Page 1

С Е М Е Й С Т ВОТО

Н А

П ЪР ВО

М Я С ТО

БРОЙ 3, септември 2007

списанието се разпространява безплатно

о бавн е а з + и же н о л и пр О САМ А ЕЦ ЗА Д

За бате Енчо и детските усмивки Раждането – позитивната болка Кариес на ранното детство Дислексията – позната и непозната

15-ти септември по света и у нас

 


От главния редактор, (пред)училищно Здравейте през септември – любимият месец на всички почитатели на училището и следствията от него – знание, перспективи, бъдеще... В древността хората са учили, за да се самоусъвършенстват. Днес – основно, за да смаят другите. И ние ще се опитаме да ви смаем с прецизния подбор на теми и събеседници в 3 брой на списанието за семейството, ШАРЕНО. Бате Енчо се оказа точно толкова неподправен и позитивен, колкото си мислите, че е, докато го гледате заедно с децата си по телевизията. А ако още не сте станали родители, но овалът на корема на нежната половинка в семейството ви издава скорошното събитие, прочетете непременно статията Раждането – позитивната болка. Писана е по спомени, при това недалечни. И докато сте на тема „живот и здраве”, обърнете внимание и на рубриката ЧАС ПРИ ДОКТОРА – кариесът на ранното детство може да причини сериозни увреждания на покъсен етап. Ако детето ви е научило азбуката, но трудно свързва сричките в думи, това може да е и признак на гениалност, но не бързайте да се хвалите: дислексията е в центъра на вниманието ни в деТЕМА този път. В РОДИТЕЛСКА СРЕЩА даваме консулт за психологическите особености в израстването на първокласника. На тема психология оставаме и в новата ни рубрика: РАБОТА, ПРОФЕСИЯ, КАРИЕРА. Теорията и практиката на детските кухни в България ви разкриваме на страниците на С ГРИЖА ЗА ДЕТЕТО. Оставаме У ДОМА, за да установим, че семейният уют се готви в кухнята. Утешителна награда и личен подарък за всеотдайните домакини е колонката ни ХУБАВА ЖЕНА . За да не ви държим само в кухнята, щедро раздаваме ФЪН ШУЙ съвети и за детската стая, които подкрепяме и с дизайнерска консултация от специалист.

Не забравяйте да отделите от ШАРЕНО средните 4 страници – САМО ЗА ДЕЦА са. Май това имах да споделя преди да ви оставя да разлистите новия брой... А, още нещо важно: посетете и сайта ни www.sharenobg.com, за да видите коя от точките ни на разпространение в София, Варна, Бургас и Русе е найблизо до вас. Приятно четене! Светослава Димитрова главен редактор

Не ни убягва и вечната тема за ЛЮБОВТА – разберете повече за себе си, като попълните теста ни и в този брой.

1


Разпространява се безплатно

Главен редактор: Светослава Димитрова Отговорен редактор: Иван Райнов Директор маркетинг и реклама: Магдалена Мартева Маркетинг мениджър: Калина Зафирова Асистенти реклама: Даниел Казаков, Петя Павлова Фотографии: Антон Симеонов, Мариана Каменова - Начева Художествено оформление: Теменужка Милева Графичен дизайн и предпечат: Рекламна Агенция Богара Автори и консултанти в броя: Иван Райнов Милена Колева Теодора Гатева Мария Драголова Таня Христова д-р Анелия Борисова инж. Елза Панайотова Даниела Бонева Мениджъри разпространение и администрация: Свилен Симеонов, Стоян Стоянов Транспорт и логистика: Стилиян Стоянов Издател: CREATIVE HOUSE MEDIA LTD.

www.sharenobg.com ЗА КОНТАКТИ С НАС : Офис Варна: 052 91 87 06 0897 90 39 67 Офис София: 02 491 87 96 0886 79 53 47 E-mail: spisanie.shareno@gmail.com Web: www.sharenobg.com

От кои места в София, Варна, Бургас и Русе можете да вземете своето безплатно списание ШАРЕНО, вижте на сайта ни www.sharenobg.com Редакцията не носи отговорност за публикуваните рекламни и PR материали. Никаква част от списание Шарено не може да бъде използвана без изричното писмено съгласие на издателя Creative House Media LTD. Всички права запазени.


безплатното списание за семейството

СЪДЪРЖАНИЕ 4

През СЕПТЕМВРИ Фотоконкурс „Аз и мама”

5

Любопитно 15-ти септември по света и у нас. Теодора Гатева

7-9

Среща За бате Енчо и детските усмивки. Светослава Димитрова

10-11

Ще ставаме РОДИТЕЛИ Раждането – позитивната болка. Милена Колева

12-13

Час при доктора Кариес на ранното детство. Д-р Анелия Борисова, стоматолог

14-15

Идеи за детската стая Фън Шуй съвети за детската стая. Инж. Елза Панайотова Детската стая в цветове и форми. Валентина Бурдашка, Neoset

16-18

деТЕМА Дислексията – позната и непозната. Даниела Бонева

19-22 23-24

САМО ЗА ДЕЦА

26-27

Родителска среща Първите седем и след това. Таня Христова, детски педагог-психолог Препоръките на Център Руни.

30-31

Работа, професия, кариера Да бъдеш психолог. Среща с А. Жечева и А. Христова.

32-33

С грижа за детето Теория и практика на детските кухни в България. Теодора Гатева Интервю с Павел Терзиев, детски кухни ОЗИ

34 35-36 37

Хубава жена Мария Драголова

У дома Семейният уют се готви в кухнята. Инж. Елза Панайотова Мнение от специалист: Иглика Маринова, redo

Тест Какво животно сте в любовта? Справочник

2

3


събития през

септември

6 септември - 122 години от провъзгласяването на Съединението На този ден празнуваме обединението на Източна Румелия с Княжество България, извършено на 6 септември 1885г. 9 септември - Международен ден на красотата Чества се по инициатива на Международния комитет по естетика и козметология. В България - Деветосептемврийският преврат, наричан често до 1990 година Деветосептемврийско народно въстание. 16 септември - Международен ден за защита на озоновия слой Отбелязва се от 1995 г. по решение на Общото събрание на ООН от 19 декември 1994 г. 17 септември - Празник на София От 1992 г. църковният празник на Мчци София, Вяра, Надежда и Любов се отбелязва като официален празник на столицата.

ИМЕНИ ДНИ 1 септември – Симеон, Симона 5 септември – Елисавета 14 септември – Кръстьо, Кръстина, Кънчо, Ставри 16 септември – Людмил, Людмила 17 септември – Вяра, Надежда, Любов, София

21 септември - Международен ден на мира Обявен с резолюция на Общото събрание на ООН от 2001 г. Призовават се всички държави и народи да спазват прекратяването на военните действия през този ден. 22 септември - Ден на Независимостта на България На 22 септември 1908 г. във Велико Търново, с манифест, княз Фердинанд обявява независимостта на България. 26 септември - Европейски ден на езиците Обявен с решение на Съвета на Европа. Целта е да се насърчи ученето на езици и да създаде уважение към всички европейски езици.

фото конкурс Малки и големи приятели на списание ШАРЕНО, благодарим ви за морските разкази, които ни изпратихте в снимки! От тях разбрахме, че сте прекарали едно чудесно синьо лято. Жреби­ят този път определи малката Елиса Узунова от Варна да бъде победителка в нашия фотоконкурс – тя ще получи и наградата – подарък, кокетна блузка и поличка от Детски магазин „ЗА ВАШЕТО СЛЪНЧИЦЕ”, град Варна. Всички останали, не се отчайвайте, а заредете фотоапаратите с лента или батерии и продължавайте с фотосесиите:

НОВИЯТ НИ ФОТОКОНКУРС е на тема „Аз и мама”. Подберете или направете нааай-хубавата снимка и ни я изпратете до 18 септември 2007 на e-mail: konkurs.shareno@ gmail.com или на адреса на редакцията ни: гр. Варна 9010, ул. „Клокотница” 11, п.к. № 139. За един от тандемите „Аз и мама” ще бъде и наградата – вкусна торта от Сладкарска фирма АНИ, гр. Бургас. Очакваме ви!


15-ти СЕПТЕМВРИ ПО СВЕТА И У НАС Автор : Теодора Гатева

За разлика от календарната година, учебната година в повечето страни по света започва през есента и завършва през следващата пролет. Причината е, че в миналото е била съобразена със сред­новековния земеделски календар, широко използван в Северна Европа. То­ гава, в периода на лятото, учениците се налагало да са във ваканция, за да могат да помагат при събирането на реколтата. В България учебната година започва на 15 септември и има два срока. Къде по света е различно? Австралия и Нова Зеландия: учебната година започва в края на януари и за­ вършва в началото на декември, раз­ делена е на четири срока. Със собствен, различен график, са частните училища.

Германия: учебните занятия са от сеп­ тември до септември, с шест вакан­ции. Португалия: тази слънчева страна има три учебни срока – от септември до юни и четири ваканции, като най-дългата е две седмици, а най-кратката – три дни.

Индия: в тази далечна страна започват учи­ лище през юли и завършват през април следващата година. Бразилия: по закон учебните дни трябва да са 200. Това обаче се спазва много рядко – учебната година обикновено започва през февруари и завършва през декември, с четири седмици ваканция през юли.

любопитно

4

5


Великобритания: в Англия, Уелс и Северна Ирландия е като у нас, а в Шотландия започват училище в средата на август и приключват в края на юни следващата година.

ТРАДИЦИОННО ОБУЧЕНИЕ Подготовка на кандидатгимназисти Подготовка на кандидатстуденти Индивидуално обучение НЕТРАДИЦИОННО ОБУЧЕНИЕ Личностно консултиране Професионално ориентиране Развиващи интелектуални програми НЕФОРМАЛНИ КУРСОВЕ Езикови курсове и стажове в чужбина

САЩ: учебната година се състои от два семестъра от по 18 седмици, като всеки от тях е разделен на по два срока, с дължина 9 седмици. Началото на учебната година в САЩ не е фиксирано. Има училища, които започват в края на август, а други през октомври.

