Page 1

ISSN: 1847-9227

besplatni primjerak godina 2 | broj 11 | svibanj 2012

POSEBNO IZDANJE ZA RODITELJE & DJECU

WWW.S H O P-I N - ZAGR EB.CO M.H R s h o p-in -pl u s / vrij eme ro đ en d an a!

1


2

s h op-i n-plus / v ri jeme r ođen dan a!


s h o p-in -pl u s / vrij eme ro đ en d an a!

3


uvodn a r iječ

Sretan rođendan ti, sretan rođendan mi, sretan rođe... + Mirjana Kožić

U novom Plusu skroz smo u slavljeničkom ras-

položenju, jer slavimo rođendan(e)! Nekako se uvijek čini da ih u proljeće ima najviše, zar ne? Dječji rođendani uvijek su slavlja s licem i naličjem, a svi roditelji koji su ih barem jednom organizirali (i preživjeli!) već su shvatili apsolutno sve što time želim reći... Lice = iskreno dječje veselje i razuzdanost, a naličje = ukratko, roditelji na rubu živčanog sloma. Ne, u osnovi ne pretjerujem... Temu izdanja smo dakle apsolvirali, a svjećicu na tortu stavila je jestiva kreativka Charmpam. Eto, i sad sam se sjetila da o rođendanu nismo pričali u zanimljivom intervjuu s TV voditeljicom Antonijom Stupar Jurkin čija je kćerkica Paola nedavno proslavila prvi, no pričali smo o maloj djeci i malim brigama, vikendima, modnim kombinacijama, intuiciji... O temama vezanim uz dermatologiju nastavljamo suradnju s dr.

IMPRESSUM IZDAVAČ: Kreativna tvornica d.o.o. Zagrebačka avenija 104b, 10000 Zagreb info@kreativna-tvornica.com / www.kreativna-tvornica.com OIB: 62308807956 DIREKTOR: Robert Sedlar robert@shop-in-zagreb.com.hr

Ivanom Nola, dok proljetno osvježenje dječje sobe predlaže dipl.ing.arh. Monika Galović. Kože naših najmlađih dotakli smo se i kroz teme o kupanju, njezi i zaštiti bebine kože te najučinkovitijoj obrani od štetnog sunčevog zračenja, koje može uzrokovati i alergiju. U ostalim temama brinemo o čistoći dudica i bočica, predstavljamo nove kozmetičke i prehrambene proizvode za djecu, kupujemo prve cipelice, informiramo o Montessori metodi odgoja i darujemo, jer kakav bi to rođendan bio bez darova? Ma, nema takvog! A nema ni Plus izdanja za roditelje i djecu, a da nema darova za naše čitatelje. Za tematiku ovog Plusa inspirirala sam se brojnim proljetnim (dječjim) rođendanima, a eto... i moj će roč uskoro :) Pa, svima koji ovih dana slave želim sretan, sunčan i nasmijan! Sebi također ;)

PLUS - uvijek novo iznenađenje! DIREKTOR MARKETINGA: Zlatko Tomić zlatko@shop-in-zagreb.com.hr

DISTRIBUCIJA: Kreativna tvornica d.o.o., A1 Direkt d.o.o.

GLAVNA UREDNICA: Mirjana Kožić mirjana@shop-in-zagreb.com.hr

TISAK: Kerschoffset Zagreb d.o.o. Ježdovečka 112, 10250 Zagreb-Lučko

DIZAJN & GRAFIČKA PRIPREMA: Kreativna tvornica d.o.o. www.kreativna-tvornica.com

ISSN 1847-9227 NAKLADA: 20.000

MARKETING I PRODAJA: oglasavanje@shop-in-zagreb.com.hr Ni jedan dio Plus izdanja ne smije se kopirati, imitirati, stavljati na elektroničke medije ili na bilo koji drugi način koristiti bez suglasnosti i dopuštenja izdavača. Sva prava su pridržana za tekstove, fotografije i oblikovanja objavljena u Plus izdanju. Redakcija ne odgovara za sadržaj oglasnih stranica.

4

s h op-i n-plus / v ri jeme r ođen dan a!


sa drža j

shop in 4

www.shop-in-zagreb.com.hr

/ svibanj 2012.

UVODNIK / IMPRESSUM

SHOP IN TEMA 6 SLAVIMO ROČKAS! Samo najbolje i najkreativnije ideje za slavlje kod kuće, u vrtiću, u školi, u igraonici ili rođendaonici... + kreativne jestive ideje by Charmpam INTERVJU 10 TV voditeljica i mama male Paole Antonija Stupar Jurkin o poslu vikendom, modi, roditeljstvu, slobodnom vremenu, manekenskim danima... PLUS TEME I SAVJETI 14 Labud – Čišćenje i pranje bočica, duda, posuđa i pribora za djecu, igračaka... 16 Hipp – Nova paleta proizvoda za djecu starosti od 1 do 3 godine. 18 Poliklinika Nola – Kožne probleme rješavamo laserom 20 Kupanje, njega i zaštita nježne bebine kože 22 Obrana od štetnog sunčevog zračenja i sprečavanje alergije na sunce 24 Kupujemo prve cipelice i savjetujemo kako napraviti najbolji izbor 26 Bambi predstavlja... 28 interijerNET.hr - Proljeće u dječjoj sobi 30 Montessori pedagoška metoda učenja i odgoja

Pridružite nam se na Facebooku! Postanite fan stranice SHOP IN ZAGREB - Zagreb online shopping magazin

DARUJEMO 33 Naklada Nika / Pond / Rox / Insako / KK Cedevita / Zvijezda je rođena PROMO 34 Bambi / Oktal Pharma

s h o p-in -pl u s / vrij eme ro đ en d an a!

5


p lus t ema

NAJBOLJE ROĐENDANSKE IDEJE

Slavimo ročkas! Pa, SRETAN!

piše Mirjana Kožić

Iako dječji rođendani evoluiraju kako idu godine, pa proslava dvanaestog izgleda malo drugačije nego obilježavanje prvog ročkasa, u osnovi su stvari iste – malim slavljenicima je važno da se ludo i nezaboravno provedu, a ništa manje to nije važno i njihovim roditeljima, no njima je ipak najvažnije da na kraju slavlja/dana, kad već padaju s nogu, ne završe s glavoboljom pri pogledu na živopisan „after party izgled“ doma... a često i slavljenika ;)

Proslava rođendana doma U ovom slučaju, i bez obzira o koliko se svjećica na torti radilo, dajte sve od svojih organizatorskih sposobnosti i maksimalnog strpljenja za sve predviđene i nepredviđene, no svakako očekivane situacije koje će se neminovno dogoditi... prije ili kasnije ;)

Proljetna ideja! Dječji rođendan u prirodi...

6

Uspješno slavlje u domaćoj atmosferi Ipak najčešća odluka o mjestu proslave dječjeg rođendana je ta da se slavi kod kuće. Svakako najpraktičnije i s najmanje troškova, no uz neke zakonitosti – donosimo ih u nastavku,

s h op-i n-plus / v ri jeme r ođen dan a!

koje će olakšati pripremu i realizaciju, odnosno roditeljskim rječnikom rečeno: preživljavanje tog dana...

*

Pozivnice su postale nezaobilazan dio rituala priprema, a na njima, osim datuma proslave, adrese i kontakt broja telefona/mobitela, obave-


pl us te m a

zno naznačite vrijeme trajanja ročkasa, bez obzira dolaze li roditelji po djecu ili ćete ih vi razvoziti kućama.

*

Nabavite dovoljno balona i šarenih trakica za ukrašavanje prostorija, balkona, dvorišta... Ovisno o dobi djece, na vidjelo izvadite igračke, puzzle, društvene igre, set za karaoke, loptu, rekete, karte i slično kako bi se mali uzvanici imali čime zabaviti.

*

Napravite prostor za igru i odvojite male od odraslih gostiju, ako je ikako moguće. Budite kreativni na vrijeme i razmjestite namještaj za nesmetano kretanje i igranje, a imate li dvorište i lijepo vrijeme na raspolaganju iskoristite mogućnost slavlja na otvorenom.

*

Dječji rođendan je nemoguće zamisliti bez kolača, torte, pizze, sendviča... Djeca većinom vole fast food pa nećete imati problema s kuhanje kompliciranih jela. Univerzalno dobar

recept za dječje zadovoljstvo su maštoviti zalogaji – sendviči, mini pizze u obliku srca, hot dog, mali hambići i sl. I da, plastično i/ili papirnato posuđe je zakon!

