Page 1

- NR. 63 juli - augustus - september Erkenningsnummer P708155

Kenavenster

Tijdschrift van Kena vzw - verschijnt driemaandelijks - 16de jaargang NR. 3

BelgiÍ-Belgique P.B. – PP 2530 Boechout BC 30280

Zomer

2011


Hoofdvogels

COLOFON

KENAVENSTER

Kena.be

p. 8 & 16

NIEUWE KAMPLEIDERS OVER HUN KAMPERVARINGEN DEZE ZOMER

EINDREDACTIE&LAYOUT Hendrik Stinders Hans Jacobs publicaties@kena.be

REDACTIE Margot Van Haegenborgh Veerle Van Brabant Ellen Van Haegenborgh Julie Van Dooren Koen Stinders Maxime Penen Kenavenster@kena.be FOTO’S Maud, Margot, Julie Florine, Stijn, Eline, Hans VRIJE BIJDRAGEN David Van Gemert Lise Jacobs Karolien Maes Leo Jacobs Jeroen Hendrickx Geert Van De Laer Inès Maazi HOE ONS BEREIKEN? JVC HEUVELSVEN Heuvelsven 1 3650 Dilsen-Stokkem info@kena.be Telefoon: 089/36 45 31 Online www.kena.be Facebook: /kenakamp

Zowel Geert als Karolien stonden voor een nieuwe uitdaging. Geert deed voor het eerst een +12-kamp als kampleider. Karolien mocht als kersverse kampleidster de zevende periode -12 vormgeven. Benieuwd wat ze er zelf van vonden?

p. 23

HEUVELSVEN SPREEKT Het domein ondergaat op deze moment een echte metarmorfose. Volgende zomer zal de zon nog meer dan ooit door de bomen en op de vijver kunnen schijnen. Zouden we in juli al terug kunnen zwemmen? Hopen we dan op een natte winter of wachten we gewoon een jaartje?

p. 19

KAMPSCHEMA-ENQUÊTE Bijdragen, reacties en foto’s mogen gemaild worden naar publicaties@ kena.be

Kenavenster verschijnt driemaandelijks. Verantwoordelijke uitgever is Hendrik Stinders, Schransstraat 37, 2550 Boechout. Tel. 03 455 14 23.

De volledige inhoud © 2011 door Kena vzw tenzij anders vermeld in de specifieke artikels. Alle rechten voorbehouden.

Hebben de kortere kampen een grote invloed gehad op onze kampprogramma’s? Welke toffe activiteiten passeerden er dit jaar de revue? Hoe probeerden kampleiders alle typische Kena-activiteiten toch aan bod te laten komen?


houd In KENAVENSTER

SEPTEMBER 2011

Van de redactie P.04 P.04 P.09 P.12 P.18

EDITORIAAL

De redactie genoot van de zomer.

COLUMNS

Ellen heeft het over vuur. Julie was de eerste keer adjunct.

ER ROND

De Kenafuif in beeld.

WIST-JE-DATJES

Enkele pagina’s vol. Het wordt een traditie na de zomer. Vervolg op pagina 20 en 22.

GEEN IDEE?

Kenagenda NAZOMER _______________________________

Goede ideeën leen je soms bij de buren. Een inkijk in verschillende kampschema’s.

zaterdag 24 september Kenafeest in Heuvelsven HERFST _______________________________ vr 21 oktober - zo 23 oktober Monitorenweekend

Vrije bijdragen P.06 P.10

P.14

P.08 P.23

zo 23 oktober Algemene vergadering

WOORDJE VAN DE VOORZITTER Blij met de groei van het aantal deelnemers.

DE KAMPEN

De redactie is blij met de spontane inzendingen van Lise en David. Ook Inès en Karolien kropen in de pen.

BESTUURLIJK

Met de goedkeuring van het huishoudelijk reglement is de interne hervorming (eindelijk) rond. Tijd voor actie nu.

maandag 31 oktober tot vrijdag 4 november Herfstkamp voor -12 weekend van 11-13 november Weekend cursus instructor deel 1 vr 19 november - za 20 november Vitaminenweekend 2

VRIJ PODIUM

Geert kan met zijn eerste periode -12 en de zevende periode +12 duidlijk het verschil tussen de twee leeftijdsgroepen bespreken.

HEUVELSVEN SPREEKT

De aangekondigde vijverwerken zijn begonnen.

WINTER _________________ maandag 26 tot vrijdag 30 december Winterkamp +12 Vitaminenweeken

september 2011 - Kenavenster 3


COLUMN ELLEN

HET IS (altijd in Heuvelsven) FEEST!

Editoriaal Lezers van het Kenavenster

H

et is feest! We hebben namelijk een boeiende zomer met een klein leger nieuwe kampleiders, adjuncten, (h)ani’s en deelnemers achter de rug. De bedanking vanwege Kena-achter-de-schermen is een zuiders (hopelijk met passende temperaturen) Spaans feest en dit inspiratieboekje. Waarom inspiratie? Om actie te durven ondernemen! Denken en praten is immers iets waar alle media al te veel mee bezig zijn. Maar wij, mensen, hebben het meeste bewondering voor mensen die ‘doen’! De volgende bladzijden doen je hopelijk nog meer goesting krijgen om in een werkgroep een steentje bij te dragen. Want Kena is belangrijk voor de maatschappij, de algemene gezondheid en ja, algemeen geluk. En Kena, dat bent U! Hendrik namens de redactie kenavenster@kena.be

4 Kenavenster - september 2011

Dag iedereen Na een zomer vol sprankelende kampvuuravonden, besef ik weer wat voor een kracht er in een echt vuur schuilt. Hoe het zijn energie en warmte uitstraalt. Hoe het hout zorg vraagt, want anders kan het vuur niet leven. Hoe de vlammen hun weg naar boven zoeken, tot ze moe worden en besluiten om zich dan maar weer neer te leggen. Een beetje zoals ons leven dat ook op een dag zal besluiten. Wat jammer dat het kampvuur aan het uitsterven is. Niet op kamp natuurlijk, maar in het leven daarbuiten. Daar is de televisie een soort kampvuur van de avond geworden. Spijtig, want dat heeft helemaal niet het effect van een echt vuur. Het is een alsof-vuur dat in plaats van warmte te geven, de energie uit je wegzuigt. Steeds meer besef ik waarom ik me na een Kenakamp altijd zo voel leven! Geen televisie, geen alsof-dingen, alleen het echte leven. Waarom kunnen we niet iedere dag afsluiten zoals een dag in Heuvelsven? Samen rond het vuur… Hou jullie hout brandend en tot de volgende! Ellen


COLUMN JULIE

OEPS ...‘SAMEN STERK’ VERGETEN TRAPPEN VAN VERGELIJKING Die hemelse trappen. Wat hebben we uitgekeken naar de dag dat we daar zelf konden staan. Tijdens mijn stage animator vroeg de kampchef op een avond Wat willen jullie later worden?. Ik, die nog geen flauw benul had van wat ik wou gaan studeren, kon niks beters bedenken dan kampchef! En ook als lid dacht ik al; Op een dag kom ik ook op die trappen te staan. Et voilà, deze zomer stonden we daar. Vier debieltjes op een rij, met bretellen aan, op de tweede trede van de trap. Ik moet bekennen, het is toch wennen. Ik keek vertwijfeld in het rond en al gauw wist ik niet meer naar waar ik moest kijken... Als lid of als monitor is het eenvoudig – je kijkt naar de mensen op de trap! Als ik te lang naar iemand keek, keken leden terug met een blik van Heb ik iets fout gedaan? Nee hoor, sorry! En dan komt die eerste keer de vlag hijsen.

Het enige waar ik schrik voor had, was de afstand tussen de adjunct en de leden die steeds groter wordt. Ik heb adjuncten al vaker horen zeggen “Was ik maar weer monitor, dan zit je meer ín het kamp”. Ik denk echter dat je dat als adjunct zelf kan bepalen. Ik heb deze zomer nauwelijks een verschil gemerkt en had nog steeds een geweldig contact met de leden. Dat vind ik het belangrijkste! Dat, in combinatie met twee prettig gestoorde vriendinnen als mede-adjunct en een overenthousiaste kampchef kan leiden tot een knaller van een kamp vol zotte combinaties! En ik had me geen beter kamp kunnen inbeelden om de eerste keer het adjunct-zijn te ervaren. Laat die kampen maar komen!

