doreheqjen ne qershor 1944 si pasoje e nje semundjeje te mushkerive nga e cila po vuante. Ngaqe ishte i semure, nuk qe ne gjendje te bente shume. Skena politike dominohej nga konflikti mes Shqiperise se Re (Xhafer Deva) dhe Shqiperise se Vjeter (Mehdi Bej Frasheri). Edhe Xhafer Devad dha doreheqjen ne qershor te 1944 per te marre trajtim shendetesor ne Gjermani dhe me pas iu perkushtua teresisht aktivitetit te tij politik ne Kosove. Keshtu qe une perjetova tre jave te nje krize te qeverise shqiptare. Qe tani e tutje ne nuk do te rekomandonim me asnje kandidat. Cdo dite kishte informacione, kundershtime dhe aleanca te reja. Shume shpejt ne Tirane do te zbarkonin shume „te interesuar” te zhvillimeve politike ne vend dhe do te vendoseshin afer nderteses ku une kisha ngritur zyrat e mia qendrore. Miq te rendesishem, shoqeruar nga bodigardet e tyre nga malet erdhen ne qytet dhe qendruan ne Hotel Dajtin e bukur te ndertuar nga italianet, ne menyre qe te ishin ne vendngjarje

er Mehdi Bej Frasherin kam shkruar edhe me lart. Ai u largua nga vendi bashke me familjen e tij dhe nje numer dinjitaresh kur gjermanet u terhoqen. Djali i tij Vehbiu u vendos ne Vjene dhe hiqej si vjenez. Djali tjeter ishte pro anglezeve dhe madje dukej edhe si i tille. Kreu i familjes nuk ishte gjermanofil apo anglofil por ishte nje patriot shqiptar qe kishte kundershtuar edhe italianet kur ato kishin patur ne dore freret e vendit te tij. E kaluara e tij ishte shenuar nga posti i zyrtarit te larte qe ai kishte patur ne nje perandori te madhe, renien e se ciles ai e kishte perjetuar. Ai kishte disiplinen dhe dinjitetin e nje njeriu qe kishte patur gjithmone shume pergjegjesi mbi supe. Ai dhe bashkeatdhetaret e tij qene te ftuarit tane ne Vjene dhe ne Kitcbyl (Kitzbühel). Ashtu si shqiptaret e tjere ai u largua nga Tiroli, me urimet e mia me te mira, ne drejtim te Italise dhe Zvicres pak para invazionit te SHBA-se. Rivali i Mehdi Beut ne qeveri ishte Ministri i Brendshem Xhafer Deva, i cili ishte armiku numer nje i komunisteve. Ai i shpetoi nje atentati ne te cilen mbeti i vrare adjutanti i tij. Ne fakt si pasoje e kufijve te rinj (ashtu sic me tha edhe Kryeministri serb, Gjenerali Nedic), Xhafer Deva nga Mitrovica ishte nje shtetas serb. Pas rivendosjes se pavaresise se Shqiperise, ai se bashku me 1000 bashkeatdhetare u zhvendos nga Kosova, duke pershkuar Pejen dhe Prishtinen dhe u vendosen ne Tirane. Slogani i burrave te tij ishte „terror per terror”. Ai donte ti tregonte dhembet komunisteve dhe e beri kete sipas zakoneve te vendit. Ne Shkoder komunistet ishin vendosur ne strehimet ku me pare kishte qendruar misioni papnor, te cilat ishin demtuar gjate pushtimit. Xhafer Deva donte te qendronte ne Shqiperi edhe pas largimit te trupave gjermane dhe te bente nje lufte guerrilase. Ne momentin e fundit kur gjermanet nuk pranuan ta jepnin pajisje teknike ai u arratis per ne Kroaci dhe arriti ne Vjene ne dhjetor te 1944. Per here te fundit u takuam ne Kitcbyl ne Tirol. Une nuk e di se sa persona qe kishin qene te rendesishem gjate qendrimit tone ne Shqiperi rane ne duart e komunisteve. Vetem per tre morra vesh qe ishin arrestuar, kreri i franceskaneve At Anton Harapi, Kryeministri i fundit Ibrahim Bej Bicaku (pasardhesi i Fiqri Dinos) dhe Profesor Zallari, i cili ishte kryetar i Parlamentit. Zallari fliste shume mire gjermanisht dhe kishte studiuar filozofi dhe letersi gjermane. Nuk e kuptoj se pse ai qendroi ne Shqiperi. Mbase e shikonte kete si nje detyre morale. Ibrahim Bej Bicaku, pinjoll i nje familjeje te madhe nga Elbasani gjithashtu kishte studiuar per shume vite ne Vjene dhe e njihte shume mire kulturen gjermane. Ishte nje njeri shume i sjellshem, modest dhe i mbyllur ne vetvete. Si Kryetar i Komitetit

kur te caktohej Ministri i ri i Financave. Hoteli u mbulua nga nje atmosfere lufte nga pushket e vajosura mire dhe pistoletat e bodigardeve. Si perfundim une bera sikur kisha humbur shpresat per te gjetur nje zgjidhje te shpejte dhe u largova nga vendi me avion pa i thene askujt lamtumire. Nuk e di nese gjesti im pati ndonje influence ne kete mes por pak pas largimit tim, posti iu dha me pak te preferuarit: Fiqiri Dine, nje burre nga Dibra. Ai kishte lidhje te mira me Abaz Kupin, zyrat qendrore te se cilit ishin nen kontrollin e britanikeve. Ne fillim te kandidatures se tij, Fiqiri Dine me tha se ai do te merrte drejtimin e

Patër Anton Harapi

Kombetar ai morri ne dore drejtimin e vendit me 14 shtator dhe si Kryeministri i fundit gjate largimit te trupave gjermane nga vendi, ai shenoi fillimin dhe fundin e nje faze dramatike ne historine e Shqiperise. Nje refugjat shqiptar nga Durresi me tregoi me pas ne nje qeli burgu ne Beograd se Bicaku kishte humbur kohe duke kerkuar incizimet e tija ne gramafon qe donte te merrte me vete ne arratine e tij derisa kishte qene shume vone per tu larguar nga vendi. I njejti refugjat me tregoi edhe per vdekjen e At Anton Harapit. Ketu duhet te them se kur filluam terheqjen e trupave tone nga Shqiperia une i ofrova At Antonit avionin tim qe ai te largohej nga vendi. Ai me dergoi falenderimet e tij dhe me informoi se Zoti donte qe ai te qendronte aty ku ishte dhe nese kjo ishte deshira e Zotit ai do te vdiste aty ku e therriste detyra e tij si prift. I njejti person me tregoi se At Harapin e kishin strehuar dhe fshehur disa miq te tij. Komunistet qe po e kerkonin nga te gjitha anet, hyne me force ne shtepine ku ai po qendronte, por nuk munden ta gjenin. Teksa po largoheshin pane ne nje gote me uje disa proteza dhembesh dhe u kthyen perseri per te folur me te zotin e shtepise. Kur ata filluan t´i keqtrajtonin te zotet e shtepise, At Harapi doli nga vendi ku ishte fshehur dhe u dorezua. Informanti im me tregoi se ai kishte shkuar drejt litarit me mendje te qete dhe ne paqe. At Anton Harapi ishte nga Shqiperia e veriut. Ai ishte shkolluar ne manastire ne

qeverise vetem nese Gjermania premtonte se do te pajiste dy divizione malore me tankse. Une jam akoma i bindur se kjo ishte nje ide e Abaz Kupit dhe e oficereve nderlidhes britanike, ne menyre qe te shtinin ne dore nje arsenal armesh para largimit te Gjermanise (qe do te ndodhte se shpejti), me te cilat do mund te ndalonin avancimin e partizaneve. Kjo perpjekje e shefit te fundit te inteligjences britanike ne Shqiperi e forcoi akoma me shume bindjen time se britaniket duhet te negocionin me ne ne momentin qe ne do te terhiqeshim nga Ballkani. Gjermania tashme e kishte humbur luften- trupat gjermane duhej te qendro-

