Page 1

Portfolio

JING LEI

Architecture Design BA,Xi’an University of Architecture

MA,University of liverpool Leijing302@126.com


LEI JING

Architecture Student

PERSONAL NAME

Lei Jing

BIRTHDAY

29 Aug 1988 (24)

NATIONALITY

China

ADDRESS

E301, Mulberry Court, 35 Myrtle Street, Liverpool Wenhua Yuan, Wenhua Street, Baoji, Shaanxi

TELEPHONE

18628606550 07521 556492

E-MAIL

leijing302@126.com

EDUCATION Xi’an University of Architecture and Technology Bachelor of Architecture (5 years) GPA:3.2 Excellence Award of Shaanxi Provice Entity construct Competition of Space. (Nov. 2009)

NAME

Lei Jing

BIRTHDAY

29 Aug 1988 (24)

NATIONALITY

China

ADDRESS

E301, Mulberry Court, 35 Myrtle Street, Liverpool

TELEPHONE

07521 556492

E-MAIL

leijing302@126.com

EDUCATION Xi’an University of Architecture and Technology Bachelor of Architecture (5 years) GPA:3.2 Excellence Award of Shaanxi Provice Entity construct Competition of Space. (Nov. 2009)

University of Liverpool Study in MA Architecture (1 year) Take part in the Liverpool/Graz/Hong Kong Workshop, focusing on smart city design.

EXPERIENCE China Architecture Design & Research Group 2007 - 2012

Participated in the project of Mount wudang distribution center and Beijing ice sports stadium. Mainly take part in the early stage of design process.

Jun


Running Square

Date:03/2010-06/2010 Course design Teamwork with one partner704'UN#Y"N!NZNM Project:

93*1:'(C':,-+ %'08B31>(B,4&(3+'( 213T'54U.,4'(2;0++,

Site Planning & Architecture Exhibition

The project, architecture education center, involes %&'( O;0B( ,+( 4&'( B0 three functions: department 'C*504,3+(O35*:(3+( of architecture, exhibition 4&'13P(0+C('RD'1,'+5 hall and commercial:38'4&,+-(C,OO'1'+4F studio. To strengthen the exchange 43(E'(4&'(83:4('OO'5 of skills, such as technology, %&'( D13T'54( theoretical knowledge and ,+5;*C 3O( W15&,4'54*1'Q( practical experience, different 'R4'1+0;(O,18:6 form of squares are organized in the project.


CONCEPT Students required (Technique) (Theory) (Experience)

Define the type of square based on function requirement

Organize the flow to create chance of communication

Exchange knowledge (Technique)

Communication system

Communication space

Training methods

(Theory)

(Experience)

Level 1 (same school)

1 road a path Population Composition

2 road a conner (Intergrate)

(Intergrate)

3 road a public place

Personal Domain

Interaction Form

SQUARE CONCEPT

Space Requirement

Level 2 (same faculty )

Level 3 (same grade)

Level 4 (same class)


SQUARE FORMING

Square Shape

(First floor)

(Second floor)

Forming Square...

(Third floor)


Main inner entrance

FUNCTION & SPACE

exchange aesthetic improve expression skills share creativity idea Main external entrance

Three sub square in the exhibition are linked the main square in the centre

First floor

Second floor

Each square is responsible for different function in each floor.

Third floor

Exhibition Hall

Display inner space

Communication Zone

Studio

Courtyard view

The patchwork of the building's form is followed by the communication squares.

Entrance square


SECTION


Poetic . Drama Date:10/2010-01/2011 Course design Project:

Xi'an high-tech zone theatre

From time immemorial , people have performed all kinds of stories on the stage. Through this, they express their respective aspirations.Suppose life is a stage, are you acting or directing,performing or watching? In my opinion,a theatre is not only a place that can provide people watch the show, it can also become a great play through the space and bring people experience personally feel.


SITE ANALYSIS

“ 起承转合 ”

CONCEPT Surrounding Analysis Xian high-tech development zone with dense high-rise buildings and speed up.

Boundaries of Site

Joy & Sorrow

There are four steps in classical Chinese poetry, and it also suitable for music. 1.Introduction—Statement 2.Elucidation—Consolidate 3.Transition—Developing 4.Summing—Conclusion

Base locates in the intersection, surrounded by tall buildings around. Summing

City's Skyline

?