Met piepende scharnieren die het gezang overstemmen sta je daar, en het is bijna gênant dat jij de persoon bent die voor zoveel lawaai zorgt. En voor je het weet, hoor je een pijnlijk geluid waarvan je stiekem hoopt dat het iemands broek is die scheurt, en niet de vlag die zijn finaleslag krijgt. Of heb ik er nu werkelijk voor gezorgd dat ze de vuilbak in kan? Teken verwijderen (oeps, pootje vergeten), wonden verzorgen (Is dat bloed?!), leden die vragen of ze naar de wc mogen (én monitoren!), sport fluiten (vrije trap of strafschop? Is er een verschil?), materiaal klaarleggen (Hans, waar ligt alles?) of een aantreden fluiten (oeps, weeral ‘samen sterk’ vergeten!). Wie zegt dat adjuncten niks moeten doen, heeft het werkelijk mis. Sommige adjuncten krijgen het zelfs zo moeilijk dat ze elkaar uit wanhoop een bloedneus slaan. Of was dat uit verveling? Het zijn kleine dingen waar ik op voorhand absoluut geen rekening mee heb gehouden, maar ze houden het werk van een adjunct gevarieerd en spannend. Gelukkig!

september 2011 - Kenavenster 5


WOORDJE VAN DE

VOORZITTER

EEN DEUR NAAR DE

TOEKOMST

6 Kenavenster - september 2011


35 PROCENT MEER DEELNEMERS De zomer loopt ten einde. Sommige beweren dat de zomers niet meer zijn wat ze waren. Anderen voorspellen – ietwat cynisch met de opwarming van de aarde - dat het altijd zomer wordt. Het weer is zeker niet altijd in overeenstemming met de seizoenen. Voor sommige kampen is dit een open deur intrappen. We zullen echter niet kunnen verhinderen dat de astronomische zomer op het noordelijk halfrond op 23 september om 11u04 (leve het internet) overgaat in de herfst. Laten we echter de deur van de zomer niet bruut dichtslaan. Afscheid is immers een deur naar de toekomst. Het licht van het verleden kan schijnen over de toekomst. Dankzij een open deur, een open vizier, een ruime blik op onze kleine leefwereld – ieder in zijn biotoop – kunnen we het verleden evalueren en de toekomst tegemoet zien. Het verleden leert ons dat de gestage groei van deelnemers van de laatste jaren dit jaar zeker wordt bevestigd. 35% meer deelnemers aan onze kampen ten opzichte van vorig jaar. Nuancering is op zijn plaats. Kortere kampen maken immers dat het aantal activiteitsuren per kamp lager is. Niet getreurd: ook in het globaal aantal activiteitsuren stijgen we met bijna 10%! Zonder een aantal aandachtspunten uit het oog te verliezen mogen we dit zeker als een zeer positief signaal zien. Om de verbeterpunten in kaart te brengen kunnen we de slogan hanteren: bent u tevreden, zeg het aan iedereen – bent u ontevreden zeg het aan ons. Dankzij het ochtendwoordje van de vertrekdag op de kampen wordt deze boodschap eigenlijk al jaren meegegeven door onze kampleiders. Uitstralen, rayonner, gloeien, uitzenden, rondstralen, ….. met deze woorden zijn wij onderweg. Mogen we blijven geloven dat dankzij de vele stralen die jullie uitzenden Kena verder mag groeien tot het grootse project waarvoor het bedoeld is.

Jeroen

september 2011 - Kenavenster 7


VRIJ PODIUM

Wat een kamp! GEERT TERUG NAAR +12 Geert kreeg van de redactie enkele vragen voorgeschoteld. Wat is er anders aan een + en -12 kamp? Hoe valt zo een terugkeer naar +12 mee?

8 Kenavenster - september 2011

GEERT AAN HET WOORD

Wat zijn volgens jou de drie grootste verschillen tussen kampleiders zijn bij + en - 12? De sport: die heb de voorbije jaren als kampleider van de -12 zeker gemist. Het was een blij weerzien…J En wat voor een sportieve deelnemers had ik mee… Er werd fantastisch gespeeld en iedereen werd aangemoedigd. Er werd gespeeld om te winnen, maar toch was deelnemen belangrijker. Iedereen had zijn plaats in het vendel en op het veld. Nooit gezien! De kapel: De kapel is een plek waar je bij de +12 toch enige tijd in doorbrengt terwijl je er bij de -12 maar 1 keer per kamp komt. Ik merk nog veel te vaak dat de kapel een plek is die door de deelnemers onlosmakelijk wordt verbonden met “de Kerk” als instituut. Dat beeld wordt gedurende het kamp wel wat bijgesteld, maar toch... Voor mij is het een plek om stil te worden en stil te staan bij de dingen die belangrijk zijn op mijn kamp, en in het leven. Ik had dit jaar de eer en het genoegen om ook de processie te organiseren. Ik ben er eerlijk gezegd aan begonnen met een zeer klein hartje, maar het resultaat mocht er zijn. Met een gemotiveerde kampploeg van zowel monitoren als adjuncten maakten we er samen met de deelnemers een echt feest van. Dit in het be-

gin van een kamp moeten doen is niet evident maar zorgde ook meteen voor een stevige basis en boost om een heel kamp op door te gaan. Toch ben ik er ook van overtuigd dat we ook met Kena op zoek moeten gaan naar een meer hedendaagse manier om onze spiritualiteit te beleven en te uiten. De omgang met de deelnemers: Bij de -12 ligt de nadruk meer op het speelse. Je kan de kinderen écht nog alles wijsmaken en ze gaan veel harder op in de inkleding van een spel, terwijl je (beginnende) pubers en hun hormonen ;-) toch op een heel andere manier benadert. Ze willen meer verantwoordelijkheid en zelf doen, maar kunnen dit meestal nog niet aan… een boeiend schouwspel. Vraag me niet om te kiezen tussen de 2, want dat zou ik niet kunnen. Ik hou van de -12 en begon na een pauze van 6 jaar terug bij de +12 met zeer veel vraagtekens en onzekerheid. Gelukkig had ik echt een fantastische groep deelnemers en een fantastische kampploeg van monitoren en adjuncten. Ik was niet van plan het te vertellen, en al zeker niet in het Kenavenster te schrijven, maar tijdens mijn laatste avondwoordje besefte ik blijkbaar plotseling wat voor een speciale Kena-ervaring ik net die week had


ER ROND

‘KENAFUIF’ meegemaakt. Ik kreeg het om de één of andere reden even moeilijk, moest vechten tegen de tranen en wist echt niet wat me op die moment overkwam. Ik geraakte niet meer uit mijn woorden en stuntelde in het Salve Regina met een krop in de keel. Terwijl ik daarna verbouwereerd, over wat me net was overkomen, naar de kapel wandelde kwam een deelnemer naast me wandelen. Hij gaf me een schouderklop en zei nog iets tegen me. Warm en koud man, warm en koud tegelijk. Onbeschrijflijk. Dat moment zal ik nooit meer vergeten! Je nam grotendeels dezelfde adjunctenploeg mee. Heeft dit enkel voordelen? Dit zie je misschien een beetje verkeerd. Enkel Liselotte deed de 2 kampen mee als adjunct en ik beschouw haar dan ook als mijn rechterhand. Ze is mijn klankbord en we vullen en voelen elkaar perfect aan, omdat we reeds enkele jaren samen op kamp zijn geweest. Voor mij is het zeer belangrijk om zo iemand te hebben. Het geeft me zekerheid en vertrouwen te weten dat je op iemand kan terugvallen als je zelf even niet beschikbaar kan zijn. Zelf ben ik 11 jaar adjunct geweest bij Peter. Op de duur vorm je een ijzersterke tandem en hou je er een vriendschap voor het leven aan

over. Verder kon ik met Jochem en Valentine bij de -12 beroep doen op ervaren krachten. Op deze manier verlopen die kampen op een zekere routine. Bij de +12 had ik met Eline Hoefkens een pak hyperkinetische ervaring bij ;-). Voor Joris en Kim was het de eerste keer als adjunct. Voor Kim zelfs de eerste Kena-ervaring! Ongelooflijk hoe die meid meteen de Kena-spirit te pakken had. We hadden meteen door: dit is er eentje die we moeten houden. Je deed de eerste en laatste periode deze zomer. Heeft dit gevolgen gehad voor je gezinsplanning? Toen ik de vraag kreeg om 2 kampen te doen heb ik dit uiteraard even overlegd met Mieke. Het kwam uit in onze vakantieplanning, dus besloot ik het te doen. Voor onze kinderen Stien (4) en Line (2) is Heuvelsven een paradijs. Ze hebben er een enorme speelruimte en krijgen natuurlijk de nodige aandacht van de deelnemers. Zolang zij het fijn vinden, zal deze kampleider er niet mee stoppen.

september 2011 - Kenavenster 9


DE KAMPEN

ZOMER 2011

07 PERIODE +12 ALS IK AAN DE 7de PERIODE DENK ... Aan wat denken de deelnemers en andere monitoren juist als ze denken aan de zevende periode?