За контакти: 02 943 40 55

0888 50 30 25, 0878 50 30 25, 0878 50 30 14

www.runicenter.com

любопитно


ЗА БАТЕ ЕНЧО И ДЕТСКИТЕ УСМИВКИ Интервю на Светослава Димитрова и Магдалена Симеонова

Кой не знае бате Енчо, кой родител и кое дете не са чували за него? Усмихнат, ведър, ентусиазиран от живота, с щедри ръце раздава добро настроение от екрана. Това го знаем всички. Познаваме го най-вече като водещ на детското развлекателно шоу „Кой е по-по-най?”. Бате Енчо обаче е и организатор и участник в много благотворителни и обществени прояви, художествен директор на детски развлекателен комплекс „Пати­ ланци” в София, автор и режисьор на пиеси за куклен театър, телевизионни предавания, преподавател в НАТФИЗ... След месец популярният творец на детски усмивки Енчо Данаилов, ще отпразнува 50-тия си рожден ден, но извоюваното и запазено като марка обръщение „бате” се явява естествена спирачка в иначе едно­ посочния поход на времето. Любимецът на децата (а и не само на тях) е роден в Русе и се хвали с щастливо детство, с мирис на моторни масла и къдрин. Баща му е един от първите мотоциклетни състезатели

среща

в България, а професията на майка му – фризьорка, е възпитала у популярния батко отношението на ценител към краси­ви­те и „добре направени” жени. Как се представяш – като бате Енчо или като Енчо? Ами напоследък се получава нещо такова – „Виж го тоя чичко, моето дете – този чичко е бате Енчо”. Така че, вече съм чичкото, на когото викат бате Енчо. Роден си в Русе, учил си в София, работил си доста години в Пловдив, сега пак си в София – къде се чувстваш у дома? Навсякъде. Често питам децата „От къде си?” – и най-обичам да ми отговорят „От България”. Защото и аз съм така, от България. Навсякъде имам много приятели и тъй като това е най-важното, да имаш среда, приятели, работа – това ми помага да се чувствам у дома в цяла България.

6

7


ЗА БАТЕ ЕНЧО И ДЕТСКИТЕ УСМИВКИ В телевизионното си предаване винаги задаваш въпроса „Какъв искаш да станеш, като пораснеш?”. Ти какъв искаше да станеш? Винаги отговарях по един и същи начин: интелигентен човек с висока култура. Понеже съм си мързелив от малък, не исках много работа и така отговарях. Иначе исках да съм, ако може, всичко – поет, милиционер, артист... Викаха ми Енчо Багаров – когато бях малък, Енчо Багаров и Георги Парцалев бяха звездна двойка в хумора. И понеже бях зевзек, обичах да разказвам вицове, да правя нещата весели, викаха ми Енчо Багаров. Какво ти дава работата с децата? Ами какво ми дава, заплата. Чудесно е, че мога докато забавлявам децата, да си изкарвам хляба, че и не само него, ами и сиренето, и кашкавала... Много ми е хубаво да работя с деца. Има една такава мисъл, че каквото посеем в децата си, това ще пожънем след години. Аз съм щастлив да съм в ролята на един „жътвар”, да оставям по частица от себе си у всяко дете, с което се срещам и после да „жъна” приятелства. Китайска мъдрост гласи, че човек в живота си трябва да посади дърво и да построи къща. Дървото обаче може да изсъхне, а къщата – да се събори. Най-важното е да оставиш мисълта си у своите ученици и последователи. Опитвам се да оставя своите мисли у децата, с които общувам, да им дам нещо от себе си, да помагам за израстването им като хора с добро настроение.

среща

Гледаме те в „Кой е по-по-най?” повече от 10 години. Това са няколко поколения деца – участниците са най-често на по 45 години. Различни ли са децата на тази възраст през годините? Да, много са различни. Сега има много по­вече информация, която стига до тях, нови теми владеят пространството. В пре­ да­ването не аз провокирам децата за раз­говор, както често ме „обвиняват”, а се оставям да бъда провокиран от тях. Те во­дят разговора. Сегашните деца много по-свободно общуват. Отношението ми към децата е на „научна основа”. Един от основ­ните елементи, овладени в класа по кукловодство на проф. Атанас Илков, беше „вяра и наивност”. Професорът ни кар­аше да наблюдаваме деца и след това да съ­ преживяваме как ходят, как гледат, как си подбират речта и да се вживяваме в образа на детето и така да усетим детската вяра и наивност.


Родителите не реагират отрицателно. Напротив, случва се да ме спрат на улицата хора и да ми кажат „Ей, бате Енчо, трябва да доведа и моето дете при теб, да видим какъв съм в неговите очи.” Всички, които идват в „Кой е по-по-най?”, са напълно наясно, че аз ще им задавам неудобни въпроси, тоест, ще говоря с тях, както се говори във всяко едно ток шоу. Хората идват съвсем доброволно, от цялата страна, някои – дори от чужбина.

И на екрана, и тук, провокираш искре­ ност у децата. Какво провокира тази искреност у родителите? Има ли нега­ тивни реакции? Ще повторя, че не провокирам искреността у децата, а се поддавам на тяхната искреност. Оставям се те да ме водят. Това, че децата се изказват свободно за много неща, свързани със семейството и родителите им, е прилагане на конвенцията за правата на децата. Всяко дете има право на свое собствено мнение (списание Шарено публикува в 1 брой част от конвенцията за Правата на детето – бел. ред.). За съжаление, в България има много хора, които не желаят децата да имат своите права, а още по-малко – да ги упражняват. Въпроси като „Бият ли се вашите вкъщи?”, „Има ли скандали у дома?” не принизяват де­цата, а вадят на повърхността темата за семейното насилие. Децата трябва да се изразяват свободно, да казват това, което става с техния личен живот.

среща

Баща си на две дъщери – някоя от тях участвала ли е в предаването? Да, малката участва, тогава беше на 3 години. Аз предупредих публиката, че това е моето дете. Майка ми предварително започна да я учи как да отговаря на въпросите, които ще й задам. Тя обаче, когато стъпи на сцената, каза съвсем друго стихотворение и говорихме за съвсем други неща, което е още едно доказателство, че децата сами решават как да постъпят. Каза, че когато порасне, иска да стане майка. Разговорът стана много интересен, аз я попитах има ли спомени от раждането си – и тя започна да разказва. „Бравометърът”, с който публиката дава своя глас за децата, отчете най-висока скала и тя, без да иска, стана Мис на шоуто, благодарение на аплодисментите на пуб­ ликата. Това, че работиш с деца помогна ли ти да бъдеш по-добър родител? Аз винаги съм наблягал повече на прия­ телските чувства към децата си, отколкото на родителските. Голяма мъка беше, докато убедя дъщерите си да ме възприемат като приятел, а не като родител. Особено малката, най-трудно го прие – тя очаква от мен да съм строг и да налагам мнение. А аз не го правя. Много по-лесно е да помогнеш на детето си, ако има проблем, като приятел, отколкото като родител. Когато бях малък, винаги съм си мислил „Дано като порасна, да не забравя какво е да си дете.” И съм щастлив, че не забравих!

8

9


РАЖДАНЕТО – ПОЗИТИВНАТА БОЛКА Автор: Милена Колева

Да си го кажем направо: раждането боли. При раждането, както и при много други ситуации в живота, свързани с непознати усещания, основ­ ното, което изпитваме, е страх, стрес и болка. И ако с емоциите не винаги можем да се справим, то смело мо­же да се каже, че има различни варианти за справяне с родилните мъки – от болко­успо­ко­ яващи медикаменти, до пълна упойка. Парадоксално, но колкото повече напредва медицината, толкова повече се говори за предим­ ствата на нормалното раждане и за овладяване на болката, без упойващи средства. Женското тяло е създадено да дава живот и знанието за това, как функционира, ни дава разбиране, че контракциите не са просто непосилна болка, а работа, която ни помага да посрещнем нашето така очаквано бебче. Раждането не е просто болка, а позитивна болка, тъй като в нейния край е прегръдката, онази – първа и неповторима – и вие сте МАМА! Естественото раждане е като да се явяваш на изпит (от най-тежките!). Ако не си се готвила, не си чела достатъчно, оттук–оттам си попрелистила, подочуваш какво говорят колегите ти, най-вече наблягаш да чуеш какво разправят тези, които са излезли. Скована си от страх и стрес, но няма как – влизаш. Ако обаче се явяваш подготвена (което ще рече – работила си здраво, минала си целия конспект, но не в последните три дни), си уверена. Единственото, което изпитваш е приятен гъдел от любопитство: какво ли ще се падне и как ще се представиш, за да постигнеш максимум резултат. Не че няма изненади, но когато си се готвила,

по-лесно овладяваш ситуацията. Така че, първата стъпка към позитивната болка е да опознаете тялото си и какво се случва с него по време на раждането. 21-ви век, е век на информацията, възпол­ звайте се: книги, интернет, акушер­ки; гово­ рете с жени, които са родили нормално и кои­то имат положителна нагласа и опит в естественото раждане. Защо раждането боли? Болките при раждането идват от мускулите. За да си свършат работата, а именно – изтласкването на бебето извън майчината утроба, те изискват адекватно количество кислород. Без необходимия кислород, нато­ вареността, с която работят мускулите, поражда болка. Ако не сте подготвени за това как функционира тялото ви по време на раждане, страхът от неизвестното може да е голям проблем, тъй като води до стрес, а той от своя страна до болка, поради липсата на кислород. През вековете жените са открили разно­ образни техники и методи, които да направят раждането по-комфортно преживяване. Ето някои от тях: • Смяна на позициите на тялото. Лежа­не­ то по гръб е позиция, традиционно пред­по­ читана от акушер-гинеколозите, тъй като е лесна за тях, дава им добра види­мост и възможност за действие. Това е и найси­­гур­ната позиция за родилка на силни болкоуспокояващи медикаменти. Но тя е ед­ на от най-болезнените пози за естествено раждане и крие риск от разкъсвания. Клякане, ходене с придържане, лежане на една страна, на четири крака, седнала с присвити

ще ставаме родители


колене; тялото ви само ще ви подскаже как е най-добре за него, а вие ще разберете по намаляването на болката.

