Page 1

Faqe 3

Raporti për lëvizjen në BE shqiptarët më të refuzuarit

Faqe 8

Vrasja e të kërkuarit, Renea: “Si na qëlloi me granata” Faqe 6

Letra me pyetjet e deputetëve: Kromi në duart e ma¿as

Faqe 12

Panairi i librit, Flutura Açka: Abuzimet me qeranë

Faqe 10

Rrihet dhe hidhet në rrugë polici bashkiak Tiranës

Faqe 6

Miratohen tarifat: Ja çmimet e reja për ujin e pijshëm në Tiranë

Tani jemi edhe online www.shqiptarja.com

LEKË 20

NR. 40 E martë, 20-12-2011

Servet Pëllumbi mbështet largimin e deputetit rebel: Shkeli rregullat e brendshme

PELLUMBI: Islami sot të ikë BERISHA: Kaçi, hajde në PD Sot mbledhja e grupit parlamentar të PS-së. Kryeministri fton kundërshtarin. Nano kundër Ramës: Partia Socialiste si PPSH-ja e Enver Hoxhës. Malaj: Jo ndëshkimeve, dëmton partinë

Lajmi

Editorial

Profesori i socialistëve, Pëllumbi duke komentuar propozimin e Ramës për çrregjistrimin nga grupi i PS të Islamit tha se partia ka rregulla dhe zbatimi është një respekt ndaj tyre. Ai tha se përvoja e partive të vendeve demokratike e përmban përjashtimin.

AFRIM KRASNIQI

Havel dhe modeli i munguar shqiptar Në foto:

Kryeministri Sali Berisha me ishkryeministrin Fatos Nano, mbrëmë gjatë promovimit të librit “Enver Hoxha” të Blendi Fevziut

TIRANE

JAKIN MARENA

P

rofesori i socialistëve, Servet Pëllumbi vetëm një ditë përpara mbledhjes së grupit parlamentar të Partisë Socialiste është shprehur se në një parti politike ka disa rregulla, të cilat duhet të zbatohen me rigorozitet. Në këtë kontekst, ai në një deklaratë për gazetën “Shqiptarja.com” është shprehur se nuk ka pse bëhet kaq shumë zhurmë për çrregjistrimin e deputetit socialist Kastriot Islami, pasi po zbatohet një rregull i PS, i cili është votuar nga të gjithë, madje dhe nga vetë ai që gjendet përballë penalizimit. Për të është shumë e rëndësishme që të ketë liri në Partinë Socialiste por dhe të zbatohen rregullat, të cilat janë një përvojë dhe në parti të tjera në vendet demokratike, ku ka përjashtime

Fondi i veçantë

Faqe 14

Qeveria bllokon paratë e policëve

LICEU ARTISTIK

NGA

NGA

POLI HOXHA

apo çrregjistrime për ata që nuk i zbatojnë ato. “Në fakt nuk dua të merrem me këtë çështje, pasi një parti politike gjithçka e ka të përcaktuar konform rregullave të veta të brendshme. Ajo që mund të theksoj është se kush kërkon të futet

në një parti politike zbaton disa rregulla të cilat janë të përcaktuara mirë dhe të bëra publike për të gjithë. Dhe zbatimi i këtyre rregullave në parti nuk është privim i lirisë për pjestarin e kësaj partie, në cilindo... vijon në faqen 4

Konvikti do të kthehet në zyra për administratën. Prindërit peticion kundër transferimit

Bashkia Àak 61 artistët e rinj ESMERALDA KETA

P

lot 61 artistë të vegjël, që jetojnë në konviktin e Liceut Artistik, rrezikojnë të mbeten pa një godinë. Kjo pasi bashkia e Tiranës, ka vendosur ta kthejë konviktin e tyre në zyra për administratën, ndërsa nxënësit të strehohen te konvikti i Gjuhëve të vijon në faqen 11 Huaja...

V

aslav Havel, një jetë e jashtëzakonshme. Në elitën politike antikomuniste emri i tij qëndron në krye. Ai i kishte të gjitha ciësitë e simbolit të liderit demokrat: intelektual, shkrimtar, ¿lofoz, politolog dhe burrështetas. Havel e ngriti staturën e tij përmes kurajoz dhe disidencës; disa herë i burgosur, autori i manifestit të Kartës 77 nuk hezitoi asnjë moment të jetës së tij të luftojë për të drejtat dhe pa- ...ai mori rimet demokratike. dhe meritoi Ai udhëhoqi revolucionin paqësor vlerësimet të vitit 1989 në më të larta të Çekosllavaki, unanimisht u zgjodh një lideri politik President i fundit në një vend i këtij shteti dhe dy vjet më vonë postkomunis... President me dy mandate në shtetin e ri çek. Në vitet e disidencës, në krijimtari, në rezistencën politike, në revolucion, në tranzicion, në krye të shtetit të bashkuar e të ndarë, - ai mori dhe meritoi vlerësimet më të larta të një lideri politik në një vend postkomunist. Pas mandatit presidencial iu kushtua politikës europiane, të drejtave të njeriut dhe vlerave qytetare. Për shqiptarët, mbetet unik veprimi i tij aktiv në pritjen e emigrantëve të mabasadave 1990 dhe sidomos për mbrojtjen e promovimin e çështjes së Kosovës. Havel është politikan çek, por modeli i tij i ka kapërcyer ku¿jtë e një vendi. Çdo politikan do ta citojë, çdo vend ka përkthyer botime të tij, çdo organizatë apo universitet serioz do të donte ta kishte pjesë të tij. Një hero i gjallë, një simbol disidence antikomuniste, një frymëzim për kurajon dhe virtytet, një mendimtar politik progresist, njëpolitikan human që vijon në faqen 3 jetoi me...


2

E martë, 20 dhjetor 2011

POLITIKE

Ministri i Brendshëm: Gjakmarrja, shoqatat japin shifra të fryra

N

dërsa raportonte në komisionin e integrimit rreth ecurisë së procesit të liberalizimit të vizave, ministri i Brendshëm Bujar Nishani ka hedhur akuza të rënda në drejtim të organizatave të ndryshme të cilat sipas tij japin shifra të pavërteta për gjakmarrjen në vend. Nishani u shpreh se të gjitha rastet azilkërkuesve me motivacion gjakmarrjen janë në hetim ndërsa ka akuzuar edhe

pushtetarët për falsifikim dokumentesh. Kështu Ministri i Brendshëm në përgjigje të shqetësimit të deputetit Gramoz Ruçi se gjakmarrja është kthyer ne kërcenim për dhjetëra jetë njerëzish, tha se shoqata jofitimprurëse fryjnë shifrat, për të siguruar fonde nga BE-ja. "Falënderoj zotin Ruçi për vlerësimin por nuk jam i një mendje që gjakmarrjen e konsideroi si problem real. Gjakmarrja është një pjesë e

historisë tonë. Rreth një vit më parë zhvilloi një vizitë faktmbledhëse dhe vlerësuese raportet i Kombeve të Bashkuara për çëshjtet e gjakmarrjes. Ai bëri një vlerësim real të situatës. Veç këtij raporti faktet tona tregojnë se rastet që hakmarrjes konsiderohen si gjakmarrje. Fatkeqësisht ka raste të mentaliteti korruptim dhe raste të abuzimit", ka qënë deklarata e Nishanit.

Ministri raporton në Komisionin parlamentar të Integrimit

Nishani: Pasaportat dënim falsifikuesve I përgjigjet opozitës: S'rrezikohen vizat me BE Lajmi

menta të huaja të falsifikuara, dhe jo ato që lëshon shteti shqiptar. "Ky është një raport për shqiptarët që kanë udhëtuar për vite e vite në vendet e BE. Bëhet fjalë për shqiptarë me emigracion të vjetër, që jetojnë në Itali apo Greqi prej 10 apo 20 vjetësh", tha Nishani. Ndërsa Balla, duke iu referuar falsifikimit të pasaportave biometrike dhe kartave të identitetit, u shpreh se prokuroria ka nisur hetime

Ministri i Brendshëm Bujar Nishani në komisionin e Integrimit ka mohuar të jetë sistemi ai që falsifikon pasaportat, por kanë qënë disa punonjës të korruptuar të firmës prodhuese ata që kanë korruptuar të dhënat të rreme, duke bërë veprim kriminal.

„„„

Nuk prodhohen të falsifikuara nga sistemi. Rastet e vetme kanë qenë për shkak të korruptimit të dhënave që paraqiten në momentin e aplikimit.

TIRANE

JAKIN MARENA

M

inistri i Brends hëm Bujar Nis hani, gjatë raportimit të tij në Komisionin parlamentar të Integrimit, duke vlerësuar heqjen e regjimit të vizave si ndikues në uljen e ndjeshme të trafiqeve u shpreh se sistemi i prodhimit të pasaportave nuk lejon falsifikimet. Sipas tij, prodhimi i pasaportave elektronike në Shqipëri është kërkuar si referencë nga mjaft vende përtej hapësirës evropiane për t'u prodhuar dhe për t'u marrë si model. "A ka raste kur tentohet falsifikimi? Padyshim që ka por në asnjë rast nuk arrihet të bëhet bashkëautor sistemi. Nuk prodhohen të falsifikuara nga sistemi. Rastet e vetme kanë qenë për shkak të korruptimit të dhënave që paraqiten në momentin e aplikimit. Ka pasur raste kur punonjës të "Sazhem" janë përfshirë në veprimtari kriminale duke dhënë të dhëna të rreme", tha Nishani, duke deklaruar se ndaj tyre janë marrë masa. Sipas tij, në Shqipëri është arritur të identifikohen edhe pasaporta të BE të falsifikuara nga shqiptarët, edhe dollarë. "Në rastin e dokumenteve të udhëtimit, fatmirësisht janë raste të izoluara se vetë sistemi e dekonsiron procesin. Vetë sistemi jep infor-

macione dhe shpesh herë është tentuar të përdoret një deklaratë e drejtorit të Përgjithshëm Teliti të bërë për një numër 500 rastesh për falsifikim", tha Nishani. Sa i takon përfshirjes së policisë në procedurat e paisjes së qytetarëve me pasaporta biometrike Nishani u shpreh se kjo është një ndërhyrje e përkohshme për realizimin e një sistemi të ri filtrimi për rritjen e sigurisë dhe luftën ndaj falsifikimeve të mundshme. Ndërkohë që kreu i këtij komisioni, Ditmir Bus-

hati teksa është bazuar në një raport të FRONTEX-it, agjencisë së BE për mbrotjen e kufijve, u shpreh se shqiptarët renditen si numri dy në botë që udhëtojnë me dokumenta të falsifikuara në Europë. "Unë nuk ndihem mirë që Shqipëria renditet e dyta në raportin e FRONTEX, pas Ukrainës, përsa i përket përdorimit të dokumenteve të falsifikuara gjatë udhëtimit", deklaroi Bushati. Në sqarimin e tij, Ministri i Brendshëm ka bërë të ditur se bëhet fjalë për shqiptarët që përdorin doku-

për grupe që falsifikojnë këto mjete identifikimi për shumën 5 mijë euro. "Përjashtimi i Policisë së Shtetit nga procesi i pajisjes me pasaporta biometrike ka krijuar një rrezikshmëri të rënies së pasaportës në duar të pasigurta", deklaroi Balla, duke iu referuar qytetarit nga Kosova, i cili dyshohet për vrasjen e argjendarit në Tiranë. Nishani ripohoi që punonjës të kompanisë së prodhimit të pasaportave u përfshinë në afera korruptive.

DEBATET E OPOZITËS ME NISHANIN

„ Balla: Brenda pesë ditësh ju keni nxjerrë dy udhëzime, 3 dhe 8 nëntor për të ndryshuar procedurat e pajisjes me pasaporta? PS në momentin e lidhjes së kontratës me koncesionin kërkuam involmvimin e policisë së shtetit në këtë proces. Ju me udhëzimet tuaja kini përfshirë policinë. Sot ka procedim penal ndaj disa grupeve kriminale që në këmbim të një pasaporte për shtetasit e huaj këto grupe merrnin 5000 euro. „ Nishani: Padyshim që ka por në asnjë rast nuk arrihet të bëhet bashkëautor sistemi. Nuk prodhohen të falsifikuara nga sistemi. Rastet e vetme kanë qenë për shkak të korruptimit të dhënave që paraqiten në momentin e aplikimit. Ka pasur raste kur punonjës të "Sazhem" janë përfshirë në veprimtari kriminale duke dhënë të dhëna të rreme. Në Shqipëri kemi arritur të identifikojmë edhe pasaporta të BE të falsifikuara nga shqiptarët, edhe dollarë. Dokumentet e identitetit dhe letërnjoftimet janë produkt i një sistemi maksimalisht të sigurt. Bushati: Te dokumentet e identitetit. Më erdhi mirë që iu referuat FRIONTEX dhe kam krahasimin me Shqipëri me të gjitha vendet e tjera të botës. Nuk ndjehem mirë që shqipëria vjen e dyta përsa i përket shtetasve që përdorin dokumente të faksifikuar udhëtimi. Një çështje si kjo pyetje është që në raportin e dytë të KE jemi kritikuar. Keni një analizë cili është numri i personave, sa mund të jenë kapur. Ka edhe disa deklarime të Telitit në Komisionin e sigurisë kombëtare.

„

Nishani: Fatkeqësisht ky shqetësim është paraqitur nga disa aktorë të fushës së diplomacisë të cilët i janë referuar rasteve të tilla si shqetësime të ngritura nga aktorë politikë në Shqipëri. Natyrisht janë sqaruar dhe për t'u sqaruar dhe juve. Këto raste, rreth 500 raste bëhet fjalë për të gjithë ata shtetas shqiptarë që kanë tentuar të aplikojnë në mënyrë të parregullt për dokument identiteti apo pasaportë.

„ Ruçi: E pashpjegueshme që kanë aplikuar për pasaporta 2.1 milionë qytetarë kur dihet që aplikon dhe fëmija 0-1 vjeç dhe kanë aplikuar mb 2.9 milionë për karta identiteti kur dihet që aplikimi për to është mbi 18 vjeç. Kur 2.9 milionë qenkan mbi 18 vjeç sa milionë jemi? „ Nishani: Mosha e aplikimit jo 18 po 16 vjeç. Në regjistrimin e fundit jemi 4.2 milionë në Shqipëri apo jashtë. Kështu nga 16 vjeç e sipër janë 2.9 milionë. Së dyti pasaportat biometrike dokument vetëm për udhëtime jashtë ndërsa karta i detyrueshëm ëpr çdo kënd, ndaj janë këto shifra.

Reagimi

Braçe: PS s'ka plan presioni mbi Berishën „„„

N

TIRANE

ënkryetari i grupit parlamnetar të Partisë Socialiste Erjon Braçe nuk ka kaluar pa komentuar deklaratat e kreut të PSD, Skënder Gjinushi sipas të cilit Rama ka harruar 21 janarit dhe vrasjen e deputetit dhe të kryekomunarit në Kukës. "Ç'të ftilloj? që ne nuk kemi një plan për të presuar shtetin dhe Sali Berishën për të ndëshkuar

vrasësit e 21 Janarit, Fatmir Xhindit, Remzi Veselit, kjo është e vërtetë! Që ne nuk po presojmë fort për aktivitetin kriminal në Bulqizë edhe kjo është e vërtetë", ka qënë deklarata fort e hidhur e numrit dy të grupit parlamentar të PS, njëherësh anëtarit të kryesisë së kësaj partie, Erjon Braçe. Gjinushi kishte deklaruar ditën e djeshme se PS ka lënë në baltë shqiptarët duke braktisur zbardhjen e

vrasjeve të 21 janarit, të deputetit Xhindi dhe të kryetarit të Komunës Tërthore, Veseli për kompromise në interes personal. Por nënkryetari i grupit të PS nuk ka munguar që të reagojë dhe ndaj kryetarit të PSD, Gjinushi. "Që Gjinushi s'ka njerëz me vete, madje ka shkatërruar dhe partinë e tij dhe s'ka me impakt elektoral, dhe kjo është e vërtet", thotë Braç në përfundim të deklaratës së tij.


3

E martë, 20 dhjetor 2011

POLITIKE

M

policia verifikon punonjësit e "ALEAT"

pasaportave false, Ministria e Brendshme, pak kohë më parë nxori një udhëzim, sipas të cili qytetarët shqiptarë, që aplikojnë për pasaportë biometrike, duhet të pajisen me formular identifikimi me fotografi nga komisariati i policisë ku kanë vendbanimin, i cili plotësohet në dy kopje. Formulari i identifikimit miratohet me urdhër të Drejtorit të Përgjithshëm të Policisë së Shtetit.

verifikimin e gjithë punonjësve të saj. Por jo vetëm kaq, firma prodhuese "Aleat", ka rënë dakord që të plotësojë kërkesën e policisë që të gjithë punonjësit që punojnë apo do të merren në punë në të ardhmen, të paraqesin vërtetim nga policia dhe Ministria e Drejtësisë, për pastërtinë e figurës së tyre në lidhje me vepra penale që mund të kenë bërë apo mund të jenë nnë hetim. Në kuadër të parandalimit të prodhimit të këtyre

inistria e Brendshme rrit edhe më shumë masat për të parandaluar prodhimin e pasaportave biometrike false. Kështu pasi është vërtetuar se punonjës të firmës "Aleat", që ka fituar tenderin për prodhimin e pasaportave biometrike, kanë ndërhyrë në sistem dhe kanë prodhuar përkundrejt shumave të mëdha pasaporta për kosovarë apo kontigjentë të krimit, është kërkuar nga kjo firmë që policia të bëjë

Pasaportat false

Raporti i "Frontex" për zonën Shengen në vitin 2011

Lëvizja e lirë, shqiptarët më të refuzuarit në BE Shqiptarët, pas ukrahinasve për falsifikimin e dokumenteve „„„

TIRANE

ARBEN RROZHANI

EDITORIAL NGA

AFRIM KRASNIQI

Havel dhe modeli i munguar shqiptar vijon nga faqja 1 ...moton “e verteta dhe dashuria duhet të prevalojnë mbi gënjeshtrën dhe urrejtjen”. Pas 18 dhjetorit 2011 nuk jeton më. Po ne shqiptarët, a mund të kishim / a kemi një Havel? Cili ishte ai intelektural që kapërceu kohën, dëshmoi kurajo dhe sakrifikoi liritë e tij për parimet demokratike? A kemi ne një figurë shpirtërore dhe simbol antikomunist? Kam frikë se jo. Ndofta sepse martirët tanë u vranë në vitet e para të komunizmit, ata që u burgosën i mbajtëm të izoluar nga shoqëria, aktet individuale të disidencës u përzien me interesa individuale për shërbime paralele ndaj regjimit, revolucioni ynë demokratik nuk erdhi nga disidenca e organizuar, dhe flamurin antikomunist e pronësuan dhe e tundën më shumë se kushdo ish komunistët e periferisë së bllokut. Prandaj Havel mbetet një simbol (i munguar) edhe për ne, siç edhe Shqipëria dhe modeli ynë mbetet akoma shumë larg nga modelet demokratike të skicuara nga burrështetas si Vaslav Havel. www.shqiptarja.com

S

htetasit me pasapor ta shqiptare kanë kryesuar në shumicën e tabelave të hartuara nga "Frontex" për gjysmën e parë të vitit 2011, duke qenë shtetasit më të refuzuar nga vendet e zonës Shengen dhe ata që kanë patur më shumë dokumente identifikimi të falsifikuara, apo nuk kanë bindur autoritetet për arsyet e hyrjes dhe të qëndrimit në këto vende.