Merano dhe ne Hall ne Tirol dhe kishte studiuar teologji ne Rome. Pak kohe para se te vdiste ai kishte vizituar vendet ne te cilat kishte jetuar kur kishte qene i ri. Largimi i tij nga Tirana per kete qellim qe i pazakonte. Kjo ndodhi ne fund te qershorit 1944 kur une i ngopur me krizen qeveritare u largova nga Tirana. Avioni im mund te fluturonte vetem naten per shkak te distances se afert ne te cilen ndodheshin avionet luftarake britanike ne anen tjeter te ngushtices se Otrantos. Avioni po levizte mbi piste kur u ndaluam nga stafi ne toke qe bertiste. „Cfare ndodhi? Kush eshte?” „Eshte At Harapi”. Ne ate moment franceskani i vogel hyri ne kabinen e pasagjereve dhe me nje buzeqeshje tha: „ Me ka humbur durimi me politiken. Do vi me ju!”. Avioni Heinkel u nis perseri, u ngrit mbi luginen dhe mbi malet e izoluara, ne shpatet e te cileve perplaseshin rrezet e para te diellit qe po lindte. At Antoni i ulur perballe meje veshur me rroben e tij nxorri nga canta e vetme qe kishte me vete breviarin dhe filloi te lutej. Ai qe i ftuari i im ne Beograd per disa dite. Akoma me del para syve figura e vogel asketike me syte e tij kafe, fytyren e lodhur nga koha e hunden e lezetshme teksa shetiste ne kopshtin tim me breviar ne duar. Me pas ai udhetoi per ne Vjene dhe perseri ne Tirol. Pas disa javesh ai do te kthehej ne Shqiperi, ku po e priste vdekja. Asnje revolucion nuk mund ta shuaje kujtimin e nje njeriu te tille. Ai gjithmone do te ndricohet nga drita e perjetshme, te ciles ai i sherbeu.

nin ne Shqiperi ne bazat e tyre deri ne momentin ne te cilin do te evakuoeshin me nder si te burgosur lufte qe te mos lejonin qe armet te binin ne doren e popullit. Te njejtat sygjerime u bene edhe per divizionin tone te Gjeneral Lancit ne veri te Greqise. Nuk duhet harruar qe pjesa perendimore e Shqiperise ishte bllokuar nga Moska dhe britaniket duhej te kishin treguar me shume kujdes ndaj nje puci te komunisteve, i cili me pas ndodhi ne te vertete dhe qe i paevitueshem. Duke patur parasysh te gjitha keto, une pata pershtypjen se gjerat tashme i kishin kaluar kufijte e humorit.


20

E mërkurë, 16 maj 2012

KULTURE

Qendra e Albanologjisë „„„

TIRANE

DHURATA HAMZAI

D

rejtori i QSA-së, Ardian Ma rashi, pas reagimit të tre ak ademikëve për problemet e institucionit, i kontaktuar nga Shqiptarja.com, dje nuk ngurroi të rrëfejë se disa nga problemet që kanë ngritur ata janë të identifikueshme, ndërsa ka kundërshtuar në mënyrë kategorike frymën me të cilën kanë folur. Duke u përpjekur të ruajë etikën e titullarit, Marashi ka lënë ende një enigmë për çështjen se cilat nga ato që kanë pohuar të intervistuarit kanë lidhje me një konflikt të pastër interesash dhe cilat janë një përzierje e mendimit subjektiv me interesat gjegjëse të secilës prej temave që kanë prekur të intervistuarit si nënkryetari i Akademisë së Shkencave MYzafer Korkuti, studiuesi Behar Gjoka dhe artikullshkruesi Dr. Rami Memushi. Ndërsa tregon se gjatë këtyre ditëve ka pasur reagime dhe ka marrë telefonata për këto artikuj, drejtori i QSA-së A. Marashi është shprehur para intervistës se "nëse do ta hapim me këtë parantezë dhe nëse unë do të flisja si individ dhe jo si titullar i QSA-së, do të tregoja se ka konflikte interesi tek ata që kanë shkruar ose janë intervistuar. Megjithatë si titullar respektoj disa nga qëndrimet individuale dhe të drejtat e tyre për t'u shprehur." Ndërsa pohon se i ka lexuar me vëmendje artikujt e tyre në gazetën tonë, Marashi thotë se: "Një pikënisje për intervista të tilla u bë artikulli i profesor Rami Memushaj". Marashi komenton se në artikullin e tij ka gjykuar tonalitetin e përgjithshëm që ka marrë artikulli. "Është tonalitet kundër QSA-së, për ta fundosur dhe për ta përgjysmuar. Kjo frymë u pasua nga të tjerët. Thashë me vete: tani nisi kryqëzata". Drejtori Marashi nuk do që të tjerët ta shohin qendrën që drejton si një dështim. Ju i keni ndjekur kritikat në gazetën tonë për QSA-në, ç'mund të na thoni për to? -Kam lexuar dy prej tyre, shkrimin e profesor Rami Memushaj dhe të Behar Gjokës, të Korkutit po e dëgjoj nga ju që qenka intervistuar. Në fakt ato janë artikuj jo për të mirën e QSA-së por kundër QSAsë. Në të dyja ato shkrime, artikulli dhe intervista duket qartë se edhe njëri apo edhe tjetri e shohin qendrën si një dështim. Unë ju tregoj se kjo qendër nuk është dështim, normalisht jo vetëm se më takon ta them, por është edhe e ndershme të vihet në dukje. Përkundrazi, është një rimarrje e drejtimit të punës, ndryshe nga institutet e vjetra, të cilat punonin nën direktiva dhe është një rimarrje e punëve me kushte e reja dhe me mundësitë e reja që aktualisht janë. Vetë punonjësit e instituteve normalisht janë kapacitet më të shquara në vend. Kërkimet e tyre i përdorin për referenca edhe vetë pedagogët e universiteteve. Ndërkohë instituti harton strategjitë dhe politikat mbi bazën e një statuti që e ka kjo qendër. Megjithëse respektoj disa nga qëndrimet individuale dhe të drejtat për t'u shprehur, një pikënisje për

REAGIMI: Drejtori i QSA-së Ardian Marashi ka reaguar dje pas një artikulli dhe dy intervistave të akademikëve, të cilët njëzëri shpreheshin për degradimin e Akademisë së Shkencave pas ndarjes së saj në institute studimore. Akademikët kanë rreshtuar edhe një varg akuzash për krizën që ka prekur institutet dhe kërkimet albanologjike në Shqipëri

ARDIAN MARASHI

Ndalni kryqëzatën ndaj QSA-së Akademikët që folën kundër kanë konflikte interesash Pra, Akademia varet nga kabineti i kryeministrit. Ka militantë atje? -Me militantë nuk mund të mbushet akademia, sepse për akademikët nuk voton kryeministri, nuk voton deputeti, nuk votoj unë. Vetëm akademikët kanë të drejtë të votojnë për akademikët që pranohen dhe ka një status krejtësisht vetëm të veçantë, nëse ka një linjë varësie është vetëm tek buxheti, nga i marrin paratë. Për qendrën e studimeve albanologjike linja e varësisë është tek buxheti ku rregullator është ministria. Nëse në të gjitha ministritë dhe të gjithë punët që bëhen ne i shohim vetëm në optikën e një qeverie ose të një qeverie tjetër, mendoj se këtu janë ngatërruar konceptet. Autorët e replikave për akademinë e QSA-në: R. Memushaj, M. Korkuti, B. Gjoka

intervista të tilla u bë artikulli i profesor Rami Memushaj. Në artikullin e tij unë gjykoj tonalitetin e përgjithshëm që ka marrë artikulli. Është tonalitet kundër qendrës, është për ta fundosur dhe për ta përgjysmuar. Gjatë bisedës thatë se është kryqëzatë? -Kur bashkohen disa artikujt të kësaj natyre, atëherë kjo mund të quhet kryqëzatë.

