Page 1

Sergio Hermoza Architecture

Portfolio


Resume Shermoza99@gmail.com 512-659-5303 1809 White Oak Loop, Round Rock, TX, 78681

education Texas Tech University College of Architecture: August 2015 - August 2018 - Chapman Harvey Architects scholarship recipient - Hand Family Memorial scholarship recipient

Extra curriculars/leadership - College ambassador – gives tours of the college to College of Architecture prospects - Vice President - Knights of Architecture 2017 - 2018 - Historian – Knights of Architecture 2016 - 2017

Skills - Adobe Suite - Rhino - AutoCAD - Revit - Microsoft Office - Fluent in Spanish - Model Making


Professional Experience PRINT LAB ASSISTANT TEXAS TECH COLLEGE OF ARCHITECTURE AUGUST 2016 – MAY 2018 - Work with various printers, plotters, and programs - Printing Procedures and Programs Instructor - Poster designer for Various Jobs around Campus STUDENT ASSISTANT HISTORY OF ARCHITECTURE FOR DR. CLIFTON ELLIS, PH. D AUGUST 2017 – MAY 2018 - Student grader: History of World Architecture 1 & 2 - Assisted students with exam reviews and essay prompts

References DAVID ISERN – VISITING ASSISTANT PROFESSOR - David.Isern@ttu.edu - (806) 834-0096 CHRIS TAYLOR – ASSOCIATE PROFESSOR - Chris.Taylor@ttu.edu - (806) 834-1589 PETER RAAB – ASSISTANT PROFESSOR - Peter.Raab@ttu.edu - (806) 834-5510


Table of contents Combining Contrasts Join

pg 2-7

pg 8-9

Transition

pg 10-13

Double facade

pg 14-17

northern aurora

pg 18-22

Under - ground - scape

pg 24-29

1


Combining Contrasts Building in the City The historic nature of Denver, Colorado’s LoDo district and the towering new highrises of its Downtown district served as the basis of my project, a public library the would serve the needs of the local population, as well as showcase Denver’s famous 16th street mall.


ar ke t

e re St

Primarily used as a structural material, steel is often paired with glass to create large, load bearing structures without sacrificing looks. It can also be molded into decorative features within facades. Due to its high strength to amount ratio, it can be combined with glass to accentuate public space.

M

th 16

Steel:

t

Brick:

Ever since the Romans, bricks have been used structurally due to their wide avalability. With more structura materials available, bricks are now more of an aesthetic choice for building, even though they still serve structural purposes. Because it acts as a visual barrier, it relates to a more private situation.

Sergio Hermoza | Raab | ARCH 3501 | Fall 2017

Blake Street

Market Street

16th Street


Join Formal study of the Finger Joint Meant to show the function of a joint, this project explored the use of, specifcally, the finger joint to show how connections interact and build off of each Plan 1/2” =individual 1” other to become something larger thanScale: their pieces. Inventory of Parts

A finger joint inside a box, created to be out of the box. Piece: beginning piece Length: 6 in Join Ends: Center connects to one joint

Piece with a longer finger joint that connects to previous joint. Piece: 2nd piece, vertical Length: 6 in Join Ends: bottom and on side

Piece with an angled edge. Piece: 3rd piece, x/y oriented Length: 6 in Join Ends: bottom and top

Standard finger joint piece Piece: 4th piece Length: 6 in Join Ends: bottom and on side

Standard finger joint piece Piece: 5th piece Length: 6 in Join Ends: bottom and on side

Standard finger joint piece Piece: 6th piece Length: 6 in Join Ends: bottom and on side

Elevation Scale: 1/2” = 1”


Technical Drawings ern +Sergio MM. Glassell Hermoza | ARCH 3341 + 2351 | Fall 2016 | D. Isern + MM. Glassell Standard finger joint piece Piece: 4th piece Length: 6 in Join Ends: bottom and on side

Standard finger joint piece Piece: 5th piece Length: 6 in Join Ends: bottom and on side

Standard finger joint piece Piece: 6th piece Length: 6 in Join Ends: bottom and on side

A finger joint inside a box, created to be out of the box. Piece: beginning piece Length: 6 in Join Ends: Center connects to one joint

Piece with an angled edge. Piece: 3rd piece, x/y oriented Length: 6 in Join Ends: bottom and top

Piece with a longer finger joint that connects to previous joint. Piece: 2nd piece, vertical Length: 6 in Join Ends: bottom and on side

Type: Finger Joint Number of parts: 6 Description: It riases from one point and cantilevers out

Standard finger joint piece Piece: 4th piece Length: 6 in Join Ends: bottom and on side

Standard finger joint piece Piece: 4th piece Length: 6 in Join Ends: bottom and on side

