Page 1

Faqe 6

Rama ndan strukturat: Deputetët, jo kryetarë partie

Faqe 9

Shërbimet sekrete në alarm: Shqipëria, pasaporta për krimin

Faqe 13

Filologjiku në protestë, nuk marrin orët shtesë prej 2 muajsh

Faqe 14-15

Piktori Blido: Si i ruajta dorëshkrimet e Trebeshinës

Faqe 8

Tre fëmijë helmohen me bar miu e kishte vendosur edukatorja

Faqe 12

Provimi i shtetit për farmacinë MASH: Do rishikojmë pyetjet

Tani jemi edhe online www.shqiptarja.com

NR. 14 E shtunë, 19-11-2011

Lekë 20

“Shqiptarja.com”, nxjerr bisedat telefonike të 8 të arrestuarve për korrupsion te ministria e Energjitikës

ZBARDHEN PERGJIMET

Çelmeta: Bëji presion bythq...se s’është kujtuar Telefonatat e përgjuara, në tetor-nëntor 2011. Në shkurt të këtij viti denoncimi vjen nga një furrë buke Avokati i Çelmetës: Këto s’janë prova. Ndoka: Berisha po tremb Metën, kështu veproi dhe me mua N L V Editorial Lajmi GA

K Në foto:

Roland Çelmeta, zv.drejtori i arrestuar dje (djathtas) Faksimile e kërkesës së Prokurorisë

TIRANE

ARBEN RROZHANI

P

Ideja

Faqe 11

Berisha kthen mendje për centralin NGA

GENC KONDI

janë identi¿kuar disa subjekteve që jane demtuar nga kjo veprimtari kriminale, duke marrë në cilësinë e provave materiale mandate-pagesat dhe pullat e kualidimit të njësive matëse në dy raste dhe u shpreh se po punonte për identi¿kimin edhe

VENDIMMARRJA

të subjekteve të tjerë të demtuar. Prova ¿llestare të Prokurorisë kanë qenë disa mandat-pagesae dhe pullave, te perdorura nga personat e paautorizuar ne objektet private “Furre Buke” Flamur Ahmeti si dhe “marketi” i... vijon në faqen 2

ABUZIMI

Zbardhet abuzimi nga KLD. Spahiu s’mund të abstenojë

Shqiptarja.com zbulon debitorët me gjoba, del lista

Juristët: Sashenka Jonuzi nuk mund të jetë gjyqtare

“Masakra” e CEZ: Në 7 muaj 1 milionë euro gjobë shtetit

ANILA BASHA

D

hurata” dyvjeçare, që i është bërë Sashenka Jonuzit pak ditë më parë nga Këshilli i Lartë i Drejtësisë, me një rrogë prej 1.2 milionë lekë të vjetra në muaj afërsisht. ka “tronditur” komunitetin e

ANGJELI

Beteja e librave

Prokuroria e Tiranës dorëzoi dje në gjykatë dosjen e plotë që inkriminon 8 ish-zyrtarët e ndaluar të Drejtorisë së Përgjithshme të Metrologjisë në Tiranë, të cilët u denonncuan nga bizneset se vinin pulla false dhe vilnin para, duke mos qenë inspektorë të zonës. Por nga përgjimi i telefonëve është bërë edhe zbardhja se si kërcënoheshin apo amnistoheshin bizneset për të mos dhënë detyrimet ndaj shtetit, me qëllim që ato pagesa t’i merrnin inspektorët nën dorë.

rokuroria e Rrethit Gjyqësor Tiranë zbardhi dje dosjen e përgjimeve për të ndaluarit e Drejtorisë së Përgjithshme të Metrologjisë Tiranë, sipas materialit kallzues të ardhur nga Drejtoria e Pergjithshme e Metrologjise Tiranë. Sipas dosjes së procedimit penal që mban numrin 2733 gjithçka nisi muaj më parë kur Drejtoria e Përgjithshme e Metrologjisë Tiranë paraqiti pranë Prokurorisë së Rrethit Gjyqësor Tiranë nje kallzim penal, për persona te paautorizuar nga kjo drejtori, që kishin abuzuar duke u prezantuar si inspektorë të saj dhe përfituan tarifa te ndryshme nga subjektet gjoja per kualidim te njesive matëse që dispononin pranë aktivitetit te tyre.Akuza tha se

ORENC

juristëve në gjykatën kushtetuese e në gjykatën e lartë, por edhe në rrethin e gjerë të juristëve. “Kjo do të thotë, se ata që drejtojnë sot KLD, po hedh në kosh të plehrave inteligjencën juridike të këtij ligji përderisa bëjnë interpretime të çuditshme lidhur me... Në faqe 7

TIRANE

N

ga shkurti deri në gusht të këtij viti, CEZ Shpërndarje ka kërkuar nga më se 6.800 klientë të saj të zhdëmtojnë sasinë e energjisë që mesatarisht përdoret nga e gjithë Shqipëria në dy ditë kalendarike.

Atyre u është faturuar një dëm ekonomik në masën 4.3 milionë euro në total, si fatura ¿nanciare për humbje të shkaktuara në rrjet, me fjalë të tjera, duke i cilësuar ata si vjedhës të energjisë. Një e katërta e tyre janë objekte apo Në faqe 10-11 institucione...

ëtë javë politika në Shqipëri betohet për paqe dhe konsesus. Ka pak më shumë në javë që në Tiranë, megjithatë, ka nisur një betejë e re. Paqe në Kuvend në miratimin e ligjeve me tre të pestat dhe reformën elektorale dhe beteja e librave po aq sa e autorëve. Dhe meqenëse në këtë vend, paqja nuk është lajm, kurse beteja është lajmi normal, kjo kokëposhtësi në rendin e ngjarjeve, ka ngjallur hutim në vend të shpresës dhe shpresë të hutuar për Kjo betejë të nesërmen. librash në Botimet e Helena Kadaresë, Edi Tiranë, nuk Ramës, Ben Blushit, e ka sharmin Blendi Fevziut, Spar- e betejave tak Ngjelës, Sokol normale që Ballës apo dhe një ka njohur cikël poezish të Sokol kryeqyteti Olldashit, patën të garantuar vëmend- shqiptar në jen e publikut jo këto 20 vite thjesht për përmbajtjen e tyre sesa për autorësinë që mbanin. Në Tiranën që është e madhe dhe metropol për Shqipërinë, por një provincë e humbur në krahinën e madhe Evropiane, kjo betejës pati shijen, forcën dhe ngulmimin e modës: çfarë është në modë duhet të përqafohet nga të gjithë pa asnjë dallim dhe pa asnjë dyshim. Njëlloj si festa e Shën Valentinit: është dita e të dashuruarve dhe hajde të dashurohemi! Njëlloj si festa e Halloween-it, hajde të trembemi! Edhe atëherë kur dashuria është makth, edhe kur të jetuarit në trembje, është rregull dhe jo përjashtim i një dite të vitit. Po beteja e librave? Duke nisur me Kurbanin e Ramës, libri pati shansin e rrallë, që veç lëvdatave, u “kritikua”, u ironizua dhe sulmua fort, ashtu siç pothuaj nuk ka ndodhur kurrë me ndonjë libër, nga njëri prej personazheve të tij. Sali Berisha, edhe kryeministër, edhe pervijon në faqen 6 sonazh i librit, që...


2

E shtunë, 19 nëntor 2011

POLITIKE TË NDALUARIT, PËRSËRITËS

MISIONI I KALIBRIMIT

Duke arsyetuar vendimin për zv.drejtorin e Drejtorisë së Metrologjisë dhe kalibrimit dhe bashkëpunëtorët e tij, prokurorët vënë një paragraph të njëjtë për seicilin se: "për shtetasin … ekziston mundësia të kryejë vepra të tjera të të njëjtit lloj me atë për të cilin procedohet, çka rezulton edhe nga fakti që ai e ka kryer shume here dhe ne vazhdimesi këtë figurë të veprës penale" ndaj sipas akuzës për të duhet te caktohet si masë sigurimi personal ajo e arrestit ne burg.

Sipas faqes zyrtare të Drejtorisë së Kalibrimit, misioni i saj është të realizojë, ruajë dhe përdorë etalonët kombëtare të njësive të matjeve dhe materialet referuese, të mbrojë konsumatorët nëpërmjet organizimit të kontrollit të instrumenteve matës në fushat e trasaksioneve zyrtare dhe tregtare, mbrojtjen e shëndetit, mjedisit dhe sigurisë teknike si dhe kontrollin sasior të parapaketimeve.

Publikohen bisedat 15-ditore mes inspektorëve dhe biznesmenëve

Përgjimet: Si viheshin gjobat për bizneset

„„„

TIRANE

ARBEN RROZHANI vijon nga faqja 1 ...shtetases Miranda Goci, në rrugën “Sadik Petrela” Tiranë dhe këta persona janë pyetur në cilësinë e personave që kanë dijeni për rrethanat e ngjarjes. Gjithçka ka nisur në 15 shkurt 2011, kur dy burra, rreth 38-40 vjeç kane shkuar ne aktivitetin e tyre privat dhe jane prezantuar si inspektorë të Drejtorise se Pergjithshme te Metrologjise Tirane dhe sipas tyre mbulonin kete zone. Ata mbanin te varur ne qafe dhe nje dokument identifikimi te institucionit dhe u kanë thënë se do benin kualidimin e mjeteve matese dhe pasi kane kryer disa verifikime ata kane plotesuar mandatet e arketimit,

kane marre pagesen e shumes sipas ketij mandati, ku nje kopje u kane lene ketyre subjekteve dhe kane vendosur ne objeket matese nga nje pulle të vogel ne forme vezake, me ngjyre bardh e blu ku ne pjesen e brendshme ka mbishkrimin "Republika e Shqiperise, Drejtoria e Pergjiths-

hme e Metrologjise". Por pas një muaji e gjysëm nje burre rreth 50 vjec u eshte prezantuar si inspektor te Drejtorise se Pergjithshme te Metrologjise Tirane qe mbulonte ate zone. Ai ka konstatuar me habi etiketat e vendosura ne mjetet matese dhe i ka pyetur se kush i kishte vendosur. Ai eshte in-

formuar sa me lart per gjithcka kishte ndodhur dhe pasi pa dhe mandat pagesat u tha se ata persona nuk mund te jene koleget e tij sepse kjo eshte zona qe mbulon ai dhe se askush tjeter nuk mund te ushtroje detyren e tij ne kete zone. Pas përshkrimit të dy shtetasve te paraqitur si inspektore te Drejtorise se Pergjithshme te Metrologjise Tirane, policia ka marrë informacione te ndryshme nga burime te tjera konfidenciale dhe eshte bere e mundur identifikimi i disa subjekteve qe jane demtuar nga kjo veprimtari kriminale. Sipas akuzës nje nga autoret e kesaj veprimtarie dyshohet shtetasi Kristaq Thanasi, me detyren e inspektorit te kualidimeve, që në bashkëpunim me shtetasin Sokol Lami, shofer prane kesaj drejtorie kane mashtruar duke vjedhur subjekte te ndryshme gjoja per kualidim te njesive matese qe keto subjekte kane ne perdorim ne nje kohe qe nuk

eshte as zona dhe as detyra e tyre. Pasi prezantohen ata u lene subjekteve mandate arketimi dhe etiketa teresisht te fallsifikuara dhe te skaduara ne kembim te nje vlere te caktuar monetare. Me vendimin nr. 163 Akti, date 12.09.2011 Gjykata e Rrethit Gjyqesor Tirane vendosi lejimin e pergjimit te numrit te telefonit 0682020483 ne perdorim nga shtetasi Kristaq Thanasi per nje peridhe 15 (pesembedhjete ditore) nga data 12.09.2011 ora 16:00 deri ne date 27.09.2011 ora 16:00. Gjate kesaj periudhe kohore jane bere biseda ne interes te hetimit sipas permbledhjes se transkiptimeve te bisedave telefonike ne periudhen kohore 12.09.2011 deri ne 26.09.2011 bashklidhur kesaj kerkese. Gjate ketyre bisedave te transkiptuara jane evidentuar te tjere numra (persona) qe bashkepunojne me shtetasin Kristaq Thanasi duke u inplikuar ne veprimtari te kun-

draligjshme e korruptive. Dhe keta numra (persona) jane vene ne pergjim telefonik me Vendim te Gjykates se Shkalles e Pare Tirane. Gazeta "Shqiptarja.com", sjell më poshtë dosjen e plotë të përgjimeve, pjesë të të cilave u botuan dje fillimisht në sajtin online "Idea".

Transkiptimi

Bisedat telefonike mes inspektorëve dhe biznesmenëve ROLAND ÇELMETA

Ne date 12.10.2011, shtetasi Kristaq Thanasi me detyre inspektor prane drejtorise se metrologjise Tirane ne numrin e tij 067 20 28 647, ora 15.40 merr nje telefonate nga numer tel.068 20 20 127 i cili pas verifikimeve te bera rezulton se eshte biznesmeni Arben Keçi. Ky i fundit ne hyrje të Porto Romanos, ka ndertuar një pikë per peshimin e automjeteve me dy peshore të reja elektronike automobilistike. Nga biseda me Kristaqin, rezulton se Beni është i interesuar për kolaudimin e tyre meqënëse i kishte ardhur një anije dhe i duheshin dokumentat (librezat e kolaudimit) me qëllim për tua treguar kapitenerise së anijes. Kristaqi e pyet nëse do vetem dokumentacionin apo donte kolaudimin e sakte, ndërsa Beni i thote se si fillim i interesonte vetem ana dokumenare për tia treguar kapitenerise. Pas kësaj Kristaqi i ka telefonuar shtetasit Roland Çelmeta, me detyre Zv. Drejtor i Pergjithshem ne Drejtorine e Pergjithshme te Metrologjise dhe i ka treguar këtë fakt duke i thënë që Benit të cilin Rolandi nuk e njeh, i duheshin dokumentat e kolaudimit, pasi ai priste te bente evadimin e nje ngarkese nga nje anije ne port. Rolandi i jep leje per te vepruar duke i thene qe thuaji Benit te vije ne Tirane tja japim letrat ne dore, te mbyllin punen. Kristaqi i ka thënë se gjithësesi do njoftonte dhe Moisiun.Pas kësaj, Kristaqi ka telefonuar shtetasin Moisi Musabelliu me detyre Drejtor i Metrologjise

Inspektorët e Metrologjisë dega Tirane dhe e vë në dijeni që e ka marrë miku i tyre Beni dhe i ka kërkuar kolaudimin e peshoreve dhe Moisiu i thotë për të nesermen. Ne datën 13.10.2011 Beni nga Nr. i tij 068 20 20 127 i ka telefonuar Kristaqit dhe ky i fundit i ka lënë një takim në Tiranë dhe të vije pas një ore ti marri. Beni i thotë se do dergoj një person tjeter me emrin Vasil.Nga raportet e

shërbimit të datës 13 Tetor 2011, rezulton se Ne date 02.11.2011 Rolandi i ka telefonuKristaqi ka qëndruar gjatë gjithë kohës në Ti- ar shtetasit Agron Damsi me nr. 0672058382 ranë ndërsa tek peshoret në Porto Romano me detyre inspektor dega Tirane duke i thene mbas një pike gazi ELDA nuk ka shkuar as qe te nesermen te shkonin ne Bubq te fabrika Kristaqi as ndonjë inspektor tjeter.Dyshohet se per kontroll. Te shkojne te turren! Sipas raporkolaudimi është bërë në mënyrë fiktive. tit te sherbimit te dates 03.11.2011 shtetasi Agron Në datën 28 Tetor 2011 Rolandi i telfonon Damsi me mjetin e tij te punes TR 2987 S eshte Nr.067 20 28 698 i cili i përket shtetasit Armand takuar me Roland Çelmeten ne fshatin Bubq dhe Xhika me detyre Inspektor dega Tirane. Nder kane shkuar ne nje karburant ne hyrje te fshatit. te tjera Rolandi i thote Mandit qe te shkoje te Kontrolluan me sy pompat e karburantit dhe me kontrolloje nje pike karburanti ne Yzberisht me pas u larguan. Me pas shkuan dhe ndaluan ne pronar Luan Gjonin, sepse pas kontrollit pronari nje karburant ne afersi te kryqezimit te fshatit do ti respektonte. Gjithashtu Mandi i thote qe Likmetaj me fshatin Ishem. Dhe ketu ata kontu thoje dhe kolegeve te tij qe kur te kalojne te trolluan pompat me sy. Ne oren 13.00 kane shkarburant Elda ne Ndroq qe te mos futen fare per kontroll atje pasi eshte miku i tyre i perbashket. Rolandi i thote Mandit qe te shkoje te kontrolloje nje Pas pak Rolandi e orjen- pike karburanti ne Yzberisht me pronar Luan Gjonin, ton Mandin per te pika e Luanit dhe nderkohe sepse pas kontrollit pronari do t’i respektonte. merr dhe Luanin me nr. telefonit 0693067793 dhe i thote qe te takohen bashke me Mandin per kuar te nje karburant tjeter prane fshatit Murta orientuar. qim dhe ketu kontrolluan me sy pompat e karNe date 01.11.2011 Rolandi i telefonon nje burantit. Me pas dhe ne nje karburant tjeter ngjishtetasi me nr. 0672036087 (dyshohet Armand tur me te. Xhika) dhe i thote qe te kaloje ti beje presion Ne date 07.11.2011 Rolandin e ka marre atij byth... ne Ndroq se seshte kujtuar fare. Ne numri 0692690313 dhe i prezantohet si Arjani date 08.11.2011 Landi i kerkon perseri qe te sh- i Goses se Kavajes. Arjani i thote qe kane ardh koje ti beje presion atij te Ndroqit dhe nderkohe ata te tute per kontroll dhe Arjani ja kalon teleMandi i thote qe e ke gati ate. fonin nje inspektori gje gjendet atje me emrin


E shtunë, 19 nëntor 2011

3

POLITIKE

Gjykata: Burg pa afat 8 ish-zyrtarëve të Kalibrimit

P

as arrestimit të 8 zyrtarëve të Drejtorisë së Përgjithshme të Meterologjisë dhe Kalibrimit, Gjykata e Shkallës së Parë e dhomës penale ka dhënë masën burg pa afat për të akuzuarit. Gjyqtarja e caktuar për këtë çështje, Alkelina Gazidede, ka komunikuar ditën e djeshme njohjen e masës së sigurisë. Gjyqi i nisur dje në orën 14:00 është zhvilluar me dyer të

mbyllura dhe ka përfunduar pas dy orësh. Në seancën gjyqësore është caktuar njohja e masës së sigurisë, ndërsa ditët në vijim pritet që avokatët ta apelojnë çështjen. Sipas avokatëve të të akuzuarve pretendohet se arrestimet janë bërë të pabazuara në fakte dhe në prova materiale. Sipas tyre asnjë nga zyrtarët nuk kanë kryer shpërdorim detyre. Dy versione të ndryshme janë paraqitur ditën e djeshme lidhur

me arrestimet e zyrtarëve të METE-s. Burimet zyrtare të policisë kanë bërë me dije se në bashkëpunim me prokurorinë kanë arritur të sigurojnë të gjitha provat materiale, të cilat dëshmojnë qartë shkeljen e zyrtarëve përfshi këtu dhe zv. drejtorin e Kalibrimit. Sipas tyre shkelja e detyrës është kryer në mos kryerjen e kalibrimeve duke përfituar shuma parash pasi s'kanë dorëzuar faturat e Tvsh-së në arkën e shtetit.

Biseda telefonike e zv.drejtorit me inspektorin

Çelmeta, Xhikës: Bëji presion atij byth... në Ndroq Në foto: Roland Çelmeta (në rreth) me stafin

Adi. Landi flet me te duke i thene qe lere te flasi dhe mbrapa kaloje. Ne date 08.11.2011 Rolandi i ka telefonuar Armand Xhikes ne numrin e telefonit 0692069460 duke i thene qe ne ate pike para tre muajsh ka mbaruar pune shtetasi Hetem Basho (Tele) i Teles ai, i Teles, i ka marre Telja buken aty, e ka marre Telja para tre muajve buken aty). Landi pohon faktin qe ka qene ne ate karburant me Telen dhe Telja ka mbaruar pune.