Në Apoloni, për shembull në 2008-n ishte një gjendje ku lakuriqi i natës të therte sytë në mesin e ditës Nuk besoj se po thoni se nuk ka asgjë të vërtetë në ato shkrime. Ja erdhëm tek ju dhe mund të flisni si është gjithë e vërteta? -Mirë që erdhët. Faleminderit që erdhët se po të shihja edhe një artikull tjetër me atë frymë, do të thosha që "Shqiptarja.com" paska nisur një fushatë kundër. Dhe është mirë ta konfirmoni vetë që ne po përpiqemi të ndërtojmë dhe jo të shkatërrohemi. Ata shprehen se problemi është që qendra të vazhdojë të rezistojë, ose të kthehet në akademi, etj, etj. Më duket diçka naive, veç jo një argument shkencor dhe ndoshta është edhe një mungesë e plotë horizonti e shkruesve. E para e punës një institucion ose një individ ekziston pavarësisht nga ne. Mënyra si punon ai tregon se ka hapësira të mjafta për të rregulluar nga vetja se asgjë nuk ësh-

të e përsosur. Nuk janë absolute pohimet në atë gjendje që paraqiten në dy shkrimet e fundit. Po për sa u përket arkivave, a ka të zhdukura apo jo? -Askush nuk i del dot zot kësaj. Shkrimi më i fundit që lexova, i Behar Gjokës pashë se edhe ai nuk i delte zot, thoshte në mënyrë të ndershme që nuk di gjë se çfarë ka ndodhur. Janë dy gjëra që nuk janë

të qarta tek këto shkrime që shkruesit nuk kuptojnë se Akademia dhe qendra albanologjike janë të ndara, nuk mund të mendohen si para katër vitesh. Gjërat janë krejt të ndryshme, janë dy institucione krejtësisht të pavarura nga njëra-tjetra, qoftë edhe tek lidhja e varësisë. QSA varet nga ministria e Arsimit dhe e Shkencës, ndërsa akademia varet nga kabineti i kryeministrit, ka një lidhje tjetër.

Akademiku Myzafer Korkuti thotë që ndarja në institute ka bërë që Akademisë t'i jetë "prishur çatia". -Po ai thotë kështu se Akademia është mësuar që të gjithë punën e vetë ta mbështesë mbi institutet. E ka organizuar në mënyrë të atillë para katër vitesh që ta delegonte punën te institutet, të cilat kanë prodhuar dhe kanë dhënë rezultate. Nuk është mësuar Akademia të jetë një krijesë autonome, por është një çati autonome që ka pasur linjat e veta, të cilat kanë qenë institutet. Pra, ky është problemi i riorganizimit të Akademisë dhe jo i instituteve. Dhe në një masë të madhe të akademikëve janë ata vetë që nuk kanë gjetur modelet më të përshtatshme të funksionimit me statusin dhe modele të tilla gjenden padyshim. Pra, ju thoni se Akademia nuk punon dot vetëm? -Gjithmonë jam tek kjo se artikujt që flasim flasin pa bërë një ndarje të qartë se cila është akademia e cilat janë institutet albanologjike, e bëjnë njësoj sikur të flitet për universitetin e Elbasanit dhe Qendrën e Studimeve Albanologjike. Nuk do të thotë që problemet e tyre të përcillen tek njëra-tjetra. Çfarë është e qendrës i takon qendrës dhe çfarë është e Akademisë i takon Akademisë. Nëse bëhet fjalë për humbje arkivash mund të ketë ndodhur tek të dyja, ose gjatë shpërndarjes? -Aty desha të ndalesha, sepse është diçka themelore tek artikujt e botuar. Aty flitet për humbje arkivash, memoriesh, vjedhje kompjuterësh, shkatërrim bazash të dhënash, etj. Kjo nuk ka ndodhur në mënyrë absolute në asnjë institut të studimeve albanologjike. Këtë e them me të vërtetë. Nuk është as profesionale as


E mërkurë, 16 maj 2012

21

KULTURE

Londër

Java e Shekspirit, mediat britanike "masakrojnë" teatrin shqiptar J

Drejtori i QSA-së Ardian Marashi

institucionale kjo. Minimumi i punës së një instituti është të ruaj gjërat që ka. Ky është një problem dhe më duket që ka ndodhur me seksionin e gjeografisë kur ai ka kaluar pranë universitetit e kështu me radhë. Po këtu në QSA në pamje të parë duket se është një institucion më i rregullt, por në pamje të parë nuk duket kështu në Institutin e Historisë dhe Gjuhësisë, a thua atje nuk ka probleme? -Nga sot deri në momentin që unë flas ky institut ka punuar më shumë. Janë bërë botime voluminoze. Historia e Shqipërisë është bërë në dy volume, etj. QSA tani ka fituara projektin për Historinë e Shqipërisë së shekullit të 20-të. Ka dy vjet e gjysmë që punohet më mënyrë intensive. Për këtë punë punon i gjithë instituti dhe prapë i gjithë instituti nuk mjafton. Por, punojnë edhe punëtorë të jashtëm, studiues që janë edhe jashtë Shqipërisë, jo vetëm brenda vendit. Kemi pasur probleme të gjuhësisë, meqë të dy intervistuesit e shprehin këtë shqetësim. Bëhet fjalë për kartotekën e gjuhës shqipe. Është kataloguar në pesë milionë skeda thesari ose fjalori i shqipes, sepse dy vjet më parë kishte një degradim dhe disave u ishte shlyer boja dhe bëheshin të palexueshme. Ne kemi realizuar dixhitalizimin e plotë të kartotekës, e kemi të përdorshme lehtësisht nga punonjësit. Dolëm tek mënyra si bëhet Historia e Shqipërisë, me problemet që kanë të bëjnë me censurat politike të çdo kohe, herë retushohet, herë zbardhet, herë nxihet. A e saktësojnë dot ata studiues që janë në Institutin e Historisë? -Sigurisht të gjithë ata që janë nuk mjaftojnë, se historia do shumë kohë që të bëhet. Duhet shumë punë për të bërë historinë, duhen gjithë ata artikuj, të gjitha studimet që qasjet historike për periudha të ndryshme historike të jenë të sakta, dokumentet të krahasohen, kjo i bashkohet edhe punës sonë me dokumentacionin arkivor. Pra detyra e të gjithë historianëve është kjo: të vjelin punën e të gjithë atyre që kanë prodhuar dokumente historikë dhe ta shfrytëzojnë në dobi të një historie sa më objektive

dhe sa më të pasur. Nëse i referohem thënies tuaj se kjo histori bëhet objektive, pse ka një distancë të qeverisë prej gjykimit akademik për figurat historike. Një shembull konkret është ngritja e bustit të Spiro Spiromilos në Himarë? - Përderisa është vendosur në Himarë, Himarën e qeverisë Këshilli Bashkiak i Himarës. Këtë e vendos komuna, e kështu me radhë. E dini ju se deri më sot disa studiues kanë dalë me libra e dokumente ku dëshmohet se është një tradhtar i çështjes shqiptare? -Nëse një këshill bashkiak do bëjë gabime të tilla vlerësimi, ngelet kompetencë e organeve vendore dhe kjo është çështje që ka lidhje me formimin qytetar dhe me formimin historik dhe moral të personave që kanë të drejtën e vendimmarrjes. Ka shembuj kërkimesh "të freskëta" në QSA? -Po ja, shikoni këtë libër voluminoz të akademik Kolec Topallit: "Gramatika Historike e Gjuhës Shqipe. Janë mbi 800 faqe. Ky është rezultat i kërkimeve të gjithë jetës që profesori ka bërë mbi fushën e historisë së gjuhës shqipe. Pra, ka autoritet gjuhësia ende. Po çështja e ruajtjes së objekteve arkeologjike, a thua nuk ekziston? -Ky është problem pak më ndryshe, por për sa i takon kërkimit shkencor është një problem që ka parametra të tjerë. Kryesore është që janë siguruar kushtet fizike të sigurisë ku ruhen fondet dhe arkivat. Por mjaft kushte të tjera nuk i plotësojmë dot për arsye se tani për tani kemi mungesë së fondeve. Kjo e dhënë iu ka ardhur nga nënkryetari i Akademisë që është arkeolog, por kjo punë nuk ka ndodhur sot. Kjo punë, nuk ka lindur në 2008-n kur u nda qendra. Është problem i trashëguar. Ne po veprojmë t'i rregullojmë gjërat. Në Apoloni, për shembull në 2008n ishte një gjendje ku lakuriqi i natës të therte sytë në mesin e ditës. Gjendja ka ndryshuar jo si nata me ditën, por si parajsa me ferrin.

