Page 1

списанието се разпрост ранява безплатно

семейството на първ

о място

5 БРОЙ 2мври 2009 е септ

www.sharenobg.com


www.sharenobg.com


Åñåíòà êàòî íàäåæäà

Светослава Димитрова главен редактор

Здравейте, приятели на Шарено! Септември тропа на вратата с есенна одежда, но пък в лятно настроение. Пристига при нас в този си вид по същата причина, поради която децата се учат най-добре, докато играят. Целта е да не се стресираме от новите, стари, добре познати порядки на ежедневието ни. В България септември означава най-вече 15ти септември. А 15-ти септември означава знание, напредък, придвижване напред, развитие – този ден не е толкова дата в календара, колкото глагол в граматиката на живота ни. За първолаците началото на учебната година е повод да научат най-накрая азбуката или да покажат, че отдавна я знаят. За нас възрастните 15-ти септември е повод да се обнадеждим, че колкото повече знаем, толкова повече можем. А колкото повече можем, толкова повече постигаме. А колкото повече постигаме, толкова повече се обнадеждаваме... Този положителен кръговрат ни е нужен и за да влезем заредени в есента, и за да продължим пълноценно живота си. Знанието е ресурс – това искам най-вече да ви кажа. Направете всичко възможно, да дадете колкото се може по-добър достъп на децата си до този ресурс. Началото на учебната година е добър повод да помислите какво ще им е най-полезно да научат, да знаят, да овладеят. Попитайте и тях. Те добре знаят какво искат, а и им личи. Не е нужно да посещават уроци по балет, пиано и театър едновременно. Но колкото по-рано започнат да посещават занимания, които затвърждават техен вроден талант, толкова по-голям шанс за успех с този талант ще имат. И колкото повече научават, толкова повече ще знаят, колкото повече знаят, толкова повече ще могат, колкото повече могат, толкова повече ще постигат и колкото повече постигат, толкова повече ще се обнадеждават да вървят напред.

1


Ñúáèòèÿ

Íàðåäáà ¹ 37 Когато давате джобни пари на детето си, знаете ли за какво ще ги похарчи? Е, по всичко личи, че с новата наредба на Здравното министерство няма да ви е по-ясно. Не е хубаво да се критикува държавата, когато дава ясни предписания като регулативен орган, но сякаш ситуацията опира до поговорката „Прекален светец и Богу не е драг”. Според наредбата, обявена по медиите в края на август, здравословното хранене на учениците ще се постига чрез осигуряване на пълноценна и разнообразна храна, ежедневна консумация на зеленчуци и плодове, достатъчен прием на мляко, млечни продукти и други богати на белтък храни, увеличаване консумацията на пълнозърнести храни, ограничаване приема на мазнини, захар и сол. Според развиващите този бизнес, наредбата не е добре обмислена и прецизирана с реалността и ще създаде почва за корупция по места. Много от наемателите на бюфети и столове в училища в страната изказаха мнението, че прилагането на наредбата ще доведе до значително покачване на цените на разрешените храни, за да се компенсират загубите от забранените, което ще се усети сериозно в семейните бюджети. Търговците обмислят обединени действия и предложения за прецизиране на наредбата, предупредителна или ефективна стачка на 15 септември. Истината е, че да се храним с неполезни храни е много по-икономично, отколкото здравословното хранене. И все пак, има златна среда, която родителите би трябвало да потърсят за децата и за самите себе си. Независимо, че в столовете и бюфетите няма да присъстват забранени вкусотии, децата ще могат да си ги набавят от отсрещния супермаркет. Двама ще се карат, третият ще спечели – от детето ви. Не и ако всичко тръгва от семейството – вместо пържени, пригответе картофите за вечеря печени или задушени, вместо мекици, направете баница, вместо забрана, дайте алтернатива. Когато полезните хранителни навици у детето са зададени още от дома, няма държавна наредба и търговски интереси, които да “седнат” на масата непоканени.

www.sharenobg.com


8 ñåïòåìâðè В духа на старта на учебната година, отбелязваме Международния ден за ликвидиране на неграмотността. Обявен е от Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата. Ние от Шарено отбелязваме този ден с жокер за употребата на пълен и кратък член: когато думата в изречението е подлог и отговаря на въпроса „Кой?”, членът е пълен. Във всички останали случаи е кратък.

28 ñåïòåìâðè Денят се появява в календара като Международен ден на правото да знам. Отбелязва се от 2003 г. по инициатива на Международната мрежа на защитниците на свободата на информацията, създадена на среща на организациите за свобода на информацията в София. Можете да го отбележите, като отворите някоя енциклопедия и научите нещо ново за вас.

Òðåòè íàöèîíàëåí êîíêóðñ çà äåòñêà ðèñóíêà „Ìîÿò ìàëúê ñâÿò” – Ðóñå ’09 Младежкият дом в крайдунавския град организира този конкурс и през 2009 г. той е посветен на Деня на народните будители – 1 ноември. Целта на конкурса е с будно самосъзнание децата да сътворят своя малък свят, с което да допринесат за културата на България. Темата на конкурса е: ”Моят малък свят – познат и непознат”. Право на участие имат всички на възраст от 5 до 18 г. В своите рисунки трябва да развихрят въображението си и да представят това, което ги вълнува. Всеки участник може да изпрати не повече от две рисунки с размер 35/50 см без паспарту. Разрешава се използването на всякаква техника и средства – акварел, темперни бои, пастели, графика, колаж и приложни работи. Творбите трябва да бъдат изпратени най-късно до 25.10.2009 г. на адрес: гр. Русе 7000, ул. „Ген. Гурко” № 2. Компетентно жури ще оцени рисунките, ще бъдат присъдени 1-ва, 2-ра и 3-та награда, след което творбите ще бъдат подредени в изложба, открита на 01.11. 2009 г. в Доходното здание в Русе. За всички които искат да се включат и имат въпроси, са телефоните, посочени от Младежкия дом в града: 0886 31 97 87 и 0887 62 20 98.

3


Ðîäèòåëñêà ñðåùàБранимир Николов

Ó÷èòåëè è ó÷èëèùà Ñúâðåìåííà íîâåëà ñ ðåòðî åëåìåíòè www.sharenobg.com


УЧИТЕЛЯТ БАРАКОВ И ДЕЦАТА Някога, по времето на развития социализъм, в едно обикновено софийско квартално училище, работел един начален учител. Той бил странна птица, най-малкото защото бил мъж в тотално женската професия на педагог на малки деца. Освен това изглеждал страховито – имал брада и мустаци, бил внушителен мъж. Децата обаче го обожавали. Тази странна птица, учителят Бараков, бил боготворен от малчуганите. И нямало как да е иначе, след като носел на дечурлигата торти, организирал им игри и съзаклятничил заедно с тях. Самата му поява в училищния двор, била съпроводена с детски писъци и крясъци и няколко хлапета незабавно увисвали върху него. Често пъти Бараков купувал цяла торта и литри боза, което пращало децата в екстаз. Той ще бъде запомнен и с това, че вместо да кара децата да пишат съчинения „какво са правили на село при баба и дядо”, им пускал музика и искал от фъстъчетата да напишат какво си представят. По този семпъл и елегантен начин, учителят Бараков провокирал тяхното въображение, без да ги хвърля във водовъртежа на задължителните тогава (пък и днес) клишета.

Всички училища си приличат – по своите сгради и предназначение. Българските училища изглеждат така: голяма сграда, най-често с два входа/изхода, физкултурен салон встрани от сградата, двор с различни съоръжения за физическа подготовка и място за платформа, която на 15 септември и 24 май се превръща в празнична сцена. Посетителите на училищата също си приличат – будни човечета между 7 и 18 години, събиращи знания, приятели и спомени за цял живот. Учителите в училищата обаче не си приличат. Освен по едно – помниш ги за цял живот. Това което ги отличава един от друг, е дали ще ги запомниш с добро или с нищо.

