Page 1

ISSN: 1847-9227

besplatni primjerak godina I | broj 2 | SVIBANJ 2011

POSEBNO IZDANJE ZA MAME, BEBE & DJECU

Dok nabrojim do 10! WWW.S H O P-I N - ZAGR EB.CO M.H R

1

s h op-i n-plus / si j ečan j 2011.


s h o p-in -pl u s / d o k n ab ro j im d o 10 !

3


uvodn a r iječ

Novi PLUS – nešto kao brojalica + Mirjana Kožić

Prošlo je nekoliko mjeseci od premijernog SHOP IN PLUS izdanja u kojem smo se bavili sniženjima i siječanjskim rasprodajama, a eto u drugom, ovom svibanjskom izdanju, odlučili smo se baviti mamama, malim bebama i nešto većom djecom te svi skupa brojiti do 10... njihovih godina! Unatoč puno premalom broju stranica za izdanje ove tematike, nadam se da nismo previše „saželi priču“ te da ćete u svojoj dobnoj kategoriji (0 - 3 , 3 - 6, 6 - 12 mjeseci...) i posebnim temama; kako za mame, tako i za tate, pronaći koristan savjet, pročitati nešto što niste znali i dobiti inspiraciju za, primjerice novu igru koju može igrati cijela obitelj, poklon novorođenčetu ili uređenje dječje sobe.

I ja sam mama... Nekad (naj)bolja, nekad lošija, nekad potpuno predana majčinstvu i svemu što ide uz slatko i pametno biće od punih 10, nekad sebična kradljivica sati za sebe; često zabavna, a isto toliko često zaboravna i rastresena za išta... pa i za smišljanje sutrašnjeg (do)ručka. A sve to – i dobro i loše, a i puno, puno više od toga ide u opis posla poznatiji kao MAMA. I kad se ne čini tako, mama je ta koja po defaultu i vrlo intimno svoju djecu i njihove želje i potrebe uvijek stavlja ispred sebe i svojih. Pogađate onda zašto je ovaj PLUS u najvećoj mjeri posvećen najmlađima, zar ne? Zato jer bi ga prvenstveno njima i sve mame ovog svijeta posvetile. Za sebe ionako znaju ukrasti sat, dva... :)

PLUS - uvijek novo iznenađenje! IMPRESSUM IZDAVAČ: Kreativna tvornica d.o.o. Dudovec 51, 10090 Zagreb info@kreativna-tvornica.com / www.kreativna-tvornica.com OIB: 62308807956 DIREKTOR: Robert Sedlar robert@shop-in-zagreb.com.hr

PROKURIST: Zlatko Tomić zlatko@shop-in-zagreb.com.hr

DISTRIBUCIJA: Silvio Čižmak silvio@shop-in-zagreb.com.hr

GLAVNA UREDNICA: Mirjana Kožić mirjana@shop-in-zagreb.com.hr

TISAK: Grafički zavod Hrvatske Radnička cesta 210, 10000 Zagreb

DIZAJN & GRAFIČKA PRIPREMA: Kreativna tvornica d.o.o. info@kreativna-tvornica.com

ISSN 1847-9227 NAKLADA: 20.000

MARKETING I PRODAJA: oglasavanje@shop-in-zagreb.com.hr Ni jedan dio Plus izdanja ne smije se kopirati, imitirati, stavljati na elektroničke medije ili na bilo koji drugi način koristiti bez suglasnosti i dopuštenja izdavača. Sva prava su pridržana za tekstove, fotografije i oblikovanja objavljena u Plus izdanju. Redakcija ne odgovara za sadržaj oglasnih stranica.

4

s h op-i n-plus / dok n abr ojim do 10!


sa drža j

www.shop-in-zagreb.com.hr

shop in

/ svibanj

4 UVODNIK / IMPRESSUM SHOP IN TEMA 6 Njega kože u trudnoći i nakon poroda / Poliklinika Nola / Prirodna kozmetika BROJALICA od 0 – 10 10 Kreazioni di Kriss – kreativna priča jedne mame... 12 Prva tri mjeseca / Dojenje / Baby shopping (0 – 3) 14 Drugo tromjesečje – bolje upoznavanje / Njega / Zaštita od sunca (3 – 6) 16 Bliži se prvi rođendan! / Dohrana / Zubići (6 – 12) 20 Počela je druga... godina / Hodanje / Baby Signs (12 – 24) 22 Vrijeme najljepših zajedničkih iskustava / Vrtićki dani (2 – 5) 24 Repelenti – zaštita od insekata 26 Uvod u odrastanje / Društvene mreže i djeca / Uređenje i opremanje dječje sobe (5 – 10) DARUJEMO 29 Nuxe / Lacuna / Melem PLUS PROMO 30 Coppertone / Amazonas sling nosiljke / Centar Kaptol / Sretna mama / Becutan / Elancyl / Prirodno roditeljstvo

Pridružite nam se na Facebooku! Postanite fan stranice SHOP IN ZAGREB - Zagreb online shopping magazin

DJEČJA ZABAVA 33 Pronađi razlike / Oboji! s h o p-in -pl u s / d o k n ab ro j im d o 10 !

5


shop i n t ema

NJEGA KOŽE U TRUDNOĆI I NAKON PORODA

Najbolje i samo najbolje! Devet mjeseci trudnoće obilježava donošenje odluka, pravih odluka – od onih o što zdravijoj prehrani, preko najpogodnijih oblika vježbanja pa do odluka o najprikladnijoj njezi kože. Ne zaboravite na stopala

Nikako se u trudnoći ne smije zaboraviti i pravilna njega stopala, koja obuhvaća posebne pripravke za njegu stopala, a koji sadrže optimalne omjere ureje i salicilne kiseline, kako ne bi došlo do zadebljavanja kože na peti, njezinog pucanja i pojave dubokih bolnih ragada, što može uvelike utjecati na nemogućnost hodanja.

Uzbudljivi tjedni i za kožu Tjelesni „omotač“ koji štiti i trudnicu i bebu koju ona nosi zaslužuje najbolju najkvalitetniju i najučinkovitiju zaštitu i njegu stoga buduće mame već od početka trudnoće brinu o tome da koža bude nahranjenja, hidratizirana i u svakom trenu spremna za sve promjene koje je očekuju kroz 40 uzbudljivih tjedana. Njega kože za koju ćete se odlučiti ne mora biti ona basnoslovno skupim preparatima, već je, bez obzira koje preparate koristili, puno važnije da bude redovita. Kombinirajte današnje blagodati farmaceutike i prirodnih preparata tako što ćete primjerice, koristiti i kremu protiv strija određenog proizvođača, ali i kantarionovo ulje, tj. ulje gospine trave za njegu. Samo strpljivo i nakon... Neke od promjena koje će obilježiti tjedne iščekivanja ostat će i nakon poroda,

6

s h op-i n-plus / dok n abr ojim do 10!

a mislimo tu na mrske strije, kožu koja više nije meka, a ni čvrsta kao prije te izraženiji celulit, a i ostalo je nekoliko kilograma viška. Beba je tu i sretni ste, no pogled na ovakvo „novo tijelo“ ne čini vas sretnima, ali imajte na umu kako ste čak 9 mjeseci bili u tzv. drugom stanju, pa dajte otprilike isto toliko vremena tijelu kako bi se vratilo u stanje kakvo želite. Pomognite mu „akcijskim planom” za kožu koji neka ima svoj početak još u prvim tjednima trudnoće od kada ćete njezi ovog organa posvetiti puno pažnje, a što ćete samo nastaviti nakon poroda. U nastavku donosimo jedan stručni i jedan „prirodni“ pogled na temu njege kože u trudnoći i nakon poroda, a koje autorski potpisuju mama & doktorica Ivana Nola iz zagrebačke Poliklinike Nola i mama & kozmetičarka Hana iz Zagreba.


sho p i n te m a

Melem je od početka trudnoće pravi prijatelj svake majke i pomaže joj da prevlada prve korake u njezi svoje i bebine nježne kože. Prepustite se vašoj voljenoj bebi, a brigu o koži prepustite onome tko to radi najbolje - Melemu.

USKORO! MELEM U TUBI

Jednostavnija upotreba na većoj površini

NANESITE MELEM U VRLO MALIM NAN KOL KOLIČINAMA I VRLO TANKOM SLOJU. NJEGOVO VIŠESATNO DJELOVANJE ŠTITI VAS UVIJEK I U SVAKOM TRENUTKU. MELEM JE PRIRODAN PROIZVOD MEL VOD I NE SAD KONE, SADRŽI KONZERVANSE, SILIKONE, IOTIKE. KORTIKOSTEROIDE ILI ANTIBIOTIKE.

www.melem.com l

MELEM. MEL LEM LJ LE LJEPOTA EPOTA NA DODIR. EP s h o p-in -pl u s / d o k n ab ro j im d o 10 !

7


shop i n t ema

SAVJET LIJEČNIKA

Posebno osjetljivo razdoblje za kožu S obzirom da se u trudnoći zbiva niz imunoloških, endokrinoloških, metaboličkih i vaskularnih promjena, koža je u tom razdoblju posebno osjetljiva. Jedna od najčešćih promjena koje se na koži zbivaju u vrijeme trudnoće je pojava pigmentacije na licu, a posljedica je utjecaja estrogena i progesterona, uz dodatnu stimulaciju sinteze pigmenta sunčevim zrakama. > PIŠE Dr.sc. Ivana Nola, dr.med. dermatovenerolog Poliklinika Nola, Folnegovićeva 1c, Zagreb www.poliklinika-nola.hr

Limfna drenaža i radiofrekvencija Osim toga, u trudnoći postepeno dolazi i do oticanja donjih ekstremiteta, a u cilju smanjenja oticanja nogu provode se tretmani limfne drenaže LPG Cellu M6 samo za donje ekstremitete, a prema potrebi i za ruke. Nakon trudnoće obično se provode LPG tretmani „viška kože“, kao i tretmani radiofrekvencije, koji se često kombiniraju zbog uzajamnog nadpunjavanja i postizanja optimalnih rezultata.

