Page 1

KOSOVA NË DY VJETORIN E PAVARËSISË NR.6/4 www.thealbanian.co.uk info@thealbanian.info

Tel: 02082169527

LONDON

15 SHKURT

NGA DR.MUHAMET HAMITI faqe 3

GËZUAR! “ILIRIA” HAP DYERT NE BIRMINGAM

Xhimi Marku rizgjidhet Burri më i Fortë i Britanisë së Madhe faqe 19

FESTOHET NË LONDËR DY VJETORI I PAVARSISË SË KOSOVËS faqe 4

STATUSI I SHQIPTARËVE

TË KOSOVËS NË BE Vizita e sheijk Hisham Kabbanit në Xhaminë Shqiptare në Londër!

faqe 5

faqe 9

DJALI NGA TROPOJA KA ARRITUR PËR TË DYTIN VIT ME RADHE TË SHIJOJË FITOREN E BURRIT MË TË FUQISHËM TË BRITANISË SË MADHE. Ai ka arritur ta fitojë këtë titull në vendlindjen e konkurrentit të tij irlandez Glen Ros i cili nuk ka arritur të jetë në nivelin e shqiptarit ndonëse është shpallur pesë herë kampion në MB. "Nëse do të kishte njeri të më mundte në këtë gare duke fituar vendin e parë ai ishte Xhimi" është shprehur Ross për mediat. Mësohet se Xhimi ka qenë i dëmtuar gjatë stërvitjes, por kjo nuk e ka penguar që t’ia rrëmbejë titullin Irlandezit Ros, në shtëpinë e tij. Xhimi Marku është nderuar nga “The Albanian” si “Ambasador i shkëlqyer i vlerave shqiptare” në përvjetorin e pestë të saj organizuar në parlamentin britanik. Xhimi Marku është jo vetëm ambasador i shkëlqyer i shqiptarëve të Britanisë por edhe i të gjithë shqiptarëve kudo që janë duke shërbyer si një shembull frymëzimi edhe për sportistët e tjerë në botë.


Marketing

15 SHKURT

FAQE 2

Ndihmojmë të caktoni vetë fatin tuaj! Japim shërbimin më të mirë dhe më cilësor! Ofron mundesi Arsimimi ne Mbreteri e Bashkuar, Shtetet e Bashkuara, Kanada, Europe –France, Gjermani, Spanje, Malte, Svicer, etj, Australi dhe Zelande e Re > Kurse Profesionale dhe Akademike >Studime Gjuhe (Anglisht, Gjermanisht, Frengjisht, Spanjisht) >Vizita Studimore, Kurse Verore, aktivitete sportive etj ne MB etj. >Te gjithe moshat dhe nivelet arsimore Ne bashkepunim me Kolegjet dhe Universitetet me prestigjoze dhe me te njohur ne Mbreterine e Bashkuar dhe ne vendet e tjere, ne u japim mundesine të ndërtoni nje te ardhme të ndritur. Arsimi është celësi, dhe ne ju mundësojme të merrni arsimin më cilësor! A dëshironi të realizoni ëndërrën tuaj për të studiuar Britanine e Madhe? Dëshironi të fitoni përvojë të papërsëritshme? A dëshironi të realizoni ëndërrën e fëmijëve tuaj për të patur një diplomë të universiteteve më prestigjoze Britanike? A dëshironi të bëni investimin më të mencur në drejtim të arsimimit? Korbi Education në bashkëpunim me universitetet më njohura Britanike dhe mund të realizojmë ëndërrën tuaj. Ne ju ofrojmë mundësitë dhe u japim zgjidhjen. Ju bëni zgjedhjen! Suksesi ynë është i provuar!

Knowledge of life in the UK

Are you or someone you know applying for British Citizenship or

A jeni ose a njihni dikëLeave qëtodo të aplikoje për British Indefinite Remain (ILR)? If the answer is YES, need demonstrate your knowledge Citizenship apoyou leje tëtoperhershme qendrimi? of life in the United Kingdom as well as proving that your

Nëse PO, u nevojitet të demonstroni njohuritë tuajawith për jetën speaking and listening skills are adequate to cope në Mbretërinë e Bashkuar, si dhelife. të provoni që aftësitë në të everyday folur dhe dëgjim janë adekuate për jetën e përditshme. Westa Training offers Intensive English Language Westa ofron kurse tëcombined kombinuara trajnimi për gjuhen (ESOL) with Citizenship Classes and Exams. angleze (ESOL) dhe Citizenship Clases & Exams For further information, please call us on:

0207 272 1130

Mobile: 07944367779

Classes, Exams & Certificates Cost only

£180

Please come along to: London North Academy Westa Training FINSBURY PARK Andover Community Centre Finsbury Park Andover Estate 182 Seven Sisters Road London London N7 7PX N7 7RY (For Initial assessment come along with proof of ID, Proof of Address and 1 passport size photo)

Tel: 0207 2637804 Mob 07944367779

We are an accredited & registered Citizenship Examination Centre

Na kontaktoni në çdo moment. Tiranë: Rruga Mine Peza, 82, pranë Hotel Tafaj

Tel +355 4 22 62 669, Cel: 067 20 77 888, 067 20 77 885 Londër: 0771 77 90 601 Email: student@kovanigroup.com, admin@kovanigroup.com Website: www.kovanigroup.com


AKTUALITET

DREJTOR: PETRIT KUÇANA Kryeredaktor: BASHKIM METALIA

DR. MUHAMET HAMITI * osova po mbush dy vjet të ekzistencës si shtet i pavarur. Le të kujtojmë se ne kishim funksionuar si shtet më vete, de fakto i pavarur, që nga qershori i vitit 1999, kur e fituam lirinë pas një lufte të gjatë politike e të armatosur në vitet nëntëdhjetë. Kosova kishte dalë përfundimisht nga orbita e Serbisë okupatore në vitin 1999. Kjo u bë falë punës, djersës e gjakut që derdhi populli ynë, por edhe të ndihmës bujare të miqve tanë nga e gjithë bota, të cilët dolën përkrah nesh në orët e liga të së keqes që kishte gatuar e po villte makineria ideologjike dhe ushtarake e Serbisë së Millosheviqit. Nga këtu, nga Londra, s’ke si nuk përkujton me mirënjohje të përjetshme ndihmën që na ka dhënë Mbretëria e Bashkuar, e cila mori pjesë në aksionin për çlirimin e Kosovës, në rindërtimin e vendit tonë, duke u bërë më vonë ndër vendet e para që njohu pavarësinë e Republikës. Vitet e nëntëdhjeta, koha e rezistencës së gjithëmbarshme në kohën e Republikës së parë të Kosovës, udhëhequr nga Presidenti historik Ibrahim Rugova, por edhe e luftës së armatosur të popullit tonë rreth UÇK-së, i paraprinë periudhës së lirisë e të rindërtimit fizik e institucional të vendit tonë. Pastaj erdhi koha e procesit ndërkombëtar për përcaktim të statusit përfundimtar, që, ndonëse ishte shumë e vështirë, s’kishte ku të çonte veçse nër kurorëzimin e vullnetin të popullit tonë për pavarësi. Simbas pakos së Ahtisarit, kjo pavarësi do të ishte fillimisht e mbikëqyryr – këtu jemi tani – për të shkuar në pavarësi të plotë, për aq sa kanë pavarësi vendet në botën gjithnjë e më të ngjeshur në integrime. 17 shkurti i vitit 2008, dita kur Kuvendi i Republikës së Kosovës shpalli pavarësinë e vendit tonë, është datë që sublimon një të kaluar të dhimbshme të vuajtjes e të krenarisë, të aspiratës për liri, për demokraci e pavarësi. Kjo datë që nyjëton të kaluarën me të tashmen e të ardhmen e përjetshme të shtetit tonë rrezaton ngrohtësi, tashmë jo të dëshirës e të dëshirimit, por të realitetit të prekshëm, të jetës që pluskon në damarët e shoqërisë sonë, të shqiparëve në Kosovë e kudo në botë, por edhe të të tjerëve, të pakicave, që janë sot pjesë e një shoqërie dhe shteti modern, ku gëzojnë të drejta dhe privilegje që u jep kushtetuta jonë dhe ua garanton liria e mëvetësia që shumica shqiptare e ka fituar me përpjekje titanike e flijime biblike. Në vitin që shkoi Kosova ka shënuar përparime në të gjitha fushat e

K

15 SHKURT

REDAKSIA Akil Koci, Daut Dauti, Brixhilda Ndini, Pranvera Smith, Blerim Ciroka, Emanuel Bajra, Majlind Goge, Naim Hasani, Flori Slatina,

FAQE 3

Kastriot Dervishi, Enkeleid Omi, Jeni Myftari, Agim Shabani, Anila Hoxha, Shefit Domi, Ilir Thaçi, Web-design Shefdomi.com www.thealbanian.co.uk albania7@gmail.com

Tel/fax:02082169527

KOSOVA NË DYVJETORIN E PAVARËSISË

Në dyvjetorin e pavarësisë së Kosovës, urojmë e festojmë, por edhe bëhemi gati për rrugë të gjatë të Kosovës si shtete më vete, i integruar në UE, në NATO, anëtar i OKB-së, pjesëtar plotë i bashkësisë ndërkombëtare. Një herë: urime e gëzuar dyvjetori i pavarësisë! Përherë: urojmë për Kosovën e përjetshme! jetës. Kemi marrë njohje te reja të pavarësisë së Kosovës, jo në numrin që kemi dashur, por gjithësesi shumë të rëndësishme. Jemi bërë anëtarë të Bankës Botërore e të Fondit Ndërkombëtar. Kemi shënuar rritje ekonomike prej 4 përqindësh në një kohë të recesionit global. Në të vërtetë, tani që procesi i shtetndërtimit ka përfunduar në rrafsh insitucional, ndërsa shoqëria jonë po rilidh fijet e këputura si pasojë e okupimit dhe të luftës, Kosova do të hyjë në rrugën e zhvillimit të gjithëmbarshëm ekonomik. Projekte të mëdha infrastrukturore janë kryer e po kryhen, të tjera pritet të fillojnë sivjet, siç është autostrada e Kosovës që do të lidhet me autostradën e Shqipërisë në jug, ndërsa në një të ardhme, kur fqiu ynë verior të jetë pajtuar me realitetin e Kosovës së pavarur, edhe me rrugë me veriun.

Pavarësia e vendit tonë ka sjellë paqe në Kosovë e në rajon. Ka krijuar rrethanat për zhvillim normal të shoqërisë e të shtetit tonë. Ka krijuar parakushtet për këtë, por zhvillimi i harmonishëm i shoqërisë dhe i shtetit, në radhë të parë vënia e potencialeve natyrore e njerëzore në shfrytëzim për zhvillim e mirëqenie të vendit tonë, kërkon reforma, përkushtim, disiplinë e vendosmëri të re të popullit e të institucioneve tona. Një mobilizim të ri në gjakimin për ta kthyer Kosovën në një shtet e shoqëri si të gjitha të tjerat – jo ideale, se të tillë nuk ka, por normale, të zhvilluar. Tashti që dhembja e madhe është fashitur (statusi i Kosovës, që ëshë zgjidhur me pavarësim) shoqëria jonë ndjen dhembjet e tjera, të natyrës sociale e ekonomike në radhë të parë. Njerëzit duan punësim, arsim më të mirë e konkurrues me botën, mirëqe-

nie sociale. Tani që synimi madhor është arritur, dhe nuk ka nevojë për sakrifica sublime, duhet mendje, punë e djersë për të krijuar baraspeshën e një shoqërie që lufton për ndryshueshmëri, ku të katër pushtetet (ekzekutivi, legjislativi, gjyqësori dhe media/shoqëria civile) të krijojnë baraspeshën e domosdoshme të kontrollit e të mbikëqyrjes për të evituar shpengimet pushtetore që pashmangshëm çojnë në defekte sistemore e shoqërore, siç janë krimi e korrupcioni. Të gjitha qelizat shoqërore e shtetërore kanë role e punë në këtë ndërmarrje të madhe të transformimit të Kosovës në një vend si të gjithë të tjerët, që të qenit shtet e marrin si të vetëkuptueshme. Ambasada e Republikës së Kosovës në Londër ka arritur që të afirmojë ekzistencën e vet këtu në Londër e më gjerë, të përfaqësojë

vendin tonë, por edhe të punojë për interesa aftagjata të zhvillimit ekonomik e shoqëror të Kosovës. Si ambasador, për qëllimë lobimi e krijimi të marrëdhënieve dypalëshe, kam takuar me dhjetëra ambasadorë/komisionerë të lartë nga vende që nuk e kanë njohur ende Republikën e Kosovës. Qëndrimi i tyre varion, por është gjithësesi në shumicë pozitiv. Vitin që shkoi, më 24 nëntor 2009, në Londër organizuam Forumin e Investimeve në Kosovë, një aktivitet promovues njëditor, në të cilin morën pjesë figura të rëndësishme qeveritare e ekonomike të Kosovës dhe investitorë potencialë nga Mbretëria e Bashkuar. Për këtë vit po punojmë për aktivitetete të tjera, ekonomike e kultuore, që do ta projektojnë një imazh tjetër për Kosovën – si vend të potencialeve kulturore, turistike e ekonomike. Ambasada e Republikës së Kosovës, që udhëheq unë tani e 16 muaj, ka stafin dhe infrastrukturën për të kryer të gjitha shërbimet e një përfaqësie diplomatike. Së shpejti do të fillojmë të ofrojmë një gamë të gjerë të shërbimeve konsullore për shtetasit tanë. Shtetasit tanë këtu, me dhjetëra mijëra, që kanë kontribuar shumë për mbijetesën e Kosovës në vitet e rënda të okupimit, të luftës e të rindërtimit fillestar, kanë tani rastin të punojnë për vete, për familjet e veta e për Kosovën – duke investuar në shtetin tonë. Në javën e fundit të muajit shkurt, unë do të shkoj në Zelandë të Re për të paraqitur Letrat Kredenciale te Guvernatori i Përgjithshëm. Do të jem ambasador jorezident i Republikës së Kosovës në atë vend të largët. Edhe atje ka një komunitet nga Kosova, disa qindra, kryesisht në Auckland, për të cilët do të përkujdeset me dashuri edhe shteti amë. Në dyvjetorin e pavarësisë së Kosovës, urojmë e festojmë, por edhe bëhemi gati për rrugë të gjatë të Kosovës si shtete më vete, i integruar në UE, në NATO, anëtar i OKB-së, pjesëtar plotë i bashkësisë ndërkombëtare. Një herë: urime e gëzuar dyvjetori i pavarësisë! Përherë: urojmë për Kosovën e përjetshme!

* Ambasador i Republikës së Kosovës në Mbretërinë e Bashkuar


AKTUALITET NGA BASHKIM METALIA hpallja e Kosovës shtet i pavarur dhe sovran mbetet një nga ngjarjet me te rëndësishme dhe arritjet me te mëdha të shqiptarëve në shekuj. Kosova është njohur tashmë nga 65 vende nga mbarë bota. Për herë të parë në historinë e tyre Shqiptarët ndjehen më afër se kurrë ëndrrës së tyre shekullore, më afër njëri tjetrit, më afër integrimeve euroatlantike. U bënë tashmë dy vjet kur Kosova u deklarua e pavarur , pavarësi kjo që erdhi mbas shumë e shumë sakrificash,qofshin këta sakrifica politike, shoqërore , mentalitetesh dhe përpjekjesh njerëzore. Kosova e pavarur do te jetë e “përkushtuar ndaj paqes dhe stabilitetit “ thuhet në deklaratën e pavarësisë që u miratua në kuvendin e shtetit më të ri të botës , Kosovës, një ëndërr shekullore e bërë realitet , një aspiratë që u përmbush për të gjithë shqiptarët anekënd globit. UÇK-ja ishte preludi i një ere të re historike , i marrjes në dorë të zgjidhjes së çështjes shqiptare , për të dëbuar njëherë e përgjithmonë pushtuesin dhe skizofreninë sllave nga trojet e tyre. Ishte një nga pengjet e kohës moderne që u realizua mbas ndërgjegjësimit të botës ; fuqive të mëdha perëndimore dhe sidomos SHBA dhe Britanisë së Madhe me aleatët e tyre. Tashmë dy vjet lirie , Kosova , si asnjëherë tjetër po e ndërton demokracinë duke synuar integrimin e saj të denje në familjen Evropiane. Shqiptarët e Kosovës kanë jetuar për shumë kohë në një gjendje të pazakonshme. Ndaj sot të gjithë kanë të drejtën legjitime të festojnë përvjetorët e pavarësimit nga e keqja dhe sëmundja serbo-sllave. Organizime festive të Dy vjetorit të pavarësisë se Kosovës ,si ky që u organizua në Londër , nga “The Albanian”, “Edith Durham” dhe “Alba-Media”, me mbështetjen e Klubit “Neëborn Kosova” dhe shoqata “Shpresa Program” . Shqiptarët e Britanisë së Madhe, këtë traditë kombëtare e kanë bërë tashmë ekskluzive dhe entuziazmuese për çdo shqiptar. Traditë kjo që do të vazhdojë, për shumë arsye, por më e rëndësishmja është mbajta gjallë e ndjenjave e lirisë dhe paqes njerëzore, kulturës sonë kombëtare tek brezat e rinj. Kush e kush , individë dhe organizata qeveritare ose jo e mendon dhe përgatitet që 17 Shkurti i çdo viti të jetë sa më festiv jo vetëm në Britaninë e Madhe por në mbarë botën. Ky aktivitet u organizua në veri të Londrës , dhe u prezantua nga poetja Brixhilda Ndini dhe dashamirësja e mbarë shqiptarëve, shqipfolësja Claire Fletcher.

S

15 SHKURT

FAQE 4

FESTOHET NË LONDËR DY VJETORI I PAVARSISË SË KOSOVËS

Momenteve festive të pavarësisë së Kosovës ju bashkuan edhe Ambasadori i Republikës së Kosovës , Shkëlqesia e tij ,z. Muhamed Hamiti së bashku me bashkëshorten, Këshitllarin e Ambasadës së Republikës së Shqipërisë z. Myzafer Alushi me bashkëshorten, zv/Ambasadorin e Kosovës historiani dhe hulumtuesi z. Bejtullah Destani , së bashku me bashkëshorten, bashkëpunëtoren tonë znj.Jeni Myftari si dhe e plot të ftuar të tjerë si gazetare

lemesh dhe nevojash brenda komunitetit shqiptare në Londër , dhe në mbarë Britaninë e Madhe, duke i vënë theksin në ato më të rëndësishmet si kujdesi që duhet treguar për brezat e rinj , mësimi i gjuhës shqipe, shërbimet që duhet të marrim nga institucione dhe organizatat shqiptare për shqiptarët. Një ndër qëllimet kryesore të gazetës theksoi ai, është ruajtja e vlerave te kulturës shqiptare, të identitetit kombëtar , dhe në veçanti , rua-

, shkrimtarë , dhe dashamirës të shqiptarëve. Fjalën e rastit e mori Drejtori i Gazetës “The Albanian” Z. Petrit Kucana , i cili uroi festën e dy vjetorit te Pavarësisë së Kosovës të pranishmëve dhe mbarë shqiptarëve kudo që ndodheshin në botë. Ai foli për një mori prob-

jtjen , kultivimin dhe mësimin e gjuhës shqipe nga brezat e rinj. Nuk duhet harruar se pjesa me e madhe e popullsisë shqiptare ne Britaninë e Madhe janë relativisht mosha të reja ,dhe si e tillë është e domosdoshme për fëmijët e tyre që lindin në Britaninë e Madhe të vazhdojnë të mësojnë gjuhën shqipe

për të ruajtur traditat dhe vlerat kombëtare. Ambasadori i Republikës së Kosovës në MB Shkëlqesia e tij z. Muhamed Hamiti uroi të pranishmit për dy vjetorin e Pavarësisë së Kosovës. Në fjalën e tij Zoti Hamiti nënvizoi rëndësinë e kësaj date historike, progresin dhe sfidat që ka Kosova. Ai bëri një ekspoze të zhvillimeve në Kosovë dhe perspektivat e saj. Rajoni do të stabilizohet përfundimisht vetëm atëherë kur Serbia do ta pranojë realitetin në Kosovë. Vendosja e kushtetutës se re në Kosovë shënon një fazë të rëndësishme në rrugën drejt shtetësisë së plotë, dhe bën thirrje për Bashkimin Evropian. Gjithashtu foli edhe për rolin dhe punën e ambasadës dhe përkushtimin e saj ndaj komunitetit shqiptar në Britaninë e Madhe. Zoti Myzafer Alushi, Këshilltar pranë ambasadës së Shqipërisë, në fjalën e tij përshëndetëse me rastin e dy vjetorit te Pavarësisë se Kosovës , theksoj interesin që ka Shqipëria dhe shqiptarët , po ashtu dhe vete Evropa për zhvillimin dhe prosperitetin e Kosovës dhe vendosjen e paqes ne Ballkan. Zoti Alushi theksoi edhe zhvillimin e vrullshëm të Shqipërisë që do të kurorëzohet me sistemin e liberalizimit të vizave.