ПЪРВИЯТ МИ УЧЕБЕН ДЕН Суматоха, нови дрехи, лисване на чаша вода пред вратата. На мен естествено, ми е нервно. Шумното присъствие на баба ми ме прави още по-нервен. Това е усещането ми за първия учебен ден. За онзи специален 15-ти септември, който никога няма да забравим. Защото ни е първият. Спомням си още, че ревах като магаре и се дърпах като такова преди влизане в първата ми класна стая. Защото не можех да чета... гладко и другите щели да ми се смеят. Години по-късно, гледам на всичко това като на почти позорно, но все пак начало, на едно нелошо приключение. В което си сам, в напълно нова среда и много имаш нужда от някой, който със сигурност е на твоя страна и ще помага, ако се наложи. Този някой е първата учителка. Сигурен съм, че я помниш. Имали сме много учители, но първата другарка или госпожа, е личният ти Кирил и Методий, който те светва, че химикалката може

5


Ðîäèòåëñêà ñðåùà

да бъде ползвана не само върху тапетите. Първата учителка ти показва как можеш да си напишеш името и да смяташ задачи, решението на които е в брой патици. Тази жена е изключително важна за всяко дете, прекрачило училищния праг. От нея зависи дали училището ще бъде забавление или досада. Дали там детето ще намира поле за изява или място, на което се ходи по задължение. На нейните такт и търпение ще разчитат двайсетина душички, поемащи по пътя на знанието. Това е причината всички да знаем, че за първолаче се търси учителка, а не училище. Моите родители вероятно не са знаели този факт. Или пък моята (тогава) другарка, не е давала вид да бъде това, което се оказа. Пълно разочарование, поне за мен. Няма как да

www.sharenobg.com

е иначе, след като ме набеди пред всички, че съм въшлив, при положение, че не аз бях този, който вонеше на купрол (подло!). Изтропа на родителска среща, че не съм решил „задачата с крушите”, което странно защо, се възприе като проблем (още по-подло!). Освен това, се държеше доста по-добре с децата, чиито родители бяха активни в училищните мероприятия (истински подло!). И за финал, разбира се, моето малко отмъщение към нея, след като й размахах речник, докато връщах съчинение за корекция на нейната грешка... Добра или лоша, ще я помня винаги. И винаги ще съм й благодарен по някакъв начин. Защото все пак, тя бе човекът, който широко ми отвори вратите на знанието. И ми даде свободата да тръгна накъдето си поискам.


УЧИТЕЛЯТ БАРАКОВ И СИСТЕМАТА Един ден директорът на кварталното софийско училище помолил другаря Бараков да бъде така добър да си обръсне брадата и мустаците. Според социалистическите нрави, начален учител не би следвало да изглежда по този начин. Бараков обаче отказал. Продължил да идва на работа с поддържана, но все пак рунтава физиономия. Децата продължавали да го обожават. Тортите и бозата не спрели, съчиненията върху музика – също. Докато един ден, учителят изненадващо напуснал. Децата тъгували за него. Впоследствие разбрали безценния урок, който техният преподавател им дал без думи. Другарят Бараков продължил да работи с децата и за тях. След като напуснал обикновеното, софийско квартално училище, той бил един от първите, които организират т.нар. Зелени училища. Любимото на всички малчугани, изнесено извън града образование, под формата на детски лагер. Не бил вече в училището, но децата пак

били при него извън училището – отново го обожавали, хапвали торта на корем, играели заедно и пишели съчинения върху музика. Има ли значение къде е работил този учител? Важното е дали твоето дете е успяло да бъде в неговия клас. НА ФИНАЛ Общото между началната ми учителка и другаря Бараков е, че са учители. Тук свършват приликите между тях. Но това, което всеки от двамата по своему е дал на възпитаниците си, е много повече от знания. Ценното е това, което сме научили а безценното – това, което остава в нас след като напуснем училище и продължим пътя си в живота. Затова за моите деца аз избирам първо учителя и след това – училището. Търся учителите, които общуват с детето, които му помагат самò да иска да стигне до там, където те трябва да го заведат.

7


äåÒÅÌÀ

Íà äåòñêàòà ïëîùàäêà – áåçîïàñíî è ïðèÿòíî 

Нона Йотова

www.sharenobg.com

Децата обичат игрите навън и очакват с нетърпение своята ежедневна разходка. Нужен им е само поглед, за да грабнат шарената топка – обуват малките сандалки и чакат до вратата. А мама притеснено поглежда часовника - “Дали навън не е много топло? Или пък духа силен вятър? Ами ако завали? А какво да взема, ако огладнее? Сложих ли водата?...” Това е работата на мама – да мисли за всичко. Но пък не се ли притеснява повече от необходимото и обръща ли внимание на най-важните неща?


Добре е да имате кратък алгоритъм, по който да се подготвяте за ежедневното излизане за игри на детската площадка. Така ще си спестите много време, пък и ще успеете да се насладите на разходката заедно с детето си, вместо да се притеснявате излишно. ПОДГОТОВКА ЗА РАЗХОДКА Всеки сезон изисква различно приготовление за излизанията навън, но тъй като времето е все още по-скоро лятно, ще ви помогнем да се приготвите за разходка в топло време.

 На разходка, но кога? За да сте сигурни, че всичко ще е наред, избирайте за разходка часовете преди 11.30 часа сутринта и след 16.30 следобед. Тогава слънцето не е толкова силно и няма опасност от слънчеви изгаряния. Съобразя-

вайте се и с индивидуалния режим на детето – ако е все още бебе, можете да си позволите разходка, комбинирана със сън или обяд, но за децата над 1.5 – 2 години, е добре да разграничите часовете за почивка от тези за игри. Децата имат нужда от малко конкретност в случващото се в живота им – обядваме на столчето за хранене, спим в леглото, разхождаме се в парка. Това е начинът да им създадете навици и дневен режим.

 Добре облечени навън. Всички родители таим в себе си склонност към пренавличане на детето, но трябва да знаем, че това може да бъде опасно на първо място за бебето, чиято терморегулация е все още несъвършена. Претоплянето, особено през топлите месеци, е много лесно. Детето, което не умее да говори или все още не прави разлика топло-студено, се нуждае от

9


äåÒÅÌÀ вашата правилна преценка по отношение на облеклото. А тя се базира на това, как се чувствате самите вие. Основното правило тук е – облечете детето така, както искате да сте облечени вие, с една дрешка отгоре. Например, ако на вас ви е толкова топло, че искате да сте по бански, детето трябва да е с една лека тениска и къси панталонки или само по боди. Не е добре да е голо, защото слънчевите лъчи могат да наранят детската кожа много по-бързо отколкото вашата. Като задължителен аксесоар, на главата на детето трябва да има шапчица или кърпа. Препоръчително е детето да има и слънчеви очила, тъй като нежните детски очички също се нуждаят от защита.

 Защитата задължителна. Препоръчително е 20 минути преди разходка, да намажете детето със слънцезащитен крем. Най-добре е да е с UV фактор 50+. Детската кожа е много уязвима и се нуждае от добра защита под парещите слънчеви лъчи.  Малки вкусни проблеми. Ако отивате в кварталната градинка за час-два, след закуска например, не е необходимо да вземате храна. Добре е само да сте подготвени с нещо малко като солетки или бисквити, защото, особено ако и други деца похапват, мъникът ви със сигурност ще огладнее. Добре е да се разграничава играта от храненето, основно защото е опасно детето да тича, да се пързаля или да се люлее, дъвчейки нещо – може да се задави.

www.sharenobg.com

Ако обаче отивате далеч и за по-дълго време, трябва да подсигурите храна, която да сте сигурни, че няма да се развали. Идеален вариант е да вземете току-що приготвено пюре или ядене, макар и да е още горещо. По пътя ще изстине достатъчно и със сигурност няма да се развали. Можете да вземете каша на прах в едно бурканче и вода в друго и да приготвите закуската непосредствено преди храненето. По същия начин може да приготвите и адаптирано мляко. Ако детето е достатъчно голямо за да си хапва сандвичи, може да му приготвите такива, но не и с нетрайни продукти като колбас, пастет или майонеза.