ava e Shekspirit në Londër ka sjellë një të një pyetje:-A ju ka thënë ndokush Teatrit Kolumë akuzash dhe kritikash për nivelin e Tembëtar shqiptarë se java e Sheksipirit nuk është atrit Kombëtar Shqiptar në disa blogje londinEurovizion. Vetëm drejtori i Teatrit të Shekeze në internet, faqe si The Art Desk, që njihen spirit, Tom Bird, e ka cilësuar lojën e aktorëve për kritikat e tyre profesionale rreth teatrit, shqiptarë jashtëzakonisht bindëse dhe të fufilmit, muzikës, operas, etj. "Henri i VI" është qishme, një nga më ngazëllyeset deri më tani: sjellë në Londër nga Serbët, Shqiptarët dhe "Henri i VI është hera e parë që është luajtur Maqedonasit. Serbët ndonjëherë në këtë luajnë pjesën e parë, të teatër me famë dytën shqiptarët dhe botërore dhe është të tretën maqedonasit. trupa e Teatrit të ShPor ndërsa teatri serb qipërisë që hyn në dhe ai maqedonas historinë e tij me marrin komplimente vënien në skenë të për nivelin e prankësaj vepre të Shekueshëm, shqiptarët spirit dhe pikërisht janë më të shigjetuarnë Londër." Regjisori it. Indrit Çobani në roshqiptar Adonis Fililin e Henrit ishte i pi ka ngjitur në dobët, pa jetë dhe pa skenën e "The Globe" grintë, ndërsa aktorja të Londrës, aktorë të Yllka Mujo në rolin e njohur si Yllka Mujo, Eleonor ishte tërësisht Bujar Asqeriu, e ekzagjeruar shkruhet Kristaq Skrami, Vasnë një nga artikujt. jan Lami, Mariana Nuk mbeten pas as Kondi, Ahmet Pasha, kritikat për kostumet Fatos Sela, Piro demode të Anila Tanku, etj. Rolet Zajmit. "The Albanians kryesore janë interëere exceptionally Alpretuar nga Indrit Vetëm drejtori i Teatrit të Shekspirit, banian": Shqiptarët Çobani dhe aktorja e ishin veçanërisht sh- Tom Bird, e ka cilësuar lojën e aktorëve re Ermira Hysaj, e qiptarë, shkruhet në cila ka debutuar për një nga shkrimet e shqiptarë jashtëzakonisht bindëse jerë të parë në Teatfaqes "The Art desk". rin Kombëtar. PraMë tej thuhet:-Ishte innia e Teatrit Koteresante të shikoje rrugëtimin e Henry VI dhe mbëtar të Shqipërisë në festivalin poliglotik sesi gjymtohej ai nëpër shtigjet e Ballkanit. të veprave të Shekspirit në teatrin 'The Globe' Mendjemadh në Serbi, konfliktual në Shqipëri të Londrës u mendua si një dhuratë mirënjodhe i çmendur në Maqedoni. Ishte një ditë inhjeje për anglezët nga Teatri Kombëtar 70teresante shkruhet në artikull të shikoje lojën vjeçar i Shqipërisë, por duket se media del e Serbëve dhe produksionin e Maqedonasve, kundër ndërsa specialistët e teatrit anglez por ajo ç'ka më bëri të mendoj më shumë ishbëjnë lëvdata.

Libri për çiftin Obama

Shkrimtari Eduard Klein rrëfen për xhelozinë e zonjës së parë N

ë librin "The Amateur" (Am atori), shkrimtari Eduard Klein flet për mandatin e parë të presidentit Barak Obama. Në këtë libër ai ka guxuar të shprehet edhe për disa detaje në lidhje me marrëdhëniet e tij me Zonjën e Parë amerikane, Mishel Obama. Një pjesë e librit merret me sqarimin e "xhelozisë së pazakontë" të Zonjës së Parë. Sipas autorit të librit, Eduard Kleinit, kjo e fundit ka kaq pak besim te bashkëshorti, saqë e viziton shpesh dhe papritmas për të parë se çfarë bën ai. Në librin "Amatori" thuhet se Mishel e kundërshton edhe miqësinë e ngushtë që presidenti ka me Oprah Winfrey, dhe se e shmang atë, nën pretekstin se i "urren njerëzit e shëndoshë". Ka shumë gjasë që këto të dhëna ta nxjerrin zonjën Obama si një "grua të egër" - gjë që ajo e ka mohuar në fillim në vitit. Po ashtu, publiku mund edhe të ngrejë çështje në lidhje me martesën 20-vjeçare të Obamës, meqenëse në të kaluarën çifti zihej shumë, saqë ishte edhe fare

Barack Obama me Oprah Winfrey, Michelle Obama

pranë ndarjes. Disa nga pjesët e librit të Kleinit janë publikuar në gazetën njujorkeze 'The New York Post". Në to citohet një burim i afërt me Oprah Winfrey, i cili thotë: "Michelle është xheloze, por në një mënyrë krejt të pazakontë. Pjesa më e madhe e njerëzve, pasi që të kenë kaluar disa vite martese, krijojnë besim dhe nuk iu vihen partnerëve prapa për t'i kontrolluar, por kjo nuk mund të thuhet kurrë për Mishelen. Ajo

këmbëngul që të dijë çdo gjë". Sipas asaj që thuhet në libër, pak javë pas fitores në zgjedhjet e vitit 2008, Obama iu dha prioritet këshillave të Oprah e jo Michelle's. "Kur ajo (Oprah) i telefonoi, ai i la të gjitha punët ashtu që të mund të fliste me të. Flisnin për strategjinë. Oprah ishte ajo që kishte ndikimin", theksohet në libër. Del se ishte pikërisht ky momenti kur Mishel Obama "u tërbua" nga shkaku i këtyre telefonatave.


22

E mërkurë, 16 maj 2012

SPEKTAKEL

Big Brother 5 „„„

VAJZAT: Të dyja konkurrentet kanë ranë në sy, për debatet dhe për konfrontimet me banorët brenda shtëpisë, por një tjetër detaj që i bashkon është edhe fakti që të dyja krijuan një lidhje brenda shtëpisë më të famshme në Shqipëri.

Finalistët

TIRANE

Ermali përjashton Gentën nga finalja

SUADA DACI

F

ituesja e edicionit të katërt të Big Brother Albania, Ermela Mezuraj, vlerëson se konkurrentja 19-vjeçare nga Vlora, Françeska Jaçe, ka një ngjashmëri të dukshme me të. Në profilin e saj në Facebook, Ermela ka postuar një fotografi të bukuroshes vlonjate, ku thotë se, "ua sa më ngjan Françeska e Big Brother 5. Çuna ju pëlqen?". Kjo fotografi e cila është komentuar gjatë nga shumë ndjekës së saj në Facebook, në disa komente është miratuar dhe në disa të tjera jo. Një pjesë e mirë e fansave të Ermelës, thonë se ato kanë një ngjashmëri mes tyre, disa të tjera vlerësojnë se Ermela është më e mirë e disa të tjerë thonë të anasjelltën. Por në fakt modelja, Françeska Jaçe, duket sikur ka një ngjashmëri me Ermelën, sa i përket karakterit të saj luftarak në shtëpi. Të dyja konkurrentet kanë ranë në sy, për debatet dhe për konfrontimet me banorët brenda shtëpisë. Një tjetër detaj që i bashkon është edhe fakti, që të dyja krijuan një lidhje brenda shtëpisë më të famshme në Shqipëri. Ermela u lidh me Ervin Sinjarin, një tjetër ish- konkurrent i BB4, ndërsa Françeska ka krijuar një lidhje me Ermalin, ish- mister Albania 2010. Të dy konkurrentët njiheshin jashtë shtëpisë, duke qenë se të dy vijnë nga e njëjta fushë dhe përkatësisht nga ajo e modelimit. Por lidhja e Ermelës me Ervinin, nuk rezultoi e suksesshme, sepse shumë pak pas përfundimit të BB4 çifti u nda. Ne urojmë që kjo gjë mos të ndodh me

