Page 1

списанието се разпрост ранява безплатно

Как да изберем безопасни играчки за детето си

семейството на първ

о място

6 БРОЙ 3ври 2010 октом

www.sharenobg.com
www.sharenobg.com


За щастието и хората  3. „Щастието укрепва имунната система”. 2. „Щастието е добро здраве и лоша памет.”  1. „Щастието, това е да отиваш с радост на работа

Светослава Стоянова главен редактор

сутрин, а вечер с радост да се връщаш у дома.” Това е личната ми класация на откровения за щастието, които без да търся, събрах през послените месеци. Обичам и афоризмите за щастие – имам усещането, че в тях се съдържа рецепта как да го постигнем. Единствената опасност е да се зачетем много в рецептите – и да забравим да „сготвим”. Колко ни трябва, за да бъдем щастливи? Вероятно не много, ако сме минали през много. Тези дни чух по радиото за корейски предприемачи, които стартирали малко смущаващ, но ефектен и печеливш бизнес – предлагат на клиентите си да прекарат малко време в ковчег. Клиентите стоят затворени за около 10 минути, в които успяват да преосмислят живота и приоритетите си и да се настроят да изживеят дните си на земята по-пълноценно от досега. Малко прекалена за моите разбирания, но оказва се, работеща идея. Защото ние, хората, имаме нужда почти да изгубим нещо, преди да го оценим и определяме за щастлив само момента с върховата точка на усещането. А щастието всъщност е шарено. Просто защото не е константа. Любовта е щастие. Родителството е щастие. Да гледаш как расте детето ти е незаменимо щастие, да обичаш живота си какъвто е, е несравнимо щастие, да споделяш и двете с мъжа или жената до теб, е необходимо щастие. Да се оставиш на цветовете на есента, пъстро-избледняващи, да минат през теб и да не те натъжат, да се заредиш с очакване за нежна пролет и нетърпение за уютна зима преди това, са все умения за щастие... Разбира се и на мен, като на вас, ми се отдават тези умения, най-вече когато съм здравно, емоционално, социално и финансово спокойна... Така е, ние хората искаме всичко, за да получим повечето. Но оказва се, че най-щастливите сред нас нямат най-доброто от всичко, а правят най-доброто от всичко, което имат.
Събития

А колко домашни любимци имате вие?

1-ви октомври - Международен ден на възрастните хора

Уникално слонче подарък за феновете на Littlest Pet Shop!

От 1 септември 2010 г., всички малки фенове на световноизвестната колекция Littlest Pet Shop, могат да получат като подарък уникалното слонче, част от лимитирана колекционерска серия. България е сред страните, в които малките момиченца могат да се включат в кампанията и да увеличат своята колекция с малкото симпатично слонче, което е в ограничен брой и може да се получи само от 1 септември до 31 октомври 2010, в по-добрите магазини за детски играчки! Как може да стане това? Като бъдат изпратени 6 стикера, които се намират във вътрешната част на опаковката на продуктите от марката Littlest Pet Shop. Всички животинчета, които имат на опаковката си лепенка със зелена лапа или червено коте, участват в кампанията. Подробна информация можете да получите на сайта www.eontoys.com. Серията Малки домашни любимци (Littlest Pet Shop) е популярна сред малките момиченца по цял свят, заради изключителното си разнообразие от животни и занимателния начин, по който децата ги опознават. С животинките от колекцията малките момиченца могат увлекателно да се забавляват, като същевременно с това съзнатeлно развиват чувството за „полагане на грижа”. Уникалното слонче не може да се купи от магазините за детски играчки. То е специален подарък за всички верни фенове на Littlest Pet Shop! www.eontoys.comwww.sharenobg.com

Денят се чества от 1991 г. по инициатива на ООН. В днешно време, благодарение на постиженията в областта на медицината, възрастните хората са по-активни, здрави и трудоспособни от своите предшественици. На този ден поздравяваме възрастните хора в нашето семейство, благодарим им за грижите, които полагат за нас и децата ни, за подкрепата и всеотдайната обич.

Фестивал на индийското кино

Намасте България Събитието ще се проведе от 1-ви до 10-ти октомври в София и има за цел да отбележи завръщането на индийското кино в България. Фестивалът ще се проведе в Синеплекс (бул. Арсеналски 2). Общо девет филма ще бъдат показани по време на фестивала, като целта е да се представят най-добрите продукции на Боливуд от последните 6 години. Гостите на фестивала ще могат да гледат най-известните съвременни звезди на индийското кино като „Намасте България” се подкрепя


от Посолството на Индия в България, като Негово Превъзходителство Дивиаб Манчанда – посланик на Индия в България ще открие фестивала. Филмовата програма включва епични исторически драми с изключителна сценография и костюми като „Джодха и Акбар”. Модерна Индия е представена от “Fashion” и “D2 – Отново в действие”, няколко хубави любовни истории като „Погубени от любов” и „Двойка създадена от Бог”, както и много танци в „Танцувай с мен”. Боливуд се е придвижил много напред и продължава да създава прекрасни кинематографични творби. Индия понастоящем е най-големият производител на филми в света – с 1296 филма произведени само през 2009.

9-ти октомври – Последният концерт на Scorpions в България

Уважаеми търговци, Представяме Ви новия продукт ДЕТСКА ПАНТОФКА с марка ИЛИНОР, който е за първи път на българския пазар от сезон „Есен 2010”. Пантофите с марка ИЛИНОР: Са минали лабораторни изследвания, които установяват, че са подходящи за детското краче Имат декларация за произход – гаранция за тяхното качество Са за здрави детски крачета и затова нямат т.нар. „ортопедични стелки” Се предлагат в номерации /къси серии по 7 бр./- от №24-30 и от №22-28 Красиви и елегантни, направени от пъстри и универсални цветове – розово, бордо, зелено, синьо Не позволяват на детското краче да се изпотява, тъй като горната им част е направена от висококачествени памучни материи – КАДИФЕ 100% памук, подплатата е направена от памучен плат, тъй като КАДИФЕ-то е двойно ламинирано, а стелката е подплатена с тънък слой плат 100% памук Са олекотени, еластични и здрави, тъй като при производството е използвана най-модерната технология „директно шприцоване на ходилото”, а за изливането на ходилото е използвано първокласен материал Поливинилхлорид Задната им част /форт/ е подсилен с четворно подплатен плат, който поддържа детското краче по-стабилно. Всеки един закупен чифт пантофи е придружен с гаранционна карта, съобразена със законодателството в Бъл­гария Са продукт с ДОБРО качество, на НОРМАЛНА цена.

тел.: 0878 768 403 0897 855 467 e-mail: ilinor.ltd@gmail.com www.ilinor.com Шоуто на Scorpions у нас е включено в голямото им световно турне Get Your Sting and Blackout World Tour 2010/2011, с което немските рок легенди се сбогуват със своите фенове и ще преустановят своята концертна дейност. Грандиозната обиколка на Scorpions, продължаваща цели две години, ще премине през

Германия, Швейцария, Франция, САЩ, Канада, Бразилия и Мексико. Чудесна възможност да послушаме чудесната музика на групата за последен път на живо.
Събития

14-ти октомври – Петковден Имен ден празнуват: Петко, Петкана, Параксева, Пенчо, Пеньо, Пенка

Капчица – зимна колекция Новата зимна колекция на българските детски обувки Капчица е впечатляваща. Новата подобрена височина и ширина на моделите предоставя неповторим комфорт при обуване и носене на ботушките с марка Капчица. Новите видове естествени материали и дебелите хастари, използвани при направата им, минимизират риска от овлажняване на детското краче. Новите еластични, силно изолирани от студ ходилца, са изработени от термо каучук, снабдени са с ортопедична сделка. Направени са в нови неправилни и разчупени форми, които са гаранция за предпазването на детските пръст­ чета и крачета при игра в студените зимни дни. Те са с аромат на ванилия и са в нови цветови нюанси, умело съчетани с новите цветови съотношения на моделите, предлагани от бъл­гарската марка.

В планинските райони на този ден по традиция се извършват обреди, които имат връзка с животновъдството. Овчарите пускат кочовете при овцете за оплождане. На Петковден жените не бива да подхващат никаква работа - не плетат и не шият, не перат и не месят тесто, за да се роди здрав добитък. Правят се семейно-родови курбани, сборове и служби за здраве и за нова къща. За курбана жените носят хляб, вино, ракия.

26-ти октомври - Димитровден Имен ден празнуват: Димитър, Димитрина, Димо, Димка, Драган, Драгана Димитровден - в народните представи бележи началото на зимата. С този ден свършва традиционният период, за който се наемат овчари, говедари, ратаи -от Гергьовден до Димитровден. На отделни места на следващия ден, наричан разпус, става разплащането с наемните работници. На Димитровден се устройват курбани и селски сборове.

Прозрачни съдби - премиера

Капчица – обувки с любов за всяко детско краче – и през зимата.www.sharenobg.com

Прик лючиха снимките на найновия български късометражен филм с тематика послание за безопасен секс. “Прозрачни съдби” е филм, в който се оглеждат настроенията на младите. В шарения свят, в който живеем, качеството на изборите, които правим, диктуват качеството на живота, който живеем. Имаме ли право на избор и защо мислите ни са толкова прозрачни... Това е само част от


мотото на късометражната лента, носеща заглавието “Прозрачни съдби”. Сценарист на проекта е младата студентка по журналистика Яница Маринова. Целта на филма е да пресъздаде живота на тинейджърите - такъв какъвто е, без никакви нотки на сладникавост. Статистиката е страшна - нареждаме се на едно от челните места по брой на аборти от непълнолетни. Можем ли да променим това? “Да... Или поне можем да се опитаме” - категорична е Яница. Филмът ще бъде разпространяван по училищата, носейки своето послание за безопасен секс... Идеята за филма се поражда от конкурс, свързан с безопасния секс, който Яница печели. Филмът е създаден с некомерсиална цел и ще бъде разпространяван по училищата.

