Page 1

Grafisk Design

Produktion & workflow

Side 04

Side 24

Side 10 Side 18

Grafik & Billedbehandling

Typografi & ombrydning


2 | Grafisk Design


Grafisk Design Kunde: Tryk 10 - tekstil trykkeri

Opgave: Design af hjemmeside - webshop

Format: 900 x auto px.

Billeder: Alle billeder og grafik er i 72 ppi og farverne er i Adobe RGB

Medie: Online

Beskrivelse: Tryk 10 kontaktede mig med et ønske om et nyt design til deres hjemmeside. Deres nuværende hjemmeside skulle også omdannes til en webshop.

Tekniske løsninger: ÎÎ Research ÎÎ Mindmap ÎÎ Moodboard ÎÎ Flowchart ÎÎ Udkast (tragt form) ÎÎ CMS, HTLM & CSS

Hjemmesiden før jeg startede

Tenna Jønsson | 3


Grafisk Design Hjemmeside design

Skitser Efter et informativt møde hos Tryk 10 kastede jeg mig ud i flow charts og skitser for at danne mig et godt overblik. Jeg kunne på den måde finde det rette layout i sammenspil med designet, før jeg gik i gang i PhotoShop.

Efter de første udkast Herunder kan du se nogle af de udkast som jeg har kasseret i korrektur fasen sammen med Tryk 10. Efter de første 3 udkast fandt vi frem til grundstammen i opbygningen og farvevalg.

Se resten af korrektur gangen på side 8

Farver

Fonter

I samarbejde med Tryk 10 valgte vi orange som kontrast farve til det sort/hvide design. Det skulle give noget liv til hjemmesiden og en ”rød” tråd til hele layoutet.

Da det er et online medie skal fonten vælges med omhu. Den skal kunne læses i alle browsere og på alle slags computere. Jeg valgte derfor en nem læselig - og stilren, sans serif skrift: Verdana

Orange Color: #fd7136

Grå/sort Color: #272727

Hvid Color: #ffffff

H1, H2, H3, P { font-family:Verdana, sans-serif; } ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVXYZ ÆØÅ abcdefghijklmnopqrstuvxyz æøå 1234567890

4 | Produktion og workflow


Moodboard Efter vi havde fået farverne og fonterne på plads, valgte jeg, at lave et moodboard der skulle holde mig fast til den aftalte stemning.

Logoet En af de detaljer som Tryk10 var ret glade for i det design, som vi valgte at arbejde videre med, var det jeg havde gjort ved deres logo.

Ideen Min tanke var at skabe en tøj illusion. ”Mærket i nakken”. Da orange skulle være kontrast farven, var det åbentlyst en god idé at bringe det med indover logoet.

Løsningen Derfor valgte jeg at lave deres logo negativt og placere det på en shape som illustrerede en ”flip” i tøjet. Den hænger i toppen af designet på hjemmesiden og giver et godt genkendelses element.

Tenna Jønsson | 5


Grafisk Design Hjemmeside design

Læder tekstur & Gennemgående baggrund

2.1

2.1 I dette udkast valgte jeg så at bruge et helt andet baggrunds billede. En læder struktur med et sort banner. Tryk10 havde fra en tidligere samtale nævnt at de godt kunne lide den mørke baggrund på deres nuværende hjemmeside. Jeg ville derfor se om det var den retning de hellere ville.

2.2 I dette udkast valgte jeg at lave en gennemgående baggrund med den tekstur jeg havde brugt i banneret i fra det første udkast som vi valgte som udgangspunkt. Banneret blev sort med hvid tekst og content baggrunden gjorde jeg hvid med sortog orange tekst. På den måde kunne jeg stadig holde det gennemgående sort-hvid tema med fokus på det lyse.

2.2

Da Tryk10 havde fået disse to udkast og fået kigget på dem, var deres tilbagemelding at de gerne ville have mig til at arbejde med 2.2 udkastet. De så bare gerne at det fik en mørkere stemning.

3.1

Luft til ”diverne”! 3.1 I dette udkast legede jeg lidt med at give ”diverne” luft og dele tingene lidt op. Jeg ville giver Tryk 10 mulighed for at se hvad man kan og ikke kan. Luft skulle derfor også være en mulighed.

3.2

Tæt og kompakt 3.2 Dette udkast blev lmere kompakt. Der var dog ingen tvivl da Tryk10 kontaktede mig efter at have modtaget de 2 udkast. De blev meget glade for udkast 3.2 og bad mig sætte siderne op ASAP!

6 | Produktion og workflow


Flow Chart Her ses mit flow chart

INDEX (forside) VI TILBYDER

PRISER

CASES

Betingelser (pdf)

Billedgalleri

FAQ

* når produkterne er tilføjet indbøbskurven kan man købe produktet og ryger derefter videre til et valgfrit betalings modul. Wannafind har deres ejet, men man bestemmer selv hvilket man bruger

KONTAKT OS

INDKØBSKURV *

DIN KONTO

PRODUKTER

Køb produkt

Log in

Arbejdstøj

Produkter*

Betalingsmodul

Ansøg om bruger

Firma idræt

Produkter*

Glemt adagngskode

Hættesweats

Produkter*

Nyhedstilmeldning

Løbetøj

Produkter*

Poloer

Produkter*

Sportstøj

Produkter*

T-Shirts

Produkter*

HTML & CSS UDRAG

Tenna Jønsson | 7


8 | Typografi og ombrydning


typografi & Ombrydning Kunde: Aktiv Partner - Redesign af magsin

Opgave: Redesign af magasinet HALLO

Format: 210 x 280 mm,

Billeder: Alle billeder og grafik er i 300 dpi og har farveprofil Fogra 39

Medie: Offline

Beskrivelse: Magasinet HALLO er i format tabloid med beskæring. Papiret er i 80 g. Opgaven var her at skabe et magasin, som ikke skulle køre efter de typiske avis forhold. Et ny designet magasin. Nyt format, nyt materiale og nyt layout.