Als ik aan de 7e periode denk, denk ik aan mijn kleine hartje waarmee ik de eerste deelnemers ontving. Tweeënveertig deelnemers zijn dan ook niet niks. Na 2 dagen kende ik gelukkig wel al alle namen, joehoe! Waar ik vooral aan denk als ik aan de 7e periode terugdenk zijn: de goedbevolkte vendelvergaderingen, een gezellige sfeer tijdens de bonte ring, een toffe dagtocht, een leuke maar moeilijke oriëntatietocht, gelach tijdens de avondspellen, zingen in de douche, kippenvel in het ven, het spel zonder grenzen, mooie en originele zandtapijten, plezier tijdens het sporten, vriendschap en muziek tijdens de vrije tijd, een bangelijk leidingsteam, maar vooral mijn kleine hartje dat niet langer meer klein is, maar nu vol nieuwe vrienden zit waar ik een onvergetelijk kamp mee heb beleefd. Je kunt dus wel stellen dat voor mij de 7e periode een droomkamp was! Andrew Wauters en Janiek Brulmans

Lies Mambaey: Het leukste kamp van heel de zomer natuurlijk! We hadden kei toffe leiding en ik had een geweldig mega super tof en cool vendel (en de rest was ook zo) Katrien Seliaerts: Een week die ik nooit van mijn leven ga vergeten! Het was echt fantastisch! We hadden een kei toffe groep, kei toffe leiding, ...! I love Kena en de 7e periode! x Nina van Oosterwijck: Een vermoeiende fantastische week vol plezier en vriendschap, sport en spel en u rot amuseren gewoon dikke fun met veel maar toch tof gewoon een week om nooit te vergeten. Jasmien Muhammad: Eén hechte groep om nooit te vergeten en een übercool nieuw woord =p Leve ‘autobandventieldopjeszeepreclamebordstank!’ :) Andrew Wauters: haha Steven Beyers: De die-hard KENA-people die periodes achter elkaar deden: Lise, Saan, Nina, Sophie (iemand vergeten?) - nvdr. Ja! ;-) Doriane Vanderkerckhove: Het plezier dat ik ni kei hard mis!

Joke de Brabander: Het beste kamp dat ik ooit al gedaan heb, zeker voor herhaling vatbaar! ;D Julie Van Dooren: Het eten dat overbleef voor de werkweek - Héél lekker! ;-) Andy Wauters: Het kamp was gewoon leuk met iedereen op Kena kamp en de 7e periode die ik volgend jaar terug! x

10 Kenavenster - september 2011

Doriane Vanderkerckhove: Die ni is nu typ foutje Birgit Dierckx: Zalige week!


Een eerste stage bij -12 & facebook over de 7de periode +12

Brief van David Om mijn stage als animator van de 7de periode voor de eerste keer bij -12 te beschrijven, heb ik maar weinig woorden nodig, FANTASTISCH en gewoonweg ZALIG! Voor het kamp was ik nog wel een beetje zenuwachtig en wat onzeker, omdat het de eerste keer was dat ik bij -12 in leiding stond. Maar voor de rest had ik er het volste vertrouwen in. De eerste dag op kamp voelde dan ook wat onzeker aan, maar naarmate het kamp vorderde, ging dat onzekere gevoel vanzelf weg en werd het alleen maar beter. Niet alleen het kamp en de sfeer waren zo fantastisch, ook de deelnemers, de medeleiding en de samenwerking was zeer plezant. Nu besef ik nog maar eens al te goed dat Heuvelsven een tweede thuis is geworden voor mij. ECHT, een plaats voor mij waar ik kan thuiskomen! Het zijn de kleine dingen die het leven maken en daar kan ik heel veel van genieten. Maar vooral dan bij kinderen, bv. een kind dat dingen leert ontdekken, een kind dat je ziet glimlachen met pretoogjes, een kind dat je ziet openbloeien, ‌ . Geloof me, dat doet me iets vanbinnen. Op het einde van het kamp kwamen er wat traantjes, maar ook bij mezelf. Met deze ervaring heb ik ook mogen ontdekken bij mezelf en zo ontdekt men kanten van zichzelf die men daarvoor nog niet kende. Hiermee wil ik besluiten dat het een zeer geslaagd en FANTASTISCH kamp was! Moge er nog vele kampen komen! Groetjes en tot de volgende

september 2011 - Kenavenster 11


WIST-JE-DATJES ...

ZOMER 2011

2de periode +12 … er de tweede periode brood was om te vissen, maar ook vis om te broden. … Yenthe vond dat Irina niet op Irina leek. … bier zonder schuim geen echt tafelbier is. … het geen goed idee is om te kijken hoe sterk je zaklamp is door ermee in je eigen ogen te schijnen. … Max altijd een saboteur is! … oermensen graag mammoet eten. … en blijkbaar ook graag mensenvlees. … kinderen van mama’s met een suikerspinmachine veel geluk hebben … Eline nog geen kinderen heeft, maar al wel een suikerspinmachine.

3de periode -12 … kims een grappig kaartspel is. … je hierbij wel subtiele hints moet geven aan je partner. … Lisa en Ellen daarin een topteam waren. … Petrouchka met haar crockers (crocs) in het water is geweest. … Petrouchka aan Margot vroeg om haar been nog te besmetten. … de kapel het huis van Jezus is! … Geoffry niet kan geloven dat kinderen zoals hij de kapel gebouwd hebben. … Petrouchka de zus van Jezus is, jef (jozef) dus haar vader is. … de 3de periode ondanks het weer veel gezwommen heeft. … Ellen en Lars de toiletten gekuist hebben. … Ellen hier langer over gedaan heeft dan Lars. … bij Ellen dan ook de muren, vloer en deur proper was. … Lars vond dat dat strikt genomen niet bij het toilet hoorde. … Davina een grote rode kring rond haar teek had. … dit gelukkig een eczeemplek bleek te zijn. … de cover van justin bieber op het free podium het werkelijke nummer (vele malen, nvdr) overtrof. … de derde periode hield van bootje varen. … Joost een ongelooflijk grappig heksenmasker bij had … Jef opmerkte dat als de kranten haaieneilanden waren, Joost in de zee stond! … Jort elke bontering meegespeeld heeft op de gitaar van zijn papa. … zijn papa vroeger kampleider was in Lesterny. … Tiemen Geoffry ook mooi vindt.

3de periode +12 ... Andreas goed Duits kan spreken. ... Hij ook Engels, Chinees, Russisch, ... spreekt.