художничката Александра Мечкуевска, наричана „българската Жорж Санд”. Бургаското Фото „Неделчевъ” е запечатало много и различни образи – бургаски момичета в ученически униформи, девойки на плажа и на разходка в Морската градина и на Моста, семейства на кея и на улица „Богориди”, прочутата бургаска красавица Ваня Морска, булки в изискани рокли и с огромни букети от пъстри цветя.

Детски мюзикъл Мечо Пух

Бургазлийката през 30-те и 40те години на ХХ век

Изложбата показва градската култура и разкрива духа на стария Бургас. Спомени, снимки, картини, автентични документи, тоалети, модни аксесоари, ни връщат в 30-те и 40-те години на миналия век. А бургаските жени и тогава са били необикновени – красиви, различни, модерни и свободомислещи. Предизвикателство е чрез предмети от бита да се изгради духовния облик на един период, трудно се създава обобщен образ. Затова представяме, от една страна, редовата бургазлийка като девойка, булка, съпруга и домакиня, а от друга страна - известната, ярката личност, покорила широкия свят. Изложбата разказва за две прочути талантливи жени, родени в началото на ХХ век – Дора Попова – актриса и танцьорка, и

Всеки родител и всяко дете познава героите от историите за Мечо Пух – от разказите в книжките, от филмчетата, от картинките за оцветяване, детските песнички. Има обаче още един и то необичаен начин да представите този герой на детето си – чрез мюзикъл. Софийската опера и балет се подготвя за премиерното представяне на мюзикъла Мечо Пух, от което можете да станете част на 6-ти октомври от 10.00 часа. Това е уникално съчетание на сценично действие, песни и танци, чрез които децата откриват нов свят от изразни средства в изкуството – толкова близки до техния начин да изразяват себе си и своите вълнения. За сценичната реализация на детския мюзикъл Мечо Пух по музика на Андрей Дреников, са се погрижили Юлия Кръстева (либрето), чиито са и стиховете в постановката, подготвени заедно с Нина Савинова. Ролите на Йори, Мечо Пух, Прасчо, Зайо, Бухала, Кенга и Ру, се изпълняват от актьори на Софийска опера и балет. Диригент е Цанко Делибозов. Постановката е с продължителност 50 минути и е подходяща за деца в предучилищна и начално училищна възраст. Цената на билета е 8.00 лв.
съветва

Грижи за деликатната зона и използване на пелени Бебето е у дома и в първите месеци от живота му родителите имат няколко основни задачи – да му подсигурят редовно, регулярно хранене, условия за спокоен сън и физически комфорт, изразяващ се в поддържане на добра хигиена. В началото кожата на бебето е изключително чувствителна, особено в областта на деликатната зона – там където е пелената. Деликатната бебешка кожа Пелената на бебето се сменя средно 6-7 пъти на денонощие, което самò по себе си е предпоставка за кожни раздразнения. Важно е да знаете, че по време на смяна от изключително значение е и хигиената, която вие поддържате – мийте ръцете си преди и след всяка смяна на пелените. Старайте се кожата на бебето да бъде винаги суха, за да избегнете зачервяванията и подсичането. Избор на пелена Изключително важно е да прецените правилно марката пелени, на които да се спрете. Пелените трябва да бъдат с удобни ленти и здрава основа за залепване. Трябва да позволяват свободните движения на крачетата и разбира се, да са съобразени с възрастта и килограмите на детето ви. Важно е еднократните пелени да бъдат в удобна за вас опаковка и цената им да е умерена – не трябва да пестите от смени на пелените поради високата им цена, това крие рискове за деликатната бебешка кожа.

Пелени за еднократна употреба Създадени по най-съвременните световни технологии от въздухопропусклив и изключително мек нетъкан текстил.www.sharenobg.com

Кога се сменя пелената? По правило това се случва преди или след всяко хранене на новороденото. Повечето бебета се изхождат след хранене, но особено в началото, бебето често заспива по време на кърмене и това прави смяната трудна или невъзможна. Има вероятност и поради притискане на коремчето, при смяна след хранене вашето бебе да повръща част от поетото мляко. Затова наблюдавайте детето си и изберете най-подходящия момент, за тази процедура. Не пропускайте вечерната баня, по време на която да измивате основно бебето. Най-добре е това да се случва с неагресивен и мек бебешки шампоан, може и само с вода. Сменяйте пелената непосредствено преди нощния сън, за да осигурене спокойна и комфортна нощ за бебето.

Вана перлена

Анатомична вана изработена изцяло от висококачествена пластмаса в перлени нюанси без остри ръбове. Трите позиции, в които може да поставите детето, Ви дават възможност да го къпете сами още от първия му ден.

Как да сменяме пелената? Уверете се, че сте приготвили всичко необходимо за смяната – еднократна пелена, почистващо средство – кърпички или мека кърпа напоена с вода, предпазващ крем, пудра и чисти дрехи. Подготовката е важна, за да не се налага да оставяте бебето самò на дъската за преповиване – това е опасно. Постелете на дъската за преповиване чиста памучна кърпа, на която да поставите бебето. Свалете дрехите на детето, а след


това и пелената. Почистете добре седалището, като посоката за това е винаги от гениталиите към дупето, за да избегнете риска от инфекции от изпражненията. Не забравяйте да подсушите внимателно всички гънки на бебето, за да предотвратите подсичане. Намажете дупето и гънките на бебето с хидратиращ крем или сложете пудра. Поставете чистата еднократна пелена, като внимавате при залепването на лентите – пелената не трябва да бъде нито много стегната, нито много свободно закрепена. Облечете детето. Забавни моменти при смяната на пелените Това е ритуал, който както вече казахме, ще повтаряте регулярно по няколко пъти на ден. Направете тези моменти забавни за бебето и себе си. Осигурете на детето играчка, с която да се забавлява, докато вие се справите, по-добрият вариант е да му говорите или пеете. Поддържайте контакт с него и му се усмихвайте – така смяната ще бъде приятна за бебето и можете да разчитате на пълното му съдействие. Важна родителска задача, след 18-тия месец, е да запознаете детето си с гърнето. Купете хубаво, атрактивно гърне в приятен цвят и го сложете в стаята на детето. Покажете му как се използва, без да го насилвате да сяда на него – това ще се случи, когато детето е физически и психически готово за този момент.

Практически съвети:

Изберете подходящо място за смяна на пелените – спалнята е сигурна, но много неудобна за вас. Добре е дъската за преповиване да бъде на височината на талията ви, за да не се навеждате излишно.

Комбинирайте смяната на пелените с лек масаж или гимнастика, която стимулира кръвообръщението и укрепването на мускулите.

Когато излизате навън, носете в чантата на бебето необходимото за смяна на пелената – чиста пелена, мокри кърпички и памучна пелена, най-добре гумирана, на която да сложите бебето. Не пропускайте смяна, само защото не сте си у дома. Можете да смените пелената в количката, а и в новите търговски центрове и повечето заведения вече има предвидени стаи за преповиване.

гърне Забавно бебешко гърне с глава във формата на зайче с две дръжки отстрани за по-голяма стабилност и безопасност. Голяма въртяща се топка подходяща за игра. Висока облегалка поддържаща гръбчето стабилно.

Наблюдавайте детето си – ако бебето плаче безпричинно, е възможно пелената да е пълна или недобре поставена. Проверявайте първо нея.
деТЕМА

Как да изберем безопасни играчки за детето си? 

www.sharenobg.com


Марияна Дамянова, педагог

Щастливото детство е немислимо без играчки. Та нали точно играчките са първите “инструменти”, с които детето опознава околния свят, формира творческите си способности, изразява чувствата си, опознава себе си и околните. Играчките са особен продукт – покупката им носи отговорност. Изборът на правилната играчка е труден, защото тя не само, че трябва да е красива, да носи полза за развитието на детето, но и да е безопасна за здравето му.

