__MAIN_TEXT__

Page 1

SHELBY SHERICK INTERIOR DESIGN PORTFOLIO


01

02

PATAGONIA

ECHO

COMMERCIAL DESIGN 01-11

LIGHTING DESIGN 12-23


03

04

CASCADE

CNC

FURNITURE DESIGN 24-39

HOSPITALITY DESIGN 40-55


01


PATAGONIA COMMERCIAL DESIGN

Patagonia is an American clothing company that sells outdoor apparel for hobbies like climbing, skiing, snowboarding, surfing, fly fishing, mountain biking and trail running. At Patagonia, their mission statement is, “We’re in business to save our home planet.” Since the start of the company, Patagonia has worked towards creating sustainable products that focus on function and durability and materials that can be reused or recycled after their life. Patagonia works to find solutions to solve the environmental crisis through awareness, involvement, and donations.

01


CONCEPT & GOAL Adapt (a·dapt / ‘dapt/): make (something) suitable for a new use or purpose; modify.

e

The goal of this project was to design a tenant improvement project for a well-known company centered around their mission statement. Patagonia’s mission statement is, “We’re in business to save our home planet.” Given specific program requirements, we were asked to space plan and design an office for our clients.

02 | Patagonia


Patagonia | 03


USER JOURNEY This person is an employee at Patagonia. A typical work day on the sales team includes: Workstation Conference Room Phone Room Break Room Workstation

This pair is a mom and son visiting their dad at work. They are taken on a tour of the office which includes: Lobby Lounge Cafe Rock Wall Workstation

This person is the VP of the Design Department. They have a very busy schedule which includes: Lobby Conference Room Phone Room Conference Room Cafe

04 | Patagonia


BREAK ROOM CAFE CONFERENCE ROOM ROCK WALL LOBBY LOUNGE COLLABORATION PHONE ROOM TRAINING ROOM WORKSTATIONS

Patagonia | 05


06 | Patagonia


Patagonia | 07


07 | Patagonia


Concrete

Wood

Turf

The lobby is designed to create a space for people to begin their journey inside.

| 08


09 | Patagonia


Greenery

Concrete

Wood

Carpet

The collaboration bench is inspired by the movement in the Monte Fitz Roy mountain.

| 10


02


ECHO LIGHTING LIGHTING DESIGN

Echo is a lighting design project inspired by a micrography image that won fifth price in Nikon’s Small World competition. Creating a design inspired by the image, this fixture focuses on achiving Play of Brilliants through the effects of light and shadow.

13


CONCEPT & GOAL Echo (/’ekō/): a sound of series of sounds caused by the reflection of sound waves from a surface back to the listener.

The goal of this project was to design a light fixture based on a micrography photograph in Nikon’s International Small World Competition. Using this image of a seastar, we created analytical drawings to use as inspiration for the design of the light fixture. Within the minimum dimensions of a twelve inch box, we specified the fixture type, materials, and lamp selection. Fun Fact: The young seas star photographed is so small it appears naked to the human eye.

14 | Echo


Echo | 15


16 | Echo


Echo | 17


MATERIAL SELECTION

18 | Echo

MAPLE

OAK

WALNUT

CHERRYWOOD

DARK WALNUT

EBONY


Echo | 19


20 | Echo


Echo lighting is designed to fit in any space you can imagine it hung.


22 | Echo


Echo | 23


03


CASCADE FURNITURE DESIGN

Cascade is a furniture design project for a local middle school’s outdoor recess area. Our clients, the students of Mathson Middle School had very little outdoor seating around their blacktop area and asked for a space they could enjoy during their break. Students envisioned benches they could socialize with friends, relax, and feel happy on. In the end, five benches were created for the students to enjoy during their free time. Designed by: Shelby Sherick, Kristine Saelee, Julia Guajardo, Marie Andersen & Kristen Norona

25


CONCEPT & GOAL Wavy (wav·y / wāvē): having or consisting of a series of undulating and wavelike curves.