What kind of architecture should be built in this place .

Architectural Form Analysis Sinking the bottom and rising main body will not affect the city landscape and people aesthetic. demand.

Transition

Introduction Elucidation


FORM

Terrain sinking

Folding the form

Adapt to the function

Flow lines adapted form

STRUCTURE

Structure unit

Duplicate

Lateral connection

Overall coverage

Combination


SECTION

Stage Parterre

Outdoor Platform

Balcony

Leisure Space Office Room Entrance Plaza Dressing Room


Auxiliary space N

40

Leisure space

39 38 37 36 35 34 33 32 31 30 29 28 27 26 25 24 23 22 21

20

19 18 17 16 15 14 13 12 11 10 9 8 7 6 5 4 3

GROUND FLOOR PLAN

1

Landscape

2

Auditorium

SECOND FLOOR PLAN

FIRST FLOOR PLAN


PYHSICAL ANALYSIS

State lignt source

Auditorium floor slop

Auditorium lignt source

Vertical sight angle

Sound reflection analysis


Rising Plateau Date:3/2011-6/2011 Course design

Project:

The Northern of Shannxi,Loess Plateau Ecological Planning and Design

Most construction tend to the same looking in China.Local buildings were replaced by duplicate modern buildings.The government chose to remove or abandon these local buildings for the sake of finacial development.what can we do to prevent the loss of culture?


BACKGROUND ANALYSIS

So rude! Beijing Qianmen

Looks like!

Political factor

+

5th

Custom factor Tulou Collective Housing

Fujian Tulou

Feel like! Huizhou architecture

Cave in northern Shaanxi

Vanke Fifth Garden

?

+

4th

Cold Areas

Loess Plateau

Cultural factor Climatic factor 3rd

2nd

What kind of principle should be considered?

Topographic factor 1st

Design a building harmonious with the environment.


SITE ANALYSIS Location

Current situation

Folk in die‌

Interesting space

The base is located in Northern of Shannxi, which is in the middle of China.

It is near yan'an,Red revolutionary base , with strong agrestic breath.

Located in YanAnShi GanQuanXian, agriculture is the main economic

Plateau terrain, the topography fluctuation, hinder development.

Ups and downs of the roof


PUBLIC PLACE DESIGN

Yangge is a kind of folk art collective of square dancing, people root a red rope in their waist, Either draw a action, or do improvisation with music. It's derived from club, the activities of the sacrifice TuDeYe, express the people pray for the grain and make it plentiful, the good wishes.


Special landscape

MASTER PLAN Public system

Greening system

Living system

Road system

Residential summary composition


NEIBOURGHT RELATIONSHIP

Within the group before and after road links two buildings' enter road and perpendicular vertical traffic boxes.

Ensure that each family have activity places, and have connection with central park.


ENVIRONMENTAL STRATEGY Troditional cave

New residence

Green roof

Bearing structurer brick wall&concrete Reserves Segmentation form — Changeable indoor shadow

vegetation layer soil layer filter layer drainage layer waterproof layer concrete layer

Changes Windowsill materials— wall thermal insulation

External insulation wall

Material —High thermal efficiency

brick rammer earth heat insulator brick freestone

Storey —Increase volume rate

The sun room planting layer Roof afforestation —Heat insulation

Structure form —stability

Foyer

Heat storage wall

First floor paving concrete paving Soft stone layer cushion

plastering


Daylighting design

Environment design North—evergreen trees— keep out cood wind

Planting structure —shading in summer& lighting in winter

South—arbor— protect from direct sun

Sunshading board —increase light efficiency

Drainage design

Ventilation design Foyer—Avoid cood wind.

Green roof—graywater

Underground duct— introduce fresh air.

irrigation system—before the yard—restore water

Bottom chimney—heated pressure ventilation


Studying abroad……


Mirror of city Date:09/2012-12/2012 Architecture and detail design Project:

Biennial Exhibition Center

This project, Biennial exhibition center, located in Liverpool, the second cultural city in UK. It supplies general exhibition and annual Biennnial temporary exhibition synchronously. This project use semitransparent reflective glasses to merge the building into the complex site.


1. Physical environment SITE ANALYSIS

The site is located in a complex building environment, with confliction of different styles of architecture.

Transportation

Sunlight environment

Portland stone Sandstone Brick Concrete

Sound environment Worst orientation

Rendering

?