 Водата. Никога не я забравяйте. Дори да сте взели любимото сокче на детето, винаги трябва да носите шише с вода. Сокчетата не утоляват жаждата, дори могат да я засилят, заради съдържащата се в тях захар.  Играчките. Не е нужно да излизате с всички любими играчки на детската площадка, въпреки че малчуганът ще се опита да ви накара. Ако нарамите колело, детски багер, кофички с лопатки и торба дребни любими играчки, разходката няма да е удоволствие за никого. Помислете с кои играчки детето наистина ще играе навън и кои просто ще захвърли настрани и само ще се дразни ако някой ги поиска. Ако детето е по-малко, подберете играчките на база собствените си наблюдения, ако пък е по-голямо – предоставете избора на него.


БЕЗОПАСНОСТ За да си прекарате весело и спокойно, трябва да помислите и за безопасността на детето. Това разбира се не означава да го пазите от всичко и да не му разрешавате да става от пейката, за да не се удари. Една от важните задачи за всеки родител е да научи детето да се пази самò от опасностите в живота и на първо време – на детската площадка. Това, което зависи от вас, е да изберете подходящата площадка. За по-малки деца ви препоръчвам да се спрете на място за игра с мека изкуствена настилка, защото, особено във възрастта до 3 години, децата често падат по време на игра. Първото, което трябва да направите, отивайки на площадката, е да огледате съоръженията – уверете се, че са здрави и сигурни. Обърнете специално внимание на металните игрушки, проверете с ръка дали не са прекалено нагорещени. Не правете компромис с нестабилни или счупени люлки, огледайте и пластмасовите части на пързалката, защото ако са счупени, детето лесно може да се нарани, улисано в игра. И дайте въз-

можност на децата си да играят! Не ги спирайте, но и не ги насилвайте да използват определено съоръжение. Контактувайте с детето по време на игра – да забраните ултимативно е много лесно, но неразбираемо за малчугана. Ако има счупена люлка, например, обяснете, че на нея не разрешавате да си играе, защото е счупена. Покажете му къде е счупена. То ще ви разбере и няма да се налага да му повтаряте.

 На люлките. Детето задължително трябва да се държи с две ръце, в противен случай, просто откажете да го люлеете. Интересен е фактът, че дете на 6 месеца се държи, дете на 1.6 години се пуска и слиза в движение, а на 6 години – скача от люлката умишлено. Родителите трябва да създават правилата и да не допускат те да се нарушават. На люлката не се яде и пие, иначе има опасност от задавяне. И ако държи с ръката си солетка – с какво държи люлката? Друго важно правило е детето да съобщава когато иска да слезе от люлката, скачането в движение също крие опасности. Важно е да създадете правила и за игра около

11


äåÒÅÌÀ

зоната с люлките. Детето трябва да знае, че освен приятни, люлките могат да бъдат и много опасни. Самите вие бъдете изключително внимателни, докато люлеете детето си, възможно е друг малчуган да се приближи опасно близо до засилената люлка, без да го забележите. Няма ограничение в какви пози да се люлее детето на люлката, ако спазва основните правила за безопасност. Оставете го да развива въображението и уменията си самò.

 Пързалката. Тук трябва да се внимава най-вече когато има струпване на много дечица. Научете своя палавник както да спазва ред и да не блъска другите, така и да се хваща здраво, ако го блъснат, за да не падне. Не насилвайте детето, ако се страхува да се пързаля, независимо от възрастта му.  Пясъчникът. Най-забавното място на детската площадка. Тук лудориите обикновено са колективни, като в същото време всеки има свой набор за игра. Децата развиват въображението си докато творят различни фигурки или просто експериментират с възможностите и свойствата на мокрия и сух пясък. Преди да предоставите на детето си възможността да се забавлява в пясъчника, уверете се, че в него няма изхвърлени боклуци например, които могат да застрашат сигурността на децата – фасове, капачки от бира или части от счупени играчки. Не забравяйте да кажете на детето, че не трябва да се хвърля пясък безразборно и да внимава да не попаднат песъчинки в очите или устата му.  Катерушката. Този уред често плаши родителите. Но моят съвет е – оставете детето да се катери. Така то развива своето чувство за www.sharenobg.com

самосъхранение и усет към опасностите. Не го спирайте, а ненатрапчиво го наблюдавайте и бъдете готови да реагирате при рискова ситуация. Ако детето е по-малко – нека се катери с ваша помощ, може да ви коства известни усилия, но така развива двигателните си умения, разбира как да владее тялото си в ситуации, при които трябва да преодолява препятствия. Тук настилката е наистина важна, защото паданията се случват от поголяма височина.

 Катерене по дърво. Ако сте сигурни, че можете да се качите и да го свалите от там, или има кой да го направи вместо вас, не го спирайте. Нека да опознае и тази част от света. Само проверете, да няма изсъхнали клони. И не забравяйте да обясните на детето как да се държи, когато се качва и как да слезе.  Ако децата се скарат. Наблюдавайте ги. Не се намесвайте веднага. Изчакайте да видите до къде ще стигнат. Все пак, те трябва да се научат да общуват помежду си. Намесете се само, ако ситуацията е неконтролируема. Отстранете ги едно от друго и обяснете и на двете деца, че така не е редно да се постъпва. Разговаряйте с тях и ги доведете до компромис. Не вземайте страна в детските спорове, но и не допускайте караницата за една играчка да се превърне във физическа саморазправа. Дайте безопасна свобода на децата си, за да са щастливи, а вие да сте спокойни. Научете ги да се пазят, без непрекъснато да ги спирате и напътствате. Научете ги как да падат, без да се наранят сериозно, как да реагират, ако се нарани друго дете. И не забравяйте поговорката: “Юнак без рана не може!”


Âå÷å èìà Äåí íà áàáà è äÿäî! Замисляли ли сте се, че бабите и дядовците прекарват най-много време със своите внуци? Окувит® реши да въведе в България честване ДЕН НА БАБА И ДЯДО – 3-ти октомври. ОЧИТЕ НА ФОКУС Денят на баба и дядо е чудесен повод да съсредоточим вниманието си върху зрението на нашите родители, баба и дядо. Всички ние си мислим, че ще останем вечно млади, но колкото по-възрастни ставаме, толкова повече зрението ни се влошава. И изведнъж буквите стават размазани, линиите стават мътни и сива сянка се появява в центъра на зрението. Тези признаци, които се появяват като нормални и безвредни, може да се превърнат в заболяване – макулна дегенерация свързана с възрастта (МДСВ). Почти никой не е запознат с тази болест, а много хора страдат от нея. Тъй като тя не причинява болка, често се забелязва много късно. Макулата е част от ретината, която осигурява острота на зрението. С развитието на болестта, отлагания в макулата увреждат нашето зрение до ниво, на което четенето, карането на колело и гледането на телевизия става почти невъзможно. Колко е жалко, когато на бабите и дядовците им става все по-трудно да играят със своите внуци. Ние можем да помогнем на нашите възрастни родители да постигнат ясно зрение до старини. ПОДАРЪК ЗА ОЧИТЕ Тези, които искат да направят добро за своите възрастни родители, трябва да обмислят как да им дадат, така наречените очни витамини, включващи лутеин и зеаксантин. Те са по-ефективни в комбинация с витамини С и Е и микроелементи като цинк.