• Релаксиращи техники: каквито и начини да изберете, е добре да ги практикувате поне три месеца преди раждането. Но дори само знанието за това какво се случва с тялото ви по време на раждането, е успокояващо и отпускащо! Помнете, че с всяка по-силна и болезнена контракция приближавате мига, в който ще поемете в ръцете си своята рожбичка! Това е един от най-силните релаксиращи стимуланти! • Аромати: няколко капки лавандулово мас­ ло на носна кърпичка вършат чудеса! А ако по принцип ароматите ви действат релак­ сиращо, консултирайте се с арома терапевт, бихте могли да превърнете раждането си в полъх на парфюм! И все пак, сигурно се питате: струва ли си да се преживее болката, когато мо­га да си я спестя? Всяка жена знае отго­во­ра сама за себе си. Науката сочи, че естественото раждане, съчетано с добра подготовка, означава лесно раждане, бър­зо възстановяване, ефективно кърмене и стабилна връзка между родителите и ново­роденото човече. А и колкото и напред да е медицината днес, все още не е достигнала съвършенството на майката природа!

град Варна От 9.00 до 19.00 предлагаме от водещи български производители пеленки и аксесоари за изписване бебешко и детско бельо и облекла спално бельо и чувалчета за сън якета, гащиризончета, космонавтчета Ние не сме единствените, но се стараем да сме по-добрите!

магазин

ул. “Дрин”

• Масажи: между контракциите, масажите на определени места като гърба, раменете, ходилата, помагат за повдигане на духа и отпускат мускулите, а по време на контракциите ви разсейват от болката.

ДЕТСКИ МАГАЗИН

Търговски Търговски център център ОГИ

• Дишайте! Ако никога не сте практикували йога или дихателни техники, не започвайте да го правите непосредствено преди раждането. Неправилното дишане крие опасности и може да увеличи болката ви. Защо дишането е толкова важно? Защото доставя кислород, който е основната храна за мускулите и найсилното болкоуспокояващо. Правилното дишане изисква практика. Запишете се на курс, колкото може по-рано. Струва си!

базар “Европа”

ул. “Д-р Пискюлев”

Магазин За Вашето Слънчице, град Варна телефон за контакти: (0888) 837 998 Колхозен пазар, ул. Дрин, павилион 1030 (до бариерата) 10

11


КАРИЕС НА РАННОТО ДЕТСТВО Автор: Д-р Анелия Борисова, Стоматологична клиника „Д-р Д. Кунева”, Варна, тел.: (052) 631 696

Кои са причините за развитието на такъв тип кариес? Най-често кариесът възниква, когата бебето се оставя да заспи върху гърдата на майката или с бутилка мляко в устата. Така течностите, които съдържат високо количество захари, образуват своеобразен басейн около зъбите и позволяват на бактериите в устата да произвеждат киселини, което от своя страна води до появата на кариес.

Децата под две годишна възраст, също както останалите деца и възрастни, могат да развият кариес. Затова грижите за устната кухина трябва да започнат с поникването на първите млечни зъбки. Как всъщност се образува кариесът? Той представлява разрушаване на зъбните тъкани. Причинява се от киселини, които се отделят от жизнената дейност на бактериите в устната кухина. Средата, в която те се развиват, е плаката върху зъбите. Бактериите използват за своите жизнени функции бързо разграждащите се въглехидрати. Затова и поемането на по-голямо количество захари, означава повече храна за микроорганизмите и повече киселини, които да атакуват детските зъби. Предполагам сте срещали малки деца с много развалени и почти липсващи предни зъби Тези малчугани страдат от кариес на ранното детство (наричан още кариес на биберона или бутилката с подсладена вода). За съжаление, за развитието на този тип кариес са виновни родителите и навиците, които изграждат у детето.

час при доктора

Обикновено първите засегнати от такъв вид кариес, са горните предни зъбки на детето, тъй като те са най – изложени на действието на киселините, а и поникват първи. Останалите зъбки в по-голяма степен се предпазват от езика, а и поникват по-късно. Оказва се, че по-податливи на кариес са деца с по-рано пробиващи временни зъби. Необходимо е родителите редовно да про­ веряват детските зъби за ранни признаци на това заболяване. Ако забележите тъмни или тебеширени петна около венците на бебето, е необходимо да потърсите консултация със стоматолог. Заведете детето при специалист и ако забележите, че то предпочита мека храна, мръщи се и плаче, когато яде студена, сладка или твърда храна. Подценяването на този проблем и нена­ временното лечение на кариес може да до­веде дори до екстракция (изваждане) на заразения зъб.


В резултат на това, детето може да има проблеми с говора, психологически нару­шения, лошо подредени временни и постоянни зъби. Как да предпазим детето от кариес ? • Чрез увеличаване издръжливостта на зъбите, чрез флуор и силанти. • Не забравяйте редовното четкане на зъбите (поне по две минути сутрин и вечер), както и използването на конци, интердентални четки и води за изплакване на устната кухина. Изграждането на този навик трябва да започне още след появата на първите зъбки. Почиствайте ги с марля, напоена с кислородна и чешмяна вода, в съотношение 1:1. Превърнете хигиената на устната кухина в интересно занимание за детето и неизменна част от сутрешния и вечерен тоалет. • Ако бебето вече е свикнало да приема подсладени течности преди сън, направете всичко възможно, за да го откажете от този вреден навик. Например, започнете постепенно да разреждате вечерния сок с вода, до момента, в който детето започне да приема само вода. • И не на последно място – намалете приема на захари и то особено между основните хранения през деня. • Важно е и детето да посещава редовно зъболекар. Добре е посещенията при стоматолог да започнат, когато детето навърши 18 месеца или по-рано, при първи признаци на кариес. Повечето деца започват живота си със здрави, силни зъбки. От вас, родители, зависи да ги запазите такива. Новороденото е изцяло зависимо от вас и вашите решения ще имат съществен ефект върху здравето на неговите зъбки.

ДЕТСКИ ЦЕНТЪР • почасово и целодневно гледане на деца • полудневна занималня с чужд език (от 2 до 6 год.) • ученическа занималня от 1 до 5 клас • празнуване на детски рождени дни и тържества • ваканционни лагери в града – ДЕТСКА ДЖУНГЛА

ЦЕНТЪР ЗА РАННО РАЗВИТИЕ НА ДЕТЕТО • индивидуални програми за деца от 1 до 10 години с почасови или целодневени посещения • логопед и психолог консултации и терапия • програма ранно чуждоезиково обучение • консултативни семинари (групово и индивидуално) за деца, ученици, родители; • помощ за разрешаване на проблемни ситуации в семейството, училището и др. aдрес: ж.к. Младост-1, бл.24, офис 6

тел: 9744471 0888720344

e-mail: окsinia_school@abv.bg

www.oksinia-bg.com


­

ФЪН ШУЙ СЪВЕТИ ЗА ДЕТСКАТА СТАЯ Автор: инж. Елза Панайотова, фън шуй експерт за контакти – 0887 65 01 76 ули­ца. Седейки с гръб към вратата, детето може да бъде стреснато от влизащ човек и подсъзнателно се чувства напрегнато. Добре е да “контролира вратата” с поглед. Ако положението с гръб към вратата все пак не може да се избегне, окачете мелодично звънче, което да известява за влизане в стаята. • Поставянето на телевизор и компютър в детската стая е нежелателно, тъй като те влошават енергията на стаята. Но тъй като почти не може да се избегне, е добре да направим избор между двете устройства и 2 часа преди лягане да няма включен компютър или телевизор. Обикновено първият учебен ден фокусира вниманието на родителите върху детска­ та стая. Сега е подходящият момент за обно­вяването й. Предлагаме ви няколко полезни Фън Шуй техники за оптимизиране на детското пространство. • За предпочитане е мебелите в детската стая да са светли и с меки, закръглени фор­ми. Всичко тежко, тъмно и огромно, потиска енергията на подрастващото де­ те. Ако детето е разсеяно, може да му помогнете, като поставите в стаята му ярки, контрастни елементи (например цвет­ни фризове на тапетите, предмети с насечени шарки). Обратното, в стаята на активни деца трябва да преобладават спо­койните, едноцветни стени и предмети. Ако децата са много агресивни, то следва да се провери обстановката от тази гледна точка. Ярко оцветените стени може да се сменят с поспокойни тонове, да се махнат символите на агресия – плакати с хищни животни и играчките-чудовища.

Най-добрата украса за детската стая са нещата, изработени или нарисувани от нашите деца, както и отличия и награди, спечелени от тях. Ако искаме да внесем промени в стаята на децата, добре е да ги включим в процеса. Те обикновено участват с удоволствие. Малчуганите са по-чувствителни към енергийния поток и често вземат по-добри решения от родителите си.

• Огледалата е добре да се избягват, особено ако отразяват леглото. • Идеалното положение на бюрото е: с гръб към стена, с рамо към прозореца така, че светлината да идва от ляво, ако детето пише с дясната ръка. Бюрото на ученика не трябва да се поставя с гръб към вратата и пред прозорец с изглед към оживена

идеи

детски стаи неосет


ДЕТСКАТА СТАЯ В ЦВЕТОВЕ И ФОРМИ Валентина Бурдашка, НЕОСЕТ Г-жо Бурдашка, какви съвети бихте да­ли на родителите, на които тепърва пред­ стои да обзавеждат детска стая? Кои са за­дъл­жителните елементи за детското про­ странство? Обзавеждането на съвременната детска стая трябва да отговаря едновременно и в еднак­ ва степен на няколко функции: тя трябва да е просторна и забавна, удобно за учене на уроците място, за срещи с приятели, хобита и разбира се, спокойно място за сън. Мебелите NEOSET са с класическа линия. Как съчетавате модерно и функционално в моделите за детската стая? Най-важното за детската стая е да бъде функ­ ционална, да създава чувство за защита и уют у малчуганите. Модните тенденции мо­жем да приложим най-вече при цветните акценти и аксесоарите. Ние предлагаме свежи и естествени цветове, които носят спокойствие и хармония. Явор, светла череша, светъл орех и дъб са подходящи за основен цвят. Лимо­ нено жълто, портокалово оранжево, тревисто зеле­но, цикла­ма, морско синьо – се използват ка­то акцент – например при вратички на чек­­­меджета, карета и табли на легла. При тинейджърските стаи могат да се използват потъм­ни или по агресивни цветове, като червено или масленозелено, а за основа – тъмен или избелен дъб и череша. Актуалната тенденция за съчетаване на фотьойл, пуф или килим в много ярък цвят с основен неутрален фон, може да се приложи и тук. Метал и стъкло също допълват усещането за съвременна атмосфера. Детската територия е запазено и лично мя­ сто за малкия човек. Стремите ли се, чрез решенията си, да подпомагате развитието на детската индивидуалност? Детето трябва да може да играе и да развива своето въображение и индивидуалност. Мебе­ лите НЕОСЕТ предлагат решения, които са едно­временно функционални и интересни за децата. Например, двуетажното легло е прак­­тично решение за малки пространства и предпочитано място за игра. Ниските модули с разноцветни кутии за играчки; вратички и чекмеджета, са достъпни за децата, забавни са и им създават навик да подреждат вещите си.