KRISTAQ THANASI

Moisiut që tia jepte ndërsa atë tjetrën që i bie pasaporta e kolaudimit për një subjekt në Elbasan tia dorëzoje Armandit. Armandi i kërkon Moisiut që ti krijojë një kontakt me Kristaqin dhe ta pyesë së sa është pagesa, behet fjalë për shumën që duhet të arkëtohet në shtet. Në datën 04.10.2011 rreth orës 20:00 Kristaq Thanasi është takuar me Armand Shuaipin, sipas raportit të shërbimit të datës 04 Tetor 2011 tek lokal "Lejla" mbrapa Gjykatës së Lartë. Është parë që Kristaqi hapi një dosje dhe po diskutonte me Mandin në lidhje me disa dokumenta në dosje. Në orën 20:27 Moisiu flet me Kristaqin dhe ky i fundit e pyet Moisiun tia jepte ato Armandit. Moisiu i thotë që tia japë dokumentacionin ndërkohë që Kristaqi informon drejtorin se Mandi nuk i kishte sjellë. Moisu i thotë që tia japë pa merak se Mandi i sjell ato. Dyshohet se behet fjalë për pasaportën e kolaudimit për subjektin e Elbasanit. Ndërkohë Kristaqi i nxjerr në telefon Moisiut, Mandin dhe Moisiu i thotë ti marrë ato pa problem dhe ti plotësojë të tjerat. Në datën 06.10.2011 në ora 19:41 Mandi flet me Kristaqin. Gjatë kësaj bisede Armando Shuaipi i thotë Kristaqit që të mos harronte librin (pasaportën e kolaudimit) ndërsa Kristaqi ia kthen se është libër i bukur. Kristaqi e pyet Armandon nëse ia ka sjellë ato, dhe beseda vazhdon dhe Armandi i thjotë se i ka sjellë abetare për cunin, leximin dhe po deshi ndonje stilolaps. Pas kësaj bisede, Asrmandi flet në telefon me Moisiun dhe i thotë që të mos bëhet merak se ska mbaruar punë me të gjitha, por do e mbarojë shumë shpejt.

Në datën 20 Shtator 2011 ne oren 11.34 Kristaqi ka folur me Mojsiun dhe i ka thene se e ka thirrur Shaba, i cili eshte nje person qe ka nje karburant Martini afer Liqenit Artificial. Me pas Kristaqi eshte telefonuar nga Shaba dhe Shaba i ka thene a eshte takuar me Mojsiun. Ne date 22.10.2011 Kristaqi i ka telefonuar Mojsiut dhe i ka thene se Shaba e Rolandi, Armand Xhikes: Në atë pikë para tre ka telefonuar disa here dhe muajsh ka mbaruar pune shtetasi Hetem Basho Mojsiu i thote ta marre vete Drejtorin ne telefon. Kristaqi (Tele) i Teles ai, i Teles, i ka marre Telja buken i thote qe te flasi ne telefon se aty, e ka marre Telja para tre muajve buken aty) pastaj vete dhe i merre vete pa problem. Mojsiu e adreson te Arta (dyshohet punonjese) dhe i thote ik merre Ne date 10.10.2011 ne oren 15.14 Mojaty dhe ti sherbejme shpejt. siu telefonohet nga Kristaqi i cili i thote se i Ne date 27.09.2011 ora 12.32 Kristaqit i ka telefonuar Mira Ahmetaj dhe i ka thene telefonon Shaba perseri nga nr. telefonit qe si guxon qe ben kolaudime ne Fier dhe 0682095832 dhe kane folur per nje pashaporte ne Lushnje. Kristaqi i ka thene Mires qe kualidimi per karburant Martinin. Ne oren 14.15 cpune ke ti se ai zbaton vetem urdhera ndersipas raportit te sherbimit, Kristaqi ka dale nga sa Mojsiu i thote qe ska problem se e sqaron zyra me nje leter te bardhe ne dore dhe nje li- ai neser kete pune. breze ngjyre blu ne dore e cila dyshohet se eshte Në date 18.10.2011 inspektoret Hetem pashaporta e karburantit. Personi tjeter qe dys- Basho, Armand Xhika, Kristaq Thanasi dhe hohet te jete Shaba pasi eshte takuar me Krista- drejtori Mojsi Musabelliu kane shkuar me sherqin, ky i fundit i ka dorezuar letren me librezen bim ne Elbasan dhe Perrenjas. Rruges Mandi ngjyre blu. Personi i panjohur ka shkuar te kar- Xhika i telefonon Mojsiut dhe i thote qe eshte burant Martini. bashke me Hetem Bashen te unaza e ElbasanNe date 03.10.2011 ora 14.27. Mojsiun it, te karburant Martini dhe se ata te martinit e telefonon numri 0672962733 qe perdoret nga nuk paguajne, sbejne dhe se keta po serdhe ti shtetasi Armand Shuaipi dhe ben nje bisede per si drejtor nuk duan tja dine.Pas kesaj Mojsiun nje shtetas nga Lushnja dhe nje nga Elbasani. e merr ne telefon Hetemi dhe i thote perseri te Dyshohet se Armandi është një sekser që ka kaloje nga Martini qe ti beje nje presion se marrë dy porosi dhe më pas ia ka dhënë Moi- nderkohe Hetemi u kishte thene punonjesve te siut. Moisiu e pyet që tia japi atij të Lushnjës karburant Martinit qe po vinte dhe drejtori. në dorë apo tia japë Mandit dhe më pas ky i Sipas raportit te sherbimit rezulton se Mojsiu fundit tia japë atij të Lushnjës. Mandi i thotë dhe Kristaqi qe ishin me makinen e Kristaqit

Roland Çelmeta, i arrestuar nga policia te dy qendruan te karburant Martini ne un- thotë Ymerit që, Kola pasi ti marrë do I kaloje aze te Elbasanit dhe po shikonin distributoret në bankë për Mandin. shperndares te naftes dhe gazit. Me pas u nisNga transkriptet rezulton se Kol Leku ka një en te gjithe se bashku ne Perrenjas dhe bene karburant Euroil. kualidimin e nje karburant Kastrati ne dalje Në orën 09:44 Mandi ka folur përsëri me te Perrenjasit. Ne kthim kane qendruar te Ymerin dhe i ka thënë përsëri që do shkojë Kola lokal Franko perballe stadiumit dhe u takuan dhe Ymeri tia japë të gjitha, ndërsa Ymeri i thotë me tre persona. që sia jep dot të gjitha pasi nuk ka. Të tijat pra Ne date 20.10.2011 ora 11.25, Mojsiu ka pjesën e tij ai si ka, dhe do tia sjellë të nesërmen komunikuar ne telefon me Kristaqin dhe gjate në Tiranë. Në orën 10:30 Mandi ka folur me bisedes Kristaqi i thote se ka folur me shtetasin Fa- Kolën dhe i kërkon që të shkojë mbasditë pasi tos Themelko qe nga verifikimet rezulton te jete ymeri ka vetëm 300 dhe në mbasditë i bën 60 Drejtor i Metrologjise Ligjore dhe ky i fundit i ka (gjashtë dhjetë mijë) Ymeri. Ndërkohe mandi e kerkuar llogari qe perse ke kryer veprime ne Çoro- sqaron kolën se ai ka vetëm 300 vetëm për pagvode duke qene se eshte jashte juridiksionit te tij. esën e asaj. Në orën 11:18 Mandi i telefonon Moisiut Kristaqi i ka thene Fatosit se une kete pune une nuk e bej as ne Tirane pa urdher dhe jo ne Corovode. Ne dhe e informon se është në pritje të atij plerës kete kohe Mojsiu e pyet qe: E ka bere drejtori i the? (Ymerit). Moisiu i thotë që ta mbylli sa më shpejt Kristaqi i pergjigjet se nuk i ka thene drejtori fare se i prêt dikush tjeter (shumat e lekeve). Sipas por une marr urdhera nga drejtori (debatojne ne raportit te sherbimit date 16.09.2011 Kristaqi ka telefon). Në datën 30 Tetor 2011 Moisiu ka folur plotesuar ne nje lokal nje kualidim per taksine me Mandin dhe ky i fundt i ka thënë që të nesër- me targe TR 025 B. Kualidimi eshte bere ne men në orën 10 e kanë të mbyllur atë punë. Moisiu menyre fiktive pa kryer proceduarat e duhura ligjore. Ne date 22.09.2011 sipas raportit te sheri është përgjigjur që ska problem se e pret. Të nesërmen në datën 31 Tetor 2011 bimit Kristaqi ka plotesu nje kualidim per ora 09:07 Mandi i telefonon numrit taksine me targe TR 437 C. Kualidimi eshte bere 0674068452 të cilin e posedon një person që i ne menyre fiktive pa kryer proceduarat e duhutherrasin Ymer, dhe gjatë bisedes Mandi i thotë ra ligjore. Ymerit se e ka mbyllur punën dhe duhet bere HETEM BASHO Ne date 18.10.2011 inspektoret Hetem pagesa. Për këtë ai i thotë këtij personi që të dërgojë njeri aty për të marrë paratë ose tia kalojë në bankë në llog- Mandi i kërkon Kolës që të shkojë tek Ymeri në arinë e tij, pasi ajo punë sipas Mandit duhej mby- Labinot dhe ti thotë që e ka dërguar Mandi, dhe llur atë ditë, pasi është ymeri duhet ti japë 60.000 (gjashtëdhjetë mijë) Lekë. bërë gati kartoni. Mandi i thotë se duhet bërë pagesa e faturës prej 30.000 (tridhjetë mijë) Lekësh Basho, Armand Xhika, Kristaq Thanasi dhe drejse të tjerat i ka Mandi. Ymeri i kërkon me me- tori Mojsi Musabelliu kane shkuar me sherbim sazh numrat e llogarisë ndërkohë që Mandi i ne Elbasan dhe Perrenjas. Rruges Mandi Xhika thotë që do dërgojë një shok tjetër që quhet Kol i telefonon Mojsiut dhe i thote qe eshte bashke me Hetem Bashen te unaza e Elbasanit, te karLeku. Ymeri pranon, që të shkoje Koli. Në orën 09:24 Mandi i telefonon burant Martini dhe se ata te "Martinit" nuk Nr.0682099086 i cili njifet si Kolë Leku. Mandi paguajne, sbejne dhe se keta po serdhe ti si dreji kërkon Kolës që të shkojë tek Ymeri në Lab- tor nuk duan tja dine.Pas kesaj Mojsiun e merr inot dhe ti thotë që e ka dërguar Mandi, dhe ne telefon Hetemi dhe i thote perseri te kaloje ymeri duhet ti japë 60.000 (gjashtë hjetë mijë) nga Martini qe ti beje nje presion se nderkohe Lekë. Në bisede flitet 600.000 (gjashtëqind Hetemi u kishte thene punonjesve te karburant mijë) Lekë mandi I thotë Kolës, që ky I fundit ti Martinit qe po vinte... vijon në faqen 4


4

E shtunë, 19 nëntor 2011

POLITIKE

Avokati: Janë shkelur tre nene të ligjit

P

as gjyqit të zhvilluar ditën e djeshme, u bë me dije se zv. drejtori i Drejtorisë së Përgjithshme të Meterologjisë dhe Kalibrimit ka kërkuar lehtësira në gjykatë. Nisur nga ky fakt avokati i tij ka bërë me dije se çështja për të do të kalojë për revokim të masës së sigurisë për shkak se përgjigjmet ndaj Çelmetës janë të pabazuar në fakte. Sipas avokatit Veleshnja janë shkelur nenet 228, 229, 230 të kodit të

proçedurës penale. Avokati thekson se kriteret dhe kushtet e masës "Arrest me burg" duhet që të kenë prova të mjaftueshme dhe të qarta. Nga ana tjetër ka reaguar prokuroria, e cila është shprehur se ndaj Çelmetës si dhe vartësve të tij janë pregatitur të gjitha materialet ku janë konsistuar shkejet. "Ato janë fakte dhe prova që dëshmojnë qartë shkeljen e ligjit, panvarësisht se është e drejtë se nuk janë arrestuar në flagrancë"- tha një

prej burimeve nga prokuroria. Ky ishte reagimi i zyrtarëve të prokurorisë gjatë ballafaqimit që ju bë lidhur me provat që kanë ndaj Çelmetës. Me tej avokati Veleshnja ka bërë me dije se akuzat lidhur nga përgjimet telefonike,janë biseda të zakonshme që bëhën për shkak të punës si epror që orienton vartësit, dhe në rastin konkret s'ka prova të mjaftueshme për të dhënë akuza të shprëdorimit të detyrës apo shkeljes së ligjit.

Bisedat për rryshfetet, me kode

vijon nga faqja 1 ...dhe drejtori. Sipas raportit te sherbimit rezulton se Mojsiu dhe Kristaqi qe ishin me makinen e Kristaqit te dy qendruan te karburant Martini ne unaze te Elbasanit dhe po shikonin distributoret shperndares te naftes dhe gazit. Me pas u nisen te gjithe se bashku ne Perrenjas dhe bene kualidimin e nje karburant Kastrati ne dalje te Perrenjasit. Ne kthim kane qendruar te lokal Franko perballe stadiumit dhe u takuan me tre persona. Ne date 08.11.2011 Rolandi i ka telefonuar Armand Xhikes ne numrin e telefonit 0692069460 duke i thene qe ne ate pike para tre muajsh ka mbaruar pune shtetasi Hetem Basho (Tele) I Teles ai, i Teles, i ka marre Telja buken aty, e ka marre Telja para tre muajve buken aty). Landi pohon faktin qe ka qene ne ate karburant me Telen dhe Telja ka mbaruar pune.

ARMAND XHIKA

Në datën 28 Tetor 2011 Rolandi i telfonon Nr.067 20 28 698 i cili i përket shtetasit Armand Xhika me detyre Inspektor dega Tirane. Nder te tjera Rolandi i thote Mandit qe te shkoje te kontrolloje nje pike karburanti ne Yzberisht me pronar Luan Gjonin, sepse pas kontrollit pronari do ti respektonte. Gjithashtu Mandi i thote qe tu thoje dhe kolegeve te tij qe kur te kalojne te karburant Elda ne Ndroq qe te mos futen fare per kontroll atje pasi eshte miku i tyre i perbashket. Pas pak Rolandi e orjenton Mandin per te pika e Luanit dhe nderkohe merr dhe Luanin me nr. telefonit 0693067793 dhe i thote qe te takohen bashke me Mandin per ta orjentuar. Ne date 01.11.2011 Rolandi i telefonon nje shtetasi me nr. 0672036087 (dyshohet Armand Xhika) dhe i thote qe te kaloje ti beje presion atij byth... ne Ndroq se seshte kujtuar fare. Ne date 08.11.2011 Landi i kerkon perseri qe te shkoje ti beje presion atij te Ndroqit dhe nderkohe Mandi i thote qe e ke gati ate. Ne date 08.11.2011 Rolandi i ka telefonuar Armand Xhikes ne numrin e telefonit 0692069460 duke i thene qe ne ate pike para tre muajsh ka mbaruar pune shtetasi Hetem Basho (Tele) I Teles ai, i Teles, i ka marre Telja buken aty, e ka marre Telja para tre muajve buken aty). Landi pohon faktin qe ka qene ne ate karburant me Telen dhe Telja ka mbaruar pune.

ARMAND SHUAIPI

Ne date 03.10.2011 ora 14.27. Mojsiun e telefonon numri 0672962733 qe perdoret nga shtetasi Armand Shuaipi dhe ben nje bisede per nje shtetas nga Lushnja dhe nje nga Elbasani. Dyshohet se Armandi është një sekser që ka marrë dy porosi dhe më pas ia ka dhënë Moisiut. Moisiu e pyet që tia japi atij të Lushnjës në dorë apo tia japë Mandit dhe më pas ky i fundit tia japë atij të Lushnjës. Mandi i thot Moisiut që tia jepte ndërsa atë tjetrën që i bie pasaporta e kolaudimit për një subjekt në Elbasan tia dorëzoje Armandit. Armandi i kërkon Moisiut që ti krijojë një kontakt me Kristaqin dhe ta pyesë së sa është pagesa, behet fjalë për shumën që duhet të arkëtohet në shtet. Në datën 04.10.2011 rreth orës 20:00 Kristaq Thanasi është takuar me Armand Shuaipin, sipas raportit të shërbimit të datës 04 Tetor 2011 tek lokal "Lejla" mbrapa Gjykatës së Lartë. Është parë që Kristaqi hapi një dosje dhe po diskutonte me Mandin në lidhje me disa dokumenta në dosje. Në orën 20:27 Moisiu flet me Kristaqin dhe ky i fundit e pyet Moisiun tia jepte ato Armandit. Moisiu i thotë që tia japë dokumentacionin ndërkohë që Kristaqi informon drejtorin se Mandi nuk i kishte sjellë. Moisu i thotë që tia japë

Inspektorët lekë në dorë për karburantet Marrëveshjet gojore me pronarët e benzinatave për detyrimet

Inspektorë të METE pa merak se Mandi i sjell ato. Dyshohet se behet fonuar shtetasit Agron Damsi me nr. 0672058382 fjalë për pasaportën e kolaudimit për subjektin e me detyre inspektor dega Tirane duke i thene qe Elbasanit. Ndërkohë Kristaqi i nxjerr në telefon te nesermen te shkonin ne Bubq te fabrika per konMoisiut, Mandin dhe Moisiu i thotë ti marrë ato troll. Te shkojne te turren. Sipas raportit te sherpa problem dhe ti plotësojë të tjerat. Në datën bimit te dates 03.11.2011 shtetasi Agron Damsi me 06.10.2011 në ora 19:41 Mandi flet me Kristaqin. mjetin e tij te punes TR 2987 S eshte takuar me Gjatë kësaj bisede Armando Shuaipi i thotë Roland Celmeten ne fshatin Bubq dhe kane shkuar Kristaqit që të mos harronte librin (pasaportën e kolaudimit) ndërsa Kristaqi ia kthen se është libër i bukur. Kristaqi e pyet Rolandi i ka telefonuar shtetasit Agron Damsi Armandon nëse ia ka sjellë ato, me detyrë inspektor dega Tiranë duke i thënë dhe biseda vazhdon dhe Armandi i thjotë se i ka sjellë abe- që të nesërmen të shkonin në Bubq te fabrika tare për çunin, leximin dhe po për kontroll. Të shkojnë te turren. deshi ndonje stilolaps. Pas kësaj bisede, Asrmandi flet në telefon me Moisiun dhe i thotë që të mos bëhet merak se ska mbaruar punë me të ne nje karburant ne hyrje te fshatit. Kontrolluan me sy pompat e karburantit dhe me pas u larguan. Me gjitha, por do e mbarojë shumë shpejt. pas shkuan dhe ndaluan ne nje karburant ne afersi AGRON DAMSI Ne date 28.10.2011 shtetasi Agron Damsi te kryqezimit te fshatit Likmetaj me fshatin Ishem. me nr. 0672058382 flet me Kristaqin dhe i kerkon Dhe ketu ata kontrolluan pompat me sy. Ne oren qe ti lere dy peshore qe kualidimin tua beje ai. 13.00 kane shkuar te nje karburant tjeter prane fsKristaqi i thote qe nuk ka ku to gjeje por i sygjeron hatit Murqim dhe ketu kontrolluan me sy pompat qe te beje kualidimet e mishit. Agroni i thote qe do e karburantit. Me pas dhe ne nje karburant tjeter ndonje supermarket se ska lidhje me mishin se ngjitur me te. figuron keq mishi te ai. Kristaqi thote qe mos te DHURATA MERLIKA Ne date 17.10.2011 shtetasi Dhurata Mershkruaje mish se nuk ke pune te shenosh dyqan mishi. (Agron Damsi eshte inspektor per mallrat lika me nr. 0672057701 flet me Moisiun dhe e e paketuara). Ne date 02.11.2011 Rolandi i ka tele- njofton se ka marrë ankesa nga subjekte të ndry-

shëm se pikat të ndryshme karburanti ndër të cilat dy në Kruje japin sasi me pak (mangut) dhe se janë pa u kontrolluar fare. Sipas saj aty ka shkuar një ditë dhe Kristaq Thanasi dhe nuk i ka bërë dot. Gjithashtu nga biseda ajo e vë në dijeni drejtorin për faktin se këto pika kanë nga 4 (katër) vjet pa u kolauduar. Pas këtij momenti Dhurata është telefonuar nga Armand Xhika i cili e pyet se cfarë problemi ka konstatuar. Kjo bisede është bërë tre minuta pasi Dhurata ka mbyllur bisedën me drejtorin dhe dyshohet se ky i fundit ka komunikuar me Armandin dhe i ka bërë prezent shqetësimin e Dhuratës. Armandi i thotë që ka shkuar aty dhe nuk duan të paguajnë, ndërsa Dhurata i thotë që ka shkuar me Taqon (Kristaqin). Vec kësaj janë vërejtur edhe një sere veprimesh të dyshimta nga kjo shtetase dhe me konkretisht në datën 04 Prill 2011 pranë subjektit Bar Kafe në pronësi të shtetasit Servet Vrapi në Rr. Siri Kodra ka vendosur një etiketë kolaudimi pa numër. Po kështu nga verifikimet e bëra rezulton se pranë subjektit Bar Kafe "Kisas" në pronësi të shtetasit Pal Gjokaj, kjo shtetase ka kërkuar një shumë prej 1050 (njëmijë e pesëdhjetë) lekësh dhe nuk ka lënë as faturë , as etikete dhe dyshohet se nuk ka bërë kolaudim fare. Në Rr. Siri Kodra në datën 04 Prill 2011 në supermatketin e shtetases Sanije (Aida) Xeka, ka vënë nje etikete të vitit 2010, pa datë dhe numër, pa faturë dhe mandat pagesë, nuk ka bërë asnjë veprim për kolaudimin e saj dhe i ka kërkuar subjektit një shumë prej 2040 (dymijë e dyzetë) Lekë.

