Page 1

С Е М Е Й С Т В О ТО Н А П Ъ Р В О М Я С ТО списанието се разпространява безплатно

БРОЙ 11, май 2008

Родителските амбиции: с тях или без тях?

Среща с Гергана Стоянова Амбициозната бременност Две наведнъж Врата към дома


От главния редактор, амбициозно Здравейте!

Е

то че и ШАРЕНО номер 11 е вече в ръцете ви. В разгара на пролетта, когато амбицията на синоптиците за топло време вече търси сянка за спасяване от първите жеги, ние ще ви срещнем с това така човешко чувство: амбицията. За акцент и подсилване, ще я дублираме, чрез множествено число и ще си говорим за родителските амбиции. Тъй като лично аз съм един сравнетелно успешен резултат от последните, няма да се обявявам енергично срещу тях, с размахване на пръст и клатене на глава. Ще напомня обаче, че е много вероятно, Бог да е дал таланта на талантливите, а на „обикновените” – за компенсация, да е дал амбициите. Ако се огледате около вас (а също и у вас), ще видите доста примери, които потвърждават, но и които – опровергават подобна заядлива позиция. Изводът е, че амбицията е като отровата – ако е в малки количества, не вреди, а изгражда имунитет към себе си. Същото е и с родителските амбиции: важна е дозата. Лесно ми е да го заявя, защото имам подкрепата на екип психолози. (с. 12) Ако амбицията е стремежа на човека към повече, то можем да определим очакването на близнаци като амбициозна бременност. Може би натежаването на корема след шестия месец окастря чувството за хумор, пъплещо от подобни шеги, но ние ще опитаме да ви развеселим и успокоим. (с. 31) Щастлива съм да споделия с вас, че интересът към електронния абонамент за списанието нарастна стремително през последните месеци. Благодаряние на него, ШАРЕНО достига напълно безплатно до страшно много семейства, в цялата страна. Техническият просперитет на човечеството и възможностите, които ни дава Интернет, ме изпълниха с добри намерения и

предложих на екипа да наградим 1500-ия ни абонат със семейна ваканция. Изпратете ни писмо на abonament.shareno@gmail.com и може да сте щастливецът, който ще заведе семейството си на почивка в Трявна. (с. 5)

С пожелание за слънчев май, Светослава Димитрива главен редактор
ор а

ч ас

при докт

Разпространява се безплатно Главен редактор: Светослава Димитрова Отговорен редактор: Иван Райнов Директор маркетинг и реклама: Магдалена Мартева Маркетинг мениджър: Калина Зафирова Асистенти реклама: Теменуга Петкова, Надежда Попова Фотографии: Тихомир Начев, Мариана Каменова-Начева Снимка корица: Мариана Каменова-Начева Концепция дизайн: Creative House Media Художествено оформление: Нели Лозанова Графичен дизайн и предпечат: Flo Grafix Ltd.

Искате ли да получавате ШАРЕНО по електронната поща? Абонирайте се за безплатното списание за семейството на Е-mail: abonament.shareno@gmail.com Вижте точките ни на безплатно разпространение в София, Варна, Бургас и Русе на сайта ни www.sharenobg.com

www.sharenobg.com

Автори и консултанти в броя: Антоанета Христова Анета Жечева Инж. Елза Панайотова Теменуга Петкова Клементина Петрова Екатерина Катрачева Даниела Бонева Магдалена Симеонова Мениджъри разпространение и администрация: Свилен Симеонов, Стоян Стоянов Издател: CREATIVE HOUSE MEDIA LTD.

ЗА КОНТАКТИ С НАС: Офис София: 02 491 87 96 0886 79 53 47 Офис Бургас: 0885 09 65 82

Офис Варна: 052 91 87 06 0897 90 39 67 Офис Русе: 0899 68 90 89

E-mail: spisanie.shareno@gmail.com 

Редакцията не носи отговорност за публикуваните рекламни и PR материали. Никаква част от списание Шарено не може да бъде използвана без изричното писмено съгласие на издателя Creative House Media LTD. Всички права запазени.


безплатното списание за семейството

В бРОЯ

4 5 6

ПРЕЗ МАЙ СТАНЕТЕ 1500 НИ ОНЛАЙН АБОНАТ

КОНКУРС - ИГРА

8

СРЕЩА Една по-инче среща Интервю с Гергана Стоянова

12

детема В преследване на родителските амбиции или къде изчезва детството? Анета Жечева, Антоанета Христова

16 19 24

Семейно планиране – знаем ли какво е това? Само за деца Врата към дома инж. Елза Панайотова

27

Красивата приказка Генгер: създадена, за да ви омагьоса Теменуга Петкова

28

Пролетно почистване на мислите Клементина Петрова

31

Амбициозната бременност Магдалена Симеонова

33

Две наведнъж Екатерина Катрачева

34 36

тест Каква е любимата ви храна?

шарен справочник


3 ма

й

п

ре

1 май – Ден на труда - Международен празник на трудещите се хора, приет за един от официалните празници в Република България. 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия – Официален празник на Република България, който се отбелязва традиционно с военен парад на представителните армейски части. 7 май – Ден на радиото и телевизията – На тази дата през 1895 г. руският учен Александър Попов демонстрира за първи път изобретения от него уред за приемане и предаване на електрически колебания на големи разстояния, познат на всички ни като радио. 9 май – Ден на Европа – През 1985 г. на Срещата на върха в Милано, 9 май е обявен за Ден на Европа. Тази дата става един от символите на Обединена Европа, наред със синьото знаме с 12 златни звезди, Одата на радостта от Деветата симфония на Бетовен и единната валута - евро.

15 май – Международен ден на семейството 17 май – Ден на българския спорт – на 20 април 2008 г., ДАМС обяви конкурс за есе на тема “Моят спортен идол” или “Спортът за мен”, в който могат да се включат всички желаещи на възраст от 14 до 35 години. 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост – Официален празник на Република България, а също и професионален празник за всички преподаватели, учени, ученици и хората, занимаващи се с изкуство. Имени дни 1 май – Мая 2 май – Борис, Борислав, Боряна 5 май – Мирослав, Мира, Ирена, Ирина 6 май - Гергьовден - Георги, Гергана, Гинка, Галя 11 май - Кирил, Методи, Методий 21 май- Константин, Елена, Костадин, Динко, Елин, ИлонаИскате ли да получавате ШАРЕНО по електронната поща? Абонирайте се за безплатното списание за семейството на Е-mail: abonament.shareno@gmail.com


Приятели на ШАРЕНО, много сме щастливи от огромния ви интерес към електронния абонамент. Към днешна дата, близо 1 250 от вас са заявили желание да получават безплатно ШАРЕНО по електронната поща. Затова, подготвихме една изненада за всички онези, които все още не са се абонирали на

abonament.shareno@gmail.com

СТАНЕТЕ 1500-ния НИ ОНЛАЙН АБОНАТ

И СПЕЧЕЛЕТЕ СЕМЕЕН УИКЕНД ЗА ЧЕТИРИМА В ГРАД ТРЯВНА, ОСИГУРЕН ОТ НАС! Какво трябва да направите? Да заявите желанието си да получавате списание ШАРЕНО по E-mail, като ни пишете на abonament.shareno@gmail.com до 23 май 2008! Системата ни ще отчита всяко писмо с имена и координати. За абонат номер 1 500 ще бъде и наградата – семеен уикенд за четирима! Очакваме ви!!!


Здравейте, малки и големи почитатели на Веселата Банда на BABY COMFORT! Честито Възкресение Христово от екипа на Фирма ВЕСЕЛА 89, носител на марката BABY COMFORT и инициатор на конкурса, в който сте така активни и креативни! Искам да ви благодаря, да ви поздравя за оригиналните хрумвания и десетките писма, които ни изпращате всяка седмица! Радвам се, че участията в списание ШАРЕНО ви зареждат с пролетно настроение и обещавам още дълго да ви носим приятни емоции както с конкурса, така и чрез продуктите с марка BABY COMFORT! Много ни беше трудно да изберем най-добрата история за „Първата среща на шестимата герои”, защото получихме и с огромен интерес изчетохме много истории. Като фаворит се очерта историята, която

Слончето Зайчето

Зузи

Патето

Са ни

Мили

Приятели, конкурсът продължава! Новата ни задача към вас е да напишете истории за това, къде обичат да играят героите от Веселата Банда? Правят ли пакости, докато се забавляват? Кои са любимите им игри? Разказите за зайчето Зузи, слончето Сани, патето Мили, магаренцето Рафа, кученцето Форги и мечето Додо изращайте не по-късно от 23 май 2008 на електронен адрес konkurs.shareno@gmail.com, или на адреса на редакцията ни: гр. Варна 9010, ул. Клокотница 11, п.к. 139. Не забравяйте да напишете имената си, адрес и телефон за обратна връзка.

