Page 1

Reagimi i Presidentit

Rishfaqen ‘kioskat’

“Berishës i jap tokë në Tiranë e leksione qytetarie”

Pedonalja në Tiranë Bashkia rivendos tregun

Faqe 4-5

Kati, Feruni, Kajsiu Plehrat, ja arsyet pse kërkojmë referendum

Faqe 19

Faqe 18

Na ndiqni edhe online LEKË 30

VITI II - NR. 60 E mërkurë, 14-03-2012

Zbardhet dokumenti në serbisht i Taulant Ballës i 5 janarit 1987

BERISHA AGJENT I UDB?

Luan Pobrati: Serbët kishin spiunë në Shqipëri “Berishën e kam njohur si sekretar Byroje të Partisë së Punës te mjekësia. Nëse është e vërtetë, deputeti i PS-së duhet të sqarojë publikisht” ZGJEDHJET

Faqe 10-11

Komisionerët votuan në vend të 109 personave

LUNCH.com

Faqe 15

Ylli Rakipi: Berishën e mund vetëm Sali Berisha LIGJI

Faqe 9

Ndryshimet në ligjin për kthimin e kompensimin e pronave

Lajmi Debatit për hapjen e dosjeve dhe kryesisht atyre të ish-bashkëpuntorëve të shërbimeve sekrete të huaja i është shtuar dhe një ndër ekspertët më të mirë të shërbimeve inteligjente, Luan Pobrati, i cili gjithsesi mohon akuzat ndaj Berishës, duke deklaruar se ai e njeh atë vetëm thjeshtë si sekretar PPSH.

TIRANE

JAKIN MARENA

H

apja e çështjes së ishbashkëpuntorëve të Sigurimit të Shtetit dhe për më tepër të spiunëve të agjenturave të huaja, përfshirë dhe agjentët e UDB-së Jugosllave, kanë hapur një ‘cirkuit’ të fortë debati në embientin politik e shoqëror shqiptar. Përfshirja në këtë debat dhe i emrave të tillë si kryeministri i vendit, Sali Berisha... Vijon në faqet 2-3

Në foto: Eksperti i Shërbimeve Inteligjente, Luan Pobrati dhe Kryeministri Sali Berisha

FESTIMET PER 14 MARSIN

Sejdini: Në Elbasan për Ditën e Verës Bashkia jep kalendarin e aktiviteteve. Kryebashkiaku: Festa bëhet më mirë në Elbasan, vijnë edhe nga jashtë Shqipërisë ELBASAN

S

ot është dita e verës në Elbasan. Bashkia ka marrë masat që të gjithë ata që kanë ardhur nga gjithë Shqipëria por edhe trevat shqipfolëse, të kenë mundësi të shijojnë spektaklin e festës së ditës së verës. Edhe pse është festë kombëtare, më shumë se çdo ditë, ajo festohet Faqe 12-13 në Elbasan...

www.shqiptarja.com

Koment NGA IGLI

TOTOZANI*

Të mbrojmë invalidët P

ersonat me aftësi të kufizuar, i përkasin asaj pjese të shoqërisë e cila ka nevojë për mbështetje të vazhdueshme nga shteti, për t’iu garantuar të drejtat dhe liritë themelore, si dhe aksesin në disa prej eksperiencave më themelore të jetës. Vendimi i OKB për të shtuar një instrument universal, Konventën “Për të Drejtat e Personave me Aftësi të Ku¿zuara”, (të nënshkruar tashmë prej vitit 2010 nga Shqipëria), kishte për qëllim që t’i garantonte këtij grupimi shoqëror, të drejta dhe liri themelore, të cilat janë të mirëqena prej shumicës së qënieve njerëzore. Kjo Konventë mbulon hapësirat e shumta ku personat me aftësi të ku¿zuara janë diskriminuar, duke përfshirë aksesin tek drejtësia; pjesëmarrjen në jetën politike e publike; edukimin; punësimin; mbrojtjen nga tortura, shfrytëzimi dhe dhuna, si dhe lirinë për të lëvizur. Legjislacioni shqiptar ka rregulluar në mënyrë të copëzuar, me statuse të veçanta të drejtat e personave me aftësi të ku¿zuara, të verbër, paraplegjik/tetraplegji, invalidë pune etj. Duke patur në konsideratë përcaktimet e Konventës së OKB “Për të Drejtat e Personave me Aftësi të Ku¿zuara”, edhe legjislacioni shqiptar që rregullon të drejtat dhe për¿timet e personave me aftësi të ku¿zuara, ka nevojë për plotësime dhe përmirësime në përcaktimin e kritereve multidisiplinare të vlerësimit të aftësisë së ku¿zuar, kritereve dhe proçedurave të qarta për dhënien e për¿timeve, kryerjen dhe rimbursimin e pagesave, si dhe kontrollin ndaj agjencive shtetërore dhe kompanive që ofrojnë shërbimet. Lidhur me dy projektligjet, për disa ndryshime në statusin e invalidit paraplegjik/tetraplegjik dhe në statusin e të verbërit, vlerësoj qëllimin e Këshillit të Ministrave për ndërmarrjen e tyre, pra përcaktimin e procedurave të qarta për dhënien e për¿timeve... Vijon në faqe 14


2

E mërkurë, 14 mars 2012

POLITIKE

Liria e medias, OSBE: Nuk duhet të menaxhohen nga shteti

K

ryetari i Prezencës së OSBE në Shqipëri, Ambasadori Uollfarth, vërejti se në Shqipëri ka një marrëdhënie mes biznesmenëve dhe njerëzve të medias, të cilat automatikisht mund të dërgojnë në kufizimin e lirisë editorilale. "Shohim sot në Shqipëri shumë biznese mediatike, që zotërohen pjesërisht ose plotësisht nga njerëz të botës së biznesit, të cilët,

paralelisht, kanë interesa në sektorë të tjerë. Sidoqoftë, kur njerëzit e biznesit që janë pronarë apo menaxherë të bizneseve mediatike, kanë marrëdhënie të mira me politikanët, ato marrëdhënie mund të sjellin në mënyrë të pashmangshme kufizime të lirisë editoriale. Në të njëjtën kohë, duhet të ketë një ndërgjegjësim që mediat asnjëherë nuk duhet të zotërohen, drejtohen apo

menaxhohen në mënyrë direkte dhe as indirekte, nga organet e shtetit ose qeverisë", tha Uollfarth në diskutimin të mbajtur dje në një Universitet privat me temë 'Roli i medias në nxitjen e reformave demokratike'. Për të luftuar fenomenin, ambasadori OSBE duke kujtuar përvojën perëndimore shprehet se mediat duhet të ketë organet e saj vetërrregulluese.

Flet eksperti: Berishën e njoh si sekretar byroje të PPSH te Mjeksia „„„

TIRANE

JAKIN MARENA vijon nga faqja 1 ... i cili u përplas me presidentin Topi dhe më pas me kryetarin e opozitës Rama, solli ngritjen e një furtune akuzash të ndërsjella, ku më e forta ka qënë ajo e një dite më parë e bërë nga ana e zyrtarit të lartë socialist, deputetit Taulant Balla që pretendon se disponon një dokument që verteton se Berisha ka qënë në shërbim të shërbimit sekret jugosllav, dokument të cilin e kemi botuar, ndonëse me një pamje të turbullt dhe që është në gjuhën serbokroatishte. Por jashtë debatit në lidhje me këtë çështje nuk kanë qëndruar as ekspertët. Gazeta "Shqiptarja.com" ka kontaktuar me një nga njerëzit që ka qenë pjesë e sistemit dhe njeh shumë mirë prapaskenat e tij. Luan Pobrati, një nga specialistët më të mirë në njohjen e shërbimeve inteligjente flet shkurt në lidhje me debatin që ka shpërthyer kohët e fundit në lidhje me dosjet e UDB dhe përfshirjen e politikanëve shqiptarë në to. Ai mohon të ketë dijeni nëse ka qenë në dosjet e UDB kryeministri i vendit, duke u shprehur se për vetë moshën e re që ka, Berishën e njeh vetëm si sekretar byroje të PPSH në fakultetin e Mjekësisë dhe jo si agjent të jugollavëve. Madje Pobrati nënnvizon faktin se dhe udhëheqja për të tillë e njihte, dhe si mjek të mirë përderisa e kishte thirrur si mjek të ish-numrit dy të PPSH, Hysni Kapo apo të ish-ministrit të Brendshëm Simon Stefani. Ai foli në telefon për gazetën. Si i konsideroni debatet që kanë shpërthyer tani për dosjet e Sigurimit e kryesisht ato për UDB, ku akuzohet dhe Berisha? Unë kam lexuar nëpër gazeta për debate të tilla dhe mendoj se ka shumë akuza që s'kanë bazë dokumentare. Di që dikush në lidhje me këtë që pyesni ka deklaruar diçka para disa vitesh në media dhe do duhej të fliste dhe në këto momente. Kemi pasur agjentë të UDB-së në Shqipëri? Shqipëria fatkeqësisht ka dënuar shumë njerëz si të tillë me vendime gjyqi, si agjentë të Jugosllavisë dhe për fatin tonë të keq përtej dhe këtej kufirit UDB ishte gjithnjë

Pobrati: UDB kishte spiunë në Shqipëri "Përtej dhe këtej kufirit, ishte gjithnjë prezente" Marrëveshjet UDB ka pasur marrëveshje me shërbimin sekret britanik për transferimin e elementëve agjenturorë. Këta që trasnferoheshin tek këto sherbime, mes të cilëve dhe britanike kanë qënë mes të tjerave dhe shqiptarë, nga të dy anët e kufirit.

prezente dhe shumë aktive. Shërbimi sekret Jugosllav, UDB e ka dëmtuar rëndë çështjen shqiptare, ka qënë një nga prioritetet saj që të fusë sherr mes shqiptarëve. Fatkeqësisht në këtë lojë për të futur përçarjen mes shqiptarëve kemi krijuar kushtet dhe ne vetë. Duke qëndruar aty ku e lashë, ka vendime gjyqësore, herë me vdekje dhe herë me 25 vjet burg për të gjithë ata të cilat janë cilësuar si agjentë të UDB. Po politika ka qënë e

Luan Pobrati

përzier..? Hasan Luçi, një ndër eksponentët e sigurimit të shtetit ka deklaruar diçka për mediat këto kohët e fundit ku ka thënë se UDB ishte brenda deri në Bllok. Pra kishte depërtuar deri në bllokun e Enver Hoxhës. Kush ishte brenda në bllok, këtë s'mund ta them sepse nuk e di. Por deputeti socialist Balla pretendon se kryeministri ka qënë në shërbim të shërbimeve inteligjente jugosllave...?

Debati për "Spiunët"

Balla përkthen tekstin në serbokroatisht: Si përmendet Berisha në dokumentin e UDB „„„

TIRANE

D

eputeti socialist Taulant Balla ka vi juar pretendimet e tij se kryeministri i vendit ka qënë pjesë e listës së ishbashkëpuntorëve të sigurimit sekret jugosllav. Madje ai tenton sërish në adresën e tij në rrjetin social "facebook" të vertetojë se ajo që shkruhet në gjuhën sebokroate ka të bëjë me Berishën dhe UDB. "Një tekst i shkurtër në gjuhën serbe në dokumentat të cilave iu referova: Êîíòàêòèðàî ñàì íàø àãåíò ó Òèðàíè. Ñ.Áåðèñõà èìà âåîìà äîáðå îäíîñå ñà êîìóíèñòè÷êîã ðóêîâîäñòâà. 5. ¼àíóàð 1987. Përkthyer në shqip: U kontaktua me agjentin tonë në Tiranë. S.Berisha ka raporte shumë të mira me udhëheqjen komuniste. 5 Janar 1987", shkruan Balla në "facebook", duke dhënë tekstin serbokroatisht dhe përkthimin shqip. Vetëm dy ditë më parë sekretari i grupit socialist, deputeti Balla shkruan se "në dosjet sekrete të ish-UDB fshihen

dokumente të përfshirjes së Sali Ram Berishës në shërbimet sekrete jugosllave". Ky është pretendimi i deputetit Balla, i cili përmes një dokumenti të publikuar në profilin e tij akuzon kreun e qeverisë se ka bashkëpunuar me shërbimet sekrete të huaja. "Nëse një ditë do hapen dosjet sekrete të ish-UDB patrioti i madh Sali, do të kërkonte azil politik në Kubë ose Venezuelë. Deri atëherë do

duhet të presim. Në dosjet e ish-UDB fshihen dokumente të përfshirjes së Sali Ram Berishës në shërbimet sekrete jugosllave", shkruan Balla në profilin e tij në FCB. Ditët e fundit në politikën shqiptare është rihapur debati i dosjeve dhe ka pasur akuza nga të dyja palët për bashkëpunim dhe tradhti të vendit. Mbi këtë situatë, deputeti i PS shpjegon se Fan Noli ka pasur fatin e madh të mos ta ketë njohur Sali Berishën për shkak të epokave të ndryshme. Por sipas tij, "përshkrim më të gjetur për një tradhtar si Saliu që e shet veten për patriot s'mund të ketë tjetër". Deputeti socialist citonte një fjalim të Nolit në parlamentin shqiptar në vitin 1924, ku mes të tjerash, ish-kryeministri i Revolucionit të Qershorit shkruan: "Këtu brenda një dite si me magji tradhëtori bëhet patriot dhe patrioti tradhëtor. Këtu si më thoshte një mik është më mirë që njeriu të jetë tradhëtor e të shikojë interesat e tij sepse kështu do të jetë i sigurt që të nesërmen do të proklamohet patriot i madh".

Unë e kam njohur Sali Berishën si sekretar byroje të PPSH në Fakultetin e Mjekësisë, jo si agjent të UDB. Dhe kështu e nderonim ne aty, thjeshtë si një mjek i mirë dhe si sekretar byroje i PPSH në këtë fakultet të rëndësishëm. Edhe udhëheqja lart ndoshta nuk e dinte këtë gjë, ndaj e respektonte. Edhe mjek i Simon Stefanit, ish-ministër i Brendshëm, edhe mjek i Hysni Kapos numri dy i PPSH dhe agjent i Jugosllavëve, kjo nuk vete. Me këto deklarata Pobrati ka shpjeguar faktin se ka pasur agjentë të UDB në Shqipëri, ndërkohë që mohon të ketë pasur dijeni që Berisha ka qënë ose jo bashkëpuntor i këtij shërbimi sekret, duke e argumentuar me faktin se ai ishte dhe mjek i udhëheqjes. Por kohë më parë Pobrati në media ka deklaruar se përse politika është e interesuar të largojë apo të denoncojë vetëm bashkëpunëtorët e Sigurimit të Shtetit dhe të fshehë agjentët e shërbimeve të huaja, pasi sipas tij ajo justifikohet me faktin se gjoja këta të fundit kanë kontribuar në favor të ndryshimit apo goditjes së regjimit dhe harrohet se ç'dëme të mëdha i kanë sjellë vendit, fjala vjen individë në shërbim të Serbisë apo UDB-së saj, duke dëmtuar rëndë sigurinë dhe çështjen tonë kombëtare. Ai ka nënvizuar në këto deklarime se demokracia është proces dhe në këtë proces demokratizimi, ka vend për të njohur e mësuar të tjera të vërteta të hidhura, sikundër duhet përshpejtuar e përmirësuar ritmet e ecjes përpara, pasi kështu s'do t'i lënë kohë zgjerimit të realizimit të trillit, duke prerë mundësin e spekulimit e penetrimeve të atyre njerëzve që s'meritojnë të jenë në politikë, ndaj flasin e diskutojmë se është koha të hapur dosjet.


E mërkurë, 14 mars 2012

3

POLITIKE

PS firmos nismën: Të shfuqizohet moratoriumi i skafeve

G

rupi parlamentar socialist ka firmosur dje në mesditë nismën ligjore për shfuqizimin e moratoriumit për mjetet motorike dhe lundruese. Burime nga Partia Socialiste bënë të ditur se rreth orës 13:30 është firmosur nisma e cila do të synojë nisjen e lundrimit në ujërat territoriale shqiptare të skafeve dhe mjeteve të tjera. Kjo nismë do të dorëzohet në Kuvendin e

Shqipërisë ku edhe do t'i nënshtrohet ndjekjes së procedurave ligjore dhe diskutimin në Kuvendin e Shqipërisë. Në kushtet e pajisjes së shtetasve shqiptarë me letërnjoftime e pashaporta biometrike, liberalizimit të vizave dhe lëvizjes së lirë të shtetasve shqiptare, si dhe identifikimit elektronik e digjital në pikat e kalimit kufitar, mundësia e lëvizjeve klandestine

është thuajse zeruar. Ndërkohë që moratoriumi ka rezultuar i dështuar në parandalimin e trafikut të narkotikëve të cilën e vërtetojnë mjetet që transportojnë këto lëndë e që vazhdojnë të kapen nga policia bregdetare e shtetit fqinj, Itali. Në këto kushte ky ligj e ka humbur funksionin e tij dhe po penalizon shtetasit shqiptarë duke bllokuar turizmin.

"Spiunët"

Hapen edhe dosjet e sekretarëve të PPSH I

Aleksandër Biberaj

sh-zv.presidenti i Asamblesë parlamentare të Këshillit të Evropës, Aleksandër Biberaj deklaroi pak kohë më parë se kontigjente të përfshira për herë të parë në ligj do të jenë edhe ish-drejtuesit e organizatave të PPSH, por dhe persekutorët apo siç janë quajtur në atë kohë operativët apo dhe hetuesit e ish-Sigurimit të Shtetit. "Do të hapim dosjet për të gjitha nivelet e adminis-

tratës publike, përfshirë dhe dosjet e ish-persekutorëve që kanë qënë në gjykata, hetuesi dhe në Sigurimin e Shtetit. Do të hapin dosjet e ish-zyrtarëve të PPSH, duke filluar nga sekretarët e organizatës bazë të partisë e deri te nivelet më të larta të drejtimit të PPSH, pasi krimi komunist aty fillonte duke lënë prapa viktima të panumërta dhe vuajtje të pallogaritshme"-ishte shprehur ai.

Kryetarja Grupit Shqiptar të të Drejtave të Njeriut komenton draftin e ligjit për lustracionin

Ballauri: Ligj i ri për hapjen e dosjeve Përvoja gjermane për ligjin e ri të lustracionit, i cili të mos jetë përgatitur nga politikanët dhe ata "të fusin hundët" sa më pak të jetë e mundur. Frika nga refuzimi tjetër i politikës „„„

TIRANE

KOMENTET NË FACEBOOK PËR AKUZAT E BALLËS NDAJ BERISHËS

ARBEN RROZHANI

P

ërvoja gjermane e hapjes së dosjes së ishShërbimit Sekret të Gjermanisë Lindore (STASI) do të jetë një ndihmë e çmuar në tentativën e radhës që shoqëria civile në Shqipëri do të bëjë për të hapur dosjet e ishbashkëpunëtorëve të Sigurimit. Elsa ballauri, Kryetare e Grupit Shqiptar për të Drejtat e Njeriut në Shqipëri, thotë se pas shumë vitesh, vendi ka nevojë për një ligj të ri lustracioni, i cili të mos jetë përgatitur nga politikanët dhe ata "të fusin hundët" sa më pak të jetë e mundur. Në një bisedë për gazetën "Shqiptarja.com", zonja Ballauri shprehet se falë ndihmës së ekspertëve gjermanë, ligji i i ri për lustracionin do të jetë së shpejti në një draft të plotë, që do të diskutohet me shoqërinë civile dhe më pas do të kalohet për diskutime në Kuvendin e Shqipërisë. "Ndryshe nga kaluar në këtë grup pune janë përfshirë njerëz që nuk kanë lidhje aq të mëdha me politikën"-thotë Ballauri. Ajo vlerëson bashkëpunimin me ish-kryeministrin Aleksandër Meksi për të cilin ajo thotë se ka patur kontakte dhe dijeni për dosjet e ish-Sigurimit të Shtetit nga vetë puna si drejtues i qeverisë që

PS Korces PS Nëse keto jane te verteta, ky horr duhet te vihet ne turren e druve... PS Korces PS ta mbajne me shendet gjithe keta qe i shkojne pas dhe rrahin gjoksin si patriote te medhenj... Orsel Karriqi E pse se beni publike? (ne media) Qe ta marrin vesh te pakten shqiptaret ne kosove, se cfare "patrioti" eshte ky. Armando Husa sepse nuk me vjen habi nese eshte e vertete... Xhafa Astrit Fatkeqesi per te gjithe ne shqiptaret qe kemi nje kryeminister te tille,nje spiun dhe bashkepunetor i serbeve. Pavli Prifti eshte interesante sepse per nje opinion normal qytetar ky material do te mjaftonte qe te krijonte nje terrmet shume te fuqishem, por!?!? Moli Dinamo cpresim mepse nuk ngrihemi ti tregojm vendin keti pinjollit te sllobodanit Joni Laci A mund te vertetohen keto dhe ti cohen gjykates? Thjesht Nadia Po te verteta jane more djem po hajde ku ta gjesh te verteten tek Agron Kulici i Saliut, tek Sashenka Jonuzi apo tek Shpresa Becaj. Duhen gjetur prova te tjera qe ta ndjekin prokuroria por duhet guxim i madh se koha ka treguar qe Saliu eshte shume i rrezikshem. Taulant Balla Êîíòàêòèðàî ñàì íàø àãåíò ó Òèðàíè. Ñ.Áåðèñõà èìà âåîìà äîáðå îäíîñå ñà êîìóíèñòè÷êîã ðóêîâîäñòâà. 5. ¼àíóàð 1987

Elsa Ballauri ka qenë në vitet 1992-1997. Nga ana tjetër ajo vlerëson edhe kontributin e ishzv.presidentit të Asamblesë parlamentare të KE, Aleksandër Biberaj. Plani ishte që drafti të merrte formë të plotë për tiu paraqitur deputetëve në sesionin e parlamentar të vitit 2012, por është shtyrë për disa muaj. "Ky do të jetë një ligj i mirë

dhe i zbatueshëm sepse për këtë po punon një grup specialistësh të fushës së ligjit dhe që njohin historinë e dosjeve të sigurimit të shtetit në Shqipëri. Realizimi i ligjit për lustracionin është një nismë e vjetër e jona dhe ne fatkeqësisht kemi bërë shumë pak si shoqëri për viktimat e rregjimit komunist. E kaluara është një problem ende i

Taulant Balla Teksti ne serbisht Orsel Karriqi E vertet esht kjo?!... O.o Odeta Berberi nje version me te lexueshem ????? Thjesht Nadia Dhe ju e dini mire se cfar qellimesh te uleta kishte UDBja ndaj kombit shqiptar ne teresi. Ky i mbrapshte do varur ne mes te Tiranes qe sa here bente demostrata Kosova ky krijonte rremuja ne Shqiperi sipa urdherave te Beogradit qe te terhiqej vemendja nga Kosova. Ky i mbrapshte gjate gjithe viteve ka komunikuar me Milloshevicin dhe i shiste nafte gjate bllokades qe i vuri Europa Serbise qe te luftonte dhe vriste bashkatdhetaret tane ne Kosove. I quajti terroriste luftetaret e UCKse dhe sot Hashim Thaci i perulet ketij spiuni me respekt...

pazgjidhur në Shqipëri, një nga ato probleme që kanë krijuar një ngërç të vërtetë në të gjithë jetën politike dhe psikologjike të shoqërisë sonë"-thotë Ballauri. Rezultati i kësaj nisme të re për hapjen e dosjeve, sipas drejtores së GDSHNJ-së, do të jetë largimi përfundimtar i figurave të përlyera nga vendimmarrja në jetën publike të vendit. Në shtator 2008 Elsa Ballauri si dhe përfaqësues të tjerë të shoqërisë civile hasën në refuzimin e politikës për të marrë me seriozitet hapjen e dosjeve nga Kuvendi i Shqipërisë, i cili qëllimisht mbante peng projektligjin për lustracionin, duke e justifikuar këtë me kompromisin që duhet të gjente politika për ndërprerjen e mandatit për ata zyrtarë që do të rezultonin me dosje dhe nëse duhet të verifikoheshin ose jo edhe një herë ata zyrtarë që i janë nënshtruar këtij procesi gjatë ligjeve të mëparshme. Sot pas gati katër vitesh Elsa Ballauri thotë se ende nuk ka besim te politika, te dëshira e saj për të mbyllur hasapet me dosjet e ish-Sigurimit të Shtetit. "Politika vazhdon të luajë që të mos ketë një ligj të lustracionit, sepse ajo nuk është e interesuar të bëjë pastrimin, duke i lënë gjërat siç kanë qenë këto 22 vite".


4

E mërkurë, 14 mars 2012

POLITIKE

Trashegimtarët e familjes "Topi" i përgjigjen Berishës

K

anë reaguar menjëherë të gjithë pjestarët e familjes Topi në lidhje me akuzat që janë bërë nga ana e gazetës RD. "Si një familje fisnike autoktone tiranase, nga më dinjitozet e më të respektuarat në Tiranë e vend, mund edhe të mos merreshim e të mos denjonim qoftë edhe në distancë të komunikonim me një familje me moral të ulet, shpifëse, gënjeshtare gjer në absurd e veçanërisht vjedhëse e

fallsifikatore si ajo e super të moshuarës Hanke Topi e familjareve të saj. Por ngaqë në disa numra rresht të "RD" kemi qenë objekt i një arsenali sulmesh të egra, veçanërisht shpifjeve e trillimeve mjaft të ulta, të prekur shumë rëndë në nderin e dinjitetin e familjes sonë të madhe, jemi të detyruar të mbajmë e të ekspozojmë qëndrimin tonë të përbashkët, të të gjithë trashëgimtareve të Dalip Topit", shkruajnë

në një letër të hapur të gjithë pjestarët e familjes Topi. Të cilët kanë renditur të gjitha faktet sipas të cilave gruaja e vjetër ka manipuluar me dokumentat, pasi rezulton të jetë 160 vjeçare, duke tentuar të marrë pronat e kësaj familjeje të nderuar. Familjarët Topi janë shprehur se janë autoktonas tiranas që kanë streguar familjen pretenduese, duke shprehur keqardhjen për përfshirjen e politikës në këtë debat

Kreu i shtetit i përgjigjet kryeministrit: Mund të të marr përdore të të mësoj Tiranën

Topi: Berishës i jap tokë në Tiranë e leksione qytetarie Presidenti akuzon "Lej Fenët" e PD: Do rri deri në fund President „„„

TIRANE

ADI KRASTA

P

residenti Bamir Topi në një intervistë për Adi Krastën për emisionin "A Show" në Televizionin "Vizion i është përgjig jur kryeministrit Berisha në lidhje me akuzat ndaj tij për pronën, duke deklaruar se është i gatshëm t'i japë tokë kreut të qeverisë dhe leksione qytetarie se jetohet në harmoni pa bërë sherre. Pasi ka deklaruar se është gati ti mësojë dhe rikonfigurimin e Tiranës, i ka bërë thirrje që të eliminojë vajtjen në Dajt me teleferik, pasi ka bukuri për të parë në park kombëtar. Nga partia juaj janë gjashtë funksionarë publikë të shtetit shqiptar që marrin rrogën praktikisht që kanë një agjendë të hapur, fare-fare pa u fshehur, që merren sistematikisht dhe ju sulmojnë fort, çka në vetvete, le të themi e vendos atë që sapo thatë në një dritë tjetër. Disa prej tyre...? Unë mendoj që ndonjë hall të madh duhet të kenë, sepse unë, përveç të tjerave, kam një të kaluar nga bota akademike. Kështu që jam marrë dhe me teorinë e dominantit. Kur në psiqikën e njeriut krijohet një dominant i caktuar, atëherë pa e kuptuar edhe ata vetë fillojnë të merren pikërisht me dominantin. U takon atyre ta thonë nëse përbën ndonjë dominant apo jo. Unë jam i bindur në këtë lloj përcaktimi.