Безопасност на високо ниво Напоследък много се говори и пише за безопасността на стоките изобщо и в частност на стоките за деца, сегмент, от които са играчките. Европейският парламент прие въвеждането на значително по-строги правила на ЕС за безопасност на играчките. С него се предоставя сигурност на потребителите, че играчките, продавани в ЕС, отговарят на най-високите изисквания за безопасност в света, особено по отношение на използваните в тях химични вещества. Новата правна рамка обхваща широк спектър от въпроси с цел да се гарантира, че играчките не създават опасности за здравето или рискове от нараняване. С нея се усъвършенстват съществуващите правила за търговия с играчки, произведени или внесени в ЕС, за да се намали броят на злополуките, свързани с детски играчки и да се постигнат ползи за здравето в дългосрочен план. Ето и някои от основните точки в тази директива: 0 Ограничава се употребата на химически субстанции и тежки метали и се забранява използването на канцерогенни и токсични вещества. 0 Производителите трябва да гарантират, че техните играчки не са токсични или опасни за здравето на децата. 0 Производителите и вносителите трябва да пазят техническата документация и декларацията за съответствие на ЕС за период от 10 години 0 За да бъдат по-лесно видими и разбираеми, надписите на етикетите, трябва да бъдат предшествани от думата “Внимание”. Преду­ предителните обозначения трябва да бъдат ясно видими и изписани на един или повече езици, лесно разбираеми от потребителите в дадената страна членка.
деТЕМА

0 Играчките, предназначени за деца под три години, трябва да отговарят на по-строги правила за безопасност. 0 При изработката на детски стоки могат да бъдет използвани само ограничен брой аромати. 0 Работа в посока намаляване на опасността от задушаване, породена от малки отделими части на играчките или от малки играчки, съдържащи се в храните. България също активно се включи и предприе поредица от инициативи за засилено прилагане и изпълнение на контрола за безопасност на играчките, като приоритет остава засилване на сътрудничеството с Китай и САЩ. Наясно сме, че изключително голям процент от играчките в страната ни са именно китайско производсво и всички знаем, че качеството на голяма

10

www.sharenobg.com

част от тях е изключително ниско. Не знам дали би трябвало да ни успокои фактът, че Китай е в процес на въвеждане на система за бързо предупреждение, организирана по образец на RAPEX (Система за бързо предупреждение за опасни потребителски стоки) и има значителен напредък на китайските компетентни органи по отношение на коригиращи мероприятия за спиране на потока от опасни стоки към европейския пазар. Както споменах, разработени са нови правила по отношение на химическите вещества, вложени в играчките, за да се предотврати развитието на ракови заболявания и алергии. Има повишени изисквания за безопасност, свързани с избягването на риска от задушаване. Обърнато е внимание върху наличието на предупредителни надписи върху играчките. Има допълнения към задълженията на производителите и вносителите на играчки. Наблегнато е на подсилването и ефективността на националните системи за надзор на пазара. Що е то безопасна играчка? Да, на високо ниво са взети многобройни мерки играчките на пазара да са максимално безопасни за нашите деца. И да - можем да прочетем за последните директиви на ЕС за безопасност на играчките – изисвания и критерии. Дали обаче това е дoстатъчно, за да подберем правилно играчка, която да е наистина безопасна за нашето дете? Всеки родител трябва да е наясно: Що е то безопасна играчка или по-скоро - какво е опасна играчка. Опасна е всяка играчка, която при определени обстоятелства би могла да причини наранявания и нанесе трайни вреди за физическото и психическо здраве на детето. Затова обръ­щайте внимание на детайлите, дори залепени части като очички или носле върху плюшена играчка, могат да представляват сериозна опасност за детето ви. От изключително значение при избора на играчка е и възрастта, на която е детето ви. Децата, особено най-малките, обичат да изпробват всичко с устата си - да го гризнат, обелят, отлепят, изследват или разглобят.


Уникални са - успяват да се справят и с неща, които затрудняват възрастните. Виждали ли сте как малко дете се опитва и дори успява да разлепи със зъбки картинка, залепена на стената или вратата? Освен това много от тях проверяват дали това, което държат в ръка, може да влезе в нослето - копче, бобче, паричка, топче, колелце от количка, елемент на мозайка. По-големите деца пък напълно съзнателно експериментират и сами проверяват качествата на новата играчка чупливост, способност за летене, за плуване, разглобяемост, трансформация и каквото им роди богатата фантазия. Четете подробно инструкциите за употреба и се интересувайте от сертификатите, които придружават стоките. Всички фирми, занимаващи се с производство и внос на детски играчки, след проверка за качеството на стоката, в случая играчки, издава сертификат за съответстветния продукт. Този документ трябва да присъства в магазина на всеки търговец. Имате право да го поискате. Освен на сертификата, обърнете внимание и на опаковката на играчката. На нея задължително трябва да са изписани всички норми на български език. Без опаковка могат да се продават само тези играчки, които са предназначени за игри навън – кофички, лопатки, топки. Към всяка вносна стока, трябва да се прилага инструкция на български език, в която е упоменато за каква възраст е

подходяща играчката, кой е производителя и вносителя. Но и това не е достатъчно. Трябва внимателно да разгледате играчката. Даже да е опакована, при търговеца трябва да има мостра от всяка играчка, която той продава. Внимателно прегледайте, прослушайте дори помиришете играчката. Такова обстойно “изследване” може да ви каже много – например, неприятния и силен звук, в добавка със силна миризма ви сочи че тази играчка въобще не е подходяща за вашето дете. Преди да купите ярка играчка, убедете се че оцветяването е според европейските стандарти за качество и безопасност на боите. Когато се съмнявате в качеството на закупената играчка. Ако все пак решите, че играчката е опасна, можете да сигнализирате в Комисията за защита на потребителите (ако е с касов бон, ще удостоверите от къде е закупена). От там ще направят необходимите изследвания и проверки и при установяване на нарушения на нормите за безопасност, партидата ще бъде изтеглена от търговската мрежа. Можете да подадете сигнал в открития през 2008 г. Европейски потребителски център в София, където да подадете жалба за стоки закупени не само у нас, а и в друга страна членка на Европейския съюз. Ако имате съмнения, че дадена стока е опасна, можете да направите първоначална проверка на сайта на RAPEX (европейска система, която предупреждава потребителите за опасни стоки). Посещавайки http://ec.europa.eu/rapex, ще получите обширна информация за продукта, възможните опасности свързани с него и за това, което е предприела като мерки докладващата за проблема държава.

11


деТЕМА

0 Колелетата, тротинетките, скейт­ бордовете допълнете с екипировката - каска, наколенки и всичко, което може да предотврати наранявания при евентуално падане. 0 Обърнете се към продавач-консултант в магазина и задайте всички въпроси, които ви вълнуват по отношение безопасността на стоката. 0 Избирайте търговски обекти, от които пазарувате регулярно, защото доверието в партньора срещу вас е от изключително значение. Така вие можете да бъдете уверени, че ще получите нужното внимание

Как да изберем подходяща и безопасна играчка за детето си? 0 Обръщайте внимание на всички предупредителни текстове на опаковките, които задължително трябва да бъдат на български език. 0 Уверете се, че продуктът, на който се сте се спрели, е подходящ за възрастта на детето ви. 0 Повечето играчки са в опаковки, но ако това не е така се уверете, че съставните му части са прикрепени здраво и сигурно една за друга. 0 Избягвайте играчки, които съдържат много малки части, защото детските ръчички са наистина сръчни, особено в разглобяването. Обърнете внимание и на чупливостта на играчката. 0 Предпочитайте играчки, чиито бои са на водна основа. Имайте предвид, че боите със съдържание на олово са особено опасни за децата ви и са категорично забранени във всички европейски директиви. 0 Ако играчката работи с батерии, проверете лесен ли е достъпът до тях.

12

www.sharenobg.com

Изборът на подходяща и интересна играчка, зависи от родителя. Избрали сме и сме закупили идеалните играчки, отговарящи на всички правила. Какво значение има обаче, че играчките са минали десетки тестове за безвреден материал, за нечупливост и неразглобяемост, за едрина на елементите, че има надписи “ безвредно”; “ за деца над или до N години”; “да се използва под надзор”, когато ние родителите не им обръщаме внимание и не спазваме указанията? Често забравяме и да покажем как се борави с новата играчка и малчуганът, в опитите си да я разгадае, я превръща в купчина непотребни и опасни части. Трябва много добре да познаваме навиците и нивото на развитие на детето си, за да можем да осигурим пълна безопасност по време на игра. Опасността може да бъде не само за физическото здраве, но и за психическото равновесие на детето. Играчките трябва да подпомагат неговото развитие, а не да го стопират. Затова трябва да избягваме да купуваме играчки, които нямат развиващи уменията на детето функции. Когато избирате играчка, преценете внима-


телно доколко разбираема е тя за детето, ако е прекалено комплексна и изискваща много умения, е възможно да “затвори” детето и то да откаже да полага усилия за разбирането й. Тогава се проявяват отрицанията “не мога” и “не искам”, които стават част от речника и основна реакция при опит да накараш детето да извърши нова за него дейност. Ако все пак наблюденията ви показват, че закупената играчка е прекалено сложна за детето, я приберете за няколко месеца. Мамо, искам тази играчка! За да е щастливо детето ни не е нужно да изпълняваме всеки детски каприз за определена играчка. Децата нямат необходимите познания и способности за преценка относно безопасността

на играчките. Те искат да имат всичко, дори често идеята да е за самото притежание. В такива случаи от изключително значение е умението ви да водите диалог с детето. Попитайте го какво точно му харесва в играчката, обсъдете желанието му и ако виждате конкретни рискове за здравето му, обяснете защо не е подходяща. Най-лесно е да кажем „не”, но независимо от възрастта на децата, трябва да знаете, че те могат да ви разберат, стига да им обяснявате добре - с много търпение и постоянство. В началото ще е трудно и за двете страни, но ще се изненадате как в даден момент не само ще ви подкрепят, но и сами ще започнат да преценяват и обясняват кога и защо една играчка е опасна за тях, защото ще открият, че правите най-доброто за тях.

