Page 1

Handleiding CMS Made Simple

Versie 3 – Mei 2013


Inhoudsopgave 1. Inleiding ......................................................................................... 3 2. Inloggen en uitloggen ................................................................... 4 Inloggen............................................................................................ 4 Uitloggen .......................................................................................... 5 3. Plaatsen van teksten op pagina’s ................................................ 6 Menubalk .......................................................................................... 6 Tekst plaatsen of aanpassen ............................................................ 7 4. Nieuws plaatsen .......................................................................... 10 Nieuws module ............................................................................... 10 Nieuws plaatsen ............................................................................. 11 Wijzigen bestaand bericht............................................................... 12 5. Toevoegen van afbeeldingen ..................................................... 13 Afbeeldingen uploaden ................................................................... 13 Afbeeldinggrootte ........................................................................... 13 Afbeelding toevoegen aan artikelen ................................................ 15 Toevoegen van links ....................................................................... 17 Vragen over CMS Made Simple ...................................................... 19


1. Inleiding Uw website is ontwikkeld met behulp van het pakket CMS Made Simple. Hierdoor is de website eenvoudig te beheren middels een zogenaamd Content Management System (CMS). Om het gebruik van dit CMS zo gemakkelijk mogelijk te maken zijn in dit document de meest voorkomende handelingen uitgelegd: Inloggen & uitloggen in het CMS; Plaatsen van teksten op pagina’s; Plaatsen van teksten in de nieuwsmodule; Toevoegen van afbeeldingen; Toevoegen van links; Vragen over CMS Made Simple. Buildnet Webservices B.V.


2. Inloggen en uitloggen Inloggen Open de internet browser (bijv. Internet Explorer) en ga naar de website toe, wanneer er achter het adres /admin wordt toegevoegd opent het CMS. Bijvoorbeeld: http://www.voorbeeld.nl/admin

Hier kan vervolgens ingelogd worden met de gebruikersnaam en het wachtwoord. Deze gegevens staan in het opleverdocument dat bij de website is geleverd. Nu opent het hoofdscherm van het CMS en is er toegang tot de verschillende onderdelen van de website.


Uitloggen Het is verstandig om na het aanpassen van de website uit te loggen. Klik hiervoor op de rode uitlog knop. Deze staat rechtsboven in het hoofdscherm van CMS Made Simple.


3. Plaatsen van teksten op pagina’s Menubalk In dit document wordt veelvuldig verwezen naar de linker menubalk. In deze menubalk ziet uw o.a. Cms, Inhoud, Opmaak, Mijn instellingen enz. Afhankelijk van de modules op de website kan het zijn dat er meerdere elementen zijn.

Zie rode omlijning


Tekst plaatsen of aanpassen Om tekst te wijzigen wordt allereerst de betreffende pagina geopend. Kies in de menubalk voor “Inhoud” en vervolgens voor “pagina’s”. Vervolgens verschijnt het overzicht van alle aanwezige pagina’s.

Kies in dit overzicht de pagina waar de tekst aangepast moet worden. Dit kan gedaan worden door of op de titel van de pagina te klikken of op het 3de icoon van rechts “Bewerk”


Vervolgens opent het scherm van de betreffende pagina. Dit ziet er als volgt uit:

Deze pagina bestaat uit de volgende elementen: Inhoudstype Hier kan het type pagina geselecteerd worden. Aangeraden wordt om dit niet aan te passen, bij oplevering van de website worden hiervoor de juiste keuzes gemaakt. Titel De titel van de pagina kan hier aangepast worden. Menutekst Hier is het mogelijk om de link in het menu aan te passen. Deze is vaak gelijk aan de titel maar kan gewijzigd worden. Bovenliggend Uitgebreide websites zijn vaak onderverdeeld in hoofdpagina’s en subpagina’s. Hier kan aangegeven worden of de huidige pagina (als subpagina) onder een hoofdpagina moet komen.