Tekniske løsninger: ÎÎ Paragraph styles ÎÎ Character styles ÎÎ Ombrydning ÎÎ Grids ÎÎ Pagina ÎÎ Master pages ÎÎ Tabeller Original magasinet

4

Juli/august 2012

Juli/august 2012

Når én dag ikke er nok Hvordan morede børn sig i 1930érne… uden de moderne og tekniske gængse muligheder: Tv, film, Ipode og computerspil? Sjove sommerferieaktiviteter for børn i Andelslandsbyen Nyvang

”Far”, sagde den yngste”, dengang du var barn, der havde I ikke nogen computere, vel?”. Det kunne jeg jo kun bekræfte. Han tænkte lidt, og spurgte så : ” Hvordan kom I så på internettet?” For nutidens unge og børn er en hverdag uden computere, spil, sociale medier og de muligheder al elektronikken giver, næsten en utænkelig tanke. Men vi, som har oplevet en barndom uden cyberspace, synes jo ikke at vi kedende os, nærmere tværtimod. Det var bare nogle andre ting, vi fandt på og foretog os, alene og i fællesskab med kammerater og venner.

”Der findes mange sommerferieaktiviteter at vælge imellem for børn i deres ferier, men ikke en som i Andelslandsbyen Nyvang”

Nutidens børn får nu chance for at opleve, hvordan vi,vores forældre og bedsteforældre fi k tiden til at gå med lege og spil. Om børnehverdage i 30’ernes Danmark fortælles og vises af Andelslandsbyen alle hverdage i ugerne 28-29-30-31. ”Måske har du set gamle fi lm eller læst gamle blade - og måske har oldefar fortalt historier, som lød til at være sjove og spændende - dog meget fjernt fra dagens Danmark. Andelslandsbyen Nyvang puster liv i disse fi lm, billeder og historier og gør dem lige så levende som dig

Škoda fejrer i lighed med foregående år cykelløbet Tour de France med at introducere en Fabia Tour kampagnemodel spækket med attraktivt udstyr. Fabia Tour de France kan fås med 1.2 TSI benzinmotor og 1.6 TDI turbodieselmotor. Billigste Fabia Tour de France koster 169.000 kr.

og mig. Der er sat fokus på børn i 4 uger i sommerferien, hvor børn, i alle aldre, kan opleve genopleve tiden, som den var i gode gamle dage”, fortæller informationschef Lotte Lomholt fra Andelslandsbyen Nyvang, og hun fortæller her om, hvordan aktiviterne fordeler sig hen over sommerferien.: Uge 28:Hvad grøftekanten gemte. Når mormor plukkede lavendler, bandt hun dem til små kurve med silkebånd. De blev lagt mellem tøjet i klædeskabene og skufferne for at sprede vellugt og holde møllene på afstand. Pigebørnene legede i grøftekantens rige blomsterhav og flettede kranse, mens drengene undersøgte det myldrende insektliv. Sted: Ved Vej og Bro museet

Sommertid er Tour de France tid. Verdens største og mest spektakulære cykelløb står for døren, og Škoda er som altid med helt fremme forrest i feltet. Samtidig med Tour starten i den belgiske by Liège 30. juni startede også Škodas store sommerkampagne.

Uge 29: Spil og spillopper Noder og unoder. For aktive unger er der sjove gammeldags lege og spil fra dengang drenge var drenge og piger var piger. Sted: Skoletjenesten Uge 30: Besøg Pandekagehuset Her kan du på gammeldags maner kværne dit eget korn og bagefter røre pandekagedej, som du bager på jernpande på gamle sparekomfurer. Sted: Skoletjenesten Uge 31: Sving med uld og stof Billeder, fi lt med uld og stofrester er en herlig kombination. Her er mulighed for at lave svingere. Poser og alskens husfl idstin for børn i alle aldre. Hvis ikke man ved hvordan man leger ”snoreleg”, eller hvordan man laver en ”hvæsegasse” –ja, så er det blot at komme på besøge og prøve selv. Sted: Skoletjenesten

Alle tirsdage i de fire uger Bliv hemmelig agent og hjælp ”Lauritz Betjent” med at fange Mystiske kriminelle personer fra ”Uzbezicistan” Sted: Landbetjentens kontor

Kort sagt: Masser af sjove aktiviteter og spændende oplevelser -både indendørs og udendørs, hvor alt bliver levende. Netop derfor siger alle: Én dag er ikke nok...

Skulle det ikke være nok, er der mulighed for at lege med gamle legetøj på husmandsstedet, køre i hestevogn, lære om dyrene på landet og besøg mejeriet, når det er i drift.

Alle aktiviteter foregår ikke hver dag, så klik ind på hjemmesiden: www.andelslandsbyen.dk og læs mere om hvor og hvornår.

15

Siger du Tour de France, siger du også Škoda læg, læderpakke bestående af læderrat, læder på håndbremsegreb og gearknop, 16” alufælge, el-ruder bag, avancerede tågeforlygter med drejelys, opvarmelige sprinklerdyser ved forruden og MaxiDOT informationscenter. ”Fabia Tour de France bygger på Elegance udstyrsniveauet, som i forvejen er kendt for at tilbyde kunderne masser af eksklusivt udstyr, og man sparer helt op til kr. 28.000 på Škodas Tour model”, fortæller salgschef Claus Madsen fra Skoda i Holbæk.

Der er efterhånden en mangeårig tradition for, at Škoda fejrer det spektakulære Tour de France med et rigtig godt Tour tilbud, og i år er naturligvis ingen undtagelse.

Fabia Tour de France fås med 1.2 benzinmotor i 70 hk, 86 hk og i 105 hk versionen. Foretrækkes TDI Common Rail turbodiesel motoren, kan den fås i to udgaver med enten 90 hk eller 105 hk. Fabia Tour de France fi ndes både som hatchback og Combi.

Årets Tour bil er den familievenlige Fabia Tour de France med masser af attraktivt udstyr uden merpris. Kvit og frit får man eksempelvis elektronisk klimaan-

Prisen for Fabia Tour de France starter ved kr. 169.000 for 1.2 hatchback med 70 hk. Billigste dieselmodel 1.6 TDI hatchback koster kr. 199.000. Merprisen for

klassens mest rummelige Combi version er kr. 10.000. Škoda har også en rigtig Tour konkurrence, og hvad er mere nærliggende end at sætte en guldcykel til en værdi af 10.000 kr. på højkant i en stor konkurrence. Škoda Fabia er konstant blandt de bedst sælgende mindre familiebiler ikke mindst takket være den rummelige Fabia Combi. Masser af udstyr, fuld sik kerhedspak ke med 6 airbags og antiudskridningssystemet ESP kombineret med klassens bedste rummelighed og en stærk restværdi har resulteret i over 60.000 Fabia på danske veje.

