Page 1

Faqe 12-13

Debati, Tenori Rudin Sata: Prerja në besë e Zhani Cikos

Faqe 4

Rekomandimet e Komisionit të Venecias: S’duhet KQZ partiake

Faqe 6-7

Video e Metës, deklarata e Gimit të 7%-shit, pyetje-përgjigjet

Faqe 8

Hoteli i parë për GAY në Tiranë dhomat nga 15 deri në 30 euro

Faqe 14

Shuhet familja, dëshmitari: Zjarr¿ksja, 25 minuta me vonesë

Faqe 9

Tirana e Re, 4 ditë pa drita, CEZ: Po punojmë, ka defekt të rëndë

Tani jemi edhe online www.shqiptarja.com

LEKË 20

NR. 28 E martë, 6-12-2011

Zbardhet raporti i ÇIP për 2010/ Si u fshehën vendimet nga publikimi në Fletoren Zyrtare

MILIONAT SEKRETE TE BERISHES

Vendimet e qeverisë, nga lobingjet në Amerikë te koncertet kundër grevës së urisë së socialistëve Editorial

Lajmi

D

TIRANE

ARBEN RROZHANI

Q

ZHVILLIIMET E REJA

AFRIM KRASNIQI

Loja me maska për rregulloren

Qeveria e Shqipërisë mban të fshehtë 112 VKM të marra gjatë vitit 2010, duke vijuar mungesën e transperencës ndaj publikut për përdorimin e parave të taksapaguesve shqiptarë, por edhe duke thyer ligjin për botimin e vendimeve në Fletoren Zyrtare

everia shqiptare i ka fshehur publikut për vitin e shkuar 112 Vendime të Këshillit të Ministrave të marra gjatë vitit të kaluar, kur ajo ka miratuar të paktën 1081 VKM. Në Fletoret Zyrtare të vitit 2010 gjenden të botuar vetëm 821 VKM, ndsërsa u identi¿kuan 25 VKM standarte të nxjerra gjatë 2010-ës, të cilat gjenden online, por jo edhe në Fletoret Zyrtare. Në faqen zyrtare të KM u gjetën edhe 58 VKM që miratojnë në parim marrëveshje, prej të cilave, 4 janë të botuara në Fletoret Zyrtare, kurse 54 të tjera jo. Në Fletoret Zyrtare të 2010-ës gjenden të botuara 17 VKM për miratim në parim të marëveshjeve. Këto janë konkluzionet e Raportit për vitin 2010 të përgatitur nga qendra për Çështje të Informimit Publik (ÇIP), pjesë të të cilit i boton sot “Shqiptarja.com”. Sipas këtij raporti, gjatë vitit 2010 nuk janë botuar në Fletoret Zyrtare të paktën 25 VKM (me natyrë përfundimtare) nga të paktën 71 VKM “për miratim në parim”, 17

NGA

Në foto:

Këngëtarja Çiljeta Xhilaga me kryeministri Berisha gjatë një koncerti të PD janë dërguar për botim në Fletore Zyrtare 2010. Këto akte të tjera mund të jenë ose VKM që i miratojnë përfundimisht VKM-të “për miratim në parim”, kur kjo është kompetencë e vetë

Qeverisë, ose VKM që propozojnë projektligje për ratifikimin e tyre në Kuvend, kur kjo është kompetencë e Kuvendit (neni 121/1 i Kushtetutës)... vijon në faqen 2

Në procesin që ka me deputetët e PS del problematika e ILDKP

Vokshi nën hetim për 106 mijë euro JAKIN MARENA

G

jykata ka shtyrë gjyqin ndaj deputetëve socialistë, të cilët janë të akuzuar për shpifje nga deputetja e PD, Albana Vokshi me argumentin se kjo e fundit është nën hetim administrativ nga ana e ILKPD për mosdeklarim të shumës prej 106 mijë vijon në faqen 5 euro...

y partitë e mëdha politike, PD e PS, kanë rënë dakord të ¿llojnë punën për ndryshimet në rregulloren e re të parlamentit. Pikë referimi do të jetë rregullorja e parlamentit europian. Konsensusi më i ri është i mirëpritur, por nuk mendoj se ka vend për shampanjë. Dy palët kanë kërkesa të kundërta që lidhen me votimin e fshehtë, orën e debatit të lirë parlamentar, trajtimin e deputetëve dhe strukturën. Kjo është hera e shtatë ...fakti që q ë p a r l a m e n t i përsëri ka në 20 vjet krijon probleme dhe k o m i s i o n e b i p a r t i a k e p ë r ka komision, ç ë s h t j e n s e s i tregon se deputetët do të rezultati Àasin, do të votojnë konsensual dhe do të sillen n ë p a r l a m e n t . 20 vjeçar Fakti që përsëri nuk ka qenë ka probleme dhe produktiv dhe ka komision, tregon se rezultati afatgjatë... konsensual 20 vjeçar nuk ka qenë produktiv dhe afatgjatë. Edhe tani, shanset janë minimale, të paktën për dy arsye themelore. E para, palët parlamentare nuk zbatojnë prej 13 vitesh detyrimin kushtetues për të hartuar e miratuar një ligj mbi organik organizimin dhe funksionimin e parlamentit. Ky ligj do të duhej të kalonte me 84 vota, pra kërkon konsensus dhe nuk mund të ndryshohej nga asnjë mazhorancë, siç ka ndodhur shpesh me rregulloren. E dyta, PD-PS nuk marrin për bazë një nga rregulloret e 27 vendeve të BE, por atë të parlamentit europian (PE). Ky është model unikal, me dallime thelbësore me parlamentet kombëtare. PE nuk ka pozitë-opozitë konkurruese zgjedhore, nuk ka... vijon në faqen 2


2

E martë, 6 dhjetor 2011

POLITIKE

Transparenca Tirana iu bashkua nismës së Obamës

R

aporti vjetor "Transparenca e Botimeve Zyrtare në republikën e Shqipërisë", vjen përpara publikut shqiptar dhe institucioneve të shtetit për të tretin vit rradhazi. Raporti 2010 i përgatitur nga qendra për Çështje të informimit publik (ÇIP), që do të publikohet sot, ka patur si objekt botimin e akteve të

institucioneve qëndrore kushtetuese në Fletoren Zyrtare të Republikës së Shqipërisë. Në të është përfshirë edhe një vlerësim i detajuar i botueshmërisë së akteve gjatë periudhës 5-vjeçare, 2006-2010. Raporti bëhet publik në një kohë kur qeveria shqiptare i është bashkuar edhe nismave globale që synojnë rritjen e transparencës në

procesin vendimarrës, sikurse është edhe partneriteti për qeverinë e hapur, të cilës Shqipëria iu bashkua më 2 Gusht 2011, bazohet në iniciativën për qeverisje të hapur të presidentit të SHBA, Obama, lançuar ditën e tij të parë në detyrë, më 20 Janar 2009, për ta bërë qeverinë transparente, pjesëmarrëse dhe bashkëpunuese.

Raporti i NGO “Për çështjet e informimit publik” tregon abuzimet

112 VKM humbin në 2010 s’publikohen në Fletore Mungojnë vendimet për lëvrimin e fondeve për rrugët „„„

TIRANE

SELIA E QEVERISË

ARBEN RROZHANI

Berisha, ashensor 100 milionësh

vijon nga faqja 1 ...Në faqen e Këshillit të Ministrave gjenden të publikuara 695 VKM për propozim projektligji, të cilat si rregull nuk dërgohen për botim në Fletore Zyrtare, pasi ato nuk kanë natyrë përfundimtare; ato thjesht i hapin rrugën Kuvendit për të thënë fjalën e vet. Sipas studimit të ÇIP rezulton se nga totali prej 1081 VKM të nxjerra gjatë 2010-ës, vetëm 969 janë të identifikueshme si titull dhe si përmbajtje. Këtu përfshihen 821 VKM të botuara në Fletoret Zyrtare, 25 VKM standarte që janë në faqen zyrtare të qeverisë, por jo në Fletoret Zyrtare, 54 VKM "për miratim në parim", të cilat janë gjithashtu në faqen zyrtare të qeverisë, por jo në Fletoret Zyrtare 2010 si dhe 69 VKM "për propozim projektligji", të cilat, janë gjithashtu në faqen zyrtare, por nuk janë objekt botimi në Fletore Zyrtare.

F

Faksimile e fletores zyrtare, ku botohen VKM-të Sipas studimit të ÇIP, ku 112 VKM "i mungojnë apelit" të VKM-ve që kaloi qeveria, ka tre mundësi teorike së çfarë mund të jenë këto

ondit të buxhetit për vitin 2011 për Kryeministrinë i është shtuar dhe një shumë prej 100 milionë lekësh të vjetra. Bëhet fjalë për vendosjen e ashensorit në godinën tre katëshe. Vendimi është botuar dje në fletoren zyrtare ndërsa bëhet e ditur se ky vendim nga ana e kryeministrit Sali Berisha është firmosur më 4 dhjetor. Vendimi thotë: "1. Kryeministrisë, në buxhetin e miratuar për vitin 2011, zëri "Investime", t'i shtohet fondi prej 10 000 000 (dhjetë milionë) lekësh, për përballimin e shpenzimeve për blerje ashensori. 2. Ky fond të përballohet nga fondi rezervë i Këshillit të Ministrave".

që nuk gjenden të botuara as në faqen e Këshillit të Ministrave e as në Fletoret Zyrtare 2010. Ato mund të jenë: ose të gjitha VKM sekret; ose të

gjitha VKM jo-sekret (VKM standarte, miratime në parim apo propozim projektligji); ose një kombinim i VKM-ve sekret dhe atyre jo-sekret.

Financimet dhe armët

Sali Berisha, fshehu 1183 VKM në vitet 2006-2008 N

ë 2010, në faqen qpz.gov.al, krahas 187 fle toreve zyrtare të vitit, u botuan edhe 16 fletore zyrtare nën seksionin "Extra", që bënin fjalë për miliardat e qeverisë shqiptare të drejtuar nga Sali berisha nga viti 2005, kur erdhi në pushtet, por edhe vendime të qeverisë së paraardhësit Fatos Nano. Në 215 VKM të qeverisë "Berisha" përfshiheshin dosje skandaloze, siç ishte financimi i rrugës Durrës-Kukës, pa projekt dhe pa kontratë në 2006, tek honorari i majmë për ishsekretarin amerikan Tom Rixh, apo trafiku i armëve shqiptare, drejt Irakut dhe Afganistanit. VKM-të e publikuara pas pesë vitesh vonesë, në fund të të cilave thuhet "vendimi hyn në fuqi pas botimin në Fletore Zyrtare", ligjërisht hyjnë në fuqi pas botimit në Fletore Zyrtare. Në vë-

mendje të VKM-vë të botuara ishin padyshim ato për "rrugën e kombit", tregtia e municioneve luftarake, apo pagesat për lobim euro-atlantik. Ato VKM implikonin jo vetëm qeverinë e Berishës, por edhe atë të Nanos. P.sh, VKM-ja nr.416, dt 9.6.2005 "Për dhënie municioni Forcave të Armatosura të Republikës së Turqisë, në kuadër të bashkëpunimit dypalësh në fushën e mbrojtjes" thoshte se Shqipëria do t'i jepte falas Turqisë, vendit që ka ushtrinë më të madhe në Europë, disa milionë fishekë (!). Më pas Berisha do të bënte të njëjtën gjë me Afganistanin. Po sipas monitorimit të ÇIP-it për vitet , 2006, 2007, 2008, qeveria "Berisha" kishte fshehur 1183, nga 3527 VKM të miratuara.

?

PYETJE PERGJIGJE

„ Kush propozon ligje?

Të drejtën për të propozuar ligje e ka Këshilli i Ministrave, çdo deputet, si dhe 20 mijë zgjedhës. (Neni 81/1 i Kushtetutës)

„ Kush i bën VKM-të?

Kryeministri, në zbatim të kompetencave të tij, nxjerr urdhra, kurse ministri, në zbatim të kompetencave të tij, nxjerr urdhra dhe udhëzime. (neni 102/ pika 3 & 4, i Kushtetutës). organizimi dhe funksionimi i Këshillit të Ministrave rregullohet me ligjin organik nr. 9000, dt. 30.1. 2003. Ky ligj i kushton një rëndësi të posaçme në kreun IV të tij llojeve të akteve që nxjerrin organet qeveritare, mënyrës së hyrjes në fuqi dhe botimit të tyre në Fletore Zyrtare.

„ Si botohen vendimet në Fletoren Zyrtare?

Sipas nenit 29 të ligjit nr.9000, Aktet normative, me fuqinë e ligjit, të Këshillit të Ministrave botohen menjëherë në Fletoren Zyrtare; Vendimet e Këshillit të Ministrave marrin fuqi juridike pas botimit në Fletoren Zyrtare; Për vendimet me karakter normativ mund të caktohet si datë hyrjeje në fuqi një datë tjetër nga ajo e botimit në Fletoren Zyrtare, ndërsa vendimet me karakter individual hyjnë në fuqi menjëherë, por botohen në Fletoren Zyrtare; Udhëzimet e Këshillit të Ministrave dhe të ministrit marrin fuqi juridike pas botimit në Fletoren Zyrtare; Urdhrat e Kryeministrit, të ministrit ose të drejtuesit të institucionit qendror, në varësi të Kryeministrit ose të ministrit, hyjnë në fuqi menjëherë, u njoftohen të interesuarve dhe shpallen, për të paktën 3 ditë, në një vend të dukshëm të institucionit përkatës.

EDITORIAL NGA AFRIM KRASNIQI

Loja me maska për rregulloren vijon nga faqja 1 ...mocion aktiv, as qeveri imponuese, debatet janë formale dhe teknike, deputët caktohen nga shtetet jo partitë, nuk ka votime alternative për president, kryeministër, gjykata, kryeprokuror, kryekontrollor, dhe funksionarë të tjerë ekzistues në parlamente kombëtare. Eurodeputetit nuk ia cakon rrogën drejtuesi i parlamentit, nuk e fyen askush, siç nuk e urdhëron asnjë kryetar partie. Madje vetë BE dhe OSBE mendojnë se referimi në rregulloren e PE është i gabuar. Me siguri komisioni do të bëjë ndonjë retushim për të justifikuar rrogën. Dhe kaq. Nuk ka asnjë garanci më shumë. Përsëri në parlament do të ketë fyerje, incidente, ankesa, votime të hapura, refuzim të votimit alternativ, përjashtime, përsa kohë palët kërkojnë zgjidhje afatshkurtër tek pazaret mbi rregulloren dhe jo zgjidhje ligjore afatgjatë siç përcakton kushtetuta dhe detyrimet tona politike në raport me BE-në. www.shqiptarja.com


E martë, 6 dhjetor 2011

3

POLITIKE

Gjykata Kushtetuese: Termi "kombësi" antikushtetues

G

jykata Kushtetuese e cilësoi termin "kombësi" në gjëndjen civile, si të papajtueshme me Kushtetutën shqiptare dhe për këtë arsye vendosi shfuqizimin e tij. Gjykata Kushtetuese, u shpreh dje se: "Kushtetuta shqiptare nuk ka një përkufizim të qartë për termin 'kombësi' apo termin "pakicë kombëtare"edhe pse këto terma janë të përfshira në dispozita

kushtetuese". Kushtetuesja ka vendosur se termi 'kombësi' në ligjin për gjendjen civile është i pajtueshëm, pasi bie në kundërshtim me nenet 20 dhe 35 të Kushtetutës. Gjykata Kushtetuese vlerëson se termi për 'kombësinë' cënon pariin e sigurisë juridike pasi nuk mbron të dhënat personale. Sipas vendimit "Gjykata çmon se rregullimet e ligjit për gjendjen civile, objekt shqyrtimi, cenojnë

garancitë e nenit 35 të Kushtetutës. Vendimi i Gjykatës Kushtetuese erdhi pasi mori në shqyrtim padinë e bërë nga Gjykata e Sarandës, Përmetit dhe Shkodrës dhe pasi dëgjoi relatorin e çështjes, Sokol Berberin, subjektet e interesuara, Kuvendin e Shqipërisë dhe Këshillin e Ministrave, vendosi në favor të paditësve, duke u deklaruar pro shfuqizimit të termit "Kombësi".

Makina e blinduar

Berisha fshehu edhe VKM-në për "bunkerin" N

Kryeministri Berisha me Frank Uizner, përfaqësues i "Patton Boggs"

ëse kërkon te faqja e qeverisë, km.gov.al, për blerjen e makinës së blinduar të qeverisë, nuk e gjen. Edhe pse makina e blinduar me vlerën 700 milionë lekë kaloi doganën e Durrësit dhe hyri në Shqipëri në mars 2011, sipas një VKM-je të vitit 2010, ajo nuk figuron askund. Paratë për makinën ishin marrë nga fondi i emergjencës i këshillit të ministrave për fatkeqësitë naty-

Benz-i i blinduar i Berishës në portin e Durrësit

rore. Sipas VKM-së, datë 5/11/2010 me nr. 867, fondi u parashikua në buxhetin e Drejtorisë së Shërbimeve Qeveritare, dhe do të shfrytëzohet vetëm për postin e kryeministrit dhe të delegacioneve. Kryeministri Berisha pzyrtarisht mohoi lajmet se kishte porositur makinë të blinduar tip "Mercedes Benz", me vlerë 700 milionë lek, edhe pse ishte marrë një VKM.

Qeveria vijon rrugën e "rrush e kumbulla" me paratë e taksapaguesve Lajmi Shumica e VKM-ve të mbajtura sekret, mendohet se janë marrë për aktivitete lobimi në favor të qeverisë, janë vendime për trafikim apo shitje armësh dhe municionesh, blerjesh luksoze, por edhe miliona që harxhohen për koncerte dhe festime. „„„

Sekretet e Berishës, miliona për lobimin dhe për koncerte Fshihen kontratat me lobistët amerikanë në Uashington dhe prokurimet e drejtpërdrejta për koncerte dhe festime të nxjerrë në shitje.