Intro Hier kunt u een korte samenvatting typen over het onderwerp. Content Dit is het belangrijkste vak waar de tekst aangepast kan worden. Het kan zijn dat de betreffende pagina van de website meerdere blokken tekst heeft, in dat geval is er voor elk blok een apart invulveld. Tekst aanpassen In het invulveld kan de tekst van de pagina aangepast worden. Het aanpassen en de functies hebben veel overeenkomsten met het gebruik van Word. Zo kan de tekst opgemaakt worden door het lettertype te vergroten of verkleinen en aanpassingen als vetgedrukt, cursief en onderstreept door te voeren. Tekst kopiëren van uit Word Wanneer tekst vanuit Word in het CMS geplaatst wordt vereist dit een extra tussenstap. Wanneer tekst in Word wordt gekopieerd en direct in het invulveld wordt geplakt ontstaan er namelijk conflicten in de opmaak. De oorzaak hiervan is dat Word verborgen opmaak informatie meestuurt. Deze opmaak informatie kan verwijderd worden door de gekopieerde tekst eerst in Kladblok* te plakken. De tekst in Kladblok kan vervolgens gekopieerd worden en direct in het content vlak geplakt worden. Als de aanpassingen naar wens zijn kunnen deze aan de onderkant van de pagina worden opgeslagen. Hier zijn twee mogelijkheden voor: Toepassen: opslaan en doorwerken in hetzelfde scherm; Versturen: opslaan en dit scherm afsluiten en terugkeren naar het pagina overzicht. Met de knop Annuleren worden de wijzigingen geannuleerd en blijft de pagina zoals deze oorspronkelijk was. Controleer na het toepassen of versturen van de wijzigingen direct op de website of deze naar wens zijn. * Kladblok vindt u onder Start  Alle programma’s  Bureau accessoires  Kladblok.


4. Nieuws plaatsen Nieuws module Voor het plaatsen van nieuws is een aparte module toegevoegd aan de website. Deze is uiteraard alleen actief wanneer er ook een nieuwspagina op de website is. Het plaatsen van nieuws gaat als volgt: Kies in de menubalk voor inhoud en daarna voor Nieuws. Vervolgens verschijnt een overzicht van alle eerder geplaatste nieuwsberichten.


Nieuws plaatsen Kies voor het plaatsen van een nieuwsbericht “Artikel toevoegen” onderaan de nieuwslijst. De volgende pagina verschijnt en bestaat uit de volgende elementen:

Titel Vul hier de titel in van het nieuwsbericht. Categorie Wanneer er verschillende soorten nieuwsberichten zijn, zijn deze vaak onderverdeeld in categorieën. De juiste categorie kan hier geselecteerd worden. Samenvatting Op de nieuwspagina worden alle nieuwsberichten (evt. van een bepaalde categorie) getoond. De bezoeker ziet hier dan alleen de eerste alinea met daarachter een “Lees Verder” knop. In dit veld wordt deze eerste alinea ingevuld.


Inhoud De rest van het nieuws artikel wordt hier geplaatst. De eerste (eerder ingevulde) alinea hoeft hier niet nogmaals ingevoerd te worden, deze wordt automatisch toegevoegd aan het bericht. Overig Onder deze velden zijn nog een aantal extra mogelijkheden m.b.t. de plaatsing van het bericht. Zo is er de mogelijkheid om het bericht als concept op te slaan zodat een bericht klaar gezet kan worden en bij plaatsing alleen nog hoeft te worden aangepast. Nadat de beschreven velden zijn ingevoerd wordt wederom gekozen voor toepassen, versturen of annuleren. Wijzigen bestaand bericht Het aanpassen van een bestaand bericht is vrijwel gelijk aan het toevoegen van een nieuw bericht. Kies in het hoofdmenu het artikel dat aangepast moet worden. Vervolgens verschijnt het nieuwsbericht in beeld en kan de tekst aangepast worden.


5. Toevoegen van afbeeldingen Met behulp van het CMS is het eenvoudig om pagina’s of nieuwsartikelen te voorzien van afbeeldingen. Hiervoor wordt de “afbeeldingbeheer” module gebruikt die te vinden is in de menubalk onder Inhoud. Afbeeldingen uploaden Voordat afbeeldingen toegevoegd kunnen worden aan artikelen moeten deze eerst naar de website worden geupload. Zodra afbeeldingbeheer is geopend verschijnt een overzicht van reeds geuploade bestanden al dan niet geordend door middel van mappen.

Kies bij “bestand uploaden” voor bladeren om de gewenste afbeelding op de lokale pc op te zoeken en te versturen naar de website. Kies voor “Versturen” zodra de afbeelding is aangeklikt. Vervolgens verschijnt de afbeelding in het overzicht en kan deze gebruikt worden op de pagina’s. Afbeeldinggrootte Zorg ervoor dat afbeeldingen zo geupload worden dat ze direct op de website geplaatst kunnen worden. Dit houdt in dat de afbeelding op maat gemaakt is qua afmetingen en kwaliteit. Let op een afbeelding


voor een computerscherm hoeft niet scherper te zijn dan 72dpi. Dit is namelijk het maximale dat een beeldscherm aan kan. Let verder op dat de afbeeldingen zo klein mogelijk qua grootte zijn. Hoe groter de afbeelding hoe langer het duurt voordat deze geladen is. Houd hier aan dat foto’s van meer dan 500 KB eigenlijk te groot zijn.