Hos Autohuset Stormgaard, Skoda i Holbæk er

man oppe på den helt store klinge, når det handler om Skoda Fabia og fornuftige og økonomiske biler. Også i klassen mindre end Fabia, har Skoda nemlig sat konkurrenterne til vægs. Skoda Citigo er udråbt til tidens bedste bilkøb i Mikro-bilklassen samtidig med at den har fået prædikatet ” Danmarks billigste bil”. Skoda Citigo fås som både 3 og 5 dørs i flere motorvarianter.

Der er kun en ting at gøre : prøv den, siger salgschef Claus Madsen og automobilforhandler Jan Stormgaard om Skodas nye Tor de France Fabia

www.citroen.dk

iTunes®

CITROËN PRÆSENTERER EN VERDEN AF SOMMERHITS

9. juli til 3. august Uge 28 – 29 – 30 og 31 mandag til fredag kl. 10 - 16

CITROËN C1

CITROËN C3

CITROËN C3 PICASSO

1.0i Attraction

HDi 70 Seduction

HDi 90 Seduction

78.990,895,-/MD.

161.990,1.495,-/MD.

201.990,1.795,-/MD.

NU HAR VI 3 KAMPAGNEHITS OG MILLIONER AF OPLEVELSER PÅ PROGRAMMET Prøv en af vores tre kampagnemodeller eller en anden ny Citroën. Så deltager du i konkurrencen om iTunes gavekort (værdi af 200,-) til en verden af musik, film og meget mere. Vi trækker lod om 40 gavekort hver måned i juni, juli og august, så der er gode udsigter til en underholdende sommer, når du lægger vejen forbi din Citroën-forhandler.

CRÉATIVE TECHNOLOGIE

Brændstofforbrug v/bl. kørsel 21,7-26,3 km/l. CO2 99-119 g/km. Finansiering: Citroën C1 1.0i Attraction: Udb. 20.000,-. Saml. omk. efter 96 mdr. 105.920,- inkl. levering og metallak. ÅOP før skat 8,56%. Variabel rente 3,5%. Citroën C3 HDi 70 Seduction: Udb. 28.000,- Saml. omk. efter 96 mdr. 171.520,- inkl. lev. og metallak. ÅOP før skat 9,38%. Variabel rente 3,95%. Citroën C3 Picasso HDi 90 Seduction: Udb. 33.000,- Saml. omk. efter 96 mdr. 205.320,- inkl. lev. og metallak. ÅOP før skat 9,29%. Variabel rente 4,45%. De angivne priser er ekskl. lev. kr. 3.680,- og gælder ved køb inden 31.07.2012. Tilbuddene gælder alene hos de Citroën-forhandlere, der deltager i kampagnen. Tilbuddene kan ikke kombineres med andre særaftaler med rabatydelse. De viste modeller er inkl. ekstraudstyr mod en tillægspris. Forbehold for prisændringer og trykfejl. iTunes er et varemærke tilhørende Apple, Inc., registreret i USA og andre lande. Apple er ikke deltager i eller sponsor af denne kampagne.

CITROËN HOLBÆK • AUTOHUSET STORMGAARD A/S • TÅSTRUP MØLLEVEJ 6 4300 HOLBÆK • TELEFON 59 43 13 13 • WWW.AUTOHUSETSTORMGAARD.DK

Tenna Jønsson | 9


Typografi & ombrydning Magasin design og opsætning

Skrifttyper I mit redesign af HALLO har jeg valgt at bruge 2 forskellige fonter: ”Champagne & Limousines” og ”Egyptienne” Champagne & Limousines er brugt til de fleste rubrikker og til mellemrubrikker. Den er elegant let og minimalistisk. Egyptienne er brugt til brødtekst. Det er også den vi bruger i original magasinet HALLO. Jeg valgte derfor at holde mig til den font for at bibeholde lidt af det originale. En nem læsbar serif font. Min brød tekst er sat til 8/10 pt.

Champagne & Limousines Regular: TrueType abcdefghijklmnopqrstuvxyz æøå abcdefghijklmnopqrstuvxyz æøå 1234567890 Egyptienne F 55 Roman: OpenType abcdefghijklmnopqrstuvxyz æøå abcdefghijklmnopqrstuvxyz æøå 1234567890

Side 210 mm x 280 mm. Beskæring: 5 mm.

Margin Top: 27 mm. Bund: 29 mm. Indre: 22 mm. Ydre: 22 mm.

Spalter Grid er opbygget i 6 spalter med en spaltemargen på 5 mm. Mange spalter giver rigtig mange muligheder for spændende layout, men sikrer samtidig et konsistent layout.

Grid Mit baseline grid starter hvor min op margin slutter. Dvs. ved 27 mm.

10 | Typografi og ombrydning

12

FOTO APPLIKATIONER

FOTO APPLIKATIONER

13


1. 2. 3. 4. 5. 6.

Pagina Rubrik (2 delt Paragraph- og character styles) Manchet Brødtekst Mellemrubrik Billedtekst

1

8

BOLIG INDRETNING

BOLIG INDRETNING

I et halvt år måtte Michael Jr. Mortensen gå i bad i den lokale svømmehal, fordi han løb tør for fliser under renoveringen, og der skulle gå et halvt år før butikken fik nye.

Nykøbing Sjælland har

2

3

NYC-STEMNING Mortensen tøvede ikke længe, 28-årige Michael Jr. 4 Michael da han fik muligheden for at totalreMortensen har på to novere en taglejlighed midt i Nykøbing år og uden nogen over- Sjælland. Han fik nøglen til lejligheden klokken 12 en dag i juni 2006. Og ordnet plan forvandlet klokken 13.30 var halvdelen af en væg en lejlighed og et og det meste af et loft allerede revet tørreloft til en gennem- ned og lå på gulvet. ført ungkarlehybel i ægte – Jeg havde virkelig mod på den renonewyorker-stil. vering og kan godt lide processen med at skabe noget – at få ingenting til at blive til alting. Og så overvejer jeg nok ikke tingene så meget. Jeg gør det bare, siger den 28-årige reklamekonsulent ved Sjællandske Medier.

