Page 1

ARCHITECTURAL PORTFOLIO SHIYUN KOK


SHIYUN KOK +65 90125950 15 November 1995 shiyun_kok@mymail.sutd.edu.sg Bachelor in Architecture and Sustainable Design Singapore University of Technology and Design

I live in search of new adventures, going to new places, learning new things, to keep myself constantly motivated and fulfilled. To me, one should never stop being curious and ready to make mistakes, curiousity brings you things beyond your imagination and mistakes help to add meaning and stories to your life. As a design student, I pride myself on being an extremely fast and willing learner who will pick up new things easily and be able to apply them. Additionally, I am good with organising scattered thoughts of a team when it comes to group work.

1


EDUCATION

EXPERIENCE

BURSARY & AWARDS

2018

Singapore University of Technology and Design

2014

Nanyang Junior College

2017

DP Architects

2016

Sutd Architecture Research Assistant

2015

Nestle Sg

2018

Architectural and Conservation Trip Grant

Bachelor, Architecture and Sustainable Design May 15 to Present Jan 12 to Dec 14

Architectural Intern May 17 to Aug 17 Jul 16 to Sep 16

Customer Service Call Coordinator Jan 15 to Apr 15

2018 to 2019

Keppel Bursary Award 2017 to 2018

2016

SKILLS

Hokkien Foundation Scholarship 2015 to 2016

Rhinocerous 3D Lumion Photoshop Indesign Illustrator

Others

AutoCAD Sketchup Revit Vray

2


CLUB & SOCIETIES

2018

Sutd Karate Club

2017

Sutd Ballroom Dancing

2015

Sutd French Connection

Founder & President May 16 to Present Publicity Director Sep 16 to Oct 17 Vice President 2015

Sutd Freshman Orientation Programmes Organiser Jan to May 2015

PROJECTS

2018

Venice Biennale

Academic Option Studio 7 May 2018

Project was selected by professor to present at the Singapore Pavilion in Venice, alongside YGSA, Milan Polytech and attended by Kazuyo Seijima,

Parking Day Assistant Project Director 2018

Coordinated and designed the program, including a series of workshop for inter-tertiary schools and collective review

2017

Chinese New Year Chinatown Light Up Design Team 2017

Designed the light exhibition along the streets, chinese media correspondence for the team

3


4


CONTENT

Off-The-Grid Art School Dark.Light Moma Sensory Architecture The Intersecting Point Beyond the Loft Connection

06 19 29 41 49 53

Paradigm of Adaptation Timber Bridge Concrete Casting Concrete Casting 2.0 Energy Unit Optimisation Spatial Joint Roofing

59 60 62 64 65 67 68

Others

70

5


Studio Mentor : Asami Takahashi Project Site : Inujima Japan

INUJIMA

OFF - THE - GRID ART SCHOOL

Abandoned Houses Chosen Houses to Adapt

6


The off-the-grid art school emphasise the community as a learning ground, the community as a campus and people live and learn directly in the community ; where they live is where they learn. In that, the students exchange experiences and they feel more engaged in what they do. The intention of the campus is one that engages with the community directly, and not of a sole campus built in a specific location. The project looks at specific resources already available in the island, the abandoned houses, to readapt, reuse and re-invent into a campus. These houses sit directly within the community, encourage people to travel through the island to get to their classrooms.

New campus circulation

7


8


9


The school re-evaluates the functions and nature of a typical school like the assembly hall, the auditorium, the canteen and transform it into a space that directly engages with the local community ; the canteen as the food farm and the assembly hall and auditorium as the outdoor theatre. Altogether, there are 14 nodes of Collective Living Workshop adapted into differing functions and each node houses an artist and students. This encoursges informal learning and throughout the day.

10


Pottery Farm Level 1

Pottery Farm Level 2


The Outdoor Theatre is the social adaptation of the Assembly Hall in the Off-The-Grid Art School. It challenges the concept of the assembly hall being static and only serving a gathering space, to one that holds specific events and performances for the residents. The open spaces also attempts to direct people in and out of the house seamlessly, leading into the film screening area and out into the food plots as and when. The Food Farm challenges the traditional concept of the canteen by creating a highly social environment whereby the experience of eating begins from picking out natural ingredients from the communal plot to preparation of food as a commnunity and sitting on the wooden decks together to enjoy the food prepared. This creates a highly interactive concept. of eating that engages the eler,y, artists and students directly.

12


Outdoor Theatre

Food Farm


14


15


16


17


18


Studio Mentor : Thomas Wong Project Site : Bras Besah

DARK. LIGHT Museum of Modern Art

Traffic circulation

Sun Path

Human Density

The Dark.Light MoMA is an art gallery that attempts to bring people away from their daily life by providing them with a new form of serenity. In this museum, functions are placed into cylindrical units which disengages the visitors every time they enter a new space. The lack of sharp edges signifies flow from one space to another. When a visitor enter the gallery, they are directly faced with a “tunnel� that leads them to the temporary exhibition. Along the pathway, there is a spiral staircase that leads up to the permanent exhibits. This creates an interconnected circulation between the permanent and temporary exhibits.