*

Veća djeca su i veća briga, no što se tiče proslave rođendana mogu biti manja briga, s obzirom da su samostalnija i lakše će se sama zabaviti. U svakom slučaju sad već možete i „izbjeći“ odrasle goste ;) Ovdje samo imate zadatak biti na raspolaganju djetetu da sve što je zamišljeno bude uspješno i provedeno... po njegovoj ideji oko koje ćete se naravno dogovoriti.

*

Rođendanska proslava kod kuće može biti skroz posebna uz neke nove ideje koje uključuju angažiranje klauna, mađioničara ili primjerice stručnjaka za oslikavanje lica. Potražite ih na www.rodjendani. com i odaberite Kartaški, Plavi, Čarobni, Disco, Comedy... ročkas!

Proslava dječjeg rođendana je sretan i veseo, no istovremeno i stresan događaj tako da budite opušteni i stvorite dobru atmosferu, popustite nekim zahtjevima, poćaskajte s roditeljima koji dovode djecu na slavlje, ispijte koju s njima i uživajte u posebnom danu.

Kakvu hranu pripremiti za dječji rođendan? • Kad pripremate hranu za djecu, bitno je približiti se njima i njihovim shvaćanjima svijeta, pa tako i hrane. Raznim modlicama koje ćete koristiti za kolačiće možete izrezati kruh, salamu i sir te tako kombinirati oblike i boju. Sve skupa još primamljivo dekorirajte i djeca će svakako radije pojesti. • Imajte na umu da sve što pripremite bude dovoljno veliko da se ne mora rezati nožem. Puno je jednostavnije

imati samo papirnate ili plastične tanjure, postaviti šarene salvete i gledati kako djeca zadovoljno jedu prstima. • S obzirom da djeca nemaju običaj sjediti za stolom, dobro će doći, strateški raspoređene zdjelice sa slanim grickalicama ili ako želite malo zdraviju hranu poslužite suho voće, lješnjake, kikiriki, slane kokice... Pripazite samo da među djecom nema alergičnih na orašasto voće!

• Torta je nezaobilazni dio rođendana! Osim provjerenog rješenja kupnje gotove torte, mmm... sladoledna, tu su i gotovi sastojci poput biskvita i krema pa se možete poigrati dekoracijama i napraviti “domaću” u koju ćete staviti svjećice. Spretnijim majkama ostaju torte raznih oblika – likova iz crtića, životinja i sl. • Što se tiče napitaka, najbolje je pripremiti plastične čaše u koje

ćete točiti vodu, sok, ledeni čaj..., a na svaku možete staviti ime djeteta. Mali uzvanici će se osjećati posebno, a zahtjeva samo malo vašeg truda. • Sve to su naizgled sitnice, no sitnice koje će dječji rođendan učiniti ljepšim i zabavnijim. Dječja mašta kao pomoć kod inspiracije za dekoriranje hrane, stola i doma uvijek je dobrodošla jer je neiscrpni izvor dobrih inovativnih ideja.

s h o p-in -pl u s / vrij eme ro đ en d an a!

7


p lus t ema

Organizirano slavlje s “kolegama“u vrtiću DOMAĆA TORTA NE MOŽE U VRTIĆ!

Djeca predškolskog uzrasta obožavaju slaviti ročkas sa svojim „kolegama“ u vrtiću, a osim što iziskuje određene troškove ovakva proslava je za roditelje potpuno „bezbolna“. Naime, od vrtića do vrtića interne zakonitosti proslave su različite, pa se tako za slavljenika izrađuje posebna kruna koju nosi taj dan, radi se mapa uspomena s rođendanskim crtežima sve djece, cijeli dan se igraju igre po slavljenikovom odabiru i sl. Detalje dogovorite s odgajateljicom, a s njom se posavjetujte i oko sitnica s kojima ćete vi kao roditelj sudjelovati, a to su prije svega napitci, slane i slatke grickalice te neizostavna torta. Dodatno možete nabaviti dekoracije kojima će slavljenik, zajedno s ostalo djecom, ukrasiti sobu svoje grupe, zatim dovesti animatora, no provjerite koje sve predradnje morate za to učiniti, a isto napravite planirate li na proslavu dovesti i djecu koja ne idu u taj vrtić.

8

Vrtićka pravila su vrlo jasna što se tiče donošenja hrane, kolača i torte iz domaće radinosti. Naime, s obzirom da se u vrtićima, možda više nego igdje drugdje, vodi računa o hrani i njenoj bakterijskoj ispravnosti zabranjeno je na rođendansku proslavu, a i inače donijeti bilo što pripremljeno kod kuće. Na ovaj način, na minimum je svedena mogućnost pojave trovanja hranom, salmonele uzrokovane pokvarenim jajima ili mlijekom... s obzirom da vrtić nema mogućnost kontrole pravilnog skladištenja i higijenske ispravnosti takvih proizvoda. Ono što je izuzetak od pravila i što možete donijeti su industrijski proizvodi valjanog roka trajanja, a i kod njih provjerite ima li sastojaka koji mogu uzrokovati alergiju. Dakle, provjerite i s odgajateljicom smijete li npr. donijeti najobičnije i djeci omiljene smokiće koji sadrže kikiriki, jer ima dosta djece koja ga ne podnose ni u tragovima, a u tom obliku orašasti plodovi mogu se naći i u mliječnoj čokoladi!

Obilježavanje rođendana u školi Zadržat ćemo se na nižim razredima osnovne škole... U svakom slučaju ovdje je doista riječ tek o simboličnom obilježavanju važnog dana, jer škola je ipak škola. Osim što može za svoje kolege ponijeti paketić bombona ili za svakog po lizalicu, zajedno s djetetom možete napraviti i male kreativne paketiće koje će podijeliti djeci u razredu. Ne zaboravite ni na učiteljicu... Nakon obilježavanja u školi, dijete će s istim uzvanicima ionako željeti rođendan proslaviti kod kuće, odlaskom u kino ili kazalište, u zoološki vrt ili na izlet u prirodu...

Zdrave grickalice UVIJEK MOGU! Podržite vrtić u primjeni jelovnika njegovanjem zdravih prehrambenih navika i tijekom nabavke namirnica za vrtićki dječji rođendan. Možda suho voće umjesto štapića ili integralni slatki keksi umjesto bombona?

s h op-i n-plus / v ri jeme r ođen dan a!


pl us te m a

Popularne igraonice i rođendaonice Igraonice i rođendaonice su već nekoliko godina popularna mjesta za proslavu rođendana pod paskom animatora i stručnih voditeljica. Od kad se otvorila prva igraonica roditelji su pronašli mjesto gdje mogu bezbrižno ostaviti djecu dok su u shoppingu, ali i proslaviti njihov rođendan s obzirom da su igraonice sve veće i sadržajnije. Igraonice i rođendaonice osobito su dobro rješenje za zimske rođendane, a jedan od uvjeta za dobru zabavu je da djeca budu između tri i devet godina s obzirom da su sadržaji uglavnom najviše njima prilagođeni.

NAJBOLJE ROĐENDANSKE IDEJE

Charmpam cookies & cupcakes kreativnost za prste polizati! U današnje vrijeme, klasični rođendani prilično su nezanimljivi, pogotovo ako znamo da malo truda, dobra ideja i kreativnost mogu običan dan učiniti čudesnim! Alisina zemlja Čudesa prepuna je ideja za pravu malu gozbu, pa je diplomirana novinarka na papiru i strastvena kolačarka u duši, Pamela Poldrugač alias Charmpam svoju rođendansku zabavu posvetila upravo toj knjizi i stol ispunila mnoštvom šarenih zalogaja inspiriranih Alisinom pričom. Kakva bi to čajanka bila

bez šarenih cupcakesa, voćnih tortica, “Eat me” keksića, šećerne vate... Svaki rođendan je dovoljno posebna prigoda da joj posvetimo više pažnje, ostvarimo svoje luckaste ideje i uživamo u hrani osmišljenoj baš za tu prigodu. Pamelina Charmpam pećnica specijalizirala se upravo za posebne i kreativne ideje o kojima se dugo priča... Više o efektu koji obični kolači nikada neće ostvariti provjerite i na Facebooku – Charmpam cookies & cupcakes i na charmpam.blogspot.com

Slavljenica Pamela na čelu stola ;)

s h o p-in -pl u s / vrij eme ro đ en d an a!

9


p lus i nt er v ju

ANTONIJA STUPAR JURKIN

razgovarala Mirjana Kožić

Moja savršena kombinacija majčinstva i posla Nesuđena učiteljica, manekenka, glumica i stjuardesa, danas je RTL-ova voditeljica, sretno udana žena i mama male Paole, djevojčice koja je nedavno proslavila svoj prvi rođendan. Naravno, riječ je o lijepom licu i ugodnom glasu, odnosno Antoniji Stupar Jurkin, koja u domove TV gledatelja „ulazi“ svaki vikend kad vodi emisiju Exkluziv. Upravo ta kombinacija: zaposlena žena vikendom, a mama preko tjedna, za Antoniju je savršena životna kombinacija! U intervjuu za Plus s Antonijom smo popričali o maloj i velikoj djeci, teorijama i praksi odgoja djeteta, dječjoj hrani, kozmetici, modi... Vratila si se na posao nakon što je Paola napunila šest mjeseci. Koliko je to bilo naporno, a koliko pozitivno iskustvo?

