Page 1

Hercules krijgt zware opdrachten

Griekse horoscoop – XXXL posters van Achilles – Twee overheerlijke gerechten – Een pagina vol dingen die je móet weten – Een spetterende prijsvraag!


Hiervoor hebben we al veel over Achilles vertelt, maar eigelijk is er een verband tussen Apollo en Achilles. De hand van Paris werd uiteindelijk gestuurd door Apollo. Dus eigelijk is Apollo (o.a god van het licht en van de oorlog!) er mede verantwoordelijk voor dat Achilles is gestorven.

Dus niet alleen Paris is schuldig aan de dood van Achilles? Of toch wel? geef je mening op www.history-gossips.nl en maak kans op een abbonement op History Gossips + de film Troje met Brad Pitt!


Horoscoop Wat is jouw Griekse horoscoop en wat houdt dat in voor deze week?

Zeus (22 december – 20 januari): Deze week heb je het al erg druk en dan krijg je ook nog een geschiedenis presentatie op. Maar relax het is bijna weekend, geniet ervan, ga uit je dak en vergeet even alle drukte.

Herakles (20 februari – 20 maart): Je kan het de laatste tijd erg goed vinden met de meeste mensen, alleen me de leraren zit het je erg tegen. Hou je een beetje op de achtergrond, en het komt helemaal goed.

Apollo (21 maart – 20 april): School is geen leuke tijd voor jou, toch zegt je horoscoop dat je de komende tijd gelukkig zal worden van school, je ontmoet een jongen/meisje waar je verkering mee zal krijgen.

Achilles (21 januari – 19 februari: School zie je de laatste tijd niet echt meer zitten, eigenlijk zou je wel eens een uitstapje willen doen naar de Griekse tijd. Dat zit er helaas niet in, maar niet getreurd. Kop op!

Hera (21 mei – 21 juni): Tegenwoordig is meneer Spier je favoriete leraar, zolang je maar erg weinig hoeft te doen en de halve les uit het raam kan kijken. Maar let op, Atheneum vraagt meer dan slapen.

Pegasus (21 april – 20 mei): Geschiedenis is nooit je beste vak geweest, toch heb je het gevoel dat je je best kan redden dit jaar. Zolang het maar rustig aan gaat en je genoeg tijd hebt om te relaxen.

Poseidon (22 juni - 22 juli): Laatst keek je nog Troy en de film vond je geweldig en nu moet je zelfs over de Grieken een presentatie houden. Voor jou kan de week niet stuk, maar alles kan veranderen...

Europa (24 september – 23 oktober): School vind je niks aan. Maar bedenk eens dat in de Griekse tijd Spartaanse jongens een legeropleiding moesten volgen en de meisjes moesten in het huishouden werken. Wees dus blij met wat je hebt.

Icarus (24 augustus – 23 september): Je muziek stijl is de laatste tijd erg verandert, van het hippe muziek ben je teruggegaan naar de klassieke muziek. En dit alleen omdat je werkelijk dacht dat dat met de Grieken te maken had. Deze week wordt er toch meer van je verwacht.. Uranus (23 november – 21 december): Voor de meeste mensen is geschiedenis niet het favoriete vak, maar voor jou daarentegen wel. Als je hoort dat je een presentatie moet houden, ga je meteen bezig en de komende week zal dat niet veranderen, maar vergeet de mensen om je heen niet.

Labyrinth (23 juli – 23 augustus): De laatste tijd bevalt dat Hollandse eten je niet meer, maar doe eens gek! Kook eens een hele week lang Grieks Giganten (24 oktober – 22 november): De planeet van de harmonie, Venus, tekent deze week roze wolkjes in de hemel. De hele wereld verandert in een paradijs waar men met liefdevolle ogen naar je kijkt, nu wordt het nog tijd dat jij dat eens waardeert.


Zo op het eerste gezicht leek Herakles een normaal leven te leiden. Hij was getrouwd met Megara, had twee zonen, had nog een goede relatie met zijn ouders Zeus en Alkmene… Maar niets is wat het lijkt, want in werkelijkheid had Herakles een heel zwaar leven. Dit kwam door de twaalf onmogelijke opdrachten die hij in zijn leven moest vervullen: de dodekathlos.

