Page 1

Without music, life would be a mistake

Nieuwe videoclip Something In The Way You Move ELLIE GOULDING opgenomen in België

THE VINYL TOUCH is dé hotspot voor

muziekliefhebbers

in Mechelen

STUDIO WOLF viert nieuw medialab met Labdance SELENA GOMEZ brengt Revival Tour naar Antwerpen

KYGO laat Lotto Arena swingen tijdens Cloud Nine Tour Geen Werchter Boutique met RIHANNA


Richard P J Lambert (CC BY 2.0)


Colofon EDITO HOOFDREDACTEUR Shani Maes EINDREDACTEUR Sandra Busselot en Lieve Roegiers REDACTIE Shani Maes VORMGEVING Shani Maes WERKTEN MEE Florence Wijnen en Amber Pelgrims FOTO’S Shani Maes COVERBEELD Shani Maes [© Florence Wijnen] OP HET WEB shanimaesblog.wordpress.com

In dit nummer KORT NIEUWS 1 Summerfestival verrast bezoekers met verfkanonnen KORT NIEUWS 2 Geen Werchter Boutique met Rihanna KORT NIEUWS 3 Selena Gomez brengt haar Revival Tour naar Antwerpen LOSSE FOTO Kygo laat Lotto Arena swingen tijdens Cloud Nine Tour HOTSPOT MECHELEN The Vinyl Touch LANG NIEUWS Kristel Verbeke presenteert kinderrechtenprogramma op Ketnet FOTO REPORTAGE Project Wolf viert nieuw medialab met Labdance TRENGDING TOPIC Nieuwe videoclip Ellie Goulding opgenomen in België

De artikels in dit blad zijn geschreven in het kader van van een onderwijsactiviteit voor de bacheloropleiding Journalistiek aan de hogeschool Thomas More te Mechelen.

Music on, world off. De adrenaline giert door mijn lichaam als ik mijn lievelingsnummers hoor. Dromend over het moment dat ik die ene artiest live zie. Een geweldig gevoel. Ik had het geluk veel artiesten live aan het werk te zien, maar ik zeg geen nee tegen een tweede keer. Zo kan ik Beyoncé, Justin Bieber en Ellie Goulding al van mijn lijstje schrappen. Luid meezingen is natuurlijk standaard op een concert, maar ook thuis loop ik hele dagen zingend rond. Soms tot ongenoegen van mijn ouders. Maar och, mijn motto is: een dag zonder muziek, is een dag niet geleefd. Ondertussen, terwijl ik schrijf, zit ik weg te dromen over de zomer met de tropische beats van Kygo. Over de zomer gesproken, het is weer bijna zover. Mijn favoriete seizoen. Dagenlang rondhuppelen op een grasveld en naar je favoriete artiesten kijken. Ja, ik heb het over het ultra-geweldige festivalseizoen. Summerfestival, Rock Werchter en Pukkelpop, allemaal staan ze deze zomer op mijn lijstje. Muziek maakt me gelukkig en doet me leven. Nog maar een maand wachten en het is zover. YES. In tussentijd kan jij je muziekdosis aanvullen met mijn magazine. En misschien zie ik jou ook wel rondhuppelen op een grasveld deze zomer? Tot dan!

Shani


Eenkolommers

Summerfestival in Antwerpen verrast bezoekers met verfkanonnen

Voor het eerst verwelkomt Summerfestival de ultieme party paint-beleving, Neonsplash. Het Antwerpse muziekfestival dat plaatsvindt van 1 tot en met 4 juli, zet grote verfkanonnen in die bezoekers bedekken onder kleurrijke verf die oplicht onder uv-licht. Hiermee is Summerfestival het eerste festival in België dat zijn bezoekers trakteert op een flinke portie muziek en liters verf. ‘We kijken hier enorm naar uit’, zegt de organisatie. Summerfestival meldt ook dat fans zeker haar Facebookpagina in het oog moeten houden. ‘We kondigen de komende weken nog meer verrassende acts en unieke hostings aan’. Headliners van het festival zijn de dj’s DVBBS en Oliver Heldens. Foto: Kmeron (CC BY 2.0)