1. Physical environment Transportation

Glass Red brick

Medium orientation

quiet

Green park

Tunnel

?

Office

Sound environment

Traditional building Public Park

noisy

2. Use of material Site section 1

sound insulation—concrete

Best Office& orientation residentail noisy Car Park Office & Shop Medium orientation

noisy

Sunlight environment

Office

Worst orientation

noisy Best orientation

quiet

Good view Poor view

3. Form

Fly over Site

Reflection—glass

Site Raise the form

Tunnel

Site section 2


CONCEPT

How to reduce this confliction and make the building merge into the city? This project choose to design some kind of mirror. Transparency and an reflection could tie the building 2. In this way the mirror could show imcompleted into the landscape. picture from the neighbour building.

Traditional building

green park

1. Curve line——cut into straight line——divide into small piece of glass——adjust to the roof.

green park 2. In this way the mirror could show an imcompleted picture from the neighbour building.

Reflection — glass Sound insulation — sandstone


FORM

The curve shape let the building move with the fly over. And the different height of studio also respond to the site.

3. Form

—glass

Raise the form

Add the Studio block

Add the green roof & outdoor space

Grouped together


Relationship between building and site. The trend of building follows the line of fly over and tunnel.

Master Plan


10

Outdoor Exhibition Space 8 9

1st Floor Plan

7 6

1

Entrance Hall I 3

5

3

I

Ground Floor Plan

4

2

1. Semi-outdoor entrance hall 2. Cafe 3. Meetting room 4. Toilet 5. Office 6. Outdoor enhibition space 7. Outdoor leisure 8. Reception 9. Exhibition room 10. Exhibition hall 11. Studio 12. Green roof

12

11

2nd Floor Plan


Section I-I


Structural Structural choice— choice— Reinforced Reinforced concrete concrete structures. structures.

Environmental Environmental choice choice —Nature —Nature ventilation ventilation & & Mechanical Mechanical ventilation ventilation

Detail section choice Material Material choice choice Ceramic glass:

Ceramic Ceramic glass: glass: intransparency. intransparency. intransparency.

Double glazing: Double Double glazing: glazing: sound insulation, Sound Sound insulation, insulation, energy saving. energy energy saving. saving.

Safety glass: Safety Safety glass: glass: aesthetic & hard. aesthetic& aesthetic& hard. hard.

Material choice


SectionA 1:20

SectionB 1:20


SectionD 1:20 SectionC 1:20


Waving Roof Date:01/2013-03/2013 Course design Project:

River Rescue Building

This rescue centre located in an abandonded area in Birkenhead,UK. This project aim to creat a sign of revival. It combine rescue center with inner training space. The waving roof supplies different feeling of privacy and daylighting.


SITE ANALYSIS

Revival Area Residencial

Topography Sign of tide Water level

Elevation 1st level: building 2nd level: land 2nd level: land 3rd level: water

Climate

Abandoned Area Public place

?

Industry area Abandoned dock

New Life Liverpool city center


CONCEPT High level Average level Low level

Sand feture

Design concept

Privacy

Public

Semi-private

Private

Window shap Material

Wood

Glass

Metal


FORM

Best view

Private Private Public Semi

Summer wind Better view Winter wind

Private Private Public Semi


FUNCTION

Training space

Rescue space

Living space


Privacy analysis

Flow analysis

MASTER PLAN Public

workshop

Emergency

Office

Rescue area

Living Train&rescue Training area

Parking apron

Privacy analysis

Public

Privacy

Emergency

Inner training

Office

Rescue area

Living Train&rescue

Privacy

function organization car park Drying room car park

Observe platform

1st aid

Boat store

Ready room

Workshop

Shower/ toilets

Dining room Store room Gym Training room Privacy

helipad

Water training

Control room Office

Inner dock


1

GROUND FLOOR

Roof -5.00

3.00

-5.00 0.00 -0.15

0.75

1.80

Wall

1st Floor Plan

-0.15 0.15 2.00

2

0.00

N

2.50

Floor slab

2 1.50

-4.50 -5.00

Ground Floor Plan 1

-0.15

Structure


SITE SECTION

Section 1-1

Section 2-2


OTHER WORK

My way

Campus exhibit constructions

Automotive 4S shop

NanJing Art Museum


Lei jing  

Profilo

Advertisement
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you