Page 1

Afro Boy


Afr

oB

1

oy


Shaun Gerling is geboren op 2 april 1993 in Apeldoorn. Hij is van Surinaamse afkomst. Zijn beide ouders en broer zijn in Suriname geboren. Shaun is opgegroeid in Apeldoorn, hij ging hier naar school en ook naar de voetbalclub waar die bij zat. In de eerste klas deed hij Havo, dit was echter net iets te zwaar voor hem, waardoor hij naar Mavo afzakte. Toen hij zijn Mavo had afgemaakt, ging hij door naar Havo en heeft in 2011 zijn Havo diploma behaald. Nu zit Shaun op de HAN en doet daar de opleiding Communication and Multimedia Design. Shaun heeft veel hobby’s, een aantal daarvan zijn tekenen, gamen, designen en muziek maken. Vroeger zat Shaun op drumles, maar door school is hij hier mee gestopt. In zijn vrije tijd maakt hij echter nog wel muziek al doet hij dat meestal op de computer met programma’s zoals Fruity Loops. Zijn favoriete genre is hip hop. Vanaf kleins af aan luistert hij het al. Een van de eerste hip hop nummers die hij luisterde was ‘Changes’ van Tupac Shakur. Het nummer is hem altijd bijgebleven, ook omdat Tupac Shakur in 1996 was vermoord. De rapper is een icoon in de hip hop cultuur. Shaun luistert ook naar andere genres, zo luistert hij naar reggae, reaggaethon, dancehall, r&b en wat pop en rock nummers. Hij vindt sommige oude nummers ook mooi die zijn moeder veel draaide thuis. Shaun houdt absoluut niet van Nederlandstalige muziek en Hardcore.

2


! s e v i l y o B o r f A Voor Redesign moesten we een logo ontwerpen voor jezelf. Je moest beginnen met schetsen. Ik mijn schetsboek ben eerst begonnen door gewoon mijn naam te schrijven in verschillende stijlen. Ook heb ik geprobeerd om mijn initialen te gebruiken. Dit ging me echter niet zo goed af. Het probleem was dat mijn voornaam en tweede naam allebei met de letter S beginnen. Hierdoor komt er SS te staan, dit wordt vaak aangezien voor de Schutzstaffel beter bekent als de Waffen-SS van het Nazi Duitsland. Een ander probleem dat ik had met de initialen was dat de G een moeilijke letter is om te tekenen.

Uiteindelijk ging ik verder met het idee van mijn voornaam. Eerst had ik een logo met een kroontje, maar dat was overbodig en werd geassocieerd met iets koninklijks. Daarna probeerde ik het met een ster en gekleurde outlines. Als feedback kreeg ik dat het te ‘Las Vegas’ achtig overkwam. Ik probeerde het nog een paar keer zonder de outlines en verschillende vormen van sterren en zelfs meerdere sterren, maar ik vond het logo niet meer bij mij passen.

Shaun

Shaun 3

Toen begon ik me te bedenken dat het iets moet zijn waar ik voor sta en wat ik ben. Ik houd van het tekenen van cartoon en anime’s, dus begon ik een poppetje te tekenen. Eerst wou ik als symbool een soort gek poppetje hebben wat een beetje gestoord is, maar ik had moeite met het tonen van de emotie in het poppetje. Het afro haar vond ik een mooie feature bij het poppetje. Ik vond het ook wel passen, omdat wanneer ik me haar laat groeien het vanzelf ook een afro wordt. Zo is Afro Boy dus geboren!

Afro Boy Ik weet nog niet precies wat ik met Afro Boy wil uitstralen, maar ik zoek in de richting van muziek en lifestyle. Afro’s werden vroeger veel gedragen door de zwarte bevolking van Amerika, en dat geeft een soort verbondenheid met de zwarte bevolking van nu die nu allemaal naar hip hop luisteren en onderdeel zijn van de ‘Urban Culture’.


Afro Boy

Afro Boy

Het proces van oud naar nieuw.