Geen Werchter Boutique met Rihanna

Het optreden van Rihanna op Werchter Boutique gaat niet door. De Amerikaanse zangeres zou er optreden op 21 juli. Doordat er veel politiebescherming nodig is in Brussel op de natio- nale feestdag, zullen er niet genoeg agenten be- schikbaar zijn voor haar concert.Toch kunnen de fans hun idool deze zomer nog bewonderen. Ze zal op 18 augustus te zien zijn op het festival Pukkelpop in Kiewit. Fans van Rihanna die een ticket voor Werchter Boutique kochten, zullen voorrang krijgen op de verkoop van Pukkelpop. Zo zijn ze zeker van een plaatsje tijdens haar concert. Foto: Eva Rinaldi (CC BY 2.0)


Losse foto

Selena Gomez komt met haar ‘Revival Tour’ naar het Sportpaleis

Amerikaanse zangeres Selena Gomez komt op dinsdag 1 november met haar ‘Revival Tour’ naar het Antwerpse Sportpaleis. Haar Europese tournee start op 10 oktober in Helsinki. Daarna doet ze nog 20 andere Europese steden aan, waaronder Antwerpen. Met deze ‘Revival Tour’ stelt Selena Gomez haar nieuwe album ‘Revival’ voor. Haar bekendste hits van dit album zijn ‘Same Old Love’, ‘Hands to Myself’ en ‘Good for You’. Tickets zijn te koop vanaf vrijdag 29 april om 9 uur op de site van Teleticketservice. De prijzen liggen tussen de 40 en 60 euro. Foto: Eva Rinaldi (CC BY 2.0)

Kygo laat Lotto Arena swingen tijdens ‘Cloud Nine Tour’

Noorse dj en producer Kygo stond gisterenavond in een vol en uitgelaten Lotto Arena in Antwerpen. Naar aanleiding van zijn nieuwe album ‘Cloud Nine’ reist de dj de wereld rond met zijn ‘Cloud Nine Tour’. De fans kregen veel nieuwe tracks te horen van zijn langverwachte debuutalbum ‘Cloud Nine’ dat dit voorjaar uitkomt. Naar het einde toe bracht Kygo zijn bekende hits zoals ‘Stole The Show’ en ‘Here For You’. Om de show te eindigen, genoten de toeschouwers van de akoestische versie van de hit ‘Firestone’. Kygo bracht de song live op piano samen met een Belgisch orkest. Foto: © Shani Maes


Lang nieuwsbericht

Kristel Verbeke (ex-K3) presenteert kinderrechtenprogramma op Ketnet

Kristel Verbeke maakt een programma rond kinderrechten op Ketnet. Het voormalige lid en momenteel de manager van K3 wil het onderwerp zo bespreekbaar maken. Wat vinden kinderrechtenorganisaties van dit concept? ‘We zijn al lang van mening dat het tof zou zijn dat er iets op tv zou komen. Zo bereikt het een grote groep mensen. De puzzel is eindelijk samengevallen’, zegt Bruno Vanobbergen, Vlaams kinderrechtencommissaris. De opnames van het nieuwe Ketnetprogramma zijn onlangs begonnen. Kristel Verbeke neemt de presentatie voor zich. Ze is zelf nauw begaan met kinderrechten. Kristel werkt als goodwill ambassadeur al jaren samen met Global Compact Network Belgium, Unicef en het Kinderrechtencommissariaat.