Въпросите зададе Иван Райнов

Децата растат бър­ зо, променят се п о­­ т р е б­ н о с т и т е им. Предлагате ли идеи с възможност за развитие при обзавеж­да­нето на детската стая? Както знаете, мебе­ лите НЕОСЕТ са мо­ дулни, което поз­во­­лява разно­образни ре­шения като естетика и функция: игра с височини, обеми, затваряния с врати, чекмеджета и витрини, съ­че­ таване на функциите. Модулните сис­теми имат и друго важно предимство – те позволяват пре­ композиране съо­бразно нуждите на детето в раз­ личните възрасти. Например, пространството предназначено за игра при малките деца, лесно може да бъде преобразено на кът за хобита с мя­ сто за аудиовизуална техника, дискове и кни­ги.

Магазини София: ул. „ Г.С.Раковски” 137, (02) 988 80 92 бул. „Цариградско шосе” 180, (02) 974 04 16 бул. „ Витоша” 184, (02) 952 17 18 Пловдив: ул. „Скайлер 10”, (032) 622 922 Варна: в новия Аквацентър, (052) 730 073 Търговище: бул. „Митрополит Андрей” 43, (0601) 830 31

14

15


ДИСЛЕКСИЯТА – ПОЗНАТА И НЕПОЗНАТА Aвтор: Даниела Бонева, Асоциация Дислексия – България, тел. 0885 319 506

Все по-често родители, чиито деца срещат трудности в училище, си задават въпроса „Да­ ли детето ми няма дислексия? Умен е, но не може да се справя с училището. Трудно че­те, пише с много грешки, вниманието му е мно­го нестабилно...Как да разбера? Към кого да се обърна? Как да му помогна?” Терминът „дис­ лексия” започна да се прокрадва в публич­но­то пространство през последните няколко годи­ ни. Но смисълът му е все още доста мъгляв за мнозина. Думата “дислексия” означава затруднения с думите или езика и често се използва по отно­ шение на деца или възрастни, чиято очевидна интелигентност противоречи на трудностите, които срещат при четене и писане. КОЙ ОТКРИВА И СЪЗДАВА ПОНЯТИЕТО ДИСЛЕКСИЯ Понятието е въведено от немския офталмолог Р. Берлин през 1884 г. и се състои от гръцките думи dys – “болен” или “труден”, и lexis – “дума”. С годините понятието се разширява. През 1895 г. друг офталмолог, Джеймс Хиншелууд от Глазгоу, нарича същото явление “вродена словесна слепота”.

“Дислексия” е първият и основен термин, из­ пол­зван, за да бъдат назовани най-различни проблеми, свързани с овладяването на учебния процес. Първоначално изследователите са смя­тали, че хората с дислексия имат някакъв вид мозъчно или неврологично увреждане, или вродена дисфункция, която възпрепятства нор­малния умствен процес при овладяване най-вече на четенето и писането. В края на 20-те години на ХХ век д-р Самуел Т. Ортън дава ново определение на дислексията като за “разменени /пресичащи се/ функции на двете полукълба на мозъка”, но много ско­ ро той самият се отказва от тази теория и предлага нова, според която дислексията се дъл­жи на “смесване на функциите на мозъчните полукълба”. Това означава, че понякога дясно­ то полукълбо извършва дейности, присъщи на лявото, и обратно. КАКВО Е ДИСЛЕКСИЯТА ДНЕС Обикновено дислексията се свързва с проблеми с четенето, писането и математиката, които детето има в училище; с факта, че дислектиците виждат буквите разместени или обърнати с краката нагоре; или с това, че бавно и трудно усвояват учебния материал. Но трудностите в училище, са само част от проявленията на това състояние. В историята на човечеството има десетки велики личности – учени, писатели, худож­ници, артисти, спортисти, които са били с дислексия. Според Рон Дейвис (автор на една от най-

де тема


успешните програми за преодоляване на трудностите, породени от дислексията), гениалността на известните дислектици се е проявила не въпреки дислексията, както смятат някои, а благодарение на нея. Всеки случай на дислексия е различен и няма двама души, които да развият абсолютно еднакви форми на дислексия. Това, което е важно да се знае, е, че дислексията не е резултат от умствено или неврологично увреж­дане, нито е причинено от мозъчна мал­формация. Дислексията не е болест, която ня­кой може и трябва да лекува. Дислексията е продукт на мисленето и на особения начин, по който някои хора реагират на чувството на объркване. Колкото по-рано бъде разпознато състо­я­ нието, толкова по-бързо и успешно могат да се преодолеят затрудненията. (В следващия брой очаквайте: Как да разпоз­ наваме симптомите на дислексията?)

При правилно стимулиране, децата с дислексия могат да развият две основни характеристики – интелигентност над средната и изключителни творчески способности.

Качества, присъщи на дислектиците: • Могат да използват умствените си способ­ности, за да променят и създават възприятия • Изключително възприемчиви са към заобикалящата ги среда • Много по-любопитни и любознателни са • Мислят основно с картини, вместо с думи • Имат изключително добре развита интуиция и са много проницателни • Мислят и възприемат нещата многопланово като използват всичките си сетива • Могат да преживяват мислите си като реалност

16

17


ДИСЛЕКСИЯТА – ПОЗНАТА И НЕПОЗНАТА продължение ...

Известни личности с дислексия:

Албърт Айнщайн

Уолт Дисни

Други известни личности с дислексия: Александър Бел

Леонардо да Винчи

Нелсън Рокфелер Куентин Тарантино Том Круз Ханс Кристиян Андерсен

Упи Голдбърг

официален представител на ELi Европейски Лингвистичен институт

ЕЗИКОВ ЦЕНТЪР

английски френски немски италиански руски гръцки

ДЕТСКА ЕЗИКОВА ШКОЛА

КУРСОВЕ ЗА ВЪЗРАСТНИ

• ранно чуждоезиково обучение за деца от 2 до 7 години • ученици - курсове от I до XII клас

• основен курс • разговорен • бизнес ОКСИНИЯ е акредитиран член на

• специална програма за първокласници • сертификатни класове aдреси: ж.к. Младост – 1, бл.24, офис5 ж.к. Младост-3, бл.324-А, ет.1

тел: 9744471, 8762221 0888720344 e-mail: окsinia_school@abv.bg

Българска Асоциация за качествени езикови услуги

www.oksinia-bg.com


Здравейте, дец

а!

Добре дош ли на стра ниците СА 3 брой на МО ЗА ДЕЦ списание Ав ШАРЕНО! и този път Сигурни с ще си пре ме, че карате весе участвате ло с нас! Щ в нов конк е урс, ще се на издател запознаете ство ФЮТ, с героя зайчето Ри цветове за ки, ще изб него и при ерете ятелите м За списан у! ие ШАРЕН О ще бъде ако ни пиш приятно и ете и ни сп полезно, оделите – в страниц какво ви д ите САМО опада З А промени и ДЕЦА, как во искате ли да Очакваме да допълним? писмата в и на email spisanie.s : hareno@g mail.com адрес: гр. или на по Варна 901 щенски 0, ул. „Кло п.к. № 139 котница” . 11,

Всички рисунки, които ни изпратихте за конкурса във 2 брой «Ще ставам ученик», предоставихме на отговорно жури – екипа на списание ШАРЕНО и то отсъди: 8-годишната Иглика Пулева е победителка и тя ще получи наградата от издателство СЛЪНЦЕ – книгата „Фъргюс Крейн и огнените диаманти” от П. Стюарт и К. Ридъл. Приятно четене, Иглика!

с, деца, о към ва в т с л е т а о пък ик предизв о си отива вече, н – и н о т о в Но ятот езон в рими. Л о очарователен с тна Есен. ще бъде к л а чат Зла г, не по-м ки я нари ч и с зон и в идва дру о н учай красив се л с и з е о Н т ! а а т н есен грите те се с ба сента. Вдъхнове ихотворение за е е ст напишет

КУРС!

НОВ КОН

Ще очакваме творенията ви до 18 септември на адрес гр. Варна 9010, ул. „Клокотница” 11, п.к. № 139 или на e-mail: konkurs.shareno@gmail.com. Най-талантливите рими ще получат комплекти за рисуване Carioca от Магазин за детски играчки АЛИСА, гр. Варна! Очакваме четиристишията и стихотворенията ви за есента!

само за деца

18

19


Шаренко

Книгите за зайчето Рики са преведени на 21 езика и любопитното зайче е любимец на децата от много страни. Приключенията на Рики забавляват децата и им помагат да пораснат. Като разказват за детското ежедневие, те помагат на детето по-добре да разбере своите чувства, да стане самостоятелно и по-уверено в себе си. Зайчето Рики ще ви даде възможност да общувате с детето си и да разговаряте с него за проблемите му. Издателство „Фют“

√ÛË‰Ó ¬‡Ì √ÂÌÂıÚÂÌ В Голямата гора живеят много зайчета – някои са дебели, други са слаби, едни са високи, а други – ниски. Има момченца, има и момиченца. Зайчетата са различни, но всички имат две дълги и изправени уши. Зайчето Рики също имаше две дълги уши, но... неговите не бяха като ушите на другите зайчета. Ушите на Рики бяха различни. Заешките уши трябва да стърчат нагоре. И двете. А дясното ухо на Рики висеше Надолу! – Клепоушко! – присмиваха му се зайчетата от цялата гора. – Изправи си ухото! Виж нашите уши. И двете са изправени. Изправи и твоите така! Две изправени уши! Това беше мечтата на Рики. Той не искаше да се различава от останалите. Рики опита какво ли не.

