Issuu on Google+

Portfolio Shanni Hanein

535 Glenmont Dr Solana Beach CA 92075

858.344.5698 shanein@gmail.com


Table of Contents

Thesis Project - a return to Self Reliance Utopia 2.0 - Southwest DC Redevelopment Deaf Architecture - Gallaudet University paraSITE Installation Mellow Swan Foundation Recovery Center Library for the 21st Century San Luis Obispo Center for the Culinary Arts Installation

pg 04 pg 10 pg 14 pg 17 pg 18 pg 22 pg 26 pg 29


Site Collage

a return to Self Reliance

Thesis: Towns have become dependent on a personal mode of transportation creating a decentralized

environment in constant motion. This has caused towns to become stuck in an unknown fluctuation between home and work with no chance of community growth. For the advancement of these towns, there must be a return to community self-reliance and local empowerment, by creating a communal public space that represents their unique assets.

View Looking East


Abstract: A project that could

spur the development and restoration of a town’s independence needs to be developed through a process that looks into a town’s history, its culture and festivities, and its future developments. The site selection process is crucial in determining the amount of interaction between the project and the community. The site should be a place that is easily accessible and is known to all members of the community. It could be placed in the heart of a city, an area in town particularly loved by all or in an area filled with past history and memories, but it should have some vital rooting in the surrounding context.

Del Mar Fairgrounds Site Analysis Diagrams


Site: The Del Mar Fairgrounds is located

in the seaside city of Del Mar, CA, 20 miles north of San Diego, with another seaside community to the north, Solana Beach. The median income for a household in the cities is roughly $100,000 with a median age of 44. Roughly 94% of the city is made up of ‘white,’ 3% Hispanic, 2% Asian American, and the rest are of other ethnicity.

Master Plan Proposal Scheme 1

The Fairgrounds property is a 370 acre multiuse facility that hosts two major events, the San Diego County Fair and the Del Mar Thoroughbred Race Meet, in addition to 300 other events in the interim season such as the Del Mar National Horse Shows, the Scream Zone, and the Holiday of Lights. It is composed of the racetrack and grandstand, the Chevrolet Del Mar Arena, and exhibit facilities and can hold crowds upward of 40,000 people. In the 40s and 50s the Del Mar Fairgrounds, was the summer playground for many, and maintained its prestigious name over the years with its upscale races. However, as the fairgrounds developed over the years to adjust to the increase in visitors, the conditions of some of the other buildings began to disintegrate. Although the community sees it as an integral part of the area, the under utilized use of land space, and increasing traffic problems has made the area become stagnant and hardly used by the residents of the communities

Master Plan Proposal Scheme 2

Master Plan Proposal Scheme 3

Master Plan Proposal Scheme 4


Final Master Plan

Master Plan Proposal: The Master Plan includes the continued use of the project site for these activities in addition to new planned uses on-site. Planned new uses on the Fairgrounds site the operation of a few hotel and conference facilities, administration buildings, art galleries, museums, cultural centers, theaters, restaurants and commercial retail spaces. The theater, combined with the new exhibit spaces and the hotel, will attract business groups for conferences and trade shows that would increase non weekend use of the site, when the facilities are typically under utilized except for the time periods when the five major events are occurring.

Program Diagram

Master Plan Final Overview

Condominium Hotel Commercial Cultural Center/Museum Restaurant/Cafe Galleries Performance Arts Center Exhibition Space Fairgrounds Administration Sports Complex Residential

By creating more density into this area, a ‘mini-city’ will be created that will not only serve as the community center for Del Mar and Solana Beach, but also a cultural hub to display all that North County has to offer.


Program Diagram Foyer

Process Model Theater

Cafe

Section Model

Rehearsal Rooms

Theater Ground Floor Plan

Theater Overview


Placing a project that will be a focal point and community center for the area will spark a re-growth and bridge to what used to be the highlight of these towns. It is placed in the center of residential areas, retail areas and commercial areas. This project is going to be the bridge between the two towns and a new connection to their history and restore pride in their community. It will become prominent in the sense of its program and layout, bridging an unused area to a once important area. This building will act as an extrovert since its main focus will be to provide a place for the community to socialize and interact. The project will merge what is currently at the fair with a new complexes scattered systematically throughout the racetrack overall land with some kind of connection like bridges so that the pedestrian plane is separated from the traffic. The complex will best operate at the peak seasons that occur because of festivals at the fairgrounds just because there will be a lot of interaction between visitors and residents alike. This does not mean that during the off-season the complex will seem massive and isolated. It should be able to maintain itself during these off seasons by creating new seasons and flexible program that allows for it to be used the majority of the year. To do this the center will turn to the Performing Arts Center. It will become a beacon for the area, and a place for people to gather.