12 Kenavenster - september 2011

... Meisjes er duidelijk langer over doen om ‘s morgens in de kapel te geraken. … de jongens op kamp dan weer ‘raar’ waren volgens de meisjes. ... Jana wiskunde makkelijker vindt dan rugby van Joshua. ... Livio van twee meter naar beneden viel toen hij de laatste hindernis wilde nemen en bleef hangen met zijn voet. ... Diezelfde Livio nog steeds leeft. ... Steven abnormaal veel citroen kan eten. ... Joshua ook heel veel van voedsel houdt. ... Alle vis op was. ... De keuken dit niet verwacht had. ... wij niet verwacht hadden dat Andreas joppie-saus en pizza hawai lust. ... Fien interessante dingen te vertellen heeft over ‘appelblauwzeegroen’. ... Sabine een panische angst voor teken heeft. ... Steven of Joshua niet kunnen kaartlezen. ... De Mechelse heide langs de kant van Heuvelsven inderdaad slechts één in- en uitgang heeft. ... Steven en Joshua wel kunnen aantreden op een vlot. ... Iedereen steendood was na de dagtocht. ... Er toch nog een quiz plaats vond. ... Deze éénjaargratisbinnendeminuutfilmexpeditierobbinson-combinatie het centrumgebouw omtoverde tot een groot carnavalsfeest. ... Er ook een paard in de gang stond. ... 450 zakdoekjes op de grond gevaarlijk kunnen zijn. ... Iedereen graag applaudisseert. ... Ze dit zeker graag deden na de avondwoordjes van Leo. ... Hans uiteindelijk ook een applausje gekregen heeft. ... Andreas en Hans geen das kunnen knopen. ... Lynn dit gelukkig wel kan. ... Iedereen zo een radertje is in het grote geheel. ... Wie goesting heeft, ook talent heeft. ... 16 man dé kamphit was. ... Hans over de kayak viel toen hij eigenlijk wilde instappen. ... Hij nochtans de eerste dag had voorgedaan hoe je moest instappen. ... De leiding zich terug kindje voelt als ze zich mogen verkleden (kayakcompetitie). ... Jimmy verloor met kickeren met 16-0. ... Jimmy nog eens verloor met 37-17. ... Jimmy snel bijleert. ... Hans goede “limbomuziek” bijhad. ... Steven goed kan armworstelen. ... Hij dan ook een “egoke” begon te krijgen. ... Diezelfde Steven zijn fluitje heeft laten vallen in het kampvuur. ... Joshua zijn fluitje dan weer op het dak van de ijzeren slaapzalen lag. ... Andreas en Hans dat met plezier gingen halen.


Twee weken KENA Voor alles vond ik het een heel interessante ervaring om zo voor de eerste keer monitrice te zijn. Ik had in ieder geval van overal veel steun, de leiding was in mijn beide kampen even behulpzaam en ondersteunend. Het eerste kamp ging voor mij persoonlijk niet zo super (het had veel beter gekund...) al was het uiteindelijk een zeer geslaagd kamp. Het is alleen dat mijn prestatie veel beter had gekund, dus heb ik zondagnamiddag (einde eerste kamp) +-3uur geslapen voor het begin van mijn tweede kamp en heb toen gedacht dat ik het toch beter zou moeten doen nu! Ik had tijdens mijn eerste kamp veel kunnen leren en ging tenslotte mijn eigen vendel krijgen in de volgende periode (daarvoor waren we met 2 monitoren in het vendel)! Ik heb het dan veel relaxer aangepakt en het was veel leuker en ik heb er veel meer plezier aan gehad... Als ik achteraf een goed advies zou kunnen geven aan monitoren in wording, zou het zijn: “maak je niet te druk, denk niet te veel na en wees jezelf en vooral NO STRESS. Het komt allemaal in orde...” Wat de kampen betreft, ik heb de 2de en 3de periode van de zomer achter elkaar gedaan en dat was echt best te doen (qua vermoeidheid en zo)! Uiteindelijk is het gewoon wat raar om van groep te veranderen en zo, maar het zijn maar een goede 4 of 5 dagen meer dan de vorige kampen van 11 dagen. De nieuwe duur van de kampen (8 dagen dus) is anders en heeft, net zoals die van 11 dagen goede en slechte kanten... Bijvoorbeeld, met een kamp van acht dagen worden er bepaalde activiteiten ingekort of gewoon afgeschaft door gebrek aan tijd, wat natuurlijk spijtig is voor iedereen. Ik vind het altijd tof om een dagtocht EN een themadag te hebben in een kamp, want beide zijn speciale activiteiten en zorgen voor leuke momenten. Een dagtocht brengt meestal een waardevolle en aangename sfeer in een vendel want we zijn samen op tocht, bijna helemaal op ons eentje (buiten de grote groep), dus het brengt iedereen dichter bij elkaar (meestal toch) en er worden liedjes gezongen en samen opdrachten volbracht enz... Terwijl een themadag een super originele, grappige break, verandering in het kamp brengt en waar ie-

dereen wordt bij betrokken. Dus zouden de kampen van acht dagen al die typische (en eventueel andere) activiteiten van 11-dagen-kampen kunnen inhouden, zou het natuurlijk perfect zijn maar ik weet dat dat praktisch bijna niet haalbaar is. Dit is voor mij dus de “negatieve” kant van 8-dagen-kampen en dan ook de “positieve” kant van 11-dagen-kampen. In kampen van elf dagen zouden we ook meer nieuwe activiteiten kunnen uitproberen (alsook de dagtocht en themadag ). Nu heb ik ook gehoord dat het voor sommige ouders (vooral bij de -12 blijkbaar) soms moeilijk is om hun kinderen elf dagen op kamp te sturen omdat ze het te lang vinden of het zit meestal niet goed in hun organisatie omwille van het feit dat ze meerdere kinderen hebben of zo... Misschien is het voorlopig de tijd om in kampen van 8 dagen een nieuw evenwicht te vinden door eventueel een nieuwe dagstructuur te bedenken, de verschillende activiteiten aan te passen en misschien iets nieuws uit te vinden dat kampen van 8 dagen zo ineens speciaal maakt... Het zijn natuurlijk maar suggesties die veel tijd en ideeën zullen vragen, maar men weet dat wie goesting heeft ook talent heeft! Even terug naar mijn kampen: korte vergelijking van de periodes (die allebei evengoed waren want verschillend :) ). In de 2de periode hebben de kampchefs voor een themadag gekozen (keuze verplicht door minder tijd) waarvan het thema China was. Keitof gedaan qua inkleding, verkleding en versiering en ook van activiteiten... Het eten (en de refter) waren ook helemaal aangepast, we aten op de grond met Chinese stokjes en hebben die dag in ieder geval véééél rijst gegeten! Het doel was om als Chinese familie (+- 5 personen per familie) zo veel mogelijk rijst te verzamelen zodat één persoon van de familie (op voorhand gekozen) de keizer kon worden. Terwijl dat we met de 3de periode een dagtocht met een coole fotoshoot show hebben gedaan + op het einde een oriëntatie uitdaging rond het domein. Ook super, elk vendel had zijn fototoestel om de opdrachten van de fotoshoot te doen... (fotos die we later gezien hebben). Voilà het was tof!

Inès

september 2011 - Kenavenster 13


BESTUURLIJK

EEN SUCCESVOLLE ZOMER, EEN EERSTE LEDENVERGADERING

INGRIJPENDE HERVORMINGEN KAN JE PAS EVALUEREN NA TWEE OF DRIE JAAR.

Beste Kena’ers, De zomerkampen 2011 liggen achter ons! Ondanks de in het algemeen regenachtige Belgische zomer waren de kampen een succes. De grootste vernieuwing was ongetwijfeld de keuze om terug naar de roots van Kena te gaan en kampen van een week te organiseren. Het is nog te vroeg voor een algemene evaluatie. Zo’n ingrijpende hervorming kan je pas grondig evalueren na twee à drie jaar. Er kunnen ongetwijfeld nog zaken verbeterd en op punt gesteld worden. De Raad van Bestuur maakt hier, in samenspraak met de kampleiders, werk van. De naakte cijfers liegen echter niet. In vergelijking met vorige zomer trokken bijna honderd extra kinderen met Kena op kamp! Welkom! Gekoppeld aan de kampen durven we ook de nieuwe ‘buspermanentiedienst’ op de verschillende opstapplaatsen een succes noemen.

