Issuu on Google+

PORTFOLIO Session 2012-2013

Newcastle University-B.A. Architecture PartI-Year 2

Shaobo Wu 110301109

Concept model of project “Civic Centred”


Table of contents


SELF-APPRAISAL DESIGN PROJECTS

Project 03

CIVIC CENTERD

Project 02

SIMPLICITY ECONOMY HOME

Project 01

PLACED DISPLACED

PLAN B

Charette

Project 04 (Group)

SECTION ALLEY

RIBA Competation

Forgotten Spaces 2013

NON-DESIGN PROJECTS

Seperate binding

Environmental Design

CIVIC CENTERD

Technology Coursework

SIMPLISITY ECONOMY HOME

Technology Coursework

MEANS FOR ESCAPE & ACCESS FOR ALL

EASSY & LEARNING JOURNAL Image with this lable is Revised Work


A tree exists within the soil, the air, the sunshine and the nature, just as architecture within its context. The tree will die without these, so will the architecture.


It’s an interesting journey to recognize myself by revisiting all the work have been done this year. The improvement of designing skills is not that exciting compared with the achieving of the great gain of all: ways of thinking. The consciousness of that the inner relationship of people affects the architectural designing process has been gradually raised and incepted into my mind from these projects, forcing myself to re-evaluate the value of people and the process of value creation during the design. People’s relationship has never been apart from the essences of architecture for me. it has been evolving and never paused since the notion of human beings started. Accordingly, the forms for inhabitation are also constantly developed, from caves and nest to a various of modern architecture, by connecting, dividing, blurring and sheltering to sustain the society which is full of the complex of relationship. Similar like the response to the context, the trigger of my ideas is a response to the social connections of people, by observing , researching, analyzing, and then trying to provide a sort of solutions to fit the particular interaction between people’s activities and the context which is formed of architectural space and environment. Simultaneously, the design was lead and embodied by these connections in particular architectural languages. I am not only trying to follow the conventional approaches which is focus on the relationship between environment and architecture, but also building up my own awareness of architecture interacted with people who is always be downplayed during the design. All the projects I have done in this year can be recognized again in this viewpoint.

• Intimate and trust- Placed, displaced. ( Domestic scope) • Sharing, cooperation and gap - Simplicity Economy Home. (Institutional scope) • Living in a world of strangers- Civic Centred. (Public & Institutional scope) • Nice to meet you- Section Alley. (public scope)

From the descriptions above, each project has been given a new of definition which is going to be explained in the rest of my portfolio.


Placed, Displaced Intimate and trust

Human Scale, Ergonomics, Natural Daylight, Threshold of privacy and community.

This domestic scale project seems not that difficult and outstanding compared with other projects, but the tight constraints of the brief made me design everything precisely and carefully. I read and understood the Building Regulation of UK, Housing Design Handbook and other useful articles related to the terrace house in the first week, that gave me a solid background and principles of domestic housing design in practice. According to the feedback of the final review, my work has been appraised as “Very believable narrative for spaces, roof terrace and understanding of movement.” I think these restricts helps me understanding how to design architecture of fixed form in practical way but still keep creativity. Another successful area is the application of BIM software (Revit) , it was a fresh start point of my design flow. For this reason, the project was managed effectively and all the rest projects in this session have been proved under an excellent management.

Simplicity Economy Home Sharing, cooperation and communication

Boundary between context and internal environment. Programmatic design.

During Foyer project, several notions had been furthered and developed dramatically, especially in how to maintain, foster, and embody a concept, and also the insight of people’s social interaction particularly focusing on participation and sharing. It was also an experiment of the ‘user-centred’ approach to achieve a more appropriate and acceptable result in a complex surrounding. From my final products, it has been proved a successful try to design with a concept of people’s relationship and activities, so all the space integrated together and connected firmly based on the relation of the user themselves. It becomes one of the samples for the later co-design theoretical study. On the other hand, my final presentations was a detailed and logical delineation of my concept, but the tutor still encouraged me to use more large scale sketches to give a good insight into the ideas of habitation. Even though the design responded to the context correctly with a thoughtful form and hierarchy, the site model still needs more accurate information to stress this delicate design clearly.