Kristel heeft talent De zangeres is volgens Bruno Vanobbergen meer dan geschikt als presentatrice. ‘Kristel heeft talent voor het spreken met jongeren. Ze heeft een heel fijne houding ten opzichte van tieners en kinderen en kan snel het ijs breken. Zo geeft ze kinderen het vertrouwen om hun verhaal te doen.’ In het programma zal te zien zijn hoe kinderen hun kinderrechten zelf ervaren. Het doel is ze te stimuleren om op te komen voor hun eigen rechten. ‘Het is heel belangrijk dat kinderen hun rechten kennen, dat zij een eigen mening en

 Kinderen hebben heel wat rechten, waaronder onderwijs. © SH A N I M A E S

‘Kristel heeft talent voor het spreken met jongeren. Ze heeft een heel fijne houding ten opzichte van tieners en kinderen en kan snel het ijs breken.’ BRUNO VA N O B B E R G E N KIN D ERR E C H T E N C O M M I S S A R I S eigen stem hebben in het debat’, zegt Kristel Verbeke in een persbericht.

Morele dilemma’s Vanobbergen is ervan overtuigd dat het programma zal aanslaan. ‘Het zal kinderen aanspreken. Er zitten voldoende verschillende elementen in zoals humor en confrontatie. Het zal ook heel wat volwassenen interesseren.’

Feedback Het kinderrechtencommissariaat is niet alleen blij dat er eindelijk eens op een andere manier is omgegaan met kinderrechten. Ook krijgen ze heel wat inspraak in wat er verschijnt in het programma. ‘Samen gingen we op zoek naar enkele mogelijke thema’s. Wanneer de afleveringen klaar zijn, bekijken we ze samen met de productie. Zo hebben we de mogelijkheid om feedback te geven’, zegt Vanobbergen.

Actuele thema’s In het programma komen ook enkele actuele thema’s aan bod volgens Bruno. ‘Het programma speelt zeker op in actuele thema’s zoals vluchtelingen.’ Toch is het programma er niet gekomen omwille van de actualiteit. ‘Ook thema’s die al jaren belangrijk zijn voor kinderen komen aan bod. Zoals kinderen met een beperking en kinderen in een vechtscheiding.’ Het programma is in het najaar van 2016 op kinderzender Ketnet te zien.


Voxpop

Wordt er volgens u genoeg aandacht besteed aan het onderwerp kinderrechten?

Naam: Martine Luchen (54)

Naam: William Herdies (50)

Naam: Dominika Pradzynsko(37)

Kinderen: Neen

Kinderen: 1 dochter

Kinderen: Dochter en zoon

‘In mijn tijd werd je geslagen als je iets verkeerd deed. Dat mag vandaag niet meer.’

‘Bij volwassenen komt het weinig ter sprake. Ik ben zelf niet echt vertrouwd met de materie.’

‘Organisaties kunnen meer infomatie geven in plaats van alles op papier te zetten.’

Dat denk ik wel. Vandaag de dag

Ik denk dat het onderwerp weleens

Het valt te zien over welke landen

veel meer dan vroeger. In mijn tijd

ter sprake komt op kinderzenders

het gaat. Als het over België gaat,

werd je geslagen als je iets verkeerd

zoals Ketnet. Maar bij volwassenen

denk ik dat de aandacht meevalt.

deed. Maar dat mag vandaag

komt dat te weinig ter sprake. Ik

Er zou wel meer controle moeten

niet meer. Daar zijn ze gelukkig veel

ben bijvoorbeeld zelf niet echt ver-

zijn op het goed uitvoeren van de

strenger op geworden, wat ik goed

trouwd met de materie. Misschien

kinderrechten. De organisaties

vind. Wel denk ik dat kinderen en

zouden ze er meer over moeten

kunnen wat meer informatie geven

volwassenen er nog meer over kun-

vertellen op zenders zoals één. Op

in plaats van alles op papier te

nen bijleren.

het nieuws komt het onderwerp ook

zetten. Maar ouders met kinderen

maar zelden ter sprake.

weten er ongetwijfeld wel meer over dan ouders zonder kinderen.