Han havde derfor ingen overordnet plan for renoveringen. Det er bare kommet lidt efter lidt, som han forklarer. Og han har lavet det meste selv. – Jeg har kunnet skabe denne lejlighed helt efter egen fantasi. Det har været en fantastisk

9

6

Michael Jr. Mortensen lurede længe på væggen, som er det første, man ser, når man træder ind i lejligheden, og den har – før den fik sin sorte farve – både været karrygul, grå og hvid. En dag slog det ham så pludselig: Hvad byder bedre velkommen end ordet i sig selv?

frihed virkelig at kunne give kreativiteten frit spil.

Nøje overvejelser. Dog er der steder i lejligheden, som har tvunget ham ud i over vejelser. Fx køkkenet. Form og farve var svære valg. Lejlighedens oprindelige og (alt for) klassiske, hvide køkken endte til sidst med at blive forvandlet til et svævende, let køkken i sort højglans. – Alle sagde “vælg nu det hvide”, men jeg var altså træt af standard-køkkener med skabe op og ned ad væggen. Jeg kunne godt tænke mig at skabe luft omkring køkkenet og give det et stærkt udtryk. Det har jeg gjort med farven og svævende elementer, siger han. Selve indretningen af lejligheden er også faldet på plads hen ad vejen.

5 Gennembruddet kom, da Michael Jr. Mortensen fra et blad fik ideen at skrive “First we take Manhatten” på en væg i stuen. – Jeg havde jo mulighed for SÅ mange stilarter, men da jeg så den sætning, var jeg solgt. Jeg har altid været helt pjattet med New York, så det blev den gule tråd i min indretning, siger den unge reklamekonsulent.

Køkkenet Køkkenet har ifølge ejeren selv været tegnet om 240 gange. Til gengæld har

han fået et køkken, som ingen andre har. Elementerne er fra Kvik og skåret til af en tømrer. Den første bordplade til det nye køkken kunne ikke komme op i den smalle opgang, så Michael Jr. Mortensen fik lavet en tynd plade i rustfrit stål, der var mere fleksibel. Da han valgte gul som gennem-gående tema, var farven ikke så meget fremme, så han måtte spraymale de runde Verner Panton-lamper. Lamperne er eneste levn fra lejlighedens gamle køkken. Emfanget er fra XL Byg.

Tenna Jønsson | 11


Typografi & ombrydning Magasin design og opsætning

Logoet HALLO har snart eksisteret i 10 år og det bærer logoet også præg af. Det originale logo er for gammeldags, og vil derfor ikke passe ind i redesignet. Det skal være markant og have en edge. Jeg vælger derfor at lave et nyt logo med Egyptienne fonten. O’et i logoet skal være stort, fór at give en god effekten af udtrykket ”HALLO”.

Forsiden Forsiden skal fast være meget hvid, men have en kontrast farve. Det skal også gøre sig gældende inde i magasinet. Nogle stærke kontrast farver hele vejen igennem og gerne flere forkellige. På forsiden skal det traditionelle typografi ”helvede” også gøre sig gældne. Nogle fangende teasere og i øjefaldne udtalelser. Det kan selvfølgelig variere fra forside til forside.

Master pages

Brød tekst & floder

Med mine master pages er jeg sikker på at jeg kan få fx. pagina til at gå igen på alle mine sider. Jeg vil også gerne give hver artikel en top kategori. Dem lægger jeg også i mine master pages.

For at undgå floder i min brød tekst, har jeg sat min justification. Dette gør at min tekst ændrer lidt på sig for at undgå grimme floder.

Paragraph- & character styles Mine styles er vigtige, fordi de giver mig en nem mulighed for at ændre løbende i dem. I stedet for at gå alle siderne igennem og ændre hver især, så kan jeg nøjes med at ændre i mine styles. Paragraph styles bruges til afsnit, hvor character styles bruges fx. til et ord eller et enkelt bogstav.

12 | Typografi og ombrydning

Jeg har også været inde i edit > Preferences > Compositions og slå H&J Violations til. Så får jeg gule nuancer i min tekst, der hvor InDesign fastslår mine problemer med floder.


Tekst wrap/figursats I artikel om foto apps har jeg en lille figursats. Jeg har tegnet en path med pen tool inde i InDesign efter jeg har placeret mit billede. Derefter har jeg valgt tekst wrap around object shape for at få teksten til at følge min tegnede path. Det giver lidt liv, både til teksten men også til billedet.

Nested styles & Bullets Jeg har flere steder i min tekst haft brug for at kombinere paragraph styles med character styles. Hvis der er en gentagende brug i teksten hvor man skal bruge en character style, så kan man tilføje den i sin Paragraph style i det man kalder Nested styles. Her kombinerer man en paragraph style med en character style. I min indholdsfortegnelse har jeg brugt bullets som gule pile fundet i glyph paletten. Både glyphen og farven på min bullet definerer jeg inde i min paragraph styles.

Tenna Jønsson | 13


Typografi & ombrydning Magasin design og opsætning

2

INDEX

PUBLICHER

AKTIV PARTNER APS

VI FORTÆLLER OM: ► ► ► ► ► ► ► ►

4

Bødkervej 16 DK-4300 Holbæk

Foto Applikationer / 3 foto apps New Yorker-Stemning / Totalrenovation Rodfrugter / Tænk ud af boksen Upcomming / Se de nye kendte Bidrag / Gi efter med tiden Det nye år / Brug tiden fornuftigt Hæng ud / Vi fortæller hvor Profil / En kvinde med historiske udfordringer

Telefon. 59 44 85 77 Fax 59 44 85 07 E-mail: hallo@aktivpartner.dk www.aktivpartner.dk

FOTO APPLIKATIONER

FOTO APPLIKATIONER

FOTO[APP]LICATIONER App Store vrimler med apps, som får dine småkedelige iPhone-billeder til at se både professionelle og kunstneriske ud. Det kan være svært at gennemskue, hvilke apps der dur til noget, men du kan godt slappe af. Vi har rodet App Store igennem og udvalgt tre foto-apps, vi synes er de bedste. Vi har selvfølgelig prøvet dem af for dig.