MOJSI MUSABELLIU

Në datën 20 Shtator 2011 ne oren 11.34 Kristaqi ka folur me Mojsiun dhe i ka thene se e ka thirrur Shaba, i cili eshte nje person qe ka nje karburant Martini afer Liqenit Artificial. Me pas Kristaqi eshte telefonuar nga Shaba dhe Shaba i ka thene a eshte takuar me Mojsiun. Ne date 22.10.2011 Kristaqi i ka telefonuar Mojsiut dhe


E shtunë, 19 nëntor 2011

5

POLITIKE

Ndoka: Berisha po heq Metën nga qeveria

S

ali Berisha po vepron me LSI dhe Ilir Metën në të njejtën mënyrë sikurse veproi me PDK gjatë kohës që ishte në bashkëqeverisje, kur kërkoi dhe ndërpreu marrëveshjen bashkëqeverisëse me të. Por me ndryshimin e vetëm se, nëse me PDK u mor dhe e akuzoi padrejtësisht përmes një presioni të hapur, me LSI po vepron në mënyrë selektive, pra po çon në pranga vetëm

të korruptuarit e kësaj partie". Kjo ka qënë deklarata e kreut demokristian Nard Ndoka, në një pronocim për gazetën "Shqiptarja.com", vetëm një ditë pas plasjes së skandalit në Ministrinë e Ekonomisë, Energjetikës dhe Tregtisë që drejtohet nga një ministër i LSI dhe ku kanë rënë në pranga 8 zyrtarë, një pjesë dhe zyrtarë të LSI në qeverisje me PD. "Berisha po vepron pra në njejtën mënyrë, ai po i bën presion

Metës për ta flakur atë. Por siç po vepron Berisha, ai po e përshpejton kalimin e Metës në opozitë dhe në krahun e opozitës", ka qënë deklarata e Ndokës, teksa ka rikujtuar periudhën e tre vitëve më parë, kur me të njejtën metodë u ndor nga qeverisja në mandantin e parë tq qeverisjes, pas akuzave të pabaza ndaj ish-zv.ministrit Jaka, përfaqësues i PDK që doli nga gjykata i pafajshëm.

Një ditë pas arrestimit, ish zv.drejtori merr avokat Gëzim Veleshnjen

Avokati i Çelmetës: Janë marrë me thashetheme, s'kanë prova E

shtë dashur një ditë kohë që i akuzuari kryesor i dosjes "METE" Roland Çelmeta, të marrë një avokat. Gëzim Veleshnja, si avokat i të pandehurit, pohoi dje se hetimet që bëri policia dhe prokuroria nuk kanë fakte dhe nuk janë të vërteta. "Zyrtarët nuk janë kapur në flagrancë, por janë arrestuar gjatë kohës që ishin në krye të detyrës, madje dhe përgjigjemt telefonike që janë bërë për Roland Çelmetën nuk kanë lidhje me rryshfetet që pretendon prokuroria",- tha Veleshnja. Avokati tha se prokuroria ka hetuar mbi 3 episode, përgjime telefonike të Çelmetës, i cili ka komunikuar me inspektorët e tij,të cilat s'kanë të bëjnë me ndonjë shkelje, pasi ai ka kryer detyrën e tij. Një nga episodet është rasti kur Çelmeta në linjë telefonike i thotë një inspektori: "Turruni për kontroll", episodi i

Gëzim Veleshnja dytë "Lëre atë pikë mos ik se ka shkuar Telja dhe e ka marrë bukën aty para tre muajsh", dhe i fundit "Shko aty, se ai të respekton, është miku ynë".

i ka thene se Shaba e ka telefonuar disa here dhe lidhje me disa dokumenta në dosje. Mojsiu i thote ta marre vete Drejtorin ne teleNë orën 20:27 Moisiu flet me Kristaqin fon. Kristaqi i thote qe te flasi ne telefon se pastaj dhe ky i fundit e pyet Moisiun tia jepte ato Arvete dhe i merre vete pa problem. Mojsiu e adre- mandit. Moisiu i thotë që tia japë dokumentason te Arta (dyshohet punonjese) dhe i thote ik cionin ndërkohë që Kristaqi informon drejtormerre aty dhe ti sherbejme shpejt. in se Mandi nuk i kishte sjellë. Moisu i thotë që Ne date 27.09.2011 ora 12.32 Kristaqit i tia japë pa merak se Mandi i sjell ato. Dyshotelefonon Shaba perseri nga nr. telefonit het se behet fjalë për pasaportën e kolaudimit 0682095832 dhe kane folur per nje pashaporte për subjektin e Elbasanit. Ndërkohë Kristakualidimi per karburant Martinin. Ne oren qi i nxjerr në telefon Moisiut, Mandin dhe 14.15 sipas raportit te sherbimit, Kristaqi ka Moisiu i thotë ti marrë ato pa problem dhe ti dale nga zyra me nje leter te bardhe ne dore dhe nje libreze ngjyre blu ne dore e cila dyshohet se eshte pashaporta e Mandi Xhika i telefonon Mojsiut dhe i thotë që karburantit. Personi tjeter qe është bashkë me Hetem Bashën te unaza e dyshohet te jete Shaba pasi eshte takuar me Kristaqin, ky Elbasanit, te karburant Martini dhe se ata të i fundit i ka dorezuar letren me librezen ngjyre blu. Personi i martinit nuk paguajnë, s'bëjnë dhe se këta po panjohur ka shkuar te kar- s'erdhe ti si drejtor nuk duan tja dinë. burant Martini. Ne date 03.10.2011 ora 14.27. Mojsiun e telefonon numri 0672962733 plotësojë të tjerat. Në datën 06.10.2011 në ora 19:41 Manqe perdoret nga shtetasi Armand Shuaipi dhe ben nje bisede per nje shtetas nga Lushnja dhe nje di flet me Kristaqin. Gjatë kësaj bisede Armannga Elbasani. Dyshohet se Armandi është një sek- do Shuaipi i thotë Kristaqit që të mos harser që ka marrë dy porosi dhe më pas ia ka dhënë ronte librin (pasaportën e kolaudimit) ndërMoisiut. Moisiu e pyet që tia japi atij të Lush- sa Kristaqi ia kthen se është libër i bukur. njës në dorë apo tia japë Mandit dhe më pas ky Kristaqi e pyet Armandon nëse ia ka sjellë i fundit tia japë atij të Lushnjës. Mandi i thot ato, dhe beseda vazhdon dhe Armandi i thjotë Moisiut që tia jepte ndërsa atë tjetrën që i bie se i ka sjellë abetare për cunin, leximin dhe pasaporta e kolaudimit për një subjekt në El- po deshi ndonje stilolaps. Pas kësaj bisede, Armandi flet në telefon me basan tia dorëzoje Armandit. Armandi i kërkon Moisiut që ti krijojë një kontakt me Kristaqin Moisiun dhe i thotë që të mos bëhet merak se dhe ta pyesë së sa është pagesa, behet fjalë për ska mbaruar punë me të gjitha, por do e mbarojë shumë shpejt. shumën që duhet të arkëtohet në shtet. Ne date 10.10.2011 ne oren 15.14 MojNë datën 04.10.2011 rreth orës 20:00 Kristaq Thanasi është takuar me Ar- siu telefonohet nga Kristaqi i cili i thote se i mand Shuaipin, sipas raportit të shërbimit të ka telefonuar Mira Ahmetaj dhe i ka thene datës 04 Tetor 2011 tek lokal "Lejla" mbrapa qe si guzon qe ben kolaudime ne Fier dhe ne Gjykatës së Lartë. Është parë që Kristaqi hapi Lushnje. Kristaqi i ka thene Mires qe cpune një dosje dhe po diskutonte me Mandin në ke ti se ai zbaton vetem urdhera ndersa Moj-

"Të treja episodet ku Çelmeta flet me vartësit e tij, nuk janë bërë aspak për rryshfete apo ndonjë shkelje të ligjit, ai ka bërë detyrën dhe i ka

dhënë urdhër inspektorëve të kryejnë detyrën e tyre",- theksoi avokati Veleshnja. Sipas tij Roland Çelmeta nuk është përfshirë në afera korruptive apo të këtë bërë biseda pazaresh, ndaj ato janë të pafaktuara. Ndër të tjera avokati ka ngritur pretendimet se të gjitha përgjimet telefonike që ka bërë prokuroria ndaj tij nuk nënkuptojnë shkelje të ligjit ndaj dhe duhet të rrëzohen si fakte. I pyetur nga Shqiptarja.com, Gëzim Veleshnja tha se çmimi për një kalibrim të një njësie matëse varion nga 8 mijë deri në 30 mijë lekë të vjetra, procedurë kjo që kryhet vetëm një herë në vit. "Kjo gjë rrëzon dhe zërat që pretendojnë se inspektorët e kalibrimit dhe të meterologjisë marrin si rryshfet nëpër biznes shumat nga 500 deri në 1 milion lekë"- tha avokati. Pas vendimit të gjykatës çështja e zyrtarëve të arrestuar do të kalojë këto ditë për apelim",përfundoi Veleshnja.

tes dhe gazit. Me pas u nisen te gjithe se bashku ne Perrenjas dhe bene kualidimin e nje karburant Kastrati ne dalje te Perrenjasit. Ne kthim kane qendruar te lokal Franko perballe stadiumit dhe u takuan me tre persona.

SOKOL LAMI

siu i thote qe ska problem se e sqaron ai neser kete pune. Ne date 18.10.2011 inspektoret Hetem Basho, Armand Xhika, Kristaq Thanasi dhe drejtori Mojsi Musabelliu kane shkuar me sherbim ne Elbasan dhe Perrenjas. Rruges Mandi Xhika i telefonon Mojsiut dhe i thote qe eshte bashke me Hetem Bashen te unaza e Elbasanit, te karburant Martini dhe se ata te martinit nuk paguajne, s'bejne dhe se keta po s'erdhe ti si drejtor nuk duan tja dine.Pas kesaj Mojsiun e merr ne telefon Hetemi dhe i thote perseri te kaloje nga Martini qe ti beje nje presion se nderkohe Hetemi u kishte thene punonjesve te karburant Martinit qe po vinte dhe drejtori. Sipas raportit te sherbimit rezulton se Mojsiu dhe Kristaqi qe ishin me makinen e Kristaqit te dy qendruan te karburant Martini ne unaze te Elbasanit dhe po shikonin distributoret shperndares te naf-

Njëri nga këta persona që dyshohet si bashkëpunëtori kryesor i personit nën hetim Kristaq Thanasi në terren dhe në lidhje me subjektet është shtetasi Sokol Lami me detyrë shofer pranë këtij institucioni. Personi nën hetim Sokol Lami në bashkëpunim me personin tjeter nën hetim Kristaq Thanasi, kanë shkuar në subjekte të ndryshëm dhe u kanë lënë etiketa kolaudimi të vitit 2010 në shkëmbim të shumave prej 1500-2000 Lekë, duke u lënë dhe një mandat-pagesë. Në këto m,adate ata nuk kanë shkruar as emrat e tyre por kanë nëshkruar duke bërë një firmë thjesht shkaravinë. Një rast tjeter ku këta persona kanë kryer këtë veprimtari është në Rr Babë Rexha sot Rr. "Vace Zela" në subjektin Engjellushe Veizi ku këta persona dyshohet se kanë plotësuar një librezë të peshëmatjes kundrejt vlerës 2500 Lekë dhe nuk kanë lënë asnjë mandat pagesë, dhe as faturën tatimore. Një rast tjetër është në po këtë rrugë, në dyqanin në pronësi të shtetases Peme Fejzo, ku këta persona pasi janë prezantuar si inspektorë ku ata kanë kërkuar të njëjtën shumë për kolaudimin e peshores dhe nuk kanë lëshuar as faturë tatimore dhe as mandat pagese si dhe nuk kanë bërë asnjë veprim për kolaudimin e peshores në fjalë. Të njëjtën gjë ata kanë bërë në të njëjtën rrugë në dyqanin e shtetases Afërdita Kalleshi ku ata në shkëmbim të shumës së parave të përmendura më sipër, nuk kanë bërë asnjë veprim për kolaudimin e peshores dhe kanë vënë në të një etiketë të paplotësuar. Pasi kjo shtetase ka ngulur këmbë për mandatin e pagesës dhe këta shtetas kanë hequr etiketën dhe kanë bërë një shënim në librezën përkatëse anullohet.


6

E shtunë, 19 nëntor 2011

POLITIKE BERISHA: ALEANCA E PLEHUT

RAMA: GJELI MAJË PLEHUT

"I them antiglobalistëve se nuk keni të ardhme. Se aleanca juaj e fundit e plehut është e dëshpëruar dhe e pashpresë. Se ju nuk promovoni aspak pavarësisht pozicionit, mjedisin e shëndetshëm. Mos kërkoni vota në plehra se nuk do t`i gjeni", tha Berisha. Ai sulmoi programin e PS për rritjen e taksave për të pasurit. "Qeveria do të bëjë gjithçka për mjedisin miqësor ndaj jush.

Kryetari i Partisë Socialiste Edi Rama ka reaguar në faqen sociale në "Tëitter" ndaj deklaratave të kreut të qeverisë Berisha në Porto Romano, i cili theksoi aleanca e plehut është e dëshpëruar dhe e pashpresë. "Të pasurit do shpëtojnë nga gjobat, mjedisi nga plehrat dhe Shqipëria nga kënga e gjelit majë plehut" theksoi Rama në "Tëitter".

Turi në qytetin e Fierit: Çfarë po ndodh në qarqet, arbitraritet

Rama: Jo kryetarë të PS krerët e bashkive komunave e deputetët Kryesocialisti fillon turin për programin: Të mos shihen vetëm gabimet e Berishës, por çfarë ofron PS Lajmi Avokati Popullit

Kryetari socialist ka filluar turin e takimeve dhe të shpjegimeve të programit të ri të PS pikërisht në qytetin e Fierit, aty ku dhe ka pasur një përplasje të fortë në lidhje me zgjedhjen e kreut të ri të këshillit të qarkut. „„„

TIRANE

JAKIN MARENA

K

ryetari socialist Rama filloi dje turin e tij sqarues për programin politik të PS për të thithur mendimin e gjithë strukturave të partisë, por dhe për ta ballafaquar me qytetarët. Kështu, stacioni i parë ka qënë qyteti i Fierit, teksa Rama ka mbërritur pasditen e djeshme rreth orës 16:30, ku është zhvilluar një takim me drejtuesit dhe simpatizantet e kësaj partie. Gjatë takimit të zhvilluar në ambientet e teatrit "Bylis", që ka zgjatur përmbi tre dorë, ka pasur debate në lidhje me zgjedhjet e reja në parti, ku të pranishmit kanë këmbëngulur që krerët e njësive vendore të mos jenë dhe kryetarë partie për këto komuna dhe bashki. Rama është shprehur se asnjë kryetar komune apo bashkie, si dhe asnjë deputet nuk do të jetë kryetar vendor partie. Kjo deklaratë e kreut të PS me sa duket u ka dhënë fund dilemave dhe praktikave ku kryetari i bashkisë apo komunës është dhe kryetar i PS për njësinë vendore, duke mbivendosur pushtetet dhe duke sjellë prishjen e ekuilibrave në

"Pas propozimit të kryetarit të PS për ngritjen e një komisioni ad hoc, për thithjen, shqyrtimin e seleksionimin e kandidaturave për Avokat të Popullit, vë në dispozicion faqen e internetit: http:// avokatipopullit2011.ps.al/, ku shpall të hapur procesin e pranimit të dokumentacionit për çdo kandidat apo kandidate, që dëshiron të aplikojë për t'u zgjedhur Avokat i Popullit", citon selia rozë.

pushtetin vendor. Mësohet se Rama ka kërkuar nga anëtarët socialistë, simpatizantët por dhe gjithë qytetarët shqiptarë që të mos shohin vetëm gabimet që po bën Berisha por të shohin se çfarë mund t'u ofrojë Partia Socialiste. Në takim Rama është pyetur edhe rreth qëndrimit ndaj Ilir Metës dhe Fatos Nanos, por nuk ka patur asnjë dekalaratë për të dy këto emra nga ana e tij. Ai ka kërkuar edhe një skemë të re që ka të bëjë me ristrukturimin e strukturave të degës

së PS në Fier dhe programit të ri të saj në të gjithë vendin. "Në këtë program parashikohet një sistem i ri taksash, dëmshpërblimi i ish të përndjekurve, zgjidhja e çështjes së pronave, zhvillimi i turizmit, arsimit si edhe sektorëve të tjerë", ka qënë deklarata e kryetarit socialist Rama. Për të cilin një hap i madh për PS në Fier do të jetë edhe mbledhja dhe grumbullimi i të gjitha elementëve më të mirë që ka kjo parti në këtë qytet. "Ne do të bazohemi tek vlerat e vërte-

ta", mësohet të ketë thënë Rama. Ndërsa i është dhënë një hapësirë e veçantë edhe asaj çka po ndodh me qarkun e Fierit. "Kjo që po ndodh me qarkun e Fierit është arbitrare dhe e paligjshme. Askush nuk do të ketë një interpretim ndryshe të kësaj që ne po shohim. Nën dritën e diellit iu dha e drejta e qeverisjes kryetarit të ri të qarkut, Vangjel Ndreko dhe këta bëjnë sjellje që nuk janë të justifikueshme as moralisht, as politikisht", tha Rama.