Afro Boy

Afro Boy

Afro Boy

Afro Boy Afro Boy Afro Boy Afro Boy

Afro Boy Afro boy

Afro boy

Afro boy

Afro boy Afro boy a Afro boy

Afro Boy Afro Boy

Afro Boy

4


Shaun Gerling Shaun Gerling is een Hbo-student aan de HAN. Daar gaat hij Communication and Multimedia Design studeren. Hij is 18 jaar en komt uit Apeldoorn. In het interview zal ik het hebben over Internet en samenleving, de steeds groter wordende Social media en andere media gerelateerde dingen.

Waarom heb je gekozen voor de opleiding Communication and Multimedia Design? ‘Ik heb gekozen voor deze opleiding, omdat ik het wel echt bij mij vond passen. Het is een interessante en actuele opleiding. De dingen die je leert zijn nog maar van een paar jaar terug alles is heel recent. Ook kan ik goed mijn creativiteit kwijt in deze opleiding, zo moet je bijvoorbeeld logo’s ontwerpen of redesignen. Met deze opleidingen kan je gewoon alle kanten op.’

Waarom heb je voor de HAN gekozen om je opleiding te doen? ‘De HAN leek mij een goede school om deze opleiding op te gaan doen. Ik ben één keer naar de open dag geweest en heb daar een proefles gedaan, ik was gelijk geïnteresseerd.’

5

kan je daar meer geld verdienen en dat lijkt hem niet verkeerd. Op Social media kun je steeds meer informatie over elkaar vinden. Volgens Shaun is dit niet per se een slechte ontwikkeling, maar we moeten het wel goed in de gaten houden. Mensen zouden elkaar wat kunnen aandoen als ze elkaar opvattingen niet delen en deze mensen de mond zouden willen snoeren.

Wat zou je later met deze opleiding willen bereiken? ‘Later zou ik graag iets nieuws willen creëren wat er nog niet is. Ik zou mezelf wel kunnen zien werken bij een bedrijf, maar ik moet nog wel mijn eigen creativiteit kunnen doen en daar dus vrij in zijn.’

Neem jij zelf deel aan social media? ‘Ik heb een Hyves account gehad, maar heb deze verwijdert, omdat ik er nooit meer opzat. Ik zit nu veel op Facebook en op Twitter.’

Shaun ziet zichzelf later eerder bij een profit bedrijf werken dan bij een non-profit bedrijf. Volgens hem

Wat zou je graag willen veranderen aan social media?


‘Ik zou bij Social media wel een camera functie willen zien, zodat mensen kunnen video chatten, maar misschien bestaat dit al wel’ Volgens Shaun is social media zo populair, omdat het heel toeganggelijk is en de mens is van nature een sociaal wezen. Verder zegt hij dat Hyves niet meer zo populair is, omdat steeds meer mensen overstappen op Facebook en Hyves dus verlaten.

Hier zie je Shaun met zijn wintermuts op in de woonkamer.

Hoe zie jij de toekomst van Social media? ‘Ik denk dat social media nog veel groter gaat worden, omdat er steeds weer nieuwe gadgets erbij komen en steeds meer generaties zich aanmelden voor de social media.’

6


De New Area Cap die vooral bekent is gemaakt door beroemde rappers, is altijd te zien in verschillende variaties. Oorspronkelijk komt de pet van de honkbalseries, maar tegenwoordig lijdt de pet een eigen leventje. Overal is de pet te zien en dan vooral in de hip hop scene.

7


8


De hip hop scene is de afgelopen jaren heel erg veranderd. Vroeger ging het in de hip hop scene vooral om positieve dingen en hoe mensen hun leven leiden. In de jaren 80 ging het vooral om de boodschap en de beat. De dj was een belangrijk element in de hip hop cultuur van toen. Termen zoals scratchen en mixen komen uit die tijd. Als mensen geen geld hadden voor instrumenten, gebruikten ze gewoon hun mond als instrument. Dit fenomeen wordt beatboxing genoemd. De beatbox is afkomstig uit de getto, die voornamelijk bewoond werd door de zwarte bevolking van Amerika. De mensen van de wijken waren te arm om een drummachine te kopen, dus gebruikte zij maar hun mond. Er waren veel kinderen die konden beatboxen, maar Doug E. Fresh was toch wel een van de beste. Hij kon allerlei soort geluiden maken, daardoor kreeg hij al snel de bijnaam ‘The Human Beatbox’.

gangsta rap, vanwege de gewelddadige teksten en de verheerlijking van criminaliteit. Snoop Dogg, Dr. Dre, Xzibit, Wu-Tang Clan, 2pac en The Notorious B.I.G., zijn allemaal van de jaren negentig rap. Sommige zijn nog steeds te vinden in de rap scene vandaag de dag.