Хранителната добавка Окувит® Лутеин форте съдържа клинично доказана комбинация от активни съставки. Дневната доза от 1 таблетка Окувит® Лутеин форте може да допринесе за предотвратяване на увреждането на очите на нашите баба и дядо от отлаганията и за запазване на тяхното здраво зрение на старини. Защитете очите на вашите баба и дядо, родители или вас самите и празнувайте с нас “3-ти октомври Окувит ден на баба и дядо”. Предложението за Деня на баба и дядо е валидно от 15 септември до изчерпване на количествата. Във вашата аптека ще намерите Окувит® промоционален комплект : • 1 опаковка Окувит® Лутеин форте в подаръчна кутия • Картичка подарък за писане или рисуване • Окувит® игра за двама • Карта, даваща право на участие в предметна лотария със страхотни награди – Изпратете я на посочения адрес до 10 ноември и участвайте в играта. За повече информация, моля вижте листовката в подаръчния комплект или на www.ocuvite.bg.

13


Ñåìåéñòâî è êàðèåðà

Ñïèðêà Ïî÷èâêà. Ñëåäâà ñòàíöèÿ Ðàáîòíà. 

Силвия Христова

Загрижените психолози, които непрекъснато търсят къде е ключът към човешкото щастие и стабилност, ни засипват с безброй статии по въпроса за следотпускарската депресия и приспособяването към работната среда. Но ако сме откровени, при четенето им – преди почивката – ние само се усмихваме безгрижно и продължаваме към заветната цел, с единственото желание да се катапултираме в избраната ваканционна точка. Съзнанието ни услужливо изтиква факта, че при поредното завъртане на житейския пумпал, отново ще се озовем в сектор “работен”. А когато това се получи и липсва план за действие, сме изгубени в превода на делничното.

www.sharenobg.com

ПОЧИВКАТА СВЪРШИ! ТРЯБВА ОТНОВО ДА СЕ ВЪРНА НА РАБОТА... Завръщането у дома е странна работа. Уж си е нашият дом, но не точно. Влизаме през вратата, а всичко ни е някак непознато. Започваме да се чувстваме сякаш сме в нечия чужда къща – на гости. Стоп! Този дубъл, наситен със стрес, не ми харесва. Ще напиша друг сценарий, който със сигурност е много по-приятен, а вие, като умели главни актьори и талантливи режисьори, ще се справите блестящо и сътвореният съвместен шедьовър ще е достоен не за един, а за няколко Оскар-а. Един в личен, друг в работен план и трети – за оригинално изпълнение. Нашият житейски филм е построен върху 10 опорни точки, заглавие „Трансформърс се завръща…“ и отворен финал. А за разкош разполагаме с пълна свобода за импровизация.


ПРЕВЗЕМАНЕ НА ДОМА. Звучи странно, но предполагам се досещате за какво говоря. Тотален безпорядък от чанти и производните им, струпани и враждебно гледащи в очакване да бъдат разопаковани. Раздразнителни и гладни деца, които искат да се погрижите за тях. Умора, която няма измерение и ви поглъща жертвоготовно. Изнервеност до краен предел, поради липсата на достатъчно време за всичко, което искате да свършите. Има решение. Отделете си поне половин ден в края на почивката, в който да сте у дома и да се почувствате отново владетел на своето царство. Знам, звучи ви ужасно да се лишите от последните мигове в рая, но истината е, че си струва. Трябва да си възвърнете своя остров на стабилност, населяван от семейството, за което сте готови на чудеса от храброст.

висимо от умората. Те са вашите диаманти без цена, които красят живота ви и акумулират зареждаща светлина и в най-мрачния и неуспешен работен ден. Работното място ще ви посрещне с купища задачи и болезнено крайни срокове за разрешаването им. Телефонът не спира да звъни, а всички са любопитни да разберат как сте изкарали почивката и променили ли сте се. Дишайте дълбоко и без паника! Най-лошият начин за решаване на проблеми и отмятане на задачи, е да се опитате да ги вземете на абордаж с много напрежение (не случайно пиратите са поизчезнали). Огледайте се малко, преценете ситуацията, съставете си план с най-неотложното. Започнете методично да действате, но не прекалявайте. Никой не очаква от вас да свършите работа с обем за седмица или две, в един ден.

ОТНОВО НА СТАРТ ЛИНИЯТА. Започнете с ранно ставане, голяма прозявка и искряща усмивка за близките си. Кафето и всички други сутрешни удоволствия се подразбират. Скочете смело във водовъртежа от ежедневни ангажименти, свързани с вашето семейство. Заведете малчуганите на детска градина или ясла, стартирайте подготовката на учениците за септември или пък потърсете свободно място или друга алтернатива, ако не сте класирани в никое детско заведение. Забавлявайте се с малките хора и с половинката ви след работа, неза-

ПОЧИВКАТА Е НЕОБХОДИМА! При завръщането ви на работа в никакъв случай не пропускайте обедните почивки. Работата може да почака. Излезте от офиса сами или в компания, наслаждавайте се на природата и усещането за свобода, което ще получите. Осигурете си леко меню за обяд, за да не се борите не само с работата, а и със силното желание да подремнете следобед. Ако все пак се чувствате недееспособни, не се корете. Необходимо е време, за да сверите отново биологичния си часовник с работния такъв.

15


Ñåìåéñòâî è êàðèåðà

КАЛЕЙДОСКОПЪТ НА ЕЖЕДНЕВНОТО. Всичко около нас се движи и променя, ние също. Затова, възползвайте се от освежаването в резултат на почивката и насочете вниманието си към задачи, които са ви се стрували невъзможни. Погледнете ги от нов ъгъл и в случай, че постигнете така желания успех, ще се почувствате удовлетворени от вложените усилия и стимулирани да продължите в същия дух. Тази тактика приложете и при нерешими проблеми с децата у дома. Ще се изненадате колко лесно може да осъществите пробив в посока, в която дълго сте упорствали. РЕНОВИРАНИЯТ ТРАНСФОРМЪРС

В МИСИЯ

„ИГ-

НОРИРАНЕ НА МЪРМОРКОВЦИТЕ“.

Още от момента, в който стъпите в офиса, ще се намерят ваши колеги, които много настоятелно ще започнат да се оплакват, че вие сте си отпочинали, а те не са. И ще настояват, че е справедливо да поемете повече задължения от тези, които са ви определени. В тези случаи най-добрият вариант е кратко и ясно да обясните, че всеки трябва да свърши своето и да не давате възможност да бъде съсипван денят ви в спорове кой колко работи и как почива.

МАЛКИТЕ

ПАУЗИ.

Много от вас са наясно с факта, че не е важно колко време ще прекарате на работното си място, а колко работа ще свършите. Позволете си да направите своите малки паузи през деня, тогава, когато чувствате, че има-

www.sharenobg.com

те нужда. Насладете се на чаша ароматно кафе, прочетете интересна статия, проведете разговор с приятел, колега или роднина по телефона, Skype или Facebook. Напишете писмо, послушайте малко музика или просто прегледайте последните новини от деня. Това не е престъпление, а малък стимул да се върнете след това отново към неотложните дела и да сте полезни.

МЕТЕОРИТЕН

ПОТОК

„ПЕРСЕИДИ”

НА МОЕТО

ЗВЕЗДНО НЕБЕ ОТ МЕЧТИ И ЖЕЛАНИЯ.

Позволете си в седмицата след почивката да живеете в полето на своите малки капризи. Възнаградете се с мечтания парфюм, дреха, обувки, посещение на SPA, фризура или някоя нова технологична джаджа. Варианти много, въпросът е да имате цел и да я материализирате. Ако джобът ви е поизтънял, започнете с малки стъпки и преминете към по-големите сладки капани на удоволствието при първи живителни попълнения в банковата сметка. Поглезете и изненадайте и хората около вас – децата със сигурност ще се зарадват на някоя нова играчка, с която да се похвалят след завръщането си в детската градина.

СПОДЕЛЕНАТА РАДОСТ Е ДВОЙНА РАДОСТ. Едва ли има човек, който да устои на изкушението да се похвали с посетените места и видяните чудеса. Снимките и разказите за вашите приключения в тандем с обичаните хора ще ви развеселят и ободрят, а разказите на приятели и колеги ще ви


дадат идеи за следващи разходки наблизо и далеч. Затова, използвайте времето след завръщането си, за да се срещате с приятни хора и по приятни поводи. Но не прекалявайте с „поливането” на събиранията, за да не утежните ставането си в работен ден. За почивните дни, то се знае, всичко забранено е в графата позволено.