13


С грижа за бебето

Предимството да кърмиш 

Боряна Петърнишки, консултант по кърмене http://www.kurmene.org

Да поемеш ролята на родител, осъзнато и отговорно, е голямо предизвикателство. Важно е да можем смело да застанем зад всяко свое решение, независимо дали то ще се окаже правилно или грешно, да посрещнем уверено последствията, без да прехвърляме отговорността за израстването на бъдещото поколение на другите.

14

www.sharenobg.com


Уверени ли сме в решението си? Готови ли сме твърдо да застанем зад решението си да храним с кърма своето дете в първите месеци от живота му? Готови ли сме да положим усилия и да потърсим начини това да се случи? Или „Ще видим”, „Ако бебето засуче”, „Ако имам достатъчно мляко”. Опитът ми като консултант по кърмене показва, че колкото по-информирана е една бъдеща майка по въпросите на кърменето, толкова по-мотивирана е да положи усилия, да осигури необходимите обстоятелства, да преодолее евентуални трудности и да сподели положителен опит в кърменето. Затова, ако все още се чудите – „гърдата или шишето”, ето малко информация, с надеждата тя да ви наведе на някои мисли и да ви вдъхнови да потърсите още информация, за да подходите отговорно и осъзнато, а не да се оставите на доброто стечение на обстоятелствата. Предимства на естествената храна Наскоро случайно попаднах на следното мнение: „Кърмете, та кърмете! Опитвате се да налагате масова психоза! ... А как се отразява на бюста? Трябва ли жените да изглеждат все едно, че са живяли в африканско племе? Има си изкуствена храна и който иска бебе, да си прави сметка да може да си я купи!”. Това звучи като аргумент на жена, взела осъзнато решение, но вероятно без необходимата информация (като например фактът, че именно рязкото спиране на кърмата след раждането носи голям риск от промяна във формата на бюста). Подобни изказвания ме провокират да започна с едни по-простички и общи предимства на естествената храна:  Майчиното мляко е безплатно, а кърменето е свързано с много по-малко разходи, не само за семейството, но за обществото като цяло. В личен план това е свързано с разходи за адаптирано мляко, бутилки, биберони и др.  Държавата на свой ред отделя повече средства за здравеопазване и болнични, тъй като процентът на заболявания при изкуствено хранените деца е по-висок (една от причините е, че АМ не притежават незаменимите имунулогични фактори на кърмата). Майките, които хранят с АМ вземат по-често отпуск по болест. Според за-

ключенията в доклада на USLCA (www.uslca.org) за разходите за здравеопазване в САЩ, ако 90% от американските семейства спазят препоръката на СЗО за изключително кърмене до 6 месеца, то 13 млрд долара годишно биха били спестени (и около 900 случая на смъртност на бебета биха били предотвратени) (M Bartick and A Reinhold, A Pediatric Cost Analysis,” Pediatrics 125, no. 5 (2010): e1048-e1056).  Кърмата не съдържа генно модифицирани продукти и синтетични растежни хормони. Тя винаги е в нужното съотношение на мазнини, въглехидрати и протеини и за разлика от АМ, в нея присъстват незаменими ензими, растежни хормони, имунологични, антибактериални, антивирусни, антипаразитни и противовъзпалителни фактори.  Кърмата е винаги прясна, с идеална температура и съдържание, което се променя с променящите се нужди на вашето бебе.  Кърмата ви е винаги „под ръка” и, съгласете се, в доста по-атрактивна „опаковка” от шарена картонена кутия! Кърмените бебета са по-здрави И ако по-горе изброените ви се струват недостатъчно сериозни аргументи, то вероятно предимствата за вашата рожба ще са по-важни:  Кърмените бебета много по-рядко страдат от проблеми в храносмилателната система, от бактериални, ушни и дихателни инфекции; от колит, астма, менингит, синдром на внезапната детска смърт, диабет тип І, рак в детска възраст, множествена склероза, екземи и др. Кърменето намалява вероятността от болести на бъбреците, тъй като кърмата съдържа по-малко сол и протеини от АМ. Майчиното мляко защитава и от диарийни инфекции, които могат да бъдат много опасни за бебето.  Кърменето намалява риска от алергии, докато храненето с АМ създава предпоставки за отключване на алергия към белтъка на кравето мляко.  Кърмата е по-лесно смилаема от АМ. Тя е идеалната храна за недоносени, а често и единствената за болни бебета.

15


С грижа за бебето

 След раждането кърмата спомага отделянето на ненужните вещества от организма на бебето и отшумяването на бебешката жълтеница.  Сукането подпомага правилното развитие на съзъбието и челюстта, тъй като бебетата използват и съответно развиват различни лицево-челюстни мускули по време на кърмене и при хранене от биберона на шишето.  Редуването на гърдите, близостта и достъпът до свободната гърда и лицето на майката стимулират развитието на координацията “ръкаоко”.  Кърменето осигурява разнообразно хранене, тъй като кърмата отразява вкуса на храната, която майката приема. Ако изберете АМ, ще трябва да давате един и същ състав 6-8 пъти на ден през първите 5-6 месеца на бебето. Вие бихте ли наложили на себе си такова ограничение?  Кърменето на поискване, т.е. когато бебето проявава признаци на глад, е най-адекватният отговор на неговите естествени нужди. Това го прави по-спокойно и изгражда отношение на доверие към майката. Същевременно, създава

16

www.sharenobg.com

у него навика да яде, когато е гладно и толкова, колкото да засити своя глад. Това е още една причина кърмените бебета да са по-малко податливи в по-късна възраст на проблеми с наднормено тегло, хранителни и други зависимости.  Кърмените бебета са по-интелигентни. Проведени са редица изследвания, които стигат до това заключение по различен път. Но един от основните фактори, изтъквани за по-високия коефициент на интелигентност (Lanting, C.L. et al. Lancet. 334:1319-322, 1994), е наличието в кърмата на есенциалните дълговерижни мастни киселини (арахидонова, докозахексаеонова - DHA), които подпомагат развитието на мозъка. Създавате емоционална близост Кърменето е не просто хранене за вашето бебе, то е начин за естествено продължение на непосредствената връзка между майката и бебето, започнала още в утробата. Поставянето на новороденото на гърда в първите часове след раждането, допринася за намаляване на стреса от най-голямата и съществена промяна в усло-


вията на живот. Това създава у бебето чувство за сигурност, помага му най-бързо и лесно да се успокои и адаптира към новата среда, а според психолозите полага здрави основи за развитието на способността за обич. Тесният контакт с мама, особено кожа до кожа, настъпващите хормонални промени по време на кърмене, необходимостта от постепенно приспособяване един към друг в резултат на многократно повтарящата се естествена близост, създават една стабилна връзка на доверие, привързаност и разбиране между родител и дете. Непрекъснатото взаимодействие и съвместната „работа в екип” спомагат за израстването на уверени и толерантни хора. За емоционалната стабилност, адекватната социална приспособимост и психичната устойчивост на детето, съществено е постигането на хармония между майката и бебето, която естествено се постига при кърмене. Ето защо, това не е просто една от възможните алтернативи на хранене, а цялостен подход в отглеждането, възпитанието и формирането на личността на вашето дете. Кърменето – здраве и за мама В същото време предимствата на кърменето за една майка са не по-малко, както за нейното здраве, така и от емоционална гледна точка:  След раждане, сукането на бебето спомага за ограничаване на кървенето и за по-бързото

свиване на матката заради отделящия се хормон окситоцин.  Кърменето намалява риска от рак на матката и яйчниците, тъй като нивото на естроген e много нискo, т.е. стимулацията им е по-малка и те “почиват” през периода на кърмене. Вероятността от рак на гърдата също намалява до 25%. Колкото по-дълго кърми една жена, толкова помалък е рискът от подобно заболяване.  Жените със захарен диабет са с понижени нужди от инсулин докато кърмят.  Кърменето намалява и риска от развитие на остеопороза през климактериума.  Кърменето осигурява повече сън за цялото семейство. Ако нощем бебето заплаче, топлата майчина гръд бързо го успокоява, без да се налага специално приготвяне на храна.  То е лесно, практично, не зависи от наличието на вода и електричество; можете дискретно да накърмите огладнялото си бебе практически навсякъде.  Кърменето успокоява майката. Специалната връзка и уникална близост, които се създават между нея и бебето, дават самочувствие на една жена – удовлетворение, увереност, гъвкавост и сили да се справи, особено в извънредни ситуации – болест, пътуване, нервно напрежение. Това е само малка част от дългия списък с предимствата на кърменето. Запитайте се какво като бъдещи родители е важно за вас по отношение храненето и здравето на вашето дете? Съпоставете всички негативи, всички трудности, за които сте чували или чели, в един списък срещу всички предимства на кърменето за вас. Вярвам, че сами ще се уверите, че всъщност ще сравнявате „евентуални” страхове (а не реални недостатъци на кърменето) с безспорни предимства. Кърменето е най-вече умение, което се учи в действие. Практиката показва, че не толкова знанията, колкото мотивацията и позитивния заряд на вашето решение да кърмите, гарантират успеха. За помощ, съвет и консултация по въпросите на кърменето може да се обръщате към консултантите към Националния комитет по кърмене - http://karmene.wordpress.com.