EDITORIAL NGALORENC VANGJELI

Beteja e librave vijon nga faqja 1 ...pa dalë botimi në treg, zgjodhi gjuhën me kunja për të demonizuar edhe autorin, edhe produktin e tij. Sepse kryeministri, njëlloj si autori, kuptoi se libri nuk ishte rrëfimi për të shkuarën e autorit, por një skedar i hapur për të ardhmen, sidomos të ardhmen politike të vetë autorit dhe të personazheve të tij. Dhe në të ardhme, hakmarrjes së heshtur të librave, nuk i shpëton dot askush. Grekët vërtet e fituan Trojën me luftë, por libri i madh i një greku të vërber, ka sjellë në sytë e gjithë botës, fitoren e Trojës: nëpërmjet trishtimit dhe dhembjes për rënien e saj. Libri i Helena Kadaresë gjithashtu provokoi trazim. Por dhe ai nuk i shpëtoi keqkuptimeve. Më shumë se interesi për të njohur jetën e çiftit të famshëm shqiptar të letrave, kurioziteti brutal dhe shpesh edhe barbar i publikut, kërkoi t’i afrojë ata tek pjesa e mediokritetit të jetës së zakontë: kur shkoi, me kë shkoi! Duke harruar se jeta e një shkrimtari, sidomos e një gjeniu, nuk mund të matet me parametrat e rëndomtë njerëzorë: çfarë për dikë mund të jetë mëkat, për një shkrimtar është normalitet dhe çfarë është mëkat për shkrimtarin, është normalitet për qytetarin anonim. Megjithatë, kjo betejë librash në Tiranë, nuk e ka sharmin e betejave normale që ka njohur kryeqyteti shqiptar në këto 20 vite. Nga ndeshjet me armë përballë armëve, tek përleshjet me gurë kundër armëve e deri tek uria si një armë në luftë. Beteja e librave ka një tjetër përmasë. Tek “Dashuri në kohën e kolerës” Gabriel Garcia Marquez, përmend brengën e madhe të Doktor Urbinos, i cili kishte ndërtuar një teatër opere në qytetin e tij, brengën që ai nuk arriti të shohë të thyejnë bastunet në kokën e njëri-tjetrit ithtarët e muzikës së Vagnerit me ata që parapëlqenin muzikën e Verdit. Tirana e sotme i ka të gjitha. Ka Doktorin e saj. Ka kolerën e vet që ndërkombëtarët e quajnë ngërç, opozita krizë, kurse pozita mrekulli ekonomike. Nuk ka bastunë, nuk ka Vagner, nuk ka aromën e vjetër klasike të redingotave apo frakeve, por ka tallava politike. Tallava pafund. Në betejë dhe në paqe. Sepse... ka pothuaj një javë që ka një lloj paqeje të veçantë në Tiranë. Që nisi të hënën me Kuvendin dhe pohimin për miratimin e ligjeve me tre të pestat dhe nisjen e punës për reformën elektorale. Që vazhdoi me bekimin e kësaj paqeje në linjën Bruksel – Uashington. Që natyrisht nuk i shpëtoi duelit të zakonshëm: “...aleanca juaj e fundit e plehut është e dëshpëruar dhe e pashpresë“, siç godet i pari Berisha nga Kashari dhe “Të pasurit do shpëtojnë nga gjobat, mjedisi nga plehrat dhe Shqipëria nga kënga e gjelit majë plehut”, siç ja kthen Rama nga Tirana. Kështu, mes luftës dhe paqes, është duke u mbyllur dhe ky vit. Por që në dëshpërimin e të mbeturit në fund të realitetit dhe të qenurit në krye në vallen tallava të premtimeve, afroi megjithatë një shpresë: në Tiranë ka dhe luftë për libra.

Damian Gjiknuri

PS si LSI: Proporcional, me korrektim kombëtar „„„

B

TIRANE

ashkëkryetari socialist në komisio nin për reformën zgjedhore, Damian Gjiknuri është shprehur se partitë politike parlamentare, por dhe partitë joparlamentare do të jenë pjesë e tryezës për reformën zgjedhore. Ndonëse sipas tij, partitë joparlamentare nuk do të kenë të drejtën e votës, atyrë do t'u merren parasysh të gjitha propozimet. Për herë të parë PS ka pranuar se është pro ndryshimit të sistemit dhe kthimit të tij në një sistem

proporcional rajonal me korrektim kombëtar, siç e kanë kërkuar dhe vetë aleatët e PS. Por siç e ka kërkuar dhe aleatja e PD në qeverisje, LSI. "Një gjë mund ta them fare qartë që ne jemi të hapur për të rishikuar sistemin zgjedhor, deri mbase drejt një forme të korrektimit kombëtar, për aq sa është e mundur, duke ruajtur këtë element mjaft të rëndësishëm, dhe përfaqësimin rajonal dhe proporcionalitetin e votës në rang kombëtar, në mënyrë që dhe partitë që kanë një peshë elektorale të ndjehen të për-

faqësuara. Kjo do të jetë një punë në proces dhe shpresojmë të ndërtojmë një konsensus në lidhje me të", ka qënë deklarata e Gjiknurit. Njëherësh ai është shprehur se sistemi zgjedhor aktual ka probleme të mëdha përsa i përket proporcionalitetit të votës që në një farë mënyrë është një princip i rëndësishëm demokratik. Sipas tij, për ta shpjeguar më qartë kjo ka të bëjë me faktin që një sistem zgjedhor duhe të synojë që vota e hedhur të jetë sa më në proporcion me mandatet e prodhuara.


E shtunë, 19 nëntor 2011

7

POLITIKE ANËTARE E KOLEGJIT, DY HERË

KUNDËR PS, E LIRIMI I KUQOS

Sashenka Jonuzi, është shpallur dy herë anëtare e Kolegjit zgjedhor dhe është anëtarja më e vjetër në moshë në këtë institucion. Prej vitit 1987 ushtron funksionin e gjyqtares pranë Gjykatës së rrethit Vlorë. Në vitin 1998 është emëruar gjykatëse në shkallën e dytë të gjyqësorit në Vlorë.

Sashenka Jonuzi njihet për shqyrtimin e shumë dosjeve në punën e saj si gjyqtare. Mes tyre ka patur dosje me emra të njohur të botës së krimit, për të cilën Jonuzi ka firmosur për dënimin e tyre. Ka votuar kundër kërkesës së PS-së për rinumërimin e votave në vitin 2009. Ka firmosur për lirimin e Kuqos së Beratit, detaj që bëri shumë bujë në media.

Shqiptarja.com, zbardh abuzimin e bërë nga KLD. Juristët: Po tallen

Sashenka, s'mund të jetë gjyqtare Kreshnik Spahiu s'mund të abstenojë: Nuk kisha ç'të bëja. Xhafaj: Ne nuk reagojmë dot Lajmi

LIGJI PËR GJYQËSORIN

Sashenka Jonuzi, gjyqtarja e Kolegjit Zgjedhor në funksionin e gjyqtares për shkallën e dytë në Vlorë, nuk mund të gëzojë për asnjë ditë detyrën e gjyqtares edhe pse është anëtare e Kolegjit Zgjedhor. Spahiu e Xhafaj shprehen për vendimin e KLD por dhe heshjtjen e opozitës

„„„

NENI 20 Gjyqtari nuk mund të lëvizë nga detyra, përveç rasteve kur:

a) Jep dorëheqjen b) Mbush moshën 65 vjeç, të daljes në pension c) Dënohet me vendim gjyqsor të formës së prerë për kryerjen e një krimi

TIRANE

ANILA BASHA

ç) Shkarkohet nga detyra.

D

hurata" dyvjeçare, që i është bërë Sashenka Jonuzit pak ditë më parë nga Këshilli i Lartë i Drejtësisë, me një rrogë prej 1.2 milionë lekë të vjetra në muaj afërsisht. ka "tronditur" komunitetin e juristëve në gjykatën kushtetuese e në gjykatën e lartë, por edhe në rrethin e gjerë të juristëve. "Kjo do të thotë, se ata që drejtojnë sot KLD, po hedh në kosh të plehrave inteligjencën juridike të këtij ligji përderisa bëjnë interpretime të çuditshme lidhur me qëndrimin në detyrë të Sashenka Jonuzit", thotë për Shqiptarja.com një nga gjyqatarët e niveleve më të larta në vend. Gjyqtarja Sashenka Jonuzi, ka mbushur moshën e pensionit, 65 vjeç. Automatikisht, në bazë të ligjit për organizimin e pushtetit gjyqësor, zonjës Jonuzi, i ndërpritet mandati i gjyqtares, sipas nenit 20, të ligjit 9877, "Për Organizimin e Pushtetit Gjyqësor". Pra, që në kohën e mbushjes së moshës, zonja Jonuzi nuk mund të marrë pjesë në asnjë proces gjyqësor.

VENDIMI

Këshilli i Lartë i Drejtësisë ka marrë vendim për shtyrjen e mandatit të Sashenka Jonuzit për dy vjet të tjera, vetëm dhjetë ditë më parë. "Vendimmarrja e Këshillit të lartë të Drejtësisë është ligjore", u shpreh pak kohë pas vendimit zv.kryetari i Këshillit të lartë të Drejtësisë Kreshnik Spahiu, "madje, vazhdoi më tej zoti Spahiu, unë kam abstenuar". Gënjeshtra e parë e zotit Spahiu, e cila tregon nivelin e talljes me postin, ndoshta edhe për shkak të marrjes së përgjegjësisë për drejtimin e një lëvizje si Aleanca Kuq e Zi, dhe lënies jashtë përgjegjësie për drejtimin e një organizmi të tillë që është qeveria e pushtetit gjyqësor,

Sashenka Jonuzi qëndron pikërisht tek deklarimi i tij për abstenim. I pyetur dje nga "Shqiptarja.com" për deklaratën e votës abstenim, zoti Spahiu, i cili gjendej në Shkup thotë se nuk ka asnjë argument tjetër ndryshe nga ai që ka thënë. "Kur nuk je as pro e as kundër, si konsiderohet vota?" bën pyetjen zoti Spahiu. Kërkesës sonë se sipas ligjit të KLD nuk mund të ketë një votë abstenuese, Kreshnik Spahiu nuk i përgjigjet. Ligji për organizimin dhe funksionimin e Këshillit të Lartë të Drejtësisë, në mënyrë të qartë dhe të prerë thotë se nuk ka votë abstenim në KLD. Vota në këtë trupë vendimmarrëse, mund të jetë vetëm pro, ose kundër. Neni 24 i ligjit për organizimin dhe funksionimin e Këshillit të Lartë të Drejtësisë, përcakton qartë mënyrën e votimit, çka në fakt nuk lejon abstenimin. Juristët tregojnë se në rast se kjo gjë ka ndodhur në KLD, vetë mbledhja e cila ka marrë në shqyrtim dhe konsideratë rastin "Jonuzi" mund të konsiderohet nul për shkak të vendimmarrjes së padrejtë në të. Ose Kreshnik Spahiu, si nënkryetar i këtij organizmi, ka votuar ndryshe nga sa ka deklaruar, pro ose kundër.

SHKELJET LIGJORE

Ligji për organizimin dhe funksionimin e Pushtetit gjyqësor dhe Kodi Zgjedhor i Republikës së Shqipërisë, janë dy akte ligjore që merren në kuvend me një shumicë të cilësuar, që do të thotë me 84 vota. Eshtë e vërtetë se në jurisprudencë, argumentojnë gjyqtarët, Kodet, kanë fuqi më të madhe ligjore sesa vetë ligjet, çka do të thotë se Kodi Zgjedhor mund të ketë fuqi më shumë sesa ligji "Për organizimin dhe Funksionimin

qartë dhe prerë se përfundimi i mandatit të një gjyqtari vjen prej disa arsyesh dhe një prej të cilave, në mënyrë taksative, është edhe mbushja e moshës së pensionit, 65 vjeç. Juristët argumentojnë se abuzimi në rastin konkret është bërë me nenin 149 të Kodit Zgjedhor në të cilin thuhet se gjyqtarët, të cilët janë anëtarë të Kolegjit zgjedhor, gjatë kohës që kryejnë këtë detyrë nuk mund të procedohen nga Këshilli i Lartë i drejtësisë. Por ky nen i kodit zgjedhor, është i lidhur dhe ka referencë nenin 32 të ligjit për organizimin e pushtetit gjyqësor, që shprehet për largimin e gjyqtarëve nga puna për masë disiplinore, por që në asnjë rast këtu në ligj, nuk është përmendur argumenti i mbushjes ose jo të moshës së pensionit. Në këtë mënyrë, Këshilli i Lartë i Drejtësisë, në vendimmarrjen e tij, nuk mund të ketë asnjë kompetencë për zgjatjen e mandatit të një gjyqtari, pavarësisht se cilës vendimmarrje mund

Gjyqtarja Sashenka Jonuzi, ka mbushur moshën e pensionit, 65 vjeç. Automatikisht, në bazë të ligjit për organizimin e pushtetit gjyqësor, zonjës Jonuzi, i ndërpritet mandati i gjyqtares, sipas nenit 20, të ligjit 9877 e Pushtetit Gjyqësor". Por në rastin konkret, të mbushjes së moshës së pensionit, nga një gjyqtare e Vlorës e cila është zgjedhur që për një mandat katër vjeçar të kryejë edhe detyrën e anëtares së Kolegjit Zgjedhor, për shkak të referencave ligjore, një gjë e tillë nuk mund të merret në konsideratë. Kështu, Ligji për "Organizimin dhe funksionimin e Pushtetit gjyqësor" e thotë

ti referohet, argumentojnë juristët.

ÇFARË DO TË NDODHË

Sashenka Jonuzi, paraqitet çdo ditë në zyrën e saj si gjyqtare, edhe pse është jashtë mandatit. Por, si gjyqtare e gjykatës së Vlorës, Sashenka Jonuzi do të marrë në shqyrtim edhe çështje të punës së përditshme të gjyqtarëve. Në rast se ndonjë palë ndërgjyqëse gjatë proceseve gjyqësore me gjyqtare Sashen-

ka Jonuzin, do të kenë pretendime për vendimmarrjen e gjykatës dhe të trupës gjyqsore me gjyqtare Sashenka Jonuzin, automatikisht do të kërkojnë shpalljen nul të vendimit, sepse është marrë nga një gjyqtare që i ka mbaruar mandati për të qenë e tillë. Çështja automatikisht mund të shkojë për shqyrtim në kolegjin e bashkuar të Gjykatës së Lartë, madje pse jo, ndoshta edhe për interpretim kushtetues në Gjykatën Kushtetuese. Në rastin konkret, këto gjykata, në asnjë rast, sipas juristëve, nuk mund të legjitimojnë Sashenka Jonuzin si gjyqtare, për shkak të mbarimit të mandatit të saj me daljen në pension.

LOGJIKA

Sashenka Jonuzi, është gjyqtare. I ra shorti, për të qenë anëtare e kolegjit zgjedhor. Pra, detyra e saj si gjyqtare e Kolegjit Zgjedhor, nuk prevalon mbi detyrën e saj si gjyqtare. Ajo pra është anëtare e Kolegjit, vetëm sepse është gjyqtare. Në rast se i përfundon mandati si gjyqtare, automatikisht, thonë juristët, ka përfunduar mandati edhe si anëtare e Kolegjit Zgjedhor. Ka pasur raste të shumta në Gjykatën e Lartë të gjyqtarëve si Kiço Ngjela apo Spiro Spiro, që e kanë lënë detyrën e tyre, për shkak të daljes në pension, edhe pse ishin zgjedhur nga parlamenti në këtë detyrë me një afatshumëvjeçar.

HESHTJA E OPOZITËS

Përveç deklaratës së Edi Ramës në Tëitter për shpërblimin e gjyqtares Sashenka Jonuzi me dy vjet rrogë për shkak të vendimit të kolegjit Zgjedhor për Tiranën, nuk ka pasur asnjë iniciativë tjetër ligjore nga opozita për të kundërshtuar një vendimmarrje të tillë. Sekretari i Çështjeve Ligjore në PS, Fatmir Xhafaj, deklaroi dje për "Shqiptarja.com" se socialistët nuk mund të kenë asnjë iniciativë në rastin konkret. "Forca jonë politike, apo çdo subjekt tjetër, nuk mund të legjitimohet në çdo kërkesë që mund të bëjë në gjykatën e Lartë apo Kushtetuese. Janë të përcaktuara rastet kur mund të ndodhë një gjë e tillë. Megjithatë, edhe kjo mund të ndodhë shumë shpejt, sepse vetvetiu, zonja Jonuzi, do të përballet me procese gjyqësore. Dhe palët që do të jenë në gjyq, do të kërkojnë përjashtimin e saj nga trupi gjykues, për shkak se gjyqtarja ka dalë në moshën e pensionit. Automatikisht, çështja do të shkojë në gjykatën e Lartë, dhe pas kësaj, vendimmarrja do të jetë e kuptueshme për përfundimin e mandatit të zonjës Jonuzi" tha dje Xhafaj për "Shqiptarja.com".


8

E shtunë, 19 nëntor 2011

AKTUALITET

Vlorë, i vë flakën shtëpisë për t’i dhënë fund jetës

N

jë 50-vjeçare nga qyteti i Vlorës ka tentuar ti japi fund jetës duke shkaktuar vatër zjarri në banesën e saj. Kanë qenë fqinjët ata që kanë njoftuar shërbimin zjarrfikës, i cili ka mbërritur urgjentisht. Këta të fundit kanë mbërritur menjëherë në lagjen "Lef Sallata", pranë tregut të orizit, ku jetonte gruaja. Sipas burimeve nga efektivët e zjarrfikses, dera

e hyrjes së katit të tretë të banesës ku jetonte 50-vjeçarja ka qenë e mbyllur nga brenda. Për të shuar zjarrin në banesë dhe për të shpëtuar gruan efektivëve u është dashur të ndërhyjnë nga dritarja. Gruaja jo vetëm nuk ka pranuar të hapi derën, por edhe nuk ka lejuar hyrjen në banesë, teksa është tentuar dhënia e ndihmës nga dritarja duke reaguar agresivisht. Efektivë të zjarrfikses e kanë

tërhequr gruan nga banesa, duke e përcjellë më pas drejt spitalit rajonal të Vlorës ku edhe i është dhënë ndihma e nevojshme. Bluzat e bardha pohojnë se ajo nuk ka patur shqetësime serioze. Sipas fqinjëve, prej disa ditësh 50vjeçaria nuk dilte nga banesa, ndërsa kishte deklaruar se kishte dashur t'i jepte fund jetës. Pas divorcit me të shoqin, gruaja kishte kaluar një situatë të rënduar psikologjike.

BE, paralajmëron Qeverinë Shqiptare. SHISH me TASK-FORCË, nisin hetimet

Alarmohen shërbimet sekrete: Shqipëria bën pasaporta për krimin Lajmi Një organizatë ndërkombëtare tipike mafioze për nxjerrjen e pasaportave biometrike me të dhëna të ndryshuara, e cila e ka shtrirë veprimtarinë deri brenda strukturave të Gjendjes Civile, po investigohet nga shërbimet sekrete shqiptare në bashkëpunim me homologët europian dhe prokurorë të Task-Forcë.

Fenomeni Në shumë raste ka rezultuar se të njëjtat shënja gishtërinjsh, egzistonin në sistemin e policive të BE-së, të mara nga persona të Republikës së Kosovës

PR OCEDURA T E REJ A PËR P AISJE PROCEDURA OCEDURAT REJA PAISJE

POLI HOXHA „„„

TIRANE

Q

everia shqiptare, është paral jmëruar disa herë nga Bash kimi Europian, që të marë masa urgjente, për ndërprerjen e veprimtarisë së një grupi të organizuar mafioz, i cili në bashkëpunim me punonjës të Gjendjes Civile, prodhojnë pasaporta biometrike të falsifikuara edhe për elementë kriminal. Rrjeti i mirëorganizuar, ka gati një vit që funksionon, menjëherë pas liberalizimit të vizave, duke bërë të mundur nxjerrjen mbi një mijë pasaportave me të dhëna orgjinale, por për persona të tjerë, përgjithësisht kosovarë të kërkuar në Europë. Edhe pse policia është përpjekur të godasë këtë rrjet nëpërmjet disa arrestimeve në kryeqytet dhe rrethe, i cili ka arritur të depërtojë brenda punonjësve të gjendjes civile dhe të kompanisë së prodhimit të pasaportave, nuk ka mundur të ndërpresë përfundimisht këtë veprimtari.

ZBULIMI

Vetëm pak kohë, pasi pasaporta shqiptare biometrike, u legalizuar në vendet e Bashkimit Europian, duke mos pasur nevojë për vizë, një rrjet i mirëorganizuar shqiptaro-kosovar, nisi "biznesin" e falsifikimit të "ligjshëm" të këtyre pasaportave, të cilat shiteshin nga 3 deri në 5 mijë euro. Duke qenë se një pasaportë e njohur nga Bashkimi Europian, ka status të veçantë dhe përbën element të sigurisë kombëtare, alarmi i parë ka ardhur nga shërbimet sekrete dhe policia e disa vendeve të BE-së, kryesisht nga Zvicera, Gjermania, Belgjika dhe Suedia. Policitë e këtyre vendeve kanë mundur të kapin qin-

„ „ „ „ „

Në zyrën postare paguhet shuma prej 6 mijë dhe merret kuponi. Në zyrën e gjendjes civile dorëzohet kuponi, kryhet gjetja dhe kontrollimi i të dhënave personale. Plotësohet një formular në Komisariatin e Policisë. Në ambientet e kompanisë, dorëzohet vërtetimi i policisë. Kryhet fotografimi, marrja e shenjave të gishtave dhe firma dixhitale. Kryhet paisja me kuponin përkatës. Në polici, pas 15 ditësh, personi vetë ose një i deleguar i tij tërheq pasaportën.

dra nënshtetas të Kosovës, të paisur me pasaporta biometrike të Republikës së Shqipërisë. Shumë prej tyre, janë zbuluar nga policitë e vendeve eu-

ropiane, sepse janë kapur për vepra të ndryshme penale, ose kanë qenë persona në kërkim. Pas verifikimeve që u është bërë të dhënave të pasapor-

tave që kanë paraqitur, ato kanë rezultuar të sakta në sistemin e Gjendjes Civile shqiptare duke përfshirë edhe shënjat e gishtërinjve. Por në shumë raste ka rezultuar se të njëjtat shënja gishtërinjsh, egzistonin në sistemin e policive të BE-së, të mara nga persona të Republikës së Kosovës që ishin ndaluar më parë për vepra të ndryshme kriminale, ose gjatë aplikimit për azil. Numri i madh i rasteve të zbuluara, ka bërë që policitë e këtyre vendeve të alarmohen dhe të njoftojnë edhe shërbimet sekrete që hetojnë terorizmin apo krimin e organizuar.

ALARMI

Lehtësia e marrjes së një pasaporte biometrike shqiptare me të dhëna të

rregullta, duke përfshirë edhe shënjat e gishtërinjve nga shtetas jo shqiptarë dhe me precedentë penal, është konsideruar si një rrezik i madh për sigurinë kombëtare të vendeve të Bashkimit Europian. Më të alarmuar kanë qënë shërbimet sekrete të antiterrorit, të cilët kanë njoftuar urgjentisht homologët në Shqipëri. Mësohet se paralajmërime të forta ka pasur edhe Qeveria shqiptare. Kjo ka bërë që struktura të specializuara të SHISH, në bashkëpunim me policinë kriminale në Drejtorinë e Përgjithshme dhe TASK-FORCË në Prokurorinë e Përgjithshme, të nisin verifikimet dhe një hetim të thellë. Pikërisht kjo ka qënë edhe arsyeja që në fillim të muajit tetor të këtij viti, të thirret në Komisionin e Sigurisë Kombëtare, Drejtori i Përgjithshëm i Gjendjes Civile Armand Teliti. Ai aty pranoi, se deri në atë periudhë janë verifikuar rreth 500 pasaporta të lëshuara "ligjërisht", por për shtetas të tjerë, kryesisht kosovarë. Prokuroria aktualisht po heton disa raste konkrete për disa shtetas kosovarë të implikuar në këtë "biznes". Ndërkohë në fillim të muajit korrik të këtij viti, arrestoi 4 persona në qytetin e Korçës, gjatë një aksioni që u zhvillua për kapjen e autorëve të lëshimit të pasaportave biometrike me gjeneralitete të rreme për shtetas shqiptarë që kanë probleme me drejtësinë në vendet të ndryshme të BE-së.

Skema

Si funksionon mafia e pasaportave biometrike „„„

S

TIRANE

ipas burimeve nga prokuroria, informacionet e para, për ekzistencën e një rrjeti të organizuar që deri pak kohësh ka nxjerrë pasaporta të "ligjshme", për qindra persona me shtetësi kosovare por edhe nënshtetas shqiptarë të kërkuar , kanë ardhur nga policitë dhe shërbimet sekrete të huaja. Persona të kapur me këto pasaporta, kryesisht në Zvicër, Belgjikë dhe Gjermani, kanë pranuar se janë paisur me ato në vendin tonë, duke u paraqitur personalisht pranë gjendjeve civile, ku kanë marë të dhëna të sakta në emër të personave të tjerë. Më pas kanë shkuar në zyrat e kompanisë që bën prodhimin dhe kanë dhënë shënjat e tyre të

gishtërinjëve. Gjithmon kanë qënë të trajnuar nga shtetas shqipëtarë, të cilët nga ana e tyre kanë mundur të sigurojnë nga Gjendja Civile të

dhënat personale, zakonisht të personave që jetojnë jashtë vendit, kundrejt një pagese të majme. Favorizues deri pak kohë më parë për këtë grup, ka qënë fakti që me pasaportë biometrike mund të paiseshe në çdo zonë të vendit, pavarsisht nga adresa e banimit. Gjithashtu personit që aplikonte, nuk i kërkohej nga kompania prodhuese, asnjë dokument tjetër indentifikimi, përveç çertifikatës që merret me lehtësinë më të madhe. Për të humbur gjurmët, aplikimi bëhej në zona të largëta nga qyteti ku nxirrej çertifikata. Pas kapjes së kësaj skeme, Ministria e Brendshme, nisi të aplikojë disa masa shtrënguese për procedurat e marrjes së pashaportës biometrike. Kështu tashmë, aplikimi

bëhet vetëm në zyrat e kompanisë që i prodhon, të cilat gjenden pranë Gjendjes Civile ku je i rregjistruar dhe mund të marrësh çertifikatën. Gjithashtu gjatë aplikimit te kompania prodhuese, përveç çertifikatës duhet të paraqesësh domosdoshmërisht edhe një dokument tjetër indentifikimi, pashaportë të vjetër, patent, librez kursimesh etj. Por edhe pas këtyre masave, intesiteti i prodhimit të pasaportave të falsifikuara, vazhdoi. Vetëm pak ditë më parë, Ministria e Brendshme shtoi edhe një procedurë të re: marrjen e një vërtetimi nga inspektori i policisë së zonës ku banon. Kjo gjë do të bëhet për të verifikuar, nëse je vërtet banor i asaj zone dhe nëse ke, precedent penal.


AKTUALITET

E shtunë, 19 nëntor 2011

9

VIDHNIN PUSETAT, ARRESTOHEN

SHPËRTHEN BOMBULA E GAZIT

Tre adoleshentë janë arrestuar në flagrancë mëngjesin e së premtes, pasi akuzohen për vjedhjen e kapakëve të pusetave në lagje të ndryshme të qytetit te Elbasanit. Burime të Policisë lokale thanë se, "tre shtetasit me iniciale I.P, D.A, dhe D.B, që të tre të moshës 13 vjeç, akuzohen se në bashkëpunim me njëri tjetrin kanë vjedhur disa kapakë pusetash, me qëllim shitjen për skrap". Materialet i kanë kaluar Prokurorisë së Rrethit Gjyqësor Elbasan për veprën penale "Vjedhje e kryer në bashkëpunim".

Një shpërthim i fuqishëm ka ndodhur dje gjatë orëve të vona të natës në verandën e një pallati në Tiranë. Ngjarja ka ndodhur në afërsi të rrugës “Jordan Misja”, ndërsa sipas të dhënave paraprake thuhet se shkak për këtë shpërthim të ketë qenë një bombol gazi.Policia ka mbërritur në vendngjarje sapo mori informacionin dhe nisi punën hetimore. Informacionet paraprake bënë të ditur se nuk ka viktima ose të lënduar. Shpërthimi ka sjellë si pasojë vetëm disa dëme materiale.

P olicia ndjek penalisht në gjendje të lirë edukator en edukatore

Tre fëmijë helmohen me bar miu Kopshti s’kishte kushte të mira. Kalonin minj, edukatorja vendoste tableta për t’i zhdukur. Prindërit nuk bënë denoncim: “Ishte nga pakujdesia”, Mjekët: Fëmijët jashtë rrezikut për jetën

Lajmi

MAQEDONASIT

Tre fëmijë të vegjel nga Pogradeci janë helmuar me bar miu duke luajtur në kopësht. Edukatorja tha se kopështi kishte minj, ndaj dhe kishte vendosur disa tableta, të cilat i kanë parë fëmijët dhe kanë tentuar t'i fusin në gojë.

„„„

Mjekimi Pas pirjes së barit të miut vogëlushët janë dërguar në spital nga edukatorja e tyre. Mjekët kryen ekzaminimet përkatëse, ndërsa akutualisht mësohet se gjendja e tyre është jashtë rrezikut për jetën.

Pogradecit bën me dije se njëra prej edukatorëve mund të ndiqet penalisht në gjendje të lirë.

TIRANE

BESMIRA MUÇAJ

T

re fëmijë janë helmuar me bar miu që gjetën në ambientët e kopshtit të tyre. Dy prej tyrë ishin motër e vëlla ndërsa fëmija tjetër ishte i regjistruar po aty. Tre vogëlushët ishin duke luajtur së bashku dhe në një dhomë kanë marrë barin e miut duke e futur në gojë. Pas pak kanë dhënë shenjat e para madje, janë çuar në spital nga edukatorja e kopështit. Ngjarja e rëndë është shënuar në orën 11:00 të ditës së djeshme në fshatin Leshenicë të Pogradecit. Pas ndihmës së parë mjekësore,bluzat e bardha bënë me dije se gjendja e fëmijëve është jashtë rrezikut për jetën.

NGJARJA

Kishin vetëm dy orë që kishin ardhur në kopësht dhe teksa luanim me njëritjetërin fëmijët kanë gjetur sipër një dollapi disa kokrra helmi, që dyshohet të ketë qenë bar miu. Pasi e kanë marrë në dorë, fëmijët e moshave, 3 dhe 4 vjeç kanë tentuar ti fusin në gojë për ta provuar pa ditur se ç'farë ishte. Kaluan disa minita dhe vogëlushët kanë dhënë shenja se ishin në gjendje të rëndë shëndetësore. Sapo pa tre fëmijët të sëmurë, edukatorja e kopështi i ka çuar në spital për t'i mjekuar me frikën se mos kishin pirë barin e miut. Gjendja u qetësua pas lavazhit që iu bënë fëmijëve, si dhe pas se-

rumeve të marra. Në atë moment edukatorja lajmëroi prindërit e tyre për ti bërë të ditur gjendjen, pasi vuri re se kishin shqetësime. Po ashtu janë lajmëruar dhe forcat e policisë së Pogradecit për tu marrë me hetimin e ngjarjes së ndodhur. Inspektorët e policisë shkuan në vendin e ngjarjes dhe vunë re se kopështi nuk ofronte kushte të mira dhe të favorshme për të ndejtur fëmijët. Në atë kopësht lëviznin herë pas here dhe minj, ndaj edukatoret kishin vendosur sipër një dollapi disa tableta bar miu, me qëllim zhdukjen e tyre. Nga të dhënat e para mësohet se

fëmijët mund ta kenë gjetur barin e miut në ambientet e kopshtit dhe pasi e kanë marrë kanë luajtur me njëritjetërin duke e futur në gojë. Fëmijët janë të grupit të vogël, me inicialet A.P 3 vjeçe, F.P 4 vjeç, vëlla e motër, dhe S.Z 3 vjeç.

MJEKËT

Drejtoria e pediatrisë së spitalit të Pogradecit konfirmoi se fëmijëve u është bërë lavazh, ndërkohë ekipi mjekësor, i cili bëri të pamundurën që të nxjerrë helmin nga trupi i vogëlushëve tha se të miturit tashmë ndodhen jashtë rrezikut për jetën. Aktualisht vogëlushët

po mbahen në spiatal për të parandaluar ndonjë reaksion shëndetësor, ndërsa pas mjekimit të plotë do të lihen nën kujdesin e prindërve.

POLICIA

Pas marrjes së informacioneve paraprake inspektorë të policisë së Pogradecit shkuan në fshatin ku ishte dhe kopështi dhe kryen të gjitha hetimet e nevojshme.Policia ka nisur hetimet, duke marrë në pyetje edukatoret, të cilat janë shprehur se e kanë lënë ilaçin për të zhdukur minjtë që kalonin në kopësht. Burime zyrtarë të policisë së

PRINDËRIT

Të pyetur rreth prindërve të fëmijëve të helmuar policia konfirmoi faktin se ata kanë kuptuar se çdo gjë ishte nga pakujdesia e vogëlushëve.Prindërit e fëmijëve të helmuar nuk kanë bërë asnjë kallëzim penal ndaj edukatoreve. E vetmja gjë që është faktike nga organet e policisë është fakti se edukatorja mund të ndiqet penalisht në gjendje të lirë për vendosjen e tabletave helmuese. Prindërit e fëmijëve kanë diskutruar me edukatoren duke kuptuar pozicionin e saj në ngjarjen e ndodhur, duke pranuar se çdo gjë ishte padashje.

Deklarata

Gjyqtarët: Politika të ndalë sulmet „„„

U

TIRANE

nioni i Gjyqtarëve të Shqipërisë në një deklaratë të lëshuar dje I bën thirrje politikës që të ndal sulmet dhe disinformimin për punën e togave të zeza. Gjithashtu i bëhet thirrje opinionit public të besojë se gjyqtarët e Shqipërisë janë plotësisht të ndërgjegjshëm për rolin e tyre të rëndësishëm në procesin e integrimit europian të vendit. Në këtë frymë, Unioni thekson se: "Konstatojmë se politika në tërësi dhe vijimësi përpiqet të shmangë përgjegjësinë e deleguar nga qytetarët shqiptarë për një qeverisje më të mirë. Gjyqësori është i pavarur nga qeveria, por është pjesë e qeverisjes së mirë, aspiratë e çdo qytetari në këtë vend. Kjo përbën

edhe një nga 12 prioritetet e Shqipërisë të rekomanduar nga BE, si dhe vlerësohet maksimalisht në raportet e progresit të kësaj të fundit". Në vijim të deklaratës grupimi më i madh i gjyqtarëve shqiptar, akuzon politikën se po sulmon sistemin

e drejtësisë duke manipuluar opinionin publik. "Politika, në vend të angazhimit në realizimin e përgjegjësive që burojnë nga sfida e integrimit europian të vendit, nuk bën gjë tjetër, veçse ndërton sulme dhe anatemime të pabazuara ndaj gjyqësorit dhe gjyqtarëve, në përpjekje për të transferuar koston politike dhe manipuluar opinionin publik për mospërmbushjen e detyrimit të tyre për një qeverisje me të mirë. Kjo nuk bën gjë tjetër veçse shkatërron besimin e qytetarëve tek drejtësia, pa të cilin vështirë të besohet se mund të ndërtohet ndonjëherë aspirata për drejtësi sociale. Gjyqtarët refuzojnë çdo sulm të bazuar në interesa politike të momentit…", thuhet në këtë deklaratë.

Dëbohen nga Shqipëria 12 biznesmenë Dhjetë shtetas maqedonë dhe 2 serbë, janë dëbuar dje nga territori i Republikës së Shqipërisë, sepse kanë shkelur afatet e qëndrimit. Gjatë kontrolleve të ushtruara në territorin e Drejtorisë Rajonale të Kufirit dhe Migracionit në Durrës, është konstatuar se 12 shtetas të huaj, jetonin në vendin tonë edhe pse prej kohësh u kishte skaduar leja e qëndrimit. Gjithashtu nga verifikimi i kryer rezultoi se 10 shtetas të Republikës së Maqedonisë dhe 2 të Sërbisë, ushtronin aktivitet tregtar në kundërshtim me kushtet ligjore të përcaktuara për ushtrimin e këtij aktiviteti në RSH. Në këto kushte, bazuar në Nenin 6 dhe 70 të Ligjit Nr.9959 , 17.07.2008, "Për të huajt", qëndrimi i tyre në territorin e Republikës së Shqipërisë konsiderohet i parregullt dhe ndaj tyre, u përpiluan Urdhëra Largimi. Në rast të moszbatimit vullnetar të këtyre urdhërave, largimi i tyre do të kryhet në mënyrë të detyrueshme. Gjithashtu, së fundi, shërbimet e Policisë Kufitare Durrës kanë refuzuar hyrjen në teritorin shqiptar edhe për disa shtetas të huaj, të cilët nuk përmbushnin kriteret për hyrje në teritorin e Republikës së SHqipërisë.


10

E shtunë, 19 nëntor 2011

EKONOMI

J

anë 83 milionë euro, të akorduar nga Komisioni Europian, që do të përdoren si fond për financimin e një serë projektesh, me synim ndërtimin dhe konsolidimin e institucioneve në vend. Komiteti për Planifikimin e Strategjive vendosi dje që fushat prioritare në këtë kuadër të jenë policia dhe drejtësia. Kryeministri

Qeveria ndan 83 milionë euro nga Komisioni Evropian

Berisha vuri në dukje edhe se një pjesë e fondeve do të përdoret për ndërtimin e Pallatit të Drejtësisë brenda mandatit të parë të kryebashkiakut Lulzim Basha. Ai e përshkroi projektin për këtë objekt si një kompleks ndërtesash, për Gjykatën e Lartë, për Prokurorinë e Përgjithshme, për Gjykatën e Tiranës dhe për Gjykatën Kushtetuese. Ndër investimet e tjera, ai

përmendi sistemin e kanalizimit të Vlorës, by-passin e Rrogozhinës, si pikë nisjeje për autostradën Fushë Krujë-Rrogozhinë, një doganë të re në Hanin e Hotit, të njëjtë me atë të Murriqanit, etj. Janë disa institucione që përfitojnë nga kjo shumë, e cila është shpërndarë midis ndihmës për konsolidimin e institucioneve e reformave dhe ndihmës për infrastrukturë.

660 objekte e institucione, akuza për vjedhje Lajmi Kompania e shpërndarjes së energjisë elektrike ka prerë gjoba për mijëra klientë të saj në të katër anët e vendit. 660 prej tyre janë objekte e institucione me pronar shtetin „„„

TIRANE

GENC KONDI

N

ga shkurti deri në gusht të këtij viti, CEZ Shpërndarje ka kërkuar nga më se 6.800 klientë të saj të zhdëmtojnë sasinë e energjisë që mesatarisht përdoret nga e gjithë Shqipëria në dy ditë kalendarike. Atyre u është faturuar një dëm ekonomik në masën 4.3 milionë euro në total, si fatura financiare për humbje të shkaktuara në rrjet, me fjalë të tjera, duke i cilësuar ata si vjedhës të energjisë. Një e katërta e tyre janë objekte apo institucione me pronar shtetin. Këta të fundit duhet të shlyejnë më shumë se një milion euro dëm ekonomik. Listën e këtyrëe subjekteve "Shqiptarja.com" e boton sot të plotë, duke vënë në dukje se ajo përbën sasinë e gjobave të vendorura

“Masakra” e CEZ: 7 muaj 1 mln euro gjobë shtetit vetëm në shtatë muaj. Sikurse kemi treguar në shkrime të mëparshme lidhur me këtë temë, drejtuesit e kompanisë u kanë kërkuar me urdhër vartësve të tyre që herë pas here të nisnin fushata të pajisjes me kontrata provizore për qytetarë apo institucione, ndonëse më parë kishin ndaluar përdorimin e këtyre kontratave, të cilat në thelb nuk janë të rregullta.

MATËSIT

Pak kohë më parë, shteti i ven-

dosi një gjobë në masën 500 mijë euro CEZ-it për arsye se nuk kishte respektuar aktet ligjore për vendosjen e matësve të kontrolluar nga kompani private të licensuara dhe në prani të autoriteteve të Metrologjisë. Me sa duket, drejtuesit e kompanisë janë më shumë të interesuar të tërheqin paratë në mënyra të tilla, se sa të vendosin rregullin një herë e mirë, duke përmbushur edhe aë synim, për të cilin u privatizua shërbimi i shpërn-

Faturimi Qytetarëve dhe institucioneve u është faturuar një dëm ekonomik në masën 4.3 milionë euro në total, si fatura financiare për humbje të shkaktuara në rrjet, duke i cilësuar ata si vjedhës të energjisë

darjes së energjisë elektrike: t'u jepet fund vjedhjeve. Në rast se vendosen matës të kalibruar e të sigurtë, nuk ka pse të përdoren vlerësime aforfe të dëmit

ekonomik, që askush nuk e llogarit dot sa është. Por, pronarët e rinj po tregojnë se objektivi i tyre nuk është vendosja e sektorit në shinat e ligjshmërisë.