Me 4940 persona të refuzuar në tre mujorin e parë dhe 4918 në tre mujorin e dytë, Shqipëria pasohet nga Ukrahina dhe shqiptarët përbëjnë 16 për qind të totalit të shtetasve të kthyer Në raportin për dy tremujorët e parë të vitit 2011, Shqipëria është në krye të 10 vendeve, shtetasve të të cilëve iu refuzua hyrja në vendet e zonës

SHQIPTARET E REFUZUAR NE KUFIJ

SHQIPTARET E REFUZUAR SIPAS SHTETEVE

REFUSALSOFENTRY

REFUSALSOFENTRY

Refusals at theexternal borders by top tennationalities

Reasons for refusal of entry reported by top ten nationalities 2011

2010 Q1

Q2

Q3

Q4

Q1

2011Q2

2011 Q2 Q2

%change on year ago

prev. Qtr

per cent of total

All Borders Albania Ukraine Russia Serbia Belarus Brazil Morocco Croatia FYROM Turkey Other

277 5 156 1 570 1 838 1 188 1 863 660 1 151 1 249 795 10 881

252 4 643 1 732 1 509 1 430 1 628 575 1 163 1 021 777 10 853

508 5 136 3 166 1 877 1 451 1 313 536 1 055 984 1 281 11 198

1 287 3 930 2 698 1 766 1 593 1 374 566 936 819 803 12 135

4 940 3 529 1 833 1 945 1 318 1 373 833 1 051 947 644 10 251

4 918 3 824 2 469 1 685 1 501 1 238 1 128 1 072 826 766 11 190

1852 -18 43 12 5.0 -24 96 -7.8 -19 -1.4 3.1

-0.4 8.4 35 -13 14 -10 35 2.0 -13 19 9.2

16 12 8.1 5.5 4.9 4.0 3.7 3.5 2.7 2.5 37

EUTotal

26 628

25 583

28 505

27 907

28 664

30 617

20

6.8

100

SHQIPTARET ME DOKUMENTE FALCE PERSONSUSINGFALSETRAVEL-DOCUMENTS Detections onentry at theexternal borders by border type, top tennationalities of persons andcountry of issuance of documents 2011

2010

2011 Q2 %change on year ago prev. Qtr

per cent of total

Q1

Q2

Q3

Q4

Q1

Q2

1 549 440 128

1 731 483 98

1 699 479 196

2 067 331 238

1 714 365 92

1 732 372 130

0.1 -23 33

1.1 1.9 41

78 17 5.8

305 241 43 99 102 49 117 101 58 17 1 180

330 316 57 169 113 38 54 99 65 39 1 094

351 214 62 225 127 38 69 110 61 47 1 332

276 221 112 110 109 47 57 116 48 62 1 013

345 209 146 121 90 71 65 60 55 53 1 019

13 -13 240 22 -12 45 -44 -41 -5.2 212 -14

25 -5.4 30 10 -17 51 14 -48 15 -15 0.6

15 9.4 6.5 5.4 4.0 3.2 2.9 2.7 2.5 2.4 46

Border Type Air Land Sea

Top Ten Nationalitiesof Persons Not specified Ukraine Albania Morocco Nigeria Congo (DR) China Iran Afghanistan Serbia Other

179 222 70 126 130 31 81 94 27 49 1 108

Shengen. Me 4940 persona të refuzuar në tre mujorin e parë dhe 4918 në tre mujorin e dytë, Shqipëria pasohet nga Ukrahina dhe shqiptarët për-

bëjnë 16 për qind të totalit të shtetasve të kthyer. Shqiptarët mbajnë vendin e dytë për të refuzuarit në kufijtë tokësorë dhe ajroë dhe janë të

Raportimet

Shqipëria, represion policor në kufij S

ipas raportimeve nga au toritetet europiane, shumë vende u përballën gjatë vitit 2011 fluksit të shtetasve shqiptarë që kërkuan azil. Mbretëria e Belgjikës, vendi më I alarmuar, është vetëm njëri nga vendet e europiane ku shqiptarët kërkojnë azilin për të mos u kthyer në Shqipëri. Në Suedi ka patur shumë kërkesa edhe nga shtetas nga Shqipëria, të cilët hiqen si shtetas të Kosovës. Në Gjermani, u pranuan

6500 kërkesa nga shtetasit nga Ballkani dhe më pas Franca me 5800 kërkesa. Numri i azilkërkuesve do të ishte edhe më i madh, sikur autoritetet kufitare në vende si Shqipëria, të mos kthenin mbrapsht qindra e qindra shtetas që nisen me një pasaportë biometrike, ca euro dhe siguracion shëndetësor për të qarkulluar 90 ditë në hapësirën "Shengen", por që në fakt duan të bëhen azilantë, ose emigrantë ekonomikë.

A Novalid doc

B False doc

C Novalid visa

D False visa

E F G No justi- Over3 Nosubsfication mo.stay istence

40 29 463 35 49 3 505 286 8 54 716

6 32 5 15 0 5 31 2 2 19 577

74 1109 1436 260 615 154 94 11 45 430 2958

2 19 69 11 2 1 26 0 4 8 267

677 1798 169 132 115 514 100 20 195 120 2878

2188

694

7186

409

6718

H Alert issued

Threat

I

Not available

Refused persons Total

Top Ten Nationalities Albania Ukraine Russia Serbia Belarus Brazil Morocco Croatia fYROM Turkey Others

Total

parët në listën e të kthyerve në kufijtë detarë. Në 15 dhjetor 2010 shtetasit shqiptarë fituan të drejtën për të udhëtuar pa viza në hapësirën Shengen. Në 3-mujorin e parë shqiptarët që kërkuan të futen ilegalisht në vendet e BE-së ishin më të paktë në numër së më parë, për shkak të lëvizjes së lirë, por shqiptarët ishin shtetasit më të shumtë që iu refuzua hyrja në BE. Në tre mujorin e dytë të 2011, nga 30617 refuzime që iu bë shtetasve për të hyrë në BE, shqiptarët ishin në krye, pasuar nga ukrahinasit, rusët, serbët dhe bjellorusët.

DOKUMENTET

Problem për imazhin e Shqipërisë është edhe falsifimi i dokumenteve shtetërore. Qeveria shqiptare, në 2008 lidhi një kontratë koncesionare me firmën franceze "Sagem" për prodhimin e pasaportave biometrike dhe kartave të identitetit. Por edhe pse të premtuara si dokumente të sigurisë së lartë, pasaportat shqiptare janë falsifikuar në shumë raste, duke e bërë Shqipërinë vend problematik për autoritetet europiane. Në tre mujorin e dytë të vitit 2011, sipas raportit të "Frontex", nga 2300 raste të kapjes më dokumente të falsifikuara, shqiptarët pasojnë ukrahinasit (209 raste), që janë kapur në kufitjë polakë, hungarezë dhe në aeroportet britanike, ndërsa shqiptarët me dokumente false (146 në 3-mujorin e dytë 2011) u kapën në aeroportet britanike, spanjolle dhe ato irlandeze.

28 196 21 287 7 22 4 284 155 8 245

835 277 217 346 582 93 39 50 124 34 612

3177 289 92 569 68 134 274 158 281 48 531

36 15 51 29 62 13 60 233 19 20 171

101 66 32 20 3 299 10 30 7 41 2687

4918 3824 2469 1685 1501 1238 1128 1072 826 766 11190

3209

5621

709

3296

30617

? 1257

PYETJE PERGJIGJE

Cfarë është Frontex?

„

Frontex është Agjencia Evropiane për Mbrojtjen e Kufijve, e cila ka shumë kompetenca dhe mjete në dispozicion për mbrojtjen e kufijve evropianë.

Çfarë mandati ka?

„

Pas rregullave të reja të miratuara javë më parë, nga Parlamenti Evropian në Strasburg, Frontex ndihmon vendet anëtare të BE-së në situata të jashtëzakonshme dhe merr përsipër detyra koordinimi dhe më shumë pajisje, duke kërkuar vetë si personel kufitar ashtu edhe helikopterë dhe makina. Me këtë ajo bëhet më e pavarur nga shtetet anëtare.

Si është komentuar puna e Frontex?

„

Të majtët mendojnë se Frotex është mishërimi i një politike të gabuar kundrejt refugjatëve në Evropë, ndërsa deputetë e djathtë e shohin si shumë të butë qëndrimin e Frontex. Eurodeputetët i miratuan me shumicë propozimet e KE-së për Frontex, duke u dhënë më shumë mandat dhe mjete në dispozicion. Pritet që rregullat e reja të futen në fuqi nga fundi i vitit 2011.


4

E martë, 20 dhjetor 2011

POLITIKE KRYEMINISTRI: MBËSHTETJE PËR REFORMËN

UOLLFARTH: REFORMA ZGJEDHORE, NXITONI

Kryeministri Berisha pasi ka përshëndetur opinionin e Komisionit të Venecias, ka garantuar se do të punohet me seriozitetin më të madh për konkretizimin e rekomandimeve në ligjet, udhëzimet, vendimet e këtij vendi. "Në këtë delegacion, siç e morët vesh, kishte dhe anëtarë të opozitës dhe është pozitive që opozita ndihet e kënaqur dhe ka pranuar plotësisht rekomandimet e drejta dhe të bazuara të këtyre dy institucioneve", tha Berisha

Ambasadori i OSBE në Tiranë, Uollfarth theksoi rëndësinë që kanë diskutimet për reformën zgjedhore të përfundojnë përpara pranverës, për të shmangur problemet në zgjedhjet e ardhshme. Nga Korça, ai u bëri thirrje partive politike të shfrytëzojnë kohën e mbetur për të gjetur gjuhën e përbashkët. "Shpresoj në diskutime të shëndosha që duhet të përfundojnë brenda pranverës. Në demokraci duhet gjetur gjuha e shumicës", tha Uollfarth.

Profesori socialist thotë se partia ka rregulla dhe ato duhet të zbatohen

„„„

TIRANE

JAKIN MARENA vijon nga faqja 1 ...funksion qoftë ai", ka qënë deklarata e Pëllumbit për gazetën. Në të njejtën kohë, Pëllumbi nuk ka munguar të nënvizojë faktin se nuk është privim lirie pranimi i një sërë rregullash të një partie politike nëse je anetar i saj, pavarësisht se njëfarë privimi kanë zbatimi i këtyre rregullave, ndaj përjashtimi për shkelësit e tyre është një lloj respekti ndaj vetë këtyre rregullave. "Të qenit e një personi në politikë dhe në një parti politike dhe pranimi i një sërë rregullave të saj, ka dhe një lloj privimi. Kështu që të ndërmerret një vendim përjashtimi apo çrregjistrimi nga një forum apo strukturë e caktuar në vetvete është një respekt ndaj rregullave të miratuara në këto forume, por dhe nga vetë personi i cili përballet me këtë masë", tha ish-nënkryetari i PS, njëherësh dhe ish-kreu i Kuvendit, Servet Pëllumbi. Për të cilin dhe përvoja politike në vendet më të zhvilluara demokratike ka njohur përjashtimin për moszbatimin e rregullave brenda partisë. Për më tepër profesori i socialistëve shprehet se nuk e kupton se përse është pritur kaq gjatë në PS, përderisa parti politike jo vetëm në Shqipëri, por dhe në botën demokratike e kanë aplikuar një përvojë të tillë. "Përvoja politike dhe në vend të tjera demokratike e përmban një rregull të tillë, madje e kanë zbatuar atë, dhe në këtë drejtim nuk e kuptojmë se përse është pritur kaq gjatë nga PS. Pra në këto parti me një përvojë të gjatë demokratike janë përjashtuar dhe personalitete të njohura për thyerjen e rregullave. Pra janë zbatuar rregullat e partisë", ka deklaruar Pëllumbi. Për të cilin është e panevojshme zhurma dhe debati rreth një problemi të tillë, pasi është gjëja më normale në një sistem demokratik i ngritur mbi bazën e lirisë dhe të rregullave. "Mendoj se nuk ka pse bëhet kaq zhurmë për diçka të tillë, kur një parti në

Pëllumbi: Islami, PS po zbaton rregullat "Përjashtimi apo çrregjistrimi është respekt ndaj rregullave" Islami Në rrjetin social facebook, deputeti socialist mjaft i diskutuar për thyerjen e vendimeve politike të partisë, Kastriot Islami, ka komentuar deklaratat e disa prej krerëve të PS në rrethe, që janë për përjashtimin e tij nga grupi. "Keqeardhje, të turpshme...:, kanë qënë reagimet e Islamit ndaj këtyre deklaratave.

mënyrën më normale të mundshme zbaton rregullat e brendshme të saj", ka përfunduar Pëllumbi deklarimin e tij për gazetën. Deklarata e profesorit të socialistëve ka ardhur vetëm një ditë para mbledhjes së grupit parlamentar të PS, ku 64 deputetët e këtij grupi do të diskutojnë në lidhje me propozimin e kreut Rama dhe të

kryesisë për përjashtimin e deputetit Islami nga grupi parlamentar. Argumenti i përdorur për këtë çrregjistrim në grup ka qënë se Islami nuk ka marrë pjesë në seancën e votimit kundër kandidatit për kryetar të KLSH, Bujar Leskaj, duke kthyer vendimin politik të partisë. Kishte munguar në këtë votim

kundër dhe ish-kryeministri Pandeli Majko, por ai ka sqaruar në grup se ka qënë duke dhënë intervistë në ambasadën gjermane në atë kohë, në lidhje me një propozim për të qënë zv.sekretar i përgjithshëm i OKB për Evropën dhe vendet e ishBashkimit Sovjetik. Nga ana tjetër Islami mësohet ende nuk ka zhvil-

luar ndonjë takim siç dhe kishte paralajmëruar me kreun e grupit parlamentar të PS, Gramoz Ruçi për të diskutuar në lidhje me arësyet e mungesës së tij në votim, fakt ky që e vë në dyshim pjesmarrjen e deputetit socialist në mbledhjen e sotme të grupit. Pasi ai ka deklaruar se nuk mund të pranojë t'i bëhet gjyqi atij në grupin parlamentar të PS.

Berisha fton Islamin: Hajde në PD K

"Fajtorë janë Rama dhe vetë Islami"

P

etro Koçi, një ndër figurat kryesore të Partisë Socialiste deri pak vite më parë, konsideron se nëse flitet për faj, për përjashtimin e Kastriot Islamit, atëherë fajtorë janë si lidershipi i selisë rozë, ashtu edhe vetë Islami. Sipas, tij, PS ka nevojë më shumë për bashkim se sa për përjashtime. Ai ka dhënë detaje edhe mbi formimin e grupimit të ri të tre partive të majta, PSV '91, PSD dhe PDS. Koçi thotë se e majta duhet të punojë seriozisht, në mënyrë që në të ardhmen të mos sundojë fryma e përjashtimit, por duhet të zgjerohet akoma më shumë.

ERJON BRAÇE

Promovimi i "Enver Hoxha"

„„„

PETRO KOÇI

TIRANE

ryeministri Berisha nuk ka munguar që të bëjë diversion në drejtim të PS, teksa ka shfrytëzuar një event për librin e Fevziut për Enver Hoxhën, për të ftuar Islamin në PD. Në ambientet e galerisë së arteve, gjatë pasdites së djeshme është zhvilluar promovimi i librit të fundit të Blendi Fevziut, "Enver Hoxha". Promovimi u zhvillua mes personazheve të njohur të spektaklit dhe politikës. Mes të ftuarve të shumtë u dalluan Kryeministri Sali Berisha, Kryeministri i Kosovës, Hashim Thaçi, Fatos Nano, Kastriot Islami, Pandeli Majko dhe figura të tjera politike të njohura. I pranishëm në event ishte edhe ambasadori i SHBA, Alexander Arvizu. Ndërkohë që dhe përfaqësues të tjerë të

mediave dhe institucioneve të njohura ka qënë prezente në këtë eveniment, ku nuk kanë munguar vlerësimet për librin. Pavarsisht se ishte një event i gjithi i dedikuar artit dhe punës së Fevziut nuk munguan edhe batuat me ngjyra politike ndërmjet të ftuarve. Berisha gjatë një bisede me Kastriot Islamin, duke iu referuar përjashtimit të tij nga Partia Socialiste, në mënyrë ironike i bëri ftesë Islamit të bashkohej më grupin e tij parlamentar. "Hajde nga PD-ja, se ne nuk të përjashtojmë", iu shpreh Berisha në drejtim të deputetit socialist, Kastriot Islami, i cili ditën e sotme do të ketë me të vërtetë një betejë të fortë në grupin parlamentar socialist. Gjatë eventit Berisha ka biseduar edhe me Fatos Nanon, ish-kreun e socialistëve me të cilin ka shkëmbyer batuta të forta.

"Iku Kim Jong, në një moshë me Berishën"

N

uk ka kaluar pa ko mentin e nënkryetarit të grupit të PS, Braçe vdekja e diktatorit të Koresë së Veriut. "Diktatori Kim Jong i Koresë së Veriut u nda nga kjo botë. Ishte moshatar pushteti me këtë zotninë tonë. Ishte hiperenergjik dhe ai, Sa shpejt vjen radha mes këtyre", komenton Braçe në fcb. "Histeri kolektive në Korenë e Veriut. Qajnë me oiii para kamerave për diktatorin Kim. Do ndryshojnë. Jam i bindur që i vetmi populli që s'ka ndryshuar kurrë në këtë plan do jemi ne. Vitin e ardhshëm prova, keni për të qarë se do qajnë më keq se koreanët sot", thotë Braçja.


