Page 1

SHERALYN LEE


CONTENTS

01

BRIDGING LINEAR DIVIDE

02

THE COLLECTIVE CITY

03 ORGANISED MESS

04 MISCELLANEOUS


BRIDGING LINEAR DIVIDE LOCATION

Over PIE between Toa Payoh and Balestier

FUNCTION Regional Sports Centre Library Institution and Research Laboratories Smart Work Centre BRIEF

By means of an air rights development, the project aims to reconnect the two residential zones and amenities of Toa Payoh and Balestier severed by the expressway and the major canal, as well as improve existing conditions along the linear divide.


BRIDGING LINEAR DIVIDE

IMPROVING CONNECTIVITY

FREEING UP PUBLIC SPACE

AIR RIGHTS AS A POSSIBILITY

Increasing connectivity Improving walking conditions

Reclaiming old Introducing new

Consideration for future development

Above Design intentions for the new development, and Existing conditions at the site: Exposed to weather elements and noice polution Left Map of the site over time 1950s Landlot map, 1978 street directory. 1981 street directory, 1988 street directory Facing page (top) Mapping of routes taken: pedestrians are forced to converge onto 2 small bridges to cross the linear divide (middle) Figure ground and function mapping of site: the existing library is represented by red, sports facilities by orange, and reserved land by pink (bottom) 3 linear axs identified, representing the linear divide, PCN and pedestrain link.


Above Four routes are created to emphasize the different experiences of the users: The red path is the primary connection between Toa Payoh and Balestier. The wide walkway allows for a comfortable commute between the two towns, sheltering pedestrians from weather elements as well as increasing the visual stimulation through the increase of social activities taking place along the route. Daily amenities such as minimarts and clinics are also located along the primary connection. The green path is the Park Connector. Previously, Toa Payoh Town Park and the Park Connector Route in Balestier are connected by an overhead pedestrain bridge, forcing cyclists to dismount their bicycles and carry them across the bridge. The new PCN route will allow for a continuous cycling experience. The orange path is the direct and fuss-free route connecting pedestrians from Toa Payoh’s amenities to Balestier’s residential area. The brown path is the connection between the existing Toa Payoh Town Park and the new extended park space on ground level.

Facing page Exploded floor plan showing the overlapping functions


Facing Page Deck 1 Plan, the corresponding section and the overall form The library extension, smart work centre, as well as public amenities are accessible on the first deck in the Institution Wing. Further down the primary walkway, the sports amenities are lined up along the Sports Wing. The slight undulation of the walkway adds to the playfulness and fun as suggested by the sports activities, allowing the washroom and showering facilities to be hidden beneath. Another undulating path (coloured red in section) is supported directly above the primary walkway, creating a viewing gallery for the sports facilities beneath.

Above Deck 2 plan The institution and research laboratories are located on this deck, as well as the open-air swimming pool and diving pool.


Top to bottom Along the primary route in the Sports Wing On ground level, in between the existing Toa Payoh Town Park and the park extension, looking up to the Institution Wing


Sectional Perspective through: (top) Swimming pool, shower facility and gym (middle) Diving pool, outdoor swimming pool, multipurpose hall, store and foyer (bottom) Netball court, shower facility and basketball court Instead of braving the weather elements and air pollution, bombarded by loud noise from the vehicular traffic, pedestrians are now able to enjoy their shelthered walk, greeted by various activities and sounds of people talking and children playing. The path overlooks the sports courts, while other amenities, such as an exercising ground for the elderly in the gym, are easily accessible through mezzanine decks directly connected to the walkway, or stramps integrated into the design.


Top to bottom Approaching from Balestier Activities taking place at the Foyer The Smart Work Centre and Basketball Court Recreational grounds Facing Page The swimming pool on the top deck, and Intersection between the Institution wing and the Sports wing Following Page Ground level at the Institution wing


THE COLLECTIVE CITY LOCATION

16km West of Hanoi, Vietnam

AREA

1 km2

BRIEF

Vertical Cities Asia International Architecture and Master Planning Competition 2013 3rd Place (representing NUS)

SILA Student Awards 2013 Silver (Best Design Showcase) Silver (Innovative Construction)

Theme: Everyone Harvests To plan for a city of 100 000 people in a 1 km2 plot of land, where residents may live, work and play.


THE COLLECTIVE CITY In Hanoi, the cultivation of agriculture occurs on a daily basis at a large scale, especially in the less developed rural regions of the city. Survival needs drive the people of Hanoi (as well as the world) to cultivate and harvest food and resources. Although harvesting is a natural way of life for many, the process is much like a one-directional monologue. We cultivate. We harvest. We sell. We eat. Rather than solely harvesting for the final product, what if the harvesting process itself benefits the people? This project aims to bring out the dialogue in the process. While we harvest together, we simultaneously harvest the collective term “together�, encouraging the harvesting of a community, through the provision of opportunities for daily activities to take place, and the opening up of possibilities of different scales of interaction between individuals to neighbouhoods, to cities and villages. The collective city brings forth the singular to a collective.