Civic Centred: Living in a world of strangers

New hierarchy, Social context, Urban public space, Integrate.

This project is another successful experiment of social relationship and user centred design. I made several people/user scenarios to simulate the social environment in Tynemouth, testing people’s movement and the hierarchy. I had learnt and practiced the BIM working flow from previous projects that means I have more energy at the beginning to further my concept and research of the social context. I have made tons of concept & sketch models to test the spatial logical based on my social relation study. These coherent exploration gave a solid foundation of follow-up design process. Unfortunately, I devoted to the social context and the tectonic study on my presentation is not that convincing, it needs more consideration in next year. According to the feedback from Simon, there is too much information without a thoughtful selection with my final review, and I still need to learn how to refine and simplify a complex design before I enrich it.

Section Alley: Nice to meet you Group project is always the most challenging work to everyone, as it requires careful management and highly cooperation, all the ideas and efforts we made are appreciated equally, it is also a valuable experiences full of creativity and teamwork after compromise and negotiation. We got mark 19 out 20 at the phase 1, I am glad to be helpful of technical support of film making and the other computer programs. Apart from that, my social context study provided a new approach to design combined with the unique history context of the site, the whole design fit into the surrounding perfectly with an reasonable logic. We also tried various means to publicize before the exhibition which shows great success in the end.

History context, Sustainability, New media


Civic Centred

PUBLIC OR CIVIC: A WORLD OF STRANGERS Tutor: Simon Hacker The essence of the civic centre: For long or short period of time, to a great or less degree, establish a shelter from all the difficulty and the challenge, that is also the essence of the city as a world of strangers.

01


What am I trying to create is a place for all sorts of people who are strangers to each split units. The main emphasis is the occupants, rather the building forms.

Library and bicycle storage are located on the second floor which is secluded from the public area, fulfilling the silent and secure requirement.


Entry Mode A

Residence

Private/Secluded

Commercial

Blurring

Public

Open/Public

Town Map

Integrated

Entry Mode B

Entry Mode C

Main Streets in the town

Entry A+B+C & View Directions Hierarchy has been established to define the boundary between different activities which have different privacy or public level. The most open space is the ground floor where the WC, Cafe, Diving School can be easily get access, it also linked the both sides of the pool by the long path way.


A civic centre should be a place for all sorts of people who are strangers to each split units. The main emphasis is the occupants, rather than the building itself.

The site is a connection of culture and leisure, different entrys toward to the beach, town centre or the headland separatley. The hight difference creates the hierarchy naturally.

Numerous activities: public, cultural, leisure and private will take place side by side harmoniously.


Conceptual Model

This kinds of space that actively encourages the people to choose where to go, to relax or get together and read with their families and friends. Leisure and reading can exist in different hierarchies but still integrated in one even space.

A long and curved path meanders through the ground floor, clearly leads the visitors to their destination by their instinct.

Spactial model 1:200

Conceptual model 1:200 Sketch Site model 1:200

Conceptual Site 1:200

Model 1:100


Different from traditional library book stacks, a large book stack dominate the spatial flow and structurally support the floor and also blurred the physical boundary inside the building, in this way, the whole building was integrated together without split.

Presedent New Library and Museum by Sou Fujimoto

Presedent Rolex Learnning Centre by SANNA

Section

Spatial sketch models


Concept Model of Entry

Concept Model of Routes

To the beach To the town

To the pool

To headland

The open ground floor is aiming to accentuate the building’s connection to the public realm, and also emphasize the interaction of architecture within the natural & social context.


Reference Collection

IT Area

Book stacks

Reception

Classroom

Reading Area for Kids

Cycling Racks Workshop

WC

Diving School

Cafe


12

1- Waitting Area 2- Reception 3- Cleaner’s 4- Classroom 5- Muilt-Purpose Hall 6- Creche&Toilets 7- Storage 8- Workshop 9- Refreshment Area 10-View Platform 11-Atrium 12-View Platform

10

9

5

4

DN

6 8

6 7

First Floor Plan 1:200

3

11

1

2

6

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT 10

1- Cafe 2- WC 3- Accessable WC 4- Plant Room& boiler 5- Changging Room 6- On-shore trainning 7- Office 8- Store 9- First Aid 10-Diving Pool