Първата среща на Веселата Банда Един прекрасен, слънчев ден кученцето Форги и мечето Додо излязоха както винаги, да полудуват навън заедно. Те обичаха да се забавляват, играейки футбол и карайки скейт. Точно в този момент Сани отново се бе заел с любимото си занимание – ловенето на пеперуди, което, както всички знаем, не му се отдаваше много, но какво пък, поне се стараеше да поддържа форма. И унесен в своята игра, той не щеш ли, се озова на футболното игрище. Изневиделица една топка тупна на главата му и той седна. - Леле, каква голяма пеперуда! – възкликна той, а Форги и Додо в този момент, паднали по гръб, се заливаха от смях. Сани се намръщи, стана и се отупа.

- Не се сърди, нека станем приятели, казаха футболистите, с грейнали усмивки на лицата. - Нека – каза Сани. - Хайде да играем футбол – извика Форги и ритна силно и високо топката. - Леле, къде отиде, не я виждам, каза Додо. Всички се загледаха в небето, но там нямаше и следа от нея. В това време зайо помагаше в градината за саденето на морковите. - Едно засаждаме, едно изяждаме. Едно засаждаме, едно изяждаме. А! Какво е това? Мамо, тате, елате – в градината е пораснала огро-о-омна зелка!!! Докато той бягаше и се суетеше, викайки, футбулната банда вече беше видяла топката в градината и отново настана голяма веселба.


нк

ра

ко

ни е изпратила Павлина от град Русе – ще я прочетете на съседната страница. Поздравяваме я и й подаряваме спортна бутилка със сламка BABY COMFORT. А всички, които са ни писали,както и тези, които още не са: очакваме ви с вашите истории за Веселата Банда!

урс-иг

С пожелание за здраве и вдъхновение: Йордан Тодоров, Управител на „ВЕСЕЛА 89” ООД

Магаренцето

Кученцето

Мечето

Форги Рафа

До до

Очакваме ви, а новата награда бутилки за хранене BABY COMFORT - очаква вас:

Веселата банда оживява и ви кани на изява: истории забавни измислете, бързо с нас ги споделете и от награди щедри спечелете!

- ЗЕЛКА...ХА ..ХА- ..ХА. Зайо се приближи и като видя от близо ‘’зелката’’, започна силно да се смее. - Аз се казвам Зузи, а вие? - Аз съм Сани, а това са Форги и Додо. Хубава градинка. А има ли в нея зелени пеперуди? - Ще ти помогнем за морковите, ако поиграеш с нас. – предложи Додо. - Хайде! Сега се гоним: ‘’АЗ НЕ СЪМ, ТИ НЕ СИ, А МАГАРЕТО СИ ТИ!’’ - Ама аз не съм магаре – каза Сани. - Ох, Сани, ти пак не разбра. Това е просто игра. - Хмм... Намерете си друго ‘’магаре’’, разсърди се той. - Магаре ли каза някой, значи търсите мен? Аз съм Рафа, царя на лафа. Магариите обичам, с кънките си тичам и на слънчицето се припичам.

МОГА ЛИ И АЗ СЕГА, ДА СЕ ВКЛЮЧА В ТАЗ’ ИГРА? - Да, да – викна тайфата. - Я не викайте, че ме заболя главата! – обади се едно сърдито пате. Само за игри мислите. Колко е голям света знаете ли? А колко много приключения ни чакат там, някъде?... А вие на гоненка играете. - А какво е приключение? – попита плахо Зузи. - Ами това е ... нещо много вкусно, каза Сани – с голяма глазура и много шоколад. - Ако искате да разберете, тръгвайте с безстрашния Мили – каза патето и замарширува напред. А какво стана нататък ли? Скоро ще разберем... Павлина Маринова от гр. Русе


ср е ща

Една по– иначе среща Магдалена Симеонова

Денят е много по-лек, когато си влюбен в митутите му. Така ви представям госта ни в майския брой, именичката през този месец - актрисата Гергана Стоянова. Хареса ми тази нейна мисъл. Животът в график и таблица е запазена марка на всяка съвременна жена и все по-често си мисля, че това притъпява умението ни да ценим достатъчно времето, което ни е дадено. Можем ли да се насладим докрай на всичко, което ни се случва или просто бързаме, за да стигнем навреме за поредната среща, изчисляваме с точност времето, необходимо ни, за да разходим децата и приготвим вечеря, без да се замисляме колко хубаво е всъщност, че има за кого да сготвим с любов? Поглеждаме ли достатъчно често към живота, който кипи около нас и в нас? Дали ежедневието ни не се е превърнало в самоцелно изпълнение на програма-максимум и имаме ли време в края на деня за поне едно искрено “обичам те”? Срещата с Гергана ми подейства много зареждащо, точно защото тя много естествено съчетава претрупания график, звъненето на мобилния си, обяда и разговора с мен. И все с усмивка. Не се оплаква от натовареното си ежедневие, което самата тя нарича лукс, докато аз си мечтая за малко скука. Обикновена жена с необикновено излъчване, която говори с блясък в очите за Коледа, на прага на лятото. 

Гергана, твоята усмивка беше запазената марка на културно-информационното предаване “Иначе”, кое е новото около теб, кои са новите ти професионални превъплъщения, ще те видим ли отново на телевизионния екран? Засега плановете ми са обърнати в друга посока. Телевизионният екран не ми липсва. Продуцирам документални филми, рекламни и музикални клипове, както и телевизионни предавания. Все още не ми се ще да излизам на екран, въпреки че имам задвижен проект в тази посока. Работя и като сценарист на две телевизионни предавания. Дублирам филми. Предстои ми да подпиша договор за снимки в пълнометражен филм, за много хубава роля. Часовете на деня все не ми стигат. Имаш две прекрасни деца, трудно ли се изграждат два характера едновременно и нужни ли са двама в това начинание? Яна е на 6 години, а Боян на 1,5. Ако преди да стана майка някой ми беше казал, че момченцата се отглеждат по-лесно от момиченцата, нямаше да му повярвам. Дъщеря ми


е много енергична, ужасно, побъркващо енергична – зодия Водолей. А синът ми – малка Дева, ходи и подрежда след нас и непрекъснато се смее. Да, нужни са двама в процеса на отглеждане и възпитание на децата в семейството. Най-малкото, защото това си е тежък физически труд. Личностите създават ли се или се раждат такива? Каква е ролята на родителите в този процес и важен ли е личният пример? За мен няма съмнение, че се раждат. И мисля, че родителите не трябва да правят никакви грешки пред децата си, защото те попиват всичко и не пропускат да те съдят, нищо че говорят на смешен детски език. Веднага става ясно, каква ти е присъдата и какво ще бъде отмъщението. Има ли според теб перфектни жени и ти самата стараеш ли се да бъдеш перфектна в ежедневието и професията си? Не знам защо, но свързвам перфектната жена донякъде с лукса. Това не значи, че “луксозните” жени са перфектни. Не, съвсем не е това. Мисля, че за да си перфектна, трябва да си спокойна, да имаш

време да обърнеш достатъчно внимание на децата, на дома и на любимия човек. И разбира се, да се грижиш и за себе си. Да се образоваш непрекъснато и да покриваш изискванията си за нови хоризонти. Пределно ясно е, че такава жена трябва да има някаква материална сигурност, за да разполага с нужното свободно време. Аз не съм такава – времето непрекъснато не ми стига. Освен това се оказа, че съм работохолик. Много лошо. Съвременният живот дефинира нова, различна динамика в семейните отношения. В тази връзка, вярваш ли в семейните традиции, стремиш ли се да създаваш такива и кои са най-тачените празници в твоето семейство? Вярвам в семейството, да. Това ми е втори брак. Мисля, че първия път не бях готова. Но сега съм абсолютно убедена, че когато двама души действат в една посока, стигат по-далеч. Много обичаме Коледа в нашето семей


Професионалният път на Гергана Стоянова, популярна от екрана на БТВ, в ролята си на водеща на предаването за култура - “Иначе”, започва от НАТФИЗ. Дипломира се в специалност “Актьорско майсторство и драматичен театър” и прави театралния си дебют в Пазарджишкия театър. Играе и в “Сълза и смях”. Усмивката й изгрява на телевизионния екран за първи път в предаването “Знаете ли български?”, известно време подготвя и продукцията “Природата в нас”, излъчвана по БНТ.