Foto’s: © Shani Maes


Hotspot

THE VINYL TOUCH IN MECHELEN: ‘JUSTIN BIEBER? WIJ FOCUSSEN ONS MEER OP BELGISCHE ARTIESTEN’


MECHELEN – De Mechelse platenwinkel The Vinyl Touch is dé plek in Mechelen voor muziekliefhebbers. Deze platenwinkel onderscheidt zich op verschillende vlakken van andere muziekwinkels. Ook de ligging is ideaal vinden de uitbaters zelf. ‘We liggen centraal sinds 3 jaar in de stad, aan de Dijle en het Lamotgebouw, dus we mogen niet klagen’, zegt Kevin Verwijmeren, een van de uitbaters.

De platenwinkel richt zich eerder op Belgische artiesten.‘Belgische artiesten krijgen extra aandacht. Grote namen zoals dEUS, Balthazar en Daan bijvoorbeeld. Maar ook minder bekende artiesten zoals STUFF. en Rhythm Junks krijgen volop de aandacht.’

Miniconcerten The Vinyl Touch doorbreekt ook het patroon van de doorsnee platenwinkel. ‘We organiseren regelmatig instore-optredens. Zo kwamen The Van Jets al optreden. Binnenkort komt Bent van Looy langs om zijn nieuwste plaat voor te stellen met een miniconcert in de winkel.’

Bijzondere stukken

Kevin Verwijmeren is trotse eigenaar van The Vinyl Touch in Mechelen. © Shani Maes Met de opkomst van onder andere de cd, was er de vrees dat de vinylplaten zouden verdwijnen. Toch bleven ze bestaan.‘Een vinylplaat is een fysieke ervaring. Je kan de hoes vastnemen en dan is er het ritueel om een plaat op te leggen. Het zorgt allemaal voor meer betrokkenheid, die je bijvoorbeeld niet hebt bij het beluisteren van een nummer op een mp3’, zegt Verwijmeren. In zijn winkel zijn er verschillende muziekstijlen te vinden. ‘We verkopen voornamelijk indie rock, wave, pop, jazz, blues en soul.’

‘Wij concentreren ons op platen die je niet in grote winkels terugvindt. Maar we stellen fans van Justin Bieber niet teleur.’

Volgens Kevin zijn er in zijn Mechelse platenwinkel ook heel wat koopjes te vinden vanaf 3 euro per plaat. ‘We hebben ook enkele collector items die moeilijk te vinden zijn. Zeventig procent van ons aanbod is tweedehands en daar kan je nog echte zeldzame platen tussen vinden.’ ‘We onderscheiden ons in een ruimer en diepgaander aanbod. We verkopen niet alleen de laatste nieuwe releases van een artiest, maar ook het oudere werk. Ook bieden we verschillende subgenres aan zoals Latin jazz, Krautrock en Library.’

The Vinyl Touch verkoopt ook verschillende platenspelers om de beleving volledig te maken. © Shani Maes

Belgische muziek

Kopen en verkopen

The Vinyl Touch kiest ervoor om zich bewust minder te focussen op commerciële releases. ‘Wij concentreren ons op platen die je niet in grote winkels terugvindt.’ Toch stellen ze fans van sterren als Justin Bieber niet teleur. ‘Uiteraard kunnen we ook vinyls van commerciëlere artiesten bestellen, maar naar ons gevoel worden die platen eerder ergens anders gevraagd.’