Approach from West


Historical Building Diagram

Site Analysis Diagram

Cultural Axis, proposed and existing

Utopia 2.0 - Southwest DC Redevelopment In the late 1950’s Southwest Washington, the city’s smallest quadrant following retrocession, was the locus of the largest urban renewal project in the country. The area west of South Capitol Street from Independence Avenue south to the War College became an unprecedented implementation of Modernist orthodoxy in construction, typology, zoning and urban design. With buildings by many of the masters of mid-century modern, Southwest represents the complex mix of failure and success of Modern urbanism. 50 years after this radical destruction and construction a coalition of federal and city agencies has begun a re-evaluation of the situation. Recent major projects such as the reestablishment of 4th Street and the new Arena Stage point to an interesting future still open to reflection and action. This project focuses on site selection, project type selection, and implementation of a individual project within a larger idea.

Creating the Third Place

Using the Delaware St axis as an anchor point, the building will be the beginning of a cultural and an artistic activity axis, allowing for a new root structure of southwest DC to emerge. It will bridge the historic buildings to the west with the new housing developments to the east. Conference/ Meeting loft Bookstore Cafe

Lounge Atrium


Grid Diagram

Placement Diagrams Model Development

Open and Flexible Spaces

Perspective Sketches


Site Plan

Site Model

The Third Place Creating a place in which the entire community can relax and enjoy themselves. With the performance cafe and arts and craft center building adjacent to the new community center and renovated park, an amazing area has been created for all. These new buildings provide the residential community a grounding; their own private gem. A building that is suitable and expandable to all the needs of the community. The program is flexible, with plenty of room for changes depending on what the community will need in the future. A long plan, allowing for maximum use of space, while at the same time allowing for the building to separate around courtyard and a central entrance lobby.

Ground Floor Plan

Roof Plan with Structural Grid


The center, 22,000 sf ft, is comprised of three areas. A performance cafe that includes an indoor and an outdoor stage for all to use. A cultural meet up area where people can trade objects such as books or household equipment and can collect and share information about the community. The last area is an arts and crafts center where children can come and hang out and be safe.

Overview Render

An important factor in the building is to maintain the feeling of the outside coming inside. It is most prevalent along the N Street Green Corridor where the entire wall behind the stage can be opened. In the arts and crafts center located in the southern part of the building, the doors all slide allowing the children to open up their work area to the outside.

Southern Courtyard Perspective

Overview Model Perspective

Northern Courtyard Perspective

North - South Section

East - West Section


Deaf Architecture

Architecture touches the lives of all kinds of people whether it be from personal interaction or just as a glance. From various forms of shelter to public institutions, architecture touches the lives of everyone. But there are groups of people who need a space unique to them. Deaf architecture is a pattern language where there are plenty of open spaces that maintain choices, smooth transition with no extruding barriers, and provide a community space where everything can be seen. Living streets allow for a place where social contact between local residents can be established. Social relations can even be stimulated by an efficacious application, becoming a communal extension of the dwellings.


Master Plan Process Sketches

Market

Gallaudet University


Approach from West Entrance

This project brings together the worlds of the deaf and of the hearing. The master plan located in a hearing area mimics the curves found in the pathways of the deaf university, Gallaudet. The mixed used building provides an anchor for the two areas. It is an entry point to a new experience. The program includes a restaurant and a bakery on he ground floor with housing on the above floors. The building continues to follow the circular motion from the mater plan. Everything radiates off the walkway so that everything is open, translucent and reflective of the peoples needs. Staggered floor planes on the ground floor and constant line of sight is beneficial not only to the deaf, but also to the hearing.

Ground Floor Plan

Walkthrough

Approach from East Entrance

Overview

Second Floor Plan

Third Floor Plan

Section


paraSITE Installation

Through careful site documentation and analysis, our team designed and built a paraSITE that embodies a relationship to the site that is unique. Our site being the bridge in the Cal Poly Architecture building, is always dark and unlit compared to the rest of the building. People purposely avoid walking any where near it, both above and below. To engage passers-by in a distinct and meaningful anthropometric way, we used the light to attract them.


Conceptual Development

First Floor Plan Model

Second Floor Plan Model

Building Model

Mellow Swan Foundation Recovery Center

Designed a nurturing recovery center for deformed third world orphans recuperating from extensive surgeries for a non profit organization. Created a building that would become a stronghold for the children to recover at, a place where they feel comfortable and relaxed during this experience. Children need to be rooted into their homes and lives, but as orphans they do not, and this building gives them an opportunity to feel like they belong. This structured rooting is the conceptual idea for this project, being incorporated into everything from the plans to the organizational structure to the materials.