Bij een verhaal hoor je te beginnen bij het begin. En dus gaan we helemaal terug naar de tijd dat de vader van Herakles, Zeus, nog jong was. Al vroeg trouwde hij met Hera, de godin van het huwelijk. Hera stond voor het trouw zijn aan elkaar. Jammer genoeg kon Zeus deze belofte niet volhouden en ging hij vreemd met Alkmene, een gewone vrouw die een belangrijke rol speelt in de mythologie van Griekenland. Omdat Alkmene een gewone vrouw was en Zeus een god, werd hun kind een halfgod, vaak wel Hero genoemd. Hera was door het dolle heen toen ze het nieuws hoorde. Als godin van het huwelijk kon zij het ontrouw van Zeus niet verdragen. Toen Herakles, zo noemde Alkmene hem, geboren werd, bedacht Hera dan ook een gemene streek: ze stuurde twee slangen naar de wieg van het pasgeboren kindje. Maar Herakles was geen gewoon kind… Hij had extreem veel kracht en wurgde de slangen tijdens het spelen. Wraak Zijn hele verdere leven werd Herakles lastiggevallen door Hera. Op den duur dreef zij hem tot waanzin, waarnaar hij zijn vrouw en kinderen vermoordde. Vanaf dat moment had hij er nog een probleem bij: hij werd achtervolgt door wraakgodinnen. Die wraakgodinnen woonden in de onderwereld, maar kwamen op aarde als er iemand iets had misdaan. Om te weten wat hij moest doen raadpleegde Herakles het Orakel Delphi. Dat was een plek waar je antwoorden vond. Soms kwamen ze zomaar in je op, en soms kon je na het uitvoeren van een ritueel het antwoord lezen in een dier, een boom of iets anders. Herakles had dit dus gedaan en kreeg te horen dat de enige manier om van de wraakgodinnen af te komen was als slaaf gaan werken voor koning Eurystheus. Slavernij In dienst van de koning moest hij tien werken uitvoeren. Hierna zou hij onsterfelijk zijn. Maar eigenlijk speelde de jaloersheid van de koning ook mee. Die hoopte namelijke stiekem dat Herakles dood zou gaan tijdens één van de bijna onmogelijke opdrachten. Ook bedacht de koning smoesjes


als Herakles een opdracht had uitgevoerd. De koning zei dan dat die niet telde, omdat er iemand had meegeholpen. Daarom heeft Herakles uiteindelijk twaalf werken uitgevoerd, terwijl er oorspronkelijk maar tien hoefden. De koning had toen toegegeven dat Herakles had gewonnen.

Werk 1!: Het doden van de leeuw van Nemea. Dit deed Herakles uiteindelijk met zijn blote handen, door hem te wurgen! Werk 2!: Het doden van de Hydra van Lerna, een slang met negen koppen en wanneer er een werd afgeslagen, kwamen er twee bij. Samen met lolaus kwam hij op het idee dat als er één kop werd afgeslagen, zij die dicht schroeiden met brandende boomstammen. Maar aangezien lolaus hiermee hielp, telde de opdracht niet mee en werd hij afgekeurd. Werk 3!: Het vangen van een hinde die bij Artemis hoorde, de hinde van Keryneia. Hij moest het dier vangen en naar Mykene brengen. Het dier moest daar levend aankomen, het kost hem daarom ook één jaar om het beest te vangen, maar hij slaagt wel in zijn opdracht. Werk 4!: Het vangen van het Erymanthische zwijn, dat het gebied rondom de berg Erymanthos onveilig maakte. Ook deze moest hij naar Mykene brengen en hij slaagt weer. Werk 5!: Het schoonmaken van de stallen van Augias. In de stallen stonden 3000 runderen en de stallen waren al dertig jaar niet meer verschoond. Daarom liet hij het water van twee rivieren door de stallen stromen en zo waren ze in één dag weer helemaal netjes. Werk 6!: Verjagen van Stymphalische vogels, zij aten mensenvlees en konden hun veren gebruiken als pijlen. Toen Herakles op de plaats van bestemming kwam was het er verlaten. Hij rammelde met 2 bronzen kleppers en toen kwamen de vogels tevoorschijn. De meeste vogels werden gedood. Werk 7!: De stier van Kreta ophalen en overbrengen naar het vasteland. Maar aangezien de stier wild was gemaakt en rondzwierf op het eiland, was hij moeilijk te vangen. Toch is ook deze missie gelukt. Werk 8!: De merries van Diomedes halen, die de paarden voedde met vlees van zijn nietsvermoedende gasten. Herakles temt de paarden en brengt ook die over naar Mykene. Werk 9!: De kostbare gordel van Hippolyte halen voor de dochter van Eurystheus. Hij kon hem winnen door een wedstrijd hardlopen tegen Hippolyte. Uiteindelijk won Hercules door gouden appels van Aphrodites. Werk 10!: De runden van Geryon halen, hij was een reus met drie hoofden, drie bovenlijven en zes armen. Door een pijl die alle drie de lichamen tegelijk doorboort bemachtigt hij de runderen. Werk 11!: De gouden appels van de Hesperiden roven. Deze werden bewaakt door de Hesperiden en een draak. Herakles bemachtigt de appels met behulp van Atlas. Tijdens deze reis bevrijdde Herakles tevens Prometheus. Werk 12!: Het ontvoeren van de driekoppige hellehond Kerberos zonder wapens te gebruiken, maar aangezien Herakles sterk was, lukte het hem en de dieren volgden hem naar Mykene.