E martë, 20 dhjetor 2011

5

POLITIKE

Nano: Përjashtimi i Islamit, PS jo në ethet e së kaluarës

K

omenti juaj për përjashtimet në PS? Nuk jam unë personi i duhur që mund të përgjigjem për këtë. Kam besim që PS nuk mund të lëshohet kaq kollaj në ethet e së kaluarës si kjo që përshkruan edhe Fevziu në bibliografinë për Enver Hoxhën. Do ishte një gabim fatal, por unë dua të besoj se socialistët dinë të ruajnë solidaritetin dhe mbi të gjitha vlerësimin që mbajnë stabilitetin politik elektoral të partisë gjallë.

Po lënien jashtë kryesisë të zërave kundër...? Në eksperiencën dhe filozofinë time kjo është rruga e gabuar. Keni deklaruar se do të punoni me partnerët në PS dhe PD për Presidencën? Kam thënë që me eksperiencën politike dhe filozofine e krijimit të konsensusve më të mëdha kombëtare në dobi të integrimit dhe

përshpejtimit të axhendës europiane të Shqipërisë, jam, kam qenë dhe do të jem preent në axhendën politike të vendit jo vetëm tani por edhe në 2012, 2013 e më tej. Kjo nuk lidhet as kushtëzohet me ndonjë post të caktuar nuk lidhet me kuorume mbështetësish apo fansash. Kjo është një imperativ që e ka çuar vendin para deri sot e që duhet të konsolidohet në mënyrë që mos biem viktima të ngërçeve të reja politike.

Anëtari i kryesisë flet për krizën ekonomike dhe politikën „„„

TIRANE

N

ë një intervistë për agjencinë e lajmeve NOA.al, ish-minis tri i Ekonomisë, Arben Malaj, jep këshilla për ekzekutivin sesi të përmirësojë situatën ekonomiko-financiare, duke paralajmëruar njëkohësisht se në qoftë se Qeveria kujdeset thjeshtë për konsumatorët dhe pengon apo dëmton bizneset private, jo vonë, pasojat ndjehen në ekonomi dhe kjo godet konsumatorët apo taksapaguesit. Njëherësh ai nuk ka munguar të deklarojë se situata e krizës në të cilën Shqipëria ndodhet kërkon masa të forta dhe një strategji të saktë dhe të mirëmenduar. Malaj ndalet edhe në zhvillimet politike, duke u fokusuar tek ato brenda PS, si dhe në debatin e hapur së fundi për emrin e ri të Presidentit të vendit. Duke iu referuar deklarimit të liderit historik të PS, se kishte dhënë votë kundër PS me kryetar aktual Rama, deputeti Malaj thekson se Nano nuk ka votuar ndonjëherë kundër interesave të vendit e të socialistëve. Tema më e prekshme globale është kriza ekonomike. Ndikimi i saj në debatet politike është rritur në Shqipëri. Qeveria thotë se nuk ka krizë tek ne. Ju jeni një ndër zërat më kritikë ndaj mënyrës se si mazhoranca po administron problemin me borxhin publik dhe situatën ekonomike në përgjithësi. Së fundmi, në një artikull tuajin trajtoni dhe problemin e "sovranitetit të vendeve" dhe borxhit publik. Sa e rrezikshme është situata në të cilën ndodhet Shqipëria? Borxhi 60% i PBB është nivel i lartë për vendin tonë. Mesatarja e vendeve të Europës Juglindore është rreth 39%. FMN i ka kërkuar vendit tonë të ulë borxhin publik deri ne 50% për një periudhë afatmesme. Problemi real qëndron si në nivelin e lartë të borxhit edhe në pasiguritë që ka kostoja e financimit të ekonomisë për shkak të krizës globale. Por ka vende që kanë ku borxhi i Prodhimit të Brendshëm Bruto arrin të jetë deri edhe tre herë më i lartë se Shqipëria...? Është e vërtetë, por këto vende kanë ekonomi më dinamike, më konkurruese dhe kosto financimi të ulët. Ndaj ne duhet së pari të kujdesemi për qëndrueshmerinë e financave tona publike, të ulim borxhin publik, të ulim koston e borxhit dhe të ndërmarrim reformat strukturore që ushqejnë më mirë rritjen e lartë dhe të qëndrueshme ekonomike. Z.Malaj, pas zgjedhjeve në Kryesi dhe Sekretariat, kreu Rama foli për ekipe të kompletuara dhe struktura gjithëpërfshirëse. Edhe ju mendoni se u mbyllën problemet në PS? Modernizimi i partive politike është një proces dinamik, i gjatë dhe jo i lehtë. Është një sfidë që duhet të bazohet

Malaj: Jo ndëshkim për deputetët, dëmtohet PS "Ndëshkimi me statut po i kthen deputetët në kartona" ARBEN MALAJ

“Për përballimin e krizës recetë rritja ekonomike”

M

alaj është shprehur dhe në lidhje me nismën e qeverisë shqiptare për të liberalizuar tregun e shitjes së energjisë për bizneset dhe familjet. Malaj nënvizon se është një situatë e vështirë, reforma është në drejtimin e duhur, por koha për ta implementuar është e shkurtër dhe kjo rrit rrisqet mbi bizneset private. "Në qoftëse një qeveri kujdeset thjeshtë për konsumatorët e pengon bizneset private, jo vonë, pasojat ndjehen në ekonomi dhe kjo godet konsumatorët apo taksapaguesit. Receta më e mirë për përballimin e krizës sipas ekonomistëve më të mirë është të ndërmerren të gjitha reformat që ndihmojnë rritjen ekonomike", thotë Malaj. Për të cilin, pa rritje ekonomike, papunësia rritet, varfëria rritet, të ardhurat e buxhetit bien, shpenzimet sociale rriten ndërsa qëndrueshmëria e financave publike bëhet e vështire apo e pamundur.

në disa objektiva të qarta politike që duhet të jenë në përputhje me prioritetin e vendit. Por pa një koalicion më të gjerë, a janë të mjaftueshëm ekipet dhe programet e PS për të fituar zgjedhjet e vitit 2013 që është synimi juaj? Cila do të ishte partia më e arritshme për koalicion, por me ndikim në elektorat? Sistemi aktual zgjedhor, kërkon krijimin e koalicioneve sa më të mëdha por edhe sa më efektive. Sa më të mëdha për të fituar dhe sa më efektive për të qeverisur ndryshe. Ndaj për krijimin dhe konsolidimin e tyre duhet punuar çdo ditë dhe jo kryesisht në prag të

zgjedhjeve apo pas përfundimit të zgjedhjeve. Vendi ka nevoje për koalicione të reformave dhe koalicione mbijetese. Ish-kryeministri dhe ish-kryetari i PS, Fatos Nano, ka deklaruar ditët e fundit se do kandidojë sërish për postin e Presidentit. A shihet z.Nano si një kandidat konsensual që mund të shmangë krizën presidenciale? Mendoni se do të ketë "luftë" votash dhe kalkulime si më 2007? Është shpejt për të fokusuar debatin publik në këtë moment kritik të vitit 2012. Një nga vlerat kryesore të Nanos në politikën shqiptare është angazhimi konkrete për ç'tensonimet e politikës shqiptare. Nuk ka ngurruar për të dhënë edhe dorëheqjen si kryeministër i vendit apo kryetar partie. Politika shqiptare ka shumë të papritura në kapërcimin e krizave të saja politike, të cilat i zgjat pa fund dhe i zgjidh në minutën e fundit. Pas deklaratës së Nanos ka pasur zyrtarë të PS që i kanë kujtuar ish-kryetarit faktin se ka deklaruar hapur votën kundër PS, pak vite më parë. Është kjo një arsye që e përjashton nga mbështetja e PS-së për Presidencën, apo mund të shihet si avantazh për Nanon se ka demonstruar në avancë, mosmbështetje për asnjë parti? Nuk besoj që Nano ka votuar ndonjëherë kundër interesave të vendit dhe të socialistëve. Presidenti i ardhshëm i vendit patjetër do të ketë nevojë për mbështetjen e partive politike, madje të më shumë se një partie, qoftë kjo edhe partia më e madhe në vend siç është Partia Socialiste. Sa më e madhe të jetë mbështetja e partive politike aq më i madhe duhet të jetë detyrimi i Presidentit të ardhshëm për të punuar për ndarjen dhe pavarësinë e pushteteve, duke ndihmuar forcimin e shtetit të së drejtës. Jemi rreth 6 muaj përpara nisjes së procedurave ligjore, është një kohë e gjatë për partitë politike për t'u fokusuar në këtë debat, dhe një kohë jo e gjatë për

kandidatët potencialë, për të komunikuar me publikun dhe faktorët politikë. Momenti i zgjedhjes së presidentit të ri të vendit duhet të jetë moment përgjegjshmërie politike dhe jo moment rinisje i grindjeve, konflikteve dhe krizave politike. Ditët e fundit po flitet shumë për një shkarkim të mundshëm të z.Kastriot Islami nga Grupi Parlamentar të PS. Brenda partisë suaj ka zëra pro dhe kundër propozimit të kryetarit Edi Rama. Si e shikoni ju një shkarkim të mundshëm të z.Islami dhe futjen e masave ndëshkimore me statut në PS? Unë mbroj konceptin se efikasiteti i një force politike vjen nga fleksibiliteti i saj dhe jo nga masa përjashtuese, apo disiplina formale. Masat ndëshkuese dhe përjashtuese do të jenë të dëmshme për sfidat politike të Partisë Socialiste. Aq më pak, ne nuk duhet të synojmë rritjen e efikasitetin tonë politiko-elektoral duke rritur masat ndëshkimore ndaj çdo deputeti socialist edhe ne rastet kur mospjesëmarrja ne votime apo votimi abstenues, nuk prodhon një rezultat politike negative për PS-në, por thjeshtë ajo që quhet "shkelje e disiplinës". E duke u fokusuar në rastin e fundit, me mospjesëmarrjen e tyre kolegët deputetë të PS nuk i sollën partisë ndonjë dështim. Unë mendoj se shtimi i rasteve statutore kur një deputet penalizohet politikisht krijon premisa negative në ushtrimin e mandateve politike, duke i shndërruar deputetët në thjeshtë "kartona solidarë", pa të drejtë analize dhe qëndrimi të tyrin. Nga ana tjetër, aktiviteti i një deputeti, mund të shërbejë si element vlerësimi për karrierën e tij politike, por në asnjë rast mungesa në seance parlamentare, mos votimi, apo votimi abstenues duhet të shërbejnë për çregjistrim deputetësh nga Grupi ynë Parlamentar.

PYETJET ISLAMIT PËR EDI RAMËN PËR TESTIM "MORALI" 1. Përse Rama nuk e mbajti premtimin "solemn" për bashkimin e së majtës që e deklaroi në 2005 në zgjedhjet e vitit 2009? Kishte arsye morale, dhe cilat ishin këto ndërkohë që marredheniet me Metën nuk ishin ato që janë sot? Cila është përgjegjesia e Ramës që nuk e mbajti këtë premtim kur dihet që bashkimi do të sillte në pushtet të majtën e bashkuar? A e kishte të qartë Rama se një koalicion PS plus LSI në 2009 do të nxirrte PD në opozitë me jo më shumë se 68 deputete? Apo edhe për këtë fajin e ka sistemi zgjedhor? 2. Përse për interesin e tij për t'u zgjedhur në bashki Rama bëri koalicion me Meten në 2007, gjë që se bëri më 2009? Këtë radhë kishte arsye morale dhe cilat ishin? Çfarë ndryshoi më 2009 që Rama pasi kishte bërë koalicion për interesin e tij personal në 2007 nuk arriti të bashkonte të majtën siç kishte premtuar në zgjedhjet e përgjithshme? 3. Përse në librin e tij Kurban (nuk e kam lexuar librin por nga shtypi kam lexuar pjesën që flet për Metën) që e boton më 2011 dhe pasi e ka denigruar Metën për dy vjet me radhë i jep një mundësi të dytë "për t'u bashkuar"? Çfarë elementi moral do të mund të ndryshonte Meta që të bëhej i pranuar nga Rama dhe kështu të mund të fitonte "shansin e dytë për t'u bashkuar me Ramën"? 4. Nëse nga zgjedhjet e 2013 do të rezultojë një rezultat i tillë që me mandatet e fituara nga PS dhe me mandatet e fituara nga LSI do të mund të formohet maxhorancë qeverisëse, a do të pranojë PS të bëjë koalicion me LSI(sigurisht që kjo do të varej nga LSI, por pyetja shtrohet cili do të ishte pozicioni i PS) për të sjellë socialistët në pushtet? Apo thjesht për arsye morale do ta refuzojë dhe do t'i lërë socialistët edhe katër vjet në opozitë? 5. Po t'i referohemi rezultatit zgjedhor në 10 vitet e fundit dhe sidomos tri humbjeve të së majtës së perçarë më 2005, 2009 dhe 2011 dhe fitores më 2007 të së majtës së bashkuar, a do të pranonte PS thjesht për arsye morale të vazhdonte të qendronte në opozitë duke paraqitur si arsyetim çështjen e mospërputhjes së moraleve të Ramës me atë të Metës? 6. Kur Rama flet për çështje morale me ish Presidentin Meidani ka parasysh koalicionin Rama-Meta apo PS-LSI? E thënë më thjesht, Rama konsideron të pamoralshme Metën apo 120 mijë votuesit e LSI? Pra Rama nuk bashkohet për arsye morale dhe vazhdon të mbajë PS në opozitë se nuk mund të bashkohet me Metën apo me LSI?


6

E martë, 20 dhjetor 2011

EKONOMI

Janar, rriten të gjitha tarifat e ujit të pijshëm

E

nti Rregullator i Ujit është nxituar së tepërmi që të marrë vendimin për rritjen e tarifave të ujit të pijshëm për Tiranën vitin e ardhshëm. Ky vendim pritej të publikohej më datë 20 dhjetor, por është nxjerrë që dje në faqen zyrtare të ERU. Konsumatorët familjarë, nga 33 lekë për metër kub ujë, që paguajnë aktualisht, në vitin

2012 do të paguajnë 55 lekë. Entet buxhetore nga 110 lekë, do të paguajnë 150 lekë për metër kub për furnizimin me ujë të pijshëm. Entet private nga 120 lekë që paguajnë aktualisht do t'i nënshtrohen tarifës prej 150 lekësh. Fabrikat e prodhimit të pijeve alkolike, apo lokalet me pishina do të paguajnë 200 lekë për metër kub nga 140 që

paguajnë aktualisht. Edhe furrat e bukës do të kenë kosto të ttirut. Ado të të ngarkohen me 95 lekë për metër kub, nga 90 lekë që paguajnë aktualisht dhe shitësit e ujit më shumicë do të paguajnë 20 lekë për metër kub, nga 10 që paguajnë aktualisht. Rritje ka pësuar edhe tarifa e shërbimit për të gjitha kategoritë

Letër e tetë deputetëve të Partisë Socialiste

Deputetët: Kromi në duar të mafias

Lajmi Parlamentarët e PS ngrejnë dyshime serioze se grupe mafioze e të veshura me pushtet kontrollojnë shfrytëzimin dhe tregëtimin e mineralit, duke përdorur minatorët si skllevër e pasurinë kombëtare si mall pa zot

„„„

"Minatorët janë kthyer në skllavëri" Në foto: Minatorë grevistë në minierën e Bulqizës (majtas) Faksimile e letrës së tetë deputetëve të opozitës për ministrin e METE-s

TIRANE

GENC KONDI

L

etra e deputetëve për ministrin Naço ngre një numër problemesh të mprehta, që janë evidentuar në industrinë e nxjerrjes së mineralit të kromit, duke filluar nga praktikat që janë ndjekur gjatë përzgjedhjes së koncensionarëve deri te aksidentet me pasojë vdekjen në galeritë e minierave. Galeritë e minierave janë shëndruar në kampet e përqëndrimit të kohëve moderne, ku varfëria mban peng vetë jetën dhe lirinë e minatorëve e familjarëve të tyre, ndërkohë që pushtetarë e biznesmenë të babëzitur nxjerrin miliona euro përfitime me çmimin e lirë të lëkurës së minatorëve skllevër, që varfëria i detyron të punojnë e vdesin në galeritë e minierave, thuhet në letër. Letra kërkon shpjegime lidhur me statusin dhe identitetin e kompanisë aktuale ACR, duke ngritur pyetjet se cila është pozita ligjore e kompanisë ACR në raport me shtetin shqiptar; vazhdon Darfo me nënkontraktor ACR apo është ACR që zëvendëson Darfo me ndryshim emir; Darfo SRL dhe Darfo SPA janë e njëjta kompani apo dy të ndryshme dhe cili është aktiviteti ekonomik i ACR nga viti 2000, kur është regjistruar për herë të parë si person juridik, deri në 2007 kur filloi biznesin e mineralit në Bulqizë? Më tej, i kërkohet prononcim kreut të METE-s, në se ai i njeh vlerë ligjore dhe detyruese marrëveshjes së nënshkruar në 9 korrik 2009 ndërmjet ish-ministrit të Ekonomisë Genc Ruli dhe ACR, marrëveshje që modifikonte marrëdhënien koncesionare, por që ende sot e kësaj dite nuk është miratuar në parlament.

"Stream Oil" merr 20 milionë dollarë kredi

K katërrimin e burimeve minerare në Bulqizë. Letra është nënshkruar nga Saimir Tahiri, Eduard Shalsi, Besnik Baraj, Blendi Klosi, Artan Goçi, Ndue Kola, Arion Muçaj dhe Anduel Xhindi. Ajo përmban gjithsej 23 pyetje.

ompania koncensionare e naftës, ky një nga drejtuesit kryesorë është partneri i deputetes PD Albana Vokshi, Arjan Tartari, ka marrë një kredi në masën 20 milionë dollarë amerikanë nga banka Raiffeisen. Kredia është e pagueshme në 5 vite, me interesa tregtare dhe debitore është divizioni i Shqipërisë. Borxhi është siguruar nga asetetet e "Stream Oil" në Shqipëri dhe nga garancitë e lëshuara nga kompania dhe do të përdoret për të financuar investimet kapitale. Është përfolur se ky subjekt mund të marrë pjesë në garën për të blerë aksionet e Albpetrolit, të cilat janë nxjerrë në shitje 100%.