Në foto: tarin e Kuvendit, Kryeministrin e me radhë, pavarësisht që orgaËshtë kërkuar hapur kohët e fundit, në një mënyrë Presidenti i nizimi bëhet nga një bashki e caktuar, patjetër këtu futet në lojë jo elegante dorëheqja tuaj. Ju keni thënë se do shkoni Republikës, Protokolli i Shtetit. Dhe loja me protokollin pastaj ishte loja për deri në fund të mandatit, por çfarë ndjesie ju jep kjo, Bamir Topi të fshehur qëllimin real të realizimit të asaj skene. Që kurrsesi s'kishte elementë përbashkimi, por për fat të keq, ndarjeje. të qenit nën një atak të vazhdueshëm në raport me këta elementë, ndërmjet të tjerash? Do të kishte ndodhur një ngjarje e jashtëzakonAbsolutisht asnjë lloj efekti. Pra, kur shkon në atë pozicion, shme, por s'mund të besoj që t'ju ndiqnit që andej dhe pikë së pari duhet të largohesh nga emocionet. Duhet të bësh t'ju thonin: 'Mos u futni këtu se ju nuk jeni për të tilnjë punë shumë profesionale që konturohet nga Kushtetuta. la...? Pastaj, natyrisht unë jam një njeri, i cili patjetër ndikohet nga Jo, jo. Ju nuk jeni informuar mirë, unë s'kam dalë nga zyra. publiku. Unë do u bëja pikërisht këtë apel, që drejtojuni Natyrisht që janë kthyer pjesa mbështetëse e Institucionit të sondazheve publike, për të parë se sa zëra të izoluar janë këta, Presidentit. Unë natyrisht isha bërë gati për t'u nisur. Unë nuk që kërkojnë pikërisht këtë gjë. Kjo shihet në të gjitha sondazhet, mendoj që meriton më shumë të trajtohet kjo pjesë, se sa ajo që unë dëshiroj të dal pak nga modestia, pikërisht për të vërtetuar ka ndodhur. Dhe ajo që ka ndodhur sot është mëse e qartë, me të kundërtën e asaj që pretendojnë. Ju shikoni, unë nuk dëshipërjashtim të atyre që i bëjnë shërbim një politike të caktuar, që roj të flas sot për sondazhet që bëjnë të tjerët, s'i bëj unë. sigurisht nuk është politika e bashkimit. Unë besoj që për pjesën Festimet e Besëlidhjes dhe në fakt për hir të së vërtetës, festimet në vetvete, tregojnë edhe kulturën dhe finesën dhe elegancën e një kombi. Në Itali ishte vërtetë bukur, po këtu....? "Stop! Mos u fut më tej tek familjet, sepse është Kam qenë pjesë e atyre festimeve dhe jam dakord absolutbërë zakon që në të gjithë fjalorin e tij të futet isht me ju, por sikurse di edhe këtë që Presidentit Napolitano, protokollin s'ia kishte bërë Kryetari i Bashkisë së Romës. Pra, 2 nëpër familje, bën diversion midis burrit e grumarsi i vitit 1444 është një datë shumë historike për shqiptarët, as, midis motrave, midis vëllezërve". që lidhet me Skënderbeun, por lidhet dhe me një mision përbashkues, në një kohë kur princat shqiptarë ishin të ndarë dhe me shumë probleme. Dhe kjo datë meritonte pikërisht këtë tjetër, për shqiptarët gjithçka është e qartë. simbolikë përbashkimi, ku aty duhet të ishin të gjithë, duhet të ishin jo thjesht për të qenë formalisht të pranishëm, por për të Zoti Topi a e keni tradhtuar ju Partinë Demokradhënë një mesazh publik, që jemi të gjithë së bashku, jemi së tike siç e thotë dhe e thotë dikush vazhdimisht? bashku për të vlerësuar që e ardhmja e Shqipërisë bëhet jo në Unë mendoj që një personalitet i medias dhe i botës së spemënyrë të izoluar, por bëhet së bashku, nga të gjitha faktorët. ktaklit, sikurse jeni ju, duhet të patjetër të rikthejë në vëmendje gjithë retrospektivën, të gjithë historikun e marrëdhënieve. Në Dhe...? prillin e vitit 2008, kur ende nuk kisha mbushur gjashtë muaj Gjithsesi, unë dëshiroj të them që, aty ku marrin pjesë aunë atë pozicion, menjëherë filluan të artikulohen zëra se cili do toritetet më të larta të shtetit, duke filluar me Presidentin, Krye-

jetë Presidenti i ardhshëm. Pikërisht në prillin e vitit 2008 ka pasur një marrëveshje, e cila sot konsiderohet nga analistët, edhe nga vetë politika, si një marrëveshje jo e ndershme e bërë nga kryetari i mazhorancës dhe nga kryetari i opozitës për ndryshime të forta kushtetuese, pa u konsultuar, pa e bërë debat me konstitucionalistë, por për hir të interesave personale të pushtetit të secilit. Secili mendonte se do të kishte të gjitha pushtetet e mundshme. Natyrisht në një marrëveshje jo të ndershme, dikush doli me të gjitha pushtetet dhe dikush i humbi të gjitha pushtetet. Ju folët atëherë...? Presidenti, si Kryetar i Shtetit, patjetër edhe si garant i interesave të publikut, e bëri në kohë të ditur atë fenomen që po ndodhte, dhe sot, pas kaq vitesh, patjetër që vërtetohet plotësisht ajo që unë e kam thënë dhe vazhdoj ta them. Dhe nuk është aspak e vërtetë që erdhi ky moment për të folur. Unë kam folur në mënyrë konstante. Natyrisht për t'u diferencuar nga të tjerët, që kanë folur ashpër, por në substancë apeli im ka qenë i qartë. Pra, ne jemi ballkanikë, jemi edhe mesdhetarë dhe herë pas here kemi një dobësi për melodramën apo jo? Natyrisht, lidhet me traditën, por unë besoj se ne jetojmë sot në një moment kur Shqipëria është vend i NATO-s, kur Shqipëria dëshiron të jetë pjesë e Evropës, kur standardet e vjetra ballkanike nuk kanë pse na tërheqin. Ne patjetër duhet të orinentohemi drejt Evropës së civilizuar. Kryeministri Berisha tha diçka në raport me pronën, por përpara dua t'ju pyes dhe do ta lidh kështu. Përpara disa kohësh ai tha se "Bamiri ka një hall dhe Flamuri, vëllai i vet, doktori i famshëm, do votonte për mua". A ka një gjë që është diskutuar edhe mes vëllezërve Topi që ka lidhje edhe me pronën, që zgjon një kuriozitet për ta qartësuar? Unë nga kjo studio e nderuar, do t'i bëja prapë një apel, një apel që ai me siguri s'do ta dëgjojë: Që në gazetën "Rilindja Demokratike", aty ku për pesë numra rresht janë hedhur shpifje pa kufi, jo thjesht për Presidentin, po për familjen, ku bën pjesë edhe im vëlla, shumë i nderuar, të ketë kurajon të hapë e t'I japë hapësirë në faqen e parë të gazetës "RD" pikërisht për sqarimin me autor Flamur Topin dhe familjarët e tij, ku i nderuari vëllai im, i cili është personazh publik, i ka bërë një analizë reale, shkencore të gjitha atyre shpifjeve, që vinin pikërisht nga ajo gazetë dhe të vëna në gojën e një të moshuare, besoj të luajtur mendsh, do të thoja, më falni që unë e përdor këtë term sot, e cila, në moshën nëntëdhjetë e katër vjeçare kishte falsifikuar një dokument, që po t'i referohemi atij dokumenti, ajo sot duhet të ishte njëqind e gjashtëdhjetë e pesë vjeçare. Dhe kur një gazetë e nderuar do të thoja, që është gazetë e një partie historike sikurse është PD, vendos e bëhet "Parti e Hankes", sepse kështu e ka emrin e moshuara, dhe vendos në gojën e saj falsitete për të denigruar familjen Topi, atëherë nuk mendoj se mund të ketë argument tjetër për t'i thënë atij njeriu që: "Stop! Mos u fut më tej tek familjet, sepse është bërë zakon që në të gjithë fjalorin e tij të futet nëpër familje, bën diversion midis burrit e gruas, midis motrave, midis vëllezërve! Pra, kjo është sjellja më e shëmtuar që është patjetër një inerci e dukshme jo


E mërkurë, 14 mars 2012

5

POLITIKE

Uollfarth: Reforma, Të kthehet besimi i qytetarëve te vota

A

mbasadori i OSBE në Tiranë, Eugen Uollfarth është shprehur se reforma zgjedhore është shumë e rëndësishme. "Në zgjedhjet e fundit, situata ishte veçanërisht e ndërlikuar, për shkak se pati më shumë se sa një foto finish këtu në Tiranë, në kryeqytet, i cili ngriti disa çështje të tjera të paparashikuara në Kod, si për shembull se çfarë duhej bërë me fletët e votimit të hedhura jo në

kutitë e caktuara. Kjo tregon se disa çështje shumë teknike si hedhja e votave mund të politizohen shumë në rastin e rezultateve shumë të afërta, duke ndikuar te rezultati", ka deklaruar Uollfarth. "Tashmë, me përvojën e zgjedhjeve të kaluara dhe zgjedhjeve të përgjithshme të vitit 2009, del si detyrë përmirësimi i Kodit Zgjedhor, në mënyrë që KQZ-ja të jetë në një

pozicion më të mirë teknik për t'u shërbyer qytetarëve, ku përfshihen sigurisht edhe partitë politike. Kjo duhet të ndihmojë në rritjen e besimit të qytetarëve te sistemi, besimin se votat e tyre janë të rëndësishme dhe se ato numërohen siç duhet për një rezultat të besueshëm, si në zgjedhjet parlamentare, ashtu edhe në ato vendore", tha ambasadori i OSBE.

Kryeministri: Në Tiranë kishte burg, jo kooperativë

Pronat, Berisha sulmon Topin: Një kooperativist "Jo irritim pse qeveria përmirëson ligjet" Në foto: Presidenti i Republikës, Bamir Topi në “Adi Kaq mund të thoni...? Krasta Përsa i përket asaj që ju thatë, dhe natyrisht unë jam i mirëin- Show”

thjesht e një mentaliteti komunist, por edhe e një njeriu të lidhur shpirtërisht me komunizmin, i cili në mënyrë shumë të suksesshme, ka filluar ta bëjë edhe pjesë të kësaj bote të lirë e demokratike ku jetojmë sot.

formuar në çdo moment, do t'i thoja që nëse nuk e njeh Tiranën dhe s'dëshiron ta njohësh Tiranën, në rast se s'ke këshilltarë të aftë për të të orientuar në punë, atëhere do ta marr shumë miqësisht, përdore për t'i treguar se si është konfiguruar Tirana, sepse Tirana s'është vetëm zyra e Kryeministrisë, por Tirana është shumë e madhe. Ka një popullsi, e cila sa vjen dhe rritet ku popullsia autoktone, i ka mirëpritur në vite dhe këtu është bukuria e këtij qyteti, që sot është gati një milion banorë, ku ka kultura të ndryshme përfaqësuese dhe falë këtij komunikimi qytetar, sot Tirana është një kryeqytet i jetueshëm mirë. Kjo për ta orientuar dhe për t'i thënë jo vetëm ku janë tokat e mia, të paraardhësve të mi. Po Berisha ka folur dhe me humor...? Unë e di që ai është bërë shumë humorist kohët e fundit, dhe padyshim që gjëja më e dhimbshme është kur të gjithë në kor fillojnë të qeshin nga shakatë, që më kujtojnë personazhin e famshëm të Revolucionit Kulturor kinez: Lej Fenin, por për t'i thënë që familjet e vjetra të Tiranës, vërtetë jetonin në qendër të Tiranës, por të gjitha me radhë kanë pasur toka bujqësore në periferi. Ka qenë një bollëk në Tiranë në atë kohë, të themi të drejtën dhe pikërisht për ta orientuar ekzaktësisht, aty ku përfundonte qyteti dhe është fjala pikërisht për Institutin e Kërkimeve Veterinare, në zonën e "Freskut", aty fillon Komuna. Edhe sot e kësaj dite është territori administrativ i Komunës.

Domethënë qyteti...? Pra, qyteti kishte truall, ndërsa Komuna kishte tokën bujqësore. Ai e ka një shans për ta njohur terrenin, në rast se, për kaq vite me radhë, ta eliminojë udhëtimin me teleferik, që e bën çdo ditë, duke harruar që kalon në një park kombëtar, sikurse është Parku i Dajti, me shumë familje, me shumë biznese, e që ka imazhin e një rruge që sapo është bombarduar. Pra në vend që të bëjë ironi e të japë një imazh mashtrimi për shqiptarët, duhet të kuptojë që familja Topi, të gjithë paraardhësit janë në tokën e vet. Nëqoftëse dëshiron, t'ia bëjmë me dije se ku i kemi tokat, madje mund t'i dhurojmë edhe një pjesë toke. Le të vijë e të jetojë aty në paqe e në harmoni dhe mund t'i japim edhe leksione qytetarie, se si jetohet në harmoni pa bërë sherre. Ju, natyrisht e keni deklaruar edhe më përpara, në mënyrë jo eksplicite, që ka shumë opsione pas përfundimit të Presidencës, por tashmë do të krijohet një parti në të cilën ju do të punoni. Si do t'i kënaqni të pakënaqurit që do vijnë në pari? Unë dëshiroj t'i qëndroj asaj që kam thënë publikisht deri tani: Që deri në fund të mandatit tim, që do thotë deri në fund të këtij mandati, unë do jem President i Republikës. Në Tiranë thuhen shumë gjëra, komentohen shumë gjëra, le t'ia lemë kohës, por e sigurtë është që deri në momentin e fundit, unë do të ushtroj të gjitha detyrimet e mia si President i Republikës. Pastaj, natyrisht unë jam njeri i lirë, kam mundësinë për të bërë zgjedhjen time, por në këtë moment unë flas si President.

Lajmi Kreu i qeverisë shqiptare ka sulmuar në mënyrë të hapur dje presidentin Topi në lidhje me pronat, duke thënë se ai është kthyer në një kooperativist me akuzat e tij, ndërsa ka nënvizuar se në mes të Tiranës ka pasur burg, por jo kooperativë bujqësore. „„„

TIRANE

JAKIN MARENA

N

ë mbledhjen e radhës të qever isë, kryeministri Berisha sul moi kreun e shtetit për çështjen e pronave, duke theksuar se kthimi i pronës është problem madhor edhe për vendet më të zhvilluara të botës që nuk zgjidhet me shkop magjik, as me urrejtje, por me alternativa. Duke iu referuar akuzave të Presidentit Topi për moszgjidhjen e problematikës së pronës, Berisha e ka akuzuar atë për krijimin e kooperativa bujqësore në mes të kryeqytetit dhe sjelljen e tij prej kooperativisti. Sipas Berishës, çështja e pronësisë është një çështje dinamike dhe duhet kuptuar si e tillë. "Njësoj siç ecën tregu, siç ka tregu ngjitjet dhe zbritjet e tij, asgjë nuk ndjek më besnikërisht se sa prona. Ndaj dhe ky ligj sjell përshtat qëndrimin, reformon qëndrimin dhe e sjell atë tek tregu dhe vlerat e veta. Ndonjëri që mërzitet nga aktet që shohin për pronën i them se janë lëshuar dhe do lëshohen dhe askush nuk duhet të mërzitet në se e ka bërë veten kooperativist për të marrë prona. Ka bërë në këtë mënyrë një gabim fatal, ai që ka mashtruar me dokumenta ose pa dokumenta për një gjë të tillë", është shprehur kryeministri dje në mbledhjen e qeverisë. Sipas tij, çështja e pronës nuk është një problem vetëm për Shqipërinë, por është një problem madhor për vendet më të zhvilluara sot, sepse mbi të drejtën e pronës vendosen apo mbivendosen dhe një seri procesesh të tjera. "Unë mora rastin konkret, në rast se është përfituar pronë, duke qenë në zemër të kryeqy-

tetit dhe e shpall veten kooperativist, ju them se në zemër të Tiranës, kooperative bujqësore nuk ka patur kurrë dhe ky është një fakt i njohur. Ka patur dhe burg në qendër të Tiranës, por kooperativë bujqësore nuk ka patur, ndaj dhe nuk duhet të irritohet askush pse qeveria ndërmerr akte administrative, pse qeveria përmirëson ligjet për pronën, pse qeveria është kaq

shumë e fokusuar në zgjidhjen e këtij problemi. Ju qytetarë duhet ta dini se në këtë fushë po lëvizet me shpejtësi të madhe dhe po lëvizet më shpejt dhe më fuqishëm se në çdo fushë tjetër, por kjo është një fushë e komplikuar", ka qënë deklarata e kreministri. Debatet mes kryeministrit Berisha dhe kreut të shtetit Topi e kanë të paktën zyrtarisht zanafillën tek një deklaratë e presidentit që thoshte se me pronat politika ka luajtur për 20 vite me radhë dhe tashmë ka ardhur koha jo vetëm të merren vendime dhe të bëhen ligje por dhe të zbatohen këto ligje. Pikërisht pas këtyre akuzave ka shpërthyer dje Berisha, duke ripërsëritur akuzat e bëra nga nga mediat afër qeverisë, sipas të cilave Topi është interesuar dhe ka marrë pronat e tij, përmes ndarjes komuniste të ligjit 7501 një aludim i qartë për kreun e shtetit se nuk është autokton në kryeqytet sikurse pretendon. Njëherësh dalja në skenë e pretendimeve për partinë e re të Topit brenda këtij muaji, duket se e ka acaruar më tej gjendjen në kampin e djathtë, teksa përplasjet mes Berishës dhe Topit pritet të vijojnë deri më 2013.

Akuza

Pollo: Topi merrte rryshfete në këmbim të emërimeve „„„

M

TIRANE

inistri për Inovacionin dhe Teknologjinë e Informacionit dhe të Komunikimit Genc Pollo, i ftuar në emisionin "5 pyetje nga Babaramo", ka komentuar replikat e fundit të shkëmbyera mes Presidentit Topi e Kryeministrit Berisha. Për Pollon, Topi ka dëmtuar institucionet e drejtësisë. "Bamir Topi do lerë një presidencë shumë të dëmtuar si institucion. Jo vetëm nga mosveprimi por edhe veprimi abuzim dëmi që relisht ka shkaktuar në drejtësi, sidomos në gjyqësor është i madh", tha Pol-

lo. Pollo akuzoi më tej Presidentin Topi se çoi drejt degradimit KLDnë, ndërsa shkoi deri aty sa tha që Presidenti merrte rryshfet për dekretet si edhe emërimet në gjykata. "Topi degradoi dekretet dhe emërimet se merrte rryshfete. E them këtë me shumë keqardhje sepse është e rëndë ta pransh këtë gjë për kreun e shtetit, për kreun e KLD-së. Çdo institucion, nëse komandohet nga delenxhinj degradon. Ne po mbyllim një kapitull delenxhinjsh që drejtonin KLD", deklaroi Pollo. Ai u shpreh më tej se Topi ka një kauzë për të krijuar një parti, madje siç tha ai, as çështjen e ish të përndjekurve nuk e ka kauzë të tijën.


6

E mërkurë, 14 mars 2012

POLITIKE

Rama mbledh kryesinë, vendim për kandidatët që do garojnë në bazë

K

ryesia e PS mbrëmë ka diskutuar për riorganizimin e partisë dhe përgatitjen e strukturave për sfidën elektorale të verës së ardhshme. Sekretari organizativ Blendi Klosi bëri një përmbledhje të ecurisë së procesit të brendshëm zgjedhor në PS dhe i paraqiti Kryesisë vendimet për shpalljen e kandidaturave për kryetar partie në disa njësi vendore. Ai informoi mbi regjistrimin e anëtarëve të rinj në degët e PS në bashki e

komuna. Kryesia miratoi propozimin e Kryetarit të PS të Tiranës, Saimir Tahiri, për të nisur procesin e riorganizimit të partisë në Kryeqytet, që konsiston në regjistrimin e anëtarëve të rinj dhe riorganizimit të strukturave të forumit të rinisë e gruas në Tiranë. Sekretari për çështjet e rinisë e emigracionit, Erion Veliaj informoi Kryesinë e PS mbi ecurinë e riorganizimit të FRESSH në mbarë vendin

që do kulmojë me kongresin zgjedhor në fund të muajit prill. Anëtarja e Kryesisë së PS, Eglantina Gjermenji, njëherazi përgjegjëse për grupin e punës të ngarkuar me ristrukturimin e forumit të gruas socialiste, i paraqiti kryesisë hapat e ndërmarra deri tani në këtë fushë. Njëherësh është miratuar dhe një strategji komunikimi që ka të bëjë me programin dhe riorganizimin e strukturave të PS.

Kryetari i PS: Drejtësia do vendoset kur të vijmë në pushtet

LAJME SHKURT

"Gërdec, vriten 26 vetë asnjë dënim për vrasje"

„ LSI kundër PD-PS për reformën zgjedhore

Edi Rama: Drejtësia vazhdon të trondisë opinionin publik Lajmi Edi Rama

Kryetari i PS në mbledhjen e djeshme të grupit parlamentar ka akuzuar fort gjykatën e cila për vrasjet e ndodhura në Gërdec ka dhënë dënime jo për vrasje, por për cënim prone dhe pakujdesi, duke treguar sipas tij se drejtësia në Shqipëri është e kapur. „„„

"Procesi i përjashtoi shkaktarët e mëdhenj të tragjedisë dhe gjykata dha dënime selektive edhe ato tejet zhgënjuese duke goditur edhe vetë Prokurorinë e Republikës. Ky ishte një shembull tjetër se drejtësia dështoi", tha Rama.

TIRANE

JAKIN MARENA

N

jë ditë pas vendimeve të Gjykatës së Shkallës së Parë për çështjen e Gërdecit, reagoi dje Kryetari i socialist Edi Rama, duke e cilësuar këtë vendim një ngjarje shumë tronditëse. Sipas kreut të PS vendimi i gjykatës dje për tragjedinë më të rëndë në vend ishte një goditje tjetër për drejtësinë. "Një ditë pas vendimit për tragjedinë e Gërdecit drejtësia ka vazhduar të trondisë opinionin publik. Katandisja e një krimi shtetëror me pasojë vrasjen e 26 personave në një farsë që nuk flitet për vrasje por për dëmtim prone ishte një tjetër goditje rrënuese për besimin e shqiptarëve tek drejtësia, por edhe partnerëve ndërkombëtarë për besimin tek drejtësia në Shqipëri. Procesi i përjashtoi shkaktarët e mëdhenj të tragjedisë dhe gjykata dha dënime selektive edhe ato tejet zhgënjuese duke goditur edhe vetë Prokurorinë e Republikës. Ky ishte një shembull tjetër se drejtësia dështoi", ka qënë deklarata e djeshme e Ramës në mbledhjen e grupit parlamentar socialist. Duke u ndalur në problemet që ndeshet drejtësia shqiptare, Rama premtoi se me ardhjen e Partisë Socialiste në pushtet, drejtësia do të jetë e barabartë për të gjithë. "Me shumë rëndësi janë edhe ato që Komisioni Europian deklaron për emërimet e gjykatësve të lartë dhe

gjykatësve në Gjykatën Kushtetuese. Po ashtu heqja e imunitetit të zyrtarëve të lartë është prioritare për ne. Ka kohë që jemi shprehur publikisht për këtë, por si për të gjitha çështjet as kjo nuk mund të jetë e shkëputur nga një vizion tërësor i reformës në në drejtësi. Zgjedhja është e qartë. Drejtësia një shërbim që jepet sipas ligjit dhe jo sipas mundësisë për ta blerë atë. Pushteti i sotëm si për të gjitha shërbimet publike ka zgjedhur që ato të ofrohen sipas mundësisë për t'i

blerë", ka qënë deklarata e kreut të PS, Rama. Numri një i opozitës ka theksuar se sot më shumë se kurrë qytetarët e kanë në dorë të zgjedhin mes rilindjes së drejtësisë apo rrënimit në themel të barazisë para ligjit që po ndodh në vend. Gjykata e shkallës së parë dha dje vendimet për 29 të pandehurit e çështjes mbi tragjedinë e Gërdecit, ndodhur më 15 Mars të vitit 2008. Gjykata rrëzoi akuzën për vrasje të ngritur nga prokuroria ndërsa të pandehurit

morën dënime ku maksimali ishte 18 vjet burg për 2 prej tyre. Në tragjedinë e Gërdecit, 15 km larg Tiranës vdiqën 26 persona, u plagosën mbi 300 të tjerë si dhe u shkatërruan shumë banesa e biznese në zonat përreth. Ndërkohë që Rama në fjalën e tij theksoi rëndësinë që merr diskutimi për Gjykatën Administrative, i cili duhet ndarë me ekspertët vendas dhe të huaj. Nga ana tjetër në mbledhjen me dyer të mbyllura të grupit parlamentar të PS është diskutuar dhe

për qëndrimin që do të mbajnë deputetët socialistë në seancën parlamentare të ditës së enjte, teksa do të diskutohet dhe vendoset për ligjin e legalizimit të trojeve që janë zënë nga ndërtimet por që janë pronë shtetërore. Deputetët socialistë janë shprehur kundër mënyrës së si demokratët e kanë hartuar këtë ligj, duke kërkuar një ristartim dhe rregullim të tij në disa nene të veçanta. Njëherësh në mbledhjen e djeshme është diskutuar dhe për ligjin për invalidët, ku pritet që në seancën e ditës së enjte të ketë debate për heqjen e kompensimit të energjisë për invalidët. Ligj të cilin dhe vetë kjo shtresë e ka kundërshtuar fort, madje kanë protestuar përpara kryeministrisë dhe ministrisë së Punës.

LSI shpreh shqetësim për ritmet me të cilat po ecën reforma zgjedhore, ku puna për të nuk po reflekton seriozitetin e duhur. Sekretari i përgjithshëm Luan Rama theksoi se të dyja partitë kanë përgjegjësinë që të korrigjojnë gabimet e së shkuarës, por që s'po e bëjnë një gjë të tillë. "LSI shpreh shqetësimin që reforma zgjedhore s'po ecën me ritmet që kërkon serioziteti i këtij procesi dhe tërheq vëmendjen që procesi i mbyllur i reformës zgjedhore s'po reflekton përgjegjshmëri e seriozitet për të reflektuar rekomandimet e OSBE/ ODIHR. PD-PS që kanë monopolin e deformimit të sistemit e kanë përgjegjësi për atë që kanë bërë nuk kanë vullnet për të ndrequr gabimin" ka theksuar Rama.

„ Balla: Balliu emërohet anëtar bordi i INSIG

Kryeministri Berisha sipas sekretarit të grupit parlamentar socialist i ka bërë dhe një tjetër nder botuesit të gazetës 55, Fahri Balliu. Sipas deputetit socialist, Taulant Balla, Fahri Balliu është emëruar nga ana e Berishës si anëtar i Bordit Drejtues të INSIG në Maqedoni. "Për ata që nuk e dinë, Fahri Balliu është emëruar nga Sali Berisha anëtar i Bordit i Drejtues të INSIG sha Maqedoni", thotë Balla, që e shoqëron këtë denoncim me një foto të Fahri Balliut. "Edhe një hollësi. Paga si anëtar bordi është 600 euro", ka qënë deklarata e deputetit socialist Balla në profilin e tij në rrjetin social Facebook.

Vrasja masive në Gërdec

S'tërhiqet akuza, apelim vendimit të gjykatës „„„

P

TIRANE

rokuroria e Tiranës s'tërhiqet nga vendimi i saj për të dënuar me burgim përjetë tre të pandehurit kryesorë të tragjedisë së Gërdecit Mihail Delijorgji, Dritan Minxollin dhe Ylli Pinarin. Prokurorët e çështjes Gërdeci, paralajmërojnë se shumë shpejt do apelojnë vendimin, duke i kërkuar gjykatës së Apelit që të lerë në fuqi masën e dënimit të kërkuar prej tyre në gjykatën e Shkallës së Parë. Ata do i drejtohen sërisht gjykatës me të njëjta kërkesa për 29 të pandehurit e dosjes Gërdeci, duke argumentuar me detaje dhe rrethanat se përse duhet të dënohen për akuzën e vrasjes masive tre personat e sipërcituar. Në një pronon-

cim për gazetën "Shqiptarja.com" prokurorët e dosjes Gërdeci thanë se edhe pse Gjykata e Tiranës nuk arin ta përpilojë vendimin brenda afatit të caktuar, ata do i drejtohen gjykatës së Apelit ku do kërkojnë zëvendësimin e masave të dënimit thuajse për të gjithë të pandehurit. "Ne kemi nisur që dje të mendojmë për një gjë të tillë. Madje për këtë kemi zhvilluar një takim edhe me kryeprokureren Ina Rama, ku kemi diskutuar lidhur me masat e dënimit që do kërkojmë në gjykatën e Apelit. Normalisht që në 95 përqind, do i qëndrojmë besnik dënimeve të kërkuara gjatë dhënies së pretencës"shprehen burimet pranë prokurorisë së Tiranës. Vendimi i dhënë nga treshja e gjykatësve Ridvan Hado, Fatmira

Hajdari dhe Shefkie Demiraj ka lënë të pakënaqur dhe të pandehurit e këtij procesi gjyqësor. Pjesa më e madhe tyre, paralajmëruar se do i drejtohen gjykatës së Apelit, ku do kërkojnë pafajësin, pasi sipas tyre ata nuk janë autorë të asnjë vepre penale që prokuroria ka ngritur në ngarkim të tyre. Në fazën e gjykimit në themel, të gjithë të pandehurit i kërkuan gjykatës së Tiranës pafajësi, ndërkohë që gjykata shpalli të pafajshëm vetëm 8 prej të pandehurve. Vendimi solli iritimin e familjarëve të viktimave të Gërdecit, ku Zamira Durdaj nëna e Edison Durdës 6 vjeçarit të vrarë në 15 mars, shpërtheu në mallkime dhe britma duke iu drejtuar prokurorëve dhe gjyqtarëve me fjalët Turp, Turp, Turp. El. Qy


E mërkurë, 14 mars 2012

7

AKTUALITET

KESH reagon: K "Denoncim në Prokurori për vjedhjen"

orporata Elektroenergjetike Shqiptare ka reaguar pas denoncimit nga emisioni "Fiks Fare" të vjedhjes masive në termocentralin e Fierit. "KESH sh.a, menjëherë pas transmetimit te videove filmike ne emisionin "Fiks Fare" nisi verifikimet ne vend per të përcakuar masen e demit te shkaktuar, si dhe nxjerrjen e pergjegjesive administrative. KESH sh.a ka marrë të gjitha masat administrative dhe

ligjore ndaj personave përgjegjës që kanë detyrë administrimin dhe ruajtjen e objekteve dhe ndjekjen pranë organeve kompetente të çdo akti të paligjshëm që do të konstatohet", tha Dardan Daci, zëdhënës i KESH-it. KESH thote se distancohet plotesisht nga ky akt dhe do i kerkoje Prokurorise zbardhjen e plote te ngjarjes. "Duke falenderuar emisionin "Fiks Fare" per denoncimin dhe ndihmen qe mund te jape ne drejtim te hetimit te plote te kesaj

çeshtje, shprehim edhe nje here distancimin e plote te Korporates nga ky akt dhe disponibilitetin për të bërë zbardhjen deri në fund të cdo rrethane që ka lidhje me këtë vepër të kundraligjshme, e cila bie ndesh me modelin dhe etikën e punës së Korporatës Elektroenergjitike Shqiptare", tha Daci. KESH thote se ne projektet afatshkurtra dhe afatgjata nuk ka planifikuar nxjerrjen ne ankand te termocentralit per skrap.

Emisioni "Fiks fare" zbulon njeriun që fshihet pas vjedhjes

Drejtori i LSI po bën TEC-in skrap Makina e Bujar Jazaj, si shoqëruese kamionësh Lajmi Bujar Jazaj, përfaqësues i LSI-së në Fier dhe drejtor i ISKSHsë është në krye të operacionit të çmontimit të TEC-it të Fierit për skrap, denoncoi mbrëmë emisioni "Fiks fare", duke dhënë pamjet e makinës së tij që shoqëronte kamionin me skrap.

„„„

Faksimile e lejes së qarkullimit të makinës së Bujar Jazajt (Lart) reagimi i KESH-it

TIRANE

K

orporata Energjetike Shqiptare u distancua dje nga skandali i vjedhjes pa tender të Skrapit të TEC-in e Fierit. Por pas deklaratës distancuese të KESH, duket se fshihet frika nga përzierja e njerëzve të afërt të LSI në këtë histori. Në emisionin në vazhdim "Fiks Fare" u provua se kamioni qe del nga TEC-i shoqërohet nga mbrapa një makine tip benz, e cila është ne pronësi te Bujar Jazaj. Targa e makinës dhe tipi i saj sipas certifikatës së Drejtorisë së Qarkullimit rrugor i përkasin Bujar Jazaj. Kjo provon dëshminë e rojës së pikës së grumbullimit të skrapit i cili kur u pyet nga "Fiks Fare" pranoi se pika ishte në pronësi të Bujar Jazes ose Përparim Zeqos, i cili është drejtor i ISKSH-së si përfaqësues i LSI-së në Fier. Kamerat e "Fiks Fare" zbuluan vendin ku ky mjet i rende kishte germuar per te nxjerre tubat e medhenj qe i sherbenin TEC. Puna ketu behej vetem ne fundjave dhe naten nen vezhgimin e rojeve qe paguhen per te ruajtur godinen por qe ne te vertete kane ruajtur vjedhjen. Me pas puna nisi me shkaterrimin e impianteve te ventilimit. Diten punohej per te prere tubat, depozitat dhe per te grumbulluar skrapin. Gjate nates nje kamion i rende me targa te Elbasanit hynte ne teritorin e

Fiks Fare

Biseda me rojen e TEC-it

Fotot e makinës ML të drejtorit Jazaj duke shoqëruar kamionin e ngarkuar me skrap

TEC per t'u ngarkuar me skrapin e grumbulluar. Kamionet peshohen dhe te ngarkuar rende, shoqeruar nga nje automjet i nje drejtuesi te administrates lokale nisen per ne Zharres ne nje pike te grumbullimit te inerteve. Per shkak te sasise se madhe te skrap, ditet e shtuna kur administrate eshte pushim, nga TEC del serish kamioni per te

derguar skrapin serish ne te njejten pike. E njejta afere e dyshimte u zbatua pak muaj me pare disa qindra metra larg TEC, ne ish-Azotikun e Fierit qe tani nuk egziston me. Uzina 212 doli ne ankand per t'u shitur per skrap, ankandi per shkak te ankesave u zgjat, por puna per marrjen e hekurishteve nuk pushoi asnjehere. Nga denoncimi i Top

Fiksi: Ne jemi të intersuar për tuba, di gjë ka në shitje ? Roja: S'kanë filluar, nuk është hedhur tenderi. Thonë ka gjashtë muaj se do hidhet tenderi, nuk është hedhur akoma. E di unë që nuk është hedhur. Fiksi: Nuk ka ndonjë shitje? Roja: Varet do një vit të mbarojë, e kupton, ka lloj, lloj tubash. Deri tani nuk është hedhur tenderi. Aty ka të githa llojet. Ata e kishin dhe e kanë lënë në konservim tashti me një urdhër të dytë. Shkojmë në pikat e grumbullimit të skrapit në Zharrës. Bisedë me pronarin e një pikë

Channel Prokuroria nisi edhe nje hetim duke marre ne shqyrtim gjithe shitjen e skrapit ne termocentralet e Maliqit, Cerrikut, Vlores, Tiranes, Kuçoves.