KONCERTET

Kursimi

TIRANE

ARBEN RROZHANI

N

dër dhjetra VKM që janë mbajtur fshehur nga publiku dhe botimi në fletoret zyrtare, janë shumë prej atyre që kanë të bëjnë me financime të qeverisë shqiptare për të lobuar te qeveritë perëndimore, apo për festime, duke paguar qimet e kokës për këngë dhe postera. 'Berisha" e ka bërë "rrugë" që fondet e buxhetit të shtetit, t'i përdorë për të blerë mbështetjen te faktori ndërkombëtar, duke lobuar te qeveritë perëndimore, ndërsa brenda vendit bën rrush e kumbulla paratë me koncerte dhe festime. Në vitin 2010, mes dhjetra VKM-ve që mbahen sekret nga qeveria, nuk ka asnjë sekret se janë bërë financime të tilla. Sipas llogarive, "Berisha" ka harxhuar mëse 1 milion dollarë amerikanë vetëm për të kuruar imazhin, veçanërisht në SHBA. Për këtë ka VKM

Në foto: Këngëtarja Çiljeta Xhilaga me kryeministri Berisha gjatë një koncerti të PD

URDHRI

Kryeministri Berisha: Asnjë lek, duhet kursim!

B

ëni si them unë, por mos bëni si bëj unë". Ndërsa vetë u ka "rënë me top" financave publike, Qeveria shqiptare përmes një urdhri të nxjerrë në mes të korrikut të këtij viti ka ndaluar çdo shpenzim ekstra në administratë me qëllim kursimin dhe disiplinimin e fondeve buxhetore.

Sipas ekspertëve të ekonomisë, qeveria shqiptare, duhet të heqë dorë nga injorimi i krizës ekonomike në vend, të bëjë shkurtime drastike të shpenzimeve të panevojshme dhe të marrë masa shtrënguese, të dhimbshme, por të domosdoshme, sepse vendi ka borxhin publik më të madhin në rajon, duke rrezikuar, kolapsin e ekonomisë.

edhe në 2010, që vështirë se do publikohen, edhe pse vetë qeveria ka publikuar disa financime vetëm për vitin 2011. Katër vite më parë qeveria lidhi kontratë me firmën 'Ridge Global' LLC në vitin 2007, e cila sipas Ministrisë së Drejtësisë në SHBA përfitoi nga qeveria shqiptare shumën prej 479.973 dollarësh amerikanë. Kontrata e tij përfundoi pas anëtarësimit të Shqipërisë në NATO në prill 2009, por në 2010, Berisha loboi me firmën

"Patton Boggs", për marrëdhëniet Shqipëri-SHBA, me një shumë prej 275 mijë dollarësh amerikanë. Edhe pse dështoi, firma mori një fond shtesë në 2011 prej 200 mijë dollarësh për ta ndihmuar në procesin e privatizimit. Përveç këtyre firma lobuese, e lidhur edhe me rregjime autokratike si me ish-presidentin egjiptian Mubarak, do të marrë përqindje edhe nga privatizimi i ndërrmarrjeve shtetërore, siç është rasti i "Albpetrol" që ësh-

Të gjithëve i kujtohen festimet skandoze të kryetarit të PD-së, Berisha në 1 maj 2010 në sheshin "Nënë Tereza". Jo vetëm për shpenzimet, por edhe për faktin se pak më tej, përpara selisë së qeverisë, sapo ishin ngritur çadrat e grevës së urisë së deputetëve të opozitës që kërkonin hapjen e kutive të votimit të zgjedhjeve të 28 qershorit 2009. Ndërsa lajmëronte mitingun për 2 korrikun, hapjen e ambasadave në Tiranë në 1990, aty doli edhe fatura prej rreth 300 milionë lekësh, që ishin harxuar për "antimitingun" e 1 majit 2010 te "Nënë Tereza". Pas gjashtë muajsh qeveria bëri një koncert tjetër, më 15 dhjetor 2010, me titullin "Shqipëria pa viza në Europë" si dhe mbushi Tiranën me tabela dhe banera që tregonin kryeqytetet e europës. Para këtij koncverti që u bë në disa sheshe të Tiranës, për të fryrë edhe faturën financiare, qeveria bëri koncert edhe për 8 dhjetorin, duke e shpallur atë festë zyrtare, si "Ditë të Rinisë".


4

E martë, 6 dhjetor 2011

POLITIKE BERISHA: RAMA RRËZOI NANON ME MUA

PESHA-KETA: RAMA RRËZOI NANON

Kryeministri Berisha tha se Rama ka punuar me të për të rrëzuar Fatos Nanon nga pushtetit. "Gjithçka shkruan për Sali Berishën, dakort është armiku i jashtëm, por një njeri që e mori nga Parisi, e bëri ministër, e kandidoi për Kryetar Bashkie dhe kryetar e bëri PS-ja. Në fund ai punoi së bashku me mua për rrëzimin e tij, se ato sheshet e Mjaft-it i mbushte PD-ja", tha Berisha. Sipas tij, këtë e dinë të gjithë. E rrëzova dhe çfarë bëri ai? I ofroi postin e kryetarit të partisë dhe iku", tha ai.

Një nga ish drejtuesit e lëvizjes MJAFT, i rreshtuar në strukturat e larta të LSI, Besjan Pesha, deklaron se është shumë e vërtetë që MJAFT është ndihmuar nga PD për të rrëzuar Nanon. Në të njejtën linjë ka qënë dhe Majlinda Keta, ish kryetare e FGS mbështet kryeministrin për akuzat se Rama ka punuar për të rrëzuar kreun e atëhershëm të socialistëve, Fatos Nano. Keta, ka konfirmuar se është e gatshme ta vërtetojë këtë. Të dy këta ish drejtues, njëri i Mjaft e tjetri i PS, e konfirmojnë bashkëpunimin.

Rekomandimet e Këshillit të Evropës pas problematikës së zgjedhjeve të 2011

Komisioni i Venecias: S'duhet KQZ partiake, si do numëroni votat gabim Lajmi Kur shqiptarët po festonin Pavarësinë në Pallatin e Brigadave, Komisioni i venecias publikoi raportin prej 22 faqesh për të cilin shprehet për zgjedhjet në Shqipëri. Komisioni i Venecias konfirmon faktin se zgjedhjet në Shqipëri, edhe këto vendoret kanë kaluar me probleme dhe u bëjnë thirrje forcave politike në Shqipëri të marrin të gjitha masat për një kod zgjedhor brenda standarteve ndërkombëtare për zgjedhje demokratike

„„„

K

TIRANE

omisioni i Venecias i Këshillit të Evropës ka dalë në një raport të detajuar lidhur me zgjedhjet në Shqipëri, pas probleme dhe ankesave që u shfaqen për zgjedhjet e përgjithshme parlamentare të vitit 2009 por edhe zgjedhjeve lokale të 8 majit të këtij viti. Në 28 nëntor, në faqen zyrtare të Këshillit të Evropës është publikuar raporti që i kërkon forcave politike në Shqipëri që të mund të zgjedhin një Komision Qendror të Zgjehdjeve profesional dhe jo partiak, në mënyrën sesi është zgjidhur sot kjo çështje. Komisioni i venecias i sugjeron partive politike shqiptare pikërisht nisjen e aksionit për ndryshimin e kodit zgjedhor, por sipas tyre ku duhet të jetë një proces gjithëpërfshirës me të gjithë aktorët politikë. Nga ana tjetër, edhe pse zyrtarët e Këshillit të Evropës e dinë shumë mirë se në Shqipëri është e vështirë të zgjedhësh institucione të pavarura por edhe njerëz të pavarur, i bëjnë thirrje forcave politike të mos heqin dorë në asnjë moment nga kërkesa për të pasur një KQZ, jashtë politikës. Ndër rekomandimet më kryesore të Komisonit të Venecias është edhe ai për numërimin e votave në kutinë e gabuar. Kjo ka qenë problematika kryesore që "penalizoi" edhe procesin zgjedhor të 8 majit në Tiranë, e përsëritur edhe në rekomandimet e OSBE/ODIHR kur palët nuk ranë dakord për numërimin e këtyre votave. Komisioni i venecias sugjeron që ligji të shprehet qartazi për mënyrën sesi do të numërohen këto vota, nëse ato do të merren ose jo në konsideratë. Një tjetër pikë e raportit ka të bëjë edhe me financimin e fushatës zgjedhore, lidhur me çësh-

tjen e financimit të fushatave zgjedhore dhe tekniciteteve të tjera për zgjedhjet.

KONKLUZIONET E VENECIAS

Siç u theksua edhe në opinionin e përbashkët të Komisionit të Venecias dhe OSBE/ODIHR, kodi zgjedhor në Shqipëri ofron bazë të plotë teknike përzgjedhjet. 2. Megjithatë, eksperiencat e fundit në implementin e Kodit zgjedhor tregojnë se një numër i konsiderueshëm përmirësimesh duhet të bëhen ende në legjislacionin zgjedhor dhe në praktikë. 3. Problemet e përsëritura me zhvillimin e zgjedhjeve demokratike në Shqipëri nuk mund të zgjidhen vetëm nëpërmjet ndryshimeve në legjislacionin zgjedhor. Ndonjë përmirësim domethënës në cilësinë e procesit zgjedhor nuk do të arrihet pa një ndryshim të

Faksimile e raportit përfundimtar të Komisionit të Venecias pranë Këshillit të Evropës për zgjedhjet në Shqipëri qëndrimeve dhe praktikave të grupimeve kryesore politike dhe liderët e tyre. Megjithë ekzistencën e e dobësive në kodin zgjedhor, që janë bërë të qarta gjatë zgjedhjeve të fundit në Shqipëri ka disa cështje kyç që duhet të përmirësohen. Ndryshimet në vecanti du-

het të përfshijnë: 4. Rregulla për të siguruar vendosjen e anëtarëve të komisioneve zgkjedhore në një mënyrë precize dhe duke ndaluar lëvizjen e tyre vetëm kur kjo është e motivuar sipas rregullave ashtu sikurse edhe refuzimin e gjyqtarëve të Kolegjit zgjedhor

pa ndonjë motivim të qartë - ndryshime dhe me shumë qartësi në procedurën e numërimit të votave, vevanërisht sa i përket votave të hedhura në kutinë e gabuar. - Të merren në konsideratë sa më qartëissht të specifikave lokale të zgjedhjeve në kod, në mënyrë të vecantë sa i përket parashikimeve për akses në media, financimin e fushatës dhe veçoritë e zgjedhjeve në Tiranë - Të bëhen parashikime lidhur me aksensin mediatik dhe finanancimin e fushatës në mënyrë më efektive 5. Eliminimin e boshllëqeve dhe paqartësive të tjera, si përshembull lidhur me aplikikmin e pragut zgjedhor në zgjedhjet vendore, kërkesave gjinore, si dhe ankimimet e apelimet. 6. Ndryshimi thelbësor duhet të jetë megjithatë, nëse do të jetë e mundur që të hiqet dorë nga kompozimi prezent bipartizan i administratës zgjedhore, bazuar në një balancë ndërmjet dy partive kryesore politike, drejt një administrate të zgjedhur duke përfshirë një element jopartizan dhe imparcial. 7. Ky ndryshim është i domosdoshëm nëse dikush dëshiron të zvogëlojë konfliktet dhe polarizimin brenda administratës zgjedhore. Megjithatë, në rrethanat e tanishme, do të jetë shumë e vështirë në Shqipëri për të identifikuar një person ose trup i cili mund të emërojnë të

tillë anëtarë jopartizanë për administratën zgjedhore, në mënyre që të gjykojë në mënyrë të paanshme. Kjo gjë, nuk duhet të pengojë autoritetet shqiptare që të përpiqen për të zhvilluar më tej një zgjidhje të tillë. 8. Komisioni i venecias dhe OSBE/ODIHR bëjnë thirrje edhe njëherë se stabiliteti i legjislacionit zgjedhor është i rëndësishëm për besimin publik në procesin zgjedhor. Amendamenet duhet mbi të gjitha dhe në mënyrë të konsiderueshme të jetë konform punës legjislative me standardet ndërkombëtare 9. Një proces publik me përfshirjen e të gjitha palëve të interesuara, është i rëndësishëm në inkurajimin për besim dhe konfidencë nga pritshmëria zgjedhore. Të gjitha patitë, si në qeveri dhe në opozitë, kanë përgjegjësinë sa i përket kësaj. Procesi për ndryshimin e legjislacionit zgjedhor duhet të jetë sa më gjithëpërfshirës. Duhet gjithashtu të përfundojnë përpara zgjedhjeve të ardhshme. 10. Komisoni i Venecias dhe OSBE/ODIHR do të vazhdojnë të qëndrojnë të gatshëm për të asistuar autoritetet e Republikës së Shqipërisë në përpjekjet e tyre për të krijuar një punë legjislative për zgjedhje demokratike në konformitet të plotë me angazhimet e Këshillit të Evropës dhe OSBE dhe standarteve të tjera ndërkombëtare për zgjedhje demokratike

Rama në Maqedoni:

"Arrestimi i 4 shqiptarëve, barbari" N

ë ditën e dytë të vizitës në Maqe doni kreu i PS Edi Rama ka nënvizuar rëndësinë e kapërcimit të kufijve për politikën e Tiranës zyrtare. Gjate promovimit të librit të tij "Kurban", në një takim me intelektualë dhe publicistët, Rama ka shpalosur vizionin e tij për rritjen e komunikimit të opozitës me shqiptarët që jetojnë jashtë kufijve. Gjatë këtij takimi Rama ka dënuar edhe arrestimin në Tetovë të 4 shqiptarëve që vizatuan hartën e Shqipërisë Etnike në Tetovë, duke e cilësuar sjelljen e policisë si primitive. Sipas mediave në Maqedoni, Rama citohet të ketë thënë se, "Çdo kush ka të drejtë të vizatojë harta. Mund të vizatojë edhe

hartën e botës dhe të shkruajë kjo është republika ime dhe çfarë të bëjnë ta dërgojnë në Hagë dhe ta akuzojnë për krime kundër gjithë botës? Çfarë janë këta barbarë, primitivë, kjo është e patolerueshme", tha Rama. Ndërkohë kreu socialist, pas takimit me kreun e opozitës maqedonase, Cervenkovski, ka zhvilluar takime dhe me faktorët relevantë politikë shqiptarë në Maqedoni. Kryesocialisti Rama ka zhvilluar një takim me Kryetarin e BDI, Ali Ahmeti, ku kanë biseduar për zhvillimet më të fundit në Tiranë dhe Shkup si dhe kanë shkëmbyer librat që kanë shkruajtur të dy politikanët. Kryetari i PS duke folur për shtypin në Maqedoni pohoi se me kreun e BDI kanë bisedu-

ar mbi një tematikë të gjerë. "Dëshiroj të theksoj se PS dhe opozita shqiptare e ndjen të nevojshme rritjen e pranisë dhe të komunikimit me të gjithë faktorët shqiptarë në rajon. Kjo për të dhënë një kontribut të plotë nga Shqipëria duke shkëmbyer pikëpamje dhe dakordësi për çështjet nga më të mëdhatë deri më të voglat," tha Rama. Lideri i BDI, Ali Ahmeti foli për mirëkuptim dhe qëndrim të përbashkët në lidhje me temat e diskutuara gjatë takimit dypalësh. Ndërkohë që ditën e djeshme kreu socialist Rama është takuar dhe me liderin e PDSH, Meduh Thaçi, me të cilin ndanë të njejtin qëndrim për rritjen e komunikimit të gjithë shqiptarëve në rajon.


E martë, 6 dhjetor 2011

5

POLITIKE

Veliaj dhe Rama: S'punuam me Saliun kndër Fatos Nanos

I

sh-drejtuesi i "Mjaft", Erjon Veliaj, aktualisht sekretar për Rininë dhe Emigracionin në PS, reagoi pas deklaratave të kryeministrit Berisha për bashkëpunimin e "Mjaft" me PD dhe Ramën, kundër ish-kryesocialistit Nano. "Po, dëgjova se si Saliu u tall me ditën e zisë për përralla nga e kaluara me Nanon. Berisha pretendon se ai dhe Shaban

Memia merrte pjesë me të tijët në protestat e Mjaftit? Këta tipa as estetikisht nuk i afroheshin dot trendit të MJAFT-it, lë me të ishin pjesë e festave apo gjetjeve tona. Saliu s'ka asnjë ide si t'i zgjidhë problemet përveçse ta kthejë orën 7 vite pas. Atij i ka mbetur ora pas, e jo pa shkak, studentët e Durrësit e kishin pagëzuar takimin me të "Një Orë me Boratin" personazhin demode nga Kazakistani që s'ka

pikë lidhje as me Mjaftin as me modernen e as me realitetin", tha Veliaj. Por ka reaguar dhe kreu i PS, Rama, përmes rrjetit Twitter. "Unë punoja me Saliun për të rrëzuar Nanon? Aq sa ç'kam punuar me këtë rrenacak pacak për të shkruar në libër se çfarë mendoj për Fatosin. Është keqardhje të kesh një lexues të gjynahtë si Saliu që merret me librin gjithë ditën, po nuk thotë dot që e ka lexuar", ka deklaruar Rama në rrjetin social.