ERMELA VS FRANÇESKA

Françeksa është fiks si unë Fituesja e BB4, shprehet në rrjetin social Facebook Ermalin dhe Françeskën, megjithëse nonimimi që ai i bëri të dashurës së tij, duket se i ka ftohur shumë të dy konkurrentët. Ermali është shprehur vazhdimisht, se e nominoi Françeskën për ti treguar banorëve sesa e fortë është ajo në shtëpi, por ky fakt duket se e ka mërzitur shumë Françeskën e cila është shprehur , " se do dëshironte mos të ishte lidhur, pasi vetëm do të tërhiqte më

shumë audiencë”. Një tjetër pikë ku dy bjondjet e BB, mund të quhen të ngjashme është edhe fakti që kanë arritur të jenë deri në fund të këtij reality show. Ermela arriti ta fitonte çmimin e madh prej 100 milion lekësh, ndërkohë që Françeska ka arritur deri në gjysëmfinalen e këtij spektakli. Këtë javë ajo është në nominim

me Erionin dhe Gentën, por nga komentet në rrjetet sociale, mund të arrijë deri në finalen e madhe të BB, e cila do të zhvillohet pas 2 javësh. Nëse 19-vjeçarja do të mund të ishte fituesja e këtij spektakli, atëherë mund të cilësohej si banorja e dytë femër, që e fiton këtë reality show, por edhe si vlonjatja e tretë pas, Qetësorit dhe Jetmirit, që bëhet fituese e tij.

Françeska-Gentës

Më nominove mua dhe jo Arbërin, se më ke frikë N

ë dhomën e ndenjes vjen Genta dhe Ermali thotë "imagjino këtë të lodhurën në finale". Genta i përgjigjet se ai ka qenë një ndër banorët që i ka thënë se ajo do të shkonte në finale. Françeska i thotë Ermalit dhe Arbrit se Genta është e vetmja nga banorët që nuk është e lodhur aspak pasi ajo është mësuar të rrijë brenda në shtëpi, nuk është lodhur asnjëherë për lojë, por vetëm e ka shijuar dhe ka vepruar ashtu siç i ka ardhur për momentin. Genta ulet pranë Arbrit dhe i thotë "kam një parandjenjë se do të dali Arbri këtë javë". Françeska kërkon të kapet me të dhe i thotë "po kur mendon se do të dalë Arbri, përse nuk e nominove Arbrin. Genta i përgjigjet se ajo logjikoi disa gjëra të tjera dhe prandaj nuk nominoi Arbrin, por Françeskën, pasi do të donte që të ishte e vetmja femër në finale". Françeska më pas i thotë Gentës "për ty të jesh e vetmja femër që shkon në finale, është arritje e madhe?". Genta sqaron Françeskën duke i thënë se ajo nominoi atë dhe jo Arbrin sepse e dinte që ajo dhe banorë të tjerë do ta dominonin dhe donte që të mos dilte përballë Arbrit sepse ka kuptuar që nga nominimet e kaluara Arbri është ndër të preferuarit e publikut. Françeska i thotë Gentës "domethënë ti më ke frikë

mua" dhe Genta i përgjigjet "përderisa jemi vetëm dy femra, normalisht që të kam frikë sepse çdo vit ka qenë një femër në finale dhe unë doja që nëse edhe këtë vit do të jetë një, ajo të jem unë". Genta i thotë Françeskës "nuk nominova Arbrin sepse do të më shkonte vota kot". Françeska i thotë se nëse ajo do të shkojë në finale mund ta bëjë këtë edhe gjatë javës duke debatuar me të dhe jo duke e nominuar. Genta thotë se ajo kështu e ka logjikuar

Banorët duke debatuar

lojën dhe kështu veproi. Françeska vazhdon ngacmimet e saj duke i thënë Gentës "unë u çudita se si nuk qave për Gracianon" Genta i përgjigjet "më erdhi shumë keq, por u gëzova më shumë për veten time". Më pas ato bashkë me Arbrin e Ermalin u rikthehen bisedave të zakonshme.

ARBRI : DUA TË DAL GENTA

Arbri dhe Liami diskutojnë për tre të nominuarit. Arbri do të preferonte që të eliminohej Genta, pasi

sipas tij, ajo nuk përcjell asnjë vlerë dhe të qëndronte Erioni në shtëpi, sepse është njeri pozitiv. Liami mendon se Françeska është ende e papjekur, por përpiqet që të shfaqet e tillë në sy të publikut. Më pas atje shkon Genta e bashkë me Liamin komentojnë kohën e gjatë të qëndrimit në shtëpi. Liami i vë në dukje asaj se nuk ka debatuar asnjëherë midis banorëve, duke u munduar që ta nxjerrë në pah të vërtetën e saj. "Po për çfarë të debatoj për shembull?", e pyet Genta. "Po ja, për shembull të flasësh për birra Korçën dhe për fakte që di ti rreth saj, por që të tjetër nuk i dinë dhe kur të hasësh kundërshtime, të dish se si ta mbrosh mendimin tënd", i thotë Liami. Ndërsa Genta thotë se nuk i pëlqejnë këto debate. Ajo merr shembull Françeskën, për të cilën thotë se debaton shpesh, edhe kur nuk ka kurrfarë informacioni. Më pas banorët fillojnë të diskutojnë për edicionet e mëparshëm të Big Brother, duke i krahasuar banorët me banorët e këtij edicioni. Liami tregon se nuk e ka ndjekur asnjë vit Big Brother-in, pasi nuk ka qenë në Shqipëri, ndërsa Genta mendon se ky Big Brother i ka dhuruar më shumë emocione publikut Pas pak minutash ata vendosin të flenë, ndërsa Genta ikën në dhomën tjetër.

E

rmali, Françeska e Arbri ndodhen në dhomën e ndenjes dhe fillojnë të flasin për finalen dhe për eliminimet e javës. Në këtë mënyrë ato përsërisin të njëjtat gjëra që kanë thënë më parë për mundësinë e një eliminimi të dy-fishtë sepse ndoshta në javën finale do të shkojnë vetëm 4 banorë. Françeska pyet Arbrin, se si e mendon ai veten përpara konkurentëve të tjerë dhe a mendon ai se do të jetë fituesi i BB. Arbër i përgjigjet se në këtë pikë të lojës ai nuk mund të përgjigjet për të tilla gjëra dhe më pas shton "nuk di të them sepse çdo banor tashmë ka fansat e veta". Françeska vazhdon më tej dhe e pyet për Gentën duke i thënë "po Gentën e ke frikë?". Arbri i përgjigjet se ai nuk e ka frikë Gentën dhe as banorët e tjerë. Ai thotë se i sheh si konkurentë të fortë të gjithë dhe thotë "por fituesin e mendoj në trekëndëshin, Ermal-Arbër-Liam". Arbër i drejtohet Ermalit me të njëjtën pyetje dhe i thotë nëse edhe ai e sheh fituesin si arbri. Ermali i përgjigjet "po, por edhe Françeskën e shoh shumë të fortë". Françeska thotë "unë realisht shoh fituesin vetëm midis Ermalit dhe Liamit". Më pas ata japin edhe opinione për Gentën dhe Françeska e Ermali thonë se Genta nuk duhet të fitojë çmimin e madh dhe arbër në përkrahje të mendimit të tyre thotë se ai e ka thënë edhe më parë se Genta edhe deri këtu ka arritur shumë. Arbri thotë "nëse do të dal unë ose Ermali dhe Genta do të qëndrojë, do të më vinte shumë keq". Françeska i thotë se nëse ndodh kjo atëherë mundi i djemve do të shkojë kot sipas saj. Françeska thotë se Genta nuk është lodhur fare për këtë lojë, por ajo gjithmonë ka menduar se Genta do të shkojë në finale. Arbri i thotë se Genta shkon në finale vetëm nëse do të shkojnë nëse do të jenë më pak, sipas tij Genta nuk ka për të qenë pjesë e finales.