Nije mi uopće bilo naporno vratiti se natrag na posao. Vratila sam se u nedjeljni Exkluziv. Za mene je to bilo nešto novo, ali i vrlo pozitivno, jer preko tjedna imam jako puno vremena za dijete, a vikend mi ostaje za posao. Mislim da savršenije kombinacije nema!

INTUICIJA

Nisam išla puno za teorijama oko brige za dijete i oko odgoja, već sam sve odradila nekako po svojoj intuiciji... I opet, ispalo je da mama zna najbolje za svoje dijete.

10

Koliko si se dok si bila trudna „oboružavala“ teorijskim znanjem o odgoju djece?

Nisam se htjela „puniti“ kojekakvim informacijama, znala sam da će sve doći samo od sebe. I stvarno mogu reći da je tako najbolje, jer danas s internetom stvarno možete doći do svakakvih informacija koje vas na kraju krajeva samo mogu zbuniti i imat ćete osjećaj da drugi sve znaju više od vas, a vi ništa. Po meni, svaka

s h op-i n-plus / v ri jeme r ođen dan a!

majka zna najbolje za svoje dijete. U kojoj bolnici si rodila i kakvo je tvoje iskustvo s tretmanom rodilja, osobljem i sl.?

Rodila sam u zagrebačkoj bolnici Sestara milosrdnica ili popularnije rečeno Vinogradskoj bolnici. Iskustvo mi je bilo savršeno. Osoblje bolnice je jako pristupačno, stručno i ljubazno. Kako si se snašla prvih dana kod kuće s bebom i čija ti je pomoć u tim trenucima bila nezamjenjiva?

Sada kad se prisjećam, bilo je super! Suprug i ja nismo puno spavali; ali ne zato što je dijete plakalo, nego smo se bojali zaspati jer tko će onda Paolu nadgledati. (smijeh) Bili smo jako fokusirani na nju, a što je u biti sasvim normalno kad imaš prvo dijete. Prijateljice mi kažu: „Vidjet ćeš, s drugim je sasvim drugačiji doživljaj jer nema više tog grča i već znaš što


pl us i nte rv j u

te čeka u određenim situacijama.“ Vjerujem da je tako!

0 > 3 mjeseca

Koliko dugo si dojila kćer? Sad kad već može jesti puno različitih namirnica što joj spremaš?

Nažalost, dojila sam jako kratko vrijeme. Nismo se obje uspjele snaći oko toga najbolje. Od hrane najčešće spremam ono što jedino voli, a ne voli miksanu hranu i obrok mora biti u istoj boji... Dakle, nema miješanja boja. (smijeh)

HRANJENJE

Na koje načine se snalaziš s čuvanjem Paole dok si na poslu?

Radim vikendom tako da mi čuvanje nije problem... A tu je tata, a i obje bake. Na koje načine obiteljski najradije provodite slobodno vrijeme?

Vani i samo vani! Paola voli šetati; i sama i dok se vozi u kolicima. Obožava park i promatrati djecu i odrasle. Sve proučava i upija kao mala spužva. Najljepše nam je vani, u unutra smo samo kad pada kiša, ali i tada izađemo ‡ obilazimo bake i brže nam vrijeme prođe. (smijeh) Pročitala sam u jednom tvom intervjuu da si ljubiteljica putovanja, pa planiraš li i kamo uskoro putovanje s obitelji?

Ne planiramo tako skoro, mada bi svakako htjeli, ali Paola nam je još malkice premala za velika putovanja. No, biti će, ima vremena i za to. Kako si se našla u voditeljskom poslu na TV-u? Koje su karakteristike dobre voditeljice?

Našla sam se po redovnom putu ‡ prošla sam na audiciji i dobila posao. Karakteristike dobre voditeljice su da moraš biti svoja, profesionalna i prije svega odgovorna. Mislim da je tako u svakom poslu, jer nije biti voditeljica ništa teže ili lakše od bilo kojeg drugog posla.

MALO DIJETE, MALA BRIGA & VELIKO DIJETE, VELIKA BRIGA Uh da, slažem se u potpunosti. Iako, u početku misliš kako je s malom bebom teže i željno iščekuješ da propuže, pa da prohoda, pa si onda u brizi i stalno ponavljaš: Pazi prag, Pazi zid, Pazi rub; pa zatim jedva čekaš da propriča i da zna bar nekako objasniti što želi, pa onda opet kad ju uhvati „žuta minuta“ ne gasi se... (smijeh) I onda u tom nekom trenutku shvatiš kako je bilo lijepo dok si imao malu bebu koja samo jede i spava... Uglavnom, živa je istina da je malo dijete mala briga, a veliko dijete velika.

s h o p-in -pl u s / vrij eme ro đ en d an a!

11


p lus i nt er v ju

Uvijek joj bar neku sitnicu kupim, teško odolijevam, ali nekako se ipak uspijevam suzdržati od gomilanja robe u ormaru. Posljednje sam joj kupila tajice i proljetnu jaknu. Nemam običaj razmjenjivati dječju odjeću i opremu s prijateljicama. Brzo si vratila dobru liniju nakon poroda? Zahvaljuješ to dobroj genetici? Paziš li inače što jedeš i održavaš li liniju vježbanjem?

MAMA NA EKRANU

Paola je počela shvaćati da je mama na televiziji i sad svaki put kad čuje neku sličnu ili istu melodiju za Exkluziv odmah počne vikati: „Mama!“ Hm, pa čak i kad vidi kolegicu Editu Misirić govori: „Mama, mama...“ (smijeh)

Ispred kamere si, da li imaš ambicije za poslom i iza... u redakciji?

Za sada nemam takvih ambicija, zadovoljna sam svojim statusom na RTL televiziji.

Neko vrijeme si se bavila i modelinog u Milanu. Koliko dugo i što si naučila iz tog iskustva?

Tri godine. Bilo je to veliko životno iskustvo gdje sam mentalno u potpunosti odrasla i shvatila što je to život i kako ga želim živjeti. Kad si shvatila da to ipak nije to čime ćeš se baviti?

Zadnju godinu sam shvatila da je to ipak bila samo jedna faza u mom životu i da ipak želim živjeti u Zagrebu i voditi drugačiji život.

Kad ideš u shopping koliko neplaniranih stvari kupiš za Paolu? Što si joj posljednje kupila? Razmjenjuješ li robu i opremu za djecu s prijateljicama?

Vratila sam liniju u devet mjeseci, baš koliko mi je i trebalo da nakupim sve te silne kile. Genetika je najviše zaslužna za moju liniju, a vježbati sam krenula tek prošli tjedan i to nakon duge tri godine pauze. Jedem sve, nije da baš pazim. (smijeh) Koju preparativnu kozmetiku koristiš za sebe, a kojom njeguješ Paolu?

Za sebe riblju kremu koju nabavljam kod svoje kozmetičarke, a za Paolu koristim Bepanthen, Sudocrem, A-Derma... Ovisi koja mi krema za što treba. Koliko ti je bitna moda?

Volim se lijepo odjenuti, ali ne patim od marki. Važno mi je da se ja u toj odjeći dobro i ugodno osjećam u svakoj situaciji. I naravno, da ne košta previše. (smijeh) Obožavam pronaći nešto u pola cijene. Kad si u shoppingu, kupuješ li planski ili spontano?

Uvijek i samo spontano, jer kad god sam krenula planski u shopping nikad si ništa nisam kupila što sam zamislila.

DOBITNA MODNA KOMBINACIJA Ovisi kakva je prigoda tako se volim srediti. Volim sve oblačiti, ne volim se ograničavati... Dobra suknja, štikle, luda majica, kožna jakna... Jedna od omiljenih kombinacija su mi trapke uz štikle, ludi sako i običan T-shirt.

12

s h op-i n-plus / v ri jeme r ođen dan a!


pl us i nte rv j u

s h o p-in -pl u s / vrij eme ro đ en d an a!

13


p lus sav jet

ODRŽAVANJE HIGIJENE BEBINE OPREME

S pranjem i steriliziranjem nema kompromisa Za svoje najmanje i najdraže želimo samo najbolje, a s održavanjem čistoće duda, bočica, igračaka i svega onoga što ih okružuje i što redovito guraju u usta, jednostavno ne smije biti kompromisa.