Gjykata shtyn gjyqin Vokshi-deputetët e PS: Nën hetim administrativ nga ILKPD

Lajmi Gjykata ka shtyrë gjyqin ndaj deputetëve socialistë, të cilët janë të akuzuar për shpifje nga deputetja e PD, Albana Vokshi me argumentin se kjo e fundit është nën hetim administrativ nga ana e ILKPD për mosdeklarim të shumës prej 106 mijë euro. „„„

Vokshi nën hetim për 106 mijë euro të padeklaruara Kreu i ILKPD, Llalla: Do kontrolloj dosjen për deputeten PADITË

"Epidemia" kap Ministra e policë

TIRANE

JAKIN MARENA

E

shtë shtyrë gjyqi në ngarkim të deputetit socialist Erjon Braçe dhe deputetëve të tjerë socialistë, të cilët janë paditur për shpifje nga ana e deputetes demokrate Albana Vokshi. Gjykata ka bërë me dije për të paditurit se nuk mund të vijojë për momentin ky gjyq, pasi deputetja e PD është nën hetim administrativ nga ana e Inspektoratit të Lartë të Deklarimit dhe të Kontrollit të Pasurive, ILDKP, për shkak të mosdeklarimit të pasurisë, të një shume prej 106 mijë euro, e cila është përdorur për një specializim në Universitetin e Nebraskës në SHBA. Gjykatësi për këtë qëllim ka shtyrë gjyqin, duke e lënë për më vonë shqyrtimin e kësaj çështjeje, e cila nuk është e re, pasi nëpër këtë "kalvar" gjyqesh kanë kaluar dhe deputetët e tjerë socialistë të akuzuar nga Vokshi për shpifje. Në lidhje me këto fakte të mosdeklarimit të pasurisë nga ana e deputetes demokrate, Albana Vokshi, i pyetur nga gazeta "Shqiptarja.com", kreu i këtij Inspektorati, Adriatik Llalla ka deklaruar se "nuk e mbaj mend nëse ka një hetim administrativ për deputeten Vokshi, pasi janë në dosje të dhënat. Meqënëse jam jashtë orarit zyrtar në këto momente, nesër (sot) do të kontrolloj dosjen dhe do të jap një përgjigjie të saktë në lidhje me këtë çështje". Pritet që ILKDP të sqarojë përfundimisht se përse një shumë e tillë e konsiderueshme nuk është përfshirë në deklaratën e pasurisë së deputetes demokrate, në mënyrë që të marrë udhë përfundi-

D

Albana Vokshi misht dhe gjyqi në drejtim të deputetëve socialiste. Deputetja e PD Albana Vokshi është vënë në qendër të goditjeve nga ana e deputetëve socialistë vitet e kaluara, ku nënvizohet fakti se ka shfrytëzuart postin që kishte herë si këshilltare e Berishës për ekonominë, herë si shefe e komitetit për thithjen e investimeve të huaja pranë kryeministrit, për të lehtësuar

bizneset e bashkëjetuesit të saj, Tartari. Kjo ka sjellë reagimin e deputetes së PD, e cila ka dërguar në gjykatë deputetët socialistë Tahiri, Gaçi, Balla, Braçe, Kodheli, Hysi, Felaj dhe duke kërkuar dëmshpërblime për këto akuza. Në gjyqin me deputetin socialist Sajmir Tahiri, Albana Vokshi ka përfituar një shumë

prej 33 milion lekë. Në gjyqin me deputetin socialist Artan Gaçi, Albana Vokshit ka përfituar shumën 20 milion lekë. Ndërsa në gjyqin e radhës me dy koleget deputete Hysi e Kodheli, deputetja Albana Vokshi ka deklaruar publikisht, do të kërkonte vetëm 1 lek! Me argumentin se nuk mund të vepronte në të njejtën mënyrë si me deputetët mesh-

eputetët social istë duke filluar nga Tahiri, Balla dhe vijuar me të tjerët nuk janë nën gjykim për shpifje vetëm nga deputetja demokrate, Albana Vokshi. Duket se "epidemia" e padisë në Gjykatë ka kapur dhe deputetët e tjerë të mazhorancës, ministra dhe përfaqësues të policisë, duke filluar nga Ministrat Pollo, Olldashi dhe Ruli e deri tek nëndrejtori i përgjithshëm i policisë së shtetit, Agron Kuuliçi.

kuj, me koleget e saja të Kuvendit, duke kërkuar vetëm një shifër shumë simbolike, por në funksion të vertetimit se tërë akuzat në drejtim të saj kanë qënë shpifje.

Erion Braçe Ndërkohë që presin në radhë tashmë për t'u gjykuar për shpifje deputetët Taulant Balla, Erjon Braçe, Mimi Kodheli dhe Vasilika Hysi, deputetët e tjerë të PS, Ermonela Felaj dhe Eduard Shalsi e kanë mbyllur "hesapin" me gjykatën, teksa do të "hedhin" në llogarinë e deputetes së PD, Vokshi nga 10 milionë lekë, pas vendimit të Gjykatës në favor të ligjvënëses demokrate. Njëherësh priten rezultatet e hetimit administrativ të ILKPD-së, në mënyrë që të vijojë procesi gjyqësor në ngarkim të deputetëve socialistë.

Armando Subashi

PS: Hetimet, jo në dorë të policisë „„„

K

TIRANE

ërkesa e ministrit te Brendshëm, Bujar Nishani, që barra hetimore t'i kalojë policisë, duket se do të mbetet vetëm në kuadrin e deklaratave mediatike. Partia Socialiste, pa votat e së cilës një nisme e tillë nuk mund të konkretizohet, është kundër ndryshimit të Kodit Penal. Deputeti i kësaj force politike, Armando Subashi, njëherësh dhe funksionar i lartë në këtë parti, i zgjedhur nga Asambleja e dy disa ditëve më parë, shpjegon se dhënia e hetimit policisë nuk do të sillte rezultate pozitive në zbardhjen e çështjeve, veçanërisht atyre ku është implikuar qeveria si rasti i 21 Janarit, pasi në kushtet e Sh-

qipërisë, nuk mund të presësh që ekzekutivi të jetë i gatshëm të hetojë vetveten. Sipas Subashit, hetimi i çështjeve dëmtohet kryesisht nga mungesa e profesionalizmit të strukturave policore të cilat kanë atributet e hetim-

Subashi "Dhënia e hetimit policisë nuk do të sillte rezultate pozitive në zbardhjen e çështjeve, veçanërisht atyre ku është implikuar qeveria si rasti i 21 Janarit, pasi në kushtet e Shqipërisë, nuk mund të presësh që ekzekutivi të jetë i gatshëm të hetojë vetveten", tha Subashi.

it. Ministri Nishani në emisionin "Debat" propozoi që hetimi t'i kalojë policisë për të shmangur disa problematika në zbulueshmërinë e çështjeve. Por ndërkohë socialistët kanë treguar dhe njëherë sa nuk janë të gatshëm që çështje të tilla të lihen në dorën e policisë për t'u hetuar plotësisht, duke sjellë në kujtesë ngjarjen tragjike të 21 janarit ku kanë humbur jetën katër demonstrues të opozitës, dhe ku vetë segmente të caktuara të uniformave blu janë nën hetim për këtë çështje. Kjo me sa duket, do të përkthehet dhe në votën kundër idesë së ndryshimeve në Kodin Penal, që mund të propozojë mazhoranca në një të ardhme të shpejtë.


6

E martë, 6 dhjetor 2011

AKTUALITET BULKU, LË GJYQIN PËR BUXHETIN

ITALI, KAPEN SHQIPTARË ME 310 KG DROGË

Nuk është zhvilluar dje seanca e parë, e gjyqit të deputetes Rajmonda Bulku ndaj gazetarit Kastriot Myftarajt. Deputetja e Partisë Demokratike, ka njoftuar se nuk mund të merrte dot pjesë dje, pasi ishte në një seancë parlamentare shumë të rëndësishme për buxhetin e vitit 2012. Bulku e ka paditur Myftarajn për shpifje dhe prishje të imazhit të saj. Ky i fundit në një emision televiziv, ka deklaruar se një nda dashnoret e Ismail Kadaresë që nënkuptohen në librin e Helena Kadaresë "Kohë e pamjaftueshme", është pikërisht Rajmonda Bulku.

Një aksion blic i skuadrës së Guardia di Financës në Itali, ka shkatërruar një bandë me narkotrafikantë shqiptarë. Nga aksioni policisë italiane është arritur të sekuestrohen 310 kg mariuanë. Gjatë këtij operacioni katër shqiptarë dhe një italian janë vënë nën arrest. Sipas policisë italiane, operacioni konsiderohet ndër më të rëndësishmit e vitit. Të pesë të arrestuarit janë bllokuar e më pas ndaluar me urdhër të prokurorisë së Barit.

Gjyqi, si u procedua me Agim Rrapajn, Rezart Taçin dhe Fatmir Merkajn

"Meta-Prifti", zbardhet dëshmia e Gimit të 7 % Fatmir Merkaj: Dritan Prifti më kërkoi peshqesh Lajmi Gjyqi ndaj ish zëvedëskryeministrit Ilir Meta, në Gjykatën e Lartë, ka vijuar dje me pyetjen e 4 dëshmimtarëve të rëndësishëm të thirrur nga prokuroria dhe avokatët e tij. Interesante ka qenë dëshmia e Agimi Rrapajt, emri i të cilit përmendet në video-përgjim, si person që ofronte 7% aksione ndaj Metës dhe Priftit në HEC-in e Shushicës.

„„„

TIRANE

POLI HOXHA

S

eanca e rradhës ndaj gjykimit penal për kor rupsion që po zhvillohet në Gjykatën e Lartë për deputetin Ilir Meta, ka nisur dje në orën 11.00. Të katër dëshmitarët e thirrur, Agim Rapaj, djali i tij Erdit Rrapaj, në cilësinë e administratorit të kompanisë "Vëllezërit Tola", drejtori i përgjithshëm i kompanisë "Armo", Rezar Taçi dhe biznesmeni Fatmir Merkaj, kanë shpjeguar për 2 orë rresht, çfarë dinë për ato që përmenden në video, si dhe marëdhëniet e tyre me Dritan Priftin dhe Ilir Metën. I pari që bëri betimin dhe ju përgjigj pyetjeve të prokurorit Bujar Shehu dhe avokatëve të Ilir Metës, Gëzim Veleshnja dhe Petrit Serjani, ishte Agim Rrapaj, protagonist në videopërgjimin tashmë të famshëm. Ai ka shpjeguar me hollësi marëdhëniet e tij me Priftin dhe Metën, çfarë i tha Dritan Prfitit kur Ilir Meta siç duket edhe në video, ja kalon në telefon. Çfarë është 700 mijëshi i përmendur në video në emër të tij, pse ndërhyri pikërisht te Ilir Meta për të çbllokuar procedurën e tenderit për konçesionin e hidocentralit të Shushicës dhe shumë sqarime të tjera të kërkuara nga prokurori dhe avokatët e të akuzuarit Ilir Meta. "Shqiptarja.com", ka zbardhur të plotë dëshminë e tij të dhënë dje, por edhe të tre dëshmimtarëve të tjerë, Rezar Taçit dhe Fatmir Merkajt.

Video-përgjimi Meta-Prifti Prokurori: A jeni angazhuar gjatë vitit 2010 për një shoqëri e cila ka konkuruar për tendera koncesionesh hidocentralesh, në Ministrinë e Ekonomisë Transporteve dhe Energjitikës? Agim Rrapaj: Po për Bashkimin e Përkohshëm " Vëllezërit Tola", e cila ka konkuruar që në vitin 2007 për koncesionin e hidocentralit "Shushica". Prokurori: Që kur keni punuar për këtë shoqëri dhe cili ka qenë pozicioni juaj aty. Çfarë është kjo shoqëri? Agim Rrapaj: I jam bashkuar kësaj shoqërie që kur është krijuar, që në vitin 2007. Aty janë 10 aksionier mes të cilëve edhe tre kompani të huaja hungareze. Prokurori: Sa do të ishte vlera e investimit? Agim Rrapaj: Në fazën e parë 24 milion euro. Në fazën e dytë do të shkonte deri në 65 milion euro. Prokurori: Keni biseduar me ndonjë përfaqësues të METE, për çështjen e tenderit? Agim Rrapaj: Po me Sekretarin e Përgjithshëm të ministrisë që është njëkohësisht edhe kryetari i Komisionit të Tenderimeve, Durim Krajën. I kam kërkuar të përshpejtonin procedurat sepse aksionerëve të kompanisë që përfaqësoja, po ju shtoheshin çdo ditë humbjet nga ato vonesa. Prokurori: A i ke dhënë

Durim Krajës vendimin e Gjykatës së Apelit për kompaninë që përfaqësonit? Agim Rrapaj: Jo direkt atij. Prokurori: E njihni Ilir Metën? Agim Rrapaj: Po e njoh që në vitin 2000. Ai në atë kohë ka qenë zëvendës kryeministër, unë drejtor i përgjithshëm i një projekti me qeverinë japoneze. Kemi pasur kontakte të shpeshta pune. Prokurori: Po gjatë vitit 2010? Agim Rrapaj: Po, si zëvendëskryeministër sepse kam pasur një tjetër projekt, për urgjencat spitalore gjatë vitit 2010. Prokurori: A keni folur për çështjen e koncesionit gjatë kësaj periudhe? Agim Rrapaj: Po, e kam informuar. Prokurori: Keni biseduar ndonjëherë me Dritan Priftin nga telefoni i Ilir Metës? Agim Rrapaj: Po. Pasi fola pak me Ilir Metën, më kaloi Dritan Priftin. Ai më tha më sillni me protokoll vendimin e gjykatës. Unë i thash ta kemi sjellë me protokoll. Ai nguli këmbë se nuk ja kishim çuar, por në fakt ja kishim çuar. Unë i thashë që nëse nuk gjendej në ministri do tja çonim sërisht që atë ditë, por nuk pati nevojë se e gjetën vetë. Prokurori: Biseda ka qenë para apo pas zhvillit të tenderit të konçesionit? Agim Rrapaj: Përpara

Prokurori: A i keni dërguar një memo në emër të kompanisë "Vëllezërit Tola", ministrit Dritan Prifti. Për çfarë ka qenë? Agim Rrapaj: Po kemi dërguar një memo, ku kemi paraqitur shqetësimet për zvarritjen antiligjore të procesit të tenderit, si dhe e kemi informuar se si pasojë e kësaj aksionierët kanë pasur humbje të mëdha. Prokurori: Përse ja keni dërguar ministrisë këtë memo, ju konfliktin e keni pasur me APP? Ndërhyn avokati i Ilir Metës Gëzim Veleshnja: Dëshmimtari nuk duhet ti përgjigjet kësaj pyetje sepse është sugjesionuese. Gjykata pas konsulimit: Kjo pyetje nuk do të bëhet. Prokurori: Sa kanë qenë shpenzimet e kompanisë për garimin në këtë konçesion? Agim Rrapaj: Mbi 700 mijë euro. Janë kredi bankare, pagesa të aksionerëve, projekti etj. Prokurori: Cilat janë sipas jush shkaqet e shtyrjes së ankandit? Agim Rrapaj: Së pari, sepse nuk u zbatua ligji që me shtyrjen e ankandit të parë. Në vitin 2007, një kompani bëri ankesë ndaj nesh. Komisioni fillimisht nuk e mori parasysh. Pastaj ata ju drejtuan Agjecisë së Prokurimeve Publike. Ata e pezulluan tenderin. Ne e apeluam në gjykatë vendimin dhe e fituam. Arësyeja tjetër sepse APP, ndërhyn sërisht në ankandin e datës 30.4.2008, këtë herë për konflikt interesi. Sipas tyre aksionerët Tola që kishin tokën ku do të ndërtohej hidocentrali i Shushicës, ishin të një familje me deputetin Ymer Tola. Për këtë arsye tenderi u shty pastaj deri në vitin 2010. Prokurori: E njihni Fatmir Merkajn. Keni bashkëpunuar me atë për hidocentralin në fjalë, është aksioner ai në kompani? Agim Rrapaj: Po e njoh dhe ai është aksioner me 20% te "Vëllezërit Tola". Ne kërkonim një kompani ndërtimi që të kryente

PROTOGONISTËT E GJYQIT TË DJESHËM

„ Agim Rrapaj, "Gimi" këshilltar i kompanisë "Vëllezërit Tola"

„ Erdit Rrapaj administrator i kompanisë "Vëllezërit Tola"

„ Rezar Taçi Drejtor i përgjithshëm i kompanisë "ARMO"

„ Fatmir Merkaj president i kompanisë "MERKAJ shpk"

„ Bujar Shehu prokuror i akuzës ndaj Ilir Metës

„ Gëzim Veleshnja avokat i Ilir Metës punimet e hidocentralit dhe unë ju propozova aksionerëve kompaninë e Fatmirit. Kjo ka qenë edhe arësyeja që i ofruam pjesëmarrje me 20% kundrejt punës që do të kryente dhe ai pranoi. Prokurori: A jeni në dijeni, nëse e njeh Fatmir Merkaj Ilir Metën? Avokati i Ilir Metës: Kundërshtoj, kjo pyetje nuk ka lidhje me çështjen, ndikon… Gjykata: Do ti përgjigjesh pyetjes së prokurorit. Agim Rrapaj: Nuk kam dijeni a njihen. Prokurori: Dëshmimtari ka shmangie nga dëshmija që ka dhënë në prokurori gjatë hetimit. Ai aty ka thënë se, është takuar me Ilir Metën dhe Fatmir Merkajn në hotelin e këtij të fundit në korrik të vitit 2009. Kurse sot thotë nuk jam në dijeni a njihen Merkaj me Metën. Gjykata: Cila është e vërteta juaj dëshmitar?

Agim Rrapaj: Është e vërtetë që kam thënë siç thotë prokurori. Aty kishte shumë njerëz me pushime. Fatmiri të gjithë i njihte, se ishte pronar i hotelit. Gjykata: Thatë se keni vënë në dijeni Ilir Metën për tenderin. Përse? Agim Rrapaj: Pasi i kishim kaluar të gjitha fazat e ankimimit, ju ankova Ilir Metës si Zëvendëskryeministër dhe si Ministër i Jashtëm. Tre kompani të huaja hungareze, aksionere në kompani, kishin humbur durimin me zvaritjet antiligjore te METE, dhe më autorizuan të ankohesha në ambasadën e tyre dhe në Ministrinë e Jashtme. Gjithashtu ju drejtova Ilir Metës edhe si kryetar i forcës politike që mbulonte atë ministri. * * * Pas dëshmitarit Agim Rrapaj, gjykata thirri për të dëshmuar administratorin e kompanisë "Vëllezërit Tola" Erdit Rrapaj, i cili është njëkohësisht edhe djali i Agim Rrapajt. Në dëshminë e tij, ai tha pak a shumë të njëjtat gjëra si Agim Rrapaj për kompaninë që përfaqëson dhe se shuma e humbjeve gjatë procesit të tenderimit, ka shkuar mbi 700 mijë euro. Pas tij dëshmoi drejtori i përgjithshëm i kompanisë "ARMO", Rezar Taçi për dijenitë e tij për tenderin e 30 mijë tonëve naftë nga ALBPETROL që përmendet në video-përgjim. Ja


E martë, 6 dhjetor 2011

7

AKTUALITET VETVARET TE URA E LNËS

PLAGOSET POLICI PËR 600 MIJË LEKË

Në orët e para të mëngjesit, në qytetin e Tiranës, poshtë një ure në rrjedhën e lumit Lanë, është gjetur një person i varur. Një mashkull rreth 45- vjeç është gjetur i pajetë me një litar në qafë nën një urë, në rrjedhën e lumit Lanë, në Tiranë. Trupi është gjetur nga punonjësit e pastrimit rreth orës 02.00 të mëngjesit, pasi punonjësit kanë vënë re litarin e vendosur poshtë urës e më pas viktimën ende të pa indentifikuar.