Platform: iOS Pris: 6 kroner Den virkelige forskel til de andre, mange fotoapps, er muligheden for at lave fede tiltshift-motiver med et snuptag. Tiltshift-funktionen på smartphones bruges til at lave »minature-verdener«, som kan blive meget fine. Man kan maske ud og vælge lige præcis det som man ønsker skal være i fokus. Programmet gør det nemt for dig at maske det helt præcist. Her efter bliver det hele en leg. Man kan stille på blur, fokus, blænde, flitre og lensen. Det er helt igennem en fin foto app som med garanti vil give dine billeder et helt nyt look.

14 | Typografi og ombrydning

Camera+ Platform: iOS Pris: 6 kroner I Camer+ programmet har du mulighed for at vælge fire forskellige optagelsestilstande: Normal, stabilizer, timer og burst. Derudover er der indtegnet et fint gitter på skærmen. Dette gør det nemt at tage helt vand- og lodrette billeder. Fokus på billedet indstilles nemt med et tryk på skærmen. Indstillingen af eksponeringen er også nemt med en funktion i højre side. Efter billedet er taget, kommer de store fordele til udtryk på appen. Her kan man nemlig lynhurtigt redigere i billederne. Man kan bl.a. beskære billedet, tilføje ramme, rotere eller anvende sjove effekter på billedet. Herefter kan man direkte fra programmet uploade billederne til Facebook, twitter eller hvor man ønsker det.

• 2006 Mobil telefoner Over halvdelen har kamera

• 2007 Apple iPhone 1

Det behøver ikke være svært at tage flotte billeder. Det kræver dog at man lige sætter sig ind i hvad app’en har at tilbyde. Når man har et godt overblik over mulighederne, så er det kun fantasien der sætter grænser.

BigLens

3

• 2003 Canon Canon EOS DIGITAL REBEL

• 1982 Polaroid Polaroid 680 SLR-kamera

Hipstamatic Platform: iOS Pris: 12 kroner Hipstamatic er en app, der gør dit digitale mobil-kamera til et plastic-fantastic retro-kamera, der kan skyde firkantede, kornede og skæve billeder som kun din mofars gamle instamatic kunne. Med syv forskellige linser, syv forskellige flash og otte forskellige film at vælge imellem er mulighederne mange. Helt præcist 392.

• 1959 / 1962 F Nikon Nikon F & Nikon F Photomic • 1928 Franke & Heidecke Rolleiflex • 1913 Oskar Barnack UR-Leica’s 35 mm kamera

At vise alle vil være at skabe mere forvirring end afklaring. Men der er masser af sjove opdagelses timer med denne app, hvis man har en stor pasion for at tage anderledes billeder.

• 1837 / 1839 Louis-Jacques Mandé Daguerre Kamera til Daguerreotypi • 1902 Folmer & Schwing Graflex spejlreflekskamera

• 1888 / 1891 Agfa og Gevaert Agfa boxkamera

5


8

BOLIG INDRETNING

BOLIG INDRETNING

9

I et halvt år måtte Michael Jr. Mortensen gå i bad i den lokale svømmehal, fordi han løb tør for fliser under renoveringen, og der skulle gå et halvt år før butikken fik nye.

Nykøbing Sjælland har

NYC-STEMNING 28-årige Michael Jr. Mortensen har på to år og uden nogen overordnet plan forvandlet en lejlighed og et tørreloft til en gennemført ungkarlehybel i ægte newyorker-stil.

Michael Mortensen tøvede ikke længe, da han fik muligheden for at totalrenovere en taglejlighed midt i Nykøbing Sjælland. Han fik nøglen til lejligheden klokken 12 en dag i juni 2006. Og klokken 13.30 var halvdelen af en væg og det meste af et loft allerede revet ned og lå på gulvet. – Jeg havde virkelig mod på den renovering og kan godt lide processen med at skabe noget – at få ingenting til at blive til alting. Og så overvejer jeg nok ikke tingene så meget. Jeg gør det bare, siger den 28-årige reklamekonsulent ved Sjællandske Medier. Han havde derfor ingen overordnet plan for renoveringen. Det er bare kommet lidt efter lidt, som han forklarer. Og han har lavet det meste selv. – Jeg har kunnet skabe denne lejlighed helt efter egen fantasi. Det har været en fantastisk

Michael Jr. Mortensen lurede længe på væggen, som er det første, man ser, når man træder ind i lejligheden, og den har – før den fik sin sorte farve – både været karrygul, grå og hvid. En dag slog det ham så pludselig: Hvad byder bedre velkommen end ordet i sig selv?

frihed virkelig at kunne give kreativiteten frit spil.

Nøje overvejelser. Dog er der steder i lejligheden, som har tvunget ham ud i over vejelser. Fx køkkenet. Form og farve var svære valg. Lejlighedens oprindelige og (alt for) klassiske, hvide køkken endte til sidst med at blive forvandlet til et svævende, let køkken i sort højglans. – Alle sagde “vælg nu det hvide”, men jeg var altså træt af standard-køkkener med skabe op og ned ad væggen. Jeg kunne godt tænke mig at skabe luft omkring køkkenet og give det et stærkt udtryk. Det har jeg gjort med farven og svævende elementer, siger han. Selve indretningen af lejligheden er også faldet på plads hen ad vejen.

Gennembruddet kom, da Michael Jr. Mortensen fra et blad fik ideen at skrive “First we take Manhatten” på en væg i stuen. – Jeg havde jo mulighed for SÅ mange stilarter, men da jeg så den sætning, var jeg solgt. Jeg har altid været helt pjattet med New York, så det blev den gule tråd i min indretning, siger den unge reklamekonsulent.

Køkkenet Køkkenet har ifølge ejeren selv været tegnet om 240 gange. Til gengæld har

han fået et køkken, som ingen andre har. Elementerne er fra Kvik og skåret til af en tømrer. Den første bordplade til det nye køkken kunne ikke komme op i den smalle opgang, så Michael Jr. Mortensen fik lavet en tynd plade i rustfrit stål, der var mere fleksibel. Da han valgte gul som gennem-gående tema, var farven ikke så meget fremme, så han måtte spraymale de runde Verner Panton-lamper. Lamperne er eneste levn fra lejlighedens gamle køkken. Emfanget er fra XL Byg.