Когато висеше с главата надолу от някой клон, и двете му уши изглеждаха прави. Но Рики не можеше цял живот да виси с главата надолу! Нали така? Разбира се, че не можеше!

Един ден Рики опита да скрие клепналото ухо под старата кошница на баба Зайка. Щом го зърнаха, останалите зайчета се разсмяха така, че дърветата се залюляха. Никога досега не бяха виждали нещо по-смешно! На другия ден Рики реши да опита с морков. Взе един голям морков, напъха го в клепналото ухо и го изправи.

Фаша деца само за


– Може ли да си гризна малко от ухото ти? – попита едно зайче, което беше голям пресмехулник. Останалите зайчета се затъркаляха по земята от смях и Рики се отказа от моркова. После мисли, мисли и измисли – опита се да изправи клепналато ухо, като го привърза към едно сухо клонче. След малко захвърли клончето и бинтова ужасното клепнало ухо. Подържа го така, но ухото не се изправи. Тогава Рики върза към клепналото ухо голям балон. Когато зърнаха тази гледка, зайчетата се изпотръшкаха от смях. Търкаляха се по поляната, държаха се за коремчетата и се смееха: – Ха-ха-ха! Хаха-ха! Беше ужасно! Рики се разплака и избяга далече в гората. – Ще отскубна това ухо! Ще види то! Ще видите вие! – викаше зайчето. – И тези лоши зайчета ще видят! Ще видят те на кого се смеят! Няма да играя с тях! Няма! Няма! Няма! Ухото на Рики сякаш клюмна още повече. – Дали да не ида на лекар? – подсмръкна горкото зайче. Лекарят прегледа ушите на Рики. Измери ги, издърпа ги, сгъна ги, изправи ги. Провери дали Рики чува добре писукането на някакви апарати. Записа си нещо, после каза: – Твоето ухо си е наред. Вярно, клепнало е, но чува по-добре от най-добрите уши. Освен това кой казва, че ушите непременно трябва да са изправени? Ушите са различни и няма нищо лошо в това да са клепнали. Заповядай, вземи си морков!

Рики тръгна към къщи. Вървеше и мислеше. Всички уши са различни! Вярно е! Мама има сладки уши, а татко има здрави уши. Ушите на дядо са големи, а на баба – мекички. – А аз – каза си Рики, – аз съм истинска рядкост. Имам две различни уши. Едното стърчи нагоре, а другото виси надолу. Няма друг с уши като моите. Аз съм забележителност! И Рики се разсмя. Едно малко зайче го видя и се развика: – Ей, вижте кой идва! – Здравей, Рики! – завикаха всички. – Без тебе беше скучно. Ще ни покажеш ли нови номера с ушите? – Ще ви покажа! – каза Рики. – Знам един много хубав номер. Ще ви го покажа утре сутринта. Елате на Къпиновия хълм. Всеки трябва да носи морков и конец. – А сега – каза Рики на другия ден, – нека всеки върже моркова за края на едното си ухо. Ето така – едното ухо увисва, а другото стърчи нагоре. Хоп, едното нагоре! Хоп, другото надолу! Нагоре! Надолу! Нагоре! Надолу! Всички зайчета скачаха. Всички се смееха... а когато се смееха, изглеждаха съвсем, ама съвсем еднакви.

Фаша само за деца

20

21


����������������� Илюстрирай момент от любимата ти книжка за зайчето Рики. Изпрати рисунката не по-късно от 30 октомври 2007 г. на имейл barborino@fiut.bg или на адрес: София 1504 ул. „Николай Ракитин“ №2 Издателство „Фют“ Очакват те награди!

������������������

само за деца


СЕМЕЙНИЯТ УЮТ СЕ ГОТВИ В КУХНЯТА. ХАРМОНИЯ ПО ФЪН ШУЙ. Автор: инж. Елза Панайотова, фън шуй експерт

За контакти – 0887 65 01 76

Във философията на Фън Шуй кухнята има пряка връзка с общото благополучие на семейството. Тя не бива да е първото пространство, в което се попада от входната врата. Трябва да е място със спокойна енергия, където могат да влизат всички от дома, но външен човек – да попада сравнително трудно. В никакъв случай печката не трябва да се вижда от входната врата, както и да се намира срещу врата на санитарен възел. Неизправни или непочистени котлони пораждат неблагоприятна енергия, а това може да породи неприятности със здравето и работата – източникът на благосъстояние на семейството. Някои книги с Фън Шуй съвети предлагат поставяне на огледала зад котлоните “за увеличаване на богатството”. Не ви го препоръчвам – огледалата се отнасят към стихията Вода, котлоните – към стихията Огън, а по цикъла на петте елемента, Водата “гаси” Огъня.

Важно е разположението на останалите предмети в кухнята спрямо печката. Това основно се отнася за елементите Вода (хладилник, мивка, съдомиялна) и Огън (печката) – между Вода и Огън има конфликт и те не бива да се разполагат директно един срещу друг или в непосредствена близост. Шкафче с ширина 30 см е достатъчно, за да ги раздели и като цяло, най-удачното разположение на изброените уреди спрямо печката, е под формата на буквата Г. Най-често срещаният вариант в новото строителство е дневна с кухненски бокс, ограден обикновено с бар-плот. Въпреки, че не е по правилата на Фън Шуй, такова разположение не ме притеснява. Хубаво е, че домакинята няма да е откъсната, семейството на практика е повече заедно. Добре е на масата или на бар-плота да има винаги нещо за ядене – било то купа с плодове, сладкиши или захарница.

у дома

22

23


МНЕНИЕ ОТ СПЕЦИАЛИСТ Иглика Маринова, дизайнер Интериорно студио властност на цветни комбинации в мебелите. Заложете на дървесни декори. Помислете – кухнята като мебел е инвестиция за дълго време и ако днес харесвате зелено, какво ще стане след 5 години когато искате жълто? Цветовете стоят перфектно на сте­ната, ки­ли­ ма, аксесоарите. Мебелите са сце­на и трябва да посрещат всичките ви настроения.

Г-це Маринова, когато клиентът избира кухненско обзавеждане – какво трябва да знае за съвременните материали и как да се ориентира на какво да заложи? Най – често задаваният въпрос е – “Това ПДЧ ли е ? “, след което следва - “А да ясно, тала­шитени плоскости!” Но нещата са много различни – въпросните плоскости вече имат много вариации на покрития и е важно да се знае, че преди да стигнат до потребителите, материалите са тествани и защитени със сертификати за качество. Основни критерии са стилът и концепцията на интериора. За кухнята важна тема е работният плот – вариантите са много: термоплот с гети­нак­­сово покритие, алуминиеви, инок­со­ви и др. метални облицовки, естесвени ма­териали – гранит, мрамор, новата тен­ден­ция – силкгранити, полимери и много разновидности композитни материали. Мо­я­­ та препоръка е да не се поддавате на мо­дер­ нозвучащите имена на материалите – изходете от позицията на потребител, а имен­но – каква поддръжка изискват покри­тията, на какво и колко са устойчиви при употреба. Какъв е съветът на Интериорно студио redo – повече цвят или повече класика в кухненското обзавеждане? Представете си напрегнатото ни ежедневие – трафик, хора... ако накрая вкъщи трябва да готвим в червена кухня ...!? Съветът ми е - назад, към натуралното и по-малко под­

у дома

Модерно, а и удобно е, кухните да се обеди­ няват с трапезарията – кои са задължи­ телните елементи за една уютна и мо­ дерна трапезария? Няма задължителни елементи. Като мебе­ ли­­ровка всичко зависи от нуждите на до­ макинството, но е важно да има детайли, чрез които да се усеща присъствието на всеки член от семейството – снимки, предмети, аксе­­ соари които ви напомнят колко е хубаво да сте заедно. Кои са предимствата на това, да по­ръ­чаме мебели, пред това да купим готови? Предимство на готовите мебели са пониска цена, доставката за кратко време. Виждате ги готови, но нямате голям избор на цветове, в повечето случаи мебелите са мостри и най-голямото неудобство е ком­­промисът с размерите. При мебелите по поръчка имате избор за всичко, освен това ви се предлага индивидуален проект, консултации и препоръки, което ви улеснява при съчетаването на всички елементи от интериора. Цената може да е по-висока, но нямате никакви ограничения.

Мебелите redo ще откриете в : гр. Русе, пл. Отец Паисий 1 тел./ факс 082/874301, 0896 661 416 гр. В. Търново, ул. Батенберг 4 тел. 0898 515 001 централен офис и производство: АЛФА РЕД ЕООД - гр. Русе, ул. Г. Чендов 1 тел./ факс 082/ 846 395, 0896661405 Представители за София: магазин „Европаралел” и магазин „Лабиринт”


ПЪРВИТЕ СЕДЕМ И СЛЕД ТОВА Психологически особености в израстването на детето първокласник. „Големите шегуват се със нас и често първолаци ни наричат. С насмешка казват: „тези в първи клас не могат да четат, а само сричат.” ...................................................................................... Тъй както бързо с часове растем, расте приятелството помежду ни. Щом заедно се учим всеки ден от буквите да правим думи.” /”Първокласно” – музика Борис Карадимчев, текст Матей Стоянов/

„Децата са нашето най-голямо богатство, на­шата радост и светлина!” Тази фраза обикновено се приема като клише, без да се вниква в дълбочината и сериозността й. Формирането на децата като личности, анга­жира всички, които в различна степен са свързани с отглеждането и възпитанието им. В детската възраст, когато се изгражда личността, всяко дете има нужда от семейство, което да е източник на обич и подкрепа, а цялото общество е длъжно да подготви се­ мейството така, че то да може пълноценно да поеме своите отговорности за отглеждането и възпитанието на децата. Какво трябва да знаят родителите за пси­ хологическите промени в детето с тръг­ва­ нето на училище? След шестата-седмата година на детето започ­ ва нов голям период от неговото развитие. В този момент се случва събитие с особена важност: тръгването на училище. Днес детето, което влиза в „голямото” училище, вече има опит в предучилищна среда. Следователно, за него новото не е толкова в адаптацията към нова среда, колкото фактът, че тази среда се променя доста различно. Различното е, че тук детето ще трябва само да си извоюва