Me pas koncerti festiv vazhdoi me prezantimin e tre valleve , kërcyer nga valltaret e talentuar te klubit “New Born Kosova” të titulluara: Vallja e Rugovës , dhe vallja e Prespës, , vallja Besa- besë. Ishin vërtetë një emocion i fuqishëm kur vajzat e vogla të ” Shpresa Programme” interpretuan me aq mjeshtëri poezi kombëtare, ku të gjithë të pranishmëve u dhuronte emocione të papërsëritshme. Menjëherë pas këtyre valleve popullore vazhduan recitimet e Anës, Aidës, Gentianës, Arditës që i dhanë këtyre momenteve festive, magjinë dhe emocione të pa përshkruara – falë përkushtimit të palodhur të koreografëve Sevime Gashi dhe Ermir Disha përkatësisht nga Klubi “Newborn Kosova” dhe Shoqata “Shpresa Programe”. Kënga “Lemza” e interpretuar aq këndshëm nga Claire Fletcher shtoi edhe më shumë harmoninë festive këtij koncerti me traditë. Ndërkohë në ambientet e sallës ku u zhvillua koncerti u prezantuan mjaft vëllime poetike të krijuesve shqiptarëve në Britaninë e Madhe. Ndër to përmendim , vëllimet poetike nga poetët Brixhilda Ndini, Gazmend Kryeziu , Xhavit Grasa , Dritan Buna... etj. Ky aktivitet u ndihmua nga Money Gram. Mbasdita festive e këtij evenimenti u shoqërua nga këngëtarja Bardha dhe orkestra e saj që i shtuan atmosferën ambientit me këngë dhe valle popullore nga të gjitha trevat shqiptare. Gjithashtu festa të ngjashme do të vazhdojnë nga shoqata “Shpresa Programme” dhe Klubi Newborn në Londër, por edhe jashtë saj si në Birmingham ku drejtuesja e shoqatës “ILIRIA” znj.Pranvera Smith ka ftuar shqiptarët për të festuar madhërishëm edhe atje. URIME për dy Përvjetorin e Pavarësisë se Kosovës!


AKTUALITET

Nga BRIXHILDA NDINI olicia Franceze ka larguar me force ne Calais qindra emigrante që prisnin te kalonin kufirin për te ardhur ne Britaninë e Madhe. Ministri i emigracionit Eric Besson theksoi me te madhe se ne nuk mund te lejojmë dhe refuzojmë kategorikisht vendosjen e një « xhungle te re » ne Sangatë,dhe se duhej dhëne fund kësaj situate te papranueshme. Emigrantet e ndihmuar nga shoqata te ndryshme si « Jo kufijve » dhe SOS pa dokumente kane manifestuar ne rruge duke kërkuar mbështetjen e tyre. Sipas departamentit te Emigracionit ,banoret janë shprehur për te krijuar një strehim për te huajt e « pa ligjshëm ».Mbi njëqind forca te policisë rrethuan zonën e Calais për te larguar emigrantet te cilët kërkonin strehim ne rrethinat aty afër deri sa te realizonin ëndrrën e tyre mbërritjen ne Britaninë e Madhe. "Në çdo rast, shteti nuk do të lejojë për të rindërtuar një vend që do të shërbejë si një bazë për rrjetet e mafies dhe e emigracionit të paligjshëm afër me portin e Calais," tha Eric Besson në një deklaratë. Në shtator, Eric Besson kishte urdhëruar çmontimin e xhunglës, fusha kryesore e paligjshme në bregdet e Calais, shtatë vjet pas mbylljes së qendrës në Sangatte te Kryqit të Kuq urdhëruar ne atë kohe nga Nicolas Sarkozy, ministër i Brendshmen ne 2002. Prefektura ka kërkuar shtëpi dhe strehim emergjent humanitare për emigrantet ,por asgjë nuk është bere ne standardet e sigurisë publike. Qe nga mbyllja e Kryqit te kuq emigrantet janë te shpërndarë dhe vërtiten rreth bregdetit deri sa te mund te shkojnë ne Angli.

P

Po kur ka fëmijë te mitur mes emigranteve kudo ne Evrope ? Fëmijët dhe janë vetëm ata me te rrezikuarit dhe qe kërkojnë një mbrojtje te madhe ne veçanti. Te miturit e huaj te pashoqëruar ne Evrope duken se janë lëne ne harrese ,pra nuk ekzistojnë. Edhe pse ne shumicën e rasteve ne fillimet e tyre vendosen ne institucionet shtetërorë , ata largohen dhe statistikat nuk mund te paraqisnin me saktësi sa është numri i tyre qe zhduken e lihen ne harrese. Po për tu rikthyer tek emigrantet ne Sangate tek kjo « xhungël e re » për te cilat ministri i emigracionit thotë se nuk mund te lejoje krijimin e asnjë lloj baze te paligjshme qe do te jete ne ndihme te tyre. Po për te miturit sa janë ata ? Fenomeni është real, por asnjëherë nuk janë mbledhur te dhënat e sakta te tyre. Aplikimet për azil , në Francë, tregojnë se 410 aplikacione për të mitur të pashoqëruar u paraqitën në vitin 2008. Por ata janë 5 000 në tokën franceze. Ata vijnë nga e gjithë bota, Afrika, Amerika Latine, Azia, Evropa Lindore. Në Spanjë, shumica e tyre nga Maroku. Të mitur, afrikanë veriorë tani janë duke u përpjekur për të kaluar në Spanjë nga 8 vjet që behet kjo pune. Në Belgjikë, fëmijë te mitur rome nga 9 vjeç janë përdorur nga bandat e vjedhësve. Në zonën e Parisit, shërbimet sociale kanë zbuluar afganët të moshës

15 SHKURT

FAQE 5

EMIGRANTET E HUAJ NE SANGATE NE ITALI DHE GREQI STATUSI I SHQIPTARËVE TË KOSOVES NË BE

12 ose 13 vjeç. Fëmijët e mitur të pashoqëruar:qe kane qene te kthyer ne robër, largoheshin nga luftërat dhe persekutimet, "mandat", dërguar nga familjet e tyre për të punuar apo studiuar, shfrytëzuar, viktimat e rrjeteve të punësimit të paligjshëm apo të shfrytëzimit seksual; mbeten tashmë vetëm në vendin e tyre. Këta fëmijë, të cilët kanë ndjekur rrugë të ndryshme, rrallë vijnë vetëm. Trafikantët e tyre 'i harrojnë' ose në një vend publik ose shoqërojnë ata në selite e shoqatave te ndryshme. Dhe kuptohet se te miturit do te paguajnë ne një mënyrë apo një tjetër ata qe i ndihmuan për te udhëtuar. Tre vjet burg per francezen Christiane Chocat dhe djalin e saj Benjamin me 5 vjet burg dënuar nga gjykata e Portsmouth sepse kishin ndihmuar emigrantet e paligjshëm te hynin ne Britanine e Madhe.Te pandehurit u shpallen fajtore sepse kishin kaluar ilegalisht emigrantet, dënimi i tyre u vendos drejt per se drejti nga gjykata mbretërore e Portsmouth. Gjyqtari dha ketë dënim për te imponuar një model dhe për te penguar kandidatet e mundshëm te kryejnë te njëjtin krim. Këtë herë, ministri Eric Besson ka gjetur një ide të re: mohohet nënshtetësia franceze shtetaseve te huaj që kërkojnë mbajtjen e shamive të kokës për (gratë) . Eric Besson u mburr se ka refuzuar nacionalitetit francez te një personi i cili e ka detyruar gruan e tij të vene shami ne koke. Kritikuar nga organizatat bamirëse për të marrë informacion lëkundje debat të hapur mbi identitetin kombëtar, ministri i emigracionit dhe identitetit kombëtar e pa drejtimin e tij për të ndihmuar Francois Fillon në Evropë

Kryeministri tha se "ky është një mysliman radikal i cili kërkon ndarje burrë / grua në shtëpinë e tij dhe refuzon që të shtrëngojnë duart me një grua. Ai nuk ka vend në vendin tonë." Por si mund të provojnë se një bashkëshort i huaj mund të detyroje gruan e tij te veshe një vello? sipas Eric Besson,ky njeri i ka "imponuar mbajtjen e shamisë gruas se tij. Cilat janë rregullat dhe hetimet e një interviste paraprake, i cili ka konstatuar se veshja e shamisë ishte e detyruar? Ngelet për tu zgjidhur çështja e identitetit dhe ky është një debat jo fort konstruktiv. Megjithëse popullsia evropiane mbi 50%mendojnë se emigracioni nuk përben një kërcenim për identitetin kombëtar, por një gjë është e sigurt qe ky debat qe ka gjetur dhe një sukses popullor akoma nuk ka përfunduar. Sot, shumë politikanë kane frikë se ky debat nuk kushton vota . PO Ç’NDODH ME EMIGRANTET E HUAJ NE ITALI DHE GREQI? NËNSHTETËSIA ITALIANE ME SISTEM PIKESH. Dy shtetet fqinje dhe me më tepër emigrantë shqiptarë, tashmë kanë vendosur që t'i ndryshojnë rregullat për nënshtetësinë dhe lejet e qëndrimit. Pavarësisht shpresave për më shumë liri, në të dyja rastet, qeveria greke dhe ajo italiane kanë vendosur t'i shtrëngojnë kriteret Të dy prindërit emigrantë duhet të jenë banorë të ligjshëm dhe do të nevojiten gjashtë vjet shkollë. Brezi i dytë i em-

igrantëve të cilët shpresojnë të marrin nënshtetësinë greke, sipas ligjit të ri të propozuar nga qeveria, do të kenë ligje më të ashpra sesa në fillim. PASOK-u paraqiti projektligjin e rishikuar në parlament dhe ku shpejt u vu re se disa nga kushtet për të marrë nënshtetësinë janë shtrënguar që në kohën kur filloi konsultimi me publikun dhe kur u përfol se marrja e nënshtetësisë ishte shumë e lehtë. Sipas kritereve të reja, një fëmijë i lindur në Greqi me prindër emigrantë, duhet që prindërit e tij të kenë qëndruar ligjërisht për 5 vjet aty para se të fitojë nënshtetësinë, ndërkohë që më pare mjaftonte që të ishte i ligjshëm vetëm njëri prej prindërve. Gjithashtu, fëmija duhet të provojë se ka kryer gjashtë vjet arsimim në shkollat greke në krahasim me tre vjet që u propozua fillimisht. Një ndryshim i madh nga plani fillestar është se aplikuesit duhet të kenë dhe letra rekomandimi nga tre shtetas grekë. Ligji i propozuar gjithashtu do të lejojë brezin e dytë të emigrantëve të votojnë në zgjedhjet lokale dhe të jenë këshilltarë bashkiakë pasi të fitojnë nënshtetësinë dhe të provojnë se kanë aftësi të mira të greqishtes. Ministria e Brendshme bën të ditur se ky projektligj do të lejojë 250 000 vetë që të votojnë në zgjedhje pasi të fitojnë nënshtetësinë. Ministri i Brendshëm, Janis Ragusis, u shpreh se ligji do të zbatohet për çdo emigrant që ka qenë i ligjshëm që nga janari i vitit 2005. Pavarësisht kritereve të rrepta të projektligjit të ri, Demokracia e Re sërish kritikoi për tolerime. "Çdo kriter i propozuar nga qeveria për emigrantët është në nivelin më të ulët në Evropë për të fituar nënshtetësinë", u shpreh

zëdhënësi Panos Panajotopulos. Ndërkohë, këshilli i kishës greke u shpreh se nuk besonte se projektligji do të ndikonte efektshëm për zgjidhjen e problemit të emigracionit Brenda 24 muajve, një ekstrakomunitar duhet të mësojë italishten, të mësojë Kushtetutën, të regjistrohet në sistemin shëndetësor dhe t'i dërgojë fëmijët në shkollë. Nëse do t'ia dalë mbanë, do të fitojë 30 pikët e nevojshme. Nëse do t'i afrohet kësaj shifre, do të përfitojë edhe një vit shtesë. Nëse mbetet në zero, do të dëbohet. Kush dënohet, edhe jo në formë të prerë, me një dënim jo më pak se tre muaj do t'i hiqen të gjitha pikët dhe do të largohet nga Italia. Ky është sistemi që pas dy muajsh pritet të hyjë në fuqi në Itali për emigrantët në rastet që ata duhet të marrin lejen e qëndrimit. Një sistem i tillë pikësh është propozuar nga ministri i Brendshëm dhe ai Punëve dhe Çështjeve Sociale në Itali. Ministrat e cilësuan atë si një "marrëveshje integrimi". "Kemi diskutuar rregulloren, u shpreh ministri i Brendshëm Maroni, duke u bazuar në një "marrëveshje integrimi" me emigrantin në momentin e dhënies së lejes së qëndrimit. Në marrëveshje përkufizohen objektiva të qartë që duhen arritur në dy vitet e vlefshmërisë së lejes. Më pas do të jetë një vlerësim prej një paneli lidhur me arritjen e këtyre objektivave. Nëse do të jenë arritur, do të bëhet rinovimi i lejes, në të kundërt, do të dëbohet". Ministri Maroni u shpreh se kjo do të kontribuojë për të arritur objektivin e njohjes së gjuhës italiane, punës dhe shtëpisë. Marrëveshja e integrimit do të zbatohet vetëm për lejet e reja të qëndrimit dhe s'do të ketë asnjë kosto për emigrantin. "Gjithçka do të jetë në ngarkim të Ministrisë së Brendshme, tha ai. - Do të kemi kështu nën kontroll organizimin dhe do të garantojmë një standard për gjithë vendin". Marrëveshja është fryt i punës së specialistëve të Ministrisë së Brendshme dhe të Punëve Sociale dhe që së shpejti do të hyjë në fuqi. Marrëveshja nënkupton një kartë për emigrantin i cili duhet të arrijë 30 pikë në dy vjet. Pas dy vjetësh shteti do t'i japë një zgjatje prej një viti dhe nëse akoma nuk ka arritur të marrë pikët minimale, nuk do t'i jepet leja e qëndrimit. "Marrëveshja thekson përgjegjësitë, të drejtat dhe detyrimet e personit. Parashikon detyrimin për t'u nënshkruar në shërbimin shëndetësor, të mësojë gjuhën italiane dhe të sigurojë një edukim të vazhdueshëm për fëmijët e tij –tha ministri i brendshëm. STATUSI I SHQIPTAREVE TE KOSOVES NE BE Qeveria e Kosovës po përmbyll marrëveshjet për riatdhesim me të gjitha vendet e BE-së. Riatdhesimi i kosovarëve me status të parregulluar në vendet perëndimore, është një nga kushtet (vijon ne faqe 11)


T-Bar

249 High Road Willesden Nw10 2RX

ORGANIZON

Grupi ALB

mbremje muzikore me kengetare te ftuar nga Shqiperia dhe Kosova

TBar, vendi ku festohet Edi Isaku & Nexhat Jaha Live Music Te enjte 8pm-01 am(me rezervim) Te premte8pm-3.00am Te Shtune 8pm-3.00am Te diele 8pm-01.00 am PER REZERVIME DHE INFORMACIONE NA KONTAKTONI

Elda Berisha

Manushaqe Vata

07908733131

Expert in Relationship and love

Sheikh Salem International Hearler & Spiritualist order with many years experience in Europe, Asia, Usa & Africa. I can help you solve all your problems regarding relationship, love and back, curses, unexplained illnes, union or separation, black magic problems, exams, business flushing, Love matters etc. Your satisfaction is my concern Tel:02070550227 Mob 07950592908 3 days result 100% guaranteed Unë mund t’iu ndihmoj në zgjidhjen e problemeve në lidhje me marrëdhëniet në çift, problem në dashuri, mallkime, sëmundje të pashpjegueshme, problemet e magjisë së zezë, provimet, problem biznesi, problem dashurie etj etj. Për tre ditë rezultati i garantuar 100% Me kontaktoni Tel:02070550227 Mob 07950592908

www.luleonline.com

Dërgoni lule në të gjithë botën. Mundësia më fantastike për të kujtuar të dashurit tuaj në mëmëdhe apo në botë A ka dhuratë më të çmuar sesa një tufë me lule për të dashurën tuaj në Tiranë apo gjetiu?

TELEFONO: 07788406825


Ne kemi gjithçka çfarë i duhet shtëpisë, zyrës apo lokalit tuaj; karrige, tavolina, dollapë, krvate etj etj, të gjitha të cilësisë së shkëlqyer. Ju mund të zgjidhni sipas preferencës suaj. Adresa 2: Transporti ALBANYFURNITURE falas kudo UNIT 2 INWOOD BUSINESS PARK WHITON ROAD 24-30 Minerva Road që të jeni London NW10 6HJ në Londër HONSLOW TW3 2EB

Adresa 1: E.U. FURNITURE LTD. Unit 2, The Cromwell Centre,

sales@albanyfurniture.co.uk www.albanyfurniture.co.uk Tel: 0208 961 8765 Fax: 0208 965 9651 E-Mail: sales@eufurniture.co.uk www.eufurniture.co.uk

CHARCOAL KEBAB HOUSE

Adresa: 2 Broadway Road Wood Green London N22 6DS

Ne ofrojme specialitetet e kuzhines shqiptare, turke dhe mesadhetare Jemi te sigurte se ju do te mbeteni te kenaqur nga cilesia, çmimet dhe sherbimi yne. Ejani dhe binduni Nje staf i mrekullueshem do te jete ne sherbimin tuaj Jeni te mireseardhur ne cdo kohe

Tel:0208 888 3962


AKTUALITET

15 SHKURT

FAQE 8

Nga Blerim CIROKA rahas problemeve të integrimit, problemeve të punësimit, shkollimit të fëmijëve, probleme të ndryshme që sjell përplasja e kulturës tonë me kulturën e vendit pritës, mërgimtarët duhet të përballen dhe me disa sëmundje të tjera shoqërore siç janë përgojimi, shpifja, smira, armiqësia e verbër, gënjeshtra, tradhtia, paragjykimi etj.. Janë pikërisht këto sëmundje që po i`a brejnë pamëshirshëm e në heshtje trupin shoqërisë tonë. Po të flasim për përgojimin, po të ulësh për të pirë një kafe është jashtë mundësive që të mos përgojohet, që të mos merret dikush nëpër gojë me nuanca negative. Do të përgojohen njerëzit që jetojnë këtu, por madje mund të përgojohen edhe ata që ndoshta nuk kanë qenë asnjëherë këtu, ata që jetojnë diku larg dhe nuk i kemi parë prej vitesh. E si mund të kemi besim kur dëgjon dikë duke përgojuar, çfarë e pengon atë njeri që kur të largohet prej teje të të përgojojnë dhe ty kur dihet se besimi tek njëri-tjetri për njerëzit është një ndër kushtet themelore të një shoqërie të shëndoshë. A mund të diskutojmë për besnikëri e shoqëri të shëndoshë në këto kushte?! Pra, përgojimi ngjall pasiguri e tension të panevojshëm! Nganjëherë shkohet dhe më larg kur njerëzit shpifin. Pa pasur asnjë fakt njerëzit shpifin gjëra të pavërteta për dikë tjetër. Njerëzit shpifin pa menduar fare se sa të drejtë morale e shoqërore kanë për të kryer një veprim të tillë! Shpifjet dhe përçarjet e ndryshme shpesh herë kanë patur një kosto shumë të madhe, njerëzit janë grindur mes veti, vëllezërit nuk flasin me njëri-tjetrin, krijimi i pakënaqësive, problemet në çift, etj. Po smira? Kjo është një sëmundje e zemrës së disa individëve që kur shohin arritjet e dikujt tjetër, qofshin të arritura me mund dhe me punë, ndjejnë një lloj pakënaqësie e me padurim presin mundësinë për ta shprehur atë, për t`u shkarkuar nga ajo!