Bankat

Fullani: Pati spekulime me euron „„„

N

TIRANE

ë fillim të muajit dhjetor, në Shqipëri pati operacione spekulimi në kambizëm. Këtë deklaratë e bëri dje guvernatori i Bankës së Shqipërisë, Ardian Fullani. Gjatë ceremonisë së prezantimit të anëtarëve të rinj të Këshillit Mbikëqyrës të BSH, ai tha se Guvernatori i Bankës së Shqipërisë këshillon shqiptarët të ruhen nga spekulimet në kursin e këmbimit. Ai shtoi se individët duhet të këshillohen me bankat para se të ndërmarrin veprime të nxituara, si ato që lëkundën kursin e këmbimit mes euros dhe lekut në ditët e para të dhjetorit. Duke marrë shkas nga luhatjet që ndodhen dy javë më parë në kursin e këmbimit, Fullani tha se situata ishte e pandikuar nga in-

„ BQE: Eurozona të mos presë ndërhyrje të tjera

Banka Qendrore Evropiane paralajmëroi dje qeveritë e eurozonës se nuk duhet të presin më nga ajo për të zgjidhur krizën e borxhit dhe i kërkoi grupimit që të punojë më shumë për të rikthyer besimin. Presidenti i Bankës Qendrore Evropiane, Mario Draghi u prit dje në Bruksel për një fjalim para komisionit të Çështjeve të Jashtme në Parlamentin evropian. "Ne nuk mund të shkatërrojmë besueshmërinë e BQE-së, duke i kërkuar të japë para për qeveritë në vështirësi, nëpërmjet blerjeve shumë masive të bonove shtetërore në tregje", theksoi ai.

„ FMN kërkon shitjen e PostëTelekomit kosovar

NAFTA

Një numër pyetjesh kanë të bëjnë edhe me përgjegjësinë e ministrisë lidhur me respektimin e sigurisë në punë nëntokë, apo me sasinë e investimeve të kryera nga subjektet, që, sipas deputetëve, janë aq të pakta, sa që rrezikojnë sh-

LAJME SHKURT

stitucionet, por ndodhi nga paniku. "Natyrisht lajmet të ardhura nga Evropa për problemet me monedhën e përbashkët krijuan lajme dhe njëkohësisht këtë amulli në system. Pa ndërhyrjen e autoriteteve, pati një vetëkorrigjim të tregut, duke sjellë atë në normalitet", tha guvernatori. "Nuk është koha për të marrë pozicione, nuk është koha për të këmbyer valuta, sepse një lajm u kuptua në këtë mënyrë, apo një lajm tjetër do t'u sjellë një risi tjetër. Përpara se të marrësh një informacion, një lëvizje në portofolin tend, konsultohu menjëherë me profesionistët, konsultohu me bankën tënde", tha Fullani. Ministri i Financave, Ridvan Bode, tha se ka ardhur koha që Banka e Shqipërisë të shtojë në objektivat e punës së saj edhe rritjen ekonomike.

Fondi Monetar Ndërkombëtar i ka kërkuar qeverisë së Kosovës të shesë Postën dhe Telekomin brenda muajve të parë të vitit 2012, nëse do që të ketë stabilitet financiar. Në rast se qeveria dështon që edhe brenda këtij afati të shesë kompaninë publike më fitimprurëse në vend, atëherë FMN-ja kërkon adoptimin e masave të rrepta në tkurrjen e shpenzimeve nga buxheti në sektorë të cilët nuk konsiderohen shumë të nevojshëm.

„ Falimenton prodhuesi suedez i makinave "Saab"

Kompania suedeze e njohur në gjithë botën shpalli dje falimentimin, që ishte i parashikuar. Ai vjen pas trazirave të sindikatave të cilat këmbëngulnin për falimentin, sepse vetëm kështu mund të marrin përfitimet e kujdesit shëndetësor. "Saab" vazhdon të presë për ndihmë nga dy firma kineze, ndihmë që mund të vonohet për shkak të burokracisë kineze. "Panda Automobile Trade" dhe "Zhejiang Youngman Lotus Automobile" janë në pritje të miratimit të investimit nga autoritetet kineze. "Saab" shpreson që një investim aktual t'i lejojë aplikimin e një plani ristrukturimi dhe riorganizimi.

„ Unioni i Kursim-Kreditit, 5.500 kredi të reja

Sipas drejtores ekzekutive të Unionit, Zana Konini, gjatë vitit 2011 janë disbursuar nga institucioni i kredisë së vogël mbi 5.500 kredi të reja, me një shumë totale prej 2.1 miliardë lekësh, duke zgjeruar aktivitetin në 60 fshatra të reja dhe shtuar anëtarësinë e vet me 1.500 anëtarë të rinj. USHKK është licencuar nga Banka e Shqipërisë dhe prej 19 vitesh ka si qëllim ofrimin e shërbimeve financiare për fermerët, banorë të zonave rurale të vendit. Aktualisht, Unioni SHKK zotëron një portofol kredie mbi 4 miliardë lekë dhe depozita në vlerën e mbi 1.3 miliardë lekëve.


E martë, 20 dhjetor 2011

7

EKONOMI DIXHITALIZIMI I TË DHËNAVE

BANKA E DETIT TË ZI

Ministria e Teknologjisë së Informacionit dhe Komunikimit prezantoi dje politikat dhe projektligjin që do të përbëjnë kuadrin ligjor për ndërtimin e infrastrukturës së të dhënave gjeohapësinore dixhitale. Ministri Genc Pollo tha se ky informaciondo të ketë rëndësi thelbësore në hartimin e politkave në sektorë të veçantë si bujqësia, mjedisi dhe sidomos planfikimi i territorit

Zv.ministri i Jashtëm Selim Belortaja deklaroi në takimin e 25-të të ministrave të Punëve të Jashtme të Organizatës Ekonomike të Deti të Zi, në Moskë, se Shqipëria është e interesuar në zbatimin e projekteve rajonale të energjisë, infrastrukturës, turizmit dhe informacionit, si faktorë të rëndësishëm zhvillimi për rajonin dhe çdo vend të veçantë

Në se tërhiqet nga Shqipëria, CEZ merr garancinë Lajmi Në rast se largohet nga Shqipëria, kompania e shpërndarjes së energjisë elektrike përfiton një shifër deri në 60 milionë euro. Ky penalitet përmbahet në një ligj të posaçëm, të miratuar nga Kuvendi më 11 maj të vitit 2009, ku përcaktohen kushtet e garancisë për investitorin e huaj

„„„

Shqipëria rrezikon të humbë 60 mln euro Kompania, ankesa për dëmin ekonomik

TIRANE

GENC KONDI

P

rivatizimi i sektorit të shpërndarjes së energjisë elektrike është cilësuar deri tani si një nga veprimet më të suksesshme të qeverisë. Ai është cilësuar edhe si një shembull i interesimit të investitorëve të huaj për të sjellë kapitalet e tyre në Shqipëri, për më tepër, në një sektor të cilësuar si "të vështirë", ku nuk paguhen faturat, ku vidhet energjia dhe mbrojtja e shtetit është minimale. Por, shumëkush ka harruar se investitori, para se të vinte në vendin tonë, e të paguante shifrën prej 102 milionë eurosh për paketën kontrolluese të aksioneve të ish-OSSH-së, ka siguruar, veç kontratës, edhe një garanci në rast se pala shqiptare i cenon interesat. Në ligjin nr. 10126 thuhet se garancia është një letër-kredi deri në vlerën e 60 milionë eurove, shifër me të cilën CEZ do të mbulonte humbjet, në rast se këto humbje i shkaktohen në të ardhurat në shfrytëzim, që lindin nga një "ndryshim thelbësor përkeqësues". Me këtë term të fundit, mund të cilësohen edhe vendimet e fundit të ERE-s, që ndaluan për tre vite rresht ngritjen e tarifave të CEZ-it, ndërkohë që kompania kishte kërkuar, ose njohjen e borxhit të keq, ose rritje tarifore. Në ligj është thënë se "Ndryshim Thelbësor Përkeqësues" do të thotë çdo ngjarje që shkakton apo ka arsye për të menduar që do shkaktojë një ndryshim thelbësor me pasoja përkeqësuese mbi aktivitetin dhe asetet e OSSH-se dhe s i rezultat i të cilit OSSH-ja apo Blerësi pësojnë një humbje vlera e së cilës e tejkalon shifrën dhjetë milionë euro, përfshirë këtu

Faksimile e ligjit të garancisë financiare për zhdëmtimin e humbjeve të investitorit për faj të palës shqiptare pa kufizim ngjarjet që vijojnë: humbja e një numri të konsiderueshëm klientësh, çdo ndryshim thelbësor në kuadrin rregullator në Shqipëri siç përcaktohet në Deklaratën Rregullatore, heqja dorë, fshirja ose ndryshimi i një Li-

cence apo deklarimi i gjendjes së paaftësisë paguese ose i likuidimit të OSSH-se nga një gjykatë kompetente, etj. Garancinë e mbulon Banka Botërore dhe si zbatuese është filialja në Budapest e "Citibank". Në rast se

pala shqiptare dëmton investitorin, thuhet në ligjin e garancisë, banka do të paguante kompaninë dhe pastaj qeveria shqiptare do të paguante, jo vetëm shifrën e paguar nga banka, por edhe 1% mbi shumën.

Në rast se shuma e paguar CEZ-it do të ishte plot 60 milionë euro, mbi këtë shifër do të paguheshin edhe 600 mijë euro plus interes bankar. Në fakt, pas vendimit të ERE-s, çekët dhanë sinjalet e para se ata e konsiderojnë vetem të dëmtuar. Ata si borxh të keq kërkojnë, jo 10 milionë euro, por afro 170 milionë euro, ndërkohë që KESH-it nuk i paguajnë 55 milionë euro pagesa të prapambetura, duke e detyruar atë të marrë kredi 50 mln USD. Sa u takon investimeve, CEZ deklaroi publikisht pak ditë më parë se vendimi i ERE-s nuk është në linjë me parakushtet e caktuara nga Banka Europiane për Rindërtim dhe Zhvillim (BERZH) dhe Korporata Financiare Botërore (IFC) për lëvrimin e huasë 65 milionë euro, që CEZ Shpërndarje ka marrë në mënyrë që të përmbushë planin e investimeve. Në këtë kontekst, ky vendim do të ketë ndikim të madh në situatën financiare të kompanisë dhe në sasinë e investimeve në rrjetin e shpërndarjes së energjisë elektrike në Shqipëri, shtohej në njoftimin e kompanisë.

?

PYETJE PERGJIGJE

A janë siguruar interesat e shtetit me ligjin e garancisë, që u përgatit nga qeveria dhe u miratua nga mazhoranca parlamentare?

„

Qëllimi i qeverisë, në rastin e privatizimit të sektorit të shpërndarjes së energjisë elektrike, ka qenë i shumëfishtë. Zbatohej një kërkesë e institucioneve ndërkombëtare, futeshin në buxhet 103 milionë euro dhe hiqej qafe një sektor shumë i vështirë për t'u kontrolluar. Por, duket se janë pranuar të gjitha kushtet e mundshme, duke vënë në dispozicion të të huajve një shifër prej 60 milionë eurosh, në rast se ata argumentojnë se janë shkelur interesat e tyre edhe me një vendim të ERE-s

A po e shqyrton mundësinë e largimit CEZ-i?

„

Në kohë krize, shumë kompani po mbyllin filialet e tyre në vende të tjera, aq më tepër kur është fjala për veprimtari që kërkojnë shumë shpenzime dhe arkëtimet janë problematike. Shumëkush ka konstatuar se qeveria ka mbajtur një qendrim të butë ndaj çekëve, ndërkohë që ata kanë një borxh 55 milionë eurosh ndaj KESH-it. Vendimi i ERE-s i acaron situatat në këtë drejtim. Tërheqja e investitorëve, megjithatë, do të varet nga zhvilli9met e mëtejshme, pas vendimit për mosndryshimin e tarifave për tre vjet.

Amnistia

Ligji i faljes, shtyhet edhe dy muaj „„„

K

TIRANE

ryeministri Berisha ka deklaruar dje se është shumë e vështirë të mbyllet brenda këtij viti aplikimi për të përfituar nga falja fiskale për të gjithë ata që janë vonuar. Ditët e fundit ka pasur dyndje kërkesash për regjistrim në zyrat e regjistrimit të pasurive dhe është i pamundur përballimi i këtij vëllimi. "Kemi vendosur për të sjellë aktin normativ për të shtyrë deri në fund të muajit shkurt këtë proces", tha Berisha, duke shtuar se vetëm banesat janë rivlerësuar në një shumë prej 700 milionë dollarë, prej të cilave kanë përfituar mbi 14 mijë familje. Ky akt është i domosdoshëm,

pasi edhe majft emigrantë kthehen tashmë për festa dhe kanë mundësi për të regjistruar banesat dhe pasuritë e tyre, ka shtuar Berisha. Në mbledhjen e grupit parlamentar të Partisë Demokratike, kreu i qeverisë u shpreh se thatësira ka përfshirë jo vetëm Shqipërinë, por edhe rajonin dhe se pavarësisht reshjeve të shirave të rëna ditet e fundit, situata nuk paraqitet aspak premtuese. "Qeveria është detyruar javën që shkoi të miratojë një akt normativ për një kredi 50 milionë dollarësh. Nuk mund të parashikojmë sesi do të jetë, pasi kjo thatësirë nuk ishte parashikuar, këto janë punët e Zotit, nuk i kemi ne në dorë. Ne kemi në

dorë që qytetarët të mos bien në errësirë, ndaj ne dekretuam kredinë dhe në çdo rrethanë garantoj se buxhetit do t'i bëhet çdo modifikim i nevojshmëm dhe vendi të mos shkojë deri në ndërprerje energjie, ajo kohë nuk do kthehet më". Por, sipas kryeministrit, pavarësisht shpenzimeve, borxhi publik nuk do të rritet. "Megjithatë me gjithë këto, kam kënaqësi t'ju njoftoj se me ato ndërhyrje që kemi bërë në buxhet dhe shkurtimet e shpenzimeve në Qershor, prapësëprapë borxhi jo vetëm që nuk rritet ne raport me vitin e kaluar, por do ketë rënie të lehtë këtë vit. Nga 59,7 % që ishte një vit më parë, këtë vit pritet të mbyllet me 59%", shtoi ai.


8

E martë, 20 dhjetor

AKTUALITET VETËDORËZOHET, PLAGOSI URUÇIN

VRET ME SOPATË KUSHËRIRIN

Vetëdorëzohet në polici autori që shkaktoi aksidentin e ish-ministres së kulturës, e cila ishte duke udhëtuar me makinë në autostradën Tiranë-Durrës, së bashku me bashkëshortin e saj Dashamir Uruçin. Policia tha se është arrestuar Artan Kotarja, 34 vjeç, lindur në Kukes e banues në Laknas Tiranë. Të dëmtuarit ndodhen në Spitalin Ushtarak,por Elmeralda Uruçi është në gjendje të rëndë shëndetësore, kurse bashkëshorti i saj është nën kontrollin e mjekëve.

Viktima që u gjet dje i pajetë në fshatin Vërdovë të Pogradecit është identifikuar me emrin Mirash Dekollari 37 vjeç. Policia tha se viktima rezulton të jetë i vrarë, ndërsa autor dyshohet të jetë kushuriri i tij. Gurali Dikellari, djali i tezes së viktimës dhe pronar i banesës ku ndodhi krimi u arrestua për akuzën e vrasjes me dashje. Policia ka sekuestruar celularin e viktimës dhe sipas, mesazheve të shkruara në të, viktima do të trafikonte një të mitur.

I kërkuari për vjedhje dhe grabitje me dhunë asgjesohet në Laç

Lajmi Vritet nga forcat RENEA i shumëkërkuari Alfred Seferi, i cili akuzohej për veprën penale të grabitjes me dhunë në shumë qytete . Autori jetonte me qira në një fshat të Kurbinit, ndërsa pasi mori vesh që ishte i rrethuar nga RENEA filloi t'i gjuaj me granata dhe municione luftarake.

„„„

Vrasja e Seferit, RENEA: “Na qëlloi me granata” I shumëkërkuari jetonte me gruan dhe tre persona me precedentë penal

TIRANE

BESMIRA MUÇAJ

V

ritet nga forcat RENEA i shumëkërkuari Alfred Seferi. Operacioni u zhvillua ditën e djeshme në një fshat të Kurbinit. Efektivët e RENEA-S kishim marrë informacionin e nevojshëm, se ku fshihej personi i shpallur në kërkim për rrezikshmëri të lartë ndaj komunitetit, ndaj dhe kanë bërë ndërhyrjen e duhur. Pas shumë tentativave dhe thirrjeve që i'u bënë autorit, ai s'ka pranuar të vetëdorëzohet, por mësohet se sa ka parë forcat speciale i ka pritur me granata dhe municione luftarake. Beteja mes RENEA-S dhe autorit ishte e fortë, por mbizotëruan forcat speciale, të cilat vranë me armë zjarri të kërkuarin. Një prej efektivëve më të rëndësishëm të shtabit tha për Shqiptarja.com: "Alfre-

di na priti me granata, s'kishim mundësi tjetër, ngelej të vriteshim vetë. Ne nuk kemi si qëllim vrasjen e të kërkuarve, por në situata me rrezikëshmëri të lartë në bëjmë ndërhyrjen tonë deri në pikën për ta vrarë"-përfundoi efektivi.40 vjeçari Alfred Seferi ka ndryshuar emrin e tij dhe njihet ndryshe me emrin Elidon Prendi. Hetimet e policisë pohojnë se Seferi është i kërkuar për vjedhje dhe grabitje me dhunë në Tiranë, Shkodër, Velipojë dhe në shumë qytete të tjera. Po ashtu ai ishte dënuar në mungësë nga gjykata për veprën penale të grabitjes. Ndaj tij ka plot denoncime, ndërsa kapja ishte

pothuajse e pamundur, pasi vetë Seferi kishte kohë që qëndronte i fshehur së bashku me bashkëshorten e tij. Gjatë kontrollit të banesës RENEA tha se ai ishte i shoqëruar dhe nga tre shokë të tij, të cilët ishin me precedent penal të mëparshëm për vepra të ndryshme penale.

OPERACIONI

Dje në orët e para të mëngjesit një skuadër e ndërhyrjes së forcave të RENEAS kanë nisur operacionin e tyre për kapjen e të shumëkërkuarit Alfred Seferi. Në sajë të informacioneve të grumbulluara në rrugë operative ishte bërë e ditur se Seferi jetonte me qira në një fshat të Kurbinit së bashku

me gruan e tij si dhe tre shokë me precedent penal të mëparshëm. Burime nga RENEA konfirmojnë faktin se kanë rrethuar banesën e tij, ndërsa më pas i kanë bërë thirrje autorit për t'u vetëdorëzuar. Ishte e kotë. Seferi e kishte ndarë mendjen për të mos i'u bindur forcave speciale dhe një nga mënyrat për t'i larguar ishte t'i hidhte granata dhe municione luftarake. RENEA tha se u krijua një luftë mes dy palëve, por kushtet i shtynë që ata të merrnin vendimin për ta vrarë. Trupat e RENEAS gjendeshin në një situatë të rrezikshmërisë së lartë për jetën, pasi autori hidhte granata pa pushim. Pasi i'u mbaruan gra-

natat, ai filloi të ndizte municione të tjera luftarake për të përhapur zjarr dhe për të krijuar panik, në mënyrë të tillë që të shkëputeshin për ta kapur. Panvarësisht kësaj situate djemtë e RENEA-s i bënë rezistencë dhe arritën të kryenin misionin e tyre. Ata deklaruan se qëllimi ishte për ta kapur jo për ta vrarë, por panvarsit manovrimeve të shumta u ndien të rrezikuar për jetën e tyre. Burimet nga forcat që kryen operacionin thanë për shqiptarja.com se autori jetonte në një shtëpi me qira për t'iu fsheur forcave të policisë.