Фотосесията е заснета в детски парти клуб “Барбарони”


ство. Започваме да пълним къщата с подаръци още от края на ноември. Не се смейте – пак тогава украсяваме и елхата! Децата имат време да й се порадват, освен това всяка вечер закачаме на нея по една картичка изработена и надписана от нас. Или поставяме в клоните подарък за приятел. Къщата ни грее, мирише на канела и курабийки. Как протича един твой ден? Ставам в седем, приготвям се и тогава будя децата. В 8.15 часа тръгваме за детската градина. Оставям ги и започва адското ми участие в софийските задръствания. Ако имам дублаж, смяната ми започва или в 9, или 9.30. Втората смяна дублаж започва в 15ч. Между двете смени озвучавам реклами за ТВ и радио. Прибирам се след 19.30. В къщи е бавачката, която ме очаква с децата. И започва третата ми смяна – с тях. Боян си ляга в 21.30, Яна – в 22ч. Съпругът ми Венелин почти винаги работи вечер – той е отговорен оператор в bTV. Oбикновено е на вечерни и късни новини и на Шоуто на Слави. Вечеряме заедно, когато се прибере. И след това пиша. Ако през деня нямам дублаж, пак пиша сценарии или работя по другите проекти – имам снимки или монтаж. Това прилича ли ви на лукс? На мен ДА. Никога не ми е скучно. Имаш ли мечти за децата си? Какви хора искаш да видиш в тяхно лице след примерно 20 години? Искам да имат професии, които много да харесват. Ние и двамата с Венелин харесваме всичко, с което се занимаваме. И затова може да стоим с часове в една стая без да си говорим – всеки си работи нещо. Искам да бъдат честни, да могат да обичат. Да живеят където им е приятно. Всеки от тях да има щастието да срещне своята половинка и да бъде щастлив. Това май е всичко от всичко. 11


де ТЕМА

В преследване на родителските амбиции или къде изчезва детството? Анета Жечева Антоанета Христова Консултативен център „Плиска”, София Тел.: 02/ 97 97 040

Ч

етири годишният ви син ходи на карате, английски, ски... Той е смел и решителен. Пее страхотно и на всяко представление в детската градина му дават главната роля (ако „случайно” учителката го пропусне, вие със зъби и нокти настоявате). Замисляте да го запишете за кастинг в Music Idol. Освен това, е чаровник и всички го харесват. Шест годишната ви дъщеря е красавица – направо във филми да я снимат. И вие я водите от конкурс на конкурс. Записали сте я на английски, балет, театрален курс. Винаги е облечена по последна мода – заедно ходите на фризьор и маникюр. Държи се като малка госпожица. А и така бързо й „щрака мозъка”, че може да постави всеки на мястото му. Познато ли ви звучи това? Чий график е по-натоварен – вашият или на детето ви? Има ли в него място за игри, забавления или просто празни страници, където нищо специално не е предвидено? Къде поставяме границата между опасните родителски амбиции и нуждата да се стимулира и развива детето? Добре би било, ако родителите си дават сметка, къде завършват интересите на детето и къде започват техните амбиции. Добре 12

би било, ако родителите не позволяват собственото им честолюбие да управлява живота на детето. Например, когато родителите забележат, че преди всяко състезание детето вдига температура, е добре да обмислят, дали участието е по желание на детето или обслужва техните нужди. Рецитирането на стихчета пред баби, дядовци и комшии по инициатива на малчугана ли е или за да „блеснем пред родата”? Лошо би било, ако детето расте под натиска на авторитарни родители, които му диктуват какво да му харесва и какво – не, как и с кого да прекарва времето си. И още по-лошо би било, ако родителите се стремят да реализират чрез децата си собствените си несбъднати мечти за успех. Решават, че детето им трябва да има всичко, което са искали самите те и което така и не са успели да постигнат. Така те безжалостно го тласкат към неща, които може би са извън неговите интереси и възможности. В същото време не приемат и не разбират, че то може и да не притежава емоционалните, умствени или физически способности, които да покрият неразумно високите изисквания. И съвсем погрешно, за да „мотивират” детето си, те започват да поставят условия пред любовта си към него:„Ако си пълен отличник много ще се гордея с тебе!”, „Ако не станеш първи, въобще не ми се мяркай пред очите!” и т.н. И детето ще се опитва и опитва да спечели родителската


13


любов. Но постепенно, претърпявайки една след друга различни несполуки, ще разбере, че никога няма да може да изпълни всичко това, което искат от него родителите. И детето се приема за по-различно и длъжно да поднася безкрайни извинения на родителите си за това, че не е оправдало очакванията им. В резултат, самочувствието му се срива – мисли си, че е най-лошото, най-грозното, най-тъпото и ... За всяко свое действие търси поощрение и одобрение от другите. Така, вместо да е успяло и щастливо дете, „прекалено вдигнатата летва” може да го тласне към свръхкритичност към себе си или – в другата крайност – към свръх-самоувереност. Изниква следният въпрос: Може би е по-добре да не мъчим децата с разни курсове и занимания? Да не ги „мъкнем” по конкурси, представления и изложби? Може би е подобре да ги оставим тихичко да се развиват от само себе си – нали и тревата на двора си пораства без специални грижи?

от интересни и запомнящи се моменти. Самият факт, че участват в някой конкурс ги прави по-значими в собствените им очи. Научават се да действат в конкурентна среда. Въпросът е, дали успехът не е поставен като самоцел. Вероятно ще е най-добре, ако бъдем „на една вълна” с детето си за постигане на успеха. Да го научим да се стреми към целта, ако му дадем възможност да почувства вкуса на победата – над съперниците, над себе си, над обстоятелствата. Ако му помогнем да се справи с неизбежните разочарования и загуби и в такива моменти бъдем до него. И да не забравяме, че детето има право:       

Не, не е така!

Погрешно е по отношение на тези деца, чиито способности са ярко изразени и могат да определят бъдещата им професия (като спортните таланти, например). Погрешно е и за тези деца, чиито таланти ще си останат любителски, защото ги лишаваме

14

Да прави глупави неща Да греши Да играе и да се забавлява Да се поглези от време на време Да предпочете играта на футбол пред урока по английски Да пее фалшиво Да изцапа новата си рокля, защото е седнала на земята Да си играе с приятели, а не 4 часа да свири на пиано Да получи някоя по-слаба оценка, защото го е домързяло ДА ГО ОБИЧАТ БЕЗУСЛОВНО!


Стани една от нас

влез в WINX клуб!

Раници, чадъри, аксесоари за момичета и момчета на хитовите марки WINX, SPIDERMAN, SUPERMAN, BATMAN, FERRARI

Официален представител за град Бургас на SMS Canta За търговци на едро: 0897 803 765 0897 890 551 056 84 10 49 sms.burgas@gmail.com

Заповядайте в магазин SMS в Бургас: пл. Тройката, TRIA City Center, етаж 1

15


ве

се

ме йно здра

Семейно планиране – знаем ли какво е това?

С

емейното планиране е основно човешко право на всички семейни двойки и лица да вземат свободно и отговорно решение по отношение на желания от тях брой деца и интервалите между две раждания, както и да имат съответната информация и средства за това. На практика, това е комплекс от дейности (информация, обучение, здравни и социални услуги, контрацепция, предпазване от полово преносими инфекции), с крайна цел опазване на здравето (репродуктивно, сексуално, психосоциално) и цялостния комфорт на личността. Нито семейното планиране, като част от здравната превенция, нито контрацепцията в частност, имат за цел намаляване или контрол на раждаемостта. Тяхната цел е опазването и подобряването на репродуктивното здраве, за да се раждат планирани, желани и здрави деца. В дейностите, свързани със семейното планиране, са ангажирани екипи от специалисти от най-различни области: медицински специалисти, социални работници, журналисти, юристи, учители, представители на неправителствени организации. Контрацепция Контрацепцията представлява набор от методи, които, всеки поотделно или в комбинации, предпазват от нежелана бременност. За да се избере подходящият контрацептивен метод, е необходима задължителна консултация със специалист в тази област, който да предостави 16

пълна и професионално поднесена информация за механизма на действие, предимствата, недостатъците и медицинските противопоказания на всеки отделен метод, като даде възможност на консултирания да направи своя информиран избор. Статистиката сочи, че България е на едно от първите места в Европа по брой на нежелани забременявания и аборти по желание. Както е известно, всеки аборт носи риск да последват възпаления и усложнения в репродуктивната система, което може да доведе до невъзможност от следващо забременяване или проблеми при задържането и износването на плода. От друга страна, нежеланата бременност в много случаи води до раждане в твърде ранна възраст, когато младото момиче не е подготвено нито физически, нито психически да износи, роди и отгледа здраво дете. Социалният аспект на проблема е, че в повечето случаи тази млада родилка остава самотна майка или младото семейство още не е подготвено финансово и битово да се грижи за детето. Поради тези много сериозни причини, един от основните инструменти на семейното планиране, е контрацепцията. Както в световен, така и в национален мащаб, все повече хора имат възможност да направят своя информиран избор по отношение на това какъв контрацептивен метод да използват. Ще ви информираме накратко за модерните контрацептивни методи. Да започнем с едни от


най-популярните – бариерните методи. Презерватив (кондом) Мъжки презерватив Кондомите се изработват от латекс. Презервативът се поставя върху еректиралия пенис, като по този начин създава бариера за проникването на сперматозоидите във влагалището на жената. Правилното поставяне на презерватива е от решаващо значение за ефективността на метода. Кондомът дава много висок процент на сигурност. Няма медицински противопоказания и е единственото досега известно контрацептивно средство, което не само предпазва от нежелана бременност, но е и сигурна защита срещу полово предавани инфекции и СПИН. Женски презерватив (фемидом) Фемидомът е слабо популярен в България, но е твърде използван в Западна Европа и Северна Америка. Спермициди Спермицидите са химически вещества, които убиват или обездвижват сперматозоидите на мъжа, като по този начин оплождането на яйцеклетката става невъзможно или се затруднява. Спермицидите се въвеждат във влагалището непосредствено преди половия акт. Най-често използваните фармацевтични форми за въвеждането на спермицид във влагалището са: кремове, пяна, таблети, глобули, лентички, напоени със спер-

мицид, които се разтварят във влагалището. Преди употреба на метода е желателна консултация със специалист. Удобни и лесни за употреба са. Могат да действат и като овлажнител на влагалището. Спирала /вътрематочен песар/ Спиралата е изработена от метал и пластмаса. Тя има различна форма, но обикновено е Т-образна или близка до тази форма. На дългото й рамо е навита медна нишка, тъй като е доказано, че медта повишава контрацептивния ефект. Спиралата се поставя вътре в матката от специалист акушер-гинеколог. Механизмът на действие на спиралата е комплексен, а именно: - възпрепятства сперматозоидите да навлязат в маточните тръби, където се осъществява оплождането на яйцеклетката - пречи на преминаването на оплодената яйцеклетка в матката - медната нишка има спермицидно действие - дразни ендометриума (най-вътрешния слой на стената на матката) и променя условията в маточната кухина, като по този начин не позволява на евентуално оплодената яйцеклетка да се загнезди в ендометриума (мястото, където от оплодената яйцеклетка се развива и расте плода). Може да остане в матката 5 години, което прави метода евтин и достъпен. Българска асоциация по семейно планиране и сексуално здраве (Следва продължение)

Българска асоциация по семейно планиране и сексуално здраве Адрес на централния офис: София 1504, бул. Дондуков 67 телефони: 02 943 46 77, 943 30 52 е-mail: bfpa@safesex.bg www.safesex.bg 17 17


Зелено Градско Училище и Приключенски Лагери в Бургас

П

рез лятото на 2005 г. разработихме програмата „Зелено градско училище”: 10-дневни занимания за деца от 5 до 10 г., в предучилищна и училищна възраст. Туристическият ни лиценз даде възможност да включим и екскурзии до близки на Бургас исторически и природни забележителности. И още: плаж, игри на драматизации по известни приказки, песни, танци, рисуване, състезателни и спортни игри, обяд и следобедна закуска. Тази година ЗГУ навършва 3 години и за удобство на децата и родителите, преместихме занималнята на нов адрес: до пл. „Св. Св. Кирил и Методий” (с/у входа на Бургаската Филхармония). Нова придобивка в ЗГУ е вътрешният двор на сградата, където децата могат на воля да играят. В програмите е добавено обучение по модерни танци. Всичко научено, се илюстрира с видеофилми, игри, екскурзии и конкурси. В ЗГУ могат да се включат 20-25 деца и записванията започнаха. Началото е 26 май 2008 г. и продължава без прекъсване, с изключение на почив-

ните дни, до 1 септември 2008 г. Програмата „Приключенски лагери” е за възрастова група от 8 до 14 години. Лагерите се провеждат по предварителен сценарий, който следва логиката на известен филм. Целта е участниците да съумеят под формата на забавление, игри и работа в екип, да достигнат определената им в началото задача и неусетно да усвоят заложения комплекс от знания: културно-исторически и природоматематически. Естествено, приключенията и забавленията ги съпътстват през всички дни от 8 сутринта до 11 вечерта. Лагерните огньове и пикниците сред природата, както и дискотеките и вечерните партита са неизменна част от сценария. Групите са до 30 деца и се ръководят от педагози. Програмите стартират на 1 май 2008 г. и са 5-дневни. За повече информация по програмите можете да се информирате от интернет страницата ни www.evelinr.com или да дойдете в офиса ни в Бургас: ул. „Славянска” 77, тел.: 056/ 82 48 61, моб.: 0887 397 966 и 0894 455 510.


Моето шарено детство конкурс за детска рисунка

Кеви н ва,

ро

ет

аП

ин

Рад , Па

2г. ик

дж

зар

в нашия продейното участие Благодарим ви за който провеждетска рисунка, летен конкурс за eteto.com. с сайта www.az-d съ о тн ес вм съ даме шите рисунки й ще очакваме ва И през месец ма пратете ни рено детство”. Из на тема “Моето ша творби на пълнени с емоции из , ни ет цв те ши ва тница” 11, п.к. 9010, ул. „Клоко адрес гр. Варна reno@gmail. mail: konkurs.sha № 139 или на e-deteto.com ви и на адрес: Az com. Очакаваме в 41 за “Моето . Никола Славко 1463 София, ул или на шарено детство” eto.com konkurs@az-det усунки ще публик Най-хубавите ри Шарено, както и ваме в списание -deteto.com. на сайта www.az

Меср ин, 5 г., Ду л

ово

Здравейте, мили деца!

Щом има по голямата бедители, ще им а и награ от които ди, найд финалис тите и вс игитален фотоа ички дец парат! З сладки н а а на пра агради о зника, щ т е има и

Сияна

Плам

енова

Стела

, Сили

стра

Затова в земете б ял лист, м мастри и оливи, в ли черви одни бои лото на м своето д , флуама и ни етство. нарисув Награди айте те ще ра здадем н празник а детски в Софий първоюн ския зоо щурото з ски парк. На абавлен ч алото на и е е в 11 ч понитата аса, очак , където ваме ви заедно с повесел при клоуна Д им. ечко ще Ще има м с е ного игр и и изне нади!

ия

ва, Соф

Ивано

19


ЗАДАЧКИ- ЗАКАЧКИ НА АНГЛИЙСКИ

Easter is a very big Christian holiday. It is always in spring. Do you know the seasons? Write the names of the seasons and match them with the right picture Say a rhyme: s_____ s_____

Spring is green Summer is bright Autumn is yellow Winter is white.

a_____ w_____

Paint the Easter eggs

and put them into

the Easter basket

ВАКАНЦИОНЕН ЛАГЕР В ГРАДА за деца от 3 до 12 години От 26 май до 14 септември Учебно-занимателен център щур купон за децата-спокойствие за родителите София, ж.к. Младост-1, бл.24, офиси 5 и 6 (терасите) Всеки ден от сутрин до вечер: тел: 9744471 ☺ тема на деня ☺ един час занимателен английски e-mail: oksinia@abv.bg ☺ клубове по интереси ☺ всеки петък излет извън София www.oksinia-bg.com ☺ топъл обяд и следобедна закуска 20


Draw 10 Easter eggs

Put them into the basket

and paint two green eggs, three yellow eggs, one red egg, four blue eggs

Read the song, write the word to the picture

Look at my Easter _ _ _ _ They are _ _ _ _ _ _

and _ _ _ _

and _ _ _

Look at my Easter colours ! Look at all the yellow _ _ _ _ _ _ _ Oh, Mummy, Daddy, Grandma, and Grandfather too HAPPY EASTER to you ! ИМАШ ШАНС ДА ПОЛУЧИШ ПОДАРЪК! Изпрати отговорите си на e-mail: konkurs.shareno@gmail.com или на адреса на Учебно-занимателен център Оксиния: гр. София, ж.к. Младост-1, бл.24, офис №5. Не пропускай да посочиш своето име, години, адрес и телефон за обратна връзка!

Страничките са подготвени от Детска Езикова Школа ОКСИНИЯ 21


Здравейте деца!

Илюстрация: Александър Асенов

Името ми е ШАРЕНКО и съм главен герой на тази страница! Вижте в какви дрехи съм се издокарал! Как мислите, отиват ли ми тези цветове? Или имате други предложения?

22


у до ма

Врата към дома инж. Елза Панайотова Фън Шуй експерт За контакти: 0887 650 176

В

ходната врата и прозорците на всяко едно пространство са местата, от където прониква благотворната енергията Ци. В идеалната ситуация Ци се натрупва в пространството пред дома, а потоците на Ци се активизират от движение на хората, които влизат и излизат. Във Фън Шуй входната врата се нарича “устата на Ци” и се счита, че нейното място и посока са от голяма важност. Една добре подчертана и представителна врата на къща привлича много енергия. Още преди проектирането на къщата, може да се определи къде е най-подходящото място на вратата и накъде е добре да гледа. Понякога 5-6° завъртане на вратата, съответно и на фасадата, дават коренно различно разпределение на енергиите. От голяма важност в класическия Фън Шуй е посоката и мястото на входната врата. Тук се разглеждат няколко аспекта: посоката – като благоприятност за всеки член на семейството или на шефа, ако говорим за офис; посоката като благоприятност спрямо самото пространство. Често се получава така, че за някои членове на семейството тя е 24

добра, за други – не е. Тук не бива да забравяме, че човекът, с който най-много се съобразяваме, е главата на семейство. От него зависи издръжката на семейството и неговата енергийна поддръжка е най-важна. А за да преценим дали вратата е в благоприятна посока и благоприятен сектор, ще ни е нужно да знаем годината на построяване, годината на нанасяне на собствениците и географската ориентация. В съвременните условия, важността на вратата е голяма за къщите и не съвсем толкова определяща за многоетажните блокове. В блоковете енергията трудно достига високите етажи, а и често качеството й се влошава докато стигне до горе. Какво влошава качеството й: мръсни стълби, олющени стени, струпани от години вещи по стълбите, саксии със сухи цветя, слабо осветление, всяко нещо, което ви се препречва, докато се качвате по стълбите. Добре действат цветята, които домакините отглеждат по стълбищните площадки. Добре действа хубавото осветление, доброто проветряване. Виждала съм галерии от детски рисунки по стените на стълбите – много приятно и интересно хрумване, което кани добрата енергия в дома ни.

Снимка: каталог “ХелинДоор”

/очаквайте продължение в следващия брой/


т

пе

с

мнение от

циалис

Десислав Кожухаров, управител на интериорни и блиндирани варти ХЕЛИНДООР Кои са най-важните характеристики на съвременната интериорна врата? На вратата вече не се гледа само като средство за отделяне на две помещения, но и като на допъл­ нителен начин да вне­сем уют в нашия дом. За да придобие един по-завършен вид жилището ни, се прави избор на врата, който подхожда на мебелите, на пода, на дограмата. За кухни и всекидневни се препоръчват врати със стъкло, тъй като по този начин светлината достига до повече места. За места, където обичаме да се уединяваме – спални, детски, се препоръчват плътни врати, които действат като бариера за останалия свят. За бани и тоалетни, най-вече е от значение колко често ще се мокри помещението и дали има директен достъп на водата до вратата. За тях се препоръчват врати със специално ПВЦ покритие, или врати, които са лакирани с водоустойчив лак. Кои са актуалните тенденции и предпочитания на новодомците през 2008? Българският потребител все повече цени качеството и оригиналността в дизайна. Стремим се да задоволим много модернистични и екстравагантни решения за обособяване на вътрешното пространство; тенденция е и класическото виждане за едно вечно и неугасващо желание за връщане към тежкия, аристократичен стил в обзавеждането.

В какви размери и от какъв материал са интериорните врати ХЕЛИНДООР? Досега бе прието да се говори за някакви стандарти по отношение на размера на вратите. Тук, в ХЕЛИНДООР, държим на доволните клиенти, затова вместо дупката да пасне на вратата, правим така, че вратата да пасне на направения вече отвор. Работим по индивидуални размери както на крилото, така и на касата. Имаме интериорни врати от МДФ, дърво и естествен фурнир. Вратите могат да бъдат както изчистени /без орнаменти/, така и с възможност за отвор за стъкло. За по-голямо разнообразие в цветово отношение, се използва специален лак за покритие на фурнира, продължително обработван чрез ултравиолетови лампи. Тази технология осигурява перфектна завършеност и блясък на покритието, но също и водоустойчивост и възможност за използване на вратите във всички видове помещения. На всеки конкурентен пазар качеството трябва да бъде допълнено и от бързина на изработка и доставка. Какви са вашите срокове? Производител Интериорни и За нетърпеливиБлиндирани Врати те клиенти имаме “ХЕЛИНДООР” врати на склад, - Продажба на едро и дребно но обикновено - Транспорт и монтаж се налага някак- Складова наличност - По размер на клиента ва корекция или гр. Варна, за размер, или бул. Цар Освободител 202 за цвят, затова (до изхода на КАТ) срокът, който даТел./Факс: 052 502 223, ваме е 15-30 дни, 0897 221 388 E-mail: helindoor@gmail.com в зависимост от www.helindoor.com размера на поръчката. 25


Мебели с история за ценители и естети

М

ебелите на МЕБЕЛЕДЕР ще ви откъснат от градската суматоха и ще ви покорят със своя чар и стил. Ще внесат топлина и уют във вашия дом и ще станете зависим от привкуса на история и традиции. Уникалната ръчна дърворезба на по-старите от тях и антикварната им стойност са и желано капиталовложение. „Всички мебели и аксесоари, които ще откриете в МЕБЕЛЕДЕР са уникални. Внесени от Западна Европа, те имат своята история. По-стилни, удобни и ергономични са от днешните мебели, които можете да намерите навсякъде. Един дом, обзаведен по този начин, създава приятно и успокояващо чувство, което съвременните мебели не могат да му придадат. Още повече, че когато една мебел е изработена изцяло от дърво, може да се ремонтира, да се смени цветът или дамаската. Мебелите МЕБЕЛЕДЕР са здрави, красиви и удобни. Носят култура и придават уникален стил на вътрешното обзавеждане. Ако не

търсите метални, стъклени, ПДЧ масови стандарти за обзавеждане, елате в МЕБЕЛЕДЕР с увереността, че ще получите качество и традиция: вложените материали са естествени – масивен холандски дъб, кожа – от еленова до телешки бокс. Същата изработка, същото количество материал, същото постигнато качество, произведено у нас, ще има цена с пъти по-висока от цената на мебели МЕБЕЛЕДЕР. Заповядайте, уверете се сами.” Георги Димитров, управител на магазин МЕБЕЛЕДЕР в Бургас Мебелите МЕБЕЛЕДЕР, контрапункт на ултрамодерното обзавеждане днес, ще намерите освен в Бургас, още и в Габрово, Пловдив, Сандански, Варна, София. Предстои откриване на магазин и в Ямбол. Магазин МЕБЕЛЕДЕР в Бургас: ул. Македония 18. Тел.: 056 80 19 33, Моб.: 0898 71 97 42 www.mebeleder.com


Красивата приказка Генгер: създадена, за да ви омагьоса Теменуга Петкова

П

ристъпих към дървените порти на Етно­ графски комплекс “Ген­гер”, само за да потърся малко сянка и разхлаждащо питие. А открих един цял невероятен приказен свят, един съхранен жив отрязък от времето на възрожденските майстори. Атмосферата е неповторима – през лекия глъч на посетителите дочуваш свистенето на стогодишното грънчарско колело в първия дюкян, а отсреща звънти в отговор чукчето на медникаря. Тъкмо ти се иска да съзерцаваш дълго умелите спокойни движения на майстор-кошничаря и те грабват сръчните пръсти на жената в съседния дюкян за художествено плетиво. Ненадейно мярваш белозъбата усмивка на истински калайджия и няма как да не се почувстваш като във фолклорна приказка! Но най-голямата магия е гостоприемството, с което веднага те обграждат хората тук. Защото семейство Орлови не са просто грънчари, а са жива история на грънчарството в Айтос. Майстор Цъко не е само медникар, той е сладкодумен художник, както на медта, така и на душата. Чаршията, приютила занаятчийските работилнички, естествено прелива в уюта на сенчестите масички в кафенето, където голямата ми дъщеря рисува с четка върху глинено гърненце. Тук с удоволствие можете да си изработите сувенир с каквато искате техника – върху дърво, керамика, плат, дори и... върху яйце от щраус! И след това да изпиете на спокойствие едно традиционно кафе на пясък с бяло сладко... Генгер е място за тиха нежност. Спокойна съм, защото малката ми дъщеря вече си е намерила другарчета в прекрасно уредения детски кът. Тук децата трудно могат да бъдат откъснати от приказната колесница с дървени кончета, дървената къщичка, от която се спуска пързалка, множество люлки, катерушки

и всякакви забавления. Генгер прелива от детски усмивки, а на детската глъч приглася от другата страна на каменния дувар ромона на река Айтоска, наричана с поетичното име “Славеева река”. Преди тръгване правим последна обиколка и в дъното на двора, точно срещу механата с традиционни български ястия, откриваме винарна, където усмихната девойка ни предлага да дегустираме производството на винарска изба “Южно вино”. Вече често ще посещаваме Генгер, дори и в делнични дни – етнографският комлекс работи без прекъсване и разполага с хотел. За дома и за спомен си изберете ръчно изработен съд – от кована мед или глина. Аз се спрях на сач, има всякакви размери. Когато се приберете у дома, сложете на масата и от виното, за да се върнете отново там – под чардаците на старите къщи в Генгер!

Архитектурно етнографски комплекс Генгер, град Айтос Алея на старите занаяти Грънчарство Медникарство Кошничарство Приложни изкуства Плетиво Етнографска къща Конферентна зала Винарна Кафене Механа Хотел За контакти: 0558 2 61 57, 0558 2 61 58 0885 62 08 30, 0885 62 08 76 E- mail: genger_ltd@abv.bg

27


га

ло

час

пр

и психо

Пролетно

почистване на мислите Клементина Петрова

З

аписах го. Преди седмица. Днес, за 16 ч. На никого не съм казвала. Макар че се изкушавам. „Имам час при психолог”. Звучи някак новаторски и революционно. Чувствам се модерна – ходя на психолог. Модерна, модерна, ама ако си помислят, че имам проблеми, които не мога да реша? Ами ако колегите научат?... Ами родителите ми.. Майка ми ще ме попита „Абе ти нямаш ли си майка, че ходиш на психолог? Или, ако не искаш да споделиш с мен, ами приятелки – колкото искаш имаш. Нали сте си близки и много те подкрепят? И какви толкова са ти проблемите?....” Малко след 3 и половина е. Слизам на Плиска. Имам почти половин час. А Консултативен център Плиска е точно във входа, зад механата, до бившата сграда на Орифлейм и до настоящата пицария Мис Каприз. В подлеза на Плиска пак има разпродажба на обувки... Не, няма да се поддавам на шопинг терапия. Не и преди Анета Жечева да ми го препоръча. Но, ако съдя по статиите й в Шарено, по-скоро ще ме накара сама да избера посока, няма да се впусне в препоръки. Казах й, че ще говорим за личностното ми развитие. Яяя, ама и чанти има на разпродажба.. Не, няма да се поддавам. Аз съм силна и самоуверена. *** 28

Отваря ми черноока жена на средна възраст, по-скоро млада, но не прекалено, че да ми е некомфортно; с топло излъчване и мек поглед е. Точно така звучеше и по телефона - (02) 97 97 040. Без цвета на очите само. Имам един час да формулирам душевните си люшкания. Ще ми струва 20 лв., горе-долу, колкото и вечеря и бутилка вино с приятелка. Но този път искам да ме изслуша човек, който ще ме насочи към решение. Проблемът ми е раздвояването между минало и бъдеще. И неспособността ми да се концентрирам в настоящето. Психологът Анета Жечева ми задава касаещи темата на посещението ми въпроси, но без да натрапва очакван отговор. Аз като че ли очаквах точно обратното. Но подходът ми харесва. Досега не съм ходила на психолог и не знам дали всички така правят. Тя пита, аз отговарям и така 10 минути разсъждавам сама над нещата от живота. Моя живот обаче. После ми дава лист и маркер и ме кара да нарисувам как се чувствам. Това ли било – да идеш на психолог? Ами че то не било страшно. После ми казва да извадя съдържимото от чантата си и да го подредя по приоритети на масата. Без кое мога, с кое не се разделям, кое ми трябва за сега, кое за после... Осъзнавам, че в чантата ми има толкова ненужни неща... Като в мислите ми. После пак рисувам. Пита ме какво искам да направя с листа хартия. Казвам, че искам да си го взема с мен и да си го разгърна някоя сутрин с


чаша кафе в ръцете. Така и правя. В момента. Хубаво и спокойно ми е. В края на часа ми, решаваме, че проблемът не е „голям” и при желание от моя страна, може да отида на още 1-2 консултации. Противно на очакванията ми обаче, Анета Жечева изобщо не се опитва да ме направи свой чест посетител. Ако аз искам и има за какво да ходя – тогава. Това издига психолозите и частната им практика в очите ми. Излизам от Център „Плиска” някак олекотена. Не като след среща с приятелка. Тогава съм разтоварена, а сега съм по-скоро освежена. Сякаш някой ми е помогнал в пролетното почистване на мислите ми.

Смешно училище за децата на Бургас

Кога? През цялата лятна ваканция (от 26 май до 14 септември), всеки ден от 14-16 ч (без събота и неделя) Къде? В детски парти клуб “УСМИВКА”- най-купонджийското място в Бургас, ул.”Р.Княгиня “16, пресечка на ул. “Богориди”, срещу бистро “Шопа” Възраст: от 5 до 10 години Програма: (всеки ден се сменя)  Училище за феи  Училище за фокуси  Куклен театър  Готварски курс  Карнавал  Балониада  Салон за красота на малките дами  Тематични партита – на принцеси, на пирати и други герои  Детска дискотека  Рисуване върху текстил, стъкло и др. материи  Изработване на бижута и други аксесоари  Пъзел мания  Изработване на хвърчила, балонени фигур-

ки, театрални кукли, макаронени картини, хартиени фантазии и др.  Работа с нестандартни материали Защо ще ни посетите?  Защото при нас е щуро, весело, забавно и различно  Защото тук децата ще намерят много приятели  Защото ще си осмислят свободното време Цената, която мама и тати ще трябва да заплатят: (в цената са включени всички консумативи и материали)  1 посещение (за 2 астрономически часа) - 10 лв  карта за 5 посещения (за 10 часа) – 40 лв  карта за 10 посещения (за 20 часа) – 70 лв  карта за 20 посещения (за 40 часа) – 120 лв Как да се свържете с нас за повече информация? 0885 221 028 0878 714 720 Теодора Дунгьова управител на детски парти клуб “УСМИВКА” 29


ено

пис

мо р до Ша

М

или приятели, в предишния брой на Шарено решихме да разчупим наложилата се традицията да се говори ако не само, то предимно за хубавите моменти с децата ни и да ви представим гледните точки по тема, която е по-скоро носител на трудностите в родителстването. Става дума за материала “Самият родител”, в който си поговорихме за тези от нас, които по свое желание или по стечение на обстоятелствата, отглеждат децата си сами. Не закъсняха и вашите реакции. По електронната поща на списание Шарено, получихме много писма, в които вие – читателите споделяте своите истории. Благодарим ви, че ни правите съпричастни не само на радостите, но и на трудностите, които срещате по пътя си! Предлагаме сега на вниманието ви част от писмото на Даниела Бонева, която е верен приятел на Шарено, но сега споделя с нас, в ролята си на майка. Ние пък споделяме искрените й думи с вас!

Когато известно време си била щастливо омъжена, озоваването в ролята на самотен родител е шокиращо. Първите месеци след загубата на съпруга ми бяха особено трудни. Трябваше да бъда достатъчно силна, за да преодолея не само собствената си болка, но да помогна и на децата си, за които загубата беше двойно по-тежка – и двамата са осиновени и за втори път в крехкия си живот губеха родител (първо, когато са били изоставени от биологичните си родители, а сега – и когато безвъзвратно изгубиха бащата, който им даряваше цялата си обич). Никой не е подготвен за трудностите в живота си. Ако в онези първи дни някой ми беше казал, че ще се справя, може би нямаше да му повярвам – чувствах се безсилна. Моята стратегия от самото начало беше – болката, загубата, привидната безизходица не бяха само мои – те бяха и на децата ми. И затова трябваше ЗАЕДНО да се справим с новата ситуация. Децата бяха тези, заради които поех дълбоко въздух, събрах сили и тръгнах 30

напред. Те бяха тези, които най-много ме подкрепяха, които ме окуражаваха, които (много рано) поеха част от домашните задължения и се справяха удивително добре с изведнъж порасналите си отговорности. Не знам дали постъпих правилно, като прехвърлих част от тежестта на крехките им детски плещи (дъщеря ми едва беше навършила 7, синът ми още нямаше 5 г.). Много пъти съм се обвинявала, че съм ограбила детството им. Много безсънни нощи съм прекарала в размисли – какво да правя, трябва ли да предпазя децата си от трудностите и загубите, които животът понякога безмилостно ни поднася, трябва ли да се опитам да заместя баща им? Но в същото време бях убедена, че колкото и да се опитвам, нямаше да мога да бъда едновременно и майка, и баща. Знаех, че той ще ни липсва винаги и затова си поставих за цел да запазя живи спомените им за него, като в същото време се опитам да възпитам децата си като самостоятелни и отговорни хора. Исках да знаят, че винаги ще имат моята помощ и подкрепа, но както те ще могат да разчитат на мен във всичко, така и аз трябва да мога да разчитам на тях. Дали съм успяла, времето ще покаже. Знам че днес, близо 7 години по-късно, ние сме чудесен екип и се справяме добре. И разбрах една проста истина – трябва винаги и във всичко да гледаме на децата като на равни, защото те са готови да поемат отговорност много по-рано отколкото ние, възрастните, сме готови да им я дадем. Даниела Бонева


ще ставаме р оди ели т

Амбициозната бременност Магдалена Симеонова

Изненадана сте да научите, че ще имате близнаци или дори тризнаци? Честито! В такъв случай, следващите няколко страници в рубриката “Ще ставаме родители”, са подготвени специално за вас! Каква е тенденцията? Все по-често жените отлагат забременяването за след 30-те си години, когато хормоналните промени в организма могат да доведат до отделянето на повече от две яйцеклетки. Това увеличава шанса от появата на двуяйчни близнаци. При ин-витро оплождане, също доста често се раждат близнаци, тъй като се имплантират няколко ембриона. Не трябва да забравяме и че бременността с близнаци се случва на всеки три от сто жени и зависи от генетичната предразположеност към многоплодна бременност. Като две капки вода Двуяйчните близнаци са по-често срещани от еднояйчните. Това се случва, когато две яйцеклетки биват оплодени от два сперматозоида. Всеки един от близнаците има своя плацента и свой

амниотичен сак. Близнаците могат да са две момичета, две момчета, или момче и момиче. Еднояйчните близнаци се появяват, когато една оплодена яйцеклетка се раздели на два фетуса. Бебетата споделят обща плацента, но са с отделни амниотични сакове. Те ще бъдат задължително от един пол и ще си приличат много, тъй като носят един и същи генетичен код. Тризнаците може да са разнояйчни, еднояйчни или дори комбинирани. Диагностицирането Ултразвукът може да определи наличието на два плода, още в периода на най-ранна бременност. Какво означава за бъдещата майка бременността с близнаци? Ето какво можете да очаквате:  Ако носите в себе си близнаци, е възможно гаденето, повръщането, безсънието, умората, болката в корема или напрежението върху срамната кост да са доста по-силни, отколкото при едноплодна бременност.  По-чести посещения при лекаря. Той ще трябва да следи дали бременността се развива нормално и дали имате при31


е

ще

родители

ставам

знаци на преждевременно раждане.  Ще се нуждаете от повече фолиева киселина, калций, желязо, протеини и други специфични вещества. Ако досега сте се хранили здравословно, продължавайте в същия дух, но се консултирайте с вашия лекар за допълнителен прием на витамини.  Повече качени килограми. Не забравяйте, че наддаването с килограми в нормата, ще осигури на вашите бебета добър старт, а в последствие и по-бързо възстановяване на фигурата ви.  Вероятно ще бъдете посъветвана да ограничите физическата си активност, като работа, пътуване и упражнения. Възможни усложения и ситуации Близнаци се раждат всеки ден, но е много важно да се предпазите от възможни усложнения, като:  По-кратка бременност. В повечето случаи бременността продължава от 38 до 42 седмици, но при бременност с близнаци оптималният период е от 37 до 39 седмици. Възможно е да имате разкритие заради контракциите още преди 37-а седмица.  Преждевременно раждане. Ако то не може да бъде спряно, вашите бебета могат да се родят по-рано – най-често срещаният проблем при близнаците. Ще ви бъде направена инжекция със стероиден медикамент за развитие на белите дробове на бебетата. Но

въпреки това, преждевременно родените бебета трябва да се борят за оцеляване. Усложненията могат да включват ниско тегло на раждане, проблеми с дишането или храносмилателната система. Високо кръвно налягане. Бременните с близнаци жени са по-често изложени на този риск. Нееднакво снабдяване с кръв. При еднояйчните близнаци е възможно един кръвоносен съд от плацентата да свързва и двата близнака, но да снабдява единия с повече кръв, а другият – с недостатъчно, което да причини изоставане в развитието. В този случай се предизвиква раждане, веднага щом бременността навлезе в подходящата за това седмица. Цезарово сечение. Повече от половината от бременните с близнаци жени раждат децата си чрез секцио. По-обилно кървене след раждането. Рискът от кръвоизлив се повишава заради поголямата плацента /или наличието на две плаценти/. Но това може да се контролира с необходимите медикаменти.

Въпреки всичко изброено, не са малко и предимствата от това, да станете майка два пъти в един ден. За тях ще ни разкаже дама с опит, в следващия материал.


Две наведнъж Екатерина Катрачева

С

ветлината в кабинета е приглушена – за по-голяма дискретност. И в този сумрак се очертават светещите във фосфорнозелено копчета на апаратурата. „Като в космически кораб”, помислям си за миг и насочвам цялото си внимание към монитора, за да видя сърцето на бъдещото ни дете и искам да чуя само, че всичко е наред. Наистина, космическо изживяване – първият видеозон. Размазните форми, които виждам на екрана, са цялата вселена за мен, там потрепват хиляди звездици, там е и млечният път, там очаквам да видя и раждането на една свръхнова звезда – трепкащото сърчице на нашето бебе. Ето го, бие отчетливо. Отдъхвам си. Гласът на лекаря ме сепва: “Ето и второто сърце! Ще имате близнаци!” „Ще трябва да си купите ван!”, обръща се той засмяно към бъдещия татко, който е седнал до мен. Така разбрахме ние, че ще имаме близнаци. Дали е трудно? Често са ме питали. Отговорът е, че нямам база за сравнение, не съм отглеждала едно дете. Но на всички, които са получили такава новина, ще кажа: „Добре дошли в клуба на привилегированите да имат близнаци!”. При всяко ново запознанство споменаването на този факт ще предизвиква „Ах!” и „Ох!”. Е, има и „Ох!”, няма да си кривя душата. Но помислете си само: Все пак, живеем в ерата на пелените за еднократна употреба и автоматичните перални, а на щанда за детски храни има бисквитена каша, кайсии в извара, риба, телешко и какво ли още не. (Очаквам да се появи „гурме серия за бебета” или „молекулярна кухня в бурканчета”).

Формулата “две наведнъж” има предимства, които не са за пренебрегване:  Една бременност (което означава едно гадене, напълняване и пуфтене на финала) ни сдобива с две бебета – направо като изгодно предложение от телешоп.  Ще бъдете наблюдател и участник в живота на едно неповторимо дуо, на две деца, които от самото начало на живота си знаят какво е солидарност, жертвоготовност и... луд купон.  Когато другите мъничета ходят „по петите” на майките си, вашите ще се занимават едно с друго.  Ще свикнат по-лесно в яслите или детската градина. А и вие също, знаейки, че са заедно и се покрепят. Да не говорим за петдесетте процента отстъпка, които прави държавата за втората такса.  Възможно е да получите отстъпка и в магазините, както и на местата за развлечение. Понякога ще ви отговарят “Шефът го няма” или просто “Не”, но може би в повече от половината случаи ние сме получавали отстъпка за надуваемите замъци, влакчетата и в магазините за дрешки. Това, което ще получавате в най-голям размер обаче, е внимание, интерес и радост от околните, които помагат понякога най-много. Ще се случи в момент, когато сте накрая на силите и търпението си да чуете: “Как се справяте с две наведнъж? Знаете ли, когато ни е трудно, си мисля за вас…” Аз пък си мисля за родителите на тризнаци... ...а и за малко да забравя – ако ще купувате кола, да е поне комби.

33


тест

Каква е любимата ви храна?

О

т това какво обича да похапва, човек може да разбере какви са неговите качества и недостатъци. Влечението към определени храни влияе на здравето и на успеха в кариерата, а също и на семейното щастие. Вие към коя от основните групи принадлежите? • Заклети вегетарианци • Плодолюбители • Любители на пикантното • “Хищници” • Любители на морските дарове • Любители на мазното ОТГОВОРИ:  Заклети вегетарианци: Те са целеустремени и честолюбиви. Стремежите и усърдието им обикновено се увенчават с успех. Това са хармонични и уравновесени личности, които не са импулсивни, а по-скоро миролюбиви хора.  Плодолюбители: Не понасят съперничеството и нямат амбицията да се издигат нагоре по служебната стълбица. Стихията им са творческите професии. Мнозина мъже плодолюбители са стеснителни и нерешителни в любовта, а това е добро поле за изява за активните целеустремени жени.  Любители на пикантното: Тези, които предпочитат огнените подправки, имат щур темперамент. За да удовлетворят страстта си към приключенията, е добре да си намерят работа, която ще ги кара да пътуват непрекъснато. И в любовта предпочитат “по-горещите” партньори.  “Хищници”: Любителите на сочните и ароматни пържоли обикновено са много импулсивни 34

хора. Независимо, че често имат успех, в живота не им достига настойчивост. Мъжете са непостоянни в любовта.  Любители на морските дарове: Обикновено са спокойни хора, за които е характерно постоянството. Уважение предизвиква умението им правилно да разпределят доходите си. И в романтично отношение, любителите на рибните деликатеси са сигурни партньори.  Любители на мазното: Уверени в себе си хора. Обикновено не съумяват да се впишат в колектива – единаци са, но това изобщо не им пречи да се издигат в кариерата. Особено добри са в романтичните отношения – на чара им трудно може да се устои. Тестът е любезно предоставен от www.triada.bg/tests