8

Izbjeljivanje mrlja Tamne mrlje na licu su često simetrične, lokalizirane na čelu, obrazima i iznad gornje usne. Nakon poroda mogu se izbijeliti pripravcima koji sadrže alfa hidroksi kiseline i djeluju eksfolijativno te tako omogućuju bolju penetraciju aktivnih i hranjivih sastojaka u kožu. Takvi pripravci često sadrže specifične, originalne aktivne sastojke, koji inhibiraju epidermalne faktore odgovorne za stimulaciju sinteze pigmenta melanina. Vitamin C u ovakvim priravcima djeluje antioksidativno i štiti kožu od štetnih slobodnih radikala. S obzirom na specifičnost sastojaka svakvog pripravka, nikako ne savjetujem primjenu ovih proizvoda kod trudnica, bez konzultacije dermatologa. Sunce – prijatelj od kojeg se valja zaštititi Vrlo često u pripravcima za izbjeljivanje je već prisutan i visoki zaštitni faktor, no u slučaju da se planira boravak duže vrijeme na otvorenom, s puno sunca, svakako treba voditi brigu o primjeni stikova s visokim zaštitnim faktorom za zaštitu usana od sunca te nanošenju krema za lice, vrat, dekolte i tijelo, također s visokim zaštitnim faktorom. Uz to,

s h op-i n-plus / dok n abr ojim do 10!

obavezno je nošenje šešira ili kape i izbjegavanje izlaganja suncu u vremenu od 11 do 17 sati. U tijeku trudnoće mogu se provoditi tretmani mikrodermoabrazije i nježnih kemijskih pilinga uz visoku zaštitu od utjecaja sunčevih zraka. U slučaju pojave papulopustuloznih akni, savjetuje se primjena preparata namijenjenih problematičnoj koži, također u konzultaciji s dermatologom. Često se savjetuju i tretmani čišćenja lica i provođenja specifične njege za ovaj problem kože na licu. Uljni gelovi – protiv isušivanja i za elastičnost Na tijelu, kao posljedica prekomjernog istezanja kože i utjecaja hormona nastaju strije na bedrima, trbuhu i grudima. Da bi se u trudnoći djelovalo na povećanje elastičnosti kože, savjetuje se primjena preparata koji sadrže stimulativne proteine koji djeluju na elastičnost kože. Često su ovi proizvodi obogaćeni alfa hidroksi kiselinama, vitaminom B5, silikonskim uljima i elementima u tragovima. S obzirom na sklonost kože jačem isušivanju tijekom trudnoće, svakako se savjetuje tuširanje i kupanje preparatima u vidu uljnih gelova, koji sprečavaju isušivanje kože i vraćaju joj elastičnost.


sho p i n te m a

PRIRODNA KOZMETIKA

Jer mame i bebe najviše vole prirodno! Život kao inspiracija za „mazalice“ Što učiniti kada znamo da je komercijalna kozmetika prepuna konzervansa (parabena), mineralnih ulja (naftnih derivata), parfema, sastojaka sumnjive kakvoće i raznih drugih kemijskih aditiva od kojih su neki dokazano kancerogeni? Ako želimo biti sigurni u kvalitetnu prirodnu kozmetiku možemo svaki mjesec ostavljati pravo malo bogatstvo za proizvode s certifikatima koji se prodaju u ljekarnama i u trgovinama bio kozmetike. No, tu je još jedna zanimljiva opcija... Možemo uložiti nešto vremena i truda te naučiti kako izraditi prirodnu kozmetiku kod kuće - i za mamu i za bebu :) Upravo to je napravila jedna mama iz Zagreba! „Krenula sam od jedno-

stavnog miješanja organskih baznih ulja s eteričnim uljima kako bi, prvenstveno za sebe u trudnoći, napravila ‘mazalice’ protiv strija. Naravno, uslijedile su zatim molbe i narudžbe prijateljica za prirodnim kremicama i tako se rodila moja strastvena ljubav prema spravljanju prirodnih kozmetičkih preparata“, rekla nam je Hana

Na sve što stavljamo na kožu treba obraćati pažnju isto koliko i na sve ono što jedemo i tako unosimo u organizam. Najveći ljudski organ koža za otprilike 6 minuta sve što smo na nju nanijeli s površine prebacuje u krvotok. Znamo li da je bebina koža 4 puta tanja od kože odrasle osobe, jasno nam je da je i osjetljivija na preparate za njegu.

i nastavila o onome što je pokreće: „Jednostavno, život je moja inspiracija! Osluškujem što koža treba, biram sastojke, kombiniram i isprobavam za uvijek savršeno prirodnu kremu.“ Prirodna formulacija – tvornička proizvodnja Mama Hana ovih dana očekuje izlazak na tržište svoje prve „profi kreme“, točnije 100% prirodne

“U trudnoći, s viškom vremena i ‘mama instinktom‘ bacila sam se svom silinom na dublje proučavanje svojstava i djelovanja sastava prirodne kozmetike kako bi napravila najbolje kremice za sebe i bebu koju sam očekivala.” Hana

i učinkovite krema za osjetljive bebine guze sklone pelenskom osipu sa shea maslacem i nevenovim uljem, a koju je po njenoj originalnoj formulaciji započela proizvoditi jedna tvornica prirodne kozmetike.

Otkrijte prirodne kremice za bebe, kreme za lice i tijelo za mame, “mazalice”, “čistilice”, anti age, balzame za usne..

www.green-je-in.weebly.com

s h o p-in -pl u s / d o k n ab ro j im d o 10 !

9


broja l ica

Brojimo od 0 do 10! MJESECI I GODINE

Potpuno praktični i svakodnevni bit će mali savjeti, aktualne teme i zanimljive priče ovog izdanja namijenjenog prvenstveno mamama, bebama i djeci, a svakako i tatama, bakama, djedovima... Ustvari, svima onima koji čine obitelj i na kraju krajeva onima koji se bave najmlađima, jer kako kaže poznata afrička poslovica: Potrebno je selo da bi se odgojilo dijete. Istina, (od)uvijek...

10

s h op-i n-plus / dok n abr ojim do 10!


bro j a l i c a

I cijelo vrijeme savršeno darujemo... A što je potrebno kako bi se izmamio osmijeh, bilo na mamino ili na djetetovo lice kada je riječ o darivanju? Naravno, savršen poklon! Kada pročitate / pogledate do kraja priču koju donosimo u nastavku složit ćete se s Kreazioni di Kriss i nama na što se pod time misli i kako to izgleda.

malih poklončića za bliske ljude te razmišljala kako bi bilo lijepo raditi nešto slično, no

Novi „kreativni život“ u Milanu Dakle, kako je sve počelo? „Kad sam saznala da sam trudna znala sam da će se puno toga promijeniti, no nije se promijenilo samo puno već doslovno sve! Od poslovotkinje u lancu drogerija u Zagrebu, postala sam kućanica s bebom u okolici Milana. Kad

to mi se činilo nemoguće. Ipak, postalo je moguće i sretna sam zbog toga, jer nema ništa ljepše nego raditi ono što voliš!“ rekla nam je na početku kreativna mama Kristina iz Zagreba.

sam se našla u novom okruženju, bez dana ispunjenih poslovnim sastancima i s puno više slobodnog vremena počela sam se intenzivnije baviti stvarima koje volim. Naime, oduvijek sam uživala u izradi i ukrašavanju

Birajte: torta od pelena ili buket od čarapica? Da, jasno nam je, jako je teško izabrati jer jednostavno sve što Kristina, alias „milanska“ Kriss maštovito smisli, napravi, pofotka i stavi na Facebook ostavlja bez daha... A što ustvari Kriss radi? Njena misao vodilja je: Učiniti poklon savršenim! Pri tome ne misli

kako su predmeti koje radi savršeni već da ih može “upakirati” tako da kod ljudi koje se daruje izazvu emocije koje savršeni poklon mora izazvati. „Poklon mora biti originalan, neuobičajen, osoban, zanimljiv i koristan. Posebno uživam u izradi stvari za bebe i djecu jer mogu pustiti mašti na volju. Trenutno su najveći hit torte od pelena - ukrašene igračkama, odjećom, ručno rađenim cipelicama..., buketi od čarapica i lančići za dude s

imenom bebe. I ja sam mama tako da posebnu pažnju pridodajem sigurnosti predmeta za bebe: lančići za dude su točno propisane dužine i izrađeni od drvenih kockica bojanih antikancerogenim i na slinu otpornim bojama, nanizanih na uzicu koju je nemoguće potrgati“ ispričala nam je u dahu Kriss.

dati ideju za poklon, izraditi ga, umotati, ukrasiti, dodati čestitku i poslati osobi kojoj se daruje! Kriss je najveća inspiracija dvadesetomjesečni sin, a sve ono što izradi za njega odmah požele i druge mame i bake. Tako je među prvim stvarima počela raditi tzv. škrinjice uspomena za bebe, a koje su koristan i lijep poklon za rođenje ili krštenje. Osim posve neobičnih torti i buketa izrađuje pločice s imenom, okvire za slike i još puno, puno toga. „Još nemam svoj dučančić, ali kad ga budem imala bit će uređen kao moj dom u koji će ljudi moći navratiti bez obveze na kupnje, već jednostavno popričati, razmijeniti ideje i popiti šalicu kave. Za sada svatko može navratiti u moju virtualnu trgovinu na www. kreazionidikriss.com ili Facebook profil Kreazioni di Kriss. Veselim se susretu!“ završila je svoju priču Kriss.

Uživam rješavati izazov koji se zove: Nemam ideju!, jer obožavam kad mogu

s h o p-in -pl u s / d o k n ab ro j im d o 10 !

