Page 1


01-07

08-14

15-18

19-22

23-24


The theater is a community or a city public rest area, where people gather not only to enjoy the art performances, the more important is to relax, rest, exercise, and this is essential for the design of this . The public space as the theme of the building, the theater and other functional areas as a secondary part of the main body, combined with the site in the main entrance to form a sunken square, while the internal space forms the patchwork level, allowing users to enter the building from all directions freely, feeling the flexibility of space.

The inspiration of the overall design of the building is from the diamond, but compared with the shape of the diamond, more random, disorder, changeable, with a good dynamic sense

01


Park Gym

10 min SITE

Residential area

University district

02

Traffic flow line

Stream line of people

Residential area

Gym

Park

Student apartment

Tennis court Tennis court

University district

SITE

Student apartment


MORPHOGENESIS

SPACE EXPLORATION

INSPIRATION

The main theater should be placed in the area of road

The stream of people through the area.

Concentration, facilitate a large number of people to evacuate and concentrate.

The main stream of people in the theater is the gym,school and the residential area, The color depth of the figure represents the density of the crowd.

On a whole by the decomposition of gratitude, breaking the formation of many different blocks, the block reorganization, random superposition, the formation of a new whole, and the whole experienced such a process, will produce a sense of uncertainty and to make the whole body reduced to fragments, and the final form has a sense of movement.

1.At first,it was a regular form.

Change the direction of the building,adapt to the movement of people in the field.

2.The use of diagonal interspersed with parallel lines, The sense of stability in general vertical line dismanting, the irregular geometry of the facade.

THEATRE OTHER FUNCTIONAL SPACE

For the theater, a large number of people gather and pass through the place, the plane shape decides whether people can more effectively quickly enter the theater to watch the show.

1.The original building volume is just to meet the needs of the function, and doesn’t think about the Movement of the people in the site.

2.Shape the cores by the flow of people,result in a form which is more efficient to walk pass.

3.Further adjustment of the shape of the block, and form the entrance space.

5.Final building form.

4.According to the surrounding flow into the direction of the construction of the building to adjust the shape of entrance space, and division of the site.

03


04


EXPLORATION VIEW

shell material

SKEW GRID STRUCTURE

main beam

shell structure

secondary beam

cast-steel joint

theatres

The main part of the whole building is an irregular block, and the whole of the public space is connected to the roof and the roof. Therefore, the integrated structure is adopted in the whole structure, and the structure is combined with the oblique crossing grid and the traditional beam column to satisfy the use of the building space under the irregular shape. secondary beam

cast-steel joint

layer plan and glass curtain wall

INDOOR SPACE

plate stiffene

The intersection node between main beam and secondary beam.

cast-steel joint

limb tube: connecting with the main beam.

main beam

The node of skew grid structure adopts cast steel node, which is connected with the main beam through the cast steel node, and there are 38 cast steel joints in the whole structure.

05


ARCHITECTURAL PHYSIC ANALYSIS THE MAJOR THEATRE

The whole theater consists of a main theater, a minor theater, an open-air theater, and some service function buildings.And the main theater is provided with one floor stalls and three floor balconies,a total of 1600 seats, the minor theater has 500 seats in it. View Analysis

Acoustic Analysis

Acoustic Analysis

THE MINOR THEATRE

View Analysis 1.stage 2.equipment room 3.checkroom 4.shoppe 5.hall 6.coffee house

06

7.rehearsal room 8.stevedoring room 9.office 10.display hall 11.dressing room 12.preparation room

13.boardroom 14.power equipment room 15.air-conditioner room 16.underground parking garage 17.pump house 18.Sunken plaza 19.rampway

Acoustic Analysis

Ray Analysis


1-1 SECTION

The Streamline Anlaysis of Main Theatre

Third Floor Plan

2-2 SECTION 2-2 SECTION Second Floor Plan

Visual Analysis

lanFirst Floor Plan

Ground Floor Plan

07


The old city, both at the surface of the building height, living in the environment, supporting facilities or in a deeper economic foundation, and development prospects is also backward. In the development of the city the old city is tense in fall, but it is almost stagnant. The old city is also the container that people live in, and is an important part of the urban ring replacement. The old attitude should not be completely overturned, the ground again. And should be in the old city on the basis of adaptation and Growth.

As for some of the problems in the old city, we have our own thinking and try to solve these problems.On the one hand the core of the design is light, through a huge light tube to improve the lighting of the building itself. On the other hand, it can provide residents with learning and entertainment public space to make their lives better.

08


AGE STRUCTURE IN OLD DISTRICT

Over time,more than seventy percent of the population in the old district is the elderly and children.

SITE ANALYSIS

The site is located in a 4-storey residential building of the old district , the purpose of the design is to analyze the problem in the building ,and then use the building technology to solve and reform the original building .