17


С грижа за бебето

18

www.sharenobg.com


Здравейте, приятели малки! Само преди две седмици училището отвори вратите си за вас, готово да ви дари с нови знания и трепети. В предишния брой на Шарено ви изправихме пред предизвикателство, контрастиращо на домашните и уроците, с които сега сме сигурни, че сте ангажирани, но пък се надяваме, че това е била чудесна възможност за вас да помечтаете. Задачата ни беше да ни напишете „Какво бих правил/а, ако лятната ваканция продължи още три месеца?”. Трябва да признаем, че не бяхме изненадани от резултата. В повечето отговори доловихме желание да продължите да правите точно това, което се е случвало през лятото – да играете и пътувате в компaнията на своето семейство.

Публикуваме част от писмото на Красимира Люцканова от гр. Варна: „Ако лятото можеше да продължи още три месеца, бих отишла отново при баба и дядо на село. Там има много животни, мога да тичам на воля по двора и да играя с приятели на улицата – все неща, които в града не се случват. Моята баба има много свободно време и сутрин ми прави любимите палачинки, а с дядо ходим в гората, берем гъби и той ми разказва за животните и цветята, които съм виждала само в книжките.” Знаем, че обичате да рисувате, затова в следващата ни задача ще ви приканим да нарисувате... себе си. Ще се радваме да видим вашето «Аз», създадено върху белия лист с моливи, водни или акварелни бои.

Ще очакваме творбите на e-mail: konkurs.shareno@gmail.com. Не пропускайте да впишете точните си имена, възраст и населеното място, в което живеете. Ще очакваме вашите писма до 25 октомври 2010 г.


The Great Outdoors at the drawing A Look and answer the questions 1. Which animal can you ride?

ДЕТСКИ ЦЕНТЪР за ранно развитие и чуждоезиково обучение

......................................................................................... 2. What do you need to play basketball, apart from the basket? ......................................................................................... 3. Where is the skateboard? .........................................................................................

B

Complete the grid using the right words

ж.к. Младост-3, бл. 304 вх. 3, офис 3 (новия блок, с/у Кауфланд, до пощата) ж.к. Младост 1 бул. Йерусалим №6, офис 10 (срещу Carrefour). тел: 8762221, 0888720344 www.oksinia-bg.com e-mail: oksinia@abv.bg програма за ранно развитие с английски език за деца от 1 до 6 г. всеки ден от 8.30 до 13.00 почасово и целодневно гледане на деца - от 8.30 до 18.00 ч, (допълнителни часове по предварителна заявка) консултация с ЛОГОПЕД и ПСИХОЛОГ

trunk

C

Answer the questions.

1. How many team sports can you name? ............................................................................. 2. How many ot these sports can you play? ......................................................................................... 3. What do you like doing outdoors? .........................................................................................

занималня за ученици от 1 до 5 клас празнуване на детски тържества

20

www.sharenobg.com

английски немски френски италиански руски


D Look at the drawing.

What is Alex saying? Crack the code to find out.

ball CLIMB

basketball

goal helmet

swing RUN

baseball bat

skateboard

bicycle RIDE A HORSE

SKATE

lizard skates

RIDE A BICYCLE

ball BALANCE skipping rope

racket SKIP

21


www.krokotak.com

Пребройте и напишете правилната цифра в квадратчетата:

22

www.sharenobg.com


Среща

в търсене на щастието

Интервю с Нина Райчева, консултант по щастие Въпросите зададе Светослава Стоянова

Щастието е шарено, цветовете в него са смесени по неповторим начин, а ние все търсим най-ярките и радващи очите ни в тази картина. Понякога ефектът след настойчиво търсене е като след продължително взиране в ярка светлина - виждаме тъмни петна, които всъщност не съществуват, но ние вече не можем да направим разликата и ни е трудно да асимилиране реалността. Възможно ли е обаче да направляваме себе си по пътя към щастието, да се справим с горчивите състояния на душата, които ни връхлитат периодично. Ще ни каже Нина Райчева – консултант по щастие. Нина, професията ти е много интересна. Как стана консултант по щастие? Откакто се помня, като всички хора, съм се чудила с какво бих искала да се занимавам. Нали всички питат малките деца „каква ще станеш, като пораснеш?” Но докато се бях фиксирала върху това да разбера каква искам да бъда, то ми убягваше. В един момент реших да си дам време, около половин година, да не мисля толкова в тази посока. Казах си, ако до половин година

не съм разбрала, после ще си дам още половин година. И като се отпуснах и не мислех настоятелно в тази посока, решението самò си дойде след по-малко от три месеца. Дадох си сметка, че целият ми живот, всичко което някога съм правила винаги е било подчинено на това да помагам на хората да се чувстват добре, и тогава си спомних и детската си мечта да бъда фея - да сбъдвам желанията на хората, за да са по-щастливи. Но името „консултант по щастие” не дойде веднага. Поставих си за цел да открия ефективни и бързо действащи съвременни техники, с които да помагам на хората. Започнах да уча и практикувам с най-близките си приятели. Когато се почувствах готова и придобила достатъчно техники, квалификации и умения, реших да напиша едно писмо, нещо като представяне, до всичките си познати и контакти. В момента в който приключих писането на писмото, видях как пръстите ми написаха „консултант по щастие” накрая. Това, което това название означава за мен, е не че аз давам хапчета за щастие на хората, а им помагам заедно да премахнем това което стои на техния път на щастието.

23


Среща

Ние, хората, като че ли винаги сме в преследване на щастието, но сякаш то все ни убягва. Ако при теб дойде една жена и те попита „Как да бъда щастлива?”, какво би й отговорила? Бих я попитала какво я кара да се чувства щастлива и какво й пречи да бъде щастлива, и доколко това, което я кара да бъде щастлива присъства в живота й. След това бих й казала моето определение – щастието е вътрешно състояние, а не резултат от външни обстоятелства. Когато се чувстваме добре такива каквито сме и приемаме нещата в живота си, когато обичаме себе си и живота си – тогава се чувстваме щастливи. Когато сме вторачени навън, в това което ни липсва, усещането вътре в нас е за липса и преживяваме нещастие или тъга. Ако обръщаме внимание на нещата които имаме и се стараем просто да се чувстваме добре, целият свят ще ни изглежда едно по-красиво място. Щастието е и в приемането – не примирението, а приемането, че някои неща просто трябва да се случат или че просто са такива, каквито са. Замисляла ли си се колко пъти се опитваме да променим нещо в себе си, хвърляме толкова усилия, а когато го приемем, след време установяваме, че то неусетно се е променило самò. Как описваш собственото си щастие, как го търсиш, лесно ли се намира или трудно? Моето щастие е това да се чувствам добре с това, което съм и имам в живота си - обстоятел-

24

www.sharenobg.com

ства, хора, преживявания. Понякога има обстоятелства, които не са най-приятните и ни карат да изпитваме тъга, болка, и в такива ситуации имаме избор – да ги приемем или да се борим срещу тях и така да ги подхранваме с повече от нашата енергия. За мен щастието е всеки ден като се погледна в огледалото да се усмихна и да си кажа, че се обичам и да си позволя да съм благодарна за дребните неща в живота си – приятелите ми, това, с което се занимавам, мен самата. В основата на щастието така, както го разбирам аз, стои това да даваш на себе си – като това не е егоизъм. Щастието е да си пълен отвътре и така да можеш да даваш. Ако друг се опита да те „напълни” с комплименти и любов, ти си като бездънна яма. Получаваш, но не спираш да искаш още и още. Никога не е достатъчно. Това е един процес на постоянна нужда, в който даваш, за да получиш, а не защото имаш. Кръгът е омагьосан. Щастието е въпрос на фокус – дори да се чувстваш зле, все някъде в живота ти има нещо, което е хубаво – спомен, човек, емоция. Когато помислиш за него, това ти сменя състоянието.

Казаното от теб не противоречи ли да идеята, че за да сме щастливи, трябва да живеем в настоящия момент? Да си тук и сега, значи да си спомниш състоянието на щастие – тук и сега привнасяш това състояние. Животът е низ от моменти. Не можеш да контролираш големите неща, но можеш да контролираш малките моменти, секунда по секунда. Ако всяка секунда откриваш по нещо щастливо, животът ти става низ от щастливи моменти.


Как мислиш, хората в България щастливи ли са? Идват ли при тебе, за да търсят помощ да станат по-щастливи? За тези, които идват при мен, със сигурност мога да кажа, че обичат себе си достатъчно, за да потърсят начин да се почувстват още по-добре със себе си, живота си и близките. Ние сме плод на културата, в която живеем. Напоследък все повече хора четат литература за самопомощ, разпитват за семинари, търсят в интернет – това показва една тенденция, че хората, дори да не са щастливи толкова, колкото искат да бъдат, търсят начин да го постигнат. Това не важи само за българите. Всички хора на света си приличат в това, че определен набор от вярвания определя реалността им – те получават тези вярвания в много ранна детска възраст – после се дооформят в училище, oт обществото, медиите. На човек, който години наред се сблъсква с трудности в живота, е трудно да му обясниш, че е отговорен за всичко, което му се случва, но ако приеме, че е отговорен, той може да го промени.

Да поговорим за някои състояния, върху които сякаш нямаме контрол. Какво би посъветвала да се прави за превъзмогване на следродилната депресия? Или депресиите, които ни налягат, когато дойде есента? Това са външни събития, как да ги контролираме? Има моменти, когато под влияние на различни фактори – раждане на дете, смяна на сезони – в тялото ни се отделят определени хормони и вещества. Те винаги се отделят, но точно тези ни карат да се чувстваме апатични, подтиснати, раздразнителни. Има начин да променим преживяванията си и да повлияем на това какви вещества се отделят в тялото чрез различни активности – доказано е, например, че бягането – и изобщо активната физическа дейност – подпомага отделянето на хормони на щастието. Социализирането е важно – за следродилната депресия съм чувала, че майки, които са си възвърнали контактите в приятелския кръг и работата, са се възстановили по-бързо. Важното е пак да намерим нещо, което ни кара да се чувстваме добре.