K

REPUBLIKA E SHQIPËRISË MINISTRIA E PUNËVE TË JASHTME INSTITUTI KOMBËTAR I DIASPORËS

TË DASHUR BASHKATDHETARË, GËZUAR PËRVJETORIN E DYTË TË PAVARËSISË SË KOSOVËS!

Çfarë po e dëmton shoqërinë Shqiptare? shikojnë punët e tyre?? Dhe situata gjeneron në kulminacionin e vet kur këto probleme të shoqërisë pranohen si të zakonshme e jo shumë ngrenë zërin për ndryshim. Pasojat e të gjitha këtyre që përmendëm më lartë janë të pallogaritshme. Ky është dhe shkaku pse në Librat e Shenjtë sëmundjet siç janë smira, përgojimi, paragjykimi dënohen ashpër, pranohen si gjëra të neveritshme dhe konsiderohen si mëkate të mëdha (Shiko Kur`anin, kaptina Huxhurat, vargu 12,)

Pikërisht këto hibride njerëzish djallëzorë pa marr parasysh se të gjithë janë njerëz, të gjitha kanë të drejta të barabarta për të arritur, dhe të gjithë jemi Shqiptarë ndjejnë smirë kur një njeri tjetër arrin diçka në jetë. Janë të gatshëm të përhapin pesimizëm tek dikush tjetër vetëm si pasojë e asaj smirës që fshehin në zemër. Armiqësia e verbër është një tjetër sëmundje që lind pikërisht nga smira, në një formë më të egër dhe më me pasoja. Madje i dëgjon disa tek shprehin urrejtje, xhelozi, pakënaqësi për

një person që i kalon në rrugë në punën e tij. Gënjeshtra e mashtrimi pa ndonjë shkas madhor janë bërë pjesë e "zgjidhjes" së problemeve tona. Gënjejmë e mashtrojmë me pafytyrësinë më të madhe e në një mënyrë krejt të natyrshme. Mos të harrojmë se së pari i kemi bërë dëm vetes. Nqs e kemi mashtruar dikë një herë a do ta mund ta mashtrojmë herën e dytë? Paragjykimi: Ndoshta edhe kur je duke e ndihmuar dikë fillon të mendojë mos vallë ky.. Mos vallë ky

ka diçka të përfitojë nga unë! Mos vallë ky e ka një interes me mua prandaj po më ndihmon! E përshëndet, i shpreh fjalë të mira dhe urime e përsëri në mendje ekziston një vallë.. një lloj pasigurie, një simptomë e paragjykimit! Si mund të kemi një shoqëri të shëndoshë kur vëllai nuk do vëllanë e tij? Kur miku shpreh smirë për arritjet e mikut? Si mund të kemi një shoqëri të qytetëruar kur pjesën më të madhe të bisedave e zëjnë përgojimit e mëritë e vërbërta, kur njerëzit nuk

GËZUAR PËRVJETORIN E DYTË TË PAVARËSISË SË KOSOVËS! e shqiptarëve, megjithatë përherë do të jetë njëlloj si 28 nëntori 1912. Madje është vetë ky Nëntor i Dytë.

që kishin shqiptarët. Kosova ka fatin ta ndërtojë shtetin e vet mbi themele të integrimit në BE. Me këto kushte dhe e dëshiruar nga shumë vende të zhvilluara të botës ajo po bëhet një shtet modern. Bashkë me Shqipërinë që po përparon për të hyrë sa më shpejt në familjen evropiane ne do t’i konfirmojmë botës se në të gjithë historinë tonë kemi parë vetëm andej prej ku vjen zhvillimi.

Të nderuar bashkëkombës

Ky jubile i dytë i Kosovës së pavarur sërish do të jetë festë, madje shumë e madhe. Kështu ndodh gjithnjë me gjërat shumë të shtrenjta, të cilat një popull i ka edhe themelet e identitetit e fatit të tij. Pa Kosovë të lirë nuk do të kishte kurrë shqiptarë të lirë plotësisht. Prandaj në Tiranë ajo do të ndodhë përherë të festohet po aq sa edhe në Prishtinë. Sepse është e tillë ajo festohet kudo gjenden shqiptarë, në trojet e tyre në Ballkan dhe në të gjitha anët e botës. 17 shkurti 2008 është festa më e re

Po a ka raste kur pakënaqësitë janë objektive? Në raste kur pakënaqësitë janë objektive, psikologët, psikiatërit, këshillojnë që nervozizmi si reaksion të fjalëzohet (verbalizohet), pra të shprehim me fjalor të pranuar pakënaqësinë që kemi menjëherë përsonit që e shkakton këtë pakënaqësi. Në këtë mënyrë nuk do të kemi nevojë të përgojojmë, nuk do të kemi nevojë të lodhemi dhe vritemi shpirtërisht, nuk do të mbajmë urrejtje në shpirtin tonë. Ndërsa përsa i përket paragjykimit, armiqësisë së verbër, smirës, këto janë më shumë probleme individuale që mund të vijë pa asnjë shkas të jashtëm dhe në këtë rast është pikërisht detyrë e individit të kontrollojë e të pyes vetveten pse mendon ashtu, pse duhet ngarkuar vetja pa nevojë me paragjykime, smirë e armiqësi ndaj të tjerëve! Duhet të kuptojmë se ngarkesa më ndjenja negative të panevojshme na dëmtojnë dhe shëndetin dhe botën shpirtërore!

Kosova, ky shtet i ri në botë, vjen prej një populli shumë të lashtë në trojet e veta, buron prej një kombi autokton. Për shkak të rrethanave ndërkombëtare qe një akt i vonë, por i merituar. Edhe kur ka qenë e robëruar Kosova brenda vetes së saj, thellë në shpirt, në ëndrrat e saj, në projektin e të ardhmes, ka funksionuar si të qe shtet i pavarur. Sepse bashkëkombësi ynë i Kosovës e ndjente veten të pavarur edhe pati forcë dhe kurajë të luftonte për ta fituar atë. Kosova nuk e ka liri të dhuruar, e ka të fituar. Ndihma që i dha bota demokratike, vendet më të zhvilluara me në krye Shtetet e

Gëzuar festën bashkëkombës të diasporës sonë të nderuar! Rroftë jetë e mot Kosova e lirë dhe e pavarur!

Bashkuara të Amerikës dhe Bashkimin Evropian, kontribut që

asnjë shqiptar nuk do ta harrojë kurrë, qe në përgjigje të kësaj vlere

Drejtori Flamur Gashi


AKTUALITET e datë 29/01/2010, ditën e premte, nga ora 19:00 deri në orën 21:00 në Xhaminë Shqiptare në Londër dijetari mistik Shejk Hisham Kabbani pati një takim me besimtarë të ndryshëm. Pas paraqitjes së programit dhe hyrjes me lexim të një pjese nga Kur`ani Famëlartë një përshkrim rreth kontributeve të tij për cështjen Shqiptare gjatë kohës së luftës së Kosovës u bë nga hoxhë Zymer ef. Salihi i cili ka qenë ko-ordinues i pikërisht projekteve të ndryshme, të inicuara nga sheijk Nazim El-Hakkani me origjinë Shqiptare i cili jeton në Qipro, në mbështetje të pakursyer për çështjen e Kosovës. Ai shpjegoi takimet e mbajtura në Shtetet e Bashkuara të Amerikës në nivelet më të larta zyrtare shtetërore dhe ata fetare në ngritjen e cështjes së Kosovës. Me pjesëmarrjen e myftive të Kosovës, Shqipërisë dhe Maqedonisë, përkatësisht të të ndjerit Hafiz Sabri Koci, Allahu e bekoftë shpirtin e tij, Dr. Rexhep Bojaj dhe ef. Sulejman Rexhepit, si një cështje që me ngut kërkon zgjidhje. Në këtë këndvështrim rëndësisë të vecantë ka patur dhe takimi i personalitete fetare Shqiptare të sipërpërmendura me kryetarin e shtetit Amerikan atëherë presidentin Bill Clinton takim i cili padyshim që ka ndihmuar në nxitjen e paqes në rajonin dhe kahjen drejt pavarësisë së Kosovës. Gjithashtu hoxhë Salihi vuri në dukje dhënien e qendrës së faltores në Seven Sister Road, qendër e cila i përket shoqërisë së sh. Nazimit është vënë plotësisht në shërbim të komunitetit Shqiptar, qoftë për të grumbulluar ndihmat për Kosovë e qoftë për përdorimin e qendrës për faljen e bajrameve, taravive, këndimin e mevludëve, si strehim për emigrantët nga trevat tona. Ai fjalëzoi detyrimin tonë moral për të qenë mirënjohës ndaj mbeshtetjes se sh. Nazim Hakkanit, sh. Hisham Kabbanit dhe bashkëpunëtorëve të tyre për cdo gjë që kanë bërë për ne. Më pas fjalën e mori miku i nderuar, shejk Kabbani, biseda e të cilit u fillua me falenderime të posacme ndaj Krijuesit të gjithësisë që mundësoi këtë objekt për komunitetin tonë, me përshëndetje të thella për Profetin Muhammed, paqja qoftë mbi të.

M

Biseda u vijua rreth rëndësisë së tolerancës, mirëkuptimit, zemërgjërësisë, qëndrimit paqësor që Islami urdhëron. Ai theksoi se Islami nxit fort dashurinë, harmoninë, bashkëjetesën dhe respektin e ndërsjelltë mes feve, kulturave dhe popujve të ndryshëm. Më pas në bisedën e tij vend të rëndësishëm zuri biseda e vecantë rreth simbolit të qëndresës së predikuesve muslimanë Shqiptarë ndaj regjimit komunist, Haxhi Hafiz Sabri Kocit. Ai vlerësoi lartë figurën dhe dimensionet e larta shpirtërore dhe organizative të kësaj figurë kaq madhore duke vënë nënëvizuar periudhën e gjatë 21 vjecare që Hafizi i nderuar kishte qendruar me turturat më cnjerëzore dhe asnjëherë nuk është përkulur, asnjehere nuk është dorëzuar, pavarësisht se kishte ndenjur me muaj pa ngrënë. Ai përmendi dhe periudhën kur H. H. S. Koci ka dalë nga burgu në një moshë të thyer i është përveshur punës në ngritjen e institucioneve dhe

15 SHKURT

FAQE 9

Vizita e sheijk Hisham Kabbanit në Xhaminë Shqiptare në Londër! rigjallërimin e kulturës fetare Islame në Shtetin e Shqipërisë, kulturë e cila simbolizohet me tolerancë dhe mirëkuptim ndërfetar.

Mulla Hisham Kabbani organizoi një takim të nivelit më të lartë për përfaqësuesit e Qendrës Islame të Kosovës në Londër – Xhamisë Shqiptare ku ishte i pranishëm edhe përfaqësuesi i ambasadës të shtetit të Kosovës në Mbretërinë e Madhe. Takimi përfshiu edhe takimin me Princin Charles të Uellsit. Gjatë këtij takimi, Princi në mënyrë të vecantë theksoi traditën tolerante që ka karakterizuar ndër shekuj kombin Shqiptarë. Ai vazhdoi duke theksuar rëndësinë e ruajtjes së kësaj tradite të lavdishme në mënyrë që të përcjellim mesazhe sa më të qarta nga kultura e kombit tonë tek njerëzit e vendin ku jetojmë sot, në Angli.

Në përfundim të këtij takimi u bë një grumbullim të hollash për të ndihmuar veriun e vendit i prekur nga përmbytjet. Të hollat që u grumbulluan në mbështetje të të përmbyturve janë 2 000 sterlina, të cilat me vonë u derdhën në llogarinë e hapur me këtë shkas nga Ambasada e Shqipërisë këtu në MB. Pas pak ditësh nga kjo mbrëmje, pikërisht mulla Hisham Kabbani organizoi një takim të nivelit më të lartë për përfaqësuesit e Qendrës Islame të Kosovës në Londër – Xhamisë Shqiptare ku ishte i pranishëm edhe përfaqësuesi i ambasadës të shtetit të Kosovës në Mbretërinë e Madhe. Takimi përfshiu edhe takimin me Princin Charles të Uellsit. Gjatë këtij takimi, Princi në mënyrë të vecantë theksoi traditën tolerante që ka karakterizuar ndër shekuj kombin Shqiptarë. Ai vazhdoi duke theksuar rëndësinë e ruajtjes së kësaj tradite të lavdishme në mënyrë që të përcjellim mesazhe sa më të qarta nga kultura e kombit tonë tek njerëzit e vendin ku jetojmë sot, në Angli. Gjatë këtij takimi, Mulla Hisham Qabani do të hapte cështjen e pavarsisë së Kosovës me presidentin e Indonezisë i cili është një nga studentet e tij ndjekës i mësimeve shpirtërore të rendit mistik Nakshibenidi, rend i cili është i përhapur në Turqi, Kosovë, Siri e shumë vende të tjera deri në Indonezi, rend dhe metodologji kjo që bazohet në paqe dhe vlerat shpirtërore të bazuara ne sheriat dhe praktiken dhe shembullin e fisnik te karakterit te persosur te Profetit Muhammed (paqja qoftë mbi të) cdoherë të bazuar në mëshirë, paqë, dashuri dhe tolerancë. Për këtë në bisedë me përfaqësusin e Ambasadës së Kosovës pritet që qeveria e Kosovës t`i dërgoj shkresat të cilat mund t`i jap presidentit të Indonezisë në takimin e tij në Mars. Urojmë që të kemi një njohje sa më të shpejtë të shtetit të Kosovës nga shteti i Indonezisë. Sa për informacion, Shjk. Hisham Kabbani, (l. 1945, Liban)ka qenë një ndër kritikuesit më të thekur të ekstremizmave të ndryshme shfaqur në emër të Islamit, si për shembull i doktrinës Vahabi. Shjk. Kabbani, nën orientimin e njohur Sunni, nën udhëzimet e medh`hebit Hanefi, është një lider mistik në shoqërinë Nakshibendi. Njëkohësisht ai është kryetar i "Këshillit Epror Musliman të Amerikës" (Islamic Supreme Council of Amerika), kryetar i organizatës bamirëse me emër "Ndihmave e Muslimanëve të Amerikës" (Amerika Muslim Assistance),kryetari organizatës "Fondacioni i Traditës Profetike në Amerikë" (As-Sunnah Foundation of Amerika), themelues i organizatës jofitimprurëse "Këshilli i Muslimanëve Mistik" (Sufi Muslim Council), etj.


AKTUALITET

15 SHKURT

FAQE10

Si të rregjistrohemi për të votuar?

SHPRESA PROGRAMME Shumë prej nesh kanë shkuar për të kërkuar ndihmë tek Anëtari i Parlamentit ndoshta për emigracionin , shtëpine,për të sjellë të afërmit këtu, për të ndihmuar që fëmija të shkojë në një shkollë tjetër e shumë të tjera. Shume prej nesh jane kënaqur me thjeshtësine, punën e bërë dhe rezulatatet që ndërhyrja e bërë ka sjellë, shumë kanë thënë ‘’ na shkoi mundi kot, asgjë nuk u bë ‘’

Nese keni nevoje per ndihme qe te rregjistroheni per t’e votuar, ose desheroni informacion te metejshem iu lutem n’a kontaktoni: shpresaporgramme@yahoo.co.uk ose tel 0207 511 586

Shumë prej nesh do të dëshëronim që ata të fitonin përsëri e shumë të tjerë që ata të largoheshin sa me parë. Po c’farë bëjme ne që këto dëshira të bëhen realitet? A kemi ne fuqi në duart tona të sjellim ndryshimin e dëshëruar? Nëse po a e përdorim atë sic duhet dhe kur duhet? Këtu në Mbreterine e Bashkuar votimi eshte asnjanes, fuqia e votes tuaj eshte e pakundershtueshem votoni per ata qe ka platformen me te mire per ju, votoni per ate parti apo individ qe perfaqeson dhe premton te shqyrtoje problemet dhe idete tuaja.

ju. A mund te votojne te gjithe shqiptaret qe jane present ne Mbreteri te bashkuar. Pergjigja eshte JO Ju duhet te jeni te rregjistruar ne menyre qe te votoni. Regjistri elektoral Regjistri elektoral eshte e vetmja menyre zyrtare nepermjet te ciles autoriteti local mund te konfirmoje qe ju keni te drejte te votoni. Ju nuk mund te votoni nese nuk jeni I rregjistruar .

Nese ju desheroni qe perpara votimeve te degjoni platformen e tyre ju mund te organizoheni dhe i therrisni ata qe kane hedhur kandidaturen e tyre te vijne e ta parashtrojne ate aty ku ju desheroni. Cdo vote ka nje peshe te caktuar, mos e lini ate te shkoje per ate qe nuk perfaqeson ju , dhe nuk do te punoje per

Ju nuk jeni te rregjistruar autimatikisht per te votuar edhe nese paguani Council tax I gjithe rregjistri eshte public dhe ju mund t’a shikoni ate. Nje version I edituar I tij mund te blihet. Ju keni mundesi ta hiqni emrin tuaj dhe adresen nga versioni i edituar nese nuk desheroni qe ata te jene ne versionin qe eshte per shitje Ju keni te drejte te votoni nese : • Jeni 17 vjec e siper ( ndoshta ju nuk mund te votoni derisa te jeni 18

Vjec). • Jeni British ose nenshtetas i vendeve qe futen Commonwealth. • Ju jeni nenshtetas I republikes se irlandes ose I ndonje vendi tjeter te European Union country. Kur duhet te rregjistroheni Format dergohen ne cdo shtepi te komunes nje here ne vit . Ju duhet ta keni marre tuajen gjate muajve Gusht dhe shtator. Ligji thote qe ju dihet ti ktheni mbrapsht te plotesuar keto forma ku te konfirmoni te gjithe njerezit qe banojne ne shtepine tuaj dhe kane te drejte vote ne menyre qe kur rregjistri i ri publikohet ne 1 Dhjetor te jete bashkohor. Nga janari deri ne gusht emrat mund te shtohen ose rregullohen por koj duhette shoqorohet me plotesimin e nje forme te quajtur ANNUAL Form ne shperndarjen theter te rradhes. A jeni ju I rregjistruar? Nese nuk i jeni i sigurte ju mund te kontrolloni nj kopje te rregjistrit elektoral i cili gjendet ne cdo Local Service Centre and at the Electoral Services office. Nese ju nuk jeni i rregjistruar

por i plotesoni kriteret per te votuar kontaktoni Electoral Services. AFATI I FUNDIT PER T’U RREGJISTRUAR KETE VIT NE MENYRE QE JU TE VOTONI ESHTE 13 March 2010. PERFITIME TE TJERA Regjistri electoral perdoret nga agjencite e credit reference per te verifikuar emrin tuaj dhe adresen nese ju po aplikoni per kredi. Eshte Ofence criminal qe te japesh informacion te rreme ose te refuzosh te plotesosh formen e rregjistrimit, gje e cila mund te coje deri ne gjobe me vlere £1,000. Nese keni nevoje per ndihme qe te rregjistroheni per t’e votuar, ose desheroni informacion te metejshem Iu lutem n’a kontaktoni at shpresaporgramme@yahoo.co.uk ose tel 0207 511 586 Votoni per ate qe ju mendoni se do t’iu ndohmoje me teper, ate qe ju mendoni se ka te njejtat parime me ju, por iu lutem mos heshtni mos lini te fitojne ata qe nuk iu perfaqesojne ju.