родителска среща

място под слънцето, без да може да се възползва от благосклонността на родителската любов. И въпреки че детската градина го е научила вече да бъде едно сред многото, то ще трябва да приеме равенството пред демократичния закон, което е немалко изпитание за неговия егоцентризъм. Настъпва рязка промяна в жи­ вота на малкия човек, който прекрачва прага на училището и може би трябва да говорим за ново „емоционално отбиване”, което не ви­ наги протича гладко. И не на последно място, учителят в първи клас представлява нов образ на


Автор: Таня Христова, детски педагог-психолог за контакти - 0887 409 894

възрастния, различен от този на родителите, а и на учителите от детската градина. Освен това, постъпването в училище е навлизане в един особен, понятиен свят, който учителите изграждат над осезаемия свят. Резултатът за детето е огромно разширяване на неговата вселена. Постъпвайки в училище, детето постепен­ но открива и социалния живот. От този момент нататък, детето също като възрастните, ще се съизмерва с равни на се­ бе си. И тук особено важно е родителите да знаят, че приблизително около и след сед­ мата година, обществото на връстниците е поне толкова важно, колкото и семейството, а понякога и по-важно. Основна грижа на детето в този период е да намира винаги своите ”приятели”, да се съревновава, да се утвърди сред тях. Така в рамките на групата, детският егоцентризъм претърпява най-болезнените си поражения. Взаимността на гледните точки, сътрудничеството намират благодатна почва и разцъфтяват. В този период детето вече е разбрало, че не е в центъра на света. То вече по-добре измерва разстоянието, което го отделя от възрастния, на когото е подчинено. За да установи детето хармонични отно­ шения със своите връстници, то трябва бъ­ де подготвено за това. Само при неизбежните разногласия детето се научава да утвърждава и защитава своите

права /или онова, което смята за свои права/ и ако в началото го прави чрез цупене и удари, скоро ще го прави и чрез дискусия. Първокласникът се ориентира все повече към обективното аргументиране и доказване; другите от групата го принуждават да съгласува действията с думите си и всяко противоречие ще бъде безмилостно подчертано от другарите му, които също толкова ненаситни, искат да бъдат важни и да имат право. Така, с първия в живота им 15-тосептемврийски звънец, децата постепенно ще се научат да решават конфликти по положителен начин, да разбират силата на умението за комуникация, която е по посока утвърждаване на мирна и пълноценна среда за развитие.

ЕВЕЛИН Р

гр. Бургас, ул. Р. Княгиня 14 тел./факс: 056 82 48 61 Моб.: 0887 397 966

www.evelinr.com

екскурзии и почивки в страната и чужбина ученически екскурзии приключенски лагери резервации зелено градско училище международни езикови лагери 26

27


живота, както и да имат устойчивост към негативните влияния на социалната среда.

Уважаеми родители, Месец септември е месецът, когато уче­ ниците тръгват на училище и започва поредната учебна година. Всички си пожелаваме тя да е здрава и успешна за децата ни. Молим се тя да е здрава, но знаем, че това не зависи само от нас. Да е успешна, обаче, е изцяло в наши ръце. Извънкласните занимания имат важно значение за развитието и личностното израстване на децата и подрастващите. В процеса на работата ни в Център РУ­НИ, наблюденията върху децата показа­ха, че те стават все по-пасивни по отно­шение на извънкласни дейности и основните им амбиции са насочени към изкарване на по-добри оценки в училище. Слаб инте­рес на децата към интелектуални зани­­ма­ ния води до липса на амбиция за високи постижения в ученето и плиткост на инте­ресите в тинейджърската възраст. В младежка възраст, резултатът е пълно безразличие при избора на професия и реализация. Всичко това даде тласък на екипа на Център РУНИ да помисли за различни дейности и програми, които да предложи на учениците за подпомагане на развитието им в интелектуален и личностен план. Ето защо, през 2003 г. започнахме работа с деца и младежи, които искат да развиват интелектуалните си способности и поз­ нания. Основната цел на всички програми е, децата да приемат себе си и дру­гите такива каквито са, да се научат да бъдат толерантни, да осъзнават ролята си в

Програмата за учениците в начален курс „Аз научавам” е насочена пре­димно към развитие на внимание, памет, творчески възможности и разширяване на интересите им. За учениците от среден курс, програ­ мата „Аз мога” се насочва повече в посока на интелектуално развитие, само­ стоятелно и нестандартно мислене. Програмата за ученици от горен курс „Аз съм” е свързана с осъзнаване на соб­ ствената им личност и възможности, уме­ ния за общуване и начини да отстояват себе си. Програмата „Избор на професия” включва съвкупност от пет теста, които имат за цел подпомагане в определянето на професионалните предпочитания и дейности във връз­ка с избора или смяна на професия. Подготовка на кандидат­гимна­зисти – Център РУНИ осъществява подготовка на ученици, кандидат­стващи след 7-ми клас в профилирани гимназии. ОБУЧЕНИЕ ПО ЛИТЕРАТУРА

БЪЛГАРСКИ

ЕЗИК

И

Главната цел на обучението е изграждане на способности за писмена комуникация, овладяване на правописните и право­ говорни правила, които възпитават любов към родния език. Водеща задача е с по­ мощта на езиковите средства, учениците да изразяват своите мисли, чувства, идеи и виждания. Курсистите придобиват зна­ ния за литературни понятия и жанрови особености на различни текстове. По този начин се формират и умения за създаване на добър писмен текст,


като се акцентира върху значимото, каквото е изискването на изпита. Има възможност и за степенуване на задачите по трудност в съответствие с индивидуалните особености на учениците. Системните контролни тестове са в помощ на учебния процес и водят до нужните добри резултати в конкурсните изпити. За­­нятията включват теория и упраж­­нения, но се набляга и на практическата работа. ОБУЧЕНИЕ ПО МАТЕМАТИКА Главната цел на обучението по мате­ ма­тика е развитие на причинноследствено и логическо мислене. Въз основа на него учениците анализират данни, откриват връзките между тях и извеждат вярното решение. Кандидатгимназистите се нау­чават да извличат единични случаи от общите, да обобщават и комбинират раз­лични връзки и да аргументират своето решение. Обучението включва решаване на самостоятелни работи с различна степен на трудност, логически, нестандартни и занимателни задачи. По този начин се развива творческото мислене, което е предпоставка за постигане на максимална успеваемост на основа на индивидуалните възможности на учениците. Решават се типови и логически задачи, каквито се дават на изпита, обясняват се спорните положения и се работи за време. На добър час през новата учебна го­ дина! Румяна Шаламанова, директор Център РУНИ www.runicenter.com

28

29


ДА БЪДЕШ ПСИХОЛОГ Ходенето при психолог не е случайно наминаване. Обикновено означава, че човек е започнал да „разплита” тормозещ го проблем. Когато те боли зъб – отиваш на зъболекар, когато нещо те тревожи и притеснява – на психолог. Антоанета Христова (Тони) и Анета Жечева (Ани) консултират ШАРЕНО по темите, които вълнуват читателите. През остана­лото време помагат в раз­ решаването на детско-родителски, семейни и лични казуси в Консултативен цен­тър “Плиска” в София.

Анета Жечева (Ани)

Консултативен Център “Плиска” е част от Фондация „Социални общности” и се намира в София на ул. “Коста Лулчев” 13. Тел. 02/ 97 97 040, e-mail: fsc04@abv.bg Антоанета Христова (Тони)

Как бихте описали работата си като психолози? Ани: Най-доброто описание на работата на детския психолог срещнах в една книга на Дж. Келерман. Ще цитирам по памет: „Работата ми е да си играя с децата, да рисувам и да си приказвам с тях. Мъча се да помогна на онези, които са тъжни, ядосани или пък уплашени”.

Тони: Ако подминем чуденето дали това е професия или диаг­ноза, работата на психолога е да създаде условия, в които човек да види случващото се с него по нов начин, да осъзнае какво го кара да прави едни или други неща. Нормално е да търсим подкрепа от близки и приятели, но понякога имаме нужда от страничен и про­фесионален поглед, за да стигнем до отговорите на трево­же­щите ни въпроси и да направим промяна.

работа, професия, кариера


Какъв е подходът ви на работа – с какво започвате, колко време продължава една консултация? Ани: На първата среща се уточнява и броят на консултациите. Понякога са необходими много, понякога само 2-3. Например, дойде при мен един татко на 3 годишно момченце. То изпадаше в истерия от всички шумни уреди вкъщи. Написахме с таткото една приказка за тъжната прахосмукачка, която се развеселява, като си пее „бръмчащи” песнички. Проблемът беше после да се убеди детето, че не може да „научи” прахосмукачката да пее по-хубаво.

Тони: Записването за първа консултация ста­ва по телефона. На нея обикновено се изяснява проблемът, неговата история, каква промяна се търси. Използваме различни методи, в зависимост от конкретния случай. Понякога е поподходящо да се работи индивидуално, друг път с родител и дете или семейно. Независимо от модела, винаги се спазва поверителност. Работим с различни методи – арт-техники, системен подход, използване на приказки, НЛП, медитативни техники. Трудно ще ми е да изброя всички.

С деца или с възрастни е по-трудна работата? Ани: Консултирането на деца обикновено е по- забавно, но и много отговорно. Те са по-склонни да се доверят и да експериментират. На възрастните може да им попречи миналия негативен опит, инерцията, натрупана през годините. Въобще, при възрастните има много защитни стени.

Тони: Не вярвам, че ако се работи само с детето, без да се търси партньорството на родителите, е възможно да се постигнат желаните резултати. Затова работим в екип с родителите. Не разглеждаме децата и възрастните като отделни планети, а като част от обща и емоционално наситена система. Всеки влияе на всеки.

Кои са бариерите, които спират хората да посещават психолог? Ани: Тук се сблъскваме с феномена на частицата „пси-”. Най-често хората си казват: „Ние не сме луди, че да ни трябва психолог!”. Това е сравнително нова услуга. Често се бърка с лекар – и то с психиатър. Психологът не е медицинско лице. Психологът помага на „нормални хора”, с нормални проблеми. Освен това, липсва информация. Не се знае кога и къде да се потърси помощ – тук психолозите са в дълг към хората.