OPSKRIFTER

Tænk ud af boksen og gør rodfrugterne spændende!

SEJE JORDSKOKKER

Ingredienser

Dette er en meget simpel tilberedning af en meget simpel grøntsag. De seje jordskokker er lidt som chips. Spis dem, som de er, eller lav en dip til. Det er op til dig.

4 personer 8 store gulerødder 1 spsk. salt 100 g jordnødder 1 spsk. palmesukker 1 spsk. fiskesauce 1 spsk. tørrede rejer 2 lime 2 små thaichili

Ingredienser 4 personer – som snack eller garniture til noget andet 2 kg jordskokker, danske og så store som muligt.

Sådan gør du:

Kokken Christian F. Puglisi har givet vinterens rodfrugter en sidste overhaling, inden de spæde forårsgrøntsager kommer. Christian F. Puglisi har netop åbnet egen restaurant Relæ i Jægersborggade i København. Se restaurant-relae.dk. Han er udlært på Røgeriet og har arbejdet på Michelinstjerne-restauranten Taillevent i Paris og El Bulli, der gennem mange år blev udråbt til at være verdens bedste restaurant. Puglisi skrev dagbog om opholdet på El Bulli til Politiken.

Igennem de gastronomiske briller Gennem næsten to et halvt år har Puglisi også været daglig leder i køkkenet på Noma. Puglisi er født på Sicilien og kom til Danmark i 1989 med sine forældre. Vinteren er simpelthen bare for lang i Danmark. I hvert fald hvis man betragter verden omkring sig igennem de gastronomiske briller. Frost og kulde giver os ikke meget variation i lokalt dyrket vinterfrugt og

grønt, og hvis man ikke er forfalden til det helt eksotiske, kræver det gåpåmod, kreativitet og evner at lave interessant mad helt ind i februar og marts. De første vintermåneder er nemme, rodfrugter bages, rodfrugter steges. Så kommer december, som så absolut står i svinets tegn og sjældent ser andet grønt end rødkål til medisteren eller kirsebærsovs til risalamanden. Januar begynder at blive træg, rodfrugterne igen og igen, og februar bliver for alvor svær.

Tag imod udfordringen For en kok, der arbejder med det kreative og kan lide udfordringerne, er det dog lige præcis dér, det skal ske. Hvor kreativiteten skal hives frem, og der skal tænkes ud af boksen. Da vi åbnede Relæ i 2010, var det sidst i august. Hurtigt nåede vi september, og pludseligt var man midt i en iskold vinter.

Det eneste krævende ved denne opskrift er, at man tager sig tid til at skrubbe knoldene grundigt uden at lave hul på dem. Man skal ikke skære i dem eller fjerne et hjørne eller andet, da det ikke vil give det samme resultat i enden. Efterhånden som de bager, bliver kernen, eller indholdet, mere og mere mørt, og til sidst vil man opleve, at de indvendigt er helt mosede, men skindet, der tørrer udefra og bliver blødgjort indefra, vil blive sejt og super velsmagende. Skrub dem altså grundigt, og læg dem på en rist, så de har god luftgennemstrømning hele vejen rundt. Bag dem i en forvarmet ovn ved 200 grader i ca. 2 timer.Sørg for at vende risten i ovnen en til to gange under tilberedningen, da de fleste ovne har en tendens til at bage ujævnt. Det kan være en god idé at lægge en bakke med sølvpapir lige under risten, så jordskoksafterne kan samles op undervejs, det kan blive rigtig svært at gøre rent ellers.

Når man har åbnet en gourmetrestaurant med absolut fokus på grøntsager, og endda de lokale af slagsen, definerer den første vinter helt klart måden, man laver mad på.

At tage imod udfordringen Jeg synes, det var fantastisk sjovt, og selv om inspirationen er nemmere at finde i majs spæde grøntsager eller sommerens bær, så skaber begrænsningerne fundamentet for ens kreativitet. Så det handler om at tage imod udfordringen og give rodfrugterne en sidste kærlig behandling, måske på en måde, man ikke ville have gjort i en kedelig oktober måned. Det er mere givende at kokkerere og spise efter sæsonerne, også om vinteren. Hold ud og tænk ud af boksen, så smager sommerens jordbær endnu sødere, når vi når dertil.

GULERODSTHAISALAT Denne opskrift er inspireret af den klassiske thailandske papayasalat med en noget mindre eksotisk hovedrolleindehaver, nemlig guleroden. Husk, at den skal være grov, ikke noget med at hakke fint og gøre ved, det skal tæskes og serveres, helt som det er.

11

Sådan gør du: Papaya, som normalt er det, denne salat består af, er fantastisk, fordi den er saftig, men fast. For at gulerødderne skal kunne noget af det samme, er det nødvendigt at drysse dem godt med salt, så de blødgøres og safterne frigøres. Skræl gulerødderne, og skær dem fint på en mandolin, drys saltet på, og vend dem godt rundt i det. Lad dem trække, mens de andre ting klargøres, eller mindst 15 min. Sørg for at riste jordnødderne i ovnen ved 160 grader i ca. 10-12 min. Kom palmesukker, fiskesauce og rejer i en morter, og knus dem let sammen. Sidste år tørrede vi nogle fjordrejer på restauranten, de er helt perfekte til formålet og jeg kan anbefale, at man prøver at tørre nogen selv, når de er i sæson og til at betale. De skal have omkring 24 timer ved 70 grader. Hvis man ikke har nogen selv, kan tørrede rejer fås i de fleste kinesiske eller thaiforretninger. Pres limefrugterne ned i blandingen og smid skallerne med ned i morteren. Tilsæt chili, og knus derudad, til det hele er blandet godt sammen. Thaierne spiser en sådan salat ekstremt spicy, det behøver den ikke helt at være, men det bliver kedeligt helt at undlade en smule brænden på læberne. Man bestemmer selv, vær også opmærksom på, at selv om det måske ikke virker så spicy til at starte med, kan det pludseligt tage fart, hvis det hele ligger og marinerer i længere tid. Skyl gulerødderne fri for saltet, og vend sammen med saucen. Lad det hele marinere i 5-10 min, og spis med stor glæde.