APELI I 14 VJECARES: MË NDIHMONI TË KUROHEM NGA TUMORI

 Club

ORGANIZONPROGRAMPERNDERTEPERVJETORITTEDYTETEPAVARSISESEKOSOVE x

PERHERETEPAREMESHFAQJENEDRAMESMENGJARJENGALUFTA

x

VALLEZIMETRADICIONALESHQIPTARENGAGRUPIIFEMIJEVEDHE

TERINJEVE x

RECITIME

x

KENGEDHEVALLE

 

DATA:20SKURT2010 HYRJA:17:00Ͳ17:30 FILLON:17:45–20:00 ADRESA:Haverstock School, Haverstock Hill, Camden, London, NW3 2BQ 

HYRJAESHTEFALAS. PERINFORMATAMETUTJESHMEKONTAKTONI 07985248694/07886513040

Dy muaj më parë, Irta Lanka shkonte në shkollë normalisht, luante me shokët e shoqet, mësonte dhe ëndërronte si të gjithë moshatarët e saj, deri kur në anën e djathtë të qafës iu shfaq një gjëndër. Dy tre ditë më pas një tjetër gjëndër i shpërtheu në anën e majtë. Brenda javës i dolën dy- tre gjëndra të tjera në mes të qafës. Të alarmuar familja dërgoi vajzën për diagnostikim. Përgjigjet e analizave nuk ishin premtuese… as të mira për Irtën, vajzën 14 vjecare e cila 9 vite më parë humbi të atin. “Na orientuan për në Selanik. Dërguam kampionin. Pas një jave morëm përgjigjen dhe na rezultoi se vajza vuan nga gjëndra tumorale.”- tregon xhaxhai i Irtës. Haxhi Lankes, i cili tashmë duhet të marrë dhe rolin e babait për Irtën, motrën e saj të vogël dhe të vëllanë tregon i shqetësuar dhe sy te ulur poshte. “Shëndeti i vajzës sa vjen e përkeqësohet. Ka dy muaj qe nuk shkon në shkollë”. Për nëna Zanën e vetmja fije shprese për vajzën e saj është operimi në Selanik. Po si? Me cfarë të ardhurash? Me cfarë dokumentesh? Familja e përbërë nga 4 anëtarë, nëna, Irsa, motra dhe i vëllai më i vogël jetojnë vetëm me pensionin që kanë siguruar nga vdekja e babait, vetëm 6 mijë lekë të reja. Po a mundet vallë kjo familje, me kaq pak të ardhura të sigurojë paratë për operacion i cili do i shpëtonte jetën Irsës?! Apelit i bashkangjitet më fort dhe dhimbja e nënës së adoleshentes- “Më ndihmoni ta kuroj jashtë shteti”. Edhe Irta nëpërmjet mikrofonit kërkon ndihmë për tu pajisur me pasaportën biometrike dhe i lutet shtetit ta ndihmojë për tu kuruar sa më shpejt. Bashkia e Maliqit ka ofruar një fond të vogël për të ndihmuar kurimin e Irsës. Pak ore pas apelit në News24, kreu i bashk-

isë së Maliqit, Gëzim Topcia bën të ditur se kanë nisur menjëherë procedurat për pajisjen me pasaportë të 14 vjecares, ndërsa vetë konsulli grek në Korcë ka marrë përsipër vizën e vajzës. Bashkia e Maliqit ka hapur llogari bankara për të ndihmuar vajzën 14 vjecare e cila vuan nga gjëndra tumorale. Në adresën e Balkanweb kanë mbërritur numrat e llogarive bankare ku cdo kush që dëshiron mund të derdhë të hodhat të cilat më pas do ti kalojnë familjes Lanka. BalkanWeb pasi bëri verifikimin nga Bashkia e Maliqit dhe Raiffeissen Bank konfirmon se numrat e llogarisë janë të sakta. "Parate do derdhen ne emer te Haxhi Xhevahir Lanka (xhaxhai i vajzes ,sepse i ati nuk jeton). Per derdhjet ne lek nr i llogarise eshte : 0001706587 kodi IBAN : AL51202410270000000001706587 Raiffeisen Bank Albania Maliq-Korce Albania Per derdhjet qe do behen nga jashte vendit duhet te jepen keto te dhena: Kur derdhja behet ne Eur : Emer Mbiemer Haxhi Lanka Nr. i llogarise : 0002706587 kodi IBAN AL98202410270000000002706587 Swift/Code SGSBALTX Emri i bankes Raiffeisen Bank Albania Adresa: Qyteti Maliq-Korce Albania Kur derdhja behet ne Usd Emer Mbiemer Haxhi Lanka Nr. i llogarise 0003706587 Kodi IBAN AL48202410270000000003706587 Swift/Code SGSBALTX Emri i bankes Raiffeisen Bank Albania Adresa: Qyteti Maliq-Korce Albania"


KOMUNITET (Vijon nga numri i kaluar) Më në fund u takuan Gjenerali dhe Lali në një prej darkave londineze. Gjenerali: Dua të di paraprakisht për axhendën e takimit, e ke parasysh është çështje serioze, është si ta them punë me përgjegjësi sepse edhe kohën e kemi të kufizuar. Them kështu si fillim se pastaj nuk ke nevojë për ndërmjetës. Lali: unë kam vendosur të krijoj dmth do të krijojmë një shoqatë gjithëpërfshirëse, bashkuese, kombëtare, atdhetare, flamurtare, patriotike, historike, flamurtare që do ta quanin; “Shoqata e Bashkimit të të Gjitha Bashkimeve të Shoqatave Shqiptare në Mbretërinë e Bashkuar”. Gjenerali: Çfarë? Ti do të krijosh... ti do të më rivalizosh? Po kush të

Komuniteti “Chateau Margaux” paska nxitur ore... he he he. Lali: Pse ore ç’të keqe ka? Gjenerali: Po a e kupton se unë jam kryetari i të gjithë kryetarëve dhe flas në emër të të gjithë shoqatave shqiptare në Mbretërinë e bashkuar. E Kupton ti që unë flas në emër të çdo shqiptari madje edhe në emrin tënd. Është si të them përgjegjësi e madhe. Ku të nisa ftesën në emër të Shkëlqesisë si e bëra unë. Pikërisht nga kjo pozitë. Edhe ministri mua më takoi, e ke parasysh është përgjegjësi. Pastaj

këtë nuk mund ta pranoj është krijuar njëherë komuniteti nuk mund të përçash komunitetin. Ja ku po ta them si burri burrit; është përpjekje e dështuar ajo e jotja. Ne do t’i përzgjedhim organizatat shoqatat, por që të jem i sinqertë janë të ndara gjërat tashmë Lali: Po sa shoqata ke ti o gjeneral? Gjenerali: Unë kam plot 13-14 shoqata dhe prandaj flas në emër të tyre, më kupton nuk të them kot se është punë me përgjegjësi. Ti e di që gjërat nuk bëhen shkel e shko, janë gjëra me përgjegjësi. Lali: Po ku i paske këto shoqata o gjeneral? Ti as ueb-site nuk ke as email. Dhe kush na janë këto shoqata se unë nuk e di dhe se thuajse shumë prej tyre i njoh dhe më kupton sepse ti e di që unë kam qenë i pari, unë i njoh të gjithë, unë u kam gjetur punë të tjerëve, u kam bërë sa e sa të mira e tani të kthejnë shpinën , bëjnë sikur nuk të njohin. Gjenerali: Unë nuk jam nga ata që nuk jam mosmirënjohës. Thjesht dua të të sqaroj pak. Që të jem i sinqertë me ty është pak punë si të ta them. Unë e di që ti nuk do të ma zësh vendin tim, dmth unë e di që ti nuk do që të më prishësh punë mua. Por duhet të jesh i qartë se unë jam kryetari i të gjithë kryetarëve.

15 SHKURT

Rubrika e Satirës Lali: Po si u zgjodhe ti o gjeneral? Gjenerali: Nuk është puna vetëm përzgjedhje, janë aftësitë menaxhuese etj etj. Po nejse i di shkëlqesia këto, s’ka nevojë t’i dijë gjithkush. Por unë do të bëj një kompromis ta madh. Që të jem i sinqertë me ty ngaqë të njoh. Ti po deshe eja në grupin tonë ku marrin pjesë të gjithë dhe me kupton, do të vijnë ftesa do të vijnë kupton, dhe unë personalisht do të ftoj në çdo eveniment në ambasadë. Dhe një gjë të fundit kjo të mbetët mes nesh. Se ka shoqata dhe organizata që më lusin përditë;të vij edhe unë të vij edhe unë, por nuk i kam pranuar, nuk i njoh. Lali: Po leri o gjeneral këto me mua. Unë do të krijoj një shoqatë gjithëpërfshirëse, bashkuese, kombëtare, atdhetare, flamurtare, patriotike, historike, flamurtare që do ta quaj; “Shoqata e Bashkimit të të Gjitha Bashkimeve të Shoqatave Shqiptare në Mbretërinë e Bashkuar”. Unë kam ngaruar Hasanin ta themelojë shoqatën “Shkodra” pastaj janë edhe shoqatat e tjera si “Ismail Qemajli”, “Dedë Gjo Luli”, “Hasan Prishtina”, “Ismail Kadare”, “Sylejman Vokshi”, “Bajram Curri”, “Ali Pasha” “Hasan Tasini”, “Vojo Kushi”, “Qemal Stafa”, “Hysen... tasini” e të tjera si këto. Kam dëgjuar që merren goxha shumë para në emër të shoqatave apo jo? Pse mos të marr edhe unë ë, pse. Në fund të fundit unë jam i pari këtu.

FAQE 11

Jam babai, gjeneralo, të kam thënë mos u kruaj me mua. Gjenerali: Avash, ti marrim gjërat me radhë. Sa kohë do të marri ty. Më dëgjo mua, më mirë eja tek unë, dmth tek ne; por po ta them më përpara se kur të kemi organizime nuk duhet të flasësh. Edhe unë kur flas i bie pak shkurt sepse kupton, njerëzit mërziten. Vetëm unë dhe Shkëlqesia. Jo se po ta them që në fillim se u ka mbetur hatri edhe të tjerëve dhe si të të them duan të flasin edhe të tjerët o burrë dhe nuk i kam lënë. Jo u kam than. Me ca kam probleme me disa të tjerë i kam përjashtuar automatikisht. Le që na kanë sharë edhe për kollare edhe për fjalime, se ku i kanë gjetur ca foto.. eh more burrë nuk po na lënë rehat. Por unë kam marrë këtë përgjegjësi jam njeri publik më kupton. Lali: Dëgjo o gjeneral, do ta krijoj atë shoqatë sikur nami të bëhet kupton. Do ta krijoj atë shoqatë gjithëpërfshirëse, bashkuese, kombëtare, atdhetare, flamurtare, patriotike, historike, flamurtare që do ta quaj; “Shoqata e Bashkimit të të Gjitha Bashkimeve të Shoqatave Shqiptare në Mbretërinë e Bashkuar”. Dhe mos më bëj të kujtoj nanen Drane... Po pres takimin nga guxo mos më telefono...

(vijon)

Gjeni diçituren (vijon nga faqe 5) bazë në procesin e liberalizimit të vizave. Pavarësisht kësaj, grupet e të drejtave të njeriut e kundërshtojnë procesin e riatdhesimit, për shkak të gjendjes së rëndë ekonomike e sociale në Kosovë. Kosova ka nënshkruar marrëveshjet për riatdhesim me Francën, Belgjikën dhe Zvicrën. Në proces e sipër janë të tjera marrëveshje me shtetet evropiane, ku janë të strehuar qindra mijëra kosovarë.Riatdhesimi nga ana e autoriteteve kosovare, është i pranueshëm, meqë shihet si një nga hapat kryesor drejt liberalizimit të vizave. Artan Duraku, nga Ministria e Punëve të Brendshme, shpjegon: "Në procesin e liberalizimit, kriteri kryesor është riatdhesimi dhe kjo nënkupton se duhet të nënshkruhen marrëveshjet e riatdhesimit me gati të gjitha shtetet e BE-së, me ato që na kanë njohur". "Ndërsa, me ato që nuk na kanë njohur, jemi duke e përgatitur rregulloren e brendshme ligjore dhe është duke u bërë gati ligji për riatdhesim. Pritet së shpejti të nënshkruhen marrëveshjet me Gjermaninë, Suedinë, Danimarkën dhe Norvegjinë".

Riatdhesimi nënkupton kthimin me vullnet, apo të detyrueshëm, të shtetasve kosovarë nga vendet përkatëse. Derisa autoritetet e shohin këtë si një hap më afër liberalizimit të vizave, organizatat për të drejtat e njeriut ngrenë zërin se me këtë veprim po shkelen të drejtat e njeriut. Ka qenë vetë komisionari për të Drejtat e Njeriut i Këshillit të Evropës, Tomas Hamarberg, ai që ka kërkuar nga BE-ja, që të mos i bëjë presion Prishtinës për të pranuar fluks të madh të azilkërkuesve. "Kam qenë i shqetësuar në lidhje me këto zhvillime, dhe nga bisedat që pata në Kosovë, vetëm sa më është përforcuar ky shqetësim. Ne kemi një situatë ku brenda Kosovës ende janë rreth 20 mijë të zhvendosur, të cilët ende nuk mund të kthehen në shtëpitë e tyre". "Kemi krizë në të dy kampet në veri. Kemi një papunësi në shkallë prej 50 për qind. Nuk është koha për një kthim të tillë", ka thënë gjatë një vizite që i ka bërë Kosovës, Tomas Hamarberg. Në të njëjtën frymë shprehen edhe aktivistët kosovarë për të drejtat e njeriut. Behxhet Shala nga Këshilli për Mbrojtjen e të Drejtave dhe Lirive të Njeriut, thotë se marrëveshjet kryesisht janë të imponuara, ndërsa Kosova nuk ka kushte për t'i pranuar shtetasit e

saj. "Kosova me gjendje të rëndë ekonomike-sociale, me një pa-perspektivë, me mungesë të një strategjie për hapjen e vendeve të reja të punës, nuk ka kurrfarë kapaciteti për të pranuar numër kaq të madh refugjatësh, ngase ka probleme me vetë qytetarët e saj që janë këtu". "Ne vlerësojmë se është një shkelje e rëndë e të drejtave të njeriut, ngase nga një situatë, ku e kanë të siguruar një ekzistencë, qoftë ajo minimale, po i sjellin në një situatë ku nuk kanë të siguruar asgjë ", thekson Shala. Ministria e Punëve të Brendshme, e cila i nënshkruan marrëveshjet, nuk i merr parasysh rrethanat se ku do të kthehen refugjatët. Artan Duraku thotë se puna e tyre është që të vërtetojnë se personi që do kthehet, është shtetas kosovar. "Ne verifikojmë shtetësinë e të kthyerve dhe nëse vërtetojmë se ai person që do të kthehet, është shtetas i Kosovës, atëherë e japim dritën e gjelbër". "Ndërkohë, vepron Ministria e Punës dhe e Mirëqenies Sociale dhe pushteti lokal. Ky proces është duke vazhduar me vite të tëra. Deri më tash nuk kemi hasur në vështirësi të mëdha dhe besojmë se do të vazhdojmë me ritëm të njëjtë", thotë Duraku.

Duraku shpjegon se çdo vit pranojnë rreth tre mijë persona, të cilët kthehen pa vullnetin e tyre nga shtetet evropiane. Eksperti për çështje të integrimeve evropiane, Avni Mazreku, thotë se procesi i riatdhesimit dhe ai i liberalizimit bien ndesh me njëri-tjetrin. Por, sipas tij, nëse Kosova do të shkojë përpara në procesin e regjimit të lirë të vizave, nuk bën pa marrëveshjet për riatdhesim. "Normalisht që dikush nga ky kontingjent i madh i njerëzve që jetojnë jashtë vendit, do të duhej të rregullonte statusin e tij legal. Pa rregullimin e këtij statusi, asnjë qeveri nuk mund t'i qaset rregullimit të pozitës së tyre". "Prandaj, normalisht që për ne, si kosovarë, për ekonominë më të varfër evropiane, kjo çështje ka pasoja të këtilla, mirëpo është nevojë e domosdoshme, që të rregullohet ky status", vlerëson Mazreku. Por, aktivistët për të drejtat e njeriut alarmojnë se ata të kthyer, që nuk mund të integrohen në shoqërinë kosovare, do të kërkojnë sërish rrugë për të dalë jashtë vendit, qoftë edhe në mënyrë ilegale. Ata apostrofojnë si shembull negativ, rastin tragjik në lumin "Tisa", ku disa kosovarë humbën jetën në lumë, në përpjekje për të kaluar ilegalisht kufirin Serbi - Hungari.


Albanian Yellow Pages in the UK 2010 *A keni ndonjë shërbim që mund të ofrosh për komunitetin shqiptar në Britaninë e Madhe? *A dëshironi që mesazhi juaj të shkojë në çdo familje shqiptare dhe shqiptaro-britanike? *A është e vështirë të neglizhosh me mijëra konsumatorë?

KONTAKTONI SA MË PARË QË TË REZERVONI VENDIN TUAJ Tel/fax:02082169527 Mob:07947177160 www.thealbanian.co.uk Info@thealbanian.info

Sifas Hairdressing & Beauty Salon Bridal & and Evening Styles Extensions & Manicure's Shërbimet më fantastike për t’iu bërë të bukur. Motoja jonë është profesionalizmi.

Ejani dhe binduni!