Standard finger joint piece Piece: 5th piece Length: 6 in Join Ends: bottom and on side

Standard finger joint piece Piece: 6th piece Length: 6 in Join Ends: bottom and on side

Standard finger joint piece Piece: 5th piece Length: 6 in Join Ends: bottom and on side

Standard finger joint piece Piece: 6th piece Length: 6 in Join Ends: bottom and on side

Exploded Axon Scale: 3/4” = 1”

Plan Type: Finger Joint

Technical Drawings

Composite Axonometric Scale: 3/4” = 1”

Plan Scale: 1/2” = 1”

Assembly Diagram Scale: 3/4” = 1”

Number of parts: 6 Description: It riases from one point and cantilevers out

Inventory of Parts Expoded Axon

Exploded Axon Scale: 3/4” = 1”

Exploded Axon Scale: 3/4” = 1”

Composite Axon

Plan Scale: 1/2” = 1”

Composite Axonometric Composite Axonometric Scale: 3/4” = 1” Scale:3/4” = 1”

A finger joint inside a box, created to be out of the box. Piece: beginning piece Length: 6 in

ElevationAssembly DiagramCo Scale: 3/4” = 1” Assembly Scale: 1/2” Diagram = 1”

7

Scale: 3/4” = 1”

Piece with a longer finger joint tha previous joint. Piece: 2nd piece, vertical


Transition Cityscape to Landscape The Olympic Sculpture Park in Seattle, Washington, by Weiss & Manfredi utilizes placement of walls and the views they form to create a user experiences that takes the user from the bustling inner city of Seattle to an calm, open landscape facing the waterfront. Collaboraive Precedent Study with Allison Brown, Jessica Lohmer, and Joshua Durkes


SECTIONS

25’

15’

0’

Section A

25’

15’

0’

PLANS

A

VISUAL ANALYSIS Section B

A A

A

LOW TRAFFIC MEDIUM TRAFFIC B

B B

HIGH TRAFFIC

B

ARCH 3501 // ARCHITECTURAL STUDIO V // FALL 2017 // RAAB OLYMPIC SCULPTURE PARK [WEISS/MANFREDI], SEATTLE, WA, 2007 ALLISON BROWN, JESSICA LOHMER, JOSH DURKES, SERGIO HERMOZA

ARCH 3501 // ARCHITECTURAL STUDIO V // FALL 2017 // RAAB OLYMPIC SCULPTURE PARK [WEISS/MANFREDI], SEATTLE, WA, 2007 ALLISON BROWN, JESSICA LOHMER, JOSH DURKES, SERGIO HERMOZA

A

A

B

B

5 ARCH 3501 // ARCHITECTURAL STUDIO V // FALL 2017 // RAAB OLYMPIC SCULPTURE PARK [WEISS/MANFREDI], SEATTLE, WA, 2007 ALLISON BROWN, JESSICA LOHMER, JOSH DURKES, SERGIO HERMOZA


ISONOMETRIC PROJECT 01_PRECEDENT:

Olympic Sculpture Park LOCATION: ARCHITECT: YEAR BUILT: TYPOLOGY: STYLE:

Seattle, WA Weiss/Manfredi 2007 Exhibition Pavilion Modernist

POSITION STATEMENT: In 2001, an international competition was held to establish a connection between the urban landscape and the long-neglected waterfront bay. Weiss/Manfredi was chosen because they envisioned a new urban park of uninterrupted green to bring the urban core to a revitalized waterfront and show captivating views of the Seattle skyline. By building up the topography by forty feet, Weiss/Manfredi stretched the site up over the railroad tracks and roadways that were previously cutting off the city from the shore. The PACCAR Pavilion at the park’s main entrance fulfills the same duty as the park itself is meant to fulfill: connecting the urban landscape to the natural one. Materially, the “solid/void” relationship between the stainless steel and frit glass walls controls what the patrons inside the structure can see and when they can see it. Upon entering the building, an opaque wall hides the view of the city, but another opens up a picturesque view of the landscape and waterfront. From the outside, the glass captures the reflections of the surrounding city and landscape.

mns

Spatially, the structure brings people from the city under a large archway, then the building funnels them through from that protected space into a much larger, more open one. This circulation and collection mirrors that of moving from the congested city to the open landscape, so the building itself embodies that experience in one series of spaces.

irders and Beams

s

/ PRIMARY / SECONDARY / TERTRIARY STRUCTURE

Central Nodes of Movement

/ TENSION DIAGRAMS CENTRAL NODES OF MOVEMENT PRIVATE SPACE PRIVATE SPACE

PACCAR Pavilion interior and view

Olympic Sculpture Park pedestrian bridge over railroad

ARCH 3501 // ARCHITECTURAL STUDIO V // FALL 2017 // RAAB OLYMPIC SCULPTURE PARK [WEISS/MANFREDI], SEATTLE, WA, 2007 ALLISON BROWN, JESSICA LOHMER, JOSH DURKES, SERGIO HERMOZA