Një efektiv i policisë së Drejtorisë së Tiranës, në sektorin e sallës operative ka mbetur i plagosur me armë zjarri dje në mesditë në zonën e "21 dhjetorit". Dëfrim Musai ishte në automjet, ku kishte dhe një shumë parash rreth 600 mijë lekë të vjetra. Autorët e kanë sulmuar por s'kanë arritur të marrin shumën e lekëve. Dëfrimi tha para hetuesve se ishte hera e dytë që sulmohej nga ata persona, për shkak të punës private që ai kryente.

Ish ministri i METE reagon "flak për flakë"

Lajmi Dëshmitari i vetëm i prokurorisë që mban "në këmbë" procesin gjyqësor për korrupsion ndaj Ilir Metës në Gjykatën e Lartë, Dritan Prifti, ka reaguar dje menjëherë pas akuzave që ju bënë nga dëshmitari Fatmir Merkaj, sipas të cilit ai i ka kërkuar atij "peshqesh".

„„„

Në foto: Avokatët e kryetarit të LSI, Ilir Meta, Petrit Serjani, Spartak Braho

dëshmia e tij. Prokurori: Cili ka qenë pozicioni juaj në kompaninë "ARMO", gjatë vitit 2010? Rezar Taçi:Kam qenë drejtor i përgjithshëm. Unë jam aty aksioner me 80%, kurse 20%, është pronar shteti. Prokurori: A e njihni Bekim Halilajn? Rezar Taçi: Kam kontaktuar vetëm një herë si sipërmarës. Dëshironte të merte me qera një rafineri por nuk pranova. Kompania e tij nuk kishte kapacitetin e duhur. Prokurori: I njihni Ilir Metën dhe Dritan Priftin? Rezar Taçi: Po i njoh të dy. Keni biseduar ndonjëherë me këta për Halilajn? Rezar Taçi: Jo asnjëherë. Dëshmimtari i fundit në seancën e djeshme, ishte biznesmeni Fatmir Merkaj, i akuzuar disa herë nga Dritan Prifti si mik i Ilir Metës dhe që së bashku kanë biznese të ndryshme. Prokurori: A jeni përfshirë në një garë konçensioni me kompaninë "Vëllezërit Tola"? Fatmir Merkaj: Në fillim nuk kam qenë pjesë. Më ka thirrur më pas Agim Rrapaj dhe më ka thënë se kishin nevojë për një kompani ndërtimi. Më bënë ofertë që të kryeja unë ndërtimin e hidocentralit po pa fitim, kundrejt bërjes aksioner me 20%, dhe pranova. Prokurori: Jeni marrë ju me tenderin e koncesionit?

Fatmir Merkaj: Jo nuk jamë marrë shumë, puna ime ishte vetëm ndërtimi. Prokurori: E njihni Ilir Metën? Fatmir Merkaj: Sigurisht që e njoh, e njeh gjithë Shqipëria. Prokurori: Kur e keni njohur? Fatmir Merkaj: Kam një hotel në Dhërmi, ka ardhur për të bërë pushimet në korrik të vitit 2009. Avokati i Ilir Metës: E njihni Dritan Priftin? Fatmir Merkaj: Po në dy takime me Agim Rrapajn. Një herë tjetër më ka marë në telefonë dhe donte një dhomë në hotelin tim. I thashë që i kisha të zëna. Avokati: Ju ka kërkuar Dritan Prifti ndonjëherë favore financiare? Fatmir Merkaj: Mbaj mend në një bisedë te "Rogner", më tha, " më bëni ndonjë peshqesh…". U thashë aksionerëve të tjerë, merruni ju me atë, unë kam punë vetëm me ndërtimin e hidocentralit. Avokati: a keni bashkëpunuar me Ilir Metën për ndonjë fshat turistik. Keni qenë shofer i tij? Fatmir Merkaj: Jo asnjëherë nuk ka ndërtuar fshat turistik. As shofer i tij nuk kam qenë, nuk kam punuar kurrë në punë shteti.

TIRANE

I

menjëhershë ka qenë re agimi ndaj akuzave që u hodhën sot në Gjykatën e Lartë ndaj tij. Ai ka akuzuar sërisht Ilir Metën se është katandisur aq keq, sa që e ka lënë veten të mbrohet nga një trafikant droge dhe prokuror që në kohën e komunizmit ka varur njerëz në litar. Njëkohësisht për dëshmitarin Fatmir Merkaj, ka ripërsëritur akuzat, se ai është mbulesa e Metës për troje në bregdet dhe biznese të ndryshme. Duket se gjyqi i cili po shkon drejt fundit, ka ashpërsuar polemikat dhe hedhje-pritjet nga deputeti Dritan Prifti nga njëra anë dhe përfaqësuesve apo dëshmitarëve në favor të Ilir Metës.

AKUZA NDAJ PRIFTIT

Dritan Prifti, është akuzuar dje nga një prej personazheve që ai vetë e ka përmendur disa herë si bashkëpuntor të Ilir Metës në afera të pista "biznesesh", Fatmir Merkaj, se i ka kërkuar këtij të fundit peshqesh për të zgjidhur çështjen e koncesionit të hidocentralit "Shushica". Gjithashtu në përfundim të procesit gjyqësor ndaj ish zëvendëskryeministrit Ilir Meta, duke folur për mediat, përfaqësuesi ligjor i tij, Spartak Braho, tha se "dëshmitë e sotme vërtetuan edhe njëherë mashtrimet e Dritan Priftit. Në këtë proces maskaradë do të kuptoni që Prifti jo vetëm ka kërkuar peshqesh por dhe ka marrë".

KUNDËRPËRGJIGJIA

Ish-ministri Prifti, duke iu kundërpërgjigjur akuzave, tha se Fatmir Merkaj, ish-shofer i Metës, nuk mund ta mbrojë dot shefin e vet. "Më vjen të qesh kur shoh sa poshtë ka rënë Ilir Meta me mbrojtjen në gjyqin e tij. Sot e ka mbrojtur Spartak Braho dhe Fatmir Merkaj. Njëri është prokuror i

Prifti: Meta është katandisur të mbrohet nga trafikant droge "Braho prokuror i komunizmit që ka varur njerëz në litar" TAKIMI I PËRGJUAR MES METËS DHE PRIFTIT, BISEDA KU FILTET PER KONCENSIONIN E “SHUSHICES” Meta-Tani për punën e hidrocentralit të Gimit. Meta- Tani, nuk e di në çfarë forme do të hysh ti o ku e di unë etj etj. Meta-Ky Gimi më tha mua, ne mund të bëjmë diçka diku te 7%, nuk e di se çfarë bëre me atë të. Prifti - Nëse ju mendoni. Prifti - Këtu ka një problem. Meta - Këtu nuk ka problem sepse ata e kanë fituar. Ata le ta ndjekin këtë çështje, nëse e fitojnë ata, ta marrin ata Meta - Ata e kanë fituar, le ta ndjekin këtë çështje. Prifti - T'ua jap tenderin pa mbaruar punë ata? Meta - Ajo është punë e mbaruar. Ata, po qe se e fitojnë ata të tjerët më vonë, le ta marrin ata. Meta - Këtë problem a kam analizuar, e kam të... Prifti - Unë di që në apel e kanë fituar apo jo? Meta - E kanë fituar në apel. Prifti - Këta e kanë humbur në shkallë të parë, e kanë fituar në të dytën. Tani është në Gjykatën e Lartë. Meta -Absolutisht po,apeli është i formës së prerë, ti mund ta zbatosh, do ta çojnë më tej. Ata le ta çojnë, por prapë mbyllet, do të flas unë me Shpresën, i kam marrëdhëniet shumë mirë, i çova vajzën në ambasadë. Prifti - Po u them çunave këtu. Meta - Gimi më tha mua, nga ana ime 700. Prifti - Të më çojnë një letër zyrtare, të më thonë Zoti Prifti, ne e kemi i fituar Apelin, ky është vendimi, kështu që zotëri vazhdoni vendimin. Meta - Alo Gimi, si kalove mire? Jam këtu me zotin Dritan. Foli pak këtu Dritanit (ia kalon celularin Priftit). Prifti - Po, çfarë bëre? Duhet të më dërgosh në protokoll ti mua, një letër, një letër, jo ti po ata që janë firmat, po nuk e kanë sjellë me protokoll. Meta - Po le ta bëjnë prapë Prifti - Ta bëjnë prapë dhe t'i bashkëngjisin vendimin e Apelit. Mirë? Dhe ma dërgo që sot. Po dërgoje me protokoll duke mu drejtuar mua si ministër. Meta- Jo,jo, është...probleme të ndryshme, por emrin im dhe ...prandaj them që duhet bërë. Prifti - E mbyllëm atë muhabet Meta - Nuk kundërshtoj, nuk kundërshtoj. Meta - Bisedova edhe me Doktorin edhe për një javë do ta mbyllim. Kupton? Prifti - Këtë e di Meta - Duhet me pas shume kujdes...se Prokuroria e hap...me pas në dy, tre veta pjesa tjetër, sa më pak Meta - për këtë ( hidrocentralin) mbaroje sot që të jenë gati Prifti - Sot... Meta - Janë gati.

komunizimit, që ka varur njerëz në litar, ndërsa është përzier edhe me trafik droge. Ai është denoncuar nga vetë Ilir Meta, pasi u kishte nxjerrë

dy personave viza që u arrestuan me drogë në Itali. Tjetri, Fatmir Merkaj, ish shofer i Ilir Metës, që mban të fshehura nën emrin e tij aksione në kon-

DESHTIMI

Pronat e Konomit sëmuret gjyqtari

K

a dështuar dje në Gjykatën e Faktit në Tiranë, gjyqi i familjes Toptani, ndaj Agjensisë së Kthimit dhe Kompesimit të Pronave. Gjyqtari Arjan Aliaj, ka munguar në seancë duke paraqitur një raport mjekësorë, pasi ka qenë i sëmurë. Bëhet fjalë për procesin që ka hapur së fundi pala e Toptanëve kundër AKKP-së, për të nxjerë të pavlefshëm vendimin e saj për një sipërfaqe të madhe toke në bregdetin e Durësit, pikërisht në Gjirin e Lalzit, të cilën ja ka kthyer familjes së gjyqtarit të ekzekutuar Skerdilajd Konomi.

censione hidrocentralesh dhe toka në bregdet. Ata shpifën sot se kam kërkuar para për një koncension, kur gjithë bota e pa videon me zë dhe figurë, ku shefi i tyre më afroi 700 mijë euro. Pse do t'u kërkoja para këtyre unë, kur mi ofroi shefi i tyre. Të katandisesh të mbrohesh nga ish shoferi yt dhe një trafikant droge, e bëjnë Ilir Metën më të pabesueshëm në sytë e shqiptarëve. Ata nuk mund t'u hedhin hi syve shqiptarëve", ishte reagimi "flakë për flakë" i deputetit Dritan Prifti.


8

E martë, 6 dhjetor 2011

SOCIALE

Lija e dhenve prek tre fëmijë në çerdhet e Laprakës

E

njohur ndryshe si variçela, gjatë muajit nëntor ka shënuar disa të vegjël të prekur nëpër çerdhet publike. Sipas specialistëve të Drejtorisë së Higjienës së Tiranës, dhe që merren me sëmundjet infektive, gjatë muajit nëntor janë shënuar 4 raste të fëmijëve të çerdheve të prekur nga lija e dhenve ose variçela. Ata na

shpjegojnë se këto nuk janë raste problematike dhe se situata ëhstë mbajtur nën kontroll. "Tre prej këtyre rasteve ishin në Laprakë dhe një tjetër në një nga zonat periferike të Tiranës. Por situata nuk është shqetësuese dhe këto janë raste normale. Janë marrë të gjitha masat dhe situata ka kaluar pa asnjë përkeqësim", - na shpjegojnë specialistët e DSHP-së së

Tiranës. Ndërkohë që vetë prindërit na thonë se sapo kanë konstatuar se fëmijët e tyree janë prekur nga lija e dhenve i kanë mbajtur në shtëpi dhe i kanë kuruar për një periudhë dy javore. Aktualisht situata paraqitet e qetë dhe pa ndonjë shpërthim epidemik, ndërkohë që variçela njihet si një ndër sëmundjet infektive që kërcënon popullatën shqiptare.

Ndodhet në periferi të Tiranës, ja fotot

Hoteli i parë për gay-t 15-30 euro një dhomë

Lajmi Gay-t dhe lezbiket do të kenë tashmë një hotel të veçantë, ku mund të shkojnë me partnerët e tyre. Hoteli, i pari i këtij lloji në Tiranë, ka zgjuar që në fillim interesimin e personave që pëlqejnë partnerë të të njëjtit seks, ndërkohë që çmimet variojnë nga 15-30 euro nata.

„„„

TIRANE

ESMERALDA KETA

N

jë vilë private në per iferi të Tiranës, dykatëshe, e rrethuar me murë dhe larg vëmendjes së kureshtarëve do të jetë tashmë streha e sigurtë për gay-t dhe lezbiket. Ajo është përshtatur për të qenë sa më pranë kërkesave të klienteve, por edhe me çmime jo shumë të shtrenjta, duke përfshirë në të edhe ushqimin për dy persona dhe parkingun e siguruar. Ndërsa jepen detaje se sa do të jenë çmimet e dhomave për një natë, gazeta "Shqiptarja.com" nuk do të publikojë vendndodhjen e këtij hoteli të ri, me qëllim për të mbrojtur nga çdo lloj forme diskriminimi apo dhune të gjithë personat që mund ta frekuentojnë. "Një mundësi ku të kaloni natën me të dashurin tuaj pa u ndjerë në siklet...dhe me një kosto më të lirë!!! Nëse në Shqipëri ju dukej e pamundur të gjeni ambiente ku të kaloni momente me të dashurën apo të dashurin tuaj ky çast përfundoi sepse së shpejti dhoma me të gjitha kushtet për të kaluar një natë sa më të këndshme + ushqimi në dhomë për dy persona. - Na kontaktoni për më shume info....ju mirëpresim dhe mendimet tuaja do na ishin të vlefshme", - ky është njoftimi i publikuar në rrjetin social "Facebook" dhe konkretisht në linkun https:/ /www.facebook.com/pages/ Hotel-Gay-Low-cost/ 2283463472 34312?sk=info. Njoftimi është shoqëruar edhe me foto të shtëpisë, e cila do të shërbejë si hotel i vogël për këtë kategori të margjilizuar në vendin tonë, por edhe in-

Mund të frekuentohet edhe nga transgjinorët e biseksualët Në foto: (Majtas) Dhoma që kushton 15 euro personi

Nisma Nisma për hapjen ë këtij hoteli është marrë nga disa të rinj që i përkasin komunitetit gay. Ai është një vend i fshehtë dhe ku ruhet anonimati për të gjitha gay, lezbikët, transgjinorët apo biseksualët

(Djathtas) Dhoma që kushton 30 euro formacione për çmimet dhe shërbimet e tjera që ofrohen. Kështu, mësohet se çmimet do të variojnë nga 15-30 euro, ajo ka një dhomë ndenjeje, një dhomë ngrënie dhe disa dhoma gjumi. Dhoma më e shtrenjtë është një dhomë dopio,

Pamje e hotelit për gay-t

me të gjithë kushtet dhe që kushton 30 euro nata. Ka edhe dhomë pak më të lirë me 25 euro nata, ndërsa ka edhe dhoma me krevate teke, që kushtojnë 15 euro për person. Hoteli ende nuk është bërë funksional, por

tashmë ka nisur lajmërimi i personave të interesuar, ndërsa mësohet se ai do të jetë së shpejti në shërbim të kësaj kategorie. Në fakt ky është i pari hotel i këtij lloji në vendin tonë, që ndodhet në një zonë mjaft të populluar me vila private,

të ngritur së fundmi. Megjithëse në vendin tonë ende nuk ka një bar apo lokal, ku gay-t, lezbikët, transeksualët dhe biseksualët të mund të takohen, kjo kategori do të ketë një hotel ku mund të përjetojnë historinë e tyre të dashurisë pa u vënë në siklet.

Shqipëri-Kosovë

Më 3 prill Abetarja unike „„„

A

TIRANE

betarja e përbashkët që do të përdoret mes nxënësve të klasave të para të Shqipërisë dhe Kosovës do të jetë gati më 3 prill të vitit 2012. Jovan Kristiqi, këshilltari i ministrit të Arsimit shpjegon se risia që do të sjellë Abetarja e përbashkët do të jetë standardi i njëjtë gjuhësor dhe metoda unike gjuhësore që do të përdorin shtëpitë botësuese gjatë hartimit të tekstit. Sipas kristiqit, pavarësisht varianteve që do të konkurrojnë, vetëm një Abetare do të shpallet fituese nga komisioni i vlerësimit. Dhe pikërisht ai

tekst që do të plotësojë kushtet e vendosura nga dy ministritë përkatëse. "Kushti kryesor i vendosur është bashkëpunimi i një shtëpie botuese të Shqipërisë së

Lajmi Nxënësit e klasës së parë në Shqipëri dhe Kosovë, duke filluar që nga shtatori i 2012ës,do ta mësojnë A,B,C-në me të njëjtin tekst Abetareje. Abetarja e përbashkët do të jetë gati më 3 prill, kur edhe do të shpallen fituesit, një shtëpi botuese shqiptare dhe një kosovare

Shqipërisë me të Kosovës si dhe çmimi i ofruar", - ka deklaruar Kristiqi. Sipas tij, Abetarja e përbashkët nuk do të prishë rregullat e tregut në territorin shqiptar. "Kjo Abetare do t'i bashkëngjitet tre Abetareve ekzistuese alternative në Shqipëri të cilat përzgjidhen çdo vit shkollor nga mësuesit. Pra alterteksti do të vazhdojë të ruajë vlefshmërinë në Shqipëri", - ka deklaruar Kristiqi. Pas marrëveshjes së parë për hartimin e Abetares unike, pritet që Kosova dhe Shqipëria të nisin reformat për unifikimin e programeve edhe të teksteve të tjera shkollore. Kjo Abetare do t'u ofrohet falas nga Ministria e Arsimit dhe Sahkencës edhe fëmijëve të emigrantëve shqiptarë që jetojnë e punojnë në diasporë.

?

PYETJE PERGJIGJE

A ka hotele të tjera të kësaj natyre në Shqipëri?

„

Jo ky është hoteli i parë i këtij lloji që hapet në vendin tonë. Ai ofron një vend të sigurtë për të kaluar një natë për të gjithë ata persona që janë në lidhje me partnerë të të njëjtit seks. Gjithashtu atë mund ta frekuentojnë edhe transeksualët apo biseksualët, të gjitha kategori të margjilizuara në vendin tonë.

