Page 1

SHELLY CHIPIMO ARCHITECTURE & DESIGN

PORTFOLIO


CONTENTS

1 11 19 25

UMASS BOSTON STUDENT CENTER A dynamic diagrid meets a Richardsonian Romanesque building. Capstone project at Northeastern University. PROFESSIONAL WORK Selection of work completed at William Rawn Associates, Boston, MA. Notable clients include Harvard University, Stanford University, Colgate University, & Noble & Greenough School. URBAN TERRACE An exploration of how the contemporary layers of an urban landscape and its corresponding infrastructural systems can be translated into an architecture. ARCHITECTURAL MODELS A collection of models, ranging from conceptual explorations to tectonic studies.


29 37 43

TERRAIN HOUSE The Terrain House is designed for an expatriate couple who are looking to settle down into a custom home after years of extensive traveling.

SOWA PERFORMING ARTS CENTER A sculptural exploration of a medium scale institutional building that responds to its urban context & is critically informed by its tectonic development. ARTWORK A selection of artwork using various media ranging from pen and ink to charcoal.


UMASS BOSTON NEW STUDENT CENTER Senior capstone project

Design: Shelly Chipimo & Sarah Soltes Location: Dorchester, MA CONCEPT- NEW MEETS OLD

The Calf Pasture Pumping Station is what remains of the first comprehensive sewerage project in the city of Boston. It played a vital role in improving the public health in late 19th century Boston. The abandoned station was a reminder of the innovation and engineering that characterized the public health initiatives of America’s urban and industrial revolutions of the 19th century. The diagrid addition adapts to the scale of the pumping stationwhich has tall, lofty spaces with almost no columns. The diagrid is also used structurally, within the existing building, and reads as distinctly modern contrast to the heavy, Richardsonian elements.

1


2


3


The design incorporates the diagrid as both a new building as well as the structural support of the atrium within the existing pump house. While the heavy masonry walls of the pump house seemed quite strong, it was determined by our structural engineers that they were liable to fail when subjected to out-of-plane loads above 30ft. Resultantly, the pitched roof of the pump house was removed and replaced with a diagrid roof that honors the existing shape, brings in light into an otherwise dark and outdated interior.

4


LAYERING THE SITE The diagrid is intended to act as a node within the larger site by manipulating its various available living and non-living systems. As such, the scheme organizes the circulation of resources, people and vehicles in a dimensionally rich manner- this is evident in the overall design concept of layering systems on and within the site The building and landscape work together so that the forms of both respond to relevant ecological stimuli, consequently yielding a successful “performance� in regard to aesthetics, relative energy efficiency, and organization. The Diamond Bridge (right) is a key moment which layers vehicular circulation & constructed ecology- allowing cars, trucks, and pedestrians to pass over the water collection & filtration system.

5


6


7


8


9


10


PROFESSIONAL WORK HARVARD UNIVERSITY

KLARMAN HALL Convening center & auditorium Architect: William Rawn Associates Location: Boston, MA The space can accommodate up to 1,000 people at a time for a variety of activities ranging from research conferences to major cultural, political, and social events. The model was used extensively for both interior and exterior design refinement. Exterior studies encompassed brick treatment, solar panel placement, dome studies & window studies. Interior studies were focused on wall treatments.

11


Completed at William Rawn Associates with Jonathan Corriveau

12


STANFORD UNIVERSITY HOOVER INSTITUTION Conference center & office building | 5,000 sq/ft. Architect: William Rawn Associates Location: Palo Alto, CA The building contains a 400 person auditorium & a 440 person dining hall/multi-purpose room with a single-level suite of offices & meeting rooms on the level above. The interior model was used to fine tune the wall and ceiling treatments that would go in the main auditorium.

13


Auditorium rendering courtesy of William Rawn Associates

Completed at William Rawn Associates with Jonathan Corriveau

14


NOBLE & GREENOUGH ACADEMIC INQUIRY CENTER

Architect: William Rawn Associates Location: Dedham, MA The science building is designed to function as a dynamic learning facility. It includes a 10,000 sq/ft library, multi-size meeting rooms, and faculty offices. The site model was used during the interview- to secure the project, and as well as during schematic design, to develop more in depth massing studies.