OBJEKTE SHTETERORE QE CEZ-i I DEKLARON VJEDHES TE ENERGJISE ELEKTRIKE „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „

Emer Shkolla Fillore Lavdan Pompa e ujit Gorishova 1 Shkolla 9 Vjecare Kash Ambulanca Pocem Posta Pocem Qendra Kulturore Kute Shkolla fillore Pocem Ambul. Fushe Peshtan Ambulanca Vodic Shk Heuran Zenun Ambulanca Qoshke Ndri. Rrugor Mbreshtan Shkoll.Fill.Kovashic Qend.shend.Gjoric Shkoll.Fill.Selame Kopsh.Femij.Dohoshisht Shkoll.Fill.Hotesh Ambulanca Selice Shkoll.Fillore Pleshe Shkoll.Fill.Zall Leshe Shkoll.9-vjec.Shumbat Qend.Shend.Kall Shkoll.Fillore Sllov Shkoll.Fillore Palaman Shkoll.Fill.Ilnice Qend.shend.Kastriot Kopsh.Femijeve .Kastriot Kop.Femij.Maqellare Qend.Shend.Kishavec Kop.Femij.Sohodoll Vogel Qend.Shend.Sohodoll Vogel Qend.shend.Rrenx Shkoll.Fill.Renx Shkoll.fill.Vajkal Shkoll.Fill.Kovashice Ndricimi rrugor Ndricimi rrugor

Vlera/lek 336000 336000 336000 336000 336000 336000 336000 336000 336000 336000 336000 336000 64800 146400 58560 58560 58560 58560 58560 58560 146400 58560 146400 58560 58560 146400 58560 146400 146400 58560 146400 146400 292800 58560 292800 556416 816480

„ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „

Ndricimi rrugor Bash. Durres Bash. Qytetit Bash. Qytetit Bash. Qytetit Ndri. Rrugor Ndricimi Rrugor B. Kavaje Stacioni pompe Ndricimi rrugor Ujesjelles Kanalizime Ndri. Rrugor Ndri. Rrugor Ndri. Rrugor Ndricimi rrugor Ndricimi rrugor Ndricimi rrugor Dr. Policise (Bllok. te makinave ) Ndri. Rrugor Ndri. Rrugor Ndri. Rrugor Ndri. Rrugor Ndri. Rrugor Ndri. Rrugor Ndri. Rrugor Ndri. Rrugor Ndri. Rrugor Pompe uji komuna rrazhbull Xhamia e bardhe Rrazhbull Posta Sinje Qen. Shend. Grekan Vatra e kultures Posta Shqipetare Shkolla 9-Vjec Deshmoret(Xherije) Shkolla fillore Cerag Amb Fashatit Tages Amb Fshatit Kurtalli Amb Fshatit Zgosh Kopshti Fshati Togez

816480 151200 168000 336000 336000 1451520 336000 336000 336000 276000 21703.2 336000 336000 166320 219240 400680 168000 336000 423360 67200 168000 168000 336000 336000 336000 544320 276000 336000 336000 336000 336000 336000 336000 336000 336000 336000 336000 336000

„ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „

Shkoll 9 Vjecare Dritaj Shkolla 9 Vjec Cerrage Shkolla Ciflig Shkolla Fillore Kutalli Zyra Postare Lunik Kendi sportiv Frakull Qend shend Daullas Shk 9 vjec Kristaq Shtembari Shkoll Fill Daullas Shkolla 9 Vjec Kallm I vogel Shkolla Pocem Hekurudha kalesa Celigrad Ndricimi rrugor Marinez Pompa e ujit DEPO Ambulanca Daullas Ambulanca Bejar Ndri. Rrugor Patos (Flamur Gremi) Ndricimi Rrugor Patos L.Re 7 Ndri. Rrugor Grecalli Ambulanca Gryke Ndri. Rrugor Frasher Ndri. Rrugor Verbas Shkolla Fillore Shempjeter Shkolla "Kristaq Shtembari" Ndri. Rrugor Grapsh Shkolla 9-vjecare Labove Vatra e Kultures Labove Ndri. Rrugor Goric A.T.K Vatra e Kultures Vodhin Ndri. Rrugor "18 Shtatori" Ndri. Rrugor Humelic Ndri. Rrugor Zervat Ndri. Rrugor Mashkullore Pomp Uji Peshkepi Ndric. Rr Gorican Ndri. Rrugor Ambulanca Bago

336000 336000 336000 336000 336000 336000 336000 336000 336000 336000 336000 168000 336000 336000 67200 336000 336000 336000 168000 336000 336000 336000 336000 336000 168000 168000 168000 168000 336000 168000 67200 168000 336000 336000 336000 336000 735840 67200

„ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „

Ndri. Rrugor Ndri. Rrugor Ndri. Rrugor Ujesjelles kanalizime Ndri. Rrugor qerretit komunal Golem ndricimi Rrugor memzotaj Nd rrugor luz I vogel Ndri. Rrugor Ambulanca beden Posta Dedaj Qendra Shend Jubic Qendra Shend Koplik Drejtoria Spitalore Koplik Qend Shendetsore Komuna Miras Stacioni ujit te pijshem Cangonj Infermeria Peshkepi Shkolla Fillore Pole(Hudenisht) Ndri. Rrugor Komuna Dajç(Ndriç. Gjader) Bash. Lezhe(Ndriçim lagje Beslidhja) Bash. Lezhe(Ndriçim lagje Beslidhja) Bash. Lezhe(KONVIKT) Shkolla 9-vjeçare Barbulloje e Re Qender Shendetsore Mylte Qendra Shendetesore Tale 2 Bash. Lezhe( N. Rrugor,Rr.N.Tereza) Komuna Zejmen(Shkolla 9-vjeçare) Komuna Shenkoll( Ndriçimi RRILE) Ambulanca Rrile Kooperative Dr. I.S.K.SH Qendra Shendetsore I.Shengjin. Komuna Dushk Shkolla e mesme Fiershegan Shkolla 9 vjecare Pirre Qendra Shendetsore Gure Repart Ushtarak 2001 Ndri. Rrugor Bujar Cela Ndri. Rrugor Ambulanca Fushe Mamurras

84000 100800 201600 720000 336000 67200 84000 336000 67200 58560 58560 58560 58560 288000 336000 288000 336000 67200 292800 32208 68808 161040 146400 58560 58560 146400 58560 168000 67200 48000 336000 336000 336000 67200 336000 336000 336000 67200


E shtunë, 19 nëntor 2011

11

EKONOMI KRIZA

BUXHETI

Spanja, ekonomia e katërt më e madhe në Evropë, pagoi dje koston më të lartë të huasë që nga viti 1997, duke shitur gati 5 miliardë dollarë në bono thesari, me 7 përqind interes, nivel ku Greqia, Irlanda e Portugalia kanë kërkuar ndihmë nga BE gjatë dy viteve të fundit. Ndërkohë, edhe kostoja e borxhit francez është dy herë më e larta se e bonove të thesarit gjerman

Ministria e Kulturës, Turizmit, Rinisë dhe Sporteve do të marrë nga buxheti 2012 vetëm 59 milionë lekë për promovimin e turizmit, aq sa edhe këtë vit, ndërkohë që do të ketë një shkrutim të ndjeshëm të investimeve. Në komisionin parlamentar të Edukimit dhe Medias u tha dje se për ndërtimin e stadiumit të ri shkurtohen 100 milionë lekë dhe do të financojë Federata Shqiptare e Futbollit

I pyetur gjatë vizitës në Norvegji, tha se ndryshoi mendim

Berisha braktis idenë e centralit bërthamor Projekti i bujshëm u trajtua si çështje politike me akuza opozitës si pengesë për modernizimin „„„

Lajmi

TIRANE

GENC KONDI

B

erisha shpalli, në këtë mënyrë, dështimin e një fushate, ku ai ishte angazhuar direkt vetë, fushatë aspak teknike, për të promovuar futjen e teknologjisë bërthamore në Shqipëri, që në vitin 2007, në kohën e krizës së madhe të furnizimit të qytetarëve shqiptarë me energji elektrike. Ideja e centralit bërthamor u hodh në konferencën italo-shqiptare për biznesin, të zhvilluar në Tiranë, nga vetë kryeministri. Kreu i qeveriëë tha se synon ta kthejë Shqipërinë në një superfuqi rajonale energjetike, të aftë që të furnizojë me energji fqinjët

Kryeministri shqiptar foli në Norvegji për energjinë e përftuar nga burime të rinovueshme, si uji, era apo biomasa. Ai deklaroi se kishte hequr dorë nga plani për energjinë bërthamore ballkanike dhe Italinë. Qeveria shqiptare, njoftoi ai në atë kohë, po konsultohet me kontraktorë të huaj si Uestinghaus. Në atë kohë, sipas qeverisë shqiptare, një konsorcium frankozviceran kishte përgatitur, madje, një plan për një impiant bërthamor në

bregdetin e Durrësit. Më pas, pati zëra të tjerë lidhur me vendin ku mund të planifikohej ndërtimit, konkretisht në afërsi të Shkodrës, por gjithnjë në afërsi të sasive të mëdha të ujit, për të cilat ka nevojë teknologjia bërthamore, e cila krijon temperatura shumë të larta në central. Dy ditë pasi kryeministri Berisha shpalli synimin për të lejuar ndërtimin në Durrës të një centrali elektrik me energji bërthamore, ka pasuar një debat në politikë e media lidhur me aspektet pozitive apo negative të këtij projekti. Prodhimi i energjisë elektrike nga reaktorët bërthamorë, në rast se miratohet nga parlamenti shqiptar, do të shënojë hapin e parë të vendit tonë

në përdorimin e një procesi teknologjik, i cili ka epërsi në disa drejtime, por paraqet edhe vështirësi, madje rreziqe. Duke folur për "Shqiptarja.com", ish-ministri i Energjetikës Dritan Prifti e cilëson këtë projekt si të orjentuar dukshëm drejt eksportit të energjisë. Së pari, thekson ai, kostoja e investimit për ndërtimin e një centrali bërthamor është e konsiderueshme. Për një megavat fuqi të instaluar, gjatë ndërtimit të një TEC-i kërkohen 1 milion USD. Shifër që dyfishohet për ndërtimin e një hidrocentrali. Por, një central bërthamor kërkon 5 milionë dollarë për çdo megavat fuqi të instaluar. Pra, duhen 4-5 miliardë dollarë

për një vepër të tillë. Kuptohet që vepra, e ndërtuar me koncension, nuk do të ishte në pronësi të shtetit shqiptar, por të kompanive investitore. Pasi ato janë të interesuara të nxjerrin sa më parë shpenzimet e tyre, të cilat mund t'i sigurojnë më shpejt, jo duke e shitur energjinë në tregun e brendshëm, ku ajo është me çmim tepër të lirë, por në drejtim të Perëndimit, ku shitet shumë më shtrenjtë. Problemet më të mëdha vendit, ku ndërtohet një central bërthamor, i përkasin sigurisë. Në dy drejtime kryesore: ato që lidhen me terrorizmin ndërkombëtar dhe ato që lidhen me aksidente të mundshme.

OBJEKTE SHTETERORE QE CEZ-i I DEKLARON VJEDHES TE ENERGJISE ELEKTRIKE „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „

Shkolla 9vjecare Shperdhet Pomp uji Manekaj Patos Pomp Uji Kuman Shkolla Fillore Laboratori Bash. Roskovec Ndri. Rrugor Reban Shkolla 9 Vjeçare Blerim Ambulanca Kimez Bash. Fushe Arres Qendra Shendetsore Fshat F.Arres Qendra Shendetsore Qafa Malit Ndr. Rrugor Jagodine Bash. Rreshen(Lavanderi) Bash. Rreshen(Pike Djegje mbeturina) Zyra postare Lukove Alba posta Metoq Ndricimi rrugor Ksamil Shkolla fillore Metoq Ndricim publik ( Komuna Vergo ) Ndricim Publik Gjashte Ndricim publik Papuci Stacioni I ri I ujrave te zeza Sarande ( Cuke ) Ndri. Rrugor Rusan Thertore Metoq Ambulanca Stjar Ndricim Publik Ksamil Ndri. Rrugor Gjashte Ambulanca Perlat e re(prane 60128) Ambulanca Drac Ambulanca Hidrovore(Afer 71596) Ndri. Rrugor Ndri. Rrugor-afer shkolles isa domi Shkolla Hardhishte Ambulanca Guci Ndriçim Rrugor Organizata Perpunimit Ujit Bash. Shkoder Fusha Lekurave Qendra Shendetsore Kaçe

67200 288000 336000 336000 336000 336000 58560 58560 146400 58560 58560 336000 146400 366000 67200 67200 168000 67200 168000 168000 68000 232800 168000 336000 336000 336000 336000 67200 336000 67200 67200 168000 168000 58560 58560 58560 292800 58560

„ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „

Qendra Shendetsore Vukatane Qendra Shendetsore Rrenc Shkolla Fillore Spathar Ndriçim Rrugor Ndriçimi Rrugor Bash. Vau Dejes Ndriçim Rrugor Komuna Dajç Ndriçim Rrugor Komuna Guri Zi Qendra Shendetsore Rragam Shkolla Samrish Ndriçim Rrugor 1 Ndriçim Rrugor 2 Ndriçim Rrugor 1 Ndriçim Rrugor 2 Ndriçim Rrugor 3 Ndriçim Rrugor Shkolla Sektor Velipoje Shkolla Rrjoll Shkolla Luarz Shkolla Malkolaj Ndriçim Rrugor 1 Ndriçim Rrugor 2 Ndriçim Rrugor Ndriçim Rrugor Ndriçim Rrugor Ndriçim Rrugor Ndriçim Rrugor Ndriçim Rrugor 1 Ndriçim Rrugor 2 Ndriçim Rrugor 2 Ndriçim Rrugor Ndriçim Rrugor Ndriçim Rrugor Laboratori Praktikave Ndriçim Rrugor Bash. Shkoder Ndr Rrug Shkolla Samrish Vjeter Ndricimi rrugor sinje Posta Shqiptare Buze

58560 58560 58560 58560 292800 58560 58560 58560 58560 58560 58560 58560 58560 58560 58560 58560 58560 58560 58560 58560 58560 58560 58560 58560 64800 64800 58560 58560 58560 58560 58560 58560 292800 58560 58560 58560 336000 67200

„ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „

Ambulanca Koshisht 168000 Shkolla 9-Vjecare " Nimet Muci" 168000 Varrezat e Deshmoreve Tepelene 168000 Ndri. Rrugor 168000 Shkolla Gorice 168000 Infermeria Martalloz 168000 Shkolla 9-vjecare Selcke e Madhe 336000 Ndricimi Rrugor I.Tomini 336000 Ndri. Rrugor Brare 336000 Ndricimi Rrugor 336000 Rep.Marangoz baza prodh.shkolles me kont.32015 336000 Depo Ujit Selite 116400 Ndricimi Rrugor 336000 Ndri. Rrugor(kab Q.Stafa 2) 336000 Ndricimi rrugor 168000 Ambulance Shkalle 57600 Shkolla Shkalle 67200 Shkolla 9 vjecare Gerdec 336000 Ndricimi Rrugor gerdec 336000 Shkolla fillore brar 67200 Ambulanca Kus(Qendra Shendets Kashar) 57600 Ndricimi rrugor Komuna Farke 336000 Kalceto Bash. Vlore 336000 Ndricimi Rrugor Bash. Vlore 336000 Ndricimi Rrugor Orikum 336000 Qendar Shendetesore Babic 168000 Komisioni Vendor I pronesis 168000 Ambulanca Ceprat 336000 Esat Dervishi 58560 Fatmir Zeqiri 146400 GeZim Farkaj 64800 Kalceto Shtetrore Pylli 4 336000 Ndri. Rrugor Alikok 336000 Ndri. Rrugor Bestrov e madhe 336000 Ndri. Rrugor delisuf 336000 Ndri. Rrugor Fshati Pilur 336000 Ndri. Rrugor Kerkov 336000 Ndri. Rrugor Poro 336000

„ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „

Ndri. Rrugor Pylli2 Ndri. Rrugor Pylli4 Ndri. Rrugor Risili Ndri. Rrugor Zvernec/Lagje Cobenjeve Ndri. Rrugore Bestrove Vogel Ndri. Rrugore Fshati Narte Ndri. Rrugore Plazhi Narte Zvernec Ndricim Rugore Qeparo Protopap Ndricim Rugore Stefanel Ndricimi Rrugor Aliban Ndricimi Rrugor Dukat Fshat Posta E Policis Orikum Q.K.F Barjam Tushi Ujesiellsi kerkove Ndri. Rrugor Nevosele (Fitore 2) Pompa uji I pishem Panaja Ambulanca Drenove Fushe Depo ujit Dukas Ballsh Shk.Fillore Pjeçe Shkoll.9.vjec.Ploshton Shko.Fill.Zimur Shkolla Shimçan Shkoll.Fill.Vrenjt Shkoll.9vjec.Vrenjt Shkoll9-vjeçareG.Nok Ndri. Rrugor (Bash.) Bash. Qytetit( Ndri. Rrugor) Bash. Qytetit( Ndri. Rrugor) Bash. Qytetit(Ndri. Rrugor) Bash. Qytetit( Ndri. Rrugor) Bash. Qytetit( Ndri. Rrugor) Bash. Qytetit( Ndri. Rrugor) Bash. kavaje (Ndri. Rrugor) Bash. kavaje (Ndri. Rrugor) Bash. kavaje (Ndri. Rrugor) Porti I ri detar Sarande Alba posta Borsh Zyra postare Shales

336000 336000 336000 336000 336000 336000 336000 336000 336000 336000 336000 336000 336000 1680000 336000 1680000 336000 288000 146400 58560 146400 58560 67200 67200 168000 336000 67200 168000 336000 168000 168000 336000 168000 168000 168000 168000 67200 168000


12

E shtunë, 19 nëntor 2011

SOCIALE PËRMIRËSOHET LEKA ZOGU I

SPORTET, REFORMË NË KURRIKUL

Gjendja shëndetësore e princit Leka Zogu I gjatë ditës së djeshme ka qenë e qëndrueshme. Madje ajo është përmirësuar, krahasuar me dy ditë më parë. Sipas ministrisë së Shëndetësisë, ai është nën kujdesin e vazhdueshëm të neurokirurgut të njohur, Mentor Petrela, duke përjashtuar në mënyrë kategorike dërgimin e tij për kurim jashtë vendit. Gjatë ditës së djeshme ai është vizituar edhe nga kreu i bashkisë, Lulzim Basha.

Lënda e edukimit Fizik ka nevojë urgjente për përmirësim të kurrikulës, dhe sidomos pas ndryshimit që ka pësuar ajo e gjimnazit. Kështu ka deklaruar ministri i Arsimit, i pranishëm dje në Universitetin e Sporteve. Ministri Tafaj kërkoi nga stafi i Universitetit të Sporteve përmirësim të kurrikulave duke përzgjedhur pedagogët më të aftë. Ai kërkoi vëmendje për studentët, të cilët në të ardhmen mund të japin mësim këto lëndë

Drejtori i AKP, Niko Terezi: Nuk duam të bëjmë gabime, gjithçka është e sigurtë

Provimi i shtetit për farmacinë Ministria: Do rishikojmë disa pyetje Lajmi Disa prej pyetjeve të publikuara nga Agjencia Kombëtare e Provimeve, si pjesë e provimit të shtetit, do të rishikohen. Kreu i kësaj agjencie, Niko Terezi, thotë se gjithçka bëhet që i gjithë ky proces të jetë i pakontestueshëm.