Staat jouw naam in dit lijstje? Weet je ook hoe dit komt? Mail het juiste antwoord door naar secretariaat@kena.be en win een prijs! Fred Jacobs Jochem Machiels Bart Gerard Leen Van Looveren Eline Mortelmans Anne Forton Hendrik Stinders Joke Van Dooren Stijn Vloeberghs 14 Kenavenster - september 2011

Het Kena-najaar belooft alweer druk te worden! De aftrap werd alvast gegeven op 3 september door de allereerste Kena Ledenvergadering. Op haar eerste bijeenkomst hield de Ledenvergadering als het ware zichzelf boven de doopvont: het huishoudelijk reglement werd goedgekeurd en enkele afspraken werden gemaakt. Als voorzitter van de Ledenvergadering werd Jeroen aangeduid. Nu de officiële start van de Ledenvergadering met reglementen en statuten en dergelijke meer achter ons ligt, is het de bedoeling dat de Ledenvergadering het kloppende hart van Kena wordt. Alle zaken die het welzijn van Kena aanbelangen, kunnen door de Ledenvergadering besproken worden. De Ledenvergadering vormt een eenheid met de Algemene Vergadering en de Raad van Bestuur. Het is zeker niet de bedoeling om van de Ledenvergadering een clubje ‘anciens’ te maken. Integendeel, de Ledenvergadering staat bij uitstek open voor jonge, geëngageerde en gemotiveerde Kena’ers. We brengen daarom graag in herinnering dat iedereen die minstens vier jaar het attest Animator of minstens twee jaar het attest Hoofdanimator bezit, welkom is om deel uit te maken van de Ledenvergadering. Het enige wat

je moet doen, is laten weten dat je lid wenst te worden op secretariaat@kena. be! Wat staat er de komende maanden op het programma? In de eerste plaats natuurlijk het Kenafeest (24/09 a.s.). Onze jaarlijkse terugkomdag steekt dit jaar in een Spaans kleedje. Jullie zullen vergast worden op flamenco, paella, ijsjes, natjes en droogjes, bankbal, een bontering en nog zoveel meer! Als klap op de vuurpijl zullen de stagiairs die deze zomer hun attest Animator of Hoofdanimator behaalden in de bloemetjes worden gezet. Hopelijk mogen we jullie dan ook massaal verwelkomen in Heuvelsven op 24 september. Vergeet zeker niet in te schrijven via www.kena.be. Van 21 t.e.m. 23 oktober vindt het jaarlijkse monitorenweekend plaats. Het monitorenweekend trekt dit jaar richting Tirol! Vergeet dus zeker jullie Lederhosen niet eind oktober! Meer info (en inschrijven) via www.kena.be. Informatie kan je steeds bekomen bij Eline Vollens. Aansluitend op het monitorenweekend vindt op zondag 23/10 de volgende Algemene Vergadering van de vereniging plaats. In november staat het eerste deel van de nieuwe cursus ‘Instructeur in het Jeugdwerk’ op het programma. Wil je zelf in de toekomst les geven aan animatoren en hoofdanimatoren in spe dan is deze cursus zeker je ding! De cursus zal in twee delen worden georganiseerd. Deel 1 vindt plaats van 11 november t.e.m. 13 november 2011. Het tweede deel staat in maart 2012 op het programma (02/03 t.e.m. 04/03/2012). Hou zeker www.kena.be in het oog voor meer info! En dan heb ik het nog niet gehad over het Herfstkamp, het Winterkamp en het Vitaminenweekend (19/11 t.e.m. 20/11). Kena leeft! Wil je jezelf in de toekomst nog meer inzetten voor Kena mag je altijd het bestuur contacteren op bestuur@kena.be. Dan kunnen we samen op zoek gaan naar een werkgroep die goed bij je past! Samen sterk! Maxime


ONDER DE APPELBOOM

Blijven trappen ...

Onder de appelboom (deze gelukkige is niet omgehakt)

Fietsen

O

nze nieuwe lichting monitoren bezorgde een hele groep jongeren een fantastisch zomerkamp. De voorbereidingen, de feedback, de eerste echte bonte ring … Er waren nieuwe adjuncten en kampleiders. En ook veteranen met veel ervaring leren weer elke zomer bij. Hopelijk komen we elkaar snel weer tegen op kamp. Om gezellig door te fietsen en ook om af en toe weer samen te leren. ‘Stap op’, zegt Oma Mona. ‘Dan val ik’, zegt Bet. ‘Niet bang zijn, zolang ik de bezem vasthoud, blijf je rechtop. Voel je ’t?’ ‘Ja’, zegt Bet. Ze zit rechtop. Met klamme handen omknelt ze haar stuur. ‘Trappen. Je moet trappen’, zegt oma Mona.

‘Dat zeggen ze allemaal’, gilt Bet wanhopig? ‘iedereen zegt steeds maar: trappen, trappen, trappen. En ik wil fietsen! Ik wil weten hoe je fietst!’ ‘Kalm, kalm, trap nu maar’, sust oma Mona. ‘Terwijl je trapt, zal ik zeggen hoe je fietst.’ Bet zucht. Ze duwt haar ene voet naar beneden. ‘Hou je me vast, oma Mona?’ ‘Zo vast als wat!’ Ze duwt haar andere voet naar beneden. ‘Zul je me niet laten vallen?’ ‘Trap maar’, zegt oma Mona. Op en neer gaan de benen van Bet. Op en neer, terwijl oma Mona de bezemsteel recht houdt. Oma Mona huppelt de fiets achterna. ‘Vertel je me nu hoe ik fietsen moet?’ vraagt Bet met haar tong uit haar mond. ‘Straks,’ hijgt oma Mona, ‘trap maar flink.’ Oma Mona huppelt niet meer. Ze

holt. ‘Ik wil het weten. Nu!’ Oma Mona laat stilletjes de bezemsteel los, zonder dat Bet er ook maar iets van merkt. Haar benen trappen boos op en neer. Harder en harder. Sneller en sneller. ‘Ik wil het weten. Ik wil het verdikkeme weten. Nu! Nu! Nu!’ Roept Bet. Oma Mona staat haar hijgend na te staren met een hand boven haar ogen. Ze glimlacht en fluistert zacht: ‘Doorfietsen’ Uit ‘Fietsen’ van Gregie De Maeyer

september 2011 - Kenavenster 15


VRIJ PODIUM

KAROLIEN

EERSTE KEER KAMPLEIDSTER Hoe lang ga je al mee met Kena? Ik ga al van mijn 8 of 9 jaar mee met Kena. Toen vonden de -12 kampen nog plaats in Lesterny! Daarna ben ik tot mijn 15de meegeweest als lid in Heuvelsven, voornamelijk met de kampen van Michel Brasseur. Op mijn 16de ben ik vendelleidster geworden, op mijn 19de adjunct en op mijn 21ste kampleidster! Ik ga dus toch al een tijdje mee met Kena! Had je er ooit aan gedacht dat je ooit kampleider zou worden? Waarom wel/niet? Ik dacht wel dat ik ooit nog als kampleider zou meegaan. Ik wil nog heel lang meegaan met Kena, en dit leek me gewoon een logisch gevolg... Ik had alleen niet gedacht dat ik dit jaar al kampleider zou worden, maar toen Hilde me in februari belde, heb ik geen seconde getwijfeld! Een nieuwe uitdaging die ik zeker wou aangaan!

Wat vond je op voorhand het moeilijkste/spannendste? Mijn grootste ‘hindernis’ was het vinden van adjuncten.

Ik was verantwoordelijk voor de 7de periode: midden in augustus, dus moelijk voor personen met een vakantiejob en dus ook midden in de herexamens. Het was dan ook absoluut niet gemakkelijk om iemand te vinden. Gelukkig was Eline Mortelmans meteen bereid om met me mee te gaan en heeft zij nog iemand gevonden die ons team kon versterken. Dat was zeker spannend: als beginnend kampleider met een vol kamp heb je graag voldoende ondersteuning natuurlijk! Wat bleek achteraf makkelijker dan verwacht? Ik dacht dat ik het moeilijk ging vinden om mij echt te profileren als kampleider. Ik sta graag dicht bij de kinderen en als kampleider is dit vaak minder het geval. Daarnaast is het niet altijd even leuk of gemakkelijk om je boven de rest te stellen en te zeggen hoe het moet. Althans dat dacht ik! Ik vond naar mijn eigen gevoel snel de juiste balans en afstand-nabijheid en voelde me heel goed in de rol als kampleider! Ik had ook op voorhand wat ‘schrik’ voor de avondwoordjes, maar deze gingen eigenlijk vanzelf, iets wat ik echt wel graag doe!