25


Среща

Как да постъпим в тежка ситуация, в която най-близките хора на един човек – семейството му – не го приемат, пречат на желанието му да бъде щастлив, ограничават го по всякакъв начин? Говоря за деца с тиранични родители или жени, които са малтретирани от съпрузите си. Ако някой е жертва на насилие, бих го насочила към специализираните линии за помощ, където работят обучени точно в тази област специалисти. Знам, че понякога е трудно жертвите да се откъснат от насилниците си, ситуациите са безкрайно различни и строго индивидуални. Но когато става дума само за неразбиране, смятам, че човек просто трябва да продължи да се стреми да бъде това, което иска. Не е задължително да споделя и да говори много със семейството си, може да си потърси приятели - хора със сходни интереси и начин на мислене, които да го разбират и подкрепят. Нека да прави малки стъпки – да види как променяйки себе си, малко по малко ще промени и обкръжението си. Близките ни хора не могат да са причина да спрем да се чувстваме добре, ако те ни видят как се чувстваме добре – или това ще ги заинтригува и ще поискат и те да са като нас, или ще отпаднат от живота ни лесно и безболезнено. Така звучи малко крайно, и поради тази причина не обичам да правя обобще-

ния, затова предпочитам да работя с конкретния човек, да чуя личната му история и да подходя индивидуално. Какво би казала за щастието при мъжете и щастието при жените? Защо една жена може да отиде на шопинг, за да се награди, а един мъж може да прекара часове в разглобяване на някакъв уред или в пиене на бира с приятели? Физиологичните ни особености ли ни карат да търсим щастието на различни места? Нямам по-любима тема от „мъжете са такива, а жените са онакива” (казва го с усмивка и нотка на ирония). Има си неща които са, грубо казано, полово специфични, и биват дооформяни от възпитанието, средата, ценностната система и вярването. Още от малки завиват момченцата със синьо одеало и им дават камиончета, а момиченцата се обличат в розово и получават кукли, говорят им по различен начин, с различни думи, отнасят се с тях по различен начин. Затова естествено и външните стимули, които търсим, за да си доставим удовлетворение, са толкова различни. Но когато се опре до щастие и нещастие, празнината, която усещат хората в себе си е подобна, незавизимо дали са мъже или жени. Ако една жена отиде на шопинг, в началото усеща еуфория, но после тя може да бъде заменена от чувство на вина. Независимо дали си мъж или жена, важното е да правиш неща, които те карат да се чувстваш добре – има мъже, които обичат да ходят на шопинг и това не ги прави по-малко мъже, както и жени, които обичат да разглобяват и майсторят неща. Ключът отново е в това да правиш неща, които те карат да се чувстваш добре. И като стана дума за мъже, жени и празнина, какво би посъветвала човек, който идва и ти казва „нещастен съм, защото нямам връзка”? Бих попитала този човек каква е неговата връзка с него самия. Бих му помогнала да премести фокуса от това, което му липсва – парт­ньор – към това, което има в живота си – приятели,

26

www.sharenobg.com


работа, любими занимания. Когато човекът не е фокусиран в нуждата е по-вероятно да получи това, което иска. От друга страна, има хора, които са сами, защото са изградили много дебели прегради около себе си – те са били сложени, за да ги пазят в някаква ситуация – но сега вече пречат на съответния човек да постигне истинска близост. Така че, ако някой дойде при мен с такъв проблем, първо бих помогнала човекът да поработи върху себе си, за да не изпитва чувство на нужда, и от друга страна да потърси какво вътре в него му пречи да бъде това, което е. В никакъв случай не става въпрос за лош късмет, ако си сам. Когато човек се чувства добре, любовта просто идва. Всички сме чували „Любовта дойде, когато наймалко я очаквах”. Е, именно за това става въпрос. Защо жените си поставят въпроса „семейството или кариерата” и има ли начин да имаме и двете? Познавам много жени, които са успешни в кариерата си и имат прекрасни семейства. Но те не биха могли да го направят, ако нямаха до себе си близки и приятели, които ги подкрепят. Всичко пак опира до вярвания, ценности, приоритети. За някои най-висшето щастие е да стоят вкъщи и да си гледат децата. Има други, за които е важно да изявяват себе си във външния свят. Едните се чувстват осъществени като майки, другите се чувстват осъществени, създавайки нещо във

външния свят. Има и трети, за които и двете неща са важни и успяват да ги съчетаят. Ако наистина искаш нещо, то се случва. Но наистина е важно да разберем кое е това, което искаме и е важно и ценно за нас, а не това, което ни е втълпявано като роли и интереси дори. На семинара „Наистина жена”, който водя вече повече от година, едно от нещата, които се случват е именно това – разбираме кое е важното за нас, кои са вярванията, които ни пречат да се приемаме и обичаме такива, каквито сме, как да ги трансформираме и кое стои на пътя ни към пълната удовлетвореност като жени. Разбираме какво е за нас да бъдем жени. Също така разбираме колко много от това, което не харесваме в себе си и се страхуваме, че сме, всъщност е наслоено отвън и може да бъде премахнато. Свързваме се с нашата истинска неподправена женска същност и се научаваме как да останем свързани с нея.

27


Нещата от живота

В коя фаза

28

www.sharenobg.com

на брака си сте?

Всеки на 19-20 години гледа на живота като на “живот преди брака” и “живот след брака”. Познайте кой период е по-продължителен? Статситиката показва, че за повечето хора най-дълго продължава животът след брака – по-точно по време на брака. Най-добре можем да го разберем, ако го разделим на серия от фази, през които двойката преминава през съвместното си съжителство. Тези седем фази са взаимосвързани, но въпреки това, всяка от тях е различна и по определен начин отделена от другите. Интересно е, че до известна степен и двойките, които живеят заедно без сключен брак, минават през същите фази, макар не съвсем идентично.


Драгомир Димитров, семеен терапевт

Фаза първа: меден месец Романтичен период, двойката е на седмото небе, въодушевена от новия етап в живота си. Тази фаза е идеалистична и опияняваща, по правило настъпва веднага след сватбата и продължава от няколко месеца до година-две. През този период се наблюдава отдръпване от общуването с приятели, двамата партньори са си напълно достатъчни един на друг. Правят често секс, гарниран щедро с любов. През медения месец се достига висока точка в кривата на удовлетвореността от брачните отношения при всеки от двамата партньори. Тази фаза е много важна, защото подхранва съюза между партньорите.

Фаза втора: напасването един към друг Тази фаза идва след първата, понякога постепенно, понякога изведнъж, в зависимост от обстоятелствата, които влияят върху партньорите поотделно и общо върху съвместния им живот. Необходимостта да са постоянно заедно и само двамата, при младоженците в този период започва да намалява. Завърнати в реалността от ангажименти и отговорности – работа, осигуряване и обзавеждане на дом, раждане на деца, както и поради по-пълното опознаване помежду им, тази фаза е като проглеждане за цялостната картина на брака. Най-трудните проблеми през втората фаза са свързани с парите и секса, а може да възникне и конфликт при разпределянето на домакинската работа и влиянието на роднините при взимането на решения. Всеки от партньорите трябва да скъса или да отслаби връзките със своето семейство, да стане независим от него. Това обикновено е по-трудно, ако двойката живее в дома на някое от родителските семейства. Фаза трета: първи сериозни пречки Около третата година от брака сблъсъците между съпрузите могат да станат по-чести. В тази фаза настъпва осъзнаването, че си женен за някой, който има толкова недостатъци, колкото и добри черти и всеки един от съпрузите се завръща към себе си и към преоткриването на собствената личност, като това частично може да включва партньора. Ако е по-философски на-

29


Нещата от живота

на кумовете). Жената е по-свободна от грижи за децата, вероятно отделя време на собствената си кариера и може да развие нови умения, интереси и социални контакти, а това я прави по-доволна като цяло. Нормално е тя да потърси споделеност на своето удовлетворение като индивидуалност у своя партньор, вече се чувства равна на него. Започва едно завръщане към брака и ангажираността към семейството, партньорите преоценяват силните и слабите страни на отношенията си и започват да възстановяват брачния съюз, като същевременно семейният живот е във възходяща градация.

строен, всеки от двамата партньори ще осъзнае, че за перфектен брак не е нужно само да намериш идеалния партньор, но и ти самият да си този идеален партньор за другия. Така осъзнаването на реалността се приема по-леко. Фокус на вниманието и източник на основните проблеми са децата – тяхното раждане, болести, образование, съпругът обикновено е зает повече с кариерата си, двойката прекарва по-малко време заедно, равнището на удовлетвореност спада. В несполучливите бракове децата се превръщат в основен източник на удовлетворение през тази трета фаза. Тук влиза и препятствието на седмата година – препъни-камъка на брака, за който вече е установено, че може да настъпи по-рано – на петата или дори на четвъртата година. Опасността от изневяра става съвсем реална, отпадат илюзиите, които всеки е имал по отношение на образа на другия, а конфликтите и разочарованията е много вероятно да заменят предишните хармонични, любовни отношения. Фаза четвърта: преоценката Около и след празнуването на десетата година от брака, партньорите привикват към ситуацията и свикват със странностите на другия. Те започват да узряват, особено ако имат деца или добри семейни образци (например семейството

30

www.sharenobg.com

Фаза пета: съвместно развитие Преодолявайки досадата, конфликтите и изкушенията до тук, двойката може да открие спокойствие през второто десетилетие на брака. Изведнъж се оказва, че има втори шанс за преоткриване на другия. С порастването на децата и с изграждането на добра кариера на единия или двамата съпрузи, това е чудесна възможност за тях да се фокусират отново един върху друг. Това е фазата, за която гледаме във филмите – на подновяване на брачния обет и втория меден месец.