Uzmite čistoću i higijenu u svoje ruke

Dude i bočice se ne preporučuje sterilizirati u mikrovalnoj pećnici, jer može doći do njihovog oštećenja, a i ne može se napraviti kvalitetna sterilizacija.

Baš kao što naslov kaže, pouzdajte se u ručno čišćenje, pranje i iskuhavanje bočica, dudica, igračaka i ostalog pribora koji koristite za bebu, kako bi bili sigurni u bakteriološku ispravnost. Ne preporučuje se steriliziranje u stroju za pranje posuđa, jer temperature ostvarene u tijekom procesa pranja u stroju nisu stalne, tako da se ne možete pouzdati u to za pravilnu sterilizaciju bočica i duda. Niti u samo pranje bočica ne možete biti potpuno sigurni s obzirom da bočica mora u stroju biti ispravno postavljena kako bi bila dobro oprana i dovoljno isprana. Voda, deterdžent i četkica Jednostavno, uzmite čistoću u svoje ruke, nabavite tekući deterdžent koji je namijenjen pranju bebine opreme, pomognite se specijalnim četkicama za čišćenje i budite sigurni u higijenu onoga što vaša beba koristi. DUDA Svakako ju prokuhajte prije

Kako druge mame održavaju čistoću bočica, duda, igračaka; koriste li sterilizator, koliko često peru igračke...? Saznajte na forumu www.mameibebe.biz.hr

14

prve upotrebe, a bit će dovoljno do tri minute. Potom tu vrstu steriliziranja provodite prema potrebi, odnosno kad je djetetovu dudu dirala neka druga osoba, ako se jako zaprljala kad je pala, primjerice u pijesak ili na pod. Inače ju je dovoljno isprati pod mlazom vruće

s h op-i n-plus / v ri jeme r ođen dan a!

vode, a nikako ju nemojte „čistiti“ stavljanjem u svoja usta! Kod prokuhavanja pripazite na dude koje imaju ventil koji omogućuje prolaz zraka u normalnoj uporabi, jer će kroz taj ventil ući i voda u unutrašnjost dude. Dakle, nakon prokuhavanja, a prije upotrebe, ne zaboravite istisnuti tu vodu iz dudice. BOČICA Dok god se dijete služi boči-

com treba ju redovito čistiti, a tu će za temeljite rezultate od velike pomoći biti specijalna okrugla četka na duljoj dršci s kojom ćete s lakoćom ukloniti tragove čaja, mlijeka i gušćih tekućih obroka koje djetetu dajete kroz bočicu. Kod steriliziranja ostanite kod klasične metode iskuhavanja bočica u kipućoj vodi, iako se u posljednje vrijeme koriste i sve praktičniji električni sterilizatori, na vodenu paru ili hladnu sterilizaciju, u koje stane više bočica, a njihovom upotrebom garantira se potpuno uklanjanje patogenih klica s površine predmeta. IGRAČKE Manja djeca igračke obo-

žavaju stavljati u usta i na njihovu čistoću je važno obratiti pažnju koliko i na čistoću dude i bočice. Plišane igračke redovito perite uz dodatak blagog deterdženta u perilici rublja (bez dodavanja omekšivača!) i sušite na zraku, a plastične igračke perite temeljito ručno, uz dodatak tekućeg deterdženta i obilno ispiranje.


pro m o

LABUD

Čarli Love ‡ čista ljubav Uz bezuvjetnu ljubav koju pružaju svojim najmlađima, većina roditelja posebnu pažnju pridaje i odabiru proizvoda namijenjenih djeci, pogotovo onih za dječju njegu, pranje odjeće ili pak čišćenje. Naravno, pri tome osobitu pažnju treba posvetiti čišćenju i pranju stvari koje dijete stavlja u usta, prije svega dječjih bočica, duda i posuđa, ali i igračaka, koje, kao što znamo, djeca u ranoj dobi često stavljaju u usta, ispitujući na taj način svijet i predmete oko sebe. Standardni deterdženti za ručno pranje posuđa nisu u potpunosti prilagođeni za pranje ostataka dječje hrane na bočicama i dudama i na njima mogu ostavljati preintenzivan miris ili okus koji djetetu neće odgovarati, a čak može uzrokovati i alergijsku reakciju. Upravo potaknuti time, u Labudu smo razvili Čarli Love, sredstvo namijenjeno ručnom pranju dječjih bočica, duda, posuđa i igračaka, s inovativnom i posebno prilagođenom formulom.

▶ Specijalna formula olakšava pranje i ispiranje te učinkovito uklanja ostatke mlijeka, dječje hrane, kašica i sokova. ▶ Sadrži vrlo blagi miris bez alergena koji ne iritira i ne ostaje na bočicama i silikonskim dudama nakon ispiranja. ▶ Proizvod je biološki razgradljiv i Ph neutralan.

Savjeti za pranje i održavanje bebinih bočica:

▶ Prije prve upotrebe bočicu, dude i pribor dezinficirajte 5 minuta u kipućoj vodi. ▶ Nakon svake sljedeće upotrebe bočice i dude moraju se temeljito oprati pod tekućom toplom vodom – za pranje preporučamo Čarli Love. ▶ Prilikom pranja stavite malo sredstva za pranje u bočicu. S malo tople vode lagano operite četkom. ▶ Nakon pranja bočicu dobro isperite čistom vodom. Čarli Love formulacija osigurava lakše ispiranje bočica i duda od ostataka deterdženta. ▶ Ne izlažite dudu direktnom sunčevom svjetlu, toplini i dezinficijensima ili sličnim agresivnim sredstvima za pranje. ▶ Grebanje žičanim dijelom četke za čišćenje po silikonskim dudama može dovesti do njihovog pucanja. Aktivne tvari formulacije Čarli Love olakšavaju uklanjanje ostataka mlijeka, čaja ili soka na dudama i bočicama. ▶ Blagi miris bez alergena smanjuje mogućnost pojave alergije i ne zadržava se na bočicama i dudama nakon ispiranja. ▶ Svakodnevnim korištenjem specijalnog deterdženta Čarli Love produžit ćete vijek trajanja bočica i duda.

s h o p-in -pl u s / vrij eme ro đ en d an a!

15


16

s h op-i n-plus / v ri jeme r ođen dan a!


s h o p-in -pl u s / vrij eme ro đ en d an a!

17


savjet liječn ika

ZDRAVLJE

Kožne probleme rješavamo laserom Riječ laser predstavlja akronim engleskih riječi – Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation, odnosno prevedeno na hrvatski jezik – Svjetlosno pojačanje stimuliranom emisijom zračenja. > PIŠE Dr.sc. Ivana Nola, dr.med. dermatovenerolog Poliklinika Nola, Folnegovićeva 1c, Zagreb www.poliklinika-nola.hr

Idealan tretman za uklanjanje mrlja, ali i tetovaža

Važno je naglasiti kako laser ne rješava sve probleme na koži odjednom, već se tretmani obično moraju ponavljati u više navrata i s određenim periodom razmaka između tretmana.

Laser pojačava svjetlost stimulacijom fotona i otpuštanjem u obliku zrake jedne valne duljine. Laserskim zrakama, koje su, ovisno o tipu lasera, različite valne duljine, omogućuje se tretiranje različitih promjena na koži. Danas se laserima tretiraju vaskularne lezije, najčešće proširene kapilare lica i dekoltea, zatim različiti oblici izraslina na koži kao što su fibromi, bradavice i keratoze. Idealni tretman za uklanjanje mrlja s kože lica, dekoltea, ramena i ruku je upravo laser i to Q switched rubinski laser, koji se danas koristi i za uklanjanje tamnih tetovaža.

Najčeće provođeni laserski tretman je laser epilacija, koja najbolje rezultate može pokazati u predjelu pazuha i bikini zone, a zatim i na svim ostalim dijelovima tijela. Tijekom zadnjih nekoliko godina koriste se frakcijski laseri za rejuvenaciju, odnosno osvježenje i obnavljanje kože lica, vrata i dekoltea, tretman koji omogućava brzi oporavak već unutar par dana.

IPAK, LASER NIJE „ČAROBNI ŠTAPIĆ“ Danas, nakon višegodišnjih i čestih pisanja o laserima, javnost je dobila

18

s h op-i n-plus / v ri jeme r ođen dan a!

dojam kako se laserom mogu ukloniti sve promjene na koži. No, to nije tako. Laser nije „čarobni štapić“ i ne može se, a vrlo često i ne smije, upotrijebiti kod rješavanja određenih kožnih promjena. U ovom slučaju, zabrana se prvenstveno odnosi na uporabu lasera za uklanjanje madeža, koji isključivo moraju biti odstranjeni kirurški i proslijeđeni na patohistološku analizu.