Herakles dood de leeuw van Nemea met zijn blote handen! Dit deed Herakles doer hem te wurgen.

Dit is een versteende Herakles. Het beeld staat in een museum in Griekenland. Het stelt Herakles voor die een slang met negen koppen dood. Dit was niet makkelijk, want zodra er ĂŠĂŠn werd afgeslagen kwamen er twee bij!


Aan bezienswaardigheden ook geen gebrek in Korinthe, de Apollo tempel staat daar namelijk!

Woon jij nog steeds in dat saaie Sparta? Het voorspelbare Athene? Dat moet verleden tijd zijn! De stad Korinthe, in het grieks uitgesproken als Korinthos, is helemaal van nu. Het heeft een grote economische ontwikkeling ondergaan en kan zich nu een rijke en machtige stad noemen. Korinthos is de stad waar de moderne schepen ĂŠn oorlogsschepen vandaan komen. Dat is dus erg vernieuwend! We gaan er vanuit dat je in Athene woont, aangezien daar een kwart van de bevolking woont, dus daarom hier reisinformatie voor inwoners van Athene: Het is maar 82 km.

Wees origineel, richt grieks in! De musthaves zijn: Pilaren

Wit

Gouden accenten

Mooie plafonds

ornamenten

Blauw Pia Laar stuurde deze foto van haar nieuwe inrichting naar History Gossip. Door de pilaren lijkt het helemaal grieks, en dat is hip!


Ellinikos Kafés – Griekse Koffie Stap 1: Meet het water af met een Grieks koffiekopje Stap 2: Doet dit in een briki (klein steelpannetje) Stap 3: Voeg de suiker en het Griekse koffie erbij Stap 4: Roer het geheel door zodat de suiker oplost Stap 5: Zet het steelpannetje op het vuur Stap 6: Wacht totdat het schuimt en de koffie omhoog komt Stap 7: Haal het steelpannetje van het vuur Stap 8: Serveer de koffie in kleine koffiekopjes

Choriatiki salata – Griekse salade voor 6 personen Stap 1: Was de tomaten & paprika Stap 2: Snijd de tomaat & paprika (niet te klein) Stap 3: Schil de komkommer en snij het in plakjes Stap 4: Maak het ui schoon en in halve ringen snijden Stap 5: Doe dit in een sla kom Stap 6: Giet er olijfolie en azijn over en strooi zout erover Stap 7: Schud alles door elkaar met twee vorken Stap 8: Leg de feta kaas in het midden, boven op de salade Stap 9: Strooi de oregano over de kaas Stap 10: Leg de olijven rondom de salade

Nodig: 1 Kopje water 3 t.l. suiker 2 t.l. Griekse koffie

Nodig: 3 grote tomaten 1 komkommer 1 ui 1 groene paprika 10 olijven 5 e.l. olijfolie 200 gr Feta kaas 1 e.l. azijnzout 1 t.l. oregano


Weetje dat..: Achilles zijn beste vriend Patroklos heet Herakles beroemd werd door de twaalf werken Achilles ook een voetbalclub is in assen De hercules strip ook op hercules is gebaseerd achilles is gedood door paris er een munt is gemaakt waar je hercules ziet vechten met de meerkoppige slang Achilles in de film troy door brad pitt is gespeeld Hercules een romeinse naam is achilles een spoedcursus held worden kreeg van zijn moeder het eind van de disney film hercules een goed einde heeft


Het bronnen ei: Geillustreerde Griekse Mythologie - Guus Houtzager Mythologie - C. Scott Littletpon http://nl.wikipedia.org/wiki/Achilles

http://nl.wikipedia.org/wiki/Herakles_(mythologie) www.Youtube.com voor het filmpje van Hercules http://www.grieksegids.nl/gerechten/grieksegerechten.php http://www.geschiedenisvoorkinderen.nl/herakles.htm http://www.beleven.org/verhaal/de_twaalf_werken_van_herakles

www.google.nl voor afbeeldingen http://nl.wikipedia.org/wiki/Hercules_(Disneyfilm) www.issuu.com om het tijdschrift online te krijgen http://www.grieksegids.nl/mythologie/index.php

werkwerdf  

faskfsjfsjksadfjkaf