BISEDAT

"Fiks Fare" transmetoi dy netë më parë aferën që po ndodh me TEC-in e Fierit i cili është pronë shtetërore e Korporatës Elektroenergji-

grumbullimi të skrapit, e cila ndodhet ngjitur me pikën ku ka shkarkuar maunia. Fiksi - Kush e ka këtë pikën? Pronari - Bujar Jaze ose Përparim Zeqo. Biseda me pronarin e pikës së skrapit ku është shkarkuar kamioni me skrap të marrë në TEC. Fiksi: Më thanë se firma është serioze? Vëllai i pronarit: Firma është serioze dhe pikë shumice dhe çmimet …. Fiksi: Pikërisht, se më thanë edhe TEC-i i sjell këtu? Vëllai i pronarit: Ne i marrim, të gjithë këtu rrotull.

tike Shqiptare. Ankandi për shitjen e TEC, zhvillohet pas disa muajsh, por pamjet e siguruara nga "Fiks Fare" tregojnë se puna atje ka nisur prej dy javësh. Punohet gjatë fundjavave për të nxjerrë skrapin nga TEC-i, i cili aktualisht është pronë e KESH-it, i cili e ka në konservim dhe ka marrë masa për ruajtjen e tij. Kamerat e

Fiks Fare kanë filmuar matrapikë që thyejnë betonin dhe nxjerrin tubat e hekurit. Në disa zona të TEC-it tubat janë nxjerrë dhe kanalet janë mbushur përsëri me dhe për të mbuluar vendet ku janë hequr tubat. Prerja e tubave dhe depozitave të hekurit bëhet në oborrin e TEC-it. Punohet në fundjavë ditën dhe natën.


8

E mërkurë, 14 mars 2012

EKONOMI

Sërish në rritje interesi i bonove të thesarit

E

dhe në ankandin e djeshëm të bonove të thesarit është shënuar rritje e normës së interesit. Sipas njoftimit nga Banka e Shqipërisë, janë shitur në këtë ankand bono me afat 6-mujor dhe njëvjeçar maturimi. Për të parat ka patur një interes më të madh nga ana e blerësve dhe, nga 9.6 miliardë lekë të shpallura nga ministria e Financave, janë ofruar 12.4 miliardë lekë,

nga të cilat janë pranuar pak më shumë se 10 miliardë lekë të reja. Sa u përket bonove gjashtëmujore, Financat kishin shpallur shitje në masën 4.7 miliardë lekë, por janë paraqitur blerës vetëm për 4.3 miliardë. Si rezultat, për letrat me vlerë 6-mujore interesi ka kërcyer në 6.20% në shkallë vjetore, nga 6.09% që ishte në ankandin e mëparshëm. Kurse bonot njëvjeçare janë

Deputeti i PD Sherefedin Shehu tregon financuesit

Shehu: Si negociova për Kuvendin e ri Berisha e Bode, OK variantit të shtrenjtë Lajmi Ish-zv.ministri i Financave dhe tani deputet i mazho- rancës Sherefedin Shehu ka treguar për Shqiptarja.com se si ka negociuar me parlamentarë të Arabisë Saudite për financimin e plotë të ndërtimit të kompleksit të ri të Kuvendit të Shqipërisë në qershor 2011. „„„

„ Sali Berisha: Projektet kanë një vlerë nga 49 deri në 100 milionë euro secili. U bënë përpjekjet për të negociuar me studion qe perzgjodhi juria nderkombëtare, por, për shkak të kompleksitetit të projektit, studioja e gjeti të pamundur të zbriste nga shuma e kërkuar, që ndryshon me 2.5-3 milionë euro nga oferta e dytë. Por, verdiktin e korifejve të arkitekturës eropiane dhe botërore duhet t'a respektojmë. „ Jozefina Topalli: Dilema këtu është mes të bukurës, të veçantës dhe unikes. Projekti austriak për muaj me radhë është lakuar si një eveniment që do të shtojë vizitorët në Tiranë. „ Ridvan Bode: Komiteti ndërministror është krijuar për garantimin e procedurave ligjore. Në përgjithësi, ne veprojmë me koston më të ulët, por, nëse ky nuk është kriter, atëherë nuk ka përse të hyhet në vlerësimin e komisionit.

„ Lulzim Basha: Bashkia e Tiranës nuk është pjesë e vendimmarrjes, por japim mbështetjen tonë sepse projekti është një vepër e madhe për Tiranën.

GENC KONDI

G

demokrat Sherefedin Shehu tregon për Shqiptarja.com se një vit më parë, ai ka shkuar me mision në Arabinë Saudite pikërisht për të negociuar financimin e një vepre të tillë. Zoti Shehu, ju keni qenë në kryeqytetin saudit në qershor të vitit të kaluar së

DEBATI I ANËTARËVE TË KOMISIONIT SHTETËROR PËR NDËRTIMIN E KOMPLEKSIT TË RI PARLAMENTAR

„ Astrit Patozi: Përsa kohë nuk shohim vajtimin e ministrit të Financave, nuk ka pse të kursehet projekti që ka marrë vlerësimin e parë nga juria.

Në foto: Maketi i projektit të Kuvendit të ri (poshtë) Sherefedin Shehu

TIRANE

jatë ditës së djeshme është miratuar nga Komisioni i posaçëm shtetëror projekti fitues për godinën e parlamentit të ri shqiptar. Komitetit dha dritën jeshile për projektin e studios austriake "COOP HIMMELB(L)AU", të përzgjedhur më parë nga juria ndërkombëtare, për ndërtimin e kompleksit të ri parlamentar. I pranishëm në mbledhje, kryeministri Sali Berisha u shpreh se tre projektet e paraqitura i japin zgjidhje të ndryshme funksionale e mjedisore kompleksit, ndërsa ka shtuar se ndryshimi në çmime ka qenë shumë i madh, kostot variojnë nga 49 deri në 100 milionë euro. "Vështirësia e përzgjedhjes është shumë e madhe, por një vlerësues ndërkombëtar nga më prestigjiozët bëri një renditje në mënyrë të paanshme, objektive e të pandikuar", ka theksuar më tej Berisha, duke pranuar faktikisht varjantin më të shtrenjtë. Ajo që nuk pritej nga shumëkush ka qenë qendrimi i ministrit të Financave, Ridvan Bode, i cili normalisht, në kohë vështirësish ekonomike për të mbushur arkën e shtetit, duhej të kishte kundërshtuar hapur projektin, të paktën në këtë moment. Por Bode u shpreh thjesht se Komiteti ka për detyrë të garantojë vetëm respektimin e procedurave ligjore dhe jo të vendosë se cili projekt duhet të ishte fituesi. Por, a mund ta përballojë qeveria shqiptare koston kaq të lartë për një objekt joprodhues? Parlamentari

shitur me interes 7.34%, nga 7.32%, që ishte ky interes mesatarisht në ankandin e mëparshëm. Që nga fundi i vitit të kaluar, interesi i letrave me vlerë të qeverisë, duke përfshirë obligacionet, ka ardhur në rritje, për shkak të kërkesës më të madhe për likuditet nga qeveria dhe kufizimit të blerjeve nga bankat, klientët më të mëdhenj.

bashku me disa anëtarë të tjerë të parlamentit shqiptar. Për çfarë keni biseduar me palën saudite? Ne kemi qenë në kuadër të një vizite miqësore të parlamentarëve shqiptarë, si miq të Arabisë Saudite dhe kemi patur takime me homologë tanë të këtij vendi arab. Në një takim me kryeparlamentarin e këtij vendi, unë i përcolla atij propozimin për të mundësuar financimin e parlamentit të ri shqiptar me fonde të qeverisë saudite.

Si u përgjigj kreu i parlamentit ndaj këtij propozimi? Në emër të Mbretërisë së Arabisë Saudite ai ka shprehur dëshirën për të financuar projektin e parlamentit, në shenjë solidariteti dhe mbështetjeje për Shqipërinë. Unë i thashë se fjala është për të realizuar një projekt që do të përfshinte një sipërfaqe prej 28.000 metrash katrore në qendër të Tiranës, për një objekt shumë të rëndëishëm institucional të shtetit shqiptar. I pyetur nga

shtypi vendas atëhere, nuk dhashë detaje të mëtejshme lidhur me projektin dhe financimin, duke ia lënë kryeparlamentares Jozefina Topalli ta bënte një gjë të tillë gjatë vizitës së saj në Arabinë Saudite, të planifikuar për më vonë. Për ç'vlerë financimi bëhej fjalë? As tani nuk kemi të përcaktuar një kosto përfundimtare, por gjatë diskutimeve folëm për rreth 600 milionë rialë sauditë, ose rreth 110 milionë euro (një rial - 0.18 euro). A është dhënë OK për financimin? Ne biseduam si parlamentarë dhe kreu i parlamentit saudit na dha fjalën se do të ushtronte ndikimin e tij pranë institucioneve që financojnë që të realizohej një mundësi e tillë. U mbetet institucioneve qeveritare që të merren vesh e të nënshkrua-

jnë një marrëveshje lidhur me financimin. Kjo deri tani nuk është nënshkruar. Fjala është për një kredi? Me ç'terma? Në fakt, sauditët kanë premtuar një grant, me saktë disa grante, pra shifra e financimit do të jetë falas. Buxheti i Shqipërisë do të kontribuojë në financimin e Kuvendit të ri? Jo, projekti duhet të mbulohet 100% nga sauditët. Ka ndonjë kusht për marjen e këtij granti? Asnjë kusht. Po në rast se nuk arrihet marrëveshja, për ndonjë shkak të mundshëm, do të anulohët projekti? Nuk mund të bëj supozime; marrëveshja nuk është nënshkruar, por për çdo mundësi tjetër do të diskutohej sipas rastit.

Vendimet

Qeveria ndryshon tarifat dhe afatet „„„

K

TIRANE

ëshilli i Ministrave ka miratuar dje ndryshime në një vendim të mëparshëm lidhur me tarifat e shërbimeve të Agjencisë së Trajtimit të Koncensioneve (Atrako). Sipas këtyre ndryshimeve, shuma që do të paguhet për shërbimet e Agjencisë së Trajtimit të Koncesioneve shpallet në dokumentet e garës dhe paguhet nga koncensionari fitues. Këto tarifa janë, për projektet koncesionare deri në pesë milionë euro, pesë mijë euro; për projektet koncesionare mbi pesë milionë euro deri në 15 milionë euro, 10 mijë) euro, ndërsa për projektet koncesionare mbi 15 milionë euro deri në 50 milionë euro, shuma e

pagueshme do të jetë 20 mijë euro. Për projektet koncesionare mbi 50 milionë euro, shuma e pagueshme është 30 mijë euro. Ky vendim hyn në fuqi pas botimit në "Fletoren zyrtare" dhe i shtrin efektet e tij nga data 22.3.2009 e në vijim. Nga ana tjetër, por dje Këshilli i Ministrave miratoi vendimin për disa ndryshime në afatet dhe skemën e shpërndarjes së fondeve të dëmshpërblimit për ish të dënuarit politikë të regjimit komunist. VKM përcakton afatin e shpërndarjes së këstit të dytë të fondeve të dëmshpërblimit, i cili fillon më 26 mars 2012. Në kuadër të skemës së miratuar, afati i shpërndarjes së fondeve të dëmshpërblimit është llogaritur që për këstin e dytë të fillojë pas

përfundimit të miratimit të plotë të dëmshpërblimit për të gjithë ish të përndjekurit politikë. Qeveria pretendon se ky proces është tashmë drejt finalizimit dhe pritet shpërndarja e këstit të dytë të dëmshpërblimit për kategoritë e të dënuarve me burgim, si dhe për familjarët e viktimave të ekzekutuara, me vendim gjyqësor apo urdhër tjetër. Ndërkohë, të përndjekurit kohët e fundit kanë ndërmarrë protesta të dhunshme kundër qeveritarëve dhe deputetëve të mazhorancës, pasi nuk po marrin dëmshpërblimet e premtuara. Duke folur për këtë vendim, kryeministri Berisha tha se nuk do të shpërblehen ata persona që vërtetohet se kanë qenë bashkëpunëtorë me pushtuesit.


E mërkurë, 14 mars 2012

EKONOMI

9

TREGU I SIGURIMEVE

VJEDHJET NDAJ CEZ

Liberalizimi i tarifave të sigurimit të detyrueshëm motorrik në gjysmën e dytë të vitit të kaluar solli 11% më pak të ardhura në tregun e sigurimeve. Gjatë prezantimit të raportit vjetor në Komisionin e Ekonomisë, kryetarja e Bordit Drejtues të Autoritetit të Mbikëqyrjes Financiare, Enkeleda Shehi, tha se sigurimet vullnetare kaluan ato të detyrueshme më 2011

Që nga janari 2011 deri më sot kompanisë CEZ i janë vjedhur 108 transformatorë, 9 km kabëll, 33.501 kg përcjellës bakri, 768 m shirit bakri dhe 3.580 kg përcjellës çeliku. Autorët e këtyre vjedhjeve i kanë shkaktuar kompanisë dëm të konsiderueshëm financiar, por edhe kanë lënë klientët e rregullt pa energji elektrike, duke çuar në dëmtime të elektroshtëpiakeve

Qeveria miraton ndryshime të reja në ligjin për kthim e kompensim

Shtyhet 16 muaj procesi i pronave Do të krijohet një drejtori e re në ministrinë e Drejtësisë, për të koordinuar punën e institucioneve të tilla, si Agjencia e Kthimit e Kompensimit, ALUIZNI e Hipoteka; kompensimi, me çmime tregu

Lajmi

NDRYSHIMET NË LIGJIN AKTUAL TË KTHIMIT DHE KOMPENSIMIT TË PRONËS

Përballë situatës aspak premtuese në zgjidhjen e problemit 22-vjeçar të pronave, që është kritikuar edhe nga ndërkombëtarët, qeveria përgatiti amendime në ligj, që përfshijnë zgjatjen e afatit deri më 30 prill 2013 „„„

TIRANE

GENC KONDI

K

ëshilli i Ministrave ka sh tyrë dje përsëri afatin e vlefshmërisë ligjore të AKKP, deri në 30 prill të vitit 2013. Agjencia e Kthimit dhe Kompensimit të Pronës, që nga fundi i vitit të kaluar, nuk kishte asnjë funksion ligjor, duke qenë se ligji e lejonte procesin për këtë qëllim të zhvillohej deri në 31 dhjetor 2011. Që të marrë fuqi ligjore, ky projekt duhet të kalojë për miratim nga Kuvendi, pasi fjala është për amendimin e ligjit ekzistues nr. 9235 "Për kthimin dhe kompensimin e pronës". Përveç ndryshimit të afatit, në projektligjin që ka kaluar në qeveri parashikohet edhe krijimi

i një institucioni të ri brenda ministrisë së Drejtësisë, Drejtoria e koordinimit të Procesit të Kthimit e Kompensimit të Ponës, që duhet të bashkërendojë punën e disa institucioneve aktuale, si ALUIZNI, Hipoteka, AKKP, etj. Një ndryshim tjetër në ligj është ai që parashikon vlerësimin e tokës që do të kompensohet për ish-pronarët me vlerën e tregut dhe sipas standardeve ndërkombëtare. Këto ndryshime janë në përputhje me një strategji për rregullimin e procesit të pronësisë në Shqipëri, që nuk ka gjetur ende zgjidhje pas 22 vitesh, ku hasen mbivendosje pronësie, zënie të paligjshme pa lejen e pronarit, shdukje të dokumentacionit të vjetër arkivor, etj. Shoqatat e ish-pronarëve kohët e fundit kanë ngritur zërin, duke theksuar se do të duhbej të cak-

„

SI ISHIN NENET Neni 13/ Vlerësimi i pronës

„

Neni 24/ Afati i përfundimit te procesit

1. Për vlerësimin e pronës qe kompensohet komisioni vendor i kthimit dhe kompensimit te pronave te paluajtshme ngre grupin e eksperteve. Komisioni cakton ne rolin e ekspertit persona me përvojë dhe kualifikim te posaçme ne fushën juridike, ekonomike dhe inxhinierike qe ka lidhje me procesin e kthimit dhe kompensimit te pronave. 2. Vlera e pronës që kompensohet, sipas këtij ligji, përcaktohet ne baze te vlerës se tregut, në përputhje me metodologjinë e propozuar nga Komiteti Shtetëror i Kthimit dhe Kompensimit te Pronave, miratuar me vendim te Kuvendit. 3. Në kryerjen e veprimtarisë se tij, asnjë nga anëtarët e organeve shtetërore për kthimin dhe kompensimin e pronave ose të grupit të eksperteve nuk duhet të jetë në kushtet e pengesës ligjore të përcaktuar në Kodin e Procedurave Administrative. Procesi i njohjes, kthimit dhe kompensimit të pronave të paluajtshme përfundon deri në datën 31.12.2006, me përjashtim të kryerjes së pagesës së kompensimit

Neni 28/ Fondi i pasurive të paluajtshme për kompensim fizik

„

Përveç fondit financiar të kompensimit, krijohet fondi i pasurive të paluajtshme për kompensim fizik. Brenda 60 ditëve nga hyrja në fuqi e këtij ligji, Këshilli i Ministrave miraton fondin e pronave pasuri të paluajtshme shtetërore që vihen në dispozicion për kompensim fizik

toheshin 30 miliardë euro për dëmshpërblimin e tyre financiar, ndërkohë që qeveria është duke dëmshpërblyer vetëm ata persona, tokat e të cilëve janë zënë pa leje nga të tjerë, por po harrohet kategoria e pronarëve të tjerë. Këta të fundit po fitojnë gjyq pas gjyqi në Gjykatën e Strasburgut të të Drejtave të Nje-

riut. Mbetet për të parë në se edhe këto ndryshime do të mbeten apo jo pa rezultat në zgjidhjen e një problemi madhor, pa të cilin nuk mund të bëhet fjalë as për shtet ligjor e as për reszpektim të të drejtave të njeriut, pa folur për zhvillimin e mirëfilltë ekonomik dhe tërheqjen e investitorëve të huaj.

SI BËHEN NENET

„

Neni 13/ Vlerësimi i pronës

„

Neni 24/ Afati i përfundimit të procesit

Vlerësimi i pronës që kompensohet do të kryhet në përputhje me parimet e përgjithshme të vlerësimit të pasurive të paluajtshme, bazuar në vlerën e tregut sipas standardeve ndërkombëtare të vlerësimit të pasurisë së paluajtshme, llojin e pasurisë dhe qëllimin e përdorimit të saj. Procesit të vlerësimit të pronës sipas përcaktimit të pikës 1, të këtij neni, i nënshtrohen: toka, objektet ndërtimore. Në kategorinë e tokës përfshihen toka bujqësore, toka pyjore, pyje, livadhe dhe kullota, truall i përdorur për qëllime publike, tregtare, industriale apo qëllime të tjera ndërtimi. Metodologjia dhe kriteret për vlerësimin e pronës miratohen me vendim të Këshillit të Ministrave. Metodologjia synon vlerësimin e pasurisë së paluajtshme bazuar në vlerën e tregut sipas standardeve ndërkombëtare të vlerësimit të pasurisë së paluajtshme. Vlerësimi i pasurive të paluajtshme sipas kësaj metodike do të kryhet bazuar në elementet e mëposhtme: Çmimin e tregut, llojin e pasurisë së paluajtshme, qëllimin e përdorimit të pasurisë së paluajtshme. Treguesit bazë të vlerës së pasurisë së paluajtshme do të përcaktohen dhe do të miratohen të veçanta për tokën, ndërtesat dhe strukturat inxhinierike. Vlera e pasurisë së paluajtshme do të llogaritet si një shumë e vlerave të një njësie, objekti ndërtimor/struktura inxhinierike, dhe tokës mbi të cilën ngrihet kjo e fundit, të cilat do të formojnë një pasuri të veçantë të paluajtshme. Këshilli i Ministrave përcakton institucionin përgjegjës për krijimin e bazës të të dhënave shtetërore të vlerësimit të pasurisë së paluajtshme dhe për administrimin e saj. Procesi i njohjes, kthimit dhe kompensimit te pronave te paluajtshme përfundon deri ne datën 30.04.2006, me përjashtim te kryerjes se pagesës se kompensimit

Neni 28/ Fondi i pasurive të paluajtshme për kompensim fizik

„

Përveç fondit financiar të kompensimit, krijohet fondi i pasurive të paluajtshme për kompensim fizik. Brenda datës 30.04.2013, Këshilli i Ministrave miraton fondin e pronave pasuri të paluajtshme shtetërore që vihen në dispozicion për kompensim fizik

Intervista

“Moody’s? Prej 3 vjetësh, s’po duket progres” „„„

TIRANE

S

ipas dr. Gjergji Filipit, Shqipërisë i mbetet shumë për të bërë për të arritur nivele evropiane, madje edhe rajonale. Vlerësimi i Moody's ,e B1, sipas tij, na ve pas Malit të Zi, duke kaluar vetëm Bosnjen. Çfarë do të thotë niveli B1 i vlerësimit për një vend të botës? Për investitorët e huaj të kapitalit, faktori më domethënës në vendimmarrjen për huazim ndaj qeverive të vendeve sovrane është siguria për kthyeshmerinë e investimit, pra risku. Agjenci ndërkombëtare, si Moody's, bëjnë klasifikimin e vendeve konkurente për përfitimin e këtij kapitali në bazë të riskut të investimit. Me Aaa shënohet optimumi dhe me C

konsiderohen qeveritë pothuajse të Kosova nuk renditen nga Moody's, paafta për të kthyer investimin, pra të ndërkohë që Greqia momentalisht falimentuara. Niveli B tregon se dety- përbën një "dele të zezë" në rang rimet konsiderohen global. spekulative dhe nënkCilat vende kanë uptojnë një nivel të këtë nivel në rajon, lartë risku të kredisë. në Evropë? Pra, qeveritë e vendeve Moody's për 2012si Shqipëria konsidën nuk i jep vendi tjetër erohen nga agjencia në Evrope vlerësimin Moody's si instituB1, veç Shqipërise. cione jopremtuese për Vlerësime më të ulëta kthyeshmerinë e injep për Bosnjen dhe vestimeve. Shqipëria Ukrainën me B2 dhe duhet të bëjë shumë më pas vijnë Moldavia përpjekje që ta kalojë dhe Bjellorusia me B3. këtë zonë dhe të arrijë Në rang botëror, në Dr. Gjergji Filipit vendet e tjera, sepse nivelin B1 ndodhen ne lemë pas nga rajovende si Bolivia, Monni vetëm Bosnjen, po t'i referohemi golia, Paraguaj, Republika Domenikategorizimit të bërë nga agjencia kane etj. Qeveritë e vendeve të renMoody's. Serbia, Maqedonia dhe diten si më poshtë: Rumania dhe

Kroacia Baa3, Bullgaria Baa2, Mali i Zi Ba3, Shqipëria B1 dhe Bosnja B2. Mosndryshimi i vlerësimit prej disa vitesh është pozitiv apo negative? Meqenëse Shqipëria ka rreth tre vjet që ka fituar të drejtën të huazojë drejtpërsëdrejti nga tregjet e kapitalit, vështirë të bëhet një vlerësim kohor për këtë tregues. Trevjeçari ka përkuar me përkeqësimin e një serë zhvillimesh në vend dhe ka ulur potencialin e Shqipërisë si vend thithës kapitalesh. Fjala është për kufirin e lartë të borxhit publik apo tavanin e deficitit buxhetor që kufizon intensitetin e investimeve kapitale, të cilët e përkufizojnë Shqipërinë si një aktor tejet marxhinal në tregjet ndërkombëtare të kapitalit. Sa ndikon vlerësimi i Moody's tek investitorët e huaj?

Vlerësimi i Moody's ka të bëjë me aftësinë e qeverisë për të rikthyer kapitalin. Ky vlen edhe si një stacion metereologjik për klimën e përgjithshme të investimeve në vend. Në këtë aspekt, janë më shumë për t'u vlerësuar paragrafet analitike që shoqërojne B1-shin, ku shprehet qartë nevoja për progresë në adresimin strukturor të sfidave të ekonomisë shqiptare, veçanërisht në luftën ndaj korrupsionit dhe në rritjen e efikasitetit të institucioneve të së drejtes. Renditen si çështje delikate dështimi i reformave ekonomike e institucionale, veçanërisht konsolidimi fiskal. Pra, mezi e kemi kaluar klasën tre vjet më parë dhe s'po duket progres. Mbetet për t'u parë se ç'"notë" do të na venë tregjet në "provimin" e radhës, në emetimin e ardhshem të eurobonove.


10

E mërkurë, 14 mars 2012

DOSSIER

„„„ „„„

HYRJE

Prokuroria ka arritur të zbardhë skemën e manipulimit të zgjedhjeve në komunën Dajç të Lezhës dhe ka dërguar përpara gjykatës dosjen me akuza për 8 anëtarë të komisionit zgjedhor, të cilët akuzohen tani për shpërdorim të detyrës dhe për falsifikim të dokumenteve dhe të rezultateve të zgjedhjeve. Të akuzuarit janë Lulzim Paloka, Ndoc Marku, Mark Kola, Zef Gjoni, Pjetër Marku, Pal Prendi, Gentian Kovaçi dhe Gent Marku. Kandidati i opozitës, Rrok Rroku e kishte kapur skemën e manipulimit që kishte përdorur kundërshtari i tij, përfaqësues i mazhorancës. Sipas tij, mbi 60 persona që nuk ishin në Shqipëri, kishin votuar atë ditë. Edhe pse u ankua në KQZ dhe në Kolegj Zgjedhor, dy institucionet lanë në fuqi rezultatin. Atëherë Rroku iu drejtua prokurorisë, e cila faktoi atë që Rroku kishte zbuluar vetë, dmth një manipulim në atë shifra me votat e njerëzve që nuk ishin në Shqipëri më 8 maj. “Sipas kallëzimit penal rezulton se në këtë qëndër votimi gjatë zgjedhjeve vendore të 8 Majit 2011 kanë votuar 264(dyqind e gjashtëdhjetë e katër) votues nga 300(treqind) votues të regjistruar në listat e zgjedhësve. Nga verifikimet që kishte bërë vetë kandidati për kryetar komune Z.Rrok Rroku rezultonte se një numër më i madh personash, rreth 66 (gjashtëdhjetë e gjashtë) persona të cilët ishin emigrantë dhe nuk ndodheshin fare në Shqipëri në datën 8 Maj 2011 rezultonin se kishin votuar,” thuhet në kërkesën e dërguar në gjykatë nga prokuroria. Dhe prokuroria fakton atë që kishte zbuluar kandidati i opozitës. “Nga kjo listë përfundimtare e zgjedhësve rezultonte se në datë 8 Maj 2011 në këtë qëndër votimi kishin votuar 264(dyqind e gjashtëdhjetë e katër) votues dhe nuk kishin votuar 36(tridhjetë e gjashtë) votues. Gjatë hetimeve të kryera në kuadër të këtij procedimi penal ka rezultuar se në bazë të shkresës me Nr.1418/1 Prot, datë 02.06.2011 të Drejtorisë së Policisë së Qarkut Lezhë dhe të shkresës me Nr.7492/1 Prot, datë 12.10.2011 të Drejtorisë së Përgjithshme të Policisë se prej 264 votuesve, të cilët rezultonin se kishin votuar sipas listës përfundimtare të zgjedhësve të QV me Nr.0699, 62(gjashtëdhjetë e dy) persona rezultonin zyrtarisht se ndodheshin jashtë shtetit në datën 8 Maj 2011,” thuhet në kërkesën e prokurorisë. Nga aktet e procedimit penal ka rezultuar se në datë 08.05.2011 në Komunën e Dajçit të rrethit të Lezhës janë zhvilluar zgjedhjet për organet e qeverisjes vendore. Në këtë komunë si kandidat për kryetar komune ishin shtetasit Rrok Rroku përfaqësues i koalicionit politik “Aleancës për të Ardhmen” dhe Gjergj Doçi i koalicionit politik “Aleanca për Qytetarin”. Këta të pandehur, në bashkëpunim me njëri-tjetrin, duke kryer veprime aktive ose me mosveprime të kundraligjshme, duke qënë në detyrën publike të anëtarit të komisionit të qëndrës së votimit, duke mos kryer detyrën e tyre në përputhje me Kushtetutën e Republikës së Shqipërisë dhe me ligjin (Kodin Zgjedhor), duke cënuar interesat e ligjshme të shtetit përsa i përket mbarëvajtjes e rregullsisë së zhvillimit të zgjedhjeve dhe interesat e shtetasve mbi të drejtën e tyre të votës se lirë, të fshehtë e të barabartë kanë nënshkruar vetë në listën e zgjedhësve, kanë plotësuar fletë votimi e kanë votuar në emër të zgjedhësve që nuk janë paraqitur për të votuar e që nuk kanë qënë as në Shqipëri kanë kryer veprën penale të “Shpërdorimit të detyrës” të kryer në bashkëpunim të parashikuar nga neni 248-25 të Kodit Penal. Gjithashtu, këta të pandehur duke qënë me detyrën e përpilimit, vlerësimit dhe ruajtjes së dokumentave zgjedhore kanë paraqitur në këto dokumenta zgjedhore të dhëna të pasakta e të pavërteta sikur përpara Qëndrës së Votimit Nr.0699 janë paraqitur shtetas të cilët në fakt nuk janë paraqitur, kanë shkruar në dokumentat zgjedhore numra pasaportash dhe kartash identiteti të cilat nuk ekzistojnë ose nuk janë në emër të shtetasve të cilët rezultojnë të kenë votuar në këtë qendër votimi, si dhe kanë hedhur fletë votimi për shtetas të cilët nuk janë paraqitur për të votuar kanë kryer veprën penale të “Falsifikimit të dokumentave dhe rezultateve të zgjedhjeve” të kryer në bashkëpunim, të parashikuar nga neni 326-25 të Kodit Penal.

Akuza e prokurorisë

ZGJEDHJET në komunën Dajç të Lezhës në 8 maj 2011, si i vodhi votat PD-ja

Komisionerët votuan në vend të 109 personave Prokuroria zbuloi shkeljet flagrante në komunën Dajç KËRKESA E PROKURORISË

Prokuroria e Rrethit Gjyqësor Lezhë ka regjistruar në datë 14.06.2011 procedimin penal Nr.305 të vitit 2011, në ngarkim të të pandehurve Lulzim Paloka, Ndoc Marku, Mark Kola, Zef Gjoni, Pjetër Marku, Pal Prendi, Gentian Kovaçi dhe Gent Marku të akuzuar respektivisht për kryerjen e veprave penale të “Shpërdorimit të detyrës” të kryer në bashkëpunim, dhe të “Falsifikimit të dokumentave dhe rezultateve të zgjedhjeve” të kryer në bashkëpunim, të parashikuar nga nenet 248-25 dhe 326-25 të Kodit Penal. Nga aktet e procedimit penal ka rezultuar se në datë 08.05.2011 në Komunën e Dajçit të rrethit të Lezhës janë zhvilluar zgjedhjet për organet e qeverisjes vendore. Në këtë komunë si kandidat për kryetar komune ishin shtetasit Rrok Rroku përfaqësues i koalicionit politik “Aleancës për të Ardhmen” dhe Gjergj Doçi i koalicionit politik “Aleanca për Qytetarin”. Në përfundim të zgjedhjeve me vendimin me Nr.471, datë 13.05.2011 të Komisionit Zonal të Administrimit të Zgjedhjeve Nr.37, Qarku Lezhë, “Për miratimin e Tabelës përmbledhëse të Rezultatit për Zgjedhjen e Kryetarit të Komunës Dajç” është vendosur shpallja si fitues i Z.Gjergj Gjin Doçi të koalicionit “Aleanca për Qytetarin”. Kundër këtij vendimi ka ushtruar ankim subjekti i interesuar pranë Komisionit Qendror të Zgjedhjeve e cila me vendimin e saj me Nr.727, datë 26.05.2011 ka vendosur: “Lënien në fuqi të vendimit me Nr.471, datë 13.05.2011, të KZAZ nr.37, “Për miratimin e tabelës përmbledhëse të rezultatit për Kryetarin e Komunës Dajç”. Edhe kundër këtij vendimi të Komisionit Qendror të Zgjedhjeve është ushtruar ankim pranë Kolegjit Zgjedhur e cila pasi ka shqyrtuar ankimin e subjektit të interesuar ka vendosur me vendimin e saj me Nr.54 Akti, datë 08.06.2011 “Rrëzimin e kërkesë padisë së paditësit Partia Socialiste”. Sipas kallëzimit penal rezulton se në këtë qëndër votimi gjatë zgjedhjeve vendore të 8 Majit 2011 kanë votuar 264(dyqind e gjashtëdhjetë e katër) votues nga 300(treqind) votues të regjistruar në listat e zgjedhësve. Nga verifikimet që kishte bërë vetë kandidati për kryetar komune Z.Rrok Rroku rezultonte se një numër më i madh personash, rreth 66 (gjashtëdhjetë e gjashtë) persona të cilët ishin emigrantë dhe nuk ndodheshin fare në Shqipëri në datën 8 Maj 2011 rezultonin se kishin votuar. Gjithashtu, edhe nënshkrimet, si dhe numrat e identifikimit në listën e zgjedhësve për këta shtetas ishin

të falsifikuara. Për këtë shkak, për shkak se ishin shkelur nenet 3, 40/3, 105, pika 1, gërmat “e” e “ç”, 106/5 të ligjit Nr.10 019, datë 29.12.2008 “Kodi Zgjedhor i Republikës së Shqipërisë”, kallëzuesi Rrok Rroku ka kërkuar ndjekjen penale për kryerjen e veprave penale të “Shpërdorimit të detyrës” të kryer në bashkëpunim, dhe të “Falsifikimit të dokumentave dhe rezultat-

Komisionerët kanë plotësuar fletë votimi e kanë votuar në emër të zgjedhësve që nuk janë paraqitur për të votuar eve të zgjedhjeve” të kryer në bashkëpunim, të parashikuar nga nenet 24825 dhe 326-25 të Kodit Penal për anëtarët e komisionit të qëndrës së votimit Nr.0699, Dragushë, që ishin shtetasit Lulzim Paloka, Ndoc Marku, Mark Kola, Zef Gjoni, Pjetër Marku, Pal Prendi, Gentian Kovaçi dhe Gent Marku. Bazuar në këtë kallëzim penal Prokuroria e Rrethit Gjyqësor Lezhë ka regjistruar në datë 14.06.2011 procedimin penal me Nr.305 të vitit 2011. Në bazë të vendimit për sekuestrimin e provave materiale të Prokurorisë së Rrethit Gjyqësor Lezhë në datë 11.10.2011 është sekuestruar pranë Komisionit Qendror të Zgjedhjeve Kutia e Materialeve Zgjedhore të Qëndrës së Votimit Nr.0699, fshati Dragushë, Komuna Dajç. Në këtë kuti

të materialeve zgjedhore ndodhej dhe Lista Përfundimtare e Zgjedhësve, për Qëndrën e Votimit Nr.0699, me adresë: Shkolla fillore Dragushë, e cila është me 13(trembëdhjetë) fletë. Ajo fillonte me Nr.1 në emër të shtetases Afërdita Pjetër Bardhi dhe mbaronte me Nr.300 në emër të shtetasit Tonin Miter Ukcenaj. Nga kjo listë përfundimtare e zgjedhësve rezultonte se në datë 8 Maj 2011 në këtë qëndër votimi kishin votuar 264(dyqind e gjashtëdhjetë e katër) votues dhe nuk kishin votuar 36(tridhjetë e gjashtë) votues. Në bazë të shkresave me Nr.2623/2 Prot, dhe 2623/3 Prot, datë 21.11.2011 të Drejtorisë së Policisë së Qarkut Lezhë rezulton se 11(njëmbëdhjetë) numra pasaportash të shënuar në listën përfundimtare të zgjedhësve krahas emrave të votuesve, për votuesit që kishin votuar me pasaportat e vjetra, nuk u përkisnin në fakt numrave të pasaportave reale me të cilat ishin pajisur këta votues. Gjithashtu rezultonte se në listën përfundimtare të zgjedhësve rezultonin numra pasaportash të cilat nuk ekzistonin fare të ishin lëshuar nga organet kompetente shtetërore. Gjatë zgjedhjeve në këtë qëndër votimi rezulton se 209(dyqind e nëntë) votues kanë përdorur si mjet identifikimi në Qëndrësn e Votimit karta identiteti dhe pasaporta biometrike. Nga verifikimet e kryera ka rezultuar se 31(tridhjetë e një) numra kartash identiteti/paraportash biometrike të shënuara në listën përfundimtare të zgjedhësve të QV me Nr.0699 nuk u përkisnin numrave të kartave të identitetit/pasaportave biometrike të cilat ishin lëshuar për shtetasit të cilët rezultonin të kishin votuar në këtë qëndër votimi. Me qëllim për të përcaktuar nëse nënshkrimet (firmat) në listën përfundimtare të zgjedhësve të Qëndrës së Votimit me Nr.0669, ishin shkruar ose jo nga anëtarët e komisionit të qëndrës së votimit me vendimin “Për kryerjen e ekspertimit grafik nënshkrimi” të datës 30.01.2012 të Prokurorisë së Rrethit Gjyqësor Lezhë është marë vendimi për kryerjen e një ekspertimi grafik nënshkrimi me grup ekspertësh. Në bazë të këtij akti ekspertimi rezulton se në listën përfundimtare të zgjedhësve janë 109(njëqind e nëntë) nënshkrime votuesish të cilët rezultojnë të jenë shkruar nga të njëjtat persona. Po nga ky akt ekspertimi rezulton se 43(dyzet e tre) nënshkrime votuesish janë shkruar ose mund të jenë shkruar nga anëtarët e komisionit të qendrës së votimit. Nga ky akt ekspertimi rezulton se disa nga anëtarët e qendrës së votimit kanë votuar edhe për familjarët e tyre. Përsa më sipër provohet plotësisht se të pandehurit Lulzim Paloka, Ndoc Marku,


E mërkurë, 14 mars 2012

11

DOSSIER

Manipulimi i komisionerëve

Ja shtetasit që votuan pa qenë votues N

Mark Kola, Zef Gjoni, Pjetër Marku, Pal Prendi, Gentian Kovaçi dhe Gent Marku kanë kryer respektivisht veprat penale të “Shpërdorimit të detyrës” të kryer në bashkëpunim, dhe të “Falsifikimit të dokumentave dhe rezultateve të zgjedhjeve” të kryer në bashkëpunim, të parashikuar nga nenet 248-25 dhe 326-25 të Kodit Penal. Kështu këta të pandehur, në bashkëpunim me njëri-tjetrin, duke kryer veprime aktive ose me mosveprime të kundraligjshme, duke qënë në detyrën publike të anëtarit të komisionit të qëndrës së votimit, duke mos kryer detyrën e tyre në përputhje me Kushtetutën e Republikës së Shqipërisë dhe me ligjin (Kodin Zgjedhor), duke cënuar interesat e ligjshme të shtetit përsa i përket mbarëvajtjes e rregullsisë së zhvillimit të zgjedhjeve dhe interesat e shtetasve mbi të drejtën e tyre të votës se lirë, të fshehtë e të barabartë kanë nënshkruar vetë në listën e zgjedhësve, kanë plotësuar fletë votimi e kanë votuar në emër të zgjedhësve që nuk janë paraqitur për të votuar e që nuk kanë qënë as në Shqipëri kanë kryer veprën penale të “Shpërdorimit të detyrës” të kryer në bashkëpunim të parashikuar nga neni 248-25 të Kodit Penal. Gjithashtu, këta të pandehur duke qënë me detyrën e përpilimit, vlerësimit dhe ruajtjes së dokumentave zgjedhore kanë paraqitur në këto dokumenta zgjedhore të dhëna të pasakta e të pavërteta sikur përpara Qëndrës së Votimit Nr.0699 janë

Rreth 66 emigrantë dhe nuk ndodheshin fare në Shqipëri në datën 8 Maj 2011 rezultonin se kishin votuar. paraqitur shtetas të cilët në fakt nuk janë paraqitur, kanë shkruar në dokumentat zgjedhore numra pasaportash dhe kartash identiteti të cilat nuk ekzistojnë ose nuk janë në emër të shtetasve të cilët rezultojnë të kenë votuar në këtë qendër votimi, si dhe kanë hedhur fletë votimi për shtetas të cilët nuk janë paraqitur për të votuar kanë kryer veprën penale të “Falsifikimit të dokumentave dhe rezultateve të zgjedhjeve” të kryer në bashkëpunim, të parashikuar nga neni 326-25 të Kodit Penal. Këto vepra penale këta të pandehur i kanë kryer me faj dhe me dashje direkte pasi ata kanë të vetëdijshëm se veprimet ose mosveprimet që kanë kryer po kryenin veprime të kundraligjshme dhe antikushtetuese të cilat përbënin vepër penale.

ënshkrimet (firmat) në emër të shteta sve Afërdita Bardhi (Nr.1), Ardit Bardhi (Nr.2), Ndoc Brunga (Nr.18), Nikoll Brunga (Nr.19), Mimoza Gjergji (Nr.49), Zef Gjergji (Nr.56), Petrit Gjoni (Nr.63), Anton Kola (Nr.69), Erindi Kola (Nr.73), Gëzim Kola (Nr.75), Leke Kola (Nra.78), Leze Kovaçi (Nr.121), Maltin Kovaçi (Nr.125), Ndrec Kovaçi (Nr.135), Sokol Kovaçi (Nr.139), Terezina Kovaçi (Nr.140), Mirjeta Laçi (Nr.146), Alban Lazri (Nr.147), Ardian Lazri (Nr.149), Blerina Lazri (Nr.152), Dile Zef Lazri (Nr.154), Pashke Lazri (Nr.169), Petrit Lazri (Nr.170), Rita Lazri (Nr.173), Tom Lazri (Nr.174), Bledar Marku (Nr.185), Dave Marku (Nr.186), Artan Mlluga (Nr.217), Bardha Mlluga (Nr.218), Dila Mlluga (Nr.219), Gjon Mlluga (Nr.223), Leke Mlluga (Nr.225), Paulin Mlluga (Nr.228), Suzana Mlluga (Nr.230), Kastriot Mlluga (Nr.246), Dile Prendi (Nr.265), Emiljana Prendi (Nr.267), Gjergj Prendi (Nr.268), Tom Jak Prendi (Nr.269), Liza Prendi (Nr.270), Dode Prenga (Nr.277), Dritan Prenga (Nr.278), Mrike Prenga (Nr.280), Suada Prenga (Nr.283), Kleand Qarkaj (Nr.285), Line Qarkaj (Nr.278), objekte ekspertimi, mund të jenë shkruar nga i njëjti person. 2.Nënshkrimet (firmat) në emër të shtetasve Dake Bardhi (Nr.3) dhe Dede Bardhi (Nr.4), objekte ekspertimi, janë shkruar nga i njëjti person. 3.Nënshkrimet (firmat) në emër të shtetasve Dile Dode Brunga (Nr.10), Dile Preng Brunga (Nr.11) dhe Dritan Brunga (Nr.12), objekte ekspertimi janë shkruar nga i njëjti person. 4.Nënshkrimet (firmat) në emër të shtetasve Anton Fizi (Nr.31), Donika Fizi (Nr.32), Franga Fizi (Nr.33), dhe Prend Fizi (Nr.34), objekte ekspertimi, janë shkruar nga i njëjti person. 5.Nënshkrimet (firmat) në emër të shtetasve Dave Gjergji (Nr.40), Mark Kola (Nr.82), Prende Kola (Nr.84), Prene Kola (Nr.85), Arben Kovaçi (Nr.96), Drita Marku (Nr.189), Eglantina Marku (Nr.190), Flora Marku (Nr.191, Frange Marku (Nr.192), objekte ekspertimi, duhet të jenë shkruar nga i njëjti person. 6.Nënshkrimet (firmat) në emër të shtetasve Esmeralda Kovaçi (Nr.108), Fatjon Kovaçi (Nr.109), Fred Kovaçi (Nr.113), Frrok Kovaçi (Nr.114), Tonin Ndue Kovaçi (Nr.141), Tonin Lazër Kovaçi (Nr.142), Vitore Kovaçi (Nr.143), Fran Lazri (Nr.159), Fred Lazri (Nr.160), Frrok Lazri (Nr.161), Prende Lazri (Nr.171), Preng Lazri (Nr.172), Flora Lleshi (Nr.178), Mrike Lleshi (Nr.179), Pjetër Lleshi (Nr.180), Gent Gjon Marku (Nr.193), Gjele Marku (Nr.194), Gjergj Marku (Nr.195), Gjon Marku (Nr.196), Gjovalin Zef Marku (Nr.197), Gjovalin Gjergj Marku (Nr.198), Mare Ndue Marku (Nr.201), Marije Marku (Nr.203), Mariglen Marku (Nr.204), Petrit Paloka (Nr.254), Preng Paloka (Nr.256), Vjollca Paloka (Nr.261), Alfred Prendi (Nr.264), objekte ekspertimi, duhet të jenë shkruar nga i njëjti person. 7.Nënshkrimet (firmat) gjendur tek rekuizita “Nënshkrimi i zgjedhësit” e plotësimeve në emër të zgjedhësve Ernest Kovaçi (Nr.107), Ndoc Zef Marku (Nr.207), dhe Pjetër Nikoll Marku (Nr.208) objekte ekspertimi, duhet të jenë shkruar nga i njëjti person. 8.Nënshkrimet (firmat) gjendur tek rekuizita “Nënshkrimi i zgjedhësit” e plotësimeve në emër të zgjedhësve Ardian Kovaçi (Nr.97), Bardh Kovaçi (Nr.98), Bledian Kovaçi (Nr.99), Briken Kovaçi (Nr.100), Bukurije Kovaçi (Nr.101), dhe Dede Kovaçi (Nr.102), objekte ekspertimi, duhet të jenë shkruar nga i njëjti person. 9.Nënshkrimet (firmat) gjendur tek rekuizita “Nënshkrimi i zgjedhësit” e plotësi-

meve në emër të zgjedhësve Pjetër Zef Marku (Nr.209) dhe Zef Nikoll Marku (Nr.216) objekte ekspertimit, duhet të jenë shkruar nga i njëjti person. 10.Nënshkrimet (firmat) gjendur tek rekuizita “Nënshkrimi i zgjedhësit” e plotësimeve në emër të zgjedhësve Flora Mlluga (Nr.220), Gjergj Mlluga (Nr.222), Drande Prendi (Nr.266), Mark Prendi (Nr.271), Pal Prendi (Nr.273), objekte ekspertimi, janë shkruar nga i njëjti person. 11.Nënshkrimi (firma) në emër të shtetasit Mark Gjon Kola (Nr.82) gjendur tek rekuizita “Nënshkrimi i zgjedhësit” e Listës Zgjedhore objekt ekspertimi është nënshkrimi origjinal i shtetasit Mark Kola krahasuar me modelet e dërguara në emër të tij. 12.Nënshkrimet (firmat) në emër të shtetasve: Dave Gjergji (Nr.40), Prende Kola (Nr.84), Prene Kola (Nr.85), Arben Kovaçi (Nr.96), Drita Marku (Nr.189), Eglantina

ekspertimi mund të jenë shkruar nga shtetasi Gent Marku, krahasuar me modelet e dërguara në emër të tij. 14.Nënshkrimet (firmat) në emër të zgjedhësve Flora Mlluga (Nr.220), Gjergj Mlluga (Nr.222), Drande Prendi (Nr.226), Mark Prendi (Nr.271), dhe Pal Prendi (Nr.273, gjendur tek rekuizita “Nënshkrimi i zgjedhësit” e Listës Zgjedhore objekt ekspertimi janë shkruar nga shtetasi Pal Prendi, krahasuar me modelet e dërguara në emër të tij. 15.Nënshkrimi (firma) në emër të shtetasit Ndoc Zef Marku (Nr.207) gjendur tek rekuizita “Nënshkrimi i zgjedhësit” e Listës Zgjedhore objekt ekspertimi është nënshkrimi origjinal i shtetasit Ndoc Marku, krahasuar me modelet e dërguara në emër të tij. 15/1 Nënshkrimet (firmat) në emër të shtetasve Ernest Kovaçi (Nr.107) dhe Pjetër Nikoll Marku (Nr.208) gjendur tek rekuizi-

Marku (Nr.190), Flora Marku (Nr.191), Frange Marku (Nr.192), gjendur tek rekuizita “Nënshkrimi i zgjedhësit” e Listës Zgjedhore objekt ekspertimi mund të jenë shkruar nga shtetasi Mark Kola, krahasuar me modelet e dërguara në emër të tij. 13.Nënshkrimi (firma) në emër të shtetasit Gent Gjon Marku (Nr.193) gjendur tek rekuizita “Nënshkrimi i zgjedhësit” e Listës Zgjedhore objekt ekspertimi është nënshkrimi origjinal i shtetasit Gent Marku krahasuar me modelet e dërguara në emër të tij. 13/1 Nënshkrimet (firmat) në emër të shtetasve: Esmeralda Kovaçi (Nr.108), Fatjon Kovaçi (Nr.109), Fred Kovaçi (Nr.113), Frrok Kovaçi (Nr.114), Tonin Ndue Kovaçi (Nr.141), Tonin Lazer Kovaçi (Nr.142), Vitore Kovaçi (Nr.143), Fran Lazri (Nr.159), Fred Lazri (Nr.160), Frrok Lazri (Nr.161), Prende Lazri (Nr.171), Preng Lazri (Nr.172), Flora Lleshi (Nr.178), Mrike Lleshi (Nr.179),, Pjetër Lleshi (Nr.180), Gjele Marku (Nr.194), Gjergj Marku (Nr.195), Gjon Marku (Nr.196), Gjovalin Zef Marku (Nr.179), Gjovalin Gjergj Marku (Nr.197), Mare Ndue Marku (Nr.201), Marije Marku (Nr.203), Mariglen Marku (Nr.204), Petrit Paloka (Nr.254), Preng Paloka (Nr.256), Vjollca Paloka (Nr.261), Alfred Prendi (Nr.264), gjendur tek rekuizita “Nënshkrimi i zgjedhësit” e Listës Zgjedhore objekt

ta “Nënshkrimi i zgjedhësit” e Listës Zgjedhore objekt ekspertimi mund të jenë shkruar nga shtetasi Ndoc Zef Marku krahasuar me modelet e dërguara në emër të tij. 16.Nënshkrimi (firma) në emër të shtetasit Pjetër Zef Marku (Nr.207) gjendur tek rekuizita “Nënshkrimi i zgjedhësit” e Listës Zgjedhore objekt ekspertimi është nënshkrimi origjinal i shtetasit Pjetër Zef Marku, krahasuar me modelet e dërguara në emër të tij. 16/1 Nënshkrimi (firma) në emër të shtetasit Zef Nikoll Marku (Nr.216) gjendur tek rekuizita “Nënshkrimi i zgjedhësit” e Listës Zgjedhore objekt ekspertimi mund të jetë shkruar nga shtetasi Pjetër Zef Marku krahasuar me modelet e dërguara në emër të tij. 17.Nënshkrimi (firma) në emër të shtetasit Gentjan Nikoll Kovaçi (Nr.115) gjendur tek rekuizita “Nënshkrimi i zgjedhësit” e Listës Zgjedhore objekt ekspertimi është nënshkrimi origjinal i shtetasit Gentjan Nikoll Kovaçi, krahasuar me modelet e dërguara në emër të tij. 18.Nënshkrimi (firma) në emër të shtetasit Lulzim Paloka (Nr.249) gjendur tek rekuizita “Nënshkrimi i zgjedhësit” e Listës Zgjedhore objekt ekspertimi është nënshkrimi origjinal i shtetasit Lulzim Paloka, krahasuar me modelet e dërguara në emër të tij.


12

E mërkurë, 14 mars 2012

AKTUALITET

Shpjegimi sipas Konicës për ditën e verës

F

shkrin dimri, kur qaset vera e aik Konica, shkrimtari ynë i buzëqeshur, e holle dhe e gjate si ne ndjenjës, arriti të shpjegojë pikture te Boticelit, zemra e njeriut shpirtin e Ditës së Verës. Ai e përkufizonte kështu këtë feste : "Dita e shkarkohet nga një barre, shijon një qetësi, një lumturi te ëmbël. Në këtë Verës është dita ne te cilën gëzim stërgjyshërit tanë ndjenin një stërgjyshërit tanë, kur skish lindur detyre, tu faleshin perëndive qe sillnin Krishterimi, kremtonin bashke me këto miresira. Dhe ashtu leu festa romaket dhe grekerit e vjetër hiroshe qe e quajnë Dita e Verës..." perëndite e luleve, te shelgjeve. Kur

Sipas shkrimtarit, kjo është një feste e vjetër e racës sonë. "Nuk i bëjnë dem njeriu, sjellin gëzim te kulluar ne shtepi. Ne një vend ku jeta e te vegjëlve është aq e trishtuar, djelmuria dhe vajzat kane një rast te rralle për t'u dëfryer. Për me te mëdhenjtë, Dita e Verës ka një shije poetike, te holle e te rralle...", shkruan Konica.

Historia e Festës që ka marrosur shqiptarët: Ja ç'ka ndodhur „„„

TIRANE

D

ita e Verës është një festë me origjinë të lashtë. Ajo është festë arbëreshe e trashëguar në veçanti nga qytetarët e VALM-it Elbasanit (Skampa e lashtësisë) dhe festohet më 14 mars. Festimi kryhet në nderim të natyrës së bukur shqiptare dhe bimësisë që merr jetë në këtë datë. Tanimë kjo festë është bërë edhe ditë kombëtare pushimi. Shenja dalluese e këtij festimi është gatimi i ballokumeve. Ndërsa në Lezhë Ditën e Verës ndizeshin zjarre purifikues e për t'i dhënë forcë diellit në oborr e në kopshte. Nga gratë bëheshin rite magjike e kundër qenieve të tjera dëmtuese, grabitëse. Ndonëse kjo ditë vazhdon të ruhet dhe festohet madhërishëm në qytetin e lashte te (VALMIT) Elbasanit, ajo është festë e të gjithë shqiptarëve. Më 13 mars njerëzit marrin një tufë të vogël bari të njomë bashkë me rrënjët dhe dheun, që ta kenë në mëngjesin e datës 14 Mars në shtëpi. Ky zakon i lashtë ruhet dhe festohet jo vetëm në Elbasan po edhe në Dibër, Strugë e Prespë. Dita e Verës ishte dita e fillimit të vitit sipas kalendarit shumë të lashtë të shqiptarëve, pra një ditë që kremtohej shumë shekuj para se të lindte krishterimi. Ajo kremtohej me 1 Mars të kalendarit Julian, ditën e parë të vitit të ri (sipas kalendarit Gregorian, "14 Mars") Ajo ishte një festë mbarëshqiptare, që kremtohej si në Veri edhe në Jug, por me nuanca të ndryshme, sipas krahinave. Si dëshmi po sjellin këtu dy përshkrime të kuptimit dhe kremtimit të "Ditës së Verës" njëra për krahinat jugore, tjetra për malësitë veriore. Janë përshkrime të botuara në kohën kur në Shqipëri nuk kishte parti politike, madje në kohën kur as institucionet klerikale nuk futnin hundët në kremtime të ashtuquajtura pagane. Përshkrimin e parë e kemi nga i madhi Faik Konica, i cili gati 100 vjet më parë, në kohën e sundimit osman, shkruante me atë stilin e vet elegant.

Ç'ËSHTË DITA E VERËS?

Është dita në të cilën stërgjyshit tanë, kur s'kish lindur edhe krishterimi, kremtonin bashkë me romakët dhe me grekët e vjetër, perënditë e lulevet, të shlegjevet. Kur shkrin dimri, kur qaset vera buzëqeshur, e hollë dhe e gjatë si në pikturë të Boticelit, zemra e njeriut shkarkohet nga një barrë, shijon një qetësi, një lumtëri të ëmbël. Në këtë gëzim, stërgjyshërit tanë ndienin një detyrë t'u falën perëndivet që sjellin këto mirësira. Dhe ashtu leu festa hiroshe që e quajnë Dita e Verës. Në pakë ditë në Shqipëri, besnikët e fundmë të paganizmit, besnikët pa dashur dhe pa ditur, do të rrethojnë me verore degët e thanave, të dëllinjavet, të dafinavet, të gjitha shelgjevet të nderuara. Do të këputin degë të gjelbra dhe do t'i vënë përmbi kryet e shtëpivet. Të mos i lëmë të humbasin këto festa të vjetra të racës sonë. Nuk i bëjnë dëm njeriut. Sjellin një gëzim të kulluar në

Dita e verës, festimet kanë nisur para krishtit Ku e kanë origjinën dhe pse festohet në Shqipëri përsëdrejti dhe kam qenë dëshmitarë se si Dibranët e festojnë "Ditën e Verës". Prandaj po përshkruaj pikërisht trevën e Dibrës, duke e simbolizuar me pozicion gjeografik Veri-Lindje, pasi edhe zonat përreth në shumë element e festojnë dhe kanë shumë ngjashmëri me dibranët.

HISTORIA E FESTËS TRADICIONALE

shtëpi. Një end ku jeta e të vegjëlvet është aq e trishtuar, djelmuria dhe vajzat kanë një rasë të rrallë për të dëfryer. Për të mëdhenjtë, Dita e Verës ka një shije poetike të hollë e të rrallë. Përshkrimin e dytë, i cili flet për kremtimin e "Ditës së Verës" nga malësorët katolikë të veriut, e kemi nga At Berdardin Palaj. Ai shkruante dy dekada pas Faik Konicës : "Shtëpi më shtëpi në ditët e veravet, pjesëtarët e familjes bashkoheshin rreth zjarrit për me lidhë shtrigat, mgjillcat, llungjat, rrollcat e të gjitha shtazët dëmtuese : gjarprin mos ti nxajë, lepurin mos t'u hajë loknat e bathën, e shpendin emën për emën e krimbat e tokës mos t'u mbajnë dam ndër ara. Tri ditë përpara veravet duhet me mshefë shoshat, sitat, furkat e me çartë krojet, në mënyrë që mos me i pamë këto sende asnjë rob i shtëpisë, pse për ndryshej nul lidhet gja. Këto ditët e veravet bijnë gjithmonë ndër ditët e para të Marsit. Mbas darkë, të gjithë pjesëtarët e shtëpisë bashkohen rreth zjarmit. I zoti i shtëpisë merr një pe të zi leshi, e lidhë për vergue një nyje e thotë këto fjalë. Lidhe Zot nata e mojt e dita e verave ! Unë pak e Zoti shum ! Po lidhim shtringat. Kështu përsërit këtë veprim për secilin shpirt damtues, sëmundje, krimba e kodra që don me lidhë". Po në Verilindje si festohet "Dita e Verës" ? Hapat e para të fëmirisë i kam kaluar në vendilindjen time Dibër, ku e kam përjetuar drejt-

Që në kohët antike, tempulli i 14 Marsit, Festa e Ditës së Verës, ka qenë në qytetin e Elbasanit. E quajtur ndryshe si dita e largimit të dimrit, kjo festë ka krijuar tashmë traditën e saj jo vetëm tek banorët e qytetit të Elbasanit, por edhe në qytete të tjera të vendit dhe veçanërisht në Tiranë. Zanafillën "Dita e Verës" e ka në faltoren Zana e Çermenikas, e ndërtuar në rrethinat e qytetit të Elbasanit, e cila ishte perëndesha e gjuetisë, pyjeve dhe e të gjithë natyrës. Sipas gojëdhënës, kjo zanë dilte nga faltorja e saj ditën e 14 Marsit. E trashëguar brez pas brezi, kjo festë popullore, është një ditë, e cila sot identifikon edhe vetë qytetin e Elbasanit, i njohur në Shqipëri për tradita të veçanta kulturore. Por, festa e Verës që kremtohet në qytetin e njohur ndryshe "qyteti në kërthizë të Shqipërisë", nuk është vetëm për elbasanasit. Shumë miq vijnë nga të gjitha zonat e vendit për të festuar ardhjen e verës, por edhe për të shijuar gatimet karakteristike të kësaj zone si ballokumet dhe revaninë, të cilat në këtë ditë, sipas vendasve, "goditen" ndryshe nga herët e tjera, gjelin e detit, arrat, apo palat e fikut, të cilat tradicionalisht iu dhurohen fëmijëve të vegjël, të cilët janë të parët që bëjnë vizita mbarësie nëpër shtëpitë e të afërmve dhe të fqinjëve.

SIMBOLIKA E DITËS SË VERËS

Kushdo që ka kaluar këto ditë Urën e Zaranikës, për të hyrë në qytetin e Elbasanit, ka ndjerë qysh në derën e këtij "oborri-qytet" aromën e ballokumeve, si simbol i festës së Ditës së Verës. Prej vitesh 14 Marsi është shndërruar edhe zyrtarisht në një festë zyrtare. Ajo, në një mënyrë apo një tjetër, ka filluar të kremtohet kudo. Megjithatë, të paktë janë ata që e dinë se ç'përfaqëson Dita e Verës. Pra, ç'është Dita e Verës ? Nga pikëpamja historike, Dita e Verës është shumë e lashtë. Është një festë pagane e kremtuar nga shqiptarët qysh në antikitet, pra para

lindjes së krishterimit. Nga pikëpamja gjeografike, ajo festohej nga mbarë shqiptarët, në qytet e në fshat, në fushë e në malësi, në atdhe apo edhe në mërgim. Fakti që kremtimi i Ditës së Verës është bërë edhe nga arbëreshët (aq sa disa autorë e kanë quajtur "festë arbëreshe"), është dëshmi e përhapjes së saj të hershme ndër shqiptarët. Prof. Mark Tirta, studiuesi i shquar i etnografisë, pra i kulturës popullore, i riteve e zakoneve të shqiptarëve dhe popujve të tjerë, tregon se përgjithësisht Dita e Verës ka të bëjë me ringjalljen, me ringjalljen pranverore të natyrës në raport me dimrin që jep shpirt. Në këtë kontekst, shpjegon prof. Tirta, ritet e kësaj natyre janë të dokumentuara të paktën prej tre mijë vjetësh. Ato janë pasqyruar në mitologji, në veprat e Homerit etj. Kemi të bëjmë, kështu me një traditë mesdhetare, për të mos shkuar më tej. Sidoqoftë, Dita e Verës ka qenë e lidhur me ditën e parë të marsit. Në antikitet marsi ishte muaj i parë i vitit. Kjo sipas kalendarit Julian. Siç dihet, në Evropën Perëndimore, kalendari Julian u zbatua derisa në vend të tij u vendos kalendari Gregorian. Por në gjuhën e sotme shqipe ruhen ende gjurmë të kalendarit Julian. Duhet që viti kalendarik të fillojë me marsin që muaji i shtatë të jetë shtatori, i teti tetori, i nënti nëntori dhe i dhjeti dhjetori. Të tillë kanë mbetur emrat e tyre edhe pse, nga 15 tetori i vitit 1582, kohë në të

cilën hyri në fuqi reforma gregoriane, ata janë respektivisht, muajt e nëntë, i dhjetë, i njëmbëdhjetë dhe i dymbëdhjetë. Por, siç argumenton akademiku i mirënjohur, prof. Kristo Frashëri, kalendari i vjetër i shqiptarëve është edhe më i hershëm se kalendari Julian, i cili u shpall nga Jul Qezari, në vitin 46 para lindjes së Krishtit. Dhe gjithnjë dita e parë e marsit shënonte, sikurse edhe sot, fillimin e stinës së pranverës. Ishte koha kur stinët ishin më të dallueshme nga njëra-tjetra se në kohën e sotme (ngrohja globale nuk kishte filluar ende). Njerëzit mezi prisnin që të dilnin nga dimri, të shkrinte bora, të gjelbërohej natyra, të çelnin lulet, të blegërinin qengjat, të loznin fëmijët fushave e kodrave, të gëzonin të gjithë. Shkurt, Dita e Verës simbolizonte ringjalljen e natyrës. Tradicionalisht dalja nga dimri shoqërohej me një bilanc, sidomos për gjënë e gjallë. Aq sa edhe në gjuhën e përditshme të shqiptarëve, sidomos të zonave të thella malore të izoluara gjatë dimrit, ishte bërë zakon që njerëzit të pyesnin njëri-tjetrin : "Si dole në verë ?", ose "Sa nxore në verë ?" (sa bagëti ?) etj. Pra "me dalë në verë" kishte kuptimin me mbijetue, me ia arrit asaj dite (Ditës së Verës). Vera simbolizonte të mirën, mbarësinë, dritën, gëzimin. Kjo, kundrejt dimrit, të egrit, kiametit, gazepit. Ja disa shprehje, si për të ilustruar këtë ide : "Asht si vera", "Ka një djalë e një çikë si vera", "Tu bëftë jeta verë/behar", "Asht rritë jetim, pa verë në jetë të vet", "Ajo punë iu ba verë" (iu pri mbarë) etj. Tradicionalisht pelegrinazhet në Ditën e Verës bëheshin në majat më të larta të maleve, në majën e Tomorrit, të Çikës, të Gramozit, të Korabit, të Dejës, Krujës, Dajtit, Gjallicës, të Majës së Hekurave etj. Kjo, për të qenë sa më afër Perëndisë së Diellit, jetëdhënësit, para të cilit luteshin për begatinë përgjatë vitit të ri. Madje adhurimin e tyre për perëndinë e tyre "Diell", shqiptarët e përjetësuan me emrin "e diel" (sikurse anglezët), ndryshe nga popujt e tjerë evropianë, të cilët e kanë emërtuar Dita e Zotit. Dita e Verës shoqërohej me zjarre (zakonisht dëllinjash) mbrëmjeve, në mes të fshatit, të cilët i kapërcenin burrat e djemtë, si për t'i lënë lamtumirën dimrit. Dita e Verës ishte dita e verojkave (ose veroreve). Nëse


E mërkurë, 14 mars 2012

13

AKTUALITET

Ballokumja: Embëlsira karakterisitike e Elbasanit

Ë

shtë ëmbëlsire karakteristike vetëm në Elbasan. Ka qene dhe është sinonim i Ditës së Verës. Ka një formule te veçante gatimi, e njohur vetëm ne këtë qytet. Ne vija te përgjithshme, një ballokume përgatitet si vijon : Ne një ene të posaçme prej bakri futen sipas radhës gjalpë i freskët, sheqer, veze, maje miell misri dhe pak finje zjarri. Të gjitha

asortimentet përzgjidhen në kushte natyrale. Gjalpi duhet të jetë prodhuar në fshat dhe te këtë një ngjyrë të veçantë. Gjalpi i freskët tretet dhe vendoset ne enën e ballokumes. Mbi gjalpë hidhet pak e nga pak sheqer dhe te dyja rrihen gjatë nga një luge druri. Me pas hidhen vezët një e nga një ndërkohë që rrahja me lugë vazhdon. Pastaj e ka radhën hedhja e

majës se miellit te misrit. Maja e miellit hidhet me ngadalë dhe përzihet vazhdimisht me lugën e drunjte. Ne masën e formuar hidhet pak finje zjarri. Rrahja duhet te behet me dore. Brumi i formuar nga kjo përzierje merret me luge druri dhe vendoset ne topa ne tepsi dhe futet ne furrën me dru zjarri. Piqet dhe shërbehet ne formën e kulaçeve.

Bashkia jep kalendarin e aktiviteteve: fillojnë që në datën 13 mars

Shqiptarët drejt Elbasanit për festën Qazim Sejdini: Eja festoni në Elbasan ditën e Verës Lajmi Sot është dita e verës në Elbasan. Bashkia ka marrë masat që të gjithë ata që kanë ardhur nga gjithë Shqipëria por edhe trevat shqipfolëse, të kenë mundësi të shijojnë spektaklin e festës së ditës së verës. Edhe pse është festë kombëtare, më shumë se çdo ditë, ajo festohet në Elbasan

i referohemi "Fjalorit të Gjuhës së Sotme Shqipe" (viti 1980, faqe 2135), verojka ishte një gjalmë i përgatitur me fije të kuqe e të bardha që ua lidhnin fëmijëve në duar apo në qafë në Ditën e Verës (verojka, verore, nga verë). Por, siç shkruan Konica, me verore rrethoheshin edhe degët e thanave, dëllinjave, dafinave apo shelgjeve të nderura. Dita e Verës është festuar shumë kohë para se institucionet klerikale e, më pas, ato shtetërore të fillonin të administronin festat popullore. Si festë pagane, ajo është kremtuar që në lashtësi. Mëse një shekull më parë, kur Shqipëria ishte ende nën sundimin osman, Konica shkruante, për shembull, se "Dita e Verës është një ditë në të cilën stërgjyshërit tanë, kur s'kish lindur edhe krishterimi, kremtonin bashkë me romakët dhe grekët e vjetër, perënditë e luleve, të shelgjeve..." Në ç'masë Dita e Verës është një festë e mirëfilltë (mbarë)shqiptare? Të paktën në atë masë që ajo (referuar prof. Kristo Frashërit), ka qenë pjesë përbërëse e identitetit tonë etnik. Edhe nëse në disa vise ajo filloi të venitej, përsëri duhet të rigjallërohet dhe të kthehet në një festë mbarëshqiptare, mbasi është më tradicionale se të kremtet fetare. Dita e Verës, ashtu sikurse edhe Viti i Ri, është festë e të gjithë shqiptarëve, pa dallim krahine, ideje, bindjesh, përkatësish, apo besimi fetar. Por në të vërtetë kur themi Dita e Verës mendja na shkon tek Elbasani. Pse ? Sepse gjatë shekujve Dita e Verës erdhi duke u zbehur. Aq sa diku ajo u harrua krejtësisht e nuk kremtohej më. Ndërsa në Elbasan ajo nuk u zbeh kurrë. Nëse Dita e Verës erdhi deri në ditët tona merita i takon kryesisht Elbasanit. Tani ajo është zyrtarisht një festë kombëtare. Por ndryshe është të festosh e ndryshe është të bësh një pushim zyrtar. Madje ndryshe është të festosh, ndryshe të ndjesh me të vërtetë. Elbasani, pra ende

shumë ndryshe nga pjesa tjetër e Shqipërisë, është vendi ku Dita e Verës ndjehet dhe përjetohet në kuptimin më të plotë të fjalës. Për të kuptuar ndryshimin midis kremtimit "alla-elbasançe" të Ditës së Verës, me atë që bëhet gjetkë, nëpër Shqipëri apo ndër shqiptarë, mjafton t'u referohemi ballokumeve. Në Elbasan përgatitjet për ballokumet të bëhen me kohë. Dihet se ku do të merret mielli i misrit për to, ku do të merret gjalpi, ku do të merret sheqeri. Dihet si do të rrihen, si do të shtrihen, si do të piqen. Me ç'gradacion, me ç'ritëm kohor. Të gjithë e dinë, për shembull, se ballokumet bëhen me miell misri. Por pak e dinë se një kg miell ballokumesh del (pas një cikli sitjesh) nga 7-8 kg miell misri. Edhe sheqeri ndryshon (është i imët), edhe gjalpi... Pra recetat për ballakumet nuk funksionojnë kudo. Unë kam vrojtuar, madje prej shumë vitesh, përgatitjen e ballokumeve të Elbasanit. Dhe mund të pohoj me bindje se edhe sikur gjithçka materiale të jetë njësoj (duke përfshirë edhe profesionalizmin e atij që i përgatit), përsëri ballokumet e Elbasanit ndryshojnë. Ato kanë gjithnjë diçka më shumë. Sepse Elbasani fut një "element" plus në recetën e ballokumeve. Kjo është dashuria. Ballokumet e Elbasanit kanë brenda shumë, shumë dashuri. Sikurse vetë Dita e Verës në Elbasan është një ditë e vërtetë dashurie. Dashuri për njeriun, për natyrën, për jetën. Le të përpiqemi që t'i afrohemi Elbasanit në dashurinë që jep ai në Ditën e Verës. Sado vështirë që është. Duke iu referuar Ditës së Verës, kësaj feste me një shije poetike të hollë e të rrallë, Konica këshillonte dhe uronte, më shumë se një shekull më parë : "Të mos i lëmë të humbasin këto festa të vjetra të racës sonë. Nuk i bëjnë dëm njeriu, veçse sjellin një gëzim të kulluar..." Le të urojmë, sërish me gjuhën e Konicës : "Gëzim të kulluar pastë në shtëpinë e çdo shqiptari !".

„„„

N

ELBASAN

ato e kanë gjatë mbrëmjes së datës 13, pra ditën e djeshme, një ditë para ditës së verës. Jo pa qëllim, gjatë kësaj dite janë planifikuar performancat më të mira muzikore. Në këtë koncert mendohet të performojnë artistët e mëposhtëm: Artistë të folkut dhe turbofolkut: Eglantia Toska, Ansambli Trad Folk Tirana, Vellezerit Endri dhe Stefi

ëse do të doni të festoni ditën e verës, këtë mund ta bëni vetëm në Elbasan. Qyteti ynë ofron shumëllojshmëri aktivitetesh por edhe restorantesh, në të cilën ju mund të kaloni siç do të donit festën e ditës së verës". Ky është apeli i kryetarit të Bashkisë Qazim Sejdini. Njeriu që ka pritur me mijëra e mijera turistë nga rrethe të ndryshme të vendit, por edhe jashtë shqipërisë, këtë gjë bën edhe ditën e sotmë. "Ju garantoj, Elbasani është qyteti që mund të festohet, dhe në mënyrë të veçantë, mund të festohet dita e verës" thotë ai për shqiptarja.com. Qazim Sejdini Sot është dita e verës në Elbasan. Në të gjithë qytetin janë ngritur flamujt e Prifti, Kastriot Tusha, Shkëlzen festës. Dhe nuk është e thënë të për- Jetishi etj. Artistë të rrokut, hip-pop, mendet që aktivitete do të ketë vetëm pop, R&B: Eneida Tarifa, Samanta ditën e sotmme. Për elbasanllinjë, Karavelo, Redon Makashi, Grupi aktivitetet kanë filluar që herët, që Burn Elita 5 etj. në datën 9 mars. Bashkia e qytetit PROTAGONIZËM Synohet që publiku të jetë aktiv dhe ka marrë masat që kjo festë të festohet më shumë në Elbasan sesa në kompanive pjesëmarrëse t'u ofrohen çdo qytet tjetër. "Aktivitetet festive mundësi promovuese dhe shitjesh, në të ditës së verës kanë filluar që më mënyrë që këto të fundit të kondatë 9 mars me një serë koncertesh tribuojë jo-vetëm financiarisht, por të grupeve lokale vendase që kanë edhe të ofrojnë shërbime dhe qenë protagonist të këtyre festimeve produkte shtesë për publikun e prangjatë gjithe këtyre ditëve. Gjateve 5 ishëm. Në vijim bashkia ka planifikuar ditëve të para kemi pasur perfor- të ketë: • Ndërtim stendash për kompanitë mancë të Grupeve të Komunave dhe bashkive të Qarkut të Elbasanit, tal- vendase dhe mbështetësit e aktivitetit; Kompanitë që mendohet të përente të rinj nga Elbasani e shume të tjerë të cilëve kjo festë u ofron dorin këto stenda vijnë nga indusmundësi të mëdha promovimi të tria e turizmit, agro-ushqimore, vlerave të rajoneve të tyre. Nëperm- argëtimit, institucione financiare, jet kësaj feste Elbasani hap dyert për telecommunikacioni, etj. • Stenda për argetimin e publikut të gjithë publikun, artistët e rinj dhe ikonat e muzikës shqiptare. Një kon- (humor, mesime danci, filmime) Stenda e produkteve tipike; Në cert i veçantë do t' rezervohet a n s a m b l i t t ë k ë n g e v e d h e këtë stendë vizitorët do të kenë valleve popullore. Ndonëse ak- mundësi të shijojmë produkte dhe gativitetet e ditës së verës fillojnë time tipike të zonës, me dhe pa pagshumë më herët, kulminacionin esë. Për të realizuar këtë do të përf-

shihen kuzhinier profesionistë nga të cilët do të sjellin më të mirat e produkteve shqiptare në të njëjtën kohë duke argëtuar publikun me mënyrën e të gatuarit. Gjithashtu do të shpërndahen receta falas dhe informacion se ku mund të gjenden produkte të tilla në Qarkun e Elbasasanit. Skena interpretimit; Të gjithë artistët e rinj do të ngjiten dhe do të performojnë në skenë. Kjo do të realizohet në dy mënyra: Së pari, të gjithë ata që mendojnë se kanë talent në fushën e muzikës, vallëzimit ose interpretimit do të kontaktojnë me zyrën rajonale të organizatorëve në qytetin e Elbasanit ku do të dorëzojnë një kopje të materialit përkatës. Më pas atyre do tu përcaktohet koha e interpretimit në grafikun përkatës. Këto do të realizohën duke mbyllur tërësisht bulevardin Qemal Stafa në qytetin e Elbasanit, duke e kthyer atë në një shesh ku mund të gjejmë gjithçka argëtuese dhe festive, si një qytet i mirëorganizuar për ditën e verës 2012.

PARAKALIME FESTIVE:

Elementëve të mësipërm do ti bashkëngjiten elemente tradicionale, kulturore të pregatitura nga institucione lokale, duke përfshirë por duke mos u kufizuar në parakalimin e bandës muzikore të qytetit, paradën e karnavaleve, vrapimin e nxënësve të shkollave 9 vjeçare, etj. Këto elementë do të shoqërohen me muzikë në sheshin kryesor të qytetit. Përveç sa më sipër bashkia ka planifikuar edhe performacen e animatorëve të ndryshëm dhe cirkut të qytetit të Tiranës të ciëet do të jenë të pranishëm edhe ditën e sotme, pra, në daten 14 mars.

FESTA

Gjithçka mund të ndodhë në 14 mars. Të gjithë mblidhen në qytetin e Elbasanit. Nuk janë vetëm ata të qytetit, por janë edhe shumë vizitore që vijnë nga rrethe të ndryshme të vendit, por edhe nga treva të ndryshme shqiptare. Elbasani është sot qyteti i festës. Pavarësisht se festohet në të gjitha qytetet sepse qeveria ka vendosur që data 14 mars të jetë festë kombëtare, duket se data 14 mars ka kuptim vetëm në këtë qytet. Ndaj dhe vetëm për këtë arsye, bashkia ka vendosur që ditën e djeshme dhe të sotme, ta kthejë në një ditë feste, për të gjithë ata që duan të festojnë verën në qytetin ku ka traditën Dita e Verës.


14

E mërkurë, 14 mars 2012

OPINION

Kostoja financiare

MBESHTETJA Këto çështje mendoj se mund t’i delegohen Këshillit të Ministrave për t’i rregulluar me një akt nënligjor të tij, duke zgjidhur në këtë mënyrë edhe shqetësimin që ka patur lidhur me këto rimbursime.

Të mbrojmë invalidët IGLI TOTOZANI* vijon nga faqja 1 ...dhe kryerjen e pagesave ndaj këtyre kategorive, por konstatoj se nëpërmjet këtyre ndryshimeve, situata e këtyre kategorive, mund të ndryshojë jo në mënyrë të favorshme, sidomos përsa i përket përcaktimit në ligj të llojit, kritereve dhe masës së përfitimeve. Në dispozitat në fuqi të statuseve të paraplegjikëve/tetraplegjikëve dhe të verbërve, ligjvënësi ka garantuar në ligj llojin dhe masën e përfitimit për invalidin, dhe në disa raste edhe për shoqëruesin e tyre, ndërkohë që në ndryshimet të cilat propozohen, këto garanci nuk do të parashikohen më nga dispozitat e ligjit, por do të delegohen në vullnetin dhe vendimarrjen e Këshillit të Ministrave. Delegimi në kompetencë të Qeverisë, i përcaktimit të masës dhe kritereve të përfitimit cënon parimin e sigurisë juridike të sanksionuar në nenin 4 të Kushtetutës, sipas të cilit siguria juridike presupozon veç të tjerave, besueshmërinë e qytetarëve tek shteti dhe pandryshueshmërinë e ligjit për marrëdhëniet që janë rregulluar më parë. Lidhur me këtë çështje ka edhe një jurisprudencë të konsoliduar të Gjykatës Kushtetuese e cila ka përcaktuar se “….si rregull, nuk mund të mohohen interesa dhe pritshmëri të ligjshme të qytetarëve

“...kthehen në detyrime të menjëhershme per t’u paguar dhe që mbartin kosto të konsiderueshme financiare për buxhetin e shtetit”

nga ndryshimet në legjislacion dhe shteti duhet të synojë të ndryshojë një situatë të rregulluar më pare, vetëm nëse ndryshimi sjell pasoja pozitive, konkretisht trajtim më të mirë financiar për subjektet përfituese”. Sipas Vendimit te Gjykates Kushtetuese “...Nëse masat e marra shpien në përkeqësimin në mënyrë të paarsyeshme të gjendjes ligjore të personave të tjerë, mohojnë të drejtat e fituara ose injorojnë interesat legjitime të këtyre, atëherë do të dhunohet parimi kushtetues i barazisë së të drejtave dhe, në përgjithësi, do të rrezikohet arritja e qëllimit madhor të ndërtimit të shtetit të së drejtës”. Në relacionin shoqërues të projektligjeve, nuk është argumentuar nëse ndryshimet ligjore, të cilat i lënë përcaktimin e masës së përfitimit në kompetencë të Qeverisë, po ndërmerren për përmirësime pozitive të masës së tyre. Gjithashtu në asnjë moment, nuk përmendet si shkak i arsyeshëm vështirësia financiare që ajo ka lidhur me pamundësinë e përballimit të masës së pagesave të përfitimeve të këtyre invalidëve. Sipas saj, dhe këtu po citoj relacionin, këto ndryshime ndërmerren për faktin që tashmë shërbimet e transportit, të telefonisë dhe energjetike janë privatizuar dhe kompensimet përkundrejt tyre “...kthehen në detyrime të menjëhershme per t’u paguar dhe që mbartin kosto të konsiderueshme financiare për buxhetin e shtetit”.

Pra, nga përmbajtja në vijim e relacionit, rezulton se shqetësimi për koston financiare, nuk është masa e përfitimit për këto shërbime, por rritja e kostove për rimbursimin e këtyre pagesave në kompanitë private, për shkak të pamundësise së kontrollit mbi to, për mënyrën se si identifikohen përfituesit dhe tërhiqet rimburisimi për ta, apo përfitimi i tyre në mënyrë të parregullt dhe të pamerituar nga persona të cilët mund të mos jenë të sëmurë paraplegjik/tetraplegjik apo të verbër, pra që mund të kenë përfituar padrejtësisht përfitimin. Vlerësoj se problematikat e mësipërme, nuk mund të përbëjnë shkak të arsyeshëm për moscaktimin e masës apo kritereve të përfitimit në ligj, për më tepër ato mund të sjellin diskriminimin e atyre të sëmurëve paraplegjik/tetraplegjik apo të verbër, që e meritojnë përfitimin në atë masë në mënyrë të drejtë. Mendoj se shqetësimet e përshkruara nga Qeveria, përbëjnë shkak të arsyeshëm për përcaktimin e procedurave të qarta të përfitimit nga këto shërbime (transportit, telefonisë dhe energjetike), si dhe vendosjen ndaj kompanive private të procedurave e mekanizmave të detajuara të rimbursimit dhe të kontrollit të realizimit të pagesave. Këto çështje mendoj se mund t’i delegohen Këshillit të Ministrave për t’i rregulluar me një akt nënligjor të tij, duke zgjidhur në këtë mënyrë edhe shqetësimin që ka patur lidhur me

këto rimbursime. Nga ana tjetër, siç jemi vënë në dijeni nga vetë shoqatat e paraplegjik/tetraplegjikeve dhe të verbërve ndryshimet që propozohen nuk janë konsultuar gjerësisht me grupet e interesit dhe shoqatat që mbrojnë të drejtat e tyre përpara propozimit të projektligjit nga Qeveria, madje as me Këshillin Kombëtar të Aftësisë së Kufizuar, i cili funksionon si organ konsultativ ndërministror me pjesmarrje edhe të shoqatave të vetë personave me aftësi të kufizuara, duke shkelur në këtë mënyrë edhe detyrimin që buron nga Strategjia Kombëtare e Aftësisë së Kufizuar. Konsultimi i vetëm me këto grupe interesi ka qenë në në Kuvend në Komisionin për Punën, Çështjen Sociale dhe Shëndetësinë. Zgjidhja për problemet e parashtruara nga Qeveria për këtë kategori të shoqërisë, është përcaktimi i kritereve të qarta dhe bashkëkohore të vlerësimit të aftësisë së kufizuar apo të dhënies së përfitimit sipas standardeve të BE, si dhe parashikimi i rregullave dhe mekanizmave monitorues për rimbursimin e pagesave të tyre në operatorët privatë të shërbimeve. Në përfundim i mbetem mendimit se vetëm Ligji, sipas parimit kushtetues të sigurisë juridike, duhet të përcaktojë dhe garantojë kriteret dhe masën e perfitimit, ndërkohë që mekanizmat dhe procedurat e dhënies së këtyre përfitimeve, dhe rimbursimeve që duhet t’u jepen operatorëve të shërbimeve, mund të përcaktohen me Vendim të Këshillit të Ministrave. *AVOKAT I POPULLIT

Mediakraci

Shoqatat e Gazetarëve:Ekzistenca dhe Efektiviteti

XHAFER RAKIPLLARI

Q

ë nga çelja e së parës gazetë të pluralizmit, media shqiptare është rritur në sasi, cilësi dhe profesionalizëm. Kjo ka ndikuar në raportime më të përgjegjshme dhe një standard më të lartë etik. Por, përpos zhvillimeve pozitive, një nga aspektet që lë për të dëshiruar është ai i të drejtave të gazetarëve, të cilët e gjejnë veten në një pozicion tepër të dobët, thuajse poshtërues në raport me pronarët e mediave ku punojnë. "Kam rreth 3 vjet që punoj në "… Televizion", i njohur ligjërisht me emrin "…?. Gjatë gjithë viteve pagesa

këtu nuk ka qenë e rregullt, por vitin e fundit është bërë thuajse e pamundur. Sot që po ju dërgoj këtë ankesë (bëhet fjalë për periudhën para ndërrimit të viteve), kam ende mbi katër muaj pa marë rrogë. Situata është bërë pothuajse e padurueshme. Nuk mund të largohem, sepse atëherë e kam të sigurt që nuk kam për t'i marrë ato para që i kam fituar me djersën time. Asnjë nga punonjësit që janë larguar nuk i ka marrë deri më sot." Kështu është shprehur një gazetare televizive në një letër-ankesë të hapur në median online, ndërsa në komentet në fund të shkrimit mund të shihje sesi të tjerë kolegë të saj shpotitnin pronarët e mediave ku punonin për vonesa në pagesa, ndërhyrje, censurë etj. Ndonëse në Shqipëri ka një sërë shoqatash të gazetarëve, si "Lidhja e Gazetarëve të Shqipërisë", "Shoqata e Gazetarëve Profesionistë të Shqipërisë", "Forumi Shqiptar për Mediat e Lira", "Unioni i Gazetarëve Shqiptarë", ato kanë pasur aktivitet modest në 20 vitet e fundit, sidomos në fushën e mbrojtjes të gazetarëve në punë. Pas përpjekjesh të mëparshme të dështuara, një Union u themelua në

2005-n me mbështetjen e IREX-it (Internacional Research & Exchanges Board). Sot, Unioni i Gazetarëve Shqiptarë, ka krijuar degë në qytetet kryesore në vend dhe ka anëtarë të cilët paguajnë rregullisht taksën e anëtarësisë. Gazetarët kanë nisur të bëhen anëtarë të Unionit, por ata janë ende të frikësuar nga fuqia e pakufizuar dhe arbitrare e pronarëve të tyre. Në 2006n Unioni negocioi me Ministrinë e Punës dhe firmosi një memorandum që do të mundësonte firmosjen e një marrëveshjeje kolektive "Për Informim dhe ndihmesë në zbatimin e legjislacionit të punës". Deri më tani ky dokument përbën të vetmen marrëveshje kolektive të medias Shqiptare. Unioni, shoqatat e tjera dhe mbarë komuniteti i medias janë në dijeni të faktit që ky proces do të zgjasë, kjo prej kushteve aktuale të punës në të cilat punojnë gazetarët. Sipas statistikave të fundit që kemi nga IREX-i, rreth 90% e gazetarëve në vend punojnë pa kontrata dhe pa sigurime shëndetësore. 66% e tyre shprehen pesimistë në lidhje me forcimin e shpejtë të shoqatave të gazetarëve, duke vënë në dukje faktin

se ka një mungesë besimi tek ato, pas dështimit të tyre të deritanishëm për të pasur ndikim. Në fakt, shoqatat e gazetarëve kanë dhënë ndihmë modeste në këtë aspekt. Aleksandër Çipa, Kreu i Unionit të Gazetarëve të Shqipërisë do të shprehej jo pa pezm se "ka vetëm pak raste kur kolegët e

Gazetarët kanë nisur të bëhen anëtarë të Unionit, por ata janë ende të frikësuar nga fuqia e pakufizuar dhe arbitrare e pronarëve të tyre... një medie ngrenë zërin apo protestojnë për fatin e një kolegu tjetër që pushohet nga puna padrejtësisht, censurohet apo kërcënohet. Tema të tilla nuk i shfaqen kurrë publikut, duke krijuar një situatë ku askush nuk flet për një fenomen që i prek të gjithë". Kjo prirje është pohuar nga të gjithë të intervistuarit në një tjetër anketim të

IREX-it, të cilët kanë thënë se vetëm në pak raste flagrante gazetarët kanë nisur një protestë publike në përkrahje të kolegëve të tyre. "Përherë kemi dëshirë të shprehim solidaritet mes kolegësh, por vetëm kur ulemi në kafene flasim; vetëm deri këtu mund të arrijmë", shprehen gjysmëzëri gazetarët. Një tjetër i intervistuar nga IREXi do të shprehej se "gjatë 20 viteve medie të lirë, mund të numëroj me gishtat e një dore rastet e protestave publike dhe të solidaritetit mes kolegësh." Kjo situatë sërish i paraqet gazetarët si shumë të dobët përballë dëshirave dhe tekave të pronarëve të tyre. Gazetarët janë pothuajse të pashpresë kur përballen me vendimet arbitrare të pronarëve, të cilët mund ta pushojnë stafin nga puna, pa shkak. Në këtë klimë pasigurie, është e vështirë të presësh diçka nga gazetarët, përveçse bindje ndaj interesave politikë dhe ekonomikë të pronarëve. Ky aspekt i portretit të medias pa diskutim ndikon informacionin që i komunikohet publikut, ku agjendën e përcaktojnë interesat e pronarëve dhe jo interesi publik.


E mërkurë, 14 mars 2012

15

RUBRIKA

NGA

MIRA KAZHANI

Rrëfimi i veçantë i Ylli Rakipit, gazetarit afër politikës

E

shtë ditë e shtunë dhe në Tiranë pranvera ka sjellë mimozat kudo rrugëve. Unë po kërkoj të parkoj makinën time diku për të takuar Ylli Rakipin. Nuk di si ta quaj atë, gazetar, biznesmen, apo ish-këshilltarin e Kryeministrit Berisha për gati një dekadë , atë të viteve '90. Ka pak nga të gjitha ky njeri, i cili nëpër ekrane lëshon disa batuta që të sjellin vërdallë mendjen. Telefoni bie ndërkaq dhe zëri i tij pak si gërhitës dhe shumë i ulët më kërkon falje për shtyrjen e drekës. - Mira të më falësh shumë, por e di unë jam kështu njeriu, si të ta them (hesht pak) paskam ditëlindjen sot dhe tani ma kujtuan. Jam i detyruar të shkoj diku për drekë. Se kam zakon të mos e mbaj fjalën ndaj të lutem ta shtymë në orën 19 të darkës takimin tonë. Nuk do të shkoj sot në palestër vetëm për ty, e mbyll ai me një fjali që plaçkiti çdo dyshim se ai do të zhduket pas kësaj telefonate. Një njeri që harron ditëlindjen e tij ose është shumë i zënë me punë ose s'ka asnjë punë dhe ditët më gjasë i duken njësoj. Mirëkuptimi nga ana ime nuk mungoi sigurisht. Është ora 19 pa 10 min zilja e telefonit të Rakipit nuk bie. Telefoni është i fikur! Shava nëpër dhëmbë diçka ( ndoshta thashë dreq) dhe i shkruajta një mesazh që të kuptoja nëse ai do ta ndizte më telefonin. Në orën 19 fiks ai me telefonon duke më thënë se ishte duke më pritur tek një restorant që unë emrin s'ja di por që nga jashtë duket diçka e bardhë. - Unë jam këtu Mira, më tha ai. E gjej duke pritur në këmbë në trotuar dhe pas një urimi për ditëlindjen e tij ulemi në një nga tavolinat. Nuk jemi të uritur dhe Rakipi propozon të marrim një një alamanjak një pijë e fortë, e cila shoqërohet më një ëmbëlsirë të vogël, por më shumë çokollatë. Është e pabesueshme që kishit harruar ditëlindjen tuaj. Kush j'ua kujtoi? - Vajza Era, e cila kish dërguar me postë një surprizë me emrin e saj dhe të vëllait Klausi (i biri). Jam i sigurt që Klaus do të ketë harruar thotë ai më një buzëqeshje jo dhe aq të gëzuar, por që shpejt zbutet nga kujdesi i Erës 18 vjeçare e cila si shumë vajza di të jetë e kujdesshme për babanë. Epo Klausi të paska ngjarë ty! E paskeni zakon të harroni ditëlindjet, ndërhyj unë me pak humor edhe pse e shoh ndoshta për herë të parë brenda profilit të një babai. Gjatë rrëfimit biseda zhvendosej shpesh tek vajza dhe i biri por këtë do ta themi më poshtë. Ai ka mbërritur nga Kolonja në Tiranë fillimisht ne korridoret e gazetave dhe të Lidhjes së Shkrimtarëve. Ka botuar në shtypin letrar të asaj kohe tregime. Në gazetat Drita, Zëri i Rinisë, Revistën Nëntori. Shumë i ri ka fituar edhe çmimin e parë në një konkurs letrar për tregimin "Imitimi i një tjetër moshe". Është një histori e pazakontë dhe gati ngjan me gërmimet e Orhan Pamuk i cili kulturën e shoqërisë së tij e ka kthyer në artin e gjenialitetit. Ky krahasim më erdh në mendje tek e dëgjoja të fliste për Muzeun e Pafajësisë të Pamuk vepër të cilën e kish futur në gjak dhe ndoshta kushedi ç'ka gjetur në atë muze, ndoshta ndonjërën nga historitë e tij ato që dhe nuk e jetojmë por mund të jenë në thepat e jetës tonë. I kishte neglizhuar romanet e këtij shkrimtari, pa e ditur psenë. Pastaj ishte befasuar. Për t'ju rikthyer tregimit të tij djaloshar është pak a shumë një ngjarje tipike e nomenklaturës. Një vajzë 13 vjeçare vjen nga Tirana në Kolonjë. Atje të gjithë djemtë e shkollës vihen në garë për t'i fituar zemrën. Fillon faza e seleksionimit që natyrshëm ishte e drejtë e saj, dhe në fund mbeten dy. Sipas disa zërave ajo ish parë me Milon në Gradishtë të fliste dhe u besua se më në fund vajza kish bërë zgjedhjen e saj. Temja, personazhi qe shtynte katër vjet në një klasë dhe qe