VRASJA

Vrasja e të kërkuarit nga fshati Luth i Pukës, ka ndodhur pas kundërshtimit me armë ndaj forcave të policisë. Viktima njihet edhe me emrin Elidon Prendi ndërsa dyshohej për pjesëmarrje në dhjetëra ngjarje kriminale. Forcat speciale të RENEAS thanë se Seferi ishte person me precedent penal të mëparshëm, i dënuar në mungesë, i shpallur në kërkim për veprën penale të grabitjes dhe dhunë dhe armëmbajtje pa leje. Po ashtu burimet konfirmojnë se Alfred Seferi i cili kërkohej për vrasje të mbetur në tentativë në Durrës.

LAJME SHKURT Kërcenonte për të marrë paratë

„

Një nga mënyrat më të mira për të përfituar para ishte nëpërmjet kërcënimit. Këtë praktikë ka zgjedhur 35 vjeçari Gëzim Bushpepa, i cili ka rënë në prangat e policisë për herë të dytë. Autori akuzohet për veprën penale të vjedhjes dhe kanosjes ndaj qytetarëve.

Operacioni "Fundviti" arreston hajdutin

„

Zbardhet grupi i vjedhjeve të lokaleve dhe të banesave në qytetin e Sarandës. Në sajë të operacionit "Fundviti" u bë e mundur arrestimi i Erald Elezit 14 vjeç si dhe shpallja në kërkim i bashkëpunëtorëve të tij. Autori së bashku me dy vëllezërit Elton dhe Osmen Abazi, si dhe Lisjan Kazo dhe Jurgen Ruci kanë vjedhur 7 dyqane.

Vodhi gjeneralitetet, pranoset kosovari

„

Një 38 vjeçar nga Kosova është arrestuar nga policia e Tiranës për falsifikim dokumenti. Ismet Deda nga Kaçaniku i Kosovës, i dënuar më parë për armëmbajtje pa leje u prangos se ka vjedhur gjeneralitetet e Eduart Latifit.

Analizat

U nis për të ndarë sherrin, plagoset pronari i lokalit „„„

P

TIRANE

ronari i një lokali në rrugën "Te odor Keko" pranë zonës së "Unzës së Re" është plagosur me armë zjarri, pasi ndërhyri për të ndarë një sherr mes dy të personave për çështje borxhi. Ngjarja ka ndodhur mbrëmjen e së djelës, rreth orës 19:20 minuta. Në lokalin e Iliaz Katiraj erdhën dy të rinj të quajtur Daniel Pane 24 vjeç dhe Elidon Lafetaj 34 vjeç. Të rinjtë po konfliktoheshin me njëri-tjetërin jashtë lokalit të Iliazit, i cili ndërhyrë për t'i ndarë. Pronari i lokalit 43 vjeçari Iliaz Katriaj ka marrë një shkop bejsbolli dhe ka qëlluar drejt Elidon Lafetaj, pasi ky i fundit po rrihte me grushte Danilel

Panen,(marangoz në mobileri). Autori e pa se drejt tij erdhi pronari i lokalit, i cili e gjuajti me shkop gome, dhe ka nxjerrë menjëhërë pistoletën duke e qëlluar në kofshën e djathtë.

KONFLIKTI

Elidon Lafetaj kishte porositur një dhomë gjumi tek mobilieri Daniel Pane. Të dyja palët ranë në konsensus se puna do të shpërblehej me shumën 2 milion lekë të vjetëra. Pasi i përfundoi punën, marangozi i kërkoi lekët dhe mori vetëm 1 milon, ndërsa pjesa tjetër i ishte premtuar shumë shpejt. Kaloi një farë kohe dhe Elidoni s'po dukej për të shlyer borxhin,ndaj dhe mobilieri e telefoni duke i thënë se duhet të takoheshin.

Fillimisht ai nuk e hapi telefonin, ndërsa pas disa sms-ve të ndryshme u la një takim pikërisht në lokalin e Iliaz Katiraj, i njohur ndryshe si lokali i Ilirit. Sapo u afrua mobilieri pa se Elidoni ishte në makinë me targa të huaja së bashku me katër persona të tjerë. Ata u futën në lokal dhe më pas u konfliktuan për borxhin e pashlyer, madje sapo kanë dalë jashtë janë qëlluar me grushte. Elidoni që ishte dhe borxhliu ka ushtruar dhunë fizike tek mobilieri. Sapo pa këtë skenë ka dalë pronari i lokalit, i cili ka marrë një shkop bejsbolli dhe ka qëlluar ndaj personit që ushtronte dhunë. Elidoni nuk ka ngruruar dhe ka nxjerrë pistoletën duke e qëlluar në këmbë. I dëm-

tuari është çuar menjëherë në Spitalin Ushatarak, ndërsa policia ka ardhur në vendin e ngjarjes për të nisur hetimet paraprake. Në vendin e ngjarjes mbërritën efektivë nga seksioni Kundër Krimeve ndaj Jetës dhe Lirisë së Personit, të cilët morën në pyetje të dëmtuarit, kurse autori ishte zhdukur në drejtim të paditur me automjetin tip BMV me targa Italiane. Policia tha se kanë shpallur në kërkim Elio Pjetër Bendo (Elidon Lafetaj), 34 vjeç, se ka plagosur me armë zjarri shtetasin Iljas Agush Katiraj, 43 vjeç i cili ndodhet në SQU jashtë rrezikut për jetën. Në cilësinë e provës materiale në vendngjarje u gjet e sekuestrua një gëzhojë me makerim FN-7.65 mm.


E martĂŤ, 20 dhjetor 2011

9


10

E martë, 20 dhjetor

AKTUALITET PROJEKBUXHETI, DISKUTIMET

LIQENI I TIRANËS ME STATUS

Kryetari i Bashkisë së Tiranës Lulzim Basha është konsultuar dje për projekt-buxhetin 2012 me banorët e minibashkisë nr. 2. Pasi i ka njohur qytetarët me të gjitha prioritetet, ai ka deklaruar se në mbledhjen e radhës do i propozojë këshillit bashkiak heqjen e të gjithë taksave dhe tarifave vendore, për bizneset e reja që punësojnë 50 apo më shumë qytetarë, nga lista e të papunëve.

Liqenit Artificial i Tiranës merr status e parkut kombëtar. Por grupimi "Ekolëvizja", që është propozuesi i nismës për t'i dhënë mbrojtje ligjore parkut te kryeqytetit, kanë kërkuar mbështetjen politike në komisionin parlamentar të veprimtarive prodhuese, ku edhe është dërguar për diskutim. Sipas tyre, statusi do ta shpëtonte parkun nga degradimi i plotë.

Sherri me dy kolegët pas konsumimit të alkoolit

Lajmi Një polic bashkiak është rrahur dhe më pas është hedhur në rrugë nga dy kolëgët e tij. Ngjarja ka ndodhur dy ditë më parë në afërsi të një një dyqani. I dëmtuari tentoi të mohonte të vërtëtën dhe s'pranoi të denonconte kolegët në polici.

„„„

TIRANE

Rrihet dhe hidhet në rrugë polici bashkiak i Tiranës Polici u gjet nga patrulla, s'pranoi të bënte denoncim

BESMIRA MUÇAJ

N

jë punonjës i policisë bashkiake është dhunuar nga dy kolëgët e tij, të cilët pas një sherri për motive të dobëta kanë qëlluar me grushte dhe shpulla Artur Çelen 50 vjeç. Ngjarja ka ndodhur tre ditë më parë, në afërsi të zonës së Policisë Bashkiake të Tiranës, pranë parkut të autobuzave. Burime të sigurta thanë për Shqiptarja.com se dy policët kanë qenë duke pirë pije alkolike së bashku me Artur Çelën ndërsa më pas janë konfliktuar me këtë të fundit. Pasi kanë ushtruar dhunë, dy kolegët e tij në bashkëpunim me njëritjetërin e kanë shtyrë duke e lënë para një dyqani të pjesëve të këmbimit të makinave "Kadiu". I pyetur rreth ngjarjes Drejtori i Policisë Bashkiake të Tiranës, Florenc Hoxha ka thënë se nuk kishte djeni rreth kësaj ngjarje.

KONFLIKTI

Artur Çela 50 vjeç është gjetur i shtirë dhe i mbuluar me gjak në afërsi të zonës së parkut. Disa orë më parë ai ka qenë në shoqërinë e dy kolëgëve të tij, të cilët pasi kanë pirë së bashku kanë ushtruar dhunë ndaj tij. Nuk dihet ende arsyeja se pse janë zënë këta punojës të policisë bashkiake, pasi vetë i dëmtuari nuk ka pranuar të japë sqarime në mënyrë të tillë që ta mbyllte çështjen me aq. Patrulla e policisë së komisariatit nr 2, të cilët kanë qenë duke kontrolluar zonën kanë parë të dëmtuarin shtrirë në tokë. Pasi e kanë ngritur, ata e kanë çuar menjëhërë drejt Spitalit Ushtarak për të

FLORENC HOXHA

“S'kam djeni për ngjarjen”

I

pyetur rreth ngjarjes Drejtori i Policisë Bash kiake të Tiranës, Florenc Hoxha ka thënë se nuk kishte djeni rreth kësaj ngjarje. Drejtorit i është sqaruar situata ku 2 nga punojësit e tij kanë qëlluar dhe më pas kanë hedhur në rrugë kolegun e tyre. Pasi ka dëgjuar këtë ngjarje Hoxha citoi se nuk kishte asnjë lloj informacioni për incidentin e ndodhur. I dëmtuari Artur Çela ka deklaruar në polici së është zënë me fqinjët e tij, duke mohur kështu të vërtëtën e ndodhur. Në sajë të hetimeve që ka kryer policia ka rezultuar se ai ishte goditur nga dy kolëgët e tij, pas konsumimit të alkolit. marrë ndihmën e parë. Pas ndërhyrjes së mjekëve Artur Çela është shoqëruar në am-

bientet e komisariatit nr 2 të policisë së kryeqyteit. Pasi u mor në pyetje i dëmtuari nuk

ka pranuar të tregojë duke i'u shmangur policisë. Ai ka deklaruar se ishte zënë me disa fqinj të tij për arsye personale, kështu që kjo çështje nuk përbente shumë rëndësi. Policia e udhëzoi për të bërë një kallëzim penal ndaj agresorëve, por 50 vjeçari Astrit Çela nuk ka pranuar duke theksuar se do ta linte me kaq këtë histori.

POLICIA

Pas verifikimeve dhe hetimeve të shumta nga ana e policisë u zbulua se efektivi i policisë bashkiake është konfliktuar me dy kolëge të tij. Arturi nuk dha asnjë shpjegim në polici për këtë detaj, pasi sapo i'u komunikua ky rast ai tentoi ta mo-

honte menjëhërë. Sipas burimeve të policisë së kryeqytetit bëhët me dije se i dëmtuari ishte në gjendje ankthi dhe nuk ka pasur dëshirë që ta çonte çështjen deri në polici. Të pyetur rreth motiveve të kësaj ngjarje policia tha se s'kishte djeni, sepse personi që u dhunua është përpjekur që gjatë gjithë kohës ta mbajtë të fshehtë këtë detaj. Burimet konfirmuan për shqiptarja.com se Artur Çela është lënë në gjendje të lirë sapo ka deklaruar rreth ngjarjes, ndërsa nuk u morën masa të mëtejshme për të hetuar mbi dy policët bashkiakë sepse ndaj tyre nuk është bërë kallëzim penal.

Studimi i INSTAT

"Shqiptarët, gjumashë e dembelë" „„„

S

TIRANE

hqiptarët e pëlqejnë shumë gjumin. Dhe kjo nuk është vetëm një mënyrë të thëni, por një gjë e vërtetuar. Sipas një studimi që ka bërë së fundmi Instituti i Statistikave, INSTAT, për mënyrën se si e përdorimin kohën shqiptarët, ka rezultuar se 38% të 24 orëshit, ose e thënë me numra plot 9 orë, shqiptarët ia kushtojnë gjumit. Më pas dalin për kafe ku shpenzojnë plot 5 orë, ose rreth 20 për qind të totalit të orëve. Ndërsa kalojnë në punë vetëm 13 % të totalit të përgjithshëm të 24 orëve. Por edhe në këtë sektor ka një ndarje mes burrave dhe grave, sidomos sa i përket punëve të shtëpisë

që konsiderohet punë e papaguar. Kështu sipas rezultateve të pyesorëve, gratë bëjnë rreth 5 orë punë të papaguar në

Lajmi Raporti tregon gjithashtu se të rinjtë, në veçanti meshkujt, pjesën më të madhe të kohës së tyre të lirë ia kushtojnë televizorit dhe videos. Ndërsa sportet dhe leximi zënë një pjesë shumë të vogël të kohës së tyre të lirë. Në prezantimin e këtij raporti ishte edhe përfaqësuesja e OKB-së në Tiranë, Zineb Benjelloun.

ditë, ndërsa burrat vetëm 48 minuta. "Popullsia 50-64 vjeç vihen re dhe diferencat më të mëdha gjinore. Femrat shpenzojnë 7 herë më shumë kohë se sa meshkujt për punë të papaguar. Mesatarisht gratë harxhojnë 5.40 minuta në ditë për punë të papaguar, ndërsa meshkujt 48 minuta. Pjesa e mbetur që bëjnë punë të paguar është sa dyfishi i grave. Pra, 66 për qind e meshkujve, që bëjnë punë të paguar kundrejt 36 për qind të grave që bëjnë punë të paguar", - ka thonë Pranvera Elezi, Koordinatore e INSTAT. Të dhënat janë bërë dje publike, ku janë analizuar të dhënat e dala nga pyetsorët e shpërndara në 2 250 familje në të gjithë vendin. Studimi është realizuar nga Instat në bashkëpunim me ministrinë e Punës.

LAJME SHKURT Greqi, gjendet i mbuluar me gurë, trupi i shqiptarit

„

E kishin vrarë me vare dhe pastaj e kishin varrosur nën gurë për të mos u zbuluar. Tronditje të madhe ka shkaktuar në Nea Triglia, Halkidiki zbulimi i vrasjes brutale e një 27 vjeçari shqiptar, trupi i të cilit u gjet varrosur nën një grumbull gurësh, jashtë fermës ku punonte. Autopsia zbuloi se 27 vjecari ishte vrarë nga goditjet e njëpasnjëshme me vare. Bariu shqiptar ishte zhdukur që nga data 11 Dhjetor dhe të afërmit e tij e kërkonin, por vetëm pas një jave, krejt rastësisht u zbulua trupi i tij pa jetë dhe i mbuluar me gurë.

Itali, e nxjerrin nga shtepia, shqiptari i vë flaken

„

Pasi e nxjerrin nga shtëpia ku ishte me qira, kërcënon pronarët e shtëpisë dhe i vë flakën apartamentit ku banonte. Protagonist i ngjarjes, Kujtim Hasanaj, 35 vjeç, që është arrestuar natën nga karabinierët e Canosa di Puglia me akuzat e zjarrvënies dhe të kërcënimit. Rreth orës një të së dielës, Hasanaj ka shkuar në shtëpinë e pronarëve të apartamentit që kishte marrë me qira prej disa muajve. I ka rënë me insistim derës dhe i ka kërcënuar disa herë, dhe duke qenë se askush nuk i është përgjigjur, është kthyer në apartamentin ku banonte dhe i ka vënë flakën.


E martë, 20 dhjetor

11

SOCIALE PANAIRI SHËNDETËSOR

MUNGON GJAKU

Ambasadori amerikan, Aleksandër Arvizu, e ka vënë theksin në rëndësinë e edukimit qytetar për shëndetin. Në ceremoninë e çlejes së panairit shëndetësor në Koplik, ai ka qenë i shoqëruar nga ministri i Shëndetësisë, Petrit Vasili, i cili ka thënë se "motoja jonë është shëndetësia sa më afër qytetarit". Më pas dy titullarët kanë zhvilluar një vizitë në zyrat e World vision.

Spitalet tona vazhdojnë të vuajnw ende mungesën e gjakut. Të dhënat zyrtare tregojnë se për çdo 1 mijë banorë, ka 9 dhurues gjaku, ndërsa për të plotësuar nevojat duhen 40 dhurues për çdo 1 mijë banorë. Probolemi ëhstë pranuar edhe nga krerët e ministrisë së Shëndetësisë, të cilët kanë qenë dje të pranishëm në komision parlamentar ku është diskutuar cilësia e gjakut.

Reagojnë prindërit: Është absurde t'i strehojnë te konvikti i Gjuhëve të Huaja

Bashkia flak nga konvikti 61 nxënës të Liceut Artistik Lajmi Vendimi

Plot 61 artistë të vegjël, që jetojnë në konviktin e Liceut Artistik, rrezikojnë të mbeten pa një godinë. Kjo pasi bashkia e Tiranës, ka vendosur ta kthejë konviktin e tyre në zyra për administratën, ndërsa nxënësit të strehohen te konvikti i Gjuhëve të Huaja. Prindër dhe nxënës kundërshtojë pasi ata lëvizin bashkë me veglat muzikore dhe mjetet e pikturës.

„„„

Bashkia e Tiranës ka vendosur të largojë nga konvikti i Liceut Artistik "Jordan Misja" 61 nxënës dhe do t'i strehojë te konvikti i Gjuhëve të Huaja, pasi do të ndryshojë destinacionin e kësaj godine

?

TIRANE Në foto: Dedë Leka, prindi që denoncon këtë vendim duke folur për "Shqiptarja.com"

D

PROBLEMI

Ata shpjegojnë se e kundërshtojnë transferimin e nxënësve të Liceut Artistik në konviktin e Gjuhëve të Huaja për disa arsyeje. Madje për këtë, ata kanë përgatitur edhe një peticion si dhe kanë renditur edhe 'të këqijat' e këtij vendimi, peticion të cilin e kanë depozituar tashmë në bash-

Kush strehohet te konvikti i Liceut Artistik?

„

ESMERALDA KETA edë Leka, nga qyteti i Lezhës, ka dy fëmijë te Liceu artistik. Ai është shumë i tronditur për këtë vendim dhe ka frikë se mos kur kthehen nga pushimet e festave të fundvitit, kjo godinë nuk do të jetë më streha për fëmijët e tij. "Drejtori i përgjithshëm i bashkisë së madhe, e ka njoftuar drejtorin e konviktit se duke filluar nga janari i vitit 2012, fëmijët do të transferohen te konvikti i gjuhëve të huaja, ndërsa godina aktuale do të kthehet në zyra për administratën e bashkisë. Dhe ai na ka vënë në dijeni edhe neve. Ky është një vendim absurd dhe ne, të gjithë prindërit e fëmijëve që rrinë në këtë konvikt, por edhe vetë fëmijët nuk janë dakord. Unë nuk kam lënë derë të bashkisë pa trokitur, por askush nuk na jep një përgjigje", - na thotë Dedë Leka, i cili flet në emër të të gjithë prindërve që kanë fëmijë në këtë konvikt.

PYETJE PERGJIGJE

Faksimile e peticionit kundër ndryshimit të destinacionit të konviktit të Liceut Artistik ki. "Së pari, në këtë konvikt ka edhe nxënës të vegjël, të cilët duke qenë se janë në shkollë muzike iu duhet të lëvizin nga konvikti i Gjuhëve të Huaja e deri tek Liceu Artistik me vegla muzikore me vete. Gjithashtu nxënësit e Liceut Artistik, bëjnë, deri në orët e vona të mbrëmjes edhe studim vetiak, dhe për këta të vegjël kjo do të ishte

thuajse e pamundur. Gjithashtu probleme ka edhe për nxënësit e pikturës, të cilët duhet të lëvzin herë pas here me mjetet e punës dhe sidomos kjo bëhet e pamundur në ditë me shi", - thonë ata në kërkesën që i kanë dërguar bashkisë së Tiranës. Më tej ata theksojnë se madje me këtë transferim te konvikti i Gjuhëve të Huaja, ata nuk do të kenë mundësi as

të ushtrohen, pasi nëse ata do të praktikonin veglat muzikore, kjo do të ishte një shqetësim i madh për nxënësit që flenë në këtë godinë, por kanë një profil krejt të ndryshëm shkollimi, ndërsa shtojnë se për shkak të largësisë, dhe për shkak se kanë gjithmonë veglat muzikore me vete, kur kanë ndonjë orë pushimi, do të detyrohen të sillen rrugëve. "Për këtë problem ne kemi vënë në dijeni të gjithë prindërit, të cilët nuk janë aspak dakord me këtë vendim. Për këtë arsye ne do të

përdorim të gjithë të drejtat tona si nxënës për të mos u larguar nga ky konvikt. Bashkia të gjejë mundësi për të krijuar ambiente të tjera dhe jo të shndërrojë konviktin e Liceut në zyra. Ne do të bëjmë të pamundurën që këtij konvikti të mos i ndryshohet destinacioni, por të vahzhdojë të jetë një vend nga dalin artistët e ardhshëm", - thonë ata në fund të kërkesës së tyre drtejtuar kryeministrit Berisha, ministrit të Arsimit, Myqerem Tafaj dhe kreut të bashkisë, Lulzim Basha.

Marrëveshja

"Ndëshkime për mjekët" „„„

I

TIRANE

nstituti i Sigurimeve të Kujdesit Shëndetësor, nuk do të tolerojë më asnjë shkelje të mjekëve, por do t'i denoncojë ata pranë "Urdhrit të Mjekut". Për këtë arsye dje, drejtoresha e ISKSH-së, Elvana Hana dhe presidenti i "Urdhrit të Mjekëve" të Shqipërisë, Dine Abazaj, kanë nëshkruar nëj memorandum bashkëpunimi. "Gjatë kontrolleve që ne ushtrojmë herë pas here në të gjithë qëndrat shëndetësore, ka dalë në pah jo pak problematika me mjekët. Ka pasur raste shumë të rënda që kanë pasur të bëjnë dhe me mjekime jo të përshtatshme, me barna që nuk du-

het të jenë ashtu sipas protokolleve, ose një problematikë tjetër, e cila mund të jetë natyrisht dhe më e rëndë. Ne të

Lajmi Nëse gjatë kontrolleve të ushtruara, ISKSH dhe strukturat vartëse konstatojnë shkelje nga mjekët gjatë ushtrimit të profesionit, të papajtueshme me principet e Kodit të Etikës dhe Deontologjisë Mjekësore, ata do të dërgohen te "Urdhri i Mjekëve", i cili do të shqyrtojë dhe ndëshkojë këto raste në vartësi të shkeljeve përkatëse deri në heqjen e licensës së ushtrimit të profesionit

gjitha këto raste i kemi denoncuar tek "Urdhri i Mjekut", por deri më tani kanë qenë sporadike, pra të pabazuara në një memorandum bashkëpunimi. Me këtë memorandum bashkëpunimi bëhet e detyruar bashkëpunimi mes dy institucioneve", - ka deklaruar Elvana Hana, drejtoreshë e ISKSH-së. Dy institucionet do të ushtrojnë kontrolle të përbashkëta për rastet e korrupsionit në radhët e profesionistëve të shëndetit. Gjithashtu në memorandum përcaktohet se dy institucionet angazhohen për të gjetur dhe aplikuar format më të përshtatshme për Edukimin e Vazhdueshëm Mjeksor, si edhe për të lehtësuar e mundësuar pjesëmarrjen sa më të gjerë të mjekëve në këto forma.

Në konviktin e Liceut Artistik strehohen nxënësit që ndjekin këtë shkollë dhe janë nga rrethet. Aty ka fëmijë që nga klasat fillore e deri në gjimnaz. Kjo godinë aktualisht ndodhet përballë shkollës së mesme "Jordan Misja" edhe është shumë e favorshme për nxënësit, të cilët në shumicën e rasteve, duhet të lëvizin me veglat muzikore apo mjetet e pikturës me vete.

Po tani çfarë ka ndodhur?

„

Bashkia e Tiranës ka njoftuar drejtorin e këtij konvikti, që të vërë në dijeni nxënësit, se duke filluar që nga janari i vitit 2012, ata do të strehohen në konviktin e Gjuhëve të Huaja, pasi kjo godinë do të ndryshojë destinacion dhe do të kthehet në zyra për administratën e bashkisë.

Po nxënësit dhe prindërit e tyre a janë dakord?

„

Jo, ata nuk janë dakord për këtë vendim të bashkisë, pasi sipas tyre, kjo do të ndikojë në nivelin e nxënies së këtyre nxënësve. Ata pretendojnë se për të vegjëlit, madje është e rrezikshme të lëvizin me vegla muzikore në krah, në një zonë ku ka edhe shumë trafik. Një problem tjetër sipas tyre, është fakti se te konvikti i Gjuhëve të Huaja ata nuk mund të ushtrohen me veglat e tyre muzikore pasi do të bezdisnin nxënësit e tjerë.


12

E martë, 20 dhjetor 2011

KULTURE

Debati botuesit

PRECEDENTI Ky panair libri krijoi një precedent që do të mbahet mend për shumë i turpshëm. Një panair ku në hyrje shiteshin qofte e zihej groshë, ku kafja turke shitej 150 lekë, një panair i dominuar nga konkurrenca e pandershme mediatike, një panair i fyer dhe i përdorur nga politika, një panair ku letërsia artistike u shpërfill fare....

ADMIRINA PEÇI

V

ijon debati mbi Panairin e fundit të librit, nisur nga akuza për abuzim me fondet, ku megjithë uljen e qerasë 25% me vendim qeverie, stendat u rritën me 40% dhe botuesit nuk arritën të ofrojnë diçka më lirë e më mirë për lexuesit... Botuesja dhe shkrimtarja Flutura Açka e çon më tej kritikën e saj duke evidentuar precedentët negativë që u krijuan në këtë veprimtari të librit, por duke dhënë këshilla edhe për panairin e ri që mendohet të hapet në pranverë, mbi një varg problemesh që nuk duhen përsëritur. A jeni në dijeni se këtë vit me vendim qeverie ishte ulur 25 përqind qeraja e ambienteve të Pallatit të Kongreseve ku u mbajt Panairi i Librit? Jo, nuk kam patur dijeni për këtë. Besoj organizatorët e kanë ditur, padyshim, por kjo nuk ka reflektuar në uljen e çmimit të stendave. Stendat tona duhet të ishin ca më lirë se viteve të shkuara. Përkundrazi, këtë vit kanë qenë shumë më shtrenjtë. Panairi i librit, pavarësisht kush e organizon, është panair i të gjithë botuesve, dhe rrisku dhe përfitimi nga financimet dhe lehtësirat, duhet të jetë i përbashkët. Për shkak se panairi mbulohet pjesërisht edhe nga fonde publike, edhe nga fondet tona personale, menazhimi i tij duhet të jetë objekt i një transparence të plotë mes botuesve. Por s'ka qenë asnjëherë, asnjëherë... A ndikoi kjo në një farë mënyre që lexuesit ta gjenin librin me çmim disi më të lirë? Lexuesi në fakt e gjeti më lirë librin dhe humbja për shkak të rritjes së çmimit, qe barrë për vetë botuesit. Fundja përse duhet të vijë lexuesi në panair nëse botuesit aplikojnë çmimet e librarive? Sa ka paguar një botues këtë vit, dhe sa ka paguar një vit më parë? Pse botuesit u ankuan para se të hapej panairi për rritje çmimi të stendave këtë vit? Bie në kundërshtim me uljen e qerasë 25%... Një vit më parë është paguar 7000 lekë/m2, këtë vit 70 euro (e përsëris 70 Euro!!!). Në fund të panairit pati një ulje modeste, por siç edhe mëtoni ju në pyetjet tuaja, rezulton të jetë e pakët në raport me përqindjet e uljeve që ju përmendni dhe të financimeve nga fondet publike që i janë bërë panairit. Pavarësisht kundërshtimeve të gjithë botuesit morën pjesë në Panair. U shuajtën mëritë mes dy shoqatave? Jo të gjithë botuesit shqiptarë morën pjesë në panair. Botuesit nga Kosova dhe Maqedonia nuk u përfaqësuan denjësisht, botuesit shqiptarë më me pak tituj e që nuk mund ta përballonin këtë çmimi, ose nuk morën pjesë, ose morën stenda fare të vogla, gjë që më shumë i dëmtoi se i ndreqi punë, për shkak të gjithë asaj çfarë ndodhi në panair. Ky panair libri krijoi një precedent që do të mbahet

FLUTURA AÇKA: Mëkatet dhe abuzimet e një panairi

mend për shumë i turpshëm. Një panair ku në hyrje shiteshin qofte e zihej groshë, ku kafja turke shitej 150 lekë, një panair i dominuar nga konkurrenca e pandershme mediatike, një panair i fyer dhe i përdorur nga politika, një panair ku letërsia artistike u shpërfill fare. Të mos harrojmë se lexuesit e panairit të librit, vinë aty për letërsinë artistike, veçmas atë shqiptare, të cilën e kanë të vështirë ta gjejnë në libraritë rakitike, jo për shtypshkronjat, as për librat sh-

kollorë, të cilët në nëntor janë jashtë sezonit të tyre. Nga lexuesi fanatik i letërsisë artistike, përfitojnë edhe botuesit e tjerë dhe reklama e tyre s'shkon më shumë se taksa e stendës, duke harruar se kush ua sjell këta lexues. E megjithatë stendat e librit artistik janë më voglat dhe më të fshehurat nëpër sgëqet e ndërtesës. Panairi i këtij viti nuk ishte panair i shkrimtarëve, por i shkruesave. Kjo i dëmtoi rëndë botuesit "e vegjël", të cilët jam e sigurtë kanë humbur

shumë. Mëritë midis dy shoqatave nuk u shuan, as do të shuhen ndonjëherë, sepse edhe tek libri ne nuk i shmangemi dot (edhe pse luajmë në fushën e kulturës), sëmundjes që ka politika dhe jeta e vendit. Ose me mua, ose kundër meje. Ngaqë botuesit shqiptarë janë kaq të përçarë dhe armiq me njëri-tjetrin, politika i "bleu" fare lirë këtë vit. Çfarë shkoi mirë dhe çfarë sh k o i k e q n ë P a n a i r i n e

Kënga

Festivali i 50-të, zbulon surprizat e të ftuarve ADA MEÇA

N

isin provat e këngëtarëve për edicionin e 50 -të festivalit të këngës në RTSH. Pas ditësh të tëra përgatitjesh në sallën e provave të RTSH-së, konkurrentët u ngjitën në skenën e pregatitur prej skenografit Bashkim Zahaj. Një skenë tepër moderne e mbështetur në lojën e dritave. Kësaj skene madhështore do ti shtohet dhe interpretimi 100% live nga këngëtarët si dhe nga orkestra e banda muzikore. Nuk do të kemi më baza orkestrale të regjistruara apo instrumentistë që bëjnë sikur luajnë. Gjithçka do të jetë live, përpara syve të spektatorit, çka e bënë edhe më të vështirë garën e këtij viti. Të gjithë do të kalojnë në provën e zjarrit. Sipas drejtorit artistik Shpëtim Saraçi, ky edicion ka si qëllim parësor muzikën e mirë, por nuk do të mungojnë edhe elementët e spektaklit. Edhe pse është një natë e muzikës shqiptare nuk të mungojnë edhe të ftuarit. Janë

konfirmuar të ftuarit e natës së parë dhe të dytë, ndërkohë pritet dhe konfirmimi dhe i një tjetër ylli të muzikës europiane. Në natën e parë të edicionit, më 26 dhjetor do të jetë i ftuar këngëtari i famshëm afrikan i muzikës dance Edyy Wata. Ka lindur në vitin 1976 nga një nënë amerikane dhe babai xhamajkian. Me një origjinë të tillë nuk kishtë se si të mos merrej me muzikë qysh në moshë të re. Prej moshës 18 vjeçare jetoi 4 vjet në Xhamajkë,ku njohu shumë artistë që i nxitën dashurinë për muzikën rege. Pas kthimit në Nigeri, ai formoi një grup muzikor dhe nisi të shfaqet në ekranet televizive. Në vitin 2001 ai ndërmori udhëtimin e parë drejt Europës ku takoi menaxherë e producentë. Disa nga këngët e ti më të njohura janë: "Jam", In Your Mind", "Thë Bomb", "I Love My People", "My Drem", etj. Në natën e dytë të festivalit do të ngjitet në skenë një tjetër emër i njohur i muzikës dance, këngëtarja britanike Katherine Ellies, e njohur dhe si Kathy Ëood, Arrola dhe K.Ellies. Ajo ka nisur të këndojë

qysh prej moshës 15 vjeçare, ka kënduar si soliste dhe backing vocals. Ka punuar me Belinda Carlisle, Chaka Khan, Boy Reorge e Roger Sanchez. Në karrierën e saj ajo numëron një numër të madh bashkëpunimesh me të tjerë emra të njohur të muzikës dance si Freemansons, Soul Avengares, Dave Lee, Meat Katie, etj. Nga vitin 1997 në 2000 Ellis ka qënë lokaliste e Ruff Driverz dhe ka kënduar "Deper Love", D'ont Stop", "Shame", dhe një hit ndërkombëtar si "Dreaming". Në vitin 2008 ajo ka realizuar këngët "Ëhen You Touch Me" me Fremansons, "Ain't Nothin' Goin' On But The Rent" me 7th Heaven (Hard2Beat), "Poza ( Got Ëhat I Need)" me Countparis (Eyezcream), etj. Duket se ky festival do të jetë i mbushur plot me surpriza.

këtij viti? Nuk më pëlqen të flas nga interesa të vogla personale, sepse edhe si shkrimtare, dhe si botuese nuk mund të qahem nga interesimi i lartë në panair. Edhe pse pas dy vjetësh në qarkullim, unë kam vënë në panair autografë të shumtë për romanin "Ku je?", autorët e Skanderbeg Books janë ndër më të shiturit, për shkak të cilësive të tyre letrare të padiskutueshme. Këtë vit në panair pati më shumë spektatorë, që i solli politika, pra pati më shumë njerëz, dhe mes tyre pati nga ata lexues që veç titullit të librit të cilin ishin "të detyruar" nga lidershipi (politik apo tregtar) ta blinin, blenë edhe ndonjë libër për qejf të tyre. Shqetësimi im është diku gjetkë, tek ajo çfarë përmenda më sipër, letërsia artistike dhe autorët shqiptarë të shpërfillur, te mbarëvajtja jotransparente të panairit, te loja e pandershme në ndarjen e stendave, te çmimet disi të dyshimta sikurse po rezulton nga pyetjet tuaja, te mungesa e etikës mediatike, te prania e paprinciptë e politikës. Ky panair do të shënohet si panairi i orgazmës mediatike dhe politike. Asnjë lider politik në botë nuk do të guxonte të vinte me orar të caktuar të firmoste autografë në ndonjë panair libri qoftë në rolin e dofarë autori, në respekt të thellë ndaj shkrimtarëve, por edhe për faktin se, sado të mundohet të jetë autor, ai s'është veç lider politik, dhe çon librin, por vetë tërhiqet modestisht para shkrimtarëve. Gjë që nuk ndodhi. Pavarësisht diversitetit kulturor, me të cilin përpiqemi ta justifikojmë panairin e nëntorit, për mua asgjë nuk e përligj këtë trandy të shëmtuar. E thashë edhe më lart, botuesit me pak tituj janë dëmtuar rëndë, kur në fakt duhet të ishin mbrojtur me fanatizëm, ata janë pjesë e dekorit tonë kulturor. Ata, dhe në përgjithësi letërsia shqipe, u godit shumë rëndë. Për këtë duhet kërkuar një ndjesë e madhe publike, nuk di kush duhet ta bëjë e ku duhet të nisë kjo ndjesë publike. Ajo që u dëmtua ishte letërsia shqiptare, më e brishta e kësaj kohe, pasi "bisha" letrare si Philip Roth, Orhan Pamuk, Amos Oz, Umberto Eço, Mario Vargas Llosa, Tomas Man, J.M. Coetzee, etj nuk shqetësohen fort nga insekte stinore. Ç'është kjo ideja e një panairi të ri në pranverë? Si është menduar? Është një ide shumë e mirë, sa më shumë ngjarje kulturore, aq më mirë për publikun, veçmas për lexuesin shqiptar. Dhe do t'i mbetem këtij mendimi sa kohë që ky panair nuk do të ketë fatin e atij në nëntorit të këtij viti, të prishet nga politika, gjë që druaj se edhe mund do të ndodhë. Do t'i bëja thirrje organizatorëve që të mos lejojnë të përsëritet shëmtia e nëntorit dhe që në kontratën e tyre të shtojnë dy pika të përcaktuara qartë: 1- Kufizimi i pranisë së liderëve politikë në rolin e autorëve, pasi qëllimi i vetëm i autorëve të tillë, është vetëm mbledhja e votave. 2- Përcaktimi i një rregulloreje të qartë, përmes kontratash me televizionet e pranishëm për kohën mediatike nëpër stenda dhe autorë të veçantë drejtpërdrejtë nga panairi, qoftë kjo edhe nga iniciativa private. Sa kohë nuk ka një etikë morale, është fare e moralshme të bësh një kufizim etik. Të paktën, derisa të mësohen rregullat e lojës, që tek libri bëjnë një dëm shumë më të madh se ç'duket në të vërtetë.


E martë, 20 dhjetor 2011

13

KULUTRE

Konferenca Gjuha ADMIRINA PEÇI

C

ila është gjendja e gegn ishtes? Si mund ta ndihmojë gegnishtja përmirësimin dhe pasurimin e standardit? Vepra e autorëve gegë, pasuria e tyre gjuhësore por edhe përballja me nxënësit e shkollave por edhe lexuesin e gjerë... një larmi temash gjuhësore që lidhen me gegnishten dhe standardin e shqipes janë trajtuar dje në konferencën shkencore, "Gegnishtja sot" e mbajtur në sallën e Dhomës së Tregtisë dhe të Industrisë, pranë Pallatit të Kulturës. Takimi u organizuar nga Instituti i Promovimit të Vlerave në Gjuhën Shqipe dhe në të morën pjesë gjuhëtarë, studiues e shkrimtarë, të cilët kanë diskutuar mbi gjendjen aktuale të gegërishtes, mundësitë shprehëse të saj dhe një kërkesë që ky dialekt të çlirohet prej paragjykimeve dhe të pranohet si realitet total gjuhësor.

LIRIA "Shqiptarët nuk rriten gjuhësisht të lirë, nuk ajnë gjuhësisht të lirë, dhe liria e shkrimit duhet të nisë që në shkollë", tha Shamku, që fëmijët ta kenë të tyren gjuhën e folur e standardin ta mësojnë pak nga pak, nga viti në vit.

LEDI SHAMKU-SHKRELI Shqiptarët nuk janë të lirë gjuhësisht

Konferënca "Gegnishtja sot", nxiti diskutime mes gjuhëtarëve e studiuesve mbi të ardhmen e gjuhës standarde

TEMAT DHE REFERUESIT

Gjatë konferencës u përfshinë në diskutime një varg referuesish. Në fillim foli Primo Shllaku mbi "Disa konstatime të Institutit lidhe me gjendjen e sotme të gegnishtes", ndërsa Ledi Shamku-Shkreli foli mbi "Fatin e beftë të gegnishtes". Akademik Bahri Beci referoi "Rreth statusit te gegerishtes letrare", ndërsa akademik Kolec Topalli mbi "Dialektin e gegërishtes në ndihmë të përmirësimit dhe pasurimit të standardit të gjuhës shqipe". Më interes ishte diskutimi i Gaz Berlajolli "Ekonomia e gegnishtes ndash model për standardin" apo ai i ma. Blerta Kraja "Gjuha shqipe nën dritën e Kushtetutës së re dhe të akteve ndërkombëtare. Studiuesi Ëilly Kamsi referoi temën "Gjuha e përbashkët shqipe dhe gegnishtja", Rexhep Osmani "Kontributi i Justin Rrotës për gjuhën e përbashkët", prof. dr. Tefë Topalli "Vlera gjuhësore të disa autorëve gegë", Kolec Çefa "Mbi disa vlera të gegnishtes, Mentor Quku "Pervoja të Mjedës në përpjekjet për një gjuhë shqipe të njësueme", Lisandër Kola "Mbasnandedheta në poezinë gege, Tonin Çobani "Gjuha e veprave të Fishtës sot", etj.

DISKUTIMET

Në fund të konferencës, e cila pritet të dalë edhe me një rezolutë, siç deklaroi Primo Shllaku, pati diskutime të lira, të cilat e ndezën disi situatën dhe kaluan në rekomandime konkrete. Studiuesi Emin Riza akademik, studiues dhe specialist i monumenteve, kryesisht i banesave popullore, e ndoqi këtë konferencë me kureshtjen e një njeriu që u rrit mes problemeve e debateve të gjuhës. Biri i gjuhëtarit të njohur Selman Riza, Emini, reflektoi mësimet e të et dhe bindjet e tij gjuhësore. "Nuk vij këtu për të përfaqësur Akademinë e Shkencave dhe as qëndrimin e tyre", tha Riza, duke theksuar se "kjo konferencë më shumë se sa një çështje gjuhësore, është çështje kombëtare". "Shqipes i duhet një standard. Ne duhet ta

njësojmë gjuhën. Vetëm në letërsi nuk duhet të ketë kufizime, ama në fusha të tjera nevojitet gjuha e njësuar. Si formohet një gjuhë e njësuar? Duke u mbështetur në një dialekt. Toskërishtja u vetnjësua si dialekt, ama gegërishtja jo. Ndaj mendoj se s'duhet hedhur poshtë kongresi i '72, i cili vuri në bazën e gjuhës së përbashkët toskërishten". Ndërsa Bahri Beci tha se

problemi i gjuhës së përbashkët sot është mjaft kompleks: është politik, shoqëror, historik, kombëtar,etj. Ka 20 vite që nuk diskutohet hapur për zgjidhjen e këtij problemi dhe kam frikë se do të ketë edhe konfrontime", tha Beci. Sa i takon standardit të vendosur nga Kongresi i '72, beci vijoi se "të gjithë popujt e botës e kanë standardin, në rastin e Shqipërisë, mëkat, nis ee quajmë kësh-

tu është qëndrimi që u mbajt ndaj gjysmës tjetër të gjuhës". Beci kritikoi aktivitetin e një komisioni të posaçëm ngritur në Akademinë e Shkencave, i cili sipas tij është i manipuluar, e duhet të ndryshojë qëndrimi dhe veprimtaria e tij. Ndër mendimet e shumta dhënë në këto diskutime të lira vlen të veçohet edhe qëndrimi i studiueses Merita Bruci, sipas të cilës duhet të përllogaritet dëmi që ka shkaktuar ajo që quhet masakra e gjuhës '72-in. Në mbyllje të diskutimeve gjuhëtarja Ledi Shamku-Shkreli, tha se "standardi ëhstë një varietet e mundet me u ndrru". Shamku foli për lirinë dhe raportet e saj me gjuhën standarde shqipe, duke e cilësur, një standard i vendosur në kushte robërie. "Shqiptarët nuk rriten gjuhësisht të lirë, nuk janë gjuhësisht të lirë, dhe liria e shkrimit duhet të nisë që në shkollë", tha Shamku, që fëmijët ta kenë të tyren gjuhën e folur e standardin ta mësojnë pak nga pak, nga viti në vit.

Iniciativa

Promovohet portali Albanologjik Shqipëri-Kosovë U

prezantua dje Portali Albanologjik Shqipëri-Kosovë, në prani të ministrit të kulturës, Aldo Bumçi si dhe të këshillit shkencor dhe administrativ të Bibliotekës Kombëtare Shqiptare. Ky projekt ka nisur si iniciativë e e dy bibliotekave, asaj të Kosovës dhe të Shqipërisë, ndërmjet dy drejtorëve, ai i BKSH, zoti Aurel Plasari si dhe drejtori i BKK,zoti Sali Bashota. Në këtë konferencë fjalën e hapi Aurel Plasari i cili mbasi falenderoi pjesmarrësit, bëri prezantimin e Portalit. Ai vuri theksin në prodhimet dixhitale, një ndër të cilët është "Meshari", i Gjon Buzukut. Ndër të tjeta ai tha: "Është bërë një punë e madhe si nga pala kosovare dhe nga ajo shqiptare, pala kosovare është marrë më tepër me anën tekonologjike ndërsa pala shqiptare ka bërë punën shkencore". Më pas fjalën e pati z.Bashota, i cili theksoi se ky është një projekt shumë i rëndësishëm, i cili do të jetë në shërbim të të gjithëve, si dhe është një mundësi shumë e mirë për

afirmimin e kulturës sonë. Më pas fjalën e mbajti zoti Bumçi, i cili përgëzoi të ty drejtorët për këtë nismë. Ndër të tjera ai tha se kjo marrëveshje është e rëndësishme për theksimin e identitetit kombëtar. Ai shtoi gjithashtu se MTKRS do të mbështesë me përparësi këtë projekt që të marri jetë. Qëllimi i këtij Portali është mundësimi i aksesit të përdoruesve në bazat respektive të të dhënave të këtyre dy institucioneve. Kjo do të realizohet përmes shkëmbimit reciprok të informacionit bibligrafik të karakterit albanologjik si edhe të materialeve bibliotekare. Përmes këtij portali do të realizohet integrimi i informacionit mbi trashëgiminë e kulturës së shkruar mbarëshqiptare në rrjetin europian dhe botëror të informacionit. Portali Albanologjik është një shërbim pa pagesë që ofron informacion të larmishëm për shqiptarët, ku vend të veçantë zënë burimet bibliografike dhe koleksionet e dixhitalizuara të trashëgimisë kulturore kombëtare. ad. me.

Dëshmitari

Firmëtari i '72: Ju rrëfej mëkatet e Kongresit S

efedin Trungu është një ar simtar nga Elbasani, i cili ishte thirrur dje, të merrte pjesë në konferencën e gjuhësore, si një prej atyre që firmosën vendimin e Kongresit të drejtshkrimit të shqipes, në '72. Ai tregoi përmes një shembulli konkret se sa i dhunshëm ishte vendimi i këtij Kongresi. "Të bënte përshtypje fakti se ditën pasuese pas Kongresit, gazeta "Zëri i Popullit" e kishte titullin të dukshëm, ku 'ë' shënohej me të kuqe. Kjo më bëri të mendoja se ishte një karshillëk. Pasi a-ja fundore e kthyer në 'ë', është për mendimin tim Muri i Berlinit që ndau dy dialektet. Kaq e vërtetë është kjo sa kur u ndanë seksionet, seksioni A i fonetikës dhe seksioni b i morfologjisë e sintaksës, i ndjeri Anastas Dodi, tha se dukurinë gjuhësore të kthimit të a-së fundore në 'ë', nuk e kemi trajtuar, e kemi quajtur të kapërcyer. Unë si mësues i vjetër vras mendjen. Në fjalorin drejtshkrimor të gjuhës shqipe, të vitit 1976 unë kam numëruar 2070 fjalë të cilat nuk e pranojnë kthimin e asë fundore në 'ë'. Po nisem me fjalë të thjeshta 'nanës' i thonë në standard 'nënë'. Kurse 'kangës' i thonë 'këngë'. Kur vjen te fjala mëngë, e cila në të folur është mangë, na sjell një ngërç, pasi kemi mangësi, i mangët. Pra dalin kontradikta të fuqishme", tha Sefedin Trungu. Ai vijoi në diskutimin e tij se këto konferenca gjuhësore janë shumë të vlefshme, për shkak të komunikimit dhe rrahjes së mendimeve. "Unë jam i mendimit se ka ardhur koha për një Kongres të ri, i cili duhet të trajtojë në mënyrë të thellë gjuhën shqipe, e jo të eliminojë ato që u duken të pavlefshme disave. Duhet patjetër një Kongres i ri drejtshkrimi, por duhet që kushtet të piqen", tha ai, "pasi ne shpesh po shohim probleme të mëdha ekonomike, politike e sociale që po i lënë mënjanë çështje si kjo e gjuhësisë", përfundoi Sefedin Trungu.


14

E martë, 20 dhjetor

AKTUALITET MBYLLET PADIA E BULKUT NDAJ MYFTARAJT

MBROJTJA E LUL BERISHËS, COLI GËNJEN

Gjykata e Tiranes ka pushuar dje padinë për shpifje të ngritur 2 javë më parë nga deputetja demokrate dhe aktorja Rajmonda Bulku ndaj gazetarit Kastriot Myftaraj. Shkak për këtë vendim të gjykatës u bë mosparaqitja e Bulkut, e cila, sipas gjyqtarit Sokol Tona kishte marre dijeni për ditën kur do të zhvillohej seanca. I pranishëm në gjykate ishte vetëm gazetari Myftaraj. Padia e Bulkut u depozitua ne gjykate pas një shkrimi te gazetarit Myftaraj ku aludohej për një lidhje intime mes dhe shkrimtarit Ismail Kadare.

Procesi gjyqësor ndaj të ashtuquajturës "Banda e Durrësit" ka vijuar dje me mbrojtjen e të akuzuarit kryesor Lul Berisha. Avokatët kanë paraqitur para gjyqtarit Gurali Brahimllari disa dëshmi dhe prova që vërtetojnë, sipas tyre, se të pandehurit janë "të pafajshëm". Pjesa më e madhe e provave të paraqitura janë pranuar nga gjykata. Mbrojtja e Lulëzim Bashës, është përqëndruar në hedhjen poshtë të të vetmes provë të fortë që ka të |penduarin" Adriatik Colin, sipas të cilës, në dëshminë e tij ai gënjen.

Reagon sindikata: Ky është diskriminim Lajmi Sindikata e Punonjësve të Policisë së Shtetit ka reaguar ashpër dje në lidhje me mos marrjen e pagës së 13 dhe të shpërblimeve të fundvitit. Kreu i saj Sadedin Fishta akuzon Qeverinë se ka nxjerrë vendim fshehtas për mos përdorimin e fondit të veçantë prej 140 milion lekësh të reja dhe u bënë thirrje uniformave blu të protestojnë dhe mos shkojnë në shërbime shtetsë. „„„

TIRANE

POLI HOXHA

K

ryetari i sindikatës së pol icisë, deklaroi se "nisur nga vendimi i qeverisë, nr. 826, datë 05.12.2011, i cili shprehet se fondi i veçantë nuk përdoret për shpërblimin e punonjësve për rezultate të mira në punë dhe veprimtari social-kulturore, Sindikata e Punonjësve të Policisë së Shtetit, me indinjatë merr shkas që të bëjë publike veprimet arbitrare të qeverisë, duke bllokuar fondin prej 140 milionë lekë, të akumuluar nga fondi i veçantë".

FONDI

Fondi prej 140 milion lekësh të reja, duhej të përdorej për të realizuar shpërblimet për punonjësit e policisë, siç parashikohet në pikën nr. 5, neni 88, të Ligjit për Policinë e Shtetit. Madje, kjo pikë është njohur edhe me vendimin e qeverisë, nr. 183, pika 6, datë 09.02.2011. Është pikërisht Drejtori i Përgjithshëm i Policisë së Shtetit, i cili në bazë të nenit 9 të Ligjit për Policinë e Shtetit, është përgjegjës për menaxhimin efektiv dhe eficient të buxhetit të miratuar. Bazuar

Qeveria: Asnjë "kacidhe" për policinë në fundvit Zbardhet VKM-ja e 5 Dhjetorit, Berisha bllokon fondin e veçantë BORXHI I QEVERISË NDAJ POLICËVE 1- Vjetërësi në punë që përfitojnë të gjithë punonjësit e adminsitratës publike, ndërsa punonjësve të policisë nuk u jepet që nga viti 2003 dhe në vazhdim, megjithëse është e parashikuar në nenin 88, pika 4 e Ligjit për Policinë e Shtetit, duke bërë që punonjësit të marrin mesatarisht 13 për qind më pak të ardhura mujore.

„

2 - Punonjësit e policisë nuk marrin trajtimin ushqimor që nga viti 2008, pavarësisht se ky trajtim është i miratuar me VKM .nr 494, datë 01.08.2007, duke bërë që çdo punonjësi policie t'i mohohen 10 mijë lekë të reja për çdo muaj.

„

3- Dietat e papaguara, të cilat prekin drejtpërdrejt buxhetin familjar të çdo punonjësi policie. Ky borxh, aktualisht arrin në shumën totale 80 milionë lekë.

„

4- Qeveria i ka borxh policisë edhe 50 milionë lekë për orët suplementare të papaguara, po për këtë vit

„

në këto akte të miratuara nga Kuvendi i Shqipërisë, është fakt se numri një i policisë Hysni Burgaj, ka kaluar kërkesat për shpërblime në fund të vitit për punonjësit e policisë. Por, Thesari i Shtetit, me urdhër dhe me vendimin e

fundit të qeverisë, i cili bie ndesh me aktet e mësipërme, ka bllokuar fondin që Drejtori i Përgjithshëm i Policisë do ta përdorte në zbatim të ligjit për shpërblimet në fund të vitit.

BORXHI

"Si asnjëherë tjetër, punon-

jësit e policisë e ndjejnë veten në këtë fundiviti mjaft të rënduar ekonomikisht, edhe për faktin që qeveria u ka borxh punonjësve të policisë përfitime të miratuara me akte normative si më poshtë: Vjetërësi në punë që përfitojnë të gjithë punonjësit e

adminsitratës publike, ndërsa punonjësve të policisë nuk u jepet që nga viti 2003 dhe në vazhdim, megjithëse është e parashikuar në nenin 88, pika 4 e Ligjit për Policinë e Shtetit, duke bërë që punonjësit të marrin mesatarisht 13 për qind më pak të ardhura mujore. Gjithashtu, punonjësit e policisë nuk marrin trajtimin ushqimor që nga viti 2008, pavarësisht se ky trajtim është i miratuar me VKM .nr 494, datë 01.08.2007, duke bërë që çdo punonjësi policie t'i mohohen 10 mijë lekë të reja për çdo muaj. Përveç kësaj, për sivjet borxhi i qeverisë rritet edhe më shumë këtë vit për dietat e papaguara, të cilat prekin drejtpërdrejt buxhetin familjar të çdo punonjësi policie. Ky borxh, aktualisht arrin në shumën totale 80 milionë lekë”, deklaroi kryesindikalisti, Sadedin Fishta.