11


0 > 3 mjeseca

BR OJ A LICA

Sve je novo i uzbudljivo! I više nikada neće biti isto, da nadodamo... Sve teoretsko znanje iz knjiga, priručnika i savjetnika, uključujući i simpatičnih knjižica za odabir bebinog imena koje ste čitali tijekom trudnoće, neće se moći mjeriti sa samo vašim znanjem i iskustvom koje ćete polako stjecati kada krenete u nimalo teoretski, već potpuno praktičan i svakodnevni (su)život s posve novom osobom. Kao idealan izbor bebine prehrane preporučuje se dojenje što je dulje moguće jer, koliko god ga malo bilo ili vam izgledalo vodenasto, majčino mlijeko uvijek je dobre kvalitete za bebu, a sam čin dojenja će, osim hranjivo i emocionalno za mamu i bebu, činiti dobro majčinom zdravlju i oporavku nakon poroda.

Taj praktičan svakodnevni život počinje već od rodilišta, od trenutka kada je vaša beba prvi put zaplakala i dobila svoju APGAR ocjenu, kada ste ju prvi put pokušali podojiti i kada ste prvi put bili očajni jer je spavala kad su vam ju sestre donijele na hranjenje. Nakon par dana stigli ste kući i osim brige za sebe u ovom osjetljivom razdoblju tu je sada i briga za bebu: emocionalna i fizička.

Majčino mlijeko – nezamjenjivo & dragocjeno Emocionalna briga je tu još iz trudničkog razdoblja i sasvim maloj bebi nephodna je i u ovim prvim danima te na njoj ne treba štedjeti već ju povezati s fizičkom koja

Što je APGAR? Svoju prvu važnu ocjenu beba dobiva odmah po rezanju pupčane vrpce i odvajanju od majke, a riječ je o APGAR ocjeni – zbroju ocjena 5 stavki koje se ocjenjuju jednu i pet minuta nakon rođenja, a čiji maksimalan zbroj može biti, i najčešće je najviših 10, odnosno 10/10. Ocjene 10, 9 i 8 znače uredan APGAR.

12

s h op-i n-plus / dok n abr ojim do 10!

uključuje dojenje, nošenje (čak i dok spava...) i maženje savršeno slatkog bića. Zamijetili ste riječ dojenje? Riječ koja označava prirodan način hranjenja bebe i čin koji predstavlja nastavak prirodne povezanosti mame i bebe. Da, majčino mlijeko je više od hrane, to je najsveobuhvatnija i najdragocjenija „namirnica“ koja je uvijek s vama i nadohvat bebinih usta. Umjetna prehrana Kao i tijekom trudnoće, tako i u prvim danima majčinstva sve odluke su samo na vama, pa tako i, iz bilo kojeg razloga, odluka o dojenju ili dohrani, odnosno hranjenju bebe umjetnim dojenačkim formulama. S obzirom da industrija dojenačke hrane podliježe strogim zakonima i kontrolama možete se pouzdati u umjetne formule provjerenih proizvođača, no pri odabiru ipak obratite pažnju na sastav i birajte pripravak koji je označen kao potpuno adaptirano mlijeko i onaj koji je obogaćen željezom, jer ćete inače željezo bebi morati davati u kapima.

APGAR ocjena

1 min.

5 min.

Srčani otkucaji

2

2

Disanje

2

2

Mišićni tonus

2

2

Refleksi (plač)

1

2

Boja kože

2

2

APGAR ocjena

9

10


0 > 3 mjeseca

BR O JAL I C A b aby sho ppin g

Imate li sve spremno?

Buduća mama u kupnji s osmijehom, tata s novom igračkom, prijateljice koje nisu mogle odoljeti majičici sa simpatičnim natpisom, bake s ručno rađenim stvarčicama, kolegice s posla koje daruju korištene, ali uščuvane sitnice... i skuplja se polako oprema za prinovu. Baby shopping manija roditelje obično „uhvati“ kada saznaju spol djeteta pa se orijentiraju po roza ili plavim kombinacijama. No, to je samo odjeća... Je li spremno i sve ostalo? Individualno i prema svojim potrebama i mogućnostima provjerite pogledom na naše shopping listiće!

OSNOVNO

ODJEĆA

PRESVLAČENJE

HIGIJENA

HRANJENJE

2 kompleta posteljine i plahti

8 kombinezona

15 švedskih pelena

2-3 velika ručnika

2 bočice za mlijeko

50 jednokratnih pelena

2 pamučne trljačice

2 bočice za čaj

blagi sapun

1 pakiranje umjetne dojenačke formule

krevetić s madracem

dekica vreća za spavanje stolić za previjanje duboka kolica nosiljka / auto sjedalica baby alarm

4 benkice

(vel. 56 i 62)

(vel. 56 - 2 kom., vel. 62. 4 kom. i vel. 68 - 2 kom.)

4 bodija

(vel. 62 - 2 kom. i vel. 68 - 4 kom.)

1 par papučica 2 kapice 2-6 para čarapica 1-2 para rukavica 1-2 pidžamice 1 jaknica s kapuljačom

15-20 tetra pelena

vlažne maramice zaštitna krema za guzu

kadica

termometar za vodu baby mlijeko ili ulje 20 sterilnih gaza & antibiotički prašak škarice tupog vrha četkica za kosu štapići od vate

2 dude

1 pakiranje čaja od komorača 2 podbradnjaka (slinčeka) grijač bočice sterilizator bočica

termometar toplomjer

s h o p-in -pl u s / d o k n ab ro j im d o 10 !

13


3 > 6 mjeseci

BR OJ A LICA

Upoznajemo se bolje... Za bebu, kao i za roditelje, osobito ako su prvi put našli u toj odgovornoj ulozi, prva tri mjeseca predstavljaju uzbudljiv izazov i prvenstveno navikavanje na novu situaciju i jednih na druge, dok razdoblje od bebinih 3 do 6 mjeseci znači vrijeme boljeg upoznavanja kroz vesela kupanja, dulje šetnje i igre bez granica. Otkrivanje svijeta... Obično u ovom razdoblju beba „uhvati“ određeni ritam hranjenja i spavanja uz sve više zanimanja za svijet oko sebe u fazama budnosti. Nije to više samo promatranje već i želja za proučavanjem, dodirivnjem i hvatanjem, a iskoristite to za bebina prva iskustva opipa, zvukova, pa i mirisa... S igračkama koje će potaknuti psihomotorički razvoj budite maštoviti, ali i oprezni kako se beba ne bi ozlijedila ili progutala sitne dijelove te se nikako nemojte zabrinuti ako će joj biti puno draže igrati se s praznom kutijom od keksa ili kvačicom za rublje, nego didaktičkom igračkom kupljenom u trgovini. Doći će vrijeme i za to...

Spa time za bebe! Pod otkrivanje novih opipa spadaju i pahuljasti mjehurići od sapunice sada kad je kupanje, osim higijenske navike i svakodnevna zabava. Pravi Spa ugođaj bebi osigurajte tako što ćete sada u ovoj fazi u vodu temperature 37°C (zrak neka bude oko 23°C) dodati blagu kupku Phvrijednosti 5,5.

I najnježnija njega nakon... Nakon kupke vrijeme je za blagu njegu prije koje može uslijediti i lagana masaža u koju vas je uputila patronažna sestra. Bebina koža je meka, nježna i osjetljiva te zahtijeva i zaslužuje najbolju kremastu zaštitu. Što bi svakako trebali sadržavati preparati za njegu bebine kože kako bi pružili najnježniju njegu? Pri odabiru kozmetike obratite pažnju na ova četiri sastojka: pantenol, bisabolol, ulje pšeničnih klica i maslinovo ulje. Pantenol, odnosno provitamin B5 smiruje nadraženu kožu, hidratizira je i potiče regeneraciju. Bisabolol smiruje crvenilo i nježno sanira nadraženu kožu te je idealan sastojak u preparatima za njegu najosjetljivije kože. Ulje pšeničnih klica je dragocjeno prirodno ulje koje osigurava glatku i elastičnu kožu. Maslinovo ulje njeguje i umiruje kožu svojim brojnim visokovrijednim sastojcima.

Zaštita od sunca Od prvih izlazaka van i šetnji, bez obzira koliko trajale, važna je kvalitetna zaštita od sunca i naravno, tijekom ljetnih mjeseci izbjegavanje direktnog izlaganja suncu u vremenu između 10 i 18 sati. Dajte prednost preparatima bez parabena, parfema i sličnih aditiva te pripazite da SPF bude veći od 50 – krema, mlijeko ili sprej. Zaštitno sredstvo nanosite i obnavljajte na bebinoj koži prema uputama koje ste dobili uz preparat kako bi se osigurala stalna i ujednačena zaštita od štetnog sunčevog zračenja, alergija na sunce i neželjenih reakcija na koži. Osim sredstvima za zaštitu od sunca, bebu štitite i odjećom, a osobito modnim dodacima kao što su kape ili marame te funkcionalnim zaštitnim navlakama na kolicima.

14

s h op-i n-plus / dok n abr ojim do 10!