Hier bovenop kunnen klanten niet alleen platen kopen in de zaak, ze kunnen er ook verkopen. ‘Heel veel klanten komen hun oude platen- collecties aanbieden die nog op zolder stonden. Het voordeel voor deze klanten is dat ze nu nog geld krijgen voor hun platen waar ze vroeger misschien alleen mee in de kringloopwinkel terecht konden.’ Foto’s: © Shani Maes


Concerten

Concert kalender mei-november 2016

Vrijdag 20 mei: 5 seconds of summer @ Sportpaleis Antwerpen Tickets verkrijgbaar via Tele Ticket Service

Dinsdag 24 mei: Mumford and Sons @ Sportpaleis Antwerpen Tickets verkrijgbaar via tele Ticket Service Dinsdag 31 mei: Chris Brown @ Lotto Arena Antwerpen Tickets verkrijgbaar via Tele Ticket Service Zondag 12, maandag 13 en woensdag 15 juni: Adele @ Sportpaleis Antwerpen UITVERKOCHT Zaterdag 31 juli: BeyoncĂŠ @ Koning Boudewijn Stadion Brussel Tickets verkrijgbaar via Ticket Master

Woensdag 5 en donderdag 6 oktober: Justin Bieber @ Sportpaleis Antwerpen Tickets verkrijgbaar via Tele Ticket Service Vrijdag 21 oktober: David Guetta @ Ethias Arena Hasselt Tickets verkrijgbaar via Tele Ticket Service Dinsdag 1 november: Selena Gomez @ Sportpaleis Antwerpen Tickets verkrijgbaar via Tele Ticket Service Zaterdag 5 november: Flume @ Vorst Nationaal Brussel Tickets verkrijgbaar via Ticket Master

Foto: Sashi Momura (CC BY 2.0)


op Deze festivals moĂŠt je geweest zijn deze zomer

Summerfestival in Antwerpen Van 1 tot 4 juli 2016 Headliners: DVBBS en Oliver Heldens Rock Werchter in Werchter Van 30 juni tot 4 juli 2016 Headliners: Ellie Goulding en Florence + The Machine

Tomorrowland in Boom Van 22 tot 24 juli 2016 Headliners: Dimitri Vegas & Like Mike en Martin Garrix

Pukkelpop in Kiewit Van 17 tot 21 augustus 2016 Headliners: Rihanna en Oscar & The Wolf Laundry Day in Antwerpen Op 3 september 2016 Nog geen namen bekend

Foto: Anna Hanks (CC BY 2.0)

Festivals


Studio Wolf viert feest: opening nieuw medialab met Labdance Fotoreportage

Mechelse studentenradiozender Studio Wolf vierde zaterdag 16 april feest. Het was tijd voor de langverwachte heropening van zijn nieuw medialab. De presentatoren van Studio Wolf maakten daarom een twaalf uur durende live-uitzending tijdens hun evenement Labdance. Muziek ontbrak niet, want er was een verscheidenheid aan zangers en zangeressen te gast. Ook lachen gebeurde meer dan genoeg, want de dag begon met een comedyshow. Iedereen was welkom om eens een kijkje te nemen en alle artiesten live aan het werk te zien. Door deze fotoreportage kan je de dag door mijn ogen meebeleven.

Bij het toekomen waan ik me meteen in een feestelijke sfeer. In en rond de radiostudio hangt het vol met ballonnen.

De ruimte begint al snel vol te lopen met vooral vrouwelijke fans die Artie Blue aan het werk willen zien. Het optreden is op dat moment ook live op de radio te horen.

De eerste bekende gasten van de dag zijn de komieken Thomas Smith (links) en Christophe Stiefelt (rechts). Na het interview maken ze nog even tijd voor een babbel met hun fans.

Buiten aan de radiostudio maakt traiteur Tømmer uit Onze-Lieve-Vrouw-Waver zich volop klaar voor de middagservice. ‘Ruwe streetfood op een elegant niveau’ noemen ze hun aanbod zelf.

Artie Blue zorgt voor de eerste dosis livemuziek in de radiostudio met zijn hit ‘Take It Out’. De zanger heeft ook een tv-carrière in de Ketnetserie DR5.


Project wolf: Medialab voor en door jongeren

In de tussentijd zorgt Stephan Huijskens, beter bekend als dj Kriktonite, voor de nodige dosis elektronische muziek.