Pralajmërimi

Fishta: Do hidhemi në demostrata „„„

P

TIRANE

agat e policisë shqiptare, janë më të ulëtat në rajon edhe pse rrezikshëria e punës së tyre në këtë vend është më e lartë. Por nuk mjafton kaq. Kriza e papranuar e arkës së shtetit, bën që në këtë fundviti, ata të mos marrin, as paratë e orëve shtesë të shërbimit, as dietat dhe as shpërblimet e përvitshme për arritje në punë. "Është e patolerueshme që qeveria të bllokonte edhe fondin e veçantë, duke i lënë pa asnjëlloj shpër-

blimi punonjësit e policisë për festat e fundit të vitit, në një kohë që krimi nuk po kursen jo vetëm jetën e punonjësve të policisë, por edhe të familjeve të tyre, siç ndodhi edhe në rastin e fundit me Zëvendësdrejtorin e Drejtorisë së Policisë së Qarkut Tiranë. Bazuar në ankesat e shumta të punonjësve të policisë, anëtarë të Sindikatës, ne i kërkojmë qeverisë të rishikojë urgjentisht gjendjen e punonjësve të policisë, me qëllim që situata ekonomike e tyre mos të rëndohet edhe më shumë. Ne jemi të vendosur që problemet e punonjësve të pol-

icisë mos të kalojnë në vesh të shurdhër të qeverisë, siç kanë kaluar edhe më parë. Për të kërkuar të drejtat tona do të përdorim të gjitha hapësirat ligjore, duke u bërë thirrje punonjësve të policisë për të refuzuar shërbimet si jashtë orarit të punës, ashtu edhe jashtë vendbanimit të tyre, deri në pagesën e tyre të plotë në kohën që parashikon ligji. Me kërkesën e anëtarësisë, Sindikata po përgatit edhe mundësinë e organizimit të tubimeve të punonjësve të policies", paralajmëroi dje, kryesindikalisti i punonjësve të Policisë së Shtetit, Sadedin Fishta.

LAJME SHKURT Burgaj policëve, kush fsheh ngjarjet përjashtohet direkt

„

Synimi për të rritur zbulueshmërinë e ngjarjeve të ndryshme kriminale, nga strukturat policore, bën që shumë denonicime të mos regjistrohen nga ana e uniformave blu. Pikërsiht këtë shqetësim ka ngritur Drejtori i Përgjithshëm i Policisë Hysni Burgaj në analizën vjetore të uniformave blu. "Policët të mos fshehin ngjarjet, ndryshe do të përjashtohen", paralajmëroi Burgaj kreut të policisë së Shtetit Hysni Burgaj. Gjithashtu ai i ka tërhequr vëmendjen uniformave blu veçanërisht për korrupsionin në rradhët e tyre, të cilin e konsideroi, një gangrenë që duhet luftuar në të gjitha mënyrat dhe në çdo nivel.

Greqi, zbulohet laboratori i heropinës, pranga çiftit shqiptar

„

Ishin plot 14 kilogram dhe 875 gram heroinë, kokainë, armë dhe sende të tjera që u sekuestruan nga policia e Atikës në një laborator për përpunimin dhe paketimin e drogës në Gizi. Policia vuri në pranga gjithashtu dy shqiptarë, një burrë dhe një grua, respektivisht 23 dhe 22 vjet, ndërkohë që po punon për gjetjen e bashkëpunëtorëve të tjerë, grekë apo shqiptarë. Laboratori ëhshtë zbuluar pas informacionit dhe përveç rreth 15 kg heroinë, u sekuestruan: 235 gramë kokainë, dhe disa sasi lëndësh narkotike të desitnuara për përpunim.


E martë, 20 dhjetor 2011

15

ZBAVITJE

HOROSKOPI Nuk fiton, djeg kazino-në

Edhe elefantët pijanecë?

Nga vetrina me makinë në rrugë

K

Q

P

ur, pasi u bë shkrumb një casinó në Al bany të SHBA-së, policia lokale, në bazë të deponimeve të bërë nga dëshmitarët okularë arrestoi një farë Joseph Padersky, i cili në përgjithësi njihej si njeri që bënte një jetë të rregullt dhe nuk kishte precedentë penalë, ky i fundit, e pranoi men jëherë se ishte ai autori i djegies së lokalit në fjalë. Ndërsa kur u paraqit para trupit gjykues, gjatë procesit të përshpejtuar që iu bë, pyetjses se përse e kishte bërë këtë akt piromanie iu përgjegj se i kishte ardhur në majë të hundës, pasi kishte luajtur një jetë të tërë në të dhe asnjëherë nuk kishte fituar asnjë dollar...

ë moskovitët nuk të "falin" kur vjen puna për të pirë, kjo sigurisht nuk është një gjë e re dhe është shumë e vështirë të gjesh një rus që të mos rrëkëllejë një godtë vodka në ditë, sidomos gjatë periudhës së dimrit të acartë të këtij vendi. Por që të pijnë vodka edhe elefantët kjo është vërtet diçka shumë e rrallë. Dhe ç'të pirë se. Plot 5 litra ditë. Janë elefantët e cirkut Karnilov të Moskës, të cilët janë kthyer në "sarhoshë" nga vetë veterineri i tyre, i cili ka vendosur sasinë e mësipërme për t'u konsumuar. Dhe si "shpërblim" elefantët bëjnë gjithçka që u thonë instruktorët e tyre të cirkut, me ndonjë vështirësi të vogël jur është fjala për ushtrime... ekuilibri.

asi kishte ëndërruar një jetë të terë të kishte një limousine, Willie Andersen nuk po u zinte besë syve të tij kur më në fund, erdhi dita që ta blinte në një nga koncesionaret në qendër të kryeqytetit suedez, Stokholm. Pasi plotësoi të gjitha dokumentat dhe pasi e pajisi makinën me të gjithë aksesorët e nevojshëm, Andersen u ul në timon dhe, i emocionuar sa më nuk bëhet, e ndezi me duart që i dridheshin. Pasi priti paksa, sa të nxehej motori, futi marshin dhe... sakaq fluturoi drejt e në rrugë. Por duke dalë nga vetrina e koncesionarit...

SUPER FJALEKRYQ 1

2

3

4

5

6

7

8

20

21 29

36

37

30

38

9

22

23

31

24

11

13

40

62

68

55 63

57

49

58

50

Luani

79

80

87

81

88

92

74

Peshorja

Edhe pse yjet ju favorizojnë në shumë drejtime, nuk është rasti të ndërmerrni inciativa apo të hidhni hapa të pastudiuara, pasi situata mund të ndryshojë në mënyrë të menjëhershme.

Akrepi

Marsi është në një orbitë mjaft të shndritshme për ju, duke bërë që të jeni më largpamës. Nëse merreni pak shumë me veten tuaj, me siguri që edhe ato pak probleme në planin sentimental eliminohen.

90

93

67. Dajak pa kufij. 68. Shenja grafike që bën NJ një N në spanjë 70. Satelit i Jupiteri. 71. Në krye të notarëve. 72. Renata, që qe "rivale" e Maria Callas. 73. Inicialet e Dalí, piktor. 74. U vra nga Kaini. 76. Deti që u hap për hebrejtë. 77. Eshtë bodrum vere. 79. Mbyllin një kulaç. 80. Eshtë medalja e të parit. 82. Eshtë dalldia. 83. Diftong në duel. 84. Në krye të subjekteve.

Shigjetari

Duhet të "shtrëngoni dhëmbët" e të pritni momente më të mira, pasi situata yjore nuk është e favorshme për momentin. Merkuri sjell plogështi , prandaj evitoni të qëndroni pasivë e në vetmi.

Bricjapi

Në përgjithësi parashikohet një ditë e mirë, por jeni disi të papërqëndruar për shkak të Hënës negative në shenjë dhe hezitues për të hedhurnjë hap. Sa vështirë për të kontrolluar vetveten!

Ujori

Dita e sotme duket se do të jetë interesante në planin ekonomik, sepse eshtë Jupiteri në shenjë ai që ju bën të jeni të favorizuar në një traktativë. Vetëm se duhet të tregoheni të përpiktë me partnerët.

Peshqit

Sot ka të ngjarë të jeni shumë aktivë, pasi Merkuri, Marsi mund të ushqejnë dëshirën tuaj për të bërë gjithçka. Rrethi i miqve tuaj mund të zgjerohet, por mos harroni se duhet t'i përzgjidhni ju vetë.

94

85. Rakia e japonezëve. 86. Një mund të jetë edhe piktori. 89. Ai përfundimtar është në fund të ndeshjes. 91. Një Ervin mesfushor. 92. Ato Libohova këndojnë. 93. Kurohet me kinina. 94. Një pjeseë e testamentit.

7. Nisin nga kreu. 8. Sara që kërcente së larti. 9. Ejanë kodet me DNA. 11. Lindin në kokë. 12. Kështu fillon nervozizmi. 13. Janë sektet islamike. 14. Janë zyrtaret për pole position. 15. Fundi i një heroi. 16. Eshtë fill për të qepur. 17. Në krye të europianëve. 18. Eshtë vegla. 19. Bën ace me raketë. 21. I ka dhëmbët çapraz. 22. Markë kafeje. 24. Nuk duhet shkelur një i tillë. 26. Ushtrohej nga bukanierët.

VERTIKAL 1. 2. 3. 4. 5. 6.

Mund të jetë... leader partie. Ekstreme në sirtar. Fillojnë panikun. Ishte anestetik i parë. Emri i Descartes. Një është edhe baribal.

PERGJIGJET E NUMRIT TE DJESHEM P A R A K A L

I M E T

E P

A

I D E M I

R O M A N E T I

L

P

I

P A N E T A

A D N T E D

I

S E S T

K O L E K T V A L E R

E V E R E T T

T

P A R E O S T E F A

I

I

A N D R E S

I O N E T

I

I N A T V

A M A R

R

N

I N

I

K E L T U A C I

T E

N P D

A R M A N D

I M T A R E T

K O P E R T

E I

I

D E R H

F

F B

K U M A R

I

E T E R

L O T A R

S

T A T

A N E I

T E

S R

I N

I

E S T A

A T O M I K E A N O M A L

K U P A

N S

I

L N

V E L E T

T A E

O R A K U L L

I

L

I M

L O R

I

T E L A V I

V

S

N

L U M E T

O R A T O R E T

R A S

S D

N A I

75

82

89

S

E D

I

S O

T A R T U F

I

E V I D E N T E T

27. Qeliza e jetës. 30. U kompozua nga Schumann. 31. Princesha e liqenit të Mjelmave. 33. Rrota pa ekstreme. 35. Pak destruktive. 37. Eshtë As në kimi. 38. Janë tek në Dibër. 39. Eshtë tipke te sadistët 40. Janë sheshe përleshjesh. 42. Sergio i Për një grusht dollarë. 44. Janë vrullet. 47. Simone te Juventus. 48. Gjini që kërcente së larti. 49. Këndon i pari. 50. Kufizojnë katete. 51. Shkruajnë nga e djathta në të majtë. 52. Mbyllen me pikë. 56. U shkrua nga Schiller. 57. Eshtë bar për derman. 58. Halli pa hi. 60. Mund të jenë edhe deti. 62. ... Brothers, me Dan Aykroyd dhe John Belushi. 64. Claude piktor. 69. Inicialet e Quaid aktor. 71. Dovana ku luan Teuta. 73. Parashtesë zmadhuese 74. Agjenci Doganore Lokale 75. Opera e Mascagni-t 77. Pak kulturë. 78. Gjysmë tampon. 81. Rrallë është përgjysmë. 84. Fillojnë serenatën. 86. Dy asa. 87. Ruhet në kufij. 88. Ekstreme në stadium. 90. Diftong në duar.

Pritet një ditë me shumë impenjime dhe ritmi marramendës do të ndikojë jo pak në gjendjen tuaj shpirtërore, por nuk do të mungojnë sodisfaksionet edhe ne planin ekonomik.

Virgjëresha

52 60

Sot duket se jeni të "privilegjuarit" e yjeve, pasi janë disa planetë që jua "bëjnë me sy". Në plan të parë është Afërdita e cila mund të ndikojë një kthesë decizive.

Janë pasioni dhe dëshira për të punuar dhe për të arritur qëllimet tuaja që do të sjellë edhe një zhvillim pozitiv nga ana profesionale. Nuk do t'ju mungojnë shanset edhe në dashuri.

67

73

86

51

59

72

85

91

1. Gjuha e Doktor Zamenhof. 8. Një gjysmë segment. 10. Kodi i celularit. 13. Kufizojnë një trup. 15. Janë melodrama. 20. Eshtë gojë vullkani. 21. Një sport me zbritje të lirë. 23. Inicialet e Lennon. 25. Gerard aktor. 28. Fillojnë lehtë. 29. Pak enigmatike. 30. Kush bën një pranon. 32. Irlanda në Berlin. 34. Maiden që këndojnë. 35. Një pjesë e dendësisë. 36. Babai i italianëve. 39. Peshkshitësja e letërsisë franceze. 41. Eshtë i lartë në në një ndeshje derby. 43. Urbi et... në bekimin e papës. 44. Jetonin në pjesën më veriore të botës. 45. Një pjesë e akademisë. 46. Nesër është pa zë. 47. Kanë ngarkesë të kundërt nga elektronet. 48. Kutia pa çifte. 49. Mund të dhembë nga migrena. 52. Inicialet e Truffaut, regjsior. 53. Kufizojnë elemente. 54. Mund të shtypet me... gjak. 55. Janë sigla... emri e mbiemri. 59. Një mund të jetë edhe kinetike. 61. Ndërmarrje Ndërtimi Burrel. 63. Një sferë e... çmuar. 65. Një "skandal" për t'u ngrënë. 66. Fillojnë nesër.

19

28

66

78

84

HORIZONTAL

18

42

65

71

77 83

56

64 70

76

17

35

48

69

Binjakët

Kuadri yjor në përgjithësi është pozitiv dhe dita pritet të jetë e mirë në planin profesional. Megjithatë ju këshillohet të merreni më shumë me veten tuaj dhe me problemet në raportet me partnerin.

45

54

61

16

27

41

47

53

15

34

44

46

14

26

33

Demi

Mbështetja që do t'ju japë Afërdita sot është shumë domethënëse, për arsye se pikërisht në planin sentimental keni shumë nevojë. Mosmarrëveshjet me dikë mund të evitohen duke u treguar më tolerantë.

Gaforrja

12

25

32

39

43

10

Dashi

Një dëshirë të marrë për t'u hedhur në aventura, apo është thjesht një moment për të nxjerrë gjithë dufin e akumuluar gjatë këtyre ditëve? Mos abuzoni me forcat dhe energjitë tuaja.


16

E martë, 20 dhjetor 2011

LAJMET NGA BOTA • Në 2011-tën, 106 gazetarë të vrarë Janë të paktën 106 gazetarët që janë vrarë gjatë vitit 2011. Vetëm në Pranverën Arabe kanë humbur jetën 27, 7 prej të cilëve vetëm në Libi. Bilanci i rëndë është bërë publik nga Press Emblem Campaign, një OJQ me seli në Gjenevë të Zvicrës. Janë rreth 100 gazetarët e sulmuar, kërcënuar, të rrëmbyer dhe të plagosur në vende si Egjipti, Libia, Siria, Tunizia dhe Jemeni, të përfshira nga revoltat arabe. Gjithësesi, mbeten Pakistani dhe Meksika vendet ku puna është më e vështirë për reporterët. Në shtetin e Amerikës së Jugut janë vrarë 12 gazetarë, ndërsa në atë aziatik janë vrarë 11, kryesisht në zonat në ku¿ me Afganistanin. • Britania refuzon 30 miliardët për eurot Pasi refuzoi propozimin frankogjerman për të ndryshuar traktatin e BE-së, si përgjigje ndaj krizës së borxheve në eurozonë, tani Britania e Madhe refuzon të kontribuojë në fondin e FMN-së për shpëtimin e euros. Lajmi raportohet nga “Skyneës” duke iu referuar burimeve brenda Fondit Monetar Ndërkombëtar. Sipas këtyre burimeve, përpara se të hedhë para në fondin e FMNsë, Londra kërkon që eurozona të procedojë për përforcimin e fondit të shpëtimit të eurozonës, si dhe që kontributi i saj të bëhet paralelisht me vendet e tjera të G20-ës. Kontributi britanik në fondin prej 200 miliardë eurosh duhet të ishte 30 miliardë euro. • Merkel në Kosovë: Ndërtoni shtet demokratik! Kancelarja gjermane, Angela Merkel dha mesazhe të qarta për Kosovën. Përpos falënderimit për pritjen e ngrohtë dhe ofrimit të mbështetjes së Gjermanisë për Kosovën, ajo dha edhe një porosi mjaft serioze. Merkel kërkoi nga institucionet e Kosovës që të ndërtojnë një shtet ligjor dhe demokratik dhe të vazhdojnë me reformat. “Ka ende punë për t’u bërë në luftimin e krimit të organizuar, korrupsionit dhe në procesin e dialogut”, ka thënë kancelarja Merkel në konferencën për media së bashku me kryeministrin Thaçi, pas takimit të tyre, ndërkohë që nuk harroi të falënderojë për pritjen që iu bë në aeroportin “Adem Jashari” të Prishtinës. • Çekia, tre ditë zie për Havelin Qeveria e Çekisë ka shpallur tri ditë zie -nga e mërkura deri të premten, kur nën nderime te larat shtetërore do të varroset shkrimtari, disidenti dhe presidenti i fundit i Çekosllovakisë, dhe presidenti i parë i Çekisë së pavarur, Vaclav Havel. Ai vdiq të dielën në vilën e tij në Hradeçek në malet Kërkonoshe, në moshën 75 vjeçare. Mediat raportojnë se në funeralin e tij do të marrin pjesë burrështetas të ndryshëm botërorë. • Vdes udhëheqësi i Koresë së Veriut, Kim Jong Il Koresë së Veriut, Kim Jong Il ka vdekur në moshën 69-vjeçare, nga një sulm në zemër, gjatë një udhëtimi me tren, më 17 dhjetor. Mediat e Koresë Jugore raportuan se trupat ushtarake të vendit ishin vënë në gatishmëri të lartë pas lajmeve, dhe kabineti ishte mbledhur në një seancë të jashtëzakonshme. Pushtetin e Kim Jong Il do ta trashëgojë i biri i tij, Kim Jong Um, i cili është afër moshës 30-vjeçare. Varrimi i liderit korean do të bëhet në Phenian, më 28 dhjetor.

• Alba Malltezi

Drejtore e Përgjithshme e Free and Fair Media Group

• Anila Basha

Drejtore e Shqiptarja.com

Kryeredaktor: Politika: Ekonomia: Investigimi: Kronikë: Sociale:

Arben Rrozhani Jakin Marena Genc Kondi Poli Hoxha Besmira Muçaj Esmeralda Keta

Kulturë: Design:

Admirina Peçi

Altin Aliaj Genti Manelli Website: Suela Gera Antuen Hoxha

Julia Dhame Drejtore Marketingu: julia.dhame@shqiptarja.com

Shpërndarja: Saimir Zenelaj Cel: +355696060418

Redaksia: Rruga: “Dervish Hima” tre kullat, kulla e dytë - Tiranë. e-mail: redaksia@shqiptarja.com Shtypur në shtypshkronjën: A.K shpk, rruga 5 maji, Tiranë

shqiptarja.com  

shqiptarja.com