Тони: Влияе културалният модел. Учим се на всичко, дори как да си вържем връзките на обувките. А как да родителстваме или как да сме семейни, приемаме, че си знаем по рождение. А когато започнат трудностите, те се възприемат като провал. Започват обвиненията, нарастват притесненията и тревогите, стига се до сериозни кризи, а това блокира вземането на ефективни решения. Като че ли по-популярните решения са да се отиде на „шопинг-терапия” или да „си родим второ дете”, а не да се потърси професионална помощ.

Въпросите зададе Иван Райнов 30

31


ТЕОРИЯ И ПРАКТИКА НА ДЕТСКИТЕ КУХНИ В БЪЛГАРИЯ Автор: Теодора Гатева

Темата за храненето на бебетата и малките деца е доста обширна и мненията са противоречиви. Все пак, амбицията ми е да ви запозная с предимствата на детската кухня, в която най-често се записват деца на възраст от една до три години. ДЪРЖАВНИТЕ ДЕТСКИ КУХНИ Обикновено записването е цяло изпитание. В големите жилищни квартали понякога се чака с месеци. Самата процедура е опростена. Подава се молба в свободен текст и копие от акта за раждане на детето. За да вземате храна от държавна детска кухня, трябва да си приготвите 30 малки бурканчета и 60 капачки на винт. По принцип бурканчетата и капачките се водят само депозит и ако вие решите да смените кухнята или да се откажете, би трябвало да ви ги върнат. Практиката обаче показва, че това предписание рядко се спазва. ЧАСТНИТЕ ДЕТСКИ КУХНИ От няколко години съществуват и частни детски кухни. При тях принципът на действие е същият, като при държавните. Предлага се и вариант, в който храна се доставя и в почивните дни. А едно от основните им предимства е, че цената включва и доставка на храната по домовете.

Което е изключително улес­­нение, защото придвижването с дечи­ цата, при това в точно определено време на деня, не­за­висимо от метео­рологичните условия, е цяло пъ­те­шествие. Ня­кои от частните детски кухни работят също с бурканчета, но има и такива, които, за улеснение, предлагат храната в еднократни опаковки. ПРАВИЛАТА НА ИГРАТА В повечето кухни майката трябва да предостави медицинско свидетелство, че детето няма хра­ нителни алергии. Успо­коителното е, че вече има и детски кухни, които предлагат меню и за деца с алергии. Ястията в тези случаи са индивидуално раз­работени и съо­бразени със здравословното състояние на малкия човек. СИГУРНОСТТА Контролът върху дейността на детските кухни се осъществява от районните подразделения на РИОКОЗ в страната. Инспекторите могат да проверяват контингента от поверените им кухни винаги, когато сметнат това за необходимо. На анализ и проверка подлежат не само чистотата и стерилността на помещенията и съдовете, в които се приготвя храната, но и доставчиците на храна и помещенията, в които тя се съхранява. МАЙКИТЕ Мненията на самите майки за детските кухни са различни. Някои записват децата си доста рано и са доволни. Не се налага да готвят по 100 грама обяд или вечеря, да мислят за разнообразието и за съдържанието на полезни вещества и витамини в храната. Други майки залагат на домашно при­ готвената храна с твърдото убеждение, че само тя е приготвена по нужния начин. Темата за специализираните детски кухни все пак остава отворена, защото също като менюто в ресторант, е въпрос на избор и вкус.

с грижа за

детето


МНЕНИЕ ОТ СПЕЦИАЛИСТ Павел Терзиев, управител на Детски кухни ОЗИ

Г-н Терзиев, кои са основните предимства на частната детска кухня ? Тя е по-мобилна, по-бързо реагира на нуж­ дите на пазара. Менютата, които предлагаме ние от Детски кухни ОЗИ, са съобразени с вкусовите изменения и тенденциите в здра­ вословното хра­нене на децата. Удобство е и доставката до домо­вете на нашите мал­ ки клиенти. Опа­ковките са еднократни, тер­моустойчиви и под­хо­дящи за употреба в микровълнова печка. Грамажът също е от значение. Предлаганата от нас храна, в зависимост от гъстотата, варира от 190 до 230 гр. Предлагаме храна и през почивните дни. Така родителите имат повече свободно време за разходки и игри с децата си. Все по-често обръщаме внимание на здра­вословния начин на живот и се стре­ мим да осигуряваме пълноценна храна за децата си. Как са изготвени менютата, които пред­лагат Детски кухни ОЗИ и постигате ли жела­ното от родителите раз­ нообразие? Балансираното дневно меню е от из­клю­­чи­ телно значение за правилното раз­­­витие на детето. В периода между пър­вата и третата годинка, растежът на де­­тето е изключително интензивен и се изграждат неговите хра­ ни­телни навици. Хра­ната трябва да е раз­ нообразна, богата на желязо, витамини и минерали. Менюто се изготвя от главния ни готвач, след това се обсъжда с д-р Антонова, която е нашия пе­диатър-консултант. Стре­ мим се да пред­лагаме храна, включваща акту­алните за сезона зеленчуци, месо, яйца, мляко и млечни продукти, риба и варива. За да бъде по-вкусна храната за нашите мал­ ки приятели, прибавяме допустимите за тяхната възраст подправки – копър, маг­даноз и босилек. Количествата на до­бавъчната сол и захар са минимални. От този месец, септември, съвместно с д-р Анто­нова ще разработваме всяка седми­ца по една нова рецепта. И тъй като ценим мнението на майките и контактът с родителите, от октомври пък поставяме Въпросите зададе Магдалена Симеонова

началото на кон­курс за рецепта на майка. Ще има гласуване, класация и ястието-фаворит в това състезание ще консултираме с нашия педиатър и ще вклю­чим в менюто на Ози в края на текущия месец. Предлагате диетично меню за деца с хра­ нителни алергии. Разкажете ни повече за на­чина, по който е изготвено това меню и за деца с какви хранителни алергии е подходящо? В самото начало на своята работа се сблъс­ кахме с факта, че много деца още от найран­на въз­раст, страдат от алергии. Най-раз­ про­странена е алер­гията към белтъка на кра­вето мляко. Често срещана е и алергията към моркови. Затова се обърнахме за помощ към алерголога д-р Тихомир Мустаков и заедно създадохме диетично меню, от което са изключени млякото и млечните продукти, супите се предлагат без застройка, а ястията – без заливка. Млечните десерти са заместени от кисели и компоти. В момента няма друга детска кухня в България (частна или държав­на), която да предлага диетично меню, подходящо за деца с хранителни алергии. Много родители смятат, че домашно при­ гот­вената храна е най-добра за децата им. Тя наистина е най-хубава. Защото е направена с любов. Това е една от задачите, които сме си поставили в ОЗИ – да предлагаме храна съ­що толкова вкусна, колкото е и домашно приготвената.

32

33


ХУБАВА ЖЕНА Автор: Мария Драголова

Мили дами, грижите за децата и семейството често отнемат цялото ни време. И се сещаме за външния си вид, само когато наближи някой празник, макар да знаем, че грижите за външността са важни за самочувствието ни. Пък и мъжете не си признават, но всеки от тях иска неговата съпруга и майка на децата му да изглежда по-добре от другите жени. Да му напомня за онова момиче, в което се е влюбил. Да вижда красотата й, а не нейното Неподдържане. Затова поставяме началото на рубриката “Хубава жена”, с която се надяваме, че ще ви помогнем да изглеждате и да се чувствате подобре, с минимум средства и усилия. Как да бъдем хубава жена Повечето от нас, жените, искат да запазят красотата си почти недокосната от времето, такава, каквато я са имали когато са привлекли любимите очи към себе си. Дори и за холивудските звезди е трудно да бъдат перфектни и хвърлят огромни усилия и много пари, за да изглеждат възхитителни. Това, че не разполагаме с достатъчно време, не означава, че трябва да се разхождаме несресани, с прораснали корени на естеств­ ените коси, с недоизтрит лак и дрехи страстоубийки… Вярно, че мъжете трябва да ни приемат и с нашите несъвършенства, но не е ли по-добре да се опитаме да бъдем с няколко идеи по-привлекателни?

Има няколко лесни правила, които да спазваме, ако искаме да имаме излъч­ването на хубава жена: Да поддържаме приятни за окото нокти на ръцете и краката. Най-добре, особено при липсата на време, да се използва просто безцветен или лак с телесен нюанс, вариант е и френският маникюр. В този вид ноктите са хубави, а и лакът ще отива на всички ваши тоалети. Бабините рецепти за красива коса, са не само стари, но и изпитани във времето. Така че поне веднъж месечно си правете маска от естествени продукти като яйце, кисело мляко, зехтин. Ще имате лъскава и подхранена коса. Не пропускайте и да ходите на фризьор. Маските за лице също са важни – има голямо разнообразие, само трябва да откриете вашия продукт. За изразителен поглед – добре оформени вежди и отпочинали очи (има продукти за сенки и торбички под очите). Освен това, ако имате нужда от мигновен ефект, може да сложите за кратко лед върху клепачите, увит в мека кърпа. Устните мажете с мед. Може да ги масажирате леко с четката си за зъби, за са станат пухкави и съблазнителни. Искате ли красива и нежна кожа, можете да прибегнете до бебешкото олио. Епилирането също е важно за добрия външен вид, така че не го забравяйте. А когато решите да се поглезите, посетете любимия козметичен център и си направете някоя разкрасяваща процедура или просто отпускащ масаж по ваше желание. Почивката също влияе на състоянието “хубава жена”.

хубава


КАКВО ЖИВОТНО СТЕ В ЛЮБОВТА? 1. За партньора си избирате парфюм, който е: А) пикантен – 15 т. Б) с мирис на плодове – 5 т. В) скъп и силен – 10 т. 2. Ако бяхте животно, щяхте да бъдете: А) хамелеон – 10 т. Б) котка – 15 т. В) орел – 5 т.

“Съдбата е това, което сме ние. Как ще я реализираме зависи само от нас и от изборите, които правим.”