PACCAR Pavilion exterior ARCH 3501 // ARCHITECTURAL STUDIO V // FALL 2017 // RAAB OLYMPIC SCULPTURE PARK [WEISS/MANFREDI], SEATTLE, WA, 2007 ALLISON BROWN, JESSICA LOHMER, JOSH DURKES, SERGIO HERMOZA

/ PRECEDENT IMAGERY

/ PRECEDENT IMAGERY

PUBLIC SPACE PRIVATE SPACE SEMI PRIVATE ARCH 3501 // ARCHITECTURAL STUDIO V // FALL 2017 // RAAB OLYMPIC SCULPTURE PARK [WEISS/MANFREDI], SEATTLE, WA, 2007 ALLISON BROWN, JESSICA LOHMER, JOSH DURKES, SERGIO HERMOZA

01 / MODEL IMAGERY


is comprised of public space. This public space starts out low and narrow as the patrons move through the pavilion, before finally opening up into an open room with high ceilings, as mentioned before. The private space and semi-private spaces runs along either side of the public space, allowing for the funneling effect inside while giving a more uniform composition from the exterior. Going back to materiality, the public space / RESEARCH NARRATIVE is enclosed mostly with frit glass walls, giving the already large rooms the feeling openness and continuity with the green space directly outside. In contrast, the private and semiprivate spaces are enclosed by steel and solid walls, giving them full enclosures and a more closed atmosphere.

77”

5.4

/ RESEARCH NARRATIVE

1.5”

12x50 steel beam 1” welding plate

77”

5.4

bolt 5.5” metal pipe

1.5”

12x50 steel beam 1” welding plate bolt 12”

5.5” metal pipe

7”

.63

12”

Metal Roof

7”

.63

Roof

01 / AXONOMETRIC DETAIL: ROOF

Metal Roof

1 1/2” = 1’-0”

5.4

77”

12x50 steel beam

Roof

1/4” welding plate

01 / AXONOMETRIC DETAIL: ROOF bolt

1 1/2” = 1’-0”

1.5”

5.4

77”

12x50 steel beam 12”

1/4” welding plate bolt

03

1.5”

02 7”

.63

Steel Columns

Steel I-Beams

12”

01

Steel Girders [Larger I-Beams]

02 / AXONOMETRIC DETAIL: WALL

1 1/2” = 1’-0”

03

Steel Joists [Smaller I-Beams] Concrete Elevator Shaft

02 7”

.63 Ground Floor

5.5” metal pipe 1/4” welding plate 2.5” metal pipe 1” welding plate

Steel Columns Steel Girders [Larger I-Beams]

concrete slab

01

02 / AXONOMETRIC DETAIL: WALL

1 1/2” = 1’-0”

Steel I-Beams Steel Joists [Smaller I-Beams] Concrete Elevator Shaft

5.5” metal pipe 1/4” welding plate

Ground Floor

2.5” metal pipe 1” welding plate concrete slab

03 / AXONOMETRIC DETAIL: GROUND

1 1/2” = 1’-0”

Concrete Walls Steel Girders [Larger I-Beams] Steel I-Beams Steel Joists [Smaller I-Beams]

Basement Garage

03 / AXONOMETRIC DETAIL: GROUND

1 1/2” = 1’-0”

Concrete Walls Steel Girders [Larger I-Beams]

/ EXPLODED STRUCTURAL AXONOMETRIC

1/2” = 1’-0”

/ COMPOSITE AXONOMETRIC


Double Facade

Structure vs Aesthetic

The Kunsthaus Bregenz in Bregenz Austria, by Peter Zumthor, utilizes a double facade to provide structure while also providing a smooth aesthetic to the outside viewer. Collaborative precedent study with Yazmeen Tizani


Northern Aurora

A House in Iceland

Set against Mývatn Lake in Northern Iceland, an area known for its proximity to the Northern Lights and beautiful terrain, the house provides shelter against the harshness of the environment, while still offering views of the Aurora above.


under - ground - scape

Revitalizing the City

Cutting through the oldest district in Seoul, South Korea, Eulji-Ro lies between two budding highrise districts, and in comparison is very industrial and lackluster to much of the population. Using the existing underground subway as a base, this addition to the district encourages exploration of the districts hidden cultural gems and connects it to the two newer districts, thus revitalizing the area. Collaborative project done with Vrittany Salais


Sergio Hermoza Architecture Portfolio  

Architecture Portfolio as of August 2018

Sergio Hermoza Architecture Portfolio  

Architecture Portfolio as of August 2018

Advertisement