Termin „trajna epilacija“ ne postoji... Kad je riječ o laserskoj epilaciji predugo se koristio termin „trajna epilacija“. Naime, termin je to koji zapravo ne postoji kad je riječ o ovom tretmanu, jer i nakon provedenih tretmana laserske epilacije, i to prosječno šest tretmana, potrebni su tretmani održavanja, a njihov ritam je individualno određen. Dakle, riječ je o trajnoj redukciji rasta dlaka, koje nakon ovih tretmana ne rastu više mjeseci ili čak godina. S obzirom da laser je uređaj koji generira vrlo jaku energiju, može se koristiti samo u ordinacijama i poliklinikama, odnosno pod vodstvom liječnika.


sav j e t l i j e č ni k a

s h o p-in -pl u s / vrij eme ro đ en d an a!

19


p lus sav jet

DJEČJE ZDRAVLJE

Kupanje, njega & zaštita Koža svakog djeteta je specifična i ima različite potrebe, a zajednička joj je ona za najnježnijom njegom koja uključuje čišćenje, hranjenje i zaštitu kroz kupanje, nanošenje odgovarajućih preparata i posebno zahtjevanu njegu, ako je riječ o suhoj, perutavoj ili iznimno osjetljivoj koži. Vlažne maramice za njegu beba moraju biti blage i bez alkohola, a njihova upotreba se ne preporučuje dok beba ne navrši mjesec dana. Kreme bez parabena Ako se djete-

Prvi tjedni...

Edukativnodarivateljski projekt darivanja novorođene djece i podrška roditeljima... Homepage za mame je na www. mojamalasovica.hr

20

U prvom tjednu života, sve dok pupak nije otpao, najbolje je dijete osvježiti vaticama, mekanom spužvom ili pamučnom krpicom za pranje, natopljenom u mlaku vodu s eventualno uljnim preparatom. Najvažnije je nježno prijeći sve pregibne regije, iza uha, vrat, pazuhe, prepone, lakatne i koljenske pregibe i naravno, osjetljivo pelensko područje. Nakon toga, kožu valja nježnim tapkanjem posušiti, a zatim nanijeti kremu koja sadrži pantotensku kiselinu, jer ima odličnu zaštitnu ulogu i stimulira regeneraciju stanica kože. Ukoliko je soba dovoljno zagrijana, na otprilike 24 °C priuštite djetetu i nekoliko minuta bez pelena da se koža malo „odmori“ na zraku. Nakon otpadanja pupka, dijete se može kupati, no s kupanjem ne treba pretjerivati.

s h op-i n-plus / v ri jeme r ođen dan a!

tu sviđa kupanje, slobodno se kupa i svaki dan, no ne duže od pet do deset minuta i to uz korištenje uljnih kupki i obaveznu njegu kože nakon kupanja ‡ masnijim losionima ili uljem za cijelo tijelo i vlasište. Lice valja njegovati kremom za lice koja je hidratantna, obavezno bez mirisa i parabena. Za pelensko područje često valja koristiti kreme s dodatkom cink sulfata, bakar sulfata i cink oksida, a mame uvijek preporučuju odličnu Pavlovićevu kremu koja se može nabaviti u svakoj ljekarni. Kozmetike za kupanje, njegu i zaštitu dječje kože mora biti pH neutralna, bez alergena i konzervansa, dermatološki testirana, bez boje i mirisa, bez sastojaka koji nadražuju oči... I najnježnija njega nakon kupanja...

Nakon kupke vrijeme je za blagu njega prije koje može uslijediti i lagana masaža u koju vas je uputila patronažna sestra. Bebina koža je meka, nježna i osjetljiva te zahtjeva i zaslužuje najbolju kremastu zaštitu. Što bi svakako trebali sadržavati preparati za njegu bebine kože kako bi pružili najnježniju njegu? Pri odabiru kozmetike obratite pažnju na četiri dobra i nezamjenjiva sastojka: pantenol, bisabolol, ulje pšeničnih klica i maslinovo ulje.


sav j e t l i j e č ni k a

Klorane Bébé s nevenom. Potpuno prirodan odabir. Laboratoriji KLORANE odabrali su najboljie prirodne sastojake, te nježnoj koži vaše bebe osigurali blagodat i optimalnu podnošljivost. Zaštitni učinak nevena, koji je na raspolaganju majci i djetetu, iznimno je jednostavan i potpuno prirodan. Napokon možete uživati u svakodnevnim dragocjenim trenucima higijene i njege. Koža je odličan prijenosnik osjećaja. Vaša će beba primiti svu ljubav i nježnost koje su joj potrebne... NOVO u ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama.

s h o p-in -pl u s / vrij eme ro đ en d an a!

21


p lus sav jet

ZAŠTITA OD SUNCA

Sunce je dragocjeno, ali i štetno! Upravo tako, sunce nam osigurava prijeko potreban vitamin D za zdrave kosti, no istovremeno je i sve štetnije i opasnije za ljudski organizam u cjelini. Toj štetnosti najviše su izložena djeca, koja ove sve toplije proljetne dane žele što više iskoristiti za igru na otvorenom. ganje suncu očituje se kao crvenilo kože, plikovi, alergije, osip... „Sunčanje“ za bebe – minutno ograničeno! S najmanjima najopreznije! Kad

Šeširić me čuva! Iako ga se većina mališana uporno želi riješiti s glave čim ga stavite, budite uporni i na taj način zaštitite dijete od štetnog sunčevog zračenja.

22

Opreza nikad dosta... Neoprezno izlaganje suncu, kako odraslih, tako i djece, posljednjih godina ima za posljedicu povećanje broja oboljelih od raka kože, a vjeruje se kako je sunce odgovorno za najmanje 90 posto svih tumora kože. I zato je zaštita beba i djece izuzetno važna! Najmlađi su jako podložni opekotinama od sunca zato što imaju tanku i osjetljivu kožu, koja je tako podložna djelovanju štetnih UV zraka. Reakcija na prekomjerno izla-

s h op-i n-plus / v ri jeme r ođen dan a!

bebu izlažete sunčevim zrakama neka to u početku bude tek par minuta, a to vrijeme onda postupno povećavajte na najduže 20 minuta tijekom dana. Naravno, s kapicom na glavi i odjećom u polusjeni. Izbjegavati izlaganje suncu između 10 i 18 sati, a zbog opasnosti od alergijske reakcije bebe do šest mjeseci ne mazati kremama ili losionima sa zaštitnim faktorom. Djecu starosti do godine dana također treba oprezno izlagati suncu, maksimalno pola sata i to obučene, zaštićene šeširićem i s namazanim dijelovim atijela koji su otkriveni ‡ minimalni zaštitni faktor preparata neka bude 30.

ALERGIJA NA SUNCE Promjene koje se uslijed neadekvatnog izlaganja suncu događaju na koži nazivaju se primarne fotodermatoze, koje se pojavljuju u vidu osipa ili plikova. Možemo reći kako se tu radi o relativno čestoj pojavi, i to kod oko 20 posto zdravih osoba. Sva nedavna istraživanja pokazuju kako je više od 50 posto različitih alergija na sunce nasljedno. Dakle, ako roditelji pate od bilo koje


vrste alergije, a posebice ako su alergični na sunce, i kod djece postoji velika mogućnost za razvoj alergije.

ovisno o tome koliko su bili neoprezni sa suncem. NeopKako se manifestira na koži? Alergija hodno je na sunce na koži se manifestira kao obratiti osip na području vrata te na predjepažnju lima pregiba ruku i nogu, najčešće i na nekoliko sati nakon izlaganja suncu. sekundarTe promjene na koži nastaju kao ne fotodermasvojevrstan „odgovor“ imunološtoze, odnosno kog sistema koji (pre)jako osunčane savjetovati se s dijelove tijela prepoznaje kao strana pedijatrom ukoliko tijela i kreće u imunološki „napad“ u dijete uzima neke fotoosjetvidu alergijske reakcije. Uglavnom ljive lijekove, kao što je primjerice je riječ o osipu, no mogu se pojaviti i vrlo uobičajeni antibiotik, ili pak ima plikovi te druge kožne promjene koje zdravstveni problem koji na suncu često izgledaju i kao mjesto uboda može dodatno pogoršati ‡ herpes, insekata. Alergija na sunce nema ekcem... Naravno, na sunce su osjetneku određenu starosnu grupu kod ljivije bebe i djeca svjetlije puti, kose i koje se javlja, tako da se može pojaočiju, dok ona s više pigmenata u koži viti i kod hipp_krema male djece i kod odraslih, startu imaju autozaštitu. za suncanje_oglas 145x100 u shop in.pdf 1 bolju 4/26/12 11:07 AM

Ukoliko dijete samo jednom tijekom djetinjstva zadobije opekotine od sunca, udvostručuje se rizik kasnijeg oboljenja od malignog melanoma.