BR OJ A LICA

Blagotvorna njega za zaĹĄtitu osjetljive bebine koĹže

Povelja o dermopedijatrijskoj sigurnosti Svi proizvodi A-DERMA dermopedijatrijske linije u potpunosti poĹĄtuju Povelju o dermopedijatrijskoj sigurnosti: tKQLSH[UL[]HYPVKHIYHULZ\WVZLIUVaHVZQL[SQP]\KQLĂŻQ\RVĂ•\ tRVYPZ[PZLQLKPUZ[]LUH WYPYVKUHKQLSH[UH[]HYIPSQUVNWVYPQLRSH!LRZ[YHR[PaKHUHRH9OLHSIHÂŽaVIPPaVYNHUZRVN\aNVQH t9OLHSIHÂŽaVIWYVPa]VKLPZRSQ\ĂŻP]V7PLYYL-HIYLV]P\NV]VYVT]LaHUPWVSQVWYP]YLKUPJP tWYVPa]VKPZ\OPWVHSLYNLUPMVYT\SPYHUPZTPUPTHSUVTRVSPĂŻPUVTZHZ[VQHRHILaHSRVOVSHLZLUJPQHSUPO\SQHIVQPSHPWHYHILUH t[LZ[PYHUPWVKKLYTH[VSVĂ?RPTPPSPWLKPQH[YPQZRVTRVU[YVSVT tWYV]VKLZLRSPUPĂŻRH[LZ[PYHUQHUHILIHTH\Z[]HYUPTĂ•P]V[UPT\]QL[PTH tRVYPZ[PZLWVZLIUHZPN\YUHHTIHSHĂ•HRVQHZLYLJPRSPYH 7V[YLIUVQLTQLZLJPaHYHa]VQ(+,94(WYVPa]VKHaHUQLN\RVĂ•LILIHPKQLJL

s h o p-in -pl u s / d o k n ab ro j im d o 10 !

15


6 > 12 mjeseci

BR OJ A LICA

Gibam se, smijem i fino jedem

Naći se u drugoj polovici prve godine života nije mala stvar! Razdoblje je ovo koje obilježava sve bolja komunikacija, zamjetno bolja pokretljivost i cijela rapsodija okusnih otkrića. Bebe, pa čak i one do sada većinom neraspoložene i plačljive, ovo razdoblje uglavnom prolaze dobre volje, nasmiješene i uvijek spremne za akciju.

Gotova hrana u staklenkama neupitno je praktična i sigurna, no nemoje propustiti veselje spremanja domaćeg obroka za vašu bebu: kašica od mrkve i krumpira, pire od voća i žitarica – zgnječena kruška ili banana s rižinim pahuljicama, miksano miješano povrće, svježi sok od naribane jabuke...

Stižu novi okusi Stručnjaci se slažu – Kada dijete napuni šest mjeseci može se krenuti s uvođenjem raznovrsne prehrane na „mali jelovnik“ na kojem je do sada bilo primarno mlijeko! No, ovu namirnicu ne smije se zanemariti i dalje, već mora ostati osnova dojenačke prehrane.

Započnite hrabro, ali i nježno te s pozitivnim stavom prema doista novom iskustvu koje ćete pružiti svom djetetu. Hrabro, jer ipak je riječ o hranjenju žlicom, nježno jer dijete tek treba usvojiti novu naviku i s pozitivnim stavom jer posto-

ji velika mogućnost da se djetetu neće svidjeti baš svi okusi koje ćete mu ponuditi. Čime početi dohranu, odnosno koje namirnice odabrati za djetetov ulazak u gurmanski svijet odraslih? Posve je nevažno da li će to biti žitarice, voće ili povrće, no važno je iz svake od tih skupina izdvojiti one s kojima se može krenuti i one s kojima valja malo pričekati. Od krušaka do vrhnja Za zdrav, ukusan i siguran okusni početak izaberite između žitarica – kukuruzna krupica (gris) i rižine pahuljice, zatim voća – kruške i jabuke ili povrća – mrkva, špinat, tikvice i blitva. Meso, ribu, jaja i mliječne proizvode u prehranu uvodite od 7. mjeseca nadalje, a posljednje što ćete u prehranu uvoditi, s 12. odnosno 13. mjeseci, su miješane žitarice (müsli), orašasto voće (mljeveni orah, lješnjak ili badem), grah i leća, zatim svinjetina, suhomesnati proizvodi i iznutrice te plava riba, bjelanjak i vrhnje.

Osmijeh i pol Kako li se samo iščekuje taj prvi zubić! I dok jedno dijete otkrije niz malih „bijelih bisera“ kad se nasmije već i sa šest mjeseci, drugo pak može biti bez zubiju sve do prvog rođendana, no taj popriličan vremenski raspon izbijanja zubi je – normalan! Kao što je i ovoliko veliki raspon kod izbijanja zubi normalan, tako je normalno da sam proces dobivanja zubića kod neke djece prođe posve neopaženo i samo ga „uočite“ ili čujete kako kucka o žličicu, dok kod većine djece ovo razdoblje može biti popraćeno učestalim plačem, šmrcanjem i temperaturom. Pomozite i sebi i djetetu tako što ćete mu dati hladnu gumenu grickalicu za zube koja će smanjiti bol i ublažiti oteklinu, a u nekim slučajevima kada je sve popraćeno temperaturom može pomoći paracetamol, kao i lijek protiv bolova kojeg će prepisati pedijatar.

16

s h op-i n-plus / dok n abr ojim do 10!

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K


s h o p-in -pl u s / d o k n ab ro j im d o 10 !

17


6 > 12 mjeseci

NAPITCI

Jedem drugačije, a tako i pijem... Proširenjem jelovnika, odnosno dohranom, beba će osjećati i žeđ, a s obzirom da je uspješno svladana žlica pri jelu, nema razloga da isto ne bude s čašom. Za početak čaša neka bude didaktička plastična s „kljunom“. Strpljivo i polako na ovaj način odvikavajte dijete od bočice, a prije nego što mu ponudite određenu količinu napitka procijenite žeđ uzimajući u obzir djetetovu tjelesnu temperaturu, vanjsku temperaturu, vrstu hrane koju ste mu dali, tjelesnu aktivnost, doba dana...

BR OJ A LICA

ZDRAVLJE

Zdravi zubići = lijepi zubići Dohrana novim okusima hrane i pića u punom je jeku i najizazovniji zadaci za prve zubiće počinju. Zdravi, a samo takvi mogu biti i lijepi, zubići su najljepši „modni dodatak“ malom osmijehu. Zubi se stvaraju puno prije nego što se doista i vide, jer taj proces počinje još u trudnoći i odvija se u tijelu majke koja svojom prehranom i unošenjem dodatnih vitaminsko-mineralnih pripravaka utječe na njihovu kvalitetu, zdravlje i buduću ljepotu. Koji su koraci dalje kada zubići izbiju? • Pravilna i redovita njega zubića od kada izbije prvi zub - nježno čišćenje mekanom četkicom. Neka pranje zubića postane rutinska navika kao i kupanje. • U „receptu“ za zdrave zube nema puno slatkiša, osobito neopranih zubi nakon slatkiša. • Zube valja očistiti i nakon bočice / šalice soka ili mlijeka prije nego što

IGRE Koje piće odabrati? Raspon je doista širok, no na prvom mjestu se svakako nameće negazirana voda koja uvijek dobro gasi žeđ. Sok je izvrstan dodatak dječjem obroku od mesa ili jaja s obzirom da će povećati iskoristivost željeza. Instant čaj i to blagi, od komorača, kamilice ili ukusan voćni djetetu će najvjerojatnije biti omiljen odabir.

18

dijete zaspi. • Izbjegavajte pretjerano „noćno druženje“ s bočicom, a ako ne možete izbjeći neka u bočici bude voda. • Često držanje bočice i/ili dude varalice u ustima djelomično utječe na izgled čeljusti i u velikoj mjeri pridonosi kvarenju zubića. • Imajte na umu da na ljepotu njihovog zdravog osmijeha možete utjecati.

Njihovu znatiželju okrenite u njihovu korist! Točno tako, usmjerite znatiželjne očice i ručice u smjeru koji će najviše pridonijeti njihovom psihofizičkom razvoju. Počele su faze: „ne želim samo promatrati već i sudjelovati“ te „oponašam“. Dijete počinje uživati u igri s predmetima koji se koriste u svakom domu – četkice, krpice, kuhače... Želi pomoći mami pospremati pa mu dajte da vadi rublje iz košare ili puže s krpicom dok oprezno usisavate. Otkriveni su zvukovi i „opet i opet“ efekt tako da će dijete biti zabavljeno glazbenim igračkama, slikovnicama koje ispuštaju zvukove, kockama koje će slagati pa rušiti, pa opet slagati i rušiti, kao i stvarima koje može rastavljati i ponovo sastavljati za vježbanje prstića. Zajedno se igrajte igara skrivanja i traženja igračaka, uvijek veselih igara „ku kuc“ ili „ima bebe, nema bebe“ nakon kupanja dok je ručnik često preko glave. A i puzanje je djetetu samo po sebi - igra.

s h op-i n-plus / dok n abr ojim do 10!


6 > 12 mjeseci

BR O JAL I C A

PREHLADA Kako spriječiti i liječiti? Učinili ste sve što je u vašoj moći da spriječite zarazu; izbjegavali doticaj s bolesnom djecom i odraslima, dobro oblačili bebu kad ste išli u šetnju, uvijek pazili da nema propuha... ali prehlada je ipak tu! Tu je jer je riječ o zaraznoj bolesti koju uzrokuju virusi, a koja dakle nije posljedica hladnog soka, kratkih rukava ili spomenutog propuha. Od obične do ozbiljne bolesti Osobito ako je prva, prehlada uslijed koje beba ima začepljen nosić, kašlje, slabije jede i zbog otežanog disanja ne spava mir-

no kao prije, može biti stresna za roditelje. No, samo bez panike, u ovoj situaciji ćete se naći još puno puta. Što učiniti? Pomognite djetetu tako što ćete mu ponajprije biti bliska emocionalna utjeha, a istovremeno i njegovateljica koja će nosić kapati kapima od sljezovog korijena ili razrijeđene fiziološke otopine, a po potrebi

i posebnom pumpicom izvlačiti sekret. Kod ovog kućnog liječenja važno je još redovito pratiti djetetovu tjelesnu temperaturu i češće mu nuditi piti, a od lijekova davati samo one koje je prepisao pedijatar. Znak da to više nije samo „obična prehlada“ je prehlada koja uz temperaturu traje dulje od tri dana, a popraćena je izraženim kašljem, ubrzanim disanjem, odbijanjem hrane i pića i lošim općem stanjem djeteta. U ovom slučaju, a i prije ovako izraženih simptoma ukoliko je riječ o maloj bebi, valja otići pedijatru koji će pregledati djetetovo stanje i usmjeriti daljnje liječenje.

s h o p-in -pl u s / d o k n ab ro j im d o 10 !