“Berishën mund ta mundë vetëm Sali Berisha” "Më vinte të qeshja me socialistët kur thoshin se në '97 e rrëzuan nga pushteti" s'kishte asgjë me moshën e tyre pretendonte se kish parë me sytë e tij lidhjen. Pas këtij çasti e gjithë klasa nis një fushatë denigruese ndaj saj. E shanë, e fyen e poshtëruan, derisa ndërtuan edhe një delegacion që u nis për t'i shkuar në shtëpi ku do t'i rrëfehej familjes për turpin e se bijes. E jëma që e kish marr vesh thashëmnajën i ra të fikët ndërsa vajza ish nisur në drejtim të lumit për të mbytyr veten, tregn ai. Më pas për shumë kohë unë nuk dija të shpjegoja ç'ishte ky tërbim dhe kjo marrëzi për vajzën që ne të gjithë e donim si në librat e Balzakut?! Vonë, pas disa vitesh unë kuptova që shpirtin tonë fëminor e kish pushtuar turpi i të rriturve. Ishte thjesht imitimi i një tjetër moshe. Mosha e prindërve tanë që pa dashur kishin nisur të vrisnin dhe moshën tonë. Më vonë zgjodhët gazetarinë. Shumë herët u bëtë njeriu i afërt i Berishës. Keni qënë vërtet njeriu i tij më i afërt. Po! Kam qenë njeri shumë i afërt me të deri në vitin '99. Pse thua deri në '99? Çfarë ndodhi, pse u prish miqësia? Në të vërtetë u larguam, por nuk u prishëm. Shumë njerëz janë ndarë me Berishen pa u prishur me të. Për ata që nuk e njohin kjo duket një gjë e çuditshme. Por në fund të fundit kjo është një sjellje e Berishës. Atëhere dhe une çuditesha. Por jo tani. Tani unë e di mirë që Berisha politikan nuk ka miqësira…Ose më saktë Berisha politikan ka mbijetuar pa pyetur se mbi cilat miqësi shkel. Ashtu siç ka ndodh e kundërta, ka marrë goditje kur ka shkelur mbi miqësitë e pashkelshme. Unë i kërkova atëherë që të punonte ose me mua ose me dikë tjetër. Përgjigja e tij ishte: Ylli kushte të tilla nuk ka. Kaq… Ju thoni ka shkelur miqësi të pashkelshme? -'96-'97 ai shkeli vijën e kuqe më përtej Atlantikut. Por ta lëmë këtë…

A kaloi Berisha momentet më të vështira atë vit? - Sigurisht më të vështirat e jetës së tij. Çdo shqiptar tjetër do të kishte marrë arratinë. Ju e dini që pak vite më pas, Fatos Nano, për shumë herë më pak ja mbathi maleve për në Maqedoni. Nuk pati ndonjë çast kur Berisha mendoi të ikte? Jo kurrë! Më kujtohet dita kur Ambasadori Amerikan i OSBE në Vjenë kërkoi dorëheqjen e tij. Në atë kohë vëllai im Alberti, ishte Zv/Ministër i Jashtëm. Ai më telefonoi se Ministri i Jashtëm Austriak Shusel (mik i Berishës dhe i PD) donte të dinte se ç'mendonte Berisha dhe si duhej të reagonin Austriakët për qëndrimin Amerikan. Shkuam në Presidencë dhe i treguam. Ç'tha,- pyes unë, jo pa kureshti? Ç'tha?! U ngrit. Lëvizi i nervozuar nëpër zyrë dhe si të isha unë dhe im vëlla Shuseli tha,-: Kurrë s'mund të dal kështu nga kjo zyrë! Vetëm në një mënyrë mund të më nxjerrin…(duke nënkuptuar se vetëm të vdekur mund ta nxirrnin). S'mund ta braktis vendin tani, ka thënë Berisha. Shpesh, kohë më pas kur dëgjoja socialistët që thonin që kemi rrëzuar Berishën në '97, qeshja. I kam thënë njërit prej tyre në një emision televiziv : -vërtetë mendoni se ju e rrëzuat Berishen në '97?! Pse kush e rrëzoi më tha? - Pyet te rruga e Elbasanit, ja ktheva. A ka ndryshuar Berisha? Sigurisht. Nuk besoj se ka njerez që të mos ndryshojnë në 20-vjet. Berisha, si gjithë të tjerët hyri në politikë pa asnjë përvoje si politikan. Ai ishte thjesht një mjek i zoti. Rikthimi i tij pas ngjarjeve të '97 është një rast i pashembullt. Gati, gati unikal. Po flas për një rikthim me vota se më pushkë mund të rikthehet gjithkush. Të ikësh me pushkë dhe të kthehesh me vota nuk ndodh. Apo jo? Ju tho-

ni a ka ndryshuar Berisha. Ka gjëra që Berisha nuk mund t'i ndryshojë derisa të jetë gjallë. Këto gjëra përbëjnë thembrën e Akilit te Berisha. Ç'të të them ? Vetëm Berisha mund të vrasë Berishën. Le të marrim ata që pretenduan rivalitet dhe tani janë kthyer të gjithë në vathë ,në zyra këshilltarësh apo më lart. Apo le të marrim atë që Berishës i pëlqen ta quajë lider historik i së majtës. E ke parë që sa herë Berisha fërshëllen ai paraqitet. Kush është sipas jush Berisha? Berisha është ky që shohim dhe ai që s'shohim. E keni parë kur u flet turmave. Ju thotë atë që duan dhe atë që i duhet. Berisha jemi ne. Të gjithe jemi nga pak Berishë. Ai nuk ka zbritur nga ndonjë planet tjeter. Berisha është formimi dhe deformimi ynë. A dëgjon ai? Shumë, më shumë se të gjithë. Mendoni se ethet e pasurisë e kanë baltosur politikën? Shumë. Pjesa më e madhe e politikanëve nuk janë aty për politikë, politika është thjesht Eldoradoja e tyre. Por e keqja nuk është vetem këtu. Shumica e politikanëve shqiptarë nuk kanë shfletuar një libër. Jam i bindur se një pjese e mirë e deputetëve po të lexojnë pesë faqe i zë libri. A e keni venë re se disa syresh duket sikur zbresin në moshë. Po Edi Rama? A do të vijë ai në pushtet një ditë? Besoj që po. Ju pëlqen? Më kujtove një poezi të Xhevahir Spahiut që në fakt është për dashurinë. Është pak a shumë një varg: aq I nevojshëm sa edhe mungesa! Biseda me të fillon e ngrohet por ndonjehere është e fortë dhe djegese si almanjaku në fyt. Po gazeta Albania? A të merr malli? Nuk e di. Gazeta tani nuk jeton më. Ndonjëherë shkoj te arkivi dhe hap faqet e gazetës. Letra ka filluar të vjetërohet dhe ndjej një drithërimë, si për një gje që ka vdekur dhe s'ka vdekur. Se vdekja nuk është vetëm biologjike. Dino Buzati ka nje tregim te famshem, ku tregon vdekjet qe vijne para asaj biologjike. E prek letrën që ka filluar te vjetërohet dhe me djegin gishterinjte kur prek gabimet. Se gabime kemi bërë. Kur erdhi "Rilindja Demokratike" ishte dhe si hakmarrje. Na u duk sikur ishim komunistët e rinj sepse aq dinim. Liria si një mundësi për tu hakmarrë… Ai të krijon një atmosferë të rehatshme. Nuk më duket një paranojak (sepse që ta dini në media nuk mungojnë) dhe as në delir (nga këta të fundit media prodhon shumë). Nuk e kam njohur më parë por diçka më thotë se vitet së bashku me gabimet e sidomos librat e kanë shndërruar në një muze. Ndoshta jo i pafajsësisë por me gjasë në një burrë muze që tashmë flet më shumë për librat sesa çdo gjë tjetër. Është shenjë edhe e afrimit të pjekjes së moshës e të lodhjes nga sjellja prej djaloshi edhe kur je 40 vjeç apo 50-të. Nuk di pse nuk e pyeta sa vjeç mbushi por kushedi pse nuk pata as unë kureshtje. Po media si të duket ajo sot? Sigurisht që ka përparime. Por ka edhe disa gjëra të tmerrshme. I keni parë televizionet që bombardojne me lajme non stop. Nuk gjen në bote një bombardim të tillë, terrorizem, si në Kandahar. Tani që rri herë ne Shqipëri herë jashtë i shoh gjërat shumë më qartë. Ështe e tmerrshme, çfarë ka bërë ky popull që të terrorizohet në këtë mënyrë. Një bandë e madhe analistësh rrinë nëpër televizione. Ndoshta flenë aty , marrin edhe bukën me vete. S'ka mbetur asnjë politikan periferik që të mos shfaqet në ekrane. Ç'të tëë them. Kur nisi lufta ne Libi Kryeministri Britanik shpallësi i saj foli vetëm 30-sekonda… A ndjeni ju përgjegjësi? Ndoshta ju të gjithë menduat të pasuroheshit ose të bëheshit politikanë? Ke të drejtë të gjithë kemi vënë ndonjë gur të rëndë në këtë shkatërrim. Ndërsa shtyjmë gllënjka të vogla almanjaku e pyes nëse është qejf të jesh i kamur. Nuk e di? Tani unë jetoj mirë por vite me parë kisha pasuri që sot më bëjnë ziliqar. Biseda jonë vazhdoi shumë gjatë. Folëm për letërsinë ku Çehovi, Dostojevski, Kafka, Markez dhe se fundmi një turk me emrin Pamuk erdhën të gjithë në tryezën tonë duke larguar si era letrat e humbura rrugës, gabimet, miqësitë e lëna në mes, të thënat e të pathënat ,që në reflektimin për to ndodh të harrosh se vitet ikin dhe që sot ke ditëlindjen.


16

E mërkurë, 14 mars 2012

AKTUALITET

Kanosi dy prokurorët pushohet hetimi për 72- vjeçarin Karasani

P

rokuroria e Tiranës pushon hetimet dhe urdhëron lirimin nga burgu të 72 vjeçarit Rahmi Karasani, i cili në muajin dhjetor të vitit 2011 kanosi me jetë dy prokurorët me inicialet Gj.T dhe S.S. Vendimi për psuhimin e hetimeve është marë disa ditë më parë, për shkak se dhe dy prokurorët e kanosur janë tërhequr nga kallëzimi i tyre, duke mos dëshmuar

në prokurori rreth kësaj çështje. 72 vjeçari Rahmi Karasani në muajin Dhjetor hodhi në oborrin e Prokurorisë së Përgjithshme një shishe, ku brenda së cilës ishte futur një letër që përmbante tekstin …Zbardhni tabulatet. Shishja është gjendur nga roja privat i prokurorisë së Përgjithshme i cili ka njoftuar menjëherë komisariatin nr.1, të

cilët pas 24 orësh kanë mundësuar arrestimin e 72 vjeçarit Rahmi Karasani. Gjatë marjes në pyetje ky i fundit ka pretenduar se dy prokurorët i kishin pushuar një kallëzim penal dhe për pasojë ky është bërë dhe shkaku, për kërcënimin e tyre me një letër të futur brenda në shishe. Ndërkohë që gjatë marjes në pyetje 72 vjeçari ka shfaqur çregullime mendore.

Prokuroria prej 1 muaj kërkesë ministrisë për dy oficerë Lajmi Prej gati një muaj e gjysëm Ministria e Brendshme, s'ka vënë në dizpozicion të prokuririsë dy oficerë të policisë gjyqësore, me qëllim marjen në pyetje të tre deputetëve të PS, të dyshuar si organizatorë të dhunës në 21 janar. Mos reagimi, i ministrisë ka lënë pezull hetimet e kësaj çështje, që prokuroria ka nisur nga informacionet e servirura nga policia.

„„„

Hetimi i 3 deputetëve ministria s'jep oficerët Oficerët nevojiten për pyetjen e deputetëve të PS DEPUTETËT

Doshi e Bare, u pyetën pas demostratës së dhunshme

D

TIRANE

ELTON QYNO

M

os vënia në dizpozi cion të prokurorisë të dy Oficerëve të Policisë Gjyqësore nga ana e Ministrisë së Brendshme, ka bërë që prej gati 1 muaj e gjysëm hetimi ndaj tre deputetëve të PS, Tom Doshi, Taulant Balla dhe Besnik Bare të qëndrojë në vend numëro. Që në fillim të muajit Shkurt, Prokuroria e Përgjithshme i është drejtuar me një kërkesë ministrit të Brendshëm z.Bujar Nishani, ku i kërkon këtij të fundit caktimin e dy OPGJ nga ana e ministrisë, me qëllim pyetjen e tre deputetëve që dyshohen si organizatorë të demostratës së 21 janarit 2011. Mirëpo kjo kërkesë ende dhe sot nuk është marë parasysh nga ana e drejtuesve të Ministrisë së Brendshme, të cilët s'kanë caktuar në këtë hetim dy oficerët e kërkuar nga ana e Prokurorisë së Përgjithshme. Nuk dihet me saktësi motivet e këtij mos reagimi, por duket se pas dy realcioneve të depozituara në prokurori, minitria e Brendshme ka hequr dorë përfundimisht nga hetimi i organizatorëve të dosjes 21 janari. Nisur nga kjo situatë dhe nuk ka pasur letërkëmbim me drejtuesit e Prokurorisë së Përgjithshme

HETIMI PEZULL

Për veç disa veprimeve hetimore si marja e tabulateve telefonike si dhe pyetja e disa demostruesve në periudhën e arrestimit të tyre nga policia, aktualisht në dosje nuk është kryer veprim tjetër. Hetimet ndaj deputetëve Tom Doshi, Besnik Bare dhe Taulant Balla, janë duke qëndruar pezull për shkak se dhe ministria e Brendshme nuk i është

LAJME SHKURT

Në foto: Deputetët e PS, Tom Doshi dhe Taulant Balla, duke u përplasur fizikisht me forcat e policisë përgjigjur deri tani pozitivisht kërkesës së bërë nga Prokuroria e Përgjithshme. "Pjesëmarja e oficerëve të policisë është e nevojshme pasi kjo çështje është rregjistruar me informacionet e referuara në prokurori nga vetë policia. Ne kërkojmë që ministria nëpërmjet dy oficerëve të asistojë së bashku me prokurorinë, në pyetjen e tre deputetëve të dyshuar si organizatorë të dhunës së 21 janarit, me qëllim që dhe vendimi përfundimtar rreth kësaj çështje të mos komentohet nga palët, por dhe jo vetëm"-

thanë burimet pranë Prokurorisë së Përgjithshme. Ato shtuan se asistenca e oficerëve në këtë vendim do të jetë kryesisht në marjen në pyetje të tre deputetëve të PS si dhe pyetjen e dhjetëra personave, të cilët kanë përmendur emrat e tyre gjatë komunikimeve telefonike. Sipas prokurirsë nga verifikimi i tabulateve disa protestues kanë pasur komunikime me tre deputetët para dhe pas demostratës së 21 janarit, madje dhe në mesnatën e kësaj dite. "Nisur nga këto konstatime është e

y deputetët e PS Tom Doshi dhe Besnik Bare, në janar të 2011 kanë dhënë deklarime në prokurorinë e Tiranës ku kanë treguar se ata në ansjë moment nuk kanë nxitur protestuesit për dhunë, por përkundrazi kanë ndikuar tek ta për ti qetësuar. I vetmi nga deputetët që nuk është marë asnjëherë në pyetje është deputeti i Librazhdit Taulant Balla, të cilit edhe pse i është hequr imuniteti ende nuk është paraqitur në prokurori për të dëshmuar rreth organizimit të dhunës në 21 janar 2011. nevojshme që të pyeten personat që dyshohet se kanë dijeni mbi rrethanat e ngjarjes, dhe ne për këtë kërkojnë praninë e dy oficerëve të policisë në hetimin e kësaj çështje"sqaruan burimet pranë Prokurorisë së Përgjithshme.

OFICERËT E PROKURORISË

Në rast se Ministria e Brendshme do vashdojë të mos i përgjigjet kërkesës së Prokurorisë së Përgjithshme, për vënien në dispozicion të dy oficerevë, atëherë zgjidhja për prokurorinë do jetë kuadrimi

në këtë process të oficerëve të prokurorisë së Tiranës. Sipas burimeve, kryeprokurorja Ina Rama mund të komandojë një ose dy oficerë nga prokuroria e kryeqytetit, me qëllim marjen në pyetje të tre deputetëve dhe dhjetëra personave të tjerë që konsiderohen si demostruesit e 21 janarit. "Momentalisht ne jemi në pritje të një reagimi nga ana e ministrisë së Brendshme, dhe në rast se nuk do marim një përgjigje, atëherë do vijojmë hetimet me oficerët e prokurorisë"-thanë burimet pranë Prokurorisë së Përgjithshme.

„ U kapën me 2 kg kokainë 30 ditë në burg autorët

Gjykata e Tiranës vendos ti lerë 30 ditë në burg dy personat e arrestuar me 2 kg lëndë narkotike kokainë. Selaudin Bajrami, 58 vjeç dhe Aleksandër Budo 55 vjeç janë lënë që të dy në masën e arrestit me burg për 30 ditë. Shak i këtij vendimi është bërë mungesa e aktit të ekspertimit të lëndës narkotike, nga ku mund të binte gjykatën e Tiranës, nëse në këtë rast kemi të bëjmë me drogë apo pluhur sintetik. Nga ana tjetër prokurori i çështjes Arben Nela i kërkoi trupit gjykues që brenda një afati shumë të shkurtër do i verë në dispozicion gjykatës aktin e ekspertimit, pasi në këto momente prokuroria e Tiranës kishte urdhëruar ekspertimin në Laboratorin shkencor të Ministrisë së Brendshme.

„ Zjari, shkrumbon 10 banesat e romëvë Një zjarr qe ra në orët e para te mëngjesit të djeshëm ka lënë pa strehë 10 familje rome, të cilat prej 20 vitesh jetojnë në periferi të kryeqytetit e njohur si zona e Sharrës. Nga hetimet paraprake mësohet se zjarri është shkaktuar nga një fëmijë, i cili ka qënë duke luajtur me shkrepëse larg vëmendjes se prindërve. Në vendin e ngjarjes kanë mbërritur zjarrfikëset, të cilat kanë bërë të mundur shuarjen e flakëve, duke shpëtuar pjesën e mbetur të barakave të përshtatura për banesa. Familjet rome tashme të mbetura në qiell të hapur kërkojnë nga shteti që ti ndihmojë.

Vodhën 150 mijë euro

Bullgaria, letër-porosi për 5 hakerat „„„

D

TIRANE

rejtësia Bullgare, kërkon informa cione nga prokuroria Shqiptare, për 5 shtetasit Bullgarë që u arrestuan në muajin Gusht të këtij viti. Dragomir Bonev, Ivo Ivanov, Pavel Milenov, Nikolay Tzonov dhe Aleksander Kolev, janë pesë personat për të cilët interesohet dhe drejtësia Bullgare, pasi pikërisht në këtë shtet ata kanë grabitur shumë të konsiderushme euro nga bankomatët e bankave. Kërkesa e prokurorisë Bullgare është miratuar nga gjykata e Tiranës, dhe pritet që shumë shpejt prokuroria shqiptare ti dorëzojë një kopje të akteve hetimore autoriteteve Bullgare, të cilat kanë nisur hetimet për 5 shtetasit e tyre

të arrestuar në Shqipëri. Sipas vendimit të gjykatës të dhënë nga gjyqtari Artan Gjermeni, nga ana organit të Drejtësisë Bullgare, Sofie është rregjistruar procedimi penal me DP Nr. 118/2011, në ngarkim të shtetasve të sipërcituar, për arsye se në një datë të pa specifikuar në vitin 2011, në qytetin e Tiranës ata kanë përdorur pajisje pagese ose të dhëna pajisje pagese, karta debiti duke tërhequr shumën prej 150 000 Euro dhe 100 llogari bankare. Me aktin Nr. 125 i është përcjellë kërkesa si akte për ndihmë juridike nga ana e Prokurorisë së Lartë të Kasacionit të Republikës së Bullgarisë, Ministrisë së Drejtësisë së Republikës së Shqipërisë, e kjo e fundit me aktin nr. 125/1 i është drejtuar

Prokurorisë së Përgjithshme të Republikës së Shqipërisë për t'i dhënë rrugë kësaj letërporosie, në bazë të Konventës Evropiane "Mbi ndihmen e ndërsjelltë juridike në fushën penale" të vitit 1959. Momentalisht pesë bullgarët janë të izoluar në ambjentet e burgut 302 në Tiranë. Nga hetimet e prokurorisë së Tiranës ka rezultuar se hakërsat Bullgarë në bashkëpunim me njëri-tjetrin kanë arritur që nëpërmjet klonimit të kartave të bankomateve, të vjedhin sasi të konsiderushe euro. Sipas akt akuzës kartat e klonuara janë përdorur fillimisht në SHBA më pas në Bullgari dhe së fundmi në Shqipëri, ku kryesisht ndërhyrjet janë bërë në pikat e "Raiffaizen Bank".


E mërkurë, 14 mars 2012

17

AKTUALITET

Tiranë, policia arrestohen dy persona për drogë

P

olicia e Tiranës ditën e djeshme ka bërë të mundur arrestimin në flagrancë të një 17 vjcari. Lajmi është konfirmuar nga policia e cila bën me dije se arrestimi i tij është bërë pasi gjatë një kontrolli të bërë nga uniformat blu i janë gjetur lëndë narkotike e dyshuar kanabis sativa. Burime nga policia bëjnë me dije gjithashtu se rreth orës 12:30, nga shërbimet e Seksionit Kundër Narkotikëve është arrestuar në

flagrancë, shtetasi E.GJ, vjeç 17, banues në Shkozë–Tiranë. Arrestimi i tij është bërë sepse më datë 12 mars 2012, në orën 03:00, është kapur në flagrancë nga Patrulla e Përgjithshme e Komisariatit të Policise nr. 1 Tiranë pranë Piramidës, ku gjatë kontrollit nga forca të policisë ju është gjetur me vete 5 qese të mbushura me bimë narkotike e llojit kanabis sativa me peshë 14.8 gram me gjithë ambalazh, e cila është

sekuestruar në cilësinë e provës materiale, bashkë me një telefon celular tip “Nokia”. Gjithashtu është proceduar në gjendje të lirë edhe shtetasi Ervin Dervishi, 24 vjeç, banues në Tiranë, i cili dyshohet si bashkëpuntor i 17 vjecarit. Policia dyshon se të dy këto bashkëvepronin me njëritjetrin dhe shisni kanabis sativa duke përfituar kështu shuma parash, dhe më në fund i ndanin bashkë.

Drejtori i Alpha Bankës eurot i merrte në kasafortë Lajmi Ish-drejtori i filialit të Alpha Bank që ndodhet në rrugën e Dibrës, është vënë në panga nga policia e Tiranës për shkak se nga hetimi dy mujor ai rezultoi si autori që kishte vjedhur nga kasaforta e bankës shumën prej 308 mijë euro. Julian Lipe, këto para i shpenzonte duke luajtur kazino si dhe në pikat e basteve sportive.

„„„

Grabiti 308 mijë euro luajti kazino e lloto Julian Lipe u tradhtua nga kamerat e sigurisë Nga verifikimet e kryera nëpërmjet pamjeve filmike Juljan Lipe është zbuluar, dhe menjëherë policia ka bërë të mundur arrestimin e tij. Ai ishte kreu i një banke të nivelit të dytë në Tiranë i cili gjatë detyrës së tij ka përvetësuar në menyrë të paligjshme, në periudha kohore të ndryshme, rreth 308 mijë euro nga kasaforta e bankës ku

TIRANE

DEZDEMONA PORJA

P

olicia e Tiranës ditën e djeshme ka bërë të mundur arrestimin e ish-drejtorit të filialit të një banke në Tiranë, Julian Lipe i cili akuzohet për vjedhje duke shfrytëzuar detyrën. Lajmi është konfirmuar nga policia e cila bën me dije se 28 vjeçari Lipe ka përvetësuar në mënyrë të paligjshme, në periudha kohore të ndryshme, rreth 308 mijë euro nga kasaforta e bankës ku punonte. Burime nga policia bëjnë me dije gjithashtu se Prokuroria e Tiranës ndaj këtij shtetasi kishte lëshuar një urdhër-arresti, për shkak se nga hetimet dy mujore është arritur të provohet se Julian Lipe është autor i vjedhjeje. Nga vëzhgimet e kryera në teren nga ana e oficerëve të policisë gjyqësore ka rezultuar se shumat e parave, Lipe i shpërdoronte duke luajtur në kazino dhe llotari sportive. Hetimet e kryera pas kallëzimit penal nga institucioni financiar, Njësia e Përbashkët Hetimore, Task-Forcë pranë Prokurorisë së Tiranës pas veprimeve hetimore të kryera në bazë të procedimit të nisur në dhjetor 2011, ka konstatuar se shtetasi Julian Lipe, duke përfituar nga pozita e tij si ish-drejtor i filialit të kësaj banke në rrugën e Dibrës, ka përfituar në mënyrë të paligjshme shumën e sipër cituar. Nga kjo shumë, 110 000 euro, Lipe i ka tërhequr nga kasaforta e bankës pas mbarimit të orarit zyrtar duke shfrytëzuar pozicionin e tij si drejtor. Ndërsa pjesën tjetër të shumës, shtetasi Julian Lipe e ka përfituar nëpermjet falsifikimit të formularëve, kartave të kreditit etj., në dëm

të klientëve të ndryshëm të bankës. Ndërkohë ndaj Julian Lipes është ngritur akuza e “Vjedhjes së kryer duke shperdoruar detyren” dhe të “Fallsifikimit të dokumentave”.

NGJARJA

Në bazë të një operacioni të koduar “Bankieri”, është bërë i mundur arrestimi i Juljan Lipes i cili akuzohet për vjedhje dhe shpërdorim detyre. Arrestimi i tij është bërë rreth orës 14:00. Juljan Gëzim Lipe, 28 vjeç, me origjinë

nga Lushnja, lindur dhe banues në Tiranë. Aktualisht banonte tek Pallatet 1 maji, tek rruga Komuna e Parisit, ndërsa dispononte në pronësi një tjetër apartament në rrugën Grigor Heba, pallat i ri. Ai jetonte bashkë me të fejuarën e tij, ndërsa prindërit jetonin në shtëpi vetëm në Lushnjë. Policia po heton për llogaritë bankare të tij, pasi ai kishte përvetësuar shumë shuma parash. Disa prej tyre i kishte shpenzuar për lojra fati, ndërsa të tjera për llotari sportive.

308 mijë euro mungonin në llogaritë e saj. Dyshimet e para janë që Lipe mund ta ketë humbur këtë shumë duke luajtur në lokale të lojrave të fatit apo llotarive sportive.

HISTORIA

Arrestimi i 28 vjecarit, Juljan Lipe, është bërë në bazë të vendimit të datës 9 mars nga Gjykata e rrethit gjyqësor Tiranë, e cila është bërë mbi akuzën për kryerNë bazë të një operacioni të jen e veprës pekoduar “Bankieri”, është bërë i nale të “Vjedhjes së kryer duke mundur arrestimi i Juljan Lipes s h p e r d o r u a r detyren” dhe të “Fallsifikimit të punonte. Për shkak të admin- dokumentave”. Ndërkohë, istrimit të një sërë provash nga hetimet e kryera pas Prokuroria e Tiranës ka bërë kallëzimit penal nga instituarrestimin e Julian Lipes. Ar- cioni financiar, ALPHA Bank, restimi u krye në bash- Task Forcë, pranë Prokurorkëpunim me policinë, pasi siç isë së Rrethit gjyqësor Tiranë, rezultoi nga hetimet e kryera pas veprimeve hetimore të dhe nëpërmjet pamjeve film- kryera në bazë të procedimit ike të kamerave të sigurisë së të nisur në dhjetor të viti 2011, bankës, Lipe në oret e vona të ka konstatuar se shtetasi mbrëmjes kthehej në degën e Julian Lipe, duke përfituar bankës, duka marrë nga kasa- nga pozita e tij si ish- drejtor forta shuma të kon- i filialit të kësaj banke në siderueshme eurosh. Deno- rrugën e Dibrës, ka përfituar ncimi ka ardhur edhe nga vetë në mënyrë të paligjshme rreth banka, pasi i rezultonte se 308 000 Euro.

LAJME SHKURT

„ Zjarr në “Kodrat e Selitës” vetëm dëme materiale Një zjarr i madh është shënuar ditën e djeshme në Kodrat e Selitës. Lajmi është konfirmuar nga policia e cila bën me dije se ngjarja ka ndodhur rreth orës 18:20 në një objekt që ndodhet në këtë zonë. Burime nga policia bëjnë me dije gjithashtu se flakët e zjarrit përhapeshin me shpejtësi të favorizuara edhe nga era, dhe se zjarrfikësit nuk kanë mundur të ndërhyjnë për shuarjen e tyre, për shkak të terrinit të vështirë, por pas përpjekjeve çdo gjë është normalizuar. Për normalizimin e shuarjes së zjarrit janë angazhuar forcat të komisariatit numër 6, të policisë së Tiranës, të cilët kanë bërë të mundur evakuimin e banorëve.

„ Kavajë pranga 19 vjeçarit aksidentoi kalimtarin

Policia e Kavajës ditën e djeshme ka bërë të mundur arrestimin e një 19 vjeçari, i cili është arrestuar në flagrancë.Lajmi është konfirmuar nga policia e cila bën me dije se rreth orës 20:30 nga shërbimet e Komisariatit të Policisë Kavajë, është arrestuar në flagrancë shtetasi Elton Mici, 19 vjeç, banues në Golem–Kavajë. Arrestimi i tij është bërë sepse dje rreth orës 18.30, në rrugën rurale Synej-Bago, pranë karburant “Kevi”, duke drejtuar mjetin tip “Fiat”, pa targa, me ngjyrë blu, është përplasur me mjetin motoçikletë tip “Dayang”, me ngjyrë gri, me drejtues shtetasin Dëshir Vogli.

Tentoi ta grabiste

Plagosi argjendaren, pranga autorit „„„

P

TIRANE

olicia e Tiranës ditën e djeshme ka bërë të mundur arrestimin e autorit të plagosjes së argjendares, Anjeza Berisha. Lajmi është konfirmuar nga policia e cila bën me dije se arrestimi i 44 vjeçarit ka ardhur si pasojë e plagosjes së argjendares. Burime nga policia bëjnë me dije gjithashtu se ngjarja e rëndë ka ndodhur ditën e djelë, në rrugën e Durrësit. Mësohet gjithashtu se Ibrahim Hajdari, 44 vjeç, ka shkuar në argjendarinë e Anjeza Berisha, 39 vjeçe, për të vjedhur sende me vlerë nën kërcënimin e një thike dhe pasi ka hasur në rezistencën e saj, 44 vjeçari, Ibrahim Hajdari, e ka plagosur atë me thikë dhe më pas

është larguar nga vendngjarja me shpejtësi në drejtim të paditur. 39 Vjeçarja, Anjeza Berisha, i ka bërë rezistencë 44 vjeçarit dhe kështu ajo ka përfunduar e plagosur, por fatmirësisht jashtë rrezikut për jetën. Policia menjëherë pas informacioneve ka shkuar në vendngjarje dhe ka nisur hetimet rreth ngjarjes së ndodhur. Menjëherë pas verifikimeve të kryera nga vetë forcat e policisë është bërë i mundur arrestimi i 44 vjecarit. Policia bën me dije gjithashtu se Hajdari dyshohet edhe për grabitjen e një tjetër argjendarie. Ndërkohë materialet Proçeduriale do ti kalojnë Prokurorisë së rrethit gjyqësor Tiranë për veprime të mëtejshme. 44 vjeçari është arrestuar pasi ka ten-

tuar të vjedhë një argjendari, por nuk ka mundur dot pasi argjendarja që ndodhej në punë nuk e ka lejuar atë, duke u plagosur vetë. Anjeza Berisha i ka bërë rezistencë Ibrahim Hajdarit, duke mos e lejuar të vjedhë në argjendarinë ku ajo punonte. Kështu ai ka nxjerrë thikën duke e kërcënuar atë dhe më në fund e ka plagosur, por pa lëndime serioze.Policia po heton për zbardhjen e plotë të ngjarjes së ndodhur, ku mbeti e plagosur me thikë 39 vjeçarja, Anjeza Berisha. Ndërkohë mësohet gjithashtu po nga policia se 44 vjeçari kishte ndërruar edhe emrin e tij në gjendjen civile për të mos u gjetur nga policia, nga Ali Adari që e kishte pasur ai e kishte bërë Ibrahim Hajdari.