Ku ndodhet ky hotel dhe çfarë ofron?

„

Ai ndodhet në periferi të Tiranës, në një zonë të populluar me vila të reja. Sipas iniciatorëve përveç çmimeve të favorshme, ai u orfon kësaj kategorie, të gjitha komoditetet e munguara dhe larg vëmendjes së kureshtarëve.

Po bare apo lokale për këtë kategori ka në vendin tonë?

„

Në fakt në vendin tonë nuk ka as ndonjë bar apo lokal që personat LGTB të mund të takohen me njëri-tjetrin dhe në përgjithësi në vendin tonë ata janë shumë të rezervuar ndaj shfaqjes publike të preferencave të tyre seksuale. Në Prishtinë u hap pak kohë më parë një lokal për gay-t, i cili frekuentohet edhe nga shqiptarët


E martë, 6 dhjetor 2011

9

SOCIALE

Bashkia pa lekë nuk jep pagesën e paaftësisë

B

ashkia e Tiranës nuk ka para që t'u japë 3 mijë lekëshin e paaftësisë në punë, personave që kanë këtë status. Në njësitë bashkiake të kryeqytetit, ku ata kanë shkuar si gjithmonë për të tërhequr këtë pagesë modeste mujore, janë kthyer duarbosh. Këta persona, të cilët kanë dalë përpara një komisioni special dhe i ka vlerësuar si të paaftë për punë, kanë

mbetur tashmë edhe pa këtë ndihmë të vogël mujore. Sipas tyre, në njësitë bashkiake, u kanë thënë që të shkojnë të interesohen vazhdimisht, pasi për momentin nuk kanë mbërritur pagesat për këtë kategori. Disa prej personave që e përfitojnë këtë pagesë na thonë se ata janë paraqitur gjatë javës që sapo lamë pas, ndërkohë që edhe gjatë ditës së djeshme ka qenë i njëjti probelm. "Unë jam dëmtuar gjatë

kohës kur punoja te Uzina e traktorëve dhe për këtë marr një pagesë paaftësie, prej 3 mijë lekësh të reja. Pak janë, por janë më mirë se hiç. Por këtë herë po vonohen, ende nuk ka filluar shpërndarja dhe këta të zyrës së bashkisë na kanë thënë ejani herë pas here dhe pyesni. S'kemi çfarë të bëjmë. Do të vijmë sërish", - na thotë njeri prej personave që po pret në radhë në njësinë bashkiake nr.2 të Tiranës.

Ankohen banorët: Jemi zhytur në errësirë, s'kemi as ujë se nuk punojnë pompat

Tirana e re, 4 ditë pa drita Reagon CEZ: Rrjeti i transmetimit në këtë zonë ka pësuar një defekt të rëndë specialistët po punojnë në terren, së shpejti situata do të normalizohet surde. Dhe as nuk e besoj se për katër fare drita këto katër ditë. Ka pasur „„„ TIRANE Lajmi ditë, këta nuk rregullakon dot defek- ndërprerje, por edhe janë furnizuar ESMERALDA KETA

B

ëhet fjalë për bllokun e apar tamenteve në afërsi të liqenit artificial të Tiranës, e deri në zonën e quajtur "Kodra e Diellit", por jo pjesa e vilave. Të gjithë pallatet e kësaj zone të madhe banimi kanë katër ditë që nuk kanë energji elektrike. Si pasojë nuk kanë as ujë të pijshëm, pasi depozitat kanë dalë jashtë përdorimi, duke qenë se pompat punojnë me energji elektrike. Ndërsa uji që vjen nga tubacionet e ujësjellësit nuk ka aq fuqi sa të ngjitet deri në katet e fundit të banimit. Banorët e kësaj zone kanë

Banorët e Tiranës së re janë zhytur që prej katër ditësh në errësirë. Si pasojë e mungesës së energjisë elektrike, ata vuajnë edhe mungesën e ujit të pijshëm, pasi nuk funksionojnë pompat që e ngjisin ujin në të gjitha katet e banimit.

tet. Po çmendemi sepse nuk kemi as ujë të pijshëm. Dhe ky është një problem vetëm për ne dhe jo për bllokun e vilave. Unë mendoj se këta të CEZ po bëjnë kufizime dhe nuk ka fare defekt", - na thotë njëra prej banoreve të kësaj zone, e cila na shpjegon se i është dashur që rrobat i fëmijë t'i çojë t'i lajë tek të afërmit e saj.

CEZ

denoncuar këtë problem në redaksinë e "Shqiptarja.com" dhe shprehen se kjo është një situatë absurde. "Nuk e dimë se çfarë po ndodh! Unë di që u bënë katër ditë që nuk kemi drita dhe kjo është ab-

Blerina Xhani, eksperte e marrëdhënieve me publikun e kompanisë CEZ, na shpjegon se ata janë në dijeni të problemeve që ka kjo zonë dhe se po punojnë për riparimin e defektit. "Nuk është se kjo zonë nuk ka pasur

herë pas here me energji. P.sh. sot (dje) pasdite kishin drita. Kjo për shkak se në rrjetin e transmetimit të kësaj zone ka ndodhur një defekt i rëndë. Dhe specialistët tanë u bënë katër ditë që po punojnë në terren për ta riparuar, por ende ka probleme. Ajo që është e sigurtë është fakti se ne po punojnë me seriozitet dhe problemi do të zgjidhet shumë shpejt", - na ka shpjeguar Xhani, duke zbehur dyshimet e banorëve se mund të bëhet fjalë për kufizime të qëllimshme të energjisë elektrike. Ndërkohë që gjatë kësaj jave që lamë pas ndërprerje të energjisë elektrike me disa orë, ka pasur edhe në zona të tjera të kryeqytetit.


10

E martë, 6 dhjetor 2011

EKONOMI

Konkurrenca: Kompanitë energjetike pa transparencë

K

ompanitë e prodhimit dhe shpërndarjes së energjisë elektrike nuk bëjnë transparencë mbi eficencën e tyre. E pyetur nga media dje, Lindita Milo, kryetare e Autoritetit të Konkurrencës, deklaroi se Enti Rregullator i Energjisë dhe operatorët e tregut nuk po i marrin parasysh rekomandimet e dhëna nga

institucioni i saj. Sipas Autoritetit, analiza e eficencës së aktivitetit duhet të jetë element përbërës i metodologjive të përcaktimit të çmimit të energjisë elektrike. Që vitin e kaluar, Autoriteti i Konkurrencës ka rekomanduar gjithashtu edhe ndarjen funksionale dhe financiare të Furnizuesit Publik me Shumicë nga Korporata

Elektroenergjetike Shqiptare dhe të Furnizuesit Publik me Pakicë nga CEZ Shpërndarje. Autoriteti i Konkurrencës vlerëson se ndarja e enteve të furnizimit publik nga shoqëritë tregtare do të sigurojë konkurrencë efektive, mundësi zgjedhjeje nga konsumatorët dhe eliminimin e ndër-subvencionimit në këto segmente tregu.

?

Shpërblehen drejtuesit, kur performanca mbetet negative

CEZ, paga miliardere me borxh 58 mln euro

„ Si shpjegohet një pagë prej rreth 92 milionë lekësh në muaj në Shqipëri?

Harasani zbulon: drejtorit, 92 milionë në muaj Lajmi

e Shpërndarjes nga shteti, e dinte mirë situatën dhe mori angazhime konkrete për rregullimin e saj. Një pagë kaq e lartë do të ishte e justifikuar vetëm në rast se drejtori i saj do të kishte arritur ta nxirrte ndërmarrjen nga humbja dhe do të kishte zgjidhur çështjen e vjedhjes së energjisë, mospagimin e faturave apo modernizimin e rrjetit të shpërndarjes, që kryhet me pikatore. Me sa duket, Grupi CEZ është i kënaqur jo për shifrat e dukshme të performancës së kompanisë, por për aktivitete që nuk duken sheshit.

Drejtori i përgjithshëm i CEZ Shpërndarjes ka të ardhura mujore 66 mijë euro. Ky është zbulimi-bombë, i bërë dje publik nga ishdrejtori i KESH-it, deputeti i PS Andis Harasani

„„„

TIRANE

GENC KONDI

N

ë kohën kur deputetët ishin mbledhur për të diskutuar ligjin për buxhetin e shtetit 2012, Harasani u bëri të ditur deputetëve të tjerë dhe gjithë shqiptarëve se fenomeni i pagesave shumë të larta për menaxherët e kompanive të mëdha nuk është diçka që ndodh vetëm jashtë Shqipërisë. Sipas tij, drejtori i përgjithshëm i CEZ Shpërndarjes merr një pagë mujore të paktën 50 herë më të lartë nga ajo, që merrte ai kur ishte drejtor i përgjithshëm i Korporatës Elektroenergjetike Shqiptare, në momentin kur KESH-i përfshinte, si prodhimin e energjisë, ashtu edhe shpërndarjen dhe transmetimin e saj. Këto aktualisht janë tri ndërmarrje të ndryshme. I menjëhershëm ka qenë reagimi i CEZ-it. Pa mohuar këtë mega-pagë, kompania çeke ka deklaruar se, nga biznesi që zhvillon në vendin tonë, CEZ Group paguan administratorët vetëm 1 mijë euro, pjesën tjetër të pagës e siguron me të ardhurat e saj në vende të tjera të kontinentit. Në komunikatën e kompanisë vihej në dukje se janë vetëm tre drejtues të këtij subjekti që trajtohen në këtë mënyrë. Reagimi i CEZ-it ishte i pritshëm, por i papritur ka qenë reagimi i ministrit të

TARIFAT

Financave Ridvan Bode, i cili, në momentin kur Andis Harasani bëri të ditur këtë lajm, e ka akuzuar atë për demagogji, pasi pagat janë një çështje e brendshme e kompanive.

ARSYET

Por, edhe sikur të merret e mirëqenë se paga e drejtorit të CEZ-it plotësohet në masën 98.5% nga Praga, nga arka e Grupit, askush nuk shpjegon nga CEZ-i se për çfarë performance paguhet me një pagë kaq të lartë administratori i degës

shqiptare të ndërmarrjes. Natyrisht, problemet në Shqipëri janë të shumta dhë të vështira për t'i zgjidhur. Por, mënyra se si i ka zgjidhur deri tani dhe si po i zgjidh këtë vit problemet administrata e lartë e CEZ Shpërndarjes kurrsesi nuk mund të linin të mendoje se qendra në Çeki duhej të ishte e kënaqur nga situata financiare e degës së saj në Shqipëri. CEZ ka grumbulluar - dhe e ka pranuar - një borxh prej 58 mil-

ionë eurosh vetëm ndaj KESH-it, ndërkohë që faturimi si përqindje ndaj totalit të konsumuar është gati sa në vitin 2007, kur menaxhimi ishte shtetëror. Këtë e pohojnë shifrat e INSTAT-it. CEZ po manovron me borxhin e keq, duke u përpjekur t'ua kalojnë shqiptarëve të gjitha problemet e veta financiare, duke shpallur një borxh të keq prej 28 miliardë lekësh, ose 186 milionë euro, ndërkohë që, kur nënshkroi kontratën për blerjen

PYETJE PERGJIGJE

Duke folur kundër propozimit të deputetëve të Partisë Socialiste lidhur me uljen, nga 20, në 6% të TVSH-së për energjinë elektrike, ministri i Financave Bode la të kuptohet qartë se këtë vit qeveria nuk do të përpiqet të ndikojë në kërkesën e subjekteve të sektorit për rritjen e çmimit të energjisë, pasi qeveria nuk ka më fonde për të ndihmuar KESH-in, siç bënte disa vjet më parë. Sipas tij, aktualisht një kilovatorë energji kushton një euro, ndërsa shitet vetëm 70 lekë.

Kompania që e jep duhet t'i njohë një kontribut të jashtëzakonshëm administratorit, derisa i paguan një shumë të tillë lekësh. CEZ Shpërndarje nuk e mohoi këtë pagë, por deklaroi se nga Shqipëria ai merr vetëm 1 mijë euro. Natyrisht, këtu kemi të bëjmë me një problem të brendshëm të kompanisë së madhe, por nuk shohim që drejtoria e CEZ-it në Shqipëri të ketë zgjidhur ndonjë nga problemet e mprehta në sektorin energjetik në vend, që do të justifikonte një pagë të tillë, qoftë duke ja dhënë nga Praga

„ Edhe jashtë Shqipërisë kanë ngjallur reagime negative pagat shumë të larta?

Kjo ka ndodhur pas problemeve me disa banka të mëdha, që u jepnin drejtuesve paga marramendëse, por ato shkuan në faliment në vitet e para të krizës aktuale globale

Cili mund të jetë reagimi i qytetarëve pas një lajmi të tillë?

„

Qytetarët kanë të drejtë të mendojnë se, kur CEZ-i paska burime të tilla financiare, ai mund t’i përdorte më mirë, me investime në rrjetin e amortizuar, etj

Buxheti

Qeveria hedh poshtë uljen e TVSH-së „„„

Ë

TIRANE

shtë refuzuar përfundimisht përpjekja e opozitës politike për të rregulluar nivelin e Tatimit mbi Vlerën e Shtuar, si kusht për të dhënë votën pro për buxhetin e shtetit të vitit të ardhshëm. PS kërkoi që të merren parasysh dhe të zbatohen dy propozimet e saj pasi do të sillnin përfitime për shqiptarët dhe nuk do të ndjenin krizën që i kërcënon përditë. "Të ulet TVSH për konsumatorët, nga 20% në 6%. Arsyeja që ne kemi marrë këtë iniciativë është ulja sadopak e kostos së jetës së shqiptarëve. Të rishihet

edhe tatimi mbi pagat. Kjo pagë të tatohet më pak dhe t'u kthejmë lekët shqiptarëve që llogariten rreth 300 dollarë në vit dhe nuk janë pak", deklaroi në seancë deputeti Arben Ahmetaj. Po kështu, u kërkua ulja e TVSH-së për mallrat e konsumit që vinë nga importi dhe en-

Lajmi Kuvendi miratoi nen për nen dje me 71 vota pro dhe 50 vota kundër, buxhetin e shtetit për vitin 2012. Pas dekretimit nga presidenti, ai do të hyjë në fuqi

ergjinë elektrike, ndërkohë që u propozua eliminimi i saj për ilaçet e librat. Asnjë nga këto propozime nuk është marrë parasysh. Gjatë fjalës së tij në Kuvend, ministri i Financave, Ridvan Bode, i konsideroi demagogji propozimet e Partisë Socialiste për ndryshimin e TVSH-së dhe vendosjen e taksës progressive. Ai tha se opozita dëshiron ta kthejë Shqipërinë aty ku e la në vitin 2005. "Doni ta ktheni Shqipërinë në republikën e bananeve. Jetoni me shëmbëlltyrën e modelit të shkatërrimit të fermerëve shqiptarë. Doni përsëri pushtetin e korrupsionit, të kontrabandës", akuzoi Bode. Sipas

tij, "TVSH e ilaçeve nuk ka shtrenjtuar ilaçet, por ka stopuar rritjen e çmimit", shtoi ai. Duke thënë edhe se taksimi progresiv synon evazionin. Duke komentuar këto deklarata, deputeti PS Erjon Braçe ka vënë në dukje se për të dytin vit rresht pensionistët kanë mbetur pa shpërblimin e vitit të ri, ndërkohë që ministri Imami bën spektakle 1.3 milionë euro për 99-vjetorin e ushtrisë. "Mario Monti, kryeminister i Italisë, tha se heq dorë nga paga e tij si kryeministër për të ndihmuar sadopak vendin e tij. A mund të mendohet se një gjë të tillë do ta bëjë Sali Berisha?" ka thënë ai.


E martë, 6 dhjetor 2011

11

EKONOMI BURIMET MINERARE

VLERËSIMI I LEKUT

Ministria e Ekonomisë njoftoi dje se deri sot në vend janë zbuluar rezerva 437 mln ton naftë, 13 mld metër kub gaz, 800 mln ton qymyr, 57 mln ton kromite, 69 mln ton bakër, 300 mln ton hekur-nikel, 230 mln ton nikel-silikat, 133 mln ton titano-magnetik, 13 mln ton bokside, 500 mln ton kripë guri, 108 mln ton olivinite, 108 mln ton dolomite dhe 54 mln ton fosforite. Dje është prezantuar harta gjeologjike e vendit

Eksperti i tregjeve financiare, Elvin Meka, tha dje për median se forcimi aktual i monedhës kombëtare është një situatë e përkohëshme, pasi euro pritet të rifitojë vlerat e mëparshme. Sipas tij, në treg ka elementë spekulativë dhe paniku, nga efektet negative të të cilëve do të preken konsumatorët dhe investitorët e vegjël, pasi kanë sjellë një çekulibrim të kërkesës dhe ofertës monetare

Intervistë me Aranita Brahaj, drejtore ekzekutive e Open Data Albania Lajmi Sipas specialistes së të drejtës publike Aranita Brahaj, shans i madh i ekonomisë shqiptare aktualisht mund të jetë kriza e vendeve fqinjë

„„„

TIRANE

GENC KONDI

A

Shqipëria i ka arsyet për një destinacion biznesi Rritja e taksave, vetëvrasje për ekonominë e vendit

po i afron apo i largon politi ka shqiptare bizneset e huaja nga investimet në vend? "Shqiptarja.com" ka hapur një rubrikë me mendime të specialistëve, ku ata venë në dukje të metat dhe aspektet pozitive e favorizuese për influksin jetik të kapitaleve në vendin tonë. Aranita Brahaj, drejtore ekzekutive e projektit të mirënjohur Open Data Albania mendon se aktualisht janë të gjitha shanset për të thithur investime, por për këtë duhet të punojnë të gjithë. Si qëndron e vërteta me ekonominë shqiptare: është ajo realisht tërheqëse për të huajt, apo niveli i investimeve të huaja direkte le për të dëshiruar? Shqipëria duhet të ishte sot më tërheqëse se kurrë për kapitale dhe investime të huaja. Tërheqëse pasi politika fiskale, krahu i punës, kostoja e tij, pozicioni gjeografik, çmimet ende të lira të terreneve dhe sefundimi investimet në transporti janë prioritete për një investitor. Shqipëria i ka rritur Investimet e Huaja direkte, 2010 ka shënuar verën 1.11 miliard USD e kjo është shumëfish i vlerës së investimeve të huaja direkte të dhjetë viteve më parë, në 1999 ato ishin në vlerën prej vetëm 41 milion USD. Ndërsa pesha e investimeve të huaja direkte ndaj produktit të brendshëm bruto në vitin 2009 në Shqipëri ka qenë më e larta në rajon me vlerën 8.1 % ndjekur nga Kroacia me 4.6%, Serbia me 4.5% dhe Maqedonia me 2.7% (burim parësorë Banka e Shqipërisë dhe Banka Botërore; hulumtimi nga ODA). Po të ndalojmë tek tregtia me jashtë është shumë interesante dinamika e dy viteve të fundit. Duke hulumtuar bilancin tregtar të vendit ndër dekada, Open Data Albania (open.data.al) ka hulumtuar se dy vitet korrente flasin për një ekonomi inteligjente në përzgjedhje. Dinamika dëshmon që ekonomia shqiptare ka fleksibilitet në përzgjedhjen e tregjeve. Harta e vendeve origjinë apo destinacion është tepër e gjerë dhe më interesantja është që me tregjet ku janë përforcuar blerjet (importet) njëkohësisht përforcohen edhe shitjet (eksportet). Në këtë rast mund të themi që tregtia me jashtë po nxit prodhimin vendas. Biznesi sot është bërë shumë i zgjuar nëse zgjedh një partner punon që edhe ky partner të rritet, duke pasur shkëmbime të dyanshme. Disa