Tel 07956457645 you can visit our web; sifahairandbeauty.webs.com Address Downham Bromley Road BR1 5NS Buses .136 &181

Free Eyebrow Shaping With Your First Appointment


AKTUALITET

NGA BRIXHILDA NDINI gjencitë ndërkombëtare të lajmeve i kanë kushtuar vëmendje të veçantë lajmit tronditës për zbulimin e një varri masiv në periferi të kryeqytetit në Malin e Dajtit, ku janë varrosur njerëz të pushkatuar gjatë regjimit komunist. Agjencia prestigjoze australiane e lajmeve online "The Earth Times" shkruan se, "eshtrat e personave që besohet se janë vrarë nga regjimi komunist shqiptar në vitet 1970-1980, u gjetën pranë kryeqytetit të vendit. Trupat u zbuluan nga një person, i cili po kërkonte trupin e të atit të tij dhe u dërguan për ekzaminim mjeko-ligjor. Të gjithë trupat të cilët kanë shenja se janë pushkatuar me nga një plumb në kokë, u gjetën në një luginë mali shumë afër një vendpushimi në malin e Dajtit, me pamje nga veriu i Tiranës. Kujdestari i një ndërtese që ndodhet shumë afër vendit ku u zbuluan eshtrat e të pushkatuarve, Arkivës së Bashkisë së kryeqytetit - Tiranës, i tha medias lokale, se zona ishte e njohur si zonë ekzekutimi e përdorur nga regjimi komunist. Ai tha se ka shërbyer si roje edhe në kohën e komunizmit, në këtë ndërtesë duke theksuar se, "Ata ishin të gjitha viktima politike dhe nganjëherë ata qenë ekzekutuar pa vendim gjyqësor të asaj kohe". Mendohet se roja ka parë ndoshta edhe ndonjë rast kur janë hedhur në gropë të pushkatuarit. "The Earth Times", shkruan se pas Luftës së Dytë Botërore, si dhe në periudhën 1980-1990, deri sa ra regjimi komunist në Shqipëri në vitet `90 është zhvilluar një fushatë terrori, arrestimesh politike, torturash dhe ekzekutimesh të intelektualëve dhe kundërshtarëve politikë të regjimit. "Zbulimi i një varri masiv në afërsi të Tiranës, ndodhi në një kohë kur në Shqipëri, ligji shqiptar mbi policinë sekrete dhe krimet e komunizmit, i ashtuquajtur Ligji i Lustracionit, është anulluar nga Gjykata Kushtetuese e Shqipërisë, e cila ka hedhur poshtë një ligj që ndalonte ata që kanë qenë pjesëtarë nga ish-personeli i Sigurimit të Shtetit, në regjimin komunist të punojnë në institucionet e larta shtetërore dhe poste publike", shkruan Agjencia Ndërkombëtare e Lajmeve, prestigjozja "Asociated Press". Gjithashtu, kanali televiziv Euronews ka transmetuar lajmin e shoqëruar me titullin "Zbulohet varri masiv i të pushkatuarve politikë në Shqipëri". Varri masiv, tha kanali televiziv Euronews, u zbulua nga një njeri i zakonshëm, i cili udhëhoqi një kërkim afro dy dekada për të gjetur eshtrat e babait të tij, të ekzekutuar nga regjimi komunist në vitin 1976. Pas publikimit të historisë së tij nga media lokale, autoritetet kanë nisur një hetim për të identifikuar viktimat dhe të kërkojnë për varre të tjera po në atë zonë. Njeriu që zbuloi fillimisht varrin, Jovan Plaku i tha agjencisë franceze të lajmeve se kishte qenë në kërkim të ish-kazermës ushtarake të braktisur, për disa muaj për të gjetur eshtrat e babait të tij, një ish i-burgosur politik, të cilin regjimi komunist e pati ekzekutuar në vitin 1976 për " tradhti" ndaj vendit, siç i quante regjimi komunist. Megjithatë, duket se babai i tij mbetet në mesin e atyre që

A

15 SHKURT

FAQE 14

Mediat botërore japin lajmin tronditës të varrezave masive ne Malin e Dajtit

janë zbuluar dje afër ish-repartit ushtarak. "Kufomat dhe të paktën gjashtë qese që përmbajnë eshtra janë marrë nga ekspertët e Kriminalistikë s dhe janë dërguar në morgun e Tiranës", tha Plaku.

Nje tragjedi që ka ndodhur vetëm në Shqipëri

Lajmi është pasqyruar edhe nga rrjeti audio-viziv i lajmeve Bloomberg News, i cili thekson se "Shqipëria gjen mbetjet e të burgosurve politikë të ekzekutuar gjatë regjimit komunist". Sipas këtij rrjeti informativ, autoritetet shqiptare thanë të hënën se janë gjetur disa skelete që besohet se u përkasin të burgosurve politikë, që janë të ekzekutuar gjatë sundimit komunist në Shqipëri. "Mbetjet e trupave të pushkatuar janë gjetur shumë afër një ish-kazerme ushtarake pranë kryeqytetit Tiranë, në malin e Dajtit. Eshtrat u zbuluan fare rastësisht të hedhur në disa gropa futur në thasë plasmasi, në një luginë në rrëzë të malit të Dajtit, rreth 15 km larg nga kryeqyteti i Shqipërisë - Tirana", citon Bloomberg News. Gazeta turke "Hurrijet" shkruan: "Hetimi: I biri kërkon të

atin e ekzekutuar nga regjimi komunist, krejt rastësisht zbulon varrin masiv më 8 shkurt 2010, në një mal me gropa afër kryeqytetit të Shqipërisë në Tiranë". Më tej, gazeta thekson se Shqipëria është një nga vendet e pakta të ish-Perdes së Hekurt ku sot një student i ekonomikut në Universitetin e Tiranës, gjen pas më shumë se gjysmë shekulli kockat e mbetura të babait të tij, që kishte qenë i ekzekutuar në vitin 1976, si "armik i popullit". Ndërsa gazeta më e madhe në Lindjen e Mesme, "Khaleej Times", shkruan se, "Diçka që nga vendet ish-komuniste vetëm në Shqipëri ndodhi". Gazeta shkruan se janë gjetur rastësisht mbetjet e trupave të pushkatuar në një varr masiv më 8 shkurt në një mal në veri të Tiranës. Sipas gazetës, i mbetet kriminoligjistikë s së vendit ish-komunist të bëjë ekspertizën dhe të identifikojë viktimat. Gazeta citon Kryeministrin Berisha, i cili ka premtuar identifikim të shpejtë të 19 viktimave, që janë gjetur në varrin masiv. "Berisha, duke folur të hënën, tha se testet e ADN-së do të përdoren për të identifikuar trupat zbuluar në afërsi të një ish-kazerme të ushtrisë shqiptare, disa kilometra jashtë Tiranës", thotë më tej gazeta. Hapësirë të veçantë lajmit tronditës i kushton edhe agjencia tjetër e lajmeve Balkan Insight, e cila shton se zbulimi i një varri masiv në Tiranë, ka rihapur debatin mbi regjimin komu-

nist dhe hapjen e dosjeve. "Skeletet e gjetura dyshohet se janë ekzekutuar nga regjimi komunist në Shqipëri. Ato u përkasin njerëzve që Enver Hoxha i quante armiq të popullit", shkruan më tej kjo agjenci, e cila shton se trupat u gjetën nga persona që nuk dinë se ku janë varrosur të afërmit e tyre të vrarë nga regjimi diktatorial. Sipas kësaj agjencie, dyshohet se të vrarët i përkasin periudhës 1970-1980. "Ata ishin të goditur me nga një plumb në pjesën e prapme të kafkës", thekson më tej agjencia. Ballkan Insight vazhdon duke shkruajtur në një artikull të gjatë se Shqipëria, deri në vdekjen e diktatorit komunist Enver Hoxha, është udhëhequr nga një dorë e hekurt. Shqipëria në më shumë se pesë dekada ishte nën një izolim ndërkombëtar, që nga nëntori 1944 kur Shqipëria, u çlirua pas Luftës së Dytë Botërore. Dhe filloj të hapej pak pas vdekjes së Enver Hoxhës, në vitin 1985. Megjithëse regjimi komunist përsëri mbeti në pushtet deri në 1990, kur u prezantua për herë të parë sistemi shumëpartiak.

Sigurimi shkatërroi një pjesë të madhe të arkivave Sipas shoqatave të ish-të burgosurve politikë, rreth 5.577 burra dhe 450 gra u vranë nën regjimin komunist. Më shumë se 26.000 persona janë burgosur, ndërsa 32.000 ishin të deportuar në

rajone të largëta të izoluar, të internuar, thonë raportet e nxjerra nga shoqatat e të burgosurve në Shqipëri. Që nga rënia e komunizmit, familje të shumta në Shqipëri, kanë qenë në kërkim për mbetjet e të afërmve të ekzekutuar, por nuk ka të dhëna në arkivat e periudhës komuniste, se ku policia sekrete i ka ekzekutuar e varrosur trupat. Ka pohime se policia sekrete, kur ra regjimi komunist, i ka shkatërruar një pjesë të madhe të arkivave. Shqipëria, thuhet se është një nga pak vendet ish "Perdes së Hekurt", që ende nuk ka hapur arkivat e saj komuniste, ato të shërbimeve sekrete të kohës. Si rezultat i kësaj, mungojnë edhe të dhënat e sakta mbi numrin e të burgosurve politikë të vrarë nga regjimi dhe sa të pushkatuar kur dhe ku janë pushkatuar. Asgjë deri tani nuk është vënë në dispozicion të atyre që kërkojnë njerëzit e tyre. Gati dy dekada pas regjimit të shembur, mijëra të afërm të të burgosurve politikë janë ekzekutuar dhe ende pyesin ku janë trupat e familjarëve të tyre. Duke reaguar ndaj publikimit të ngjarjes, së zbulimit të një varri masiv në malin e Dajtit të hënën, ngjarje e cila ka marrë mbulim të gjerë në mediat në Shqipëri, Kryeministri Sali Berisha, bëri thirrje për një hetim gjithëpërfshirë s, duke u përpjekur të prekë sadopak vetëdijen njerëzore. ....


AKTUALITET

15 SHKURT

FAQE 15

Deklarata e Pavarësisë së Kosovës ë mbledhur në mbledhje të jashtëzakonshme më 17 shkurt 2008, në kryeqytetin e Kosovës, në Prishtinë,

T

Duke iu përgjigjur thirrjes së popullit për të ndërtuar një shoqëri që respekton dinjitetin njerëzor dhe afirmon krenarinë dhe synimet e qytetarëve të saj, Të zotuar për t’u përballur më trashëgiminë e dhembshme të së kaluarës së afërt në frymë të pajtimit dhe faljes, Të përkushtuar ndaj mbrojtjes, promovimit dhe respektimit të diversitetit të popullit tonë, Duke riafirmuar dëshirën tonë për t’u integruar plotësisht në familjen euroatlantike të demokracive, Duke vërejtur se Kosova është një rast special që del nga shpërbërja jokonsensuale e Jugosllavisë dhe nuk është presedan për cilëndo situatë tjetër, Duke rikujtuar vitet e konfliktit dhe dhunës në Kosovë që shqetësuan ndërgjegjen e të gjithë popujve të civilizuar, Mirënjohës që bota intervenoi më 1999 duke hequr në këtë mënyrë qeverisjen e Beogradit mbi Kosovën, dhe vendosur Kosovën nën administrimin e përkohshëm të Kombeve të Bashkuara, Krenarë që Kosova që atëherë ka zhvilluar institucione funksionale, multietnike të demokracisë që shprehin lirisht vullnetin e qytetarëve tanë, Duke rikujtuar vitet e negociatave të sponsorizuara ndërkombëtarisht ndërmjet Beogradit dhe Prishtinës mbi çështjen e statusit tonë të ardhshëm politik, Duke shprehur keqardhje që nuk u arrit asnjë rezultat i pranueshëm për të dyja palët përkundër angazhimit të mirëfilltë të udhëheqësve tanë, Duke konfirmuar se rekomandimet e të Dërguarit Special të Kombeve të Bashkuara, Martti Ahtisaari, i ofrojnë Kosovës një kornizë gjithëpërfshirëse për zhvillimin e saj të ardhshëm, dhe janë në vijë me standardet më të larta europiane për të drejtat të njeriut dhe qeverisjen e mirë, Të vendosur që ta shohim statusin tonë të zgjidhur në mënyrë që t’i jipet popullit tonë qartësi mbi të ardhmen e vet, të shkohet përtej konflikteve të së kaluarës dhe të realizohet potenciali i plotë demokratik i shoqërisë sonë,

Duke nderuar të gjithë burrat dhe gratë që bënë sakrifica të mëdha për të ndërtuar një të ardhme më të mirë për Kosovën, . Ne, udhëheqësit e popullit tonë, të zgjedhur në mënyrë demokratike, nëpërmjet kësaj Deklarate shpallim Kosovën shtet të pavarur dhe sovran. Kjo shpallje pasqyron vullnetin e popullit tonë dhe është në pajtueshmëri të plotë me rekomandimet e të Dërguarit Special të Kombeve të Bashkuara, Martti Ahtisaari, dhe Propozimin e tij Gjithëpërfshirës për Zgjidhjen e Statusit të Kosovës.

1

. Ne shpallim Kosovën një republikë demokratike, laike dhe multietnike, të udhëhequr nga parimet e jodiskriminimit dhe mbrojtes së barabartë sipas ligjit. Ne do të mbrojmë dhe promovojmë të drejtat e të gjitha komuniteteve n ë Kosovë dhe krijojmë kushtet e nevojshme për pjesëmarrjen e tyre efektive në proceset politike dhe vendimmarrëse.

2

Ne pranojmë plotësisht obligimet për Kosovën të përmbajtura në Planin e Ahtisarit, dhe mirëpresim kornizën që ai propozon për të udhëhequr Kosovën në vitet në vijim. Ne do të zbatojmë plotësisht ato obligime, përfshirë miratimin prioritar të legjislacionit të përfshirë në Aneksin XII të tij, veçanërisht atë që mbron dhe promovon të drejtat e komuniteteve dhe pjesëtarëve të tyre.

3

. Ne do të miratojmë sa më shpejt që të jetë e mundshme një kushtetutë që mishëron zotimin tonë për të respektuar të drejtat e njeriut dhe liritë themelore të të gjithë qytetarëve tanë, posaçërisht ashtu siç definohen me Konventën Europiane për të Drejtat e Njeriut. Kushtetuta do të inkorporojë të gjitha parimet relevante të Planit të Ahtisaarit dhe do të miratohet nëpërmjet një procesi demokratik dhe të kujdesshëm.

4

. Ne mirëpresim mbështetjen e vazhdueshme të bashkësisë ndërkombëtare për zhvillimin tonë demokratik nëpërmjet të pranive ndërkombëtare të themeluara në Kosovë në bazë të Rezolutës 1244 të

5

Këshillit të Sigurimit të Kombeve të Bashkuara (1999). Ne ftojmë dhe mirëpresim një prani ndërkombëtare civile për të mbikëqyrur zbatimin e Planit të Ahtisaarit dhe një mision të sundimit të ligjit të udhëhequr nga Bashkimi Europian. Ne, po ashtu, ftojmë dhe mirëpresim NATO-n që të mbajë rolin udhëheqës në praninë ndërkombëtare ushtarake dhe të zbatojë përgjegjësitë që i janë dhënë sipas Rezolutës 1244 të Këshillit të Sigurimit të Kombeve të Bashkuara (1999) dhe Planit të Ahtisaarit, deri në atë kohë kur institucionet e Kosovës do të jenë në gjendje të marrin këto përgjegjësi. Ne do të bashkëpunojmë plotësisht më këto prani në Kosovë për të siguruar paqen, prosperitetin dhe stabilitetin në të ardhmen në Kosovë. . Për arsye të kulturës, gjeografisë dhe historisë, ne besojmë se e ardhmja jonë është në familjen europiane. Për këtë arsye, ne shpallim synimin tonë për të marrë të gjitha hapat e nevojshëm për të siguruar anëtarësim të plotë në Bashkimin Europian sapo që të jetë e mundshme dhe për të zbatuar reformat e kërkuara për integrim europian dhe euroatlantik.

6

. Ne i shprehim mirënjohje Organizatës së Kombeve të Bashkuara për punën që ka bërë për të na ndihmuar në rimëkëmbjen dhe rindërtimin pas lufte dhe ndërtimin e institucioneve të demokracisë. Ne jemi të përkushtuar të punojmë në mënyrë konstruktive me Organizatën e Kombeve të Bashkuara gjersa ajo vazhdon punën e saj në periudhën në vijim.

7

. Me pavarësinë vie detyra e anëtarësisë së përgjegjshme në bashkësinë ndërkombëtare. Ne e pranojmë plotësisht këtë detyrë dhe do t’i përmbahemi parimeve të Kartës së Kombeve të Bashkuara, Aktin Final të Helsinkit, akteve tjera të Organizatës për Siguri dhe Bashkëpunim në Europë, obligimeve ligjore ndërkombëtare dhe parimeve të marrëdhënieve të mira ndërkombëtare që shënojnë marrëdhëniet ndërmjet shteteve. Kosova do të ketë kufijtë e saj ndërkombëtarë ashtu siç janë paraparë në Aneksin VIII të Planit të Ahtisaarit, dhe do të respektojë plotësisht sovranitetin dhe integritetin territorial të të gjithë fqinjve tanë. Kosova, po ashtu, do të

8

përmbahet nga kërcënimi apo përdorimi i forcës në cilëndo mënyrë që është jokonsistente me qëllimet e Kombeve të Bashkuara. Ne, nëpërmjet kësaj Deklarate, marrim obligimet ndërkombëtare të Kosovës, përfshirë ato të arritura në emrin tonë nga Misioni i Administratës së Përkohshme të Kombeve të Bashkuara në Kosovë (UNMIK), si dhe obligimet e traktateve dhe obligimet tjera të ish-Republikës Socialiste Federative të Jugosllavisë ndaj të cilave obligohemi si ish-pjesë konstituive, përfshirë konventat e Vjenës për marrëdhëniet diplomatike dhe konsullore. Ne do të bashkëpunojmë plotësisht me Tribunalin Penal Ndërkombëtar për ish-Jugosllavinë. Ne synojmë të kërkojmë anëtarësim në organizatat ndërkombëtare, në të cilat Kosova do të synojë të kontribuojë për qëllime të paqes dhe stabilitetit ndërkombëtar.

9

10

Kosova shpall zotimin e saj ndaj paqes dhe stabilitetit në rajonin tonë të Europës Juglindore. Pavarësia jonë e sjell në fund procesin e shpërbërjes së dhunshme të Jugosllavisë. Gjersa ky proces ka qenë i dhembshëm, ne do të punojmë pa pushim për t’i kontribuar një pajtimi që do të lejonte Europën Juglindore të shkojë përtej konflikteve të së kaluarës dhe të farkojë lidhje të reja rajonale të bashkëpunimit. Për këtë arsye, do të punojmë së bashku me fqinjtë tanë për të avansuar të ardhmen tonë të përbashkët europiane.

11

Ne shprehim, në veçanti, dëshirën tonë për të vendosur marrëdhënie të mira me të gjithë fqinjtë tanë, përfshirë Republikën e Serbisë, me të cilën kemi marrëdhënie historike, tregtare dhe shoqërore, të cilat synojmë t’i zhvillojmë më tej në të ardhmen e afërt. Ne do të vazhdojmë përpjekjet tona për t’i kontribuar marrëdhënieve të fqinjësisë dhe bashkëpunimit me Republikën e Serbisë duke promovuar pajtimin ndërmjet popujve tanë.

12

Ne, nëpërmjet kësaj, afirmojmë në mënyrë të qartë, specifike dhe të parevokueshme se Kosova do të jetë ligjërisht e obliguar të plotësojë dispozitatat e përmbajtura në këtë Deklaratë, përshirë këtu veçanërisht obligimet e saj nga Plani i Ahtisaarit. Në të gjitha këto çështje, ne do të veprojmë në pajtueshmëri në parimet e së drejtës ndërkombëtare dhe rezolutat e Këshillit të Sigurimit të Kombeve të Bashkuara, përfshirë Rezolutën 1244 (1999). Ne shpallim publikisht se të gjitha shtetet kanë të drejtën të mbështeten në këtë Deklaratë, dhe i bëjmë apel të na ofrojnë përkrahjen dhe mbështetjen e tyre.