NIEUWE KAMPLEIDERS GEERT, deed een eerste keer een +12 kamp, de 7de periode KAROLIEN deed de 7de periode -12 KOEN verving Elke tijdens de 5de periode

16 Kenavenster - september 2011


KENACOMIC

Heel Gallië? Nee, een kleine nederzetting bleef moedig weerstand bieden aan de overweldigers. Naar het schijnt hadden ze een krachtige toverdrank, gemaakt van sport, spel, stilte, natuur, vriendschap, en waarschijnlijk ook een beetje maretak ...

Wat bleek achteraf moeilijker dan verwacht? De vergaderingen van ‘s avonds zo kort mogelijk houden. Ik had me voorgehouden: we overlopen de dag van vandaag en dan kort de dag van morgen. Toch bleek het echt essentieel om uitgebreid stil te staan bij elke activiteit. Voor de vendelleiding is dit een groot leermoment, wat erg belangrijk is. Hier had ik echter niet genoeg bij stilgestaan en hoewel ik me dus op voorhand voorgenomen had om een korte vergadering te doen en daarna wat te ontspannen, werd het vaak al snel 23u waardoor het al bijna tijd was om te gaan slapen! Soms was ook de stiptheid, zoals bijvoorbeeld op tijd aan het eten zijn, wat

moeilijker. Gelukkig viel dit al bij al wel goed mee! Wat vond je op kamp het tofste moment (voor jezelf)? Gewoon algemeen de appreciatie van de kinderen en hetgeen je van hen terugkrijgt! Dat doet zoveel deugd! Daarnaast begon mijn kamp al met een heel mooi moment door ouders die naar me toekwamen en zeiden: “Je moest eens weten hoe enthousiast en dolblij onze kinderen waren toen ze wisten dat jij kampleider ging zijn!” Dankjewel Karolien!

september 2011 - Kenavenster 17


Geen idee?

>>combinerenvanactiviteiten180°draaieneneen beetjebuitendelijntjeskleuren... Door de kortere kampen moesten kampploegen kiezen welke activiteiten ze nog een plaats wilden geven. In eerste instantie (dit werkjaar), hadden de meeste ploegen het moeilijk om typische activiteiten niet in te plannen. Je kan activiteiten laten vallen, maar ook combineren. Op de kampleidersvergadering na de zomerkampen werd er verschillende malen gezegd dat de traditionele activiteiten echt het belangrijkste zijn. Het zijn niet enkel hoogtepunten voor de deelnemers, maar ze zorgen ook voor rust en ontspanning binnen de leidingsploeg. Enkele ideetjes ...

1

Peter combineerde tijdens de eerste periode een oriëntatietocht met een dagtocht. Een deel van het kamp fietste naar de uitkijktoren in As volgens de knooppunten. Een ander deel van het kamp ging te voet en deed een oriëntatietocht tot daar. Ter plekke werd er met heel het kamp gepicknickt. Nadien wisselde de rollen.

2

Jessie en Jasmien combineerde waterestafetten met een bosspel. Tijdens het bosspel gaven de piraten van dienst soms een signaal. De groepen moesten dan zo snel mogelijk verzamelen en een estafette tegen elkaar doen. Dat de beste piraat mag winnen!

3

Tijdens het kamp van Hildewas er én een dagtocht én een themadag. Tijdens de themadag was er in de namiddag een kort bosspel én ook nog twee periodes sport. Op die manier konden de sportcompetitie, 4 bonte ringen en de gekende voormiddagactiviteiten helemaal aan bod komen.

4

Welke activiteiten hebben de kortere kampen niet overleefd? Sportinitiaties zijn op een kamp gesneuveld. Er waren ook duidelijk minder themadagen dan vorig jaar. Bij -12 kwamen we heel wat originele en gevarieerde activiteiten tegen. Nog meer dan vorig jaar. De redactie had gehoopt alle kampschema’s te kunnen verzamelen om echt te kunnen vergelijken, maar hier zijn we niet in geslaagd. De kampen waarvan we de kampschema’s hebben mogen inkijken zijn op de volgende pagina opgesomd. We hebben enkele rubrieken gemaakt. Elke activiteit die voldeed aan een rubriek en voorkwam op een kampschema hebben we laten meetellen. Hierbij hebben we rekening gehouden met het jaar en de leeftijdsgroep. Deze zaken vielen ons meteen op. Misschien worden ze wel toonaangevend volgend jaar.

O

p een +12-kamp werden er keuze-activiteiten georganiseerd in de voormiddag. Deelnemers konden kiezen tussen sportinitiaties, atletiek, atelier, werk, ... Op enkele kampen was er wel werk, maar geen dienst in de voormiddag. Een kamp heeft, per vergissing, nergens pleinspelen gepland. We leerden ook dat de raad bij +12 tijdens de orde kan geberuren, maar evengoed voor het middageten. In dat geval speelt een adjunct pleinspelen met 18 Kenavenster - september 2011

de rest van het kamp. Vorig jaar gingen nog alle -12-kampen twee keer op dagtocht. Bokrijk komt voor -12 meer en meer voor. Wandelingen in combinatie met een bosspel vinden we enkel in 2010 terug. Een korte bontering en nadien verhalen vertellen in de slaapzaal na de dagtocht was bijna een constante op alle -12-kampen. Van sport en atletiek hebben we helemaal weinig gegevens. Bankbal en voetbal blijken steeds in de sportcompetitie te zitten. Verder komen ook frisbee, baseball, netbal, volleybal, rugby, korfbal, handbal en basketbal voor. Bij atletiek hadden vooral hoogspringen, hink stap sprong en slingerbal te lijden onder de kortere kampen. Het enige kamp dat nog alle disciplines gedaan kreeg, heeft atletiek in de voormiddag geplaatst. Dit hangt natuurlijk ook af van de grootte van je kamp. Vooral de grote gelijkenissen vallen op. Met de kortere kampen zien we enkele klassieke activiteiten zoals pleinspelen, de korte bosspelen en traditionele Kena-activiteiten, zoals werken en de sportcompetitie, terug meer op de voorgrond treden. Zowel de kampleiders als de deelnemers hebben dit alvast weer kunnen smaken. Volgend jaar staan alle kampploegen er ongetwijfeld weer met een schitterend kampprogramma.

_____________________________________

Atletiek in 2011 (van de kampen van wie we gegevens gekregen hebben)

3de periode:

kayakken - verspringen - sprint - hindernissen kogelstoten

4de periode:

cross - verspringen - sprint - hindernissen - kogel stoten (speerwerpen boogschieten en discus in vrije tijd)

7de periode: hoogspringen- verspringen - sprint - cross - hindernissen kogelstoten


Grote kampschema-enquête 2010 -12 2011 -12

Rubrieken Kampen:

1, 3, 5

2, 3, 4, 5, 6, 7

EERSTE AVOND

Rubrieken

2010 +12 2011 +12

Kampen:

1, 2, 3, 4

1, 2, 3, 4, 7

EERSTE AVOND

wandeling

3

3

wandeling (bosspel)

0

2+1

bonte ring

0 0

3 0

bonte ring

2 2

1+1 1

kennismakingstocht WANDELDAG

kennismakingstocht SCHOOFZAKDAG

themadag

2

0

themadag

1

0

wandeling

8

6

wandeling

2

5

2 1 0

2 2 1

bonte ring

13

22

thema-avond

3 3

3

bosspel (gezelschapsspelletjes)

5+1

kwis

1

1

3 2 2 5 0

4

NA DE WANDELING

NA DE SCHOOFZAKDAG

thema-avond

4 4 1 1

bonte ring filmavond vertellen

0 2 0 4

TUSSENDOOR (na werken of keuze-activiteiten) pleinspelen

15

10

volksdans (themalied)

3 2

4+1 2+1

2 3 6 0

1 5 6 0

10 6 2 3 3 6 4 3

14 2 1 1 3 0 7 2

1

6

new games (kubb) sport kort bosspel misviering komt niet voor MIDDAGACTIVITEITEN bosspel sport(competities) laddercompetitie groot spel (ander) waterestafette dagtocht (extra dagtocht in 2011) thema-dag één tegen allen andere: werken, pleinspelen,

vrij podium, ...

thema-avond bonte ring kwis AVONDACTIVITEITEN

TUSSENDOOR pleinspelen kort bosspel (waterspelen) ridderballenvlaggenspel volksdans komt niet voor VOORMIDDAGPROGRAMMA

1+1 0 4 1

(als het op een kamp voorkwam)

oriëntatie

3

2

werken

2

5

atelier

3

4

dienst

2

2

atletiek

0

1

pleinspelen (vendelactiviteit)

0

2

dans

0

2

Wil je al deze kampschema’s inkijken? Heb je nog goede kampideeën die je wil delen met de andere monitoren en kampleiders? Mail dan naar publicaties@kena.be

september 2011 - Kenavenster 19


Wist-je-dat...