35


ик чн

шар

ен

с п р а во

за здравето

бургас

София

Многопрофилна болница за активно лечение гр. Бургас бул. Стефан Стамболов №73 тел.: (056) 810 547

Кабинет по дентална медицина „Д-р Надежда Неделчева” Профилактични покрития за деца, обучение в орална хигиена, съвременна терапевтична стоматология Гр. София, Руски Паметник GSM: 0888 724 789, 0878 724 789 I-ва АГ Болница Света София Гр. София ул. Михалаки Ташев №2 тел. (02)920 20 29/ 30,31 СБАЛ по акушерство и гинекология Шейново Гр. София ул. Шейново №19 тел. (02)965 94 46, 965 94 61 СБАЛ по акушерство и гинекология Майчин Дом Гр. София ул. Здраве №2 тел. (02)952 59 57, 917 22 20

Варна Дневна майка Почасови и целодневни грижи за деца от 0 до 100 години Варна бул. Княз Борис № 7 тел. (052) 65 84 00, GSM: 0886 913 875 E-mail: medical_care@mail.bg

МБАЛ Света Анна Гр. Варна бул. Цар Освободител №100 тел. (052) 65 59 11, 61 37 77, 64 82 31 Акушеро-гинекологична болница Варна Гр. Варна бул. Цар Освободител №150 тел. (052)61 37 98, 61 37 99 Аптека Фармахит Гр. Варна Хипермаркет Кауфланд , бул. Република № 60 тел.: (052) 599 383

36

Белодробна болница - Бургас гр. Бургас ул. Генерал Гурко №64, тел.: (056) 4 25 53

Русе АГ – комплекс към МБАЛ Гр. Русе ул. Николаевска №74 Медицински център за рехабилитация и спортна медицина Гр. Русе ул. Драма №13 тел.: (082) 222 344 Асоциация Дислексия – България Гр. Русе ул. Отец Паисий № 6, ет. 5 GSM: 0885 319 506, 0899 489 295, 0887 199 437 www.dyslexia-bg.org

красиви майки Варна Студио ЕГОИСТ Фризьорство, козметика, масаж, маникюр, педикюр ул. Любен Каравелов № 56 тел. (052) 60 86 94 GSM: 0888 81 80 91

магазини СОФИЯ Магазин Папагал Гр. София кв. Борово, ул. Солун №47 тел. (02) 858 25 49, GSM: 0888 29 38 92


OVIESSE Гр. София City център, ет 2, Бул. Арсеналски 2 Магазин Orchestra Гр. София, ул. Солунска № 11 GSM: 0878 956 802

Варна Магазин Мечо Пух Производство на спални комплекти за вас и вашето дете Гр. Варна, ул. Генерал Колев №68 А GSM: 0896 66 08 21 Магазини за спално бельо Колхозен пазар, ул. Ж. Кюри №57 GSM: 0897 88 81 66 Колхозен пазар, на гърба на спирка на автобус № 14, посока център Магазин за детски играчки Алиса Гр. Варна, ул. Съборни №11 (с/у Стоматологията) GSM: 0889 502 612

Магазин Kid’s Zone За деца от 0 до 15 г. Гр. Варна, Ул. Братя Миладинови 28 (до училище „Св. Св. Кирил и Методий”)

Магазини Бебитта 0-16 г., www.bebitta.com Гр. Варна бул. Владислав Варненчик № 36 тел.: 0878 956 860 бул. Владислав Варненчик № 82 тел.: 0878 956 861 ул. Македония № 19 тел.: 0878 956 862 ъгъла на бул. “Княз Борис I” и ул. “Шипка” тел.: 0878 956 859

Магазин SOURIRE гр. Варна, ул. Цар Освободител 63 (на кръстовището с ул. Генерал Колев) Френски бебешки и детски дрехи Бельо от 0 до 16 г. Рокли за кръщенета и коктейли от 0 до 12 г. Внос от Франция: за търговци на едро и търговски борси: GSM: 0889 36 99 07 E-mail: deisssi@abv.bg

37


ик чн

шар

ен

с п р а во

Бургас Магазин за бременни Ева Бельо, мода и козметика за бременни жени Гр. Бургас ул. Гладстон № 74 /до Младежкия дом/ GSM: 0899 15 38 48 Магазин Orchestra

и оказ

н

де

ск

ио

т

Гр. Бургас, ул. Васил Априлов № 16, GSM: 0895 63 75 92

www.okazion.multiply.com гр. Бургас, к- с Зорница, бл. № 6 /зад Мак Доналдс драйв/ skype: okazion_bebi e- mail:okazion_bebi@abv.bg GSM: 0895 95 15 25, 0885 007 309

38


Русе

Детски Магазини Ян Бибиян Гр. Русе кв. Дружба 3 (комплекс Вени) ул. Плиска №94 ул. Рига №7 тел. (082) 58 06 82

гр. Русе, ул. Олимпи Панов 5 до бившето кино “ Роял” GSM: 0889 241 357

Детски магазини Слънчо Гр. Русе , ул. Раковски 13 тел: 082/ 834 687, GSM: 0885 191 606

да похапнем вкусно ВАРНА

забавления София

Сладкарница Мечо Пух Ще направим деня ви сладък! Гр. Варна, ул. Княз Николаевич №20 тел. за поръчки на торти: GSM: 0898 99 33 31

Столичен куклен театър Гр. София ул. Гурко №14 тел. (02) 980 88 02 City Kids Гр. София City център София (2-ри етаж), 089 840 85 00 Организиране на детски партита, почасови занимания с деца

Сладкарници Амбелино Майстори на детските и сватбените торти! Гр. Варна, ул. Генерал Колев №18А тел. (052) 609 048 Гр. Варна, ул. Генерал Паренсов №48 тeл. (052) 609 678

Варна Куклен театър Варна Гр. Варна ул. Драгоман № 4, тел. (052) 607 844

39


ик чн

шар

ен

с п р а во

Семеен консултативен клуб Дъга Семейни консултации, почасово гледане на деца гр. Варна, ж.к. Трошево ул. Гео Милев, блок №83, партер GSM: 0885 62 70 28, 0899 20 37 73

Бургас Куклен театър Гр. Бургас ул. Климент Охридски №2 тел. (056) 841 235

Парти клуб Усмивка Гр. Бургас Детски партита, рождени дни, украси ул. Райна Княгиня №16 GSM: 0885 22 10 28 www.partyusmivka.com

Русе Държавен куклен театър гр.Русе ул. Княжеска №9 тел. (082) 225 804

40

Детски парти център Марти Гр. Русе, ул. Олимпи Панов №14 (к-с Евас, вх. В, м-н 8) тел./факс:(082) 82 66 00 www.party-marty.net

полезни връзки www.sacp.government.bg Държавна агенция за закрила на детето www.abdp.hit.bg Български детски парламент www.ardusbg.com - Асоциация на родителите на деца с увреден слух www.roditeli.org - Асоциация “Родители” www.center-for-hope.dir.bg Фондация “Център за надежда” www.lex.bg/members/ads Асоциация “Детско сърце” www.stepbystepbg.com Фондация “Стъпка по стъпка” www.detstvobezsalzi.org Сдружение “Детство без сълзи” www.animusassociation.org Фондация “Асоциация Анимус”


Немската марка оригинални подаръци fridolin е вече и в България! С нестандартен подход към желанието на малки големи за игра и забавление, fridolin поднася изненадващи хрумвания и нови концепции за подаръците.

Музикални кутии: да подариш мелодия Подарете мелодия, поднасяйки тази малка кутийка fridolin с музикална душа. Атрактивен и силно емоционално зареден подарък, който може да бъде носен дори в джоба, за да напомня за вас с нежния си мелодичен глас.

Книгоразделители Над 50 вида книгоразделители с ластична основа, която се разполага удобно между страниците. Чудесен начин да вложите нещо от себе си във всяка книга, до която се докоснете или пък да привлечете вниманието на детето си към неповторимия свят на асоциативното мислене и четенето.

Шах Играта на шах носи наслада за ума, но арт предложението на fridolin ще ви дари и с естетическа наслада. Уникалният дизайн на James Rizzi и усещането да извършвате своите ходове чрез екстра­вагантните фигури, ще вдъхновява играта ви. Чудесен подарък за истински ценители.

И още: Пъзели, арт канцелария с мотиви от известни художници, магнити с афоризми, разделители-магнити, играчки от дърво, слънчеви часовници, множество аксесоари за ежедневието с марката fridolin – вече и в България.

Ексклузивни цени за търговци и дистрибутори в страната! Email: fridolin.bulgaria@gmail.com Тел.: 088 67 953 47 Тел.: 089 79 039 67


shareno_11  

The best free parent's magazine in Bulgaria.