19


12 > 24 mjeseca

BR OJ A LICA

Počela je druga... godina! b aby sig n s znakov n i j e z ik z a b e b e

Na prvi rođendan djeteta svaka mama odvrti svoj film na proteklu godinu dana satkanu od brojnih trenutaka sreće, tuge, zabrinutosti, ushita, smijeha i plača, a sve čvrsto obavijeno onom vrste ljubavi koja se s ničime ne da mjeriti, ni usporediti – ljubavi između majke i djeteta.

Razgovarajte s djetetom prije nego ono može govoriti Kao što se riječ Lajkati udomaćila u hrvatskom jeziku i postala najnormalniji način sporazumijevanja korisnika društvene mreže Facebook tako je i riječ Znakovati postala uobičajeni dio rječnika roditelja koji odlaze na Baby Signs radionice. Riječ je o radionicama na kojima roditelji zajedno sa svojom djecom vježbaju i usvajaju znakovni jezik za bebe. Bebe imaju puno toga za reći... ...i prije nego što zaista progovore! Uz znakovni jezik za bebe Baby Signs, bebe i djeca mogu komunicirati ono što vide, trebaju, kao i ono što osjećaju. Za to koriste vrlo jednostavne znakove za riječi poput: jesti, mlijeko, još... Istraživanja su pokazala da Baby Signs program: smanjuje frustraciju, obogaćuje vezu roditelj i dijete, pomaže bebama da nauče govoriti i potiče intelektualni razvoj djeteta. Brojne obitelji diljem svijeta otkrivaju prednosti ovog revolucionarnog pristupa ranoj komunikaciji koji su razvile Dr. Acredolo i Dr. Goodwyn, profesorice psihologije na kalifornijskom sveučilištu Davis. Počnite prakticirati znakovni jezik sa svojom bebom već danas na Baby Signs radionicama znakovanja gdje ćete doznati sve o koristima znakovanja, zatim kako učiti svoje dijete znakovima te na jednostavne načine poticati njegov razvoj u pravog malog (su)govornika.

Idemo dalje uspravno Od pahuljaste i bespomoćne buhtlice do pravog malog čovjeka koji već pomalo hoda i priprema se za društveni život s vršnjacima u vrtiću prošlo je samo spomenutih 12 mjeseci. Da, 12 mjeseci prepunih novih iskustava, svladanih vještina, izbjegnutih opasnosti... Zasigurno ćete se složiti: ogroman napredak od prvog dana do prvog rođendana!

Dijete obično prohoda između 9. i 18. mjeseca života, odnosno individualno kada je spremno za tu doista veliku prekretnicu u razvoju.

Sve što možete učiniti dok iščekujete prve samostalne korake po stanu je emocionalna podrška, fizička potpora i poduzimanje mjera sigurnosti za nesmetano vježbanje koraka. Mama i tata, učinite dom još sigurnijim! Dakle, maknite tepihe, niske stoliće, osigurajte ladice na povlačenje koje dijete može doseći, izolirajte oštre rubove, uklonite prepreke u obliku razbacanih igračaka ili cipela u hodniku, zaključajte ormariće s potencijalno opasnim predmetima (deterdženti i sl.), zaštitite utičnice i prekidače...

Najtipičnija dob za prve znakove je od 10 do 14 mjeseci, no nije kasno ni s 20 mjeseci kada dijete već zna priličan broj riječi.

20

s h op-i n-plus / dok n abr ojim do 10!

www.babysigns.hr


s h o p-in -pl u s / d o k n ab ro j im d o 10 !

21


2 > 5 godina

BR OJ A LICA

Vrijeme najljepših zajedničkih iskustava Možda se mnogi neće složiti s naslovom kada znaju da je ovo vrijeme koje će obilježiti vrtić ili „teta čuvalica“, mamin povratak u poslovni svijet te svakodnevno „žongliranje“ s vremenom i usklađivanje svih članova obitelji, no bit će tako... Kada? Kad se osvrnete unatrag dok ćete pred sobom gledati malog prvašića ;) Potičite dijete na (raz)govor i slušanje. Pričajte i pričajte, čitajte priče za dobro jutro i laku noć, pitajte i tražite odgovore, pjevajte... Sve će to pozitivno utjecati na djetetovu razgovorljivost.

22

I vrijeme brojnih promjena, novih navika, socijalizacije... Ovo će razdoblje obilježiti brojne značajne psihofizičke promjene, a najprije ćete zamijetiti kako se bucmasta beba formira u pravog malog čovjeka sa nešto izraženijim karakternim crtama lica i izduženijim tijelom te glavom koja je sve proporcionalnija tijelu. U dobi od oko 30 mjeseci, naravno uzimamo u obzir individualnost, mala djeca postaju pravi

s h op-i n-plus / dok n abr ojim do 10!

mali brbljavci koji mogu razumjeti puno toga što im se govori, oponašati mamu i tatu te razumjeti njihova pitanja i reagirati. Nerazumljivo ponavljanje riječ i slaganje rečenica na početku će biti nespretno, no neprimjetno ćete se naći u fazi kada ćete, dok se primjerice vozite u vrtić, moći lijepo porazgovarati s vašim malim suputnikom. Ah, taj vrtić... Jedna od opcija socija-

lizacije u ovoj dobi djetetovog života, kada se uči sve većoj samostalnosti, je vrtić. Najčešće je ova opcija nužnost s obzirom da se mame vraćaju – odnosno redovito iz financijskih razloga su primorane – natrag na posao već i s djetetovih navršenih šest mjeseci, odnosno uobičajenih godinu dana. Nemate li na raspolaganju popularni baka servis ili mogućnost angažiranja dadilje koja će dijete čuvati kod kuće dok ste vi na poslu, vrtić je idealan i doista najčešći prvi izbor. Iako vaše dijete najvjerojatnije neće misliti tako dok će biti, s vama, a onda i samo, na privikavanju na novo okruženje i ljude, dugoročnije gledano ovo će ga razdoblje „oplemeniti“ za jedno novo iskustvo u kojem će postati samostalnije, odgovornije i vještije kroz više razvojnih značajki.


2 > 5 godina

BR O JAL I C A 1, 2, 3 i ulazim(o) u novi svijet Spremi-

te puno ljubavi, strpljenja, osmijeha i blagih dodira za prvi dan u vrtiću, jer iako će vama biti stresno odvajanje od najdražeg malog bića, njima, koji se još ne znaju nositi s emoci-

RODITELJI Olakšajte te stresne „prvovrtićke“ dane i sebi i djetetu pozitivnim stavom i nastupom prema novom životnom razdoblju, a koje ćete zadržati i u najškakljivijim situacijama. A znamo da do njih vrlo lako može doći... • redovito dolazite na privikavanje (koliko god dugo je potrebno) • pokušajte aktivno sudjelovati u radu odgojne grupe • odaberite stvar za koju je dijete najviše emocionalno vezano i vodite brigu da „utjehu“ ima svaki dan sa sobom • držite se vremenski i prostorno sličnog rasporeda odlaska u vrtić, rastanka, boravka u vrtiću i dolaska po dijete • pričajte s djetetom i objasnite mu uzrok zašto ostaje u vrtiću (npr. idem na posao) i sigurnost povratka (npr. vratim se po tebe odmah kad završim) • s povjerenjem upućujte na tetu u vrtiću kao na osobu koja će brinuti o njemu dok vas nema i predložite način ispunjenja boravka (npr. igraj se malo s lutkom dok se ne vratim)

jama i promjenama, bit će još teže, a tu im je neupitno potrebna vaša puna podrška. Vama je jasna definicija i svrha vrtića, no za njih je to mjesto koje ih odvaja od roditelja i sigurnosti doma te nepoznat prostor u kojem ga roditelji ostavljaju sa stranim ljudima koji će tek morati steći njihovo povjerenje.

• uvijek se kratko i s osmijehom opraštajte od djeteta i ne zadržavajte se u njegovom vidokrugu jer će „detektirati“ vašu nesigurnost i nepovjerljivost

Što možete napraviti prije? Puno

toga! Prvenstveno privikavajte dijete na odvajanje kroz svoje povremene odlaske dok ostaje na čuvanju kod bake. Prošećite pored vrtića, ukazujte na sretnu djecu i iskazujte djetetu svoje veselje što će i ono uskoro biti „dio tima“. Poradite na samostalnosti kako bi dijete što manje ovisilo o tetama: naučite ga jesti žlicom, piti iz čaše, oprati ruke... Isto tako, postavite osnove socijalizacije, što znači da ćete ga poticati na dijeljenje, slušanje, čekanje reda... Neće odmoći ni razvijen rječnik, poznavanje slova abedece, sposobnost brojanja do 10, raspoznavanje boja...

DJECA

Kako god se teoretski zajednički pripremili za vrtić tek će praktičan dan u novom okruženju pokazati pred kakvim izazovom ste se našli i koliko će boravak u vrtiću za vaše dijete predstavljati stres koji će se manifestirati kroz određene emocionalne i fizičke reakcije. Nosite se s njihovim protestima, ljutnjom, plačem i vrištanjem, odbijanjem kontakta s tetom, ignoriranjem jela, nespavanjem... hrabro i sa strpljenjem.

s h o p-in -pl u s / d o k n ab ro j im d o 10 !