Фаза шеста: криза на средната възраст Случва се и на двата пола, макар че е популярно в такава криза да бъдат „обвинявани” главно мъжете. Партньорите изведнъж осъзнават, че са преминали първата половина от живота си и мисълта за приближаването на старостта може да е толкова драматична за някои, че те реагират твърде силно, в стремежа си да задържат найдобрите си – „луди-млади” години. Това понякога е причина да напуснат брачния партньор, в търсене на по-млад.

Фаза седма: фазата на задоволството Характерът на брачната връзка се променя след 25 или 30 години брак. Партньорите правят повече неща заедно, налице са повече положителни и по-малко отрицателни взаимодействия. В отношенията има по-малко секс, но повече сигурност, повече близост, но по-малко вълнение. Бракът, както и самите партньори, е станал поспокоен и по-еднообразен, но също и комфортен и отпускащ. След няколко десетилетия, съпрузите осъзнават – именно в тази фаза – че са успели да останат заедно и че всъщност ще са много доволни това да продължи до края на дните им. Много двойки се обръщат назад и изпитват благодарност, че са имали партньора си до себе си през цялото това време, в добри и лоши времена. За други тази фаза се изразява в това, да се влюбят отново един в друг, осъзнавайки, че са избрали възможно най-добрия партньор. В тази фаза присъства единствено удовлетвореността и щастието да си именно с човека, когото обичаш повече от всеки друг.

Друг проблем в тази фаза се явава синдромът на „празното гнездо”, или –раздялата с децата, които поемат по собствения си път. Любопитно е, че за много двойки периодът на „празното гнездо” се оказва щастлив. Настъпва подем в равнището на удовлетвореност за тези, които все още са семейни – другите вече са се разделили до този момент. Неустойчивите бракове могат да се окажат през този период пред изпитание, тъй като сега съпругът и съпругата прекарват повече време заедно и могат да открият, че са отчуждили един от друг. Или напротив – да се преоткрият и да бъдат щастливи заедно, макар вече повече като приятели, отколкото като страстна двойка.

31


Семейство и кариера

Интервюто за работа – какво трябва да знаете? 

32

Пламена Пъшева организационен психолог

www.sharenobg.com


(продължение от брой 35) След като анализирате каква точно работа искате да работите, евентуално къде и как искате да я работите и колко сте конкурентни на пазара, след като изпратихте автобиография на e-mail-а от обявата за работа, предстои следващата сериозна крачка, в която ще се изправите пред един или двама интервюиращи. Необходимо ли е да се подготвите? Вие как мислите?... Без импровизации Въпреки че за психолозите спонтанността е доказателство за добри намерения, аз ви съветвам да се подготвите сериозно за предстоящото интервю. Започнете от информацията, която имате за позицията или обявата, на която сте отговорили. Припомнете си подадената от фирмата информация. Помислете върху начина, по който бихте могли да аргументирате вашата компетентност и степента, в която отговаряте на изискванията. Намерете повече информация за фирмата: нейната история, репутация, ако имате възможност, вижте на място как изглежда офисът или обектът, в който бихте работили. Попитайте приятели какво са чували за фирмата, за дейността й. Подгответе начина, по който ще защитите мотивацията си по време на интервюто. Мотивацията е един от основните фактори, които влияят при избора на кандидат. Така че, вложете всичко от себе си и обмислете различните аспекти на своята мотивация. Какво смятате, че би ви харесало в дейността или организацията на фирмата, във функциите на позицията? Ето няколко съвета към какво точно да насочите усилията си: / Какво ви мотивира за позицията? Защо тази работа би ви харесала?

/ Защо смятате, че ще се чувствате на място в тази фирма? / Как се виждате, ангажирани в цялостната дейност? / С какво не бихте или пък можете да направите компромис - с финансовото предложение, с хората, с които работите, с естеството на работа, с условията на работа, с възможностите, които бихте получили? / Дългосрочни ли са намеренията ви за работа? Смятате ли, че можете да се заемете с дейността за по-дълъг период от време? Отговорите на всички тези въпроси, дават различна информация на интервюиращия. За вашето добро представяне е важно да сте подготвени и да отговорите така, че вашата кандидатура да попадне сред одобрените. Не ви съветвам да се насилвате да говорите неща, които са далеч от това, което мислите, но същевременно, е по-добре да обмислите и систематизирате намеренията си. Така ще имате повече шансове да бъдете одобрени. В деня на интервюто Настъпва и денят, в който трябва да се явите на интервю. Естествено, няма как да не обърна внимание на неща, които може би знаете, но е важно да не пропуснете: / Не закъснявайте. Приемливо е да подраните с 5 мин. В случай, че закъснявате, най-добре е да се обадите по телефона, за да предупредите и впоследствие, непременно да се извините. /Не дъвчете дъвка по време на интервюто. / Изключете мобилния си телефон. И без това, по време на интервюто, не бихте могли да отговорите. / Поздравявайте. „Добър ден” и „Довиждане” са задължителни формули, без значение, колко бързате, дали смятате, че сте си загубили времето или пък интервюиращият ви се е сторил изключително неприятен.

33


Семейство и кариера

Тези съвети, може би изглеждат смешни на някои от вас, но за съжаление, една част от хората, които се явяват на интервю за работа, наистина правят подобни пропуски. Нека минем сега към по-сериозната част, свързана с начина, по който протича интервюто и начина, по който Вие можете да създадете отлични впечатления. В интервютата има няколко задължителни моменти, с които поведението ви трябва да е съобразено. Вашето представяне Моментът, в който искат от вас да се представите или да разкажете повече за себе си, е обикновено в началото на срещата. Важно е тук да можете спокойно и уверено да споделите аспекти на кандидатурата си, които не са видни в изпратените предварително документи. Не е необходимо да разказвате отново вашата автобиография, а да изясните някои моменти и да ги превърнете във ваши предимства.

34

www.sharenobg.com

Често майките, които са се откъснали за подълго от работна дейност, смятат, че няма какво да разкажат, но в действителност, те могат да дадат информация за това, по какъв начин са организирали ежедневието си, какви други интереси имат, с какво са се занимавали все пак, докато са гледали децата, по какъв начин са протичали отношенията с тяхното близко и приятелско обкръжение. Тези аспекти, въпреки че са по-скоро лични, отколкото професионални, дават индивидуалния почерк на вашата кандидатура. Те могат да се окажат решаващи във ваша полза, при избора, който ще направи фирмата. Представянето на позицията, за която кандидатстване Обикновено, представителят на фирмата, с който сте на среща, дава няколко основни насоки за функциите на позицията и естеството на работа, както и кратка информация за самата фирма. Това е един отличен момент, за да спечелите това интервю.


Питайте. Не се притеснявайте в този момент да задавате въпроси. Те показват заинтересоваността ви към работата и сериозността на вашата кандидатура. Въпросите ви могат да са свързани не само със самата работа, но и с хората, с които ще работите, с практиките на фирмата, с нейните обичаи, с нейните успехи. В този момент, вие имате отличната възможност да балансирате отношенията с интервюиращия, който до тогава се явява само като един изпитващ. Представянето на вашата мотивация Това е, ключов момент в интервюто. От вашето представяне тук, зависи дали ще продължите или не. Вие, като майка, имате едно страхотно предимство – защото сте много, много мотивиран бъдещи служител. Минали сте през етапа на отглеждане на децата. Те вече за пораснали. Вие нямата сериозни ангажименти с тях – това е чудесно за вашия бъдещ работодател. Вие сте събрали сериозно количество работна енергия, която вече сте готови да вложите в работа, с много желание и хъс. Това е мотивация, която нито един мениджър не би пренебрегнал. Остава само да убедите другата страна във вашето желание да работите дългосрочно. Това не е никак трудно, като се има предвид, че имате нужда от време, за да възвърнете доброто си професионално ниво и да потърсите възможности да използвате всички познания и умения, които имате. Вашите предимства за позицията Тук е по-трудният за някои момент. Предимствата ви като че ли са се стопили през изминалите месеци на майчинство. Вие виждате своя голям недостатък – не сте работили през последните няколко години. Загубили сте тренинг, загубили сте контакти, загубили сте познания.Ето

това, са точките, които ще се наложи да оборите в собствените си очи и в тези на интервюиращия. Помислете кои умения все още притежавате и защитете връзката им с позицията, за която кандидатствате. Загубили сте контакти, но не всички. Със сигурност имате възможност да използвате създадените контакти отново. Изтъкнете тези, които могат да бъдат в плюс за работата. И последно, професионалните ви познания може би реално са актуални, ако сте се държали информирани през изминалите години, ако сте чели професионални издания, ако даже напротив, сте използвали времето на майчинство, за да научите и още нещо. Остава да добавите и тези качества, които смятате, че сте развили по време на майчинството. Това са предимствата ви спрямо другите кандидати. Обсъждане на условията на работа Обикновено в този момент, интервюиращият пита за очакванията на кандидата. Това е много притеснително за вас, като майка, която след 2 или 3 години майчинство, на всяка цена трябва да работи отново. Не по-малко притеснителен е обаче този момент и за всеки друг кандидат. Така че горе главата и смело напред: / Кажете какво знаете за заплатите в бранша; / Споделете, какви са финансовите ви желания и очаквания; / Предложете да направите компромис в началото, докато им докажете на какво сте способна. И така, мобилизирайте се, подгответе се и уверено изложете цялата информация, с която разполагате. Попътен вятър към мечтаната работа след майчинство!