4de periode +12 ... Er vijf jarigen waren op kamp. ... Er dan ook heel wat kamers bij de meisjes versierd zijn met ballonnen. ... De meisjes op de duur hun kamer versierden voor wie de orde deed. ... Jesse en Jasse heel geslaagde piraten waren. ... Kathleen zelf haar kampshorts maakt. ... Kathleen een heel kamp dezelfde groene (zelfgemaakte) short droeg. ... Dit niet waar is. ... Kathleen twee zelfgemaakte groene shorts heeft. ... De een achterzak aan de linkerkant heeft. ... Bij de andere short de achterzak aan de rechterkant staat. ... Diezelfde Kathleen ook een echt winkeltje had. ... Jessie te zwaar is voor (sommige) schommels. ... Het kamp goed gelachen heeft toen de schommel het begaf. ... Jessie dan maar gevlucht is naar enkele boogschutters. ... Die boogschutters de enigen waren die Jessie niet hebben zien vallen. ... Letterkoekjes minstens een week meegaan. ... Je met letterkoekjes elke week een tof kennismakingsspel kunt spelen. ... We die misschien gewoon de eerste periode kunnen aankopen. ... Het ontzettend leuk is die letterkoekjes op de grond te gooien voordat je ze opeet. ... Recycling top is! ... We niet wisten of het nu kousenbroek of broekkousen is. ... De leiding niet begreep waarom je een hele dag over zoiets kunt nadenken. ... Er raadsels, optische illusies en enigma’s hingen in de toiletten. ... Fien en Hanne daar dan ook niet weg te slaan waren. ... Alexander zeker de kampfoto’s wil hebben. ... Zijn vrienden immers niet begrijpen waarom hij vrijwillig op kamp wil gaan als monitor. ... Jordy een dancebattle organiseerde tijdens de vrije tijd. ... Jessie haar gsm doorgespoeld heeft. ... Dit natuurlijk niet op kamp gebeurde, maar op school. ... Sommige gsm’s zonder sim-kaart werden afgegeven. ... Je dan best ook twee sim-kaarten meeneemt. ;-) ... Er BBQ was op het kampvuur. ... Er maar drie stuks in het vuur zijn gevallen. ... Er niets aangebrand was. ... Hans dit een hele prestatie vond. ... Het kamp liever de cross deed dan een kayakcompetitie. ... Dit dan ook echt een sfeervol moment was. ... Maud het soms druk vond in de refter. ... Ze het kwaad wilde bestrijden door zelf druk te doen. ... Ze Kathleen dan maar een bloedneus geslagen heeft. ... Robin een panische angst heeft voor teken. ... De adjuncten van vorig jaar door voor gezorgd hebben. ... Iemand moet uitleggen aan Robin dat je niet verlamd geraakt wanneer er een pootje blijft zitten. ... We het pootje er toch uitgekregen hebben. ... Er wel wat operatief werk bij te pas is gekomen. ... Kweetnioeveel ‘wist-je-datjes’ over Justin Bieber-

dingens gingen. ... Iemand hulp moet zoeken voor Fien. ... Jordy vroeger Justin Bieber-haar had. ... Hij dit niet kon bewijzen. ... Er heel wat weerwolven waren met een ochtendhumeur tijdens de thema-avond. ... De gendarm heeft wat diefstallen en fraudezaken moest oplossen. ... De non ook echte platen draaide, begrafenissen regelde, reïncarnaties en samen met de burgemeester een trouw. ... Fien en Jordy jetons gepikt hebben. ... Ze daardoor wel gewonnen zijn. ... Julien enkele keren aan Hans vroeg of hij naar het toilet mocht. ... Er op enkele plaatsen sjorbalken liggen die gebruikt gaan worden voor de omheining van het domein. ... Er ook liggen aan de kampvuurplaats van -12. ... Geert een vreemd idee van brandhout heeft. ... Maud, Kathleen & Hans verslaafd zijn aan UFO’s ... Het dan wel degelijk over de eetbare versie gaat ... Ze samen wel hééél veel UFO’s naar binnen hebben gespeeld!

5de periode -12 ... Steven graag penselen “afdroogt”. … er een Poolse jongen mee op kamp was. … die slechts een paar woorden Engels en Nederlands sprak. … wij dus Pools hebben geleerd op kamp. … “jindabre” “goeiedag” betekent in het Pools. … en dat we ook woorden als “vitaj” (= welkom), “jinkoelije” (=danku), “prosjé” (=alsjeblieft) en “smatch nago” (= smakelijk) leerden.

6de periode -12 ... de bolderkar nog nooit zoveel gebruikt werd als tijdens de 6de periode -12. … het niet evident is je te verstoppen samen met de wielen van de kar. … deze je steeds verraden. … werken minstens even populair was als het spel ‘Binnen de minuut’. … als je een shelter bouwt het ineens stopt met regenen.

7de periode -12 … Het Karolien haar eerste keer als kampchef was. … Ze dit heel goed gedaan heeft. … Ze zich wel vaak versprak. … Ze tegen de kinderen zei om ‘diepe platte’ borden te nemen. … Ze hen ook vroeg om wat ‘sniller’ te zijn (= stiller + sneller). … Ze er morgen weer is met weer meer. … Het always look on the side bright of life is. … Dat we op Kena geen korte broeken mogen dragen. … Dat de siëst duurt tot aan het slaapsignaal. … Ze voor de rest een bangelijke chef was. … Ze zelfs een avondwoordje heeft verteld dat Fred nog niet kende. … We een Pool mee hadden op kamp. … Nederlands soms nog wat moeilijk was voor hem.


SPEELHOEK

Annonceke

Publicaties (spelbundels) te bestellen via publicaties@kena.be of op het Kenafeest bij iemand van de werkgroep publicaties. Sportre

Minigids

HISTORIEK

gels Kena

publica ties

Kena vzw

Op basis van de tekst in de beidsnota 2010 - 2012 _____________________ ___________ In 1946 werd het domein Heuvelsven gekocht om er een ‘vakantiedorp’ van te maken, voor en door jongeren. Bijna 70 jaar later hebben duizenden jongeren enkele weken van hun vakanties in Heuvelsven doorgebracht.

Kena

publicaties

Naam:

september 2011 - Kenavenster 21


Wist-je-dat...

… Hij sommige activiteiten bijgevolg saai maar toch tof vond. … Hij ook liever confrituur at. … Zijn achternaam op sandwich lijkt. … Eline hem bijgevolg ook zo noemde. … Saan zo graag de Paterkesdans wou doen tijdens de bonte ring maar hij niet mocht van Karolien. … Hij een halve avond heeft geprobeerd om Karolien te overtuigen. … Dit helaas niet is gelukt (hoera voor Karolien, nvdr). … Karolien en Eline op de meest originele manier de kinderen wekten. … Dit bijvoorbeeld gebeurde als “shuffelende oudjes”. … Hierdoor de Partyrock anthem (Everyday I’m shuffling) het kamplied werd. … Saan, Tomasz, Karolien en Eline op een avond alles hebben staan geven in het leidingslokaal. … Ze zich ook kapot hebben geschrokken toen er plots een meisje al slaapwandelend uit de kamer kwam en vroeg waar iedereen was. … Onze vendelleiding zo naïef was dat we met alle 4 hetzelfde mopje konden uithalen op een halfuur tijd. … Karolien en Eline hierdoor een hele maaltijd strijk hebben gelegen. … De jongens ook wel een goei mopje hebben uitgehaald met de hoofdleiding. … Ze zich namelijk vlak voor de wekdienst boven in de kamer hadden verstopt. … De chef en adjuncten hierdoor eventjes voor aap stonden toen ze al dansend in een lege kamer binnenkwamen. … Het thema FC De Kampioenen een groot succes was. … Eline volgens Karolien niet veel moeite moest doen om een seutige Doortje te spelen. … Karolien anders ook wel een geslaagde Carmen was. … Nero’ke vermoord was. … De kinderen te weten zijn gekomen wie het had gedaan, waar en hoe. … Ze mee hebben geholpen om Nero’ke te doen herrijzen. … Dit uiteindelijk gelukt is na een ceremonie, bloemstukjes maken, tekstjes voordragen, volksdansen en (uiteraard) shufflen! … We veel nieuwe kindjes mee hadden die allemaal willen terugkomen volgend jaar. … We een kleine roze waterballon hadden gedoopt tot ‘Marcel’. … Hij de beste vriend van de hoofdleiding was en het heeft overleefd tot het einde van het kamp.