E mërkurë, 16 maj 2012

23

ZBAVITJE

HOROSKOPI Një tregim që rezultoi profeci fatale

Hajdutë maniakë për biçikleta

Frika nuk ruan laboratorin e drogës

M

K

E

organ Robertson ka qenë një shkrimtar jo edhe aq i njohur i shekullit të kaluar që ndoshta ka bërë shkrimin më profetik . Kështu, në vititn 1898 ai botoi një tregimtë shkurtër, i cili fliste për mbytjen e papritur të një anijeje stërmadhe e shumë moderne transoqeanike. Në një mënyrë të habitshme, ngjarjet në tregimin e Robertson ngjajnë me ato që ndodhën vërtet në prillin e vitit 1912, pra plot 14 më vonë pas daljes në dritë tëkëtij tregimi. Kështu, mbytja e anijes ndodh në në natë plot mjegull prilli, pas përplasjes me një iceberg. Tamam siç ndodhi në prillin e vitit 1912, kur transoqeaniku i famshëm dhe i konsideruar i pambytshëm, Titanic, u mbyt që në udhëtimin e parë të tij . Dhe, si për të plotësuar anën profetike të këtij tregimi, Morgan Robertson e kishte pagëzuar anijen e tregimit të tij pikërisht Titan...

ot nuk thonë ndonjëher kur diukush vidhet që paste dorën e mbarë hajduti, qv të m os vjedhin më dhe e pëson si një mjek italian nga qyteti i Lecco-s duket se ka arritur një rekord krejt origjinal, që ndoshta mund të ishte i denjë edhe për librin e famshmë të rekordeve “Guinness”. Mirëpo rekordi nuk konsiston edhe aq në ndonjë “bëmë” të habitshme të tij, pasi ai nuk ka bërë asgjë të veçantë. Përkundrazi, janë të tjerët ata që kanë bërë me të gjëra të denja për librin e rekordeve. Kështu, mjeku i gjorë ka qenë në shënjestër të hajdutëve që, mesa duket, janë maniakë biçikletash. Sepse nuk mund të shpjegohet ndryshe fakti që të gjorit mjek, brenda pesë vjetëve i kanë vjedhur plot 18 biçikleta, megjithëse doktori i ruante si sytë e ballit, me zinxhirë dhe dryna sekret.

mbetur vetëm në shtëpi, pasi i shoqi kishte dalë në mbërmje, Donna Bruno, një grua nga Carmel në New York, e trembur nga një zhurmë e papritur dhe pashpjegueshme që vinte nga oborri, e pa të udhës të njoftonte policinë. Por u pendua shumë shpejt për këtë veprim shumë të nxituar të saj. Sepse e vërteta është se policia ia mbërriti menjëherë por, duke mos konstatuar gjë për shkaqet që e kishin trembur zonjën në fjalë filloi të ushtronte një kontroll të imët, nga i cili u zbulua një çantë e lënë diku në një qoshe të errët e ku, brenda së cilës u gjendën plot 5 kilogramë marijuanë. Kuptohet që kjo i shtyu agjentët të vazhdonin kërkimet më shumë dhe të zbulonin nën tokë një laborator (për të cilin gruaja u betua se nuk dinte asgjë) të mirëfilltë për prodhimin e drogës.

2

18

3

4

5

6

7

19

9

10

11

20

24

26

32 38

12

13

14

15

33

27

35

30

36

49

43

44

50

51

55

56

61

62

67

68

75

76

63

ɷ HORIZONTAL 1. Kështu mbaron ¿lmi. 3. Gjeti enigmën e S¿nksitr 7. Një fjalë goxha e madhe. 11. Vihet për të mbyllur. 16. Inicialete Signoret. 18. Mund të jenë vitaminat B. 20. U gdhend me Amore-n nga Canova. 21. Eshtë gëzim i madh. 22. Inicialet e Truffaut. 23. Sapo ¿llojnë. 24. Një hero kombëtar hungarez. 25. Ministria Italiane e Punës. 26. Një liturgji katolike. 29. Janë njerëz pa shtetësi. 31. Eshtë i humburi, hutaqi. 32. Shpiku enët me presion. 35. Mbyllin portat. 37. Emër mbretërish nordikë. 38. Qarkullon një në Shqipëri. 39. Një lloj ekskavatori. 40. Një organizatë humanitare. 42. Virna aktore. 43. Janë zërat e… ëmbël. 44. Qarkullon në… cilindër. 48. Lumë në Francë. 49. Mbyllin takimin. 50. Eshtë rivali i kampionit në ring. 51. Luajnë në… skenë. 52. Bëjnë arte me re. 53. Inicialet e Kerr aktore. 54. Sandër që qe aktor i yni.

47

79

58

71

A K S

I

80

81

82

84

89

83. U martua me Inon. 86. Kërcimi në… Tahiti. 87. Simbad i 1001 netëve. 88. Kështu mbaron një kuvend. 89. I famshmi Pacino. 90. Musante aktore.

1. Eshtë edhe ai i fabulës. 2. Një piktor si Monet. 3. Emër vajze. 4. Fillojnë debatin. 5. Nofka e Eisenhower. 6. Ku¿jtë e Palestinës. 7. Eshtë tableta e për dhimbje koke. 8. Janë ekstreme në liri.

P A L L A T E T V A

N A S

S D H

A M S

I

I R

A T

P A V A R O T T

R A S S

T

H I

D

U E L

I

S H P R E T K A I

S

T A R T

I

O T E

M I R O L O

I

A T

I

R A O A

N E N T E Z E U

E

M T T E

I

E D D S

P A N

A P A

I

I

T

I

A N A

N A

R G

T A G

E

E M U R

P H Y

J

S A L A S K O

M A

A K

M A R D O K E U T A R T A R E T

E N

I

E L

I

S

B A T A R E T

R

G M A

I

E L

A A

L A N G

S

I M I

A R

K A T R

D E P A R T A M E N T I

A M

A L K

P E R M A R R E S

P A R A P R A K E

M A R T I

L A J M I

K E A T O N

I

N E T E E T N A

O T

74

85

90

9. Fillojnë aksionin. 10. Janë me ngjyra si… alumini. 11. Më i famshëm është ai balash. 12. Eshtë e ftohtë si thika. 13. Kështu ¿llon periudha. 14. Hajat pa ekstreme. 15. Janë aftësi… prodhuese ose mbajtëse. 16. Janë kolegë të Valentinino-s. 17. Metheny kitarist. 18. Kaherë është përgjysmë. 19. Morbusi i Mohammad Ali. 20. Mariana e… Garcia Lorca-s. 21. Shkroi Hedda Gabler. 22. Tosca e Puccini-t. 23. Janë hebrej të Spanjës. 25. Janë mënyra për

ɷ VERTIKAL

K A S A P E

60

73

83

88

M I R A

59

72

PERGJIGJET E NUMRIT TE DJESHEM R R O

53

66

87

57. Mund të jenë indianë dhe kinezë. 59. Mihali soprano. 61. Jean i… Leon. 62. Eshtë fjala në.. proverba. 64. Ku¿zojnë katete. 65. Namatisen nga… fakirët. 66. Janë ëmbëlsira për ditëlënidje. 67. U shkrua nga Torquato Tasso. 69. Hus që u dogj në turrën e druve. 70. Tre të parat në ansambël. 71. Një enë për të larë këmbët. 73. Ngelur pa gur. 75. Pak nostalgjike. 76. Nuk kanë shenjtorë desktop. 79. Kush ka nxiton. 81. Ishte Shqipëria në... Kinostudio.

Peshorja

Do të jeni nën ndikimin e një Merkuri shumë pozitiv, i cili do të stimulojë ndjeshëm komunikueshmërinë tuaj, që do të jetë çelësi i artë për të hapur shumë “porta”. Mirë shëndeti.

48 52

70

78

86

46

65

69

Virgjëresha

Eshtë dobësuar ndjeshëm ndikimi i Merkurit e Marsit, të cilët kanë sjellë jo pak probleme për ju gjatë javës, ndërsa Afërdita duket se është bërë më “dashamirëse”.