19


20


21


22


23


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

ENTRANCE LECTURE THEATRE MoMA SHOP TEMPORARY EXHBITION 1.0 TEMPORARY EXHBITION 2.0 TEMPORARY EXHBITION 3.0 TOILET GIACOMETTI EXHIBITION ANISH KAPOOR EXHBITION RICHARD SERRA EXHIBITION STUDIO ROOM STUDY ROOM MEETING ROOM OFFICE LIBRARY CAFE

Level 2 Plan (Giacometti Exhibit)

Level 1 Plan (Arrival) 24


Level 4 Plan (Media and Library

Level 2m Plan (Richard Serra Exhibit)

Level 3 Plan (Anish Kapoor Exhibit)

25


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

26

ENTRANCE LECTURE THEATRE MoMA SHOP TEMPORARY EXHBITION 1.0 TEMPORARY EXHBITION 2.0 TEMPORARY EXHBITION 3.0 TOILET GIACOMETTI EXHIBITION ANISH KAPOOR EXHBITION RICHARD SERRA EXHIBITION STUDIO ROOM STUDY ROOM MEETING ROOM OFFICE LIBRARY CAFE


27


28


Studio Mentor : Trevor Patt Project Site : Jalan Besar

SENSORY HOUSING Housing Typology

SENSING is a housing project that sought to look into the opportunity of modern day housing to create a highly sensitive environment for its inhabitants. Inspired by the bustling and sensorial experience of shophouses and the street activities between them, SENSING attempts to bring the olden concept of living into high rise housing. This project looks at 3 main aspect of sense ; that is sight, hearing and touch. One key feature of this is the mixture of material, between wood, gravel, plants and water. Wood and gravel as a sense of touch, water and wind as a sense of hearing, plants as a sense of smell and lastly, facade as a sense of controlled views. This mixture of materials are translated into an urban landscape on the ground level of the site.

29


Building Height - In succession

30

Public Housing Hotels

Religious Sites Eateries


The interior housing experience of the project is one that plays on views tremendously. The spaces inside the units are designed such that they rely heavily on the window mullions to spatially separate the units from the outside. Walls are placed strategically whenever needed behind the facade. This gives the inhabitant a constant connection, relationship and views to the outside, while maintaining the privacy of the inhabitant a it performs on a one-way viewing.

31


L1 Plan

L5 Plan

32


Unit Agglomeration Type A (Top & Booom level)

Unit Agglomeration Type B (Top & Bottom level) The housing project contains a spectrum of units that are entirely different in size and form. However, the units take on a conglomeration language of a tripled, which is a cluster of 1 Duplex with 2 Single units. This cluster sometimes vary between the appearance of the single units so as to allow for random pockets in the building which will provide optimal wind circulation and daylighting to the inhabitants.

33


34


35


36


37


38


39


40


Studio Mentor : Thomas Wong Project Site : Somerset

THE INTERSECTING POINT Artificial Design Gallery

Pedestrian circulation

Sun diagram

Human density

Pedestrian pathway

Underground network

The intersecting point is a design gallery that aims to act as a focal point for the diverse group of people engaged around it. Using the concept of a sunken courtyard,the architecture attempts to bring people from the hectic and boisterous town environment into a more personal anzan engage in quiet activity, while still remaining intact with the surrounding through the open walls.

41


42


43


44


The design gallery connects from both the underground train passage and the ground level, this allows circulation to flow through the multi level surfaces seamlessly. The gallery also utilises the additional overhang spaces as a functional space for people to interact on.

45


46


47


48


Studio Mentor : Trevor Patt Project Site : Bras Besah

BEYOND THE LOFT Housing Unit

'Beyond the Loft' sought to establish an open communal concept of living between strangers, through providing a fluid and comfortable atmosphere for them to live in. The openness nature of the apartment is deliberate. Yet it does not fore congregation, it achieves it by playing to the natural instinct of inhabitants in using the space when they feel very at ease.

49


50


51


52


Studio Mentor : Trevor Patt Project Site : Bukit Pasoh Road

CONNECTION The Black Box Gallery

The Connection adheres to an extreamely open concept whereby visitors will be able to look into the outer environment that they are in while in the second storey of the building. Exhibits can be placed on the platform or along the stairways. Under lighting conditions, the layered stairs creates an interesting light pattern is reflected on the building and create another dimension of experience for visitors.