6 1

2

3

Ground Floor Plan 1:200

All the plans are revised

4

UP

2

9

5

5

8

7


PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

1- Reading Area for kids 2- Quiet Area 3- Silent Area 4- Reading Area 5- PC Cluster 6- Toilet 7- Bicycle Storage 8- Workshop 9- Cyclist Bridge 10-View Platform

10 8 1 2

4 7

5

6

Second Floor Plan 1:200 9

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT UP

Site Plan in context 1:500

3


02

Simplicity, Economy, Home

NEWCASTLE FOYER: PARTICIPATION Tutor: Tony Basic working, social and personal skills is essential requirement of living in the modern society. Disadvantage young people suffer from discrimination and a lack of opportunity to communicate with others because of their poorly social and living skills. The foyer is not only a temporary home for them, but a step stone before they are back to the society again. Workshop, self-running Cafe, Green roof terrace are all designed for training of the skills which they are lost before, make them participate into the normal social life again.


Northern Elevation

Spatial Models

Circulation


Concept Models

Volume

Perspective view


All the rooms are twisted to maximise the passive solar and the shape of the building isolated the green roof from the noisy road. The corridors in the living area provide extra insulation of northern side facade as a sustainable solution. The green roof terrace is a perfect social venue to help the young people’s social skills.


The whole building is consisted of three parts, staff ’s flat is divided by the circulation from the rest residents and the ground floor area is a mixed working area for both staff and residents.

PC cluster

Tea house

Terrace

First Floor Plan 1:200

Laundary

Roof terrace

Second Floor Plan 1:200


Insulation between accomodation and workshop provide a ideal acoustic isolation solution Section 1:200

Cafe WC

workshop Garden

Reception

workshop

Loading area

Storage

G Floor Plan 1:200


Placed, displaced

TERRACE HOUSE: INTIMATE AND TRUST Tutor: Arstrid As a domestic scope design, it is a typical user-centred consideration process. Also, the form has been fixed and along with other constraint which asking for a creative solution to satisfied the hypothetic client in a practical way.

03


Southern Elevation

Model 1:20

Roof Terrace


Perspective

Community View


Terrace Plan 1:200 1- Terrace 2- Storage 3- Guest bedroom

2

3

1

First Floor Plan 1:200 1- Bedroom 2- Wardrobe 3- Study 4- Tea-room 5- Shower Room 6- Snug

5 UP

3 6

2

1

Ground Floor Plan 1:200 1- Living Room 2- Porch& Bicycle Storage 3- Snug 4- Dinning Area 5- Kitechen 6- Toilet

DN

5

4

6

4

3

1

UP

2


The space below the terrace is designed as a snug area for reading and seating.

The terrace brings another route for natural ventilation.

By decuting the south half pitched roof, creating an extra natural day light path to the study, increacing the efficiency of the passive solar and also providing a private terrace over the street.


A rendering of Cycling route and prdestrian park on Grey St, Newcastle, city centre.


Charrette

PLAN B: CHANGES FOR A BETTER CITY

04

There is a green cycling lane and pedestrian park has been designed as a plan to stimulate the local economy by developping the city’s tourism industry.


Context Analysis


Original Sketches

As the used coal mining and manufacturing centre since the Industrial Revolution in 19th-Century, Newcastle tried a lot for the transiton in the second half of 20th-Century to boost the city agian. Now it has been a new cultural and art centre and attracted lots tourist all the year arould. It also has a plan to be the first Carbon Neutral town in the future. An extra cycling rote and pedestrian park has been designed to bring more green vegetation into the city centre for this ambitious plan, and also improving the tourisim to stimulate the ecomomy. Most importantly, the citizen’s life quality would been improved as well.

Master plan


t

Section Alley

MUSIC FESTIVAL: NICE TO MEET YOU Tutor: Jenny A series of timber structures give the history Chare a new life and modern sprit.