15KLARMAN HALL | ROOF AS BUILT


Completed at William Rawn Associates with Jonathan Corriveau

16


COLGATE UNIVERSITY INTERVIEW MODEL Proposed new dormitory

Architect: William Rawn Associates Location: Madison County, NY Interview model for new dorm at Colgate University. The site model was used to conduct massing studies and options for both the design scheme and its corresponding landscape.

17


Completed at William Rawn Associates with Jonathan Corriveau

18


THE URBAN TERRACE 1 million sq/ft

An exploration of how the contemporary layers of an urban landscape and its corresponding infrastructural systems can be translated into architecture THE CONCEPT

To replenish an area that has been left detached from the immediate neighborhood context through a terraced park. The park seeks to address the issue of flooding-due to the proximity of the site to Chelsea Creek.

19


20


21


VARIED LANDSCAPE TO WATER RELATIONSHIP

Buildings give way to landscape as one progresses down the site towards Chelsea Creek. BUILDING - LANDSCAPEWATER RELATIONSHIP

Parking is buried beneath the landscape which allows the park to rise up and become an uninterrupted expanse of greenery, along which the rest of the program is organized.

22


23


24


ARCHITECTURAL MODELS WOOD FRAME WATCHTOWER A tectonic study

25


26


THE SHELL

SOWA MARKET HALL DESIGN COMPETITION Runner up : Best structural design Design: Shelly Chipimo, Jon Levine, Luke Viscusi. Location: Boston, MA INSPIRED BY the Calatrava Train Station in New York, this design explores the structural capabilities of a long spanning, hollowed rib cage- coated with a wood skin. THE SKELETAL FRAME allows for a largely open interior, while the wood skin braces the building against lateral forces THE CANTILEVERED COLUMNS take the gravity loads from the wood skin and the castellated beams and transfer the loads deep underground, where the columns are interconnected to give them the lateral stability they need.

27


Completed with Jon Levine & Luke Viscusi

28


TERRAIN HOUSE

PRIVATE HOME | 4000sq/ft Location: Roxbury, MA THE CONCEPT

The Terrain House emerges from the earth like a rock, embedded deep into the ground, blending into the landscape as a monolithic entity that was carefully carved and sculpted with wood inserts. These wood inserts not only serve as punched openings, but also ascend in scale from small display compartments near the street and main entrance, to windows, doors, and finally entire rooms From the street, the intent of the home is evident to pedestrians, who can view both objects and people inhabiting select rooms within the home. This concept extends throughout the house as well. The overall design exudes a dynamic play on the role of seeing and being seen.

29


30


31


32


33


LOWER LEVEL

FIRST FLOOR

SECOND FLOOR

28 34


35


36


SOUTH END PERFORMING ARTS CENTER A sculptural exploration of a medium scale institutional building that responds to its urban context & is critically informed by its tectonic development. THE CONCEPT

Carving through thick volumes to carefully and creatively accommodate an auditorium at the prominent corner of a busy intersection. The acoustic challenges of the site heavily influenced the architectural expression of the project. Its carved, sculptural forms became indicative of its performative function.

37


38


THE VISION The carving technique in the performing arts building dramatizes the internal quality of space by floor level, and varies from heavy to light as one ascends up into the building (see section, pg 42). The massing also works as an organization strategy for the program distribution.

39


PRECEDENT STUDY Booker T Washington School Architect: Allied Works Location: Dallas, TX

Main entrance to the South End Performing Arts Center

Image from Allied Works

Image from Allied Works

Image from Allied Works

The monumental stair of the South End Performing Arts Center (above) shares some similarities with the Booker T Washington School main entrance (lower left).

40


41


42


ARTWORK PENCIL 11 x 17 in

43


CHARCOAL | Self portrait 23.4 x 33.1 in

44


MIXED MEDIA 16.5 x 23.4 in

45


PEN & INK 11 x 17 in

46


CHIPIMO | PORTFOLIO  
New
Advertisement