The goal of this project was to design a bench for the students of Mathson Middle School. Given the concept of wavy, we were instructed to develop benches made of two-by-fours. With limited outdoor seating, students asked for a bench that they could relax and socialize with friends on. The bench design allows for multiple seating arrangements for all and is placed under the trees for maximum shade.

26 | Cascade


Cascade | 27


TOOLS

MATERIALS

Power Saw

x116

4 in. Wood Screws

x29

2 in. x 4 in. x 8 in. Redwood Lumber

x2

Power Drill

3/4 in. x 4 ft. x 8 ft. Exterior Plywood

1 1 4’ - 0”

4’ - 0”

Using the power saw, cut all 29 of the 8 foot pieces of lumber in half into 4 foot pieces

2 1.75” 1’-3”

4’ - 0”

.75”

With the power saw, cut 2 notches into the 4 foot pieces, 15 inches from the edge, 1.75 inches deep.

3 Take one of the 8 foot pieces of plywood and with a pencil, draw out the bench design you would like. Using the power saw, cut along the line you created until the pieces are separated. Using the newly cut plywood, lay it on top of the second piece of plywood and trace the design with a pencil. Repeat the step above by cutting along the line with a power saw.

28 | Cascade


4 Place the 2 cut plywood pieces standing up, equal distance apart to mirror the notches in the 4 foot lumber pieces. Take a pieces of the lumber and starting on the ground floor, place the notches in the lumber within the plywood.

5 Taking 2 screws and the power drill, secure the 4 foot piece of lumber to the plywood by drilling the nails through the lumber into the plywood. Repeat steps 4 & 5 until bench is complete.

6 The Cascade bench design allows for each builder to create a one of a kind Cascade bench by creating the overall shape of the bench.

MADE IN SAN JOSE

Cascade | 29


The bench design above, was a design created by myself for the students of Mathson Middle School. For this project, our class was broken up into five groups and given various concepts, each person was instructed to create five designs based on those concepts. Teams each selected one design to build a prototype of and present with the other groups to the principle and a few of the middle school’s teachers. My bench design, was selected by our group to be built as the prototype and was then selected to be built for Mathson Middle School by our class and the facility of the school. As a class, we developed the final designs you see to the right, the budget, color palette, and the construction and installation of the benches. In the end, five benches were created for the students to enjoy during their free time. The final benches allow for various seating positions, groups, and arrangements and are placed under the trees for maximum shade.

30 | Cascade


Cascade | 31


32 | Cascade


Cascade benches are designed to allow for various seating arrangements for all students.


34 | Cascade


Placing the benches under the trees gives the students a place to sit in the shade.


Highlighter (DE5404) 36 | Cascade

Lime Twist (DEA124)

Pale Jade (DE5681)


Blue Earth (DE5853)

Black Bay (DEA188)

Redwood Lumber & Sheets Cascade | 37


38 | Cascade


Bird’s eye view of the Cascade benches installed at Mathson Middle School.


04


COMMUNITY CIRCLE HOSPITALITY DESIGN

Community Circle is a hospitality design project that is intended to help fight homelessness. By taking an existing building and adding a third space to buildings original function, the space is created to serve additional purposes beyond the buildings intended use. This project focuses on designing within certain spaces of the building to optimize the buildings potential.

41


CONCEPT & GOAL Nestle (/’nes l/): settle or lie comfortably within or against something. e

The goal of this project was to create a third program within an existing building in Downtown San Jose. The venue chosen for this specific project is the City National Civic, also known as San Jose Civic. Through site analysis and various drawings, we were to design a new space that wouldn’t alter the spaces original function.