ЗАДАВА

СЕ НОВО ПЪТЕШЕСТВИЕ НА ХОРИЗОНТА.

Новият работен сезон е факт и най-голямата грешка, която можете да направите, е да се гмурнете в дълбоките му води, заличавайки с коректора на ежедневието летните емоции. Именно за да ви „държи влага” по-дълго време релаксиращият ефект на отпуска, ще ви дам още един дързък съвет – потърсете хубаво местенце за разпускане веднага след финала на работните дни, в края на първата седмица у дома. Без много размишления грабнете фотоапарата, организирайте своята семейна дружина и се потопете в наслада.

ЧУДОДЕЙНОТО ХАПЧЕ С ИМЕ „ЛЮБОВ” – ЛЕК ЗА ОТПУСКА И СЛЕД ТОВА.

Употребете щедро и без ограничения – при работни и всякакви други смущения, черпете смело с него близките и себе си, винаги и по всяко време. Единствените странични ефекти, които можете да получите, са многобройни светулки в очите, усмивка, която ще взриви всеки непробиваем при други условия обект и страхотен тонус, като бонус. А желанието ви за лудории може да надмине и това на децата.

17


Öàðåâî – öàðñòâîòî íà ìåäà 

Светослав Соловьов

Всички сме чували за мановия мед, но малцина знаят къде се крие неговата уникална сила. За разлика от цветните сортове мед, той се получава, когато пчелите се хранят с дървесни сокове, наречени “мана”. Тези сокове се стичат по листата на дъба, а мановият мед превъзхожда останалите сортове по съдържание на сухо вещество и активни елементи, а от там и по вкусови качества, и по ефекта върху здравето. За да го опитате в оригинал, разходете се до района на Царево, защото дъбови гори има в цялата страна, но манов мед има само в Странджа. На пазара съществуват множество имитации, които се получават основно чрез добавки на глюкоза и захариди, но само в тук може да се получи истинският продукт, поради уникалното съчетание на дървесни видове, надморска височина, климат и влажност. Странджа е “родината” на мановия мед, а община Царево с право се провъзгласява за “царството” на меда, защото тук вече за 6-ти пореден път, в началото на август, се проведе единственият по рода си в България Фестивал на мановия мед. Нещо повече – миналата година за пръв път тук се проведе Световен симпозиум по мановия мед, който събра медари, дегустатори и диетолози от 24 страни от 4 континента. Царевските медари имат и още една запазена марка – единствено те произвеждат манов мед с добавка на “перга” – преработен от пчелите цве-

www.sharenobg.com

тен прашец, който се извлича от самата пчелна пита. Това е много древна руска технология, незнайно как попаднала тук, но пазена ревниво в тайна и предавана от поколение на поколение. Така при консумацията човек получава всички витамини от природата в чист, натурален вид. За този вид мед е доказано, че съдържа най-голямо количество антиоксиданти и се знае като “елексир на младостта”. Интересно е, че медът е бил основна храна на траките, а ние техните наследници, го приемаме по-скоро като лек при болести, отколкото като всекидневно подхранване на организма. Тайната на консумацията ни разкрива Манол Тодоров – председател на кооперацията на производителите на манов мед. Според него оптималната доза е един грам мед на килограм телесно тегло на ден. Например, ако детето ви тежи 18-20 кг., две чаени лъжици дневно са необходимото допълнение за правилното му израстване. Не на последно място, мановият мед е идеална основа за дамски диети – повишената йонизация го прави бързоразградим и ефективен енергиен източник, без да води до натрупване на телесна маса. Заповядайте в царството на меда и да ви е сладко! Официален сайт на Община Царево – www.tzarevo.net


Ñêúïè ìàëêè ïðèÿòåëè, Събрахте ли много летни емоции, слънчеви лъчи и чудни мигове сред природата? Сигурни сме, че отговорът е положителен и настроението и преживяванията ви са по-шарени от всякога. Посрещаме ви с нови идеи на страниците, запазени само за деца в Шарено. И разбира се – започваме първо с имената на победителите в конкурса ни на тема Лято! ПЪРВА НАГРАДА е за РОСИЦА АНДОНОВА на 8 г. от град Варна и нейната рисунка, изпъстрена с багрите на лятото. Тя получава това лъвче, любезно предоставено от , което да носи за късмет в учeническата си чанта. Роси ни изненада с хубава рисунка и апликация с оцветени мидички, оценяваме високо въображението и творчеството, които е вложила в своите произведения.

ВТОРА НАГРАДА отива в град Смолян и е за НИКОЛЕТА КОДЖЕБАШЕВА на 9 години и стихчето, което ни е изпратила:

НАЙ- ХУБАВОТО ЛЯТО Най- хубавото лято е това, в което съм на морския бряг. Със шапка, бански, очила, 2 аз качвам се на първия влак. И слизам усмихната на морския пясък с добро настроение и в очите със блясък.

ТРЕТА НАГРАДА е за МИХАИЛ МЛАДЕНОВ на 5 години от София и морската снимка, която ни е изпратил.

1

3

РОСИЦА, НИКОЛЕТА И МИХАИЛ ще получат по един комплект сладки изкушения. Наградите са произведени и предоставени на децата от Лятото е към края си и всички се завръщаме към добре познатите ни места за игра и приятели. Задачата ни този път към вас е да споделите на какво и къде обичате най-много да играете. ОПИШЕТЕ НИ КРАТКО ЛЮБИМИТЕ СИ ИГРИ, КАКТО И С КОГО НАЙ-ЧЕСТО ЛУДУВАТЕ НАВЪН? Участвайте в конкурса МОЯТА ЛЮБИМА ИГРА до 22-ри септември 2009 г., на адрес: гр. Варна 9010, ул. Клокотница 11, п.к. 139 или на e-mail: konkurs.shareno@gmail.com. Не забравяйте да впишете своите имена, възраст и телефон за обратна връзка.

19 19


ЕЗИКОВ ЦЕНТЪР ФИЛИАЛИ: София ж.к. Младост-1 бл. 24, офис 5 ж.к. Младост-3 бл. 304, офис 3-4 бл. 306, офис 1 тел: 8762221, 9744471 мобилен: 0888 720 344 e-mail: oksinia@abv.bg www.oksinia-bg.com

www.sharenobg.com


21


Ñ ãðèæà çà äåòåòî

Âúçïèòàâàé áåç äà âèêàø 

Милена Колева

Трябва да си признаем, че има определени неща, с които нашите прекрасни деца могат да ни опънат нервите до краен предел – непослушание, отговаряне, различни прояви на характер – все неща, присъщи на малчуганите. Някои са така всеки ден, други само понякога, не съм чувала за такива, които никога. Повечето деца са някъде по средата. Всички деца имат добри и лоши дни, както и всички родители. Обикновено майката или таткото избухват, когато детето им не се държи според очакванията им. Много родители използват викането като форма на дисциплина, като например детето „отговаря”, родителят кресва обратно: „Я, не ми отговаряй!”, детето удря другарчето си – майката веднага кресва „Къде си се научил да удряш? Как не те е срам! Я веднага да се извиниш на другарчето си!”. И само не казвайте, че не сте били свидетели, ако не и участници в

www.sharenobg.com

подобни вербални нападки. Основната идея зад това родителско поведение е убедеността, че викането ще накара детето да спре неприемливото поведение. А спира ли го наистина? Понякога – да, в повечето случаи обаче, дете, на което се вика ежедневно, се научава да не чува и да не обръща никакво внимание на това, че някой му крещи. Викането не е форма на възпитание Само по себе си викането не е възпитателно, а попада в категорията „наказание”. Възпитателният тон е спокоен, уверен и учи детето посредством разговор как да общува. Защото, като родители, ние не само трябва да спрем лошото поведение на детето, но и да му обясним, да го научим защо така не бива да се прави.


