Page 1

SHOEB SHAIK, M. Arch. PORTFOLIO

ILLUSTRATION + DRAFTING


This page intentionally left blank


Ac

Academic Research

Ryerson Library building – 350 Victoria Street

Re

P 01

Residential

Black Pearl

P 08

DLF Mixed Use Zone

P 10

In

Institutional

Knowledge and Nature Center

P 12

Ascendas Information Technology Park

P 14

Dr

Drafting

Residence in Scarborough

P 17

Pg

P 18

Photography


PROJECT DETAILS

MODELLED AND RENDERED IN REVIT 2018 PROJECT DETAILS: Building Architect Interior Designers Design To Completion Bulding Type / Usage Style Cost Gross Floor Area Full Height Construction Type

: Ryerson Library – 350 Victoria Street : Peter Webb (Wzmh Architects) : Gart Rutherford & Went Folkins : 1971 - 1974 : Institutional - Educational / Library : Brutalist : 12.553.000 C.A. $ + Interior 802.000 C.A. $ : 27.360 S.Q.M. : 42 M. (11 STOREYS + Machine Room Floor + Mechanical Penthouse) : Reinforced & Off Form Concrete


P01

IPLAN C-15: Team CASSIOPEIA

Comprehensive and Integrated Building Analysis: As part of the graduating project for IPLAN continuing education course @ Ryerson University, each group presented their final project, highlighting the relevant aspects of their selected building in terms of interpretation of building codes (OBC), use of materials and methods, and demonstrate how REVIT was used to do the analysis.

Responsibilities: As the Construction details lead, while assisting in REVIT modelling and OBC analysis, I analyzed the exhaustive list of original architectural and service drawings. Creating a collective REVIT model to integrate, visualize and represent the intricate construction details and the elaborate assessment of OBC compliance in present context

Ac

Ryerson Library

Year

1971 - 74

Location

Toronto, Canada

Architects

Peter Webb (Web Zerafa Menkes)


OBC ANALYSIS Major Occupancy Building Area Building Height

Group A Division 2 2,800 Sq.M 10 storeys

APPLICABLE PARTS OF CODE: Division A & Division B Parts 1, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 11,12

BUILDING HEIGHT CATEGORIZATION

REVIT + PHOTOSHOP RENDER

Level 11

: Machine Room Floor + Mechanical Penthouse

Level 6 - 10

: Library / Study Areas / Quiet Study Spaces

Level 5

: Group Study Lab Area / Collaborative Work Space

Level 4

: Special Collection / Computer Labs

Level 3

: Archives / Learning Labs / Study Rooms

Level ½

: Main Lobby / Lecture Hall / Offices / Classrooms

Level 0

: Photo Lab / Staff lounge / Technical Rooms

FLOOR LEVEL ACTIVITIES


FIRE RATING COMPLIANCE Article 3.2.2.23 Group A, Division 2, Any Height, Any Area, Sprinklered

• Shall be of Non-combustible construction - Complies • Shall be Sprinklered - Complies

P02


UNPROTECTED OPENINGS

FACADE

L

H

Area

LD

% UPO

FR

Cladding

Construction

Existing UPO %

South

43.76

50.66

2216.88

12.15

100

45 min

C/NC

C/NC

23.5

North

43.76

50.66

2216.88

0

0

1h

NC

NC

0

East

64

50.66

3242.24

5

40

45 min

NC

C/NC

13.2

West

64

50.66

3242.24

10.85

100

45 min

C/NC

C/NC

6.48


ACCESS WAYS

P03

MAIN ACCESS

EMERGENCY ACCESS PLAN

Open Stair area 25 m2 Min. corridor width 1100 mm Max. travel distance to exits Min. distance between exits Min. distance between egress doorways FIRE ACCESS


ENVELOPE MATERIALITY

Metal Panel

Wired glass in aluminum frames

Aluminum coping

Aluminum sill

Face brick soldier course Face brick stretcher course

Concrete Finish #1

Exposed Concrete shelf

Concrete Finish #2

Concrete Finish #3

Concrete Finish #4 (Precast panel) MODELLED AND RENDERED IN REVIT 2018


ENVELOPE COMPOSITION

P04

Detail at parapet type 1

External Metal panel

Detail at external wall type 1 and skylight glazing Detail at parapet type 2 MODELLED IN REVIT 2018 AND AND RENDERED IN V-RAY


STRUCTURAL ANALYSIS NATIONAL BUILDING CODE 1965 Overlaps: beams, slab, joists, etc.