42 | CNC – Community Circle


CNC – Community Circle | 43


CITY NATIONAL CIVIC 135 W San Carlos St. San Jose, CA 95113

SAN JOSE

SITE ANALYSIS City National Civic is a venue located in Downtown San José, across the street from the César Chávez Park. Opening in 1933, it is known to have held some of the most popular entertainers, public figures, sporting events, and many others. During a tour of the venue, our guide mentioned that the venue gets very little use, having events usually only one or two times a week. With this in mind, my goal for the project was to create a program that could maximize the spaces potential when it is not being occupied. The existing Sky Bar located on the second floor consists of two rooms separated by a central bar counter in the middle where guests can order drinks. The current layout of the bar is uninviting and feels closed off due to the separation between the rooms. Redesigning the space to be one large room not only will create a more welcoming and circulated bar for guests who attend the venue, but gives the opportunity to create a space that can be utilized by others when the space is not in use. The men and women’s restrooms located on the first floor both hold two rows of stalls separated by a wall of sinks in between. By optimizing space’s size, the space can serve as a restroom for guests during events and also has potential to meet the needs of the new program being designed into the space.

44 | CNC – Community Circle

FRONT ENTRANCE OF CITY NATIONAL CIVIC

SKY BAR LOCATED ON THE SECOND FLOOR

RESTROOMS LOCATED ON THE FIRST FLOOR


UP

UP

SECOND FLOOR – EXISTING FLOOR PLAN

UP

UP

UP UP

UP

DN

UP UP

FIRST FLOOR – EXISTING FLOOR PLAN

CNC – Community Circle | 45


46 | CNC – Community Circle


Mapping of Downtown San Jose showing spaces that have the potential to help the homeless within their unused spaces.


MONTAGE

The Montage was created by stitching together images of the building to create a new image. The concept, “a path that leads to anywhere” was the inspiration behind the program of this project.

LINE DRAWING

The Line Drawing consists of various lines taken from the Montage that create the idea of an endless path. By using multiple lineweights, arches and important features are emphasized.

48 | CNC – Community Circle


CONTRAST DRAWING

The Contrast Drawing is an inverted black and white image of the Montage that is used to pull distinctive shapes that will be used to create the 3D cloud model and the inspiration behind the cubby wall design.

LAYERED DRAWING

The Layered Drawing is a combination of the Montage, Line, and Contrast Drawing. Pulling together pieces from all three within each individual image, a new masterpiece is created. CNC – Community Circle | 49


UP

UP

UP

UP

UP

DN

UP

UP

FIRST FLOOR – PROPOSED FLOOR PLAN

The back side of the men’s and women’s restrooms have been renovated into a lounge with showers that the homeless can use when the space is vacant. By closing off the wall that separates the two sides, the existing bathrooms can still be used during events while the showers will be closed off. Using both bathrooms, one lounge is intended for the homeless youth and one is for homeless adults. Inside both includes many amenities that are for guests to use and also a laundry room where they have the opportunity to wash their clothes.

50 | CNC – Community Circle


UP

DN

UP

SECOND FLOOR – PROPOSED FLOOR PLAN

With the opportunity to redesign the bar to be move functional for guests and its intended function, the spaces new design is also created to serve as a space for the homeless youth when it is vacant. During this time, they will have the opportunity to relax, learn, create, and much, much more. The goal is to create a safe space for them to grow and create a future for themselves. During venue events, all donations from the bar go directly to helping fight homelessness.

CNC – Community Circle | 51


The 3D cloud model is a design created by using both curved and linear surfaces that are emphasized in the Montage Drawing from photos of the existing building. By designing a single piece that is then multipled, the pieces are able to be connected together through notches to create a 3D model. Using the 3D model as inspiration, the idea of a cubbywall was created to create a more private space for the homeless to use.

52 | CNC – Community Circle


CNC – Community Circle | 53


UP

UP

UP

UP

DN

UP

UP

ENLARGED PLAN – FIRST FLOOR

54 | CNC – Community Circle


The lounges are designed with individual shower cubbies and a laundry room for guests to clean up and relax in. The space includes all needed neccessities for personal hygiene and are provided by the donations received at the bar during events. The lounges are intended to create a peaceful space where both the youth and adults could escape to and feel re-energized.

CNC – Community Circle | 55

Profile for Shelby Sherick

BFA Interior Design Portfolio  

Collection of work from my time in the BFA Interior Design program @ San Jose State University.

BFA Interior Design Portfolio  

Collection of work from my time in the BFA Interior Design program @ San Jose State University.

Advertisement