Важно е детето да знае, че викането идва от нашите емоции и ситуациите, в които викаме – за помощ, за да ни чуят, от страх, а понякога и от стрес. Родителите са основният модел на поведение за децата и от начина, по който ние владеем и изразяваме емоциите си, те създават своя модел на изразяване на емоция. Понякога самото крещене предизвиква вълна от гняв в самите нас и често се чуваме да казваме неща, които никога не бихме казали на детето си в нормално състояние и така му нанасяме обида. Затова и викането прави от добри, децата да се чувстват лоши, а последствията от това са сериозни – детето става неуверено, има негативна представа за себе си, бързо се афектира – все неща, които никой родител не иска да види в един тийнейджър след време. Червена лампа за всички родители, които са податливи към викане е, че крещенето много бързо и лесно се превръща в навик. Лош навик, който като всеки такъв, се нуждае от много самоконтрол, за да бъде изкоренен.

25


Ñ ãðèæà çà äåòåòî

5 НЕЩА ПРЕДИ ДА ПОВИШИТЕ ТОН:

³

³

³

³

³

Бъдете ясни в изискванията си към децата и сигурни, че отговарят на възможностите за възрастта им. Децата под 7 годишна възраст често се нуждаят от помощ докато развият навик да правят неща като да си прибират играчките, да си прибират дрехите от земята, да не си хвърлят обувките и т.н. Владейте гнева си! Колкото и да не искаме да си го признаем, проблемът понякога е в „нашия телевизор”. Не очаквайте от едно малко дете да разбере, че сте имали лош ден в работата или, че сте уморени до смърт. Поемете дълбоко въздух и просто кажете на детето си, че сте уморени, не сте в настроение и ще поговорите по-късно, когато се усетите по-добре. Най-добре си дайте 5 минути почивка преди да се вторачите в разпилените дрехи по пода. Бъдете откровени. Не крещете на детето си само защото имате главоболие. Викането няма да ви излекува, а децата имат нужда родителите да им обяснят как се чувстват, за да могат те от своя страна да ги разберат. Посрещнете първо своите нужди. Когато сте гладни и уморени, сте много по уязвими и раздразнителни. Чували ли сте българската поговорка „Гладно око лошо гледа”? Затова, с изключение на извънредни ситуации, първо хапнете, починете и оставете говоренето за накрая. Не реагирайте, а откликвайте! Абсолютно безполезно е да викате по дете, което ви досажда с въпросите си. Вместо това, погледнете го в очите, отговорете му и пренасочете вниманието му към нещо друго, с ясни и кратки изречения.

www.sharenobg.com


КРЯСЪЦИТЕ НА ДЕТСКАТА ПЛОЩАДКА За децата воденето на спор е един от начините на общуване, на живеене с другите. Те са начин на изява и на затвърждаване на позицията им. Но когато споровете станат постоянни – в отношенията на малчугана с другите деца, бъдете внимателни и ако е необходимо, поговорете с психолог. Трябва ли да се намесвате в спора между деца? Когато виждате, че децата не успяват да разрешат сами конфликта и да овладеят раздразнението си, може да се намесите, но внимателно. Ето няколко съвета на заем от френския автор Лоранс Перну:

³ Намесете се, но не с тона на децата (ако викат в спора си) – това подсилва раздразнителност-

та им;

³

Не отсъждайте спора в полза на нито една от страниците – така оправдавате появата му и остротата, която е придобил;

³

Не правете грешката да обвините по-голямото дете – защото по-малкото ще възприеме това като допълнителна несправедливост;

³

Имайте предвид възрастта на децата. Когато в даден момент детето повтаря „Мое си е! Мое си е!”, нормално е то да не може да се раздели с предмета, който стиска в ръце. Тогава можете да му предложите нещо друго в замяна.

27


Íåùàòà îò æèâîòà

Äóïêà â îãðàäàòà 

Радина Лилова

Границата между истината и лъжата, между искреността и нетактичността, е понякога с дебелината на хартиена салфетка. Ние, възрастните, често се лутаме в лабиринта от правилни подходи, дори в ежедневието си. Различното поведение в ситуации, създали се у дома, в офиса, на роднинско събиране или просто на улицата, наричаме лавиране и със сигурност владеем поне в известна степен. Но лавирането е непознато и непонятно за децата ни, които все още притежават способността да наричат нещата с истинските им имена.

www.sharenobg.com


Като майка, имам няколко желания за детето си – на първо място, разбира се, да бъде живо и здраво, на второ – да бъде добър човек, което в известна степен изисква доза искреност от нейна страна. Да си добър и искрен е лесно на думи, а всъщност е безкрайно трудно да застанеш пред някого и да му кажеш честно какво мислиш за него. А добър ли си в такава ситуация или само искрен? Добър ли си, ако кажеш на някого, че е егоист, че е грозен, че носът му е голям или пък мирише на пот? Ето, че се заплетох в собствените си морално-етични категории. Представете си какво се случва в невинното детско съзнание, наблюдавайки ви отстрани. От детска гледна точка е малко объркващо – първо ги учим да казват това, което мислят, а после да не казват това, което мислят, като едновременно възнаграждаваме с наказание или поне мъмрене всяка детска лъжа. Искам да ви разкажа няколко истории, в които център на внимание е детската невинност и искреност и поне един родител, попаднал в ситуация без правилен изход. Нямам за цел да соча с пръст правилни или неправилни постъпки, защото, ако аз самата знаех как точно да определя всяка от ситуациите, може би щях да преподавам в университет за родители.

НЕЩО НЕВИННО Имало едно време, преди около 25 години, едно малко момче на име Калин. Калинчо играел тихо и кротко у дома, когато на вратата се позвънило – съседката леля Таня – се появила на вратата, за да се похвали с новата си рокля. Леля Таня тогава била около 35 годишна жена, възниска и пълничка. Новата рокля била изпълнена в разкошен розов десен, подсилен и подчертан с големи бели цветя. Непестеливият набор се спускал по снагата й, чак до средата на прасеца. Майката на Калинчо се усмихва любезно и честити новата придобивка, а малкият се подава иззад полата й, с репликата „Лельо Таня, с тази рокля си много дебела”. Ситуацията е конфузна за всички, освен за петгодишното момче, което мама и тати са учили да казва само истината. Последвалите реплики между възрастните не ни интересуват, защото отново попадат в графа лавиране или замазване на ситуацията. Но пък силно ни вълнува това, което се е случило, когато леля Таня си тръгнала обидена и входната врата на дома, пазещ своите тайни, била добре затворена. Калинчо бил порицан, а венецът на тази история е сочното наказание, с което била закичена искреността на детето.