… Zijn familie (vrouw Marianne, dochter Marieke en zoon Mario) meegegeven werd met de kinderen op dagtocht. … Helaas enkel Marianne het had overleefd. … Heuvelsven die avond werd getroffen door een hels onweer. … De BBQ hierdoor niet goed lukte. … Het een ‘graaf’ maar toch ook beangstigend zicht was aangezien plots alles groen zag buiten en de vijver bijna leek te overstromen. … We kunnen besluiten dat we een zeeeeeeeeeeeeer geslaagd kamp hadden!

MONITORENWEEK … Heel Heuvelsven blinkt! … Een tweetalige, jonge bende enthousiastelingen daarvoor gezorgd hebben. … Fien een serieuze fan is van Justin Bieber. … Leo de enige was die dit nog niet wist. … Hier dan ook uitgebreid over gediscussieerd werd tijdens het ontbijt. … Tafels afdrogen nogal moeilijk is volgens Julien. … Toch zeker wanneer die tafels buiten in de regen staan. … Julie graag ramen kuist. … Ze dan ook héél véél ramen gekuist heeft. … Eva graag Jetplane heel erg vals zingt. … niemand haar dit kwalijk neemt. … Vals zingen leuk is. … Fien graag kroketten zonder puree eet. … Ze deze speciaal voor ons gemaakt heeft. … het frietvet achteraf dan ook vervangen moest worden. … De kuisploeg helemaal niet moe werd! … Alleen af en toe bijna flauw viel van de honger. … Er dan ook wel heel lekker eten over was van de vorige kampen. … Julie zelfs tijdens de siësta werkte. … Ze namelijk moest studeren voor haar herexamen. … Joppe haar onverwacht kwam ondervragen. … Hij dit ook wel eens tijdens het avondeten deed. … De tussenwand in de douches héééél erg vuil was. … Deze precies vol isobethadine hing. … Fien heel hard heeft geschrobd om alles eraf te krijgen. … Julie haar hoogtevrees & spinnevrees overwonnen heeft. … de stofzuiger nu één groot spinnenkerkhof is. … Julien 2kg moest bijkomen. … Eva & Julie dan weer 2kg wilden kwijtspelen. … Pierre, Olivier & Julien Flor wilden trainen in het Frans. … Dit moeilijker is dan gedacht. … Het resultaat te zien is op de kena-facebookpagina. … Olivier geen fan is van Jungle Speed. … Dit dan ook een veel leuker spel is als je de kaarten van de ander kan zien. … Leo wel fan is, maar dit niet goed kan. … Er een hagelbui plaats vond met bollen zo groot als knikkers. … We gelukkig in de keuken zaten. … Hans & Margot 2 dagen later aankwamen. … Ze toch na twee dagen ook al moe waren. … Hans & Koen de oude vlaggenmast uit de grond wilden halen. … Dit moeilijker is dan gedacht. … De werkweek gerust langer had mogen duren. … Er nog wel enkele gebouwen over waren. … Er een geweldige sfeer was. … Wij volgend jaar terug mee gaan!


Heuvelsven t k e e r Sp

DE REALISATIES

DE DROMEN

Na een droge en warme lente volgde een behoorlijk natte en eerder koele zomer ... daardoor vonden sommige kabouters het niet zo erg om de buitenlucht voor binnenlucht in te ruilen. In Lesterny werden de laatste sporen van de waterramp uitgewist. Op handen en voeten werden de vloertegels gloednieuw geschuurd terwijl er buiten een malse regen viel. Ook de beschadigde plafonds en muren kregen een nieuw laagje. Ondertussen legt de “plakploeg� de laatste hand aan de knaufwerken. De definitieve aansluiting van de elektriciteit is ook al geregeld. Na de laatste schilderwerken starten we met de afwerking ... spannend ! In Heuvelsven hebben de kampen weinig hinder gehad van de werken rond het ven. Terwijl we even vakantie namen (... in Lesterny...) hebben de verschillende groepen de te plaggen zone ontruimd. Vooral de voorraad hout is er wel bijgevaren. Nu hoeft er een heel tijdje niemand te komen zeuren dat er niet genoeg brandhout ligt. De laatste week van augustus kwam een 10-tal monitoren onze ploegen versterken. De meeste gebouwen kregen een grondige poets- en opruimbeurt. Het meubilair werd waar nodig herschikt en het onbruikbare verwijderd. De afvoerbuizen van het putje in het centrumgebouw werden eindelijk zuiver gemaakt. Er kan terug fatsoenlijk met water gepoetst worden. Verder kreeg het rechter terras van het houten paviljoen een nieuwe balustrade en werd de afvoerbuis aan het uiteinde van de gracht vrijgemaakt. Dit laatste was nodig om bij het ledigen van de vijver een goede afwatering te hebben. Een handvol dapperen heeft geprobeerd om met voorhamers de oude beton voor de trappen van het centrumgebouw te verwijderen ... de hamers hebben het begeven en de beton zit

er nog altijd net als die in de kampvuurkring. Daar zullen we de grote middelen voor moeten inzetten. Wordt zeker vervolgd. Op 29 augustus kwam de Limburgse pers een kijkje nemen naar de start van de grote werken in en rond het ven. Afgevaardigde Frank Smeets stak een spade in de grond waarna het ven begon leeg te lopen. Als jullie dit lezen zijn alle vissen eruit en is het water voldoende gezakt voor het aanvatten van de graafwerken. Vanaf de derde week van oktober worden de (te laat) geleverde palen machinaal in de grond geklopt en werkt men de takkenwand verder af. Het einde van deze werken is voorzien voor eind november. Ondertussen komt dan ook de houthakker nog eens langs om alweer bomen te vellen. Nog een toemaatje: de ramp op Pukkelpop heeft zich tot ons eigenste domein Heuvelsven uitgestrekt ... bij een heldhaftige poging om het lekken van het dak van het hoofdgebouw te stoppen, tijdens de beruchte zondvloed, brak kabouter Peter zijn enkel. Waarmee we terug bij ons dak zijn ....... !? Moet er geen zand zijn ?! De kabouters die zich niet laten kisten

www.heuvelsven..be rk.be www.vlp.scholennetwe bosco.be www.jeugddienstdon e www.steunpuntjeugd.b www.vlaanderen.be

www.kena.be

september 2011 - Kenavenster 23


kort Binnen Hang mee de Tiroler uit op het . . .

Kena Weekend!

CURSUS INSTRUCTOR 11-13 nov.

je Ben je leiding of heb aan? deze zomer stage ged f ook buiten) kamp? (o op je d ie sl g in el ev li iding leren kennen? le Is Bergvagabunden je e er d an en en zi g itoren teru Wil je de andere mon uur ontdekken? lt cu se ol ro Ti e d ag Wil je gra agen, schrijf je vr e d n aa st en ov b e d de op één van Indien je ‘ja’ antwoord kend via de site. ee w en or it on m et h dan nu in voor

HERFSTKAMP 31 okt. - 4 nov.

KENAFEEST 24/9

20 TOT 22 OKTOBER IN HEUVELSVEN

Kenavenster

Kenavenster september 2011  
Kenavenster september 2011  

Kenavenster 'september 2011' van de vzw Kena.

Advertisement