„„„

Pyetjet 3000 pyetjet e provimit të shtetit do të publikohen në faqen e internetit të AKP-së, ndërkohë që të rinjtë kërkojnë të publikohen edhe alternativat e pyetjeve

PYETJET

TIRANE

ESMERALDA KETA

P

asi kanë hartuar fon din e pyetjeve dhe i kanë publikuar në faqen e interetit, specialistët e Agjencisë Kombëtare të Provimeve (AKP), thonë se disa prej tyre mund të rishikohen. "Sigurisht që ai është një proces i gjatë dhe ne mirëpresim çdo sugjerim. Komisioni i posaçëm i ngritur për çdo degë të veçantë, do t'i rishikojë edhe njëherë të gjitha pyetjet dhe nuk përjashtohet mundësia që disa prej tyre, të ndryshojnë për të qenë sa më afër kurrikulave që të rinjtë bëjnë në fakultete", - na ka shpjeguar kreu i kësaj agjencie, Niko Terezi. Ndërkohë denoncimit të studentëve të farmacisë, se universitetet private, kanë kërkuar që të hiqen lëndët e shtetërorit, mbi bazën e të cilit formulohen pyetjet e provimit të shtetit, ai i është përgjigjur se nuk ka asnjë kërkesë të tillë. "Ne për momentin nuk kemi një kërkesë të tillë. Madje unë dua të them se në komsionin për hartimin e pyetjeve, kemi edhe anëtarë që vijnë nga universitetet private dhe ata janë të angazhuar që pyetjet të jenë sa më të sakta dhe brenda kurrikulës që bëjnë studentët. Për provimin e shtetit që do të jepet në muajin dhjetor janë përcaktuar titujt e librave, programet orientuese, kanë dalë edhe pyetjet. Pra nuk do të ketë ndry-

STUDENTËT

"Nuk na duhet provimi i shtetit, njësoj si diploma”

S

tudentët e fakultetit të Mjekësisë thonë se provimi i shtetit është njësoj si provimi i diplomës dhe nuk u kuptojnë pse u duhen dy provime të ngjashme. "Në programin aktual që të provimit të shtetit, janë të gjitha lëndët që bëhen në fakultet dhe të gjitha temat që ndodhen në përmbajtjen e tyre. Kjo nuk ka kuptim, pasi presupozohet që provimi do jetë në krye të periudhës së stazhit e do bazohet në këtë praktikë. Gjithashtu nuk ka sens që një student të vlerësohet tre herë për të njëjtën gjë, pasi është vlerësuar për to edhe në provimin e formimit dhe në diplomë", thonë ata.

shime. Ndërsa për vitet e ardhshme, kjo mbetet për t'u diskutuar në komisionin e ngarkuar me këtë detyrë", na shpjegon ai. Ndërkohë që vetëm dy ditë më parë studentët e farmacisë, i kanë kërkuar ministrisë së Arsimit që të përcaktojë qartë bibliografinë, pra tekstet shkollore, mbi bazën e të cilëve do të hartohen pryetjet e provimit të shtetit. "Me këtë kemi parasysh që në programet orientuese për provimin e shtetit të përcaktohet qartë titulli i librit, viti i botimit dhe autori, në mënyrë që të mos ketë vend për spekullime", kanë thënë ata.

Sa i përket pyetjeve, mbi të cilat të rinjtë do të testohen në provimin e shtetit, ata janë publikuar on-line në faqen e internetit të Agjencisë Kombëtare të Provimeve. Por të rinjtë kanë kërkuar që ata të publikohen bashkë me alternativat dhe jo vetëm si pyetje të thjeshta, pasi sipas tyre, edhe këtu ka mundësi për manipulime. Por kreu i AKP-së, garanton se gjithçka po bëhet me siguri maksimale. "Komisioni po e shqyrton mundësinë e publikimit të alternativave të pyetjeve dhe besoj brenda këtyre dy ditëve do të marrim edhe një vendim. Ne duam që gjithçka të jetë transparente dhe në shërbim të atyre që do testohen, pa krijuar ide apo iluzione që 'diçka e keqe po ndodh'. Ne do të bëjmë një proces plotësisht transparent dhe të pakontestueshëm", - na ka deklarauar ai.

Transplanti

ADN, shqiptarët si kosovarët „„„

N

TIRANE

ëse do t'i nësnhtroheni një trans planti të veshkës, pyesni më parë për kombësinë e dhuruesit. Kjo pasi, sipas një studimi të realizuar nga specialistë të imunologjisë në QSUT, jo të gjithë popujt kanë përshtatshmëri gjenetike dhe si pasojë mund ta pranojë ose jo organin e dhuruar. Mjeku i njohur Genc Sulçebe, i cili ka bërë edhe studimin, thotë se popullata e Shqipërisë është e njëjtë gjenetikisht me atë të Kosovës, por ka pak përputhshmëri me serbët dhe kroatët. "Ky studim vuri në dukje, me prova të adn-së, se popullata e Shqipërisë dhe ajo e Kosovës janë gjenetikisht njëlloj.

Fakt tjetër interesant është se popallat shqiptare dhe kosovare janë shumë të ngjashme gjenetikisht me ata greke, dhe

Lajmi Shqiptarët janë gjenetikisht të ngjashëm me kosovarët, kanë shumë ngjashmëri me grekët, bullgarët e maqedonasit. Por nëse doni t'i nënshtroheni një transplanti bëni kujdes nëse origjina e dhuruesit është serbe, kroate apo boshnjake. Ky është rezultati i një studimi të prezantuar dje, në simpoziumin shkencor të imunologjisë

gjithashtu me popullatat bullgare dhe maqedonase. Ndërkohë që popullatat e tjera ballkanike, siç janë popullatat kroate, serbe ose boshjake janë më të largëta nga pikëpamja gjenetike me popullatën shqiptare", - ka deklaruar, mbi rezultatet e këtij studimi, mjeku Sulçebe. Studimi është prezantuar dje, në simpoziumin shkencor të imunologjisë, ku ishte i pranishëm edhe ministri i Shëndetësisë, Petrit Vasili. "Studimi që paraqitet në fushën e gjenetikës së popullatave përbën një kontribut origjinal për të kuptuar substratin gjenetik të origjinës së popullit shqiptar dhe të marrëdhënieve të tij me popullatat e tjera ballkanike dhe europiane", - ka thënë ministri Vasili.

KUSHTET

Tregjet, 10 ditë kohë Për përmirësim Tregjet e hapura në kryeqytet kanë vetëm 10 ditë kohë për të marrë masa për të përmirësuar situatën higjienosanitare. Bashkia e Tiranës, ka lajmëruar kontroll dhe masa ndëshkimore duke filluar që në fillim të muajit dhjetor ndaj të gjithë rasteve kur tregtarët nuk respektojnë as parametrat më minimale higjienike. Kjo pasi gjendja, në të cilën tregtarët zhvillojnë aktivitetin e tyre të përditshëm, është në një situatë alarmante dhe jashtë çdo parametri higjienosanitar. Situata është më problematike po të kemi parasysh vendet ku tregtohet mishi, apo bulmetrat, djathi, gjiza, ullinjtë apo edhe qumështi. Kjo mënyrë tregtimi është ngritur shpesh herë si shqetësim nga qytetarët, por edhe nga ekspertë e fushës pasi tregtimi në këto kushte përbën rrezik për shëndetin e qytetareve që konsumojnë këto produkte jashtë standartit. Bashkia e Tiranës ka deklaruar se është e vendosur në masat që do të marrë, duke pasur parasysh se në muajin dhjetor është edhe fluksi më i madh i blerjeve, për shkak të festave të fundvitit.


E shtunë, 19 nëntor 2011

13

SOCIALE

Basha: Çdo biznes i ri, me mbi 50 punonjës, pa taksa për 4 vjet

L

ehtësi fiskale për bizneset e reja të Tiranës dhe që sigurojnë më shumë se 50 vende pune. Kryetari i Bashkisë, Lulzim Basha, ka deklaruar se ata do të përjashtohen nga taksat lokale për 4 vjet. "Po punojmë që për të gjithë lejet dhe licencat që jep kjo Bashki dhe për të gjithë bizneset që do të punësojnë rishtasi 50 të punësuar apo më shumë,

Bashkia e Tiranës, do të heqë plotësisht taksat lokale për 4 vjet", - ka deklaruar Basha gjatë përurimit të një agjencie telemarketingu të hapur nga një biznesmen italian në Tiranë. Sipas tij, çdo investitor, nëpërmjet këtyre kushteve do të gjejë ambientin më të përshtatshëm për investime, pra për të krijuar vende pune për qytetin që ka edhe tregun më dinamik të punës në

Shqipëri e më gjerë në rajon. Po gjatë ditës së djeshme, kryebashkiakau Basha, ka inaguruar edhe një hapësirë të gjelbërt që iu rikthye banorëve të një blloku pallatesh në njësinë.7, e cila ishte zënë padrejtësisht. Ndërmarrja numër 1 e Bashkisë së Tiranës në bashkëpunim me banorët, e kanë shndërruar hapësirën mes blloqeve të banimit me kënd të gjelbër e lojra për femijët.

S'u paguhen 80 orë pune. Qeveria: T'u jepen pushime shtesë

Filologjiku në protestë nuk marrin orët shtesë prej dy muajsh Bojkot mësimit të part-time dhe doktoraturës. Ministria e Financave: S'do paguhen me lekë Lajmi Punonjësit e administratës së fakulteteve publike që prej dy muajve s'marrin pagesat për orët shtesë. Bëhet fjalë për 40 orë në muaj, që janë e shtuna dhe e diela. Ministria e Financave, u ka dërguar një letër fakulteteve i vë në dijeni se nuk do paguhen më orët shtesë, por ata mund të paguhen me pushime shtesë.

„„„

TIRANE

ESMERALDA KETA

A

dministrata e Fakul tetit të HistoriFilologjisë, pranë Universitetit të Tiranës, ka vendosur që ditën e sotme dhe të nesërme të bojkotojnë punën. Duke qenë se janë pikërisht orët e ditës së shtunë dhe të dielë, të llogaritura si orë shtesë, për të cilat tashmë ata nuk marrin më pagesa ekstra, kanë vendosur të mos shkojnë në punë, duke lënë pa asnjë informacion studentët e part-time, të masterit dhe të doktoraturës, që bëjnë mësim në fundjavë. Prof.dr.Valentina Duka, zëvendësdekane e këtij fakulteti na shpjegon se në të vërtetë punonjësit e administratës, kanë dy muaj pa paguar. "Administrata do të bojkotojë ditën e punës gjatë ditës së nesërme (sot), por jo pedagogët, - na shpjegon zëvendësdekania, Duka. - Kjo pasi punonjësit e ad-

KODI I PUNËS

Orët shtesë, paguhen 1.2 herë më shumë se puna e zakonshme

S

ipas kodit të punës, punonjësit e administratës publike meritojnë të paguhen për orët shtesë në masën 1.2 herë më shumë se sa paguhen për punën e zakonshme. Por sipas vendimit nr.463 të qeverisë, datë 16.06.2011, "Për kohëzgjatjen e punës dhe të pushimit në institucionet shtetërore", janë hequr pagesat në para për pjesën më të madhe të punëve shtesë të administratës, dhe ka propozuar që pagesat financiare të paguhen me pushime shtesë në masën 1.2 herë më shumë. Por duket se kjo nuk është zgjidhja për fakultetet, pasi ata punojnë të shtunë e të dielë.

ministratës kanë dy muaj pa marrë orët shtesë, që janë 40 orë në muaj, dhe janë pikërisht e shtuna dhe e diela që ata dalin në punë. Shpresoj që kjo të zgjidhet sa më shpejt", - na thotë ajo.

Më tej, interesimit tonë se përse këta punonjës, nuk janë paguar ajo na shpjegon se u ka ardhur një letër nga ministria e Financave, sipas të cilës nuk do të paguhen më orët shtesë. Vendimi është marrë në

muajin korrik nga qeveria dhe përcakton se nuk do të ketë më pagesa financiare për orët shtesë, por ata mund të kompensohen me pushime shtesë. "Si rregull orët shtesë duhet të paguhen nga të ardhurat tona dytësore, por ata kalojnë në thesarin e shtetit. Ndërkohë që gati dy muaj më parë, Ministria e Financave, na nisi një shkresë sipas të cilës, orët shtesë nuk do të paguhen më. Që atëherë ka pasur një korrespodencë të gjatë mes fakultetit dhe ministrisë, por jo një zgjidhje konkrete. Ndaj edhe administrata ka vendosur që këto ditë të cilat nuk u paguhen, të mos dalin në punë", na shpjegon numri dy i këtij fakulteti. Ndërkohë edhe dekani, Shezai Rrokaj, i cili po nisej për një udhëtim jashtë Shqipërisë, ka mbrojtur punonjësit e administratës. "Për këtë problem i kemi nisur

disa shkresa ministrisë së Financave, por ende nuk na kanë kthyer një përgjigje, - na ka shpjeguar dekani Rrokaj. - Por ky qëndrim i tyre nuk është ligjor, për arsye se orët shtesë të stafit, paguhen nga të ardhuraat tona, dhe jo nga buxheti i shtetit", - ka sqaruar dekani i Filologjikut, Shezai Rrokaj.

PEDAGOGËT

Duket se vendimi për mos pagesën e orëve shtesë do të prekë edhe stafin akademik. Gjatë ditës së sotme ata nuk do të bojktojnë mësimin, por gjithçka do të varet nga zgjidhja e problemit. "Pedagogët sapo kanë filluar dhe pagesat për orët shtesë, i marrim pas tre muajsh. Nëse nuk jepet një zgjidhje për administratën, atëherë edhe ne do ta shikojmë se si do reagojmë", - ka deklaruar zv.dekania, Duka.

Mbipesha

20% e fëmijëve shqiptarë, obezë „„„

M

TIRANE

bipesha sa vjen e po bëhet një problem më i madh për shëndetin e popullatës në Shqipëri. Dhe sidomos të fëmijëve. Sipas specialistëve, rreth 35 për qind e shqiptarëve janë prekur nga kjo sëmundje, dhe rreth 20 për qind e fëmijëve janë obezë. Vesel Rizvanolli, rektori i Universitetit të Sporteve të Tiranës, në një takim të zhvilluar gjatë ditës së djeshme, për krijimin e hapsirave sportive, ka deklaruar se në vendin tonë nuk ka një studim të detajuar për këtë sëmundje të re, por sipas tij shifrat janë të frikshme. "Mungesa e hapsirave pub-

like dhe mos kryerja e aktiviteteve fizike, po çojnë në rritjen e fëmijëve dhe të rinjve obezë', - ka deklaruar rektori i

Lajmi Specialistët kanë bërë edhe një kategorizim të këtyre mbetjeve. Analizat kanë treguar, se nisur nga pikëpamja e vetive fizikokimike, toksikologjike dhe ekotoksikologjike, një pjesë e tyre janë futur në listën e zezë pasi kanë veti shumë toksike apo kancerogjene, e një tjetër kategori janë toksike, korrozive apo edhe irrituese

Sporteve, Vesel Rizvanolli, i cili kërkoi që të investohet për krijimin e hapsirave sportive, pasi çdo investim në sport ul deri në katërfish investimet në shëndetësi. Sipas tij fëmijët duhet të bëjnë të paktën 60 minuta aktivitet sportive në ditë, ndërsa të rrriturit, të paktën deri në 30 minuta. "Të rriten investimet në ambientet sportive të shkollave, ku të rinjtë të kenë mundësi të luajnë edhe pas mësimit", - ka thënë Rizvanolli, i cili ka vënë theksin se problme mbeten edhe e investimet e pakta në ambientet sportive ku zhvillohen sporte të veçanta, ku nuk mund të marrin pjesë një përqindje e lartë e qytetarëve.

? „

PYETJE PERGJIGJE

Përse administrata e Filologjikut ka vendosur të bojkotojë procesin? Adiministrata e Filologjikut ka vendosur ta bojkotojë ditën e punës, që në fakt janë orë shtesë, për shkak se ata që prej dy muajve nuk u paguhen. Respektivisht janë 40 orë pune në muaj, dhe 80 orë në total, për të cilat ata nuk kanë marrë paratë. „ Po përse nuk janë paguar? Sipas një udhëzimi të Ministrisë së Financave, që bazohet në një vendim të Këshillit të Ministrave, të marrë në muajin korrik, hiqen pagesat financiare për orët shtesë të administratës, dhe ata kompensohen me pushime shtesë. „ Çfarë thuhet në Vendimi e Qeverisë Në asnjë rast, punonjësi i administratës publike që kryen veprimtari administrative nuk kompesohet financiarisht për kohën e punuar mbi kohën normale të punës, por kompesohet vetëm me orë/ditë pushimi. „ Po drejtuesit e fakultetit çfarë thonë? Ata mendojnë se ky vendim i ministrisë së Financave nuk është i drejtë, pasi orët shtesë ata i paguajnë nga të ardhurat dytësore të tyre dhe jo nga fonde të buxhetit të shtetit.


14

E shtunë, 19 nëntor 2011

KULTURE

Surroi çmim për të Drejtat e Njeriut

Piktura në diktaturë

Publicisti kosovar, Veton Surroi, është shpallur fitues i Çmimit për të Drejtat e Njeriut për vitin 2011, nga organizata SEEMO, me seli në Vjenë. Lajmin e publikoi dje Radio Evropa e Lirë. Bordi i Organizatës për Media të Evropës Juglindore (SEEMO) ka çmuar metodat jo të dhunshme dhe "përkushtimin e vazhdueshëm për të drejta të njeriut" në të gjitha aktivitetet e tij profesionale, thuhet në një kumtesë të kësaj organizate. Çmimi i SEEMO-s për të Drejtat e Njeriut do t'i dorëzohet Veton Surroit në Prishtinë, më 24 nëntor, gjatë konferencës ndërkombëtare për Agjencitë e Reja dhe Mediat e Reja në Evropën Juglindore. Vitin e kaluar, këtë çmim e ka fituar karikaturisti nga Bullgaria, Kristo Komarnicki, ndërsa në vitin 2004, fitues ishte shkrimtari nga Shqipëria, Fatos Lubonja.

Migjeni, festohet 100-vjetori në Mynih Me rastin e 100-vjetorit të lindjes së poetit të njohur shqiptar, Millosh Gjergj Nikolla, i njohur nga lexuesit me pseudonimin Migjeni, organizatat dhe shoqatat shqiptare të Mynihut organizojnë një mbrëmje përkujtimore për këtë personalitet të shquar të viteve të '30-të. Me këtë rast do të promovohet edhe filmi dokumentar me titull "Migjeni, ky uragan", i përgatitur nga gazetarja e njohur e Radiotelevizionit Shqiptar, Tefta Radi, me kamerë të Agim Kurit. Njoftohet se mbrëmja përkujtimore do të mbahet të dielën, më datë 20 nëntor, nga ora 14, në ambientet e Klinikum Großhadern, në Mynih.

Zajmi me Tiranën në Galerinë e Arteve Piktori Bujar Zajmi do të çelë në Galerinë Kombëtare të Arteve në sallën e ekspozitave të përkohëshme ekspozitë e tij vetjake me titull "Tirana". Ekspozita do të hapet të hënën me21 Nëntor 2011, ora 18.30. Ekspozita do përmbajë punime të autorit të realizuara gjatë viteve të fundit, kryesisht në teknikën vaj në kanavacë. Ekspozita do qëndrojë e hapur për publikun deri me datë 25 Nëntor 2011.

"Show time" e Mulliqit në skenë Një dramë urbane me titullin "Show time" e shkruar nga Haqif Mulliqi dhe regji të Armela Demajt, do të shfaqet në datat 19 dhe 20 nëntor në sallën e vogël të Teatrit Kombëtar. Në ngjarjet e kësaj shfaqjeje Gjergji e Klementi, at e bir, jetojnë bashkë, pasi e ëma është ndarë nga jeta. Gjergji, dikur një aktor i famshëm në Shqipëri, tashmë në pension dhe shumë larg dritës së skenës dhe duartrokitjeve të publikut, është tërhequr nga shoqëria dhe jeton me kujtime dhe keqardhje për realitetin e vet dhe të artit skenik aktual. I biri, edhe ai një aktor, mundohet të mos i mungojë gjë të atit dhe për këtë ka bërë kompromiset e veta si profesionale, ashtu edhe në atë personale. Përplasja e këtyre dy realiteteve, dy brezave të ndryshëm, si në konceptime, në mentalitete, dhe në organizime shoqërore, krijon energji, nëpërmjet së cilës vijnë shumë problematika aktuale, si "rreziku i Teatrit apo i Artit nga teknologjia; teatri i fjalës apo teatri i lëvizjes; mungesa e femrës në jetën e dy meshkujve, sfida baba e bir, etj.

Piktori Llambi Blido nën shoqërinë e shkrimtarit Kasem Trebeshina(në mes), në një foto të hershme

LLAMBI BLIDO

Si i ruajta dorëshkrimet e Trebeshinës dhe testamentin

Piktori rrëfen çka di për dënimet e artistëve në kohën e komunizmit ADMIRINA PEÇI

M

e piktorin Llambi Blido vijojmë bisedën për krijimtarinë e artistëve në diktaturë. Pesha e censurës dhe autocensurës, dëshirat dhe pasionet e artistëve për të depërtuar në korridoret e ngushta ku ndjenin ndonjëherë në të rrallë se frynin erëra lirie, mandej ndëshkimet, frika dhe obsesionet ndaj spiunimeve...Si u dënua ai artist? Po ai tjetri? Çfarë shkruajtën në ekspertizën për krijimtarinë e tij? Ku dhe sa vjet e dënuan?