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

s h o p-in -pl u s / vrij eme ro đ en d an a!

23


p lus sav jet

MINI SHOPPING

Odabiremo prave, prve cipelice Eh, taj trenutak... kupnja prvih cipelica! Djeci svejedno, no roditeljima veliko uzbuđenja i stvarčica koju će svakako sačuvati u dječjoj kutiji uspomena. Što saznati prije? Svakako odrediti veličinu, da li će cipelice biti anatomske, s ulošcima ili bez, poznatog proizvođača, rađene po mjeri ili „no name“... *

• PRAVA VELICINA

• KAD JE VRIJEME?

Vrijeme za prve cipelice je onda kad dijete počne samostalno hodati što je uobičajeno negdje oko prvog rođendana.

Uvijek novi par! Nemojte koristiti cipele koje je nosilo drugo dijete, bez obzira koliko kvalitetne i lijepe bile.

• IDEALAN OBLIK

Malo stopalo je osjetljivo, kosti i zglobovi su još uvijek mekani, a mišići i tetive nedovoljno jaki da izdrže opterećenje težine tijela. Cipelica mora svojim oblikom pružati stabilnost i sprečavati deformaciju stopala.

• PRIRODNI MATERIJAL

Dječja obuća bi trebala biti od prirodnih materijala; šivana, a ne ljepljena te kvalitetne unutrašnjosti kako bi se dječja noga što manje znojila, i s gumenim ojačanjima protiv klizanja na potplatima.

24

s h op-i n-plus / v ri jeme r ođen dan a!

Tu je stvar vrlo jednostavna, jer veličina cipele mora odgovarati veličini stopala, tj. biti mrvicu dulja od duljine stopala. Dakle, cipelice ne smiju biti ni premale, a ni prevelike. Jednostavnim ocrtavanjem oblika djetetovog stopala imat ćete orijentaciju duljine i širine, ukoliko u trgovini nemaju mjerač veličine. Sa svojom shemom se u kupnju cipelica možete uputiti i bez djeteta, jer oni nisu uvijek oduševljeni tom aktivnošću.

Na trenutak kad će dijete učiniti svoje prve samostalne korake nitko ne može utjecati, ali kako će kasnije hodati uvelike ovisi i o cipelicama koje će nositi. *

*

• VEZANJE ili CICAK

Ovo je možda najčešća dilema kod kupnje cipelica – na vezanje ili na čičak? Čičak „pobjeđuje“ kad je riječ o jednostavnosti za obuvanje i izuvanje, a vezice kad je riječ o sigurnosti, jer ih dijete ne može tako lako odvezati i skinuti cipelice s nogu. *

• ANATOMSKI ULOŽAK

Uložak nije neophodan i ne znači da će dijete imati spuštena stopala, ako ne nosi takve cipelice. No, većina iskustava potvrđuju kako je pojava ove i drugih deformacija, kao što su X noge, puno manja kod djece koja su tijekom prvih godina života nosila obuću s uloškom.


pl us sav j e t

MINI SHOPPING

Nježno i osjetljivo dječje stopalo Izuzetno je važno kakve cipelice djeca nose s obzirom da zbog nošenja nepravilne obuće samo 40 posto odraslih ljudi ima zdrava stopala. Iako se dječje cipelice u jednom broju nose svega 3 do 6 mjeseci, odnosno jednu sezonu, njihovom je odabiru potrebno posvetiti puno pažnje. Dječje stopalo iznimno je nježno i posebno osjetljivo u fazi rasta, stoga, kako bi se malene nožice pravilno razvijale, potrebno im je osigurati kvalitetnu, a i lijepu obuću.

Redovita kontrola veličine i mijenjanje

prosjeku biti svaka tri do četiri mjeseca, a kasnije rjeđe.

Brojni mališani nose neodgovarajuće, a pod time se najčešće smatra premale cipelice, što je jedan od glavnih uzroka kasnijih deformacija stopala i nogu. Kod kupnje cipelica, djeca obavezno moraju stajati prilikom isprobavanja veličina koje su 6 do 12 mm duža od dužine stopala. Pažnju treba obratiti i na visinu rista. Dječja stopala mogu biti iste dužine i nositi isti broj, ali im zbog različite visine rista trebaju cipelice različitih oblika. Dječja stopala rastu brzo i zbog toga treba cipelice redovito kontrolirati i mijenjati. U dobi od jedne do tri godine to će u

lica mora omogućiti nožici da diše, što znači da mora biti izrađena od kvalitetnog materijala, najbolje prirodne kože. Petni dio mora biti čvrst kako bi osigurao stabilnost i ravnotežu pri hodu, dok prednji dio mora biti dovoljno širok da osigura nesmetano gibanje prstića i lakoću pri hodanju. Cipelica mora biti lagana i ƒleksibilno se oblikovati pod težinom djetetovog tijela te mu pružiti maksimalnu zaštitu i omogućiti nesputano kretanje. Za prve korake stručnjaci preporučuju mekaniji potplat, dok se kasnije, za djetetovo slobodno i sve sigurnije kretanje, preporuča nešto tvrđi.

Prirodna koža je najbolji izbor! Cipe-

Ne štedite na dječjim cipelicama, jer malena stopala se tek razvijaju i treba im najbolja moguća podrška odozdo!

*

Pripazite! Cipelice mogu izazvati i kožnu alergiju

Isplati se kupiti poznat i kvalitetan brend

Iako se na to nedovoljno upozorava, neki sastavni dijelovi kod proizvodnje cipelica, odnosno supstance u njima, mogu izazvati kožnu alergiju. Nedavno je iz trgovina diljem svijeta, pa tako i iz Hrvatske, povučena značajna količina dječjih cipelica u kojima je utvrđena prisutnost alergena i potencijalno kancerogene tvari – krom (VI). Prema ocjeni stručnjaka, nađeni udjeli kroma (VI) upućuju na moguću oksidaciju soli kroma (III) koja se najčešće upotrebljava pri štavljenju kože. U doticaju s kožom i znojem ova štetna tvar izaziva alergiju, a može prijeći i u organizam.

Tržište obuće općenito, pa tako i ono za najmlađe, preplavljeno je robom sumnjivog porijekla i kvalitete, a posljedice nošenja cipela loše izrade osjećaju se tek kasnije, stoga se isplati uložiti u cipelice renomiranih proizvođača, koji su se dokazali svojom kvalitetom. Ukoliko su vam previsoke cijene novih kolekcija, na brojnim popustima, sniženjima i rasprodajama kvalitetne se cipelice mogu nabaviti po nižim i prihvatljivijim cijenama tijekom cijele godine.

s h o p-in -pl u s / vrij eme ro đ en d an a!

25


26

s h op-i n-plus / v ri jeme r ođen dan a!


s h o p-in -pl u s / vrij eme ro đ en d an a!

27


p lus sav jet

INTERIJER

Proljeće u dječjoj sobi Dolazak proljeća se uvelike osjeća, a kako bi ga oni najmlađi osjećali i kod kuće, unesite proljeće u prostor u kome najviše borave – u dječju sobu! > PIŠE Izabela Galović Ninić, dipl.ing.arh. www.interijerNET.hr

Unesite u dječju sobu proljetnu vedrinu i uživajte gledajući kako ona poticajno djeluje na vaše mališane!

Zadovoljiti potrebu za igrom, učenjem i/ili odmorom Šarenilo, razigrane lepršave forme, cvjetni motivi, prozračnost i vedrina, pravi su proljetni motivi, savršeni za uređenje dječje sobe, koja sama po sebi mora biti baš poput proljeća. Dječjoj razigranosti treba udovoljiti temperamentnom sobom, spremnom da u bilo kojem trenutku zadovolji dječju potrebu za igrom, učenjem ili odmorom u njoj. Pogled na pod Podnu površinu ćete

Želite li za sobu svojih najmlađih nešto doista posebno proučite što sve s tapetama, odnosno naljepnicama mogu Goo Moo (Dekorativne tapete)... Potražite ih na Facebooku!