STAGE ONE The Commercial Belt

STAGE TWO The Main Functions

STAGE THREE The Mixed-use Residential Block

STAGE FOUR The Connections


Facing page STAGE ONE The development would begin in the formation of the belt, consisting of commercial, office, industrial, farming and low-rise residential space. The transportation network will be developed along the linear formation, including the construction of a bus and tram interchange, and the paving of the street. As the commercial land develops, jobs are created and the number of residents increase, resulting in greater demand for commercial facilities, acting as a springboard for stage two developments. STAGE TWO Amenities such as schools and hospitals will be developed to provide for the influx of residents and allow for convenience and easy accessibility of such city-scale amenities by the existing villages. STAGE THREE As the population of the city increases, the high-rise residential blocks will be developed to provide homes for the people moving into the city. The residential blocks are aligned to welcome the frequently occurring South-easten winds. These residential blocks will also comprise of markets and other facilities such as kindergartens inserted among the residential units. Residential units in several blocks will also give way to the insertion of vertical farms of varying scales, such as a garden shared among neighbours and commercial farming. STAGE FOUR Lastly, the connections between the different functions and typology within the city will be permanently developed, such as the expansion of sky bridges that will allow for leisure activities and the formation of community rooftop gardens.

Right Diagrams demonstrating the different scales of agriculture that will be generated with the masterplan


Facing Page View of the large scale paddy fields among residential blocks during different crop cycle seasons Above (top) At the fringe of the new city where interactions between the existing villages and new residential developments contribute to the economic, social and cultural development of the residents (left) Pockets of public spaces amongst the units in the high rise residential block, allowing for various interactions, small businesses and small scales of agricultre (right) Amenities are provided in void decks sandwiched in the high rise residential blocks, where commercial and medium scale agriculture are abundant Following Page Neighborhood agricultural land plots allow for community bonding and a sense of ownership and belonging


ORGANISED MESS LOCATION

16km West of Hanoi, Vietnam

AREA

0.4 km2

BRIEF

An urban planning project

Prelude to VCA 2013, used in the selection process

Theme: Everyone Harvests

To plan for a segment of an city to house 30 000 people where residents may work, live and play. This region will focus on harvesting multiple forms of waste as resource, and will be integrated with the master plan of the city.


ORGANISED MESS The Kay Idea of the masterplan is to create an atmosphere similar to the messiness of Hanoi’s cityscape, and yet within the proposed systemized framework. By providing this framework to organise the mess, we stick true to the theme of “Everyone Harvests”, such that residents are given the opportunity to harvest space, an especially, an equally precious resource in a high density environment. Space is harvested not only in the form of residential spaces, but also in other aspects of daily life, as spaces are temporarily colonised through our plug-in communal spaces.


Apart from harvesting space, the proposed masterplan also re-harvests resources by way of recycling and processing of household waste, horticultural wate, and water, to create a greener and more sustainable city to live in. Facing page Below

Overall Roof Plan Overall Ground Floor Plan


Left Diagrammatic zoning plan The atmosphere of the current existing village (orange region) is retained through the implementation of low-rise apartments Below Central Market with bridge linking the commercial block to the school/offices Facing page, left (top) Low-rise apartments ground floor plan (middle) High-rise apartments ground floor plan (bottom) High-rise apartments typical floor plan Facing page, right Town centre commercial zone ground floor plan with linkages to residential plots, the industrial zone (top right corner) and the institutional region (bottom half) The existing stream is rerouted to meander through the city, along with the introduction of bioswales and rain gardens, creating a new city landscape.


Facing page (top) The landscaped deck over the existing highway, leading down into the visitor centre of the waste recycling plant, water management plant and vertical farms. (middle) The commercial centre, with the vertical farms and high-rise residential in the background (bottom) The low-rise apartments along the river Left Section showing the harvesting of space over time Middle The bioswale and raingarden, and the vertical farm Bottom Section B-B’ and Section A-A’ Following page Amongst the high-rise residential blocks


MISCELLANEOUS CONTEMPORARY KELONG A modern age kelong as a response to our future aquacultural needs THE CORAL Redefining the living conditions of a nursing home situated in Ghim Moh SEJONG EXTENSION An extension to the existing Sejong Cultural Centre in Seoul, Korea AND OTHER MISCELLANEOUS PROJECTS


CONTACT

Email sheralyn.LKL@gmail.com Mobile 91593141


Sheralyn Lee / Architectural Portfolio  

A curated compilation of past projects undertaken throughout my academic years in Architecture School