41

57

64

77

45

Luani

37 40

E T J

K S A

E

Do të jeni edhe sot nën egidën e Marsit, prandaj ka shumëtë ngjarë që në çdo përplasje të dilni ¿timtarë.Vetëm në planin sentimental do të jeni disi nën mundësitë tuaja.

Ndryshimi in atmosferës, që natyrisht vjen nga ndryshimi qoftë edhe i përkohshëm i ambientit do të ketë vlera të pallogaritshme për rikuperimin pskofizik. E ç’prisni akoma?

23

29

34

Binjakët

Marsi ndodhet tashë në një orbitë nga ku duket se do të stimulojë agresivitetin, prandaj është mirë të mundoheni të ruani vetëkontrollin. Një përgjigje pozitive ju bën me Àetë.

17

22

28

39

42

16

21

25

31

54

8

Demi

Tashmë që në aspektin profesional keni fituar shumë terren nuk keni pse të pritni johë më të mira, por futjuni punës me të gjitha forcat. Merrni në konsideratë një ofertë të dikujt.

Gaforrja

SUPER FJALEKRYQ 1

Dashi

Kuadri yjor mëse pozitiv do të bëjë të mundur që ekonomia juaj të ndjejë një rritje të ndjeshme, ndërsa ndikimi i Afërditës në planin sentimental do të thotë sukses pas suksesi në eros.

të mësuar… gjuhë. 27. Ente Prodhuese Lokale. 28. Jep notën La një… i tillë. 30. Një historike përkujtohet. 32. Salvador piktor. 33. Një ¿lm… publicitar. 34. Priza po nuk... ra. 36. Shpjegohen me leksione. 39. Ishte babai i Andromedës. 41. Një fetar me adeptë. 43. Ku¿jtë e matjes. 45. Ylli i Hollywood-it. 46. Eshtë arma… atomike. 47. Këndon Laura non c’é. 54. Një fjalë… e afërt. 55. Girone aktor. 56. Eshtë për të fshehur asin. 57. Qe miku i Eneas. 58. Janë ato që na takojnë. 60. De Vito aktor. 62. Ktheu milingonat në njerëz. 63. Emri i Descartes. 64. Immanuel ¿lozof. 68. Burton regjisor. 72. Një pjesë e galaktikës. 74. Qan te Turandot. 77. I keni në dorë. 78. Inicialet e Dreiser. 80. Mbetur në fund. 82. Inicialet e Duvall. 84. Fillojnë motovin. 85. Janë në qendër.

Akrepi

Tashmë si Merkuri ashtu edhe Afërdita janë larguar plotësisht nga orbita e “gabuar” dhe duket se tashmë momenti është bërë akoma më interesant, pas afrimit të dyshes UranSaturn.

Shigjetari

Mund të jetë e papritur për ju, por edhe sot që ndioshta pretendonit për një ditë të qetë, do t’ju duhet të përballeni me një përplasje të p a p a r a s h i k u a r. P o r mbrëmja pritet interesante.

Bricjapi

Vazhdon të jetë mjaft pozitive orbita aktuale e Marsit e, deri diku edhe e Uranit, por kujdes, sepse n jë hap i gabuar i juaji (jeni shumë emotivë) mund të bëjë të përmbysni gjithçka.

Ujori

Mos shisni lëkurën para se të vrisni ariun, kjo është këshilla më e mirë që mund t’ju jepet në një ditë të tillë ku euforia e stimuluar nga Hëna, mund të bëjë të bëni ndonjë “marrëzi”.

Peshqit

Duhet të bëni përpjekje të mëdha për të ruajtur qetësinë, pasi është marsi ai që me “hijen” e tij të rëndë, jua errëson gjykimin. Mbrëmja pritet të jetë e kthjellët dhe romantike.


24

E mërkurë, 16 maj 2012

LAJME NGA BOTA

EKSPRES BINGO

ɷ Franca, aeroplani i presidentit u godit nga rrufeja Aeroplani i presidentit të ri të Francës, Fransua Holland, është goditur nga rrufeja derisa ai po Àuturonte për në Berlin, kështu që është detyruar të kthehet prapa. Raportohet se më vonë, zoti Holland, i cili dje u inaugurua në postin e presidentit të Francës, me një aeroplan tjetër u nis për në Berlin, për tu takuar me kancelaren gjermane, Angela Merkel. Pritet që në këtë takim do të diskutohet për krizën ekonomike në Evropë. menjëherë pas inaugurimit, Fransua Holland e ka emëruar ndihmësin e tij të afërt, Zhan-Mark Ajrol, për kryeministër. ɷ Shtraus-Kan ka paraqitur kundërpadi në Nju Jork Ish she¿ i Fondit Monetar Ndërkombëtar, Dominik Shtraus-Kan, raportohet se e ka paraqitur një kundërpadi prej 1 milionë dollarësh, ndaj punëtores së një hoteli në Nju Jork, Na¿satou Diallo. Akuzat e saj për sulm seksual, vitin e kaluar, shkaktuan rënien e zotit Shtraus-Kan, që atëherë ishte shef i FMN-së. E përditshmja Nju Jork Tajms ka raportuar, duke cituar dokumente gjyqësore, se Shtraus-Kan e ka akuzuar Diallon se “me dije dhe me qëllim ka bërë akuza të rrejshme te autoritetet e zbatimit të ligjit”. Kundërpadia është bërë në Gjykatën e Lartë në Bronks në qytetin e Nju Jorkut. Shtraus-Kan ishte arrestuar në Nju Jork në bazë të akuzave të Diallos, por rasti penal kundër tij përfundimsisht ka dështuar. ɷ Oslo: Një person i jep flakën vetëvetes Policia norvegjeze thotë se një person dje e ka ndezur vetëveten afër gjykatës ku po mbahet procesi kundër vrasësit masiv, Anders Behring Breivik, në Osllo. Raportohet se personi, për të cilin policia thotë se ka pësuar lëndime serioze, i ishte afruar një pike të sigurisë dhe e kishte derdhur masën e lëngët në trupin e tij duke i dhënë Àakë. Policia ia doli ta ¿kë zjarrin dhe personi ishte dërguar në spital. Identiteti i këtij personi dhe motivet e tij janë të paqarta. 33 vjeçari Breivik po gjykohet për akuza për terror. Ai ka pranuar si i ka vrarë 69 vetë, shumica prej tyre të rinjë, në ishullin Utoeja, ndërsa më parë i kishte vrarë me bombë tetë vetë në Osllo, në muajin korrik të vitit të kaluar. Ai e ka hedhur poshtë përgjegjësinë penale, duke pretenduar se e kishte mbrojtur Norvegjinë nga imigrimi dhe mutlikulturalizmi. ɷ NATO-ja s’kërkon falje për viktimat në Libi NATO-ja ka përjashtuar zyrtarisht kërkesën e organizatës për të drejtat e njeriut “Human Rights Watch” që t’i publikojë detajet për vdekjen e 72 civilëve gjatë bombardimeve në Libi. Aleanca refuzoi madje edhe t’u kërkojë falje familjeve të viktimave gjatë luftës dhe t’ua paguajë dëmshpërblimin. “NATOja ka bërë gjithçka që ishte e mundur për ta ulur rrezikun për civilët apo gjatë operacioneve zyrtare ushtarake. Ai rrezik kurrë s’është zero”, ka thënë zëdhënësja e kësaj organizate ushtarake, Oana Lungesku, në njoftimin dërguar mediave. Ky njoftim është reagim ndaj një raporti të publikuar të HRW-së, ku në mënyrë të dokumentuar pohohet që së paku 72 civilë, prej të cilëve 1/3 nën moshën 18 vjeçare kanë pësuar nga bombat e NATO-s dhe raketat gjatë luftës. Human Rights Watch-i i bëri thirrje NATO-s që të dorëzojë raportin për viktimat civile dhe t’u kërkojë falje familjeve. ɷ Obama nuk merr pjesë në samitin në Rusi Shtëpia e Bardhë ka njoftuar se presidenti amerikan, Barack Obama, nuk do të marrë pjesë në samitin Azi-Paqësor në Rusi, në fillim të muajit shtator. Bashkëpunimi Ekonomik Azi – Paqësor (APEC) në Vlladivostok, mikpritës i të cilit është presidenti Vlladimir Putin, do të koincidojë me Konventën Kombëtare të Partisë Demokratike në Shtetet e Bashkuara, në të cilën Obama më 6 shtator do ta pranojë nominimin partiak për rizgjedhje në votimet presidenciale të nëntorit. Ky njoftim i Shtëpisë së Bardhë u bë pasi Putini javën e kaluar tha se nuk do të marrë pjesë në samitin e Grupit të tetë vendeve më të industrializuara në botë, këtë fundjavë në Kemp Dejvid, mikpritës i të cilit do të jetë Barack Obama.