EXISTING PROBLEMS

The construction of the old district is completely free,so the lighting space is seriously insufficient,and even affecting the life of the resident.

The public space in the building is mostly occupied by living facilities,so there is not extra space for people to relax in.

There is only a stairway in the building ,which is not easy for the elderly and the children who live in it.

09


CONCEPT

Initial

Optical fiber

Ordinary glass

The concept comes from the light transmission. Designing a barrel will light import building atrium daylighting of poor areas to achieve the purpose of uniform lighting.

10

Extruding

Unilateral reflect

Low-e glass

Rotating

Directional reflect

Heat insulation

Rotating

Twisting

Reflective material

Final form

Final


CLIMATE ANALYSIS

Chang Sha Latitude and longitude:28.18°~113° Sunshine standard day:winter solstice Distance sample point:2m Sampling time interval:8min

Through the analysis of sunshine, it is concluded that the internal courtyard and the public space in the residential building are seriously insufficient because of the adjacent building spacing too tightly. The average daily time to complete the sunshine is less than 3 hours. This has seriously affected the life of the internal people.

Illumination intensity Reflected intensity

Changsha enthalpy humidity chart From ventilation point of view, southnorth orientation is the best architectural orientation in Changsha.

The best orientation of Changsha architecture Also, south-north orientation buildings has best natrual ventilation.

Changsha area temperature change line chart As a city that is hot in the summer and cold in the winter, the longer the sun shines the higher the room temperature will be.

Second floor plan 1:400

Reflection principle of lighting barrel

Ground floor plan 1:400

Third floor plan 1:400

First floor plan 1:400

Roof floor plan 1:400

11


COMPARISON

winter solstice

observer’s horizon

winter solstice

equinox

observer facing north

observer’s horizon

equinox

summer solstice

observer facing north

observer’s horizon

observer facing north

summer solstice

4th floor plan

12

3rd floor plan

2nd floor plan

Before rebuild

1st floor plan

4th floor plan

3rd floor plan

2nd floor plan

After rebuild

1st floor plan


ABOUT THE BARREL SHAPE BUILDING

Modified construction can not only obtain better daylighting effect than before,and it also has extra activity area in the Barrel Shape building. It makes the residents have more areas to relax themselves, and improve the efficiency of the space.

13


ABOUT ROOF RENOVATION

In the original building, the roof is not very good, but the roof is the sunniest space in the whole building. Transformed roof space is not only to provide residents with a sunny space to rest and entertainment in , but also to make the old building more interesting. 14


With the improvement of urbanization, the new urban areas continue to expand and update, but the old city is still lagging behind. The building arrangement of the old cityis out of order, less public space for residents, which is in sharp contrast with the new city. The designer hopes in the old city this design can create a lively atmosphere to change the old city face in new forms.

The design carries out alteration and addition on the basis of the old city, hoping to provide available ways for update.

15


16


VISUAL ANALYSIS

SPACE EXPLORATION

17


18

1-1 section plan 1:200


The project derives from one of the four great inventions of ancient China, the Movable-Type Printing. As a modern installation, it is expected to inherit and carry forward Chinese traditional culture and technology when interacting with people. Also, it could be an ideal space for people to relax.

19


20


STRUCTURE & DETAILS

mortise and tenon joint

insert

1. seat panel 2. supporting column 3. vertical grids 4. vertical grids II 5. character tubes 6. horizontal grids I 7. horizontal grids II 8. horizontal reinforced batten 9. horizontal structural board 10. wooden pedestal 11. verticalstructural board 12. vertical reinforced batten 13. triangular reinforced componen

Combine into the final form

21


SPACE EXPLORATION

Unit module

To further expand the distance between the two modules to meet people from different directions in the space tour, people will not feel crowded in the space .

To meet the needs of people to visit the expansion of the distance between the two modules, you can let the flow of people from between the two modules.

When the two parallel modules form a small space of private space, the people's tour is limited to external space.

In the space, add a module to separate the flow of people from different directions, and split the inner space in pairs to form a clear contrast between the size of the export and import, an increase of space interesting part.

Final

EXHIBITORY CIRCULATION

Monument Camphor Tree

22

Camphor Tree

Two camphor trees act as the start and end. But the circulation disperess in the middle to make it more flexible. The narrowest distance between two walls was set as the passing width of two paratactic adults to make sure that visitors won’t feel it either crowded or vacant.


1.Still Life 06. 2014 water color,297mm×420mm

2.Skull 10. 2014 pencil sketch,148mm×210mm

3.Wolverine 09. 2015 pencil sketch,297mm×210mm 4.Warrior 07. 2014 pencil sketch,297mm×210mm

5.Sacrifice 02. 2015 pencil sketch,297mm×420mm

23

Wxy porfolio  

WXY protfolio

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you