Page 1

Shelley Gates


Shelley Gates Selected Works No part of this book may be reproduced, stored in a retrieval system or transmitted in any form, or by electronic or mechanical means, photocopying, recording, or otherwise, without the prior consent of the author.


3 Introduction 4 Commercial Design Residential Design

5 13

Architectonic Design 19 Product Design 22 Digital Design 25 Creative Design

26

Contact Information 28

Table of Contents


In this portfolio is a sampling of my body of work. It represents my journey as a design enthusiast and a design student. I have included many process images that reveal the stories of my design journeys.


5

Commercial Design


6 Lil’ Beans

Hendersonville, NC

Project Type:

Retail Renovation

Designer:

Shelley Gates

2006

This is a renovation of a retail space for a children’s specialty boutique. The space is located in a shopping strip that was built in the 1950s in Hendersonville, NC. Over the years this space has housed a variety of retail and food establishments; it was a trophy and engraving retailer just prior to this renovation. To make this space ready for the children’s boutique, I started by demolishing walls and part of the floor. Then a wall structure had to be built from the top of an existing wall to the ceiling, this required duct work to be altered. The original walls are plaster over CMUs, therefore, faux walls had to be erected to house electrical improvements. These walls were built along the north and west sides of the space and included new electrical outlets and additional lighting. Track lighting and up lighting was added down the length of the faux wall. Track lighting was also added throughout the space to better highlight merchandise. Because the ceilings are 15’, the track lights were mounted to boards that were suspended from the ceiling. A chandelier was also suspended from the curtain dressing room and wall sconces were installed in the play area. Half walls were built in the northwest corner of the store to designate a space for children to play. The play area also featured a hand-painted mural. I designed every aspect of this renovation and did most of the labor. Jeff Gates helped me with the electrical and new drywall, and Suzanne Simmons painted the mural that I designed.


7 Homegrown

Student Project

UNCG - IAR 301- Fall 2013 Project Type: Residential Conversion My Role: Team and Project Organization, Floor Plan Development, Research, Rendering, Accessibility Diagram Design Team: Ana Dimeo, Shelley Gates, Natalie Johnson, Elizabeth Leonard, and Kimberly Mott

This project is a conversion of a residential space to a commercial space. The conversion would occupy an existing historic home in a low-income community. Parts of this neighborhood have been purchased by UNCG for expansion, and the community is currently a food desert. The assignment was to design a retail space that would benefit both the current neighborhood and the UNCG community. My group designed a small community cooperative grocery store. We proposed that the grocery co-op grow a large portion of the produce that was sold, and we included a large garden plot as well as spaces for hydroponics. We proposed that, not only would this store be a source of nutritious food in the neighborhood, it would also provide employment opportunities for the community and students.


8 Community Design Center Student Project UNCG - IAR 301 - Fall 2013 Project Type: Residential Conversion to Commercial/Public- Interest Design Designer:

Shelley Gates

This project is a residential conversion to a commercial space in an existing historic home. This conversion is designed as a community design center in which area professionals, UNCG faculty, and students from multiple disciplines can collaborate to improve deficiencies in the social dimensions of community design. This design center is designed for a permanent staff of professionals and a rolling staff of faculty and students. The first floor is designed as a flexible, open workspace that can easily transform into gallery and event space. A mezzanine has been designed as a privacy gradient and as meeting/gallery space. The second floor is the most private and houses a conference room, work space for permanent staff, and a printing room. Technologically, the space is designed to support wireless communications. All of the permanent technology is housed in a ventilated space under the mezzanine. The work surfaces on the first floor can also easily be stored under the mezzanine when the space is needed to host fundraising events.