18

E mërkurë, 14 mars 2012

SOCIALE ULEN ÇMIMET E BARNAVE

MJEKËT DO PAGUAJNË PËR GABIMET

Çmimet e ilaçeve në vendin tonë kanë pësuar ulje të ndjeshme duke përbërë një lehtësim të madh për buxhetin familjar. Kështu është shprehur kryeministri Berisha dje në mbledhjen e qeverisë ku ai theksoi se po bëhen përpjekje për të harmonizuar ndershmërisht me vlerat e tregut çmimet e ilaçeve, duke konsoliduar kodin moral të fitimit

Komisioni parlamentar i Shëndetësisë është i gatshëm të pranojë propozimin e Institutit të Sigurimeve të Kujdesit Shëndetësor për hartimin e një ligji për krijimin e policave të sigurimit në rastet kur një mjek dëmton shëndetin e pacientit. Nënkryetari i Komisionit, Tritan Shehu, thotë se ka ardhur koha që edhe në Shqipëri të ketë një ligj të tillë.

Denoncimi i Kozara Katit që eshtë kundër importit të mbetjeve

Ylli Manjani

“Impianti i plehrave vjen nga Holanda”

Tarifa e pastrimit 200 lekë, skandaloze

Ambietalistët: Ja pse duam referendum Lajmi Aleanca kundër Importit të Plehrave në vendin tonë kanë dorëzuar dje në Komisionin Qendror Zgjedhor firmat e mbi 61 mijë qytetarëve shqiptarë që janë kundër importit të plehrave nga vendet e tjera. Ambientalistët i kanë kërkuar KQZ dhe Gjykatës Kushtetuese që të shpallë referendumin në vjeshtë. Ndërkohë që gjatë ditës së djeshme nuk kanë munguar as akuzat se kjo lëvizje ka sfond politik.

isa prej nismëtarëve të Ale ancës Kundër Importit të P (AKIP)lehrave në vendin tonë, shpjegojnë se përse ata kërkojnë referendum dhe cilat janë pikat që të ligjit që ata kontestojnë. Ata u kanë dhënë përgjigje edhe akuzave të zëvendësministrit të Mjedisit, Taulant Bino, se kjo lëvizje ka sfond politik. Sipas ambientalistëve, i vetmi sfond që ka kjo nismë është ruajtja e jetës së shqiptarëve dhe asaj mund t’i bashkohet kushdo që e ndjen rrezikun që i kanoset vendit tonë nga ky ligj.

LAVDOSH FERRUNI

Unë nuk e di që plehrat të kenë sfond politik. Ministrat janë anëtarë partie. Ne nismëtarët e referendumit për importin e plehrave jemi të pavarur, madje në mesin tonë ka edhe me prirje të djathta. Në sondazhet që ne kemi bërë 50 për qind e popullatës kërkojnë që mos lejohet importi i mbeturinave, ndaj edhe ne mendojmë që zgjidhja më e mirë për këtë do të ishte mbajtja e një referendumi dhe të vendosej nëse do të lejohet apo jo importi i mbetjeve nga vendet e tjera. Më konkretisht ne kërkojmë të anulohen nenet 49 dhe neni 22, pika 3, që lejojnë importin e mbetjeve nga vendet e tjera. Arsyeja se përse ne e kërkojmë këtë gjë lidhet me kapacitet që ka vendi ynë për të kontrolluar mbeturinat që mund të futen. E them këtë sepse një gjë e tillë ka ndodhur në vendin tonë, pra

N

që janë bujqësia dhe turizmi.

ANDI TEPELENA

Ne kërkojmë anulimin vetëm të dy neneve dhe jo shfuqizim të të gjithë ligjit, pasi ai është një korpus i tërë kompleks. Kërkesa e bërë nga Aleanca Kundër Importit të Plehrave është nisur nga një sërë faktorësh që ne nuk i kemi për të kontrolluar këtë proces. Ne nuk kemi infrastrukturë, nuk kemi impiante të përpunimit të mbeturinave, doganat nuk kanë kontrollues të specializuar. Ky ligj shprehet që mund të impor-

sa Komisioni Qendror Zgjedhor ka të drejtë vetëm të verifikojë vërtetësinë e firmave.

BLENDI KAJSIU

Ky ligj është hartuar që në vitin 2003, kur demokratët ishin në opozitë dhe e kanë kundërshtuar atë. Për ne, si aleancë, janë dy momente kyçe në këtë ligj. Momenti i parë është që për kushtet politike të vendit tonë, kontekstin gjeografik dhe kapacitetet administrative, ky ligj është i dëmshëm. Ligji parashikon të futen mbeturina për riciklim, por mi-

dis tyre mund të ketë mbetje të rrezikshme. Është si ligji antiduhan, që është i mirë, por nuk zbatohet. Kudo pihet duhan! Gjithashtu ne nuk kemi as kapacitet doganore inspektuese. Në kontekstin gjeografik ne kemi përballë një vend si Italia, dhe mund të kthehemi në një vend depozitimi për të, pasi dihet se firmat e përpunimit të mbeturinave në Itali drejtohen nga anëtarë të Kamorrës dhe sa e vështirë është të korruptosh një doganier shqiptar, një politikan shqiptar? Ministri aktual i Mjedisit, Fatmir Mediu nuk kontrolloi dot një bombë atomike që shpërtheu në mes

Kozara Kati

D

tohen mbeturina nga vendet e tjera, por midis tyre mund të ketë mbetje të rrezikshme, mund të ketë mbetje spitalore, të cilat nuk mund të hermetizohen dhe të përfundojnë në çezmat e shtëpive tona nëpërmjet damarëve nënujorë, pasi ata mund të kullojnë. Gjithashtu edhe po të riciklohen ata përfundojnë në ajër nëpërmjet tymit, dhe nëse ndodh një gjë e tillë, atëherë vendi ynë do të braktiset edhe nga turistët. Pra do të jetë një katastrofë për vendin tonë. Ne kërkojmë, ashtu siç e përcakton ligji, që Gjykata Kushtetuese të interpretojë kërkesën tonë, ndër-

Blendi Kajsiu

ESMERALDA KETA

janë futur mbeturina të rrezikshme. Siç ishte lajmi që u publikua në mediat e huaja para dy ditësh ku flitej për tonelata mbetjesh të rrezikshme të futura në vendin tonë nga Franca. Pra nëse do të lejohet importi i mbeturinave nga vendet e tjera në Shqipëri, nuk ka besueshmëri që ata do të kontrollohen, gjithashtu ne kërkojmë ndalimin e importit të mbeturinave pasi Shqipëria nuk është në gjendje të menaxhojë importin e plehrave. Nga importi i mbeturinave vendi ynë nuk ka asnjë avantazh, madje ai do të shkatërronte edhe dy kolonat e ekonomisë,

Andi Tepelena

TIRANE

TIRANE

ë konferencën e or ganizuar dje për menaxhimin e integruar të mbetjeve, Ylli Manjani, zëvendësministër i Punëve Publike ka akuzuar pushtetin vendor se është qesharake, që në një vit një familje të paguajë vetëm 200 lekë për pastrimin. “Të lësh territorin pa pastruar dhe plehrat në rrugë, kjo është e pafalshme, është detyrë e pakryer. Ka ardhur koha për një sinqeritet që kryetarët e bashkive dhe komunave nuk mund të fshihen pas politikës së strucit, në emër të bërjes së votave

Në foto: Aleanca kundër importit të plehrave duke dorëzuar 61 mijë firmat në KQZ

Lavdosh Ferruni

„„„

„„„

të Tiranës, si do të kontrollojë kontenierët me mbeturina? Kjo nismë nuk na përket vetëm neve, por edhe brezave të ardhshëm, pasi mjedisi na përket të gjithëve. Maxhoranca ka deklaruar se ky ligj është i nevojshëm pasi industria e riciklimit duhet të mbijetojë. Ne jemi që industria e riciklimit të jetë në funksion të mbetjeve shqiptare dhe të mbështetet nga shteti, ta zëmë heqja e TVSHsë, ofrimi i kredive të buta apo lënda e parë, dhe nuk ka përse industria e riciklimit të jetë fitimprurëse dhe të hapë vende të reja pune. Aktualisht

dhe një tarifim skandaloz të këtij shërbim. Ka bashki të cilat tarifojnë vetëm 200 lekë në vit për familje për të pastruar territorin. Kushdo e kupton që është e pamjaftueshme për të pastruar territorin”, - ka deklaruar zv.ministër i Punëve Publike.

kompanitë e riciklimit në vendin tonë, tërheqin vetëm 10 për qind të mbeturinave brenda vendit, nëse shteti ofron kushte lehtësuese, kjo që edhe mund të zgjidhet në të kundërt nuk mund të ketë zgjidhje për këtë çështje. Ndërhyrja e shtetit është edhe edukim, të futet edukata e ndarjes së mbeturinave në kurrikulat shkollore si dhe të mësohen këta qytetarë që t’i ndajnë mbeturinat që në momentin që i hedhin në kazanë. Ne jemi që pasi të riciklohen 100% mbeturinat tona, atëherë mund të shikohet mundësia e importit. Pra ne kemi dy pika kryesore që e kundërshtojmë këtë ligj në këtë formë që është: mungesa e besimit dhe logjika e gabuar.

KOZARA KATI

Ne kërkojmë që importi ose jo i mbeturinave të vendoset nga sovrani. Në një demokraci të lirë sovrani, populli, ka të drejtë të vendosë dhe kjo është në radhë të parë një e drejtë kushtetuese. Pra ne kërkojmë një referendum që të jetë populli që t’i thotë “po” ose “jo” importit të plehrave. Në vitin 2004, aleati ynë kundër këtij ligji ishte Partia Demokratike, ndërsa në këtë moment është Partia Socialiste që është më afër lëvizjes sonë dhe që na mbështet. Nisma jonë për referendum nuk është forcë politike, por është vetëm një nismë e shoqërisë civile. Por kjo nuk do të thotë aspak që nëse ke bindje të caktuara politike nuk mund të bëhesh pjesë e lëvizjes sonë, kush e ka ndjerë është bashkuar me ne. Ne duam të mbrojmë vendin nga shkatërrimi. Sipas informacioneve të dhëna nga mediat holandeze aktualisht po çmontohet një impiant djegie, i amortizuar dhe po sillet në Shqipëri. Në ketë duam të ndalojmë. Politikanët mund të luajnë si të duan, por jeta e shqiptarëve është e shtrenjtë.


E mërkurë, 14 mars 2012

19

SOCIALE

Shkarkohet Florenc Hoxha i bashkiakes vjen kunati i Kuliçaj

K

reu i policisë bashkiake i Tiranës, i përfolur për konflikte të shumta me subjektet private por edhe sepse goditi me grushta punjoësen e taksave të bashkisë, Anila Çobani, duket se është larguar nga ky post. Megjithëse ende zyrtarisht nuk konfirmohet se është firmosur ndonjë shkresë për largimin e tij nga detyra, në të vërtetë ka nisur edhe të përfliten emrat që do ta zëvendësojnë. Që

dje në mëngjes, emri i parë që ka dalë, të cilit do t’i besohet drejtimi i policisë bashkiake të kryeqytetit, është ai i kunatit të Agron Kuliçaj. Ndërkohë që vetë Florenc Hoxha, nuk pranon të japë një përgjigje nëse është shkarkuar nga detyra, por thotë se për këtë duhet të pyesni në bashkinë e madhe. Ndërkohë që burimet zyrtare në bashkinë e madhe shprehen se deri më tani nuk ka asnjë

urdhër për largimin nga detyra të drejtorit të policisë bashkiake, Florenc Hoxha. Megjithëse zyrtarisht nuk pranohet kjo gjë, punonjësit e policisë bashkiake, thonë se kanë dëgjuar që së shpejti ata do të kenë një drejtor të ri. Edhe këshilltarët socialistë në bashki na konfirmojnë se Florenc Hoxha, është shkarkuar nga detyra, pas një përplasje që ka pasur me një subjekt privat.

?

Konstruksionet e drurit zëvendësohen me plastikë Lajmi Rruga pedonale “Murat Toptani” në kryeqytet, dje është kthyer në një kantier të vërtetë ndërtimi. Punonjës të shumtë, furgona që shkarkojnë hekura, mushama, gurë fleksibël, çekiçë që ngulin gozhda, etj, dhe në fund të ditës është ngritur sërish fshati i kioskave, në të cilin gjatë ditës së sotme do të zhvillohet një panair me produktet shqiptare.

„„„

Rishfaqen tendat te rruga pedonale

„ Çfarë ka ndodhur me rrugën pedonale?

Gjatë ditës së djeshme, në të kanë filluar e shfaqen sërish kioskat. Por ndryshe nga ata që u instaluan për vitin e ri që ishin prej druri, kioskat që janë shfaqur dje ishin plastike.

Bashkia: Panair i produkteve shqiptare

„ Çfarë do të ndodhë me ta?

Bashkia e Tiranës ka deklaruar, se me rastin e ditës së verës, në këtë rrugë do të zhvillohet panairi mbarëkombëtar i produkteve shqiptare, ku biznese të të gjitha trevave shqiptare, nga Kosova, Mal i Zi, Maqedonia, Presheva e Shqipëria do të bashkohen për të ekspozuar produktet e tyre.

Kioskat që u vendosën dje në rrugën pedonale “Murat Toptani”

TIRANE

ESMERALDA KETA

N

dryshe nga kioskat që u ngritën gjatë festave të fundvitit, të cilat ishin prej druri, kioskat që pushtuan dje rrugën pedonale “Murat Toptani”, ishin plastike. Punëtorët, të cilët janë marrë me montimin e tyre, u është dashur shumë punë për të instaluar fillimisht konstruksionet metalike, të cilat më pas janë mbushur me ndarjet plastike, dhe në fund janë mbuluar me një mushama të kuqe. Ata kanë punuar gjatë gjithë ditës, në mënyrë që bizneset të mund t’i kenë gati që në darkë dhe të fillojnë të ekspozojnë produktet e tyre gjatë ditës së sotme. Sipas një njoftimi zyrtar të bërë nga vetë bashkia e Tiranës, me rastin e ditës së verës, në rrugën pedonale, do të zhvillohet një panair i madh që do të bashkojë të gjithë bizneset shqiptare brenda dhe jashtë trojeve. Po sipas njoftimit zyrtar të bashkisë së Tiranës, panairi në rrugën pedonale “Murat Toptani”, një rrugë që tashmë është kthyer në simbol të panaireve, do të hapet në orën 10:00. “ Në rrugën “Murat Toptani”, në orën 10:00 hapet Panairi i Produkteve Shqiptare, i cili bashkon biznese të të gjitha trevave shqiptare, nga Kosova, Mal i Zi, Maqedonia, Presheva e Shqipëria. Hapja e këtij panairi në rrugën “Murat Toptani” do të shoqërohet edhe me performancën e Ansamblit të Qytetit”, - ka deklaruar zëdhënësja e bashkisë, Anila Bisha, gjatë konferencës së djeshme për shtyp, ku ka prezantuar aktivitetet e ditës së verës të organizuar nga bashkia e Tiranës. Por me sa duket kioskat nuk do të qëndrojnë

PYETJE PERGJIGJE

„ Sa do të qëndrojë ky panair te rruga “Murat Toptani”?

PRECEDENTI

40 kasolle druri u vendosën për Vitin e Ri

R

ruga pedonale “Murat Toptani” ka qenë në qendër të vëmendjes për festat e fundvitit, pasi në këtë rrugë u instalua qyteza e vitit të ri, me rreth 40 kasolle druri, të cilat i morën me qira bizneset për një muaj me rastin e festave të Vitit të Ri dhe Krishtlindjeve. Por ndryshe nga sa kishte parashikuar bashkia e Tiranës, numri i vizitorëve ishte shumë i ulët dhe një pjesë e madhe e bizneseve i mbyllën kasollet para se të përfundonte afati i kontratës.

vetëm gjatë ditës së sotme, por duke qenë se kemi fundjavën para, bizneset do të mund të ekspozojnë produktet e tyre, edhe gjatë fundjavës, dhe kioskat, që janë të çmontueshme, do të hiqen në fillim të javës.

PROJEKTI

Në fakt bashkia e Tiranës, parashikon që çdo fundjavë, nga muajt prill-tetor, rruga pedonale “Murat Toptani” të kthehet në një panair për artizanët. Instalimet do të jenë të çmontueshme dhe do të hiqen gjatë ditëve të javës. Kjo është pamja e re, që parashikon t’i japë bashkia e Tiranës rrugës, e cila është ndërtuar vetëm për

këmbësorët, pamje e cila është formësuar që gjatë ditës së djeshme. “Përqendrimi i disa produkteve të artizanatit në një treg të vetëm e bën shumë më tërheqës këtë treg dhe akoma më shumë rrit dëshirën e turistëve për të blerë një produkt artizan dhe si rrjedhojë dhe shancet që kjo blerje të realizohet”,- kanë sqaruar specialistët e bashkisë, në projektin kur kanë parashikuar këtë pamje të re për pedonalen e Tiranës. Specialistët e bashkisë parashikojnë që tregu do funksionojë gjatë periudhës prilltetor ku niveli i reshjeve është më i ulët, temperaturat e larta dhe dita zgjatet me 60 minuta.

Ky panair do të qëndrojë vetëm gjatë kësaj fundjave dhe më pas do të çmontohet.

„ A ka ndonjë projekt bashkia e Tiranës për rrugën pedonale? Po, bashkia e Tiranës, parashikon që kjo rrugë të kthehet në treg artizanal. Çdo fundjavë, nga muajt prill-tetor, rruga pedonale “Murat Toptani” të kthehet në një panair për artizanët, ku ata të mund të ekspozojnë produktet e tyre artizanale.

Dekori i Tiranës

Rrëzohen lulet, bllokohet trafiku „„„

TIRANE

B

ulevardi kryesor i Tiranës, dje ësh të zbukuruar me një dekor pranveror. Me rastin e ditës së verës, bashkia e kryeqytetit, ka vendosur përgjatë gjithë bulevardit "Dëshmorët e Kombit', disa lule shumëngjyrëshe, të cilat kanë tërhequr vëmendjen e kalimtarëve. Por pamja e bukur që ka marrë dje kryeqyteti është shoqëruar edhe me disa incidente të vogla. Kështu, në fillim të bllokut të ministrive, njëra nga lulet ka rënë, me sa duket nuk ka qenë fiksuar mir,ë dhe ka krijuar probleme me qarkullimin e automjeteve. Kjo pasi zbukurimi i lules

së rënë ishte aq i gjatë saqë prekte mbi makinat që lëviznin në këtë zonë. Kështu që janë njoftuar punonjësit e

bashkisë, të cilët kanë sjellë edhe një automjet për të mbajtur nën kontroll situatën dhe për të shmangur

ndonjë incident të mundshëm. Më pas janë njoftuar punonjësit e ndërmarrjes së dekorit të Tiranës, të cilët kanë sjellë edhe një vinç të vogël për ta vënë në vendin e duhur lulen që kishte rënë. Duke dashur që e njëjta situatë të mos përsëritet më, punonjësit e dekorit kanë nisur një kontroll të të gjitha zbukurimeve të djeshme të vëna në bulevardin kryesor. Ndërkohë që gjatë ditës së sotme, bashkia e Tiranës, ka organizuar festime të shumta për ditën e verën, që tashmë është futur edhe në kalendarin e festave kombëtare dhe është ditë pushimi për të gjithë administratën.


20

E mërkurë, 14 mars 2012

KULTURE

Krijimtaria

Mozaiku i Muzeut

NJË PREJA AUTORËVE Droboniku, prononcohet për herë të parë mbi çështjen e mozaikut të MHK-së. Sipas tij mozaiku duhet të qëndrojë si vepër që përfaqëson epokën e komunizmit dhe se ajo ka vlerë të qëndrojë ashtu siç është

Rita Petro, një surprizë poetike për 50vjetorin e saj

P

oetja Rita Petro, e njohur si një nga botueset më të zëshme të librit shkollor, si presidente e shtëpisë botuese Albas, Tiranë, është përballur me një nga surprizat më të bukura në 50-vjetorin e saj. Stafi i shtëpisë botuese Albas organizoi dje një lexim poetik, vetëm për të dhe me krijimtarinë e saj. Ishin ftuar poetë dhë studiues të njohur, miq dhe bashkëpunëtorë të saj në vite dhe asgjë derisa nisi aktiviteti nuk ishte në dijeninë e saj. Pa i thënë asnjë fjalë për këtë, stafi i shtëpisë botuese Albas kishte mundur të organizonte në formën e një spektakli përzier me një koktej elegant dhe muzikë live gjithçka. Surpriza u organizua në mjediset e Piano Bar Piaza në Tiranë, ku shpërtheu me të gjitha detajet që shprehnin respektin dhe mirënjohjen për poeten dhe intelektualen e palodhur në vite. Ajo njihet si aktiviste në shumë grupe pune për programet, standartet, trajnimet që lidhen me lëndën e gjuhës dhe të letërsisë në shkollë. Rita Petro është bashkëautore në gjashtë tekste shkollore, redaktore e disa prej teksteve kryesore të letërsisë që përdoren aktualisht në Shqipëri, Kosovë dhe Maqedoni si dhe themeluese e revistës mujore për fëmijët "Alba" që shpërndahet në të gjitha këto treva. Edhe pse ka botuar vetëm dy vëllime me poezi "Vargje të përfolura" (1993), "Shija e instiktit" (1998) për guximin e shprehjes dhe stilin e veçantë të tyre, poezitë e Rita Petros janë vlerësuara shumë nga kritika letrare. Madje në vitin 1999 ajo ka fituar çmimin "Onufri" në Ditët Poetike të Verës, Elbasan. Mbrëmja e djeshme poetike, pas leximit të poezive ishte konceptuar edhe si sjellje e plotë e profilit të poetes në publik. Shumë dëshmi të poetëve dhe studiuesve, si dhe lexuesve të saj e profilizuan poten si një grua me kurajo dhe sfiduese që ka shpërthyer e shpërthen kornizat e ngushta të kohës. Po ashtu, pjesë nga romani "Kufiri", ku shkrimtari Latif Ajrullai e ka veshur me tiparet karaketristike të saj personazhin, u lexuan nga aktori Alfred Trebicka, roman i cili së shpejti do të kthehet në një film të ri shqiptar.

JOSIF DROBONIKU: Nuk duhej hequr as ylli komunist

nga moziku, historia nuk modifikohet „„„

TIRANE

DHURATA HAMZAI

J

osif Droboniku njëri nga pesë autorët e Mozaikut të Muzeut Historik në qendër të Tiranës nuk ka pranuar të prononcohet asnjëherë për çështjen e mozaikut. Kjo është një mënyrë proteste ndaj tentativës për ta prishur dhe degradimit aktual të tij. Duke e ditur këtë, këmbëngulëm më tepër, sepse edhe një ditë më parë të njëjtën formë proteste bëri autori tjetër Vilson Kilica, duke thënë për Shqiptarja.com se:

sionin e tij", u prononcua shkurt dhe prerë, duke mos mundur herë pas here ta fshihte zemërimin e tij. "Ne duhet ta kuptojmë dhe ta nderojmë çdo profesionist në fushën e vet. Të gjithë duhet ta kuptojnë se fjala e profesionistit duhet dëgjuar. Nuk shkojmë asgjëkund nëse do t'i politizojmë edhe mjeshtëritë e

me mjeshtër e muratorë, me instrumente e ngjyra, me penelat e mjete të tjera klasike, me ndjenjat dhe emocionet", tha Droboniku, ndërsa ndër të tjera shtoi se "Po. Vërtetë mozaiku është një vepër e realizmit socialist. Më e mira që do të thoshit ju si gazetar apo ta bënte ndonjë specialist i artit dhe i kulturës është që

Ngjarja

Si u hoq ylli pesëcepësh

...ne duhet ta kuptojmë dhe ta nderojmë çdo profesionist në fushën e vet. Të gjithë duhet ta kuptojnë se fjala e profesionistit duhet dëgjuar... "Nuk flas më për këtë çështje. Kam dy vjet që jam lodhur kot". Kështu, edhe autori Droboniku kishte vendosur se nuk do të shprehej asnjëherë për fatin e kësaj vepre, për qëndrimet dhe aktet në tentativë të prishjes së mozaikut. Megjithatë, dje, siç u shpreh edhe vetë "duke iu përulur profesionit të nderuar të gazetarit, që do ta vlerësonte ashtu siç do të donin të vlerësonin profe-

profesionet. Kjo është duke u bërë tani në Shqipëri. Mozaiku është një vepër arti. Disa duan ta shkatërrojnë se është mozaik komunist. Të realizosh mozaikë, afreske, ikona, do të thotë se është një veprimtari sipërmarrëse komplekse, pra marrëdhënie me arkitektë, me përgjegjës monumentesh kulture,

Në foto: Mozaiku pas heqjes së yllit gjatë restaurimit të 2008-ës

Y

lli i kuq u hoq nga flamuri i mozaikut më 2008-ën me një vendim të ish-drejtorit të MHK-së, Beqir Meta. Tentativa e parë për të vënë dorë mbi të ishte pas nëntëdhjetës. U diskututua heqja e yllit pesëcepësh dhe gërmave PPSH, nga flamuri i mozaikut. Ndërhyrja u bë me një vendim të qeverisë së atëhershme. Ka pasur tentativa të mëvonshme për të ndryshuar përmbajtjen, por disa specialistë e panë si pamundur teknikisht. Mungesa e autorëve në këtë projekt restaurimi dhe mosmarrja parasysh e mendimit të tyre duket se është shkaku i parë i zemërimit dhe protestës ndaj institucionit të MHK.-së. Të gjithë autorët shprehen se mendimi i tyre duhet të merret për bazë nga restauratorët. "Nëse do të merrnin mendimin tonë, do të doja të mos të mos ndryshojë asgjë nga imazhi, ky është një parim me rëndësi në punën e specialistit restaurator", tha Droboniku.


E mërkurë, 14 mars 2012

21

KULTURE

Biografi

Kush është Josif Droboniku? J

osif Droboniku u lind në Fier më 1952. Ndoqi Liceun Artistik dhe Institutin e Lartë të Arteve në Tiranë në degën e Pikturës Monumentale. Mozaikët dhe afresket e tij i gjen në Muzeun Historik Kombëtar dhe

Pallatet e Kulturës në Tiranë, Lushnje dhe Peshkopi. Në Shqipëri Droboniku lë pas një krijimtari tashmë të afirmuar në nivel kombëtar, pas kryerjes së studimeve fillimisht në Liceun Artistik të Tiranës dhe më tej studimeve të kryera në Institutin e Lartë të Arteve në Tiranë (sot Akademia e Arteve të Bukura). Punon kryesisht në pikturë monu-

të përcaktonin nëse është bërë vërtetë mirë apo keq si vepër përfaqësuese e metodës së realizmit socialist. Ky do të ishte vlerësimi i duhur. Vepra e tillë është, e tillë ka qenë, e tillë do të mbetet, por edhe duhet theksuar se është bërë nga njerëz të talentuar e me mjeshtëri të lartë si e tillë. Kaq mjafton për ta

mentale, por edhe në zhanre të ndryshme të artit pamor duke filluar që nga filmi multiplikativ pranë Kinostudios dhe më tej kryesisht në fushën e pikturës dhe mozaikut monumental, mjafton të përmendim bashkautorësinë në realizimin e mozaikut madhështor të Muzeut Kombëtar në Tiranë. Pas rënies së komunizmit ai ka punuar edhe jashtë Shqipërisë, sidomos në Lungro të Kalabrisë. Punimet e tij si artist i talentuar u bënë shumë të kërkuar atje dhe i janë besuar punimet për kishat e vjetra bizantine. Pas kësaj ai u kthye në Shqipëri duke iu përkushtuar punës së tij si piktorë ikonograf i shoqëruar profesionalisht nga bashkëshortja e tij Liljana dhe është një nga autorët që merr pjesë në dekorimin e kishës së re ortodokse që po ngrihet në Tiranë. Josif Droboniku është autor dhe bashkëautor i dhjetëra veprave duke nisur që nga katedralja e njohur e Lungros, për mozaikun e "Gjyqi i përbotshëm" dhe autor i dhjetëra mozaikëve, afreskeve dhe ikonave në kishat e vendeve arbëreshe në Kalabri të San Kozimos, San Giorgios, Kantinellës, në kisha të Apulias, Sicilisë, Napolit e Romës etj. Sot Josif Droboniku ka studion e vet "të quajtur "ARBERART", në Lungro të Italisë.

thënë." Ndërsa e pyesim se si do t'u përgjigjej disa shkrimeve rreth mozaikut që janë kundër imazheve dhe konvencioneve të kohës, të cilat mund të ngacmojnë përjetime të hidhura nga koha e komunizmit, artisti Droboniku tha se: "Sigurisht nuk është e lehtë të punosh duke u detyruar të ndjekësh dhe të respek-

tosh konvencionet e kohës. Ato janë në një farë mënyrë pranga për krijuesin, po talenti i një artisti, ku me shumë respekt do të flisja edhe për talentin e kolegëve të mi, i kapërcen nëpërmjet mjeshtërisë së linjave, aftësisë së kompozimit, përgatitjes teknike dhe artistike që kanë artistët". Ndaj nuk ka asnjë arsye që në secilën epokë të bëhet, një vepër që ruan linjat e sipërpërmendura të mos jetë e qëndrueshme si vepër arti. "Për mua edhe ylli nuk duhej hequr, ç'duam të themi me këtë, që nuk e kemi jetuar për 50 vjet komunizmin dhe vetëm kemi pasur muzeun. Po pse nuk e shembën dhe muzeun, meqë është i asaj kohe", tha i irrituar artisti, duke pasur parasysh se ideja për heqjen e një prej veprave simbol të realizmit socialist ndau opinionet pro dhe kundër në ata që mendonin se duhej hequr kjo gjurmë ideologjike e së shkuarës si një shenjë e keqe, dhe të tjerë që këmbëngulën të rrijë aty ku është, pikërisht për të mos e fshirë të shkuarën e epokës kur u ngrit një diktaturë. I pyetur nga gazeta që, nëse abstenon që t'u apelojë institucioneve për çështjen e mozaikut, gjë të cilën e bën si shenjë proteste, si mund të ndikojë për një koncept të qartë të opinionit publik në çështjen e besimit se a ka vërtetë vlera artistike mozaiku, ai përgjigjet prerë dhe qartë: "Thuajuni ju gazetarët publikut që ta kuptojë se çdo vepër arti, brenda ekzekutimit të çdo epoke apo ideje të mishëruar në të ka brenda lirinë e çdo artisti që mund të jetë një liri interpretative. Ç'të them më tepër." Sipas Drobonikut mozaiku duhet të qëndrojë si vepër që përfaqëson epokën e komunizmit. "Janë gjëra që nuk duhen hedhur poshtë. Vepra nuk u bë me vullnetin tonë dhe pavarësisht se ka tematikën e kohës, për mua ka vlerë të qëndrojë ashtu siç është. Madje për mendimin tim, nuk duhej të hiqej as ylli. Këto janë veprime jo thjesht të politizuara por të papjekura", tha ai. Për artistin papjekuria më e madhe e një institucioni ose drejtuesi të saj është kur jep urdhër për të futur duart në një vepër arti, që u përket të tjerë autorëve. Lind pyetja a kanë më të drejta autori ata që krijuan në realizmin socialist? Cili ligj ua heqka këtë lloj të drejte? Për Drobonikun normat dhe ligjet janë shkelur që kur është bërë ndërhyrja e parë pa u pyetur autorët. Pavarësisht nga tematika që ka ky mozaik, është një vepër arti që mbart me vete dhe të drejtën e autorësisë krijuese.