3. Кое ви влудява най-много? А) атлетичен силует – 10 т. Б) нежен поглед – 5 т. В) чувствен магнетизъм – 15 т. 4. Обичате да водите партньора си: А) на седмото небе – 10 т. Б) В Содом и Гомор – 15 т. В) на приказно пътешествие – 5 т. 5. Той (тя) е в лошо настроение и започва да ви лази по нервите. Как реагирате? А) разкарвате го/я с викове – 5 т. Б) чакате да отмине бурята – 10 т. В) тихомълком подготвяте контраатака – 15 т. 6. Имате цял свободен следобед само за вас двамата. Какво правите? А) не излизате от спалнята – 15 т. Б) закотвяте се пред телевизора – 5 т. В) правите голяма разходка в гората – 10 т.

Петър Петров - ЕЛДИБОР възпитаник на престижната Московската академия по астрология, член на българската Асоциация по астрология

0887 795 525

consult@astrobogara.com

7. Предоставят ви възможността да смените живо­ та си за 24 часа. Какъв/каква избирате да бъдете? А) собственик/чка на заведение в Бевърли Хилс – 15 т. Б) холивудска звезда – 10 т. В) манекен/ка – 5 т. 8. Какво му/й бихте дали назаем? А) тефтерчето с телефонните си номера – 5 т. Б) талисмана си – 10 т. В) крема против бръчки/самобръсначката си – 15 т. 9. Ако изневерите на партньора/ката си, ще го направите с: А) най-добрия му/и приятел/ка – 15 т. Б) с данъчния/та инспектор/ка – 5 т. В) съседа/съседката – 10 т.

Астрологични консултации за любов, семейство, деца, кариера, бизнес.

10. За вас любовта е: А) ароматна и китна градина – 5 т. Б) развълнувано море – 10 т. В) влажна девствена гора – 15 т.

Ефективно планиране на живота и личната реализация.

тест 34

35


КАКВО ЖИВОТНО СТЕ В ЛЮБОВТА? отговори на теста от стр. 35 От 50 до 70 точки: Вие сте пчела. Царувате в кошера и организирате живота на цялото си семейство. С вас човек може винаги да е спокоен, тъй като се грижите за всичко. Понякога обаче забравяте за страстните емоции, които правят живота по пикантен. Така че, съберете още малко мед и го поднесете с много любов. От 75 до 100 точки: Вие сте паяк. Държите на това, което сте си наумили, докато не постигнете целта си. Търпеливо трупате точки и лека полека ставате все по-неустоими и когато почувствате, че жертвата яко се е оплела в мрежата, я довършвате със силна доза чар. Предпочитате изтънчеността пред спортните постижения. От 105 до 150 точки: Вие сте пантера – силен и пламенен темперамент. Независими сте и браните свободата си като ценен трофей. Обикновено поемате всяка инициатива в свои ръце. Отлично познавате палитрата на чувствата: от нежност до необуздана страст. Диво животно сте и трудно можете да бъдете опитомени. Тестът е любезно предоставен от www.triada.bg/tests


ШАРЕН справочник zа здравето СОФИЯ Военномедицинска академия ул. Св. Георги Софийски №1 тел. (02) 922 60 00

Стоматологична клиника Д-р Кунева ул. Иван Драсов 26 Тел: (052) 631 696 GSM: 0888 683 973 www.kunevadent.com

МБАЛ Александровска ул. Св. Георги Софийски №1 тел. (02) 923 08 13

БУРГАС

Университетска национална СБАЛ Св. Екатерина бул. Пенчо Славейков №52 тел. (02) 915 95 17

Многопрофилна болница за активно лечение бул. Стефан Стамболов №73 тел.: (056) 810 547

МБАЛСМ Пирогов бул. Тотлебен №21 тел. (02) 91 54 411

Специализирана болница за активно лечение по пневмо-фтизиатрични заболявания - Бургас ул. Генрал Гурко №64, тел.: (056) 4 25 53

I-ва АГ Болница Света София ул. Михалаки Ташев №2 тел. (02) 920 20 29/ 30,31 СБАЛ по акушерство и гинекология Шейново ул. Шейново №19 тел. (02) 965 94 46, 965 94 61 СБАЛ по акушерство и гинекология Майчин Дом ул. Здраве №2 тел. (02) 952 59 57, 917 22 20 Оздравителен хомеопатичен център Фитолек кв. Лозенец ул. Рилски езера №15, вх А, ет 1 тел/факс (02) 962 48 22 www.phytolek.com Медицински Център Детско Здраве ул. Ами Буе №27-29 тел. (02) 952 42 97, 952 52 97

РУСЕ АГ – комплекс към МБАЛ Ул. Николаевска №74 Многопрофилна болница за активно лечение ул.Независимост № 2 тел.: (082) 88 72 15 Медицински център за рехабилитация и спортна медицина ул. Драма №13 тел.: (082) 222 344 Асоциация Дислексия – България гр. Русе ул. Отец Паисий № 6, ет. 5 GSM: 0885 319 506; 0889 708 825 www.dyslexia-bg.com При спешност:

ВАРНА МБАЛ Света Анна бул. Цар Освободител №100 тел. (052) 65 59 11, 61 37 77, 64 82 31

Бърза помощ – 150 Полиция – 166 Пожарна - 160

МБАЛ Света Марина бул. Христо Смирненски №1 тел. (052) 30 28 51

Гореща линия за помощ и подкрепа на деца Община Триадица, София тел. (02) 958 50 00

Акушеро-гинекологична болница Варна бул. Цар Освободител №150 тел. (052) 61 37 98, 61 37 99

Гореща телефонна линия за пострадали от насилие Фондация “Асоциация Анимус”, София тел. (02) 981 76 86

36 36 37 37


ШАРЕН справочник да похапнем вкусно СОФИЯ Детска кухня ОЗИ за доставка: тел. (02) 840 70 07 GSM: 0878 570 137 www.ozi-food.com

ВАРНА Сладкарници Амбелино ул. Генерал Колев № 18А, тел. (052) 609 048 ул. Генерал Паренсов № 48, тел. (052) 60 96 78

БУРГАС Сладкарска фирма АНИ ж.к. Славейков, блок 88 /партер/ тел. (056) 53 91 04 GSM: 0896 643 954

магазини ВАРНА Магазин Мечо Пух Производство на спални комплекти за вас и вашето дете ул. Генерал Колев №68 А тел. GSM: 0896 66 08 21 Магазин за спално бельо Колхозен пазар, ул. Ж. Кюри №57 GSM: 0896 66 08 21 Магазин за детски играчки Алиса ул. Съборни №11 (с/у Стоматологията) GSM: 0889 502 612 Магазин Глеймър – мода и бельо за бременни жени ул.Ал. Батенберг №8 (до кафе-сладкарница Сандор) GSM: 0888 48 16 39

РУСЕ

магазини СОФИЯ Магазин Папагал (и рекламно каре 1/4) кв. Борово, ул.Солун №47 тел. (02)858 25 49 GSM: 0888 29 38 92

Детски Магазини Ян Бибиян кв. Дружба 3 (комплекс Вени) ул. Плиска №94 ул. Рига №7 тел. (082) 58 06 82


zабавления СОФИЯ Столичен куклен театър ул. Гурко №14 тел. (02) 980 88 02

ВАРНА Държавен куклен театър ул. Драгоман № 4 тел. (052) 607 844 Общински Детски комплекс ул. Ал. Пушкин № 7 тел. (052) 612 102 Делфинариум Приморски парк (севeрна част на Морската градина) тел. (052) 302 199

38

39


ШАРЕН справочник zабавления БУРГАС Драматичен куклен театър ул. Климент Охридски №2 тел. (056) 841 235

Детска Модна Агенция Triumph Models GSM: 0887 775 818 0878 124 000 www.triumfmodels.com

РУСЕ Държавен куклен театър ул. Княжеска №9 тел. (082) 225 804

Парти клуб “Усмивка” Детски партита, рождени дни, украси ул. Райна Княгиня №16 GSM: 0885 22 10 28 е-mail: info@partyusmivka.com web: www.partyusmivka.com

Детски парти център Марти ул. Олимпи Панов №14 (к-с Евас, вх. В, м-н 8) тел./факс:(082) 82 66 00 www.party-marty.net

артцентър „АРЛЕКИН” Вие сте на възраст от 4 до 18 години и обичате сценичните изкуства? Елате в АРЛЕКИН!

Изб

:: е е тт • детски театър • театрално студио • е е р • вокална група • шоу-балет • еер

• изобразително и приложно изкуство •

За най-добрите: участие в национални и международни конкурси и фестивали, в шоу-програми и концерти

Празнувайте с АРЛЕКИН!

Рождени дни, тематични тържества, партита за малки и големи

Справки и записвания: всеки ден от 9 до 21 ч. Арт клуб АРЛЕКИН www.arlekinart.hit.bg гр. Варна, ул. „Цимерман” 12 (на Червения площад) тел. 0878 761 914, 0887 842 221

Прослушване: Прослушване:

всяка всяка събота събота от от 10 10 до до 12 12 часа часа База База„Младежки „Младежки дом” дом”–– Варна Варна

ОЧАКВАЙТЕ! ОЧАКВАЙТЕ!

От От началото началото на на октомври октомври всяка всяка събота събота вв 12:30 12:30 на на сцената сцената на на арт арт клуба клуба на на ул. ул.„Цимерман” „Цимерман”12, 12, спектакли спектакли сс познати познати ии нови нови герои герои ии актьорите актьорите на на АРЛЕКИН! АРЛЕКИН!


Полезни връзки www.sacp.government.bg - Държавна агенция за закрила на детето www.abdp.hit.bg - Български детски парламент www.ardusbg.com - Асоциация на родителите на деца с увреден слух www.roditeli.org - Асоциация “Родители” www.center-for-hope.dir.bg - Фондация “Център за надежда” www.lex.bg/members/ads - Асоциация “Детско сърце” www.stepbystepbg.com - Фондация “Стъпка по стъпка” www.detstvobezsalzi.org - Сдружение “Детство без сълзи” www.animusassociation.org - Фондация “Асоциация Анимус” www.sosbg.org - Сдружение “SOS-Детски селища в България” www.dbm.bg-mamma.com - Движение на българските майки www.cfld-bg.com - Център “Фонд за лечение на деца”

От кои места в София, Варна, Бургас и Русе можете да вземете своето безплатно списание ШАРЕНО, вижте на сайта ни www.sharenobg.com


shareno_3  

the best free parent's magazine in Bulgaria

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you