29


Íåùàòà îò æèâîòà ИСТОРИИ ОТ ДОМА Тук децата са във вихъра си. Обикновено се провъзгласени за нищо неподозиращи информатори, работещи за базата данни на бабите и дядовците. Разказват надълго и нашироко как тати си хвърля чорапите на пода, мама е пресолила яденето вчера и тати „не е бил гладен”, татко простира, докато мама гледа сериал. Материалът се предава в чист вид, а след това се обработва, според нагласите към младото семейство и респективно „мързеливата снаха”, например. СЕМЕЙНИЯТ ФОЛКЛОР НА ПОКАЗ На първата родителска среща още в яслата на дъщеря ми, учителката каза: „И да знаете, че всичко, което позволявате децата ви да видят и чуят у дома, се знае и предава тук”. Всяко семейство си има по-малки и по-големи тайни. Както и навици, които обаче, извадени по подходящия начин на показ, облечени в детска невинност и описани с неподражаема наблюдателност, могат да ви накарат да потънете в земята от срам, дори постъпките ви да са били акумулирани от наистина добри намерения. Тук е мястото за история от моето детство. Момченце, на име Иван, гордо показва на майка си съчинение на тема „Как прекарах лятната ваканция”. Първото, което ще отбележим в тази история е, че съчинението е вече прочетено от учителката и удостоено с голямо червено “Браво” с три удивителни. Майката е умилена, и докато гали момченцето по главата, се зачита в оценения по достойнство разказ на талантливия си син.

www.sharenobg.com

Ето и кратка извадка: „През лятото бяхме на почивка на морето. Всичко беше много хубаво, но съседите бяха софиянци и много ни дразнеха с начина, по който говорят, пък и бяха много надути. Но с детето им си играехме на криеница и беше забавно. Много ми хареса морето, всеки ден ходехме на плаж. Обаче на плажа ни искаха пари, за да ни пуснат, затова моят татко намери една дупка в оградата, през която влизахме на плажа, без никой да ни види. Беше много хубаво да се оглеждаме и крием, а пък и оставаха пари за сладолед. Татко заведе мен и кака в едни двор, за да наблюдаваме затворените там кокошки, които също бяха много хубави.” ... До тук с идиличната семейна сцена и усмивката върху лицето на майката. Почти разплакана, тя пита сина си „какви кокошки”? И разбира, че става въпрос за птици, в зоологическата градина във Варна. Както сами се уверихте от прочетеното – нито дума за самата зоологическа градина, делфинариума или аквариума, които децата са посетили, влизайки през главния вход, с билети. А дори и да присъстваха в съчинението, дупката в оградата на плажа щеше да зее със същата страшна сила, подпряна от голямото двусмислено „Браво” с три удивителни.


КРАЙ НА ИЗНЕНАДИТЕ „Бабо, как си? Ние днес се разходихме и ти купихме картина за юбилея в събота. Много обикаляхме, защото мама каза, че си претенциозна и няма да ти хареса какво да е.” Всички се смеят леко пресилено, вие също, а гореща вълна преминава по цялото ви тяло, в опита си да овладеете яда и да извикате чаровното си излъчване. В крайна сметка – вие наистина сте казали това. Всичко останало е въпрос на самоанализ и интелигентност, проявена и от двете засегнати страни, за да не се превърнат обикновените детски думички в повод за вендета. Пък и може би децата са липсващото звено в отношенията, лакмусът за постъпките и поведението ни. Погледът отстрани е трудна работа и изисква конкретна доза искреност, която сме загубили някъде в безкрайното си лавиране. ДЕЦАТА – ФУНКЦИЯ НА РОДИТЕЛИТЕ СИ Може и да не ни харесва това, което чуваме от алените устнички на децата си, но не трябвада забравяме, че в общия случай, това са нашите думи. Ако докато шофирате, детето ви чува да наричате другите участници в движението с думи

като “глупак” или “расов крокодил”, то неминуемо, един ден ще чуете същите тези думи, изказани от вашите малки спътници в живота. И за да ви стане още по-приятно, въпросните изрази може да бъдат изречени по ваш адрес, със същата лекота и липса на дълбока омраза, с която сте ги употребили по адрес на мачото в колата, изпреварваща ви отдясно. ВЕЧЕ СТЕ РОДИТЕЛИ, ВРЕМЕ Е ДА ПРЕЦИЗИРАТЕ РЕЧНИКА СИ Започнете с псувните. Никога не съм чувала баща ми да псува, но когато станах малко по-голяма, усетих повторяемост в обикновените думички, които използва, когато е ядосан. Оценявам съобразителността му и сдържания тон, с който е приемал житейските неволи, съобразявайки се с нас – неговите деца. „Мамоооо, ще пукаме с тати бираааааа” се провикна онзи ден в магазина три годишно момченце, докато баща му, ухилен до уши, поставяше гордо в пазарската количка бутилката с бира. Ще дойде време, в което да надигаме чаши заедно с децата си, но си мисля, че ще ми бъде много по-приятно тогава да си пием бирата, вместо да я пукаме.

31


Èäåè

Íà ó÷èëèùå, êàòî ó äîìà Време е за училище и колко хубаво щеше да бъде, ако обстановката преминаваше от играта към уроците по-леко...

Колекцията на италианския производител на мебели Tumidei предлага удобен вариант, особено ако се налага малката детска стая да се използва за спалня, учебен кабинет и място за дрехите на децата.

Тези предложения са истински шедьовър в разполагането на всички необходими мебели за живеене в ограничено пространство. Всяка от стаите има по две легла, бюро, гардероб и остава свободно място за игра.

Мебелите на Tumidei са интересни и с друго – достатъчно здрави са, за да могат да издържат и възрастен човек. Тоест, ако вместо две детски легла, изберете спалня, това може да е вашето местенце в дома.

www.sharenobg.com


Ó äîìà, êàòî íà ðàáîòà Да се работи от дома вече не е екстравагантно, а е практично. Ако обаче трябва да го правите само за известно време и няма как да обзавеждате цяла стая за домашен кабинет или пък не разполагате с допълнителна стая?

Тогава – ето дизайнерско решение, което ще разнообрази и интериора в дома.

Въпреки малките си размери, K Workstation осигурява всичко необходимо за едно удобно офис-пространство и е наистина много подходящ за домашен офис, заради размера си.

33


Èäåè

Ñòîëúò-÷èí è ìàñàòà-øêàô Идеята тук е създаването на мултифункционална мебел, която да използвате по най-удобния и необходим начин.

Предложението идва от турския дизайнер Akin Bacioglu. Ако решите да ползвате нещото като чин или бюро, ще ви трябва още един стол, за да го използвате удобно.

Това донякъде обезсмисля идеята за двойна мебел, спестяваща пространството, но пък няма да намали цъкането с уста на всеки, на когото го покажете.

Масата на дизайнера Marc Venot е удобна и крие в себе си тайно отделение за различни предмети. Отварянето й е лесно – тряба само да завъртите основата й и тайното шкафче ще стане явно.

www.sharenobg.com


АРТ ЦЕНТЪР АРЛЕКИН

ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 10 ГОДИНИ АРТ ЦЕНТЪР „АРЛЕКИН” СЕ УТВЪРДИ КАТО ЕДНА ОТ НАЙПОПУЛЯРНИТЕ ФОРМАЦИИ ВЪВ ВАРНА, КОЯТО РАБОТИ С МЛАДИ ТАЛАНТИ С АФИНИТЕТ КЪМ СЦЕНИЧНИТЕ ИЗКУСТВА, НА ВЪЗРАСТ ОТ 4 ДО 19 Г.

ЕЛАТЕ И ИЗБЕРЕТЕ ! * ТЕАТЪР * ВОКАЛНА ГРУПА * * ШОУ БАЛЕТ * * ИЗОБРАЗИТЕЛНО И ПРИЛОЖНО ИЗКУСТВО *

ЖЕЛАЕТЕ

ЛИ

ДА

ПРИКАЗНИЯ СВЯТ НА

СТЕ

ЧАСТ

АРЛЕКИН,

ОТ ДА

ПРИДОБИЕТЕ СЦЕНИЧНИ И АРТИСТИЧНИ УМЕНИЯ

ПОД

РЪКОВОДСТВОТО

НА

? ЗА НАЙ-ДОБРИТЕ – УЧАСТИЕ В НАЦИОНАЛНИ И МЕЖДУНАРОДНИ КОНКУРСИ И ФЕСТИВАЛИ, В КОНЦЕРТИ КВАЛИФИЦИРАНИ ПРЕПОДАВАТЕЛИ

И ШОУПРОГРАМИ

Информация: гр.Варна,ул. „Цимерман” 12 www.arlekinart.com, arlekinart@abv.bg тел.: 0878 76 1914, 0887 84 2221, 0887 41 9860

Искате ли да получавате по електронната поща? АБОНИРАЙТЕ СЕ за безплатното списание за семейството на:

abonament.shareno@gmail.com


От кои места в София, Варна, Бургас и Русе можете да вземете своето безплатно списание ШАРЕНО, вижте на сайта ни www.sharenobg.com

ÒÎÌ È ÄÆÅÐÈ ’ полудневна и почасова занималня за деца от 2 до 6 г. ’ рисуване, музика, танци и весели игри

Âàðíà, óë. “Öàð Îñâîáîäèòåë” 50 òåë.: 052/ 600 541, 0893/ 411 846

www.sharenobg.com


детегледачки

за здравето МЦ Здравни центрове „Семейно планиране” гр. София, бул. Дондуков №67 тел. (02) 943 46 77, (02) 943 30 52 e-mail: bfpa@safesex.bg www.safesex.bg

ВАРНА Акушеро-гинекологична болница Варна гр. Варна, бул. Цар Освободител №150 тел. (052)61 37 98, 61 37 99

Аптека Фармахит гр. Варна Хипермаркет Кауфланд бул. Република № 60 тел.: (052) 599 383

Списание Шарено призовава да съхраним планетата за нашите деца. Ако решите да се разделите с този брой, направете го, като използвате определените за хартия контейнери и така позволите рециклирането му.