05


Publicity

Model in Exhibition

Model details


Section of the Chare


Birds’ View of the site in urban context

Site Map Bird’s View

Parti diagrams


Soundwave

Exhibition a

Exhibition b


RIBA Competition

FORGOTTEN SPACES 2013: THROUGH THE LOOKING GLASS Grouped with Karl Mok

06


through the looking glaSS Site Survey While the borough of Hammersmith is almost as old as London itself, the cleft that runs deep in the site’s urban fabric traces a flyover built just half a century ago. The Hammersmith flyover gives easy access to the borough of Hammersmith and Fulham for a daily average of 90,000 cars. It’s a necessary artery that many argue is an ‘eyesore’ and has ‘split Hammersmith in half’. Although there is talk of the possibility of demolishing the aged flyover, the polarisation of Hammersmith’s leisure and business facilities is not likely to disappear.

1.

St. Paul’s Church

St. Paul’s Church St. Paul’s Green

The space underneath the flyover is a callous void; overshadowed by the concrete megalith, the wide pedestrianized area lacks vibrancy save for a few passing cyclists. A toilet booth and bike racks take up a small section of the cobbled pavement. The two faces of Hammersmith have grown from the seed of the flyover’s construction but the space beneath it is a dead zone, a unique architectural occurrence that is to be both disputed and admired. Hammersmith’s recognisable urban heritage consists of the modest St. Paul’s Church built in the early 1660’s and the fantastically decorated Old Hammersmith Bridge by Tierney Clarke in 1824. Arguably, however, the most enduring of these references will be that of the Pocket House, a fictional house created by Charles Dickens in Great Expectations. The riverfront residence of Matthew Pocket, who instructs Pip, the protagonist, in the art of refined manner, is a sort of preparatory academy for Pip to emerge into the realm of London high society.

Location: HammersimtH fLyover PostcoDe: W6 9qH BorougH: HammersmitH anD fuLHam LanDoWner: transPort for LonDon

Flyover Hammersimth

surgery

St. Paul’s Primary School

7.

8. The public access green space close to the Hammersmith Flyover.

Walking out of the Hammersmith Underground and into the cacophonous flurry that is the Broadway during rush hour is like having a crash course on population geography. The great variety of social classes and ethnic backgrounds that inhabit the town centre walk briskly from one line of transport to another - with two Underground lines, an in-house bus station and the Hammersmith flyover converging conveniently in this golden triangle. Cross the road and move briefly under the Hammersmith flyover towards the Old Hammersmith Bridge however and the great River Thames unfolds lazily towards the Frank Banfield Park in the East and Furnivall Gardens in the West. Moored boathouses and punting athletes own the river but the banks belong to generations of pub-house establishments, including the Dove, one of London’s first riverside drinking holes.

Commercial & residencial areas divided by the flyover.

Pedestrian lanes link both sides of the flyover.

The site is located on the mouth of the underground station towards the direction of Hammersmith Bridge and the banks of the Thames.

Location Map

1. Site plan Scale 1:1250

2.-5. Site scenery

6. Conceptual image

7. Layered map of the greater site

8. View-linked map of the site


2.

Underground Station

6. Apollo

3.

4.

5.


Through The looking glass The sculptural intervention for the surreal concrete geometry of the Hammersmith site is designed to be a subtle but striking extension of the wider area and its emotive setting. The reflective phantasmagoria sucks in characteristics of both versions of Hammersmith while amplifying the temporal qualities of the barren strip and its role in its users’ lives.

1.

There is no need to remove that which is marvellously unconventional; the great divide shadowed by the Hammersmith flyover. Our proposal aims to present passers-by with a visual reminder and evocative token of the setting they left. Similar life-sized pods finished in a metallic chrome coating harbour behind their outward faces three distinct functions that are related to Hammersmith’s pedestrians, a highly mobile generation of individuals. They enter the briefly Cimmerian space and find utilities, whether it is a washbasin or a storage-locker or a bike-rack, easing their transition to the other Hammersmith. The overbearing presence of the flyover will watch over these users, making sure they don’t spend too long in preparation before they journey on. Looking back, they will only see a reflection of what is to come, a reminder not to cling to the past. This is the kind of gentlemanly education that Dickens’ Pip, whom the greatest expectations were placed upon, would have received from the Hammersmith character, Matthew Pocket.

3.

4.

Bike racks

1. Render 1

2. Render 2

3. Elevation with proposal

4. Functional use illustration.

Wash basin


2.

Storage lockers


Shaobo Wu, Architecture Portfolio Session 2012-2013