CONNECTIONS Keyed construction joints Deep anchors in envelope Expansion joints Structural Dowels: 4’0” to 5’4”

WALLS Solid concrete block masonry

LATERAL FORCES 20 PSI for wind pressure

CAISSONS 2’0 to 3’0 dia shafts Maximum 6’0” dia bells

‘TRABEATED’ SYSTEM ARMATURE

CAISSON CAPS Founded 4’0 deep, 2’0” to 3’0” deep 2’6 to 6’0 wide

Slab: Both one-way and two-way slabs Beams: 1’0” to 2’0” wide, 22’2” to 3’0” in depth Columns: With and without capitals; 1’0” to 3’0” square


P05

VERTICAL ACCESS

INTERNAL FEATURES

ELEVATORS: 4 regular lifts and 1 service lift in core Lift added outside the core, up to Level 4

INTERIOR FINISHES

STAIRS: 4 stairs cast in Concrete, wooden rail, 4’0” to 5’9.5” wide Metal construction with metal handrail, 3’9” wide flight

FLOORING • Quarry tiles • Carpeted • Decorative concrete

WALLS • Face brick (coarse grey brick) • Concrete walls (painted or exposed)

CEILING • Insulated acoustic gypsum tiles • Exposed concrete, One-way joist slab


REVIT MODELLING

THEATRE DETAIL IN REVIT MODEL

Theater Detail


VISUALISATION

P06

THEATRE RENDER USING REVIT AND 3DS MAX


VISUALISATION

RENDER OF THE LINK BRIDGE AND COURT


VISUALISATION

P07


ROOF PLAN

LEVEL 1 PLAN

SECTION AA’ BASEMENT LEVEL PLAN

FOUNDATION DETAIL

SECTION BB’


P08

Black Pearl is a cozy villa set amidst a scenic untouched landscape in Los Cabos, in visible distance of the Pacific Ocean coast. Top priority for design was to instigate a sense of leisure, of time and space, of course all this had to be designed at a budget.

Responsibilities: As the Architectural Designer, I was assigned with the responsibility of designing, drafting and producing visually aesthetic renders for promotion and presentational purposes. Most of the drawings were prepared using AUTOCAD then renders were generated using Sketchup Model with combination of SU Podium and LUMION renderer. Final sheet compositions were undertaken in Photoshop to produce submittal drawings and promotional brochure and banners.

Re

Black Pearl

Year

October, 2017

Location

Los Cabos, Mexico

Architects

Independent

Building Area

861.0 SF

Building Height

1 Storey

Floor Space Index

0.20

Floor Area

430.6 SF

Basement Levels

1


LIVING ROOM (BEDROOM SEEN ON LEFT)

FRONT SOUTH ELEVATION

LEFT EAST ELEVATION

REAR NORTH ELEVATION


P09

DINING AND KITCHEN

RIGHT WEST ELEVATION

LEVEL 1 PLAN

ROOF PLAN


VIEW FROM THE ENTRANCE OF RETAIL PLAZA


P10

A scenic location, on the banks of a historical lake, was chosen to bear the landmark project of a renowned infrastructure company. The project came with an exhaustive design brief, which included 2100 residential units, office space and a midrise podium with retail and recreational space. Challenge was to develop a high density cluster with least possible impact on the embanking sensitive ecology. Impetus was on maintaining the natural water veins which crossed through the site into the lake. But the fact that more than 8,000 occupants will take from the local water table meant a huge depression in clean water resource availability. This called for multiple instances to filter and recharge water in order to replenish the water table. Responsibilities: As Junior architect, I was assisting the senior architect in 2D and 3D drafting using AUTOCAD, Sketchup and SU Podium software which was of course preceded with site analysis and conceptual design development.

Re

DLF Mixed Use Zone

Year

March, 2011

Location

Hyderabad, India

Architects

Murty & Manyam Architects and Engineers

Building Area

387,500.0 SF

Building Height

23 Storeys

Floor Space Index

4.40

Floor Area

5,852,981.0 SF

Basement Levels

5 (parking)


TYPICAL RESIDENTIAL LEVEL PLAN


P11

EXTERNAL FACADE

INTERNAL FACADE

CHROMATIC VIBRATION THEME INSPIRED FROM RIVER ALGAE


Row 1: The East-West axis plan, allowed the southern edges the needed transparency to induce wind and light to the built mass sprawled activity spaces. The play of ever-changing shadows revives the variety in the quality of space. Row 2: Light and its absence are integrated in an isochronous pattern adding depth to the thin plan.

DESIGN EVOLUTION

Row 3: Revisiting an old architectural tool, the wind tower, to exhaust the hot air during day/summer time and bring in the cool air during evening/winter time to cool the building occupants.