Rezultati i shorteut të datës 15 Maj 2012 luajtur në TV Klan, numrat ¿tues janë: NUMRAT KANË DALË ME RENDITJEN VIJUESE: 01 - 11 12 - 22 23 - 33 34 - 44

Ekspres Bingo, dhuron shuma marramendëse parash

45 - 55

31 24 4 39 3

dhe këtë të martë, spektakli Ekspres bingo bëri fitues shumë qytetarë në mbarë Shqipërinë. Shumë çmime dhe shuma marramendëse u dhuruan gjatë spektaklit, i cili transmetohet çdo ditë të martë në televizionin Klan, në orën 16:00. Spektakli startoi me emocionet e ¿tuesve të javës së shkuar, të cilët u shprehën mjaft të emocionuar dhe të kënaqur, me dhuratat e ¿tuara në këtë lojë. Përgjatë dy javëve rresht, fati ka “trokitur në derën e qytetarëve, duke bërë të mundur që ata të ¿tojnë edhe çminin e madh, i cili është një makinë ‘Chevrolet Spark”, me zero kilometrazh, me dizanj ekspresiv dhe prodhim i vitit 2012. Javën e kaluar ishte çifti Brahushi nga Fieri, ata që u gëzuan me këtë dhuratë të mrekullueshme, të dhuruar nga Ekspres Bingo. Përmes hedhjes së shortit me anë të lojës telefonike, Musa Brahushi arriti të ¿tonte Chevroletin e ri. “Jam shumë i gëzuar dhe i emocionuar që më ra fati i madh, që në këtë moshë të bëhem me një makinë të tillë”, u shpreh ai. Ai nënvizoi se nuk do të heq dorë nga kjo lojë, sepse sipas tij,” kush guxon fiton”. Por gjatë shorteut të ditës së djeshëm patëm edhe një sërë ¿tues nga Pogradeci, Korça, Durrësi, Tirana, Vlora etj. Ata fituan shuma marramendëse si 500, 200 mijë lekë të vjetra, etj. Ndërkohë që çmimi Ekspres bingo, këtë herë shkoi në Elbasan dhe ¿tuesi i

• Alba Malltezi Drejtore e Përgjithshme e Free and Fair Media Group

tij do të marr 261.090 lekë të reja, shumë e cila nga java në javë është gjithnjë në rritje. Çmimi super kutia u nda në 4 pjesë dhe ¿tuesit e saj, do të shpërblehen me 9320 lekë të reja. Ndërsa super unaza u nda në dy pjesë dhe përkatësisht në Tiranë e në Durrës dhe ¿tuesit e këtij çmimi, do të shpërblehen me 18.645 lekë të reja. Fitues pati edhe nga hedhja e “Zarit të Artë”, ku të gjitha ata që në biletat e tyre kanë numrin 6, do të marrin nga një biletë falas Ekspres bingo. Loja e përjavshme Ekspres Bingo, është një shorte mjaft atraktiv dhe interesant për të gjithë. Të gjithë ata që luajnë mund të bëhen fitues jo vetëm përmes shorteut me gogla, por edhe me anë të lojës telefonike nëpërmjet kondrabiletave që sillen në zyrat e Nacional Sh.a. Qytetarët që duan të bëhen pjesë e këtij shorteu, mund ti gjejnë biletat në çdo pikë pikë shitje të gazetash por edhe në pikat ku shiten biletat e Telebingos. Bileta kushton vetëm 50 lekë dhe qytetarët kanë mundësi të bëhen ¿tues të një sërë dhuratash e çmimesh fantastike, ku njëra prej tyre është edhe makina e re ‘Chevrolet Spark”. Pjesë e kësaj loje është bërë edhe Shqiptarja.com, e cila në bashkëpunim me Nacional Sh.a, kanë arritur të shpërndajnë bileta falas bashkë me gazetën. Të gjithë ata që nuk kanë mundur ta ndjekin spektaklin e ditës së djeshme, do të njihen me emrat e ¿tuesve të shorteut, nëpërmjet Shqiptarja.com.

• Anila Basha Drejtore e Shqiptarja.com • Arben Rrozhani Kryeredaktor

Kronika: Elton Qyno

18 75 36 62 12

6 17 41 29 40

5 70 63 22

23 65 72 42

25 8 45 55

16 58 52 53

67 10 71 47

21 48 2 49

1,491,950.00

FONDI I FITUESVE për xhiron (50% e pagesës totale):

745,975.00

Zari i Arte 6 1. Kombinim fitues i Ekspres Bingo per kete jave shitur ne Elbasan me date 10.05.2012

8 6 12 2 1

* 22 16 17 26

31 39 45 40 *

* * 47 * 57

63 71 70 64 72

Nr. serial 900040944344 1. Kombinim fitues i SuperKutia per kete jave shitur ne Vlore me date 10.05.2012

Nr. serial 900027114623 2. Kombinim fitues i SuperKutia per kete jave shitur ne Tirane me date 13.05.2012

Nr. serial 900030226622 3. Kombinim fitues i SuperKutia per kete jave shitur ne Vlore me date 14.05.2012

Nr. serial 900007349053 4. Kombinim fitues i SuperKutia per kete jave shitur ne Tirane me date 14.05.2012

Nr. serial 900030866358

1. Kombinim fitues i SuperUnaza per kete jave shitur ne Tirane me date 10.05.2012

Nr. serial 900015867957 2. Kombinim fitues i SuperUnaza per kete jave shitur ne Durres me date 14.05.2012

Nr. serial 900014948139

RAPORTI PERFUNDIMTAR PER FITIMET BINGO Kategoria fituesve Ekspres Bingo Super Kutia Super Unaza Kutia Unaza Zari i Arte

Numri i fituesve 1 4 2 1,589 182 5,123

Vlera e fituar (leke) 261,090.00 9,320.00 18,645.00 70.00 245.00 50.00

Emrat Àtues të shorteut Ekspres Bingo me Telefon Violeta Berberi Pogradec 20.000 leke Bardhi Seiti Korçe 10.000 leke Vjollca Koçiu Fier 20.000 leke Denis Vila Durrës 50.000 lekë Nezir Pemaj Durrës 20.000 lekë Shënim: të gjithë ¿tuesit e Ekspres Bingo duhet të paraqiten në zyrat e Nacional sh.a prapa stadiumit “Selman Stërmasi” çdo të premte në orën 12.00

Politika: Jakin Marena Sociale: Esmeralda Keta Ekonomia: Genc Kondi

7 64 1 56 26

PAGESA TOTALE e arkëtuar për xhiron e lojës (lekë):

Çmimi Ekspres Bingo këtë herë shkon në Elbasan

E

57 59 9 74 32

Kulturë: Admirina Peçi

Design: Altin Aliaj Genti Manelli Website: Suela Gera Indrit Maraku

Departamenti i Marketingut: Cel: +355696060419 marketing@shqiptarja.com

Shpërndarja: Saimir Zenelaj Cel: +355696060418

Redaksia: Rruga: “Dervish Hima” tre kullat, kulla e dytë-Tiranë. E-mail: redaksia@shqiptarja.com - Website: www.shqiptarja.com - Mobile: +355696060421 - Shtypur në shtypshkronjën: A.K shpk, Rruga 5 Maji, Tiranë

Shqiptarja.com  

Shqiptarja.com