INTERVISTA NGA FERDINAND DERVISHI ër të shkuar te vendvarrimet e pazbuluara të të pushkatuarve të kohës së komunizmit kemi emrat e saktë të prokurorëve, hetuesve, mjekëve e sekretarëve që kanë marrë pjesë në këto ekzekutime. Ata mund të shërbejnë si dëshmitarë okularë, mund të tregojnë me gisht se ku janë varrosur viktimat”. Ky është thelbi i pohimeve të Drejtorit të Arkivës së Ministrisë së Brendshme, Kastriot Dervishi. Sipas Dervishit, në arkiv nuk ka asnjë dokument të vetëm që të vërtetojë vendndodhjen e varreve të të ekzekutuarve politikë, por për fat janë gjetur një numër i vogël skicash që tregojnë varre të të ekzekutuarve për krime ordinere. Në të njëjtën intervistë, Dervishi rrëfen vendet e ekzekutimeve të kohës së komunizmit në të gjithë vendin dhe një urdhër të Kadri Hazbiut për përpilimin e hartave të vendndodhjeve, por që fatkeqësisht koha e ka bërë të pavlefshëm.

P

15 SHKURT

Drejtori i Arkivit:Kemi emrat e saktë të ekzekutuesve të dënimeve me vdekje

Gjatë kohës që punoni në drejtim të Arkivit të Ministrisë së Brendshme, si u jeni përgjigjur kërkesave të qytetarëve të ndryshëm për ndihmë për gjetjen e eshtrave të të afërmve të tyre të pushkatuar në kohën e komunizmit? Si i keni trajtuar këto raste? Sigurisht gjetja e eshtrave të personave që janë ekzekutuar, kanë vdekur në hetuesi, në burg apo në përpjekje me forcat e Sigurimit gjatë regjimit komunist ka qenë një prej kërkesave të shumta që qytetarët kanë pasur ndaj Arkivit të Ministrisë së Brendshme. Jo gjatë kësaj kohe, por qysh në vitet e para të demokracisë, janë depozituar kërkesa për gjetjen e eshtrave të personave në fjalë. Gatishmëria e Arkivit ka qenë maksimale duke vënë në përdorim gjithçka ndodhej në fondet tona arkivore. Jo më larg se sot (dje) ka ardhur e bija e të ekzekutuarit O. I. dhe është pajisur me praktikën e ekzekutimit të babait të saj, shoqëruar edhe me fjalën e fundit ku kishte dhe një amanet me vajzën. Arkivi do të vërë në dispozicion të të interesuarve gjithçka ka dhe kjo nuk diskutohet, por duhet të kuptohet thelbi i materialeve të depozituara në të, pasi ai nuk është arkiv varreze. Nga sa keni pasur mundësinë të

FAQE 16

shfletoni nëpër dosjet e kohës së komunizmit, si është vepruar me dokumentimin e pushkatimeve? A keni parë dokumente të sakta për vendndodhjen e varreve, apo emra personash që kanë marrë pjesë në togat e pushkatimeve, që mund të shërbejnë si dëshmitarë okularë? Në kuptimin e mirëfilltë, nuk ka ekzistuar ndonjë fond arkivor që mund ta titulloj “fondi i ekzekutimeve”, apo diçka afër tyre. Nga ne ka qenë nevoja të krijohej dhe grumbullohej gjithçka nga e para. Kohë më parë kam nisur të grumbulloj praktikat e pushkatimeve nga viti 1972 e deri më 1990 dhe mund të them se në një farë mënyre është krijuar një fond unik arkivor, duke shfry-

tëzuar të dhënat nga fondet e Hetuesisë dhe ish-Drejtorisë së Zbatim Vendimeve Penale. Ndërkohë të dhëna të tjera ndodhen të veçuara në fonde të tjera si ato të degëve të punëve të brendshme, apo brenda dosjeve hetimore - gjyqësore. Duke bërë një përmbledhje mund të them se shumica e praktikave të të ekzekutuarve me vdekje ekzistojnë, por pa skicat e vendeve se ku janë kryer. Të ekzekutuarit me vendim të formës së prerë të gjykatave komuniste, sipas të dhënave të AMB-së (Arkivit të Ministrisë së Brendshme. Red) janë 1030 persona, ndërsa së bashku me kategoritë e tjera sipas përpilimit që ka bërë komisioni përkatës më 1992 shkon në 5157 vetë.

Të ekzekutuarit me vendim të formës së prerë pasi dënoheshin nga gjykatat e niveleve të ndryshme (shkallës së parë, Gjykata e Lartë, gjykatat ushtarake, etj), kalonin për miratim përfundimtar në komandën e përgjithshme të ushtrisë (për gjykatat ushtarak) ose në Presidiumin e Kuvendit Popullor për rastet e tjera. Me nxjerrjen e urdhrit (tek rastet ushtarake të Enver Hoxhës), ose të dekretit nga Presidiumi i Kuvendit Popullor për miratimin e ekzekutimit të personit, dega e punëve të brendshme e rrethit (në raste të veçanta grupi special) ku gjykohej çështja, merrte urdhrin për ekzekutim vendimi. Urdhri për ekzekutim personi nxirrej nga Ministri i Punëve të Brendshme. Në këtë urdhër ngarkohej dega

përkatëse që të kryente ekzekutimin. Më pas titullari i degës hartonte planin e masave për këtë ekzekutim. Përpilohej dokumentacioni për emrat e personave që do merrnin pjesë në ekzekutim (prokurori, hetuesi, mjeku, sekretari shkrues, komandanti i grupit ekzekutues, ekzekutuesit, personat që stërviteshin për të parë skenën, për të marrë zemër, etj). Procesverbali plotësohej me fjalët e fundit që kishte thënë i dënuari me vdekje për herë të fundit. Përgjithësisht për personat të dënuar politikisht fjalët e fundit kanë qenë për Shqipërinë, ndërsa për të dënuarit ordinerë (për vrasje, grabitje, etj), për partinë dhe udhëheqjen. Për ekzekutimet e viteve të para, për shkak të kohës së madhe që ka kaluar, është e vështirë të flitet për persona gjallë, ndërsa për ekzekutimet e periudhës nga viti 1970 e lart, mundësia e të qenit gjallë e pjesëmarrësve është e madhe. Ne kemi të dhëna të sakta mbi prokurorët, hetuesit, mjekët, sekretarët, etj që kanë qenë të pranishëm në kryerjen e një ekzekutimi. Po ashtu janë edhe të dhënat për kryetarin dhe nënkryetarin e degës së Punëve të Brendshme që miratonte planin e masave për ekzekutim. A përpiloheshin harta të vendvarrimeve dhe sa kohë ruheshin këto dokumente me ligj? Pas proceseve të viteve të para, të ecura pa rregull të qartë, më 10 janar 1947, doli dekreti nr.264 i Presidiumit të Kuvendit Popullor, që shpalli ligjin nr.390, datë 10 janar 1947 “Mbi ekzekutimet e dënimeve”. Pas tre vjetësh më 9 shkurt 1950 ministri i Punëve të Brendshme, Mehmet Shehu, nxori urdhrin mbi vendimet ekzekutim me vdekje që jepeshin nga organet gjyqësore. Sipas këtij urdhri, dënimi jepej: pasi ishte dhënë vendimi i formës së prerë si dhe dekreti i Presidiumit të Kuvendit Popullor, pasi të dilte urdhri i ministri me shkrim, urdhri përpilohej nga Dega e 7-të e Sigurimit të Shtetit, kur kishte karakter politik dhe nga ana policia, kur kishte karakter ordiner. Urdhri duhet të përmbante: gjenealitetet e personit, numrin e vendimit dhe datën e gjykatës, datën, orën dhe vendin e ekzekutimit, si dhe kush ngarkohet për ekzekutim, me emër mbiemër, gradën dhe detyrën. Për çdo ekzekutim bëhej procesverbali ku shkruhej edhe fjala e fundit e të dënuarit. Procesverbali i dërgohej degës nga ishte përpiluar urdhri, e cila ia dërgonte ministrit. Më vonë ka dalë një urdhër tjetër i Kadri Hazbiut, i cili pak a shumë i referohej urdhrit të mëparshëm. Në bazë të këtij urdhri në atë kohë përpiloheshin skica të vendit ku kryheshin ekzekutimet, por organi zbatues i urdhrit nuk i depozitonte këto


INTERVISTA në arkiv pasi e konsideronte dokument operativ të përkohshëm me afat ruajtje 5 vjet. Sot ne kemi në Arkiv pak skica dhe vendvarrime të të ekzekutuarve jopolitikë, që kanë mundur të depozitohen. Ka pasur vende të caktuara për pushkatimet e kategorive të ndryshme të të dënuarve, apo kishte vetëm një të tillë? Si funksiononte kjo në qytetet e ndryshme të vendit? Çdo rreth ka pasur vendin ku kryheshin ekzekutimet. Mos përfytyroni se kanë qenë toga pushkatimi përballë personave të dënuar. Së paku në 20 – 30 vitet e fundit kjo punë është bërë për çdo rast nga një person i besuar me një plumb në kokë, pasi nuk duheshin harxhuar plumbat. Për sa i takon vendeve të ekzekutimit mund të themi diçka. Për Tiranën janë përdorur disa vende si Kodra e Priftit (për gjyqin special të 1945, etj), Lumi i Tiranës (zona e Paskuqanit dhe zona e quajtur Peshkës, rrugës për në fshatin Brar), Ura e Beshirit (për grupin e Hamit Matjanit dhe të “bombës në ambasadën sovjetike”, disa zona në Dajt (Linzë), etj. Për Elbasanin është përdorur Krasta dhe përroi i Muçanit. Për Durrësin është përdorur ura e Dajlanit dhe Mali i Robit. Për Lushnjën një rezervuar afër qytetit. Për Korçën rruga në Qafën e Qarrit. Për Vlorën zona e pyllit të sodës, për Shkodrën zona e antenave, për Peshkopinë një vend në Drinin e Zi, etj. Këto vende në pjesën më të madhe i kam lexuar, nuk i kam parasysh si mund të jenë. A keni dijeni të përafërt se sa grupeve të pushkatuarish u janë gjetur eshtrat tashmë dhe të cilave periudha kohore janë? Pas vitit 1992 pati përpjekje të shumta për gjetjen e eshtrave të viktimave të komunizmit. Në atë kohë janë zhvilluar edhe ceremoni për nderimin e tyre. Me sa kam mundur të mësoj, informacioni më i madh është marrë në terren me anë të dëshmitarëve të kohës. Ajo që është zbuluar dhe gjetur, sigurisht që është fare pak në krahasim me atë që ndodhet nën tokë. Kam qenë në kontakt me shumë familje që janë interesuar, ndërsa kemi zhvilluar “hetime” duke shfrytëzuar emrat që përmendeshin në procesverbale. Sigurisht ka qenë e vështirë për shkak të viteve që kanë kaluar, kujtesës së dobët të njerëzve dhe gojëkyçjes së protagonistëve të asaj kohe që i dukej “privilegj” i madh dhënia e informacionit përkatës. Keni të dhëna për prishje të vendeve të varrimeve nga ndërtime të bëra në kohë të ndryshme? Po kjo është çështja më e dhimbshme. Ndërtimet e bëra para vitit 1990, si edhe atë të bëra më pas kanë sjellë shkatërrime të pariparueshme të varreve. Kështu zona e Pusit të Mezinit në Vlorë, zonat e Lumit të Tiranës dhe Kodra e Priftit në Tiranë, për shembull, mund të konsiderohen raste të humbura përfundimisht. Një tjetër problem janë të varrosurit e vdekur në burgje, të varrosur në varreza publike që më pas janë zhvendosur. Kështu për shembull janë bërë varrime në Varrin e Bamit në Tiranë dhe eshtrat kanë ngelur aty.

15 SHKURT

FAQE 17

A keni hasur ndonjë të dhënë për eshtrat e gjetura pak kohë më parë në fshatin Qerret të Dajtit? Nuk e di si quhet saktësisht ky vend, por sigurisht që kam dijeni se është një nga vendet e përdorura për ekzekutime.

Pushkatimet, në dosje vetëm fjalët e fundit Në arkivat sekrete të Ministrisë së Brend-shme, saktësisht në materialet që kanë mbërritur të padëmtuara deri në ditët tona, mungon në çdo rast saktësimi i vendeve ku janë varrosur të pushkatuarit e kohës së komunizmit.Zyrtarë të Arkivit të Ministrisë së Brendshme pohojnë se kanë gjetur një numër dosjesh të grupeve të ekzekutuara me pushkatim në kohën e komunizmit, por në asnjë rast në këto dokumente nuk është shkruar, qoftë një fjalë e vetme për vendin e varrosjeve, apo të vendndodhjes së varreve masive. Në dosjet ku ka pasur dokumentacion më të plotë, fleta e fundit e tyre, në rastin më të mirë ka emrat e grupit të ngarkuar me procedurën e ekzekutimit, si për shembull emrin e komandantit të grupit të pushkatimit, emrin e prokurorit e hetuesit asistues, emrin e mjekut dhe të një sekretari. Gjithsesi procedura të tilla, sipas të njëjtëve, janë zbatuar më së shumti në pjesën e dytë të kohës së regjimit komunist, pasi në pjesën e parë, sidomos menjëherë pas çlirimit të vendit, dokumentacioni i ekzekutimeve me pushkatim është krejtësisht i paplotë. Në këto raste, përfund dokumentit shënohej vetëm emri i të ashtuquajturit Prokuror i Popullit dhe asgjë më tepër. Pra në asnjë rast nuk shënohej vendi i varrimit, apo edhe emrat e personave të ngarkuar me pushkatimin, që në mungesë të hartave, mund të shërbejnë si dëshmitarë okularë. Përmbajtja e dokumentit të mëposhtëm, një ekzekutim i vitit 1945 në Korçë, i marrë nga dosja përkatëse e gjykimit të një grupi kundërshtarësh të komunistëve, nuk thotë asgjë veç emrit të prokurorit, që aktualisht nuk rron. Pra e gjithë dosja, nëse dikush do të kërkonte një fill për të mbërritur te vendvarrimi i tre të pushkatuarve, kishte vetëm një emër, që mund të shërbente për identifikimin e varrit. Një emër që tashmë, pas vdekjes, nuk ka më asnjë vlerë për këtë qëllim.

Dokumenti i 1945 Këshilli Gjyqësor Ushtarak Nr. I Prot. 176. Res. Korçë, më 3/10/1945 Gjykatës së Naltë Ushtarake, Tiranë

Në mbrëmjen e datës 2/10/1945, ora 20, u ekzekutuan kriminelët 1) Enver Agolli, 2) Rapo Zëmblaku, 3) Haki Nikolica. Në minutën që u ngritën nga burgu për t’u hipur në automobil e për t’u çuar në vendin e ekzekutimit, krimineli Enver Agolli, ndërmjet frikës bërtiti, duke i’u drejtuar shkove të tij që i’u fal jeta, Hasan Xamës e Shezai Trenit,

“Lamtumirë Hasan, Lamtumirë Shezai”; këto fjalë i pasuan edhe Haki Nikolica e Rapo Zemblaku. Me të tilla fjalë, duke shtuar edhe Rroftë Shqipëria, iu drejtuan edhe të burgosurve, që nga dritaret e dhomave të burgut kishin dalë të shikonin. Në vendin e ekzekutimit, pa zbritur edhe mirë nga automobili, krimineli Enver Agolli filloi të bërtiste “poshtë komunizmi” dhe këto fjalë i tha edhe krimineli tjetër Haki Nikolica; ndërsa krimineli i tretë Rapo Zëmblaku nuk nxori asnjë fjalë. Kur u vunë në rresht dhe partizanët u përgatitën për të kryer veprimin, u kërkua fjala e fundit nga ana e

Prokurorit. Krimineli Rapo Zëmblaku tha: “Rroftë Shqipëria, qeveria të më ketë kujdes fëmijën, mbasi kam edhe një djalë partizan”. Haki Nikolica kërkoi që qeveria të kujdeset për mëmën dhe motrën e tij; ndërsa krimineli Enver Agolli, duke bërtitur “nuk kam asnjë fjalë, thirri “poshtë komunizmi” e duke u thënë shokëve vraponi të ikim, pa u dhënë urdhri i ekzekutimit, ata, si ishin të tre të lidhur, tentuan të arratisen, dhe u vunë në ikje. Në këtë kohë, një partizan, me urdhër të Komandantit që drejtonte togën, plagos njërin prej tyre, dhe dy të tjerët, duke mos mundur ta heqin zvarrë, ndalën në vend. Afrohen partizanët dhe vihen në rresht për të kryer veprimin.

Partizanët të gjithë qeshnin, megjithëse ata bërtisnin duke thirrur, këtë herë edhe Haki Nikolica, “poshtë Komunizmi”, ndërsa krimineli Enver Agolli, derisa dha shpirt bërtiste: “Do ta paguaj Nevzati, do ta paguaj Nevzati”. Nevzati ishte mbi kokën e tyre dhe urdhëroi zjarr mbi ta. Kështu përfunduan kriminelët Enver Agolli, Haki Nikolica e Rapo Zëmblaku. Falja e jetës të kriminelit Hasan Xama u prit mirë nga rrethi i tij, ndërsa në popull ngjau e kundërta. Vdekje Fashizmit-Liri Popullit (Prokurori i Popullit) Kapiten I, Nevzat Haznedari (Firma-vula) (Panorama)


INTERVISTA

15 SHKURT

FAQE 19

ILIRIA, shoqata e re shqiptare e Birmingham-it hap dyert e saj per here te pare Intervistoi: Brixhilda Ndini shte faktuale qe Londra mbahet dhe eshte “city” me i madh ne MB, ndjekur nga Birmingham, i cili formon “city-n” e dyte ne kete shtet ku numri dhe larmia e komuniteteve dhe kulturave te ndryshme s’ka te mbaruar. Dicka qe kam verejtur eshte qe ne nje kohe kur komuniteti shqiptar ne Londer gjendet ne vende dhe grupe te caktuara si p.sh ne Ilford, Barking, Wood Green etj., ku sapo te kalosh nuk te mungojne shqiptare. Birminghami mban nje kontrast te ndryshem: shqiptaret e atjeshem sikur jetojne te shperndare nga menyra sesi jane vendosur nga autoritetet Britanike, por njekohesisht nga zgjedhja e tyre personale. ILIRIA, kjo shoqate e sapokrijuar nga nje grup intelektualesh shqiptare ne Birmingham dhe zonat perreth, ka si qellim ofrimin e sherbimeve perfituese per shqiptaret e Birmingham-it. Ne kete interviste eksklusive me drejtusen e kesaj shoqate, znj. Pranvera Smith ne u perpoqem te gjejme informacion rreth objektivave dhe qellimit te krijimit te kesaj shoqate.