23


2 > 5 godina

BR OJ A LICA

Nježna zaštita i njega kod malih neugoda Komarci, ose, pčele, obadi... Insekti su ovo čije „radno vrijeme“ počinje taman kad mi odlazimo na godišnji odmor. I kako to već ide, baš u trenutku naše najopuštenije pauze, oni će vješto obaviti svoj „radni zadatak“ zvan ubod – na nama i/ili na najmlađima. Sjetite se da insekte može privući i čaša soka ostavljena na terasi ili uz otvoreni prozor. Spriječite kako ne bi trebali liječiti!

Mjere opreza i zaštite djece Igranje u dvorištu, odlazak u prirodu ili boravak na mjestu s dosta zelenila i vlage izazov je za zaštitu nježne dječje kože od neugodnih uboda i ugriza dosadnih i upornih insekata. Ipak, i sebe i djecu možete zaštititi poduzimanjem mjerama opreza kojima ćete preduhitriti insekte u njihovom naumu i biti jedan korak ispred za bezbrižniji odmor. MEHANIČKA ZAŠTITA Uvijek dobra ideja mehaničke zaštite postavljanje je guste plastične mrežice na prozore, primjerice na prozore spavaćih soba i privremeno postavljanje dodatnih vanjskih vrata s takvim zaštitnim slojem. Pod mehaničkom zaštitom podrazumijeva se i raspršivanje spreja protiv insekata koji se primjenjuje u prostoriji bez ljudi i sa zatvorenim prozorima. Kasnije je, naravno, bez paljenja svjetala, obavezno prozračivanje. Tijekom spavanja možete uključiti električne aparate

24

s h op-i n-plus / dok n abr ojim do 10!

koji otpuštaju insekticid. U slučaju da ih koristite uključite ih blizu pritvorenog prozora. KOZMETIČKA ZAŠTITA Prije nanošenja bilo koje vrste kozmetičke zaštite djece od insekata, vodite računa o dječjoj odjeći koja nek bude neutralnih boja – bijela ili bež, jer će upadljive boje odjeće privući komarce i ostalo „zujavo društvo“. Popularna zaštita u obliku losiona, mlijeka ili spreja za kožu nanosi se na ogoljene dijelove tijela. Ovakav način zaštite ne preporučuje se za djecu mlađu od 3 godine. Kozmetički repelenti, tvarima koje sadrže i čiji učinak traje do nekoliko sati, jednostavno odbijaju insekte. Prije upotrebe dobro je provjeriti deklaraciju i upute za način i ograničenja korištenja. Kod preparata koji su namijenjeni isključivo djeci koriste se i tvari koje su nježne za nanošenje na osjetljivu dječju kožu. Hladni oblog i lavandino ulje Posljedice uboda ovise o vrsti insekta i individualnoj reakciji na ubod, a sve ovisno da li je riječ o insektima koji sišu krv, poput komaraca, ili o insektima kao što su ose koje ubadaju puno bolnije. Ubod obično prati upalno crvenilo, oteklina i svrbež koji se mogu uspješno tretirati kremama s kortikosteroidima uz stavljanje hladnog obloga i lavandinog ulja na bolno mjesto.


Shop in Magazin od sad stiže na vašu adresu! Pretplatite se na 5 izdanja godišnje za 30 kn. * SHOP IN MAGAZIN ostaje BESPLATAN, a naša mini pretplata uključuje samo troškove pakiranja i poštarine.

Za svakog pretplatnika osiguran je poklon koji stiže s prvim primjerkom magazina!

Želite li se pretplatiti na SHOP IN MAGAZIN, ispunite Nalog za uplatu te putem njega uplatite 30,00 kuna na naš žiro-račun u RBA: 24840081105213451. Kopiju uplatnice sa svojim osobnim i kontakt podacima u narudžbenici (ime i prezime, puna adresa, broj telefona ili mobitela i e-mail adresa) pošaljite na Kreativna tvornica d.o.o., Dudovec 53, 10090 Zagreb, na fax: 01 3435 415 ili na e-mail info@shop-in-zagreb.com.hr • Na SHOP IN MAGAZIN se možete pretplatiti i putem Internet bankarstva, a potvrdu o uplati i svoje osobne i kontakt podatke poslati na jedan od gore navedenih načina. • Dobro nam došli :) Pretplatili ste se na 5 idućih brojeva SHOP IN MAGAZINA. Očekujte prvi sljedeći broj SHOP IN MAGAZINA zajedno s poklonom u svom poštanskom pretincu, a do tad nas pratite na www.shop-in-zagreb.com.hr

NARUDŽBENICA Naručujem godišnju pretplatu na 5 izdanja SHOP IN MAGAZINA • IME I PREZIME: ____________________________________ • ADRESA: ______________________________ GRAD: ________________________ • POŠTANSKI BROJ: ___________ • BROJ TEL / MOB: _________________ E-MAIL: _______________________________________________ • POTPIS: ___________________________ *Uz ispunjenu narudžbenicu molimo poslati kopiju uplate.

WWW. SHOP-IN-Z AG REB.CO M.H R

s h o p-in -pl u s / d o k n ab ro j im d o 10 !

25


5 > 10 godina

BR OJ A LICA

Uvod u odrastanje! Ovo razdoblje između pete i desete godine djetetovog života predstavlja upravo uvod u svijet, najprije zbunjenih i naoko izgubljenih tinejdžera, a onda u svijet odraslih ljudi. Nakon vrtića, svakako će ga najviše obilježiti polazak u školu i nova pravila, nova razina samostalnosti, nove osobe koje će sudjelovati u njegovom odgoju, nova prijateljstva, a polako i prve nevine ljubavi :) Pomozite si prevladati strah tako što ćete nastaviti graditi odnos bezuvjetnog povjerenja s djetetom i dopuštati, ne ono što mogu sva druga djeca, već ono što vi mislite da je u redu dopustiti. A pomozite si i na jednostavnije načine, primjerice opremite dijete mobitelom...

Sve novo i ponešto staro... Da, biti će puno toga novog, no i sve ono „staro“, sve ono što ste djetetu usadili kao vrijednosti, navike i rutinu kroz prve godine života sada će biti primjetno kroz novu dimenziju života. Nema više podsjećanja na: „Reci, hvala...“, „Reci, dobar dan...“ ili „Operi ruke prije jela“. Dobro, ima, no vidjet će se kako se petogodišnji odgojni trud isplatio. Veliko dijete = velika briga? Bez sumnje! Kada se nađete u ovoj kategoriji od 5 do 10 godina, često ćete se sjetiti one nekad tako bezvezne izreke: Malo dijete - mala briga, veliko dijete velika briga!, no sve više ćete uviđati koliko istine ima u njoj. Dok je bilo manje dijete je bilo više - manje stalno s vama i emocionalno i fizički ovisno o vašoj pomoći, no bila je to „mala briga“ nasuprot brizi koju neposredno

Djeca nisu vlasništvo svojih roditelja, već njihova najveća životna odgovornost... u svakom trenutku i svakoj situaciji neka se na tim temeljima gradi odgojna misija.

26

s h op-i n-plus / dok n abr ojim do 10!

zahtijeva dijete koje ide u školu, a uz to i na sve više izvanškolskih nastavnih aktivnosti, popodnevno igranje kod prijatelja, odlazak na vožnju biciklom, rolanje i slično. Nova razina novostečene dječje samostalnosti roditelje prvenstveno počinje plašiti, a istovremeno su i ponosni na prvi djetetov „solo povratak“ iz škole ili odlazak na vožnju biciklom s prijateljima. dr uštven e mr eže & dj ec a

Otkrit ću vam Facebook trik ;) Društvene mreže zavladale su životima, kako odraslih tako i djece, koja za njih znaju praktički od kada znaju za sebe. Kao i TV i kompjuterske igrice, tako su i društvene mreže „alat“ koji, ako se dozirano, pametno i uvijek uz roditeljski nadzor upotrebljava, može biti samo koristan. Ne zazirite od otvaranja Facebook profila desetogodišnjaku, no ne idite ispod te dobne granice. Kroz otvoreni razgovor upozorite na sve nelijepe strane koje postoje, dajte jasna ograničenja i upute korištenja kojih se mora pridržavati, a uključuje to postanje slika, zaštitu privatnosti i osobnih podataka te neprimjereno izražavanje i „gomilanje prijatelja“ koji nemaju veze s djetetovim stvarnim životom. Njegov ili njen profil naravno otvorite svojom e-mail adresom i podesite postavke tako da vam stižu sve obavijesti o onome što dijete radi na profilu, gdje je kliknulo Like i s kime se dopisuje kako bi uvijek mogli biti u toku i pravovremeno reagirati.


BR O JAL I C A

5 > 10 godina

ma li i n t e rij e ri

Moderno opremljena dječja soba > PIŠE Izabela Galović Ninić, dipl.ing.arh. www.interijerNET.hr

Aktualni trendovi u opremanju interijera se redovito izmjenjuju, ali kada je riječ o uređenju dječjih soba, imperativi su konstantni – funkcionalnost, razigranost i maštovitost, a sve začinjeno ugodnim šarenilom! I najmlađi imaju riječ Uređenje dječje sobe izazov je i djeci i roditeljima, koji se moraju vratiti u dane vlastitog djetinjstva kako bi u potpunosti razumjeli već zaboravljeno i stvorili ugodno okruženje te uvjete za učenje i igru. S obzirom da cijela priča treba biti podređena djeci, nužno ih je uključiti u proces uređenja sobe. Bilo da se savjetujete sa stručnjacima ili čitate literaturu koja vas educira o ovoj temi, ne zaboravite da su upravo mališani oni koji trebaju dati posljednju riječ o boji ili oblicima za svoju sobu.