28

jednostavno osvježiti i oživjeti spretnim odabirom tepiha, koji može biti jednobojan ili šaren, pravilnog geometrijskog, ovalnog ili organskog oblika. Unošenje proljetnih boja i cvjetnih motiva, razvedrit će svaku dječju sobu namjenjenu djevojčicama. Za dječake su primjereniji stilizirani biljni oblici u razigranim formama. Zavjesa kao platforma za dječju kreativnost... Soba prepuna sunca i

s h op-i n-plus / v ri jeme r ođen dan a!

svjetla, kako bi mališani dobili dojam proljetnog užitka, imperativ je u uređenju dječje sobe. Dovoljnu količinu sunčeve svjetlosti osigurat će prozračne, lagane zavjese, koje će istovremeno dekorirati sobu. Kako bi izbjegli monotoniju, odaberite fine zavjese u vedrim proljetnim bojama. Osim jednobojnih kombinacija, u dječje sobe se idealno uklapaju zavjese s različitim uzorcima: većim ili manjim, biljnim ili životinjskim. Zavjesa je važan element uređenja dječje sobe, a pogotovo kada se u prostoru nalazi veći prozor ili staklena stijena. Na jednobojnu zavjesu mališani mogu vješati kupljne ili ručno izrađene leptiriće, pčelice, cvjetiće i sve ostalo što može proizvesti dječja mašta. Razigrajte se bojama & uzorcima posteljine Posteljina na dječjem kre-

vetu je vrlo dominantan detalj sobe. Ukoliko su proljetno šarenilo i razi-


pl us sav j e t

grani motivi već zauzeli svoje pozicije na zavjesama, tepisima ili zidnim naljepnicama, odaberite jednobojnu posteljinu ili šarenu sa sitnijim uzorkom. Ukoliko su ostali elementi jednobojni, možete se razigrati s odabirom posteljine jakih boja i naglašenih uzoraka. Posteljinu odaberite zajedno sa svojim djetetom. A ZA ZAVRŠNI „PROLJETNI DODIR“?

Opći proljetni ugođaj dječje sobe pojačat će detalji poput snopa proljetnog cvijeća, razigranih jastučića na krevetu ili podu, otkačenih vreća za sjedenje i igru, koje se jednostavno pomiču u željeni kutak sobe. Kako bi se postigao opći ugođaj prozračnosti, dječja soba se ne smije opteretiti velikim brojem komada namještaja ili masivnim namještajem. Fleksibilan namještaj je idealan za dječje sobe koje više puta u danu doživljavaju funkcionalni preobražaj.

BOJE, BOJE, BOJE...

POSLJEDNJI HIT SU ZIDNE NALJEPNICE

Proljetne boje poput nježno zelene, plave, ružičaste, ljubičaste, žute, crvene ili narančaste, primjenite na frontama ormara, kreveta ili zidova. Boju uskladite sa spolom i senzibilnošću djeteta, a ukoliko dvoje djece dijeli istu sobu, možete kombinirati njihove omiljene boje. Zelena, plava i žuta boja često ukrašavaju dječačke sobe, dok su nježnije boje poput ružičaste, nježno ljubičaste, crvene ili narančaste češći odabir za djevojčice. No, u dječjoj dobi ne bi trebalo dijeliti boje prema spolovima već dopustiti djetetu da odabere boju u kojoj se najbolje osjeća. Motivi ružičaste uz plavu ili zelenu mogu biti odlična kombinacija za dječake kao što zelena ili plava uz kombinaciju nježnoljubičaste, roze ili narančaste mogu postati vrlo ženstvene.

Zidne naljepnice su idealan način za brzo unošenje promjena kao i proljetno osvježenje dječje sobe. Ovisno o spolu i uzrastu djeteta, postavite zidnu naljepnicu koja neće oštetiti zid te se može jednostavno ukloniti kada ju dijete odluči zamijeniti novom. Sam odabir zidne naljepnice prepustite djetetu. U zanosu proljetne inspiracije, uz naljepnice omiljenih likova iz crtića i filmova, postavite i one s cvjetnim ili biljnim motivima, koji će na poseban način uljepšati ugođaj dječje sobe. Idealno mjesto za postavljanje zidne naljepnice je iznad kreveta ili radnog stola.

s h o p-in -pl u s / vrij eme ro đ en d an a!

29


p lus sav jet

MONTESSORI ODGOJNI KONCEPT

„Dozvola“ za osobnost i samostalnost... Već gotovo sto godina, Montessori metoda, nazvana po svojoj utemeljiteljici Mariji Montessori, koristi se za odgoj djece u brojnim vrtićima i školama diljem svijeta. Riječ je o konceptu koji njeguje osobnost svakog djeteta i potiče interes za različita područja kroz učenje koje je pretvoreno u zabavnu igru s naglaskom na pozitivan stav i poštivanje ritma usvajanja znanja svakog djeteta ponaosob.

Svi Montessori vrtići i škole koriste se istim didaktičkim priborom, sličnim namještajem i rasporedom u učionicama. Starija djeca uče pomagati mlađoj, a u svim odnosima anuliraju se međusobne rasne, vjerske i nacionalne razlike.

30

Sloboda izbora na prvom mjestu Koncepcija odgoja Marije Montessori zaključuje kako djeca imaju prirođene snage za samorazvoj i drugo, te se prirođene snage aktiviraju kad su okružena povoljnom sredinom. Zadatak učitelja je osigurati odgovarajuću sredinu i materijale koji će poticati samostalnost djece. Učitelj je tu osoba koja organizira i usmjerava, a važni su materijali i prostor. Učitelj upoznaje djecu s materijalima i za što se koriste, a dalje se djeca njima služe prema individualnom tempu i interesu. Kako bi se potaknula

s h op-i n-plus / v ri jeme r ođen dan a!

komunikacija i učenje o toleranciji od svakog materijala postoji samo jedan komplet tako da, dok se jedno dijete njime koristi, drugo treba pričekati. Svaki materijal, odnosno pribor ima svoje mjesto u prostoriji i pravilo je da ga se nakon upotrebe mora dovesti u stanje u kojem je zatečen i vratiti na mjesto. sa sitnijim uzorkom. Ukoliko su ostali elementi jednobojni, možete se razigrati s odabirom posteljine jakih boja i naglašenih uzoraka. Posteljinu odaberite zajedno sa svojim djetetom.


pl us sav j e t

Montessori faze osjetljivosti u razvoju djeteta Riječ je o djetetovim razdobljima osjetilnog razvoja u kojima ima iznimnu sposobnost usvajanja pojedinih znanja i vještina.

▶ RED Nije riječ o odraslima i njihovoj predodžbi urednosti, već djetetovoj, gdje je najvažnija dosljednost i poznate pozicije kako bi se lakše moglo orijentirati. Do treće godine života dijete nije naviklo na promjene, kao što je npr. preuređenje sobe pa će ga uznemiriti ukoliko nekog predmeta više nema na mjestu na kojem ga je prije pronalazilo. ▶ JEZIK Do svoje šeste godine dijete, samo slušajući roditelje i bližnje kako razgovaraju, usvaja materinji jezik kroz rije-

či i rečenične strukture, zajedno s gramatikom i izgovorom. Mališani moraju svakodnevno uvoditi nove riječi u svoj vokabular tako da je važno puno razgovarati s njima. ▶ KRETANJE Da se djecu pita oni bi još i brže usavršili svoje hodanje, jer tempom koji imaju, a uključuje hodanje, trčanje, stajanje, pa malo i puzanje, mogu proći kilometre, ne tražeći da ih se nosi. ▶ DRUŠTVENO PONAŠANJE Tek nakon drugog rođendana dije-

te manifestira osjetljivost za društveno ponašanje, odnosno zanima se za drugu djecu, igra se i surađuje s njima te na taj način postaje dio grupe. ▶ PREDMETI Između prve i druge godine dijete otkriva svijet i posebno ga privlače mali predmete koje promatra, drži u rukama i pokušava staviti u usta. ▶ OSJETILA Razvoju osjetila najviše će pridonijeti konstantno istraživanje okoline s odraslima.

s h o p-in -pl u s / vrij eme ro đ en d an a!

31


p lus p r om o

KEMIG

Oduševljenju nikad kraja uz Cattier Vodeći organski brand dječje kozmetike s BIO certifikatom Cattier Bebe je vodeći organski brand dječje kozmetike s BIO certifikatom u hrvatskim ljekarnama i većini bio trgovina!

Cattier Bebe & AEROfitness „zeleni svijet ljepote i zdravlja“ Kako Cattier Bebe vjeruje da je ključ zdrave dječje kože u eko-prirodnim sastojcima i bliskom odnosu majke i bebe, odmah je prepoznao vrijednost programa AEROfitness-a „& Mame & Bebe & Trudnice“, integrirajući vježbe za mamu i bebu u svoju interaktivnu brošuru. Nemojte oklijevati i zakoračite u „zeleni svijet ljepote i zdravlja“ CATTIER-a, a sve majke i trudnice neka brzo osiguraju svoj primjerak nove Cattier Bebe brošure u kojem ih očekuje kupon za besplatni probni sat za program AEROfitness-a „& Mame & Bebe & Trudnice“ kao i Cattier poklonproizvod u sklopu CATTIER-ovog Programa vjernosti! Oduševljenju nikad kraja uz Cattier Bebe!