Afbeelding toevoegen aan artikelen Nu de afbeelding is verstuurd naar de website kan deze gebruikt worden in een artikel. Open hiervoor het betreffende artikel zoals beschreven staat in hoofdstuk 3. Op de plek waar de afbeelding moet komen wordt de cursor (1 keer klikken met de muis) geplaatst. Kies vervolgens boven in voor “Afbeelding invoegen / bewerken”. De betreffende icoon hiervoor is hieronder weergegeven.

Nu verschijnt er een pop up scherm waar de afbeelding kan worden gekozen. Mocht deze niet verschijnen kan het zijn dat de browser deze blokkeert. Controleer hiervoor uw browser instellingen.

Dit scherm bestaat uit de volgende onderdelen: Bestand/URL Hier kan de afbeelding gekozen worden door op de icoon “bladeren” te klikken. Uit het overzicht van alle afbeeldingen uit afbeeldingbeheer kan de betreffende foto gekozen worden.


Beschrijving Hier kan de beschrijving van de foto worden toegevoegd. Deze omschrijving helpt bij het beter gevonden worden in zoekmachines. Tevens wordt de beschrijving getoond wanneer de afbeelding onverhoopt niet getoond wordt. Titel Vul hier de titel van de afbeelding in, ook dit helpt bij het beter gevonden worden binnen zoekmachines. Kies vervolgens voor “Invoegen�. De afbeelding is nu toegevoegd aan de pagina, verstuur vervolgens de pagina om de afbeelding op de website te controleren.


Toevoegen van links Websites bestaan uit content en links naar andere content. Er zijn meerdere soorten links, zoals een link naar een andere pagina binnen de website, een link naar een andere website maar ook naar bijvoorbeeld documenten of afbeeldingen. Uiteraard kunnen deze links met behulp van het CMS worden ingesteld. Selecteer op de pagina waar een link toegevoegd moet worden de tekst welke een link moet worden, bijvoorbeeld:

In dit geval wordt alleen het woord “link” de link waar de gebruiker op kan klikken. Kies vervolgens voor “Link invoegen/bewerken”. Deze is te herkennen aan de grijze schakelaartjes die in elkaar haken.

Een nieuw venster verschijnt waar u de volgende mogelijkheden heeft:


URL De URL is het adres waar de link naar toe verwijst. Dit kan bijvoorbeeld http://www.buildnet.nl zijn. Wanneer dit wordt ingevuld wordt de bezoeker door verwezen naar de website van Buildnet. Vergeet hierbij niet om http:// voor www te zetten. Een andere optie is om in plaats van naar een website te linken, te linken naar een email adres. Vul hiervoor het email adres in met daarvoor “mailto:”. Als voorbeeld: mailto:info@voorbeeld.nl. Wanneer een bezoeker hierop klikt, opent direct Outlook en wordt er een nieuwe mail gemaakt naar het ingevulde e-mail adres. Zoals gezegd is het ook mogelijk om naar een document of bestand te verwijzen, klik hier voor op “bladeren” zodat de inhoud van “bestandsbeheer” verschijnt. Bestandsbeheer werkt gelijk aan “afbeeldingbeheer” alleen is het hier mogelijk om ook andere type bestanden te uploaden, bijvoorbeeld een Word of PDF document. Let wel op dat voordat hier gekozen kan worden voor een document, deze eerst via “Inhoud, Bestandsbeheer” geupload moet zijn. De werkwijze hiervan is gelijk aan “afbeeldingbeheer”. Doel Met deze optie kan er voor gekozen worden om een link in een nieuw venster te openen. Kies hiervoor “In nieuw venster openen (_blank) “. Dat is handig voor links naar externe pagina’s omdat de bezoeker dan ook gewoon op de website blijft. In alle andere gevallen kan de standaard optie “In dit venster / frame openen” gebruikt worden. Kies vervolgens voor “Invoegen”. De link is nu toegevoegd aan de pagina, verstuur vervolgens de pagina om de link te controleren. Doe dit altijd want niets is zo vervelend voor een bezoeker als een niet werkende link.


Vragen over CMS Made Simple CMS Made Simple is voorzien van een uitgebreid help systeem dat bereikt kan worden door op de betreffende pagina waar u een vraag over heeft op het “uitleg� icoon te klikken.

Deze helpfunctie is in verschillende talen beschikbaar waaronder Nederlands. Mocht dit niet voldoende zijn kunt u terecht op de support pagina van Buildnet. Op http://support.buildnet.nl staan de meest gestelde vragen van onze klanten, uiteraard voorzien van een antwoord. Weet u zeker dat uw vraag er niet tussen zit zijn wij altijd te bereiken op support@buildnet.nl of tijdens kantooruren op het telefoonnummer 023-7078162.

Profile for SHARE TODAY

Handleiding - Basisfuncties CMS Made Simple  

Handleiding - Basisfuncties CMS Made Simple

Handleiding - Basisfuncties CMS Made Simple  

Handleiding - Basisfuncties CMS Made Simple

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded