Issuu on Google+

shannen ferreira portfolio

S F


S F


contents 4

senior design project | performing arts center, oakland ca

10

special use design | senior living facility, napa ca

14

office design | aveda corporate offices, denver co

16

restaurant + retail design | english restaurant and tea shop, denver co

20

residential design | mountain home, evergreen co

22

construction documents | museum offices, denver co

24

studio work | 3-D study in cardboard

25

art work | paintings and watercolors


senior design project OAKLAND CREATIVE CENTER The purpose of this project was to choose an existing building, identify a new use for the space, and develop a complete plan for its renovation without altering the existing footprint. The space chosen was an existing department store in Oakland, California, which is redesigned here as a performing arts complex. The Oakland Creative Center (OCC) serves as a focal point for a continued downtown revitalization effort. The result is a facility housing a theatre and dance company and their offices, a small theatre and separate black box space, a cafe’ and bar, a public art gallery, and classrooms and rehearsal spaces. The entire project was designed using Revit, Auto CAD, and Photoshop

OA K L AN D CR E AT I V E CENTER

4

shannen ferreira

Entrance View of the Box


x Office, Bar, and Art Gallery

Typical performing arts centers occupy large footprints because of the many parts comprising them: the theatre itself, rehearsal spaces, offices for administration, and perhaps a gallery or a small cafe. however, urban areas like Oakland have limited land and resources, so spreading the various complex spaces apart loses practicality. The OCC makes use of stacking those elements on top of each other, limiting the footprint and mimicking the anatomy of the human body. The bones of the building give the OCC its shape, with heavy foottraffic areas at the lower levels, such as the cafe and the box office. its head, where the offices of the company would reside, sit at the top. Just like a human heart, the OCC’s theatre and rehearsal spaces occupy the heart of the complex.

offices

rehearsal space offices

theatre

rehearsal space

cafe

TYPICAL PERFORMING ARTS COMPLEX LAYOUT

cafe

theatre

THE OCC LAYOUT

shannenferreira@mac.com

5


The 65,000 square foot, seven-level building had been previously retrofitted for earthquakes, which created the unique challenge of large, structural sheer walls throughout. Those existing supports were incorporated into the design, and a large atrium was added to provide abundant natural light where none existed before.

COMPANY STAFF OFFICES

STAFF ROOFTOP PATIO

roof

ATRIUM

SOLAR PANELS

LARGE DANCE CLASSROOM RESTROOMS LOUNGE AREA

LITTLE THEATRE | HOUSE LEVEL

mezzanine

BACKSTAGE LOUNGE FOR TECHNICAL CREW & PERFORMERS RESTROOMS

SMALLER CLASSROOMS

4th floor

PARENT OBSERVATION AREA

INTERMISSION BAR BLACK BOX DANCE THEATRE | LARGE DANCE CLASSROOM

DRESSING & GREEN ROOM

BACKSTAGE LOUNGE FOR TECHNICAL CREW & PERFORMERS

STAGE MANAGER OFFICE

INTERMISSION BAR

ART GALLERY

RESTROOMS

1st floor

BOX OFFICE CAFE & BAR

3rd floor

LOCKER & CHANGING ROOM

BICYCLE STORAGE LITTLE THEATRE | BALCONY LEVEL

COSTUME SHOP LAUNDRY AREA

INTERMISSION BAR

SCENE SHOP

basement

EXTRA COSTUME & SET STORAGE LIGHTING & SOUND SHOP

6

shannen ferreira

2nd floor

RESTROOMS DRAMA REHEARSAL SPACES


View of Bar and Lounge Area

View of Cafe and Bar

shannenferreira@mac.com

7


View of Theatre from Orchestra Level

The 102-seat theatre centers around the thrust stage, creating an intimate performance venue. In theatres under 250 seats, performers and the audience tend to prefer the sight lines and accessibility of a thrust stage. The fourth floor classroom was designed with extra high ceilings and custom mirrors to provide unobstructed views. The custom-laid wood-sprung floor protects dancers’ bodies from impact. A seating bench near the entrance provides a comfortable space to sit and change dance shoes. The OCC not only houses a theatre and dance company, but also provides a place to hold acting and dancing classes for the community. The lounge is located in the center of the three major dance/rehearsal spaces and is a place where people can relax before or after a class.

8

shannen ferreira

Looking toward the stage from the Balcony


The Larger of the Classrooms

View of the Lounge Area on the Forth Floor

shannenferreira@mac.com

9


first floor Plan nts legend community center + offices

special use design senior living facilitY, naPa ca

Resident Apartments common living area

This is an assisted living facility located in Napa, California, designed to encourage vibrancy in its residents. care was given to using sustainable design strategies, providing the residents with a feeling of purpose in t lives, and ensuring staff retention.

The facility includes single- and double-occupancy apartments, a library, a cafe, a wine bar, and a community g and outdoor amphitheatre. To care for the residents and boost their vibrancy, they also have access to a spa, lon, pilates studio and gym, and a small health clinic. Memory care residents have access to the community fe as well as specialized care facilities.

10

shannen ferreira


Design Features • Biophilic design principles: bamboo plants bring in nature, dropped ceilings provide respite and refuge • Comfortable seating areas for conversation and socializing • Custom Shabaz stations incorporated into the common area to facilitate daily connection with the residents

Common Living Area and Shahbaz Stations - sketch up, photoshop

Common Dining and Kitchen - sketch up, photoshop

Special their

garden hair saeatures

Common Television and Game Room - sketch up, photoshop

shannenferreira@mac.com

11


KITCHEN & LIVING ROOM• Under-cabinet lighting for tasks •A  DA-compliant sink for future conversion to roll-under sink •B  uilt-in table gives extra counter space and doubles as a place to rest while cooking •P  antry with sliding doors for ease of use • Cork flooring for a softer surface •C  ontrast between kitchen and living room flooring •H  igh-back furniture with higher seats and arms for ease of use • Low-pile carpet for ease of use with wheelchairs •P  lenty of table lamps and overhead light for aging eyes

BATHROOM • Shower water controls accessible outside of shower • Infinity shower drain that is flush with shower floor provides easy wheelchair accessibility • ADA wall-mounted grab bars in shower and around water closet • ADA-compliant fixtures • ADA-compliant wall-mounted water closet for less floor obstructions • Toilet and its flush mechanism are wall-mounted for convenience • Open shelves for storage of towels and miscellaneous items

BEDROOM •H  igher bed eases access, with tall headboard for comfort to read or watch TV in bed •H  igh contrast between bedroom and bathroom floor •P  lenty of lamps for more control of light for aging eyes • Multiple windows provide abundant natural light

Axon of Private Residence nts

12

shannen ferreira

PATIO • Sliding pocket doors double the living space and bring the outside in • Outside bio-fuel fireplace can be enjoyed year round • Trellis for growing vines for shade • Raised flower beds for ease of use


Private Residence Kitchen - sketch up, photoshop

Private Residence Living Room - sketch up, photoshop

shannenferreira@mac.com

13


office design aveda western regional offices This concept design for a new AVEDA corporate research office reflects AVEDA’s mission and environmentalism. By using sustainable materials, aiming towards LEED standards, and planning now for future growth, the design reduces the need for further renovation. The space is designed to foster a feeling of harmony and spontaneous collaboration, so walls and shapes are curvilinear, chairs and stations are moveable, and the entire space has the feel of one of AVEDA’s salons.

Reception rendering - revit, photoshop, illustrator

Office Floor Plan nts

14

shannen ferreira


Salon Training Area rendering - revit, photoshop, illustrator Moss walls require very little water to maintain and bring in an element of biophilc design Reclaimed wood ooring from old barns uses vegetable wood stain to reduce toxicity

3form varia eco-resin panels provide separation between spaces while allowing the daylight to penetrate deeper into the offices

Conference Room & Break Out Metting Areas - revit, photoshop, illustrator

Classic furniture pieces stand the test of time and will never need to be replaced

Offices - revit, photoshop, illustrator

shannenferreira@mac.com

15


restaurant + retail design

6 7 5

5 10

16

shannen ferreira

6

lounge

2

patio

7

kitchen (n.i.c)

3

bar

8

study

4

living room

9

foyer

5

restrooms

10 dining room

English restaurant + tea shop 9

Final Floor Plan - pen and pencil on canson paper nts

tea shop

8

4

3

1

2

1

This redesign of an existing space in Denver, Colorado was a collaborative restaurant design project that also required the inclusion of a retail store. The client wanted the restaurant to fit into the surrounding neighborhood, so it was designed as an updated take on an English pub, with a Victorian-inspired tea shop. Sustainability was important to the client, so the space was furnished with salvaged architectural pieces, and has also been designed in accordance with the LEED rating system.


Bar concept sketch - pen on trace paper

Bar - revit and photoshop

English style “Snugs� were the inspiration for the seating areas in the study. Reclaimed wainscotting is taken from Victorian homes in the Denver Area

shannenferreira@mac.com

17


Revit rendering & concept sketch of tea shop

Main dining area was designed to look like a dining room of a private house. The opaque back wall allows the diners to see the silhouettes of kitchen servers and chef

18

shannen ferreira


View of the outside patio with open outside bar and cafe patio area that doubles the size of the bar patio after cafe hours. The neighborhood has a farmers’ market every Saturday, and many other events during the year. The outside patio connects the restaurant to the community and provides instant recognition.

shannenferreira@mac.com

19


Floor Plan nts

Judges’ Comments

residential kitchen design Spring Show Design Winner

20

shannen ferreira

“The solution to this project was very nicely organized and well presented. The images of the design elements (lighting, appliances, seating, etc.) depicted a very “hip” contemporary space that could/ should easily become the center of activity and entertainment for the residence. The sketches stole the show! The renderings, while simple, informal and nicely crafted, absolutely sold the design and left very little to one’s imagination as to the finished product.”


MOUNTAIN HOME OUTSIDE DENVER, COLORADO

North Wall Section - pen and pencil on canson nts

This redesign of a kitchen and living room was created for a client who loves to entertain. She wanted an open feel with contemporary touches, and to be able to visit with her guests while cooking. The main focus of the design was therefore the kitchen and a small lounge area nearby. An interesting challenge of this project was that the footprint, including a large structural column, could not be altered in any way. So the column was incorporated into the design of the cabinets and floating shelves to make it a design feature. South Wall Section - pen and pencil on canson nts

shannenferreira@mac.com

21


PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PROJECT INFORMATION

Y AR ION IN CT IM TRU EL ONS PR FOR C T

NO

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

construction documents PROJECT TEAM

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

T

NO

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

Y AR ION IN CT IM TRU EL ONS PR FOR C T

NO

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

Y AR ION IN CT IM TRU EL ONS PR FOR C

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

DRAWING LIST

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

shannen ferreira



 

 







 

 







 

 



PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

 

 

 

          

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

22

 



PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

This is a complete set of construction documents for a commercial interior space. Working within an existing space, the project was to redesign the interior for a Museum Office with specific programing requirements. To keep the design sustainable, care was taken to minimize demolition of the existing partitions and to incorporate them into the floor plan. These documents utilize applicable codes, laws, and standards governing interior design practice for the preparation of construction documents. These documents were created using Auto CAD 2012.


PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT





Y AR ION IN CT IM TRU EL ONS PR FOR C T

NO

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT



Y AR ION IN CT IM TRU EL ONS PR FOR C T

NO

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

          

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

 

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT



PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT



PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

T

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

Y AR ION IN CT IM TRU EL ONS PR FOR C

NO

Y AR ION IN CT IM TRU EL ONS PR FOR C T

NO

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

Y AR ION IN CT IM TRU EL ONS PR FOR C T

NO

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

T

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

Y AR ION IN CT IM TRU EL ONS PR FOR C

NO

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

shannenferreira@mac.com

23

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

T

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

Y AR ION IN CT IM TRU EL ONS PR FOR C

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

NO

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT


studio work The reclaimed cardboard at the heart of this structurally sound 22inch table was cut with traditional saws, sanded down, and then glued together. A lighting source was embedded on the underside of the tabletop, which illuminates the table’s columnar base. This project shows how furniture can be sustainable and beautiful.

24

shannen ferreira

cardboard table


paintings

left : oil on canvas middle : oil on canvas right : watercolor on paper

shannenferreira@mac.com

25


S F

thank you shannenferreira@mac.com


Student Portfolio