E

Brixhilda Ndini: Miredita znj. Pranvera dhe urime per shoqaten ILIRIA. Ne radhe te pare, emri i shoqates duket interesant dhe domethenes – si vendoset t’i vini kesaj shoqate kete emer ? Pranvera Smith: Miredita dhe u falenderoj per interesin ne shoqaten tone te sapokrijuar. Vendosem ta quanin shoqaten tone ILIRIA, me qellim shfaqjen e arsyes kryesore perse kjo shoqate duhet te hapej – per t’i sherbyer te gjithe “ilireve” te sotem, shqiptareve qe kane ardhur nga te gjitha anet e shqiptarise dhe kane ndertuar jeten ne Birmingham dhe zonat perreth. Brixhilda Ndini: Perse u themelua ILIRIA? Cili eshte motivi per hap-

ILIRIA VJEN NE BIRMINGAM jen e kesaj shoqate ? Pranvera Smith: Ajo cka kemi verejtur eshte qe ne Birmingham dhe zonat perreth ekziston nje komunitiet shqiptar qe per fat te keq eshte mjaft i shperndare per momentin. Formimi i ketij komuniteti eshte bere vecanerisht gjate 10 viteve the fundit, por per fat te keq ky komunitet nuk ka pasur asnje mbeshtetje konkrete per t’u integruar me se miri ne jeten Britanike, dhe njekohesisht per te gjetur vetveten dhe lirine e fjales permes nje organizate qe do t’i pranoje ata me zemer te hapur, per te kontribuar ne menyren sesi jetesa e tyre si shqiptare funksionon dhe njekohesisht per t’u bere flamur dhe inkurajim qe brezat e ri do te ndjekin ne menyre mbajtjen ne menyre fanatike te traditave te mrekullueshme shqiptare. Themelimi i shoqates eshte pare si domosdoshmeri dhe urgjence, gjate permbledhjes se te vertetes se hidhur rreth izolimit qe shume shqiptare perjetojne ne Birmingham dhe mungeses se theksuar te ketyre sherbimeve. Brixhilda Ndini: Te drejtosh nje shoqate si ILIRIA, eshte nje sacrifice. Nga ana personale, cfare u shtyn ju personalisht ne kete mision ? Pranvera Smith: Ok, ajo cka me prek vertet eshte fakti i numrit te madh te shqiptareve ne Birmigham, te cilet kane mbi 10 vite qe jane ne pritje te aprovimit te azilit, dhe ende s’e dine cfare mban e nesermja per ta. Jo rralle ndjehem keq madje, duke e ditur qe une si individe kam lirine te udhetoj ne vendlindje, per gezime a hidherime, ne nje kohe kur kam perreth shqiptare qe jetojne si te burgosur nen hijen e procesit teper te lodhshem dhe hidherues te azilkerkimit. Vecanerisht e gjej te veshtire kur keta njerez qe i njoh humbasin familjaret e tyre qe gjenden ne atdhe. Eshte vertet i trishte fakti qe ata s’mund te jene aty, per t’i percjelle te dashurit e tyre per ne banesen e perjetshme. Njekohesisht, ne jemi te gatshem per te qendruar prane te gjithe shqiptareve te cilet jetojne ne Birmingham, pavaresisht sesi kane ardhur ne MB. Brixhilda Ndini: Duket qarte qe keni nje zemer te madhe per shqiptaret. Cfare pershtypjesh keni per komunitetin shqip-

Interviste me drejtuesen e kesaj shoqate, znj. Pranvera Smith tar te Birminghamit? Pranvera Smith: Te mrekullueshem! Ne kemi kontakt me nje numer shume te madh shqiptaresh dhe une e dashuroj kombin tim, por mund te them me shume konfidence qe shqiptaret e Birmingham-it jane ajka e komunitetit shqiptar ne MB. Shpresoj te mos u ngele hatri shqiptareve te zonave te tjera (Qesh).

Drejtuesja e “ILIRIA” znj.Pranvera Smith

Brixhilda Ndini: Cfare projektesh parashikon ILIRIA per 2010-ten? Pranvera Smith: Qellimi yne eshte qe te realizojme projekte te ndryshme per perfitues te moshave te ndryshme, por mund te them gjithashtu qe perqendrimin kryesor do ta kemi ne projekte per femije dhe te rinj si dhe ne projektin e grave. Brixhilda Ndini: Duket qarte qe shoqata jote do te kete suksese dhe mjaft pune gjate ketij viti. Pranvera Smith: Te lutem Brixhilda, lerme te te korrektoj per nje cast: Shoqata ILIRIA nuk mund te shihet si shoqata ime, apo e atij apo asaj. Ajo nuk me perket mua apo nje njeriu, por nje komuniteti te tere. Une si dhe bordi drejtues, formuar nga intelektuale shqiptare jemi thjesht sherbetore te nje komuniteti qe vertet meriton vemendjen dhe perkujdesjen tone permes shoqates ILIRIA. Brixhilda Ndini: Perfshirja juaj tek ILIRIA, a eshte kjo i vetmi aktivitet punesor qe znj. Smith ka? Pranvera Smith: Jo, ne fakt une punoj dhe full-time per nje organizate ne Birmingham, te quajtur Freshwinds. Per mua eshte vertet nje kenaqesi te punoj me persona qe jane nga komunitete te ndryshme dhe jetojne ketu si refugjate, apo vuajne nga sida, kancer, invaliditete fizike dhe mendore etj. Eshte vertet nje experience fantastike

per mua por ne fakt zemra ime eshte per t’i sherbyer komunitetit tim shqipfoles. Puna qe bej tek Freshwinds me kenaq, por per fat te keq asnjeri tjeter aty nuk flet shqip (Qesh). Brixhilda Ndini: Me thate qe ILIRIA po organizon aktivitetin e saj te pare: me shume detaje?

Pranvera Smith: Po, “Jam Krenar Qe Jam Shqiptar” organizohet me rastin e perkujtimit te 2 vjetorit te shpalljes se Pavaresise se Kosoves. Presim shume mysafire nga Londra dhe pjesemarres nga Birmingham dhe zonat perreth. Faleminderit.


KULTURE

Akademik Vasil S. TOLE ur ulesh të shkruash për kompozitorin Akil Koci dhe veprën e Tij, është e pamundur që më përpara të mos parashtrosh faktin se çështë muzika dhe kompozicioni shqiptar për të kuptuar më mirë edhe vlerat e veprës së tij muzikore. Fillimisht do të theksonim se rëndësia e një kompozitori shndërrohet në një koncept relativ kur flasim për një kompozitor shqiptar. Arsyet për këtë janë nga me të ndryshme syresh, por besoj se ajo me kryesorja lidhet me specifikat e lindjes dhe zhvillimit të vetë muzikës shqiptare. Pikërisht veçoritë ndryshe të të kësaj muzike, nga ato europiane, janë një arsye e mjaftë për të mos gjykuar nisur vetëm nga vlerat profesionale dhe ato ngushtësisht teknike te ç’do kompozitori, por ndër të tjera edhe nga arsye jashtë këtyre të fundit, të cilat janë po aq të rendësishme sa të parat. Personalisht, do ta kisha shumë më të lehte të perzgjidhja 2-3 nga emrat më të rëndësishëm të kompozitorëve shqiptare (jeta dhe vepra e të cilëve ishin ose janë të pasqyruara në enciklopeditë e huaja), pikërisht për faktin e thjeshtë se kriteret e përzgjedhjes për të hyrë në to janë të unifikuara për të gjithë kompozitorët e botës, kritere që marrin parasysh kryesisht vetëm vlerat e larta estetike dhe teknike të cilat janë krijuar dhe burojne nga muzika e tyre, duke e konsideruar këtë muzikë si një pjesë të natyrshme të muzikes europiane dhe boterore. Më tej, ështe disi e vështirë që të lokalizosh emrat e këtyre kompozitorëve më të rëndësishëm të muzikës sonë edhe për një tjetër fakt. Koha e ngushtë e lindjes dhe zhvillimit të vetë muzikës shqiptare (në Shqipëri dhe Kosovë), bën që procesi i seleksionimit të vlerave krijuese të tyre të jetë ende ne proces. Do të ishte shumë më e lehtë për të përzgjedhur kompozitorët më të rëndësishëm të x-vendi, i cili ka 3-4 shekuj jetë muzikore aktive, pikërisht për shkak të seleksionimit dhe përzgjedhjes së vlerës, sesa p.sh në muzikën tonë, ku ende një pjese e madhe e kompozitorëve jane ende ne proces krijues aktiv, pra ku kontributet me të fundit janë ende në proces vleresimi, sa me të tanishmen, e për më teper me traditën tonë etj. Një arsye tjetër që e ben

K

15 SHKURT

FAQE 20

“Akil Koci dhe kompozicioni shqiptar” akoma më të vështirë klasifikimin dhe përzgjedhjen e kompozitorëve, lidhet edhe me faktin se qëndrimet e deritashme të kritikës muzikore shqiptare, në thelb nuk kanë bërë ende një renditje të vlerave dhe të rëndësisë së gjithsecilit prej tyre, por me pak fjalë vetëm kanë vendosur në rend kronologjik kontributet e gjithësecilit, pa decizuar rëndësine e këtyre kontributeve. Në këtë vështrim lista duket se ështe shumë e gjatë dhe, pa mohuar askënd, sipas këtij “koncepti studimor” të procesit muzikor në Shqipëri, që të gjithë duken të rëndësishëm për vendin që zëne në këtë muzikë. Këtu nuk duhet përjashtuar edhe ndikimi ndonjëhere i “kritikes zyrtare”, kryesisht në 50 vitet e komunizmit në Shqipëri, e cila herë pas here synoi që të krijonte një listë tjetër “vlerash”, kuptohet nisur jo nga kontributet profesionale, por kryesisht nga mbështetja që x kompozitor ose vepër e tij kishte për partinë në pushtet etj,. Një problem i vështire në këtë formim të listës së kompozitorëve më të rëndesishëm të muzikes sonë, lidhet edhe me faktin se ndërkohë që muzika shqiptare është vetëm një, zhvillimi i saj u kushtëzua të kultivohej në Shqipëri dhe në Kosovë, shpesh herë në një mungesë të plotë informacioni për zhvillimet respektive, e po aq në tendenca të ndryshme të kultivimit të shijes dhe gjuhës muzikore të kompozitorëve shqiptarë, këtej dhe matanë kufirit shtetëror. Edhe për këte pikë specifike të zhvillimit të muzikës sonë, ende nuk ka një qëndrim të kritikës muzikore, qendrim i cili do të na lehtesonte mjaft në zgjedhjen tonë.

Rëndësia e veprës muzikore të Akil Kocit Kur Akil Koci hyri në muzikën muzikën shqiptare me veprat e tij të

para, tradita e muzikës profesioniste shqiptare kishte tashmë CV-në e saj, emrat e këtyre krijuesve dhe disa nga veçoritë thelbësore të krijimit të gjuhës së saj muzikore, ndër ta: • Nikete Dardani-shek. IV, krijues i hymnit te njohur mbare botërore, “Te Deum laudeamus”; • Jan Kukuzeli-shek. XIIXIII, autor i njërës prej periudhave të shkrimit muzikor bizantin të njohur me emrin e tij, si dhe i shume krijimeve që kane zënë vend në repertorin e kishës orthodhokse; • Martin Gjokën-realizuesin e “Skizmës” muzikore, apo nxjerrjes së muzikës nga institucioni i kultit të kishës katolike. Kompozitor i shume veprave instrumentale, vokale dhe simfonike. Kishte studiuar për kompozim në Austri; • Fan S.Noli - realizues i “Skizmës” muzikore, apo nxjerrjes së muzikës nga institucioni i kultit të kishës orthodhokse. Kompozitor dhe muzikolog. Autor i veprave simfonike, vokale dhe instrumentale. Kishte studiuar për kompozim në USA; • Palok Kurti-krijues i formacionit të parë muzikor laik. Autor i disa pjesëve muzikore për këtë formacion muzikor; • Thoma Nashi-krijues dhe dirigjenti i bandës së parë zyrtare të shtetit shqiptar e njohur me emrin “Vatra”. Autor i shumë këngëve, pjeseve instrumentale dhe vokale te njohura në të gjithë Shqipërinë. Botuesi i parë muzikor shqiptar. Kishte studiuar per kompozim ne USA. • Kristo Kono-kompozitori i parë shqiptar që ka regjistrua muzikë në pllaka gramafoni. Autor i shumë veprave simfonike, operave, rapsodive, valleve etj. Studiuar per instrument dhe kompozim ne Itali • Preng Jakova-krijuesi i operas së parë shqiptare “Mrika”. • Çesk Zadeja(1926-1997), personaliteti qendror i muzikes shqiptare te kesaj periudhe. Autor i simfonisë së parë shqiptare etj; • Tish Daija-krijues i baletit të parë shqiptar. • Lorenc Antonikompozitori i parë në muzikën kosovare dhe studiues i muzikës popullore; • Akil Koci kompozitor i parë i muzikës atonale në Kosovë dhe Shqipëri; • Feim Ibrahimi (1936-1997), iniciues i tendencave per një gjuhe atonale muzikore në Shqipëri Për ta bërë më të qartë, theksojmë se tradita e muzikës profesionite

shqiptare në shek. XX-të, u kushtëzua nga veçoritë e muzikës popullore në të cilën u mbështetën kompozitorët tanë. Në këtë kuptim, shkolla shqiptare e kompozicionit, u krijua si një shkollë kombëtare në muzikë me dy drejtime. Kështu, na rezulton se muzika e viteve 1930-1970 (me kompozitorë të tillë si Martin Gjoka, Çesk Zadeja, Preng Jakova, Tish Daija, Tonin Harapi, Lorenc Antonie etj), u formua kryesisht si gjuhë modale; ndërkohë që kërkimet e Thoma Nasit, Kristo Konos dhe në mënyrë të veçantë të Feim Ibrahimit në fillim të viteve 1970, sollën aromën pentatonike në këtë muzikë. Në këtë mënyrë, dallojmë qartë dy drejtime krijuese të formësuara prej trashëgimisë sonë folklorike: muzikën modale-tonalo veriore dhe atë pentatonike-atonale jugore. Në këtë realitet muzikor mbarë shqiptar, hyn në muzikën shqiptare të Kosovës edhe Akil Koci, në mes të viteve 1960. Qysh në fillim, ai u prezantua qartazi si një kompozitor i alternatives muzikore, pra i tendence tjetër. Vlerat e veprës së Akil Kocit, personalisht i shoh të lidhura me këtë fakt: me faktin që përmes tij, muzika shqiptare mundi të përjetonte zhvillimet bashkëkohore të muzikës europiane në ato vite. Me pak fjalë, kjo ishte rruga e pluralizmit muzikor, rruga e lirisë

krijuese e cila frymëzohej, krijohej, piqej, ekspozohej, sa në raport me kombëtaren dhe me ndërkombëtaren, sa në diversitet por edhe në unitet me traditën pararendëse, duke e respektuar dhe rivlerësuar atë. Këtë mision e filloi Akil Koci, i cili solli në muzikën tonë frymën e kërkimit dhe filozofisë perëndimore mbi tingullin, që zgjeroi kufijtë e frymëmarrjes së kompozicionit shqiptar, kjo në kushtet kur Shqipëria ishte e izoluar dhe pa informacion në këtë lëmi etj. Kjo tendencë e atëhershme, pas viteve 1990 është bërë realitet sot në muzikën shqiptare në Shqipëri dhe Kosovë . Emrat dhe krijimtaria e sotme e Aleksandër Peçit, Zeqirja Ballatës, Rafet Rudit, Thoma Gaqit, Thoma Simakut, Mendi Mengjiqit, Ermir Dergjinit, Endri Sinës etj janë një dëshmi më shumë se pluralizimi muzikor i muzikës shqiptare, i filluar nga Akil Koci me veprat e tij, është tashmë një vlerë e mbarë muzikës sonë. Përmes këtij realiteti mozaikal, respektohet më mirë edhe tradita jonë muzikore folklorike e cila e ka në thelbin e saj larminë dhe diversitetin e të shprehurit, aq i lakmuar ky sot nga muzika bashkëkohore europiane dhe më gjerë. Prandaj emri i Akil Kocit dhe vepra e tij bëjnë pjesë në kompozitorët më të rëndësishëm të muzikës shqiptare në të gjitha kohët, sepse fara që ai mbolli dje, sot është bërë një pemë, simbol i jetëgjatësisë së artit tonë muzikor.


ENGLISH r Hamiti is the first diplomat of the Republic of Kosovo to serve in the UK since Kosovo’s declaration of independence in February 2008.1 In an interview with SEN’s Vivian Ibrahim, he discusses the years preceding Kosovo’s independence, its nine years of United Nations administration and the euphoria that has existed since last year. Dr Hamiti also provides an insight into present-day relations with Kosovo’s immediate neighbours, the European Union and the UK. He concludes by discussing his role since undertaking his diplomatic post in October 2008.

D

15 SHKURT

Interview with Dr. Muhamet Hamiti, Charge d’Afaires of the Republic of Kosovo to the UK

SEN: Let us begin, Dr Hamiti, by discussing March 1999, when NATO (North Atlantic Treaty Organisation) forces entered Kosovo. This marked the beginning of almost a decade of international UN administration over Kosovo. Hamiti: Yes. NATO started its air campaign against Serbian targets and the Serbian war machinery in both Serbia and Kosovo during March 1999. A year earlier Serbia had embarked on full-scale aggression against the people of Kosovo. Serbia was intent on ethnically cleansing the people of Kosovo, the overwhelming majority of whom are ethnically Albanian. SEN: Could we clarify from the beginning what percentage of the population are of other ethnic heritages, for example Serb, Roma, etc? Hamiti: We have not had a proper census for over 28 years but conservative estimates put ethnic Albanians at ninety-two per cent, so eight per cent should be non-Albanians. The majority of those belonging to these minority communities are Serbs but we also have Turks, Romas and Slavic Muslim populations, which we call Bosnians. Milosˇevic´’s Serbia was intent on ethnically cleansing Kosovars and had launched an operation to this effect in 1998. Kosovar Albanians had resisted the occupation through peaceful, political means since the 1990s but the Serbian state machinery embarked upon an ethnic cleansing campaign and killed whole extended families in 1998 and in 1999. This included the wellknown massacre in Rae`ak in midJanuary 1999, which triggered a more responsive approach on the part of the international community, the EU and NATO. But what we had in 1999 was the Rambouillet peace talks on Kosovo, spearheaded by the Contact Group of six countries: that is the USA, UK, Italy, Germany, France and Russia. The aim of the talks was the conclusion of a peace agreement for an interim solution between what was then Yugoslavia (comprising Serbia and Montenegro) and a Kosovo delegation representing the ethnic Albanian majority population of Kosovo. The Rambouillet talks in Rambouillet and Paris in February and March 1999 were torpedoed by Serbia, which was not seeking a political solution. It was not looking for peace. The Kosovar delegation signed up to the compromise deal offered by the international community. On the other hand, Serbia, at the height of its hubris as an occupier – a state that, in Kosovo, was waging its fourth war of aggression against its fellow federal entities in less than a

FAQE 21

lacking only in the classical sovereignty powers that were with the UN administration. This was also very useful because it gave us a period to recover from the physical devastation and psychological wounds caused by the war. But in many ways this period was too long: during the last years of its existence, it began to create a culture of dependency in our country. The Kosovars had fought long and hard for independence and we were facing a situation where this ubiquitous international presence, with decisive powers in some areas of the economy (i.e. finances, but also security and foreign relations), had the upper hand as it were. We had an elected government of osovo accountable to, and responsible to, the people of Kosovo, but we had at the same time an unelected layer of government in the form [. . .] of the United Nations Interim Administration Mission in Kosovo (UNMIK). [The UNMIK] had decisive powers in certain areas, including [the power] to administer up to one third of our budget – the budget that we collected from our own revenues. So the people grew impatient and wanted to see resolution of the status, because this was such an impediment to our future prospects in terms of our growth, prosperity and peace of mind.We wanted our status resolved, and this day finally came on 17th February 2008. SEN: You talk of the overwhelming desire and expectations of the population over a period of nearly a decade; how was it that February 2008 actually came about?