P12

Interpreting the notion of knowledge and nature, the intervention was intended to respond to the indigenous ecology and at the same time innovate the conventional way of education. Medium of knowledge transgressed from the conventionally formal, books and organized sessions to an arbitrary and precarious media like evening chat, stories shared under the tree, a casual community congregation, etc. The program has evolved to envelope the idiosyncratic elements like history, ecology and the vernacular Responsibilities: As the Designer, I was assigned to study the site context (geographical and social) and propose a set of design solutions complimenting the context. Most of the drawings were prepared using AUTOCAD then renders were generated using Sketchup Model with combination of SU Podium renderer. Various physical study models were used to illustrate the conceptual design scheme

In

Knowledge + Nature Center

Year

December, 2012

Location

Ahmedabad, India

Architects

Independent

Building Area

4,413.2 SF

Building Height

2 Storeys

Floor Space Index

0.18

Floor Area

5,705.0 SF

Basement Levels

-


MULTI-LAYERED SITE PLAN


P13

RENDERED SECTION THROUGH THE ARBORETUM

DETAILING THE LIBRARY AND ITS COMPONENTS


P14

Building on client’s admiration for constellations, the conceptual plan was a juxtaposed pair of stars, oriented to true North. Each façade responded to its respective solar incidence, resulting in a unique pattern of solids and voids. To promote a pollution free campus, critical nodes across the campus were connected via pedestrian accessways as part of the new development. The central office block was connected to the parking block at far-end of site were raised pedestrian bridges. A green roof adorned, recreational penthouse and a formal celebration hall at level 1 were the finishing touches which completed the winning proposal.

Responsibilities: As Junior architect, I was assisting the senior architect in 2D and 3D drafting using AUTOCAD, Sketchup and SU Podium software which was of course preceded with site analysis and conceptual design development.

In

Ascendas Info. Tech. Park

Year

April, 2010

Location

Hyderabad, India

Architects

Murty & Manyam Architects and Engineers

Building Area

29,062.6 SF

Building Height

15 Storeys

Floor Space Index

1.74 (aggregate)

Floor Area

391,806.3 SF

Basement Levels

3 (parking)


The initial form was a result of cardinal alignment, the available space and client’s philosophy of star constellations

i The volume was then detailed to accommodate driveways, landscape interventions and view from the lake

The final amend was made to address the hierarchical importance which lead to the crown like form

The incidence of sun and the amount of light received were the deciding factor of the type of shading devices with respect to the orientation and the amount of glazing used.

NORTH WEST ELEVATION

31ST MAY 18:00

EAST ELEVATION

31ST MAY 14:00

INTERIOR

31ST MAY 10:00


P15

FLOOR WITH REFUGE AREA

FLOOR WITH AHU ROOM

LEVEL 1 FLOOR PLAN


ENTRANCE FOYER

VIEW OF THE ENTRANCE FROM APPROACH WAY


P16

NORTH ELEVATION

SOUTH ELEVATION


PLANS, ELEVATIONS AND SECTIONS


P17

Dr

Responsibilities: As Draftsman, for minor variance application, a set of drawings addressing the desired amendments to a private residence were to be submitted. The information submitted to the city council included: Floor plans, elevations, sections, detailed sections, location and survey plans, area calculations etc. The following set of drawings has been included in the portfolio with permission of the House owner.

Residence in Scarborough

Year

November, 2017

Location

Toronto, Canada

Architects

Independent

Building Area

2,161.4 SF

Building Height

1 Storey

Floor Space Index

0.39

Floor Area

1,980.6 SF

Basement Levels

1


Pg

Photography

The first medium of remembrance is sight, uncontested. This following section is an ode’ to those beautiful moments. Here I intend to add colors to my reminiscence gathered over a long span of time, as I dabbled through belief and discovery.

ROHE-TATING (TORONTO, CANADA)


P18

RYERSON ‘WINTER’ LIBRARY (TORONTO, CANADA)


MIST OF AMBIGUITY (PONDICHERRY, INDIA)


P19

THE FLYING MAMMAL (GUJARAT, INDIA)


Disclaimer: I consider the work that I've shown, to largely be a result of my concepts and design. However, as is always the case of working in a collaborative environment, I cannot take 100% credit for the final product. A minimal portion of the work shown in my portfolio can be credited to other designers but due to the collaborative nature of work, a definite share cannot be determined. If you have any questions about specific portfolio pieces, please ask.


"Between a good idea and a great result lies hard work“ - Massimo Vianello

Portfolio: illustrations  

Author: Shoeb Shaik

Portfolio: illustrations  

Author: Shoeb Shaik

Advertisement