First Floor Plan

Second Floor Plan

Second Floor Plan

First Floor Plan

Program Diagrams

Second Floor Plan

First Floor Plan

Circulation Diagrams


North Elevation

West Elevation

All west facing walls are thicker than the rest to help with heat, so the windows are recessed in. This creates a shadow that helps reduce the amount of direct light that gets in.

A green roof is placed on top of the main entrance building. It helps to insulate the building temperature and provides a growing garden for the occupants.

A whole glass panel on this two-story, north-facing wall lights up the atrium space that is used for gatherings and hanging out throughout the entire day.

Staggered joists on the back wall with noise reduction because walls are thicker.

Structural Section Horizontal slates side the entire south facing wall to diffuse light


READING IS A PERSONAL EXPERIENCE

COME INTO A VOID SURROUND YOURSELF WITH SUSPENSE IMMERSE THE SOUL IN

Aerial View

Bird’s Eye Perspective

The site is located in the Sunset District of San Francisco between the San Francisco Zoo and the Oceanside Water Pollution Control Plant, with the Pacific Ocean to the west.

Library for the 21st Century

Reading is about obtaining a personal experience through a self realized journey. This journey, in books, occurs because the reader is immersed in a new setting. The story line encompasses the reader and provides a path that will lead to a sense of fulfillment and achievement at the end. To capture this experience in the library the building is separated into two areas. One area is for reading and the other area is for public uses such as gallery spaces, and offices. The two areas are connected by a sky-bridge. These divisions help to lead the individual in a progressed path towards an end. An indirect route is taken to provide the same flow that can be experienced on the site. The journey begins and ends in the entry space, allowing for a new-found appreciation to occur.

East- West Section Looking North

North - South Section Looking West


Developmental Skin

The first building uses precast concrete panels that are systematically arranged in a deliberately chaotic order. It changes into a more organized steel paneling system in the second building. The southern wall of the bridge continues for a bit with the steel paneling system, but primarily the bridge is a truss system with the Kawneer 7500 system. The western wall is a louvered glass wall which helps to bring a closure to the building and the journey by providing an end view, a summation of all that was achieved.

Vertical Cross Section Perspective

Horizontal Cross Section Perspective


South Elevation

East Elevation

Intact Perspective

Upward View of Offices and Gallery Buildings Site Plan

View of Sky Bridge

Intact Axonometric


Concrete Structural Mullion Section Detail

Exterior Steel Wall Assembly

Vocabulary Development

Exploded Axonometric

Reading Room Book Collection Atrium/Entrance Circulation Staff Offices Gallery Space Book Storage


Figure Ground

Figure Ground Inversion Generative Diagram

The site is located between Higuera and Marsh Streets and between Garden and Broad Streets in San Luis Obispo, CA Vehicular Movement Generative Diagram

Extended Line

Pedestrian Movement

Wall Diagram

San Luis Obispo Center for the Culinary Arts

To create a new center for the San Luis Obispo downtown that highlights the towns agricultural achievements by showcasing its cooking skills in the culinary school and its products in the various stores and market stalls. The natural flow of the site led to the development of the perforated metal wall that hugs the interior courtyard. This wall creates view ports from around the downtown area, and provides a visual interest to the new building.

Broad St Section

Broad St Elevation


Ground Floor Plan

Second Floor Plan

Entrance View from Intersection at Broad St and Marsh St

Interior Courtyard View

Project Overview


Entrance View from Alley on Garden St View from Boutique Patio

Entrance View from Broad St New Alley The most prominent structural element of the culinary center is the perforated steel wall that wraps around the interior courtyard, while also creating an alley way. This wall is supported by a steel structural frame that includes both horizontal and vertical ribs spaced at four foot intervals. The wall itself is comprised of many panels that are arranged in a vertical manner allowing for the curvaceous shape to emerge. This frame is then attached to the interior columns of the adjacent building through a light gauge steel frame.

Section Perspective


Moveable Feast Installation

To create a full-scale installation to connect the meal as an event with contemporary modes of fabrication. The installation itself focused on developing techniques ‘to do more with less’ through contemporary modes of digital fabrication. The installation is self supporting, easily assembled and disassembled, and creates delight and ambience giving a sense of intrigue and mystery to the event itself. The cardboard system developed uses one large sheet, pulled apart to develop the enclosure in a bottom-up fashion. These offset cut lines allows the material to expand far beyond its physical dimension allowing for an intriguing play of light.


Portfolio