32

Najsigurnija UVzaštita za bebe, trudnice i dojilje, ali i cijelu obitelj! Vodeća linija BIO kozmetike za zaštitu od sunca sa zaštitnim faktorima do 50! FLORAME Linija za zaštitu od sunca čini neodoljivi i djelotvoran organski UV „veo“, koji štiti od sunca, produljuje trajanje prirodne preplanulosti, nemasne je teksture, bez ljepljivog osjećaja, vrlo lako se razmazuje i ne ostavlja bijele tragove. Za prirodnu zaštitu od sunca za cijelu obitelj! * Primjena isključivo mineralih UV filtara * CINK OKSID (za UVA/B zaštitu) * TITANOV DIOKSID (za UVA/B zaštitu) Buriti organsko biljno ulje s fotoprotektivnim i regenerativnim svojstvima. U amazonskim područjima nazivaju ga i „stablom života“. Poznat je po iznimno visokom sadržaju karotenoida, a ima sposobnost UVA/B zaštite i neutraliziranju slobodnih radikala. Organsko ulje tamanu je protuupalno organsko biljno ulje pogato polinezasićenim masnim kiselinama, s regenerativnim djelovanjem, idealno za dehidriranu i suhu koži, s umirujućim i hidratantnim učinkom.

-20% na Cattier Bebe

-15% na FLORAME SUN

Donositelju kupona tijekom svibnja odobrava se 20% popusta na CATTIER BEBE asortiman u svim ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama FARMACIA. Ujedno potražite CATTIER Bebe Interaktivnu brošuru s vježbama za mame, bebe i trudnice, ili skenirajte QR kod i prelistajte online.

Donositelju kupona tijekom svibnja odobrava se 15% popusta na FLORAME SUN asortiman u svim ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama FARMACIA. Ujedno skenirajte QR kod i potražite više informacije online.

s h op-i n-plus / v ri jeme r ođen dan a!


da ruj e m o

Čitamo, mažemo se, navijamo... Odaberite dar i napišite nam vašu najdražu rečenicu iz ovog broja Plusa. Mailove šaljite na info@shopin-zagreb.com.hr, a za one NAJ osigurani su darovi. Ovog puta nagrađuju vas Naklada Nika, KK Cedevita, Insako, Pond, Zvijezda je rođena i Rox. Odaberite dar i pošaljite mail – ne zaboravite kontakt podatke, a svoje ime među sretnicima potražite 21. svibnja na www.shop-in-zagreb.com.hr Napomena: Dar će biti poslan na adresu koju navedete u mailu.

Košarkaški klub CEDEVITA

NAKLADA NIKA

Košarkaški klub Cedevita svojim najmlađim navijačima poklanja nekoliko navijačkih suvenira s logom kluba: majica, lopta, šal i privjesak. Više info o klubu i školi košarke na www.kkcedevita.hr

Zakoračite u prošlost – u vrijeme čudesnih priča antičke Grčke. Veliki junaci, njihova hrabra djela i pustolovine, mitovi, bogovi i pripovjedači već stoljećima plijene pažnju i raspiruju maštu čitatelja. Sada su ponovno oživljeni u ovim uzbudljivim, bogato ilustriranim pričama koje su preradili i prilagodili neki od vodećih autora i ilustratora dječje literature. Informacije i narudžbe na www.insako.hr

DVANAEST HERAKLOVIH POSLOVA James Ford

x5 x3

x3

ODISEJEVA PUTOVANJA Sue Reid

PERZEJEVE PUSTOLOVINE Peter Hepplewhite

* slike su simbolične

POND d.o.o. BROCCOLIN Care Lotion je antioksidans losion namijenjen ženama ‡ za njegu i zdravlje dojki, za poboljšanje i održavanje elastičnosti tkiva dojki, za umornu i iscrpljenu kožu, te za njegu kože tretirane zračenjem. Više info na www. broccolin.com

x5

x1

x1

ZVIJEZDA JE ROĐENA

x1

x1

x1

Ljubičasta perla majica s kratkim rukavima za 12-14 mjeseci

Roza zebrica majica bez rukava za 12-14 mjeseci

Više info o odjeći za bebe i djecu, od bodića i majice sa zanimljivim i fora natpisima, do hlačica i haljinica te novom asortimanu koji je u potpunosti izrađen od organskog pamuka na:

www.zvijezdajerodjena.com s h o p-in -pl u s / vrij eme ro đ en d an a!

33


p lus p r om o

ROX

x3

Coppertone losion za bebe (SPF 50+ – 200 ml) Coppertone losion za bebe posebno je razvijen za jaku zaštitu nježne kože bebe od štetnih UVA i UVB zraka. Coppertone Baby izvrstan je način kako zaštiti vašu bebu od dugotrajnih štetnih učinaka sunca i pomoći održanju njezine kože zdravom. Posebno kombinirani ovlaživači čine bebinu kožu nježnom i njegovanom. Vrlo otporno na vodu, hipoalergeno, bez mirisa i alkohola te testirano od strane pedijatara. Više info na www.rox.hr

INSAKO Ariela mlijeko (spray za sunčanje 30 SPF – 200 ml) Proizvodi s prirodnim zaštitnim faktorima SPF +50 i SPF +30 potpuno će zaštititi najosjetljiviju kožu djece, kao i odraslih. Receptura bez parabena sa biljkama organskog porijekla – karite maslac, ulje suncokreta, rižino mlijeko, Aloe Vera, ulje kamilice... čini proizvode posebnim, a kožu zaštićenom za vrijeme izlaganja suncu i njegovanom nakon.

x5

Hello Kitty vlažne maramice (deodorant – 15 kom) Higijenu i njegovan izgled od sad možete održavati i i vlažnim maramicama za intimnu njegu, dezodoriranje ili skidanje šminke iz linije Hello Kitty. Nježne, kreirane prema recepturama koje štite okoliš pp svjetskim standardima farmaceutske industrije i higijene, dermatološki i hipoalergenski testirane te ugodnog mirisa pretvorit će vaše male svakodnevne rituale u užitak.

x5

Više info na www.insako.hr i www.nimfea.net 34

s h op-i n-plus / v ri jeme r ođen dan a!

BAMBI

Bambi by Zigman & Bambi by Sabina Sokač kolekcije! Kolekcija Bambi by Zigman obilježena je snažnim koloritom, promišljenim višeslojnim stylingom i poigravanjem sa print motivima. Vesela i šarena kolekcija Bambi by Zigman od broja 2 do 12 s prepoznatljivim Zigmanovim izričajem doživjela je prave ovacije i oduševila mnoge. Tako je Bambi postao nezaobilazno mjesto za male trendseterice, bilo da je u pitanju kupnja kvalitetnih i maštovitih cipelica, sandalica ali i dobrog komada odjeće po izvrsnim cijenama, odnosno hrvatski brand koji nudi total look, ali na svjetskom nivou. Dizajnerska kolekcija sandalica i haljinica Bambi by Sabina Sokač također će vas oduševiti maštovitim dizajnom i cvjetnim detaljima s kojima se dizajnerica poigrava. Ponuda kolekcije Bambi by Zigman dostupna je u čak 14 Bambi prodavaonica diljem Hrvatske, a u Zagrebu je novost da uz Bambi prodavaonicu u West Gateu, Bambi by Zigman i Bambi by Sabina Sokač možete pronaći i u Bambi prodavaonici u Importanne centru i putem Bambi web shopa.

OKTAL PHARMA

Nježnost Klorane Bébé gela za pranje kose i tijela Laboratoriji KLORANE osmislili su jedinstven koncept na svijetu: integrirani lanac proizvodnje biljaka, poznat kao Phytofilière. Ekstrakt nevena podvrgava se stalnoj kontroli, od sadnje do dobivanja biljnog ekstrakta za korištenje u konačnom proizvodu!

Klorane Bebe gel za pranje kose i tijela sadrži prirodni antibakterijski surfaktant, koji jamči očuvanje proizvoda bez dodatka konzervansa. Testiran je pod nadzorom oftalmologa, dermatologa i pedijatara. Formula je hipoalergena, bez bojila, alkohola i esencijalnih ulja, kako bi se rizik od alergijske reakcije sveo na minimum. Nove Klorane Bébé proizvode potražite u ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama.


s h o p-in -pl u s / vrij eme ro đ en d an a!

35


36

s h op-i n-plus / v ri jeme r ođen dan a!

SHOP IN PLUS Br. 11  
SHOP IN PLUS Br. 11  

Shop in Plus / SPIN OFF izdanje najkvalitetnijeg zagrebačkog urbanog / lifestyle magazina Shop in Magazin

Advertisement