БУРГАС Многопрофилна болница за активно лечение гр. Бургас бул. Стефан Стамболов №73

РУСЕ АГ – комплекс към МБАЛ гр. Русе ул. Николаевска №74 Аптека Фармахит гр. София Хипермаркет Кауфланд бул. Липник №1

Комплексни билкови програми за здраве и красота Център за рекреация “БИО ДАР” – Варна ул.”Райко Блъсков” 14 /до Чаталджа -цветята/

www.sharenobg.com

тел: 052 600 416 0899 781 900 www.biodarmedo.com www.center.biodarmedo.com

Асоциация Дислексия – България гр. Русе, ул. Отец Паисий № 6, ет. 5 GSM: 0885 319506; 0899 489295; 0887 199437 www.dyslexia-bg.org


красиви майки ВАРНА

магазини СОФИЯ Магазин Папагал гр. София, кв. Борово, ул. Солун №47 тел. (02)858 25 49, GSM: 0888 29 38 92

Солариум, фризьорство, козметика, масаж, маникюр и педикюр, ноктопластика, мезотерапия, професионален грим, ботокс и филъри за лице, SPA терапии работно време – всеки ден от 9 до 21 ч. гр. Варна, ул. Брегалница 26 (срещу МЦ „Варна”) Тел. (052) 62 13 36, GSM: 0882 40 88 50

БУРГАС Медико-козметичен център КАПРИЗ гр. Бургас, ул. Антим I № 26 тел. (056) 84 00 70, 0888 44 68 33 www.kaprizzi.com

Детски магазин Палавници гр. София, търговски център GM-City, м-н 43 Магазин OVIESSE гр. София, Сити център, ет. 2, бул. Арсеналски 2 Детски магазин Слънчеви хлапета гр. София, търговси център GM - City, м-н 57

ВАРНА Магазин Мечо Пух гр. Варна Производство на спални комплекти за вас и вашето дете ул. Генерал Колев №68 А, тел. GSM: 0896 66 08 21


Магазини за спално бельо гр. Варна, Колхозен пазар, ул. Ж. Кюри №57 GSM: 0897 88 81 66 Колхозен пазар, на гърба на спирка на автобус № 14, посока център Магазин за детски играчки Алиса гр. Варна, ул. Съборни №11 (с/у Стоматологията) GSM: 0889 502 612 Магазини БЕБИТТА 0-16 г., www.bebitta.com гр. Варна бул. Владислав Варненчик № 82, тел.: 0878 956 861 ул. Македония № 19, тел.: 0878 956 862

Сладкарници Амбелино Майстори на детските и сватбените торти! гр. Варна, ул. Генерал Колев №18А тел. (052) 609 048 гр. Варна, ул. Генерал Паренсов №48 тeл. (052) 609 687 www.ambelino.com ambelino@ambelino.com

детски клубове СОФИЯ City Kids гр. София, City център София (2-ри етаж) 089 840 85 00 Организиране на детски партита, почасови занимания с деца

БУРГАС

Магазин La Fleur гр. Бургас ул. Васил Априлов № 16, GSM: 0895 63 75 92

Магазин за детски дрехи и аксесоари OKAIDI гр. Бургас, Burgas Plaza, ул. Транспортна тел.: (056) 52 22 87

РУСЕ Детски Магазини Ян Бибиян гр. Русе кв. Дружба 3 (комплекс Вени) ул. Плиска №94 ул. Рига №7 тел. (082) 58 06 82

да похапнем вкусно ВАРНА

Сладкарница Мечо Пух Ще направим деня ви сладък! гр. Варна, ул. Княз Николаевич №20 тел. за поръчки на торти: GSM: 0898 99 33 31

www.sharenobg.com

Детски центрове Оксиния Младост 1 – блок 24 Младост 3 – блок 304, офис 3 Младост 3 – блок 306, офис 1 Детски клуб Funny ж.к Гео Милев ул. Цветан Радославов 17 17, б бл. л 2 251 51 тел. 02/ 870 52 61, GSM: 0888 66 22 06 www.funnybg.com Камелини-Монтесори Младост 1, бл.24 офис 5 тел: 0886 171 493 www.kamelini-montessori.eu


В БРОЯ

2 4 8 13 14 18 19 22 24

СЪБИТИЯ

семейството на първо място

РОДИТЕЛСКА СРЕЩА Учители и училища Бранимир Николов

www.sharenobg.com

деТЕМА На детската площадка безопасно и приятно Нона Йотова Ден на баба и дядо

Разпространява се безплатно

Главен редактор: Светослава Димитрова Отговорен редактор: Иван Райнов Директор маркетинг и реклама: Магдалена Мартева Асистенти реклама: Христо Димов, Калина Зафирова

СЕМЕЙСТВО И КАРИЕРА Спирка Почивка. Следва станция Работна. Силвия Христова МЕСТА Царево - царството на меда Светослав Соловьов

САМО ЗА ДЕЦА ФОТОКОНКУРС

С ГРИЖА ЗА ДЕТЕТО Възпитавай без да викаш Милена Колева

Художествено оформление: Пепа Колева Графичен дизайн и предпечат: Пепа Колева Автори и консултанти в броя:

Бранимир Николов Нона Йотова Силвия Христова Светослав Соловьов Милена Колева Радина Лилова Разпространение: Антон Симеонов, Николай Красимиров Администрация: Стоян Стоянов, Свилен Симеонов Уеб мениджър: Радан Ганчев

28

НЕЩАТА ОТ ЖИВОТА Дупка в оградата Радина Лилова

32

ИДЕИ

35

ШАРЕН СПРАВОЧНИК

ЗА КОНТАКТИ С НАС: Офис София: 02 491 87 96 0886 79 53 47 Офис Бургас: 0885 09 65 82

Офис Варна: 052 91 87 06 0897 90 39 67 Офис Русе: 0897 89 65 31

E-mail: spisanie.shareno@gmail.com www.sharenobg.com

Издател: CREATIVE HOUSE MEDIA LTD. Редакцията не носи отговорност за публикуваните рекламни и PR материали. Никаква част от списание Шарено не може да бъде използвана без изричното писмено съгласие на издателя Creative House Media LTD. Всички права запазени.

Искате ли да получавате ШАРЕНО по електронната поща? Абонирайте се за безплатното списание за семейството на е-mail:

abonament.shareno@gmail.com Вижте точките ни на безплатно разпространение в София, Варна, Бургас и Русе на сайта ни www.sharenobg.com

3


Å Å ÂÐÅÌ ÅÍÎ! Ð À Ø ÇÀ ЧЕТЕТЕ ВСИЧКИ БРОЕВЕ НА ШАРЕНО В ON-LINE БИБЛИОТЕКАТА “КОЛЕКЦИЯ ШАРЕНО”

WWW.SHARENOBG.COM www.sharenobg.com

shareno_25  

September issue of the best free children and parents mag in Bulgaria