Tupac Shakur

Doug E. Fresh in zijn jonge jaren.

In de Jaren 90, begon hip hop wat agressiever te worden. Er ontstonden ruzies tussen rappers. De meest bekende ruzie was die tussen Notorious B.I.G. en 2pac. Uiteindelijk koste de ruzie de rappers hun beide levens. Ze werden allebei dood geschoten vlak na elkaar. Eerst 2pac in 1996 en daarna Notorious in 1997. Hun daders zijn nooit gevonden. De oorsprong van de ruzie is niet helemaal duidelijk, maar 2pac zou gedacht hebben dat Biggie op 2pac had geschoten. 2pac was namelijk in 1994 ook al een keer geschoten en gaf Biggie en zijn groep daar de schuld van. Uiteindelijk werd het een strijd tussen de twee kanten. Het was Westside(westkust) tegen Eastside(Oostkust). 2pac verdedigde de westkust en Biggie de oostkust. Deze tijd van hip hop heet ook wel

9

The Notorious B.I.G.

Tegenwoordig zijn rappers als Lil Wayne en Wiz Khalifa populair. Het gaat niet meer zoveel om de teksten, maar meer om de persoonlijkheid van de rapper en zijn imago. De hip hop scene is inmiddels over de hele wereld te vinden. Zelfs hier in Nederland is er een. Ali B en Lange Frans zijn vooral bekend bij het grote publiek, maar ook Nederland heeft een underground scene. THC, Kempi, GreenGang en Hydroboyz zijn rappers die echt van de straat komen en vertellen over het straatleven. Veel mensen in Nederland zeggen dat er in Nederland geen getto’s zijn, maar deze rappers beweren dus van wel. Top Notch is het label van Kees de Koning. Hij heeft de meeste rappers van Nederland bij zijn label getekend, maar er zijn echter ook andere labels. Zo is er het label Nindo van rapper Negativ en heeft bijvoorbeeld Djiggy Dje ook een eigen label genaamd: Noah’s Ark.


De rappers verdienen niet zoveel aan de albums, doordat deze illegaal worden gedownload. Daarom komen ze nu met allemaal merchandise met hun naam erop die mensen kunnen kopen. Rapper 50 cent is daar een voorbeeld van. Zijn laatste albums verkopen niet zo goed, maar toch is hij nog steeds een van de rijkste rappers. Dit komt, omdat hij met allemaal artikelen komt waar hij geld mee verdient. Zo komt hij met een eigen kledinglijn, maar ook met bijvoorbeeld een parfum. 50 cent is ook de rapper die de mixtapes populair heeft gemaakt. Zo kwam hij met de mixtape ’50 Cent Is the Future’ waardoor hij naamsbekendheid kreeg.

Ook Nederland doet mee aan de mixtape rage. De mixtape koning van Nederland is toch wel Kempi. Hij heeft maar liefst 6 mixtapes uitgebracht. De mixtapes worden meestal goed ontvangen door het publiek, vooral omdat ze gratis zijn. Op de mixtapes worden vaak beats gebruikt die al een keer zijn uitgebracht voor een ander lied. De liedjes staan ook niet zomaar achter elkaar, maar worden in een vloeiende lijn achter elkaar gespeeld met af en toe een scratch geluid ertussen of wat geluidseffecten erdoorheen.

Hier zie je de cover van de mixtape van Kempi. Dit is zijn derde mixtape genaamd ‘Mixtape 3.1’.

Een van de populairste rappers op dit moment is Lil Wayne. Onlangs heeft hij zijn nieuwe album uitgebracht. Het album is goed ontvangen, en staat hoog in de hitlijsten. Lil Wayne wordt niet door iedereen gewaardeerd. Je ziet dit terug op Youtube en andere sites, waar ze de rapper uitschelden en belachelijk maken. Een van de grootste problemen die ze met hem hebben is dat hij te commercieel is. Ze vinden dat hij domme teksten schrijft om zo even een hitje te scoren. Aan de andere kant zijn er ook miljoenen fans die helemaal gek van hem zijn. Lil Wayne is te herkennen aan zijn ongewoonlijke uiterlijk. Hij is te herkennen aan zijn korte lengte, rasta’s en vele tatoeages.