Stress is nergens te merken bij de presentatoren in de radiostudio. In alle kalmte bereiden ze het volgende programma voor.

Christina De Witte, alias Chrostin, versiert de radiostudio met prachtige tekeningen. Zij is sinds een jaar ook de huistekenares van magazine Flair.

Mechelse singer-songwriter Caitlin Talbut brengt enkele rustige nummers op gitaar. Ideaal om de avond af te ronden.

Foto’s: Š Shani Maes


Trending Topic

Nieuwe videoclip Ellie Goulding opgenomen in België ‘Dat ze haar clip in België opnam, was zeker geen toeval’ ‘Something In The Way You Move’ De nieuwe videoclip van Ellie Goulding is opgenomen tijdens haar concert in het Antwerpse Sportpaleis. Daar stond de Britse zangeres op 9 februari tijdens de Belgische stop van haar Delirium World Tour. Het gaat om de clip van de song ‘Something In The Way You Move’. Maar waarom koos ze net het Sportpaleis in Antwerpen uit om haar clip op te nemen?


Het lijkt alsof Ellie Goulding een zwak heeft voor ons land. De zangeres postte na het concert enkele foto’s van de avond op Instagram, waaronder één met de Belgische vlag in de hand. Toch is het niet zeker dat ze daarom haar clip in het Sportpaleis opnam. Wel is zeker dat ze Antwerpen bewust koos. ‘Dat ze haar clip in Antwerpen opnam, was zeker geen toeval’, zegt Hans Pannecoucke, Belgisch coregisseur van de videoclip.

‘Het is altijd volle bak ambiance in Antwerpen’ Radiohit Het begon allemaal in de Verenigde Staten, waar haar liedje opeens een hit werd. Ellie Goulding had snel een clip nodig, maar was op tournee. Haar entourage zocht naar de eerst volgende grote zaal waar ze optraden. Dat was het Sportpaleis. Een mooie, grote zaal waar 16.000 tickets waren verkocht’, zegt Hans Pannecoucke. Dit wetende dat de capaciteit van het Sportpaleis 19.918 personen is. Volgens Jan Van Esbroeck, de manager van het Sportpaleis, heeft het ook te maken met het aantal bezoekers van haar concert in België. ‘Het concert had het meest aantal bezoekers over heel haar tournee’.

Ellie Goulding tijdens haar nummer ‘Army’ in het Sportpaleis. © Shani Maes

‘Het concert in Antwerpen had het meest aantal bezoekers over heel haar tournee’ Enthousiaste Belgen

Professioneel Sportpaleis

Wat ook een factor kan zijn om te kiezen voor ons land, is het enthousiaste publiek. Tijdens het concert liet Ellie Goulding haar appreciatie blijken door af en toe te zeggen hoe geweldig de toeschouwers waren. ‘Het is altijd volle bak ambiance in Antwerpen’, bevestigd Pannecoucke.

Blijkbaar was er nog meer dat Ellie Goulding liet kiezen voor ons land. ‘Als er camerapodia klaargezet moeten worden, doet de productie van het Sportpaleis het in een mum van tijd. In een stad als Barcelona moet je daar een externe firma voor inhuren. In België hoeft dat niet. Het Sportpaleis heeft alles op voorraad.’

Jan Van Esbroeck, manager van het Sportpaleis, denkt dat het vooral met de zaal te maken heeft. ‘De vorm en grootte van de zaal is vaak een inspiratie en spoort de artiesten aan om het beste van zichzelf te geven. Daardoor laat het publiek in de omgekeerde richting dan ook weer zijn appreciatie blijken.’ Foto’s: Drew Fawkes (CC BY 2.0)


tot op dat grasveld deze zomer...

Acagwin (CC BY 2.0)

Shani  

Mijn eigen tijdschrift, boordevol muziek.

Shani  

Mijn eigen tijdschrift, boordevol muziek.

Advertisement