35


ОП

ЕДИЧЕН ЦЕ НТ

ЪР

ЛО Г

Шарен справочник На едро и дребно: Бебешко и детско бельо, дрехи, хавлиени изделия, спални комплекти

Логопедична диагностика и терапия при деца и възрастни Почасови занимания с деца

Варна ул. “Хараламби Ангелов” 34 Тел. 052 602 766 Моб. 0897 888 183 borsa_mechopuh@abv.bg www.detskaborsa.hit.bg

Варна, ул. Славянска 22 (зад Музикалното училище) тел.: 052/616 599 мобилен: 0888 643 748 www.mechta2009.hit.bg

Арлекин е партньор на Lyoness. Притежателите на карта Lyoness ползват 10% отстъпка.

aрт център

РЛЕКИН

13-ти творчески сезон АРТ ЦЕНТЪР „АРЛЕКИН” ПРЕДЛАГА ЗА ВСИЧКИ, КОИТО ОБИЧАТ СЦЕНИЧНИТЕ ИЗКУСТВА:

   

Театър - от 4 до 19 години Шоу балет Вокална група- поп и джаз пеене Приложно и изобразително изкуство

НОВО!!!  Театрално студио за любители на театъра над 18 години  Музикален театър за деца от 7 до 12 години  Български и балкански народни танци за малки и големи

АРТ КЛУБ „АРЛЕКИН” - ПРАЗНИК ЗА ВСЕКИ:

   

Рождени дни Тържества за малки и големи Театрални и карнавални костюми под наем Кетъринг за семейни и фирмени празници

НОВО!!!  Ученическа занималня (на обяд - вземане и водене на училище)  Курсове по:

Български език и литература и математика

- Подготовка за годишен изпит „малка матура”- прием за езикови гимназии след седми клас - Подготовка за матура след 12 клас и за изпити във висши учебни заведения

Английски език

- Курс за възрастни

КВАЛИФИЦИРАНИ ПРЕПОДАВАТЕЛИ ОТ ЕЗИКОВИ ГИМНАЗИИ МАЛКИ ГРУПИ ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ИНДИВИДУАЛНО ОБУЧЕНИЕ

36

гр. Варна, ул. „Цимерман” № 12

www.sharenobg.com

http://www.arlekinart.com/

мобилен: 0878 761914; 0887 842221


Бургас, к-с Зорница, бл. 57 тел.: 056/ 86 24 21 0884 95 06 27, 0884 87 75 92 On-line магазин: www.bambolino.bg

за здравето Варна

Аптека Фармахит гр. Варна, Хипермаркет Кауфланд бул. Република № 60 тел.: (052) 599 383

Русе

Асоциация Дислексия – България гр. Русе, ул. Отец Паисий № 6, ет. 5 GSM: 0885 319506; 0899 489295; 0887 199437 www.dyslexia-bg.org

красиви майки ВАРНА

НЕЙТРОПИЯ Д-р Елия Костова – терапевт комплементарна-алтернативна медицина гр.

Варна, ул. „Илинден” № 33

тел. (052) 608 251, 0884 58 62 08

Солариум, фризьорство, козметика, масаж, маникюр и педикюр, ноктопластика, мезотерапия, професионален грим, ботокс и филъри за лице, SPA терапии работно време – всеки ден от 9 до 21 ч. гр. Варна, ул. Брегалница 26 (срещу МЦ „Варна”) Тел. (052) 62 13 36, GSM: 0882 40 88 50

37


Шарен справочник

Варна

ìàãàçèí çà äåòñêè îáóâêè

Ôðàíêëèí

Истинско Изобилие на повече от 400 модела бебешки и детски обувки до 40 номер

Магазин Мечо Пух гр. Варна Производство на спални комплекти за вас и вашето дете ул. Генерал Колев № 68 А, GSM: 0893 63 92 49 Магазин за спално бельо гр. Варна, Колхозен пазар ул. Ж. Кюри №57, GSM: 0897 88 81 66 http://dzeta.hit.bg/ Магазин за детски играчки Алиса гр. Варна, ул. Съборни №11, с/у Стоматологията) GSM: 0889 502 612

ИСТИНСКА НАХОДКА Приказен детски кът и комфортна обстановка На 20 м от ул. Александровска!

Магазини БЕБИТТА 0-16 г., www.bebitta.com гр. Варна бул. Владислав Варненчик № 82, тел.: 0878 956 861 ул. Македония № 19, тел.: 0878 956 862

Бургас

Бургас ул. Македония 22 (бивш м-н Егоист) тел.: (056) 80 15 97 моб.: 0887 23 52 62, 0878 26 54 25

Магазин за детски дрехи и аксесоари OKAIDI гр. Бургас, Burgas Plaza, ул. Транспортна, тел.: (056) 52 22 87

магазини СОфия Магазин OVIESSE гр. София Сити център, ет. 2 бул. Арсеналски 2 Детски магазин Слънчеви хлапета гр. София търговси център GM - City, м-н 57

Списание Шарено призовава да съхраним планетата за нашите деца. Ако решите да се разделите с този брой, направете го, като използвате определените за хартия контейнери и така позволите рециклирането му.

38

www.sharenobg.com


да похапнем вкусно ВАРНА

Сладкарници Амбелино Майстори на детските и сватбените торти! гр. Варна, ул. Генерал Колев №18А тел. (052) 609 048 гр. Варна, ул. Генерал Паренсов №48 тeл. (052) 609 687 www.ambelino.com ambelino@ambelino.com

Откривате нов обект и искате всички да научат

час по-скоро?

Развивате дейност, свързана с децата и семейството? Можете да бъдете полезни на родителите с вашия бизнес.

детски клубове София City Kids гр. София, City център София (2-ри етаж) тел.: 089 840 85 00 Организиране на детски партита, почасови занимания с деца

Детски центрове Оксиния гр. София, Младост 1 – блок 24 Младост 3 – блок 304, офис 3 Младост 3 – блок 306, офис 1

Детски клуб Funny гр. София ул. Петър Берон №9, до НДК www.funnybg.com тел.: 02/ 963 14 09 www.funnybg.com

Посетете сайта на списание ШАРЕНО

и се регистрирайте безплатно в нашия електронен шарен справочник!

Искате ли да получавате ШАРЕНО по електронната поща? Абонирайте се за безплатното списание за семейството на: abonament.shareno@gmail.com

39


Е Е ВРЕМ ЕНО! Р А Ш ЗА Четете всички броеве на Шарено в on-line библиотеката “Колекция Шарено”

www.sharenobg.com 40

www.sharenobg.com


В бРОЯ

2

семейството на първо място

Събития

www.sharenobg.com

6

Baby Lux съветва Грижи за деликатната зона и използване на пелени Радина Лилова

Разпространява се безплатно

Главен редактор: Светослава Стоянова

8

14

19

деТЕМА Как да изберем безопасни играчки за детето си? Марияна Дамянова С грижа за детето Предимството да кърмиш Боряна Петърнишки само за деца

Интервю с Нина Райчева

28 Нещата от живота В коя фаза на брака си сте?

32

36

Директор маркетинг и реклама: Магдалена Мартева Асистенти реклама: Христо Димов, Калина Зафирова

Среща 23 В търсене на щастието

Отговорен редактор: Иван Райнов

Драгомир Димитров Семейство и кариера Интервюто за работа – какво трябва да знаете? Пламена Пъшева ШАРЕН СПРАВОЧНИК

ЗА КОНТАКТИ С НАС: Офис София: 0886 79 53 47 Офис Бургас: 0885 09 65 82

Офис Варна: 052 46 87 06 0897 90 39 67 Офис Русе: 0897 89 65 31

е-mail: office@sharenobg.com www sharenobg.com

Графичен дизайн и предпечат: Пепа Колева Автори и консултанти в броя: Боряна Петърнишки Драгомир Димитров Марияна Дамянова Радина Лилова Пламена Пъшева Светослава Стоянова Разпространение: Антон Симеонов, Николай Красимиров Администрация: Стоян Стоянов, Свилен Симеонов Уеб мениджър: Радан Ганчев Издател: CREATIVE HOUSE MEDIA LTD.

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на публикуваните рекламни и PR материали. Никаква част от списание Шарено не може да бъде използвана без изричното писмено съгласие на издателя Creative House Media LTD. Всички права запазени.

Искате ли да получавате ШАРЕНО по електронната поща? Абонирайте се за безплатното списание за семейството на е-mail:

abonament.shareno@gmail.com Вижте точките ни на безплатно

разпространение в София, Варна, Бургас и Русе на сайта ни www.sharenobg.com


www.sharenobg.com

shareno_36  

October issue of Shareno magazine.