decade – called the bluff of the international community’s serious efforts to bring a peaceful end to the Yugoslav crisis. SEN: There is, of course, a lot of controversy surrounding the actual events in Rae`ak and those deaths in January 1999. What was the impact of Rae`ak, and particularly its portrayal by the media on international intervention in Kosovo? Hamiti: Rae`ak was one among a series of concerted Serbian military and paramilitary actions against Albanians – mostly unarmed civilians, actually. As far as the controversy in Rae`ak is concerned, [it] is a fabrication by the Serbs but the reality is that more than forty civilians were slaughtered in a joint action of the Serbian army and paramilitary police. The world was there to see it actually. The OSCE (the Organisation for Security and Co-operation in Europe) monitors on the ground and the media broke the news and conveyed the unmediated images of slaughtered Kosovar Albanian civilians lying on the ground, with some of the bodies mutilated in a barbaric way. The top Serbian leadership involved in Rae`ak were tried and convicted by the International Criminal Tribunal for the Former Yugoslavia (ICTY) earlier this year; each of them were sentenced to up to 22 years’ imprisonment. The for-

mer Deputy Prime Minister of Yugoslavia (as it was called back then), Nikola Sainovic,2 as well as the Chief of Staff of the Military and the Chief of Staff of the Police – that is, Serbian military and police generals – were all convicted of having engaged in a joint criminal enterprise against the Albanian population of Kosovo in the first half of 1999. Therefore, because the ICTY has convicted them of war crimes and crimes against humanity, this should bring the so-called controversy of Rae`ak to an end. SEN: Moving on slightly to UN resolution 1244, which put Kosovo under international administration. Through what means did Kosovo manage to assert its identity and national feeling in those ten years or so? Hamiti: Actually, in political and cultural terms, Kosovo had always been different from the rest of Yugoslavia. In fact the name of the state, ‘Yugoslavia’, alienated Kosovo because it means the land of the southern Slavs: the Kosovar Albanians are a nonSlavic people. Now in terms of the culture, identity and values, the Kosovars were in many ways people who wanted to reconnect with the West, who wanted to retrace their authenticity back in time; not for nostalgia but simply to reassert their identity in a

new environment – that is, the postCold War context in Europe. The 1990s were the years in which the Kosovars built their own state, although under Serbian occupation. When I speak of ‘state’ I refer to what the English-speaking world would understand as an underground state. The people [. . .] had elected a president and a parliament twice, we had a fully operational education system up to university level, health and welfare systems of our own, as well as a financial system. As such this was a state that was lacking only in the power of law enforcement. After a long political and ultimately armed struggle, in the wake of the NATO-led humanitarian intervention that spared us outright genocide, we got our freedom on 12th June 1999 and an international administration was deployed in Kosovo under UN Resolution 1244. With the UN- and NATO-led missions – two components of a very robust international presence – in place, the Kosovars could recover and rebuild after a long period of occupation, persecution and divestment. From 1999 to 2008 – almost a decade – there was a heavy international presence, which, by and large, was very useful in this early stage. I am referring here to the civilian presence; it enabled us to erect our own democratic structures, our own state system and to create a society in which we had a fully functioning state,

Hamiti: Public opinion had been prepared for that; we were co-ordinating our steps towards declaring independence with our allies in the West. A comprehensive international process had taken place in order to determine the status of Kosovo from 2005 to 2007. This process involved the Contact Group – the six countries that I mentioned earlier – and was conducted by the former Finnish president Martti Ahtisaari, who was the UN Secretary General’s special envoy for the status of Kosovo. At the end of that process, we had a comprehensive package commonly referred to as the Ahtisaari package. This lay down the key provisions for the independence of Kosovo, initially supervised. At the end of the negotiating process, President Ahtisaari concluded that independence itself was the only viable solution for Kosovo. The Ahtisaari package also contained unprecedented rights and privileges for minorities, first and foremost for Serbs living in Kosovo. In coordination with the overwhelming majority of the international community, we embraced the Ahtisaari package even though it was indeed a compromise: the package was not the ideal solution the Kosovo Albanian leaders would have written into the constitution of our state had we not entered into negotiations with Serbia and the international community to determine the final status of Kosovo. The package contains many concessions to the Serbs, a lot of painful compromises, but we were prepared for this; the public knew that this was going to happen. There was some impatience about the pace of things taking place, but all of us were keen to see a smooth transition from an uncertainty of status to a certainty of status, namely independence for our country. We co-ordi-


ENGLISH nated our independence moves closely with our allies and scheduled the declaration of independence in parliament for 17th February 2008. Therefore, this was a CDI and not a UDI – that is, a co-ordinated declaration of independence and not a unilateral declaration of independence. The results of this coordination were considerable. We saw a largely smooth transition to independence other than the few isolated incidents that have occurred since 2008. The people were, naturally enough, excited about what was coming: ethnic Albanians, not only in Kosovo but all of them including those in Albania, Serbia, Montenegro and the large diaspora in the West. It was a historic day for us, which has resonance with 28th November 1912 when the declaration of the independence of Albania was made as the Ottoman Empire was crumbling and the Albanians living under its rule were fighting for their freedom and independence in their own lands. In fact, the Albanian independence movement was born in Kosovo: in June 1878, the League of Prizren was established in the southern town of Kosovo [. . .] Independence for Kosovo was a fulfilment of our long desire for freedom and independence. In personal terms, the independence day filled me with joy, which I could not fully bask in because I was busy with the President of Kosovo, Dr Fatmir Sejdiu, and other leaders in the day’s official and popular ceremonies and festivities. I wish I could have spent the day with my beloved wife, Vjosa, and our two lovely children, Era and Ag – our twins, a girl and a boy, who were born in freedom in September 2004 and would from then on live in their independent country. Independence is our heritage. Freedom and democracy are our legacy; we leave them to our children now – for good. SEN: How would you describe the popular mood one year on? Has the initial euphoria waned? Hamiti: There was jubilation in 2008 and there was jubilation in 2009. What does this mean? It means that people are still very excited about what we have achieved. They wish to see more in the way of progress, especially as far as the economy and jobs are concerned. But, in the run up to independence, people had not been misled into thinking that independence would bring paradise, as it were, to Kosovo. No, they were told it was a prerequisite, a very existential turning point for our future. It enabled us, through a long international process, to actually place Kosovo on the political map of the world; indeed, not only political but cultural, economic and so on. A year after the momentous event, people are aware that while you can never fulfil all the expectations of all the people, we have begun on the road in pursuit of that. SEN: You mentioned the international community. Fifty-eight UN nations recognise Kosovo’s independence. Of the permanent members of the Security Council, three recognise Kosovo (UK, France and the USA) while two – Russia and China – do not. How do you account for this, and what measures are being taken to encourage other countries to recognise Kosovo?

Hamiti: Let me begin by saying that twenty-two out of twenty-seven EU members recognise Kosovo, which is the majority. Similarly, seven out of the G8 countries recognise Kosovo, which is seven great economic powerhouses of the world, excepting Russia. [With regards to Russia and China,] Russia has been more vociferous in its opposition to Kosovo’s independence; China has expressed its concern over the declaration of Kosovo but it has not said, as far as I can tell, [that it] opposed independence. There are variations or shades of tone in their position vis-a`-vis Kosovo. Of course, Kosovo is a unique case for many reasons. We were part of an eightmember Federation of Yugoslavia – which was more of a confederation in actual terms. Seven of them are now fully fledged independent nations, including Kosovo. Serbia has also regained its own separate nationhood in the process. Serbia wanted to redefine its dominant position in the former Yugoslavia by subjecting the other fellow federal entities to its whims. None of the Slavic entities of the former Yugoslavia – indeed not even Montenegro, which was the closest to Serbia in terms of language, ethnicity and religion – wanted to remain together with Serbia in a redefined Yugoslavia. Moreover, they went to great lengths to part ways with a Serbia that had turned itself into an aggressor against other fellow former entities in the Federation. SEN: The International Court of Justice (ICJ) set a deadline of 17th April 2009 for submissions by states concerning the legality of Kosovo’s independence. What were the arguments put forward by the Republic

of Kosovo? Hamiti: The ICJ process will perhaps last a while, and this was actually the reason why Serbia initiated the process before the UN General Assembly (which then referred the issue of the legality of the declaration of Kosovo’s independence by the Kosovo authorities to the ICJ). Serbia knows it cannot reverse the process of recognition of Kosovo’s independence. It can only slow the process down. The ICJ will produce an advisory opinion, not a binding one. Kosovo was a member of the Federation, just like Serbia and the other fellow constituent entities; therefore, given that Yugoslavia was dissolved, Kosovo had the right to choose its own political fate, which is what we did. Serbia had embarked on a process of ethnic cleansing and half of the population of Kosovo was deported from their home in the spring of 1999; 12,000 Kosovars were killed. Last but not least, we had almost a decade-long international presence, which deprived Serbia of sovereignty over Kosovo; Kosovo was ultimately out of the orbit of Serbia in every aspect. During that period we built our own democratic institutions and the world saw that Kosovo was a viable state, [with] the right to be a country, united with neither Serbia nor Albania. Kosovo and Serbia can be together under one roof – the European Union – as sovereign nations, on a par with each other, at peace with each other. An unrepentant Serbia cannot join the Euro-Atlantic structures, though. A Serbia that continues to be in denial over its genocidal policies in Kosovo and elsewhere cannot and should not be able to become part of a shared community of values, such as the EU and NATO.

15 SHKURT

Kosovo is well placed to embark upon this road to full integration into the EU and NATO. SEN: What policies and measures have been implemented by the new government since independence with regard to building a cohesive national identity or consciousness? Hamiti: It was a national consciousness that built the Kosovo state, and not the Kosovo state that built this consciousness. SEN: By what measures, though, do you mobilise and sustain it? Hamiti: What the Government of Kosovo is doing is this: trying to implement policies that will re-establish the very fabric of our society. The long occupation of Kosovo and the war in the 1990s greatly damaged the very fabric of Kosovar society. The independence of Kosovo has brought great peace of mind to all the citizens of Kosovo; now they can share in the common values – cultural, civilisation and economic – that Kosovo has. Kosovo is a democracy that gives all the communities their rights and privileges to serve their identity, to pursue their own interests in terms of their values, and to promote their own culture, language and such. We, as a Government, [are] reviewing the school curricula . . . SEN: The implementation of new educational policies seems particularly important, given that approximately forty-five per cent of the population is under the age of twenty-five.

FAQE 22

Hamiti: Probably more than that.We [. . .] have an education system that is crucial for our country. Our youth are taught in a way that is in keeping with the practices that are implemented in the Western world, and in particular in Europe. This will allow them to promote their own values as well as pursue the interests and values of modern times. So, the young population of Kosovo will be able to draw upon the best practices, while also being able to promote their own distinct identity and values. SEN: To return to the topic of Europe and the EU, what are Kosovo’s interests inbeing part of the EU? Surely the economy must be an important factor? Hamiti: It is not only economic. Kosovo is a state, a country and a nation in its own right, including its ability to become a sovereign actor in the international community. It has had its own identity since ancient times: Kosovo was, during Roman times, an administrative unit called Dardania [Ancient Kosovo]. [This] new history of Kosovo is being written and published [. . .] we have been, since ancient times, [and] under different administrations, a polity of sorts, a unit in our own right. We now want to become part [of the] Western canon of values again. The long Yugoslav rule from 1912 to 1999 had forced Kosovo into dominant-state cultural and ideological patterns that were alien to the Kosovars: pan-Slavic, Yugoslav and communist ideologies. Therefore, this freedom of 1999 was not only freedom from Serbian/Yugoslav occupation, but also freedom for Kosovo to promote its own cultural identity, multilayered as


ENGLISH

15 SHKURT

it is, and reconnect with the mainstream European cultural canon. We have a constitution and laws that are in keeping with EU laws and we are implementing a lot of policies in education and the economy in a way that a lot of others have not been able to do [. . .] The enthusiasm is there because the desire for EU integration is huge. [All] layers of society desire to embark on this long process of EU integration. Being part of the shared values of the EU is very important – as important as being an EU member – and this would mean that we would become part of a larger market too.

Kosovars who came in 1999, close to 4,000 have returned home – the majority. SEN: Since independence was declared? Hamiti: Even before. There is an incredibly strong bond between Kosovars and their homeland. Still, there is a large number of Kosovars here who have made a significant contribution to the society at large, including the UK economy. Now many of them are actually nationals of UK, or have dual nationality, so I want them to promote this linkage. We believe in their right to live here, to make a contribution to this great society and nation, and at the same time to contribute to Kosovo, the new nation that needs all the loving care that it can get.

SEN: And as for NATO? Hamiti: It’s both: [NATO] is a powerful military as well as political alliance. Being a small nation, we want to be able to consume but also to contribute to the shared values and ideals of this alliance, which, in the eyes of the people of Kosovo, is the saviour of Kosovo.

SEN: Dr Hamiti, thank you very much for the interview. Hamiti: Thank you. Notes 1 Interview conducted on 1st May 2009. The views expressed here do not represent the views of SEN. 2 On 26th February 2009, the ICTY sentenced Sainovic to 22 years in prison having found him guilty of deportation, forcible transfer, murder and persecution.

SEN: With regards to Kosovo’s relationship with Albania, considering that ninety per cent of Kosovars would identity themselves as ethnic Albanians, why is there a necessity for an independent Kosovo? Hamiti: We have a lot in common in terms of our shared ethnic, language and cultural ties, but Kosovo has now fulfilled its national goal of becoming a state of the twenty-first century: we don’t want to go back to a notion of an ethnically homogeneous state of the nineteenth century. That idea [was what] our neighbour, Serbia, tried to impose on the rest and unleashed all the evil that it did. [Kosovo] opted for independence because we had a leadership that was visionary and realistic at the same time. We wanted our own rights promoted – we wanted our own freedom, we wanted independence to enable us to govern our own affairs without being hampered by the rest – but we did not want to go back to those ideas of the past of creating homogeneous ethnic states. We now live in an era when theidea of nationhood is not necessarily exclusively built on this ethno-centrist ideology [. . .] SEN: Kosovo has a sizable Serb minority community; the Serbian president, Boris Tadic´, visited Kosovo on 17th April, the deadline of the ICJ. What do you envisage for your future relations with your other bordering neighbour, Serbia? Hamiti: I was part of the negotiating process that led to the determination of the status of Kosovo. During that process we did something that would have been unthought [of] elsewhere. We proposed a treaty of friendship and co-operation with Serbia. The Serbian leadership, including Tadic´, who was the key figure, refused this. Indeed, we had problems in Kosovo with our own people who asked, ‘Why do you ask for a treaty of friendship with Serbia, which has never asked for forgiveness

FAQE 23

for what it has done to Kosovo?’ So we have been very generous in our offers to try and accommodate the sensitivities of our former occupier in a way that a lot of people would have had difficulties in understanding. And Serbia has refused. Tadic´ was in opposition to Milosˇevic´ for power in Serbia during the 1990s, but never actually distanced himself with regards to Milosˇevic´’s policies over Kosovo. So in terms of their ideology, published and stated in Belgrade, they do not differ considerably from each other in relation to their Kosovo policies. They may portray themselves as democratic and even as a liberal democracy, but, when it comes to Kosovo, the current government in Belgrade sometimes mirrors the image of Milosˇevic´ in his worst days. [In his recent visit,] President Tadic´ of Serbia addressed a letter to the International Civilian presence in Kosovo. He stated that he would not make a political speech during his trip to Kosovo – however, he did. We knew how he would behave; he did not surprise us. If he continues to behave this way, he may well not be allowed to enter Kosovo. SEN: Let us talk about your role in the UK. Could you tell us more about your role since arriving here in October 2008 and your relationship with the British Government? Hamiti: The British Government has supported Kosovo for more than a

decade now. The UK Government was a strong supporter for [Kosovo’s independence] and an active participant in the international efforts, political and military, to bring an end to the Kosovo crisis. London contributed considerably to NATO action for the liberation of Kosovo in 1999. They have continued their support during the past decade, including for the solution that we have come to for Kosovo now: independence for our country, initially supervised by the international community. Independence has brought peace of mind to the people of Kosovo, while providing generous protection for minorities, including the Serbs; although they make up only five or six per cent of the population, their language is an official language, just like Albanian. The Serbs are over-represented at the national and local levels; they have asymmetrical rights in their own majority areas in terms of education, welfare etc. This is the kind of package that the UK has helped us to come to as a solution and resolution for Kosovo and now the bilateral relation between the UK and Kosovo is extremely good. [This relationship has] developed a lot, but I believe that, at the end of the day, [it] will be of mutual benefit for the people of Kosovo and the UK. There is a lot of affection in Kosovo for the UK, and here, indeed, I have also seen a lot of affection for the people of Kosovo and their struggle. We need to build on this and translate it into concrete co-operation

in terms of the economy, education [and in] cultural areas. SEN: And, more specifically, your role in the UK? Hamiti: It is an honour for me to be here. I am the first Kosovar to serve as an official diplomat to the UK. I have worked hard in the last six months to make Kosovo’s presence felt here. I have been meeting a lot of my colleagues from recognising and nonrecognising countries. I have met a lot of people from civil society here, including academia and think-tanks. We are trying to establish a permanent presence for the Republic of Kosovo here. In the meantime, our short-term goal is to get the message across that Kosovo is a fully fledged state; that her independence has brought peace to south-east Europe and that further international recognition will bolster Kosovo, the region and, indeed, Europe. SEN: In what ways have you been able to establish contacts with the substantial diaspora in the UK? Hamiti: We have a large community. Some [have been here] for at least twenty years, some for the last ten years. (The last wave, as it were, of people who came here in large numbers was in the spring of 1999, at the peak of the war in Kosovo.) However, it is interesting that, from over 5,800

Dr Muhamet Hamiti was born in Dumnice¨ village, of the Podujevo municipality in Kosovo, in 1964. He earned his BA in English language and literature at the University of Pristina in 1987, his MA in English literature at Zagreb University (Croatia) in 1990 and his PhD in English literature (with a thesis on the prose fiction of James Joyce and Joseph Conrad) at the University of Pristina in 2006. In the 1990s, Hamiti was an independent scholar at the University of East Anglia and at Birkbeck College, University of London. Hamiti taught English literature and theory of literature at the University of Pristina from 1989 to 2008. He is the author of a monograph book on English literature, a range of literary essays, as well as literary translations from and into English. From 1991 to 1999, Dr Hamiti worked at the Kosovo Information Centre (KIC) – Qendra pe¨r Informim e Kosove¨s (QIK) – as editor-in-chief for the English service. He edited and translated into English a number of publications that the KIC published during those years relating to the Kosovars’ struggle for freedom and independence. Hamiti was affiliated with Ibrahim Rugova’s Democratic League of Kosovo (LDK), the first non-communist party in that part of the world, and was a media advisor and spokesman to the President of Kosovo, Dr Ibrahim Rugova, from mid 2002 until his death in January 2006. From 2006 to 2008, Dr Hamiti served as a senior political advisor to Rugova’s successor to the presidency of Kosovo, Dr Fatmir Sejdiu. Dr Hamiti has been Charge´ d’Affaires a.i. of the Republic of Kosovo to London since October 2008.


Zoom bar, një nga loklaet më të mëdha shqiptare në Angli, rreth 150 vende Vendi më fantastik pë festat tuaja; Dasma, fejesa, martesa, party, ditëlindje. Çmimet nga më konkuruese Free Parking 24/7 Te premte dhe te shtuune muzikë LIVE nga Bardha dhe grupi i saj. Eja dhe provoni shijen e papërsëritshme të kuzhinës Shqiptare

Zoom Bar 821-823 Ramford Road Manor Park London E12 6EA

8 MARS Me rastin e festes se gruas, Zoom Bar organizohen një aheng të papërsëritshëm vetem me gra Hyrja £30 ku pëfshihem ushqimi i bollshëm dhe pije freskuese falas. Ju lutem kontaktoni për të rezervuar vendin tuaj. Ju mirepresin pronaret Ismeti dhe Ylli Tel: 07507940389 Tel: 07782353694

The Albanian February 2010 Issue 1  
The Albanian February 2010 Issue 1  

The Albanian February 2010 Issue 1

Advertisement