Aranita Brahaj, drejtore ekzekutive e Open Data Albania

ekonomi evropiane apo kontinentale janë tashmë origjinë dhe destinacion duke i siguruar konsumatorit apo prodhuesit shqiptar një treg pak më ndryshe nga tregu në krizë i dy vendeve fqinje Greqi dhe Itali. Ndonjëherë më pëlqen të them se në Shqipëri biznesi i huaj ka filluar të flasë edhe gjermanisht kundrejt gjuhëve të dy ekonomive fqinje ku tashmë tregjet dhe prodhimi janë nën efekt krize. Cilat janë drejtimet ku mund të joshen më shumë të

huajt dhe a është e drejtë politika qeveritare që ndiqet për të thithur kapitale nga jashtë? Shqipëria i ka arsyet për të qenë destinacion biznesi, e rëndësishme është që në vend të vinë investitorë me kapitale dhe likuiditet, jo modele të sipërmarrësve që kërkojnë ekonomi për t'i kolonizuar pa dhënë asgjë në këmbim. Pozicioni gjeografik dhe krijimi i korridoreve automobilistike jep frymëmarrje tregtisë me jashtë, kjo do të thotë që çdo sipërmarrje pro-

dhimi në Shqipëri ka lehtësi të transportit detar e automobilistik të lëndës së parë e më tej të produktit të prodhuar për tregti. Nëse marrim një shembull Greqia dhe Italia janë dy vende ku kosto e kontributeve dhe taksimit mbi punën ka një vlerë tepër të lartë. Në Shqipëri pagesa e punës ka kosto shumë të ulët. Nëse një industrialist ne Greqi, i duhet ta mbyllë biznesin e tij pasi taksat dhe kontributet po rriten me nivel progresiv, në vendin tonë shteti po aplikon tarifat e vjetra. Nga ana tjetër shumë projekte politike flasin për zona territoriale ku punësimi i një numri personash aplikohet me një mospagim taksash lokale për 3 deri 4 vjet. Besoj se muajt ëe vijim do të shoqërohen me transferime të bizneseve greke në territore shqiptare. Të paguash 300-400 euro kontribut për një të punësuar kur pak kilometra në veri kontributet kanë një zero më pak është goxha përfitim. Si i vlerësoni nismat qeveritare për promovimin e energjisë së rinovueshme apo arroreve? Të dy këto janë projekte ambicioze por janë ende në letër. Secili prej tyre për mendimin tim shënon modelime eficente sa i takon punësimit dhe rritjes së prodhimit të brendshëm. Por shpesh dëgjojmë gjatë për projekte ambicioze, kthehen në refren të mbledhjeve qeveritare e të artikulimeve ministrore. Projekti energjetik ka qenë motiv i artikuluar gjatë nga Qeveria që në vitin 2005 kur

Votimi

Miratohet Kodi i ri Rrugor „„„

K

TIRANE

uvendi i Shqipërisë miratoi dje me 115 vota pro disa ndryshime në Kodin Rrugor, të cilat kërkojnë shumicë të cilësuar (84 vota). Ndryshimet u kaluan së bashku me amendimet e propozura nga deputetët e Partisë Socialiste. Në draftin e propozuar nga qeveria parashikohej katërfishimi i të gjitha gjobave të parashikuara në Kodin aktual Rrugor. Por, pas diskutimeve, u pranua propozimi i deputetëve socialistë për t'i ulur, nga katër në dy herë, ndëshkimet për kundravajtësit. Disa nga

rastet e përcaktuara në ligjin e ri, që do të ndëshkohen me dyfishim të gjobës aktuale, pas konstatimeve si burim i shpeshtë aksidentesh, janë drejtimi i makinës pa lidhur rripin e sigurimit, drejtimi i automjetit në kushtet e konsumimit të alkoolit mbi nivelet e përcaktuara, si dhe drejtimi i automjetit pa patentë. Ministri Olldashi kërkoi që kodet hekurudhor, ajror, detar apo rrugor të shndërrohen në ligje, miratimi i të cilave kërkon shumicë të thjeshtë, që kalimi i tyre në Kuvend të mos mbetet peng i politikës.

filloi kriza energjetike për Shkak të mungesës së reshjeve. Sot në Shqipëri vetëm 2% e prodhimit të energjisë elektrike është prodhim i sektorit privat. Shteti dështoi për gjashtë vite radhazi me projektin e koncesioneve hidrike. Nëse ky dështim ishte për shkak të korrupsionit apo të paaftësisë kjo është shumë e rëndësishme të analizohet dhe të shoqërohet me penalizime. Fakt është që një projekt i artikuluar me kaq zell dhe entuziazëm, ne sezonin pa reshje 2011 - 2012 po shkakton krizë dhe kosto të thellë për ekonominë tonë. Shpresoj që Arrorët dhe Energjia e Riciklueshme të mos kenë të njëjtin fat korruptiv apo paaftësie. Çfarë konsideroni si "thembra e Akilit" në politikat qeveritare shqiptare ndaj investimeve të huaja? Të huajt janë duke kërkuar zona biznesi ku blihet lirë terreni, kapitali njerëzor, lobohet me qeveri dhe politika të arsyeshme. Politika duhet të mësojë të flasë gjuhën e biznesit pa qenë konservatore e populiste, ndërsa administrata që përballet me investitorët e huaj duhet "fortifikuar" me teknicjen dhe njohës të mirë të teorive e politikave ekonomike. Çfarë qëndrimi mendoni se duhet të mbajë opozita politike në Shqipëri lidhur me këtë çështje? Politika në tërësi majtas dhe djathtas duhet të jetë e kujdesshme, nuk duhet krijuar asnjë ide që politika fiskale e shtetit do të ndryshojë në emër të populizmit elektoral. Më shumë taksa biznesi sot është vetëvrasje për një ekonomi që ka eksperimentuar socializëm pa ndërtuar më parë shtetin dhe shoqërinë kapitaliste. Qytetarët duhen edukuar si pjesë e një shoqërie kapitaliste, shikoj shumë të rinj që flasin si utopistë socialë të mijëvjeçarit të tretë. Shqipëria nuk mund të veprojë me teori ekonomike apo sociale të Amerikës apo Gjermanisë, ne nuk kemi krijuar ende kapitalin, nuk kemi të pasur prej gjeneratash, nuk jemi vend i korporatave, bursës, gjigandëve industrial. Politika aktuale nuk mund të sugjerojë modelin e shteti social e pa taksa të eksperimentuar në gjysmën e dytë të shekullit njëzet. Disa politikan duhet të ndjekin kurse pasuniversitare për të mësuar mbi financën publike dhe legjislacionin e biznesit.


12

E martë, 6 dhjetor 2011

KULTURE

Debati i Operas Polemika Përballja e drejtorit të Teatrit Kombëtar të Operas dhe Baletit, Zhani Ciko me baritonin Ylber Gjini, botuar në Shqiptarja.com të enjten dhe të premten (datë 2 dhe 3 dhjetor) ka ngjallur interes mes artistëve, duke përfshirë në këtë debat emra të tjerë të artit skenik. Dirigjenti italian Vittorio Parizi, disa herë i pranishëm në Shqipëri, i cili dirigjon edhe operan 'Turandot', premiera e së cilës u shënua mbrëmë në TKOB, ka dërguar dje në redaksi një letër në shenjë mbështetjeje për drejtorin Zhani Ciko, më të cilin ndan një miqësi të gjatë që nga viti 1989. Ai i referohet shkrimit të baritonit Ylber Gjini, botuar ditën e enjte në Shqiptarja.com. Nga ana tjetër tenori Rudin Sata, i angazhuar mjaft vitet e fundit për ndryshime dhe përmirësim në ligjin mbi artin skenik, kundërshton në shumë pika deklaratat e drejtorit Ciko, dhënë në intervistën e së premtes po në Shqiptarja.com. Reagimet e dy artistëve i sjellim sot të plota.

PËRBALLJA Ajo që bën diferencën ndërmjet nesh me Ju, është se Ju i afruat Institucionit një Statut që flet nga fillimi deri në fund vetëm për veten tuaj,(me koncepte të frymës totalitare, tipike shqiptare) ndërsa NE (niveli i ulet) sipas jush gjithmonë, Ligjin e Bashkimit Europian, (plot 600 faqe).

Premtimi dhe prerja në besë e Zhani Cikos Teagimi i tenorit Rudin sata mbi intervistën e drejtorit të TKOB Zhani Ciko

RUDIN SATA*

N

e banojmë në kulturën e gënjeshtrës, ashtu siç ngjala jeton në llumin e kënetës!(Kriedberg). Këtë impresion ndjeva kur lexova përmbajtjen e replikës që Zhani Ciko (drejtor i TKOB-së) i bëri akuzave të baritonit të njohur të skenës shqiptare, Ylber Gjinit. Pra! Ne, sipas logjikës së Z.Ciko, duhet që të banojmë në llumin e kënetës, ashtu siç ngjala bën??? Apo kulturën e gënjeshtërt!!! Absolutisht që jo! Personalisht unë si Rudi, nuk kam ndërmend që të ndjek, apo të komentoj ndjesitë, qëllimet, apo interesat e ndonjë "Peshkatari ngjalash", kur shkon për të peshkuar, por në këtë shkrim timin, dua t'u bëj me dije të gjithë instancave përkatëse dhe të gjithë artistëve, dhe Shoqërisë sonë, se cilët jemi Ne, (ato, apo këta.. siç shkruan i nderuari në fjalë), çfarë përfaqësojmë Ne, dhe së fundmi çfarë dëshirojmë dhe kërkojmë Ne, që sipas Z.Zhani Ciko qenkemi "No Name"!??? Mjafton të lexosh paragrafin e fundit të intervistës së Z.Ciko, ku thotë: Unë s'kam pasur ndonjë arsye që të jap dorëheqjen, përkundrazi, kam ambiciet e mia që mos ta lë Teatrin në disa duar që shihet që tani, se ku do ta çojnë! Unë uroj, që asnjëherë teatri, megjithë meritat profesionale që kanë të mos bjerë kurrë në këto duar, se do ishte një ulje e nivelit! Kush jemi Ne? Ku do ta çojmë Ne teatrin, Z.Ciko? Ç'kuptoni Ju, kur thoni "ulje niveli"? Atëherë po ju kujtoj se: Çdo Histori, ka ngjarjet e veta, dhe normalisht që ngjarjet kanë data dhe personazhe. Prandaj po u drejtohem miqve te mi, artdashësve të Operas, si dhe asaj pjese të shoqërisë që nuk u përkasin atyre "sahan-lëpirësve", servilëve politikë, produkteve të politikës së vjetër, atyre që nuk kanë lidhje fare me personazhin e Tano Karidit te filmi "Comisare Catani", se Ne jemi në rradhë të parë Qytetarë të ndershëm të këtij kombi, me nacionalitetin shqiptar, jemi artistë të formuar nga kultura të shkollave perëndimore etj. I nderuar lexues! Më lejoni të bëj një retrospektivë dhe të shkojmë pak vite mbrapa, në 2008-tën! Ishte pikërisht kjo periudhe kur vetë Z.Ciko e ka quajtur si "periudhën më të vështirë të tijën, 'por dhe për Komunitetin. Çfarë ndodhi atëherë? Ministria e Kulturës në atë kohë kërkoi që me anë të një projekt-ligji, dhe projekt-drafti, të bënte një reformë, por që u rrëzua nga

Në foto: Tenori Rudin Sata në operan “Ana Bolena”

Komuniteti, si dhe nga disa persona të cilët u prononcuan mediatikisht edhe institucionalisht kundër Ministrisë (së asaj kohe). Dua t'i kujtoj Z.Ciko se kur unë shkruaja personalisht, juve krenoheshit për shkrimet e mia (duke i quajtur ato si editoriale), si dhe duke thënë gjithandej se Rudi është një djalë me integritet moral dhe artistik të lartë. Isha pikërisht unë person-

Opera

Mbrëmë në TKOB premiera e 'Turandot' E

va Golemi, nën petkun e princeshës 'Turandot' dhe Armando Kllogjeri nën petkun e Kalafit të dashuruar pas saj sollën për publikun, mbrëmë, triumfin e dashurisë së Puçinit në operën "Turandot". Premiera u shfaq mbrëmë në skenën e TKOB-së, nën regjinë e italianit, Nicola Zorzi i cili ka sjellë një shfaqje larg përrallores, ndërkohë që ngjarjet e veprës zhvillohen në Kinën e një kohe më të vonë. Zorzi ka preferuar ti kushtojë shumë rëndësi dhimbjes që mbart opera e kompozitorit, Giacomo Puccini. Në fakt kjo është e vetmja vepër e Puccinit ku dashuria triumfon dhe fundi është i lumtur për çiftin edhe pse ka një vdekje. Kalafi, i dashuruar pas Turandot, për t'u martuar me të duhet të gjejë tre gjeagjeza. Çdo përgjigje e gabuar do të thotë vdekje. Kalafi e kalon provën, por princesha Turandot heziton të martohet më të dhe ai pranon të vdesë vetëm nëse ajo gjen emrin e tij të vërtetë, "Dashuri". Nën kostumet e Manuela Gasperoni janë ngjitur në skenën e TKOB-së për të interpretuar edhe artistët si Irini Nikolla, Sonila Baboçi, Ardian Kamberi, Armando Likaj, Erlind Zeraliu, Eriona Gjyzeli, etj. "Opera 'Turandot' është një përrallë, por ka të tjera aspekte të operas më interesante sesa përralla që janë pushteti i një gruaje mbi popullin e saj dhe dashuria që në fund e mposht këtë forcë dhe këtë pushtet të saj", është shprehuer regjisori Nicola Zorzi.

alisht që kam bërë gjithë analizën e situatës së operas(kur koka juaj ishte vënë në satër), dhe kam folur me Z.Arben Imami që në atë kohë ishte Shef kabineti në Kryeministri, dhe gjej rastin për ta falënderuar për dëshirën që pati për të më dëgjuar. Mbas kësaj furtune, unë bashkë me mikun tim Ylber Gjinin, i kemi kërkuar Z.Cikos që tani kemi kohën dhe momentin që të bëjmë një Institucion me ligje, dhe me rregulla loje siç i ka Europa! Përgjigjja e tij ishte që: PO, patjetër që do ta bëjmë! Por çfarë ndodhi? Ndodhi ajo që ky person "NA PREU NE BESE". Për dijeni për lexuesin! Gjithmonë në kokën time një nga dëshirat e mia është që: te kemi ligje që garantojnë demokracinë e brendshme institucionale, që të garantojnë konkurrencën dhe shanse të barabarta, që garantojnë ndarje dhe autonomi pushtetesh, që luftojnë korrupsionin dhe që garantojnë transparencën, apo që mbrojnë vlerat dhe kontributet e komunitetit! Për mua "qeverisja në një sistem demokratik është mandat, si dhe vendimarrja në shoqëri të lirë dhe të civilizuar është "kolegjiale" dhe jo "unilaterale". Asnjë nga premtimet që na bëri ky person nuk u realizuan, përkundrazi, ai nuk i bëri gjë tjetër veçse "glorifikoi" vetveten, duke instaluar idenë se jam pikërisht unë dhe asnjë tjetër! Po çfarë ofruat Ju? Dhe çfarë afrojmë NE (ata, sipas jush)? Ajo që bën diferencën ndërmjet nesh me Ju, është se Ju i afruat Institucionit një Statut që flet nga fillimi deri në fund vetëm për veten tuaj,( me koncepte të frymës totalitare, tipike shqiptare) ndërsa NE (niveli i ulet) sipas jush gjithmonë, Ligjin e Bashkimit Europian, (plot 600 faqe). Një pyetje për lexuesin! A më mirë një ligj që e bën (një njeri i vetëm) apo një ligj që e ka bërë bota e qytetëruar europiane me 200 vjet


E martë, 6 dhjetor 2011

13

KULUTRE

Në foto: Dirigjenti italian Vittorio Parisi (i treti djathtas) kryeministri Sali Berisha, drejtori i TKOB Zhani Ciko. (Prapa) As.dirigjenti Davide Pandini

Reagimi

Vittorio Parisi: Nuk janë të vërteta ato që thuhen për Zhani Cikon Dirigjenti italian, një letër në redaksinë e 'Shqiptarja.com'