Llambi Blido i kujton këto sekuenca të vështira në fraksionet e sekondës, sa e herë e ndërpres dhe e pyes. Procesin e krijimtarisë së tij, përjetimet vetjake, i ka rrëfyer në pjesën e parë të kësaj interviste, botuar dje në "Shqiptarja.com". Ndërsa sot bisedojmë me të për artistët që ka njohur, dënimet e tyre, si i ka mësuar dhe si i di ai. Edison Gjergo, Ali Oseku, Lekë Tasi... dhe një eksperiencë personale, e befasuese me shkrimtarin Kasem Trebeshina. Z.Blido çfarë dini ju për dënimet e artistëve? Dikush u dënua nga një vepër, dikush tjetër nga nëj spiunim... Kemi dis-

kutuar tre raste në agzetën tonë: dënimin e Maks Velos, Edison Gjergos dhe Ali Osekut. Si i dini ju historitë e tyre? Unë besoj se kanë qenë faktorë të ndryshëm për raste të ndryshme. Mendoj se tek Aliu do të ketë qenë kontributi i tij në atë periudhën e liberalizmit në skenografi. Ajo besoj, se ndikoi, për fak të keq edhe tek fati i regjisorit Luarasi. Kështu mendoj unë. Tek kavaleti ai nuk ka pasur krijimtari atëherë, pothuajse fare. Ai merrej atëkohë me skenografi. Ishin veprat skenike si të Fadil Paçramit, apo disa vepra në opera që u shquan si moderniste dhe u kritikuan ato kohë.

Konferenca

Bibliotekomania, një portal online për Bibliotekat e Prishtinës dhe Tiranës B

iblioteka Kombëtare dhe Universitare e Kosovës në bashkëpunim me Bibliotekën Kombëtare të Shqipërisë organizojnë për herë të gjashtë Konferencën Kombëtare të Bibliotekonomisë. Kjo conference e hapur dje, po mbahet në Prishtinë, në Bibliotekën Kombëtare Universotare të Kosovës dhedo të vijojë edhe sot. Konferenca e radhës, tashmë e shndërruar në një aktivitet tradicional mes dy bibliotekave shqiptare mban temën "Perspektivat kombëtare në integrimet evropiane". Me interes janë pritur referatet e dy drejtorëve të bibliotekave Aurel Plasari dhe Sali Bashota. Ndërsa Ministri i Arsimit, Shkencës dhe Teknologjisë, Ramë Buja ka vlerësuar lartë bashkëpunimin e ndërsjellë të dy bibliotekave, të cilat sot do të përurojnë edhe linkun e përbashkët elektronik. "Uroj veçanërisht hapjen e portalit të dy

bibliotekave tona të mëdha, të pashkëputshme asnjëherë dhe natyrisht tash të lidhura edhe më një link të veçantë elektronik, Portalit të Bibliotekës Kombëtare dhe Universitare të Kosovës dhe asaj të Shqipërisë", ka thënë ministri Buja. Drejtori i BKUK, Sali Bashota, ka theksuar se pasurimi i koleksioneve bibliotekare dhe zhvillimi i tyre përmes portaleve më të fuqishme të informacionit global botëror është nismë e bibliotekave kombëtare drejt universalitetit të kulturës kombëtare në integrimet botërore të Shekullit 21. Në këtë konferencë dyditore përurohet edhe Portalit Albanologjik Shqipëri- Kosovë, i cili konsiderohet ndër projektet më të rëndësishme për kulturën shqiptare dhe prijëse e proceseve të dixhitalizmit dhe afirmimit të vlerave kombëtare.


E shtunë, 19 nëntor 2011

15

KULTURE DORËSHKRIMET Kasemi vinte shpesh në shtëpinë time, fundjavave. Atij i pëlqente shumë piktura. Pastaj ai më dha për t'ia ruajtur librat e tij në dorëshkrim. I kishte sjellë shumë vite përpara se të burgosej, në rastin kur refuzoi të votonte dhe i dërgoi letër edhe Enver Hoxhës e Mehmet Shehut

E njihnit nga afër.? Deri diku po. Aliu ishte ndëshkuar, që të punonte ca kohë në Kombinatin Metalurgjik në Elbasan. Nga bisedat me Aliun atëherë ishte fjala që do të kthehej shpejt. Por nuk ndodhi kështu. Do të ketë qenë ndoshta ndonjë rrethanë tjetër që unë nuk e di. Po rasti i Edison Gjergos? Edisoni ishte ndryshe. Ai ishte piktor kavaleti. Ai ra në sy dhe u vlerësua shumë për disa tablo. Kulmi i suksesit të tij ishte kjo tabloja që ka Galeria Kombëtare tani "Epika e yjeve të mëngjesit". Pastaj ndodhi Plenumi IV dhe kthesa drejt konservatorizmit dhe artit pa ndikime. Ndoshta ka pasur edhe të tjera rrethana. Thonin në atë kohë që një farefis i tij, emigrant në Amerikë, që kishte ardhur këtu, i kishte marrë Edisonit, një grup fotografish të krijimeve të tij me frymë moderniste, që t'i publikonte në Amerikë, e të bëhej i njohur. Kjo u përhap atëkohë. A ishte ky një trillim, një legjendë...nuk e di. Thonin se atij ia kapën këto fotografi në Rinas. Nëse ka qenë kjo, them se konsiderohej diçka e rëndë. Nuk mund ta lejonin këtë gjë. Kjo majftonte që të të dënonin. Por për fat të keq, ai ishte i dhënë edhe pas pijes, ishte pothuajse i alkolizuar dhe kjo nuk ishte gjë e mirë. Unë besoj se kanë qenë disa rrethana. Po për Maks Velon...? Nuk di diçka të saktë për Maksin... Sidoqoftë ishin dënime të padrejta dhe është qesharake të mendosh se artistët do të shembin një sistem, një shtet. Por në atë lloj çmendurie që u kultivua me kohë e që pastaj nuk kishte të përmbajtur, këto u bënë normale. Por të dënosh artistët është gjithmonë një krim jashtë logjikës njerëzore të një shoqërie. Në gjyqet e tyre janë dërguar edhe ekspertizat, që jo rrallë herë dilnin nga Lidhja e Shkrimtarëve. Sa ndikim kishin ekspertizat në dhënien e një dënimi për një artist?

Teorikisht çdo njeri që kishe përballë, mund të ishte njeriu i sigurimit. I lidhur shumë me ty apo i porsanjohur... mund të ishte njeri i sigurimit. Por teorikisht ama

Unë nuk e di këtë. Por marr rastin e një mikut tim të vjetër, i cili u dënua edhe ai atë kohë, Kasem Trebeshinës. Më tepër kam ndjekur fatin e tij dhe di disa hollësira nga fati i tij. Ekspertizat mund të kenë ndikuar. Në rastin e Kasemit p.sh, kanë qenë të shumta, kanë qenë shumë më të rënda se në rastet e këtyre piktorëve që folëm. Nuk krahasohen. Janë raste të ndryshme... Po t'i kundërviheshe sistemit në çfarëdo forme, me të drejtë e pa të drejtë amplifikoheshin gjërat. E bëj këtë pyetje sepse shumë prej të dënuarve kërkojën sot një fajtor, kërkojnë një ndjesë publike, e cila nuk po ndodh. A ka një lloj përgjegjësie për ato dënime? Duhet të dish hollësira, të dish rastin konkret edhe rrethanat. Nuk mund të japësh një gjykim nëse di vetëm një pjesë të së vërtetës, dhe nuk di pjesën tjetër. Zakonisht njëra palë flet për fajet e palës tjetër. Kur i përgjigjet pala tjetër flet për të kundërtën. Si të japësh një gjykim në këto rrethana? A njihnit ju artistë të tjerë të dënuar? Si ishte të miqësoheshe me ta? Më duhet të tregoj një episod, kur dikush më tha: nga e njeh ti Lekë Tasin? Pse rri me të? Po atij i pëlqen piktura, i thashë dhe merret edhe vetë me pikturë. Vjen që të shohë. Po ti nuk e njeh Lekë Tasin?- më tha, dhe më foli diçka për biografinë e tij, për fmailjen, për të atin si ish-minsitër dhe që e kishin dënuar. Në një rast tjetër, vite më vonë në vitet '70, një i lagjes, ma tha miqësisht, e njihja, me tha ç'punë ke ti me Lekë Tasin. Na shihnin shpesh bashkë, se Leka vinte tek unë, por edhe unë shkoja tek ai. Por ky ishte problem. Megjithatë ne nuk e ndërpremë miqësinë, edhe pse kishte pasoja. Në rastin tim pati disa pasoja. E ndjenit peshën e survejimeve? Teorikisht çdo njeri që kishe përballë, mund të ishte njeriu i sigurimit. I lidhur shumë me ty apo i porsanjohur...mund të ishte njeri i sigurimit. Por teorikisht ama. Nuk them se ishte gjithmonë ashtu. Ishte një realitet i vështirë, sidomos në fushën e artit. A njihnit ju, ndonjërin nga njerëzit e sigurimit, që e dinit që është i tillë dhe i ruheshit...? Jo nuk njihja. Nuk isha as i talentuar për këto gjëra. Por paralajmërim kam pasur. Njëherë kur isha në pozita shumë të vështira në qendrën time të punës, që ishte pjesë Aparatit të Komitetit Qëndror të Rinisë, një moment, një nga miqtë e mi të vjetër, e që kishte pasur kontakt me një mikun e tij, pranë Sigurimit, më tha: kujdes, se ti shoqërohesh me Kasem Trebeshinën. Ki kujdes se je nën vëshgim. Dhe u tremba ç'është e vërteta. Kishte periudha shumë të vështira. Na rrëfeni diçka edhe për këtë njohje...Pra si e njihnit Trebeshinën? Ai ishte njeriu i shtëpisë. Vinte shpesh në shtëpinë time, fundjavave. Atij i pëlqente shumë piktura. Pastaj ai më dha për t'ia ruajtur librat e tij në dorëshkrim. I kishte sjellë shumë vite përpara se të burgosej, në rastin kur refuzoi të votonte dhe i dërgoi letër edhe Enver Hoxhës e Mehmet Shehut. Unë i kisha ruajtur që atëherë dhe ia dorëzova pasi doli nga burgu. Madje bashkë me librat më kishte lënë edhe testamentin e tij. Ç'ishte ky testament? Çfarë shkruante? Ishte për dorëshkrimet. Ia lë gruas... nëse ajo nuk do t'i pranojë, do t'ia lë fëmijëve, nipërve, mbesave.. e kështu me rradhë dhe radhiste listën e gjatë të dorëshkrimeve. Sa vepra kishte? Shumë. Një listë shumë e gjatë ishte. Ai shkruante shumë. Më kujtohet si tani lista e gjatë e veprave që kishte shkruar në testament. Më vonë ç'ndodhi më këto dorëshkrime? Më voni ia ktheva. Sigurisht pasi ai doli nga burgu.

Prezantimi

Prezantohet përmbledhja poetike " Oçurrence on Earth" (Ngjarje në tokë) e Preç Zogajt, në përkthimin e Gjekë Marinajt

PREÇ ZOGAJ

Dy orë poezi shqipe në SHBA ASTRIT TAFA

N

ë konferencën e përvitshme të Lidhjes Amerikane të Përkthyesve të Letërsisë (American Literery Ttranslators Assocation-ALTA), mbajtur në Kansas City, Missouri, nga data 16-20 nëntor , në programin e leximeve dygjuhëshe të letërsisë bashkëkohore botërore, iu kushtua një vend i rëndësishëm edhe poezisë shqipe. Në fokus të kësaj ngjarjeje, e para e këitj lloji, ishte paraqitja e vëllimit me poezi të zgjedhura të poetit Preç Zogaj "Oçurrence on Earth" ( Ngjarje në tokë), përkthyer në anglisht nga poeti dhe studiuesi Gjekë Marinaj, kandidat për PhD (Doktor në Filozofi), dhe botuar nga shtëpia botuese e Universitetit të Dallasit në Teksas , "Mondus Artium Press". Fjalën e hapjes e mbajti Drejtori i Qendrës së Studimeve të Përkthimeve të Universitetit të Dallasit, dr Rainer Schulte, PhD, njëherësh poet shumë i njohur amerikan. "Është rëndësishme, theksoi ai, që ALTA ka sjellë një nga letërsitë më pak të njohura nëpërmjet një poeti si Preç Zogaj, libri i të cilit "Oçrrence on Earth", na tregon se poezia shqipe është në një stad aq të lartë sa poezia e vendeve më të zhvilluara. Atë nuk do ta njihnim si të tillë pa përkthimin shumë cilësor të kolegut tonë, Pedagogut të Letërsisë Bashkëkohore Botërore pranë Richland College , Gjekë Marinaj". Në fjalën e tij prezantuese, Marinaj, pasi falenderoi drejtuesit e ALTA-s për përfshirjen e letërsisë shqipe në këtë eveniment letrar kaq të rëndësishëm në shkallë botërore, tha se Preç Zogaj është njëri nga poetët më të dashur të Shqipërisë, poezia e të cilit shquhet për bukurinë, sinqeritetin dhe pasurinë emociona-

le të vizionit të tij poetik. "Ndaj, ngaqë është gati e pamundur t'i parashtroj të gjitha arritjet e tij si poet dhe intelektual i angazhuar në politikë, do të kufizohen vetëm në disa fakte që kanë të bëjnë me jetën dhe veprimtarinë e tij letrare", nënvizoj Marinaj duke vijuar më pas me dhënien e një informacioni kronologjik të inventarit autorial të Zogajt. Jim Hoggard, aktor i njohur i Teatrit Publik të Dallasit, recitoi trembëdhjetë poezi të Zogajt në anglisht, alternuar me leximin në shqip të këtyre poezive nga vetë autori i tyre. Hoggard tha se ALTA më kishte dërguar trembëdhjetë poezi prej të cilave duhej të zgjidhja dhjetë për të recituar, por e gjeta të pamundur të eliminoja ndonjëren prej tyre ndaj do t'i lexoj të gjitha. Pas leximit të poezive të pranishmit, midis tyre profesorë të Universiteteve të ndryshme Amerikane dhe botërore, i drejtuan pyetje poetit Zogaj dhe përkthyesit Marinaj në lidhje me poezinë dhe marrëdhëniet e tyre gjatë procesit të përkthimit. Një nga gazetarët e pranishëm, pasi shprehu habinë e tij se si një poezi e një gjuhe të huaj ka ardhur kaq natyrshëm në anglisht sa të mos duket si poezi e përkthyer, pyeti nëse poezia e Zogajt është një standard apo një përjashtim në poezinë e Shqipërisë. Zogaj u përgjigj se poezia e tij nuk përbënte as standard, as përjashtim në poezinë bashkëkohore shqipe. "Unë, vazhdoj ai, kam një individualitet timin, të cilin ma ka njohur publiku dhe kritika në vendin tim, por Shqipëria ka plot poetë të shkëlqyer, të cilët besoj se do ta frymëzojnë përkthyesin Marinaj për t'i sjellë në anglisht për gjithë lexuesin anglishtfolës në të ardhmen". Paraqitja dhe leximi i poezive të Zogajt në konferencën e ALTA-s do tu shpërndahet sipas programit të konferencës universiteteve amerikane dhe së shpejti do të publikohet prej saj në Youtube. *)Kansas City, USA


16

E shtunë, 19 nëntor 2011

LAJMET NE 5 RRESHTA • KLSH, Leskaj do të refuzohet nga PS Dekreti i Presidentit Topi për kreun e ri të Kontrollit të Lartë të Shtetit nuk do të votohet nga ana e socialistëve. Kryesia e grupit të PS ka vendosur që t’i propozojë grupit parlamentar socialist që mos votojë kandidaturën e Bujar Leskaj për postin e lartë të KLSH. Burimet brenda kësaj kryesie saktësojnë se refuzimi kandidaturës së Leskajt nga opozita ka ardhur gjatë diskutimeve në mbledhjen e kryesisë së grupit parlamentar të PS-së, zhvilluar mesditën e së djeshme, ku kanë ardhur për të njejtat arësye si ato që rrëzuan dhe atë të kandidaturës së parë. • SHBA: Politika të ruajë pozitivitetin Ambasada amerikane ka reaguar në lidhje me votimin në konsensus të disa ligjeve në Kuvend dhe ka mirëpritur ngritjen e komisionit për reformën zgjedhore. “Ambasada e SHBA mirëpret hapat ¿llestare të Kuvendit drejt trajtimit të reformave kritike të rekomanduara nga BE dhe OSBE, veçanërisht ngritjen e një komisioni ad-hoc për reformën zgjedhore si dhe miratimin e dy ligjeve që kërkonin një shumicë të cilësuar. Nxisim të gjithë udhëheqësit politikë që të vazhdojnë të punojnë së bashku për të ruajtur këtë hov pozitiv,” thuhet në deklaratën e ambasadës amerikane. • Investimi, 5 milionë euro në Porto Romano Kryeministri Berisha ishte i pranishëm në ceremoninë e përurimit të impiantit të prodhimit të biokarbureve në Porto Romano, në Durrës. Ky impiant, nga Green fuel, është një sipërmarrje e përbashkët e dy kompanive prestigjioze në fushën e hidrokarbureve “Kastrati SH.A” dhe “B.P.P. S.p.A”, me investim ¿llestar prej 5 milionë euro. Impianti do të ketë një kapacitet prodhues prej 100.000 ton në vit dhe mundëson punësimin e rreth 120 punëtorëve. “Së shpejti, Shqipëria do të jetë një eksportues biodieseli në Itali dhe në Evropë”. • Sarandë, Çipa: Po na bllokojnë lekët Bashkia e Sarandës nuk operon dot me paratë e veta. Shkak është bllokimi i tyre në thesar për shkak të vendimeve të ndryshme gjyqësore. Kreu i kësaj Bashkie, Stefan Çipa deklaroi dje për “shqiptarja. com” se një gjë e tillë është e qëllimshme nga ana e qeverisë, për të bllokuar bashkitë që drejtohen nga të majtët. “Nëse do të donin që të mbanin para nga thesari, të mbajnë ato fonde që jep qeveria, por jo të ardhurat që mblidhen nga taksat vendore” u shpreh kryetari i Bashkisë Çipa. • Kavajë, vidhen tabelat, Rroshi: E qëllimshme Qyteti i Kavajës është gdhirë dy ditë më parë pa tabelat dhe sinjalistikën dalluese në qendër të tij, që është vendosur kohët e fundit nga kreu i kësaj Bashkie Elvis Rroshi. “Nuk e kuptoj se si mund të vjedhin edhe tabelat. Nuk u hyjnë në punë për asgjë. Eshtë një veprim dashakeqës dhe i qëllimshëm” tha dje Rroshi për “Shqiptarja.com”. Sipas tij, bashkia tashmë ka gati dokumentacionin për ta denoncuar në polici këtë problem, pasi pak ditë më parë ishin dëmtuar edhe palmat.

UDHËTONI ME “ADRIATICA Traghetti”

n Casinò

ë bord

KUALITET KOMODITET SIGURI Kruje

Durres Tirane

Bari

Albania Berat Vlore

Cdo dite, gjithe vitin nga Bari per ne Durres dhe anasjelltas Kuzhina me e mire ne linjen Bari Durres • Restorant per 400 persona te ulur rehatshem dhe komoditet • E vetmja anije me kabina me krevat dopjo dhe suita per VIP Salle “casino” ne bord Sherbim BAR me muzike • Ne bord flitet gjuha shqipe • Salle VIP www.adriaticatraghetti.com

Alba Malltezi Drejtore e Përgjithshme e Free and Fair Media Group Anila Basha Drejtore e Shqiptarja.com

Julia Dhame: Drejtore Marketingu julia.dhame@shqiptarja.com

Investigimi: Poli Hoxha Sociale: Esmeralda Keta Kulturë: Admirina Peçi

Politika: Arben Rrozhani, Ekonomia: Genc Kondi

Design: Altin Aliaj, Tomka Nasi Website: Suela Gera, Antuen Hoxha

Shpërndarja: Celular:

Saimir Zenelaj +355696060418

Redaksia: Rruga: “Dervish Hima” tre kullat, kulla e dytë - Tiranë E-mail: redaksia@shqiptarja.com Shtypur në shtypshkronjën: A.K shpk, rruga 5 maji, Tiranë

shqiptarja.com  

shqiptarja.com