Osnove funkcionalnosti Odabir osnovnih elemenata dječje sobe, kao što su krevet, ormar, police za knjige, radni stol sa stolicom, stalak za TV i slično, mora biti prilagođen prostornim zahtjevima i mogućnostima te uzrastu djeteta. Pozicija radnog stola bit će nametnuta položajem prozora i mogućnosti njegovog osvjetljenja s prednje ili lijeve strane, odnosno ljevacima desne. Uzglavlje kreveta ne smije biti smješteno uz grijaće tijelo, a nije preporučljivo niti da bude u neposrednoj blizini prozora. Police za knjige i ormari trebaju se postaviti na način da što više oslobode središnji dio sobe za igru i razonodu. Funkcionalnost dječje sobe ističe se mogućnostima kvalitetne preobrazbe prostora za rad i učenje u onaj za igru i slobodno vrijeme.

Dječja soba treba biti ogledalo karaktera djeteta te prostor koji će ispuniti sve funkcionalne zahtjeve potrebne za kvalitetno spavanje, učenje i igru.

s h o p-in -pl u s / d o k n ab ro j im d o 10 !

27


5 > 10 godina

BR OJ A LICA

MOBILNI NAMJEŠTAJ Osobita praktična i dizajnerska rješenja nude različite izvedbe mobilnog namještaja, a koje omogućuju jednostavnu transformaciju prostora kao i stvaranje slobodnih zona za igru. Ovakav namještaj predstavlja odlično rješenje za uređenje soba djece različitih uzrasta, jer se postojeća kompozicija namještaja lako nadograđuje ili oslobađa suvišnih elemenata. Mobilni, pomični namještaj, osobito je praktičan u slučajevima kada se jedna soba treba osposobiti za spavanje, boravak i učenje dvoje ili troje djece. Nedostatak stambenih kvadrata često je uzrok ovakvih rješenja, koja uz pravilan odabir namještaja, mogu rezultirati izuzetno kvalitetnim uređenjem, u kome će se svako dijete osjećati ugodno i zbrinuto u vlastitom kutku za spavanje i učenje.

Igra bojama Vesele i razigrane boje neizostavan su element dječjih soba. Plava, zelena, žuta, crvena, narančasta, ružičasta, bijela, ljubičasta... Svaka boja je poželjna u ovom okruženju! I dok se u ostalim dijelovima stambenog prostora preporučuje upotreba maksi-

28

malno tri različite boje, u dječjoj sobi se bez straha možete poigrati i s četiri, na način da odaberete dvije dominantnije, a ostale primijenite u detaljima. Osim igre bojama, aktualne su i igre poznatim junacima crtića ili stripova, koji svoje mjesto zauzimaju na frontama ormara, kreveta ili drugih komada namještaja. Dinamika koju uvode od velikog je značaja za kreiranje ugođaja i stvaranje unikatnog dizajnerskog rješenja baš za vaše mališane. Ukoliko su u godinama kada su ovakvi junaci strašno bitni, omogućite im rješenja koja će ih osobito

s h op-i n-plus / dok n abr ojim do 10!

razveseliti. Dječja soba postat će oaza za njihove snove! I igra rasvjetom Pravilna i dovoljno jaka rasvjeta bitan je element stvaranja općeg ugođaja sobe, ali i omogućavanja kvalitetnih uvjeta za učenje. Trendovi su u posljednje vrijeme nametnuli rasvjetna tijela veličinom i pozicijom kao naglašene elemente interijera, a isti su se prenijeli i u trendove dizajniranja dječjih soba. Veliki lusteri, naglašene zidne lampe ili led rasvjeta u elemente namještaja, postaju neizostavni u uređenju dječjih soba. Igra rasvjetom dodatno naglašava igru kubusima, bojama i ostalim pratećim elementima. Funkcionalna i maštovita dječja soba stvorit će djeci okruženje u kome će rado provoditi vrijeme u učenju i igri. Cjelokupni dojam dopunite slikarskim i kiparskim umjetničkim djelima koja stvaraju u vrtiću, školi ili u slobodno vrijeme. Naglasite identitet područja koje pripada samo njima i njihovom stvaralaštvu te zaslužuje divljenje i istaknutu poziciju.


da ruj e m o

Mali veliki darovi

Odaberite dar i opišite nam ukratko ili nacrtajte svoj najdraži i najposebniji mama/tata-dijete trenutak. Svoje kratke priče šaljite na e-mail adresu info@shop-in-zagreb.com.hr, a za naj uratke osigurani su darovi. Ovog puta nagrađuju vas Sabeks distribucija d.o.o. (NUXE), Lacuna d.o.o. i Atlantic Grupa (MELEM) Ne zaboravite kontakt podatke, a svoje ime među sretnicima potražite 20. lipnja na www.shop-in-zagreb.com.hr Napomena: Dar će biti poslan na adresu koju navedete u mailu.

NUXE Huile Prodigieuse suho ulje

Carewear UV protection odjeća

x1

x5 komplet 1. majica + kapa

Mame, razmazite se! Očaravajuća kombinacija nježnog mirisa i dragocjenih sastojaka za kožu nalazi se u bočicama NUXE Huile Prodigieuse suhog ulja za višenamjensku upotrebu. Neodoljivi koktel dragocjenih biljnih ulja (lješnjak, makadamija, borago, gospina trava, kamelija i slatki badem) i vitamina E hrani, štiti i njeguje, pritom ne ostavljajući masni trag na koži. Idealno je i protiv nastanka strija u trudnoći! Nanesite nekoliko kapljica na lice umjesto kreme, dodajte ga u kupku, nanesite na vrhove kose kao njegu, pomiješajte sa šminkom da se bolje upije ili jednostavno nanesite na kožu tijela i zavedite...

Kompletan asortiman kapa i majica, kao i prodajna mjesta možete pronaći na www.lacuna.hr/ carewear

x1

komplet 2. šešir + majica

Modna zaštita najmlađih U ponudi Carewear UV protection odjeće možete pronaći UV zaštitne kape i šešire, te polo i T-shirt majice za djecu (2 - 10 godina) i odrasle (XS-XXL) dugih i kratkih rukava. Sašivene su od laganih tkanina koje štite kožu od štetnih UV zraka cijeli dan, a istovremeno stvaraju osjećaj ugode i svježine i na najosjetljivijoj koži djece i odraslih. Proizvode se u Hrvatskoj i certificirani su po europskim normama(EN113758-2). Faktor zaštite je UPF 50+, a zaštita je dio tkanine i ne može se pranjem ili nošenjem isprati ili smanjiti.

s h o p-in -pl u s / d o k n ab ro j im d o 10 !

29


shop i n p r om o

Mali veliki darovi MELEM Svakodnevna njega i zaštita osjetljive kože! Melem je originalna krema koja djeluje na simptome problematične i osjetljive kože. Pomaže ljudima svih dobi, na različitim dijelovima tijela te sprječava i štiti kožu od raznih utjecaja i stanja kojima bi mogla biti izložena, uz hidratantno i regenerirajuće djelovanje. Melem je idealan za osjetljivu kožu nakon brijanja i depilacije, jer umiruje i hidratizira. Pomaže i kod strija i ispucalih bradavica u trudnoći, a idealan je i za tek rođenu bebu jer smiruje nadraženu i crvenu kožu od pelenskog osipa.

x5

Vrhunac dana u Centru Kaptol U Centru Kaptol u tijeku je velika nagradna igra Vrhunac dana. U nagradnoj igri mogu sudjelovati svi posjetitelji Centra Kaptol koji radnim danom od 9 do 14 sati u centru potroše više od 150 kuna. Predočenjem računa dobivaju kupon za igru, a najsretnije sudionike svaki dan očekuju poklon bonovi u vrijednosti od 200, 500 i 1000 kuna. Savršen dar za nezaboravni shopping. Igra traje do 17. lipnja 2011.

AMAZONAS sling nosiljke

Bebe obožavaju biti nošene Hit među novopečenim majkama su sling nosiljke. Zbog svoje udobnosti i dizajna koji omogućuje nošenje djeteta u prirodnom položaju, sve više majki odlučuje se svoju bebu nositi u sling nosiljci. Sling nosiljka omogućuje da beba i majka budu u prisnom kontaktu što je dobro za dječji emocionalni razvoj jer zadovoljava osnovnu potrebu za sigurnošću. To pomaže u razvoju bebe u samostalnu i samouvjerenu individuu. Majke koje nose svoju djecu su sigurnije u sebe, jer im

nosiljke pružaju mogućnost prisnog kontakta sa djetetom te na taj način mogu pravovremeno reagirati na sve njihove zahtjeve i potrebe. Bebe obožavaju biti nošene jer je to najprirodnija stvar na svijetu. Nošenjem se bebe osjećaju sigurno i zaštićeno! Svjetski poznate sling nosiljke branda Amazonas omogućuju vam upravo to. Ove nosiljke zadovoljavaju stroge medicinske zahtjeve ispravnog nošenja te su testirane da ne sadrže alergene, teške metale, formaldehid i ostale štetne sastojke.

Više o sling nosiljkama možete saznati na www.nosime.hr ili Facebook profilu Nosiljke za bebe, gdje iz prve ruke možete saznati sve o Amazonas proizvodima.

30

s h op-i n-plus / dok n abr ojim do 10!


sho p i n pro m o

SRETNA MAMA

Činimo mame sretnima! Trudnice, dojilje, mame, bake... općenito žene doći će na svoje u Sretnoj Mami na adresi Zagrebačka 4 u Samoboru, a jednom kad navrate i ostati vjerne ovom malom dućanu. Zašto? Razloga je puno, a samo neki od njih su kupnja poznatih svjetskih i domaćih marki donjeg rublja

i odjeće u ugodnom ambijentu uz vrlo pristupačne cijene i brojne mogućnosti plaćanja. U Sretnoj Mami možete pronaći sve za trudnice – hlače, haljine, tajice... modnih marki Angel Mama i La Vie, zatim grudnjake i majice za dojenje Cantaloop, Belly Bandit steznike za trbuh, kao i elegantno donje rublje marke Triumph: basic, sportske i push up grudnjake, Shape program za oblikovanje tijela te kupaće kostime i spavaći program po atraktivnim cijenama, „nevidljive“ hipster i tanga gaćice Sloggi, Pixiekid nosiljke za djecu hrvatskog diza-

BECUTAN Mlijeko za sunčanje spf 30 150ml Becutan mlijeko za sunčanje sa zaštitnim faktorom 30 namijenjeno je u prvom redu djeci. Osigurava široku zaštitu od UVA i UVB zraka. Sadrži mineralne filtre, maslinovo ulje, kamilicu i vitamin E. Mineralni filtri nanošenjem na kožu stvaraju zaštitni film koji fizički, a ne kemijski, reflektira i raspršuje sunčanu svjetlost. Tako se osigurava potpuna zaštita i izvan granica UVA i UVB zračenja, a štetni dio sunčanih zraka ne prodire u kožu.

jna i proizvodnje te Atea prirodnu kozmetiku za relaksaciji...