9


10 Global Engagement Center International Programs Center Student Project UNCG - IAR 202 - Spring 2013 Project Type: Commercial, Design Offices for the International Programs Center, Anchor My Role: Project Manager Team Organization, Task Delegation, Floor Plan Development, Privacy Gradients, Adjacencies, Rendering, Main Lobby Design, Assisting Other Teams with their Tasks

This was a class project that consisted of very specific roles. The entire class contributed to the design of the building structure; however we were divided into teams that were responsible for specific areas. Each team had a designated project manager who organized their team’s schedule and delegated tasks. The structure that the class designed was for a Global Engagement Center on the campus of UNCG in which a variety of departments would reside. My team was responsible for the International Programs Center, which is the largest department of all of the occupants and considered the building’s anchor. The people who work in this department are casual, energetic, and fun. Our design reflects the energy of the department.

process


11


13

Residential Design


14 Tiny House/Living Well Community UNCG - IAR 302 - Spring 2014

Student Project

Project Type: Tiny House Design (500 sq. ft.) for Co-Housing Community Designer:

Shelley Gates

This project was to design a “tiny house” for a co-housing community in Randolph County, NC. The parameters for the design were: 1) the plan could be NO MORE than 500 square feet, 2) had to be environmentally friendly, both in materials and construction techniques, 3) had to utilize alternative energy sources, and 4) cost a maximum of $40,000 to build. My design employs straw bale construction. This construction method increases the “R” value to between R-35 and R-45. This level of insulation helps to control the interior temperature and significantly dampen noise. In addition to the straw bale constructed walls, there are built-in closet/storage units on two of the walls increasing the insulation value even more. The home is situated on the site to take advantage of prevailing winds. As such, the home has fully-functional casement and awning windows. These windows contribute to the natural flow of air throughout the tiny space. The home is heated by a masonry heater that also contains within it a pizza/bake oven. The home is designed to take full advantage of outdoor living space. It features a single level that opens to a shaded patio with an outdoor fireplace on the southeast. This fireplace can be used for comfort and ambience, as well as outdoor cooking. There is an additional, more private, patio located on the home’s northwest that features a private entrance. Because the home is a single level, it is ideal for aging in place. The bathroom was designed as a wet bathroom with an ADA roll-in shower.


15


16 Dining Room Student Project UNCG - IAR 102- Spring 2012 Project Type:

Residential

Designer:

Shelley Gates

The assignment brief for this project was: 1. Research dining room tables, find designer precedents, 2. Choose a table from precedents, 3. Choose a dining room floor plan from a set of four, 4. Design a dining room space around the chosen dining table, and include two pieces of artwork from the university art gallery, 5. Design a sideboard to coordinate with the table, 6. Build a scale model of the dining space I chose a dining table by Karim Rashid. It is a small table that is expandable to accommodate a larger group. Because the table is so small, none of the dining room plans that were provided seemed appropriate. I chose a plan and opted to design an entire loft around it. I added a kitchen, bedroom, bathroom, and living area. The concept of my design was the juxtaposition of round and linear. I altered the window mullions, added a ceiling detail to provide better acoustics, and designed a sideboard that reinforced my concept. The sideboard that I designed is a series of circular shelves; the center shelves are fixed and the outer shelves pivot to provide varied usage as needed.


17 Living Learning Center Student Project UNCG -IAR 202 - Spring 2013 Project Type: Redesign Existing Apartment Plan Designer:

Shelley Gates

Based on the project brief for this assignment, I designed a living learning community that explored multidisciplinary problem-solving techniques, and provided service-based learning opportunities for its residents. The criteria for the project was to provide living space for two to four occupants, while designing space for hosting larger groups for academic seminars and lectures. The concept for my design was based on classic forms and motifs used in academic structures. I chose to use the form of a classic column to represent the academic setting of my living learning community. The column form can be found in the sliding doors and the kitchen pods. The space is intended for creative problemsolving and has colors that are stimulating and promote creative thinking. Additionally, the apartment is designed with flexible seating options that can easily accommodate large groups.


19

Architechtonic Design


20 Puma Student Project UNCG - IAR 201- Fall 2012 Project Type: Architectonic Structure/ Retail Branding Designer:

Shelley Gates

This project began as a pop-up retail space, but evolved into an architectonic branding installation. For this project I was assigned a brand, Puma, and an artist, Charles Clary. The structure was to be erected in Centennial Olympic Park in Atlanta, GA to promote the opening of a brick-and-mortar Puma concept store. Based on my research on Puma and inspired by Clary’s artwork, I designed a layered sculptural Puma structure. The colors of the design reinforce Puma’s branding of a white Puma on a red background. The innermost layer of the structure is a white Puma outline. The structure is a series of Puma outline layers that become darker in color as they increase in size, ending with the red layer as the largest.