Lil Wayne

10


In de hip hop scene zijn outfits heel belangrijk. Kleren maken de man, gaat echt op voor de scene. Als je jezelf stoer kleed, krijg je ook meer respect, dan wanneer je dat niet doet. In de hip hop scene is homoseksualiteit iets slechts. Als je jezelf te vrouwelijk kleed, wordt je daarvoor uitgescholden.

De hip hop scene heeft verschillende kledingstijlen gehad. Dit is door de jaren heen veranderd. Vroeger was het bijvoorbeeld populair om Adidas trainingspakken te dragen met Adidas schoenen zonder veters. Deze kledingstijl is populair gemaakt door de groep Run DMC. In de jaren 90 was het populair om baggy kleding te dragen. Met baggy kleding, bedoelen ze wijde kleding. Dit betekent dat de kleding extra large is. De wijde kleding zorgt er ook voor dat de broek afzakt. Iets wat altijd wordt geassocieerd met de hip hop cultuur. Ook was dit de tijd dat rappers veel sieraden begonnen te dragen. Ze droegen gouden kettingen, ringen en oorbellen. De schoenen waren vaak sneakers, maar soms ook Timberlands. Timberlands zijn stevige schoenen die eigenlijk bedoeld zijn voor constructie werkers.

tegenwoordig. Sneakers worden nog steeds gedragen alleen nieuwere modellen. De Timberlands zijn echter helemaal uit. Wat opvallend is, is dat hele oude sneakers een rentree maken. Zo zijn de Allstar schoenen weer populair, maar ook de Vans zijn weer populair. Qua bovenkleding zijn allerlei soorten dingen populair. Zo zijn er de shirts met betekende opdruk, maar ook nette blouses zijn populair. De American Jackets zijn op dit moment ook heel populair.

Haar is ook een belangrijk kenmerk in de hip hop scene. In de jaren 80 was de rechte afro in de mode. In de jaren 90 waren voor de cornrows populair. Daarna was het populair om je haar heel kort te doen. Tegenwoordig zijn allerlei soorten stijlen in. De een heeft rasta’s, de ander heeft gemillimeterd haar. Het verschilt nu echt per persoon.

De trend van de jaren 90 ging nog door tot ongeveer 2008. Tegenwoordig zijn de baggy broeken in geruild voor iets strakkere broeken. De broeken worden nog wel op een afgezakte manier gedragen. Er zijn ook mensen die skinny jeans dragen. Dit zijn broeken die heel strak zijn. Het merendeel van de rap scene vindt dit echter niets aan en vindt het iets voor mietjes en geven af op de rage. De kettingen, ringen en oorbellen komen nog wel voor in de kledingstijl van

11

Lil Wayne met zijn rasta’s.


Rappers hebben meestal een slechte naam. Dit komt door de manier hoe ze leven en geleefd hebben. De meeste rappers komen uit een slecht milieu en hebben dan ook wel eens vastgezeten. In hun teksten verheerlijken zij ook het criminele pad. Ze leggen in hun nummers echter wel uit dat het noodzakelijk was om die activiteiten te doen om te overleven. In Amerika rappen ze over hun wijk en de problemen die zich daar voor doen. Dit fenomeen is naar Nederland overgewaaid. In Amsterdam en Rotterdam zie je dit vooral. Deze steden worden door heel veel rappers opgehemeld.

Mugshot van Wiz Khalifa.

Rappers staan ook bekent om hun losbandige gedrag. Wanneer ze rijk zijn, al hun geld uitgeven aan domme dingen en zo weer arm worden. Dit geld gaat vaak op aan drugs, drank en vrouwen. Drugs speelt ook een belangrijke rol in de hip hop scene. Vooral het gebruik van wiet wordt verheerlijkt. Andere drugssoorten worden ook besproken, maar in mindere maten. Cocaïne komt wel veel voor in liedjes van rappers. De ‘coke’ wordt echter niet door hen zelf gebruikt, maar door de mensen aan wie zij het verkopen. Alcohol heeft ook een grote naam in de scene. Vooral dure alcohol zie je voorbijkomen. Dan moet je denken aan Crystal, Champagne en andere dure dranken.