Premiera

TR-Junior Club, shfaqje e veçantë në Metropol N

jë grup të rinjsh që parodizojnë jetën e tyre, të mbushur me facebook, celular, dashuriçka… Një adoleshencë, "Fresk fare". Rrallë kemi parë që adoleshtët që janë kaq të vështirë, të bëjnë parodi me moshën e tyre. Jeta e tyre virtuale do të zbres live në skenë. Në Qendrën Kulturore "Tirana" (Teatri i Metropolit) mbrëmjen e së mërkurës, në ditën e verës do të shfaqet premiera e re, për një tjetër grupmoshë, adoleshentët, salla "Cehov", ora 18:00. Është një shfaqje që vihet në skenën nga bashkëpunimi i këtij teatri me të rinjtë e Sirea Film nga regjisorja Elona Hyseni. Titullohet "TR- Junior Club" ose ndryshe (Fresk Fare), të cilën ata vetë e quajnë ironi romantike. "Përgatituni të shikoni një shoë pa receta morali nga adoleshtë të moralshëm", tregon regjisorja Hyseni, e cila tashmë e njeh mirë botën e tyre, që prej gjashtë vjetësh. Shfaqja është ndërtuar e tillë e cila edhe

nëpërmjet skenografisë do të na sjell live botën e internetit, bota që ka rrëmbyer adoleshencën e tyre dhe i formaton ata në karakter dhe në ndjenja. "Janë një grup adoleshentësh të cilët vendosin të tërheqin vëmendjen nëpërmjet internetit, publikojnë life (online) ç'do gjë që ndodh në të përditshmen e tyre. Deri në fund të shfaqjes ata do performojnë në mënyrë që të marrin sa më shumë klikime dhe të rrisin audiencën. Vetëquhen Fresk -Fare dhe duan t'ia kalojne edhe Justin Biber. Por veç të tjerash, kanë një bankomat kërkesash, i cili funksionon online. Ata mund të zgjedhin zyshën, orët e mësimit, e gjithçka që ju duhet... Gabimisht kërkesave të tyre për një zyshe super sexy, e cila do të zhvillojë tek ta një ofertë mesimore 4 orë në 1, nuk i bëjnë save dhe u vjen një zysh "free options" e cila është shtatëzanë. Ky është konflikti i parë që pësojnë me teknologjinë. Zysha është më e pa-

përgjegjshme sesa kjo klase eksperimentale. Eshtë njësoj me ta. Gjithçka që ndodh me ta është në gjuhën e kompiuterit. Endrrat e tyre janë nëpër usb…"Ka situata komike dhe shumë energji pozityive që këta adoleshent përcjellin. Midis publikut ka edhe fëmi aktor, të cilët janë fëmijë të cilët klikojnë dhe bëhen pjesë e shoët live. Në fund ata arrijnë qëllimin e tyre duke siguruar shikueshmëri të lartë. Arrijnë të kenë po aq klikime sa Justin Biber. Improvizimi është çelsi i suksesit të origjinalitetit të tyre", shprehet regjisorja Hyseni. Skenarin e kësaj shfaqje e ka shkruar vetë regjisorja, ndërsa skenografia është punuar nga Beqo Nanaj. Për koreografinë kanë punuar Rinold Gjorecaj dhe Almenda Hoxha. Formulues muzikor, Klodian Qafoku. Shfaqja zgjat rreth një orë dhe do të jetë në skenë në datat 14, 15, 16, 17, 18, 22, 23, 24, 25, 31 mars. 1, 5, 6, 7, 8, 12, 13, 14, 15 19, 20, 21, 22, 28, 29 prill

Simpozium mbarëkombëtar Akademia e Shkencave

Akdemikët, të pasurohet shqipja standarte nga gjuha e gjallë e folur TIRANE

siteti i Tiranës prof.dr. Shezai Rrokaj, akad. asociuar Gjovalin Shkurtaj; nga Universiteti i Shrobleme të leksikut në sh kodrës prof.dr. Tomorr Osmani; qipen standarde, të termi- nga Universiteti i Elbasanit nologjisë, si dhe problemi i an- prof.dr. Mehmet Çeliku), nga glicizmave në gjuhën shqipe Akademia e Shkencave dhe e ishin pikat kryesore të dis- Arteve e Kosovës, akademik kutimit të anëtarëve të Këshil- Rexhep Ismajli, akademik Belit Ndërakademik për Gjuhën sim Bokshi, akademik Idriz AjeShqipe, që u zhvillua në datat 6- ti, nga Instituti Albanologjik i 8 mars. Pjesëmarrësit paraqitën Prishtinës, prof.Dr.Shefkije Isveçantitë e normës gjuhësore në lamaj, prof. dr. Bardh Rugova, këto fusha, gjendjen e proble- prof. dr. Isa Bajçinca, prof.dr. meve të sotme dhe u propozuan Fadil Raka, prof. dr. Abdullah disa masa e detyra për pasur- Zumberi, prof.dr. Imri Badallaj; imin e leksikut të shqipes stan- nga Maqedonia prof. dr. Remzi darde nga të gjitha burimet Nesimi; nga arbereshet e Italise, (ligjërimet e folura popullore, prof. dr. Francesco Altimari. krijimet e reja me mjetet, sipas Këshilli në vazhdim të punës modeleve fjalëformuese të sh- së tij për çështje të drejtshkrimqipes dhe nëpërmjet huazimeve it të gjuhës shqipe, në të domosdoshme, kryesisht të mbledhjen e tanishme u përqenndërkombëtarizmave). U traj- drua në çështje të leksikut të tua ndër të tjera ruajtja e pastri- gjuhës shqipe duke ngritur edhe mi i mëtejshëm nga fjalët e hua- një grup pune. Këshilli thekson ja të panevojsse në fushën e hme, njësimi e leksikut e të terstandardizimi i minologjisë shMe vendim të terminologjisë, qipe ka shumë veçanërisht në përbashkët të Kryesive çështje që presfusha më të in studime e zgtë dy Akademive, përgjithshme, jidhje nga orgaShqipërisë dhe brenda sistenizmat shkeKosovës, Këshilli mit terminoloncorë që merrgjik dhe në përështë zgjeruar me en me studime dorim të përe botime gjuhëpesë anëtarë bashkët etj. Me sore, me forma (gjuhëtarë nga vendim të përtë reja bashkëShqipëria e Kosova) bashkët të Krpunimi dhe me dhe drejtohet nga një yesive të dy Akmënyra të reja ademive, Shorganizimi. Kryesi prej pesë qipërisë dhe KDisa propozime akademikësh (tre osovës, Këshilkonkrete nga li është zgjeru- akademikë nga ASHSH mbledhja e fundhe dy nga ASHAK) ar me pesë andit e Këshillit në ëtarë (gjuhëtakëto drejtime rë nga Shqipëdo t'u përcillen ria e Kosova) dy Akademive dhe drejtohet nga një Kryesi dhe më tej instituteve shkenprej pesë akademikësh (tre ak- core, fakulteteve e qendrave me ademikë nga ASHSH dhe dy të cilat bashkëpunohet e të tjera nga ASHAK). Këshilli përbëhet që merren me studimin e gjunga 23 profesorë, akademikë e hës shqipe. Ky këshill u themestudiues të njohur të gjuhës sh- lua më 2004-n nga Akademia qipe nga Shqipëria (ASHSH: e Shkencave e Shqipërisë dhe akademik Shaban Demiraj, ak- Akademia e Shkencave dhe e ademik Jani Thomai, akademik Arteve e Kosovës, si organ me auEthem Lika; nga QSA: aka- toritet shkencor për shqyrtimin demik Kolec Topalli, prof.Seit e të gjitha çështjeve që lidhen me Mansaku, prof.dr. Enver Hysa, përdorimin dhe zhvillimin e shprof. dr. Emil Lafe; nga Univer- qipes standarde. „„„

P


22

E mërkurë, 14 mars 2012

SPEKTAKEL

Big Brother 5

AKUZA Liami shton se Genta e mban mirë me të gjithë, e më pas ia punon pas krahëve

DEBATI MES BANORËVE

Genta-Liamit: Je i shtirur „„„

TIRANE

SUADA DACI

T

eksa Anila është në rolin e gardianes për tre djemtë e dënuar, Genta afrohet pranë saj e djemtë fillojnë ta ngacmojnë. Genta i thotë Anilës: "Po ç'kanë këta që sillen keq me mua?" e ajo i përgjigjet se djemtë janë mërzitur nga qëndrimi në një vend të mbyllur. Liami e këshillon Gentën të mos i thotë të gjithë banorëve që i do shumë e ajo përgjigjet se Liami nuk e do, e i thotë se është mashtrues. LiGenta shprehet ami i përgjigjet se e tillë është ajo e i se banorët kërkon të largohet kërkojnë të prej aty. Liami shton se Genta e tallen me të, mban mirë me të por nuk i kanë gjithë, e më pas ia punon pas krahëve. mundësitë t'a Genta i kërkon Libëjnë këtë amit t'i tregojë një rast që ia ka punuar pas krahëve përveç rastit që ka ndodhur një keqkuptim me Elvisin e Liamin, e i ka kërkuar falje. Genta revoltohet e i pyet djemtë se ç'të keqe u ka bërë, përveçse i do të gjithë njerëzit pa interes e pa strategji, ashtu siç është Liami. Ky i fundit i thotë se po të ishte kaq e thjeshtë, nuk do të kishte shkuar tek ai për t'i kërkuar mendim sesi ka vepruar me banorët pasi është grindur me ta. Ajo përgjigjet se i ka kërkuar një këshillë Liamit meqëmëse ësh-

Franceska

Nuk jetoj dot pa Ermalin F

rançeska shkon te dera e dhomësburg, duke ruajtur "të burgosurit". Arbri e pyet nëse ajo mund ta kalonte dot jetën me Ermalin, ndërsa Françeska thotë: "Jo". Ajo shprehet se nëse Ermali është edhe në jetën e përditshme, kështu siç e ka shfaqur veten brenda shtëpisë, atëherë ajo do ta kishte të pamundur jetesën me të. "Ky është flori djalë, sinqerisht ta them", i thotë Arbri. Ajo thotë se Ermali është duke shpenzuar shumë pak kohë me të tani që kanë 24 orë bashkë me njëri-tjetrin dhe ajo thotë se ka dyshime që lidhja e tyre mund të funksionojë. "Ndihem mirë që flisni për mua", shprehet Ermali duke qeshur.

ARBRI-FRANÇESKËS "ERMALI S'KA TË DASHUR

të më i madh, por tashmë e kuptoi që paska bërë gabim. Genta shprehet se banorët kërkojnë të tallen me të, por nuk i kanë mundësitë t'a bëjnë këtë. Liami përgjigjet se nuk ka dashur asnjëherë t'a bëjë këtë gjë, por Genta tashmë është revoltuar ndaj tij dhe e ofendon rishtazi. Ajo shton se me Ermalin është grindur, por në ndryshim nga Liami, ai nuk është i shtirur. Genta thotë Liami është tallur me respek-

tin e dashurinë që i ka dhënë. Liami i përgjigjet se përsëri e ka xhan Gentën, ndërsa ajo mohon. Më pas, Genta largohet prej djemve e u tregon Klaudjës dhe Ermirës se çfarë i ka thënë Liamit. Ky i fundit del nga "burgu" sëbashku me Ermalin e Arbrin, e konfrontohet me Gentën dhe Gracianon. Ky i fundit shprehet ka krijuar mardhënie të mira e banorët, ndërsa Liamin nuk e duron dot asnjëri.

Arbri del në kopsht për të pirë cigare, i shoqëruar nga Françeska. Ajo është kurioze të dijë se çfarë bisede ka bërë Arbri pak më përpara me Ermalin. Ajo kërkon të dijë nëse Ermali është i lidhur jashtë shtëpisë apo jo. Arbri nuk do që t'i tregojë detaje, por i thotë se ai aktualisht nuk është i lidhur. "Ka pasur një lidhje para dy vjetësh dhe po të ishte ende do të ta thosha", i thotë Arbri. Ai e këshillon që ajo t'i shijojë ditët e qëndrimit brenda në shtëpi, por Françeska thotë se mendon edhe për lumturinë e të dashurës së tij, e cila është duke e pritur, nëse ekziston. Arbri thotë se Ermali është djalë i mirë dhe se nuk duhet që të ketë frikë nga ai. "E di që është djalë i mirë, prandaj u afrova", shprehet Françeska.

Biseda

Vlashi

Klaudia: Dolorezën do ta përcjellë të shtunën

I mërzitur nga fjalët e thëna pas krahëve

D

G

isa nga banorët qëndrojnë në kopësht duke biseduar, ku ndër to Ermira e Klaudja vënë bast që Klaudja nuk do të dalë nga shtëpia e BB këtë javë. Nëse del Klaudja, i detyrohet Ermirës tre të qerasura jashtë shtëpisë, e nëse nuk eliminohet, Ermira i detyrohet Klaudjës. Graciano afrohet pranë tyre e komenton Dolorezën, ku thotë për të që po shfaq talentin në arkitekturë duke ndihmuar Edin me format që po krijon me kanaçet e Top Energy. Klaudja përgjigjet: "Mirë që ka arkitekturën, që të vihet pak në lëvizje". Klaudja shprehet se mezi po e pret ditën e shtunë e Graciano e pyet përse e ka gjithë këtë ngut. Ajo i përgjigjet: "Ngutem, sepse do përcjell Dolorezën". Ndërkohë, Doloreza ndihmon Edin për të formuar murin me

Top Energy e teksa dëgjon fjalët e Klaudjës, shprehet se ka filluar të ndërtojë një mur e do të qëndrojë derisa t'a bëjë pallat. Klaudja shprehet se do ta shohin këtë gjë të shtunën, e Graciano ndërhyn duke ngacmuar Dolorezën. Kjo e fundit shprehet se me valixhet e Klaudjës do të bëjë gradaçelë. Graciano e pyet Dolorezën nëse do t'ia dalë me ndërtimin e "pallatit" e ajo përgjigjet se kjo është puna e saj e nëse nuk shkon mirë, do t'i mbajë vetë përgjegjësitë. Graciano thotë se nëse Doloreza do t ë gabonte në profesionin e saj, do të ishte e pafalshme. Doloreza i kundërpërgjigjet ngacmimeve të Gracianos e Klaudjës duke i thënë se do të qëndrojë në lojë deri në fund.

raciano shkon pranë Vlashit dhe e pyet cfarë ka sepse i duket i mërzitur .Ai përgjigjet se nuk është i mërzitur, ndërsa Graciano thotë: "Ah, ç'të bën dashuria", duke aluduar se Vlashi ka rënë në dashuri. Vlashi shprehet se nuk i kanë pëlqyer disa situata mbrëmë e prandaj është i mërzitur, pasi po mendon për to. Graciano i kërkon që Vlashi t'i tregojë se çfarë ka, e ai thotë se ka dëgjuar disa fjalë të thënë pas krahëve për të. Ai shton se dje ka biseduar me Gentën për këtë temë, ndërsa sot dëshiron të rrijë në qetësi. Graciano thotë se Vlashi nuk mund të qëndrojë gjithë kohën i vetëm në shtëpi, pa u përfshirë në asnjë situate, pasi do të thotë që në shtëpi është vetëm hije. Vlashi shprehet për një situatë se Graciano mund të kishte folur dhe me Klaudjën e Graciano përgjigjet se nuk mund t'a ndalojë atë të flasë.

Vlashi thotë se Graciano mund të kishte reaguar kur Klaudja ka komentuar për të, paçka se nuk i interesojnë fjalët që Klaudja ka thënë mbrapa krahëve për të, pasi nuk ka dhe as nuk do të ketë një raport me Klaudjën. Graciano përfundon duke thënë se fakti që ka krijuar shoqëri me Vlashin, nuk do të thotë se duhet të transportojë thashethemet që banorët mund të bëjnë për të dhe e anasjellta.


E mërkurë, 14 mars 2012

23

ZBAVITJE

HOROSKOPI Ekzekutivi mblidhet nën ujë

Një rast i veçantë lindjeje

Karrige me rrota për rekord

D

Ç

K

eri tani çfarë nuk është bërë nën ujë, si festa, sporte apo lojëra të ndryshme deri te ato që kanë vendosur madje që edhe martesën ta bëjnë të zhytur në ujë e me kostumin e zhytësit veshur. Por ama askujt nuk i kishte vajtur mendja që të zhvillojë mbledhjen e kabinetit qeveritar nën ujë. Ishte qeveria e ishujve Maldive që, pak kohë më parë, u mboldh në një seancë të çuditshme nën ujë, siç duket edhe në foton këtu pranë. Të 14 anëtarët e qeverisë së këtij vendi, ne në krye kryeministrin Mohamed Nasheed, vendosën këtë mbledhje të rrallë, me kostumin e zhytësit dhe me bombola, për të denoncuar ngrohjen globale, e cila rrezikon të zhdukë arkipelagun nga faqja e…. oqeanit. Pas kësaj ekzekutivi ka nënshkruar një deklaratë që u dërgua në Kopenhagen në konferencën e OKB për Klimën.

ifti Polly e Chuck Berendes, nga La Crosse në Wisconsin që shihni në këtë foto, ka vërtet shumë arsye të besojë se fëmija i tyre i tretë të ketë diçka të pabesueshme. Kështu, Henry Michael Berendes, siç është quajtur vogëlushi, lindi rreth tre vite më parë pikërisht në orën 0900 të datës 09.09.2009. «Nuk e di se si ndodhi- thotë i ati i tij, Chuck- por di vetëm të them se ajo që e bën më të pabesueshme këtë ngjarje është se ne kishin menduar që më parë për mundësinë e lindjes pikërisht në atë datë. E në fakt, kur mjeku na kon¿rmoi lindjen në këtë kohë nuk u besonim veshëve ». Dhe jo vetëm kaq, por vogëlushi peshonte 9,9 libra, ndërsa i ati Chuck ishte 29 vjeç, e pabesueshme por e vërtetë.

Dashi

jo që shihni në foto është një karrige me rrota, nga ato që përdorin paralitikët, por që padyshim është më e veçanta në llojin e vet. Dhe kjo falë fantazisë dhe aftësisë së krijuesit të saj, anglezit31vjeçar Colin Furza, i cili ka ditur të transformojë brenda një kohë shumë të shkurtër, afërsisht tre muaj, një motoçikletë rrangalle prej 125 cc në një karrige paralitiku por që mund të arrijë një shpejtësi maksimale prej 110 kilometrash në orë. Dhe po të mendosh se karriget e këtij lloji nuk i kalojnë të 15 km në orë, merret lehtë me mend se ç’novacioin ka bërë Furza. Vetëm se, siç thotë ai vetë, nuk i duhet një shpejtësi e tillë një paraplegjiku, por e ka bërë për rekord Guinness.

Demi

SUPER FJALEKRYQ 1

2

3

4

17 24

5

6

7

18

25

19

26

46

29

30

36

60

66

53

61

62

73 83

74 84

75

ɷ ORIZONTAL

43

54

55

77

56

57

78

79

87

80

81

88

G J E

M U N D

E N

A R T E

I G O N E I

R O R

ɷ VERTIKAL

1. Gjysma e lapsit. 2. Qytet në Siçilia. 3. Liqen i kripur. 4. Ka kryeqytet Bamako. 5. Gjysma e arenës. 6. Fillojnë jetën. 7. Derisa janë në fund. 8. Janë barriera të... partive 9. Fillojnë metodën. 10. Bel i Maupassant.

I

I

T E O

K

K T

G J E R M A N

I

A

M A U N E U T R A G E T

I

C A N T E R B E R Y

V A G A N T E S M E M O R

H E L

I

M E R A K A L U A R B L E D A R E L

N D R E

O Z O N

A G I

P Y E N

N E

R O M Y S T E K E I

E T

I R

A L E T

I

D E A N

H A L

A R

S A T A N E P X I I

I

I

I

E L

A S E K T E

O P E R A T O R E T

M A U

E L D T

T V

L E T E R

D R E A M I K E T A

R

M A

E S M A A G O L L

I K O P T E R E T

M

I M B

82 89

11. Eshtë ekzemplari i një produkti. 12. Një libër me harta. 13. Janë ngjarjet e vërteta. 14. Tina këngëtare. 15. Janë aktorë që “kopjojnë” personzhe. 16. Harris aktor. 18. Një mësim me leksion 19. Eshtë qytet dhe kanal grek 20. Eshtë vija e portës. 22. Negri poetet italiane. 25. Qe skuadra e Kujtim Majacit. 26. Janë mbiemra të vjetër. 27. Një sistem transmetitmi televiziv. 28. Ishin zonja të... pashait. 29. Eshtë teli. 30. Kajsi pa ku¿j.

88. Këndojnë Marsejezen. 92. Film i Alfred Hitchcock 93. Nuk tregohet nga frikacakët. 94. I sjell lufta të tilla.

A G F A U T E O R

K R

58

Peshorja

Aq pozitiv ka qenë në shenjën tuaj Merkuri, saqë edhe tani që është larguar efeketi pozitiv i tij do të vazhdojë për inerci. Por kujdes, Po afrohet në shenjë Marsi i vrullshëm e agresiv.

Akrepi

Tani që planete të tillë si Merkuri dhe Afërdita janë në orbita shumë të përshtatshme sigurisht që do favorizojnë si në plani e punës ashtu edhe në atë sentimental. Më të hapur ndaj partnerit.

65

PERGJIGJET E NUMRIT TE DJESHEM

T E O

Virgjëresha

Saturni për ju sot është ylli më i mirë dhe jo vetëm që do të bëjë që t’ju rikthehet humori i mirë, por nga a na tjetër do t’ju ndihmojë në zhbllokimin e iniciativave dhe të projekteve.

45

90

91

94

59. Pak anakronike. 60. Patty që këndon Bambola. 62. Gjysmë inerte. 63. Dede tani trainer. 64. Kështu thirri Akili. 66. Fund ¿lmi. 67. Me të nxjerrin një letër. 69. Një mbretëreshë e sporteve. 71. Ndërmarrje Industriale tiranë. 72. Eshtë klasik me tutu. 74. Kalohen në gjumë. 77. Mbyllin një tender. 78. Eshtë mister. 83. Nota e diapazonit. 84. Një i kuq është marsi. 86. Kompozoi Bolero.

Y A R D

33

71

93

E P

Luani

Sot do të jeni në pushtetin e një Hënë agresive dhe të një Marsi që me vrullin etij bën të jeni edhe të rrëmbyer, prandaj do do të jeni disi nervozë. Edhe gjërat më të vogla mund t’ju duken drama...

50

64

86

H U M O R

Gaforrja

Më në fund duket se Marsi e Mërkuri kanë marrë një pozicion më të përshtatshëm për ju, prandaj edhe do të rikuperoni shunmë si në punë ashtu edhe në raportet ndërpersonale. Mirë edhe shëndeti.

16

44

70

76

85

92

1. Janë pemë me lende. 4. Desnuda e Goya-s. 7. Inicialet e Penn aktor. 8. Duhet vaditur. 11. Një punë me kohë të pjesëshme… në Londër. 17. Inicialet e Reitman regjisor. 18. Igli te Lazio. 19. Kaluar në krye. 21. Eshtë dita e dytë. 23. Të fundit në stadium. 24. Janë klasat që nuk takohen. 27. Të parat në sondazh. 28. Zyberi e famshme e këngës popullore. 31. Eshtë adhurim fetishësh. 34. Ka një bisht piktoresk. 35. Ajo ¿zike bëhet në palestër. 38. Skuadër e Bergamos. 39. Një fjalë për bashkë. 40. Fare pa fe. 41. Eshtë Kina në Taipei. 43. Një lidhëz. 44. Monedha e Kosovës. 46. Shkroi Jeta lakuriq. 49. Një sëmundje veshësh. 50. Arizona… në një ¿lm të Emir Kusturica-s. 51. Eshtë kopje e një tjetri. 52. Janë zotimet. 53. Thinë se më mirë daltë syri se ai. 55. Prinnci i Borodin. 58. Eguene që shkroi Misteret e Parisit.

69

15

Binjakët

38

63

68

14

E

I K E

O R T A K

T E T

N E E R A

J N E

T A K A

A T A K B E L

B A

32. Fillojnë taktikën. 33. Qytet zviceran. 35. Një veshje për të kërcyer tamure. 36. Janë pallate. 37. Janë centralet si Chernobyl. 41. Grupi i Kurt Cobain. 42. Një hidrokarbur. 45. Eshtë shkronjë e rezistencës. 47. I dyti në kapitull. 48. Prapa po nuk... ra. 50. Nëj lumë bardhezi. 51. Një ritëm.. carioca. 54. Një pjesë e aviacionit. 56. Janë shkronja. 57. Të parat në olimpiadë. 61. Eshtë edhe ai i Gazës. 63. Mund të jetë shiatik. 65. Një stinë e acartë. 67. Amanda që këndon Tomorrow. 68. Janë baballarët. 70. Mbreti i Cordelia-s. 73. Pak llafazane. 75. Një... institut autonom. 76. Një pjesë e etiketës. 79. Institutucione Financiare Kombëtare. 80. Ka shumë poligami. 81. Gjysmë aneksi. 82. Një fazë gjumi. 85. Fillojnë lejen. 86. Fillojën reformën. 87. Diftoing teatral. 89. Caktuar në ku¿j. 90. Fund ku¿zi. 91. Mbyllin akte.

Edhe për ju që i përkisni kësaj shenje parashikohet një ditë me shumë intensitet e ku nuk do të mungojë edhe ndonjë përplasje me dikë. Megjithatë do të ketë edhe momente intresante për ju. Do të jeni shumë të përqëndruar në drejtim të punës, madje impenjimet tuaja mund të shum¿shohen gjatë ditës, por kjo nuk do të thotë të lini pas dore problemet që kanë të bëjnë me partnerin.

23

49

67

72

13

32

42

52

59

12

22

37

48

51

11

31

41

47

10

21

28

35 40

9

20

27

34 39

8

Sot do të jeni nën pushtetin e yjeve që do t’ju mbështesin. Prandaj pritet një ditë e mirë në shumë drejtime. Megjithatë, kjo nuk do të thotë të ndërmerrni iniciativa të tingëllojnë si aventura.

Shigjetari

Bricjapi

Ujori

Peshqit

Duke pasur mbi kokë Jupiterin dhe Marsin ka shumë të ngjarë që ëndrrat tuaja të bëhen realitet, por për këtë duhet më shumë iniciativë nga ana juaj. Pak problematik erosi. Pritet të jetë një ditë e favorshme për sektorin e aktivitetit tuaj, por nuk duhet të qëndroni në pozita pritëse. Duhet të tregoheni më të guximshëm për të hedhur një hap që mund të rezultojë vendimtar. Hyrja e Merkurit në shenjë duket se do ta ngrysë në një farë mënyre “qiellin tuaj” por nuk do të zgjasë shumë, sapo të zerë oribitën e favorshme për ju. Raporte të ndera me dikë. Marsi dhe Merkuri ju nxisin të tregoheni më aktivë. Gjërë që i kishit lënë mënjanë tani duket se po ¿llojnë t’ju intersojnë përsëri. Mundohuni të shfrytëzoni më mirë rastet që iu paraqiten.


24

E mërkurë, 14 mars 2012

LAJME NGA BOTA ɷ Sarkozy: Mund të pezullojmë Evropën

Abonohu!

Presidenti francez Nicolas Sarkozy thotë se vendi i tij mund të pezullojë anëtarësimin në zonën Shengen të Bashkimit Evropian pa viza nëse nuk bëhen përparime në kontrollimin e imigracionit ilegal në Evropë. Presidenti po ashtu sugjeroi që Franca të zbatojë një ligj që t’u kërkojë qeverive të blejnë prodhime të bëra brenda Bashkimit Evropian, të ngjashme me aktin që ka Amerika. Zoti Sarkozy i bëri premtimet sot gjatë një fushate në veri të Parisit.

Për t'u abonuar ju lutemi kontaktoni me:

To Subscribe please contact:

ɷ Serbi, në 6 maj zgjedhjet parlamentare

Presidenti i Serbisë, Boris Tadiç caktoi 6 majin si ditën kur do të mbahen zgjedhjet parlamentare.Në zgjedhjet për në parlamentin me 250 vende, Partia Demokratike në pushtet e presidentit Tadiç do të përballet me një rivale të fortë - Partinë Progresive nacionaliste, të kryesuar nga udhëheqësi i opozitës, Tomisllav Nikoliç. Caktimi i datës së zgjedhjeve pason vendimin e udhëheqësve të Bashkimit Evropian në ¿llim të këtij muaji për t’i dhënë Serbisë statusin e vendit kandidat në BE.

Agjensia e Abonimeve të Shtypit (TRENOVA) Tel: +355 682047825 e-mail: arbentrenova@yahoo.com POSTA SHQIPTARE Tel: +355 4 2375598 e-mail: abonime@postashqiptare.al ADRION Ltd Tel: +355 4 2240018 e-mail: sales@adrionltd.com

ɷ Sllovaki, zgjedhjet i fiton e majta

Ish kryeministri i Sllovakisë, Robert Fico do të rikthehet në detyrë pasi partia e tij e majtë, Smer ¿toi ndjeshëm ndaj rivalëve të saj në zgjedhjet e djeshme parlamentare. Partia social demokrate Smer ¿toi më shumë se 44 për qind të votave, ose 83 vende në parlamentin me 150 vende. Partia konservatore SDKU, e kryesuar nga kryeministrja e tanishme, Iveta Radicova, ¿toi vetëm 6 për qind të votave. Kjo ¿tore i jep zotit Fico mbështetje të mjaftueshme për të qeverisur i vetëm, për herë të parë që kur Sllovakia ¿toi pavarësinë në vitin 1993.

ɷ Protesta në Kandahar pas vrasjes së civilëve

Persona të armatosur qëlluan me armë zjarri në drejtim të një delegacioni të qeverisë afgane, që po vizitonte fshatin ku thuhet se një ushtar amerikan vrau 16 civilë afganë. Presidenti Obama përsëriti se tërheqja amerikane nuk do të përshpejtohet për këtë arsye, por do t’i përmbahet planit të tranzicionit të përgjegjësive në duart e afganëve. Të paktën një polic mbeti i plagosur nga incidenti me armë zjarri ndaj delegacionit. Nuk është e qartë se kush qëlloi në drejtim të zyrtarëve afganë. Por ka shqetësime të përgjithshme për një shkallëzim të sulmeve hakmarrëse nga talebanët.

ɷ Statusi i Jurazelemit, ende në diskutim

Statusi i Jeruzalemit është një nga çështjet kryesore në përpjekjet për një paqe afatgjatë mes izraelitëve dhe palestinezëve. Izraeli e konsideron Jeruzalemin kryeqytetin e vet të përjetshëm dhe të pandarë. Por palestinezët duan që Jeruzalemi lindor të jetë kryeqyteti i tyre. Në Jeruzalem nuk ka ambasada të huaja. Ato janë të vendosura në Tel Aviv. Komuniteti ndërkombëtar nuk e njeh aneksimin e Jeruzalemit Lindor nga Izraeli.

origjina e lajmit... • Alba Malltezi Drejtore e Përgjithshme e Free and Fair Media Group

• Anila Basha Drejtore e Shqiptarja.com • Arben Rrozhani Kryeredaktor

Politika: Jakin Marena Sociale: Esmeralda Keta Ekonomia: Genc Kondi Kronika: Elton Qyno

Kulturë: Admirina Peçi

Design: Altin Aliaj Genti Manelli Website: Suela Gera Indrit Maraku

Departamenti i Marketingut: Cel: +355696060419 redaksia@shqiptarja.com

Shpërndarja: Saimir Zenelaj Cel: +355696060418

Redaksia: Rruga: “Dervish Hima” tre kullat, kulla e dytë-Tiranë. E-mail: redaksia@shqiptarja.com - Website: www.shqiptarja.com - Mobile: +355696060421 - Shtypur në shtypshkronjën: A.K shpk, Rruga 5 Maji, Tiranë

shqiptarja.com  

shqiptarja.com