PASTINAKKAGE OG CITRONCREME Denne kage får et saftigt indre af pastinak, som har en sødme, der gør dem meget passende til brug i dessertkøkkenet – i øvrigt ligesom de fleste andre rodfrugter.

Ingredienser 4 personer 200 g pastinak, omkring 2 mellemstore 2 æg 135 g sukker 125 g hvedemel 1 tsk. bagepulver skal og saft af 1 citron 105 g vindruekerneolie

Glasur 300 g flødeost 130 g flormelis skal af en citron

Sådan gør du: Kog pastinakkerne med skind på, til de er godt møre, og lad dem køle ned i isvand eller i køleskabet. Pil skindet af dem som med kogte kartofler, og riv dem på et groft rivejern. Det yderste af pastinakken kan være svært at få til at tage fat på rivejernet, så der kan man slutte af med at hakke færdigt i hånden. Slå æggene ud i en skål, og pisk dem med sukkeret, til det er opløst. Tilsæt mel og bagepulver ved lav hastighed, til det er rørt ud, og tilsæt citronskal, citronsaft og olien. Til sidst vendes den revne pastinak i. Bag kagen ved 160 grader i ca. en time. Stik en nål i kagen for at se, om den er færdigbagt. Hvis nålen kan trækkes ud, uden at der sidder dej på den, er den færdig. Glasur: Pisk sukker og flødeost, til det er blødt, og tilsæt citronskallen. Spred ud på kagen, når den er kølet tilstrækkeligt ned.

Tenna Jønsson | 15


16 | Grafik og billedbehandling


Grafik & Billedbehandling

Kunde: Take2get

Opgave: Opsætning af annonce til magasinet HALLO

Format: 420 x 280 mm.

Billeder: FIL NAVN

STØRRELSE

OPLØSNING

FARVE

house-in-lake.jpg

37 x 24 cm.

300 dpi

Fogra 39

lake-at-winter-time.jpg

37 x 24 cm.

300 dpi

Fogra 39

eagle-in-air.jpg

31 x 20 cm.

300 dpi

Fogra 39

10 x 8 cm.

300 dpi

Fogra 39

camera.jpg

Medie: Offline

Beskrivelse: Jeg fik 4 billeder af kunden, som skulle smeltes sammen til en collage, der skulle give et fint billede af at få lyst til at købe kameraet og tage nogle billeder.

Tekniske løsninger: ÎÎ Shadows/Highlights ÎÎ Levels ÎÎ Hue/Saturation ÎÎ Masker (Quick Mask) (Layer Mask) ÎÎ Photo Filter ÎÎ Color Range ÎÎ Brushes / tools

Tenna Jønsson | 17


Grafik & Billedbehandling Hjemmeside design

En annonce til HALLO Magasinet. En kamera annonce på 420 x 280 mm. Jeg fik 4 billeder som skulle smeltes sammen og give et fiktivt billede af et område som går fra vinter til sommer. Ørnen skulle give en mere livlig og ud af billedet effekt. Alle billederne har jeg fået af kunden.

house-in-lake.jpg

eagle-in-air.jpg

Arbejdsprocess Min start i alle billede redigerings sammenhæng, er altid at dublicere mit original billede. På den måde undgår jeg at beskade original billedet. I dette billede har jeg arbejdet meget med farverne og skabt et fiktivt landskab. Original billedet har fra start nogle flotte markante farver. De skal bibeholdes og videre føres til det fiktive billede. Jeg arbjeder altid i RGB i min billedredigering og converter for det meste først billedet til CMYK i min pdf-eksport.

18 | Grafik og billedbehandling

lake-at-winter-time.jpg

camera.jpg


Hue/Saturation Efter jeg har valgt de grønne farver med Color Range, har jeg ALT-klikket et Hue/Saturation lag ovenover, og kan derefter kun ændre på den selection.

Brushes [settings] Brushen er god til at maske noget væk, men i dette tilfælde har jeg brugt den til at lave mine sne fnug. Jeg har bl.a. ændret i: Brush Tip Shape, Shape Dynamics & Scattering for at skabe effekten af sne

Gradients & Masker Da jeg var færdig med at lave snelandskabet, havde jeg to lag. Nederst mit originale billede og øverst mit snelandskab. Jeg tilføjede en maske til snelandskabet og trak med gradient tool en vandret streg. Det gav mig effekten af - vinter til sommer.

Pen tool Pen tool bruger jeg ofte til at fritlægge. Den er også god at have liggende i billedet, da den kan implementeres sammen med billedet i InDesign, og derved bruges som path til fx. figursats.

Photo filter Photo filteret er en fantastisk måde at give sit billede en ensartet stemning. Men kan også finde nogle fantastiske actions, som kan det samme. Men her skulle jeg bruge en kold stemning. Jeg kan godt lide den som Photo Shop har liggende.

Color sample tool & Levels For at indstille de rigtige highlights, greytones & shadows bruger jeg Color sample tool & levels. Højlys: 5 ∙ 3 ∙ 3 ∙ 0 | Gråtone: 50 ∙ 40 ∙ 40 ∙ 40 | Skygge: 65 ∙ 53 ∙ 51 ∙ 95

Tenna Jønsson | 19


Grafik & Billedbehandling Hjemmeside design

Color Range Color range er en selection metode. Dette værktøj giver mig mulighed for at vælge en specifik farve i mit billede. I dette tilfælde var den meget nødvendig da jeg skulle ændre alle de grønne farver. Man kan udvide området ved at bruge pipetten med pludset og trykke på billedet og der ved tilføje flere farver nuancer. For at få en naturlig farve overgang kan man bruge ”Fuzziness”.

”ALT-klikket” For at få et lag til kun at reagere på ét ønsket lag, kan man vælge at ALTklikke. På den måde ændre det kun på det nedenliggende lag og ikke alle de andre lag. Denne fremgangsmåde har i dette tilfælde været meget brugbar Her ses at det kun er masken fra color range selection der får en ændring i adjustment - Hue/Saturation.

Levels Med et meget lyst billede, kan man indstille skyggen til en højere værdi for at bevare detaljer i højlys. Her kan shoadow/higlight være en god idé at starte. ÎÎ Højlys: 5, 3, 3, 0 ÎÎ Skygger: 65, 53, 51, 95

20 | Grafik og billedbehandling


Photo Filter Her ses ørnen fritlagt og hvordan Photo Filteret påvirker billedet.