Section CC’

Section CC’

C

Section CC’ Section BB’

B C

A Section BB’

B C A B

Section BB’ Section AA’

A

Section AA’

Section AA’

53


54


55


56


57


58


Module Mentor : Calvin Chua Team Members : Lester Goh, Cheng York, Michael Yeow, Hung MK

PARADIGM OF ADAPTATION Duisburg - Nord

Paradigm of adaptation studies the different methods that old buildings or facilities are adapted to present new meanings and use. For our projecct, we were tasked to study adaptation in the theme of Landscape, and more specifically how the Duisburg Nord Factory was adapted into the current parkscape

Site

Ore Bunker Gallery

59


Module Mentor : Stylianos Dritsas, Sam Joyce Conrad Team Members : Sam Lim, Lester Goh, Cheng York

TIMBER BRIDGE Structures

“Timber Bridge� is a 6 weeks group project whereby the team designed and fabricated a 3-metre long life size bridge using recycled timber planks and woodworking techniques. The structure of the bridge were simulated in karamba rhinocerous 3D to test and reference on the structural efficiency. The bridge focused on the use of tensile and compressive forces to counteract the maximum weight of 100kg on the bridge.

Top Elevation

Joints

Ideation Development

60


Karamba Grasshopper Structural Testing

Physcial Modelling

Fianl Prototype

61


Module Mentor : Stylianos Dritsas Team Members : Elizabeth Teo

CONCRETE CASTING Digital Fabrication

“Concrete Casting� is a 2 weeks group project in a team of 2, whereby the team uses digital means to design a tessellation of tiles that could be replicated throughout. The fabrication process includes the production of the surface in 3D modelling software, rhinocerous, and the cutting of the foam cast using CNC shortboard milling.

62


Code Overview

1

Defining the number of sides the polygon will have and exploding it into its lines

2

Forms the sequential design of triangles that gradually decreases in size, framing the edges of the square and creating an interesting negative space in the middle

Creates the height difference of each triangle where each triangle formed is half the height of the previous one

63


Module Mentor : Alstan Jakubiec Team Members : Anjelica, Lester Goh, Carla Tjandra

CONCRETE CASTING Material

“Concrete 2� is a 2 weeks group project in a team of 4, whereby the team focuses on the usage of natural concrete material to produce innovative ways and forms of casting a concrete. The foam pieces are cut using a heat foam cutter and then concrete mixture were mixed manually and poured into the mould.

64


Module Mentor : Michael Budig Team Members : Soh Jiaying, Marianne Ching, Eli

ENERGY UNIT OPTIMISATION Sustainability Module

A 4 weeks project whereby we need to design a new housing block in Bras Besah. After which, wind, sun and daylighting simulations was run to consider the performance of each unit on the high-rise building. The orientation and position of different units are then altered for maximal energy efficiency.zzz

65


Module Mentor : Stylianos Dritsas Team Members : Melissa Mak

SPATIAL JOINTS Digital Fabrication

“Spatial Joints� is a 2 weeks group project in a team of 2, whereby the team focuses on the usage of metal. The team was tasked to design a unique and effective joint system that could be implemented to hold 4 legs together. The metal joint pieces were cut using a water jet cutter which was then assembled after cutting.

67


Module Mentor : Michael Budig Team Members : Samantha Tang

ROOFING Structures

“Spatial Joints� is a 2 weeks group project in a team of 2, whereby the team focuses on the usage of metal. The team was tasked to design a unique and effective joint system that could be implemented to hold 4 legs together. The metal joint pieces were cut using a water jet cutter which was then assembled after cutting.

68


69


VENICE BIENNALE

Presentation at Singapore Pavilion

My project the Inujima Off-The-Grid Art School Project was one of the 3 projects selected by the Studio Professor to present at the Pre-Opening of Singapore Pavilion at the Venice Biennale in Venice, Italy. Prior to that, the project was developed in a timeframe of 14 weeks. We were invited to present alongside students from Milan Polytechnique and Yokohama Graduate School of Architecture., and attended by the lead of the Inujima project, Kazuyo Seijima

70


71


CHINESE NEW YEAR LIGHT UP Design Team

Design Ideation and Manufacturing

Final Launch at Chinatown Street

Along with 10 other students from SUTD, we were part of the Chinatown Light Up design team to design the Chinese New Year Lightup for 2018. The project spanned 7 months, where we were involved from coming up with the design theme, designs and also involved in converations with the Kreta-Ayer Kim -Seng CC Chinatown committee. I also acted as the Chinese Spokesperson for the project,.

72


73


PHOTOGRAPHY BESPOKE FURNITURE

74


SHIYUN KOK

75

E : shiyun_kok@mymail.sutd.edu.sg P: +6590125950

PORTFOLIO '18  

Selected works that I embarked on during my Undergraduate Studies in Architecture at SUTD

PORTFOLIO '18  

Selected works that I embarked on during my Undergraduate Studies in Architecture at SUTD

Advertisement