Vrouwen spelen vaak een denigrerende rol in de hip hop cultuur. In de videoclips worden ze vaak neergezet als lustobject. Ze moeten seks uitstralen. In de hip hop scene wordt het als stoer ervaren als je veel ‘bitches’ hebt. Met bitches wordt geduid op vrouwen die alleen bedoelt zijn voor seks. Ze worden gezien als minderwaardig. De vrouwelijke rappers proberen hier echter een stokje voor te steken, door vrouwen ook een stoere naam te geven. Bekende vrouwelijke rappers zijn: Missy Elliot, Lil Kim en Mc Lyte. Een nieuwkomer in de scene is Nicki Minaj. Zij is op dit moment heel populair. Wat opvallend aan haar is, is dat ze niet jongensachtig probeert te doen. Ze komt heel vrouwelijk over. In haar nummers kan ze zich echter wel van haar gevaarlijke en stoere kant laten zien.

Moord wordt ook veel geassocieerd met de hip hop cultuur. Twee iconen van de hip hop scene zijn op deze manier aan hun einde gekomen. 2pac die in 1996 overleed en Notorious die in 1997 overleed. Rappers worden meestal niet oud, vanwege het slechte circuit waar ze in zitten. Gaan ze niet door vuurwapen geweld, dan wel door hun slechte levensstijl, beïnvloed door drank en drugs. Er zijn echter ook rappers die het wel weten te halen en het slim spelen. Dr. Dre, 50 Cent, Snoop Dogg, Jay-Z en nog een paar andere, hebben hun geld niet aan troep verspeelt, maar hele bedrijven opgericht waarvan ze nog steeds geld binnenkrijgen. Geld is voor hun geen probleem en ze laten zich niet kapot maken door drank, drugs en vrouwen.

12


13


Adidas vest voor maar

â‚Ź65,-

14


Tatoe Tatoeages komen veel voor in de hip hop cultuur. Sommige zijn voor de sier, maar de meesten hebben een betekenis. Vroeger tatoeages alleen voor de zwaarste criminelen, maar door de hip hop scene is dit heel erg veranderd. Veel jongeren nemen nu tatoeages, omdat het meer geaccepteerd is. In Amerika, in de getto, zijn er veel bendes. Bij die bendes horen ook rituelen en bepaalde kenmerken. Vaak namen de bendeleden tatoeages om zo te laten zien dat ze lid zijn van een bepaalde bende. Op een gegeven moment begonnen rappers ook tatoeages te nemen. Het komt ook voor dat mensen die vroeger in een bende zaten nu zijn gaan rappen en de tatoeages van hun bende nog op hun lichaam hebben. 2pac is een rapper die bekend stond om zijn tatoeages. Hij had groot op zijn buik ‘Thug life’ getatoeëerd. Snoop Dogg, Dr. Dre en nog veel meer rappers, hebben allemaal tatoeages. Het is iets wat echt bij de cultuur van hip hop hoort.

15

Sommige rappers slaan echter helemaal door met de tatoeages. Lil Wayne, Birdman en Wiz Khalifa zijn bijvoorbeeld helemaal vol geklad. Het voor hun echt een verslaving om zich te laten tatoeëren. De plek waar iemand zich laat tatoeëren verschilt per persoon. De meeste rappers laten zich tatoeëren op hun armen en borst. Het is tegenwoordig vooral in om je arm vol te laten tatoeëren, zodat het op een mouw lijkt. Sommige rappers nemen wat drastischere stappen en zetten tatoeages op hun nek en gezicht.


eages

De tatoeage trend is ook overgewaaid naar Nederland. Ook hier hebben bijna alle rappers een tatoeage. Sommige meer dan andere. Kleine Viezerik, een rapper, heeft zoveel tatoeages dat die er zelfs een liedje over heeft gemaakt.

16


Afr

oB

oy

magazine  

my magazine