Sakupljanje bodova u sustavu nagrađivanja Sretne mame može vam donijeti dodatni popust ili besplatnu masažu. O dodatnim popustima i posebnim akcijama Sretna mama svoje vjerne kupce informira putem Facebooka.

ELANCYL krema protiv strija

Prevencija je ključna riječ Prva briga vezana uz izgled svake buduće mame su strije, koje se često pojavljuju na trbuhu, grudima ili bokovima. Specifična njega može sačuvati i ojačati kvalitetu kolagenih i elastinskih vlakana. ELANCYL krema protiv strija (ulje šafranike i morskih algi, kompleks za restruktuiriranje, provitamin B5) pojačava otpornost kože na rastezanje i vrlo je učinkovita u prevenciji pojave strija (trudnoća, nagle promjene tjelesne mase, pubertet). Budućim se mamama preporučuje korištenje ove kreme bez parabena već od 4. mjeseca trudnoće. Cijena pakiranja od 150 ml je 105,90 kn.

s h o p-in -pl u s / d o k n ab ro j im d o 10 !

31


shop i n p r om o

ROX

Coppertone kreme za djecu Dolaskom lijepog vremena moramo se pobrinuti i za zaštitu od sunca. Coppertone kreme za sunčanje sinonim su za kvalitetnu i efektivnu zaštitu od sunca. Od davne 1944. godine, kada je tržištu predstavio prvu kremu za sunčanje na svijetu, kroz brojne inovacije, Coppertone postavlja nove standarde u zaštiti od sunca, a posebnu pažnju posvećuje djeci.

Ne zaboravite dodatno zaštititi dijete kapom i sunčanim naočalama te izbjegavanjem izloženosti suncu između 11 i 15 sati. Bebe ispod 6 mjeseci starosti ne izlažite direktnom suncu te se za njih, što se tiče uporabe sredstava za sunčanje, savjetujte s pedijatrom.

Tako su Coppertone kreme za bebe testirane od strane pedijatara, bez mirisa i alkohola te vrlo vodootporne tako da štite djecu i nakon višesatnog boravka u vodi. Coppertone od ove godine u Hrvatskoj uvozi i distribuira tvrtka Rox d.o.o.

www.rox.hr

Centar PRIRODNO RODITELJSTVO

Besplatno predavanje OPUŠTENO RAĐANJE – porođaj kao prekrasno iskustvo Opušteno rađanje uz hipnozu pažljivo je osmišljen program pripreme za opušteni porođaj bez stresa i pun zadovoljstva te vam omogućuje da doživite radost ugodnog rađanja. Program Opuštenog rađanja uz hipnozu u Centru vodi Gordana Kastrapeli koja je završila edukaciju hipnoze za porod u Hypnobirthing institutu te ima višegodišnje iskustvo u vođenju treninga i radionica NLP-a i hipnoze. Program je namijenjen trudnicama i parovima koji žele prirodni porođaj i traže način kako da to bude što mirnije, sigurnije i radosnije iskustvo. Više o tečaju možete saznati na besplatnom predavanju koje će se održati 15. lipnja od 18 do 20 sati u Centru Prirodno roditeljstvo (AvenueBALL, Slavonska avenija 3).

32

s h op-i n-plus / dok n abr ojim do 10!

Obavezne prijavnice i više informacija o predavanjima možete pronaći na

www.prirodnoroditeljstvo.com

Radionica za roditelje U VRTIĆ BEZ SUZA Možete učiniti puno toga, kako bi svaki put u trenutku kad vi odlazite, a dijete ostaje u vrtiću, mogli i u sebi i djetetu, osjetiti mir... Edukaciju U vrtić bez suza održati će Gordana Kastrapeli, NLP trenerica, lifecoach i voditeljica radionica za roditelje, 17. lipnja od 18 do 20.30 sati u Centru Prirodno roditeljstvo (AvenueBALL, Slavonska avenija 3). Cilj radionice je jačanje roditeljske kompetencije i samopouzdanja u situacijama odvajanja djeteta od mame i tate. Kotizacija je 150 kn za roditelje koji dođu u paru, a pojedinačna kotizacija s popustom iznosi 230 kn.


Odgovori: 1. uzica od balona (gore lijevo), 2. žuta kockica na travi (sredina lijevo), 3. gumb na majici od dečka (sredina lijevo), 4. žuto plavi cvijet (sredina desno), 5. grančica na drvetu (gore desno)

dj e č j a za bava

PRONAĐI RAZLIKE :) ... IMA IH 5!

s h o p-in -pl u s / d o k n ab ro j im d o 10 !

33


dječja z abava

TVOJA SPORTSKA BOJANKA! 34

s h op-i n-plus / dok n abr ojim do 10!


Imunoglukan P4H® prirodan je dodatak prehrani koji SRPDņHREUDPEHQXVSRVREQRVWRUJDQL]PD

Imunoglukan P4H®GREURGRÆODMHSRPRą]DGMHFXL RGUDVOHNRMLćHVWRREROLMHYDMXRGYLUXVQLKLEDNWHULMVNLK LQIHNFLMDćHVWRVHOLMHćHDQWLELRWLFLPDWHLPDMXRVODEOMHQX WMHOHVQXRWSRUQRVW]ERJVWUHVDLOLQDSRUD

zorci

atni u Bespl

Imunoglukan P4H®VDGUņLSULURGQLEHWDJOXNDQNRMLX FULMHYLPDSRPDņHSRWLFDWLUDGLPXQRORÆNLKVWDQLFD7DNR DNWLYLUDQHVWDQLFHXWLMHOXPRJXVDPHSRWUDņLWLYLUXVH LEDNWHULMHWHLKXQLÆWLWLImunoglukan P4H®WDNRċHU VDGUņLYLWDPLQ&NRMLSRPDņHMDćDWLLPXQLWHWRUJDQL]PD LFLQNNRMLMHYDņDQ]DQRUPDOQRIXQNFLRQLUDQMHL Kapsule za odrasle i sirup za djecu mogu se RWSRUQRVWRUJDQL]PD kupiti u svim ljekarnama. ® Imunoglukan P4H VLJXUDQMHQHDSVRUELUDVHLGMHOXMH ORNDOQRXFULMHYLPD]DWRVHSUHSRUXćXMHX]LPDWLJDQD SUD]DQņHOXGDF

Važno da smo zdravi!

,PXQRJOXNDQ3+®QHSUHSRUXćXMHVHEROHVQLFLPDVWUDQVSODQWLUDQLPRUJDQLPDL EROHVQLFLPDNRMLVXQDWHUDSLMLLPXQRVXSUHVLYLPD 'RGDWDNSUHKUDQLQLMHQDGRPMHVWDNLOL]DPMHQDXUDYQRWHņHQRMSUHKUDQL

BUDITE BRZI, PRVIH 400 POŠILJATELJA DOBIVA BESPLATAN UZORAK IMUNOGLUKAN KAPSULA! 8SLÆLWHVYRMHSRGDWNHLNXSRQSRÆDOMLWHQDQDÆXDGUHVX0HGLV$GULDGRR%X]LQVND=DJUHE

MAMA I BEBA

Ime i prezime: Adresa: Poštanski broj i mjesto: 'DWXPURċHQMD Spol: M Ņ E-adresa: Broj telefona: Datum: Potpis: 6YDVXSROMDREYH]QD

DA, SRWSLVRPSRWYUċXMHPGDVHVODņHPVL]MDYRP 6ODņHPVHGD0HGLV$GULDGRRXVNODGXVD=DNRQRPR]DÆWLWLRVREQLKSRGDWDNDREUDċXMHPRMHRVREQHSRGDWNHXQHRJUDQLćHQRPUD]GREOMX3ULNXSOMHQLSRGDFLREUDċXMXVHUDGL SURPRFLMHGLUHNWQRJPDUNHWLQJDREDYMHÆWDYDQMDRQRYRVWLPDLLVWUDņLYDQMDWUņLÆWD8YULMHPHREUDGHRVREQLKSRGDWDNDPRņHWH]DKWLMHYDWLXYLGXSRGDWNHLQMLKRYRDņXULUDQMH%LOR NDGDPRņHWHSLVPHQR]DKWLMHYDWLGDXURNXRGGDQDWUDMQRLOLSULYUHPHQRSUHVWDQHPRREUDċLYDWLYDÆHRVREQHSRGDWNHLGDYDVRWRPHWLMHNRPVOMHGHąLKGDQDREDYLMHVWLPRR VYRPWURÆNX8SR]QDWVDPVGHILQLFLMRPVYUKHREUDGHPRMLKRVREQLKSRGDWDNDWHGRSXÆWDPREDYMHÆWDYDQMHQDVYRMXDGUHVXHOHNWURQLćNXDGUHVXLWHOHIRQ 3RVHEQDSRQXGDWUDMHGRVUSQMD

ZZZLPXQRJOXNDQLQIR

SHOP IN PLUS Br. 02  

Shop in Plus / SPIN OFF izdanje najkvalitetnijeg zagrebačkog urbanog / lifestyle magazina Shop in Magazin