21 Music Building Interface Student Project UNCG - IAR 102 - Spring 2012 Project Type:

Architectonic Structure

Designer:

Shelley Gates

This project entailed designing an architectonic interface between the music building on the campus of UNCG and the public. The lawn adjacent to the music building was to be imagined as an amphitheater that required some screening. The intention of the structure’s design was to engage users of the lawn as well as be inviting to the general public. The structure that I designed is an undulating, layered stone wall that fits into the natural topography. Each layer is offset which reinforces the structure’s undulation. The way in which the layers are offset provides shade and acoustic benefits for the lawn’s occupants. The street-side of the structure is planted with a variety of blooming trees and shrubs, creating a park-like setting with seating in the offset layers of the wall.


22

Modern Cuckoo Clock Product Design Student Projects Project Type: Home Accessories UNCG - IAR 201 - Fall 2012 Design Team: Shelley Gates, Beth Lowder, and Alli McLeod

My Role: Initial Design Concepts, Iterative Concept Development, Prototype Development, Prototype Production This project’s brief instructed each team to design and develop a line of three home accessories, marketed to young, urban professionals. The home accessory line had to include a time piece, a hook or rack, and a vessel. I am only showing the clock and the rack that my team designed, as they are my original ideas. Furthermore, these two ideas spurred the clever, tongue-in-cheek theme that ran through all three of our designs . The clock is a modern interpretation of a traditional cuckoo clock. Our design features a clock that is inserted into a bird’s beak instead of the traditional bird inserted into the timepiece. The rack is a sculptural “hat rack” for hanging coats, scarves, and bags (phones, keys, and loose change can be stored in the brims of the hats).

Hat Rack

Tea Caddy Project Type: Design and Create a Vessel UNCG - IAR 101 - Fall 2011 Designer:

Product Design

Shelley Gates

For this project I designed and created a tea caddy out of wood and paper. This design was inspired by a ceramic travel mug that was decorated with a small floral motif, in red and green.


23 In the development of the clock design, my team proposed that it should be manufactured from recycled materials (plastic bottle caps [polypropylene] and aluminum). The prototypes were constructed from sheets of polystyrene. Methods used for creating the shapes and forms for these prototypes include, heat bending and laser cutting. The individual forms of the beak were then adhered to each other. The beak was covered in Bondo and sanded for a smooth surface. All pieces were painted with automobile paint.

The hat rack was proposed to be manufactured from recycled materials (plastic bottle caps [polypropylene] and aluminum). The prototype iterations were created using inexpensive costume hats that were stiffened with Modge Podge. Once the Modge Podge was dry, layers of plaster were applied and sanded. Bondo was added to areas of the plaster that were pitted or cracked, and sanded to a smooth finish. Several coats of automobile paint were applied to simulate the smooth appearance of plastic. A feather was laser cut out of acrylic, painted, and applied to the fedora. Fabric trim was added to the two other hats. The hats were mounted on a frame that was created from painted PVC pipe (for the prototype).

This tea caddy was designed around a ceramic travel mug. It is constructed from Ÿ� plywood and art paper. The base is a 12� circle that is divided into quarters. There are curved ribs that extend above the caddy that store the travel mug. The divided quarters store a variety of teas. Red art paper creates the sides of the tea storage. All of the plywood is teastained, which enhances the grain and adds a warm golden color.


Digital Design

Student Projects

Project Type: Illustrating Codes Intro to Sketchup (Rendering) UNCG - IAR 212 - Spring 2012 Designer: Shelley Gates

Project Type:

Intro to Revit (Rendering)

UNCG - IAR 311 - Fall 2013 Designer:

Shelley Gates


25

Intro to Revit

Intro to Revit

Intro to Sketchup

Digital Design


26

Creative Design Designer: Shelley Gates (far left) Collage painting made from hand-mixed paint in shades of violet, red, and orange. Painted on canvas paper. Shapes hand-cut and assembled as collage. Size: 18”x24” (top) 3D design. Sculpture created from a pine pallet. Pallet deconstructed, nails removed. Individual parts cut, shaped, and carved. Assembled as an abstract flower. Won 3rd place in mixed media student art and design show. Size: 30”x36”

Creative

(left) Graphic design. Autobiographical “album cover.” Introduction to Photoshop. Size: 24”x24”


Working portfolio  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you