N

jë kolege e sjellshme nga Shqipëria më përk theu të mërkurën në mëngjes atë që ishe shk ruar tek gazeta 'SHQIPTARJA.COM'. Mbeta shumë i habitur pasi konstatova që në Shqipëri ka penetruar një virus tipik për shumë vende perëndimore, ai i shpifjes, virus që sigurisht nuk është më pak i keq sesa korrupsioni. Në vendin tim, në Itali, nga shpifja mund të mbrohesh dhe nëpërmjet rrugës ligjore, gjë që kam bërë me kënaqësi kur janë Më bën të ndihem keq kur eshpifur mbi mua. Në shpifje janë mendoj që unë kam punuar specializuar dy tipa individësh, që nuk janë në gjendje për përkrah atyre që e sulmojnë ata merita të vetat për të arritur limnë mënyrë vulgare pa itet për njeriun shënjestër të dhe ata që nga i njëjti prova dhe vetëm për një shpifjeve njeri ishin ndihmuar në të shmotiv shumë të thjeshtë, kuarën por që ishin të pa zotë për thënë një "faleminderit" të pasi asgjë nga ato që të thjeshtë, duke preferuar t'i zgjithuhen për këtë person dhin problemet e tyre kështu. njoh mjeshtrin Zhani Ciko nuk është e vërtetë ngaEviti 1989 kur ende për motive politike nuk i lejohej të ulej në të njëjtën tavoline me mua për të ngrenë. Shumë shpejt u bëmë miq , që është një gjë e bukur dhe jo një faj siç do të donte ndonjëri, në ditët dramatike të janar/marsit 1991, kur unë isha tek ju në Tiranë, dhe i druheshim faktit që mund të mos shiheshim kurrë më. Në jetën time artistike mjeshtri Ciko, është një nga tre apo katër personat me një vlerë ab-

eksperiencë institucionale? Pikërisht këtë kërkojmë NE..! Po pse nuk duan këta, ose ky? Mendoj se përgjigjja është fare e thjeshtë për t'u kuptuar. Pra po të shkojmë në MTKRS dhe të pyesim se si u bë drejtor, filani, normalisht nuk ka përgjigje, (duhet pyetur ish-kryeministri Z/Fatos Nano), që normalisht çdo titullar që vjen duhet të vijë mbas një konkursi, i cili mbështetet vetëm mbi vlerat profesionale dhe jo ato politike, nga meritokracia dhe jo nga klientelizmi, dhe duke dorëzuar një plan strategjik ku pasqyrohen të gjitha politikat artistike të këtij institucioni! Aktualisht është bërë kjo? Me sa di une JO, ndërsa NE (populli) e kemi, dhe jo vetëm

solute artistike dhe intelektuale që kam njohur në botë, pa modesti të rreme, mjafton leximi i kurrikulumit tim për të kuptuar kë mund të kem takuar unë. Të gjithë herët që unë kam takuar mjeshtrin Ciko në vendin tim, në Itali, kam patur mundësi të vë re përshtypjen e fortë pozitive të bashkëbiseduesve të tij në nivelin më të lartë artistik. Më bën të ndihem keq kur mendoj që unë kam punuar përkrah atyre që e sulmojnë në mënyrë vulgare pa prova dhe vetëm për një motiv shumë të thjeshtë, pasi asgjë nga ato që thuhen për këtë person nuk është e vërtetë. Nuk jam i vetmi artist italian, apo i huaj, që kam punuar shumë në Shqipëri dhe besoj se askush nuk mund të ofendohet nëse pohoj që nuk bëhet për pasurim ekonomik as për atë njerëzor. Kam deklaruar shumë herë që mendoj se kam jetuar një pjesë të rëndësishme të historisë së Shqipërisë si atdheu im i dytë dhe të hënën me datë 21 në festën e 99-vjetorit të Pavarësisë së Shqipërisë, mendova se do të më pëlqente të mësoja himnin tuaj kombëtar dhe pak më shumë rreth gjuhës suaj të vështirë. Por nuk dua të kem të bëj, as në Itali, as në botë dhe si deduksion as në Shqipëri, me persona që përdorin këto sisteme të ulëta për t'i hequr nderin dhe kredibilitetin një njeriu si mjeshtri Ciko. Këta zotërinj duhet të dinë që duhet të qëndrojnë larg që nga sot! Besoj se titulli i një libri nga një shkrimtar italian, Elio Vittorino, i përshtatet për të nënvizuar diferencën midis personave si Zhani Ciko dhe mes tyre: "Burra dhe jo Burra" Me respekt Vittorio Parisi

që e kemi por themi dhe këtë që: Institucionet duhet të flasin vetëm nëpërmjet ligjit (ku të gjithë të jenë të barabartë) dhe ku titullari të jetë vetëm një "ekzekutues i ligjit". Pra për ti dhënë fund njëherë e përgjithmonë frikës se "kë drejtor do sjellin" apo cili Ministër erdhi! Sa për punën e asaj frikës se (ne jemi drejtoria në hije) sipas jush, sinqerisht ta kemi falur krejt ore zotëri atë drejtori, se jemi artistë të skenës e jo aparatçik! Ju Z.Ciko i jeni drejtuar zotit Rama publikisht, 'mos u merrni me shpifje, por tregoni fakte dhe dokumente! Shumë e drejtë, por ashtu siç ju i kërkoni zotit Rama fakte, ashtu

dhe unë do ju kërkoja të na tregonit konkretisht se si Ju keni të drejtën Ligjore të jeni "kryetar Bordi" kur ju jeni njëkohësisht edhe Titullar??? Në cilin ligj, apo nen është? Apo mesa duket Ju keni dëshirën që NE të pranojmë teorinë e Kreidbeg-ut që thotë në lidhje me "kulturën e gënjeshtërt". Po në lidhje me atë që Kryeministri ynë thotë se: Transparenca është normë institucionale, çfarë do t'i thoni Ju Kryeministrit që siç e keni pranuar edhe vetë te 'Shqiptarja.com' në lidhje me "shpërblimet që i jepni artisteve të huaj Cash, në dorë" sepse i bie ditë e diel dhe bankat janë të mbyllura? E çuditshme, se si ka mundësi që rastiskërka gjithmonë e diel? Po ku është dokumenti që Ministria e Financave jua paska dhënë të drejtën për t'i paguar "cash" në dorë? Sa mirë ja qani hallin artistëve të huaj në lidhje me tatimet? Po për artistët shqiptarë pse nuk bisedon me M.Financave, për t'i hequr TVSH-në (se nuk iu ngelet gjë?). Pra! Kur Artistët shqiptarë dalin në skenë, dhe marrin 2 000 lekë të reja, atyre u mbahet 10% TVSH...! Artistëve të huaj (jo) se është interesuar Z.Ciko! A ju duket normale kjo i nderuar lexues? Një tjetër pikë që ndan "errësirën nga drita" dhe të vërtetën nga gënjeshtra (llumi i kënetës) është se në Kontratën e BE-së për Artin, thuhet se ajo i rrëzon poshtë të gjitha klanet, apo klientelizmin, p.sh po t'i referohemi "pranimit në punë", dhënies së kategorisë, bërjes së organigramës, shpërblimeve, audicioneve, pushimit nga puna (pra të gjitha interesave social-ekonomike, artistike, apo ligjore, të gjitha janë në rregulloren e brendshme të Operas. Por një pyetje për lexuesin! E dini ju se kush e bën këtë Rregullore, e cila është shumë e rëndësishme për artistin? E bën Titullari, paçka se në shkrimin e tij (paragrafi i parafundit, faqe 13) thotë se Sindikata e ka mbajtur 6 muaj në dorë...! Kjo thjeshtë është një farsë. Dhe prapë na kujtohet Kreidbergu për (llumin e kënetës). Ajo që më shqetëson mua është se pikërisht kjo rregullore sipas ligjit 10352, behet nga një individ, dhe po të ishte se Rregulloren e bën Sindikata, (siç pretendon Z.Ciko) pse nuk e vuri në ligj, po kërkon të na mbushi mendjen se na e paskërka mbajtur Sindikata 6 muaj? Ku është e mbështetur kjo me ligj? Jo për gjë por as më shumë e as më pak dua që t'i referohem thënies së kryeministrit Z. Sali Berisha i cili thotë: Institucionet duhet të flasin vetëm nëpërmjet ligjit! Por mesa duket jemi në tjetër planet, ose duhet të pranojmë atë që Z.Ciko e thotë me qejfin më të madh se: "Jam miku i Doktorit". Po kontrata e BE si e parashikon? Dallimi është i pakrahasueshëm! N.q.s. të gjitha interesat e lartpërmendura për artistin janë në Rregulloren (mad-in Albania) dhe ndërrohet sa here vijnë dhe ikin titullarët, në Kontratën e BE janë të vendosura që aty, me detaje dhe nuk mundet të ndërhyjë as edhe një Titullar për ta modifikuar. Pra Artisti e ka të qartë të gjithë guidën juridike dhe artistike se si është dhe ku është, apo dhe kush e ka bërë! Kriteret e pranimit në punë, kriteret për të marrë kategorinë, shperblimi artistik, apo të drejtat dhe detyrat janë të gjitha të detajuara në Kolektive. Sa për pretendimin se në asnjë vend të botes nuk ka solistë me rrogë, është jo e vërtetë, sepse mjafton t'i referohesh Gjermanise! Është për t'u habitur se si dhe vetë Z.Ciko e pranon që në Opera ka artistë pensionistë, por që punojnë pa asnjë shpërblim (sipas tij). Më thoni se në cilin vend të botës lejohet kjo gjë? Po t'i referohesh pikërisht Kontratës së BE-së aty është një nen (neni 84) që ka të bëjë me formën e kontratës, ku një nga kriteret është se: çdo artist që hynë në punë duhet të ketë në dorë kontratën, e cila tregon: a)Tipin e kontratës, b)Periudhën e provës, c)Nivelin e pagës, d)si dhe emrin e atij apo asaj që i ka zënë vendin, gjithashtu dhe që nuk lejohet që të punohet pa kontratë, sepse krijon klientelizëm, ose abuzohet me personin! Si përfundim po e mbyll shkrimin tim me bindjen se vlera do të triumfojë ndaj antivlerës, e vërteta ndaj gënjeshtrës, si dhe besimin qe kam ndaj Ministrisë së Kulturës dhe Kryeministrit, i cili kohët e fundit është shprehur se: Optika që ka shoqëria civile në lidhje me analizat që ajo i bën problematikave të ndryshme, është optika më e saktë dhe më e paanshme. Të thuash të vërtetën është përgjegjshmëri, thoshte Martin Lutter King. *Tenor në TKOB


14

E martë, 6 dhjetor 2011

AKTUALITET

Policia: Shkak ishte rrjedhja e gazit dhe ndezja e dritës

Lajmi Dëshmitari i parë Stiven Kola sapo ka dëgjuar shpërthimin dhe ka parë flakët ka lajmëruar menjëherë forcat e policisë. Stiveni ka rrëfyer për shqiptarja.com të gjithë të vërtetën e tragjedisë së ndodhur dy ditë më parë ku humbën jetën tre pjestarë të familjes Spahiu.

„„„

H

etuesit e ngjarjes së djeshme lidhur me tragjedinë e djegjes së tre pjestarëve të familjes Spahiu kanë treguar dhe shkaqet e shpërthimit të flakëve. Burime të brendshme të policisë së Tiranës thanë se nga kryerja e veprimeve proçeduriale në vendin e ngjarjes rezultoi se, në ambjentet e kuzhinës ndodhej një bombul gazi për

gatim,e cila gjatë natës ka patur rrjedhje, duke mbushur gjithë banesën me gaz. Si pasojë e një shkëndje elektrike (hapje të çelsit të dritave, celularë), ka shpërthyer masa e gazit, e cila ka sjellë diegjen e banesës si dhe djegien e pjesëshme të viktimave, ku nga çlirimi i gazit dhe tymit janë asfiksuar, ku dhe kanë gjetur vdekjen Florida Xhaçka, 35 vjeçe Genc Spahiu, 37

Pas tragjedisë së shuarjes së një familje vijnë reagimet e para

Vdekja e familjes Spahiu zjarrfikësja, 25 min vonesë Stiven Kola: Unë isha i pari që njoftova policinë në orën 1:00

TIRANE

DËSHMIA

BESMIRA MUÇAJ

Kolegia ime shpërtheu derën

D

ëshmitari kryesor i ng jarjes, i cili ka parë i pari skenën e shpërthimit është 22 vjeçari Stiven Kola. Studenti ishte me një kolege me inicialet P.R duke projektuar në zyrën e tij, në ambientet e një qendre sociale, pikërisht përballë pallatit ku ndodhi shpërthimi tragjik që i mori jetën tre pjestarëve të familjes Spahiu. I marrë në intervistë, Stiven Kola ka dëshmuar për shqiptarja.com të gjitha detajet duke rrëfyer momentet kur dëgjoi shpërthimin ku ka lajmëruar më pas dhe forcat e policisë. Ai theksoi se ka dëgjuar të bërtiturat e zonjës së shtëpisë, e cila i kërkonte ndihmë fqinjëve të saj për ta shpëtuar. Stiven ju ishit dëshmitari i parë i ngjarjes, ku ishit në atë kohë? Ora ishte 1:00 e natës dhe unë së bashku me një kolegen time ishim duke bërë një projekt në zyrë, e cila ndodhet në "Rrugën Derhemi" përballë pallatit ku ndodhi ngjarja. Fillimisht dëgjova një shpërthim, me ngjau si një krismë pistolete, më pas dëgjova të

vjeç, Jona Spahiu, 4 vjeç, si dhe ndodhet e shtruar në spital jashtë rrezikut për jetën vajza e vogël e kësaj familje Dea Spahiu 1 vjeç. Vogëlushja është shpëtuar nga i ati i saj, i cili e ka mbështjellë brenda gjoksit të tij duke mos lejuar që ta djegin flakët. Genc Spahiu u gjend i pajetë nga asfiksimi afër vogëlushes së tij 1 vjeçare, e cila fatmirësisht i ka shpëtuar kësaj tragjedie familjare.

Shtëpia e djegur bërtitura. Dolëm jashtë dhe pamë flakë në dritaren e një pallati. Lajmërova mënjëherë policinë. Kur erdhi policia? Pas kontakteve të shumta që pata me efektivë të komisariatit nr 1, ka mbërritur fillimisht një patrullë me dy policë. Ata erdhën pas 10 minutash. Pasi panë se situata ishte kritike lajmëruan forca të tjera dhe zjarrëfiksen. Çfarë u bë më pas? Fola me policinë dhe i kërk-

ova që të bënte evakuimin e familjarëve që ishin brenda dhe po ndesheshin me flakët. Fillimisht ata nguruan. Kolegja ime ngjiti shkallët e pallatit dhe së bashku me një person tjetër kanë hyrë duke shkallmuar derën. Ishte e pamundur se dera ishte e blinduar. Kush ndërhyri për t'i nxjerrë? Ka qenë një efektiv i policisë që hyri nga dritarja, më pas erdhën të tjerët. Ata kishin frikë nga flakët që po

përhapeshin me shpejtësi. Për sa kohë ka ardhur zjarrfiksja? Zjarrfiksja ka ardhur pas 25 minutash nga momenti i lajmërimit. Ata nxorrën disa shkallë hekuri dhe filluan punën për shuarjën e flakëve. Ne nuk dinim si ishte gjendja brenda në shtëpi. A dha ndihmë ndonjë nga banorët e pallatit? Faktikisht ata vunë re flakë të shumta. Kanë mbyllur dritaret e banjos se kishin frikë

"Sapo pamë flakët e zjarrit në katin e dytë të një pallati shkuam menjëhërë të ndihmonim familjarët, pasi zjarrëfiksja po vonohej"-tha Stiven Kola. Me tej dëshmitari ka vijuar se kolegia e tij së bashku me një nga komshinjtë janë ngjitur lart për të shkallëmuar derën, e cila ishte e blinduar dhe për më tepër ishte mbyllur nga brenda. Stiveni theksoi se priste që të vinte policia dhe të sqaronte situatën, ndërsa kolegia e tij e zyrës bëri çmos që t'i nxirrte përjashta për t'i shpëtuar. nga tymi i madh. Me tej s'guxonin t'i zbrisnin shkallët. Njëri nga komshinjtë e tyre

doli për t'i ndihmuar. Unë nuk u ngjita lart se prisja policinë. Disa prej banorëve të zonës ndezën pompat e ujit për t'i ardhur në ndihmë. Tymi shkoi deri në katin e pestë. A patë familjar në ballkon? Po doli gruaja e shtëpisë, Florida Xhaçka. Ajo bërtiste me të madhe dhe kërkonte ndihmë. Me tej dëgjova dhe zërin e vajzës së tyre e cila qante nga ankthi. Cfarë ndodhi më pas? Gruaja u fut brenda në shtëpi, mesa duket donte të shihte të tjerët që kishin mbetur brenda. Pikërisht në atë moment ajo bërtiti për herë të dytë. Me tutje nuk u dëgjua më zëri i saj. Sa kohë zgjatën flakët? Ishin 30 minuta mankthi që tre pjestarët e familjës përjetuan duke u ndeshur me flakët. Më vjen keq që përfunduan tragjikisht. Mendoni se veproi në kohë zjarrëfiksja. Faktikisht ata erdhën vonë. Pas zbrazjes së botit të parë erdhi më pas një tjetër zjarrëfikse. U deshën 30 minuta që të shuheshin flakët. Ishte krijuar panik tek të gjithë ne, prisnin që ata të shpëtonin.

Intervista me familjaren

Nusja e xhaxhait: Të voglën e përqafoi i ati „„„

I

TIRANE

liriana Spahiu( nusja e xhaxhait të Gencit) ka treguar për shqiptarja.com momentet e mankthit që përjetoi familja e saj. Të gjitë prisnin që ata të shpëtonin, por vonesa e zjarrëfikses sipas saj bëri që ata të digjeshin brenda. Sipas Ilirianës e vërteta e shpërthimit ende nuk dihet, atë e kanë marrë me vete të tre ata që humbën jetën. Si e morët vesh për tragjedinë? Unë jetoj 100 metra larg shtëpisë së Gencit. Shpërthimin nuk e dëgjuam se ishim në gjumë, por më pas ra telefoni dhe na thanë se po digjej

Lajmi Familjarët e viktimave kanë përcjellë dje për në banesën e fundit tre pjestarët e familjes së tyre. Mes lotësh ata kërkonin drejtësi dhe shpreheshin se ata mund të kishin shpëtuar nëse zjarrëfiksja do vinte në kohë. Florida Xhaçka, 34 vjeç e vjeçe

shtëpia e Gencit. A ndërhytë për t'i shpëtuar? Sapo mora vesh dola menjëherë. S'na la policia të hynim. Dëgjova nusen e Gencit që këronte ndih-

Jona Spahiu, 4 vjeçe

më, ajo hynte dhe dilte nga ballokni. Kishte merakun e vajzave që ishin brenda. Komshinjtë i thonin që të hidhej nga ballkoi, ajo s'dëgjoi por u fut në guzhinë e

Genci Spahiu, 37 vjeç

tmerruar për të parë të shoqin. Aty pastaj ndodhi tragjedia. Si është e vërteta e shpërhimit, nga se u shkaktua? Unë di që nuk ka shpërthyer bom-

bula e gazit, pasi ajo është këtu në shtëpi. Mund të ketë rrjedhur gaz, ose ndonjë shkëndijë elektirike. Ne nuk e dimë mirë të vërtëtën. Asnjë nga ekspertët nuk na ka sqaruar. Madje neglizhenca e zjarrëfiksve bëri që të humbnin jetën tre familjarët tanë. Ata mund të kishin shpëtuar nëse situata do të menaxhohej më shpejt. Më herët erdhi policia se zjarrëfiskest. Ishte tmerrësisht vonë. Si është gjendja e Deas, vajzës 1 vjeçe që shpëtoi? Vajza është në spital. E ka mbrojtur i ati me gjoks. Tashmë ajo është nën kujdesin e mjekëve dhe jashtë rrezikut për jetën.