Med Photo Filter

Uden Photo Filter

Placere billederne i displayet Jeg starter med at lave en selection rundt i displayet og trykker så Ctrl+J. Så laver PhotoShop et nyt lag med en kopi af min selection. Så placerer jeg det billede jeg gerne vil bruge som billed i displayet og tilpasser det i en ca. størrelse og ALT klikker så imellem lagene. Så tilpasser billedet sig. Jeg kan nu flytte rundt på billedet og finde den pæneste beskæring, mens billedet kun vises i min selection.

Tenna Jønsson | 21


22 | Produktion og workflow


Produktion & Workflow Kunde: Holbæk Kommune & Holbæk Erhvervsråd

Opgave: Direct mail kampagne

Format: Flyer: 140x140mm | Kuvert: 155x155mm | UBS: 84,5x53mm

Billeder: Alle billeder og grafik er i 300 dpi og har farveprofil Fogra 39

Medie: Offline

Beskrivelse: En direct mail kampagne for Holbæk Kommune og Holbæk Erhvervsforum. Der skal udsendes noget trykt materiale til specielt udvalgte firmaer og i den forbindelse er vi blevet valgt til at lave dette.

Tekniske løsninger: ÎÎ Preflight ÎÎ Color Settings ÎÎ Korrektur ÎÎ Rough ÎÎ Converteringer ÎÎ Eksport ÎÎ Pdf kontrol

Tenna Jønsson | 23


Produktion & Workflow Direct mail kampagne

Color Settings Jeg starter med at sætter min Suite Color Setting for at være sikker på jeg har den samme farveskala i alle mine programmer. ÎÎ Den sætter jeg i bridge til > Europe Prepress 3 (FOGRA39) Jeg tjekker det i InDesign ved at gå i edit > color settings og se cirklen i venstre top hjørne. Hvis den ikke er ”i stykker” men samlet, så er mine color settings korrekt udført.

Kuvert

Flyer

USB

Format: 155 x 155 mm. Farve: 0+4 Tryk: Offset

Format: 140 x 140 mm. Farve: 4+4 Tryk: Offset

Format: 84,5x53mm Farve: 4+4 Tryk: Digital Print

Dage

1

2

3

4

5

*

**

Layout Korrektur Pdf eksport Upload Godkend Levringstid Tryksagerne modtages * Godkendt af kunden ** Godkendt af Aktiv Partner

24 | Produktion og workflow

6

7

8

9

10

11

12

13

14


Rough & korrektur Jeg starter med at sætte billeder og tekst op efter et præcist udført rough. USB specifikationerne har jeg fra leverandøren. Herefter bliver dokumenterne gennemgået internt i firmaet. Da de er godkendt laver jeg korrektur pdf’er som i bund og grund er en ”smallest fil size”. Jeg har dog valgt at den skal have ÎÎ Compatibillity: Acrobat 5 (PDF 1.4) Med denne version er jeg sikker på at den kan ses af min kunde.

Preflight & eksport Efter godkendelse fra kunden tjekker jeg min preflight for at se om alt er som det skal være.

Med tryksager til Prinfo tjekker jeg: Links ÎÎ Links Missing or Modified Images and Object ÎÎ Colour images minimum resolution 250ppi ÎÎ Greyscale images minimum resolution 250ppi Text ÎÎ Overset text ÎÎ Font Missing Document ÎÎ All pages must use same size and orientation

Tenna Jønsson | 25


Produktion & Workflow Direct mail kampagne

PDF Eksport Nu skal jeg eksportere mine filer. Jeg bruger den definerede profil fra Prinfo. ”Prinfo-tryk”. Den er forhånds defineret med crop marks og 5 mm bleed. Den bruger også FOGRA 39. Leverandøren af USB filen bruger Press Quality som fortrukne pdf profil med FOGRA 39. Jeg eksportere både flyeren, kuverten og UBS filen. Bagefter åbner jeg filerne i Acrobat og tjekker dem. Mangler der noget? Jeg printer dem også og tjekker printet efter. Herefter sender jeg filerne til trykkerierne. De bliver godkendt online. Trykkerierne kører dem igennem en pit stop. Så fanges filerne af RIPPEN. (rip=raster image processer) Det er nu ikke længere muligt at rette i noget. ÐÐ Her kan jeg vælge at mine RGB billeder skal konverters til CMYK. Jeg vil dog ikke have at de billeder som er i CMYK også konverteres til CMYK derfor vælger jeg ”convert to Destination (Preserve numbers)” På den måde for bliver min CMYK billeder i CMYK.

ÏÏ Her bestemmer jeg hvad dokumentet skal have med sig i eksporten.

26 | Produktion og workflow

Jeg vil gerne have crop marks og 5 mm. beskæring.

Jeg vælger også at includere farveprofilen for at være sikker på, at det ender ud som jeg har bestemt det hos trykkeriet.


WMV & MPEG Filer USB’en skal indholde nogle videofiler og et link til deres hjemmeside. Vi støder dog ind i et problem med videofilerne. Min chef kan ikke afspille nogen af filerne. Så vi beslutter at vi lægger alle videoer ind to gange. Altså i to forkellige filer. En i Mp4 format og en i wmv fil. På den måde er vi sikre på at måde mac og pc bruger kan aflæse videoerne.

MS Converter Jeg bruger et program der hedder MS Converter. Jeg har brugt det før og kender derfor mulighederne i programmet.

Mappe struktur Jeg skal holde en stram mappe struktur med de filer der skal ligge på USB’erne. De skal uploades via FlashBays hjemmeside som en pakket Zip fil. holbæk_kampagnefilm_klip14 til usb.wmv holbæk_kampagnefilm_klip14 til usb.mp4 Sådan kommer du videre Se mere Borgmester.wmv Borgmester.mp4 Børn.wmv Børn.mp4 Direktør.wmv Direktør.mp4

Tenna Jønsson | 27

Dokumentation til svendeprøve  

Fire kategorier: 1) Grafisk Design 2) Typografi & ombrydning 3) Grafik & billedbehandling 4) Produktion & workflow I denne publikation kan...