Page 1

Ondernemen — Start nu een B & B

Gemeente Tynaarlo Contactgegevens Kornoeljeplein 1 9481 AW Vries 0592 - 266 662

Alle informatie omtrent een Bed & Breakfast opzetten in Tynaarlo.

2012


Editorial Board 2

PAGINA 7

Pascale de Greef

nooit makkelijk. Al hebben wij niet in het vooruitzicht om een mega salaris te verdienen aan onze droom. Zolang wij onze vaste lasten maar kunnen betalen. Wat is het concept van De Hooge stukken?

Shisei Holwerda

Wij bieden de gasten hoge luxe en comfort in een authentiek appartement. Gasten kunnen vanuit onze locatie genieten van de mooie natuur en de rijke geschiedenis van Drenthe. Ook musea en andere bezienswaardigheden zijn op loop- en fietsafstand bereikbaar. De appartementen zijn ingericht voor 2-4 personen, ook kunt u ervoor kiezen om in het grote appartement met uw gezin te verblijven. Als u thuis komt van een vermoeiende dag kunt u uw rust vinden in onze grote tuin.

B&B uitbreiden Lindsay Pinontoan

Marleen Abels

In een B&B mogen maximaal vier personen in maximaal twee kamers verblijven. Wanneer u als B&B- ondernemer wil uitbreiden, vraagt u ontheffing aan. Met deze ontheffing kunt u maximaal acht personen in vier kamers ontvangen. Ook andere aanvragen zoals uitbreidingen naar een (vrijstaand) bijgebouw of gebouwen zonder woonbestemming vallen onder een ontheffing.

Ontheffing aanvragen Om een ontheffing aan te vragen kunt u terecht bij ons Digitaal Loket op mijn.tynaarlo.nl of via het telefoonnummer 0592 - 266 662.


PAGINA 6

Hun droom kwam uit!

Na 15 jaar realiseerde Tia en Ibo Vroom hun grote droom: het starten van een Bed & Breakfast (B&B). Hebben jullie horeca-ervaring? Tia: Ja, in mijn studententijd werkte ik in een hotel als bediening. Het werk vond ik erg bevredigend doordat je direct merkte aan de gasten of ze het naar hun zin hadden en gasten ook direct lieten merken als er iets mis was of ging. Tijdens het werk daar ontmoette ik Ibo, Ibo werkte daar in de keuken als stagiair. Na mijn studie werkte ik als facility manager bij een grote hotel keten. Ibo: Ja, ik heb een koksopleiding gevolgd, tijdens mijn stage ontmoette ik Tia en ik ben nooit meer van haar zijde geweken. We vulde elkaar toen al goed aan doordat zij in de bediening stond en ik in de keuken. Tia vertelde mij al snel over haar droom om een B&B te beginnen en vanaf toen was dat ook mijn droom. Na mijn afstuderen heb ik eerst een lange tijd in een keuken gewerkt. Zo konden Tia en ik sparen voor een goede locatie om onze droom te realiseren. Hoe was het om van een vaste baan naar een eigen onderneming te veranderen? Tia en Ibo: Het was geen gemakkelijke keuze, je weet nooit of jouw B&B wel aanslaat. Om zomaar van de een op andere dag je zekerheid te verruilen voor onzekerheid is natuurlijk

3

Inhoudsopgave Inleiding

4

Spelregels

5

Hun droom kwam uit

6

B&B uitbreiden

7

Ontheffing aanvragen

7


4

5

Inleiding

Spelregels

Een eigen Bed & Breakfast starten of hebben is erg populair In Nederland zijn er ongeveer 10.247 kamers en appartementen, verdeeld over 4523 B&B’s. Er zijn verschillende soorten panden die zijn ‘omgetoverd’ tot een B&B. Toeristen kunnen kiezen uit een ouderwets stadsherenhuis, een oer-Hollandse dorpswoning of juist modern appartement. Door heel Nederland, in elke provincie, worden er B&B’s aangeboden. Voornamelijk in kleine dorpjes, omdat het toch meer een vakantiegevoel geeft vergeleken met een grote stad.

Tynaarlo is een ideale plek om een Bed & Breakfast te starten, zeker gezien de natuurrijke omgeving. Er is een aantal voorwaarden waar u rekening mee moet houden.

Momenteel zijn er 32 B&B´s gevestigd in de gemeente Tynaarlo. Dit houdt in dat 0,58 procent van alle B&B´s in de gemeente Tynaarlo staan. Gemeente Tynaarlo heeft 32.362 inwoners. Dat wil zeggen dat er, (ervan uitgaande) dat iedere B&B twee eigenaren heeft, 0,20 % van de inwoners een eigen B&B heeft. En dit op een oppervlakte van maar liefst 147,65 km²! De gemeente Tynaarlo stimuleert potentiële ondernemers een B&B op te zetten. De gemeente beschikt over voldoende natuurgebied wat ter beschikking staat voor onder andere B&B’s. Het opzetten van een eigen B&B gaat gepaard met een aantal regels waar men zich aan moet houden. Tynaarlo wil beginnende B&B-ondernemers graag informeren over de mogelijkheden van het starten van een B&B.

1.

Een B&B opstarten is toegestaan in de gehele gemeente Tynaarlo.

2. 3. 4. 5.

Een B&B mag alleen in een woning worden opgestart.

6.

Het bijhouden van een nachtregister is verplicht, volgens het Wetboek van Strafrecht.

7.

Uw B&B-accommodatie mag geen enkel ander bestemmingsplan van de gemeente belemmeren.

8.

Het is verboden om een keukenblok in de (slaap) kamers te bouwen.

9.

Het is niet toegestaan om een extra inrit te bouwen.

Een B&B heeft maximaal twee slaapkamers. Er kunnen maximaal vier personen terecht in een B&B. U moet als hoofdbewoner woonachtig in het huis zijn en aanwezig zijn tijdens de overnachting.

publiekscommunicatie brochure  
publiekscommunicatie brochure  

publiekscommunicatie brochure

Advertisement