E martë, 6 dhjetor 2011

15

ZBAVITJE

HOROSKOPI „ Të udhëtosh si qen

„ Pilot pa dashje, por me pasion

J

„ Kur lopa nguk këmbë si... mushka

Y

o shumë kohë më parë, studenti francez Jean Louvi ot, për t'u treguar miqve të tij të ngushtë se kontrollet nëpër pikat doganore të vendeve të ndryshme të Europës perëndimore ishin sa për sy e faqe, vuri një bast me ta dhe, në prani të tyre, ndërroi fotografinë e pasaportës së tij me atë të një qeni cocker spaniel. Më pas, për muaj të tërë ndërmori një udhëtim në vendet e Europës perëndimore, duke paraqitur natyrisht nëpër pikat doganore, sa herë që ia kërkonin, pasaportën e tij personale, me fotografinë e qenit. Dhe për çudi, asnjë nga nëpunësit e doganave të këtyre vendeve, nuk e vuri re se titullari i pasaportës, në bazë të fotografisë, duhej të ishte një qen. Vetëm pas shumë udhëtimesh, një nëpunës i vjetër i doganës gjermane mundi ta zbulojë. Por ndërkohë ai kishte shëtitur në shumë nga vendet e Europës Perëndimore, duke nxjerrë në pah të metat e shërbimeve doganorem dhe duke fituar kësisoi edhe bastin me miqtë e tij.

J

uji Nishizaëa, një djalosh japonez ishte aq shumë i obse sionuar nga pasioni për të fluturuar, saqë për këtë arsye, duke mos pasur mundësi tjetër për t'u ndjerë pilot, kalonte orë të tër anë computer, duke drejtuar aeroplanin me një cloche virtual. Mirëpo duket se pasioni i tij ishte shumë më tepër i madh nga ç'mendonte, pasi u mërzit shumë shpejt duke bërë fluturime vitrtuale. Kështu, pasi disa kohësh, kur e ndjeu veten një pilot perfekt nga instruksionet e marra në computer, Nishizaëa u përgatit për të realizuar ëndrrën e tij të madhe, pilotimin e një aeroplani të vërtetë. Kështu, një ditë, pasi u shpëtoi me marifet rojeve të aeroportit, ai hipi në një Jumbo 747 të shoqërisë All Nippon Airëays me 500 pasagjerë dhe, pasi goditi me thikë komandanmtin e pilotëve, zuri vendin e tij për më shumë se një orë flututurim. Për fat të mir, anëtarët e tjetër të ekipazhit iu vërsulen në kohë dhe e lidhën këmbë e duarë, ndërkohë që piloti i dytë, mori në duar drejtimin e aeroplanit, duke e ulur pa asnjë problem në pistë.

o shumë kohë më parë, një regjisor i njohur i tetarit holandez, duke studiuar mënyrën moderne për të vënë në skenë operan Moisiu dhe Aronni të Arnold Schönberg, kërkonte një zgjidhje të veçantë skenike. Ndër të tjera, regjisori mendoi se skena do të dukej shumë më origjinale sikur gjatë shfaqjes të ngjitej në skenë edhe një lopë. Po, po, lopë të vërtetë. Për këtë ai ai nisi disa nga bashkëpunëtorët e tij të ngushtë në kërkim të një lope të butë, që t'i bindej udhëzimeve të tijt. Më në fund, ata ia sollën dhe ky sa e pa e pëlqeu aq shumë, saqë aty për aty e pagëzoi me emrin Goldie. Pastaj, u mor vetë për "edukumin" e saj me artin skenik. Kështu çdo ditë lopa në vend që të kulloste nëpër livadhe, detyrohej të dëgjonte muzikën dodekafonike të kompozitorit Schönberg në mënyrë që të mësohej me të e të mos hidhte vickla gjatë shfaqjes. Por pas disa kohësh ai detyrua ta braktiste këtë ide, sepse lopa ngulte këmbë si... mushka për të mos mësuar rolin e saj në skenë.

Dashi

Demi

Prania e hënës te peshqit ju lejon të jetoni momente magjike dhe shumë romantike nën shoqërinë e partnerit tuaj . Kjo gjë do të reflektohet dhe në fytyrën tuaj dhe do tju bëjë të dukeni më bukur. Do të jeni të mirëpritur në festa të ndrshme.

Binjakët

Tensioni po shtohet në mënyrë të rrezikshme brenda jush. Ndikimet e futjes së hënës te peshqit dhe gjithashtu futjen e diellit dhe mërkurit në shigjetar,do tju bënjë të shpërtheni në nervozizëm .Ruani vetëkontrollin sepse të acaruarit nuk do tju sjellë asnjë të mirë.

Gaforrja

Momente të bukura dhe romantike janë të rezervuara për ju,falë prezencës së hënës në shenjën mike të peshqve. Lërenii veten tju marrë entuziazmi dhe ndiqni instinktet tuaja. Për një herë në jetën tuaj mos jeni dyshues por shijoni momentin.

Luani

Të gjithë duken sikur shohin detajet tek ju . Ndiheni nën shënjestër. Fajinpër këtë e ka Neptuni që ndodhet në shenjen e Ujorit. Për pasojë do të jeni pak të shpërqëndruar. Fillloni jepini rëndësi detajeve të cilave në fillim do tju duken të pallogaritëshme.

Virgjëresha

Prania e hënës te peshqit do tju bëjë të jeni të tensionuar. Megjithatë nuk duhet të shqetësoheni sepse gjërat shkojnë relativisht mirë për ju. Duhet të pushoni pak dhe të jeni më të qetë sepse këtë tension mund tja transmetoni dhe personave të afërt.

SUPER FJALEKRYQ 1

2

3

4

5

6

7

8

20

21

26

27

31

42

47 52 58

34

35

36

15

60 67

68

38

61

63

70

71

72

Një kartë e fortë në bridge. Samba… e Carlos Santana-s. Kështu thirret Kardinali. Mund të jenë puset natyrale. I keni ë dorë. … gigolo, film i Paul Schroder.

VERTIKAL 1. Jessica që interpreton Frances. 2. Shkroi Vrasje në katedrale. 3. Cecilia këngëtare lirike. 4. Junior i shkurtër. 5. Thompson aktore. 6. Nisen të parat. 7. Ai i ditës vjen në mëngjes. 8. Fillojnë atletikën.

88

9. Sejdini trainer. 10. Janë piemontezë të kryeqendrës. 11. Në krye të armatës. 12. Janë bukë me qiqër. 13. Eshtë lindje 14. Ushtrohet një edhe i befasishëm. 15. Janë jetët… Plutarkut. 16. Matet pa kufij. 17. Gënjen për t.u bërë i famshëm. 18. United Kingdom. 19. Një ngjyrosës flokësh. 21. Ishte e proletariatit ajo e komunistëve. 22. Mund të jetë kardinal. 23. Ishte futbolli i Holandë. 24. Kërkojnë talent të tilla.

PERGJIGJET E NUMRIT TE DJESHEM S H I

U

M E D A L J A

M O N E T A R E

M B E LS A G

A D

O

I N A

T E G E L O L M

O

R E A L E T T

A I

H E L

E D

R E V O L U C I O N K A P

I

T A L

P A G A T O R

I R O N

I

T A R E

E P

I

T E T

I I

I

I

H

T S

I

C E

I R A N A

O M E G A

I

L A T

A

I

M I O

T

U

A R

F

A R A R A T K R E N A R

E P

I

I

S O D E T

I N

E K O

A R R A T

L B

I D E A L

M E V L A N

I D O R

I

N O B E L

T A

U A

K U P A T

L U A N E T

C I O N

I

S T E

P L A N E T

S E T E T

K I

I

T A V E

M E K A T A R I K I

R G

M A L E

I K O P T E R

73 80

84 87

I K A N E

65

79

86

A M E R

39

46

64

83

83. 84. 85. 86. 87. 88.

19

51

78

82

60. Duken të gjata në pritje. 62. Mbyllin një sirtar. 63. Në mes të Tommy dhe Jones aktor. 65. Fleming që krijoi James Bond. 66. I nxjerrin stilet me një set. 67. Eshtë shpejtësia më e madhe. 69. Mund të bëhen edhe me dy… hapa. 73. Fillojnë nazet. 74. Eshtë rekordi më i madh 76. Në radhë rë parë. 77. Kryeqyteti i suaditëve. 78. Kështu është martesa e një fisniku me një jo fisnike. 81. Di të flasë. 82. Don Diego de la Vega me maskë.

18

57

62

77

81

45

56

69

76

17

50 55

75

16

25

44 49

85

14

37

43

59

HORIZONTAL 1. Janë mite. 8. Fillojnë afrimin. 10. Ela e volejbollit. 13. Inicialet e Kokoschka piktor. 15. Orhan shkrimtar nobelist turk. 20. Jepet me sirena. 21. Ai i Irakut ishte saddamm Hussein. 24. Janë produktet kundërmuese. 26. Fillon ndryshe. 27. Mund të nxirret me mllef. 29. Bëjnë katror me kat. 30. Rrjeshtohen në kuvertë. 31. Gjysmë godine. 32. Një Baba përrallor. 33. Eshtë qeveri. 37. Parashtesë për katër. 38. Roman pa fillim e pa fund. 40. Si moral 42. Kanë kryeqytet San Jose. 44. Ente Ndërtimi Rajonale. 45. Kodra, alias Sejfulla Malëshova. 47. Qendër në kaos 48. Mburraveci i Taraskonës. 49. Një anonime pa emër. 50. Kush është… di të hapë rrugë. 52. Diftong për leader. 54. Flet për të bukur. 55. Kush ka… ka inat. 56. Stili pa ekstreme. 57. Ruhet me dietë. 58. Janë specialistët.

13 24

54

66 74

12

30

48

53

11

29

33

41

10 23

28

32

40

9

22

I

A

S T E T H O T

I

I

T O R E

M A L E T A

R E T E S

I

A R

25. Një pjesë e marrëzisë. 27. Eshtë ministri. 28. Një kapelë… sipas kokës. 34. Mund të hidhet për shesh. 35. Dikur quhej katai. 36. Pasohet nga gjëmime. 39. Ashtu rri ai që nuk bashkohet me të tjerët. 41. Janë veshjet… e plota. 43. Një top katastrofik dëbore. 46. Një është edhe baribal. 48. Ushtrohet me dhunë. 51. Filmi i parë shqiptar. 52. Kufizojnë elemente. 53. Ka një rol në skenë. 56. Eshtë ekonomia në kapitalizëm. 59. Instrumenti i Ravi Shankar. 60. Scarlet e Bashkë me erën. 61. Makashi në skenë… por pa rol. 62. Alarmi me… mig. 64. Fitohet një nga çiklisti. 67. Një mund të jetë unik. 68. Një shtet me Damask. 69. Antonio de Curtis në skenë. 70. Eshtë si baba. 71. I famshëm ai i Sizifit. 74. Gjysmë boheme. 75. Erosi pa kufij 77. Gjysmë rosaku. 79. Pishtarë pa pishë. 80. Eshtë dhëmbi i parë. 82. Fundi i një faze.

Dashuria ju krijon disa problem këtë periudhë,si pasoje e futjes se venusit ne bricjap. Mos ekzagjeroni me dyshimet tuaja sepse nuk do tju çojnë gjëkundi. Ruani qetësinë, dhe lëreni harmoninët ë hyjë spontanisht ne mardhënien në çift.

Peshorja

Akrepi

Shigjetari

Bricjapi

Ujori

Peshqit

Si pasoje e futjes së Afërditës dhe Plutonit në Akrep,do të ndiheni si në kurth dhe nuk do të jeni në gjendje të shprehni aftësitë tuaja. Kjo nuk është një justifikim i mirë për të mos vazhduar së kultivuari talentet tuaja.

Keni një ndjeshmëri dhe telepati të rrallë . Nuk ka nevojë për shumë fjalë me ju , jeni të aftë ti njhni njerëzit nga detajet që për ju bëjnë diferencën. Sot do ta keni shumë të thjeshtë për të bërë njohje të reja dhe të vendosni se cila prej tyre vlen. Hëna tek peshqit ju bën të jeni më të shpërqendruar dhe ti bëni bisht përgjegjësive. Gjithashtu duhet të bëni kujdes me paratë. Jeni në një peridhë ku duhet të minimalizoni shpenzimet tuaja ,dhe të mendoni më shumë për kursimet tuaja . Nuk do shumë analiza për të kuptuar që keni një dëshirë të madhe për tu dashuruar. Pozicioni harmonic I hënës tek peshqit ,ju bën që të kërkoni një raport të rendësishëm. Presoni që ju bën tju rrahë zemra fort , është fare pranë. Gjërat mund të nryshojnë shumë shpejt në dashuri ,falë pranisë së uranit dhe hënës në shenjën mike të demit. Në vecanti mund tju vijë një valë pasionante në dashuri,e cila do tju lë të habitur por që dhe do tju kënaqë shumë. Është një ditë me fat kjo për ju,falë prezencës së hënës në shenjën tuaj. Do të kenni një rritje të vetëvlerësimit dhe të sigurisë. Në aspektin e dashurisë do të jeni me shumë fat dhe nuk do të mungojnë njohjet e reja . Bëni zgjedhjen e duhur .


16

E martë, 6 dhjetor 2011

LAJMET NE 5 RRESHTA • Haga vendos pro Maqedonisë, kundër Greqisë Gjykata e Hagës doli në përfundimin se Greqia ka shkelur marrëveshjen e 13 shtatorit 1995. Athina zyrtare nuk e ka konsideruar të favorshëm këtë vendim. Sipas argumentimit të dhënë nga Gjykata, Greqia ka shkelur paragra¿n e parë të ligjit 11. Ndërkohë që pas kësaj Athina zyrtare nuk mund të kundërshtojë më anëtarësimin e Maqedonisë në NATO. Diplomacia greke ka sqaruar se vendimi i Hagës nuk ka të bëjë me çështjen e emrit të Maqedonisë për të cilin sqarohet nga Gjykata se duhet të vazhdojë të zgjidhet vetëm nëpërmjet negociatave të mbikqyrura nga OKB. • Vodhën delen arrestohen dy të rinj Policia e Vlorës raporton se mesditën e djeshme ka arrestuar dy persona se kanë vjedhur një dele në autostradën Levan Vlorë në afërsi të fshatit Nartë. Ata e kanë futur delen në bagazhin e autobuzit. Nga veri¿kimet e kryera pas marrjes së informacionit, është gjetur delja në autobuzin AA359BS dhe dyshohet se delja është vjedhur nga shtetasit Leonard Muçi, 28 vjeç dhe Erion Xhyla 23 vjeç banues në Kamëz me profesion fatorino autobuzi. U bë arrestimi në Àagrancë i këtyre shtetasve për veprën penale të vjedhjes në bashkëpunim. • Franca e Gjermania: BE ka nevojë për traktat të ri Franca dhe Gjermania janë të mendimit se BE duhet të ketë një traktat të ri për ti bërë ballë krizës së euros. Presidenti francez Nikolas Sarkozy dhe kancelarja gjermane Angela Merkel u takuan në paris përpara samitit të së premtes. “Ne duam një traktat për 27 vendet që askush të mos jetë i përjashtuar nga lëvizja frankogjermane” tha Sarkozy. Nga ana e saj, Kancelarja Merkel shtoi: “Mendoj se kjo pakete dëshmon se ne jemi absolutisht të vendosur për të bërë gjithçka që duhet për të mbajtur euron, si monedhë e qëndrueshme dhe si një kontribues i stabilitetit europian”. • Sot takimi për Kushtetutën Juristë dhe ish presidente mendojnë se kushtetuta duhet të ndryshojë për të marrë formën e saj përfundimtare, pas deformimeve siç shprehen ata të viteve 2008 dhe më vonë. Për këtë çështje dhe për nenet ku ka nevojë për ndryshim do të diskutojnë në një konferencë të posaçme konstitucionalistë, juristë të fushës të së drejtës, politikanë dhe ekspertë amerikanë. Tryeza-debat për Kushtetutën organizohet nesër paradite në hotel Tirana nga fondacioni “Moisiu” në bashkëpunim me Soros, dhe i drejtuar nga ishpresidenti Alfred Moisiu. • Basha ndez dritat e festimeve në Tiranë Kryetari i Bashkisë së Tiranës Lulzim Basha, i shoqëruar nga vajza e tij Da¿na dhe dhjetëra fëmijë të kryeqytetit kanë ndezur sot dritat e pemës së madhe prej 14 metrash, vendsour në Sheshin “Skënderbej”, duke i hapur rrugë festimeve për Krishtlindjen dhe Vitin e Ri. Nën tingujt e muzikës festive të korit të Liceut Artistik, është ndezur i gjithë dekori i vendosur përgjatë bulevardit “Dëshmorët e Kombit” duke sjellë edhe në Tiranë atmosferën festive të festave të fundvitit. Kryebashkiaku Basha garantoi se kjo atmosferë do të shtrihet në të gjithë qytetin.

Alba Malltezi Drejtore e Përgjithshme e Free and Fair Media Group Anila Basha Drejtore e Shqiptarja.com

Julia Dhame: Drejtore Marketingu julia.dhame@shqiptarja.com

Investigimi: Poli Hoxha Sociale: Esmeralda Keta Kulturë: Admirina Peçi

Politika: Arben Rrozhani Ekonomia: Genc Kondi

Design: Altin Aliaj Website: Suela Gera, Antuen Hoxha

Shpërndarja: Celular:

Saimir Zenelaj +355696060418

Redaksia: Rruga: “Dervish Hima” tre kullat, kulla e dytë - Tiranë E-mail: redaksia@shqiptarja.com Shtypur në shtypshkronjën: A.K shpk, rruga 5 maji, Tiranë

shqiptarja.com  

ahqiptarja.com

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you